Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 19 mai 2016  sitului Natura 2000 ROSCI0142 Pădurea Dălhăuţi şi al rezervaţiei naturale Pădurea Dălhăuţi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 19 mai 2016 sitului Natura 2000 ROSCI0142 Pădurea Dălhăuţi şi al rezervaţiei naturale Pădurea Dălhăuţi

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 644 bis din 23 august 2016
──────────
        Aprobat de Ordinul 947 din 19 mai 2016, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 644 din 23 august 2016.
──────────
    CAP. 1
    Înfiinţarea, scopul şi limitele sitului de interes comunitar ROSCI0142 Pădurea Dălhăuţi şi al Rezervaţiei Naturale Pădurea Dălhăuţi
    ART. 1
        Aria naturală protejată Pădurea Dălhăuţi face parte din categoria ariilor naturale protejate de interes naţional şi corespunde categoriei categoriei IV a Uniunii Internaţionale pentru conservarea naturii şi resurselor naturale, fiind declarată prin Decizia 156/1973 a Consiliului Judeţean Popular Vrancea şi apoi prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea III - zone protejate, când a fost declarată Rezervaţie Naturală având codul naţional 2817 şi ca sit de importanţă comunitară, parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare, având codul naţional ROSCI0142.

    ART. 2
        Scopul constituirii sitului de interes comunitar ROSCI0142 Pădurea Dălhăuţi şi al Rezervaţiei Naturale Pădurea Dălhăuţi, este conservarea, menţinerea şi readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de interes conservativ şi a habitatelor specifice acestora.

    ART. 3
        Limite: sitului de interes comunitar ROSCI0142 Pădurea Dălhăuţi şi Rezervaţia naturală Pădurea Dălhăuţi se desfăşoară în cadrul limitelor geografice ce urmăresc următoarele coordonate: Limita de nord urmăreşte spre avale albia Pârâului Dălhăuţi, de la piciorul Plaiului lui Varlaam până la racordul cu albia Plaiului lui Stănică. Din acest punct limita se îndreaptă spre sud - vest pe Plaiul lui Stănică, intersectează albia Pârâului Mănăstirii, Culmea Dălhăuţi şi se îndreaptă în aval pe aceasta până în albia pârâului Dălhăuţi. De la borna 178, limita urmăreşte spre avale albia pârâului Dălhăuţi, până la borna 171.
        Limita de est urmăreşte o culme secundară de pe dreapta pârâului Dălhăuţi până în cumpăna de ape. Limita de sud urmăreşte cumpăna de ape ce delimitează bazinul la sud bazinul hidrografic al Pârâului Dălhăuţi.
        Limita de vest se desfăşoară pe versantul drept al pârâului Dălhăuţi, coborând din cumpăna de ape până în albia pârâului Dălhăuţi în dreptul bornei 171.

    CAP. 2
    Reglementarea activităţilor în situl de interes comunitar ROSCI0142 Pădurea Dălhăuţi şi al Rezervaţiei Naturale Pădurea Dălhăuţi
        Accesul şi circulaţia în aria naturală protejată
    ART. 4
        Accesul/vizitarea în aria naturală protejată se face solitar sau în grupuri organizate. Pe parcursul vizitării ariei naturale protejate sunt interzise orice fel de activităţi care ar putea afecta integritatea ariei naturale protejate, care ar putea pune în pericol elementele de mediu protejate. În mod special sunt strict interzise următoarele activităţi:
    a) depozitarea sau abandonarea în perimetrul ariei naturale protejate a deşeurilor de orice natură;
    b) degradarea sau distrugerea indicatoarelor, marcajelor sau panourilor informative;
    c) aprinderea focului sau orice activităţi care pot provoca incendii;
    d) camparea în afara locurilor special amenajate, cu excepţia delegaţilor custodelui care desfăşoară activităţi în interesul ariilor naturale protejate.


