Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 17 iunie 2014  Rezervaţiei Naturale Muzeul Trovanţilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 17 iunie 2014 Rezervaţiei Naturale Muzeul Trovanţilor

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 539 din 21 iulie 2014

    CAP. I
    Înfiinţarea, scopul, limitele Rezervaţiei Naturale Muzeul Trovanţilor

    ART. 1
    Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor, denumită în continuare RNMT, s-a înfiinţat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.581/2005 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone.
    ART. 2
    (1) RNMT face parte din categoria rezervaţiilor naturale şi este arie naturală protejată, care are ca scop protecţia şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic.
    (2) Potrivit scopului pentru care a fost desemnată şi specificului, RNMT este arie naturală protejată în care sunt protejate formaţiunile geologice numite trovanţi.
    (3) RNMT este o arie naturală protejată administrată în special pentru conservare prin intervenţii de gospodărire, corespunzând categoriei IV IUCN.
    ART. 3
    (1) Responsabilitatea administrării RNMT revine Asociaţiei Kogayon, conform Convenţiei de custodie nr. 300 din 8 decembrie 2011, încheiată între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Asociaţia Kogayon.
    (2) Asociaţia Kogayon elaborează planul de management prin care se realizează gospodărirea unitară şi integrată a ariei naturale protejate, urmăreşte respectarea acestuia, organizează şi desfăşoară activităţi specifice şi supraveghează toate activităţile care se desfăşoară pe teritoriul RNMT, astfel încât să se asigure îndeplinirea obiectivelor de management ale rezervaţiei, în conformitate cu obiectivele de rezervaţie naturală stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 4
    Pe teritoriul RNMT şi în vecinătatea acesteia se interzice desfăşurarea de activităţi care generează un impact negativ asupra mediului. Autorizarea activităţilor, planurilor şi proiectelor se face cu acordul Asociaţiei Kogayon. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, denumită în continuare CMN, analizează şi avizează efectuarea de lucrări şi activităţi susceptibile de a avea impact negativ asupra mediului în RNMT.

    CAP. II
    Reglementarea activităţilor în Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor

    SECŢIUNEA 1
    Exploatarea resurselor minerale

    ART. 5
    (1) Sunt permise numai acele intervenţii care au drept scop protejarea şi promovarea obiectivului pentru care au fost constituite şi unele activităţi de valorificare durabilă a anumitor resurse naturale (nisip) aflate pe teritoriul RNMT.
    (2) Se permite accesul la resursele aflate în afara perimetrului RNMT, dar care necesită deplasarea prin RNMT.
    (3) Aceste activităţi sunt permise doar pentru nevoile locale ale Primăriei Costeşti şi localnicilor din comuna Costeşti.
    (4) Aceste activităţi se reglementează astfel:
    a) doar în prezenţa unuia dintre custozii RNMT, astfel existând obligaţia de a înştiinţa în timp util pe unul dintre custozii RNMT;
    b) obligaţia de a respecta indicaţiile reprezentantului Asociaţiei Kogayon.
    ART. 6
    Este strict interzisă însuşirea, deplasarea şi degradarea prin orice mijloace a trovanţilor.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Accesul în perimetrul RNMT

    ART. 7
    (1) Accesul cu mijloace motorizate în perimetrul RNMT este permis numai cu înştiinţarea Asociaţiei Kogayon şi doar în următoarele situaţii: executarea unor lucrări de întreţinere, exploatarea nisipului de către localnici sau Primăria Costeşti, tranzitarea zonei de către proprietarii care au terenuri în vecinătate şi nu au altă cale de acces.
    (2) Limitarea accesului cu mijloace motorizate se face prin închiderea barierei de la intrarea în perimetrul rezervaţiei.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Păşunat. Cosit

    ART. 8
    Responsabilitatea exploatării păşunilor şi fâneţelor din RNMT este în sarcina proprietarilor acestora.
    ART. 9
    Asociaţia Kogayon monitorizează activitatea de păşunat şi cosit din RNMT pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Cercetare ştiinţifică

    ART. 10
    Cercetarea ştiinţifică în RNMT va urmări în principal realizarea scopurilor de conservare a patrimoniului natural.
    ART. 11
    Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul RNMT se desfăşoară cu acordul scris al Asociaţiei Kogayon, care sprijină logistic, la solicitare şi în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare.
    ART. 12
    Rezultatele temelor de cercetare vor fi prezentate Asociaţiei Kogayon. În baza rezultatelor temelor de cercetare desfăşurate în RNMT, acceptate şi avizate de forurile ştiinţifice abilitate, Asociaţia Kogayon propune măsurile de conservare ce se impun pentru realizarea obiectivelor rezervaţiei.
    ART. 13
    În cazul temelor de cercetare desfăşurate pe teritoriul RNMT se va încheia un contract cu cei care derulează tema, contract care să asigure accesul Asociaţiei Kogayon la rezultate în vederea utilizării lor în activitatea de management a rezervaţiei. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi, iar utilizarea rezultatelor se stabileşte prin contract, cu respectarea drepturilor de autor.
    ART. 14
    Asociaţia Kogayon stabileşte măsurile necesare în vederea împiedicării distrugerii voite sau accidentale a patrimoniului natural al RNMT.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Turism, reguli de vizitare

