Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 3 octombrie 2017  Sitului Natura 2000 ROSPA0003 Avrig-Scorei-Făgăraş    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 3 octombrie 2017 Sitului Natura 2000 ROSPA0003 Avrig-Scorei-Făgăraş

EMITENT: Ministerul Mediului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 858 bis din 31 octombrie 2017
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.291 din 3 octombrie 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858 din 31 octombrie 2017.
──────────
    CAP. I
    Înfiinţarea, scopul, suprafaţa, limitele şi managementul
    ART. 1
    Situl Natura 2000ROSPA0003 Avrig-Scorei-Făgăraş a fost declarat prin Hotărârea Guvernului nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare, fiind în prezent arie naturală protejată de interes comunitar.

    ART. 2
    Situl Natura 2000 ROSPA0003 Avrig-Scorei-Făgăraş are drept scop protecţia şi conservarea avifaunei, habitatelor păsărilor şi a biodiversităţii în ansamblu.

    CAP. II
    Regulamentul activităţilor în Situl Natura 2000 ROSPA0003 Avrig-Scorei-Făgăraş
    Pescuitul sportiv
    ART. 3
    Este permis pescuitul sportiv doar în zonele special amenajate sau în zonele deschise spre vizitare până la limitele de interdicţie semnalizate în teren.

    ART. 4
    Este interzis pescuitul sportiv din barcă, indiferent de tipul ambarcaţiunii, fără acordul scris al custodelui, inclusiv pe canale.


    Pescuitul industrial şi piscicultura
    ART. 5
    Pescuitul industrial şi piscicultura se supun următoarelor reglementări:
    a) Lacurile de acumulare şi heleşteele mari vor avea apă anual, la nivel normal, fără a afecta cuibăritul păsărilor în timp.
    b) Este interzisă furajarea peştilor din bărci cu motor care depăşesc 5 cai putere, ce produc valuri care pot periclita cuibăritul şi deranja păsările.



    Cositul
    ART. 6
    Cositul se supune următoarelor reglementări:
    a) Este interzisă cosirea vegetaţiei emerse formată din stuf şi papură.



    Păşunatul
    ART. 7
    Păşunatul se supune următoarelor reglementări:
    a) Este interzis păşunatul cu oi în zonele de protecţie specială.
    b) Este interzisă amplasarea stânelor permanente sau temporare la mai puţin de 100 m de limitele ariei naturale protejate, fiind permis doar păşunatul perimetral.



    Cultivarea terenului
    ART. 8
    Este interzisă incendierea terenurilor.


    Agrementul/Turismul
    ART. 9
    Este interzisă practicarea sporturilor nautice şi agrementului cu ambarcaţiuni, indiferent de tipul acestora, pe lacuri şi heleştee, cu excepţia cazului în care există acordul scris al custodelui şi numai în zonele pentru care există acordul expres al custodelui.

    ART. 10
    Este interzisă spălarea autoturismelor sau altor bunuri şi folosirea detergenţilor în aria naturală protejată.

    ART. 11
    Sunt interzise: focul, accesul auto, practicarea picnicul şi camparea cu exceptia zonelor delimitate şi marcate în mod expres ca fiind destinate accesului liber.

    ART. 12
    Este interzisă pătrunderea în zona vegetaţiei emerse şi culcarea stufului, papurii, rogozului, cu excepţia controalelor realizate de paza piscicolă, de custodele Sitului Natura 2000 ROSPA0003 sau a persoanelor împuternicite şi care au acordul scris al custodelui. Este permis accesul în ROSPA0003 doar pe traseele turistice marcate sau potecile tematice.


    Regimul construcţiilor
    ART. 13
    Este interzisă amplasarea oricăror tipuri de construcţii şi amenajări în perimetrul ariei naturale protejate fără acordul custodelui, cu excepţia celor destinate exclusiv administrării şi cercetării.


    Regimul deşeurilor
    ART. 14
    În perimetrul ariei protejate este interzisă depozitarea oricăror tipuri de deşeuri în locuri neamenajate.

    ART. 15
    În scopul conservării ecosistemului se vor amenaja locuri speciale de depozitare a deşeurilor provenite de la persoanele care frecventează locurile de pescuit sportiv sau de campare.


    Cercetarea ştiinţifică
    ART. 16
    Activităţile de cercetare ştiinţifică în aria naturală protejată, practicate de persoane, altele decât custodele, se vor desfăşura cu acordul scris al custodelui.

