Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 14 octombrie 2009  uniformelor militare din Armata Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL din 14 octombrie 2009 uniformelor militare din Armata Romaniei

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 739 din 30 octombrie 2009

CAP. I
Principii generale

ART. 1
Regulamentul uniformelor militare din Armata României, denumit în continuare regulament, descrie articolele de echipament din compunerea uniformelor militare şi stabileşte regulile de port al acestora.
ART. 2
(1) Militarii sunt obligaţi sã cunoascã regulile privind portul uniformelor militare, sã deţinã toate uniformele militare complete şi sã le poarte regulamentar în situaţiile în care acestea sunt folosite: la ceremonii, în oraş, la serviciu, la instrucţie şi la activitãţi administrative.
(2) Purtarea unor uniforme militare sau articole de echipament, altele decât cele descrise în prezentul regulament, constituie o încãlcare a ordinii şi disciplinei militare şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(3) Comandanţii/Şefii unitãţilor militare vor dispune mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor regulamentului.
ART. 3
Propunerile pentru introducerea/scoaterea în/din compunerea uniformelor militare a unor articole de echipament, în afara celor descrise în regulament, se pot face de cãtre structurile centrale ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamente, cu aprobarea ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 4
(1) Articolele de echipament prevãzute în normele pentru echipare şi descrise în regulament compun uniformele de ceremonie, de oraş, de serviciu şi de instrucţie pentru sezonul cald, perioada 1 mai - 31 octombrie, respectiv pentru sezonul rece, perioada 1 noiembrie - 30 aprilie.
(2) Trecerea de la o uniformã militarã la alta se face în funcţie de condiţiile climaterice, la ordinul comandantului garnizoanei.
ART. 5
(1) Verificarea modului de asigurare a uniformelor militare se executã prin reviste de front, anuale, dupã cum urmeazã:
a) revista de front pentru verificarea uniformelor militare pentru sezonul cald şi a uniformei militare de instrucţie - ultima zi lucrãtoare din luna aprilie;
b) revista de front pentru verificarea uniformelor militare pentru sezonul rece şi a uniformei militare de instrucţie - ultima zi lucrãtoare din luna octombrie.
(2) Revista de front se prevede în planul cu principalele activitãţi şi se organizeazã centralizat pe unitate.
(3) La revistele de front verificarea uniformelor militare se executã de cãtre o comisie condusã de locţiitorul comandantului/şeful de stat major al unitãţii, din care obligatoriu va face parte şeful structurii logistice.
(4) Articolele de echipament constatate ca fiind deficitare, pe timpul revistelor de front, se înscriu în Fişa individualã privind asigurarea drepturilor de echipament ale cadrelor militare, se centralizeazã în situaţia informativã de echipament şi se raporteazã ierarhic pentru a fi aprovizionate în anul urmãtor, în conformitate cu prevederile instrucţiunilor în vigoare.
ART. 6
(1) Împrumutul sau vânzarea articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare de cãtre cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale este interzis(ã).
(2) Este interzisã purtarea de cãtre persoane neautorizate a uniformei militare sau a unor articole din compunerea acesteia.
ART. 7
Mostrele de culori, specificaţiile tehnice ale articolelor de echipament şi ale materiilor prime din care se confecţioneazã acestea se aprobã de comandantul Comandamentului logistic întrunit şi stau la baza realizãrii producţiei de cãtre operatorii economici furnizori.
ART. 8
(1) Cadrele militare care provin din specialitãţi militare ale forţelor terestre, echipate în uniformele militare ale forţelor aeriene şi ale forţelor navale, poartã însemnele de grad ale specialitãţii de bazã, pe suporturi din paspoal de culoare bleu pentru forţele aeriene şi neagrã pentru forţele navale, în uniforma militarã a categoriei de forţe ale armatei unde aceştia sunt încadraţi.
(2) Cadrele militare care provin din specialitãţi militare ale forţelor terestre, mutate din unitãţi militare ale forţelor aeriene şi forţelor navale în structuri centrale şi direcţii ale Statului Major General, comandamente întrunite, mari unitãţi şi unitãţi militare ale forţelor terestre, poartã uniforma militarã specificã forţelor terestre.
ART. 9
Cadrele militare, confirmate în arma marinã şi aviaţie, poartã uniformã militarã de oraş şi de serviciu a categoriei de forţe ale armatei în care sunt confirmaţi, indiferent de tipul şi de specificul unitãţii militare în care sunt încadraţi.

CAP. II
Descrierea articolelor din compunerea uniformelor militare

SECŢIUNEA 1
Clasificarea uniformelor militare

ART. 10
(1) Pentru ofiţeri se realizeazã urmãtoarele uniforme militare:
a) uniforma militarã de ceremonie;
b) uniforma militarã de oraş;
c) uniforma militarã de serviciu;
d) uniforma militarã de instrucţie.
(2) Pentru maiştri militari şi subofiţeri se realizeazã urmãtoarele uniforme militare:
a) uniforma militarã de oraş;
b) uniforma militarã de serviciu;
c) uniforma militarã de instrucţie.
(3) Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt se realizeazã urmãtoarele uniforme militare:
a) uniforma militarã de oraş;
b) uniforma militarã de clasã;
c) uniforma militarã de instrucţie.
(4) Pentru soldaţii şi gradaţii voluntari se realizeazã uniforma militarã de instrucţie.

SECŢIUNEA a 2-a
Coifurã

ART. 11
Şapca de ceremonie, pentru ofiţeri, se compune din calotã, bandã, cozoroc şi şnur şi se confecţioneazã din ţesãturã de culoare bleumarin sau de culoare albã, din acelaşi material şi de aceeaşi culoare ca şi costumul. Pe cozoroc se aplicã douã rânduri de frunze de stejar late, din metal galben pentru ofiţerii cu grad de general/amiral şi un singur rând de frunze de stejar late, din metal galben pentru ofiţeri, iar deasupra se monteazã şnurul parmac, împletit, din mãtase de culoare aurie. Pe bandã se aplicã un material negru, ripsat longitudinal.
ART. 12
(1) Şapca de oraş, pentru ofiţerii cu grade de general şi amiral, se compune din calotã, bandã, cozoroc şi şnur. Aceasta se realizeazã din ţesãturã tip camgarn pentru iarnã şi din ţesãturã tip fresco pentru varã, de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, albã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Pe cozoroc se aplicã douã rânduri de frunze de stejar, late, din metal aurit, iar deasupra se monteazã şnurul parmac, împletit, peste un galon îngust, ambele din fir metalic aurit. Şepcile pentru amirali sunt confecţionate cu 6 coafe din ţesãturã de culoare albã.
(2) Şapca de oraş, pentru ofiţeri, se realizeazã de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, albã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Aceasta se confecţioneazã din ţesãturã tip camgarn pentru iarnã şi din ţesãturã tip fresco pentru varã. Pentru ofiţerii cu grade superioare, cozorocul este prevãzut cu un rând de frunze de stejar, late, iar pentru ofiţerii cu grade inferioare, cu un rând de frunze de stejar, înguste, din metal galben inoxidabil. Şepcile pentru ofiţerii din forţele navale sunt confecţionate cu 6 coafe din ţesãturã de culoare albã. Deasupra cozorocului se monteazã şnurul parmac, împletit, din mãtase galbenã. Pe bandã se aplicã paspoal de culoare proprie categoriei de forţe a armatei.
ART. 13
Şapca de oraş, pentru maiştri militari şi subofiţeri, se realizeazã din ţesãturã de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, albã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Aceasta se confecţioneazã din ţesãturã tip camgarn pentru iarnã şi din ţesãturã tip fresco pentru varã, mai puţin la şepcile pentru forţele navale, ale cãror şepci au 6 coafe confecţionate din ţesãturã de culoare albã. Are cozorocul simplu, iar deasupra se monteazã un şnur dublu, neîmpletit, din mãtase de culoare galbenã. Pe bandã se aplicã paspoal de culoare proprie categoriei de forţe a armatei.
ART. 14
(1) Şapca de oraş, pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, se confecţioneazã cu cozoroc simplu, având deasupra o cureluşã cu suitaş pe margine. Pentru studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt se aplicã în partea de jos a benzii, la partea din spate a circumferinţei, un şnur rãsucit din mãtase de culoare galbenã pentru forţele terestre, forţele aeriene şi de culoare bleu pentru forţele navale.
(2) Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele navale, şapca de oraş se realizeazã cu 3 coafe, confecţionate din ţesãturã de culoare albã.
ART. 15
Pãlãria pentru oraş se confecţioneazã din fetru de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, albã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Deasupra borului se monteazã o bandã din fetru de culoarea proprie categoriei de forţe a armatei. La uniforma militarã de ceremonie, pãlãria este de culoare bleumarin cu bandã roşie sau albã cu banda de culoare neagrã.
ART. 16
Boneta se confecţioneazã din ţesãturã de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Aceasta se poartã numai în sezonul cald, la uniforma militarã de serviciu, cu cãmaşã.
ART. 17
(1) Basca se confecţioneazã din tricot, se poartã de cadrele militare la uniforma militarã de serviciu cu veston sau bluzon şi se realizeazã de culoarea specialitãţii militare, dupã cum urmeazã:
a) maro pentru forţele terestre şi militarii din serviciul de gardã din cadrul Regimentului de Gardã;
b) bordo pentru paraşutişti;
c) verde-închis pentru operaţii speciale;
d) verde tip V.M. pentru vânãtorii de munte;
e) bleu pentru forţele aeriene şi pentru militarii care participã la misiuni internaţionale de tip Organizaţia Naţiunilor Unite (O.N.U.), Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa (O.S.C.E.) sau ale altor organisme de securitate regionalã;
f) neagrã pentru forţele navale, infanteria marinã, unitãţile militare de tancuri;
g) bleumarin pentru cadrele militare de arma justiţie militarã.
(2) Pentru elevii colegiilor militare liceale, basca se confecţioneazã de culoare bleumarin şi albã.
(3) Pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, basca se foloseşte la uniforma militarã de instrucţie numai de acei militari care au prin tradiţie portul acestui articol de echipament şi se realizeazã de culoarea specialitãţii militare, astfel:
a) verde tip V.M. pentru vânãtorii de munte;
b) bordo pentru paraşutişti;
c) bleu pentru forţele aeriene;
d) neagrã pentru infanteria marinã şi unitãţile militare de tancuri.
(4) Cadrele militare din unitãţi militare de vânãtori de munte, paraşutişti, aviaţie, infanterie marinã şi tancuri, la uniforma militarã de instrucţie, poartã bascã.
ART. 18
(1) Bereta cu 3 coafe albe pentru forţele navale se confecţioneazã din pânzã albã şi se compune din calotã, coafã şi bandã. Peste bandã se aplicã o panglicã de culoare neagrã, având brodat, în culoare galbenã, denumirea institutului de învãţãmânt "Academia Navalã/Şcoala Militarã de Maiştri Militari de Marinã" sau "Forţele Navale Române", pentru soldaţii şi gradaţii voluntari. Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, bereta cu 3 coafe se poartã numai în sezonul cald, la activitãţi specifice, cu tricou de marinã.
(2) Pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, aceasta se poartã numai în sezonul cald, la costumul alb.
ART. 19
(1) Cãciula cu clape se confecţioneazã pentru uniformele militare de oraş şi de serviciu ale cadrelor militare pânã la gradul de locotenent-colonel/cãpitan-comandor inclusiv şi se poartã numai pe timpul sezonului rece. Aceasta se confecţioneazã din blanã nutriet de culoare maro pentru cadrele din forţele terestre, gri pentru forţele aeriene şi arma justiţie militarã şi neagrã pentru cadrele militare din forţele navale.
(2) Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, cãciula cu clape se confecţioneazã din blanã nutriet de culoare maro pentru cei din instituţiile militare de învãţãmânt de la forţele terestre, gri pentru cei din instituţiile militare de învãţãmânt de la forţele aeriene şi neagrã pentru cei din instituţiile militare de învãţãmânt de la forţele navale şi elevii colegiilor militare liceale.
ART. 20
Cãciula cu clape din blanã caracul se poartã la uniformele militare de oraş şi de serviciu, pe timpul sezonului rece, şi este realizatã în urmãtoarele culori:
a) gri-brumãriu pentru ofiţerii cu grad de general, colonel, comandor din forţele terestre, forţele aeriene şi din arma justiţie militarã;
b) neagrã pentru ofiţerii cu grade de amirali şi comandori din forţele navale.
ART. 21
Cãciula cu clape pentru instrucţie, la cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari, se poartã numai pe timpul sezonului rece şi se confecţioneazã astfel:
a) pentru forţele terestre, forţele aeriene şi infanteria marinã, din ţesãturã imprimatã în mozaic de culori tip pãdure sau tip deşert, cu blanã nutriet maro;
b) pentru forţele navale, din ţesãturã de culoare bej, cu blanã nutriet neagrã.
ART. 22
Şapca de instrucţie se confecţioneazã din ţesãturã de culoarea materialului fond a uniformei militare de instrucţie.
ART. 23
Pãlãria pentru instrucţie mozaic de culori tip deşert/tip pãdure se poartã la uniforma militarã de instrucţie, mozaic de culori, de acelaşi tip, de cãtre personalul militar din teatrele de operaţii.

