Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 12 septembrie 2008  proprietatii imobiliare in Ministerul Apararii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL din 12 septembrie 2008 proprietatii imobiliare in Ministerul Apararii

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 668 din 26 septembrie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte regulile şi responsabilitãţile privind managementul proprietãţii imobiliare şi administrarea cazãrmilor în Ministerul Apãrãrii.
ART. 2
(1) Autoritatea în domeniul proprietãţii imobiliare este Direcţia domenii şi infrastructuri, în calitate de structurã de specialitate a Ministerului Apãrãrii.
(2) Direcţia domenii şi infrastructuri este structura abilitatã a Ministerului Apãrãrii care elaboreazã proiecte de acte normative în domeniul proprietãţii imobiliare.

CAP. II
Proprietatea imobiliarã

SECŢIUNEA 1
Proprietatea imobiliarã şi regimul acesteia

ART. 3
(1) Proprietatea imobiliarã a Ministerului Apãrãrii este formatã din totalitatea imobilelor aflate în domeniul public sau privat al statului şi în administrarea Ministerului Apãrãrii şi a imobilelor aflate în proprietatea privatã a ministerului.
(2) Imobilele din domeniul public al statului sunt înscrise în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii.
ART. 4
Fiecare imobil intrã în administrarea/proprietatea Ministerului Apãrãrii în baza documentelor juridice, care compun dosarul juridic al imobilului.
ART. 5
(1) Pentru identificare şi evidenţã, Direcţia domenii şi infrastructuri înscrie fiecare imobil aflat în administrarea/proprietatea Ministerului Apãrãrii ori preluat în folosinţã de la alte instituţii publice, persoane fizice sau juridice într-un registru de evidenţã şi îi atribuie un indicativ/cod.
(2) În funcţie de nevoile ministerului, imobilele pot fi dezmembrate, iar pãrţilor din acestea li se atribuie indicative/coduri separate de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri.
ART. 6
(1) Fiecare imobil este arondat unei formaţiuni de administrare a cãrei organigramã este în compunerea statului de organizare al unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului.
(2) Pentru aprobarea trecerii imobilelor/pãrţilor din imobile la alte unitãţi militare, dupã obţinerea avizului de specialitate de la Direcţia domenii şi infrastructuri, eşaloanele interesate înainteazã rapoarte şefului Statului Major General.

SECŢIUNEA a 2-a
Elementele unei proprietãţi imobiliare

ART. 7
Proprietãţile imobiliare sunt întâlnite în mediul militar şi sub denumirea de cazãrmi/baze/instalaţii militare, fiind definite ca entitãţi organizatorice teritorial-administrative, constituite în condiţii de eficienţã şi siguranţã, din totalitatea suprafeţelor de teren, a construcţiilor şi amenajãrilor destinate asigurãrii facilitãţilor pentru staţionarea, instruirea şi antrenarea uneia sau mai multor unitãţi militare ce fac parte din una sau mai multe categorii de forţe ale armatei/similare.
ART. 8
(1) De regulã, o cazarmã/bazã are toate construcţiile/amenajãrile/terenurile necesare asigurãrii întregului complex de facilitãţi principale şi de susţinere.
(2) Facilitãţile principale deservesc funcţiunile/grupurile de funcţiuni principale ale unitãţii, şi anume:
a) administrativã;
b) pregãtire tehnico-tacticã;
c) instrucţie, antrenamente şi paradã.
(3) Facilitãţile de susţinere deservesc funcţiunile/grupurile de funcţiuni de susţinere ale unitãţii, şi anume:
a) cazare trupe şi familii;
b) hrãnire;
c) comunicaţii;
d) medical, cu/fãrã stomatologie şi farmacie;
e) depozitare;
f) mentenanţã;
g) servicii comunitare.
ART. 9
(1) Dupã durata de folosinţã şi efortul ingineresc de realizare, facilitãţile se clasificã în:
a) facilitãţi iniţiale, caracterizate prin condiţii austere oferite funcţiunilor deservite, care se constituie în una sau mai multe construcţii relocabile grupate pentru deservirea unei funcţiuni în situaţii ocazionate de dislocarea forţelor pentru antrenament, situaţii de urgenţã, de crizã, dezastru sau conflict, cu scopul folosirii operaţionale imediate de cãtre unitãţi pentru perioade de timp limitate pânã la 6 luni de folosinţã;
b) facilitãţi temporare, caracterizate prin condiţii austere oferite funcţiunii deservite, care se constituie în una sau mai multe construcţii relocabile, pentru deservirea unei funcţiuni în situaţii prelungite de crizã, postdezastru, postconflict sau pentru acţiuni de menţinere a pãcii, se realizeazã cu efort ingineresc superior celui pentru facilitãţi iniţiale, cu scopul de a creşte eficienţa operaţionalã, siguranţa şi durabilitatea, moralul şi sãnãtatea personalului, pentru perioade de timp limitate la 5 ani de folosinţã;
c) facilitãţi semipermanente, asigurate de regulã de construcţii de tipul celor fixe, proiectate şi realizate numai pe terenul aparţinând statului român, cu materiale şi sisteme de finisaje selectate corespunzãtor climei şi terenului de amplasament, conform standardelor pentru eficienţã pentru o duratã de folosinţã mai mare de 5 ani, dar mai micã de 25 de ani, cu scopul deservirii unei funcţiuni în timp de pace, avându-se în vedere posibilitatea recompartimentãrii/ redistribuirii/remodelãrii spaţiilor din aceste construcţii sau reconstruirea lor parţialã, cu cheltuieli minimale, pentru adaptarea cu uşurinţã în viitor la cerinţe noi;
d) facilitãţi permanente, care se constituie în construcţii de tipul celor fixe, proiectate şi realizate cu efort ingineresc deosebit, deasupra standardelor pentru facilitatea semipermanentã, numai pe terenul aparţinând statului român, în scopul deservirii unei funcţiuni speciale sau reprezentative cu caracter permanent în timp de pace.
(2) Facilitãţile iniţiale şi temporare sunt asigurate de construcţii provizorii.
(3) Facilitãţile semipermanente şi permanente sunt asigurate de construcţii definitive.
ART. 10
Terenurile pot avea urmãtoarele destinaţii:
a) pentru instruire, instrucţie şi învãţãmânt, respectiv poligoane pentru trageri, poligoane auto, tancodromuri, aerodromuri, terenuri de instrucţie şi altele asemenea;
b) pentru activitãţi de cercetare-experimentare, respectiv poligoane pentru testarea armamentului, tehnicii de luptã şi de transport, a muniţiilor şi mijloacelor de protecţie şi altele asemenea;
c) agricole, inclusiv fondul silvic;
d) pentru construcţii;
e) pentru activitãţi recreative.
ART. 11
Construcţiile, precum şi facilitãţile pe care le asigurã pot fi clasificate în:
a) construcţii relocabile sau mobile - cele care pot fi mutate ori demontate în elemente componente şi reasamblate, cu completarea/repararea degradãrilor;
b) construcţii fixe sau imobile - cele a cãror relocare/mutare se face cu un efort tehnico-ingineresc costisitor şi/sau cu degradãri structurale irevocabile.
ART. 12
(1) Construcţiile relocabile sunt de tip gheretã, foişor, cãsuţã sau rulotã, container, chioşc, tonetã, cabinã, corp şi panou de afişaj, firmã, şopron ori baracament, precum şi altele asemenea, izolate sau neizolate fonic/termic/electromagnetic, cu ori fãrã racordare la utilitãţi.
(2) Dobândirea, mutarea/reamplasarea construcţiilor relocabile şi intervenţia asupra acestora nu se fac prin proiecte de investiţii imobiliare, acestea nefiind bunuri imobile.
(3) Construcţiile relocabile se achiziţioneazã pe seturi, complete sau, dupã caz, elemente componente, cu/fãrã asamblare/montaj la furnizare, iar amplasarea/montarea ori reamplasarea/remontarea/ mutarea acestora se realizeazã de cãtre unitatea militarã deţinãtoare cu amenajãrile minimale necesare pentru adaptarea la teren şi climã pe amplasamentul aprobat.
ART. 13
(1) Construcţiile fixe sunt cu structurã de rezistenţã din metal, lemn, piatrã naturalã sau artificialã, precum şi din combinaţii de materiale, a cãror dezasamblare/demontare nu este posibilã.
(2) Realizarea/dobândirea construcţiilor fixe, precum şi intervenţia asupra acestora se fac numai prin proiecte de investiţii imobiliare, acestea fiind bunuri imobile.
ART. 14
(1) Sistemul de utilitãţi al unei/unui cazãrmi/imobil se compune din totalitatea reţelelor, instalaţiilor şi construcţiilor aferente acestora, care asigurã funcţionalitatea clãdirilor şi desfãşurarea activitãţilor unitãţilor militare.
(2) Prin utilitãţi se înţelege:
a) reţele de producere, transport şi consum al energiei electrice;
b) reţele de producere, transport şi consum al energiei termice;
c) reţele de transport şi consum al apei potabile şi menajere;
d) reţele de transport şi evacuare a apelor uzate şi meteorice;
e) reţele de transport şi consum al gazelor naturale;
f) instalaţii de aer comprimat;
g) instalaţii de filtrare, decantare şi epurare.
(3) De regulã, sistemul de utilitãţi al unui imobil are urmãtoarele componente:
a) alimentarea cu energie electricã, constituitã din reţele de cabluri electrice, posturi de transformare, aparate/utilaje electrice, tablouri de distribuţie şi altele;
b) alimentarea cu energie termicã, compusã din aparate/utilaje de producere a energiei termice şi apei calde menajere în sistem centralizat sau local, reţele de conducte, armãturi, corpuri de încãlzire, construcţii aferente şi altele asemenea, care asigurã consumatorilor abur tehnologic, apã fierbinte, apã caldã pentru încãlzire sau apã caldã menajerã;
c) alimentarea cu apã, alcãtuitã, dupã caz, din puţuri/staţii de captare, conducte, armãturi, hidranţi, construcţii aferente, rezervoare apã, rezervoare-tampon, staţii de pompare/castele de apã şi altele;
d) canalizarea, compusã din colectoare principale, colectoare secundare, canale de serviciu, cãmine de vizitare, decantoare, fose septice, staţii de epurare, staţii de pompare şi altele;
e) alimentarea cu gaze naturale, alcãtuitã din regulatoare de gaze, reţele şi conducte de distribuţie, armãturi, construcţii aferente, detectoare de gaze şi altele.
ART. 15
(1) Infrastructura este denumirea genericã datã, în mediul militar, ansamblului de construcţii fixe şi instalaţii permanente pentru sprijinul material al forţelor militare, care permite comandamentelor sã funcţioneze, iar forţelor sã acţioneze eficient.
(2) De regulã, elementele componente ale infrastructurii dintr-o/dintr-un cazarmã/imobil sunt:
a) construcţiile şi instalaţiile;
b) reţelele de telecomunicaţii;
c) aleile, drumurile şi platourile destinate pentru circulaţia personalului şi tehnicii unitãţilor militare;
d) platformele destinate parcãrii/depozitãrii tehnicii auto şi de luptã din dotarea unitãţilor militare;
e) rampele auto şi de cale feratã destinate pentru încãrcarea/descãrcarea materialelor;
f) bazinele de apã pentru instrucţia blindatelor;
g) bazinele de apã pentru instrucţia personalului unitãţilor militare;
h) pistele de aviaţie şi platformele pentru decolare/aterizare;
i) adãposturi pentru mentenanţa şi reparaţiile mijloacelor din dotare;
j) piste cu sau fãrã obstacole, pentru antrenament ori întreceri sportive;
k) piste de schi;
l) ansamblul elementelor componente ale sistemului de utilitãţi.
(3) Elementele infrastructurii dintr-un imobil se realizeazã în funcţie de cerinţele operaţionale şi de complexitatea procesului de instruire, prin proiecte de investiţii imobiliare ce se deruleazã prin programul propriu al ministerului sau în cadrul unor programe comune desfãşurate de Ministerul Apãrãrii cu alte instituţii publice, persoane fizice ori juridice interesate.

CAP. III
Evidenţa proprietãţii imobiliare

ART. 16
Evidenţa proprietãţii imobiliare în Ministerul Apãrãrii se ţine statistic, juridic, cadastral, tehnic şi cantitativ-valoric.
ART. 17
Evidenţa statisticã a proprietãţii imobiliare se ţine la Direcţia domenii şi infrastructuri şi la centrele de domenii şi infrastructuri, potrivit zonelor de responsabilitate, în registre, pe indicative de utilizatori, coduri de cazãrmi, garnizoane, localitãţi, judeţe, şi cuprinde pentru fiecare imobil elementele şi datele de identificare, suprafaţa totalã, destinaţia şi capabilitãţile.
ART. 18
(1) Evidenţa juridicã a proprietãţii imobiliare se ţine la Direcţia domenii şi infrastructuri şi la centrele de domenii şi infrastructuri, potrivit zonelor de responsabilitate.
(2) Evidenţa juridicã a proprietãţii imobiliare cuprinde actele juridice care atestã dreptul de administrare/proprietate al ministerului asupra fiecãrui imobil, elementele necesare identificãrii, respectiv planul de situaţie cu vecinãtãţile, numãrul topografic, numãrul cãrţii funciare, date sintetice privind destinaţia, suprafaţa totalã şi pe categorii de folosinţã, precum şi documentele prin care se face înscrierea sau modificarea în evidenţã.
(3) Dosarul juridic se întocmeşte, separat pentru fiecare imobil, în douã exemplare şi se pãstreazã la:
a) Direcţia domenii şi infrastructuri, în original, pentru toate cazãrmile/imobilele aflate în administrarea/proprietatea Ministerului Apãrãrii;
b) centrele de domenii şi infrastructuri, în copie, pentru cazãrmile/imobilele aflate în zonele de responsabilitate.
(4) Pentru fiecare imobil/cazarmã în parte dosarele juridice conţin urmãtoarele documente:
a) actul Direcţiei domenii şi infrastructuri în baza cãruia s-a fãcut înscrierea imobilului în evidenţa Ministerului Apãrãrii şi s-a acordat indicativul/codul de cazarmã;
b) documente în legãturã cu imobilul, actul juridic - hotãrârea Guvernului, hotãrârea consiliului local, actul de schimb sau de donaţie, contractul de vânzare-cumpãrare şi alte documente prin care imobilul a fost trecut în administrarea/proprietatea Ministerului Apãrãrii;
c) actul emis de organele administraţiei publice centrale sau locale abilitate pentru scoaterea terenului din producţia agricolã, din fondul forestier ori pentru aprobarea defrişãrii, în cazul terenurilor care fac parte din fondul forestier;
d) protocolul şi procesul-verbal de luare în primire a terenului şi construcţiilor aferente imobilului;
e) planul de situaţie al terenului şi construcţiilor;
f) planul de situaţie cu marcarea şi numerotarea bornelor;
g) actul de intabulare a imobilului în cartea funciarã;
h) procesele-verbale de recepţie la terminarea lucrãrilor şi de recepţie finalã pentru proiectele/obiectivele de investiţii derulate prin programul de reabilitare, dezvoltare şi modernizare a infrastructurii Ministerului Apãrãrii;
i) autorizaţiile de construire/desfiinţare.
(5) Planurile de situaţie trebuie sã indice:
a) conturul poligonal al terenului, cu dimensiunile fiecãrei laturi;
b) suprafaţa totalã rezultatã din însumarea diferitelor parcele caracteristice ale perimetrului poligonal;
c) direcţia nord;
d) elementele caracteristice de planimetrie - localitãţi, drumuri, clãdiri importante, margini de pãdure, ape şi altele asemenea, necesare identificãrii terenului;
e) vecinãtãţile pe fiecare laturã, numãrul topografic şi numãrul cãrţii funciare - pentru imobilele intabulate în cartea funciarã;
f) intrãrile principale şi secundare ale clãdirilor;
g) cotele/dimensiunile exterioare ale clãdirilor.
(6) Planurile de situaţie se întocmesc la scara:
a) 1/500 pentru terenuri pânã la 1 ha;
b) 1/1.000 pentru terenuri de la 1 ha la 5 ha;
c) 1/2.000-1/5.000 pentru terenurile cu suprafeţe care depãşesc 5 ha.
ART. 19
(1) Evidenţa cadastralã a proprietãţii imobiliare se ţine la Direcţia domenii şi infrastructuri, centrele de domenii şi infrastructuri şi la formaţiunile de administrare ale unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, în baza planurilor cadastrale şi a încheierilor/extraselor de carte funciarã, anexate la dosarele juridice/tehnice ale imobilelor.
(2) Intabularea imobilelor se face în baza documentaţiilor cadastrale ce se depun de cãtre centrele de domenii şi infrastructuri la autoritãţile abilitate sã facã înscrierea în cartea funciarã.
ART. 20
(1) Evidenţa tehnicã a proprietãţii imobiliare se ţine la Direcţia domenii şi infrastructuri, centrele de domenii şi infrastructuri, structurile de administrare a imobilelor din cadrul categoriilor de forţe ale armatei/similare şi la formaţiunile de administrare din unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului.
(2) Evidenţa tehnicã a proprietãţii imobiliare se ţine pe dosare tehnice întocmite separat pe fiecare cazarmã şi cuprinde datele tehnice şi de detaliu privind terenurile şi construcţiile.
(3) Dosarele tehnice cuprind urmãtoarele date:
a) planurile de situaţie, cu indicarea vecinilor şi a cãilor de comunicaţii apropiate;
b) copii de pe planurile cadastrale şi încheierile de carte funciarã privind intabularea imobilelor;
c) actele prin care se face înscrierea/modificarea în evidenţã a fiecãrei construcţii;
d) destinaţia;
e) înãlţimea şi numãrul de nivele;
f) suprafaţa construitã şi desfãşuratã;
g) capabilitãţile şi posibilitãţile de utilizare a spaţiilor, pe categorii de folosinţã;
h) durata normalã de utilizare a fiecãrei construcţii şi reţele de utilitãţi;
i) planurile orizontale şi secţiuni ale construcţiilor;
j) cotele exterioare ale construcţiilor;
k) natura elementelor componente ale construcţiilor/instalaţiilor.
(4) Dosarul tehnic, precum şi documentele pentru actualizarea acestuia se întocmesc pe formulare tipizate, în 4 exemplare, de cãtre şeful formaţiunii de administrare a cazãrmii, iar dupã verificarea şi avizarea de cãtre centrul de domenii şi infrastructuri care are responsabilitate în zonã se înainteazã ierarhic pentru aprobare la Direcţia domenii şi infrastructuri.
(5) Documentele pentru actualizarea dosarului tehnic, aprobate, se pãstreazã în dosarul tehnic.
(6) Dosarele tehnice aprobate se pãstreazã la:
a) Direcţia domenii şi infrastructuri, exemplarul nr. 1, pentru toate imobilele/cazãrmile aflate în administrarea/proprietatea Ministerului Apãrãrii;
b) centrul de domenii şi infrastructuri, exemplarul nr. 2, pentru imobilele/cazãrmile din zona sa de responsabilitate;
c) structura de cartiruire trupe şi administrare a cazãrmilor din cadrul categoriei de forţe ale armatei/similare, exemplarul nr. 3;
d) şeful formaţiunii de administrare a imobilului/cazãrmii din unitatea militarã cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, exemplarul nr. 4.
ART. 21
(1) Evidenţa cantitativ-valoricã a imobilelor/ cazãrmilor se ţine la unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, care au în statul de organizare formaţiune de administrare şi compartiment financiar-contabil.
(2) Pentru unitãţile militare care nu au în statul de organizare compartiment financiar-contabil, evidenţa cantitativ-valoricã se ţine de cãtre unitãţile militare care le au în asigurare financiarã.

CAP. IV
Managementul proprietãţii imobiliare

SECŢIUNEA 1
Direcţia domenii şi infrastructuri

ART. 22
Managementul proprietãţii imobiliare se referã la:
a) administrarea proprietãţii imobiliare;
b) utilizarea, operarea şi mentenanţa imobilelor;
c) dezvoltarea, modernizarea şi reabilitarea proprietãţii imobiliare prin programe, proiecte şi acţiuni imobiliare specifice;
d) asigurarea construcţiilor cu utilaje tehnologice, echipamente şi dotãri specifice imobilelor;
e) prevenirea şi stingerea incendiilor la imobile;
f) protecţia mediului în activitatea imobiliarã;
g) siguranţa şi securitatea muncii în activitatea imobiliarã;
h) particularitãţile asigurãrii proprietãţilor imobiliare necesare forţelor în situaţiile speciale de crizã, rãzboi, conflict şi postconflict.
ART. 23
Direcţia domenii şi infrastructuri este structura Ministerului Apãrãrii pentru managementul proprietãţii imobiliare şi are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) administrarea proprietãţii imobiliare;
b) elaborarea politicii privind proprietatea imobiliarã, modernizarea, dezvoltarea, menţinerea sau, dupã caz, reducerea proprietãţii imobiliare prin proiecte şi programe imobiliare specifice;
c) reprezentarea intereselor Ministerului Apãrãrii în relaţiile cu instituţiile statului, la nivel interministerial, cu autoritãţile administraţiei centrale şi locale şi în cele cu armatele strãine;
d) exercitarea obligaţiilor şi responsabilitãţilor prevãzute de lege, pentru proprietarul/administratorul proprietãţii imobiliare;
e) controlul respectãrii prevederilor legislaţiei în vigoare privind modul de utilizare a cazãrmilor şi starea de întreţinere/reparaţii a proprietãţii imobiliare puse la dispoziţia forţelor, prevenirea şi stingerea incendiilor la construcţii, echipamente şi instalaţii aferente, eliminarea pericolelor de poluare a mediului şi autorizarea instalaţiilor sub presiune;
f) asigurarea proprietãţilor imobiliare necesare forţelor în situaţiile speciale de crizã, rãzboi, conflict şi postconflict.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile şi responsabilitãţile Direcţiei domenii şi infrastructuri

