Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 19 aprilie 2016  sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi al ariei naturale protejate de interes naţional 2.206. Peştera Tăuşoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 19 aprilie 2016 sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi al ariei naturale protejate de interes naţional 2.206. Peştera Tăuşoare

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 405 bis din 30 mai 2016
──────────
        Aprobat prin Ordinul nr. 754 din 19 aprilie 2016 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 405 din 30 mai 2016.
──────────
    ART. 1
    (1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Aria naturală protejată 2.206. Peştera Tăuşoare a fost instituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
    (3) Aria naturală protejată Peştera Tăuşoare este inclusă integral în situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare.
    (4) Situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi aria naturală protejată 2.206. Peştera Tăuşoare se supun prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) Harta peşterii este prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 2
        Scopul instituirii regimului de protecţie îl constituie protejarea valorilor peisagistice, mineralogice, speleotemelor calcitice şi sulfatice, depozitelor de aluviuni, speciilor de animale, sistemelor biologice din subteran şi morfologiei endocarstului, depozitelor fosilifere, reducerea spre minim a impactului factorului antropic asupra sistemului endocarstic prin implementarea unor reguli de vizitare, explorare şi documentare, precum şi menţinerea stării de conservare a celor cinci specii de chiroptere care hibernează în peşteră.

    ART. 3
    (1) Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare se suprapun peste limitele ariei naturale protejate de interes naţional Peştera Tăuşoare şi sunt prevăzute în anexa nr. 2.
    (2) Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    (1) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru comunele şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi a ariei naturale protejate 2.206. Peştera Tăuşoare se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat şi la aria naturală protejată de interes naţional.
    (2) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custodelui sitului ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi al ariei naturale protejate 2.206. Peştera Tăuşoare, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile Planului de Management.
    (3) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi ale ariei naturale protejate 2.206. Peştera Tăuşoare.

    ART. 5
    (1) Responsabilitatea administrării sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare revine Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, denumit în continuare custode, în conformitate cu Convenţia de custodie nr. 0012/2010, încheiată între instituţia sus-numită şi autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului.
    (2) În baza convenţiei de custodie, custodele elaborează regulamentul şi planul de management al sitului şi urmăreşte respectarea acestora, în conformitate cu statutul de arie naturală protejată.
    (3) În scopul desfăşurării unei activităţi eficiente, custodele elaborează următoarele documente:
    a) registrul de vizitare - care cuprinde date referitoare la vizitele executate în subteran, data, ora intrării şi ieşirii, participanţi, obiectivele şi scopul vizitei, traseu, activităţi;
    b) registrul de convenţii - care cuprinde convenţiile de colaborare între custodele ariei protejate şi instituţiile care desfăşoară activităţi ştiinţifice de monitorizare, cercetare, documentare sau alte scopuri special aprobate prin procedura în vigoare (Comisia Patrimoniului Speologic şi custodele ariei protejate);
    c) dosarul fişelor de instructaj - care cuprinde fişele de instructaj. Înainte de fiecare pătrundere în peşteră, custodele efectuează în mod obligatoriu instructajul în legătură cu protecţia în timpul vizitei, normele de comportament speologic, echipament personal, măsuri de prim ajutor, prealertă şi alertă în caz de accident speologic, asumarea răspunderii proprii. Fiecare participant semnează fişa de instructaj, care se păstrează la dosarul întocmit de custode.


    ART. 6
    (1) Pe suprafaţa ROSCI0193 Peştera Tăuşoare sunt permise doar lucrările silvice menţionate în amenajamentele silvice.
    (2) Pentru a nu fi afectate procesele naturale din aria naturală protejată, se interzice exploatarea forestieră a pădurii cuprinse în cele 71 de hectare de protecţie, pădurea aflându-se în proces de regenerare naturală.
    (3) Suprafaţa de teren aferentă ariei naturale protejate de interes naţional 2.206. Peştera Tăuşoare şi sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare se află în proprietatea persoanei juridice Comuna Rebrişoara, Cartea funciară nr. 465, Număr topo 4.202 şi 4.204, având categoria de folosinţă pădure, cu o suprafaţă totală de 667.005 metri pătraţi.