SECŢIUNEA a 3-a
Îmbrãcãminte şi lenjerie

ART. 24
(1) Costumul de ceremonie pentru ofiţerii bãrbaţi se compune din veston şi un pantalon. Acesta se realizeazã din stofã de ceremonie, de culoare albã sau bleumarin, putând fi purtat şi combinat. Vestonul pentru ceremonie are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri de nasturi, fãrã şliţ la spate. Pantalonul se confecţioneazã din acelaşi material ca şi vestonul, croiala este dreaptã, fãrã manşetã. Pantalonul este prevãzut cu douã buzunare laterale şi un buzunar cu clapã la spate, pe partea dreaptã.
(2) Costumul de ceremonie pentru ofiţerii femei se compune din veston şi fustã. Fusta are o croialã clasicã, având betelie, fermoar în partea stângã şi şliţ la spate.
ART. 25
(1) Costumul de oraş şi de serviciu pentru cadrele militare din forţele terestre şi forţele aeriene se compune din veston şi 2 pantaloni, respectiv un pantalon drept şi o fustã pentru cadrele militare femei. Se confecţioneazã din camgarn şi fresco, de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene şi bleumarin pentru cadrele militare din arma justiţie militarã. Vestonul are revere drepte şi se încheie la un rând cu 4 nasturi din metal galben. Pe reverul vestonului se aplicã petliţele pe suport din paspoal de culoarea proprie categoriei de forţe a armatei. Pantalonul se confecţioneazã din acelaşi material ca şi vestonul, cu croiala dreaptã, fãrã manşetã. Pantalonul este prevãzut cu douã buzunare executate în cusãturile laterale şi un buzunar cu clapã la spate, pe partea dreaptã. Pantalonul pentru femei are şliţul pe partea lateralã stângã.
(2) Pentru pantalonul de la costumul de oraş şi de serviciu al ofiţerilor cu grad de general, în pãrţile laterale se aplicã lampas şi vipuşcã de culoarea armei.
(3) Pentru cadrele militare din arma justiţie militarã, costumul de oraş şi de serviciu se confecţioneazã de culoare bleumarin, are revere drepte şi se încheie la un rând cu 4 nasturi din metal galben.
(4) Pentru cadrele militare încadrate în unitãţi de infanterie marinã, costumul de oraş şi de serviciu se confecţioneazã de culoare neagrã, cu revere drepte şi se încheie la un rând cu 4 nasturi din metal galben.
ART. 26
(1) Costumul de oraş şi de serviciu pentru cadrele militare din forţele navale este de culoare neagrã şi se compune din veston şi 2 pantaloni, respectiv pantalon şi fustã pentru cadrele militare femei. Acesta se realizeazã din stofã pentru iarnã şi din stofã pentru varã.
(2) Vestonul are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri a câte 3 nasturi. Pentru cadrele militare confirmate în arma marinã, acesta se realizeazã fãrã epoleţi, gradele fiind aplicate pe mâneca vestonului. Pe reverul vestonului se aplicã petliţele pe suport din paspoal, de culoarea proprie categoriei de forţe a armatei. Vestonul pentru cadrele militare, specialitãţi ale forţelor terestre încadrate în unitãţile forţelor navale este prevãzut cu epoleţi din material fond prinşi în cusãtura mânecii.
(3) Pantalonul lung se confecţioneazã din acelaşi material ca şi vestonul, croiala este dreaptã fãrã manşetã. Este prevãzut cu douã buzunare laterale şi un buzunar cu clapã la spate, pe partea dreaptã. Pantalonul pentru femei are şliţul pe partea lateralã.
(4) Pentru ofiţerii cu grad de amiral, la costumul de oraş şi de serviciu, în pãrţile laterale, nu se aplicã lampas.
ART. 27
Costumul din pânzã tip panama, articol specific pentru cadrele militare din forţele navale, se confecţioneazã de culoare albã pentru cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele navale, se compune din bluzã cu 2 pantaloni şi se poartã la uniforma militarã de oraş, pentru sezonul cald.
ART. 28
(1) Costumul de oraş pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt superior se compune din veston şi 2 pantaloni pentru bãrbaţi, respectiv pantalon şi fustã pentru femei.
(2) Costumul pentru oraş şi serviciu/clasã pentru elevii colegiilor militare liceale se compune din veston şi un pantalon, iar pentru eleve se asigurã cu fustã şi pantalon. Pantalonii pentru elevii din colegiile militare liceale au formatul drept şi sunt prevãzuţi pe cusãturile laterale cu lampas din paspoal roşu-portocaliu, iar fusta este simplã.
ART. 29
(1) Costumul din tercot pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele terestre, forţele aeriene şi forţele navale se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac şi se compune din bluzon şi un pantalon, de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale.
(2) Pentru elevii colegiilor militare liceale, costumul se compune din bluzon şi 2 pantaloni de culoare bleumarin. Epoleţii sunt din material fond şi sunt fixaţi în cusãtura mânecii.
ART. 30
Costumul alb pentru varã al soldaţilor şi gradaţilor voluntari din forţele navale se realizeazã din ţesãturã de culoare albã şi se compune din bluzã şi pantaloni. La bluzã se ataşeazã gulerul marinãresc. Pantalonul este format larg la terminaţie şi se poartã peste pantofi.
ART. 31
Costumul pentru instrucţie se compune din bluzon cu 2 pantaloni şi se realizeazã din ţesãturã ripstop, imprimatã în mozaic de culori tip pãdure pentru forţele terestre, forţele aeriene, infanteria marinã şi forţele participante la misiuni internaţionale în zone temperate, bej pentru forţele navale şi mozaic de culori tip deşert pentru forţele participante la misiuni internaţionale în zone deşertice. Bluzonul se încheie cu fermoar şi se poartã peste pantaloni. Pantalonul este drept şi se poartã introdus în bocanci. Pentru forţele navale pantalonul este drept şi se poartã peste gheatã.
ART. 32
Bluzonul de serviciu pentru cadre militare se confecţioneazã din ţesãturã de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Bluzonul se încheie cu fermoar şi se poartã la uniforma militarã de serviciu.
ART. 33
(1) Bluzonul din piele cu guler şi mesadã detaşabilã se realizeazã de culoare maro pentru forţele terestre, gri-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi arma justiţie militarã. Bluzonul din piele cu guler şi mesadã detaşabilã se încheie cu fermoar şi se poartã la uniforma militarã de oraş.
(2) Gulerul este detaşabil, confecţionat din blanã nutriet de culoare maro pentru forţele terestre, gri pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi gri pentru arma justiţie militarã.
ART. 34
(1) Cãmaşa de serviciu se confecţioneazã cu epoleţi, din ţesãturã de culoare bej pentru forţele terestre, bleu pentru forţele aeriene, albã pentru forţele navale şi arma justiţie militarã. Aceasta se poartã introdusã în pantaloni, cu sau fãrã cravatã. Pe timp cãlduros, cãmaşa de serviciu, cu mânecã lungã sau scurtã, se poate purta deschisã la gât, cu însemne de grad pe epoleţi.
(2) Cãmaşa de oraş se confecţioneazã cu epoleţi, din ţesãturã de culoare albã pentru toate cadrele militare.
ART. 35
Cãmaşa-bluzã este destinatã cadrelor militare pentru serviciu. Se poartã pe timpul sezonului cald peste pantaloni şi este confecţionatã din ţesãturã de culoare kaki pentru forţele terestre, bleu pentru forţele aeriene şi albã pentru arma justiţie militarã. Cãmaşa-bluzã se realizeazã cu mânecã lungã sau scurtã. Pe timp cãlduros, mânecile lungi pot fi suflecate şi fixate cu bridã.
ART. 36
Cãmaşa din pânzã albã tip panama este articol de echipament specific forţelor navale. Se confecţioneazã cu mânecã scurtã, iar epoleţii sunt realizaţi din material fond.
ART. 37
Cãmaşa de instrucţie este confecţionatã din ţesãturã ripstop, imprimatã în mozaic de culori tip pãdure, tip deşert şi bej. Aceasta are buzunare aplicate pe piept şi este prevãzutã cu epoleţi. Pe timp cãlduros, mânecile pot fi suflecate şi fixate cu bridã.
ART. 38
Gulerul marinãresc se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac, cu douã feţe identice, de culoare neagrã, având la marginea exterioarã 3 rânduri de şiret alb.
ART. 39
Costumul termic se compune din bluzã, pantalon şi glugã şi se realizeazã din ţesãturã monocolor, de culoare kaki sau bej. Bluza se încheie cu fermoar.
ART. 40
Costumul împotriva intemperiilor se compune din pelerinã şi pantalon şi se poartã de militari pe timp nefavorabil, peste uniforma militarã de instrucţie. Se confecţioneazã din ţesãturã vopsitã şi imprimatã în mozaic de culori tip pãdure pentru forţele terestre şi forţele aeriene, tip deşert pentru forţele participante la misiuni O.N.U. şi de culoare bej pentru forţele navale. Pentru mascare pe timp de iarnã se poate confecţiona şi din ţesãturã de culoare albã.
ART. 41
Mantaua/Paltonul postav se poartã de cãtre cadrele militare la uniforma militarã de oraş şi se confecţioneazã din stofã de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Are croialã dreaptã cu mâneci drepte, fãrã manşete şi se încheie la un rând, cu 4 nasturi ascunşi. În talie este prevãzutã cu cordon pentru ajustare. Poala este tivitã, epoleţii sunt din material fond, prinşi în cusãtura umãrului. Cadrele militare participante la ceremoniale şi activitãţi specifice, în uniforma militarã de ceremonie specificã sezonului rece, pot purta, la ordinul comandantului/şefului care organizeazã activitatea, manta/palton postav de culoare bleumarin.
ART. 42
Mantaua de ploaie se realizeazã din ţesãturã poliester hidrofobizatã de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Aceasta se încheie la un rând de nasturi, este prevãzutã la partea superioarã cu platcã şi glugã, în talie se ajusteazã cu un cordon din material fond şi se poartã la uniformele militare de oraş şi de serviciu.
ART. 43
Pardesiul se poartã de cãtre cadrele militare la uniforma militarã de oraş şi se confecţioneazã din stofã pentru pardesiu de culoare kaki pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale şi bleumarin pentru arma justiţie militarã. Mâneca este fãrã manşetã, iar la partea de jos este prevãzutã cu o bentiţã şi un nasture. Pardesiul este prevãzut în talie, lateral, cu buzunare, aşezate oblic, fãrã clape.
ART. 44
(1) Scurta cu mesadã şi guler pentru cadrele militare se confecţioneazã din ţesãturã specialã, de culoare kaki cu guler maro pentru forţele terestre, albastru-petrol cu guler gri pentru forţele aeriene, neagrã cu guler negru pentru forţele navale, bleumarin cu guler gri pentru cadrele militare din arma justiţie militarã, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se poartã la uniforma militarã de serviciu. În talie este prevãzutã cu un cordon din material fond, iar epoleţii sunt prinşi în cusãtura umãrului. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
(2) Pentru ofiţerii cu grad de general, amiral, colonel şi comandor, gulerul de la scurta cu mesadã se realizeazã din blanã caracul de culoarea cãciulii.
(3) Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, scurta cu mesadã şi guler se confecţioneazã din tercot, de culoare kaki cu guler maro pentru forţele terestre, albastru-petrol cu guler gri pentru forţele aeriene, neagrã cu guler negru pentru forţele navale şi bleumarin cu guler negru pentru elevii colegiilor militare liceale.
ART. 45
Scurta de instrucţie se poartã pe timpul sezonului rece, de cãtre cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari şi se realizeazã din ţesãturã ripstop imprimatã în mozaic de culori tip pãdure pentru forţele terestre, forţele aeriene, infanteria marinã şi forţele participante la misiuni internaţionale în zone temperate, bej pentru forţele navale şi mozaic de culori tip deşert pentru forţele participante la misiuni internaţionale în zone deşertice. Se confecţioneazã matlasatã la interior.
ART. 46
(1) Puloverul pentru oraş şi serviciu se poartã pe timpul sezonului rece, se confecţioneazã cu anchior şi se realizeazã de culoare kaki pentru cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, din forţele terestre şi infanteria marinã, albastru-petrol pentru forţele aeriene, bleumarin pentru arma justiţie militarã, neagrã pentru forţele navale. Puloverul pentru oraş şi serviciu se confecţioneazã din tricot de lânã sau tip lânã şi este prevãzut cu apãrãtori din ţesãturã tip bumbac la coate şi umeri, având aplicat un buzunar pe piept, în partea stângã. Epoleţii sunt confecţionaţi din ţesãturã tip bumbac prinşi în cusãtura umãrului.
(2) Pentru cadrele militare, puloverul de instrucţie se realizeazã din tricot de lânã sau tip lânã, cu fermoar şi guler, imprimat în mozaic de culori tip pãdure pentru forţele terestre şi aeriene şi bej pentru forţele navale.
ART. 47
(1) Tricoul din bumbac, la baza gâtului, se realizeazã cu epoleţi, de culori astfel:
a) mozaic de culori tip pãdure, pentru uniforma militarã de instrucţie tip pãdure;
b) mozaic de culori tip deşert, pentru uniforma militarã de instrucţie tip deşert;
c) bej pentru uniforma militarã de instrucţie a forţelor navale;
d) cu dungi orizontale alternative de culoare albã şi de culoare neagrã, pentru studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele navale, respectiv la uniforma militarã pentru varã, de culoare albã, cu guler marinãresc a soldaţilor şi gradaţilor voluntari din forţele navale;
e) de culoare albã, pentru cadrele militare din forţele navale.
(2) Uniforma militarã de instrucţie, cu tricou, se foloseşte numai la activitãţi de instrucţie, atunci când temperatura depãşeşte + 25°C.

SECŢIUNEA a 4-a
Încãlţãminte

ART. 48
Ghetele de oraş şi de serviciu pentru cadrele militare se confecţioneazã din piele box, de culoare maro pentru forţele terestre şi neagrã pentru forţele navale, forţele aeriene şi arma justiţie militarã, cu talpa din piele naturalã sau înlocuitori şi se poartã pe timpul sezonului rece la uniformele militare de oraş şi de serviciu. Ghetele au carâmbul dintr-o singurã bucatã, se încheie cu fermoar sau şiret şi se cãptuşesc cu blanã naturalã ori înlocuitori. Ghetele pentru cadrele militare femei au carâmb înalt.
ART. 49
Bocancii unici de instrucţie sunt de culoare neagrã şi se poartã de cãtre militari la uniforma militarã de instrucţie. Aceştia se confecţioneazã cu carâmbul înalt şi se încheie cu şiret.
ART. 50
Bocancii pentru vânãtori de munte se confecţioneazã din piele de culoare neagrã cu talpa din cauciuc având profile antiderapante. Bocancii au carâmbul scurt, se încheie cu şiret şi se poartã numai la uniforma militarã de instrucţie. Pe timp de iarnã se pot folosi la schi.
ART. 51
Bocancii pentru paraşutişti sunt de culoare bordo şi se poartã de cãtre militarii paraşutişti la uniforma militarã de instrucţie.
ART. 52
Ghetele din piele pentru deşert sunt destinate folosirii de cãtre militari în misiunile de luptã desfãşurate pe terenuri nisipoase şi pietruite, în condiţii de climã tropical-uscatã şi acţiuni ale nisipului, sau de cãtre efectivele din ţarã, pe timpul verii. Ghetele sunt confecţionate cu carâmbul înalt şi se încheie cu şiret.
ART. 53
Ghetele cu feţe din material textil pentru deşert sunt confecţionate din ţesãturã specialã imprimatã în mozaic de culori tip deşert, cu talpã din cauciuc şi se poartã la uniforma militarã de instrucţie sau la misiuni ordonate în condiţii de climã tropicalã. Au carâmbul înalt, feţele sunt croite din ţesãturã imprimatã în mozaic de culori tip deşert şi se încheie cu şiret.
ART. 54
Ghetele pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt se realizeazã de culoare maro pentru forţele terestre, neagrã pentru forţele aeriene, forţele navale şi colegiile militare liceale. Acestea se poartã la uniformele militare de oraş şi de serviciu.
ART. 55
(1) Pantofii pentru cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt se confecţioneazã din piele box de culoare maro pentru forţele terestre, neagrã pentru forţele aeriene, forţele navale, arma justiţie militarã şi colegiile militare liceale. Talpa este din piele naturalã sau înlocuitori.
(2) Pantofii pentru ceremonie sunt de culoare albã sau neagrã şi se asorteazã la culoarea pantalonului.
(3) Pentru forţele navale, la costumul alb din compunerea uniformei militare de oraş pentru varã, pantofii se realizeazã de culoare albã.
(4) Pantofii de varã se confecţioneazã cu perforaţii, iar cei pentru cadrele femei au decupaje.