ART. 24
Atribuţiile şi responsabilitãţile statului în calitate de proprietar/administrator al proprietãţii imobiliare se exercitã în Ministerul Apãrãrii de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri.
ART. 25
În domeniul administrãrii proprietãţii imobiliare, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) pãstreazã şi actualizeazã dosarele juridice şi tehnice cu documentaţii ce atestã dreptul de proprietate asupra imobilelor, configuraţia şi caracteristicile tehnice ale tuturor construcţiilor, instalaţiilor şi elementelor de infrastructurã din Ministerul Apãrãrii;
b) asigurã, pe linie tehnicã de specialitate, managementul activitãţii de intabulare în cartea funciarã;
c) organizeazã administrarea proprietãţii imobiliare şi deţine inventarul bunurilor ce alcãtuiesc domeniul public al statului, aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii;
d) perfecţioneazã managementul şi procedurile folosite în administrarea proprietãţii imobiliare pentru obţinerea compatibilitãţii cu structurile euroatlantice;
e) evalueazã potenţialul cazãrmilor devenite disponibile, în scopul schimbãrii destinaţiei, valorificãrii în condiţiile legii sau conversiei;
f) ţine evidenţa juridicã a întregului patrimoniu imobiliar şi coordoneazã, la unitãţi, ţinerea evidenţelor tehnice primare şi cantitativ-valorice ale cazãrmilor din Ministerul Apãrãrii;
g) identificã mijloace de valorificare, în condiţiile legii, pe termen mediu şi lung a cazãrmilor devenite disponibile;
h) dispune încetarea utilizãrii construcţiilor afectate de dezastre sau accidente tehnice, când expertiza tehnicã concluzioneazã cã este pusã în pericol viaţa oamenilor;
i) avizeazã, la cererea Statului Major General, documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului, pentru amplasarea noilor obiective de investiţii şi dezvoltarea celor existente, precum şi închiderea sau demolarea acestora, din punctul de vedere al protejãrii construcţiilor, instalaţiilor şi terenurilor existente în patrimoniul imobiliar al Ministerului Apãrãrii;
j) asigurã secretariatul Comisiei interne pentru analizarea notificãrilor formulate în baza <>Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 şi funcţionarea Comisiei de evaluare interne din Ministerul Apãrãrii.
ART. 26
În domeniul elaborãrii politicii Ministerului Apãrãrii privind proprietatea imobiliarã, modernizarea, dezvoltarea, menţinerea sau, dupã caz, reducerea acesteia prin proiecte şi programe imobiliare specifice, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) propune planul anual cu actele normative specifice în domeniu care urmeazã sã fie elaborate şi analizate în Comisia superioarã pentru doctrine, manuale şi regulamente militare;
b) elaboreazã reglementãri proprii privind apãrarea împotriva incendiilor în conformitate cu legislaţia în vigoare;
c) elaboreazã reglementãri, la nivelul Ministerului Apãrãrii, pentru aplicarea prevederilor actelor normative în domeniu;
d) iniţiazã demersuri pentru armonizarea prevederilor legislaţiei naţionale cu legislaţia NATO;
e) elaboreazã, împreunã cu statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare, conceptele de constituire şi utilizare a fondului imobiliar de locuinţe de intervenţie şi de serviciu pentru personalul armatei, precum şi conceptele de constituire a bazelor militare;
f) întocmeşte şi actualizeazã baza de date cu actele normative, standardele şi procedurile NATO;
g) colaboreazã la proiectele de acte normative în domeniul programelor, proiectelor imobiliare şi infrastructurii iniţiate de alte ministere sau autoritãţi centrale şi locale;
h) analizeazã menţinerea sau, dupã caz, reducerea proprietãţii imobiliare prin proiecte şi programe imobiliare specifice, în colaborare cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale;
i) analizeazã cerinţele formulate de categoriile de forţe ale armatei/similare privind proiectele de dezvoltare imobiliarã, inclusiv pentru locuinţele de serviciu şi de intervenţie;
j) asigurã secretariatul permanent al Consiliului tehnico-economic şi analizarea tehnico-economicã a documentaţiilor propuse la avizare pentru proiectele imobiliare;
k) coordoneazã şi monitorizeazã implementarea proiectelor şi programelor imobiliare aprobate;
l) asigurã aprobarea documentaţiilor tehnico-economice pentru proiectele imobiliare;
m) asigurã managementul proiectelor şi programelor imobiliare din Ministerul Apãrãrii;
n) asigurã managementul activitãţilor specifice implementãrii proiectelor finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate - NSIP, potrivit competenţelor;
o) emite avize şi autorizaţii de construire pentru proiectele de investiţii imobiliare şi de infrastructurã şi autorizaţii de desfiinţare a construcţiilor în Ministerul Apãrãrii;
p) elaboreazã programul anual al achiziţiilor publice, organizeazã, desfãşoarã şi deruleazã procedurile de achiziţie publicã specifice;
q) analizeazã şi evalueazã în teren fiecare etapã de implementare a proiectelor imobiliare, informându-l pe ministrul apãrãrii despre etapele de realizare parcurse şi neconformitãţile constatate;
r) urmãreşte contractele, ţine evidenţa şi analizeazã costurile efective pe proiecte şi programe;
s) urmãreşte desfãşurarea procesului investiţional, planificã bugetele proiectelor şi propune modificarea corespunzãtoare a volumelor de plan, prin rectificãri/actualizãri de buget;
ş) selecţioneazã şi propune candidatul direcţiei pentru funcţia de reprezentant al Ministerului Apãrãrii în Comitetul de infrastructurã al NATO.
ART. 27
În domeniul reprezentãrii intereselor Ministerului Apãrãrii în relaţiile cu instituţiile statului, la nivel interministerial, cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale şi cu armatele strãine, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) reprezintã Ministerul Apãrãrii ca membru în Centrul Naţional pentru Aşezãri Umane - Habitat;
b) reprezintã Ministerul Apãrãrii în Consiliul Interministerial pentru Avizare Lucrãri Publice de Interes Naţional şi Locuinţe;
c) reprezintã Ministerul Apãrãrii în Consiliul Interministerial pentru Dezvoltare Regionalã, Infrastructurã, Amenajarea Teritoriului şi Turism;
d) reprezintã Ministerul Apãrãrii în comisii mixte pentru lucrãrile de interes internaţional sau regional;
e) participã cu specialişti la activitãţi internaţionale privind reducerea infrastructurii militare, conversia bazelor şi facilitãţilor militare sub egida Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, cu asistenţa experţilor NATO şi internaţionali;
f) colaboreazã cu experţii NATO pentru implementarea proiectelor finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate - NSIP;
g) participã cu specialişti la cursurile de perfecţionare a sistemului managerial şi procedurilor folosite în sistemul de infrastructuri NATO, precum şi la activitãţile de schimb de experienţã în domeniul NSIP cu structuri similare din ţãrile membre NATO;
h) participã cu personal de specialitate în comandamentele multinaţionale din teatrele de operaţii;
i) întocmeşte şi înainteazã documentele statistice prevãzute de lege privind monitorizarea realizãrii obiectivelor şi activitãţilor de investiţii publice la Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Institutul Naţional de Statisticã;
j) participã cu reprezentanţi în cadrul "Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitãţilor naturale şi pregãtire pentru situaţii de urgenţã - Componenta B: Reducerea riscului seismic" din cadrul Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor.
ART. 28
În domeniul exercitãrii obligaţiilor şi responsabilitãţilor prevãzute de lege pentru proprietarul/administratorul proprietãţii imobiliare, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) asigurã şi coordoneazã operaţiunile şi demersurile legale de intervenţie asupra proprietãţii imobiliare a statului privind mãrirea patrimoniului prin proiecte imobiliare, micşorarea acestuia prin demolare, transfer, valorificare şi conversie;
b) asigurã achiziţia serviciului de expertizare tehnicã de calitate a construcţiilor din administrarea unitãţilor, în situaţia executãrii lucrãrilor de intervenţie la construcţii, precum şi pentru punerea în siguranţã a fondului construit;
c) întocmeşte şi transmite Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor situaţia centralizatoare a imobilelor identificate cu potenţial de risc seismic;
d) verificã existenţa şi valabilitatea autorizaţiilor deţinute de administratorii cazãrmilor pentru efectuarea urmãririi în timp a construcţiilor din cazãrmi;
e) controleazã utilizarea construcţiilor conform instrucţiunilor de exploatare prevãzute în cartea tehnicã a construcţiei;
f) elaboreazã fundamentãri, programe, planuri de reparaţii pentru clãdirile şi instalaţiile din cazãrmile ce nu sunt în responsabilitatea categoriilor de forţe ale armatei/similare;
g) verificã pãstrarea şi completarea la zi a cãrţii tehnice a construcţiei;
h) controleazã modul de organizare şi desfãşurare a urmãririi comportãrii în timp a construcţiilor conform cãrţii tehnice a construcţiei;
i) controleazã efectuarea lucrãrilor de întreţinere şi de reparaţii curente la imobile, rezultate din activitatea de urmãrire a comportãrii în timp a construcţiilor;
j) supune spre avizare Consiliului tehnico-economic documentaţiile tehnico-economice;
k) autorizeazã imobilele/cazãrmile Ministerului Apãrãrii privind prevenirea şi stingerea incendiilor.
ART. 29
În domeniul controlului respectãrii prevederilor legislaţiei în vigoare privind modul de utilizare a spaţiilor, administrarea şi utilizarea cazãrmilor, starea de întreţinere/reparaţii a proprietãţii imobiliare puse la dispoziţia categoriilor de forţe ale armatei/similare, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) controleazã, prin comisii proprii sau prin membri numiţi în comisiile organizate de structurile Ministerului Apãrãrii, modul cum sunt respectate normele de exploatare şi întreţinere a construcţiilor, instalaţiilor şi terenurilor şi aplicã sancţiunile prevãzute de lege atunci când constatã încãlcarea acestora;
b) îndrumã, coordoneazã şi controleazã activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor în cadrul Ministerului Apãrãrii;
c) îndrumã, coordoneazã şi controleazã activitatea de protecţie a mediului în direcţie şi în unitãţile aflate în subordine;
d) controleazã la toate categoriile de forţe ale armatei/similare dacã s-au luat mãsuri pentru urmãrirea în timp a construcţiilor din cazãrmi;
e) controleazã efectuarea lucrãrilor din etapa de postutilizare a construcţiilor.
ART. 30
În domeniul asigurãrii proprietãţilor imobiliare necesare forţelor în situaţiile speciale de crizã, rãzboi, conflict şi postconflict şi în coordonarea acţiunilor desfãşurate de unitãţile de cartiruire trupe şi administrare cazãrmi în astfel de situaţii, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) stabileşte împreunã cu Statul Major General/Marele Cartier General lucrãrile prevãzute a fi executate în primul an de conflict, prin continuarea unor obiective din planul de investiţii şi reparaţii capitale sau prin introducerea altora noi;
b) urmãreşte realizarea lucrãrilor, în ordinea stabilitã pentru punerea la dispoziţia categoriilor de forţe ale armatei şi a Statului Major General a capabilitãţilor necesare desfãşurãrii operaţiilor militare;
c) pune la dispoziţie Sistemul Mobil de Construcţii Metalice Rapide - UBM sau executã cu acesta lucrãri pentru eventuale adãposturi necesare populaţiei ori pentru depozitarea tehnicii, muniţiilor şi altor materiale;
d) participã la evacuãri, demolãri, recondiţionãri de obiective militare şi civile distruse în perioada de conflict şi dupã aceasta;
e) participã la programe de reconstruire prevãzute a fi realizate în ţarã sau în strãinãtate în faza postconflict, cu specialişti pe linie de proiectare şi execuţie;
f) participã la programul de rechiziţii necesare Ministerului Apãrãrii în caz de crizã, pentru produsele specifice domeniului sãu de activitate;
g) participã la cartiruirea trupelor;
h) predã/primeşte terenurile, construcţiile şi alte bunuri rechiziţionate;
i) avizeazã propunerile categoriilor de forţe ale armatei/similare pentru reorganizarea formaţiunilor de administrare a imobilelor;
j) controleazã aplicarea planurilor de punere în conservare a clãdirilor.

SECŢIUNEA a 3-a
Controlul de stat al calitãţii în construcţii şi controlul disciplinei în amenajarea teritoriului

ART. 31
Controlul de stat al calitãţii în construcţii şi controlul disciplinei în amenajarea teritoriului se realizeazã în Ministerul Apãrãrii de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri, prin personal autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii - ISC.
ART. 32
În domeniul controlului de stat al calitãţii în construcţii şi al controlului disciplinei în amenajarea teritoriului în Ministerul Apãrãrii, Direcţia domenii şi infrastructuri are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) exercitã controlul de stat al calitãţii în construcţii, în toate componentele sistemului calitãţii şi în toate etapele: concepţie, proiectare, execuţie, urmãrirea comportãrii în exploatare sau postutilizare, indiferent de forma de proprietate ori de sursa de finanţare;
b) constatã contravenţiile în domeniul construcţiilor şi aplicã sancţiunile şi amenzile prevãzute de lege;
c) dispune, în limita competenţelor legale, oprirea lucrãrilor realizate necorespunzãtor sau cu încãlcarea reglementãrilor în vigoare;
d) raporteazã ministrului apãrãrii cazurile de realizare nelegalã a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii;
e) emite avize, acorduri, certificate şi autorizaţii, conform prevederilor actelor normative, pentru lucrãrile la construcţiile noi şi lucrãrile de intervenţie asupra construcţiilor;
f) solicitã modificarea sau retragerea agrementelor tehnice pentru materiale de construcţii livrate de fabricanţi, pentru care constatã, pe şantiere, cã nu pot fi puse în operã întrucât nu sunt conforme standardelor româneşti;
g) propune instituţiilor emitente retragerea avizelor/autorizaţiilor pentru executanţii de lucrãri, responsabilii tehnici cu execuţia lucrãrilor, diriginţii de şantier, proiectanţii, experţii tehnici şi verificatorii de proiecte care încalcã în mod repetat reglementãrile tehnice privind calitatea în construcţii şi atribuţiile specifice sau când prestaţiile acestora sunt necorespunzãtoare;
h) propune efectuarea de expertize tehnice de calitate la documentaţii, lucrãri şi construcţii în cazul producerii unor accidente tehnice sau dezastre, precum şi în toate cazurile în care se ajunge la aceastã concluzie în urma unui control;
i) dispune, acolo unde expertiza o cere, încetarea exploatãrii construcţiilor;
j) participã la toate fazele determinante, stabilite în proiectul tehnic al lucrãrilor conform prevederilor actelor normative în vigoare, verificã dacã sunt îndeplinite condiţiile tehnice din proiecte şi reglementãrile aplicabile şi autorizeazã continuarea lucrãrilor, numai în cazul îndeplinirii acestora;
k) controleazã implementarea actelor normative privind investigarea şi punerea în siguranţã provizorie a construcţiilor şi instalaţiilor;
l) verificã aplicarea prevederilor legale privind recepţia lucrãrilor, întocmirea, pãstrarea şi completarea cãrţii tehnice a construcţiei şi modul în care se face urmãrirea curentã şi specialã în exploatare a construcţiilor;
m) verificã respectarea prevederilor legale referitoare la controlul şi atestarea calitãţii materialelor, produselor, elementelor de construcţii şi lucrãrilor executate, constatã abaterile şi aplicã sancţiunile legale;
n) elaboreazã şi actualizeazã, ori de câte ori este necesar, normele metodologice, procedurile, instrucţiunile pentru desfãşurarea activitãţii proprii şi asigurã mijloacele şi dotarea cu materiale, aparatura şi tehnica necesare exercitãrii atributului de control;
o) efectueazã periodic şi ori de câte ori este necesar analize şi întocmeşte rapoarte de informare în domeniul specific de activitate, cu propuneri de mãsuri preventive şi de îmbunãtãţire a calitãţii şi disciplinei în construcţii;
p) organizeazã instruiri în domeniul calitãţii şi disciplinei în construcţii;
q) exercitã controlul privind respectarea actelor normative referitoare la disciplina în urbanism şi amenajarea teritoriului;
r) participã în comisii tehnice la cercetarea accidentelor tehnice la construcţii, precum şi la cercetarea altor evenimente sau pagube în legãturã cu implementarea/realizarea proiectelor imobiliare.

CAP. V
Administrarea proprietãţii imobiliare

SECŢIUNEA 1
Operaţiunile cu proprietãţi imobiliare

ART. 33
Operaţiunile cu proprietãţi imobiliare sunt activitãţi desfãşurate de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri şi centrele de domenii şi infrastructuri în relaţia cu autoritãţile statului, în scopul dobândirii terenurilor, construcţiilor şi instalaţiilor necesare activitãţilor unitãţilor militare şi pentru înstrãinarea/valorificarea elementelor patrimoniului imobiliar ale Ministerului Apãrãrii, care au devenit disponibile în urma procesului de restructurare şi reorganizare a Armatei României.
ART. 34
(1) Dobândirea de proprietãţi imobiliare se face prin:
a) transfer fãrã platã de la alte instituţii publice, în condiţiile legii;
b) achiziţionare, prin cãile prevãzute de legislaţia în vigoare, respectiv donaţii, exproprieri pentru cauze de utilitate publicã de interes local sau naţional privind apãrarea ţãrii, rechiziţii, acte de vânzare-cumpãrare, hotãrâri judecãtoreşti şi altele;
c) realizarea de proiecte de investiţii imobiliare.
(2) Asigurarea cu terenuri, construcţii şi instalaţii se face de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri, pe baza raportului de necesitate al şefului categoriei de forţe ale armatei sau al comandantului comandamentului de armã/similar, aprobat de ministrul apãrãrii, avizat în prealabil de Statul Major General.
(3) Direcţia domenii şi infrastructuri, pe baza raportului de necesitate aprobat, întreprinde acţiunile specifice în relaţia cu autoritãţile statului.
(4) În faza premergãtoare întocmirii raportului de necesitate, categoriile de forţe ale armatei/similare, interesate, trebuie:
a) sã stabileascã prin recunoaştere la faţa locului terenurile necesare a fi preluate în administrare conform necesitãţilor impuse de misiunile şi activitãţile specifice;
b) sã contacteze proprietarii terenurilor/instituţiile publice/ persoanele fizice sau juridice în vederea exprimãrii intenţiei de preluare a terenurilor conform prevederilor legale;
c) sã întocmeascã în 3 exemplare documentaţia preliminarã necesarã achiziţionãrii terenurilor, pe care o transmit la Direcţia domenii şi infrastructuri.
ART. 35
(1) Pentru terenuri împãdurite aflate în proprietatea statului şi în administrarea autoritãţilor administraţiei publice centrale sau locale, documentaţia preliminarã cuprinde urmãtoarele:
a) memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii achiziţionãrii terenului, semnat de comandantul unitãţii militare care solicitã terenul, avizat de comandanţii/şefii structurilor ierarhice;
b) memoriul de cedare-defrişare tip, încheiat cu ocolul silvic şi vizat de organele competente, care cuprinde şi evaluarea suprafeţelor ce se scot din fondul forestier sau se defrişeazã, conform prevederilor legale;
c) planul de situaţie al terenului, întocmit dupã harta forestierã a zonei geografice respective, aflatã la ocolul silvic, avizat de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliarã.
(2) Pentru terenuri agricole aflate în proprietatea statului şi în administrarea autoritãţilor administraţiei publice centrale sau locale, documentaţia preliminarã cuprinde urmãtoarele:
a) memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii achiziţionãrii terenului, semnat de comandantul unitãţii militare care solicitã terenul şi avizat de comandanţii/şefii structurilor ierarhice;
b) avizul de principiu al instituţiei deţinãtoare a terenului, din care sã rezulte punctul de vedere al acesteia asupra cedãrii terenului solicitat;
c) planul de situaţie, cu indicarea vecinilor, punctelor de reper, cotelor, nordului şi altor detalii topografice;
d) planul de încadrare în zonã, cu indicarea terenului solicitat, avizat de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliarã.
(3) Pentru terenuri aflate în proprietatea statului şi în administrarea autoritãţilor administraţiei publice centrale sau locale, documentaţia preliminarã cuprinde urmãtoarele:
a) memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii achiziţionãrii terenului, semnat de comandantul unitãţii militare care solicitã terenul şi avizat de comandanţii/şefii structurilor ierarhice;
b) avizul de principiu al instituţiei deţinãtoare a terenului, prin care se constatã necesitatea trecerii acestuia în administrarea Ministerului Apãrãrii;
c) planul de situaţie cu indicarea vecinilor, punctelor de reper, cotelor, nordului şi altor detalii topografice;
d) planul de încadrare în zonã, care cuprinde indicarea terenului solicitat, limita vetrei satului sau perimetrul construibil al oraşului şi figurarea obiectivelor în zonã pe posesori, avizat de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliarã.
(4) Pentru terenuri proprietate privatã, documentaţia preliminarã trebuie sã cuprindã urmãtoarele:
a) memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii achiziţionãrii terenului, semnat de comandantul unitãţii militare care solicitã terenul, avizat de comandanţii/şefii structurilor ierarhice;
b) tabelul nominal cu proprietarii terenului, care cuprinde datele de identificare a acestora şi a terenurilor deţinute, solicitate de categoriile de forţe ale armatei/similare;
c) suprafaţa construitã, numãrul de nivele şi suprafaţa desfãşuratã a clãdirilor aflate pe teren;
d) consimţãmântul scris al proprietarilor cu privire la cedarea terenului şi modul de compensare, dat în faţa organelor locale care certificã pentru exactitate;
e) estimarea sumelor ce urmeazã a fi plãtite de Ministerul Apãrãrii pentru terenul şi, dupã caz, construcţiile în cauzã;
f) planul de situaţie al terenului, cu indicarea parcelelor şi a suprafeţelor acestora, corespunzãtor numãrului curent din tabelul nominal;
g) planurile orizontale ale clãdirilor;
h) planul de încadrare în zonã la scara 1/25.000-1/50.000, care cuprinde indicarea terenului solicitat, perimetrul intravilan şi extravilan, cu figurarea obiectivelor în zonã pe proprietari/deţinãtori, avizat de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliarã.
ART. 36
Memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii achiziţionãrii terenului cuprinde urmãtoarele:
a) se precizeazã dacã terenul ales este poziţionat în intravilan/extravilan;
b) se precizeazã dacã pe teren existã clãdiri care urmeazã a fi demolate, precizându-se suprafaţa acestora, caracteristicile tehnice şi uzura construcţiilor, precum şi fotografiile construcţiilor respective, numãrul familiilor care urmeazã a fi evacuate de cãtre proprietar şi modul cum se asigurã cazarea acestora;
c) denumirea şi descrierea sumarã a obiectivului/proiectului de investiţie ce urmeazã a se realiza şi unitatea utilizatoare;
d) obiectele, dimensiunile, capacitatea şi coordonatele de amplasament - în cazul construcţiilor;
e) justificarea alegerii amplasamentului, avându-se în vedere condiţiile tactice, tehnice şi economice, camuflaj, cerinţe operative, poziţia faţã de cãile de comunicaţii, condiţii geotehnice ale terenului şi altele;
f) rezultatul verificãrilor privind eventuala prezenţã militarã în zonã;
g) justificarea oportunitãţii achiziţiei.
ART. 37
(1) Pentru scoaterea temporarã din producţia agricolã a suprafeţelor de teren, documentaţia preliminarã trebuie sã cuprindã:
a) memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii, în care se prezintã: obiectul/scopul, suprafeţele de teren solicitate, cu indicarea localitãţii, pe categorii de folosinţã, culturi existente sau planificate la data preluãrii terenului şi posesorii, precizãri asupra existenţei lucrãrilor de investiţii agricole, durata de utilizare;
b) planul de situaţie cu amplasarea zonelor/terenurilor, întocmit la scara 1/1.000-1/5.000;
c) punctul de vedere al proprietarului/administratorului terenului pentru cedarea temporarã;
d) avizul organelor centrale abilitate cu privire la delimitarea şi scoaterea terenului din producţia agricolã.
(2) Pentru utilizarea temporarã a terenurilor care nu necesitã scoaterea din producţia agricolã, unitatea militarã utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului sau, dupã caz, eşalonul superior al acesteia încheie cu deţinãtorul terenului o înţelegere în care se stabilesc suprafeţele ce urmeazã sã fie folosite, precum şi datele necesare calculãrii despãgubirilor legale ce se vor plãti pentru pagubele produse.
ART. 38
La alegerea terenurilor, structurile interesate evitã pe cât posibil:
a) demolãrile;
b) exproprierile de imobile proprietate personalã;
c) scoaterea din producţia agricolã a terenurilor, indiferent de proprietar;
d) defrişãrile de arbori, ce nu sunt strict necesare pentru executarea lucrãrilor.
ART. 39
Diminuarea proprietãţii imobiliare a armatei se face prin:
a) transfer cãtre alte instituţii publice în condiţiile legii;
b) vânzare, concesionare sau alte operaţiuni juridice;
c) scoatere din funcţiune;
d) notificãri în baza <>Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) alte cãi prevãzute de lege.
ART. 40
Modificãrile intervenite în patrimoniul imobiliar al armatei se opereazã în evidenţa Ministerului Apãrãrii numai dupã îndeplinirea urmãtoarelor condiţii:
a) ducerea la îndeplinire a prevederilor actelor normative/actelor de vânzare-cumpãrare/ale hotãrârilor judecãtoreşti sau ale altor acte translative de proprietate, prin încheierea de protocoale/procese-verbale de predare-primire între pãrţi, conform modelelor prezentate în anexa nr. 1;
b) recepţionarea terminãrii lucrãrilor de demolare sau construire autorizate în condiţiile legii.
ART. 41
(1) Imobilele disponibile pot fi valorificate.
(2) Valorificarea terenurilor, construcţiilor şi/sau a instalaţiilor devenite disponibile prin închirierea ori vânzarea lor unor persoane fizice sau juridice se face potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
(3) Închirierea locuinţelor de serviciu sau de intervenţie, precum şi vânzarea locuinţelor de serviciu, care constituie fondul locativ al Ministerului Apãrãrii, se fac potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
(4) Imobilele devenite disponibile nu se dezafecteazã de construcţiile/instalaţiile aferente clãdirii.
ART. 42
(1) Terenurile şi construcţiile necesare în folosinţã provizorie Ministerului Apãrãrii sunt preluate de unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, asistate de reprezentanţii centrelor de domenii şi infrastructuri, pe bazã de protocol/proces-verbal de predare-primire, la care se anexeazã planurile de situaţie ale terenurilor, planurile orizontale ale construcţiilor şi documentele juridice de provenienţã.
(2) Dupã expirarea perioadei de folosinţã provizorie a terenurilor/construcţiilor preluate de Ministerul Apãrãrii sau înainte de expirarea acesteia, dacã acestea nu mai sunt utile ministerului, unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului înainteazã ierarhic rapoarte la Direcţia domenii şi infrastructuri, în vederea restituirii acestora şi radierii din evidenţã.
ART. 43
Terenurile şi construcţiile luate în folosinţã provizorie nu se înscriu în inventarul bunurilor ce alcãtuiesc domeniul public al statului, dar primesc indicativ/cod de imobil şi se înscriu în evidenţa contabilã.

