Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 4 martie 2013  ariei naturale protejate de interes national B1. Rezervatia de orbeti de la Apahida    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL din 4 martie 2013 ariei naturale protejate de interes national B1. Rezervatia de orbeti de la Apahida

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI SCHIMBARILOR CLIMATICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 26 martie 2013

    ART. 1
    Rezervaţia de orbeţi de la Apahida, denumită în continuare rezervaţie naturală, declarată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.143/2007 privind instituirea de noi arii naturale protejate, este arie naturală protejată de interes naţional şi este încadrată, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, în categoria rezervaţii naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
    ART. 2
    Scopul principal al Rezervaţiei naturale de orbeţi de la Apahida este ocrotirea unicei populaţii certe din Transilvania a speciei de importanţă naţională Nannospalax leucodon - orbete mic, protejată conform anexei 4B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011 - specii care necesită o protecţie strictă, precum şi de conservare a habitatului natural al speciei şi a altor speciilor autohtone importante sub aspect floristic şi faunistic.
    ART. 3
    Rezervaţia naturală este localizată la circa 5 km est de municipiul Cluj-Napoca, pe raza teritorială a comunei Apahida, între râul Someşul Mic şi Valea Caldă, pe dealul numit Ţigla, şi are o suprafaţă de 31,11 ha.
    ART. 4
    (1) Custodia Rezervaţiei naturale este deţinută de Asociaţia Ecochoice, denumită în continuare custode, conform Convenţiei de custodie nr. 0.170 din 13 iulie 2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
    (2) În baza convenţiei de custodie, custodele elaborează regulamentul rezervaţiei naturale şi planul de management şi urmăreşte respectarea acestora, în conformitate cu statutul de rezervaţie naturală.
    ART. 5
    Utilizarea terenului agricol din rezervaţia naturală, reprezentat de păşuni şi fâneţe, este permisă doar în condiţiile respectării prezentului regulament şi al planului de management al rezervaţiei naturale.
    ART. 6
    Se păstrează în continuare destinaţia şi modul actual de utilizare a terenului pe întreaga suprafaţă a rezervaţiei naturale ca teren agricol cu destinaţia păşune şi fâneaţă.
    ART. 7
    Schimbarea destinaţiei terenurilor din păşuni şi fâneţe în terenuri arabile este interzisă.
    ART. 8
    Împădurirea pajiştilor de pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă.
    ART. 9
    Amplasarea stânelor, a adăposturilor pastorale şi a locurilor de târlire în perimetrul rezervaţiei naturale este interzisă.
    ART. 10
    Aplicarea de substanţe chimice - fertilizanţi, insecticide, pesticide şi altele asemenea - pe pajiştile din cuprinsul rezervaţiei naturale este interzisă.
    ART. 11
    Câinii turmelor şi/sau cirezilor care păşunează pe teritoriul rezervaţiei naturale poartă obligatoriu jujee.
    ART. 12
    Incendierea vegetaţiei este interzisă.
    ART. 13
    Custodele monitorizează activităţile agricole şi de păşunat pe teritoriul rezervaţiei naturale în vederea stabilirii impactului acestora asupra florei şi faunei, cu deosebire asupra speciei-ţintă Nannospalax leucodon -orbetele mic şi a habitatului acestuia, şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
    ART. 14
    Cercetarea ştiinţifică pe teritoriul rezervaţiei naturale este orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului principal, cel de ocrotire a speciei-ţintă şi de conservare a habitatului acesteia.
    ART. 15
    Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul rezervaţiei naturale se desfăşoară cu avizul custodelui, care o sprijină, în caz de solicitare şi în măsura posibilităţilor.
    ART. 16
    În cazul studiilor/cercetărilor care necesită date/informaţii privind rezervaţia, se încheie între părţi un contract care să asigure accesul custodelui la rezultate, în vederea utilizării lor în activitatea de management a rezervaţiei naturale.
    ART. 17
    Pe teritoriul rezervaţiei naturale sunt permise activităţi de turism şi de educare, cu respectarea regulilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi de prezentul regulament.