    ART. 7
    (1) Recoltarea probelor de orice fel - mineralogice, biologice, fosilifere - se face doar în scop ştiinţific, cu aprobarea Comisiei Patrimoniului Speologic şi a custodelui.
    (2) În cazul studiilor/cercetărilor care necesită date/informaţii privind situl ROSCI0193 Peştera Tăuşoare, se încheie între părţi un contract care să asigure accesul custodelui la rezultate în vederea utilizării lor în activitatea de management a sitului. Contractul prevede respectarea drepturilor de autor şi de proprietate intelectuală conform legislaţiei în vigoare. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra utilizării rezultatelor se stabileşte prin contract.

    ART. 8
        Participanţii la activităţile speologice vor fi echipaţi cu echipamentul minim individual prevăzut în anexa nr. 3.

    ART. 9
        Participanţii la activităţile speologice respectă următoarele reguli de vizitare:
    (1) În afara peşterii:
    a) se vor oferi vizitatorilor informaţii despre chiroptere, menite să reducă curiozitatea şi presiunea "in situ" asupra liliecilor şi totodată să educe vizitatorii în scopul conştientizării şi protejării lor;
    b) se va încuraja comportamentul pro-natură, de protejare a vieţuitoarelor în şi împreună cu mediul lor;
    c) explicaţiile referitoare la lilieci, precum şi avertizările necesare se realizează în afara peşterii, în spaţiul destinat constituirii grupului;
    d) se semnează fişa de instructaj de către persoanele care intră în peşteră.

    (2) În interiorul peşterii:
    a) se respectă poteca şi nu se permite risipirea vizitatorilor;
    b) este obligatorie ocolirea coloniilor de lilieci sau a liliecilor solitari;
    c) se interzice iluminarea directă a liliecilor, iar atunci când este posibil, se asigură obscuritatea în zona coloniei de lilieci;
    d) se interzice atingerea liliecilor;
    e) se interzice fotografierea cu blitz a exemplarelor solitare şi a coloniilor şi nu se filmează liliecii. În ambele cazuri excepţiile sunt permise doar în condiţii reglementate şi autorizate de forurile competente;
    f) se delimitează căi de acces înguste, de 40-50 cm, la o distanţă minimă similară faţă de pereţii peşterii, care să protejeze liliecii care hibernează la înălţimi de 1-1,5 m, unde sunt complet expuşi riscului de a fi deranjaţi sau chiar acroşaţi din mers;
    g) se interzice trecerea pe sub / sau la distanţe mai mici de 50 cm de exemplarele solitare şi la mai puţin de 1 m de colonii;
    h) trecerea prin apropierea liliecilor se face rapid şi în linişte, cu evitarea staţionării, cu excepţia cazurilor special autorizate, care se rezumă la cercetare, salvări, echipări de siguranţă sau protecţie;
    i) se limitează conversaţia şi producerea oricărui zgomot. Se vorbeşte în şoaptă şi doar dacă este absolut necesar;
    j) se reduce intensitatea luminii în apropierea liliecilor şi se direcţionează spotul luminos doar spre potecă;
    k) este interzisă introducerea şi abandonarea în peşteră a oricărui material alohton, inclusiv cele de natură organică;
    l) este interzisă pătrunderea în peşteră cu salopetă murdară cu argilă şi/sau material organic din alte peşteri, pentru a nu produce o eventuală contaminare microbiană sau de altă natură.



    ART. 10
    (1) Peştera Tăuşoare se clasifică în două sectoare distincte:
    a) Sector de peşteră cu clasă de protecţie A;
    b) Sector de peşteră cu clasă de protecţie B.

