Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 28 iulie 2016  sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 28 iulie 2016 sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 766 bis din 30 septembrie 2016

──────────
    *) Aprobat de Ordinul nr. 1.525 din 28 iulie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 din 30 septembrie 2016.
──────────

    ART. 1
    (1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii a fost înfiinţat prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007, cu modificările şi completările ulterioare şi pot fi descărcate, în sistem de coordonate Stereo 1970, de pe pagina web a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

    ART. 2
    (1) Rezervaţiile Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor au fost instituită în baza Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate,ca arie naturală protejată de interes naţional.
    (2) Rezervaţia Naturală 2.335. Făgetul Clujului este de tip mixt cu o deosebită importanţă sub aspect floristic, faunistic, geologic şi peisagistic
    (3) Rezervaţia Naturală 2.329. Valea Morilor este de tip botanic cu o deosebită importanţă sub aspect floristic şi al asociaţiilor vegetale.
    (4) Ambele rezervaţii sunt încadrate în categoria IV a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

    ART. 3
        Situl de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii este situat pe raza municipiului Cluj-Napoca şi al comunelor Feleacu, Ciurila, Floreşti şi Tureni.

    ART. 4
    (1) Managementul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii şi al rezervaţiilor suprapuse este asigurat de Asociaţia Natura Transilvaniei, numită în continuare Custode, în baza Convenţiei de custodie nr. 319 din 26.02.2014.
    (2) Datele de contact ale Custodelui sunt: e-mail: naturatransilvaniei@yahoo.com, pagină de internet: www.naturatransilvaniei.ro.

    ART. 5
    (1) Accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii este permis doar pe drumurile deschise circulaţiei publice.
    (2) Practicarea activităţilor sportive sau de agrement off-road motorizate gen enduro, A.T.V.-uri etc., este interzisă.
    (3) Pe suprafaţa Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor circulaţia cu mijloace motorizate este interzisă.

    ART. 6
    (1) Amenajamentele silvice ale unităţilor de producţie şi proprietăţilor ce se suprapun sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii se supun revizuirii în vederea armonizării lor cu planul de management aprobat al ariei protejate şi vor fi supuse procedurii de evaluare de mediu pentru planuri şi programe.
    (2) Titularii activităţilor de exploatare forestieră au obligaţia de a solicita şi obţine autorizaţia de mediu.

    ART. 7
        Acţiunile de combatere a înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri, care necesită evacuarea materialului lemnos din interiorul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii, se vor realiza doar după obţinerea avizului custodelui, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a celei silvice.

    ART. 8
    (1) Managementul populaţiei faunei de interes cinegetic din interiorul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii este asigurat de gestionarii fondurilor cinegetice 23 "Floreşti" şi 36 "Feleac".
    (2) Activităţile de gospodărire a vânatului din fondul cinegetic, inclusiv cele de recoltare/capturare, se vor organiza şi desfăşura în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu prevederile Planului de management aprobat şi cu cele ale prezentului regulament.

    ART. 9
    (1) În vederea conservării speciilor şi habitatelor naturale, inclusiv a celor pentru care situl de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii a fost declarat şi a speciilor faunei de interes cinegetic, gestionarii fondului cinegetic vor include cu prioritate suprafaţa ariei protejate în zone de linişte a faunei cinegetice.
    (2) Suprafeţele Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor vor fi incluse integral în zone de linişte ale faunei cinegetice în care vânătoarea nu va fi permisă.

    ART. 10
    (1) Pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii sunt permise activităţi turistice, de agrement, educaţionale şi ştiinţifice, desfăşurate cu respectarea regulilor de vizitare incluse în prezentul regulament.
    (2) Rezultatele cercetărilor ştiinţifice efectuate (studii, rapoarte, măsurători, observaţii etc.) vor fi puse gratuit la dispoziţia custodelui urmând a fi folosite de acesta exclusiv în scopul bunei administrări a ariei protejate.

    ART. 11
    (1) Marcarea traseelor turistice sau a celor pentru agrement, competiţii etc., întreţinerea marcajelor existente, amplasarea de panouri indicatoare/informative se poate realiza doar după obţinerea avizului favorabil al custodelui.
    (2) Organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sau activităţilor de grup de orice fel se poate realiza doar după obţinerea avizului favorabil al custodelui.