    ART. 17
    Persoanele fizice sau juridice care obţin acordul custodelui de a desfăşura activităţi de cercetare au obligaţia să nu modifice sau deterioreze în nici un fel habitatele, flora, fauna sau să aducă prejudicii proprietarilor terenurilor, gestionarilor şi administratorilor acestora


    Conservarea biodiversităţii
    ART. 18
    Pentru conservarea biodiversităţii şi menţinerii unui echilibru ecologic în aria naturală se instituie următoarelor reguli:
    a) Este interzisă incendierea vegetaţiei uscate sau verzi, formate din stuf, papură, rogoz sau alte plante palustre. Ca o excepţie, conform planului de management şi în funcţie de rezultatele monitorizării habitatelor, pentru regenerarea vegetaţiei, pot fi provocate incendii controlate pe suprafeţe mici, sub stricta supraveghere a custodelui şi a APM Braşov sau Sibiu;
    b) Este interzisă recoltarea stufului şi a altor plante de apă;
    c) Este interzisă degradarea sau extragerea panourilor şi a celorlalte inscripţii sau însemne ale ariei naturale protejate;
    d) Este interzisă practicarea vânătorii pe toată suprafaţa ariei naturale protejate şi la mai puţin de 1.000 metri de limitele ariei naturale protejate;
    e) Este interzisă orice activitate de săpare şi extracţie de pământ, nisip, turbă pe teritoriul ariei naturale protejate;
    f) Este interzisă distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a habitatelor formate din stuf, papură, rogoz, inclusiv a celor din mlaştinile eutrofe/turbării;
    g) Este interzisă perturbarea păsărilor în orice perioadă din an;
    h) Este interzisă distrugerea sau colectarea cuiburilor şi ouălor;
    i) Este interzisă capturarea sau omorârea puilor şi păsărilor adulte;
    j) Este interzisă creşterea în crescătorii amenajate a raţelor, gâştelor, altor animale în incinta ariei naturale protejate, cu excepţia oilor care nu deranjează;
    k) Este interzisă evacuarea dejecţiilor sau ale altor deşeuri provenite din orice tip de activitate industrială, agricolă sau casnică, în aria naturală protejată, cu excepţia gunoiului de grajd utilizat în tehnologia piscicolă sau agricolă;
    l) Este interzisă folosirea în tehnologia piscicolă, de erbicide, insecticide sau îngrăşăminte artificiale fără a respecta normele şi legislaţia în vigoare;
    m) Este interzisă perturbarea liniştii în sit prin orice mijloace.



    Reglementare activităţi
    ART. 19
    Emiterea actelor de reglementare pentru proiectele, planurile, programele şi activităţile de pe teritoriul care pot avea un impact negativ asupra speciilor şi habitatelor de interes comunitar se face numai cu avizul custodelui, în conformitate cu prevederile legale.

    ART. 20
    Avizul custodelui se eliberează conform procedurii standard de emitere a avizelor de către custozi şi administratori elaborate de către Ministerul Mediului.


    Sancţiuni şi amenzi
    ART. 21
    Custodele Sitului Natura 2000 ROSPA0003 are dreptul de a stabili sancţiuni şi amenzi pentru sacţionarea persoanelor fizice şi juridice care încalcă dispoziţiile Regulamentului ROSPA0003 sau a reglementărilor legale de mediu şi a reglementărilor speciale privind zonele de protecţie.

    ART. 22
    Custodele ROSPA0003 are obligaţia ca, în colaborare cu organismele abilitate, să efectueze acţiuni periodice de constatare a respectării regulamentului şi prevederilor legale precum şi de a aplica sancţiuni în măsura în care sunt constate încălcări ale prevederilor legale sau ale prezentului regulament.

    ART. 23
    Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare, atât de către persoane fizice, cât şi juridice.

    ART. 24
    Indiferent de natura răspunderii, urmările prejudiciilor aduse mediului prin încălcarea prezentului Regulament vor fi înlăturate de făptaş, indiferent de culpă, restabilind condiţiile anterioare producerii prejudiciului. Costurile pentru repararea prejudiciului vor fi suportate de autorul prejudiciului, în conformitate cu principiul „poluatorul plăteşte”.


    Accesul auto sau motorizat
    ART. 25
    Accesul auto sau motorizat pe teritoriul Sitului Natura 2000ROSPA0003 este permis numai pe drumurile publice.

    ART. 26
    Este permis accesul mijloacelor motorizate care efectuează lucrări agricole sau de întreţinere pe suprafeţele cu destinaţie agricolă stabilite conform cu planului de management şi a vehiculelor motorizate care au permis special de acces pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSPA0003.


    Dispoziţii finale
    ART. 27
    Personalul custodelui, împuternicit cu legitimaţie de control are dreptul de acces pe terenurile din cuprinsul Sitului.

    ART. 28
    Orice persoană fizică sau juridică are obligaţia să se legitimeze la solicitarea expresă a personalului de control al custodelui, pe teritoriul ariei naturale protejate şi în cazul în care persoana respectivă a încălcat legislaţia privind domeniul ariilor naturale protejate, inclusiv prezentul regulament.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016