    (2) Sectorizarea internă a Peşterii este prevăzută în Anexa nr. 4 - Harta privind sectorizarea peşterii Tăuşoare.
    (3) În intervalul 15 octombrie - 15 aprilie, respectiv perioada de hibernare a speciilor de lilieci, este restricţionat accesul în aceste sectoare de peşteră, cu excepţia situaţiilor în care este necesară monitorizarea speciilor de chiroptere, privind starea de conservare a acestora sau alte activităţi ştiinţifice.

    ART. 11
    (1) Sectorul de peşteră cu clasă de protecţie A cuprinde segmente de galerie de mare importanţă ştiinţifică (formaţiuni de gips, minerale rare, fosile, specii protejate de lilieci, speleoteme deosebite), în care nivelul intervenţiei antropice (speoturism) a fost redus şi/sau urmează să fie strict controlat conform prevederilor legale.
    (2) Sectorul de peşteră A include toate galeriile sau sectoarele de galerii care au colonii de chiroptere în perioada în care acestea sunt prezente, respectiv Galeria de Înaintare şi diverticulele acesteia, până la Turnul Gotic, la care se adaugă Sala Bilelor, Sala de Mese (parţial), Galeria Florilor de Gips şi Sala Ursului de Cavernă.
    (3) În sectorul de peşteră cu clasă de protecţie A este interzisă desfăşurarea oricăror activităţi umane, cu excepţia activităţilor de explorare speologică, cercetare ştiinţifică, turism speologic specializat sau de documentare, realizate cu avizul Comisiei Patrimoniului Speologic şi cu avizul administratorului ariei naturale protejate, cu limitările descrise în Planul de management şi în Regulament, în perioada 16 aprilie - 14 octombrie.
    (4) În zona fosiliferă cu valoare paleontologică din Sala Ursului de Cavernă este interzisă deplasarea pe planşeul orizontului fosilifer.
    (5) Prin excepţie de la alin. (4), cercetătorii care accesează situl paleontologic în interes ştiinţific şi nu au posibilitatea de a ocoli planşeul orizontului fosilifer din această sală se pot deplasa pe suprafaţa acestuia.

    ART. 12
    (1) Sectorul de peşteră cu clasă de protecţie B cuprinde cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului speologic din interiorul ariei naturale protejate şi cuprinde cea mai mare parte a galeriilor din Peştera Tăuşoare, mai puţin galeriile de peşteră incluse în sectorul cu clasă de protecţie A.
    (2) Sectorul de protecţie B este constituit din toate galeriile şi sălile care nu fac parte din clasa de protecţie A, adică din tot restul cavernamentului. Aceste sectoare şi săli sunt: Zona vestibulară a intrării, Galeria Paralelă, Galeria de Înaintare de la intersecţia cu Galeria Paralelă şi până la Sorbul Vechi, cu toate diverticulele, Galeria Vălenaş, Galeria Belgienilor şi Sistemul Elevilor, Galeria Celor 700 de paşi, Galeria Cosmuţa, Galeria Săritorilor, Galeria Kilometru, Sala Muntelui, Galeria Gipsului, Sistemul Nou, Sala Leon Bârte, Galeria Noroioasă, Galeria Albă.
    (3) Pe sectorul de peşteră de clasă de protecţie B constituit din Galeria Cosmuţa, Galeria Săritorilor, Galeria Kilometru, Sala Muntelui, Galeria Gipsului, Sistemul Nou, Sala Leon Bârte, Galeria Noroioasă, Galeria Albă şi Sistemul Elevului sunt permise activităţi ecoturistice, în perioada 16 aprilie - 14 octombrie.
    (4) În sectorul de peşteră cu clasă de protecţie B sunt interzise orice forme de exploatare sau utilizare a bunurilor patrimoniului speologic, precum şi orice amenajare, cu excepţia celor destinate activităţilor de cercetare ştiinţifică.
    (5) În sectorul de peşteră cu clasă de protecţie B se pot desfăşura următoarele activităţi:
    a) activităţi ştiinţifice şi educative;
    b) activităţi de ecoturism care nu necesită realizarea de construcţii sau echipări speologice;
    c) activităţi de explorare speologică în baza aprobării Comisiei Patrimoniului Speologic şi a custodelui;
    d) intervenţii în scopul reabilitării unor sectoare de galerie degradate, în baza aprobării Comisiei Patrimoniului Speologic şi a planului de acţiune elaborat în acest scop de administrator, pe sectorul de peşteră de clasă de protecţie B, constituit din Galeria Cosmuţa, Galeria Săritorilor, Galeria Kilometru, Sala Muntelui, Galeria Gipsului, Sistemul Nou, Sala Leon Bârte, Galeria Noroioasă, Galeria Albă şi Sistemul Elevului.


