Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 16 iunie 2016  sitului Natura 2000 ROSCI0337 Pădurea Neudorfului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 16 iunie 2016 sitului Natura 2000 ROSCI0337 Pădurea Neudorfului

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 688 bis din 5 septembrie 2016

──────────
        Aprobat prin Ordinul nr. 1.120 din 16 iunie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 5 septembrie 2016
──────────

    ART. 1
        Arii naturale protejate care fac obiectul prezentului regulament:
        Situl Natura 2000 ROSCI0337 Pădurea Neudorfului, denumit în continuare "SCI-Neudorf", a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind declararea siturilor de importanţă comunitară ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    Scopul constituirii ariei naturale protejate
        Scopul pentru care a fost instituit SCI-Neudorf este menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare a populaţiilor speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară de pe teritoriul acestuia, prin dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale şi prin utilizarea durabilă a resurselor naturale.

    ART. 3
    Localizarea şi limitele ariei naturale protejate
        Situl Natura 2000 SCI-Neudorf este situat în partea de sud a judeţului Arad şi are o suprafaţă de 4502,00 ha, pe teritoriile administrative ale localităţilor Lipova, Şiştarovăţ şi Zăbrani. Procentul de ocupare al sitului în cele trei unităţi administrativ teritoriale sunt: Lipova - 10,29% = 2554ha, Şiştarovăţ - 16,73% = 653ha, Zăbrani - 10,29% = 1195ha. Limitele SCI-Neudorf sunt cele prezentate în anexă la O.M. nr. 2387/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
        Responsabilitatea managementului ariei naturale protejate SCI-Neudorf revine Asociaţiei pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei "EXCELSIOR", denumită în continuare "custode", în calitate de custode al acestora - conform Convenţiei de custodie nr. 314 din 13.02.2014. Custodele integrează într-un plan unitar şi supraveghează toate activităţile din SCI-Neudorf, organizează şi efectuează activităţile specifice, în conformitate cu atribuţiile sale şi actele normative în vigoare.

    ART. 5
        Domeniul, modul, de aplicare a prezentului regulament:
        Aria naturală protejată SCI-Neudorf va beneficia de un management unitar şi de un regulament, urmând să se aplice măsuri specifice obiectivelor pentru care a fost instituit.

    ART. 6
        Activităţile custodelui legate de managementul SCI-Neudorf sunt coordonate de către custozi desemnaţi din cadrul Asociaţiei Excelsior, conduşi de către Preşedintele asociaţiei. Respectarea avizelor custodelui este obligatorie pentru beneficiarii acestora, custodele având obligaţia să informeze instituţiile abilitate în vederea sistării lucrărilor în cazul în care acestea nu respectă prevederile din avizele în vigoare şi să ia măsurile necesare de stopare a efectelor negative asupra patrimoniului natural, de refacere a suprafeţelor afectate/degradate, cheltuielile fiind suportate de către beneficiarul avizului.

    ART. 7
        Custodele facilitează participarea factorilor interesaţi la managementul SCI-Neudorf.

    ART. 8
        Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din situl SCI-Neudorf se armonizează de către autorităţile emitente ale acestora cu prevederile planului de management al SCI-Neudorf, în termen de 6 luni de la data aprobării acestuia.

    ART. 9
        În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

    ART. 10
        Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, care se află sub regim strict de protecţie, inclusiv cele prevăzute în anexa 4 A, B a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care trăiesc atât pe teritoriul SCI-Neudorf cât şi în afara lui, sunt interzise:
    - orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare;
    – perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
    – distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi ouălor din natură;
    – deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă;
    – recoltarea florilor şi fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante în habitatele lor naturale;
    – deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop fără autorizaţia autorităţii de mediu competente.


    ART. 11
        În cadrul procedurii de elaborare a amenajamentelor silvice, custodele va fi consultat începând cu întocmirea temei de proiectare, urmând să participe la Conferinţele I-a şi a II-a de amenajare şi, după caz, pe parcursul derulării activităţilor de culegere a datelor din teren.

    ART. 12
        Pentru activitatea de exploatare silvică, custodele va primi de la titularul parchetului documentaţia aferentă partizii.

