Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 25 iunie 1998  privind însemnul Ordinului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 25 iunie 1998 privind însemnul Ordinului "Steaua României

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 29 iunie 1998
──────────
    *) Aprobat de Ordonanţa de urgenţă nr. 11 din 25 iunie 1998 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998.
──────────


    ART. 1
    Însemnul Ordinului "Steaua României" este o cruce românească repetată, emailată albastru închis, având aşezate între braţe patru acvile heraldice româneşti, cu zborul larg deschis.
    În centrul crucii se află un medalion emailat roşu; pe avers medalionul poartă stema României, model 1992, şi o bordură emailată albastru, pe care este înscrisă deviza: "Genere et Corde Fraters" ("Fraţi de inimă şi sânge"), iar pe revers sunt înscrise cifrele anului "1877".
    Medalionul este înconjurat de o cunună de frunze de stejar, emailată verde.
    Stema României este ştanţată în metalul ordinului şi aplicată pe medalion.
    Crucea este surmontată de o cununa ovală, emailată verde, din frunze de laur şi stejar, prevăzută cu un inel prin intermediul căruia se prinde panglica.
    Metalul din care se confecţionează însemnul ordinului este argint cu titlu de 750 la mie, iar al plăcilor, cu titlu de 900 la mie.
    Panglica ordinului este din rips moarat roşu, având câte două dungi, de culoare albastru închis, spre margini.
    ART. 2
    Însemnul gradului de Cavaler are diametrul de 40 mm şi culoarea naturală a argintului. Medalionul central are diametrul de 11 mm, iar bordura de 2 mm. Literele cu care este înscrisă deviza sunt aurite şi au înălţimea de 1,5 mm. Pe reversul medalionului cifrele anului 1877 sunt aurite şi au înălţimea de 2,5 mm. Stema României, ştanţată în metal, are înălţimea de 8 mm.
    Cununa ovală din frunze de laur şi stejar, emailată verde, are diametrele exterioare de 23 şi 13 mm, iar diametrele interioare de 10 x 7 mm. Inelul circular prin care se petrece panglica are un diametru exterior de 15 mm.
    Modelul pentru militari primeşte două spade încrucişate, lungi de 28 mm, între însemn şi cununa de laur şi stejar.
    Panglica gradului este lată de 40 mm, iar dungile marginale albastru închis sunt late de 3 mm, cele interioare, şi de 2 mm, cele exterioare; în partea ei aparentă panglica este înaltă de 50 mm.
    La însemnul acordat doamnelor, panglica este pliată sub forma de fundă orizontală (papion) şi are o lungime de 120 mm.
    ART. 3
    Însemnul gradului de Ofiţer este acelaşi ca la gradul de Cavaler, cu următoarele deosebiri:
    - însemnul este aurit;
    - panglica primeşte o rozetă cu diametrul de 25 mm;
    - pentru doamne, rozeta se aplică în centrul fundei.
    ART. 4
    Însemnul gradului de Comandor are un diametru de 50 mm şi este aurit. Medalionul central are diametrul de 14 mm, iar bordura este lată de 2,5 mm. Literele cu care este înscrisă deviza sunt aurii şi au înălţimea de 2 mm. Pe reversul medalionului cifrele anului 1877 au înălţimea de 3,5 mm. Stema României, ştanţată în metal, are înălţimea de 10 mm.
    Cununa ovală din frunze de laur şi stejar, emailată verde, are dimensiunile exterioare de 31 şi 21 mm şi cele interioare de 19 şi 13 mm; inelul pentru panglica este alungit, cu înălţimea de 25 mm şi lat de 4 mm.
    Modelul pentru militari primeşte două spade încrucişate, lungi de 35 mm, între însemn şi cununa de laur şi stejar.
    Panglica gradului este lată de 45 mm, cu dungile marginale interioare albastru închis, late de 4 mm şi de 3 mm, cele exterioare; lungimea ei este egală cu circumferinţa gâtului.
    La însemnul acordat doamnelor, panglica este aceeaşi.
    ART. 5
    Gradul de Mare ofiţer este compus din însemnul gradului de Comandor şi placa gradului.
    Placa gradului este rombică, din raze diamantate şi are un diametru de 65 mm. Pe aversul plăcii este aplicată crucea emailată a ordinului, având un diametru de 50 mm.
    Medalionul central, bordura şi inscripţiile au aceleaşi dimensiuni ca la gradul de Comandor.
    La modelul pentru militari, crucea emailată a ordinului, aplicată pe placa gradului, primeşte între braţe două spade încrucişate, lungi de 52 mm.
    Modelul pentru doamne este identic.
    ART. 6
    Gradul de Mare cruce este compus din însemnul ordinului şi placa gradului.
    Însemnul are un diametru de 60 mm şi este aurit.
    Medalionul central are diametrul de 16 mm, iar bordura este lată de 3 mm. Literele cu care este înscrisă deviza sunt aurite şi au înălţimea de 3 mm.