SECŢIUNEA a 5-a
Echipament divers şi accesorii

ART. 56
Cravata este realizatã din ţesãturã tip mãtase, de culoare maro pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, neagrã pentru forţele navale, arma justiţie militarã şi ceremonie. Cravata se poartã la uniformele militare de ceremonie, de oraş şi de serviciu.
ART. 57
Centura de ceremonie este realizatã din galon de culoare galbenã cu douã dungi longitudinale de culoare albastrã dispuse pe margini şi una roşie pe mijloc. Pentru închidere, centura este prevãzutã cu pafta din alamã şi cârlig. Paftaua este de formã rotundã uşor bombatã, cu stema ţãrii ştanţatã pe faţã.
ART. 58
Centura pentru instrucţie se confecţioneazã din chingã imprimatã în mozaic de culori tip pãdure pentru uniforma militarã de instrucţie a forţelor terestre şi forţelor aeriene, de culoare bej pentru forţele navale şi mozaic de culori tip deşert pentru misiuni. Sistemul de închidere este tip trident.
ART. 59
Cureaua pentru pantaloni se realizeazã în culorile maro pentru forţele terestre, albastru-petrol pentru forţele aeriene, negru pentru arma justiţie militarã, negru şi alb pentru forţele navale. Se confecţioneazã din chingã de culoarea categoriei de forţe a armatei, dintr-o singurã bucatã cu cataramã metalicã ce se fixeazã pe curea printr-o pârghie zimţatã. Pe corpul cataramei se ştanţeazã în poziţie centralã douã sãbii pentru forţele terestre, o elice şi douã aripi pentru forţele aeriene, o ancorã pentru forţele navale şi o balanţã pentru arma justiţie militarã.
ART. 60
(1) Emblema pentru coifurã la ofiţerii cu grade de general şi amiral este brodatã cu fir metalic aurit, pe paspoal de culoarea armei/categoriei de forţe a armatei şi reprezintã un soare rotund din metal argintat, având în mijloc o stea în 5 colţuri, auritã, înconjuratã pe ambele pãrţi cu o cununã formatã din 4 frunze de stejar. Deasupra soarelui se monteazã stema României, din metal aurit. Pentru amirali, în locul soarelui cu stea se brodeazã ancora din fir metalic aurit. Emblema pentru bonetã şi bascã este brodatã pe suport din paspoal de culoarea categoriei de forţe a armatei şi reprezintã stema României înconjuratã pe ambele pãrţi cu frunze de stejar.
(2) Emblema pentru coifurã, la ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, este metalicã şi reprezintã douã sãbii încrucişate pentru forţele terestre şi structurile centrale, o elice cu douã aripi de vultur pentru forţele aeriene şi o ancorã pentru forţele navale, înconjurate pe ambele pãrţi cu o cununã formatã din 3 frunze de stejar, iar în partea de sus este brodatã stema României.
(3) Emblema pentru coifurã, la studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari, este metalicã, reprezintã stema României, iar scutul mic este colorat.
(4) Emblema pentru coifurã de instrucţie este de culoare neagrã, reprezintã stema României şi se aplicã direct pe coifurã.
(5) Emblema pentru basca militarilor încadraţi în unitãţi şi subunitãţi de operaţii speciale se realizeazã în culori de alb şi negru în ordinea suprapunerii lor, pumnal/sabie, paraşutã şi sãgeţi de arc încrucişate, pe suport în formã de scut, de culoarea verde închis.
ART. 61
(1) Eghiletul dublu se realizeazã din şnur galben şi se compune din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu. Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu un nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are un cui din metal de culoare galbenã. La eghiletul pentru generali şi amirali, cuiul este aurit.
(2) Eghiletul simplu se realizeazã dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu nod dublu, la capãtul cãruia se fixeazã un cui din metal galben. La capãtul opus se terminã cu o treflã formatã din şnur.
ART. 62
Eşarfa de culoare albã are formã tubularã şi se poartã de cãtre militari la uniforma militarã de instrucţie.
ART. 63
Ecusoanele specifice categoriilor de forţe ale armatei, armelor, specialitãţilor militare şi instituţiilor militare de învãţãmânt se confecţioneazã din material textil, având ţesut, brodat sau imprimat un desen specific. Acestea au format de scut sau rotund. Modelul ecusoanelor se avizeazã de comisia de heraldicã şi se aprobã de ministrul apãrãrii naţionale.
ART. 64
Ecusoanele nominale pentru uniformele militare de serviciu se realizeazã din aliaj emailat de culoare galbenã, au formã dreptunghiularã, cu tricolorul gravat vertical. Longitudinal, pe mijloc, au gravat numele cadrului militar. Prinderea se realizeazã cu ajutorul unui ac.
ART. 65
Ecusoanele brodate nominale şi de identificare a ţãrii sunt de formã dreptunghiularã, au înscris numele purtãtorului, respectiv inscripţia "ROMÂNIA", pe ţesãturã de culoare kaki pentru forţele terestre şi aeriene, de culoare bej pentru forţele navale şi de culoare albã pentru misiuni internaţionale. Acestea sunt aplicate cu bandã velcro.
ART. 66
Ecusonul tricolor pentru mânecã are formã de segment de coroanã circularã, pe care sunt brodate fâşiile cu culorile drapelului României. Ecusonul este brodat pe margine cu aţã de culoare bleu pentru uniforma militarã de oraş şi de serviciu, respectiv cu aţã de culoare neagrã pentru uniforma militarã de instrucţie.
ART. 67
(1) Fularul se confecţioneazã din lânã sau ţesãturã tip mãtase. Acesta se realizeazã de culoare maro pentru cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele terestre, bleu pentru cadrele militare, studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele aeriene, alb pentru cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele navale, cadrele militare de arma justiţie militarã şi de culoare bleumarin pentru elevii colegiilor militare liceale.
(2) Pentru uniforma militarã de oraş acesta se poate realiza din mãtase de culoare specificã.
ART. 68
(1) Mãnuşile din piele se confecţioneazã cãptuşite, de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, negre pentru forţele aeriene, forţele navale şi arma justiţie militarã.
(2) Pentru cadrele militare din forţele navale şi muzicile militare, mãnuşile se realizeazã şi din piele albã necãptuşite.
(3) Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari, mãnuşile se confecţioneazã din lânã având culoarea fond a uniformei militare de oraş şi de serviciu.
(4) Pentru activitãţi de pazã şi prezentarea onorului, mãnuşile se realizeazã din tricot de culoare albã.
ART. 69
Mãnuşile de instrucţie, formatul cu un deget, se confecţioneazã din ţesãturã ripstop imprimatã în mozaic de culori tip pãdure pentru forţele terestre, forţele aeriene şi infanteria marinã şi bej pentru forţele navale.
ART. 70
Nasturii se confecţioneazã din metal galben, având diametrul de 15 mm, 22 mm şi 25 mm; pentru ofiţerii cu grad de general şi amiral, aceştia sunt auriţi. Calota nasturilor este puţin bombatã şi are bordurã pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate douã sãbii înconjurate cu o cununã de frunze de stejar pentru forţele terestre, o elice şi douã aripi pentru forţele aeriene, o ancorã pentru forţele navale.
ART. 71
(1) Semnele de armã reprezintã semnele distinctive ale armelor şi specialitãţilor militare în care sunt confirmaţi sau şcolarizaţi militarii şi se aplicã pe suportul însemnelor de grad aplicat pe epoleţi.
(2) Pentru uniformele ofiţerilor cu grad de general şi amiral, nu se aplicã semnele de armã.
(3) Semnele de armã pentru cadrele militare şi studenţii din instituţiile de învãţãmânt se realizeazã de culoare galbenã pentru ofiţeri şi de culoare albã pentru maiştrii militari, subofiţeri şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt.
(4) Pentru cadrele militare confirmate în arma marinã, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele navale nu se aplicã semne de armã, specialitatea militarã fiind reprezentatã prin petliţele specifice, în formã de ancorã.
ART. 72
(1) Petliţele cu suport se aplicã la vestoanele din compunerea uniformelor militare de ceremonie, de oraş, de serviciu ale cadrelor militare, studenţilor şi elevilor instituţiilor militare de învãţãmânt şi elevilor din colegiile militare liceale.
(2) Pentru ofiţerii cu grad de general şi amiral, petliţele se aplicã pe reverul vestonului şi reprezintã douã sãbii încrucişate pentru forţele terestre, o elice cu douã aripi aşezate peste un radar, o rachetã şi o ţeavã de tun încrucişate pentru forţele aeriene, înconjurate de o cununã de frunze de stejar brodate cu fir metalic aurit, pe paspoal de culoarea fiecãrei categorii de forţe a armatei şi o sabie aplicatã pe o balanţã înconjuratã de frunze de laur pentru arma justiţie militarã. La marinã, însemnele sunt în formã de ancorã.
(3) Pentru ofiţeri, petliţele sunt confecţionate din metal galben şi reprezintã 3 frunze de stejar, având în partea de jos, lateral, douã ghinde.
(4) Pentru maiştri militari şi subofiţeri, petliţele sunt confecţionate din metal galben şi reprezintã douã frunze de stejar, având în partea de jos, lateral, douã ghinde.
(5) Pentru cadrele militare confirmate în arma infanteria marinã, petliţele sunt în formã de ancorã.
(6) Pentru cadrele militare de arma justiţie militarã, petliţele cu suport sunt în formã de balanţã, înconjurate de frunze de laur, pe care este aplicatã o sabie.
(7) Pentru uniforma militarã de oraş a studenţilor şi elevilor din forţele terestre şi forţele aeriene, petliţele cu suport se confecţioneazã din paspoal de culoarea armei. Petliţele au format pentagonal cu laturile neregulate. Petliţele pentru studenţi au pe margine vipuşcã, din paspoal de culoare portocalie, latã de 2 mm.
(8) Petliţele pentru elevii colegiilor militare se confecţioneazã din paspoal roşu-cãrãmiziu, cu format sãgeatã pentagonalã cu laturi neregulate.
(9) Pentru uniforma militarã de oraş a studenţilor şi elevilor instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele navale, petliţele sunt în formã de ancorã.
ART. 73
Şosetele se confecţioneazã din tricot din bumbac de culoare maro, bleumarin, neagrã sau albã şi se asorteazã la culoarea pantofilor.