    ART. 18
    Camparea şi aprinderea focului pe teritoriul rezervaţiei naturale sunt interzise. Cu acordul şi sub controlul custodelui, camparea poate fi admisă doar dacă are ca scop realizarea de studii ştiinţifice sau activităţi educaţionale, şi numai în zonele desemnate de către acesta.
    ART. 19
    Organizarea de competiţii şi manifestări de grup de orice fel, cursuri care presupun accesul pe teren în zona rezervaţiei naturale şi tabere fără acordul custodelui acesteia sunt interzise.
    ART. 20
    (1) Accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate pe teritoriul rezervaţiei naturale sunt interzise.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), este permis accesul utilajelor agricole folosite pentru cositul mecanic şi al vehiculelor personalului de control al custodelui.
    ART. 21
    Regimul deşeurilor pe teritoriul rezervaţiei naturale este reglementat astfel:
    a) abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă;
    b) turiştii au obligaţia de a elimina deşeurile pe care le generează în timpul vizitării rezervaţiei naturale. Deşeurile se elimină în afara acesteia şi se lasă doar în locuri special amenajate pentru colectare.
    ART. 22
    Deversarea substanţelor chimice periculoase, a apelor uzate, a nămolurilor, pe cuprinsul rezervaţiei naturale, este interzisă.
    ART. 23
    Distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a învelişului vegetal natural aflat pe teritoriul rezervaţiei naturale este interzisă.
    ART. 24
    Distrugerea şi degradarea solului, a animalelor, rocilor şi a altor resurse de origine naturală din rezervaţia naturală este interzisă.
    ART. 25
    Colectarea de specii de floră, faună şi a oricăror eşantioane de origine naturală se poate face doar în scop ştiinţific şi numai cu acordul scris al custodelui.
    ART. 26
    Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare este interzisă.
    ART. 27
    Finanţarea activităţilor desfăşurate în rezervaţia naturală se poate asigura din fonduri provenite din:
    a) bugetul de stat sau al autorităţilor administraţiei publice locale;
    b) surse proprii;
    c) proiecte întocmite de custode sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
    d) subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii.
    ART. 28
    Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă.
    ART. 29
    Pe teritoriul rezervaţiei naturale nu există construcţii permanente şi este interzisă realizarea de orice fel de construcţii.
    ART. 30
    Având în vedere suprafaţa mică a rezervaţiei naturale, construirea de cabane/adăposturi, construirea de drumuri sau modernizarea drumurilor de exploatare existente ori realizarea oricăror altor investiţii de infrastructură sunt interzise.
    ART. 31
    Modificarea planurilor de urbanism la limita cu rezervaţia naturală se face pe baza documentaţiilor de mediu şi se avizează de către custodele rezervaţiei naturale.
    ART. 32
    (1) Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare. Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia să anunţe cu o săptămână înainte custodele rezervaţiei despre intenţia de organizare a evaluării vânatului şi trebuie să invite un reprezentant al custodelui la aceste acţiuni.
    (2) Pe raza rezervaţiei naturale activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
    ART. 33
    Vânarea şi uciderea prin orice mijloace a indivizilor aparţinând speciei protejate Nannospalax leucodon - orbete mic este interzisă.
    ART. 34
    Capturarea indivizilor aparţinând speciei protejate Nannospalax leucodon -orbete mic este permisă numai pentru realizarea de cercetări ştiinţifice şi se poate face doar cu acordul scris al custodelui, pe baza unei cereri şi a unei documentaţii detaliate, fiind realizată doar sub supravegherea acestuia.
    ART. 35
    Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.
    ART. 36
    Verificarea respectării prezentului regulament se face de către custode sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
    ART. 37
    Planurile şi programele, precum şi orice lucrare sau activitate susceptibile să genereze un impact asupra mediului şi asupra speciilor şi habitatelor din rezervaţie şi din vecinătatea acesteia se supun reglementării de către autorităţile pentru protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu avizul custodelui.
    ART. 38
    În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale.
    ART. 39
    Rezervaţia naturală şi zonele de protecţie trebuie să fie evidenţiate în mod obligatoriu în planurile naţionale, zonale şi locale de amenajare a teritoriului şi de urbanism.
    ART. 40
    Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor administraţiei publice locale prezentul regulament.
    ART. 41
    Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016