    ART. 13
    (1) În perioada de hibernare a liliecilor, corespunzătoare intervalului 15 octombrie-15 aprilie, se impune limitarea intrărilor în Peştera Tăuşoare. Singurele intrări autorizate sunt cele în scop de monitorizare a coloniilor de chiroptere, cercetare sau alte scopuri special autorizate. Autorizarea se face prin Comisia Patrimoniului Speologic, fiind aprobate ulterior de custode în baza regulamentului şi a planului de management.
    (2) Totalul persoanelor care pot intra în peşteră în perioada de hibernare este de maxim 28 de persoane.
    (3) În perioada de hibernare intrarea în peşteră se poate face în grupuri de maxim 5 persoane, fără personalul însoţitor, după cum urmează:
    a) vizite de monitorizare din timpul iernii - 2 vizite monitorizare (conform metodologiei standard) x 5 persoane = 10 persoane, la care se adaugă maxim două persoane ghid pentru fiecare intrare, total 14 persoane;
    b) vizite de cercetare sau alte scopuri special aprobate prin procedura legală aflată în vigoare (Comisia Patrimoniului Speologic şi Custode în baza regulamentului şi a planului de management) - maxim 2 intrări x 5 persoane = 10 persoane, la care se adaugă maxim două persoane ghid pentru fiecare intrare, total 14 persoane.


    ART. 14
    (1) În sezonul speoturistic, respectiv perioada 16 aprilie - 14 octombrie, vizitele în Peştera Tăuşoare pot totaliza un număr maxim de 158 de persoane.
    (2) În această perioadă, intrările în peşteră se realizează după cum urmează:
    a) pentru speoturism - în medie 2 intrări pe lună, cu un interval minim între vizite de 10 zile. Prin urmare, numărul maxim de participanţi la activităţile de turism educativ admişi pe parcursul sezonului de vară va fi de maxim 120 persoane (12 intrări x 10 persoane=120) la care se adaugă personalul însoţitor (ghidaj asigurat de maxim două persoane/grup: 12 intrări x 2 persoane = 24 persoane). Totalul persoanelor pentru speoturism, 144 persoane.
    b) pentru vizitele de monitorizare din timpul verii - 2 intrări monitorizare (conform metodologiei standard) x 5 persoane = 10 persoane, la care se adaugă maxim două persoane ghid per tură: 2 intrări x 2 persoane = 4 persoane. Totalul maxim al persoanelor pentru vizite de monitorizare, 14 persoane.
    c) pentru vizitele de cercetare sau alte scopuri special aprobate, în condiţiile legii şi în limita autorizărilor primite.


