Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 14 decembrie 2015  ariei protejate Pădurea Glodeasa sit Natura 2000 ROSCI0153    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 14 decembrie 2015 ariei protejate Pădurea Glodeasa sit Natura 2000 ROSCI0153

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 187 bis din 14 martie 2016

──────────
        Aprobat de Ordinul nr. 1970/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 187 din 14 martie 2016.
──────────

    CAP. l
    DISPOZIŢII GENERALE
    ART. 1
        Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
        Scopul prezentului regulament este acela de a stabili regulile ce trebuie respectate pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0153 Pădurea Glodeasa cu privire la activităţile permise şi modul lor de aprobare, precum şi la activităţile restricţionate sau interzise, în acord cu prevederile legislative în vigoare.

    ART. 3
        Respectarea prezentului regulament este obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea sitului Pădurea Glodeasa, precum şi pentru custode şi autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul sitului, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, art. 21 alin. (4), cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. II
    ÎNFIINŢAREA, SCOPUL, LIMITELE ŞI MANAGEMENTUL SITULUI NATURA 2000 ROSCI0153 PĂDUREA GLODEASA
    ART. 4
        Situl de importanţă comunitară Natura 2000 ROSCI0153 Pădurea Glodeasa a fost declarat prin Ordinul nr. 1964/2007 al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, modificat prin Ordinul nr. 2387/2011.

    ART. 5
        Scopul principal pentru care a fost instituită această arie naturală protejată este menţinerea ori restaurarea la o stare de conservare favorabilă a trei habitate naturale, precum şi a unor specii de floră şi faună sălbatice de interes comunitar, listate în Anexele 1, 2 şi 4 ale Directivei Consiliului Europei nr. 92/43/EEC, adoptată la 21 mai 1992, privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatică, implementată în România prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
        Situl Natura 2000 Pădurea Glodeasa este situat în Regiunea de Dezvoltare 3 Sud Muntenia, pe teritoriul administrativ al comunei Valea Doftanei, în partea de nord-vest a judeţului Prahova. Situl are o suprafaţă de 544 ha iar limitele acestuia precum şi harta delimitată la scara 1:100000 sunt publicate în Ordinul nr. 1964/2007 al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Anexele nr. 2-5, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Responsabilitatea managementului sitului Natura 2000 Pădurea Glodeasa revine Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, în calitate de custode, în acord cu prevederile Convenţiei de custodie nr. 210/29.03.2011, încheiată cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. La data întocmirii Planului de management, situl Pădurea Glodeasa se află în proprietatea statului, fiind administrat de Ocolul Silvic Câmpina.
    (2) Custodele integrează într-un plan unitar şi supraveghează toate activităţile din perimetrul şi vecinătatea sitului, organizează şi efectuează activităţi specifice, exercită atribuţii de control, asigură sursele de finanţare pentru buna administrare a ariei naturale protejate.

    ART. 8
        Regulamentul sitului şi Planul de management al acestuia ţin cont de exigenţele economice, sociale şi culturale ale comunităţilor locale, precum şi de particularităţile regionale şi locale, prioritate având însă obiectivele care au dus la instituirea sitului Natura 2000 Pădurea Glodeasa.

    CAP. III
    REGLEMENTAREA ACTIVITĂŢILOR ÎN ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ PĂDUREA GLODEASA
    SECŢIUNEA I
    Activităţi interzise conform legii pe teritoriul sitului Natura 2000 Pădurea Glodeasa
    A. Reglementare generală
    ART. 9
        În perimetrul sitului Pădurea Glodeasa şi în vecinătatea acestuia sunt interzise activităţile care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care a fost desemnat situl, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor, în conformitate cu prevederile Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, art. 28, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 10
    (1) Deoarece situl Pădurea Glodeasa reprezintă exclusiv un ecosistem de pădure semi-virgină anume fără intervenţii antropice anterioare, fiind încadrat în grupa I funcţională - păduri cu funcţii speciale de protecţie, pe teritoriul sitului se interzice desfăşurarea oricăror activităţi umane cu excepţia activităţilor de cercetare, educaţie ecologică şi activităţi de ecoturism, în limitele menţionate în Planul de management şi în Regulamentul ariei naturale protejate.
    (2) Pe teritoriul ariei naturale protejate sunt sunt interzise, conform legii:
    a) capturarea, recoltarea, colectarea, uciderea sau distrugerea speciilor de plante şi animale protejate prin orice mijloace, precum şi orice activitate care ar putea prezenta un pericol pentru aceste specii, inclusiv introducerea de specii alohtone;
    b) vânătoarea, iar dacă este cazul, gestionarul fondului de vânătoare care se suprapune pe aria naturală protejată, va include suprafaţa sitului ca zonă de linişte pentru vânat;
    c) tăierea, ruperea sau scoaterea arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale de către persoane care nu au această atribuţie sau în scopul construirii de adăposturi, amenajări şi altele asemenea;
    d) scoaterea sau depozitarea intermediară a materialului lemnos rezultat din exploatările forestiere din vecinătatea ariei naturale protejate şi desfăşurarea lucrărilor de fasonare şi încărcare a acestuia pe suprafaţa sitului;
    e) recoltarea de ciuperci comestibile, fructe de pădure, plante medicinale sau decorative în scopul comercializării acestora fără autorizaţie emisă de autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului şi fără avizul custodelui ariei naturale protejate, în conformitate cu prevederile legii;
    f) depozitarea sau abandonarea, în perimetru sau în vecinătatea ariei naturale protejate a deşeurilor de orice natură;
    g) distrugerea sau degradarea indicatoarelor, marcajelor, plăcuţelor sau marcajelor informative;
    h) aprinderea focului sau orice alte activităţi care pot provoca incendii;
    i) accesul cu autovehicole off-road, motociclete, snow-mobile, ATV deoarece acestea cauzează poluare fonică şi atmosferică şi pot influenţa negativ ciclul biologic al faunei şi florei sălbatice;
    j) camparea;