    ART. 5
    (1) Circulaţia cu mijloace motorizate pe drumurile de exploatare forestieră sau agricole este permisă numai proprietarilor/deţinătorilor de păduri şi terenuri agricole şi împuterniciţilor acestora.
    (2) Excepţiile de la restricţia de acces şi circulaţie cu autovehicule vor fi: personalul Custodelui, personalul silvic, personalul organelor statului cu competenţe pe teritoriu- poliţie, poliţia de frontieră, protecţia civilă, autorităţi de mediu, autorităţi de gospodărire a apelor, ambulanţa şi altele asemenea-, personalul împuternicit pentru patrulări/controale, în cazul în care aceste categorii sunt în exerciţiul funcţiunii, pe bază de legitimaţie.

    ART. 6
        Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare.

        Activităţi de silvicultură şi vânătoare
    ART. 7
        Se interzic activităţile de recoltare/capturare a speciilor care fac obiectul de protecţie al ariei naturale protejate.

    ART. 8
        Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în aria naturală protejată, se execută numai lucrările prevăzute de amenajamentele silvice aprobate şi aflate în vigoare cu respectarea măsurilor de management prevăzute în Planul de management al ariei naturale protejate, după caz.

    ART. 9
        La aplicarea lucrărilor silvice prevăzute în amenajamentele silvice sunt obligatorii:
    a) Păstrarea unui procent de minimum 5%, 12 - 25 mc/ha, dintre arborii parţial uscaţi, bătrâni sau rupţi;
    b) Menţinerea în ecosistem a crengilor moarte căzute pe sol;
    c) Menţinerea/restaurarea unei structuri verticale şi orizontale complexe prin evitarea înfiinţării de monoculturi echiene;
    d) Promovarea regenerării naturale a pădurii;
    e) Evitarea tăierilor rase în cazul exploatărilor forestiere;
    f) În cazul tăierilor rase/definitive/de racordare păstrarea pe picior a minim 3 arbori/hectar în special din rândul celor fără importanţă economică dar importanţi pentru biodiversitate: arbori bătrâni, scorburoşi, cu cuiburi de păsări etc.;
    g) Limitarea construirii de noi drumuri forestiere şi de noi drumuri de exploatare, de scos- apropiat - se vor utiliza cele existente;
    h) Evitarea pe cât posibil a utilizării insecticidelor în păduri;
    i) k Interzicerea incendierii vegetaţiei.


    ART. 10
    Este interzisă plantarea/împădurirea cu alte specii decât cele specifice habitatului.

    Gospodărirea şi exploatarea pajiştilor
    ART. 11
        Amplasarea de stâne şi locuri de târlire se face la o distanţă de minim 500 m de limita ariei naturale protejate şi numai cu avizul Custodelui.

        Cultivarea terenurilor
        Cercetare ştiinţifică
    ART. 11
    (1) Cercetarea ştiinţifică în aria naturală protejată va fi orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului acestuia.
    (2) Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul sitului se desfăşoară cu avizul Custodelui, care sprijină logistic, la solicitare şi în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare. La finalizarea cercetărilor titularii temelor de cercetare vor pune la dispoziţia Custodelui în termen de 30 de zile un raport de cercetare.
    (3) În cazul temelor de cercetare care necesită date/informaţii privind aria naturală protejată acestea vor fi furnizate de Custode în baza unui contract care să asigure accesul Custodelui la rezultatele obţinute, în vederea utilizării lor în activitatea de management a Rezervaţiei.
    (4) Custodele are acces la rezultatele cercetărilor ştiinţifice desfăşurate pe teritoriul Rezervaţiei, dar poate folosi aceste rezultate numai în activitatea de management a Rezervaţiei.
    (5) Orice studii care planifică activităţi/planuri/proiecte/programe de exploatare a resurselor naturale în aria naturală protejată, se supun în mod obligatoriu avizării Custodelui.