    ART. 13
        Recoltarea, capturarea şi valorificarea plantelor plantelor şi animalelor aparţinând speciilor prevăzute în anexa 5 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se vor face în condiţii compatibile cu menţinerea acestor specii într-o stare de conservare favorabilă, luându-se, după caz, următoarele măsuri:
    - reglementarea accesului în anumite zone şi/sau anumite perioade;
    – interdicţia temporară şi/sau locală a recoltării şi culegerii anumitor specii, conform Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 410/2008 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a activităţilor de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare, pe teritoriul naţional sau la export, a florilor de mină, a fosilelor de plante şi fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate, precum şi a plantelor şi animalelor din flora şi, respectiv, fauna sălbatice şi a importului acestora, cu modificările şi completările ulterioare;
    – reglementarea perioadelor, a modurilor şi mijloacelor de recoltare/capturare, în conformitate cu prevederile anexei nr. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    – încurajarea cultivării şi creşterea în captivitate a speciilor de floră şi fauna sălbatică de interes economic, în vederea reducerii presiunii asupra populaţiilor naturale.


    ART. 14
    1. Colectarea/recoltarea de specii de floră şi faună sălbatică, în scop comercial, se poate face doar cu avizul/punctul de vedere scris al custodelui, cu excepţia speciilor comune de plante folosite în scop medicinal care urmează regimul prevăzut la aliniatul 2.
    2. Colectarea speciilor de plante medicinale comune se poate face numai în limita capacităţii de suport a ecosistemelor astfel:
    - în cantităţi mici, necesare uzului familial, fără avizul custodelui;
    – în scop comercial, în baza documentaţiei specificată în Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 410/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care va cuprinde speciile, cantităţile, perioadele şi locaţiile exacte de colectare;
    – în scop ştiinţific în baza legislaţiei specifice, cu punctul de vedere al custodelui.

        Activitatea de recoltare, capturare, achiziţie de specii de floră şi faună se realizează conform art. 3 şi 14 din Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 410/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoane fizice, respectiv conform art. 4, 5 şi 6 din Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 410/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate, cu modificările ulterioare, pentru persoane juridice. Documentaţia depusă la sediul autorităţii teritoriale pentru protecţia mediului, în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu, va conţine un studiu de evaluare a resurselor naturale, întocmit de societăţi sau persoane fizice atestate în acest domeniu.

    ART. 15
        Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în SCI-Neudorf se execută numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice, ce au fost armonizate cu planul de management al SCI-Neudorf, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor.

    ART. 16
        Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul silvic de terenuri din perimetrul SCI-Neudorf, se poate face numai cu consultarea şi avizul custodelui, conform Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014, cu modificările ulterioare.

    ART. 17
        Custodele are dreptul de a verifica punerea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional de pe raza SCI-Neudorf. În acest scop structurile de administrare silvică vor pune la dispoziţia la cererea custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă.

    ART. 18
        Pe teritoriului SCI-Neudorf, vânătoarea se poate organiza şi desfăşura în conformitate cu prevederile legale, cotele de recoltă primind acordul custodelui.

    ART. 19
        Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se organizează de către gestionarul fondului cinegetic cu participarea custodelui. Gestionarul fondului cinegetic are obligaţia de a anunţa custodele înainte cu 10 zile lucrătoare despre intenţia de a organiza evaluarea vânatului, urmând să se ajungă la un acord comun în ceea ce priveşte data evaluării.

    ART. 20
        Vânătoarea se organizează şi desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic cu modificările şi completările ulterioare, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor prezentului Regulament, respectiv:
    a. În vederea conservării faunei de interes cinegetic, custodele SCI-Neudorf, împreună cu gestionarul fondului cinegetic, cu informarea autorităţii competente pentru protecţia mediului, delimitează în fiecare fond cinegetic una sau mai multe zone de linişte a faunei cinegetice, în care se iau măsuri suplimentare de protecţie prin planurile de management cinegetic.
    b. Suprafaţa zonelor de linişte a faunei cinegetice însumează minimum 10% din suprafaţa totală a fiecărui fond de vânătoare.
    c. Acolo unde există coridoare ecologice, de migraţie, ori habitate naturale de interes comunitar, zonele de linişte se constituie integral sau parţial, după caz, în suprafaţa acestora.
    d. Managementul speciilor de interes vânătoresc din perimetrul SCI-Neudorf se face conform prevederilor legislaţiei specifice din domeniu şi ţine cont de includerea acestuia în reţeaua Natura 2000.
    e. Planul de management cinegetic al fondului cinegetic nr. 73 Neudorf se corelează cu planul de management al SCI-Neudorf.