    B. Regimul construcţiilor
    ART. 11
    (1) În interiorul sitului nu există construcţii. Se interzice realizarea oricăror tipuri de construcţii pe teritoriul sitului, cu excepţia celor care deservesc managementul eficient al ariei naturale protejate sau sunt prevăzute în amenajamentele silvice.
    (2) Avizul custodelui este necesar atât pentru actualizarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism existente, cât şi pentru cele care vor fi elaborate în viitor.

    ART. 12
    (1) Orice plan sau proiect care nu are o legătură directă ori nu este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta semnificativ aria, singur sau în combinaţie cu alte planuri sau proiecte, va fi supus unei evaluări de mediu, avându-se în vedere obiectivele de conservare a acesteia, în conformitate cu prevederile art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Dacă evaluarea adecvată relevă efecte negative semnificative asupra ariei naturale protejate şi în lipsa unor soluţii alternative, planul sau proiectul trebuie realizat din considerente imperative de interes public major, inclusiv de ordin social ori economic, autoritatea competentă pentru protecţia mediu va emite actele de reglementare numai în condiţiile adoptării unor soluţii de proiectare alternative, cu impact minim asupra sitului, avându-se în vedere obiectivele de conservare ale acestuia.
    (3) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ aria naturală protejată, autoritatea competentă pentru protecţia mediului solicită şi ţine seama de avizul custodelui, conform legii.

    ART. 13.
        Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală, regională sau naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din interiorul/vecinătatea sitului vor fi armonizate de către autorităţile administraţiilor publice responsabile cu prevederile Planului de management al ariei naturale protejate, potrivit art. 21 alin. (5) ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare.


    C. Activităţi de silvicultură
    ART. 14
        Situl Pădurea Glodeasa face parte din fondul forestier naţional de stat şi este administrat de Ocolul Silvic Câmpina pe baza unui Plan de amenajament silvic avizat de custode.

    ART. 15
        Deoarece situl reprezintă un ecosistem de pădure semi-virgină, încadrat în grupa I funcţională - păduri cu funcţiuni speciale de protecţie, în perimetrul sitului nu s-au executat şi în continuare nu se vor executa lucrări de exploatare forestieră şi nici lucrări de igienizare a pădurii. Lucrările prevăzute în amenajamentele silvice vor respecta reglementările silvice în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi vor fi armonizate cu prevederile Planului de management al sitului, privind măsurile de conservare a biodiversităţii, dacă este cazul.

    ART. 16
        Planurile de amenajamente silvice, precum şi orice tip de lucrări silvice, se aprobă de autoritatea publică teritorială de mediu, care solicită şi ţine cont de avizul custodelui, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 17
        Custodele sitului are dreptul de a solicita organelor silvice aplicarea măsurilor necesare în scopul implementării Planului de management al sitului şi al refacerii habitatelor naturale protejate.

    ART. 18
        Activităţile de reconstrucţie ecologică a habitatelor naturale deteriorate, programele de eliminare a speciilor invazive/alohtone sau repopularea cu specii de plante şi/sau animale protejate caracteristice ariei naturale protejate se vor derula în baza măsurilor prevăzute în Planul de management al sitului şi/sau a unor studii ştiinţifice, cu acordul sau iniţiate de custode şi cu avizul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, conform reglementărilor în vigoare.

    ART. 19
        În cazul în care degradarea habitatelor se datorează unor activităţi umane desfăşurate în mod ilegal, contravaloarea proiectului de reconstrucţie ecologică va fi suportată de către cei vinovaţi.

    ART. 20
        Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul silvic de terenuri din perimetrul sitului, se poate face numai pentru obiective care vizează asigurarea securităţii naţionale, asigurarea securităţii sănătăţii oamenilor şi animalelor sau pentru obiective destinate cercetării ştiinţifice şi bunei administrări a sitului, în conformitate cu prevederile art. 27 şi art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare. Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate se face de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, în condiţiile legii.