CAP. III
Însemnele specifice

SECŢIUNEA 1
Semnele distinctive ale gradelor

ART. 74
Suporturile cu însemne de grad pentru general au formã tubularã şi se aplicã pe epoleţi, conform specificaţiilor, astfel:
a) la veston, manta/palton postav, pardesiu şi cãmaşã suporturile sunt din material textil de culoare roşie pentru forţele terestre, bleu pentru forţele aeriene şi gri pentru arma justiţie militarã, având aplicat un galon dreptunghiular din fir metalic de culoare galbenã cu lãţimea de 4,5 cm, pe lângã care se fixeazã un suitaş din fir metalic aurit, lat de 4 mm, cu vipuşcã din material textil pe margine latã de 2 mm, mai puţin la partea dinspre mânecã. Pe galon se brodeazã cu fir metalic aurit stele în 5 colţuri, care au pe mijloc paiete aurii. Pe suportul însemnelor de grad se aplicã stelele în 5 colţuri, astfel: pentru general se brodeazã 4 stele, prima la 1 cm de la capãtul lat al suportului, iar celelalte 3 dispuse simetric de prima şi între ele, pentru general-locotenent se brodeazã 3 stele, prima la 1 cm de la capãtul lat al suportului, iar celelalte douã dispuse simetric de prima şi între ele, pentru general-maior se brodeazã douã stele, prima la 2,5 cm de la capãtul lat al suportului, iar cealaltã la distanţa de 2,5 mm faţã de prima şi între ele, iar pentru general de brigadã şi general de flotilã aerianã se brodeazã o stea, central;
b) la mantaua de ploaie, scurta cu mesadã şi guler, bluzon, pulover şi cãmaşa-bluzã, suporturile sunt din material textil de culoare roşie pentru forţele terestre, bleu pentru forţele aeriene şi gri pentru arma justiţie militarã, având aplicat un galon dreptunghiular din fir de mãtase kaki pentru forţele terestre şi bleu pentru forţele aeriene, cu lãţimea de 4,5 cm, cu vipuşcã din material textil pe margine latã de 2 mm, mai puţin la partea dinspre mânecã. Pe galon se brodeazã cu fir de mãtase galben stele în 5 colţuri;
c) la uniformele militare de instrucţie tip pãdure sau tip deşert, suporturile sunt din material fond, având aplicat un galon dreptunghiular din fir de mãtase kaki cu lãţimea de 4,5 cm. Pe galon se brodeazã cu fir de mãtase neagrã stele în 5 colţuri.
ART. 75
Suporturile cu însemne de grad pentru amirali au formã tubularã şi se aplicã pe epoleţi, conform specificaţiilor, astfel:
a) la pardesiu, mantaua de ploaie, scurta cu mesadã şi guler, bluzonul din piele cu guler şi mesadã detaşabilã bluzon, pulover şi cãmaşã, suporturile sunt din material textil de culoare neagrã, având aplicat un galon dreptunghiular din fir metalic de culoare galbenã cu lãţimea de 4,5 cm, pe lângã care se fixeazã un suitaş din fir metalic aurit, lat de 4 mm, cu vipuşcã din paspoal pe margine, latã de 2 mm, mai puţin la partea dinspre mânecã. Pe galon se brodeazã cu fir metalic aurit stele în 5 colţuri, care au pe mijloc paiete aurii. Pe suportul însemnelor de grad se aplicã stelele în 5 colţuri, astfel: pentru amirali se brodeazã 4 stele, prima la 1 cm de la capãtul lat al suportului, iar celelalte 3 dispuse simetric de prima şi între ele, pentru viceamirali se brodeazã 3 stele, prima la 1 cm de la capãtul lat al suportului, iar celelalte douã dispuse simetric de prima şi între ele, pentru contrmirali se brodeazã douã stele, prima la 2,5 cm de la capãtul lat al suportului, iar cealaltã la distanţa de 2,5 mm faţã de prima şi între ele, pentru contrmirali de flotilã se brodeazã o stea, central;
b) la uniforma militarã de instrucţie tip ripstop bej, suporturile sunt din material fond, având aplicat un galon dreptunghiular din fir metalic de culoare galbenã cu lãţimea de 4,5 cm. Pe galon se brodeazã cu fir de mãtase stele în 5 colţuri.
ART. 76
(1) Suporturile cu însemne de grad pentru ofiţerii din forţele terestre au formã tubularã, se aplicã pe epoleţi şi sunt confecţionate din material textil de culoare kaki, cu trese/ galoane din fir metalic aurit pentru veston, manta/palton postav, pardesiu, scurta cu mesadã şi guler, bluzon şi trese/galoane din mãtase galbenã pentru mantaua de ploaie, pulover, cãmaşã, cãmaşa-bluzã, astfel:
a) pentru ofiţerii cu grade superioare, pe mijlocul suportului se aplicã longitudinal un galon, lat de 16 mm, iar pentru ofiţerii cu grade inferioare suportul este simplu;
b) la colonel şi cãpitan se aplicã 3 trese: prima la 15 mm de la capãtul lat al suportului, urmãtoarele la câte 3 mm distanţã între ele;
c) la locotenent-colonel şi locotenent se aplicã câte douã trese, prima la 15 mm de la capãtul lat al suportului, urmãtoarea, la 3 mm de prima;
d) la maior şi sublocotenent se aplicã câte o tresã la 15 mm de la capãtul lat al suportului.
(2) Suporturile cu însemne de grad pentru ofiţerii confirmaţi în arma paraşutişti sunt confecţionate din material textil de culoare kaki, cu trese/galoane din fir metalic aurit pentru veston, manta/palton postav, pardesiu, scurta cu mesadã şi guler, bluzon şi trese/galoane din mãtase galbenã pentru mantaua de ploaie, pulover, cãmaşã, cãmaşa-bluzã, astfel:
a) colonel, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
b) locotenent-colonel, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
c) maior, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 8 mm;
d) cãpitan, 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
e) locotenent, douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
f) sublocotenent, un galon cu lãţimea de 8 mm; galoanele se fixeazã pe material textil de culoare kaki având 3 mm distanţã între ele; galonul dinspre capãtul îngust este îndoit în partea de mijloc în formã de paraşutã.
(3) Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militarã de instrucţie este din material fond, cu trese/galoane din fir mãtase de culoare neagrã.
ART. 77
(1) Suporturile cu însemne de grad pentru ofiţerii din forţele aeriene sunt confecţionate din material textil de culoare bleu, cu trese/galoane din fir metalic aurit pentru veston, manta/palton postav, pardesiu, scurta cu mesadã şi guler, bluzon şi trese/galoane din mãtase galbenã pentru mantaua de ploaie, pulover, cãmaşã şi cãmaşa-bluzã.
(2) Pentru cadrele militare confirmate în arma aviaţie, pe suporturile cu însemne grad se aplicã galoane astfel:
a) pentru comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
b) pentru cãpitan-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
c) pentru locotenent-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 8 mm;
d) pentru cãpitan, 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
e) pentru locotenent, douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
f) pentru sublocotenent, un galon cu lãţimea de 8 mm; galoanele se fixeazã pe paspoal de culoare bleu, având 3 mm distanţã între ele; galonul dinspre capãtul îngust este îndoit în partea de mijloc în formã de romb.
ART. 78
Ofiţerii de specialitãţi ale forţelor terestre, încadraţi în unitãţi ale forţelor aeriene, poartã suporturi cu însemne de grad pe material textil de culoare bleu, iar galoanele şi tresele sunt aplicate ca şi la ofiţerii din forţele terestre. Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militarã de instrucţie este din material fond cu trese/galoane din fir de mãtase de culoare neagrã.
ART. 79
(1) Suporturile cu însemne de grad pentru ofiţerii confirmaţi în specialitatea marinã sunt confecţionate din material textil de culoare neagrã, cu trese/galoane din fir metalic aurit pentru veston, scurta cu mesadã şi guler, bluzon şi trese/galoane din mãtase galbenã pentru mantaua de ploaie, pulover şi cãmaşã. Acestea sunt confecţionate astfel:
a) comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
b) cãpitan-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
c) locotenent-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 8 mm;
d) cãpitan, 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
e) locotenent, douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
f) aspirant, un galon cu lãţimea de 8 mm; galoanele se fixeazã pe paspoal de culoare neagrã, având 3 mm distanţã între ele; galonul dinspre capãtul îngust, în partea de mijloc, este îndoit în formã de inel.
(2) Ofiţerii de specialitãţi ale forţelor terestre, încadraţi în unitãţi ale forţelor navale, poartã suporturi cu însemne de grad pe material textil de culoare neagrã, iar galoanele sunt aplicate ca la ofiţerii din forţele terestre.
(3) La costumele albe tip panama, suportul cu însemne de grad se aplicã pe umãr.
(4) Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militarã de instrucţie este din material fond, cu trese/galoane din fir de mãtase de culoare neagrã.
ART. 80
(1) Suporturile cu însemne de grad pentru maiştri militari şi subofiţeri sunt confecţionate din material textil de culoarea categoriei de forţe a armatei, cu galoane din fir metalic argintat pentru veston, manta/palton postav, pardesiu, scurta cu mesadã şi guler, bluzon şi galoane din mãtase albã pentru mantaua de ploaie, pulover, cãmaşã şi cãmaşã-bluzã.
(2) Suporturile cu însemne de grad pentru maiştri militari din forţele terestre sunt confecţionate din material textil, de culoare kaki, iar pentru forţele aeriene sunt confecţionate din material textil, de culoare bleu, iar galoanele se aplicã pe suport astfel:
a) pentru maistru militar principal, un galon în formã de unghi şi 5 galoane drepte;
b) pentru maistru militar clasa I, un galon în formã de unghi şi 4 galoane drepte;
c) pentru maistru militar clasa a II-a, un galon în formã de unghi şi 3 galoane drepte;
d) pentru maistru militar clasa a III-a, un galon în formã de unghi şi douã galoane drepte;
e) pentru maistru militar clasa a IV-a, un galon în formã de unghi şi un galon drept;
f) pentru maistru militar clasa a V-a, un galon în formã de unghi.
(3) La suporturile cu însemne de grad pentru maiştri militari, galoanele se aplicã, în funcţie de grad, la distanţa de 10 mm de capãtul lat al suportului. Între galoane se lasã distanţa de 3 mm.
(4) Suporturile cu însemne de grad pentru subofiţeri sunt confecţionate din material textil de culoarea categoriei de forţe a armatei, cu galoane din fir metalic argintat pentru veston, manta/palton postav, scurta cu mesadã şi guler, pardesiu şi bluzon şi cu galoane din mãtase albã pentru mantaua de ploaie, pulover, cãmaşã, cãmaşa-bluzã, astfel:
a) la plutonier adjutant principal se aplicã 3 galoane de 20 mm lãţime şi unul de 13 mm lãţime;
b) la plutonier-adjutant se aplicã 3 galoane de 20 mm lãţime;
c) la plutonier-major se aplicã douã galoane de 20 mm lãţime şi unul de 13 mm lãţime;
d) la plutonier se aplicã douã galoane de 20 mm lãţime;
e) la sergent-major se aplicã un galon de 20 mm lãţime şi unul de 13 mm lãţime;
f) la sergent se aplicã un galon de 20 mm lãţime.
(5) La suporturile cu însemne de grad, galoanele se aplicã în raport de grad, la distanţa de 10 mm de marginea latã a epoletului.
(6) Suporturile cu însemne de grad pentru maiştri militari de arma marinã sunt confecţionate din material textil, de culoare neagrã, iar galoanele se aplicã pe suport astfel:
a) pentru maistru militar principal, douã galoane şi 4 stele metalice;
b) pentru maistru militar clasa I, un galon şi 4 stele metalice;
c) pentru maistru militar clasa a II-a, un galon şi 3 stele metalice;
d) pentru maistru militar clasa a III-a, un galon şi douã stele metalice;
e) pentru maistru militar clasa a IV-a, un galon şi o stea metalicã;
f) pentru maistru militar clasa a V-a, un galon.
(7) La suporturile cu însemne de grad pentru maiştrii militari de marinã, galoanele se aplicã pe suport, montându-se la distanţa de 10 mm de la capãtul lat al suportului, un galon sau douã, la maistru militar principal, şi stele: primele douã stele pe linie transversalã, iar urmãtoarele pe linie longitudinalã; la gradele de maistru militar clasa a III-a se aplicã douã stele pe linie longitudinalã.
(8) Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militarã de instrucţie este din material fond, cu galoane/stele din fir de mãtase de culoare neagrã.
ART. 81
Suporturile cu însemne de grad pentru uniforma militarã de oraş şi de serviciu a studenţilor şi elevilor instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele terestre şi forţele aeriene sunt confecţionate din material textil de culoarea categoriei de forţe a armatei, cu galoane din fir de mãtase albã/galbenã, astfel:
a) la plutonier adjutant principal, se aplicã 3 galoane de 20 mm lãţime şi unul de 13 mm lãţime;
b) la plutonier-adjutant, pe suport lung, se aplicã 3 galoane albe de 20 mm lãţime;
c) la plutonier-major, pe suport lung, se aplicã douã galoane albe de 20 mm lãţime şi unul de 13 mm lãţime;
d) la plutonier, pe suport lung, se aplicã douã galoane albe de 20 mm lãţime;
e) la sergent-major, pe suport lung, se aplicã un galon alb de 20 mm lãţime şi unul de 13 mm lãţime;
f) la sergent, pe suport lung, se aplicã un galon alb de 20 mm lãţime;
g) la caporal, pe suport scurt, se aplicã douã galoane galbene late, fiecare de 20 mm;
h) la fruntaş, pe suport scurt, se aplicã un galon galben, lat de 20 mm.
ART. 82
Suporturile cu însemne de grad pentru soldaţii şi gradaţii voluntari din forţele terestre, forţele aeriene şi forţele navale sunt confecţionate din material textil de culoarea categoriei de forţe a armatei, cu galoane din fir de mãtase galbenã, astfel:
a) la caporal, pe suport scurt, se aplicã douã galoane late, fiecare de 20 mm;
b) la fruntaş, pe suport scurt, se aplicã un galon lat de 20 mm.
ART. 83
(1) Însemnele de grad cu fir metalic, pentru mânecile vestoanelor la cadrele militare confirmate în arma marinã, se aplicã pe faţa acestora, din cusãturã în cusãturã, pe material textil, sub formã dreptunghiularã, începând de la 8 cm de marginea de jos, şi se confecţioneazã conform specificaţiilor pentru fiecare categorie de personal.
(2) Însemnele de grad cu fir metalic, pentru mânecile vestoanelor la ofiţerii cu grade de amirali, sunt urmãtoarele:
a) pentru amiral, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 4 galoane cu lãţimea de 12 mm;
b) pentru viceamiral, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 12 mm;
c) pentru contrmiral, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 12 mm;
d) pentru contrmiral de flotilã, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 12 mm.
(3) Galonul cel mai de sus, în partea de mijloc, este îndoit în formã de inel cu diametrul de 40 mm.
(4) Însemnele de grad cu fir metalic, pentru mânecile vestoanelor la ofiţeri, sunt urmãtoarele:
a) pentru comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
b) pentru cãpitan-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
c) pentru locotenent-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 8 mm;
d) pentru cãpitan, 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
e) pentru locotenent, douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
f) pentru aspirant, un galon cu lãţimea de 8 mm; galonul cel mai de sus, în partea de mijloc, este îndoit sub formã de inel cu diametrul de 30 mm.
(5) Pentru uniforma militarã de ceremonie a ofiţerilor cu grad de general/amiral, însemnele de grad se monteazã pe mânecã la 8 cm de marginea de jos a acesteia, un galon de 45 mm şi un galon de 16 mm. Numãrul galoanelor de 16 mm variazã în funcţie de numãrul stelelor. Pentru ofiţerii cu grade superioare, însemnele de grad se monteazã pe mânecã la 8 cm de marginea de jos a acesteia, un galon de 16 mm şi trese, iar pentru ofiţerii cu grade inferioare numai trese, numãrul treselor variind în funcţie de grad.
(6) Pentru ofiţerii confirmaţi în arma marinã, însemnele de grad de pe mânecã la uniforma militarã de ceremonie sunt identice cu cele de la uniformele militare de oraş şi de serviciu.
(7) La costumul de ceremonie de culoare albã, însemnele de grad de pe mânecã se monteazã pe suport de culoare albã, iar la cel de culoare bleumarin, pe suport de culoare neagrã.
(8) Însemnele de grad cu fir metalic, pentru mânecile vestoanelor la maiştri militari de marinã, se realizeazã astfel:
a) pentru maistru militar principal, douã galoane din mãtase şi 4 stele metalice;
b) pentru maistru militar clasa I, un galon din mãtase şi 4 stele metalice;
c) pentru maistru militar clasa a II-a, un galon din mãtase şi 3 stele metalice;
d) pentru maistru militar clasa a III-a, un galon din mãtase şi douã stele metalice;
e) pentru maistru militar clasa a IV-a, un galon din mãtase şi o stea metalicã;
f) pentru maistru militar clasa a V-a, un galon din mãtase;
g) galoanele se fixeazã pe suport dreptunghiular de culoare neagrã, având 3 mm distanţã între ele.
ART. 84
(1) Însemnele de grad cu fir metalic pentru mânecile vestoanelor, la cadrele militare confirmate în aviaţie, se aplicã pe faţa acestora, din cusãturã în cusãturã, pe material textil, sub formã dreptunghiularã, începând de la 8 cm de marginea de jos, şi se confecţioneazã conform specificaţiilor pentru fiecare categorie de personal.
(2) Însemnele de grad cu fir metalic pentru mânecile vestoanelor la ofiţerii cu grade de general sunt urmãtoarele:
a) pentru general, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 4 galoane cu lãţimea de 12 mm;
b) pentru general-locotenent, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 12 mm;
c) pentru general-maior, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 12 mm;
d) pentru general de flotilã aerianã, un galon cu lãţimea de 35 mm, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 12 mm.
(3) Pentru ofiţerii cu gradul de general, galonul cel mai de sus, în partea de mijloc, este îndoit în formã de romb cu diagonala de 40 mm.
(4) Însemnele de grad cu fir metalic, pentru mânecile vestoanelor la ofiţeri, sunt urmãtoarele:
a) pentru comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
b) pentru cãpitan-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
c) pentru locotenent-comandor, un galon cu lãţimea de 25 mm şi un galon cu lãţimea de 8 mm;
d) pentru cãpitan, 3 galoane cu lãţimea de 8 mm;
e) pentru locotenent, douã galoane cu lãţimea de 8 mm;
f) pentru aspirant, un galon cu lãţimea de 8 mm.
(5) Pentru ofiţeri, galonul cel mai de sus, în partea de mijloc, este îndoit sub formã de romb cu diametrul de 30 mm. Pentru ofiţerii confirmaţi în arma aviaţie, însemnele de grad de pe mânecã la uniforma militarã de ceremonie sunt identice cu cele de la uniformele militare de oraş şi de serviciu.
ART. 85
(1) Suporturile cu însemne de grad şi şcolaritate specifice studenţilor şi elevilor instituţiilor de învãţãmânt din forţele navale au formã tubularã ce se aplicã pe epoleţi şi sunt confecţionate din material textil de culoarea fond a uniformei militare, neagrã pentru oraş şi clasã, bej pentru instrucţie, cu galoane din fir de mãtase galbenã/neagrã, iar semnele de şcolaritate, trese se aplicã deasupra acestora.
(2) Însemnele de grad se aplicã astfel:
a) la gradul de fruntaş se aplicã un galon de 12 mm lãţime în unghi de 120°;
b) la gradul de caporal se aplicã douã galoane de 12 mm lãţime în unghi de 120°;
c) pentru sergent se aplicã un galon de 20 mm lãţime în unghi de 120°. Galoanele de fruntaş, caporal şi sergent se aplicã pe acest suport, la 1 cm de la capãtul lat al suportului, la distanţa de 3-4 mm unul de altul, în cazul elevilor cu gradul de caporal.
(3) Semnele de şcolaritate se aplicã la distanţã egalã între galoane şi partea de sus a suportului însemn de grad. Acestea se realizeazã din trese de culoare roşie pentru studenţii Academiei Navale şi de culoare galbenã pentru elevii din Şcoala militarã de maiştri militari de marinã.
(4) Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt cu grade mai mari de sergent, semnele de şcolaritate se aplicã pe antebraţul stâng al vestonului, iar însemnele de grad se aplicã pe umãr, identic ca la cei din forţele terestre.
(5) Pentru uniforma militarã de instrucţie, semnul de şcolaritate se realizeazã de culoare neagrã pentru elevi şi de culoare roşie pentru studenţi.
ART. 86
Epoleţii pentru uniforma militarã de ceremonie se realizeazã astfel:
a) pentru ofiţerii cu grad de general şi amiral epoleţii sunt confecţionaţi din 4 şnururi rotunde, din fir metalic aurit, împletite în formã de treflã;
b) pentru ofiţerii cu grade superioare epoleţii sunt confecţionaţi din 3 şnururi rotunde, din fir de mãtase galbenã, iar pentru ofiţerii cu grade inferioare sunt confecţionaţi din douã şnururi rotunde, din fir de mãtase galbenã, împletite în formã de treflã.
ART. 87
(1) Galoanele cu însemnele de grad sunt confecţionate în funcţie de categoria de forţe a armatei şi de personal ce au dreptul sã poarte aceste accesorii.
(2) Galoanele aplicate pe însemnele de grad ale mânecilor de la vestoanele ofiţerilor cu grad de general din trupele de uscat şi aviaţie pentru uniformele militare de ceremonie au lãţimea de 45 şi 16 mm şi sunt confecţionate din fir metalic aurit. Galonul cu lãţimea de 45 mm are pe mijloc un desen cu frunze de stejar şi pe margine motive naţionale, iar galonul cu lãţimea de 16 mm are motive naţionale, aşezate longitudinal.
(3) Galoanele aplicate pe însemnele de grad ale mânecilor de la vestoanele ofiţerilor cu grade de amirali sunt ţesute din fir metalic aurit, pe 3 lãţimi: 35 mm, 25 mm şi 12 mm.
(4) Galoanele aplicate pe suportul însemnelor de grad ale ofiţerilor cu grade superioare din forţele terestre au lãţimea de 16 mm şi sunt confecţionate din fir metalic aurit cu motive naţionale, aşezate longitudinal. Galonul se foloseşte şi la însemnele de grad pentru mânecã, la uniforma militarã de ceremonie. Galonul pentru scurta cu mesadã şi guler, cãmaşã şi mantaua de ploaie este confecţionat din mãtase galbenã, iar pentru uniforma militarã de instrucţie mozaic de culori, de culoare neagrã-mat.
(5) Galoanele aplicate pe suportul însemnelor de grad ale ofiţerilor de aviaţie, paraşutişti şi marinã, însemnele de grad sunt ţesute din fir metalic aurit, pe douã lãţimi: 25 mm şi 8 mm. Pentru scurta cu mesadã şi guler, cãmaşã şi mantaua de ploaie, epoleţii sunt din mãtase galbenã.
(6) Galoanele aplicate pe suportul cu însemnele de grad ale maiştrilor militari, subofiţerilor, studenţilor şi elevilor instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţilor şi gradaţilor voluntari se confecţioneazã astfel:
a) pentru maiştri militari, din fir metalic argintat sau mãtase albã, ţesut cu motive naţionale de 8 mm lãţime. Însemnul de grad pentru maiştrii militari de marinã este compus din galon din mãtase galbenã lat de 12 mm şi stele metalice galbene cu anvergura de 15 mm;
b) pentru subofiţeri, galonul este din fir metalic argintat sau mãtase albã, ţesut cu desene cu lãţimea de 20 mm şi 13 mm;
c) pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, galonul este din mãtase galbenã, lat de 20 mm şi se aplicã pe suport din paspoal de culoarea categoriei de forţe a armatei. Pentru caporali şi fruntaşi, galonul este din fir de mãtase galbenã, cu desene, având lãţimea de 20 mm;
d) pentru gradaţii voluntari din forţele navale, la costumul cu guler marinãresc, galoanele sunt aplicate pe un suport de formã hexagonalã, cu laturile neregulate, au lãţimea de 12 mm şi se aplicã astfel: la fruntaşi, un galon din mãtase de culoare galbenã, în unghi de 120°, cu lãţimea de 12 mm şi lungimea laturii de 50 mm, la caporali, douã galoane din mãtase de culoare galbenã, în unghi de 120°, cu lãţimea de 12 mm şi lungimea laturii de 50 mm.
(7) La uniforma militarã de instrucţie mozaic de culori, galoanele cu însemnele de grad sunt de culoare neagrã-mat.
(8) Modelele suporturilor însemnelor de grad pentru cadrele militare din forţele terestre, forţele aeriene, forţele navale, precum şi suportul însemnelor de grad de aplicat pe mâneca vestonului pentru cadrele militare din forţele aeriene şi forţele navale sunt prevãzute în anexa nr. 1.