    ART. 21
        Faptele ilegale din domeniile vânătorii şi pescuitului pot fi observate şi constatate de jandarmerie, Garda Forestieră Oradea, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Arad, personalul împuternicit al custodelui, sau de ofiţerii şi subofiţerii de poliţie, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 22
        Acţiunile de gospodărire a faunei de interes cinegetic de pe toată suprafaţa SCI-Neudorf se organizează de către personalul de specialitate din Ocolul Silvic Lipova - administrator al fondului cinegetic, şi custode.

    ART. 23
        În cazul producerii de fenomene de forţă majoră - incendii, calamităţi naturale epizooti, focare de infecţii şi altele asemenea, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, având responsabilitatea informării custodelui, în vederea mobilizării şi luării măsurilor de prevenire, reducere şi eliminare a efectelor negative. Custodele va acţiona conform reglementărilor în vigoare şi convenţiei de custodie. Custodele va înştiinţa Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad cu privire la evenimentele produse, în vederea stabilirii măsurilor de remediere cele mai eficiente.

    ART. 24
        Se interzice accesul public cu mijloace auto şi mijloace motorizate off-road pe: drumurile forestiere semnalizate în acest sens. Se interzice accesul public cu mijloace auto şi mijloace motorizate off-road în afara: drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere.

    ART. 25
        Se interzice trecerea animalelor domestice prin pădure în arboretele în curs de regenerare, în plantaţiile şi regenerările tinere, în perimetrele de ameliorare, precum şi în perdelele forestiere de protecţie.

    ART. 26
    a. În SCI-Neudorf amplasarea de construcţii noi se va face cu respectarea prevederilor legale, cu avizul custodelui atunci când este vorba de construcţii în extravilan, avându-se în vedere necesitatea integrării adecvate a acestora în ansamblul peisagistic, în conformitate cu prevederile planului de urbanism zonal şi general, legal aprobate.
    b. Realizarea de lucrări speciale care afectează suprafeţe mari, cum ar fi: aducţiuni de apă, baraje pentru centrale hidroelectrice, drumuri auto, linii de înaltă şi medie tensiune, conducte de transport gaz metan şi altele asemenea se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul custodelui, dat în baza studiului de evaluare a impactului asupra mediului şi biodiversităţii, respective studiului de evaluare adecvată a impactului asupra speciilor şi habitatelor de interes comunitar, după caz.
    c. Avizul custodelui va fi solicitat atunci când este cazul, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 27
        Construirea de obiective de orice fel, în imediata vecinătate a SCI-Neudorf se va face conform reglementărilor în vigoare, în conformitate cu prevederile planului de urbanism zonal şi general, legal aprobate.

    ART. 28
        Custodele are dreptul să verifice existenţa autorizaţiei de construcţie precum şi modul de respectare a acesteia şi să sesizeze instituţiile abilitate în cazul în care se constată încălcări ale prevederilor acesteia.

    ART. 29
        Custodele solicită şi deţine copii la zi ale PUG, hărţi cadastrale şi registre cadastrale ale localităţilor din perimetrul SCI-Neudorf sau din imediata vecinătate a acesteia din care să reiasă statutul juridic al terenurilor şi al construcţiilor.

    ART. 30
        Autorităţile administraţiei publice locale/judeţene asigură evidenţierea limitelor SCI-Neudorf în planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a planului de management. Prezentul Regulament va fi adoptat ca anexă a planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, aplicarea lui fiind obligatorie în perimetrul SCI-Neudorf.

    ART. 31
        Activitatea de exploatare a agregatelor minerale se va realiza în limita utilizării durabile a acestora, cu punctul de vedere al custodelui, conform măsurilor cuprinse în capitolul de Management al apelor din cadrul planului de management. Custodele are dreptul de a monitoriza din punctul de vedere al planului de management activitatea de exploatare a agregatelor minerale, modul în care se respectă avizele/punctele de vedere emise de custode şi actele de reglementare emise de autorităţile de reglementare ale statului. Custodele va păstra legătura permanent şi va colabora cu instituţiile cu rol avizator pentru evaluarea şi controlul activităţilor de pe teritoriul sitului: administraţii publice locale, Consiliul Judeţean Arad, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Arad, Administraţia Bazinală de Apă Mureş - Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad, Direcţia Silvică Arad - Ocolul Silvic Lipova, Garda Forestieră Oradea, Direcţia de Sănătate Publică Arad.