    ART. 12
        Custodele va iniţia acolo unde este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute din aria naturală protejată, pe baza unor studii avizate de Academia Română şi cu aprobarea autorităţii centrale pentru protecţia mediului.

        Activităţi de educaţie şi instruire ecologică
        Turism, reguli de vizitare
    ART. 13
        În aria naturală protejată Pădurea Dălhăuţi sunt permise activităţi de turism cu respectarea regulilor de vizitare, potrivit prezentului Regulament.

    ART. 14
        Întreţinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se fac numai cu avizul Custodelui şi, în cazul traseelor noi, după omologarea acestora conform prevederilor legale.

    ART. 15
        Camparea pe teritoriul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi se reglementează astfel:
    a) Camparea este permisă în locurile amenajate de deţinătorii de terenuri cu avizul Custodelui,
    b) În aria naturală protejată Pădurea Dălhăuţi este permisă camparea în locurile amenajate sau marcate în acest sens,
    c) Săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală, ferigi, muşchi sub corturi este interzisă,
    d) Camparea în afara perimetrelor permise se poate face numai pentru personalul Custodelui şi voluntarii care lucrează pe teritoriul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi cu aprobarea Custodelui, în situaţia în care sarcinile primite o impun.


    ART. 16
        Organizarea de competiţii şi manifestările de grup de orice fel, cursuri care presupun accesul pe teren în zona ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi şi în tabere se face numai cu avizul Custodelui.

    ART. 17
        Aprinderea focului pe teritoriul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi se reglementează astfel:
    a) focurile de tabără sunt permise doar în vetrele special amenajate în acest scop în perimetrele permise pentru campare, cu lemn de foc asigurat de administratorii locului de campare. Se vor respecta normele de prevenire şi stingere a incendiilor;
    b) sunt strict interzise adunatul şi defrişarea vegetaţiei lemnoase de orice fel pentru facerea focului.


        Protecţia factorilor de mediu
    ART. 18
        Regimul deşeurilor pe teritoriul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi se reglementează astfel:
    a) este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi.
    b) gestionarii locurilor de campare pentru care se percepe taxă de campare, au responsabilitatea colectării şi predării deşeurilor către centrele de colectare autorizate;
    c) autorităţile publice locale de pe raza ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi au responsabilitatea asigurării colectării şi transportului deşeurilor menajere din localităţi la punctele legale de colectare a deşeurilor;
    d) autorităţile publice locale de pe raza ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi au responsabilitatea de a desfiinţa depozitele ilegale de deşeuri aflate pe teritoriul lor administrativ.


    ART. 19
        Este interzisă colectarea de specii de floră, faună sălbatică în scopul comercializării.

    ART. 20
        Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

    ART. 21
        Este interzis spălatul de vehicule, rufe, recipienţi şi altele asemenea şi utilizarea de detergenţi în apele din cuprinsul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi.

    ART. 22
        Se interzice prelevarea de apă în scop industrial sau cu caracter industrial, din habitatele umede din cuprinsul ariei naturale protejate Pădurea Dălhăuţi.

        Amenajarea teritoriului şi urbanism
    ART. 23
    (1) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru unităţile administrativ teritoriale suprapuse integral sau parţial cu aria naturală protejată Pădurea Dălhăuţi, se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la aria naturală protejată Pădurea Dălhăuţi.
    (2) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism se face cu avizul Custodelui.
    (3) Autorităţile publice locale au responsabilitatea de a evidenţia limitele ariei naturale protejate în planurile urbanistice ale localităţii.

        Exploatarea amenajărilor hidrotehnice
    ART. 24
    (1) Lucrările de exploatare şi întreţinere a lucrărilor hidrotehnice şi de gospodărire a apelor din perimetrul rezervaţiei, atunci când pot genera un impact negativ asupra faunei şi habitatelor, se vor face după parcurgerea procedurilor de reglemetare desfăşurate de autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi cu avizul Custodelui.
    (2) Administratorul amenajărilor hidrotehnice şi Custodele vor comunica reciproc şi în mod operativ, prin includerea în fluxul informaţional, situaţiile excepţionale apărute în exploatare, cauzate de viituri, poluări accidentale, alunecări de maluri sau alte hazarde.