    ART. 15
    În RNMT sunt permise activităţi de turism şi de educaţie, cu respectarea regulilor de vizitare a rezervaţiei, potrivit prezentului regulament.
    ART. 16
    (1) Accesul/Vizitarea RNMT se poate face în baza unui bilet de vizitare.
    (2) Instituirea tarifelor şi valoarea biletului de vizitare se stabilesc de către Asociaţia Kogayon cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, responsabilă cu managementul ariilor naturale protejate, şi se percepe pe teritoriul RNMT de către custozii Asociaţiei Kogayon, persoane autorizate de Asociaţia Kogayon, cu legitimaţie eliberată de Asociaţia Kogayon.
    (3) Sunt exceptaţi de la plata tarifului de vizitare:
    a) copiii sub 7 ani;
    b) voluntarii care prestează o activitate utilă RNMT;
    c) proprietarii de teren de pe teritoriul RNMT;
    d) membrii Asociaţiei Kogayon;
    e) personal de la alte unităţi/instituţii, cu delegaţie în interes de serviciu;
    f) persoanele cu handicap, pentru care legislaţia în vigoare prevede scutirea de plata unor taxe.
    (4) vor achita 50% din valoarea biletului de vizitare următoarele categorii de vizitatori:
    a) copiii între 7 şi 14 ani;
    b) elevii şi studenţii, dacă dovedesc această calitate cu acte legale, vizate pe anul în curs;
    c) pensionarii, dacă dovedesc această calitate;
    d) grupuri organizate mai mari de 10 persoane.
    ART. 17
    Întreţinerea şi amenajarea infrastructurii turistice se fac numai cu aprobarea Asociaţiei Kogayon.
    ART. 18
    Camparea pe teritoriul RNMT este permisă numai cu aprobarea Asociaţiei Kogayon, în situaţiile următoare:
    - pentru activitate de cercetare;
    - pentru voluntarii care lucrează pe teritoriul RNMT;
    - alte activităţi care nu aduc atingere patrimoniului natural şi imaginii rezervaţiei.
    ART. 19
    Aprinderea focului pe teritoriul RNMT este strict interzisă.
    ART. 20
    Regimul deşeurilor pe teritoriul RNMT se reglementează astfel:
    - este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul RNMT. Turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării rezervaţiei. Deşeurile vor fi evacuate în afara rezervaţiei şi se lasă doar în locuri special amenajate pentru colectare.
    ART. 21
    Se interzice tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane.
    ART. 22
    Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv colectarea fără acordul Asociaţiei Kogayon a ciupercilor, plantelor, inclusiv medicinale, animalelor, rocilor şi a oricăror eşantioane de origine naturală de orice fel din RNMT.
    ART. 23
    Perturbarea liniştii în rezervaţie prin orice fel de mijloace (strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio etc.) este strict interzisă.
    ART. 24
    Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, a oricăror amenajări turistice sau de alt fel şi a semnelor de delimitare a rezervaţiei.
    ART. 25
    Este interzisă dislocarea rocilor şi prăvălirea acestora pe versanţi.
    ART. 26
    Asociaţia Kogayon monitorizează turismul pe teritoriul RNMT, în vederea stabilirii impactului acestei activităţi şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru se impune pentru conservare.
    ART. 27
    Accesul cu mijloace motorizate care utilizează combustibili fosili, în scop turistic, este interzis.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Construcţii

    ART. 28
    Pe teritoriul RNMT este interzisă realizarea de orice construcţii, cu excepţia celor de utilitate publică, ce vor deservi activităţi de cercetare sau de administrare şi gospodărire a rezervaţiei.
    ART. 29
    Realizarea oricăror investiţii în rezervaţie sau în imediata vecinătate a acesteia se va face doar după efectuarea studiului de impact, conform reglementărilor în vigoare, cu accent deosebit pe impactul asupra rezervaţiei. Documentaţiile se avizează de către Asociaţia Kogayon, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Finanţarea activităţilor

    ART. 30
    Finanţarea activităţilor desfăşurate în RNMT de către Asociaţia Kogayon se poate asigura din fonduri provenite din:
    a) bugetul de stat sau al autorităţilor locale;
    b) activităţi proprii şi din sistemul de tarife al RNMT;
    c) proiecte întocmite de Asociaţia Kogayon sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
    d) subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii etc.

    CAP. III
    Sancţiuni

    ART. 31
    Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
    ART. 32
    Încălcarea prevederilor din prezentul regulament constituie contravenţii dacă faptele nu au fost săvârşite astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni.
    ART. 33
    Aplicarea prezentului regulament se face de către custozii Asociaţiei Kogayon. Personalul împuternicit să aplice regulamentul îşi va dovedi identitatea cu legitimaţii al căror format va fi popularizat în mass-media şi pe panourile informative din rezervaţie.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 34
    Prezentul regulament poate fi modificat de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, în baza avizului Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, la propunerea Asociaţiei Kogayon.
    ART. 35
    Regulamentul va fi adus la cunoştinţa publicului.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016