    ART. 32
        Custodele, după emiterea actelor de reglementare necesare, are dreptul de a monitoriza habitatele şi speciile de interes comunitar de pe amplasament şi din vecinătatea acestuia, iar în cazul în care se observă un declin al populaţiilor speciilor de interes comunitar şi naţional, sau al habitatelor de interes comunitar, din vecinătatea perimetrului de desfăşurare a activităţii de exploatare şi prelucrare a agregatelor minerale, custodele va informa autoritatea competentă de mediu despre situaţia creată. Chiar dacă activitatea de exploatare se desfăşoară conform actelor de reglementare emise de autoritatea competentă de mediu şi custode, în această situaţie custodele, societatea comercială în cauză şi autoritatea competentă de mediu vor stabili de comun acord o serie de măsuri menite fie să reducă impactul negativ pe amplasamentul afectat, fie măsuri care să îmbunătăţească condiţiile de habitare a speciilor afectate în alte perimetre de pe teritoriul SCI-Neudorf. Toate aceste demersuri se vor realiza cu respectarea legislaţiei în vigoare, după caz. Perimetrele propuse vor avea o suprafaţă minimă egală cu de două ori suprafaţa afectată de activitatea societăţii comerciale respective. Cheltuielile pentru implementarea măsurilor de îmbunătăţire a statutului speciilor şi habitatelor afectate de activitatea de exploatare a agregatelor minerale vor fi suportate de către societatea comercială în cauză, a cărei activitate a condus la declinul speciilor şi habitatelor respective.

    ART. 33
        Custodele poate dezvolta măsuri pentru exploatarea durabilă a resurselor minerale, în conformitate cu obiectivele de conservare a populaţiilor speciilor şi habitatelor de interes comunitar şi naţional, precum şi pentru a participa la dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale din regiune. Măsurile elaborate vor fi introduse în planul de management fie la revizuirea acestuia, fie în planul de management succesiv celui în funcţie.

    ART. 34
        Peisajul rural tradiţional reprezintă unul dintre cele mai de preţ bunuri, atât pentru promovarea dezvoltării durabile a comunităţilor locale şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestora, cât şi pentru conservarea populaţiilor speciilor şi habitatelor de interes comunitar şi naţional. În acest sens, custodele va introduce măsuri pentru conservarea peisajului rural tradiţional din SCI-Neudorf. Măsurile de conservare a peisajului rural tradiţional din SCI-Neudorf, elaborate şi propuse de către custode, vor fi folosite de administraţiile publice locale şi autorităţile de reglementare în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării regionale în planurile şi strategiile proprii. Măsurile elaborate vor fi introduse în planul de management fie la revizuirea acestuia, fie în planul de management succesiv celui în funcţie.

    ART. 35
        În vecinătatea SCI-Neudorf va fi promovată cultura soiurilor locale. În acest sens, custodele va desfăşura şi va promova studiile de identificare şi conservare a soiurilor locale, împreună cu promovarea utilizării acestor soiuri în cultură pe suprafeţe cât mai largi.

    ART. 36
        În vecinătatea SCI-Neudorf va fi promovată şi încurajată producţia bio şi a produselor locale tradiţionale.

    ART. 37
        Custodele îşi asumă să realizeze anual, în parteneriat cu factorii interesaţi, administraţia publică locală, producătorii agricoli şi cei din industria alimentară, promovarea produselor locale tradiţionale/bio realizate în vecinătatea SCI-Neudorf.

    ART. 38
        Custodele va facilita dezvoltarea de asociaţii de producători şi parteneriate de afaceri, regionale, naţionale şi transnaţionale, în sensul promovării şi încurajării producţiei locale tradiţionale şi bio.