    Pe reversul medalionului cifrele anului 1877 au înălţimea de 5 mm. Stema României, ştanţată în metal, are înălţimea de 12 mm.
    Cununa ovală din frunze de laur şi stejar, emailată verde, are diametrele exterioare de 35 şi 25 mm, iar cele interioare, de 21 şi 15 mm; inelul de prindere este circular, gros de 2 mm şi cu un diametru exterior de 18 mm.
    Panglica (lenta) însemnului este lată de 100 mm şi are lungimea egală cu circumferinţa bustului corpului. Dungile marginale interioare albastru închis sunt late de 8 mm, iar cele exterioare, de 5 mm.
    La partea inferioară are ataşată o rozetă cu diametrul de 75 mm; sub rozetă se află ataşată o carabinieră.
    Placa este în formă de stea cu opt grupe de raze diamantate, cu diametrul de 75 mm. Pe aversul plăcii este aplicată crucea emailată a ordinului, cu un diametru de 60 mm. Medalionul central, bordura şi inscripţiile au aceleaşi dimensiuni ca şi însemnul gradului de Mare cruce.
    La modelul pentru militari, pe placă, crucea emailată a ordinului primeşte între braţe două spade încrucişate, lungi de 58 mm.
    Modelul pentru doamne este identic.
    ART. 7
    Gradul de Colan este compus dintr-un lanţ lung de 840 mm şi însemnul gradului. Lanţul cuprinde şase cartuşe, reprezentând fiecare stema ştanţată a României, şi şase însemne ale ordinului, emailate albastru, prinse între ele prin lanţuri duble, cu zale pătrate. Stema României ştanţată are înălţimea de 25 mm, iar crucea ordinului are diametrul de 25 mm.
    Închiderea Colanului se face printr-o carabinieră, alcătuită din două jumătăţi de acvilă cu zborul larg deschis.
    Însemnul gradului este identic cu însemnul gradului de Mare cruce.
    Modelul pentru doamne este identic.
    Metalul din care este confecţionat gradul de Colan este argint cu titlu de 900 la mie, aurit.
    ART. 8
    Colanul, comandă specială, care se atribuie Preşedintelui României în calitate de Cap al Ordinului "Steaua României", este confecţionat din aur cu titlu de 785 la mie.
    ART. 9
    Semnul distinctiv, simbol al conferirii Colanului Ordinului "Steaua României", constă din reproducerea, la scară miniaturală, a medalionului central al ordinului, sub forma unei insigne care se prinde de reverul hainei.
    ART. 10
    Ecranul (cutia) care conţine decoraţia este din lemn sau carton presat, îmbrăcat la exterior cu piele mată, de culoare roşu închis, iar la interior, cu pluş gri deschis. Pe capacul cutiei sunt imprimate stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    ART. 11
    Numărul cavalerilor Ordinului "Steaua României" este de 3.650, împărţit astfel:


    - Cavaler - 2.000, din care 1.600 pentru civili şi
                                                  400 pentru militari;
    - Ofiţer - 1.000, din care 800 pentru civili şi
                                                  200 pentru militari;
    - Comandor - 400, din care 320 pentru civili şi
                                                   80 pentru militari;
    - Mare ofiţer - 150, din care 120 pentru civili şi
                                                   30 pentru militari;
    - Mare cruce - 75, din care 60 pentru civili şi
                                                   15 pentru militari;
    - Colan - 25.



    Steaua României - Colan; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Colan; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 5 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Mare cruce; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Mare cruce; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 6 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Comandor; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Comandor; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 7 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Mare ofiţer; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Mare ofiţer; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 7 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Ofiţer; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Ofiţer; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 8 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Cavaler; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Cavaler; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 8 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


                               -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016