SECŢIUNEA a 2-a
Administrarea proprietãţii imobiliare

ART. 44
Administrarea proprietãţii imobiliare se referã la inventarul tuturor terenurilor, construcţiilor, utilitãţilor şi lucrãrilor exterioare de orice fel din patrimoniul Ministerului Apãrãrii şi cuprinde toate acţiunile întreprinse şi pãstrarea evidenţei operaţiunilor cu proprietãţi imobiliare ca: mentenanţa, întocmirea studiilor, proiectarea, planificarea, construirea, modificarea, transformarea, extinderea, renovarea, repararea, demolarea, schimbarea de destinaţie, organizarea, coordonarea şi verificarea activitãţii de intabulare a imobilelor şi a evidenţelor juridicã, tehnicã şi statisticã a fondului construit şi a terenurilor aflate în folosinţa unitãţilor militare.
ART. 45
Administrarea proprietãţii imobiliare presupune, dar nu se limiteazã la urmãtoarele:
a) operarea şi actualizarea evidenţelor, corespunzãtor modificãrilor cantitative sau calitative care se produc în patrimoniul imobiliar ca urmare a activitãţilor aprobate conform legii, precum şi verificarea corespondenţei acestora cu situaţia realã din teren;
b) înscrierea în dosarele juridice şi tehnice a tuturor operaţiunilor care duc la diminuarea sau mãrirea patrimoniului imobiliar al armatei;
c) introducerea în dosarele juridice a actelor care constituie bazã legalã cu privire la modificarea situaţiei juridice a imobilelor;
d) organizarea, coordonarea şi verificarea operaţiunii de inventariere a construcţiilor şi terenurilor, potrivit instrucţiunilor specifice Ministerului Apãrãrii;
e) colaborarea cu Direcţia topograficã militarã în vederea realizãrii documentaţiilor cadastrale;
f) urmãrirea modului de utilizare a construcţiilor, instalaţiilor şi terenurilor ce alcãtuiesc patrimoniul imobiliar al armatei, conform destinaţiei prevãzute în documentele de evidenţã;
g) derularea operaţiunilor care au ca efect mãrirea, diminuarea sau valorificarea patrimoniului imobiliar, potrivit prevederilor legale.
ART. 46
(1) Unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, asistate de reprezentanţii centrelor de domenii şi infrastructuri, iau în primire terenurile dobândite pe bazã de protocol/proces-verbal de predare-primire.
(2) Documentele de preluare a terenurilor se înregistreazã în evidenţã şi se înainteazã Direcţiei domenii şi infrastructuri în cel mult 5 zile de la data încheierii acestora.
ART. 47
(1) Unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului întocmesc documentele de preluare a terenurilor şi construcţiilor, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
(2) Procesul-verbal trebuie sã conţinã suprafaţa totalã ce se ia în primire de cãtre comandantul/şeful unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, elementele de identificare, valoarea la zi, precum şi planurile de situaţie şi copii ale documentelor de provenienţã a terenurilor.
(3) În cazul în care unitatea militarã utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului nu este desemnatã, terenurile rãmân la centrele de domenii şi infrastructuri.
(4) În cel mult 30 de zile de la luarea în primire a terenurilor, unitatea militarã utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului/centrul de domenii şi infrastructuri înainteazã Direcţiei domenii şi infrastructuri documentele tehnice care au ca efect modificarea patrimoniului imobiliar al Ministerului Apãrãrii, respectiv dosarul tehnic sau, dupã caz, fişele modificatoare pentru actualizarea dosarului tehnic al imobilului/cazãrmii.
(5) Fişa modificatoare pentru actualizarea dosarului tehnic al imobilului/cazãrmii cuprinde totalitatea fişelor cu date tehnice ale cazãrmii, de la pct. 1 la pct. 7 din dosarul tehnic, dupã caz, la care se introduc douã menţiuni, prima cu datele iniţiale, iar cea de-a doua cu datele rezultate dupã modificare.
ART. 48
(1) Unitãţile militare utilizatoare folosesc terenurile potrivit destinaţiei principale înscrise în documentele de evidenţã.
(2) Schimbarea destinaţiei se face la ordinul sau cu aprobarea Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(3) Propunerile de schimbare a destinaţiei se fac de structurile interesate şi se transmit spre aprobare prin centrele de domenii şi infrastructuri, însoţite de urmãtoarele documentaţii:
a) memoriul justificativ în care se detaliazã necesitatea şi oportunitatea schimbãrii destinaţiei terenului, prezentarea situaţiei actuale, situaţia propusã, fundamentatã pe baza normelor prevãzute de instrucţiuni;
b) planul de situaţie al cazãrmii, cu evidenţierea terenului în cauzã.
(4) Planul de situaţie pentru schimbarea destinaţiei unui teren este supus avizãrii/aprobãrii eşaloanelor în drept, conform modelului prezentat în anexa nr. 3.
(5) Dupã aprobare, schimbarea destinaţiei terenurilor se înscrie în evidenţa statisticã, tehnicã şi cadastralã, pe baza fişelor modificatoare ce se întocmesc de cãtre administratorii de cazãrmi.
(6) Pentru trecerea unui teren de la o cazarmã la alta, unitatea militarã interesatã întocmeşte o documentaţie tehnicã asemãnãtoare celei prevãzute în cazul schimbãrii destinaţiei terenurilor, cu excepţia faptului cã, în acest caz, la documentaţie se anexeazã un plan de situaţie care sã evidenţieze propunerea.
(7) Unitãţile militare utilizatoare de terenuri, cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, au urmãtoarele obligaţii:
a) sã împrejmuiascã sau, dupã caz, sã borneze terenurile;
b) sã previnã degradãrile, înstrãinãrile ilegale, folosirea abuzivã şi poluarea acestora;
c) sã întreţinã fondul forestier şi plantaţiile potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
ART. 49
(1) Dobândirea construcţiilor indiferent de destinaţie şi predarea acestora în administrarea unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului se fac în aceleaşi condiţii cu dobândirea terenurilor.
(2) La documentele de predare-primire a construcţiilor se anexeazã planurile de situaţie, planurile orizontale şi secţiunile edificatoare, întocmite la o scarã convenabilã.
(3) În cazul în care unitatea militarã utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului nu este desemnatã, construcţiile rãmân la centrele de domenii şi infrastructuri.
(4) Procesul-verbal de predare-primire în folosinţã trebuie sã conţinã:
a) date de identificare ca poziţie/amplasare şi anul construirii;
b) tipul structurii de rezistenţã şi materiale folosite;
c) instalaţiile aferente;
d) starea generalã a construcţiei;
e) valoarea la zi, din evidenţa contabilã, sau, dupã caz, stabilitã prin expertizare.
ART. 50
În cazul în care Ministerul Apãrãrii dobândeşte terenuri şi construcţii prin acelaşi act juridic, se întocmeşte un singur protocol, respectiv un singur proces-verbal de predare-primire în folosinţã.
ART. 51
În cel mult 30 de zile de la luarea în primire, administratorii cazãrmilor înainteazã ierarhic la Direcţia domenii şi infrastructuri, prin centrele de domenii şi infrastructuri, documentele tehnice care au ca efect modificarea patrimoniului imobiliar al Ministerului Apãrãrii, respectiv procesele-verbale de predare-primire, fişele modificatoare ale dosarelor tehnice ale cazãrmilor, planurile de situaţie, planurile orizontale şi alte documente edificatoare.
ART. 52
Unitãţile militare utilizatoare folosesc construcţiile potrivit destinaţiei principale înscrise în documentele de evidenţã.
ART. 53
(1) Schimbarea destinaţiei construcţiilor sau a unor pãrţi ale acestora ce impune modificãri constructive se aprobã de şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri, cu efectuarea, dupã caz, a expertizei tehnice a construcţiei.
(2) Schimbarea destinaţiei construcţiilor sau a unor pãrţi din acestea ce nu implicã modificãri constructive se aprobã de cãtre şeful centrului de domenii şi infrastructuri.
(3) Pentru obţinerea aprobãrii schimbãrii destinaţiei construcţiilor sau a unor pãrţi din acestea ce nu implicã modificãri constructive, unitãţile militare care le au în evidenţa contabilã întocmesc o documentaţie tehnicã ce cuprinde:
a) memoriul justificativ al necesitãţii şi oportunitãţii, în care se prezintã situaţia actualã, ce se propune prin schimbarea destinaţiei, fundamentat pe baza normelor prevãzute de instrucţiuni, lucrãri ce se executã şi alte argumente;
b) planurile orizontale ale construcţiilor, cu evidenţierea distinctã a spaţiilor la care se propune schimbarea destinaţiei;
c) secţiuni edificatoare;
d) planul de situaţie al cazãrmii în care se evidenţiazã construcţiile respective.
(4) Noile planuri orizontale şi planul de situaţie al cazãrmii, ce conţin situaţia modificatã, se supun avizãrii şi aprobãrii de cãtre eşaloanele abilitate, conform precizãrilor din anexa nr. 3, secret de serviciu.
(5) Schimbarea destinaţiei şi modificãrile construcţiei se înscriu în dosarul tehnic al cazãrmii.
(6) Modificãrile apãrute prin schimbarea destinaţiei construcţiilor sau a unor pãrţi din acestea se opereazã în dosarele tehnice, pe baza fişelor modificatoare ce se întocmesc de cãtre administratorii cazãrmilor şi care se înainteazã prin centrele de domenii şi infrastructuri.
ART. 54
(1) Construcţiile de orice fel şi instalaţiile aferente acestora au o duratã normalã de funcţionare stabilitã prin lege.
(2) În lipsa unui proces-verbal de recepţie, intrarea în funcţiune a unei construcţii se stabileşte cu orice alte probe admise de legislaţia în vigoare.
ART. 55
(1) Trecerea unei construcţii de la o cazarmã la alta se face cu tot cu terenul aferent accesului personalului şi tehnicii pentru activitatea curentã şi intervenţiile în situaţii de urgenţã.
(2) Unitatea militarã interesatã întocmeşte o documentaţie tehnicã asemãnãtoare celei pentru trecerea terenurilor de la o cazarmã la alta, la care se adaugã planurile orizontale şi secţiunile construcţiilor.
(3) Administratorii celor douã cazãrmi întocmesc procesul-verbal de predare-primire, înscriu modificãrile survenite în dosarele tehnice şi transmit fişele modificatoare structurilor de administrare şi cartiruire de care aparţin şi Direcţiei domenii şi infrastructuri, prin centrele de domenii şi infrastructuri.
ART. 56
(1) Demolarea unei construcţii sau a unei pãrţi din aceasta se face de cãtre unitatea militarã utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, numai dupã obţinerea aprobãrii scoaterii din funcţiune.
(2) Documentaţia de scoatere din funcţiune se întocmeşte de unitatea militarã care are în evidenţa contabilã construcţiile respective şi cuprinde:
a) procesul-verbal de scoatere din funcţiune a activelor fixe şi nota de prezentare, conform modelelor precizate în instrucţiuni;
b) fişa construcţiei, care se întocmeşte pe un formular tipizat, conform modelului prezentat în anexa nr. 4;
c) baza de calcul cu materialele estimate a se recupera în stare tehnicã şi calitativã conformã spre a fi valorificate în urma demolãrii construcţiei şi situaţia centralizatoare a acestora, dacã este cazul, conform modelului prezentat în anexele nr. 5 şi 6;
d) planurile orizontale ale construcţiilor propuse pentru scoatere din funcţiune şi planul de situaţie al cazãrmii în care se evidenţiazã în mod distinct construcţiile respective.
(3) Scoaterea din funcţiune a construcţiilor înainte de îndeplinirea duratei normale de utilizare se cerceteazã administrativ, potrivit instrucţiunilor în vigoare, iar documentul cu rezultatul finalizãrii cercetãrii administrative aprobat se anexeazã la documentaţia de scoatere din funcţiune.
(4) În situaţii temeinic justificate, construcţiile a cãror duratã normalã de funcţionare a fost îndeplinitã se supun unei expertize tehnice de calitate, care poate stabili prelungirea folosirii pe o anumitã duratã, lucrãri de intervenţie sau demolarea.
(5) Demolarea construcţiilor se executã dupã aprobarea scoaterii din funcţiune a acestora, pe baza autorizaţiei de desfiinţare specialã emise de Direcţia domenii şi infrastructuri sau, dupã caz, de cãtre autoritãţile administraţiei locale.
(6) Autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor se emite în baza cererii unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului şi a proiectului de autorizare a demolãrii, elaborat de proiectantul autorizat şi aprobat de comandantul/şeful acesteia.
(7) Conţinutul proiectului de autorizare a demolãrii este stabilit prin reglementãri specifice de amenajarea teritoriului.
(8) În cazul demolãrilor parţiale, construcţiile se expertizeazã de cãtre un specialist atestat, iar documentaţia de demolare este însuşitã de expertul tehnic.
(9) În situaţia în care desfiinţarea necesitã operaţiuni tehnice complexe, se prezintã şi proiectul de organizare a lucrãrilor de demolare.
(10) Dupã demolare, se întocmeşte procesul-verbal de recepţie a lucrãrilor de demolare.
(11) Administratorul de cazarmã opereazã în dosarul tehnic construcţiile demolate şi trimite Direcţiei domenii şi infrastructuri, în cel mult 30 de zile calendaristice de la data recepţiei lucrãrilor de demolare, fişa modificatoare cu schimbãrile intervenite la construcţii, instalaţii şi amenajãri, pentru a se opera în evidenţã.
ART. 57
(1) În scopul pãstrãrii integritãţii patrimoniului imobiliar al Ministerului Apãrãrii, Direcţia domenii şi infrastructuri organizeazã mãsurãtori cadastrale şi înscrierea dreptului de administrare/proprietate în cartea funciarã, potrivit legislaţiei în vigoare.
(2) Realizarea mãsurãtorilor cadastrale se face prin grija Direcţiei topografice militare în colaborare cu centrele de domenii şi infrastructuri, în prezenţa reprezentanţilor unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, care au în evidenţa contabilã imobilele/cazãrmile respective.
ART. 58
(1) Comandanţii/şefii unitãţilor militare care au imobile în evidenţa contabilã organizeazã inventarieri ale construcţiilor şi terenurilor conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Rezultatele inventarierilor se înscriu în formulare tipizate, care se trimit la centrele de domenii şi infrastructuri, pentru confruntarea cu evidenţa juridicã/tehnicã, inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii.
(3) În vederea operãrii modificãrilor intervenite în evidenţã, administratorii cazãrmilor întocmesc fişe modificatoare care se trimit ierarhic, pentru aprobare, la structurile abilitate.
(4) Eventuale neconcordanţe constatate în urma confruntãrii se semnaleazã unitãţilor militare care au în evidenţa contabilã imobilele, pentru a lua mãsuri de soluţionare, conform legislaţiei în vigoare.
(5) Dupã soluţionarea neconformitãţilor, situaţiile centralizatoare refãcute se trimit de centrele de domenii şi infrastructuri la Direcţia domenii şi infrastructuri.

SECŢIUNEA a 3-a
Particularitãţi în administrarea proprietãţilor imobiliare cu destinaţie specialã

ART. 59
(1) Proprietatea imobiliarã cu destinaţie specialã este constituitã din cazãrmi/imobile sau construcţii care adãpostesc funcţiuni speciale, pentru care sunt impuse condiţii/restricţii în amplasare, acces, operare, datoritã destinaţiei, caracterului, importanţei din punct de vedere strategic sau pericolului/riscurilor în utilizare, de tipul sistemelor de facilitãţi pentru conducere strategicã, informaţii şi centre de procesare a informaţiilor, facilitãţi pentru depozitare sau lucru cu explozivi, chimicale toxice şi muniţii, reziduuri periculoase şi altele.
(2) Aceste cazãrmi/imobile sau construcţii, denumite şi obiective speciale, se stabilesc de Statul Major General.
(3) În cazul acestor obiective, pe lângã mãsurile privind mascarea şi pãstrarea secretului amplasamentului, care se iau de cãtre unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, prin construcţie se prevãd instalaţii şi mijloace care sã asigure funcţiunile specifice acestui tip de facilitãţi.

CAP. VI
Sistemul de administrare a proprietãţii imobiliare

SECŢIUNEA 1
Componentele sistemului de administrare a proprietãţii imobiliare

ART. 60
(1) Proprietatea imobiliarã este administratã prin structuri de specialitate ale Direcţiei domenii şi infrastructuri, cu misiunea sã asigure, conform zonelor de responsabilitate şi domeniilor de competenţã, exercitarea drepturilor şi obligaţiilor ce revin statului, în calitate de administrator/proprietar al patrimoniului imobiliar al Ministerului Apãrãrii.
(2) Sistemul de administrare a proprietãţii imobiliare se compune din:
a) structurile tehnice de specialitate pentru administrarea zonalã a proprietãţii imobiliare;
b) Centrul de studii şi proiectare construcţii militare;
c) Centrul de intervenţie în situaţii de urgenţã.
(3) Zona de responsabilitate a fiecãrei structuri tehnice de specialitate pentru administrarea proprietãţii imobiliare se aprobã prin statul de organizare al acesteia.
ART. 61
(1) Structurile tehnice de specialitate pentru administrarea zonalã a proprietãţii imobiliare sunt centrele de domenii şi infrastructuri din subordinea Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(2) Şeful centrului de domenii şi infrastructuri se subordoneazã nemijlocit şefului Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(3) Centrul de domenii şi infrastructuri are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) administrarea proprietãţii imobiliare aflate în zona de responsabilitate;
b) implementarea proiectelor de investiţii imobiliare pentru care are calitatea de investitor delegat;
c) asigurarea dirigenţiei de şantier pentru toate lucrãrile la obiectivele de investiţii şi lucrãrile de intervenţie ce se realizeazã în zona de responsabilitate;
d) mentenanţa cazãrmilor şi urmãrirea comportãrii în timp a construcţiilor şi instalaţiilor;
e) prevenirea şi stingerea incendiilor în cazãrmile pe care le are în administrare;
f) supravegherea tehnicã.
ART. 62
(1) Structura tehnicã de specialitate a Direcţiei domenii şi infrastructuri pentru consultanţã şi asigurarea documentaţiilor tehnico-economice pentru proiectele de investiţii şi acţiunile imobiliare ale Ministerului Apãrãrii este Centrul de studii şi proiectare construcţii militare.
(2) Şeful Centrului de studii şi proiectare construcţii militare se subordoneazã nemijlocit şefului Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(3) Centrul de studii şi proiectare construcţii militare îşi exercitã competenţele în urmãtoarele domenii:
a) asigurarea analizelor tehnico-economice, a studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate pentru implementarea proiectelor de investiţii imobiliare ale Ministerului Apãrãrii;
b) asigurarea consultanţei tehnice de specialitate de identificare, verificare şi avizare a cerinţelor pentru acţiunile imobiliare şi pentru definirea proiectelor de investiţii imobiliare în faza premergãtoare elaborãrii notelor de fundamentare;
c) achiziţia documentaţiilor tehnico-economice, a expertizelor şi studiilor de orice fel pentru proiectele de investiţii imobiliare;
d) elaborarea documentaţiilor tehnico-economice faza proiect tehnic pentru obiectivele militare speciale;
e) investigarea postdezastru a obiectivelor cu caracter special a cãror funcţionare este vitalã pentru Ministerul Apãrãrii.
ART. 63
(1) Structura tehnicã de specialitate a Direcţiei domenii şi infrastructuri pentru intervenţia la obiectivele speciale din Ministerul Apãrãrii este Centrul de intervenţie în situaţii de urgenţã.
(2) Şeful Centrului de intervenţie în situaţii de urgenţã se subordoneazã nemijlocit şefului Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(3) Centrul de intervenţie în situaţii de urgenţã îşi exercitã competenţele în urmãtoarele domenii:
a) antrenarea şi pregãtirea pentru efectuarea intervenţiilor;
b) intervenţia operativã dupã producerea unui fenomen catastrofal - seism, alunecare de teren, inundaţii şi altele asemenea;
c) analiza ulterioarã a acţiunii operative de intervenţie.