    ART. 39
        Pe teritoriul şi în vecinătatea SCI-Neudorf se va promova dezvoltarea infrastructurii verzi şi a coridoarelor ecologice, ca şi condiţie de păstrare a structurii şi funcţiilor ecosistemelor, pentru conservarea biodiversităţii. În accepţiunea prezentului Regulament, se înţelege necesitatea păstrării şi dezvoltării infrastructurii verzi ca suport material pentru furnizarea serviciilor ecosistemelor caracteristice regiunii - cursuri de apă, păduri de luncă, pajişti, agroecosisteme, respectiv a valorii economice a acestor servicii ale ecosistemelor.

    ART. 40
        Custodele, pe baza unor studii ştiinţifice adecvate, cu participarea altor organisme de stat sau private, va elabora şi promova măsuri de dezvoltare a infrastructurii verzi pe teritoriul şi în vecinătatea SCI-Neudorf. Aceste măsuri vor fi preluate în Planul de management al SCI-Neudorf, după realizarea sa şi actualizarea ca atare a planului de management.

    ART. 41
        Dezvoltarea infrastructurii pe teritoriul şi în vecinătatea SCI-Neudorf, în special a infrastructurii de transport, va ţine cont de măsurile de dezvoltare a infrastructurii verzi în SCI-Neudorf, în special a coridoarelor verzi/ecologice stabilite.

    ART. 42
        Custodele înţelege ca pe teritoriul şi în vecinătatea SCI-Neudorf să fie promovate activităţi care să concureze la adaptarea la schimbările climatice a comunităţilor locale.

    ART. 43
        În vecinătatea SCI-Neudorf, vor fi promovate şi realizate studii cu privire la folosirea unor soiuri locale şi tehnologii agricole tradiţionale care să asigure productivitate sporită în condiţiile unui climat în schimbare, cu variaţii extreme ale factorilor climatici.

    ART. 44
        Cercetarea ştiinţifică pe suprafaţa SCI Neudorf se va realiza în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 45
        Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară cu acordul custodelui, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Acordul Academiei Române, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, pentru domeniile de cercetare pentru care este prevăzut acest acord în legislaţia în domeniu, este obligatoriu.

    ART. 46
        La acţiunile de documentare pot să participe şi agenţii de teren ai custodelui, care au dreptul să sisteze imediat acţiunea dacă aceasta nu respectă scopul, mijloacele şi durata, prevăzute în acordul custodelui.

    ART. 47
        Custodele stabileşte măsurile necesare în vederea împiedicării distrugerii voite sau accidentale, a speciilor de plante sau animale strict ocrotite, a biotopurilor şi ansamblurilor biotice de pe suprafaţa SCI-Neudorf.

    ART. 48
        Custodele sprijină logistic, în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare.

    ART. 49
        Activitatea de cercetare în cuprinsul SCI-Neudorf, efectuată de către colaboratori externi ai custodelui se poate desfăşura şi pe baza unui contract de cercetare încheiat cu custodele. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra rezultatelor se stabileşte prin contract.

    ART. 50
        Colectarea de specii de floră şi faună în scop ştiinţific sau de cercetare se face conform legislaţiei specifice.

    ART. 51
        Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute, pe baza unor studii, în condiţiile legii.

    ART. 52
        Reconstrucţia ecologică a habitatelor deteriorate se face pe baza unor studii ştiinţifice, în condiţiile legii şi ale finanţatorului.

    ART. 53
        În cazul apariţiei unor specii invazive de plante şi animale, care periclitează integritatea ecosistemelor şi speciile şi habitatele de interes comunitar şi naţional, custodele ia măsuri de stopare şi eliminare a acestora, pe baza unor documentaţii ştiinţifice, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

    ART. 54
        În SCI-Neudorf sunt permise activităţi de turism şi de educaţie, cu respectarea prezentului regulament.

    ART. 55
        Punctele de acces în SCI-Neudorf se află în: Şiştarovăţ şi Cuveşdia - DJ 572, Chesinţ - DJ 691, Lipova, Neudorf şi Zăbrani - DJ 682.

    ART. 56
        Întreţinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se face de către custode, sau numai cu consultarea şi punctul de vedere al custodelui şi salvamont.

    ART. 57
        Proprietarii/administratorii de terenuri au obligaţia de a asigura liberul acces al vizitatorilor/turiştilor pe traseele turistice şi în zonele în care se realizează activităţi permise pe raza SCI-Neudorf, cu condiţia ca aceste activităţi să nu aducă prejudicii proprietarilor/ administratorilor de terenuri.

