Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 17 mai 2016  sitului ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 17 mai 2016 sitului ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 932 bis din 21 noiembrie 2016
──────────
        Aprobat prin ORDINUL nr. 922 din 17 mai 2016, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 932 din 21 noiembrie 2016.
──────────
    CAP. I
    Înfiinţarea, scopul, limitele şi managementul sitului ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu
    ART. 1
        Situl de importanţă comunitară ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu, denumit în continuare arie naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu, a fost instituit pe o suprafaţă de 570 ha prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, modificat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 2.387/2011.

    ART. 2
    (1) Limitele ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu sunt postate pe site-ul autorităţii centrale pentru protecţia mediului.
    (2) Limitele ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu vor fi incluse în piesele grafice/desenate ale documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism, în vederea localizării exacte a ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu.
    (3) Autorităţile publice locale competente au obligaţia actualizării documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi a documentaţiilor locale de urbanism prin integrarea prevederilor referitoare la aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu.
    (4) La elaborarea sau actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism ce cuprind şi suprafeţe din aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu sau din imediata vecinătate a acesteia este necesar avizul custodelui.

    ART. 3
        Responsabilitatea managementului ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu revine custodelui, care va asigura coordonarea unitară a tuturor activităţilor de pe raza acestuia, în vederea conservării biodiversităţii specifice, în conformitate cu planul de management.

    ART. 4
        Aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu a fost declarat sit Natura 2000 pentru următoarele specii şi habitate de interes comunitar: a) animale nevertebrate: croitorul marmorat - Pilemia tigrina, cod 4020; b) reptile: vipera de stepă - Vipera ursinii cod 1298; c) mamifere: popândău - Spermophillus citellus, cod 1298; şoarecele săritor de stepă - Sicista subtilis, cod 2021; d) habitate: Stepe ponto-sarmatice, cod 62C0*; Tufărişuri ponto-sarmatice, cod 40C0*.

    CAP. II
    Activităţi permise şi obligaţiile legate de desfăşurarea acestor activităţi
    ART. 5
    (1) Utilizarea păşunilor, pajiştilor şi fâneţelor este permisă doar pentru proprietarii de terenuri din zona ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu, cu obligaţia respectării prezentului regulament şi a planului de management, respectiv cu obligaţia respectării unui regim raţional de păşunat, pe parcele/cicluri de regenerare, cu stabilirea şi urmărirea numărului maxim de animale ce pot păşuna/ha.
    (2) Pe teritoriul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu activitatea pastorală tradiţională se desfăşoară respectându-se încărcătura de animale/ha: 0,61 - 0,80 vite mari/ha, respectiv 2,4 - 3,2 oi/ha, conform bonităţii pajiştilor.
    (3) Păşunatul va fi practicat pe parcele de formă dreptunghiulară, cu lungimea de 2 - 3 ori mai mare decât lăţimea. Lăţimea se va stabili astfel ca, la păşunatul în front, să revină pentru o vită mare 1 - 1,5 m, pentru tineret bovin 0,7 - 1 m, iar pentru ovine 0,25 - 0,5 m.
    (4) Stabilirea rotaţiei la păşunat a diferitelor parcele din suprafaţa păşunii se va face în funcţie de structura vegetaţiei, de stadiul de dezvoltare a acesteia, de posibilităţile de refacere a păşunii.
    (4) Numărul zilelor de păşunat/fiecare parcelă va fi cuprins între 3 şi 7/an.
    (5) Mărimea turmelor şi numărul acestora se va stabili în funcţie de specia de animale şi de producţia acestora: la vitele cornute mari, cirezile vor fi de 100 - 150 capete, la tineretul bovin până la 50 - 100 capete, la ovine 300 - 700 capete.
    (6) Ordinea în care se vor succeda grupele de animale la păşunat se stabileşte în funcţie de producţia acestora: mai întâi se introduc animalele cu producţie mai mare, după care vor urma animalele cu producţia mai scăzută sau tineretul; dacă se utilizează păstoritul electric, pe aceeaşi tarla, pot păşuna concomitent două grupe de animale.
    (7) Data începerii păşunatului şi a efectuării lucrărilor de întreţinere a pajiştilor ori de creştere a productivităţii acestora va fi stabilită când iarba a ajuns la 15 - 20 cm înălţime şi solul este suficient de zvântat.
    (8) Păşunatul nu va fi practicat primăvara de timpuriu - mai devreme de 24 aprilie pentru ovine sau mai devreme de 1 mai pentru bovine - când animalele distrug lăstarii tineri, stopând creşterea viguroasă a plantelor.
    (9) Păşunatul nu va fi realizat toamna târziu - mai târziu de 25 noiembrie pentru ovine sau mai târziu de 1 noiembrie pentru bovine - când producţia de iarbă este foarte scăzută; păşunatul nu va fi realizat pe vreme umedă şi nici pe timp de secetă, indiferent de anotimp.
    (10) Păşunatul, precum şi orice alte activităţi legate de acesta nu se va realiza în perioada de înflorire a speciilor din habitate.
    (11) Cositul se va efectua numai manual, o dată sau de două ori pe an; în mod obligatoriu, prima coasă se va realiza după perioada de fructificare a speciilor de plante ierboase.
    (12) Activităţile de utilizare a pajiştilor vor fi planificate şi monitorizate de custodele sitului, pentru evaluarea impactului acestor activităţi asupra speciilor şi habitatelor din sit şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
    (13) Custodele va iniţia realizarea de studii privind controlul speciilor colonizatoare şi invazive şi pentru refacerea naturală a covorului vegetal din sit aflat sub influenţa păşunatului.