SECŢIUNEA a 2-a
Responsabilitãţile centrelor de domenii şi infrastructuri

ART. 64
Centrul de domenii şi infrastructuri, în domeniul administrãrii proprietãţii imobiliare din zona de responsabilitate, are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) organizeazã, coordoneazã, îndrumã şi controleazã activitatea de cadastru şi evidenţele tehnice ale fondului de construcţii, instalaţii aferente şi terenuri utilizate de unitãţile militare în zona de responsabilitate;
b) urmãreşte actualizarea cadastrului şi a altor evidenţe corespunzãtor modificãrilor cantitative care se produc în patrimoniul imobiliar, ca urmare a activitãţilor aprobate, şi organizeazã verificarea corespondenţei acestora cu situaţia realã din teren, urmãrind sã se opereze în acest sens toate modificãrile intervenite;
c) organizeazã, coordoneazã, îndrumã şi verificã operaţiunea de inventariere a construcţiilor şi terenurilor din cazãrmile aflate în zona de responsabilitate, conform termenelor stabilite prin instrucţiuni;
d) urmãreşte şi ţine evidenţa terenurilor şi construcţiilor predate/preluate în folosinţã provizorie la/de la alte instituţii/persoane fizice sau juridice;
e) îndrumã şi sprijinã tehnic şi juridic, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, întocmirea de cãtre structurile utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului a documentaţiilor privind achiziţionarea de terenuri şi construcţii, predarea-primirea de terenuri şi construcţii şi schimbarea de destinaţie;
f) întocmeşte ori, dupã caz, avizeazã lucrãrile de evaluare a unor construcţii şi terenuri din administrarea Ministerului Apãrãrii;
g) iniţiazã demersuri de soluţionare a litigiilor dintre unitãţile militare şi instituţiile de stat şi persoanele fizice sau juridice, în legãturã cu patrimoniul imobiliar al Ministerului Apãrãrii;
h) organizeazã, coordoneazã, îndrumã şi verificã realizarea documentaţiilor de intabulare a cazãrmilor din zona de responsabilitate şi asigurã în acest sens legãtura cu unitãţile topografice şi predarea documentaţiilor cadastrale la oficiile judeţene de cadastru şi publicitate imobiliarã;
i) organizeazã şi executã controale pe linia ţinerii la zi a evidenţelor pe acest domeniu şi participã, la ordin, la inspecţii şi controale prevãzute în planul Ministerului Apãrãrii;
j) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmile aflate în zona de responsabilitate;
k) controleazã şi analizeazã folosirea corectã, conform destinaţiei, a construcţiilor şi terenurilor de cãtre unitãţile militare utilizatoare;
l) analizeazã, verificã şi promoveazã pentru aprobare documentele necesare închirierii terenurilor/spaţiilor disponibile din cazãrmi, la propunerea unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului;
m) desemneazã personal din cadrul centrului pentru a participa la licitaţiile organizate în vederea închirierii de spaţii în cazãrmile din administrare;
n) ţine la zi evidenţa terenurilor şi spaţiilor închiriate din cazãrmile aflate în zona de responsabilitate;
o) analizeazã şi avizeazã propunerile unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului privind scoaterea din funcţiune a construcţiilor şi instalaţiilor cu sau fãrã durata normalã de funcţionare îndeplinitã;
p) participã cu personal de specialitate la operaţiunile de demolare;
q) desemneazã personal pentru a face parte din comisii organizate de diferite eşaloane, pentru analizarea şi rezolvarea pe teren a unor probleme de domenii şi infrastructuri;
r) participã cu personal de specialitate în comisiile de predareprimire a cazãrmilor între diferite structuri militare la/de la alte instituţii publice;
s) urmãreşte şi îndrumã funcţionarea cãminelor militare de unitate/garnizoanã, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
ş) ţine la zi evidenţa locuinţelor de serviciu şi de intervenţie din zona de responsabilitate;
t) preia de la structurile militare desfiinţate sau redislocate cazãrmile şi asigurã conservarea şi întreţinerea lor pânã la stabilirea soluţiilor de utilizare ori predare cãtre alte instituţii ale statului;
ţ) aprobã schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu implicã modificarea acestora şi înainteazã Direcţiei domenii şi infrastructuri fişele modificatoare, în vederea actualizãrii evidenţei tehnice şi statistice a construcţiilor;
u) analizeazã, avizeazã şi înainteazã spre aprobare Direcţiei domenii şi infrastructuri propunerile unitãţilor privind schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce implicã lucrãri de modificare a acestora;
v) ţine evidenţa demolãrilor, urmãreşte întocmirea fişelor modificatoare şi executã modificãrile în dosarul tehnic şi transmite în termen de 30 de zile calendaristice la Direcţia domenii şi infrastructuri fişele modificatoare verificate;
w) transmite anual la Direcţia domenii şi infrastructuri situaţia cu necesarul de locuinţe pentru unitãţile din zona de responsabilitate;
x) participã la întocmirea situaţiei fondului imobiliar rechiziţionabil în zona de responsabilitate;
y) verificã modul în care comandanţii/şefii unitãţilor militare utilizatoare pãstreazã integritatea imobilelor pe care le au în folosinţã;
z) verificã modul de întreţinere a cazãrmilor din zona de responsabilitate.
ART. 65
În domeniul asigurãrii dirigenţiei de şantier centrul de domenii şi infrastructuri are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) verificã existenţa autorizaţiei de construire, a corespondenţei dintre prevederile autorizaţiei şi ale proiectului, precum şi îndeplinirea condiţiilor legale cu privire la aceasta;
b) preia, prin proces-verbal încheiat cu utilizatorul/beneficiarul, conform planului de situaţie, amplasamentul lucrãrilor de bazã, terenurile şi construcţiile destinate organizãrii execuţiei lucrãrilor şi reperele de nivelment şi le predã executantului, libere de orice sarcinã, participând împreunã cu proiectantul şi cu executantul la trasarea generalã a fiecãrei construcţii şi la stabilirea bornelor de reper;
c) studiazã documentaţiile tehnico-economice, caietele de sarcini, tehnologiile şi procedurile prevãzute pentru realizarea lucrãrilor şi verificã existenţa tuturor pieselor scrise şi desenate, corelarea acestora şi respectarea reglementãrilor cu privire la verificarea proiectelor de cãtre specialiştii verificatori de proiecte, atestaţi;
d) verificã existenţa documentelor de atestare a calitãţii şi interzice utilizarea materialelor, prefabricatelor şi semifabricatelor necorespunzãtoare sau fãrã certificate/declaraţie de conformitate ori fãrã agrement tehnic, dupã caz;
e) verificã existenţa în proiect a prevederilor privind fazele de execuţie determinate şi programul de control al calitãţii;
f) verificã existenţa tuturor avizelor, acordurilor, precum şi respectarea prevederilor legale privind documentaţia tehnicã;
g) verificã existenţa şi respectarea sistemului propriu al calitãţii, elaborat de executant, pentru lucrãrile respective;
h) avizeazã detaliile de execuţie elaborate de antreprenorii/furnizorii de lucrãri;
i) urmãreşte realizarea lucrãrilor în conformitate cu prevederile contractului de execuţie, documentaţiei, caietului de sarcini, graficului fizic şi valoric şi actelor normative în vigoare;
j) verificã respectarea tehnologiilor de execuţie, în vederea asigurãrii nivelului calitativ prevãzut în documentaţia tehnicã, în contract şi în normele tehnice în vigoare;
k) interzice folosirea de lucrãtori neautorizaţi pentru lucrãrile la care reglementãrile tehnice au prevederi în acest sens;
l) verificã şi semneazã documente prevãzute în norme, întocmite ca urmare a verificãrilor, procesele-verbale de lucrãri ce devin ascunse, procesele-verbale de recepţie calitativã şi participã la verificãri în faze determinate;
m) interzice utilizarea de tehnologii neagrementate tehnic;
n) asistã la prelevarea probelor de laborator de la locul de punere în operã;
o) urmãreşte realizarea lucrãrilor din punct de vedere tehnic, cantitativ şi calitativ pe tot parcursul execuţiei acestora, verificã şi certificã mãsurãtorile, ataşamentele, situaţiile de platã şi întocmeşte procesul-verbal de stadiu fizic;
p) prezintã Direcţiei domenii şi infrastructuri situaţiile de platã, verificate şi însuşite, pentru decontarea lucrãrilor pentru proiectele de investiţii unde Direcţia domenii şi infrastructuri, conform contractelor încheiate, efectueazã plãţile;
q) cere executantului sistarea execuţiei sau, dupã caz, refacerea lucrãrilor, în baza soluţiilor elaborate de proiectant sau de persoanele abilitate prin lege;
r) propune actualizarea devizelor, obiectelor şi devizelor generale;
s) verificã respectarea cerinţelor stabilite prin lege privind calitatea în construcţii, în cazul efectuãrii de modificãri ale documentaţiei sau adoptãrii de soluţii care schimbã condiţiile iniţiale;
ş) urmãreşte respectarea de cãtre executant a mãsurilor dispuse de proiectant sau de organele abilitate;
t) preia documentele de la executant şi proiectant şi întocmeşte cartea tehnicã a construcţiei, conform prevederilor legii;
ţ) urmãreşte dezafectarea lucrãrilor de organizare a execuţiei şi predã terenul deţinãtorului acestuia;
u) participã la recepţia lucrãrilor, asigurã secretariatul recepţiei şi întocmeşte actul de recepţie;
v) urmãreşte rezolvarea problemelor constatate de comisia de recepţie şi întocmeşte documentele de ducere la îndeplinire a mãsurilor impuse de comisia de recepţie;
x) predã utilizatorului cartea tehnicã a construcţiei întocmitã.
ART. 66
În domeniul realizãrii lucrãrilor la obiectivele de investiţii şi a lucrãrilor de intervenţie, pentru care are calitatea de investitor-delegat, centrul de domenii şi infrastructuri are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) organizeazã şi desfãşoarã, în conformitate cu legislaţia în vigoare, procedurile de atribuire a contractelor de lucrãri, produse şi servicii, privind realizarea programului investiţional;
b) asigurã obţinerea acordurilor şi avizelor prevãzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire;
c) asigurã verificarea proiectelor prin specialişti verificatori de proiecte, atestaţi;
d) aprobã documentaţiile elaborate în faza de proiect tehnic;
e) acţioneazã pentru soluţionarea neconformitãţilor, a defectelor apãrute pe parcursul execuţiei lucrãrilor, precum şi a deficienţelor proiectelor;
f) supravegheazã, urmãreşte tehnic, calitativ şi cantitativ, prin diriginţii de şantier autorizaţi, execuţia lucrãrilor la obiectivele de investiţii şi a lucrãrilor de intervenţie, în conformitate cu prevederile autorizaţiei de construire, documentaţiei tehnico-economice verificate şi aprobate, contractului, caietelor de sarcini, instrucţiunilor, standardelor şi normativelor tehnice de specialitate în vigoare;
g) asigurã recepţia lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente, conform prevederilor actelor normative în vigoare;
h) asigurã întocmirea, prezentarea şi susţinerea dosarului cu documentele justificative pentru stabilirea valorii definitive a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente realizate;
i) asigurã întocmirea cãrţii tehnice a construcţiilor executate şi predarea acesteia cãtre utilizatori;
j) verificã şi avizeazã notele de fundamentare tehnico-economicã pentru proiectele/obiectivele de investiţii din zona de responsabilitate;
k) vireazã la ISC suma echivalentã cotei de 0,7% aferentã cheltuielilor fãcute de investitor pentru realizarea obiectivelor de investiţii şi lucrãrilor de intervenţii la care inspecţia de stat este asiguratã de acest organism, precum şi alte taxe, comisioane sau contribuţii în legãturã cu realizarea lucrãrilor, conform prevederilor legale;
l) asigurã, pe timpul execuţiei obiectivelor de investiţii, pânã la finalizarea lucrãrilor, prin controale periodice, respectarea executãrii lucrãrilor din documentaţiile avizate privind îndeplinirea cerinţei esenţiale "securitate la incendiu".
ART. 67
În domeniul mentenanţei cazãrmilor şi urmãrirea comportãrii în timp a construcţiilor şi instalaţiilor, centrul de domenii şi infrastructuri are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) solicitã unitãţilor militare, care au alocate fonduri în bugetul centrului de domenii şi infrastructuri, întocmirea listelor de lucrãri de reparaţii curente la clãdiri şi instalaţiile aferente acestora;
b) verificã documentaţia pentru lucrãrile de reparaţii curente propuse, frecvenţa cu care ele au mai fost executate, în conformitate cu normele elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri şi aprobate de ministrul apãrãrii, şi verificã dacã aceste lucrãri de reparaţii sunt sau nu prioritare;
c) stabileşte, prin specialiştii sãi, listele finale de lucrãri de reparaţii curente necesare a se realiza şi procedeazã la contractarea lucrãrilor în condiţiile legii;
d) verificã şi aprobã documentaţiile tehnice pentru lucrãrile de reparaţii curente şi întreţinere executate în regie proprie, la construcţiile din cazãrmile proprii şi cele aflate în administrare;
e) dispune începerea lucrãrilor de reparaţii curente;
f) urmãreşte, prin diriginţii de şantier autorizaţi în condiţiile legii, realizarea lucrãrilor de reparaţii curente, în conformitate cu graficul fizic şi valoric, verificã lucrãrile şi situaţiile de platã aferente, pe care le deconteazã;
g) aprobã procesele-verbale de recepţie şi dosarele cu documente justificative pentru lucrãrile de reparaţii curente şi întreţinere executate în regie proprie şi antreprizã, la construcţiile din cazãrmile proprii şi cele ale structurilor centrale care nu au microstructuri specializate de administrare a imobilelor;
h) controleazã, prin comisii proprii sau în cadrul comisiilor organizate de Ministerul Apãrãrii, modul în care sunt respectate normele de exploatare şi întreţinere a construcţiilor, instalaţiilor şi terenurilor şi aplicã sancţiuni atunci când constatã încãlcarea acestora;
i) participã în comisiile organizate de structurile Ministerului Apãrãrii la verificarea modului de respectare a normelor de exploatare şi întreţinere a construcţiilor, instalaţiilor şi terenurilor;
j) organizeazã perfecţionarea pregãtirii de specialitate a personalului propriu şi a administratorilor cazãrmilor aflate în administrare;
k) controleazã şi verificã parametrii realizaţi de instalaţiile energetice, eficienţa instalaţiilor şi utilajelor de resortul construcţiicazare aflate în funcţiune şi face propuneri pentru scoaterea din funcţiune a celor neeficiente, respectiv pentru modernizarea şi îmbunãtãţirea performanţelor tehnice;
l) analizeazã şi avizeazã propunerile unitãţilor militare din cazãrmile aflate în administrare privind nevoile în resurse energetice, utilitãţi, materiale de întreţinere, curãţenie şi iluminat şi comunicã acestora cotele aprobate, precum şi modul de asigurare în unitãţi fizice sau echivalent valoric;
m) participã cu personal tehnic specializat şi autorizat în comisiile de verificare tehnicã a construcţiilor atunci când se solicitã acest lucru;
n) verificã şi aprobã estimarea lucrãrilor de reparaţii curente pentru anul urmãtor şi solicitã fonduri pentru realizarea acestora.
ART. 68
În domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, centrul de domenii şi infrastructuri are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) asigurã respectarea şi aplicarea prevederilor legale privind apãrarea împotriva incendiilor în cazarma proprie;
b) urmãreşte ca în cazãrmile pe care le administreazã sã fie asigurate mijloacele tehnice de apãrare împotriva incendiilor potrivit reglementãrilor în vigoare;
c) controleazã, prin personalul atestat, modul cum sunt respectate normele de prevenire şi stingere a incendiilor în folosirea construcţiilor şi instalaţiilor aferente în zona de responsabilitate;
d) propune prin raport scris conducerii Direcţiei domenii şi infrastructuri anularea autorizaţiilor de securitate la incendiu, când constatã nerespectarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor cuprinse în documentaţii sau încãlcarea gravã a reglementãrilor specifice;
e) ţine evidenţa tuturor utilajelor de stins incendiu din cazãrmile pe care le administreazã, pe tipuri, ani de fabricaţie, puneri în funcţiune şi stare tehnicã;
f) verificã, la cerere, instalaţiile de paratrãsnet şi prizele de pãmânt din cazãrmile aflate în zona de responsabilitate şi ţine evidenţa mãsurãtorilor acestora;
g) urmãreşte organizarea exerciţiilor de intervenţie comune cu pompierii militari, în cazãrmile din zona de responsabilitate;
h) înainteazã semestrial, pânã la 30 ianuarie şi, respectiv, 15 iulie, biroului de prevenire şi stingere a incendiilor din Direcţia domenii şi infrastructuri dãrile de seamã privind activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor.
ART. 69
În domeniul supravegherii tehnice, centrul de domenii şi infrastructuri are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) întocmeşte evidenţa instalaţiilor mecanice sub presiune pentru toate cazanele de încãlzire centralã şi de abur de medie presiune aflate în zona de responsabilitate;
b) controleazã şi îndrumã la unitãţile din administrare modul cum sunt pregãtite pentru iarnã reţelele termice, centralele, punctele termice;
c) asigurã verificarea tehnicã oficialã a instalaţiilor mecanice sub presiune, în baza "Planului anual de verificãri tehnice oficiale ale instalaţiilor mecanice sub presiune şi instalaţiilor de ridicat", din cadrul cazãrmilor aparţinând structurilor centrale şi comandamentelor de armã care nu au în structurã centre de întreţinere, reparaţii curente şi exploatare cazãrmi, precum şi din cazarma proprie;
d) asigurã verificarea tehnicã oficialã pentru cazanele de abur de medie presiune şi apã fierbinte din cadrul cazãrmilor aparţinând categoriilor de forţe ale armatei, din zona de responsabilitate;
e) organizeazã, la solicitarea unitãţilor militare din aria de responsabilitate, pregãtirea şi autorizarea fochiştilor, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR;
f) întocmeşte şi înainteazã la eşalonul superior, anual, darea de seamã privind desfãşurarea activitãţii de supraveghere tehnicã a instalaţiilor mecanice sub presiune, a instalaţiilor de ridicat şi a activitãţii de metrologie în Armata României.

SECŢIUNEA a 3-a
Responsabilitãţile Centrului de studii şi proiectare construcţii militare

ART. 70
(1) Centrul de studii şi proiectare construcţii militare, în domeniul asigurãrii analizelor şi studiilor tehnico-economice, are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) elaboreazã analizele tehnico-economice şi asigurã studiile de prefezabilitate şi fezabilitate pentru implementarea proiectelor de investiţii imobiliare ale Ministerului Apãrãrii, în conformitate cu prevederile legale în domeniu;
b) prezintã, în cadrul şedinţelor Comisiei tehnice a specialiştilor, soluţiile tehnice identificate şi documentaţia elaboratã parţial, spre validare, beneficiarului de investiţie şi unitãţii utilizatoare iniţiatoare a proiectului;
c) întocmeşte documentaţiile tehnice necesare obţinerii avizelor şi acordurilor prevãzute de lege şi urmãreşte primirea acestora;
d) prezintã documentaţia finalizatã, spre însuşire, beneficiarului de investiţie şi unitãţii utilizatoare iniţiatoare a proiectului;
e) susţine documentaţia tehnico-economicã, finalizatã, pentru aprobare.
(2) În domeniul asigurãrii consultanţei tehnice de specialitate, Centrul de studii şi proiectare construcţii militare are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) analizeazã cerinţele exprimate de categoriile de forţe ale armatei privind amplasarea de echipamente şi/sau recompartimentarea/adaptarea facilitãţilor existente;
b) acordã sprijin de specialitate în identificarea cerinţelor şi definirea proiectelor notelor de fundamentare;
c) analizeazã notele de fundamentare primite şi formuleazã puncte de vedere privind necesitatea completãrii datelor pentru întocmirea temei/ghidului de proiectare şi identificã soluţiile tehnice posibile de realizare a proiectelor de investiţii imobiliare.
ART. 71
În domeniul achiziţiei documentaţiilor tehnico-economice faza "studiu de prefezabilitate" - SPF şi "studiu de fezabilitate" - SF pentru proiectele de investiţii imobiliare, Centrul de studii şi proiectare construcţii militare are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) elaboreazã caietele de sarcini şi achiziţioneazã documentaţiile tehnico-economice fazele "studiu de prefezabilitate" - SPF şi "studiu de fezabilitate" - SF care depãşesc capacitatea de proiectare a unitãţii;
b) participã cu specialişti în comisiile de achiziţie a proiectãrii şi execuţiei şi în comisiile de recepţie a serviciilor de proiectare.
ART. 72
În domeniul elaborãrii documentaţiilor tehnico-economice faza "studiu de fezabilitate" - SF pentru obiectivele militare speciale pentru care procedura de achiziţie a documentaţiei nu poate fi fãcutã, Centrul de studii şi proiectare construcţii militare are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) elaboreazã documentaţia tehnico-economicã faza "studiu de fezabilitate" - SF, în conformitate cu prevederile legale în domeniu;
b) prezintã, în cadrul şedinţelor Comisiei tehnice a specialiştilor, soluţiile tehnice identificate şi documentaţia elaboratã parţial, spre validare, beneficiarului de investiţie şi unitãţii utilizatoare iniţiatoare a proiectului;
c) întocmeşte documentaţiile tehnice necesare obţinerii avizelor şi acordurilor prevãzute de lege şi urmãreşte primirea acestora;
d) prezintã documentaţia finalizatã, spre însuşire, beneficiarului de investiţie şi unitãţii utilizatoare iniţiatoare a proiectului;
e) susţine documentaţia tehnico-economicã, finalizatã, pentru aprobare.
ART. 73
În domeniul investigãrii postdezastru a obiectivelor cu caracter special, Centrul de studii şi proiectare construcţii militare are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) participã, în perioada imediat urmãtoare producerii unui dezastru, la inspectarea/evaluarea stãrii fizice a construcţiilor cu caracter special a cãror funcţionare este vitalã pentru Ministerul Apãrãrii;
b) participã cu ingineri constructori cu experienţã în proiectare în echipe de evaluare tehnicã rapidã şi executã schiţe şi calcule sumare de rezistenţã, de regulã la faţa locului, care stau la baza lucrãrilor de intervenţie rapidã postdezastru pentru punerea în siguranţã provizorie a construcţiilor avariate.
ART. 74
Şeful Centrului de studii şi proiectare construcţii militare avizeazã:
a) documentaţiile tehnico-economice de recompartimentare a construcţiilor sau de schimbare de destinaţie, care nu afecteazã siguranţa şi stabilitatea clãdirilor şi structurilor;
b) documentaţiile tehnico-economice de amplasare a echipamentelor pe structurile construcţiilor existente.

SECŢIUNEA a 4-a
Responsabilitãţile Centrului de intervenţie în situaţii de urgenţã

ART. 75
Centrul de intervenţie în situaţii de urgenţã, în domeniul antrenãrii şi pregãtirii pentru efectuarea intervenţiilor, are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) stabileşte concepţia desfãşurãrii acţiunilor de protecţie/intervenţie, pe specific de situaţie/fenomen catastrofal;
b) stabileşte fazele/etapele de realizare a acţiunilor pe specific de situaţie;
c) organizeazã echipe, stabileşte responsabilitãţile şi atribuţiile în acţiunile de intervenţie, pe specific de situaţie;
d) elaboreazã scenarii, planuri şi proceduri specifice;
e) planificã, pregãteşte, organizeazã şi desfãşoarã exerciţii şi aplicaţii de pregãtire cu personalul propriu, conform planului de instrucţie de specialitate aprobat de şeful centrului;
f) executã, la ordinul şefului Direcţiei domenii şi infrastructuri, misiuni de pregãtire/antrenare a forţelor prin realizarea de lucrãri urgente pentru Ministerul Apãrãrii;
g) asigurã condiţiile pentru efectuarea acţiunilor de intervenţii.
ART. 76
În domeniul intervenţiei operative dupã producerea unui fenomen catastrofal - seism, alunecare de teren, inundaţii şi altele, Centrul de intervenţie în situaţii de urgenţã exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã deplasarea echipei de intervenţie şi integrarea în dispozitivul de acţiune a forţelor şi mijloacelor stabilite prin planul/procedura de intervenţie;
b) participã la inspectarea construcţiei avariate şi la evaluarea rapidã a stãrii acesteia prin investigarea din exterior a clãdirii, evaluarea grosierã a degradãrilor suferite şi inspecţia pentru estimarea gradului de siguranţã a construcţiei în funcţie de nivelul degradãrilor majore suferite, cum ar fi prãbuşiri parţiale, înclinãri faţã de verticalã, dislocãri ale pereţilor sau/şi modificãri ale terenului, cum ar fi crãpãturi, umflãturi, alunecãri ale acestuia şi altele;
c) inspecteazã echipamentele şi instalaţiile, conductele de gaze şi combustibil sub aspectul integritãţii lor şi al suporturilor/reazemelor de fixare, continuitatea conductorilor şi cablurilor electrice, inclusiv a integritãţii izolaţiei acestora, şi integritatea rezervoarelor/recipientelor de depozitare, pentru depistarea eventualelor scurgeri/împrãştieri de substanţe şi altele;
d) marcheazã construcţiile/instalaţiile, ca urmare a investigaţiilor efectuate, conform legislaţiei în vigoare;
e) solicitã forţe de sprijin de la alte unitãţi şi intervine pentru punerea în siguranţã provizorie a construcţiilor avariate, prin realizarea de lucrãri de sprijinire provizorie pentru preluarea încãrcãrilor verticale ale elementelor structurale şi/sau ale pereţilor dislocaţi care tind sã se rãstoarne, realizarea de lucrãri provizorii de stabilizare a mişcãrii terenului prin baterea de piloţi, ridicarea de ziduri de sprijin provizorii, întreruperea alimentãrii electrice, închiderea vanelor conductelor de gaze naturale şi/sau de combustibil, apã şi efectuarea de intervenţii de primã urgenţã, care sã asigure funcţionarea acestora în caz de necesitate.
ART. 77
Centrul de intervenţie în situaţii de urgenţã, în domeniul analizei ulterioare a acţiunilor operative de intervenţie, are urmãtoarele atribuţii:
a) descrie succint dezastrul, efectele şi starea construcţiilor/instalaţiilor;
b) descrie acţiunile de intervenţie operativã întreprinse şi starea construcţiilor/instalaţiilor în urma intervenţiei;
c) analizeazã critic situaţiile, mãsurile întreprinse şi rezultatele obţinute;
d) participã la stabilirea din punct de vedere valoric şi cantitativ a pagubelor produse de seism/alunecare de teren/inundaţie şi altele asemenea;
e) face propuneri şi recomandãri privind mãsurile ce trebuie întreprinse, în continuarea intervenţiei pentru punerea în siguranţã provizorie, pentru reabilitarea construcţiilor/instalaţiilor.