    ART. 58
    (1) Camparea pe teritoriul SCI-Neudorf este permisă numai în locurile marcate şi special delimitate în acest scop.
    (2) Săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală - ferigi, muşchi - sub corturi este interzisă;
    (3) Este interzisă camparea în locuri în care se întâlnesc deşeuri de orice fel pe o rază de 20m. În cazul nerespectării acestei reguli se pot aplica amenzi, în cuantumul stabilit prin prezentul regulament şi de legislaţia în vigoare.

    ART. 59
        În cazul locurilor de campare dotate cu amenajări specifice - WC-uri ecologice, aducţiuni apă potabilă, vetre de foc, containere pentru colectarea deşeurilor menajere şi altele asemenea - semnalizate ca atare, se poate percepe tarif de campare de către Administratorul spaţiului respectiv, contravaloarea acestuia fiind folosită îndeosebi pentru întreţinerea/ecologizarea locului de campare. Se poate interzice temporar camparea în locurile mai sus menţionate, în cazul în care se constată o degradare accelerată a mediului.

    ART. 60
        Aprinderea focului pe teritoriul SCI-Neudorf se reglementează astfel:
    1. Focurile sunt permise doar în vetrele special amenajate în acest scop.
    2. Este interzisă aprinderea focului în fondul forestier şi la o distanţă mai mică de 100 m de limita acestuia.


    ART. 61
        Regimul deşeurilor pe teritoriul SCI-Neudorf se reglementează astfel:
    1. Este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul SCI-Neudorf;
    2. Turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării SCI-Neudorf;
    3. Deşeurile vor fi evacuate şi se debarasează doar în locuri special amenajate pentru colectare;
    4. Responsabilitatea depozitării temporare a deşeurilor la cabane şi alte imobile, cu respectarea condiţiilor legale, astfel încât să nu existe posibilitate de acces pentru câini şi animale sălbatice, revine gestionarilor cabanelor şi imobilelor în cauză;
    5. Responsabilitatea evacuării deşeurilor menajere provenite din activitatea cabanelor sau altor construcţii de utilitate publică sau aflate în proprietate privată revine administratorilor acestora.


    ART. 62
        Se interzice turiştilor tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane.

    ART. 63
    (1) Se interzice culegerea sau recoltarea în vederea comercializării de specii de floră, fauna, şi altor eşantioane de origine naturală din fondul forestier naţional, altele decât cele aflate sub regim strict de protecţie, fără acordul unităţilor silvice sau al proprietarului, avizul custodelui, precum şi nerespectarea normelor tehnice specifice, elaborate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.
    (2) Se interzice recoltarea de fructe de pădure, de ciuperci şi de plante medicinale, de pe terenurile proprietate a statului, în scop comercial, fără consultarea şi avizul custodelui SCI-Neudorf.
    (3) Activitatea de recoltare, capturare, achiziţie de specii de floră şi faună se realizează conform art. 3 lit. e) şi d), art. 4, 5 şi 6 şi art. 14 din Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 410/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice. Documentaţia depusă la sediul autorităţii teritoriale pentru protecţia mediului, în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu, va conţine un studiu de evaluare a resurselor naturale, întocmit de societăţi sau persoane fizice atestate în acest domeniu.

    ART. 64
        Perturbarea liniştii, prin activitatea turistică sau de recreere - strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio şi altele asemenea, în SCI-Neudorf este interzisă.

    ART. 65
        Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

    ART. 66
        Este strict interzisă degradarea refugiilor, adăposturilor, podeţelor, barierelor, sau a oricărei alte construcţii ori amenajări de pe teritoriul SCI-Neudorf.

    ART. 67
        Deranjarea animalelor, distrugerea cuiburilor sau orice tip de poluare pe teritoriul SCI-Neudorf, produse prin activitatea turistică, este interzisă.

    ART. 68
        Spălatul maşinilor sau a altor obiecte ce pot cauza poluarea, precum şi utilizarea detergenţilor, în apele curgătoare, în lacuri şi bălţi este interzisă.

    ART. 69
        Competiţiile şi manifestările de grup de orice fel se organizează pe teritoriul SCI-Neudorf doar cu consultarea şi punctul de vedere al custodelui şi al celorlalţi administratori/deţinători legali de terenuri.