    ART. 25
        Proprietarii/administratorii obiectivelor care utilizează sursele de apă de pe teritoriul ariei naturale protejate sau din vecinătatea acestuia sunt obligaţi să asigure debitele de servitute respectiv debitul minim necesar lăsat permanent într-o secţiune pe un curs de apă, aval de o lucrare de barare, format din debitul salubru şi debitul minim necesar utilizatorilor de apă din aval, conform legislaţiei în vigoare, astfel încât să nu afecteze direct sau indirect ecosistemele şi comunităţile locale.

        Finanţarea activităţilor
    ART. 26
        Finanţarea activităţilor specifice custodiei se poate asigura din fonduri provenite:
    a) din bugetul propriu al custodelui;
    b) din sistemul de tarife al custodelui;
    c) din proiecte de finanţare elaborate de Custode sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
    d) din subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii.


    CAP. 3
    Sancţiuni
    ART. 27
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 28
        Încălcarea prevederilor din prezentul regulament constituie contravenţie dacă faptele nu au fost săvârşite astfel încât potrivit legii penale, să constituie infracţiuni.

    ART. 29
        Indiferent de natura răspunderii, urmările prejudiciilor aduse mediului prin încălcarea prezentului Regulament vor fi înlăturate de făptaş, indiferent de culpă, restabilind condiţiile anterioare producerii prejudiciului. Costurile pentru repararea prejudiciului vor fi suportate de autorul prejudiciului, în conformitate cu principiul poluatorul plăteşte.

    ART. 30
        Cuantumul amenzilor este cea stabilită prin legislaţia specifică privind protecţia mediului, respectiv privind regimul ariilor naturale protejate în vigoare.

    ART. 31
    (1) Încălcarea prevederilor legale, altele decât cele sancţionate conform cu legislaţia specifică privind protecţia mediului, respectiv privind regimul ariilor naturale protejate, se sancţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, de către persoanele împuternicite prin alte acte normative specifice.
    (2) Sancţiunile stabilite pentru încălcarea prezentului Regulament se pot aplica atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice.

    ART. 32
        Aplicarea prezentului Regulament se face de către Custode şi de către personalul organelor statului cu competenţe în zonă.

    CAP. 4
    Avizarea activităţilor umane desfăşurate pe teritoriul ariei naturale protejate
    ART. 33
        Activităţile/planurile/proiectele şi programele, care pot avea efecte asupra mediului, şi asupra speciilor şi habitatelor din aria naturală protejată şi din vecinătatea acesteia vor fi supuse avizării de către Custode conform prevederilor Anexei 5 a Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire a administrare şi a custodie ariilor naturale protejate, cu modificările ulterioare

    CAP. 5
    Dispoziţii Finale
    ART. 34
    Personalul Custodelui, împuternicit cu legitimaţie de control, are dreptul de acces pe terenurile din cuprinsul ariei naturale protejate, indiferent de formă de proprietate

    ART. 35
    Pentru a asigurarea managementului eficient al ariei naturale protejate, orice persoană fizică sau juridică are obligaţia de a furniza informaţiile şi date solicitate de Custode, de a permite şi facilita controlul activităţilor ai căror titulari sunt, de a permite prelevarea de probe şi de a se legitima la solicitatea personalului Custodelui

    ART. 36
        În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, inundaţii, incendii, calamităţi, epizootii, focare de infecţii şi altele asemenea, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, cu obligativitatea înştiinţării prealabile a Custodelui, care va participa activ la acţiunile de alertare şi mobilizare în vederea prevenirii şi eliminării efectelor unor asemenea evenimente.

    ART. 37
        Prezentul Regulament poate fi modificat de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, la propunerea Custodelui.


                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016