SECŢIUNEA a 2-a
Semnele distinctive ale armelor şi specialitãţilor militare

ART. 88
Culorile suportului însemnelor de grad, benzii de la şepci, paspoalului pentru însemnele de specialitate şi vipuşcã pentru general şi amiral sunt prevãzute în tabelul urmãtor:




┌───┬─────────────────────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬──────────────────────────────────┐
│Nr.│ Arma/Specialitatea │Culoarea │Culoarea │Culoarea │ Însemnele de specialitate │
│crt│ │suportului│paspoalului│paspoalului│ aplicate pe reverul vestoanelor │
│ │ │însemnelor│ aplicat │lampas/ │ │
│ │ │ de grad │pe banda │vipuşcã │ │
│ │ │ │de la şapcã│ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────┤
│ 1.│General din forţele terestre │ Roşu │ Roşu │ Roşu │Reprezintã douã sãbii încrucişate.│
├───┼─────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────┤
│ 2.│General din forţele aeriene │ Bleu │ Bleu │ Bleu │O elice cu douã aripi aşezate pest│
│ │ │ │ │ │un radar, o rachetã şi o ţeavã de │
│ │ │ │ │ │tun încrucişate │
├───┼─────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────┤
│ 3.│General medic │ Roşu- │ Roşu- │ Roşu- │Un şarpe în jurul unei fascii │
│ │ │ vişiniu │ vişiniu │ vişiniu │ │
├───┼─────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────┤
│ 4.│General de justiţie militarã │ Gri │ Gri │ Gri │O sabie aplicatã pe o balanţã │
│ │ │ │ │ │înconjuratã de frunze de laur │
├───┼─────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────┤
│ 5.│Amiral │ Negru │ Negru │ - │Reprezintã o ancorã. │
└───┴─────────────────────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴──────────────────────────────────┘


ART. 89
Culorile paspoalului aplicat pe banda de la şapcã, ale paspoalului pentru suportul însemnelor de grad şi ale semnelor de armã, aplicate pe suportul însemnelor de grad pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, se realizeazã conform tabelului urmãtor, pe specialitãţi militare, astfel:




┌───┬────────────────────────────────────┬───────────┬───────────┬──────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Arma şi specialitatea │Culoarea │Culoarea │ │
│crt│ │paspoalului│paspoalului│ Semne de armã │
│ │ │ aplicat │pentru │ │
│ │ │pe banda │suportul │ │
│ │ │de la şapcã│însemnelor │ │
│ │ │ │ de grad │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 1.│Infanterie │ Kaki │ Kaki │O grenadã explodând │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2.│Artilerie şi rachete │ Kaki │ Kaki │Douã ţevi de tun încrucişate │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 3.│Rachete şi artilerie antiaerianã │ Bleu │ Bleu │Douã rachete şi un tun suprapuse pe │
│ │ │ │ │un ecran cu douã cercuri concentrice, │
│ │ │ │ │rachetele încrucişate la 90°, iar │
│ │ │ │ │tunul pe diametrul ecranului, pe │
│ │ │ │ │verticalã │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 4.│Tancuri │ Kaki │ Kaki │Un tanc │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 5.│Paraşutişti │ Kaki │ Kaki │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 6.│Forţe speciale │ Kaki │ Kaki │Reprezintã în ordinea suprapunerii │
│ │ │ │ │pumnalul îndreptat în sus, suprapus │
│ │ │ │ │peste un trident încrucişat cu un │
│ │ │ │ │fulger, îndreptate spre stânga, toate │
│ │ │ │ │acestea suprapuse peste o paraşutã │
│ │ │ │ │încadratã din laterale de douã aripi. │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 7.│Aviaţie │ Bleu │ Bleu │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 8.│Geniu │ Kaki │ Kaki │O roatã dinţatã având deasupra o minã,│
│ │ │ │ │în interior un compas, iar în partea │
│ │ │ │ │de jos, o ancorã │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 9.│Cãi ferate │ Kaki │ Kaki │O roatã de cale feratã cu douã aripi │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│10.│Marinã │ Bandã │ Negru │ │
│ │ │ neagrã │ │ │
│ │ │ ripsatã │ │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│11.│Comunicaţii şi informaticã │ Kaki │ Kaki │Un scut având stanţat în interior │
│ │ │ │ │litera "T" şi 3 fulgere laterale │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│12.│Apãrare NBC │ Kaki │ Kaki │Semnul nucleului benzenic şi simbolul │
│ │ │ │ │radioactivitãţii, iar la partea de │
│ │ │ │ │jos, o roatã dinţatã │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│13.│Radiolocaţie │ Bleu │ Bleu │Douã aripi având în mijloc 3 cercuri │
│ │ │ │ │concentrice, un avion şi 4 fulgere │
│ │ │ │ │laterale │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│14.│Topogeodezie │ Kaki │ Kaki │Conturul României, caroiat şi un │
│ │ │ │ │teodolit │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│15.│Vânãtori de munte │ Kaki │ Kaki │O monogramã cu litere "VM" din │
│ │ │ │ │crenguţe de brad │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│16.│Infanterie marinã │ Banda │ Negru │O ancorã │
│ │ │ neagrã │ │ │
│ │ │ ripsatã │ │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│17.│Construcţii │ Kaki │ Kaki │O roatã dinţatã având litera "T" │
│ │ │ │ │la mijloc │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│18.│Ingineri │ Kaki │ Kaki │O roatã dinţatã şi un compas │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│19.│Subingineri │ Kaki │ Kaki │O roatã dinţatã cu o barã orizontalã │
│ │ │ │ │şi un compas │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│20.│Auto │ Kaki │ Kaki │O anvelopã cu douã ciocane încrucişate│
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│21.│Conducere logisticã, intendenţã, │ Kaki │ Kaki │Sceptrul zeului Mercur, aşezat peste │
│ │administraţie, financiar │ │ │o piele şi douã bobine, având în │
│ │ │ │ │partea de jos un pachet de bancnote │
│ │ │ │ │înconjurat de douã spice şi un segment│
│ │ │ │ │de roatã dinţatã │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│22.│Medici umani, farmacişti │ Vişiniu │ Vişiniu │Un şarpe în jurul unei fascii, │
│ │ │ │ │terminatã cu o oglindã │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│23.│Medici veterinari │ Kaki │ Kaki │Un şarpe în jurul unei fascii │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│24.│Justiţie militarã │ Bleumarin │ Bleumarin │O sabie aplicatã pe o balanţã │
│ │ │ │ │înconjuratã de frunze de laur │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│25.│Muzici militare │ Kaki │ Kaki │O lirã │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│26.│Educaţie fizicã │ Kaki │ Kaki │Un discobol │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│27.│Culte │ Kaki │ Kaki │O cruce │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│28.│Cadre militare încadrate la │ Kaki │ Kaki │Litera "G" pe tricolor, în forma ovalã│
│ │Regimentul de gardã │ │ │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│29.│Cadre didactice din Universitatea │ │ │ │
│ │Naţionalã de Apãrare │ Galben │ Galben │Semnul armei de origine │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│30.│Cadre militare de poliţie militarã │ Kaki │ Kaki │Literele "P.M." │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│31.│Ofiţeri, maiştri militari, │ Bleu │ Bleu │Semnul armei de origine în care sunt │
│ │subofiţeri cu specialitãţi militare │ │ │confirmaţi │
│ │ale forţelor terestre încadraţi în │ │ │ │
│ │unitãţi ale forţelor aeriene │ │ │ │
├───┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────────────────┤
│32.│Ofiţeri, maiştri militari, │ Bandã │ Negru │Semnul armei de origine în care sunt │
│ │subofiţeri cu specialitãţi militare │ neagrã │ │confirmaţi │
│ │ale forţelor terestre încadraţi în │ ripsatã │ │ │
│ │unitãţi ale forţelor navale │ │ │ │
└───┴────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴──────────────────────────────────────┘