    ART. 6
    (1) Este interzisă defrişarea vegetaţiei lemnoase în scopul măririi suprafeţei pajiştilor sau a terenurilor arabile, precum şi tăierea perdelelor de protecţie.
    (2) Sunt interzise colectarea şi perturbarea exemplarelor de vipera de stepă.
    (3) Colectarea de specii de floră şi faună sălbatică, altele decât cele protejate prin lege, se poate face pe suprafaţa ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu, cu avizul custodelui.

    ART. 7
    (1) Orice plan sau proiect care nu are o legătură directă cu aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu, dar care ar putea afecta în mod semnificativ situl, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra sitului, având în vedere obiectivele de conservare ale acestuia.
    (2) Pentru proiectele şi planurile/programele care se realizează pe teritoriul sitului ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu se va parcurge procedura de evaluare adecvată cu respectarea indicaţiei de a nu se reduce totalul suprafeţei fiecărui habitat cu mai mult de 1% din suprafaţa actuală, cu excepţiile stipulate în legislaţia din domeniu mediului.
    (3) Acordul de mediu, avizul de mediu sau avizul Natura 2000, după caz, pentru proiectele şi/sau se emite numai dacă proiectul sau planul nu afectează în mod negativ integritatea ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu şi după consultarea publicului, în conformitate cu legislaţia în domeniu.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul în care evaluarea adecvată relevă efecte negative semnificative asupra ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu şi, în lipsa unor soluţii alternative, planul sau proiectul trebuie totuşi realizat din considerente imperative de interes public major, inclusiv de ordin social ori economic, autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite acordul de mediu, avizul de mediu sau avizul Natura 2000, după caz, numai după stabilirea măsurilor compensatorii necesare pentru a proteja coerenţa globală a reţelei Natura 2000.
    (5) În situaţia habitatelor naturale prioritare şi a speciilor prioritare din situl ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu, singurele considerente care pot fi invocate pentru emiterea acordului de mediu, avizului de mediu sau avizului Natura 2000, după caz, sunt cele privind:
    a) sănătatea sau siguranţa publică;
    b) anumite consecinţe benefice de importanţă majoră pentru mediu;
    c) alte motive imperative de interes public major asupra cărora s-a obţinut punctul de vedere al Comisiei Europene.

    (6) Este interzisă dezvoltarea infrastructurii, alta decât cea de vizitare şi a îmbunătăţirilor funciare, altele decât cele deja existente, precum şi utilizarea terenurilor/schimbarea categoriei de utilizare a terenurilor care pot afecta suprafeţele şi funcţiile habitatelor de interes conservativ.
    (7) Pe teritoriul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu sunt interzise activităţile turistice de tip picnic în ariile ocupate de specii şi habitate de interes comunitar din sit.
    (8) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi pe raza ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu este necesar avizul custodelui.

    ART. 8
    (1) Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu şi are ca scop conservarea biodiversităţii acesteia.
    (2) Recoltarea de probe şi eşantioane de pe teritoriul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu pentru temele de cercetare ştiinţifică, analize sau ca material educativ se face cu avizul custodelui.
    (3) Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu se desfăşoară cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
    (4) Activitatea colaboratorilor externi se va desfăşura pe baza unui contract de cercetare, încheiat cu custodele sitului. Clauzele contractuale se stabilesc de comun acord de către părţi, rezultatul cercetărilor fiind pus la dispoziţia custodelui.

    ART. 9
    (1) Custodele acţionează permanent pentru includerea ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu în programe de cercetare naţională şi internaţională.
    (2) Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de animale şi plante dispărute, pe baza unor studii avizate conform reglementărilor în vigoare.
    (3) Introducerea de specii alohtone în perimetrul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu este interzisă.

    ART. 10
        Accesul turiştilor şi populaţiei riverane în perimetrul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu este permis numai pe căile de acces existente.

    ART. 11
        Custodele poate institui un sistem de tarife de vizitare a sitului, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele practicate sunt comunicate persoanelor interesate, la cerere.

    ART. 12
        Vizitele de grup în perimetrul ariei naturale protejate aflată în custodie se desfăşoară numai în prezenţa custodelui sau al reprezentantului acestuia.

    ART. 13
    (1) Este interzis focul deschis/incendierea vegetaţiei pe suprafaţa ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu.
    (2) Custodele va întocmi documentaţia cu dotările şi mijloacele tehnice adecvate de intervenţie în caz de incendiu şi fişe cu sarcini şi responsabilităţi de apărare împotriva incendiilor, timpul şi condiţiile necesare desfăşurării activităţilor ce revin personalului disponibil.

    ART. 14
        Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu este interzisă.

    ART. 15
        Circulaţia autovehiculelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule, precum şi a atelajelor de orice fel este permisă numai pe traseele existente.

    ART. 16
        Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, a plăcilor, a stâlpilor sau a semnelor de marcaj pentru aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu este interzisă.

    ART. 17
        Fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără avizul custodelui, este interzisă în perimetrul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu.

    ART. 18
        Folosirea substanţelor chimice de tip îngrăşământ sau erbicide în perimetrul ariei naturale protejate ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu este interzisă.

    ART. 19
        Finanţarea pentru activităţile desfăşurate în aria naturală protejată ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu se poate asigura din fonduri provenite:
    a) din bugetul de stat sau al autorităţilor locale;
    b) din activităţi proprii şi din sistemul de tarife, de acordare de avize;
    c) din proiecte întocmite de custode sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
    d) din subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii.


    CAP. III
    Sancţiuni
    ART. 20
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 21
        Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament se sancţionează conform următoarelor acte normative:
    a) Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările ulterioare.


    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 22
        În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră, instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale.

    ART. 23
        Verificarea respectării prezentului regulament se va face de custode sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.

    ART. 24
        Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.

    ART. 25
        Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.


                                         ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016