    ART. 12
    (1) Perturbarea liniştii prin orice mijloace (strigăte, pocnitori, echipamente audio, reflectoare etc.) este interzisă.
    (2) Accesul vizitatorilor însoţiţi de câini se poate face doar cu condiţia ca aceştia să fie ţinuţi permanent în lesă.

    ART. 13
    (1) Camparea se face numai în locurile special desemnate şi amenajate în acest scop.
    (2) Camparea pe teritoriul Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor este interzisă.
    (3) Aprinderea focului se poate face doar în vetrele amenajate în acest scop, în locurile special semnalizate în acest sens şi numai cu cărbune sau lemn adus din afara ariei protejate. Tăierea vegetaţiei lemnoase sau colectarea lemnului uscat pentru aprinderea focului este interzisă.
    (4) Aprinderea focului în pădure sau în imediata vecinătate a acesteia este interzisă.

    ART. 14
    Depozitarea sau abandonarea deşeurilor este interzisă.

    ART. 15
        Distrugerea sau degradarea infrastructurii de vizitare sau informare (panouri informative sau indicatoare, marcaje turistice etc.) este interzisă.

    ART. 16
    (1) Păşunatul pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii se desfăşoară cu respectarea prevederilor Planului de management şi a legislaţiei în vigoare;
    (2) Utilizarea raţională a pajiştilor şi păşunilor pentru cosit şi/sau păşunat, se face numai cu animalele domestice proprietate a membrilor comunităţilor ce deţin aceste păşuni sau care deţin dreptul de utilizare a acestora în orice formă recunoscută prin legislaţia naţională în vigoare, pe suprafeţele, în perioadele şi cu speciile şi efectivele avizate de custode, astfel încât să nu fie afectate habitatele naturale şi speciile de floră şi faună sălbatică.
    (3) În cazul în care proprietarul sau administratorul păşunilor este altul decât utilizatorul acestora, este obligatorie încheierea de contracte de păşunat între aceştia.
    (4) În contracte se specifică în mod obligatoriu: numărul de animale pe specii, perioadele de păşunat, suprafeţele şi limitele acestora, precum şi obligaţiile utilizatorului privind locul de târlire, modul de gospodărire a surselor de apă, drumuri de acces şi trebuie să fie prezentate custodelui în vederea avizării.

    ART. 17
    (1) Păşunatul animalelor domestice în pădure este interzis. Trecerea animalelor domestice prin pădure spre locurile de păşunat, adăpat, adăpost etc. este permisă numai pe trasee delimitate şi în perioade precizate, cu avizul custodelui.
    (2) Păşunatul animalelor domestice în zonele umede şi/sau mlăştinoase, precum şi trecerea animalelor prin aceste zone este interzisă.
    (3) Păşunatul şi trecerea animalelor domestice pe teritoriul Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor este interzisă.
    (4) Amplasarea de stâne şi locuri de târlire se face numai cu avizul custodelui.

    ART. 18
    (1) Realizarea oricăror investiţii în interiorul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii se face cu avizul custodelui, conform reglementărilor în vigoare.
    (2) Pe teritoriul Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor este interzisă realizarea de construcţii.
    (3) Construirea de noi drumuri permanente în cuprinsul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii se face în condiţiile legii.

    ART. 19
        În interiorul Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor nu sunt permise activităţi de utilizare a resurselor naturale. Prin excepţie, sunt permise numai acele intervenţii care au drept scopuri protejarea, promovarea şi asigurarea continuităţii existenţei obiectivelor pentru care au fost constituite.

    ART. 20
    (1) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru localităţile şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii şi al rezervaţiilor naturale suprapuse se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat şi la ariile naturale protejate de interes naţional.
    (2) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custodelui sitului ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii şi al rezervaţiilor naturale suprapuse, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile Planului de Management.
    (3) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii şi al rezervaţiilor naturale suprapuse.

    ART. 21
    (1) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul silvic/agricol de terenuri de pe raza Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor este interzisă.
    (2) Pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii sunt interzise orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protecţie şi conservare.