ART. 90
Culorile suportului însemnelor de grad şi ale paspoalului aplicat pe banda de la şapcã pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt din forţele terestre şi forţele aeriene sunt prevãzute în tabelul de mai jos:





┌───┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr.│ Culoarea │ Culoarea │ Culoarea │ Însemnele de specialitate │
│crt│ . suportului│ suportului │ paspoalului │ aplicate pe epoleţi │
│ │ . │ însemnelor │ aplicat │ │
│ │ . │ de grad │ pe banda │ │
│ │Categoria . │ │ de la şapcã │ │
│ │de personal .│ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1.│Studenţi │Epoleţi din material fond│Banda de culoarea│Semnul armei în care se │
│ │ │prevãzuţi cu vipuşca │ categoriei de │pregãtesc, de culoare auritã,│
│ │ │portocalie pe margine │ forţe a armatei │pe paspoal de culoarea │
│ │ │ │ │categoriei de forţe a armatei│
├───┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 2.│Elevii şcolilor militare │Epoleţi din material fond│Banda de culoarea│Semnul armei în care se │
│ │de maiştri militari şi │fãrã vipuşcã │categoriei de │pregãtesc, de culoare │
│ │subofiţeri │ │forţe a armatei │argintatã, pe paspoal de │
│ │ │ │ │culoarea categoriei de forţe │
│ │ │ │ │a armatei │
├───┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 3.│Elevii colegiilor │Epoleţi din material fond│ - │ - │
│ │ │militare liceale cu │ │ │
│ │ │vipuşcã roşu-portocaliu │ │ │
│ │ │ pe margine │ │ │
└───┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┴─────────────────────────────┘



ART. 91
Culorile epoletului, benzii de la şapcã şi semnului distinctiv al armei, pentru studenţii Academiei Navale şi elevii Şcolii militare de maiştri militari de marinã, sunt prevãzute în tabelul urmãtor:





┌───┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr.│ . Culoarea │ Culoarea │ Culoarea │ Semnul distinctiv al armei │
│crt│ . suportului│ epoletului │ benzii │ (de aplicat pe reverul │
│ │Categoria . │ │ de la şapcã │ vestoanelor) │
│ │de personal . │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1.│Studenţii Academiei │Epoleţii din material │ Bandã neagrã │Ancorã de culoare auritã │
│ │Navale │fond prevãzuţi cu vipuşcã│ ripsatã │ │
│ │ │bleu pe margine │ longitudinal │ │
│ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 2.│Elevii şcolii militare de│Epoleţii din material │ Bandã neagrã │Ancorã de culoare argintatã │
│ │maiştri militari de │fond fãrã vipuşcã │ ripsatã │ │
│ │marinã │ │ longitudinal │ │
└───┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┴─────────────────────────────┘



SECŢIUNEA a 3-a
Aplicarea accesoriilor şi insignelor

ART. 92
Emblema pentru coifurã se aplicã astfel:
a) la şapcã: în faţã, la centru, pe bandã, deasupra şnurului sau cureluşei;
b) la cãciulã: în centrul clapei din faţã;
c) la bonetã: lateral, în partea stânga, spre faţã, la 1 cm de marginea din faţã şi 1 cm de marginea de jos;
d) la bascã: pe partea întãritã şi se poartã lateral, deasupra sprâncenei stângi;
e) la bereta marinãreascã, în faţã, deasupra benzii;
f) la şapca de instrucţie, în faţã, la centru;
g) la pãlãrie, în faţã, la centru, pe bandã.
ART. 93
Epoleţii şi suportul însemnelor de grad se aplicã astfel:
a) epoleţii sunt confecţionaţi din material fond, se monteazã în cusãtura mânecii, iar capãtul mai îngust se fixeazã cu un nasture pe umãr;
b) suportul pentru însemnele de grad se introduce pe epoletul din material fond.
ART. 94
Montarea petliţelor cu suport se realizeazã astfel:
a) pentru uniformele militare ale ofiţerilor cu grad de general, la veston petliţele se fixeazã cu axa verticalã pe centrul feţei de guler la 4 mm de la marginea de jos;
b) pentru uniformele militare de ceremonie ale ofiţerilor, la veston petliţele se fixeazã cu axa verticalã pe centrul feţei de guler la 10 mm de la marginea de jos;
c) pentru uniformele militare de oraş şi de serviciu ale ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, studenţilor şi elevilor din instituţiile militare de învãţãmânt, la veston petliţele se fixeazã cu axa verticalã pe centrul feţei de guler la 10 mm de la marginea de jos;
d) montarea petliţelor cu format sãgeatã pentagonalã, cu laturi neregulate, pentru elevii colegiilor militare se realizeazã cu centrul laturii de jos a sãgeţii pentagonale pe centrul feţei de guler şi la 4 mm de la marginea de jos;
e) pentru cadrele militare de marinã, petliţele cu suport tip ancorã se fixeazã cu centrul la jumãtatea feţei de guler a vestonului, la 2 mm de la marginea de jos, perpendicular pe aceasta. La bluzoane şi manta/palton postav nu se aplicã petliţe.
ART. 95
(1) Eghiletul dublu se fixeazã cu 3 nasturi: un nasture care se coase sub epoletul drept şi 2 nasturi care se cos sub reverul drept. Eghiletul se prinde cu partea din mijloc, care uneşte cele douã ramuri împletite, de nasturele aflat sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus aflat sub rever, ramura scurtã cade în faţã formând un arc de cerc peste ramura lungã şi se prinde de nasturele de jos de sub rever. Capetele ramurilor, de care sunt fixate cuiele, cad libere.
(2) Eghiletul simplu se fixeazã cu ajutorul unui nasture care se coase sub epoletul drept. Eghiletul se prinde cu capãtul prevãzut cu treflã de nasture. Ramura împletitã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde de acelaşi nasture. Trefla este aplicatã spre spate, iar capãtul ramurii, de care este fixat cuiul, cade liber.
ART. 96
Insignele se confecţioneazã din metal inoxidabil argintat sau patinat, reprezentând prin forme sau elemente caracteristice absolvirea unei academii, instituţii de învãţãmânt superior civil cu licenţã ori obţinerea unui brevet. Insignele vor avea însemnele României, reprezentate prin stemã sau tricolor. Modelul insignelor se vizeazã de comisia de heraldicã şi se aprobã de ministrul apãrãrii naţionale.
ART. 97
(1) Insigna pentru absolvenţii Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I", Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre, Academiei Forţelor Aeriene, Academiei Forţelor Navale şi altor instituţii superioare de învãţãmânt se poartã numai la veston, conform modelelor aprobate de comisia de heraldicã.
(2) Pentru vestonul la un rând de nasturi, insigna se aplicã deasupra clapei buzunarului din dreapta, lipitã de marginea acesteia.
(3) Pentru vestonul la douã rânduri de nasturi, insigna se aplicã pe mijlocul pieptului drept, la nivelul clapei buzunarului de pe pieptul stâng.
ART. 98
Insigna de specialitate se poartã numai de personalul brevetat şi se fixeazã la vestonul cu un rând de nasturi pe pliul buzunarului din stânga, iar la cel cu douã rânduri se aplicã pe pieptul stâng, central la nivelul clapei buzunarului din stânga, sub insigna specificã structurilor.
ART. 99
(1) Insignele privind perfecţionarea pregãtirii profesionale prin cursuri postacademice şi postuniversitare naţionale cu o duratã mai mare de 3 luni sunt pe suport din piele şi se poartã fixându-se de nasturele buzunarului de pe pieptul drept la vestonul la un rând de nasturi sau de acul de prindere al însemnului nominal la vestoanele la douã rânduri de nasturi.
(2) Insigna de absolvire a Colegiului Naţional de Apãrare se poartã pe pieptul drept al vestonului, în dreapta insignei pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior românesc, la 0,5 cm distanţã.
ART. 100
Insignele privind perfecţionarea pregãtirii profesionale prin cursuri de specialitate în strãinãtate cu o duratã mai mare de douã luni se poartã pe partea dreaptã a vestonului, la o distanţã de 0,5 cm sub insigna pentru cursurile postacademice şi postuniversitare naţionale. Dacã un militar are mai multe insigne, va purta numai douã, în ordinea importanţei, una româneascã şi una strãinã.
ART. 101
Insigna de doctor în ştiinţe se poate purta pe mijlocul reverului drept al vestonului.
ART. 102
Insigna specificã structurilor se poartã pe suport de piele neagrã şi se fixeazã, la vestonul cu un rând de nasturi, de nasturele buzunarului de pe pieptul stâng, iar la cel cu douã rânduri de nasturi se aplicã pe pieptul stâng, central sub clapa buzunarului stâng.
ART. 103
Insignele sportive, comemorative sau de altã naturã se poartã numai în situaţiile legate de insigna respectivã, pe mijlocul reverului din dreapta al vestonului, doar în ziua în care are loc evenimentul.
ART. 104
Baretele pentru decoraţii şi distincţii militare se poartã deasupra clapei/fantei buzunarului de pe pieptul stâng.
ART. 105
Ecusonul tricolor pentru identificarea ţãrii se poartã de cadrele militare pe mâneca stângã a vestonului, la 4 cm mai jos de cusãtura umãrului având conturul brodat cu aţã de culoare galbenã pentru uniforma militarã de ceremonie, de oraş şi de serviciu, respectiv cu aţã de culoare neagrã pentru uniforma de instrucţie, la bluzon şi scurtã.
ART. 106
(1) Ecusoanele specifice structurilor - categoriilor de forţe ale armatei, armelor, specialitãţilor militare şi instituţiilor militare de învãţãmânt superior - se confecţioneazã din material textil având ţesut, brodat sau imprimat un desen specific. Acestea au format de scut, rotund şi/sau de segment de coroanã circularã ce se aplicã pe braţul stâng la 2 cm mai jos faţã de ecusonul tricolor şi se poartã la veston, bluzon şi scurtã din compunerea uniformelor militare de oraş, de serviciu şi de instrucţie, numai dupã ce a fost obţinut avizul comisiei de heraldicã.
(2) Ecusoanele instituţiilor militare de învãţãmânt se confecţioneazã din material textil având ţesut, brodat sau imprimat un desen specific. Acesta se aplicã pe braţul stâng al vestonului la o distanţã de 2 cm mai jos faţã de ecusonul tricolor; la cãmãşi acesta se aplicã la o distanţã de 6 cm mai jos faţã de cusãtura umãrului.
ART. 107
(1) Ecusoanele nominale se confecţioneazã din metal aurit şi au aplicat în partea dreaptã drapelul României. Pentru vestonul la un rând de nasturi, ecusonul se poartã pe clapa buzunarului din dreapta.
(2) Pentru vestonul la douã rânduri de nasturi ecusonul se aplicã pe mijlocul pieptului drept, la nivelul clapei buzunarului de pe pieptul stâng.
ART. 108
(1) La uniforma militarã de ceremonie se poartã obligatoriu urmãtoarele accesorii:
a) petliţe cu suporturi;
b) epoleţii format treflã;
c) suportul însemnelor de grad, aplicate pe mâneca vestonului;
d) ecusonul tricolor.
(2) La ordinul comandantului/şefului care organizeazã activitatea se poartã urmãtoarele accesorii:
a) eghilet;
b) centura de ceremonie.
(3) Cadrele militare confirmate în arma aviaţie şi marinã poartã la uniforma militarã de ceremonie însemnele de grad specifice, aplicate pe mâneca vestonului.
(4) Cadrele militare confirmate în arma marinã poartã la uniforma militarã de ceremonie petliţe tip ancorã.
ART. 109
(1) La uniformele militare de oraş şi de serviciu se poartã obligatoriu urmãtoarele accesorii:
a) petliţe cu suporturi, la veston;
b) însemnele de grad cu semne de armã;
c) ecuson-tricolor;
d) ecuson nominal, la veston, în cazarmã.
(2) Facultativ se pot purta urmãtoarele accesorii:
a) insigna de absolvent al unei forme de învãţãmânt superior sau de continuare a studiilor superioare civile/militare;
b) insigna de absolvent al cursurilor postacademice şi postuniversitare;
c) insigna de absolvent al perfecţionãrii pregãtirii profesionale prin cursuri în strãinãtate cu durata mai mare de douã luni;
d) insigna de absolvire a Colegiului Naţional de Apãrare;
e) baretele pentru decoraţii;
f) insigna de doctor în ştiinţe;
g) insigna de specialitate;
h) insigna specificã structurii;
i) ecusoanele specifice categoriilor de forţe ale armatei, armelor, specialitãţilor militare.
(3) Studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt poartã la veston, bluzon şi cãmaşã ecusonul de identificare a instituţiilor.
(4) Modul de purtare la uniforma militarã de oraş şi de serviciu a accesoriilor este prevãzut în anexa nr. 6.
ART. 110
La uniforma militarã de instrucţie se poartã obligatoriu urmãtoarele accesorii:
a) ecuson de identificare a ţãrii, pe partea stângã, deasupra buzunarului;
b) ecuson nominal, ce se poartã pe partea dreaptã a pieptului, deasupra buzunarului;
c) ecuson tricolor, ce se aplicã la bluzon şi scurtã;
d) ecuson specific categoriilor de forţe ale armatei, armelor, specialitãţilor militare, ce se aplicã la bluzon şi scurtã.