CAP. VII
Dezvoltarea şi modernizarea proprietãţii imobiliare

SECŢIUNEA 1
Programe şi proiecte imobiliare

ART. 78
Dezvoltarea şi modernizarea proprietãţii imobiliare se fac prin programe şi proiecte de investiţii de naturã imobiliarã.
ART. 79
(1) Proiectul imobiliar reprezintã obiectivul/ rezultatul scontat de a obţine bunuri publice de natura imobilelor, situate pe amplasamente distinct delimitate, prin investire de capital pe timp limitat.
(2) Proiectul de investiţie imobiliarã constã în realizarea unei proprietãţi imobiliare noi sau în intervenţia asupra unei proprietãţi imobiliare existente.
(3) Intervenţia asupra unei proprietãţi imobiliare existente constã în extinderea, modernizarea, transformarea, consolidarea, demolarea parţialã, modificarea, reabilitarea, reconstruirea sau repararea capitalã a proprietãţii imobiliare respective, este asimilatã obiectivelor de investiţii, se iniţiazã numai dupã expertizarea tehnicã de calitate şi/sau auditul energetic al construcţiei/clãdirii, dupã caz, este efectuatã în scopul asigurãrii cerinţelor esenţiale de calitate şi funcţionale ale construcţiilor/imobilelor respective şi se iniţiazã numai dupã expertizarea tehnicã de calitate a construcţiei/clãdirii.
(4) Programul imobiliar reprezintã un ansamblu coerent de acţiuni, proiecte/obiective, evaluate şi selectate pe baza criteriilor de prioritizare în vederea finanţãrii, care se desfãşoarã de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri pe o perioadã mai mare de un an.
ART. 80
Managementul programelor şi proiectelor de investiţii imobiliare se realizeazã de Direcţia domenii şi infrastructuri prin personal specializat - manageri/directori de programe/proiecte de investiţii imobiliare.

SECŢIUNEA a 2-a
Iniţierea, avizarea şi aprobarea proiectelor de investiţii imobiliare

ART. 81
(1) Planul de dezvoltare a unei cazãrmi/baze/ instalaţii militare se analizeazã anual pentru urmãtorii 5 ani, se actualizeazã şi se aprobã de cãtre comandant având în vedere perspectiva misiunilor, evoluţia forţelor şi starea construcţiilor existente.
(2) Proiectele de investiţii imobiliare se realizeazã/implementeazã numai pe baza documentaţiilor tehnico-economice, aprobate în condiţiile legii.
ART. 82
(1) Elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrãri la obiective/proiecte de investiţii noi şi pentru lucrãri de intervenţie la construcţii/proprietãţi imobiliare existente se face în urmãtoarele faze:
a) nota de fundamentare - NF;
b) studiu de prefezabilitate - SPF;
c) studiu de fezabilitate - SF;
d) proiect tehnic - PT.
(2) Formularea cerinţei de construcţii, instalaţii aferente şi amenajãri se face prin nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea de investiţie imobiliarã şi are în vedere asigurarea întregului complex de facilitãţi principale şi de susţinere specifice staţionãrii, instruirii şi antrenãrii forţelor.
ART. 83
(1) Competenţele de iniţiere, avizare, aprobare şi implementare a proiectelor de investiţii imobiliare în Ministerul Apãrãrii, precum şi structura şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice se stabilesc prin reglementãri separate.
(2) Autoritatea competentã sã analizeze şi sã avizeze documentaţiile tehnico-economice pentru acţiunile şi proiectele Ministerului Apãrãrii în domeniul imobiliar, inclusiv cele finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate - NSIP, precum şi alte proiecte ce se realizeazã în cooperare/colaborare multinaţionalã sau naţionalã, indiferent de sursele de finanţare sau de aprobãri ale proiectelor ce se dau de alte organisme militare/civile ale NATO, UE sau partenere, este Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Apãrãrii, denumit în continuare CTE.
(3) Sunt supuse avizãrii în CTE urmãtoarele documentaţii tehnico-economice pentru:
a) proiectele de investiţii imobiliare;
b) proiectele de valorificare a imobilelor prin concesiune sau prin asociere în participaţiune;
c) alte acţiuni, studii şi strategii în domeniul imobiliar.
(4) Organizarea şi funcţionarea CTE al Ministerului Apãrãrii se stabilesc prin regulament.

SECŢIUNEA a 3-a
Programarea şi bugetarea programelor şi proiectelor de investiţii imobiliare

ART. 84
(1) Introducerea proiectelor în programele de finanţare şi planificarea prin buget a fondurilor pentru realizarea programelor şi proiectelor de investiţii imobiliare sunt în sarcina statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare sau, dupã caz, a comandamentelor de armã - beneficiari de investiţii.
(2) Implementarea programelor şi proiectelor de investiţii imobiliare se asigurã prin Direcţia domenii şi infrastructuri, pe baza documentelor de finanţare aprobate de ordonatorul principal de credite.

SECŢIUNEA a 4-a
Implementarea proiectelor imobiliare

ART. 85
(1) Implementarea unui proiect de investiţie imobiliarã aprobat se face prin achiziţie publicã, în sistem la cheie ori la pachet - proiectare şi construire.
(2) Implementarea proiectului de investiţie imobiliarã cuprinde elaborarea/dezvoltarea documentaţiei tehnico-economice în faza de proiect tehnic, verificarea acestuia pe specialitãţi cu personal atestat şi autorizarea construirii şi edificarea/realizarea fizicã efectivã a obiectelor investiţiei, respectiv a clãdirilor, construcţiilor şi/sau amenajãrilor cuprinse în documentaţia tehnico-economicã aprobatã.
(3) Modul de realizare şi recepţionare a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente, precum şi stabilirea valorii definitive a acestora se stabilesc prin reglementãri separate.

SECŢIUNEA a 5-a
Transferul proiectului finalizat/lucrãrilor finalizate cãtre utilizator

ART. 86
(1) Proiectul finalizat/lucrãrile finalizate se transferã de cãtre investitor prin procesul-verbal de recepţie cãtre şeful/comandantul unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului sau, dupã caz, beneficiarului de investiţie.
(2) Predarea obiectului realizat, finalizat/lucrãrilor finalizate cãtre utilizator este îndeplinitã în momentul semnãrii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor de cãtre şeful/comandantul unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului sau, dupã caz, de cãtre şeful/comandantul unitãţii militare, beneficiar de investiţie.
ART. 87
Proiectul de investiţie imobiliarã realizat şi recepţionat este înregistrat în evidenţa Ministerului Apãrãrii astfel:
a) în evidenţa contabilã a Centrului de domenii şi infrastructuri, dupã finalizarea lucrãrilor de investiţii, în baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor - scãderea din evidenţa contabilã se face în baza actului de primire emis de unitatea militarã utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului;
b) în evidenţa contabilã a unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, în baza actului de primire emis, dupã luarea în primire de cãtre acesta a obiectivului/obiectelor finalizate recepţionate;
c) în evidenţa tehnicã a unitãţii deţinãtoare a dosarului tehnic, pe baza fişei modificatoare întocmite de administratorul de cazarmã;
d) în evidenţa juridicã a Direcţiei domenii şi infrastructuri şi a centrului de domenii şi infrastructuri, în baza studiului de fezabilitate, a autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor.

CAP. VIII
Asigurarea imobilelor cu utilaje tehnologice, echipamente şi dotãri specifice

SECŢIUNEA 1
Dotarea imobilelor

ART. 88
Dotarea construcţiilor reprezintã totalitatea activitãţilor şi acţiunilor prin care se asigurã procurarea şi integrarea utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor de resortul construcţii-cazare în cadrul utilitãţilor aferente unei construcţii pentru ca acestea sã devinã funcţionale.
ART. 89
Dotarea construcţiilor se face:
a) în cadrul unui proiect de investiţie imobiliarã;
b) în cadrul programului de dotãri independente.
ART. 90
Baza în care se executã dotarea construcţiilor este:
a) lista de utilaje tehnologice, echipamente şi dotãri specifice, parte integrantã a documentaţiei tehnico-economice a proiectelor de investiţii imobiliare;
b) lista de utilaje tehnologice, echipamente şi dotãri specifice, întocmitã de beneficiarul de investiţie, cu respectarea normelor pentru înlocuirea celor care nu mai funcţioneazã la parametrii proiectaţi, parte integrantã a programului de dotãri independente.
ART. 91
Asigurarea cu utilaje tehnologice, echipamente şi dotãri specifice se realizeazã prin:
a) Direcţia domenii şi infrastructuri pentru proiectele de investiţie imobiliarã;
b) categoriile de forţe ale armatei/comandamente de armã/similare, în baza unor documentaţii tehnice de montaj întocmite de furnizorul de utilaje, echipamente şi dotãri specifice, avizate tehnic de centrele de domenii şi infrastructuri sau, dupã caz, de centrele de cartiruire trupe şi administrare cazãrmi, aprobate de beneficiarii de investiţii.
ART. 92
(1) Algoritmul pentru asigurarea, autorizarea şi punerea în funcţiune a utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice constã în:
a) stabilirea necesitãţii şi oportunitãţii înlocuirii;
b) stabilirea necesarului de utilaje ce trebuie înlocuite;
c) fundamentarea prin proiectul de buget a fondurilor aferente;
d) aprobarea fondurilor prin bugetul beneficiarului de investiţie;
e) întocmirea planului de dotare în limita fondurilor aprobate;
f) întocmirea şi aprobarea listelor de finanţare;
g) întocmirea şi aprobarea programului achiziţiilor publice al autoritãţii contractante;
h) iniţierea şi finalizarea procedurii de achiziţie a utilajelor;
i) întocmirea documentaţiei tehnice de montaj, avizarea şi aprobarea acesteia;
j) urmãrirea executãrii contractului de furnizare cu montaj, recepţionarea, autorizarea şi punerea în funcţiune, conform destinaţiei stabilite;
k) alocarea la drepturi de consum pe ore de funcţionare;
l) completarea cãrţilor tehnice de exploatare;
m) scoaterea din funcţiune.
(2) Pentru asigurarea şi gestionarea bunurilor de resortul "construcţii", unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului au urmãtoarele obligaţii, ce se exercitã prin formaţiunile de administrare:
a) stabilirea necesarului;
b) aprovizionarea, depozitarea şi distribuirea;
c) inventarierea, declasarea şi casarea bunurilor materiale de construcţii-cazare;
d) determinarea şi scãderea din evidenţa contabilã a perisabilitãţilor la materiale de construcţii-cazare;
e) darea la scãdere a bunurilor materiale de construcţii-cazare lipsã sau degradate din cauze exoneratoare de rãspundere materialã;
f) asigurarea, repartizarea, distribuirea şi scãderea materialelor pentru iluminat şi de curãţenie;
g) asigurarea, repartizarea, distribuirea şi scãderea combustibililor.

SECŢIUNEA a 2-a
Autorizarea funcţionãrii utilajelor tehnologice

ART. 93
Verificarea tehnicã oficialã pentru cazanele de abur, apã fierbinte şi apã caldã din cazãrmi se face numai de personal autorizat.
ART. 94
Centrele de domenii şi infrastructuri şi centrele de cartiruire trupe şi administrare cazãrmi pot asigura şcolarizarea şi autorizarea fochiştilor pentru cazane, în conformitate cu prescripţiile tehnice ISCIR.
ART. 95
Autorizarea utilajelor/instalaţiilor tehnologice se face de persoane autorizate, în condiţiile legii.

SECŢIUNEA a 3-a
Întreţinerea, revizia tehnicã şi repararea utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor

ART. 96
Pe toatã durata lor de funcţionare, utilajele tehnologice, echipamentele şi dotãrile specifice construcţiilor sunt supuse unor intervenţii care au ca scop menţinerea, determinarea sau restabilirea stãrii tehnice a acestora, şi anume:
a) întreţinerea zilnicã;
b) revizia tehnicã;
c) reparaţia curentã;
d) reparaţia capitalã;
e) reparaţia accidentalã.
ART. 97
(1) Întreţinerea zilnicã are ca scop prevenirea uzurii normale şi a defecţiunilor tehnice, asigurarea funcţionãrii normale şi prevenirea accidentelor pe timpul funcţionãrii.
(2) În cadrul lucrãrilor de întreţinere zilnicã, la fiecare tip de utilaj tehnologic sau echipament, se executã şi lucrãrile specifice de întreţinere prevãzute în cãrţile tehnice ale acestora.
(3) Lucrãrile de întreţinere zilnicã se executã de cãtre personalul de exploatare care, la preluarea pentru exploatare a utilajelor tehnologice, echipamentelor sau dotãrilor specifice construcţiei, trebuie instruit de administratorul cazãrmii pentru însuşirea aprofundatã a documentaţiei tehnice a acestora şi cunoaşterea particularitãţilor de construcţie, funcţionare şi exploatare.
ART. 98
(1) Reviziile tehnice se planificã şi se executã în mod obligatoriu, la intervale egale de funcţionare a utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor, de regulã la un an, pe toatã durata de exploatare a acestora, dacã prevederile cãrţilor tehnice nu prevãd altfel.
(2) Revizia tehnicã cuprinde ansamblul de operaţii prin care se controleazã, se verificã şi se stabileşte starea tehnicã a utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor.
(3) Cu ocazia reviziei tehnice se executã şi toate lucrãrile prevãzute la întreţinerile zilnice.
(4) Dacã la revizia tehnicã se constatã defecţiuni care ar putea provoca întreruperea funcţionãrii utilajelor tehnologice, iar pentru eliminarea acestor defecţiuni este nevoie sã se înlocuiascã piese şi subansambluri sau este nevoie sã se execute lucrãri care necesitã cheltuieli şi un timp de mobilizare mai mari decât cele prevãzute pentru revizia tehnicã, atunci se executã în continuare reparaţia curentã necesarã.
(5) Revizia tehnicã se executã în unitate, pe locul de lucru al utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor, în ateliere specializate existente în unitate, la unitãţile de administrare a proprietãţii imobiliare sau la operatori economici, numai de personal autorizat în domeniu.
(6) Revizia tehnicã se încheie cu un proces-verbal care conţine:
a) datele de identificare: denumire, indicativ, serie, numãr de inventar şi altele asemenea;
b) deficienţe constatate şi remediate;
c) aprecieri privind folosirea şi întreţinerea;
d) piesele de schimb consumate;
e) propuneri privind necesitatea executãrii unei reparaţii curente;
f) date despre personalul care a executat revizia.
ART. 99
(1) Reparaţia curentã se executã preventiv în scopul restabilirii stãrii tehnice a utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor la parametrii nominali.
(2) Planificarea reparaţiei curente se face în anul anterior celui în care se executã.
(3) Reparaţia curentã se executã în ateliere specializate.
(4) Reparaţia curentã se încheie cu un proces-verbal care conţine:
a) datele de identificare: denumire, indicativ, serie, numãr de inventar şi altele asemenea;
b) operaţiile principale executate, cu precizarea subansamblurilor înlocuite sau separate;
c) rezultatul probelor executate dupã reparaţie;
d) costul reparaţiei;
e) termenul de garanţie;
f) date despre unitatea care a executat reparaţia.
ART. 100
(1) Reparaţia capitalã se executã în scopul restabilirii parametrilor tehnico-funcţionali ai utilajelor, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor, la valoarea nominalã, şi trebuie sã asigure acestora funcţionarea normalã în urmãtorul ciclu, în condiţiile în care este justificatã din punct de vedere economic.
(2) Reparaţia capitalã este reparaţia preventivã cea mai complexã, a cãrei execuţie se planificã în anul anterior anului în care se executã.
(3) Reparaţia capitalã se executã în ateliere specializate.
(4) Cu ocazia reparaţiei capitale se pot executa şi lucrãri care aduc utilajele tehnologice, echipamentele sau dotãrile specifice construcţiilor la nivelul de performanţã corespunzãtor tipurilor similare care se produc în perioada respectivã.
ART. 101
(1) Reparaţia accidentalã se executã la necesitate, ori de câte ori utilajele tehnologice, echipamentele şi dotãrile specifice construcţiilor sunt scoase din funcţiune din cauza defectãrii sau intrãrii unor repere componente în zona limitã de uzurã şi au ca scop restabilirea stãrii de funcţionare în timpul cel mai scurt.
(2) Reparaţia accidentalã nu se planificã, dar se iau din timp mãsurile tehnico-organizatorice necesare de asigurare logisticã cu materiale şi piese de schimb, urmãrindu-se evoluţia stãrii tehnice, atât în cadrul întreţinerii zilnice, cât şi în cadrul reviziilor tehnice ale utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice construcţiilor.
(3) Reparaţia accidentalã care se executã în urma unor defecţiuni provocate fie de accidente, fie de uzuri rapide cauzate de exploatarea şi întreţinerea necorespunzãtoare a utilajelor tehnologice, echipamentelor şi dotãrilor specifice se constituie ca pagubã, se cerceteazã administrativ, iar cheltuielile efectuate pentru reparaţie se recupereazã de la cei vinovaţi de producerea pagubei.
ART. 102
(1) Utilajele tehnologice, echipamentele şi dotãrile specifice construcţiilor, a cãror duratã normalã de serviciu este îndeplinitã, se pot înlocui.
(2) Utilajele tehnologice, echipamentele şi dotãrile specifice construcţiilor, ale cãror costuri pentru efectuarea reparaţiilor capitale sau accidentale sunt egale ori mai mari decât valoarea de înlocuire a acestora, se înlocuiesc.
(3) În cazul în care înlocuirea utilajelor tehnologice necesitã modificarea de instalaţii termo-mecanice, electrice, de automatizare şi altele asemenea, acest lucru se face numai pe baza unei documentaţii tehnice, elaboratã de un proiectant de specialitate, care poate fi altã persoanã decât furnizorul de echipamente.

CAP. IX
Utilizarea şi mentenanţa imobilelor

SECŢIUNEA 1
Utilizarea imobilelor

ART. 103
(1) Repartizarea în folosinţã pe unitãţi/subunitãţi a terenurilor, construcţiilor şi instalaţiilor din cazãrmi se face cu ocazia înfiinţãrii/reorganizãrii unitãţilor/formaţiunilor militare.
(2) Atunci când într-o cazarmã sunt dislocate mai multe unitãţi militare, repartizarea pe unitãţi a terenurilor, construcţiilor şi instalaţiilor se aprobã de cãtre comandantul eşalonului superior.
(3) Pentru unitãţile subordonate unor categorii diferite de forţe ale armatei, din subordinea Statului Major General, repartizarea pe unitãţi a construcţiilor şi terenurilor se aprobã de şeful Statului Major General, cu avizul prealabil al Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(4) Pentru structurile centrale şi unitãţile din subordinea acestora, altele decât Statul Major General, repartizarea pe unitãţi a construcţiilor şi terenurilor se aprobã de cãtre şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(5) Construcţiile şi instalaţiile se predau la unitãţi/subunitãţi de cãtre administratorul de cazarmã, pe baza formularului tipizat de predare-primire a construcţiilor şi accesoriilor fixe.
(6) Bunurile materiale de resortul construcţii-cazare din dotarea imobilului se predau la subunitãţi pe baza documentelor justificative în vigoare.
ART. 104
(1) Predarea-primirea în/din folosinţã a cazãrmilor se face în baza comunicãrii scrise a şefului Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(2) La activitatea de predare-primire participã reprezentanţii structurilor implicate, delegaţii centrelor de domenii şi infrastructuri, centrelor de administrare şi cartiruire trupe/similare din subordinea statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare.
(3) Documentele de predare-primire se întocmesc conform modelului prezentat în anexa nr. 7, acestea trebuie sã fie explicite şi sã cuprindã datele de identificare ale terenurilor, construcţiilor şi instalaţiilor din cazãrmi, informaţii privind situaţia juridicã şi starea tehnicã a acestora, eventuale litigii care au fost constatate, precum şi modul de asigurare a utilitãţilor.
ART. 105
Unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilelor au urmãtoarele obligaţii:
a) împrejmuirea sau bornarea perimetrului cazãrmilor, întreţinerea şi repararea acestora, ori de câte ori este nevoie;
b) colaborarea cu reprezentanţii centrelor de domenii şi infrastructuri şi cu cei ai Direcţiei topografice militare, în scopul realizãrii mãsurãtorilor cadastrale;
c) încheierea de procese-verbale de bunã vecinãtate cu persoanele sau instituţiile ale cãror imobile sunt situate în vecinãtatea cazãrmilor/imobilelor;
d) introducerea, în copie, la dosarul tehnic a extrasului de carte funciarã;
e) utilizarea terenurilor, construcţiilor şi instalaţiilor conform destinaţiei prevãzute, predarea acestora cãtre subunitãţi, sub semnãturã, şi supravegherea curentã a acestora, în scopul prevenirii degradãrii, incendiilor, înstrãinãrii ilegale, folosirii abuzive şi poluãrii mediului înconjurãtor;
f) întreţinerea terenurilor prin lucrãri de combatere a eroziunii solului, protecţia malurilor şi desecãri;
g) executarea la timp şi de calitate a lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii;
h) conservarea construcţiilor şi instalaţiilor neutilizate temporar;
i) executarea inventarierii terenurilor, construcţiilor şi materialelor la termenele stabilite de legislaţia în vigoare;
j) pãstrarea integritãţii patrimoniului imobiliar al armatei;
k) asigurarea utilitãţilor, utilajelor, echipamentelor şi bunurilor materiale de construcţii-cazare necesare utilizãrii imobilelor;
l) executarea la termenele stabilite a verificãrilor tehnice oficiale la instalaţiile de ridicat şi a instalaţiilor sub presiune.

SECŢIUNEA a 2-a
Asigurarea utilitãţilor

ART. 106
Pentru asigurarea cu utilitãţi a imobilelor, unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului au urmãtoarele obligaţii:
a) alocarea la drepturi de consum pe baza calculului cu necesarul anual;
b) contractarea cu furnizorii;
c) înregistrarea, consemnarea şi decontarea consumurilor.
ART. 107
Pentru asigurarea utilitãţilor de la furnizorii locali, unitãţile militare încheie contracte de furnizare/prestãri servicii cu aceştia, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.

SECŢIUNEA a 3-a
Urmãrirea comportãrii în timp a construcţiilor

ART. 108
(1) Pe durata lor de existenţã, construcţiile şi instalaţiile sunt supuse urmãririi în timp, în vederea depistãrii degradãrilor sau pentru prevenirea acestora, în scopul evitãrii diminuãrii capabilitãţilor de utilizare.
(2) Urmãrirea în timp a construcţiilor se realizeazã prin urmãtoarele activitãţi:
a) urmãrirea curentã a comportãrii în exploatare a construcţiilor şi instalaţiilor;
b) urmãrirea specialã a comportãrii în exploatare a construcţiilor şi instalaţiilor;
c) controlul periodic general al cazãrmii;
d) controlul activitãţii specifice - domenii şi infrastructuri.
ART. 109
Urmãrirea curentã se efectueazã la toate construcţiile şi instalaţiile din cazarmã, pe durata lor de existenţã, de cãtre administratorul cazãrmii, numit prin ordin de zi pe unitate ca responsabil cu urmãrirea în exploatare a construcţiilor, iar obligaţiile şi responsabilitãţile ce decurg din aceastã calitate se consemneazã în fişa postului.
ART. 110
Urmãrirea specialã se instituie prin grija Direcţiei domenii şi infrastructuri, la solicitarea proiectantului sau a utilizatorului, cuprinde investigaţii specifice periodice asupra unor parametri, ce caracterizeazã capabilitatea de utilizare a construcţiei ori a anumitor pãrţi ale acesteia, stabiliţi în faza de proiectare sau în urma unei expertize tehnice, şi se realizeazã prin personal atestat.
ART. 111
(1) Controlul periodic general al cazãrmii se organizeazã de comandanţii/şefii unitãţilor utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, se executã anual, de regulã înaintea datei când se planificã fondurile pentru mentenanţã, cuprinde toate construcţiile şi instalaţiile şi are ca scop evaluarea stãrii tehnice şi a modului de folosire şi întreţinere a acestora.
(2) Comisia de control periodic general este compusã din 3-5 persoane, numite de comandantul/şeful unitãţii utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, prin ordin de zi pe unitate.
(3) Din comisia de control periodic general face parte în mod obligatoriu şi administratorul cazãrmii.
(4) Constatãrile comisiei şi mãsurile stabilite se înscriu în procesul-verbal, document ce se aprobã de comandantul/şeful unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului.
(5) Construcţiile amplasate în terenuri, sensibile la umezire, contractile, în medii agresive, precum şi acelea supuse permanent trepidaţiilor se controleazã semestrial.
(6) Fac, de asemenea, obiectul controlului periodic general instalaţiile sub presiune şi de ridicat, prizele de pãmânt, aparatele de mãsurã şi control de resortul construcţii-cazare, precum şi activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor.
ART. 112
(1) Controlul activitãţii specifice - domenii şi infrastructuri - se executã de o comisie de control numitã de şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(2) Indicatorii de control şi modul de evaluare a rezultatelor obţinute sunt prevãzute în instrucţiuni speciale.
ART. 113
(1) Atunci când, pe baza urmãririi în timp sau a controalelor, se constatã deteriorãri ori modificãri care pun în pericol siguranţa construcţiei, unitatea solicitã pe cale ierarhicã Direcţiei domenii şi infrastructuri efectuarea unei expertize tehnice.
(2) Expertiza tehnicã se solicitã şi dupã calamitãţi naturale ce au ca efect avarierea construcţiei, punând în pericol siguranţa acesteia.