    ART. 70
        Orice activitate de automobilism sau motociclism pe teritoriul SCI-Neudorf, în afara drumurilor publice şi a drumurilor forestiere, fără consultarea şi avizul custodelui şi administratorului silvic este interzisă.

    ART. 71
        Custodele monitorizează turismul pe teritoriul SCI-Neudorf, în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din SCI-Neudorf, precum şi a măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru este necesar pentru conservare.

    ART. 72
        Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, care se află sub regim strict de protecţie şi care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, sunt interzise turiştilor:
    a. orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare;
    b. perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
    c. distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi ouălor din natură;
    d. deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă;
    e. recoltarea florilor şi fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante în habitatele lor naturale;
    f. vânarea speciilor de păsări prevăzute în anexa nr. 5C a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în perioadele de reproducere şi creştere a puilor;
    g. vânarea speciilor de păsări migratoare prevăzute în anexa nr. 5C a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada lor de reproducere sau pe parcursul rutei de întoarcere spre zonele de cuibărit;


    ART. 73
        Valorificarea plantelor şi animalelor sălbatice aparţinând speciilor prevăzute în anexele nr. 5A şi 5B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se va face în condiţii compatibile cu menţinerea acestor specii într-o stare de conservare favorabilă.

    ART. 74
        Regimul deşeurilor pe teritoriul SCI-Neudorf se reglementează astfel:
    a. este interzisă abandonarea, incinerarea sau depozitarea în gropi săpate în sol a deşeurilor de orice fel. Deşeurile se evacuează în afara sitului, în locuri special amenajate pentru colectare;
    b. administratorii punctelor de alimentaţie publică, caselor de vacanţă, stânelor, fermelor, cantoanelor aflate în perimetrul şi în vecinătatea SCI-Neudorf, au obligaţia de a efectua permanent igienizarea de resturi menajere a suprafeţelor din jurul acestor locaţii;
    c. pentru terenurile situate în intravilan, proprietarii terenului şi/sau administratorii acestora au obligaţia să gestioneze deşeurile generate sau abandonate;
    d. proprietarii şi/sau administratorii terenurilor aflate în SCI-Neudorf au obligaţia de a igieniza permanent suprafeţele afectate de abandonul deşeurilor, resturilor menajere şi alte asemenea şi în acelaşi timp de a-şi lua măsuri de prevenire a poluării mediului pe suprafaţa avută în proprietate/administrare;
    e. custodele monitorizează depozitarea deşeurilor pe suprafaţa SCI Lipova Păuliş şi participă la acţiuni de ecologizare împreună cu ceilalţi factori interesaţi.


    ART. 75
        Finanţarea activităţilor de management ale SCI-Neudorf de către custode se asigură din fonduri provenite din:
    - activităţi proprii,
    – taxe,
    – subvenţii, donaţii, sponsorizări externe şi interne,
    – proiecte finanţate din surse guvernamentale, europene sau private,
    – alte finanţări.


    ART. 76
        Este interzisă distrugerea vizuinilor, cuiburilor păsărilor sau colectarea ouălor acestora de către turişti.

    ART. 77
        Pentru protecţia/conservarea peisajului, biodiversităţii şi evitarea accidentelor în locurile vulnerabile se montează bariere şi/sau panouri avertizoare, care vor anunţa pericolul şi vor limita accesul.

    ART. 78
    (1) Procedura de avizare a activităţilor/planurilor/proiectelor în SCI-Neudorf se va desfăşura conform Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014, cu modificările ulterioare, anexa 9.
    (2) Desfăşurarea activităţilor care necesită avizul custodelui este permisă numai în urma emiterea avizului de către custode;
    (3) Pe lângă documentaţia solicitată conform Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014, cu modificările ulterioare, custodele mai poate solicita, după caz, următoarele:
    1. descrierea activităţilor pentru care se solicită autorizaţia;
    2. detalii tehnice de execuţie a lucrărilor;
    3. durata pentru care se solicită autorizaţia, inclusiv material cartografic privind încadrarea în SCI-Neudorf;
    4. locul unde se desfăşoară activitatea;
    5. metodele şi tehnicile de lucru;
    6. datele de contact ale persoanei care solicită avizul.

        Solicitările se vor soluţiona respectând termenele din Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014, cu modificările ulterioare.