    SECŢIUNEA a II-a
    Activităţi permise pe teritoriul sitului Natura 2000 Pădurea Glodeasa
    A. Activităţi de cercetare ştiinţifică
    ART. 21
        Cercetarea ştiinţifică în situl Natura 2000 Pădurea Glodeasa are ca scop cunoaşterea ştiinţifică a patrimoniului floristic şi faunistic al zonei, precum şi conservarea habitatelor şi speciilor de plante şi animale de interes comunitar pentru care a fost desemnat situl.

    ART. 22
    (1) Custodele sitului susţine cercetarea ştiinţifică pe teritoriul ariei naturale protejate acţionând permanent pentru includerea acesteia în programele de cercetare proprii, naţionale şi internaţionale.
    (2) Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriului sitului se desfăşoară cu înştiinţarea scrisă a custodelui.
    (3) Activitatea de cercetare ştiinţifică efectuată de colaboratorii externi se realizează pe baza unui protocol de colaborare, în urma căruia custodele va acorda sprijin logistic în măsura dotării şi/sau a calificării personalului. Rezultatele cercetării vor fi aduse obligatoriu la cunoştinţa custodelui şi vor fi păstrate în arhiva de specialitate. Aceste rezultate vor putea fi folosite atât pentru îmbunătăţirea activităţii de management a sitului cât şi în diferite materiale informative precum monografii, broşuri şi altele asemenea, doar cu acordul autorului şi/sau a editurii în cazul în care rezultatele ştiinţifice vor face obiectul unor lucrări publicate sau în curs de publicare. Custodele are obligativitatea de a menţiona sursele bibliografice pentru orice informaţie preluată din lucrări publicate sau în curs de publicare.

    ART. 23
        Recoltarea de probe şi colectarea de exemplare din speciile protejate de floră şi faună pentru temele de cercetare ştiinţifică, colecţii ştiinţifice, analize sau ca material educativ se face numai cu acordul scris al custodelui ariei naturale protejate.


    B. Activităţi de educaţie şi instruire ecologică
    ART. 24
        Custodele sitului Natura 2000 Pădurea Glodeasa susţine organizarea de activităţi şi acţiuni de educaţie ecologică, precum şi a oricăror activităţi care au ca scop cunoaşterea, conservarea şi protejarea naturii.

    ART. 25
        Activităţile de educaţie ecologică pe teritoriul ariei naturale protejate se realizează numai cu acordul custodelui, cu participarea acestuia şi cu respectarea prevederilor prezentului regulament.

    ART. 26
        Este interzisă recoltarea de floră şi faună în cursul acţiunilor de instruire şi educaţie ecologică.


    C. Activităţi de vizitare şi ecoturism.
    ART. 27
        În perimetrul sitului Natura 2000 Pădurea Glodeasa sunt permise activităţile de turism numai cu respectarea strictă a prezentului regulament.

    ART. 28
        Pe suprafaţa sitului sunt strict interzise camparea, montarea corturilor, amenajarea de adăposturi, precum şi aprinderea focului.

    ART. 29
        Se recomandă ca vizitarea sitului să se efectueze numai în prezenţa unui paznic de vânătoare deoarece în sit sunt prezente specii de carnivore mari: ursul brun, lup şi altele asemenea.

    ART. 30
        Fotografierea şi/sau filmarea în scop comercial, pentru realizarea de materiale informative, educative şi publicitare se vor face numai cu aprobarea custodelui şi a administratorului fondului forestier, care vor percepe o taxă în acest scop.


    CAP. IV
    SANCŢIUNI
    ART. 31
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 32
        Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit al custodelui şi de către personalul altor instituţii ale statului, în baza competenţelor legale.

    CAP. V
    DISPOZIŢII FINALE
    ART. 33
    (1) Verificarea respectării prezentului regulament se face de către personalul împuternicit al custodelui, precum şi de către personalul altor instituţii abilitate ale statului, în limita competenţelor acestora.
    (2) Personalul împuternicit de custode îşi va dovedi identitatea cu legitimaţii emise de Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova.

    ART. 34
        Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate ale statului pentru orice încălcare a prezentului regulament, a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.

    ART. 35
        Personalul împuternicit al custodelui are dreptul de acces nelimitat pe terenurile incluse în sit, indiferent de forma de proprietate a acestora.

    ART. 36
        Pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul custodelui are dreptul de a solicita legitimarea persoanelor care au comis fapte sau care au fost surprinse încercând să comită fapte care contravin prezentului regulament.

    ART. 37
        În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră: incendii, calamităţi naturale, instituţiile abilitate intervin pentru înlăturarea sau limitarea efectelor acestora conform prevederilor legale.

    ART. 38
    (1) Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor publice locale prezentul regulament.
    (2) Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform prevederilor legislative în vigoare, prin argumentarea modificărilor propuse, cu implicarea şi consultarea factorilor interesaţi şi cu avizarea acestuia de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului.

    ART. 39
        Proprietarii sau concesionarii suprafeţelor de teren situate în extravilan ce se supun restricţiilor de utilizare deoarece se află pe teritoriul ariei protejate, au dreptul la compensaţii, constând de regulă în scutirea de la plata impozitului pe teren sau în compensarea veniturilor nerealizate, în condiţiile legii.


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016