SECŢIUNEA a 4-a
Mentenanţa imobilelor

ART. 114
Mentenanţa imobilelor constã în ansamblul de lucrãri de întreţinere şi reparaţii ce se executã în mod curent pentru asigurarea condiţiilor normale de utilizare a acestora.
ART. 115
(1) Întreţinerea construcţiilor reprezintã un ansamblu de lucrãri, executate periodic ori dupã necesitãţi, determinate de uzura sau degradarea normalã a construcţiilor.
(2) Lucrãrile de întreţinere au ca scop menţinerea stãrii tehnice a construcţiilor, asigurarea funcţionalitãţii acestora, prevenirea deteriorãrii premature, nu necesitã expertizã tehnicã şi nu modificã valoarea construcţiilor.
(3) Lucrãrile de întreţinere se executã pentru remedierea sau repararea pãrţilor vizibile ale elementelor de construcţii şi instalaţii, inclusiv înlocuirea unor piese uzate, şi constau în:
a) refacerea finisajelor cu durabilitate redusã - vopsitorii, zugrãveli, spoieli şi altele asemenea;
b) înlãturarea efectelor folosirii normale a construcţiilor - raşchetarea parchetului, repararea tâmplãriei, curãţatul sobelor şi al coşurilor de fum, spãlarea radiatoarelor şi altele asemenea;
c) completarea şi înlocuirea unor piese distruse sau uzate - geamuri, feronerie, armãturi şi accesorii pentru instalaţii şi altele asemenea.
ART. 116
Necesitatea şi oportunitatea executãrii lucrãrilor de întreţinere se stabilesc de cãtre administratorul cazãrmii, pe baza urmãririi curente a stãrii tehnice a elementelor de construcţie, iar execuţia lucrãrilor se aprobã de comandantul/şeful unitãţii militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, în limita fondurilor alocate.
ART. 117
(1) Repararea construcţiilor constã în ansamblul de lucrãri, executate periodic ori dupã necesitãţi, determinate de uzura sau degradarea normalã a acestora, de acţiunea agenţilor de mediu, precum şi de accidente tehnice ori calamitãţi naturale.
(2) În funcţie de complexitatea, volumul şi valoarea lucrãrilor, reparaţiile pot fi curente sau capitale.
ART. 118
(1) Lucrãrile de reparaţii curente au ca scop menţinerea sau îmbunãtãţirea stãrii tehnice a construcţiilor, nu necesitã expertizã tehnicã şi/sau proiect şi nu modificã valoarea construcţiilor.
(2) Lucrãrile de reparaţii curente se executã pentru înlocuirea unor pãrţi din elementele construcţiilor şi instalaţiilor şi constau în:
a) refacerea totalã sau parţialã a izolaţiilor, învelitorilor şi a finisajelor la pereţi şi pardoseli cu durabilitate medie, a tâmplãriei şi a altor lucrãri asemãnãtoare;
b) repararea, completarea sau consolidarea unor pãrţi din elementele structurii de rezistenţã a construcţiilor din lemn - grinzi, stâlpi, pereţi portanţi, planşee şi altele asemenea;
c) revizuirea, repararea şi înlocuirea parţialã a instalaţiilor de orice fel;
d) refacerea totalã a elementelor nestructurale de construcţii şi instalaţii degradate ca urmare a unor accidente sau calamitãţi naturale;
e) refacerea totalã sau parţialã a drumurilor, aleilor, platformelor şi împrejmuirilor.
ART. 119
Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente se executã fãrã întreruperea funcţionalitãţii construcţiilor.
ART. 120
Asistenţa tehnicã pe timpul executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente se asigurã de administratorul cazãrmii.
ART. 121
Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente, care prin volumul şi complexitatea lor depãşesc posibilitãţile de execuţie ale unitãţii utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului, se pot executa cu operatori economici specializaţi, pe bazã de contract încheiat în condiţiile legii.
ART. 122
Lista orientativã a lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente şi periodicitatea executãrii acestora, în funcţie de destinaţia construcţiilor, se elaboreazã de Direcţia domenii şi infrastructuri, în cadrul unor instrucţiuni separate.
ART. 123
(1) Lucrãrile de reparaţii capitale au ca scop, în principal, readucerea construcţiilor la parametrii proiectaţi şi prelungirea duratei de funcţionare a acestora, necesitã expertizã tehnicã, se executã pe bazã de proiect, se consemneazã obligatoriu în cartea tehnicã a construcţiilor şi au ca rezultat modificarea valorii în evidenţe.
(2) Datoritã amplorii şi complexitãţii, reparaţiile capitale sunt asimilate investiţiilor şi urmeazã aceeaşi procedurã de aprobare, contractare, execuţie şi recepţie ca şi acestea, împreunã cu toate lucrãrile de intervenţie.
ART. 124
În cazul producerii unor accidente tehnice sau calamitãţi naturale, se constituie o comisie care analizeazã starea tehnicã a construcţiilor şi instalaţiilor, iar concluziile se consemneazã într-un act de constatare, care, în principal, trebuie sã cuprindã:
a) construcţiile sau elementele de construcţii a cãror structurã de rezistenţã nu a fost afectatã şi care pot fi folosite în continuare fãrã pericol;
b) construcţiile sau elementele de construcţii a cãror structurã de rezistenţã a fost afectatã local şi a cãror folosire este limitatã;
c) construcţiile nesigure care necesitã expertizã tehnicã de calitate;
d) construcţiile sau pãrţile de construcţii ce se propun pentru demolare, ca urmare a gradului avansat de distrugere ori avariere ce face imposibilã repararea sau refacerea acestora şi care, menţinute, pun în pericol vieţi omeneşti.
ART. 125
Lucrãrile de reparaţii ca urmare a unor accidente tehnice sau calamitãţi naturale, care afecteazã integritatea fizicã a construcţiilor, au ca scop înlãturarea efectelor acestora, redarea funcţionalitãţii şi siguranţei în exploatare a construcţiilor şi, în funcţie de complexitatea intervenţiilor pe care le necesitã, pot fi de natura reparaţiilor curente sau a reparaţiilor capitale.
ART. 126
Lucrãrile de natura reparaţiilor curente, ca urmare a unor accidente tehnice ori calamitãţi naturale, pot începe imediat sau pot fi amânate pânã la prima reparaţie planificatã.
ART. 127
Sunt supuse întreţinerii şi reparãrii curente toate construcţiile aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii, indiferent de modul de dobândire a acestora.
ART. 128
Pregãtirea, realizarea, recepţionarea şi stabilirea valorii reale a lucrãrilor de întreţinere şi de reparaţii la construcţii, executate din fondurile alocate prin programele Ministerului Apãrãrii, se fac conform instrucţiunilor elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri.

SECŢIUNEA a 5-a
Determinarea, programarea şi bugetarea cheltuielilor de utilizare şi mentenanţã a imobilelor

ART. 129
(1) Determinarea fondurilor necesare pentru utilizare şi mentenanţa imobilelor se face anual - în trimestrul I al anului în curs pentru anul urmãtor - de cãtre administratorul cazãrmii, pe baza consumurilor specifice de utilitãţi ale categoriilor de lucrãri şi periodicitãţii executãrii acestora.
(2) Necesarul de fonduri stabilit se include de fiecare unitate în fundamentarea bugetului pe anul urmãtor.
ART. 130
Stabilirea prioritãţilor privind asigurarea materialelor şi lucrãrilor ce se achiziţioneazã/executã în cursul anului de fiecare unitate în parte se face imediat dupã primirea bugetului, în limita fondurilor aprobate şi planificate cu aceastã destinaţie, în funcţie de nevoile unitãţii.
ART. 131
Executarea altor lucrãri decât cele luate în calcul la fundamentarea proiectului de buget este permisã numai în cazuri justificate şi argumentate temeinic, cu aprobarea ordonatorului de credite.

CAP. X
Sistemul de administrare a cazãrmilor

SECŢIUNEA 1
Componentele sistemului de administrare a cazãrmilor

ART. 132
Pentru administrarea cazãrmilor într-un sistem unitar se constituie, la toate eşaloanele, structuri specializate care se subordoneazã tehnic Direcţiei domenii şi infrastructuri, pentru problemele specifice domeniilor de competenţã.
ART. 133
Sistemul de administrare a cazãrmilor se compune din structurile specializate din Statul Major General, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele operaţionale, comandamentele de armã/similare, comandamentele diviziilor, comandamentele brigãzilor, precum şi din formaţiunile de administrare din unitãţile militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului.
ART. 134
În scopul rezolvãrii operative a problemelor specifice cartiruirii trupelor, în cadrul categoriilor de forţe ale armatei/comandamentelor de armã/similare se constituie unitãţi/structuri specializate de cartiruire.
ART. 135
Responsabilitãţile şi atribuţiile structurilor de administrare a cazãrmilor conţinute în prezentul regulament nu sunt limitative, ele se completeazã cu cele specifice misiunilor unitãţilor din compunerea categoriilor de forţe ale armatei, comandamentelor de armã/similare şi se aprobã de cãtre şefii/comandanţii structurilor respective.

SECŢIUNEA a 2-a
Responsabilitãţile structurii specializate pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Statul Major General

ART. 136
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Statul Major General are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) elaborarea studiilor şi concepţiilor cu privire la îmbunãtãţirea activitãţii specifice;
b) monitorizarea proiectelor de investiţii imobiliare în cazãrmile aflate în folosinţa structurilor subordonate Statului Major General;
c) coordonarea şi monitorizarea activitãţilor structurilor de specialitate din cadrul statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentelor de armã/similare din subordinea Statului Major General;
d) avizarea documentaţiilor tehnice pentru închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile şi pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe.
ART. 137
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Statul Major General are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) întocmeşte studii în vederea îmbunãtãţirii actelor normative ce reglementeazã administrarea proprietãţii imobiliare în Ministerul Apãrãrii şi participã la elaborarea concepţiilor în domeniu;
b) coordoneazã şi monitorizeazã activitãţile specifice privind implementarea proiectelor de investiţii imobiliare şi a proiectelor NSIP - NATO Security Investment Programe - Programul NATO de Investiţii în Securitate în cazãrmile aflate în folosinţa structurilor subordonate Statului Major General;
c) deruleazã activitãţi specifice privind transferurile de imobile dintre unitãţile militare subordonate statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare, precum şi transferurile imobilelor disponibile cãtre alte instituţii publice, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
d) desfãşoarã activitãţi specifice şi monitorizeazã activitãţile privind exploatarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor subordonate Statului Major General;
e) colaboreazã cu structurile Host Nation Support - HNS - Sprijinul naţiunii gazdã, pentru actualizarea Catalogului de planificare a capabilitãţilor HNS ale României;
f) analizeazã şi expertizeazã documentele necesare participãrii reprezentanţilor Statului Major General în cadrul Comisiei interne de aplicare a <>Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989;
g) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale şi declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
h) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmi;
i) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice cu propunerile de închiriere a unor spaţii devenite disponibile din cazãrmi, precum şi schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu au ca urmare modificarea acestora, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
j) participã în comisiile proprii de control ale structurii sau participã la ordin, la inspecţiile şi controalele prevãzute în planul Ministerului Apãrãrii, care au ca obiect verificarea modului de organizare şi conducere a evidenţei, exploatãrii şi mentenanţei imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare.

SECŢIUNEA a 3-a
Responsabilitãţile structurii specializate pentru administrarea cazãrmilor utilizate de categoria de forţe ale armatei, comandamentul de armã/similar

ART. 138
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de categoria de forţe ale armatei, comandamentul de armã/similar are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) coordonarea şi monitorizarea activitãţilor privind utilizarea, valorificarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa structurilor subordonate;
b) monitorizarea implementãrii proiectelor de investiţii imobiliare în cazãrmile aflate în folosinţa structurilor subordonate;
c) avizarea documentaţiilor tehnice pentru închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile şi pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe.
ART. 139
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de categoriile de forţe ale armatei, comandamentul de armã/similar are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) analizeazã şi prezintã propuneri cu privire la conţinutul proiectelor de acte normative elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri, pentru reglementarea unor norme tehnice şi precizãri privind administrarea proprietãţii imobiliare, exploatarea şi mentenanţa imobilelor, în Ministerul Apãrãrii;
b) coordoneazã, îndrumã şi verificã activitãţile privind organizarea şi conducerea evidenţei, exploatarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare utilizatoare;
c) deruleazã activitãţi specifice pentru promovarea şi implementarea proiectelor de investiţii imobiliare şi NSIP, potrivit competenţelor;
d) gestioneazã managementul proprietãţii imobiliare pentru locaţiile care sunt puse la dispoziţia forţelor armate strãine staţionate pe teritoriul României, în baza unor acorduri, înţelegeri sau memorandumuri semnate în condiţiile legislaţiei în vigoare;
e) gestioneazã activitatea de modernizare a infrastructurii care poate fi pusã la dispoziţia naţiunilor solicitante, conform legislaţiei Host Nation Support, şi actualizeazã catalogul de capabilitãţi;
f) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice cu propunerile de închiriere a unor spaţii devenite disponibile din cazãrmi, precum şi schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu au ca urmare modificarea acestora, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
g) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale şi declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
h) desemneazã delegaţi în comisiile de recepţie a lucrãrilor de investiţii şi de intervenţie;
i) deruleazã activitãţi specifice privind transferurile de imobile dintre unitãţile militare subordonate statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare şi face propuneri pentru transferurile imobilelor disponibile cãtre alte instituţii publice, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
j) organizeazã convocãri în vederea perfecţionãrii pregãtirii de specialitate a personalului structurilor de specialitate din subordinea statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare;
k) coordoneazã activitatea privind asigurarea structurilor dislocate în teatrele de operaţii cu bunuri materiale de resortul construcţii-cazare;
l) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmi;
m) coordoneazã activitatea de cartiruire a structurilor din compunerea statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare, dislocate în teatrele de operaţii din afara teritoriului naţional;
n) participã în comisiile proprii de control ale structurii sau participã la ordin, la inspecţiile şi controalele prevãzute în planul Ministerului Apãrãrii, care au ca obiect verificarea modului de organizare şi conducere a evidenţei, exploatãrii şi mentenanţei imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare utilizatoare;
o) desemneazã delegaţi în comisiile de predare/primire a construcţiilor şi terenurilor transferate între unitãţile militare ori între Ministerul Apãrãrii şi alte instituţii publice/persoane fizice sau juridice.

SECŢIUNEA a 4-a
Responsabilitãţile structurii specializate pentru cartiruirea trupelor şi administrarea cazãrmilor utilizate de categoriile de forţe ale armatei

ART. 140
Structura specializatã pentru cartiruirea trupelor şi administrarea cazãrmilor utilizate de categoriile de forţe ale armatei are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) administrarea cazãrmilor aflate în zona de responsabilitate;
b) urmãrirea comportãrii în timp a construcţiilor şi instalaţiilor şi mentenanţa cazãrmilor;
c) coordonarea activitãţii de prevenire şi stingere a incendiilor din cazãrmile aflate în zona de responsabilitate;
d) supravegherea tehnicã a utilajelor şi echipamentelor de resortul construcţii-cazare;
e) achiziţia de bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente;
f) întocmirea referatelor tehnice pentru închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile;
g) avizarea documentaţiilor tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe.
ART. 141
Structura specializatã pentru cartiruirea trupelor şi administrarea cazãrmilor utilizate de categoriile de forţe ale armatei are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) analizeazã şi prezintã propuneri cu privire la conţinutul proiectelor de acte normative elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri, pentru reglementarea unor norme tehnice şi precizãri privind administrarea proprietãţii imobiliare, exploatarea şi mentenanţa imobilelor, în Ministerul Apãrãrii;
b) coordoneazã, îndrumã şi verificã activitãţile privind organizarea şi conducerea evidenţei, exploatarea şi mentenanţa imobilelor aflate în zona de responsabilitate;
c) deruleazã activitãţi specifice pentru promovarea şi implementarea proiectelor de investiţii imobiliare şi NSIP, potrivit competenţelor;
d) coordoneazã şi controleazã activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor la cazãrmile aflate în zona de responsabilitate;
e) coordoneazã activitatea de urmãrire în timp a construcţiilor şi instalaţiilor, a fondului imobiliar cu risc seismic crescut şi intervine pentru reabilitarea acestuia;
f) gestioneazã activitatea de modernizare a infrastructurii care poate fi pusã la dispoziţia naţiunilor solicitante, conform legislaţiei Host Nation Support, şi actualizeazã catalogul de capabilitãţi;
g) participã sau desemneazã delegaţi în comisiile de recepţie a lucrãrilor de investiţii şi intervenţie;
h) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice cu propunerile de închiriere a unor spaţii devenite disponibile din cazãrmi, precum şi schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu au ca urmare modificarea acestora, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
i) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
j) organizeazã convocãri în vederea perfecţionãrii pregãtirii de specialitate a administratorilor cazãrmilor aflate în zona de responsabilitate;
k) asigurã bunurile materiale de resortul construcţii-cazare necesare structurilor dislocate în teatrele de operaţii;
l) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmi;
m) achiziţioneazã bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente, conform competenţelor aprobate prin instrucţiuni;
n) coordoneazã şi verificã activitatea de supraveghere tehnicã a utilajelor şi echipamentelor de resortul construcţii-cazare din cazãrmile aflate în zona de responsabilitate;
o) participã în comisiile proprii de control ale structurii sau participã la ordin, la inspecţiile şi controalele prevãzute în planul Ministerului Apãrãrii, care au ca obiect verificarea modului de organizare şi conducere a evidenţei, exploatãrii şi mentenanţei imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare;
p) asigurã delegaţi în comisiile de predare/primire a construcţiilor şi terenurilor transferate între unitãţile militare ori între Ministerul Apãrãrii şi alte instituţii publice/persoane fizice sau juridice.

SECŢIUNEA a 5-a
Responsabilitãţile structurii specializate pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Direcţia generalã de informaţii a apãrãrii

ART. 142
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Direcţia generalã de informaţii a apãrãrii are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) coordonarea şi monitorizarea activitãţilor privind utilizarea, valorificarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa structurilor subordonate;
b) monitorizarea implementãrii proiectelor de investiţii imobiliare în cazãrmile aflate în folosinţa structurilor subordonate;
c) avizarea documentaţiilor tehnice pentru închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile şi pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
d) achiziţia de bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente.
ART. 143
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Direcţia generalã de informaţii a apãrãrii are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) analizeazã şi prezintã propuneri cu privire la conţinutul proiectelor de acte normative elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri pentru reglementarea unor norme tehnice şi precizãri privind administrarea proprietãţii imobiliare, exploatarea şi mentenanţa imobilelor, în Ministerul Apãrãrii;
b) coordoneazã, îndrumã şi verificã activitãţile privind organizarea şi conducerea evidenţei, exploatarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa structurilor subordonate Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii;
c) deruleazã activitãţi specifice pentru promovarea şi implementarea proiectelor de investiţii imobiliare, potrivit competenţelor;
d) coordoneazã şi controleazã activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor;
e) coordoneazã activitatea de urmãrire în timp a construcţiilor şi instalaţiilor, a fondului imobiliar cu risc seismic crescut şi intervine pentru reabilitarea acestuia;
f) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice cu propunerile de închiriere a unor spaţii devenite disponibile din cazãrmi, precum şi schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu au ca urmare modificarea acestora, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
g) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
h) participã sau desemneazã delegaţi în cadrul comisiilor de recepţie a lucrãrilor de investiţii şi de intervenţie;
i) deruleazã activitãţi specifice privind transferurile de imobile dintre unitãţile militare subordonate Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii şi face propuneri pentru transferurile imobilelor disponibile cãtre alte instituţii publice, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
j) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmi;
k) achiziţioneazã bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente, conform competenţelor aprobate prin instrucţiuni;
l) participã în comisiile proprii de control ale structurii, la inspecţii şi controale care au ca obiect verificarea modului de organizare şi conducere a evidenţei, exploatãrii şi mentenanţei imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare subordonate Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii;
m) asigurã delegaţi în comisiile de predare/primire a construcţiilor şi terenurilor transferate între unitãţile militare ori între Ministerul Apãrãrii şi alte instituţii publice/persoane fizice sau juridice.

SECŢIUNEA a 6-a
Responsabilitãţile structurii specializate pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Comandamentul logistic întrunit

ART. 144
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Comandamentul logistic întrunit are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) coordonarea şi monitorizarea activitãţilor privind utilizarea, valorificarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa structurilor subordonate;
b) monitorizarea implementãrii proiectelor de investiţii imobiliare în cazãrmile aflate în folosinţa structurilor subordonate;
c) avizarea documentaţiilor tehnice pentru închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile şi pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
d) achiziţia de bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente;
e) asigurarea dirigenţiei de şantier pentru lucrãrile de reparaţii curente şi întreţinere executate în anteprizã;
f) prevenirea şi stingerea incendiilor.
ART. 145
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmilor utilizate de Comandamentul logistic întrunit are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) analizeazã şi prezintã propuneri cu privire la conţinutul proiectelor de acte normative elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri, pentru reglementarea unor norme tehnice şi precizãri privind administrarea proprietãţii imobiliare, exploatarea şi mentenanţa imobilelor, în Ministerul Apãrãrii;
b) coordoneazã, îndrumã şi verificã activitãţile privind organizarea şi conducerea evidenţei, exploatarea şi mentenanţa imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare subordonate Comandamentului logistic întrunit;
c) deruleazã activitãţi specifice pentru promovarea şi implementarea proiectelor de investiţii imobiliare şi NSIP, potrivit competenţelor;
d) gestioneazã managementul proprietãţii imobiliare pentru locaţiile care sunt puse la dispoziţia forţelor armate strãine staţionate pe teritoriul României, în baza unor acorduri, înţelegeri sau memorandumuri semnate în condiţiile legislaţiei în vigoare;
e) coordoneazã şi controleazã activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor;
f) coordoneazã activitatea de urmãrire în timp a construcţiilor şi instalaţiilor, a fondului imobiliar cu risc seismic crescut şi intervine pentru reabilitarea acestuia;
g) gestioneazã activitatea de modernizare a infrastructurii care poate fi pusã la dispoziţia naţiunilor solicitante, conform legislaţiei Host Nation Support, şi actualizeazã catalogul de capabilitãţi;
h) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice cu propunerile de închiriere a unor spaţii devenite disponibile din cazãrmi, precum şi schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu au ca urmare modificarea acestora, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
i) avizeazã şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
j) participã sau desemneazã delegaţi în cadrul comisiilor de recepţie a lucrãrilor de investiţii şi de intervenţie;
k) deruleazã activitãţi specifice privind transferurile de imobile dintre unitãţile militare subordonate Comandamentului logistic întrunit şi face propuneri pentru transferurile imobilelor disponibile cãtre alte instituţii publice, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
l) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmi;
m) achiziţioneazã bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente, conform competenţelor aprobate prin instrucţiuni;
n) coordoneazã şi verificã activitatea de supraveghere tehnicã a utilajelor şi echipamentelor de resortul construcţii-cazare din cazãrmile aflate în folosinţa structurilor subordonate Comandamentului logistic întrunit;
o) participã în comisiile proprii de control ale structurii sau participã la ordin, la inspecţiile şi controalele prevãzute în planul Ministerului Apãrãrii, care au ca obiect verificarea modului de organizare şi conducere a evidenţei, exploatãrii şi mentenanţei imobilelor aflate în folosinţa unitãţilor militare;
p) asigurã delegaţi în comisiile de predare/primire a construcţiilor şi terenurilor transferate între unitãţile militare ori între Ministerul Apãrãrii şi alte instituţii publice/persoane fizice sau juridice;
q) desemneazã personal pentru a participa la licitaţii organizate în vederea închirierii de spaţii în cazãrmile administrate;
r) urmãreşte, îndrumã şi coordoneazã activitatea de funcţionare a cãminelor militare de unitate/garnizoanã, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
s) verificã modul de întreţinere a cazãrmilor din administrare şi solicitã fonduri pentru executarea lucrãrilor de reparaţii curente şi de întreţinere;
ş) verificã şi aprobã documentaţiile tehnice, procesele-verbale de recepţie pentru lucrãrile de reparaţii curente şi de întreţinere în cazãrmile din administrare;
t) stabileşte listele cu cantitãţile de lucrãri de reparaţii curente necesare a se executa în anteprizã şi procedeazã la contractarea lucrãrilor în condiţiile legii;
ţ) urmãreşte prin diriginţii de şantier autorizaţi realizarea lucrãrilor de reparaţii curente şi decontarea acestora;
u) aprobã procesele-verbale de recepţie şi dosarele cu documente justificative pentru lucrãrile de reparaţii curente executate în anteprizã;
v) analizeazã şi avizeazã propunerile unitãţilor militare din cazãrmile aflate în administrare privind nevoile în resurse energetice, utilitãţi, materiale de întreţinere, curãţenie şi iluminat şi solicitã fondurile necesare asigurãrii acestora.