    ART. 22
    (1) În perimetrul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii, sunt interzise toate activităţile care pot genera poluare, deteriorarea ecosistemelor, perturbarea speciilor şi/sau degradarea habitatelor naturale, respectiv:.
    a) arderea vegetaţiei sau curăţirea terenurilor prin incendiere;
    b) utilizarea pesticidelor;
    c) introducerea speciilor de floră şi faună alohtone.

    (2) În zonele umede şi în apropierea acestora precum şi pe întreaga suprafaţă a Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor, este interzisă realizarea captărilor, canalelor de desecare, excavaţiilor, îndiguirilor sau a altor lucrări ce duc la modificarea nivelului natural al apei.
    (3) Pe teritoriul Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor curăţirea terenului de vegetaţie prin orice mijloace este permisă doar în baza unor studii care să ateste necesitatea acestor acţiuni pentru menţinerea stării favorabile de conservare şi doar cu avizul autorităţilor de mediu şi al custodelui.
    (4) Pe teritoriul Rezervaţiilor Naturale 2.335. Făgetul Clujului şi 2.329. Valea Morilor îngrădirea terenurilor este interzisă.

    ART. 23
    (1) Pentru speciile de animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, de interes comunitar sau care se află sub regim strict de protecţie, sunt interzise:
    a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare;
    b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
    c) distrugerea şi/sau culegerea cuiburilor şi ouălor din natură;
    d) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă;
    e) deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop, fără autorizaţia autorităţii de mediu competente.

    (2) Pentru speciile de plante de interes comunitar sau care se află sub regim strict de protecţie sunt interzise:
    a) orice forme de recoltare a florilor şi a fructelor,
    b) culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante, în oricare dintre stadiile ciclului biologic.

    (3) Pentru habitatele de interes comunitar se va limita orice activitate care poate duce la deprecierea stării de conservare.
    (4) În vederea asigurării condiţiilor necesare conservării unor specii se vor menţine în toate arboretele un minim de 12 arbori la ha, selectaţi dintre cei mai vârstnici şi/sau rupţi sau parţial uscaţi, arbori ce nu vor fi exploataţi. Aceşti arbori vor fi marcaţi corespunzător de către personalul custodelui în colaborare cu personalul gestionarilor fondului forestier.

    ART. 24
        Autorităţile locale au obligaţia de a salubriza suprafaţa sitului de importanţă comunitară Făgetul Clujului - Valea Morii.

    ART. 25
        Personalul custodelui, împuternicit cu legitimaţie de control, are dreptul de acces nelimitat pe terenurile din cuprinsul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 "Făgetul Clujului - Valea Morii", indiferent de forma de proprietate.

    ART. 26
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 27
        Verificarea respectării prevederilor prezentului regulament se face de către personalul cu atribuţii de control în domeniul ariilor protejate, regimului silvic şi cinegetic din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, apelor şi pădurilor şi structurilor teritoriale ale acesteia, de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu precum, de către personalul custodelui şi de către personalul altor organe ale statului cu competenţe în zonă.

    ART. 28
        Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament se sancţionează conform prevederilor legale.

    ART. 29
        Respectarea prevederilor prezentului regulament este obligatorie pentru custodele sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul acesteia, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri/bunuri, sau care desfăşoară activităţi în perimetrul sau în vecinătatea ariei naturale protejate.

    ART. 30
        Planurile, programele şi proiectele ce se implementează pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii se supun avizării custodelui.

    ART. 31
        Prezentul regulament poate fi revizuit inclusiv la propunerea custodelui, în urma modificării condiţiilor sau a prevederilor legale care au stat la baza elaborării lui sau în baza recomandărilor de management ce derivă din studii sau din monitorizarea stării de conservare a speciilor sau habitatelor, respectiv a activităţilor ce se desfăşoară pe raza ariilor protejate.

    ART. 32
        Asociaţia Natura Transilvaniei, în calitate de custode al sitului de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii şi al rezervaţiilor suprapuse, aduce la cunoştinţa publicului şi factorilor interesaţi prezentul regulament, prin afişare pe paginile proprii de internet (www.naturatransilvaniei.ro şi www.fagetulclujului.ro) şi prin diseminarea lui către instituţiile cu atribuţii de control menţionate la art. 28, către Primăriile Cluj-Napoca, Feleacu, Floreşti, Ciurila, Tureni, precum şi către Consiliul Judeţean Cluj.


                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016