    ART. 79
        Avizul va fi înaintat beneficiarului la datele de contact menţionate de către acesta în adresa de solicitare a avizului, cerere, prin fax sau e mail. La solicitarea expresă a beneficiarului avizul poate fi transmis în original prin serviciile de poştă sau curierat.

    ART. 80
        Adresa de corespondenţă cu custodele, privind eliberarea avizelor, este cea pusă la dispoziţia beneficiarului de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului.

    ART. 81
        Se va asigura încadrarea cursurilor de apă cu debit permanent cu zone tampon, şi se vor lua măsuri practice privind intervenţia în aceste zone prin lăsarea unei porţiuni în care să se intervină doar cu lucrări speciale de conservare pe o lăţime de 5 m de o parte şi de alta a cursurilor de apă.

    ART. 82
        Se va lua în considerare păstrarea cantităţii de lemn mort din parcelele forestiere, în special în aria parchetelor de exploatare, precum şi în zonele uşor accesibile. Se vor păstra cel puţin 5-7 arbori uscaţi la ha.

    ART. 83
        Se va asigura ca toate cursurile de apă să fie protejate în timpul lucrărilor de exploatare. Podeţele din buşteni sau tuburi vor fi folosite pentru trecerile prin cursurile de apă permanente.

    ART. 84
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 85
        Constituie contravenţii şi se sancţionează, dacă nu au fost săvârşite astfel încât, potrivit legii, să constituie infracţiuni, faptele prevăzute ca atare în prezentului Regulament.

    ART. 86
        Verificarea aplicării prezentului Regulament se face de către personalul cu atribuţiuni de control al custodelui şi de către personalul altor instituţii abilitate ale statului în limita competenţelor acestora. Personalul împuternicit să aplice Regulamentul îşi va dovedi identitatea cu legitimaţii emise conform legii.

    ART. 87
        În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul cu atribuţiuni de control al custodelui, precum şi personalul altor instituţii ale statului cu competenţe legale, are dreptul de a solicita legitimarea persoanelor care au comis fapte sau au fost surprinse încercând să comită fapte care constituie contravenţii pe raza SCI-Neudorf.

    ART. 88
        Constituie contravenţie neprezentarea actelor de identitate, la solicitarea personalului cu atribuţiuni de control al custodelui, când acestea sunt solicitate la constatarea unor acţiuni/fapte ce constituie contravenţii.

    ART. 89
        Constituie contravenţie neprezentarea autorizaţiei de mediu pentru activităţile desfăşurate pe teritoriul şi în vecinătatea SCI-Neudorf de către proprietarii şi administratorii de facilităţi turistice, unităţi comerciale şi de deservire a populaţiei, activităţi de exploatare şi valorificare a resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile, altor societăţi comerciale ce desfăşoară activităţi cu potenţial impact negativ asupra speciilor şi habitatelor, la solicitarea custodelui.

    ART. 90
        Sancţiunile stabilite în prezentul Regulament se pot aplica atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice.

    ART. 91
        Regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie. Pentru interdicţiile impuse şi restrângerea dreptului de a desfăşura anumite activităţi, proprietarii şi administratorii terenurilor vor putea să solicite compensaţii, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Compensaţiile vor fi calculate conform metodologiilor stabilite prin legislaţia în vigoare. Compensaţiile vor fi aprobate şi acordate de către instituţiile abilitate ale statului, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 92
        Respectarea planului de management este obligatorie pentru custode, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau desfăşoară activităţi în perimetrul ariilor naturale protejate.

    ART. 93
        Faptele prevăzute la art. 58, alin. 3 se penalizează cu amendă în valoare de 500 lei.

    ART. 94
        Custodele SCI-Neudorf percepe tarife pentru avizele, acordurile sau punctele de vedere emise. Cuantumul tarifelor va fi stabilit de către custode, în funcţie de fiecare categorie de activitate economică în parte şi va fi aprobat de către autoritatea centrală pentru protecţia mediului, în conformitate cu reglementările în vigoare.

    ART. 95
        Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, cu aprobarea autorităţii centrale pentru protecţia mediului.

    ART. 96
        Prezentul Regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi se postează pe pagina de web a custodelui.

    ART. 97
        Nerespectarea prezentului Regulament se sancţionează conform legislaţiei specifice în vigoare.


                                        -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016