SECŢIUNEA a 7-a
Responsabilitãţile structurii specializate pentru administrarea cazãrmii

ART. 146
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmii are urmãtoarele domenii de competenţã:
a) administrarea cazãrmii;
b) urmãrirea în timp a comportãrii construcţiilor, instalaţiilor şi mentenanţa cazãrmilor;
c) prevenirea şi stingerea incendiilor din cazarmã;
d) supravegherea tehnicã a utilajelor şi echipamentelor;
e) achiziţia de bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente, conform competenţelor aprobate prin instrucţiuni;
f) închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile;
g) scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe.
ART. 147
Structura specializatã pentru administrarea cazãrmii are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) ţine evidenţa terenurilor, construcţiilor şi instalaţiilor aferente, a bunurilor materiale şi utilajelor de resortul construcţii-cazare din cazarmã;
b) rãspunde de asigurarea combustibililor şi utilitãţilor necesare desfãşurãrii activitãţilor administrativ-gospodãreşti din cazarmã;
c) rãspunde de urmãrirea în timp a construcţiilor şi instalaţiilor, a fondului imobiliar cu risc seismic crescut şi intervine pentru reabilitarea acestuia;
d) achiziţioneazã bunuri, servicii şi lucrãri pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente, conform competenţelor aprobate prin instrucţiuni;
e) predã cu forme legale construcţiile şi instalaţiile aferente utilizatorilor din cazarmã şi urmãreşte respectarea condiţiilor de exploatare şi întreţinere a acestora;
f) întocmeşte şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice cu propunerile de închiriere a unor spaţii devenite disponibile din cazãrmi, precum şi schimbarea destinaţiei construcţiilor sau pãrţilor de construcţii ce nu au ca urmare modificarea acestora, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
g) întocmeşte şi supune aprobãrii documentaţiile tehnice pentru scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe;
h) asigurã, ţine evidenţa, reparã şi predã în folosinţã pe subunitãţi, potrivit normelor, mijloacele tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor;
i) întocmeşte documentaţia preliminarã pentru asigurarea de terenuri şi construcţii necesare nevoilor apãrãrii;
j) analizeazã şi face propuneri privind asigurarea sau îmbunãtãţirea condiţiilor de cazare şi a gradului de ocupare a spaţiilor din cazãrmi;
k) deruleazã activitãţi specifice pentru promovarea proiectelor de investiţii imobiliare şi NSIP, potrivit competenţelor;
l) participã în comisiile de recepţie a lucrãrilor de investiţii şi intervenţie executate la construcţiile şi instalaţiile din cazarmã;
m) executã lucrãri de mentenanţã în regie proprie la construcţiile şi instalaţiile din cazarmã;
n) rãspunde de supravegherea tehnicã a utilajelor şi echipamentelor de resortul construcţii-cazare;
o) participã la convocãrile organizate în vederea perfecţionãrii pregãtirii de specialitate;
p) participã în comisiile de predare/primire a construcţiilor şi terenurilor transferate între unitãţile militare ori între Ministerul Apãrãrii şi alte instituţii publice/persoane fizice sau juridice.

CAP. XI
Particularitãţile asigurãrii proprietãţilor imobiliare necesare forţelor în situaţiile speciale de crizã, rãzboi, conflict şi postconflict

SECŢIUNEA 1
Cartiruirea trupelor

ART. 148
Cartiruirea trupelor reprezintã ansamblul mãsurilor şi acţiunilor ce se executã în scopul:
a) asigurãrii cu terenuri, construcţii şi instalaţii specifice;
b) exploatãrii, întreţinerii şi reparãrii construcţiilor şi instalaţiilor;
c) cazãrii personalului în clãdiri, corturi, adãposturi, vehicule speciale;
d) prevenirii şi stingerii incendiilor;
e) protecţiei mediului.
ART. 149
(1) Cazarea trupelor se realizeazã folosind şi construcţiile şi terenurile rechiziţionate în condiţiile legii.
(2) Pentru cartiruirea trupelor şi operaţionalizarea unitãţilor pe timpul pregãtirii şi ducerii luptei, şeful de stat major al acesteia numeşte câte un ofiţer pentru cartiruirea fiecãrei unitãţi şi subunitãţi, la propunerea şefului structurii logistice.
(3) Pentru construcţiile şi terenurile folosite pentru cartiruirea trupelor şi operaţionalizarea unitãţilor, oricare ar fi durata de folosire a acestora, decontarea cheltuielilor se face conform legii.
(4) Conducerea activitãţilor privind cartiruirea trupelor este parte componentã a conducerii sprijinului logistic al unitãţilor.
(5) Bunurile se rechiziţioneazã numai în baza ordinului de predare emis de centrele militare zonale/judeţene, respectiv centrele militare de sector ale municipiului Bucureşti.
ART. 150
În vederea cartiruirii trupelor se organizeazã o grupã de recunoaştere care are în alcãtuire toate elementele necesare, este dimensionatã şi înzestratã corespunzãtor misiunilor specifice şi are urmãtoarea compunere de principiu:
a) şeful structurii logistice a unitãţii, care este şi şef al grupei de recunoaştere;
b) câte un reprezentant de la fiecare comandament de unitate şi subunitate;
c) reprezentantul centrului de domenii şi infrastructuri şi reprezentantul centrului de cartiruire cu responsabilitãţi în garnizoanele unde se realizeazã cartiruirea trupelor;
d) reprezentanţi ai administraţiei publice locale sau centrale, dupã caz.
ART. 151
(1) Misiunile grupei de recunoaştere sunt:
a) realizarea legãturii cu autoritãţile administraţiei publice locale în vederea stabilirii fondului imobiliar utilizabil;
b) identificarea imobilelor pentru satisfacerea nevoilor de cartiruire a trupelor;
c) verificarea capacitãţii imobilelor şi a structurii de rezistenţã a acestora;
d) stabilirea tuturor imobilelor pentru instalarea comandamentelor;
e) repartizarea spaţiilor pe unitãţi/subunitãţi;
f) stabilirea şi cercetarea itinerariilor de afluire a trupelor pentru cartiruire;
g) stabilirea itinerariilor şi a zonelor de defluire pe unitãţi şi subunitãţi în cazul loviturilor aeriene executate de inamic asupra locurilor de cartiruire;
h) prevenirea şi contracararea atacurilor prin surprindere executate de cãtre inamic asupra grupei de recunoaştere;
i) identificarea cimitirelor sau a terenurilor unde se pot înfiinţa şi amenaja cimitire.
(2) Locaţiile stabilite pentru cartiruirea trupelor se cerceteazã şi se curãţã înainte de dispunere, din punct de vedere chimic, sanitarepidemic, genistic şi electronic.
ART. 152
Stabilirea imobilelor rechiziţionabile, a eventualelor despãgubiri, precum şi soluţionarea litigiilor care derivã din executarea rechiziţiilor se realizeazã conform legii.
ART. 153
La rãzboi, activitatea asigurãrii proprietãţii imobiliare necesare forţelor se continuã cu misiunile ce îi revin la pace, adaptate la cerinţele desfãşurãrii acţiunilor de luptã.
ART. 154
(1) Organizarea asigurãrii cu proprietãţile imobiliare necesare forţelor şi relaţiile funcţionale ierarhice se menţine şi la rãzboi.
(2) Face excepţie de la prevederile alin. (1) administratorul cazãrmii şi formaţiunea de administrare care trece în subordinea şefului centrului de domenii şi infrastructuri în a cãrui zonã de responsabilitate se aflã.

SECŢIUNEA a 2-a
Particularitãţi la mobilizare

ART. 155
(1) La mobilizare, în domeniul asigurãrii proprietãţilor imobiliare necesare forţelor, structurile şi microstructurile de domenii şi infrastructuri desfãşoarã activitãţi în funcţie de situaţia creatã.
(2) Direcţia domenii şi infrastructuri desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
a) stabileşte împreunã cu Statul Major General/Marele Cartier General lucrãrile prevãzute a fi executate în primul an de conflict, prin continuarea unor obiective din planul de investiţii şi reparaţii capitale sau prin introducerea altora noi;
b) urmãreşte realizarea lucrãrilor la termenele stabilite, în ordinea punerii la dispoziţia categoriilor de forţe ale armatei şi a Statului Major General a capabilitãţilor necesare, pentru desfãşurarea acţiunilor de luptã;
c) pune la dispoziţie Sistemul Mobil de Construcţii Metalice Rapide - UBM sau executã cu acesta lucrãri pentru eventuale adãposturi necesare populaţiei ori pentru depozitarea tehnicii, muniţiilor şi altele asemenea;
d) participã la evacuãri, demolãri, recondiţionãri de obiective militare şi civile distruse în perioada de conflict şi dupã aceasta;
e) participã la programe de reconstrucţie prevãzute a fi realizate în ţarã sau în strãinãtate în faza postconflict, cu specialişti pe linie de proiectare şi execuţie;
f) participã la programul de rechiziţii necesare Ministerului Apãrãrii în caz de crizã, pentru produsele specifice domeniului sãu de activitate;
g) participã la cartiruirea trupelor;
h) predã/primeşte terenurile, construcţiile şi alte bunuri rechiziţionate;
i) avizeazã propunerile categoriilor de forţe ale armatei/similare pentru reorganizarea formaţiunilor de administrare a bazelor/instalaţiilor/cazãrmilor;
j) controleazã punerea în aplicare a planurilor de punere în conservare a clãdirilor.
(3) Centrele de domenii şi infrastructuri şi centrele de cartiruire trupe şi administrare cazãrmi desfãşoarã activitãţile ce le revin în timp de pace, la care se adaugã urmãtoarele:
a) planificã, organizeazã şi executã cartiruirea trupelor, depozitarea materialelor şi adãpostirea tehnicii;
b) participã la predarea/primirea terenurilor şi cazãrmilor din zona de responsabilitate;
c) reorganizeazã formaţiunile de administrare din unitãţile ce urmeazã a fi dislocate la mobilizare;
d) participã, prin delegat, la preluarea cazãrmilor de cãtre comandanţii permanenţelor de unitãţi;
e) pun în aplicare planurile de conservare a construcţiilor şi instalaţiilor care nu se mai utilizeazã;
f) participã, prin delegat, la preluarea clãdirilor din raioanele de mobilizare ale unitãţilor;
g) asigurã cazãrmile din administrare cu resurse energetice, combustibil solid, obiecte de inventar şi utilaje de construcţii-cazare;
h) asigurã, la cererea unitãţilor, completarea materialelor şi utilajelor consumate, distruse sau pierdute, prin achiziţii/rechiziţii, cu acordul structurilor militare teritoriale;
i) planificã şi executã lucrãrile de reparaţii la cazãrmile din administrare;
j) pun în aplicare planul de cooperare cu comandamentele locale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã pe linia intervenţiei în situaţii deosebite;
k) pregãtesc imobilele necesare cazãrii temporare a trupelor aflate în marş/deplasare;
l) asigurã spaţiile necesare cazãrii prizonierilor în construcţiile militare sau civile stabilite de eşaloanele superioare.

SECŢIUNEA a 3-a
Particularitãţi dupã încetarea acţiunilor

ART. 156
Dupã încetarea sau suspendarea acţiunilor militare, centrele de domenii şi infrastructuri şi centrele de cartiruire trupe şi administrare cazãrmi desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
a) evalueazã distrugerile şi nevoile de reparaţii şi consolidãri pentru întregul fond imobiliar al armatei;
b) pun în stare de folosinţã, dupã un plan de prioritate, construcţiile din cazãrmile afectate, pe baza documentaţiilor tehnico-economice;
c) participã cu delegaţi la preluarea cazãrmilor de cãtre comandanţii de unitãţi;
d) actualizeazã dosarele tehnice ale cazãrmilor, în funcţie de modificãrile rezultate în urma acţiunilor de luptã;
e) reconstituie formaţiunile de administrare;
f) iau în evidenţã cimitirele de rãzboi stabilite prin ordinul ministrului apãrãrii, le amenajeazã potrivit normelor naţionale şi internaţionale şi le predau în administrarea comenduirilor de garnizoanã pe teritoriul cãrora se aflã;
g) verificã, strâng şi, dupã caz, folosesc materiale de construcţii rãmase de la inamic sau capturate.

SECŢIUNEA a 4-a
Asigurarea proprietãţilor imobiliare în teatrele de operaţii

ART. 157
(1) În domeniul asigurãrii proprietãţilor imobiliare în teatrele de operaţii, personalul nominalizat din structurile şi microstructurile de domenii şi infrastructuri desfãşoarã activitãţi în funcţie de misiunile primite şi situaţiile create.
(2) Specialiştii constructori executã urmãtoarele activitãţi:
a) asigurã servicii inginereşti de urgenţã şi urmãresc ca toate cerinţele de personal pe linie inginereascã sã fie corect planificate şi executate pe timpul misiunilor în teatrele de operaţii;
b) participã la evaluãri şi la dezvoltarea propunerilor de proiecte în scop umanitar;
c) verificã cu responsabilitate asigurarea calitãţii proiectelor şi implementarea acestora, asigurând legãtura între investitor şi antreprenor;
d) asigurã coordonarea, planificarea, executarea şi controlul proiectelor de reconstruire şi dezvoltare a ţãrii gazdã.

CAP. XII
Prevenirea şi stingerea incendiilor la imobile

SECŢIUNEA 1
Reglementarea apãrãrii împotriva incendiilor la imobile în Ministerul Apãrãrii

ART. 158
(1) Direcţia domenii şi infrastructuri organizeazã, conduce, coordoneazã şi controleazã activitatea de apãrare împotriva incendiilor în Ministerul Apãrãrii prin cadrele tehnice, atestate în domeniu.
(2) Direcţia domenii şi infrastructuri emite norme şi reglementãri tehnice de apãrare împotriva incendiilor specifice domeniului militar, elaboreazã metode şi proceduri pentru identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu.
ART. 159
Centrele de domenii şi infrastructuri coordoneazã şi controleazã activitatea de apãrare împotriva incendiilor în zona de responsabilitate, prin personal atestat.
ART. 160
(1) Activitatea de apãrare împotriva incendiilor în unitãţile şi formaţiunile militare este coordonatã de comandantul/şeful unitãţii şi este condusã nemijlocit de cadrul tehnic atestat sau de responsabilul cu atribuţii în apãrarea împotriva incendiilor.
(2) În unitãţile în care sunt prevãzute a se constitui formaţiuni proprii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, acestea sunt conduse de cadrul tehnic atestat cu atribuţii în domeniu.
(3) Organizarea apãrãrii împotriva incendiilor în unitãţi şi formaţiuni militare se asigurã prin ordine şi dispoziţii emise de comandanţii/şefii unitãţilor militare care dispun mãsuri pentru asigurarea intervenţiei, dotarea spaţiilor cu mijloace tehnice de stins incendiu şi respectarea instrucţiunilor proprii de apãrare împotriva incendiilor.

SECŢIUNEA a 2-a
Responsabilitãţi generale pentru îndeplinirea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor

ART. 161
(1) Comandanţii/şefii unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului sunt obligaţi sã prevadã în mod expres în contractele de transmitere temporarã a dreptului de folosinţã a spaţiilor cãtre alţi utilizatori, prin închiriere, concesiune şi altele asemenea, rãspunderile ce le revin privind apãrarea împotriva incendiilor.
(2) Comandanţii/şefii unitãţilor militare utilizatoare cu responsabilitãţi în domeniul administrãrii imobilului/beneficiari de construcţii, instalaţii, echipamente tehnologice au obligaţia sã coopereze cu autoritãţile administraţiei publice pentru organizarea, asigurarea, pregãtirea şi punerea în aplicare a planurilor de intervenţie în caz de incendiu.
(3) Comandanţii/şefii unitãţilor militare au obligaţia sã dispunã numirea de cadre tehnice sau personal cu atribuţii de apãrare împotriva incendiilor şi constituirea de formaţiuni proprii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în funcţie de nivelul riscului de incendiu şi de particularitãţile unitãţii.
(4) Comandanţii/şefii unitãţilor militare asigurã dotarea spaţiilor cu mijloace tehnice de stins incendiu corelat cu natura şi nivelul riscului de incendiu.
ART. 162
(1) Comandanţii/şefii unitãţilor militare prevãd, la întocmirea notelor de fundamentare, ca în urma lucrãrilor de investiţie construcţiile sã fie dotate cu instalaţii de detecţie, avertizare, alarmare şi stingere automatã a incendiilor, corespunzãtor importanţei şi nivelului de risc de incendiu.
(2) Comandanţii/şefii unitãţilor militare solicitã emiterea avizului de securitate la incendiu pentru lucrãri de investiţii sau de intervenţie şi urmãresc realizarea mãsurilor prevãzute în documentaţia de avizare, în scopul obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, dupã finalizarea şi recepţia lucrãrilor respective.
ART. 163
Comandanţii/şefii unitãţilor militare asigurã întreţinerea şi repararea mijloacelor tehnice de stins incendii, execuţia lucrãrilor de ignifugãri şi de termoprotecţii cu operatori economici atestaţi potrivit legii.
ART. 164
Proiectanţii de construcţii şi amenajãri, de echipamente, utilaje şi instalaţii sunt obligaţi:
a) sã asigure la întocmirea documentaţiilor îndeplinirea cerinţei esenţiale - securitate la incendiu, realizarea stabilitãţii la foc a construcţiei, limitarea izbucnirii, propagãrii şi dezvoltãrii incendiului în interiorul şi în afara incintei focarului de incendiu, respectarea normativelor şi reglementãrilor tehnice privind realizarea instalaţiilor aferente construcţiilor, limitarea propagãrii incendiului la construcţiile învecinate, evacuarea utilizatorilor şi securitatea forţelor de intervenţie;
b) sã cuprindã în documentaţiile pe care le întocmesc mãsurile de apãrare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate;
c) sã prevadã în documentaţiile tehnice de proiectare, potrivit reglementãrilor specifice, mijloacele tehnice pentru apãrarea împotriva incendiilor şi, dupã caz, în funcţie de importanţa spaţiilor şi echipamentelor din dotare, instalaţii autorizate pentru detectarea, semnalizarea, alarmarea şi stingerea automatã a incendiilor;
d) sã includã în proiecte şi sã predea beneficiarilor schemele şi instrucţiunile de funcţionare a mijloacelor şi instalaţiilor de apãrare împotriva incendiilor pe care le-au prevãzut în documentaţii, precum şi regulile necesare de verificare şi întreţinere în exploatare a acestora, întocmite de producãtori.
ART. 165
Executanţii lucrãrilor de construcţii şi de montaj de echipamente şi instalaţii sunt obligaţi:
a) sã realizeze integral şi la timp mãsurile de apãrare împotriva incendiilor, cuprinse în proiecte;
b) sã asigure luarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor pe timpul executãrii lucrãrilor, precum şi la organizãrile de şantier;
c) sã asigure funcţionarea mijloacelor de apãrare împotriva incendiilor prevãzute în documentaţiile de execuţie la parametrii proiectaţi, înainte de punerea în funcţiune.

CAP. XIII
Particularitãţi privind protecţia mediului în activitatea imobiliarã

SECŢIUNEA 1
Obligaţiile generale ale proiectantului de imobile şi instalaţii tehnologice

ART. 166
(1) Proiectantul întocmeşte documentaţiile tehnice de execuţie astfel încât sã permitã executarea şi utilizarea lucrãrilor respective în condiţii în care, la o exploatare normalã a instalaţiilor tehnologice, sã se previnã poluarea sub orice formã a mediului.
(2) La încheierea contractului de prestãri servicii/execuţie de lucrãri se are în vedere ca proiectantul sã fie obligat, prin contract, la urmãtoarele:
a) sã aplice, la elaborarea proiectelor, reglementãrile de securitate şi sãnãtate în muncã, precum şi prevederile tuturor actelor normative privind proiectarea lucrãrilor de construcţii care se referã la mãsuri de protecţie a mediului;
b) sã prevadã în documentaţiile tehnice utilizarea pentru execuţia lucrãrilor numai a echipamentelor tehnice certificate din punctul de vedere al protecţiei mediului;
c) sã prevadã în documentaţiile tehnice de execuţie metode de retehnologizare, modernizare şi dotare a instalaţiilor cu echipamente şi mijloace tehnice de reducere a poluãrii mediului;
d) sã prevadã în documentaţiile tehnice mãsuri de corectare a impactului negativ produs asupra factorilor de mediu de cãtre activitãţile tehnico-productive;
e) sã acorde asistenţã tehnicã executantului şi beneficiarului în vederea rezolvãrii problemelor de protecţie a mediului apãrute în realizarea lucrãrilor de construcţii.

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile generale ale executantului de lucrãri de construcţii şi instalaţii

ART. 167
(1) Executantul rãspunde de realizarea lucrãrilor de construcţii în condiţii care sã asigure evitarea poluãrii mediului.
(2) La încheierea contractului de execuţie de lucrãri se are în vedere ca executantul sã fie obligat, prin contract, la urmãtoarele:
a) sã analizeze documentaţia tehnicã de execuţie din punctul de vedere al protecţiei mediului şi, dacã este cazul, sã facã obiecţiuni, solicitând proiectantului modificãrile necesare conform prevederilor legale;
b) sã execute toate lucrãrile de construcţii-montaj, aplicând prevederile cuprinse în documentaţiile tehnice privind mãsurile de corectare a impactului negativ produs asupra factorilor de mediu de cãtre activitãţile tehnico-productive;
c) sã gestioneze eficient deşeurile rezultate din activitãţile tehnico-productive;
d) sã aducã la starea iniţialã terenurile ocupate temporar, la terminarea lucrãrilor de construcţii-montaj;
e) sã cearã beneficiarului ca proiectantul sã acorde asistenţã tehnicã în vederea rezolvãrii problemelor de protecţie a mediului în cazurile deosebite, apãrute în executarea lucrãrilor de construcţii.

SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile generale ale utilizatorului de imobil

ART. 168
(1) Utilizatorul rãspunde de preluarea şi exploatarea lucrãrilor de construcţii-montaj în condiţii care sã asigure protecţia mediului.
(2) Beneficiarul şi utilizatorul au urmãtoarele obligaţii:
a) sã analizeze proiectul din punctul de vedere al mãsurilor de protecţie a mediului şi, în cazul când constatã deficienţe, lipsuri sau neconcordanţe faţã de prevederile legislaţiei în vigoare, sã cearã proiectantului remedierea deficienţelor constatate, completarea documentaţiei tehnice sau punerea în concordanţã a prevederilor din proiect cu cele din legislaţie;
b) sã controleze, cu ocazia recepţiei lucrãrilor de construcţii-montaj, realizarea de cãtre executant a tuturor mãsurilor de protecţie a mediului prevãzute în documentaţia tehnicã, refuzând recepţia lucrãrilor de construcţii când constatã neconcordanţe.
ART. 169
Deţinãtorul imobilului este obligat sã respecte prevederile legale aplicabile în cazul înstrãinãrii/dobândirii de imobile/pãrţi din acestea la/de la instituţii publice, persoane fizice şi juridice.
ART. 170
Deţinãtorul/utilizatorul imobilului este obligat sã respecte prevederile legislaţiei în domeniu privind protecţia factorilor de mediu la exploatarea construcţiilor, instalaţiilor tehnologice şi în timpul desfãşurãrii activitãţilor specifice.