SECŢIUNEA a 4-a
Precizãri cu privire la unele uniforme

ART. 111
Cadrele militare din forţele terestre, confirmate în specialitatea paraşutişti, poartã echipamentul unitãţilor din forţelor terestre, grade de modelul specific forţelor aeriene, cu specificaţia cã galonul cel mai de sus al însemnelor de grad pentru ofiţeri este îndoit în formã de paraşutã.
ART. 112
Cadrele militare din forţele navale, arma marinã, confirmate în specialitatea piloţi elicoptere, poartã echipamentul la fel ca cei din unitãţi ale forţelor navale cu gradele, emblemele, nasturii, ecusoanele şi însemnele de specialitate specifice forţelor aeriene. Basca este de culoare bleu, ca la forţele aeriene.
ART. 113
Cadrele militare de arma justiţie militarã, încadrate pe funcţii de consilieri juridici la categoriile de forţe ale armatei şi la unitãţile militare subordonate, se echipeazã în uniforma militarã de justiţie.
ART. 114
(1) Cadrele militare, specialitatea infanterie marinã, se echipeazã la fel ca cei din trupele de uscat, cu urmãtoarele deosebiri:
a) uniforma militarã de oraş şi serviciu se realizeazã de culoarea specificã forţelor navale;
b) şapca de oraş se realizeazã de culoare albã, specific forţelor navale;
c) suporturile însemnelor de grad sunt de culoare specificã forţelor navale;
d) petliţele cadrelor militare confirmate în arma infanteria marinã la uniformele militare de oraş şi de serviciu reprezintã o ancorã aplicatã pe material textil de culoare specificã forţelor navale;
e) bãştile sunt de culoare neagrã.
(2) Uniforma militarã de instrucţie pentru infanteria marinã este realizatã din ţesãturã ripstop mozaic de culori, tip pãdure, cu bascã de culoare neagrã.
ART. 115
Cadrele militare din Universitatea Naţionalã de Apãrare "Carol I", încadrate pe funcţii didactice, poartã echipamentul unitãţilor din forţele terestre, cu deosebirea cã banda de la şapcã este de culoare galbenã. Cadrele militare confirmate în marinã şi aviaţie, încadrate pe funcţii de cadre didactice, poartã uniforma militarã specificã categoriei de forţe a armatei în care sunt confirmate.
ART. 116
(1) Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari din unitãţile şi subunitãţile de poliţie militarã se echipeazã în uniforma militarã specificã categoriei de forţe a armatei, iar pentru activitãţile de instrucţie şi antrenament se asigurã uniforma militarã pentru pazã şi patrulare, de culoare oliv.
(2) Uniforma militarã prevãzutã la alin. (1) se asigurã conform normelor de dotare cu echipament de protecţie în vigoare, la care se poartã ecusoane şi insigne specifice acestei categoriei de personal.
ART. 117
Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari încadraţi ca personal navigant de aviaţie, personal tehnic de aviaţie şi cei din unitãţile militare de operaţii speciale, la activitãţi specifice se echipeazã cu echipamentul special, de protecţie şi de lucru, prevãzut conform normelor de dotare în vigoare.
ART. 118
Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari care participã la misiuni internaţionale se echipeazã în uniforma militarã, mozaic de culori tip deşert/tip pãdure, în conformitate cu normele aprobate.
ART. 119
(1) Militarii din Regimentul de Gardã se echipeazã ca şi cei din forţele terestre. Pentru activitãţi specifice se asigurã uniforma militarã de protocol, compusã din urmãtoarele articole:
a) chipiul;
b) cãciula model "Mihai Viteazul"
c) pantalon;
d) tunica;
e) mantaua/paltonul postav.
(2) Chipiul se confecţioneazã din stofã bleumarin şi se compune din partea lateralã de formã cilindricã, partea superioarã cu capac şi cozoroc. Partea lateralã are o bandã de culoare galbenã deasupra cãreia se fixeazã prin coasere, trese şi galoane, corespunzãtoare gradelor militare.
(3) Cãciula model "Mihai Viteazul" se confecţioneazã din blanã neagrã, iar accesoriile de la chipiu se fixeazã în faţã.
(4) Pantalonul se confecţioneazã în douã culori, o pereche din stofã de culoare gri şi o pereche din stofã de culoare bleumarin, cu douã buzunare laterale, pe cant, şi un buzunar la spate, cu lampas simplu de culoare galbenã lat de 1,5 cm la soldaţii şi gradaţii voluntari şi lampas dublu la cadre.
(5) Tunica este confecţionatã din stofã bleumarin. Croiala este dreaptã, fãrã buzunare. Se încheie la 7 nasturi. Pieptul stâng are vipuşcã galbenã pe cant. Spatele este confecţionat din douã bucãţi având şliţ la terminaţie. Pe umeri are cusuţi epoleţi treflã. Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, având cusute circular tresele corespunzãtoare gradului. Pe marginea de jos a mânecii, lateral şi peste trese se aplicã un suport dreptunghiular, de culoare roşie, cu dimensiunile 110 x 80 mm. Pe ambele laturi şi pe partea din spate are cusutã o tresã din mãtase galbenã. În jurul acestui suport sunt aplicate 3 ornamente metalice. Pe ornamentele de sus sunt cusuţi 2 nasturi mari metalici, iar în afara suportului este cusut un nasture la fel ca cei 2 de sus. La 8 cm de terminaţie şi paralel cu aceasta este cusut de jur-împrejur însemnul de grad peste care se aplicã paftaua. Aceasta este realizatã din tresã "Miriam" sau tresã "Aura" cusutã pe paspoal roşu cu un tighel simplu pe mijloc. Tunica se poartã cu eghilet dublu pentru cadre şi simplu pentru soldaţii şi gradaţii voluntari. Pe capetele feţei de guler din paspoal roşu, la 1,5 cm de capetele gulerului, se brodeazã petliţe, cu fir de mãtase de culoare galben şi galben-închis. Pe ambele colţuri ale gulerului se aplicã însemnele de specialitate specifice.
(6) Mantaua/Paltonul postav este confecţionatã/confecţionat din stofã bleumarin. Piepţii se încheie la douã rânduri, cu 6 nasturi, dispuşi oblic pe ambii piepţi. Spatele este croit dintr-o singurã bucatã, pe mijloc formând o cutã dublã de 9-10 cm. Gulerul este gen tunicã, colţurile gulerului, pânã pe linia umãrului, sunt de culoare roşie, iar partea din spate este galbenã. Delimitarea acestor culori şi marginea gulerului se fac prin montarea unei trese galbene din fir de mãtase. Pe capetele feţei de guler se brodeazã petliţe, cu fir de mãtase de culoare galben şi galben-închis.
(7) Uniforma militarã pentru serviciul de gardã se compune din urmãtoarele articole, astfel:
a) basca este de culoare maro;
b) cãciula cu clape este din blanã naturalã;
c) costumul este de culoare kaki, la care se aplicã petliţe din paspoal roşu;
d) scurta cu mesadã şi guler, din tercot, se poartã pe timp friguros, închisã în faţã cu un rând de nasturi ascunşi, are revere şi buzunare oblice, iar pe braţul stâng se poartã ecusonul specific;
e) pantalonii sunt model golf şi se poartã introduşi în bocanci;
f) mãnuşile sunt tricotate şi de culoare albã.
ART. 120
Personalul din Ansamblul Artistic al Armatei, echipele artistice ale Cercului Militar Naţional şi cercurilor militare ale statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei poartã, ca ţinutã de scenã, uniforma militarã de ceremonie şi uniforma militarã specificã categoriei de forţe a armatei în care îşi desfãşoarã activitatea, conform normelor de dotare specifice.
ART. 121
Personalul din muzicile militare poartã la ceremoniale uniforma militarã de ceremonie de culoare albã sau bleumarin, la ordin având posibilitatea de a purta articolele combinate. Uniforma militarã se poartã cu eghilet dublu şi centurã de ceremonie, pantalonul de la uniforma militarã bleumarin este prevãzut cu lampas dublu de culoare galbenã. Epoleţii au format treflã, iar însemnele de grad se poartã pe mânecã. Pe timp friguros poartã scurta cu mesadã şi guler, de culoare bleumarin, cãciulã din blanã naturalã de culoare neagrã, fular alb şi ghete negre.
ART. 122
Personalul clerical poartã uniforma militarã specificã compusã din reverendã/reverendã de botez, suprareverendã/pelerinã, fes preoţesc, brâu pentru reverendã, felon/albã, epitrahil/stolã, stihar/cotã, brâu set veşminte/ clingulum, mânecuţe, bederniţã şi ornate. Reverenda, suprareverenda şi fesul preoţesc se realizeazã din stofã de culoarea categoriei de forţe a armatei în care este încadrat, respectiv:
a) kaki pentru forţele terestre;
b) albastru-petrol pentru forţele aeriene;
c) neagrã pentru forţele navale.

CAP. IV
Compunerea uniformelor militare

ART. 123
Din articolele prevãzute în normele pentru echiparea militarilor din Ministerul Apãrãrii Naţionale se pot realiza urmãtoarele uniforme militare:
a) uniforma militarã de ceremonie pentru ofiţeri;
b) uniforma militarã de oraş se realizeazã pentru ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt. Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt aceastã uniformã militarã este şi de clasã. Pentru forţele navale ca uniformã militarã de varã se poate purta, la ordin, uniforma militarã tip panama;
c) uniforma militarã de serviciu pentru ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt;
d) uniforma militarã de instrucţie pentru ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari.

SECŢIUNEA 1
Uniforma militarã de ceremonie

ART. 124
(1) Uniforma militarã de ceremonie, denumitã în continuare C, este comunã pentru ofiţerii din forţele terestre, forţele aeriene şi forţele navale. Aceasta se poartã la activitãţi festive, cum ar fi: ceremonii, spectacole, reuniuni organizate, cununii religioase, adunãri ordonate la nivelul ministerului, Ziua Armatei şi a categoriei de forţe. În funcţie de anotimp, se pot constitui urmãtoarele uniforme militare de ceremonie:



┌────┬────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │ . Uniforma │ C-1 │ C-2 │ C-3 │ C-4 │
│crt.│ . │ │ │ │ │
│ │Denumirea . │ │ │ │ │
│ │articolelor . │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 1. │Şapcã bleumarin │ X │ │ X │ │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 2. │Şapcã albã │ │ X │ │ X │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 3. │Veston bleumarin │ X │ │ X │ │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 4. │Veston alb │ │ X │ │ X │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 5. │Cãmaşã de oraş │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 6. │Cravatã de ceremonie│ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 7. │Pantalon bleumarin │ X │ │ │ X │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 8. │Pantalon alb │ │ X │ X │ │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 9. │Pantofi negri │ X │ │ │ X │
├────┼────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 10.│Pantofi albi │ │ X │ X │ │
└────┴────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘



NOTE:
- Uniforma militarã de ceremonie se completeazã la ordin cu centurã de ceremonie şi eghileţi.
- În funcţie de anotimp se poate purta mantaua/paltonul postav bleumarin.
- Ofiţerii femei poartã pãlãrie în loc de şapcã şi fustã în loc de pantalon.
- C-1 se poartã în perioada sezonului de iarnã.
- C-2 se poartã în perioada sezonului de varã.
- C-3 şi C-4 se poartã la ordinul comandantului/şefului care organizeazã activitatea.

(2) Modelele orientative ale uniformelor militare de ceremonie sunt prevãzute în anexa nr. 2.

SECŢIUNEA a 2-a
Uniforma militarã de oraş

ART. 125
(1) Uniforma militarã de oraş, denumitã în continuare O, este diferitã, în funcţie de categoriile de forţe ale armatei. În funcţie de anotimp, se pot constitui urmãtoarele uniforme militare de oraş:

Uniforma militarã de oraş O.1 - iarnã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Şapcã sau cãciulã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Costum de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Cãmaşã de oraş │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Manta/palton postav sau bluzon │ │ │ │ │ │ │
│ │din piele cu guler şi mesadã │ X │ - │ X │ - │ X │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Scurtã cu mesadã şi guler │ - │ X │ - │ X │ - │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. │Pantofi de iarnã sau ghete │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 8. │Fular │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTĂ:
Cadrele militare pot folosi scurtã cu mesadã şi guler numai pe timpul deplasãrilor de la/pânã la serviciu.

Uniforma militarã de oraş O.2 - iarnã





┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Şapcã de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Costum de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Cãmaşã de oraş │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Pantofi de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



Uniforma militarã de oraş O.3 - varã





┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Şapcã de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Costum de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Cãmaşã de oraş │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Pantofi de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTE:
- Elevii colegiilor militare liceale poartã pe timp de varã bluzon cu pantalon în loc de costum de oraş.
- Cadrele militare din forţele navale pot purta uniforma militarã tip panama cu bluzã.

Uniforma militarã de oraş O.4 - varã





┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Şapcã de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Cãmaşã de oraş │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Pantaloni de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Pantofi de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTE:
- Cadrele militare, studenţii şi elevii pot purta cravatã la aceastã uniformã militarã.
- Cãmaşa se poartã facultativ, cu mânecã lungã sau scurtã.
- Cadrele militare, studenţii şi elevii din forţele navale pot purta la aceastã uniformã militarã pantalonii şi cãmaşa panama.

(2) Modelele orientative ale uniformelor militare de oraş sunt prevãzute în anexa nr. 3.

SECŢIUNEA a 3-a
Uniforma militarã de serviciu

ART. 126
(1) Uniforma militarã de serviciu, denumitã în continuare S, este diferitã, în funcţie de categoria de forţe a armatei, şi se poartã cu cãmaşã de serviciu. În funcţie de anotimp, se pot constitui urmãtoarele uniforme militare de serviciu:

Uniforma militarã de serviciu S.1 - iarnã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Bascã sau cãciulã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Costum de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Cãmaşã de serviciu │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Scurtã cu mesadã şi guler │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Pantofi de iarnã sau ghete │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. │Fular │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



Uniforma militarã de serviciu S.2 - iarnã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Bascã │ X │ │ X │ │ X │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Bonetã │ │ X │ │ X │ │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Costum de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Cãmaşã de serviciu │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Pantofi de iarnã sau ghete │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTĂ:
Elevii colegiilor militare liceale poartã bascã.

Uniforma militarã de serviciu S.3 - iarnã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Bascã │ X │ │ X │ │ X │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Bonetã │ │ X │ │ X │ │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Bluzon │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Pantalon de iarnã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Cãmaşã de serviciu │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. │Pantofi de iarnã sau ghete │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTĂ:
Elevii colegiilor militare liceale poartã bascã.

Uniforma militarã de serviciu S.4 - varã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Bascã │ X │ │ X │ │ X │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Bonetã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Costum de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Cãmaşã de serviciu │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Pantofi de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTE:
- Pe timp noros şi ploaie se poate purta mantaua de ploaie.
- Uniforma militarã de serviciu este şi uniforma militarã de clasã pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt.
- Elevii colegiilor militare liceale poartã bluzon cu pantalon şi bascã.

