Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 4 martie 2013  sitului de importanta comunitara ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL din 4 martie 2013 sitului de importanta comunitara ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI SCHIMBARILOR CLIMATICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 26 martie 2013

    ART. 1
    (1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare, denumit în continuare situl Natura 2000, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
    (2) Aria naturală protejată Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare, denumită în continuare rezervaţia naturală, purtând codul de instituire nr. 2.581, a fost instituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
    ART. 2
    Rezervaţia naturală face parte din categoria ariilor naturale protejate naţionale care au drept scop protecţia şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect avifaunistic, forestier, floristic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice şi educative.
    ART. 3
    Limitele sitului Natura 2000 care se suprapune parţial peste rezervaţia naturală au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007, cu modificările ulterioare, iar suprafaţa acestuia este de 2.087 ha.
    ART. 4
    Custodia sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale este deţinută de Ocolul Silvic Municipal Baia Mare Regie Autonomă, denumit în continuare Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, conform Convenţiei de custodie nr. 0057 din 24 februarie 2010 încheiate între acesta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
    ART. 5
    Responsabilitatea managementului sitului Natura 2000 şi al rezervaţiei naturale menţionate la art. 1 revine, conform convenţiei de custodie, Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, care asigură coordonarea unitară a tuturor activităţilor de pe raza acestora, în vederea conservării biologice în conformitate cu planul de management.
    ART. 6
    (1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în rezervaţia naturală se execută numai activităţi silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi a ariei naturale protejate.
    (2) Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale pot fi supuse aprobării numai cu avizul custodelui, în vederea punerii în concordanţă cu planul de management al ariilor naturale protejate menţionate. Beneficiarul amenajamentului trebuie să invite un reprezentant al custodelui la conferinţele de amenajare.
    (3) Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor aplicate în fondul forestier naţional de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale, urmând a sesiza administratorul fondului forestier şi reprezentantul teritorial al autorităţii publice care răspunde de silvicultură, în cazul constatării unor nereguli. În acest scop, structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale, înainte de începerea noului an forestier, pentru avizare, sau, dacă nu este posibil, imediat după constituirea actelor de punere în valoare, dar înainte de începerea lucrărilor de exploatare a masei lemnoase.
    (4) Structurile de administrare a fondului forestier naţional de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale sunt obligate să transmită custodelui, anual, situaţia aplicării amenajamentelor silvice pe aceste terenuri.
    ART. 7
    (1) Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare cu participarea custodelui sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale. Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia de a anunţa custodele despre intenţia de organizare a evaluării vânatului pe teritoriul sitului şi al ariei naturale protejate cu minimum 7 zile calendaristice înainte de organizarea evaluării.
    (2) Pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
    ART. 8
    În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale.
    ART. 9
    Pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale nu este permis accesul animalelor domestice, fără avizul custodelui.
    ART. 10
    Utilizarea păşunilor şi a fâneţelor este permisă doar pentru proprietari sau alte persoane în baza contractelor semnate cu proprietarii de drept, cu obligaţia respectării prezentului regulament.
    ART. 11
    Ocolul Silvic Municipal Baia Mare iniţiază periodic studii pentru stabilirea capacităţii de suport a păşunilor. Rezultatele acestor studii sunt aduse la cunoştinţa proprietarilor în vederea reglementării corespunzătoare a păşunatului.
    ART. 12
    Colectarea de specii de floră şi faună se poate face numai cu avizul scris al custodelui.
    ART. 13
    Capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice, distrugerea cuiburilor păsărilor sau colectarea ouălor acestora în raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale este interzisă.
    ART. 14
    Decopertarea solului este interzisă pe întreaga suprafaţă a ariilor naturale protejate.
    ART. 15
    Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale fără acordul custodelui sunt interzise pe suprafaţa ariilor naturale protejate.
    ART. 16
    Custodele sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale protejate are obligaţia să sesizeze instituţiile abilitate la demararea de construcţii pe suprafaţa acestora, în vederea verificării legalităţii.
    ART. 17
    (1) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru comunele şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului Natura 2000 se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat.
    (2) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custodelui sitului Natura 2000, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile planului de management.
    (3) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului Natura 2000.
    ART. 18
    (1) Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în ariile naturale protejate aflate în custodie şi care are ca scop conservarea patrimoniului avifaunistic, forestier, floristic.
    (2) Recoltarea de probe şi eşantioane pentru temele de cercetare ştiinţifică, analize sau ca material educativ se face cu avizul custodelui sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale.
    (3) Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul ariilor naturale protejate se desfăşoară cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
    ART. 19
    (1) Custodele acţionează permanent pentru includerea ariilor naturale protejate în programe de cercetare naţională şi internaţională.
    (2) Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute, pe baza unor studii avizate conform reglementărilor în vigoare.
    (3) Introducerea de specii alohtone pe teritoriul ariilor naturale protejate aflate în custodie este interzisă.
    ART. 20
    Accesul turiştilor în perimetrul ariilor naturale protejate aflate în custodie este permis numai pe traseele turistice omologate.
    ART. 21
    Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele practicate sunt afişate lasediul custodelui şi comunicate persoanelor interesate.
    ART. 22
    Vizitele de grup în perimetrul ariilor naturale protejate aflate în custodie se desfăşoară numai în prezenţa custodelui sau a reprezentantului acestuia.
    ART. 23
    Camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate aflate în custodie se face numai în locuri special amenajate.
    ART. 24
    Aprinderea focului pe suprafaţa ariilor naturale protejate aflate în custodie este permisă numai în locurile special amenajate.
    ART. 25
    Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariilor naturale protejate aflate în custodie este interzisă.
    ART. 26
    Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule este permisă numai pe trasee special amenajate şi delimitate.
    ART. 27
    Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale ariilor naturale protejate este interzisă.
    ART. 28
    Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă în perimetrul ariilor naturale protejate.
    ART. 29
    Folosirea substanţelor chimice periculoase pe teritoriul ariilor naturale protejate fără avizul custodelui este interzisă.
    ART. 30
    Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
    ART. 31
    Verificarea respectării prezentului regulament se face de custodele ariilor naturale protejate sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea prezentului regulament îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
    ART. 32
    Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament, a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.
    ART. 33
    Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016