    ART. 15
    (1) Perioada de vizită nu trebuie să depăşească 24 ore şi se exclud bivuacurile subterane, fără o temeinică justificare ştiinţifică. Aceasta înseamnă un maxim permis de 18 intrări x 24 ore = 432 ore, la care se mai pot adauga celelalte solicitări argumentate, din afara perioadei de hibernare.
    (2) Perioada de staţionare în Sala de Mese nu trebuie să depăşească 120 de minute pentru grupuri mai mici de cinci persoane (fără personalul însoţitor) şi 60 de minute pentru grupuri mai mari.
    (3) În zona vestibulară, folosită de lilieci pentru hibernare, precum şi în zonele cu valoare ştiinţifică deosebită (mineralogică, fosiliferă şi faunistică) se trasează cu benzi sau prin alte metode traseul turistic şi speologic. Marcarea se impune pentru protejarea mirabilitului din Sala de Mese, a speleotemelor din tavanul Sălii Bilelor, a oulofolitelor din Galeria Gipsului, a depozitelor fosilifere din Sala cu Oase. Ghidul/custodele veghează asupra respectării potecii turistice marcate sau consacrate prin tasarea realizată prin vizitarea peşterii, de la descoperire şi până în prezent.
    (4) Pătrunderea oricărei echipe în peşteră, indiferent de natura vizitei, se va face doar sub supravegherea şi cu participarea custodelui sau a ghizilor numiţi de acesta, cu menţionarea în registrul de vizită a datelor de traseu, precum şi descrierea activităţii ştiinţifice, documentare, ecologice ori explorative desfăşurate.
    (5) Custodele are obligaţia ca înaintea fiecărei activităţi speologice să anunţe structurile de salvare din mediul subteran, prin reţeaua de prealertă, în vederea asigurării eficienţei maxime a unei eventuale intervenţii de salvare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic, republicată.
    (6) În timpul efectuării activităţilor speologice de orice natură este obligatorie izolarea în interiorul peşterii a echipelor, prin închiderea porţii principale de acces.
    (7) Custodele sau ghidul poate întrerupe în orice moment oricare dintre activităţile speologice şi poate solicita echipei părăsirea peşterii, dacă circumstanţele scot în evidenţă că securitatea peşterii sau a echipei e pusă în pericol.

    ART. 16
        Prin excepţie de la art. 10, 11, 12 se acceptă intrări suplimentare în peşteră pentru cercetare ştiinţifică sau alte scopuri speciale, pe tot parcursul anului, în condiţiile legii, autorizate prin Comisia Patrimoniului Speologic şi aprobate de custode în baza regulamentului şi a planului de management, precum şi intervenţiile de urgenţă realizate ca urmare a unor posibile accidentări.

    ART. 17
        Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se afişează la sediul custodelui.

    ART. 18
    (1) Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea sancţiunilor se fac de către custode şi de către personalul altor instituţii ale statului, în baza competenţelor legale. Personalul autorizat în acest sens îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
    (2) Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 19
        Verificarea respectării prezentului regulament se face de custode sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.

    ART. 20
        Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor publice locale prezentul regulament.

    ART. 21
        Prezentul regulament poate fi modificat de către autoritatea competentă la propunerea factorilor interesaţi sau a custodelui.

    ANEXA 1

    Harta peşterii
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    Limitele ariei naturale protejate de interes naţional 2.206.
    Peştera Tăuşoare şi ale sitului de importanţă comunitară
    ROSCI0193 Peştera Tăuşoare
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    Lista echipament speologic minim individual
    1. Cască cu jugulară în formă de Y, cu două surse de lumină independente şi funcţionale, exclusiv electrice, (două frontale electrice separate, din care una va fi folosită ca sistem principal, va avea un nivel de iluminare minim similar cu o frontală de tip Duo Led 14 şi va fi fixată permanent pe cască, prin suporturi neinflamabile). Nu sunt acceptate ca sistem principal de iluminare frontalele fără specificaţii tehnice: rezistenţa la umezeală, şocuri, autonomie;
    2. Accesorii (becuri şi acumulatori sau baterii de rezervă);
    3. Echipament de protecţie - combinezon speologic, mănuşi şi cizme de cauciuc;
    4. Lenjerie de corp - subcombinezon cu proprietăţi termice;
    5. Sac de transport materiale de tip speologic ("banană")
    6. Folie de supravieţuire;
    7. Sac menajer pentru igienizare;
    8. Un primus cu gaz pentru gătit şi încălzit la fiecare al treilea speolog.

    ANEXA 4

    Harta privind sectorizarea peşterii Tăuşoare
 (a se vedea imaginea asociată)

                               -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016