Uniforma militarã de serviciu S.5 - varã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Bascã │ X │ │ X │ │ X │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Bonetã │ │ X │ │ X │ │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Bluzon │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Pantalon de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Cãmaşã de serviciu │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. │Pantofi de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. │Cravatã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTĂ:
Elevii colegiilor militare liceale poartã bascã.

Uniforma militarã de serviciu S.6 - varã




┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├────────┬────────┼────────┬────────┼────────┬────────┤
│ │Denumirea . │ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│ Cadre │Studenţi│
│ │ articolelor . │militare│şi elevi│militare│şi elevi│militare│şi elevi│
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. │Bonetã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. │Pantalon de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. │Cãmaşã-bluzã/cãmaşã de serviciu│ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. │Pantofi de varã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. │Curea-chingã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



NOTE:
- Elevii colegiilor militare liceale poartã bascã.
- Cadrele militare, studenţii şi elevii pot purta cravatã la aceastã uniformã militarã.
- Cãmaşa se poartã facultativ, cu mânecã lungã sau scurtã.

(2) Modelele orientative ale uniformelor militare de serviciu sunt prevãzute în anexa nr. 4.

SECŢIUNEA a 4-a
Uniforma militarã de instrucţie

ART. 127
(1) Uniforma militarã de instrucţie, denumitã în continuare I, este diferitã în funcţie de categoriile de forţe ale armatei şi de anotimp. În funcţie de anotimp, se pot constitui urmãtoarele uniforme militare de instrucţie:

Uniforma militarã de instrucţie I.1 - iarnã




┌────┬────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │ Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├─────┬────────┬──────────┼─────┬────────┬──────────┼─────┬────────┬──────────┤
│ │ . │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │
│ │Denumirea . │mili-│şi elevi│şi gradaţi│mili-│şi elevi│şi gradaţi│mili-│şi elevi│şi gradaţi│
│ │ articolelor . │tare │ │voluntari │tare │ │voluntari │tare │ │voluntari │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 1. │Şapcã de instrucţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sau cãciulã de │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
│ │instrucţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 2. │Costum de instrucţie│ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 3. │Scurtã de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │instrucţie │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 4. │Bocanci unici/ghete │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │marinã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 5. │Centurã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴────────────────────┴─────┴────────┴──────────┴─────┴────────┴──────────┴─────┴────────┴──────────┘



Uniforma militarã de instrucţie I.2 - iarnã




┌────┬────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │ Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├─────┬────────┬──────────┼─────┬────────┬──────────┼─────┬────────┬──────────┤
│ │ . │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │
│ │Denumirea . │mili-│şi elevi│şi gradaţi│mili-│şi elevi│şi gradaţi│mili-│şi elevi│şi gradaţi│
│ │ articolelor . │tare │ │voluntari │tare │ │voluntari │tare │ │voluntari │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 1. │Şapcã de instrucţie │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 2. │Costum de instrucţie│ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 3. │Bocanci unici/ghete │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │marinã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 4. │Centurã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴────────────────────┴─────┴────────┴──────────┴─────┴────────┴──────────┴─────┴────────┴──────────┘



NOTĂ:
Pentru militarii din unitãţile de vânãtori de munte, paraşutişti, tanchişti, aviaţie şi infanterie marinã, ca articol de coifurã, se poartã bascã.

Uniforma militarã de instrucţie I.3 - varã




┌────┬────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Nr. │ . Categoria de │ Forţele terestre │ Forţele aeriene │ Forţele navale │
│crt.│ . militari ├─────┬────────┬──────────┼─────┬────────┬──────────┼─────┬────────┬──────────┤
│ │ . │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │Cadre│Studenţi│ Soldaţi │
│ │Denumirea . │mili-│şi elevi│şi gradaţi│mili-│şi elevi│şi gradaţi│mili-│şi elevi│şi gradaţi│
│ │ articolelor . │tare │ │voluntari │tare │ │voluntari │tare │ │voluntari │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 1. │Şapcã de instrucţie │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 2. │Cãmaşã de instrucţie│ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 3. │Pantaloni de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │instrucţie │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 4. │Bocanci unici/ghete │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │marinã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┼─────┼────────┼──────────┤
│ 5. │Centurã │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
└────┴────────────────────┴─────┴────────┴──────────┴─────┴────────┴──────────┴─────┴────────┴──────────┘



NOTĂ:
Pentru militarii din unitãţile de vânãtori de munte, paraşutişti, tancuri, aviaţie şi infanterie marinã, ca articol de coifurã, se poartã bascã.

(2) Modelele orientative ale uniformelor militare de instrucţie sunt prevãzute în anexa nr. 5.

CAP. V
Reguli privind portul uniformelor militare

SECŢIUNEA 1
Ocaziile în care se poartã uniformele militare

ART. 128
(1) Uniforma militarã de ceremonie este comunã pentru forţele terestre, forţele aeriene şi forţele navale. Aceastã uniformã militarã se poartã astfel:
a) la ordinul comandantului/şefului, care precizeazã şi accesoriile;
b) facultativ, la diferite festivitãţi, adunãri, ceremonii, spectacole sau reuniuni organizate.
(2) Cadrele militare care nu au prevãzutã în normele de echipare uniforma militarã de ceremonie poartã în asemenea ocazii uniforma militarã de oraş cu cãmaşã albã, la care se vor preciza şi accesoriile.
ART. 129
(1) Uniforma militarã de oraş se poartã de cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari în toate ocaziile, când militarul desfãşoarã activitãţi în afara cazãrmii sau la ordin, cu ocazia diferitelor festivitãţi.
(2) Studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt pot purta uniforma militarã de serviciu/de clasã ca uniformã militarã de oraş.
ART. 130
(1) Uniforma militarã de serviciu se poartã la activitãţile ce se desfãşoarã în cazarmã şi pe timpul deplasãrii la/de la serviciu.
(2) Studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt poartã uniforma militarã de serviciu/de clasã în cazarmã.
ART. 131
(1) Uniforma militarã de instrucţie se poartã de toate categoriile de efective la şedinţe de instruire în teren, trageri, exerciţii sau la alte activitãţi unde se impune folosirea acesteia.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari poartã uniforma militarã de instrucţie atunci când desfãşoarã activitãţi în cazarmã sau în afara acesteia, fiind interzisã purtarea acesteia pentru deplasarea la/de la serviciu sau la activitãţi gospodãreşti.
ART. 132
Uniforma militarã pentru muzica reprezentativã se poartã la activitãţi specifice de protocol.

SECŢIUNEA a 2-a
Culori ale uniformelor militare

ART. 133
În funcţie de categoria de forţe a armatei, culorile uniformelor militare de ceremonie, de oraş, de serviciu şi de instrucţie sunt urmãtoarele:
a) bleumarin şi albã pentru ceremonie;
b) kaki pentru forţele terestre;
c) albastru-petrol pentru forţele aeriene;
d) neagrã şi albã pentru forţele navale;
e) bleumarin pentru arma justiţie militarã;
f) mozaic de culori tip pãdure, pentru uniforma militarã de instrucţie a forţelor terestre, forţelor aeriene, infanteria marinã şi pentru militari participanţi la misiuni internaţionale în zone cu climã temperatã şi rece;
g) mozaic de culori tip deşert, pentru militarii participanţi la misiuni internaţionale în zone calde;
h) ripstop bej pentru uniforma militarã de instrucţie a forţelor navale.
ART. 134
Cadrele militare cu specialitãţi militare din forţele terestre, încadrate în unitãţi ale forţelor navale sau forţelor aeriene, vor purta uniforme militare de culoarea categoriei de forţe a armatei unde sunt încadraţi, iar emblemele pentru coifurã, nasturii, însemnele de specialitate şi însemnele de grad, de modelul forţelor terestre.
ART. 135
Cadrele militare confirmate în arma marinã şi aviaţie, încadrate în unitãţi ale forţelor terestre, indiferent de specificul acestora, poartã uniforma militarã specificã categoriei de forţe a armatei în care sunt confirmate.

SECŢIUNEA a 3-a
Alte precizãri privind modul de purtare a uniformelor militare

ART. 136
Şapca de oraş, şapca de instrucţie, boneta şi basca se poartã, de regulã, pe frunte, la 5-7 cm deasupra sprâncenelor. Cãciula se poartã la jumãtatea frunţii, iar în oraş numai cu clapele ridicate.
ART. 137
(1) Boneta se poartã de cadre militare numai la uniforma militarã de serviciu, cu cãmaşã/cãmaşã-bluzã, pentru sezonul cald.
(2) Pentru studenţi şi elevi, boneta se poartã la costumul de iarnã sau de varã.
ART. 138
Mantaua/Paltonul postav, bluzonul din piele cu guler şi mesadã detaşabilã se poartã cu fular din lânã. În perioada sezonului rece, în funcţie de temperatura atmosfericã, uniforma militarã se poate purta cu scurta cu mesadã şi guler, la care se va folosi ca accesoriu fularul din lânã.
ART. 139
Mantaua pentru ploaie se poartã pe timp ploios, noros, variabil sau rece, închisã sau deschisã la gât, şi cu cordon. Gluga se poartã numai când plouã.
ART. 140
Vestonul, mantaua/paltonul postav şi scurta cu mesadã şi guler se poartã obligatoriu închise la toţi nasturii.
ART. 141
(1) Cãmaşa pentru cadre la uniforma militarã de serviciu, cu mânecã lungã sau scurtã, se poate purta atât în cazarmã, cât şi în oraş, introdusã în pantaloni, deschisã la gât sau cu cravatã, cu însemne de grad.
(2) Pe timp cãlduros, cãmaşa de serviciu, cu mânecã lungã, se poate purta cu mânecile ridicate şi prinse cu bridã. Când se poartã sub veston, bluzonul sau puloverul nu are însemne de grad.
(3) La uniforma militarã de oraş şi de serviciu, cu mantaua de ploaie se poartã obligatoriu cravatã.
ART. 142
Cãmaşa-bluzã se poartã la uniforma militarã de serviciu, peste pantaloni, cu însemne de grad pe epoleţi, cu şi fãrã cravatã.
ART. 143
La uniforma militarã de serviciu, puloverul se poartã cu cãmaşã, numai în interiorul cazãrmii, cu/fãrã cravatã şi fãrã veston.
ART. 144
Pantofii, ghetele şi bocancii unici se poartã adecvat uniformelor militare şi corespunzãtor sezonului sau misiunilor.
ART. 145
La uniforma militarã de oraş pentru varã, specificã forţelor navale, cãmaşa panama se poartã cu pantaloni albi şi obligatoriu cu tricou alb.
ART. 146
Este interzis a se purta încãlţãminte de altã culoare, alt format sau model decât cele stabilite de prezentul regulament.
ART. 147
Centura se poartã la uniforma militarã de instrucţie, la pantaloni, atât de cadrele militare, cât şi de studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt. Elevii colegiilor militare liceale poartã centurã la pantalonii de la uniforma militarã de serviciu, uniformã care se foloseşte şi la clasã.
ART. 148
(1) La uniforma militarã de instrucţie mozaic de culori tip pãdure sau uniforma militarã de instrucţie bej, emblemele pentru coifurã vor fi confecţionate din material plastic sau brodate cu aţã de culoare neagrã pe ţesãturã de culoarea materialului fond.
(2) La uniforma militarã de instrucţie mozaic de culori tip pãdure sau uniforma militarã de instrucţie bej, însemnele de grad vor fi confecţionate pe culoarea materialului fond pentru forţele terestre, forţele aeriene şi de culoare bej pentru forţele navale.
ART. 149
(1) Cadrele militare care au urmat academii, cursuri postacademice sau colegii în strãinãtate, cu o duratã mai mare de douã luni, şi cãrora li s-au acordat insigne de absolvent le pot purta, la alegere, douã dintre ele, fixate sub insigna de absolvent al instituţiei superioare de învãţãmânt, militarã sau civilã din România, în situaţia când au drept de port al acesteia, dar nu mai mult de douã bucãţi, în afarã de cea a instituţiei superioare de învãţãmânt.
(2) Aceste insigne se vor purta pe partea dreaptã, în ordinea importanţei lor.
ART. 150.
Cadrele militare femei poartã pãlãrie în loc de şapcã şi pot purta fustã în loc de pantaloni la uniformele militare de ceremonie, de oraş şi de serviciu.
ART. 151
Personalului militar îi este interzis:
a) sã execute modificãri în croiala articolelor de echipament;
b) purtarea combinatã a articolelor de varã cu cele de iarnã;
c) portul articolelor de alte culori şi modele decât cele descrise în prezentul regulament;
d) purtarea unor articole de echipament, de talii, grosimi şi numere necorespunzãtoare mãrimilor antropometrice ale militarilor;
e) portul centurii peste uniforma militarã de oraş a studenţilor şi elevilor instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţilor şi gradaţilor voluntari;
f) portul uniformei militare de instrucţie, în oraş, de cãtre militarii care se deplaseazã izolat în afara formaţiei;
g) portul mantalei/paltonului postav, scurtei cu mesadã şi guler sau bluzonului din piele cu guler şi mesadã detaşabilã, cu gulerul ridicat;
h) portul mantalei de ploaie sau al scurtei cu mesadã şi guler, cu cordonul neîncheiat sau fãrã cordon;
i) portul însemnelor de grad şi al emblemei de coifurã tip marinã sau aviaţie de cãtre cadre din alte arme neconfirmate în marinã sau aviaţie.
ART. 152
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor forţelor terestre se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 21 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor forţelor aeriene se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 22 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor forţelor navale se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 23 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de ceremonie se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 24 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 3
-------
la regulament
-------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de oraş O.1. - iarna, cu manta/palton postav, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 25 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de oraş O.2. - iarna, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 26 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de oraş O.3. - vara, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 26 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de oraş O.4. - vara, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 27 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 4
-------
la regulament
-------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de serviciu S.1. - iarna, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 27 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de serviciu S.2. - iarna, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 28 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de serviciu S.3. - iarna, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 28 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de serviciu S.4. - vara, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 29 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de serviciu S.5. - vara, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 29 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de serviciu S.6. - vara, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 30 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 5
-------
la regulament
-------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de instrucţie I.1. - iarna, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 30 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de instrucţie I.2. - iarna, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 31 (a se vedea imaginea asociatã).

--------------
NOTĂ(CTCE)
Imaginile uniformelor militare de instrucţie I.3. - vara, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 31 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 6
-------
la regulament
-------------

--------------
NOTĂ(CTCE)
Anexa 6 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 30 octombrie 2009, la pagina 32 (a se vedea imaginea asociatã).

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016