SECŢIUNEA a 4-a
Obligaţiile generale ale proprietarului/administratorului de cazarmã

ART. 171
În procesul de transferare sau retrocedare a imobilelor/cazãrmilor cu impact asupra mediului, este obligatorie actualizarea evaluãrii de mediu prin studiu de evaluare.
ART. 172
(1) Toate aspectele de mediu din cadrul procesului de transferare sau retrocedare se soluţioneazã pe baza principiului "poluatorul plãteşte".
(2) Fostul proprietar/administrator negociazã cu noul proprietar/administrator asumarea unor obligaţii şi compensaţiile de care beneficiazã prin aplicarea mãsurilor de protecţie şi reconstrucţie ecologicã.
ART. 173
La schimbarea destinaţiei sau a proprietarului/administratorului obiectivului militar, precum şi la încetarea activitãţilor generatoare de impact asupra mediului este obligatorie asigurarea efectuãrii bilanţului de mediu de cãtre fostul proprietar, în scopul stabilirii obligaţiilor privind refacerea calitãţii mediului în zona de impact a obiectivului respectiv.

CAP. XIV
Particularitãţi privind siguranţa, securitatea şi sãnãtatea în muncã în activitatea imobiliarã

SECŢIUNEA 1
Obligaţiile generale ale proiectantului

ART. 174
(1) Proiectantul de construcţii şi instalaţii întocmeşte documentaţiile tehnice astfel încât sã permitã executarea şi utilizarea lucrãrilor respective în condiţii în care, la o exploatare normalã, sã se previnã accidentele de muncã şi îmbolnãvirile profesionale.
(2) La încheierea contractului de prestãri servicii/execuţie de lucrãri se are în vedere ca proiectantul sã fie obligat, prin contract, la urmãtoarele:
a) sã aplice, la elaborarea proiectelor, reglementãrile de securitate şi sãnãtate în muncã, precum şi prevederile tuturor actelor normative privind proiectarea lucrãrilor de construcţii care se referã la mãsuri de securitate în muncã;
b) sã prevadã în documentaţiile tehnice utilizarea pentru execuţia lucrãrilor numai a echipamentelor de muncã ce îndeplinesc cerinţele minime de securitate şi sãnãtate în muncã;
c) sã prevadã în documentaţiile tehnice de execuţie mijloacele financiare care sã asigure respectarea prevederilor şi reglementãrilor actelor normative în domeniul siguranţei, securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
d) sã garanteze prin proiect eficienţa mãsurilor de securitate a muncii corespunzãtoare legislaţiei de securitate şi sãnãtate în muncã;
e) sã stabileascã dispozitivele, aparatele şi instalaţiile de securitate a muncii, necesare în perioada de execuţie a lucrãrilor de construcţii;
f) sã prevadã în documentaţia proiectelor prin care se promoveazã tehnologii noi de execuţie: instrucţiuni preliminare de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã, precum şi lista cuprinzând propuneri de echipament individual de protecţie pentru personalul care executã lucrãrile respective;
g) sã ia mãsuri ca documentaţiile tehnico-economice sã adopte soluţii conform prevederilor legale în vigoare privind siguranţa, securitatea şi sãnãtatea în muncã, astfel încât sã fie eliminate sau diminuate riscurile de accidente ori îmbolnãvire profesionalã a lucrãtorilor;
h) sã elaboreze în cadrul documentaţiei tehnico-economice, pentru lucrãrile ce se executã, instrucţiuni proprii în domeniul siguranţei, securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, ţinând seama de particularitãţile activitãţilor specifice lucrãrilor respective;
i) sã acorde asistenţã tehnicã executantului şi beneficiarului în vederea rezolvãrii problemelor de siguranţã, securitate şi sãnãtatea în muncã, apãrute în realizarea lucrãrilor de construcţii.

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile generale ale executantului de lucrãri de construcţii şi instalaţii

ART. 175
(1) Executantul rãspunde de realizarea lucrãrilor de construcţii în condiţii care sã asigure evitarea accidentelor de muncã şi a îmbolnãvirilor profesionale.
(2) La încheierea contractului de execuţie de lucrãri se are în vedere ca executantul sã fie obligat, prin contract, la urmãtoarele:
a) sã analizeze documentaţia tehnicã de execuţie din punctul de vedere al securitãţii muncii şi, dacã este cazul, sã facã obiecţiuni, solicitând proiectantului modificãrile necesare conform prevederilor legale;
b) sã aplice prevederile cuprinse în legislaţia şi normele de securitate a muncii, precum şi prescripţiile din documentaţiile tehnice privind executarea lucrãrilor de bazã, de serviciu şi auxiliare necesare realizãrii construcţiilor;
c) sã execute toate lucrãrile prevãzute în documentaţia tehnicã în scopul realizãrii unei exploatãri ulterioare a lucrãrilor de construcţii-montaj în condiţii de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã şi sã sesizeze beneficiarul şi proiectantul când constatã cã mãsurile propuse sunt insuficiente sau necorespunzãtoare, sã facã propuneri de soluţionare şi sã solicite acestora aprobãrile necesare;
d) sã cearã beneficiarului ca proiectantul sã acorde asistenţã tehnicã în vederea rezolvãrii problemelor de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã în cazurile deosebite, apãrute în executarea lucrãrilor de construcţii.

SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile generale ale utilizatorului

ART. 176
Utilizatorul rãspunde de preluarea şi exploatarea instalaţiilor tehnologice şi lucrãrilor de construcţii-montaj, în condiţii care sã asigure siguranţa, securitatea şi sãnãtatea în muncã, iar în acest scop este obligat:
a) sã analizeze proiectul din punctul de vedere al mãsurilor de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã şi, în cazul când constatã deficienţe, lipsuri sau neconcordanţe faţã de prevederile legislaţiei în vigoare, sã cearã proiectantului remedierea deficienţelor constatate, completarea documentaţiei tehnice sau punerea în concordanţã a prevederilor din proiect cu cele din legislaţie;
b) sã colaboreze cu proiectantul lucrãrii la definitivarea instrucţiunilor de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã;
c) sã colaboreze cu proiectantul şi executantul, dupã caz, în scopul rezolvãrii anumitor probleme de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã;
d) pentru lucrãrile de construcţii ce se executã în paralel cu desfãşurarea activitãţilor specifice, sã încheie cu executantul un protocol-anexã la contract, în care se delimiteazã zona unde se executã lucrãrile, pentru care rãspunderea privind asigurarea mãsurilor de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã revine executantului, sã specifice condiţiile necesare a fi respectate de executant, astfel încât desfãşurarea activitãţilor în condiţii de securitate sã nu fie afectatã de lucrãrile de construcţii executate concomitent;
e) sã controleze, cu ocazia recepţiei lucrãrilor de construcţii-montaj, realizarea de cãtre executant a tuturor mãsurilor de siguranţã, securitate şi sãnãtate în muncã prevãzute în documentaţia tehnicã, refuzând recepţia lucrãrilor de construcţii care nu corespund din acest punct de vedere.

CAP. XV
Dispoziţii finale

ART. 177
(1) Direcţia domenii şi infrastructuri, în calitate de structurã de specialitate a Ministerului Apãrãrii, coordoneazã implementarea şi aplicarea prezentului regulament.
(2) În aplicarea prezentului regulament, şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri este împuternicit sã emitã precizãri tehnice.
ART. 178
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1


───────
la regulament
─────────────





- Model -
Exemplarul nr. .............
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII Denumirea instituţiei primitoare .........
UNITATEA MILITARĂ .....
Nr. ...... din ........ Nr. ...... din ......

Vãzut Vãzut
───── ─────
Comandantul Unitãţii Militare .... Reprezentantul instituţiei primitoare,
- Eşalonul superior -

Vãzut
─────
Şeful Unitãţii Militare ................
- Centrul de domenii şi infrastructuri nr. ............

Am predat
──────────
Comandantul Unitãţii Militare ...

PROTOCOL
privind transmiterea imobilului ...... parţial/integral, identificat
prin nr. cazarmã ..., nr. M.F....., nr. topo ... şi nr. cadastral ....,
din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului
Apãrãrii, în domeniul public al statului/unitãţii administrativ
teritoriale ...... şi în administrarea (denumirea instituţiei
primitoare)........

Încheiat astãzi, ......, la sediul U.M. ........
Între:
I. Pãrţile:
Ministerul Apãrãrii, prin reprezentanţii sãi legali:
Din partea U.M. ......:
Preşedintele comisiei: ........
Membri: 1. ...........
2. ...........
Asistaţi de:
Din partea U.M. .........
- ................
Din partea U.M. .........
- ................
Instituţia primitoare ........, reprezentatã prin comisia formatã din:
1. ..........................
2. ..........................
s-a încheiat prezentul protocol.
II. Obiectul protocolului:
În temeiul Hotãrârii Guvernului nr. ..... din ....., publicatã în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. .... din ..., se transmite din domeniul
public al statului şi din administrarea Ministerului Apãrãrii în domeniul
public al statului/unitãţii administrativ-teritoriale şi în administrarea
(denumirea instituţiei primitoare) .... imobilul .... parţial/integral,
cod ...., nr. MF ....., situat în localitatea ....., judeţul ....., cu
valoarea prevãzutã în evidenţele contabile ale Ministerului Apãrãrii,
teren aferent în conformitate cu datele tehnice şi valorice ce sunt
descrise în procesul-verbal de predare-primire anexat, ce face parte
integrantã din prezentul protocol.
III. Alte prevederi:
Predarea-primirea imobilului s-a fãcut astãzi, ....., pe baza
procesului-verbal de predare-primire anexat.
Drept care s-a încheiat prezentul protocol în ... exemplare originale,
din care:
- exemplarul nr. .. la Unitatea Militarã .....
- exemplarul nr. .. la (denumirea instituţiei primitoare) ...

Am predat Am primit
───────── ─────────
Din partea Ministerului Apãrãrii Din partea (denumirea instituţiei
primitoare)
.............................
Unitatea Militarã .......
1. ................. 1. ................
2. ................. 2. ................

Asistaţi de:
Din partea Unitãţii Militare ......
- ..................
Din partea Unitãţii Militare ......
...................................
...................................
...................................




NOTĂ: Conţinutul protocolului se adapteazã în funcţie de fiecare situaţie în parte şi de proprietar.



ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII Denumirea instituţiei primitoare .......
UNITATEA MILITARĂ .....
Nr. ...... din ........ Nr. ...... din ......


PROCES - VERBAL
de predare-primire a imobilului ..... parţial/integral, situat în
localitatea ....., judeţul ...
Încheiat astãzi, .....

În temeiul Hotãrârii Guvernului nr. .... din ......, publicatã în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. ... din ..., noi:
● din partea Ministerului Apãrãrii, în calitate de predãtor:
- ..............;
- ..............
şi:
● din partea (denumirea instituţiei primitoare) ..........., în calitate
de primitor:
- ...............;
- ...............,
am procedat la predarea-primirea imobilului .................
parţial/integral, înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor aflate
în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apãrãrii,
având codul ..., cu nr. M.F. ......, în conformitate cu datele tehnice şi
valorile contabile cuprinse în listele anexate.
Preluarea imobilului s-a fãcut astãzi, la data încheierii prezentului
proces-verbal de predare-primire, ce face parte integrantã din protocol.

Alte prevederi/constatãri:
Asigurarea utilitãţilor ........
Starea tehnicã generalã a construcţiilor şi instalaţiilor .......
Anexe:
- liste de inventariere;
- plan de situaţie;
- etc.
Drept care s-a încheiat prezentul protocol în ... exemplare originale, din
care:
- exemplarul nr. .. la Unitatea Militarã .....
- exemplarul nr. .. la (denumirea instituţiei primitoare) .....

Am predat Am primit
───────── ─────────
Din partea Ministerului Apãrãrii Din partea (denumirea instituţiei
primitoare)
...........................
Unitatea Militarã .......
1. ................. 1. ....................
2. ................. 2. ....................

Asistaţi de:
Din partea Unitãţii Militare .........
- ....................................
Din partea Unitãţii Militare .........
- Centrul de domenii şi infrastructuri -




NOTĂ: Conţinutul procesului-verbal se adapteazã în funcţie de fiecare situaţie în parte şi de proprietar.



ANEXA 2


────────
la regulament
─────────────






- Model -
Exemplarul nr. ...................

Denumirea instituţiei predãtoare .... ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
UNITATEA MILITARĂ ...
Nr. ...... din ..... Nr. ...... din ......

Vãzut Vãzut
───── ─────
Reprezentantul instituţiei Şeful Unitãţii Militare .............
predãtoare ........ Centrul de domenii şi infrastructuri
nr. ................

Am primit
─────────
Comandantul Unitãţii Militare ........

PROTOCOL
privind transmiterea imobilului ...... parţial/integral, din domeniul
public al statului/unitãţii administrativ-teritoriale şi din
administrarea (denumirea instituţiei predãtoare) ........ în domeniul
public al statului şi în administrarea Ministerului Apãrãrii

Încheiat astãzi, ..........., la sediul (denumirea instituţiei
predãtoare) ......................
Între:
I. Pãrţile:
(Denumirea instituţiei predãtoare) ........, reprezentatã prin comisia
formatã din:
1. ...................
2. ...................
Ministerul Apãrãrii, prin reprezentanţii sãi legali:
Din partea U.M. ........:
Preşedintele comisiei: .........
Membri: 1. .....................
2. .....................
s-a încheiat prezentul protocol.
II. Obiectul protocolului:
În temeiul (baza legalã) ....., se transmite din domeniul public al
statului/unitãţii administrativ-teritoriale şi din administrarea
(denumirea instituţiei predãtoare) ..... în domeniul public al statului
şi în administrarea Ministerului Apãrãrii imobilul ... parţial/integral,
situat în localitatea ..., judeţul ....., cu valoarea prevãzutã în
evidenţele contabile ale (denumirea instituţiei predãtoare) ....., teren
aferent în conformitate cu datele tehnice şi valorice ce sunt descrise în
procesul-verbal de predare-primire anexat, care face parte integrantã din
prezentul protocol.
III. Alte prevederi:
Predarea-primirea imobilului s-a fãcut astãzi, .............., pe baza
procesului-verbal de predare-primire anexat.
Drept care s-a încheiat prezentul protocol în ... exemplare originale,
din care:
- exemplarul nr. .... la ...... (denumirea instituţiei predãtoare)
- exemplarul nr. .... la Centrul de domenii şi infrastructuri nr. .....

Am predat Am primit
───────── ─────────
Din partea (denumirea instituţiei Din partea Ministerului
predãtoare) ..................... Apãrãrii Unitatea Militarã nr. ...
1. ........... 1. ............
2. ........... 2. ............

Asistaţi de:
Din partea Unitãţii Militare ..........
- .....................................
Din partea Unitãţii Militare ..........
- Centrul de domenii şi infrastructuri nr. ....................



NOTĂ: Conţinutul protocolului se adapteazã în funcţie de fiecare situaţie în parte şi de proprietar.





Denumirea instituţiei predãtoare .... ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
UNITATEA MILITARĂ ........
Nr. ...... din ..... Nr. ...... din ......

PROCES - VERBAL
de predare-primire a imobilului ..... parţial/integral, situat în
localitatea ....., judeţul ...
Încheiat astãzi, .....

În temeiul (baza legalã) ....,
noi:
● din partea (denumirea instituţiei predãtoare) ....., în calitate de
predãtor:
- ...............
- ...............
şi:
● din partea Ministerului Apãrãrii, în calitate de primitor:
- ..............
- ..............
am procedat la predarea-primirea imobilului ............. parţial/integral,
care se transmite din domeniul public al statului/unitãţii
administrativ-teritoriale ...... şi din administrarea (denumirea instituţiei
predãtoare) ..... în domeniul public al statului şi în administrarea
Ministerului Apãrãrii, situat în localitatea ......, judeţul ......., în
conformitate cu datele tehnice şi valorile contabile cuprinse în listele
anexate.
Preluarea imobilului s-a fãcut astãzi, la data încheierii prezentului
proces-verbal de predare-primire, care face parte integrantã din protocol.
Alte prevederi/constatãri:
Asigurarea utilitãţilor ........
Starea tehnicã generalã a construcţiilor şi instalaţiilor .......
Altele.
Anexe:
- liste de inventariere;
- plan de situaţie;
- altele.
Drept care s-a încheiat prezentul protocol în ... exemplare originale, din
care:
- exemplarul nr. .... la Unitatea Militarã .....;
- exemplarul nr. .... la Consiliul Local al Localitãţii ..... .

Am predat Am primit
───────── ─────────
Din partea (denumirea instituţiei Din partea Ministerului
predãtoare) ..................... Apãrãrii Unitatea Militarã nr. ...
1. ........... 1. ............
2. ........... 2. ............

Asistaţi de:
Din partea Unitãţii Militare ..........
- .....................................
Din partea Unitãţii Militare ..........
- Centrul de domenii şi infrastructuri nr. ....................



NOTĂ: Conţinutul procesului-verbal se adapteazã în funcţie de fiecare situaţie în parte şi de proprietar.


ANEXA 3


───────
la regulament
─────────────





- Model -

Garnizoana ........... SECRET DE SERVICIU
Cazarma ............... (dupã completare)
Unitatea Militarã .......... Exemplarul nr. ...................

PLAN DE SITUAŢIE AL CAZĂRMII ...........
scara ......

De acord Aprob
──────── ─────
Şeful statului major al categoriei Şeful U.M. 02523 Bucureşti
de forţe ale armatei/similare
De acord, rog aprobaţi. De acord, rog aprobaţi.
─────────────────────── ───────────────────────
Comandantul U.M. ... (eşalonul superior) Şeful Secţiei evidenţã patrimoniu
imobiliar din U.M. 02523 Bucureşti

De acord, rog aprobaţi. De acord, rog aprobaţi.
─────────────────────── ──────────────────────
Comandantul U.M. .... (utilizator) Şeful Biroul PSI din U.M. 02523
Bucureşti

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Planul de situaţie, cu legendã │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Întocmit Verificat Controlat
──────── ───────── ──────────
Administrator cazarmã, Şeful logisticii, Comandantul/Şeful structurii
..................... ................ teritoriale de domenii şi
infrastructuri/administrare
şi cartiruire/similar,
............................




ANEXA 4


───────
la regulament
─────────────





- Model -

ROMÂNIA NESECRET
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplar unic
UNITATEA MILITARĂ ............... Dosar nr. ..........
Garnizoana ...................... Anexã la nr. .......

FIŞA CONSTRUCŢIEI
Pavilionul ............ din cazarma ..........
Localitatea .........., judeţul ..............

1. Date tehnice
Destinaţia .............................. Starea construcţiei:
Anul construcţiei ....................... (uzurã % la data întocmirii
Valoarea de bilanţ (lei) ................ fişei) .........................
Numãr de nivele ......................... Fundaţie .......................
Suprafaţa construitã (m²) ............... Pereţi .........................
Suprafaţa desfãşuratã (m²) .............. Planşeu ........................
Suprafaţa utilizabilã (m²) .............. Acoperiş .......................
Înãlţimea utilã a nivelelor ............. Încãlzire ......................
Înãlţimea totalã ........................ Instalaţie electricã ...........
Capacitatea dupã destinaţie (cazare, Instalaţie sanitarã ............
hrãnire, pregãtire, depozitare ........., Anul în care s-a executat ultima
parcare şi altele asemenea).............. reparaţie capitalã .............
Durata normalã de funcţionare în
ani şi nr. cod, conform
Hotãrârii Guvernului nr. .......
2. Folosit de
Unitatea Militarã .............

3. Fotografii ale construcţiei/clãdirii

Întocmit Verificat Controlat
──────── ───────── ──────────
Administrator cazarmã, Şeful logisticii, Comandantul/Şeful structurii
..................... ................ teritoriale de domenii şi
infrastructuri/administrare
şi cartiruire/similar,
............................

Data întocmirii fişei .............



ANEXA 5


───────
la regulament
─────────────





- Model -

ROMÂNIA NESECRET
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplar unic
UNITATEA MILITARĂ ............ Dosar nr. ...
Nr. ......... din ............
Aprob
─────
Comandantul U.M. .............
BAZĂ DE CALCUL
cu materiale estimate a se recupera

1. Denumirea articolului de deviz
2. Evaluarea cantitãţilor de lucrãri
3. Estimarea procentualã a materialelor recuperabile

Întocmit Verificat tehnic
──────── ────────────────
Administrator cazarmã, Structura teritorialã de domenii şi
...................... infrastructuri/administrare şi
cartiruire/similar .................



ANEXA 6


───────
la regulament
─────────────






- Model -
ROMÂNIA NESECRET
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplar unic
UNITATEA MILITARĂ ............
Nr. .......... din ...........

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
cu materiale estimate a se recupera în urma demolãrii construcţiilor
şi modul de valorificare
┌────┬──────────────────────┬─────┬───────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │ │
│crt.│Denumirea materialelor│ U/M │ Cantitate │ Modul de valorificare │
├────┼──────────────────────┼─────┼───────────┼───────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼─────┼───────────┼───────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────┴─────┴───────────┴───────────────────────────────┘

Întocmit Verificat tehnic
──────── ─────────────────
Administrator cazarmã, Structura teritorialã de domenii şi
..................... infrastructuri/administrare şi
cartiruire/similar ....................




ANEXA 7


────────
la regulament
─────────────





- Model -

ROMÂNIA NESECRET/....... ani
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr. ....
UNITATEA MILITARĂ ............

Vãzut Vãzut
────── ──────
Comandantul U.M., Comandantul U.M.,
................. .................

PROCES - VERBAL
de predare-primire în/din folosinţã a cazãrmii..................

Încheiat astãzi, ......., la sediul U.M. ..............., cu ocazia
predãrii-primirii în/din folosinţã a cazãrmii..............., aflatã în
folosinţa U.M.............

Comisiile de predare-primire:
● Din partea U.M. .............., în calitate de predãtor, comisia numitã
prin O.Z.U.........., formatã din:
- preşedinte: .............................;
- membri: .................................;
● Din partea U.M................, în calitate de primitor, comisia numitã
prin O.Z.U.........., formatã din:
- preşedinte: ............................ ;
- membri: ................................ ;
Asistaţi:
- din partea U.M. ...................;
- din partea U.M. ...................;
- din partea U.M. .................. .
În baza Dispoziţiei Statului Major General/Ordinului ministrului apãrãrii
nr. ......... din ..........., am procedat la predarea-primirea în/din
folosinţã a cazãrmii nr..............., dupã cum urmeazã:
1. Starea terenurilor, construcţiilor şi amenajãrilor aferente
1.1. Terenuri:
a) terenul cazãrmii............. are o suprafaţã de........., cu o valoare
de ............ lei, conform evidenţei contabile a
U.M. ......................;
b) cazarma a intrat în administrarea/proprietatea Ministerului Apãrãrii în
baza documentelor juridice;
c) categorii de terenuri:
- curţi construcţii: ......... m²;
- liber de construcţii: ...... m²;
- alte categorii de terenuri: ....... m²;
d) dacã existã litigii de naturã tehnicã sau juridicã asupra
terenului/construcţiilor din cazarmã.
1.2. Construcţii:
┌────┬──────┬──────────┬───────┬─────────┬────────────────────────┬────────────┐
│Nr. │ │Destinaţia│Desti- │Valoarea │Diferenţe faţã │Starea teh- │
│crt.│Litera│conform │naţia │contabilã│de datele din │nicã actualã│
│ │ │dosarului │de │ │dosarul tehnic │nevoi de │
│ │ │tehnic │folo- │ │al cazãrmii │reparaţii, │
│ │ │ │sinţã │ ├───────┬────────────────┤construcţia │
│ │ │ │actualã│ │Natura │Modificãri, │nu prezintã │
│ │ │ │ │ │elemen-│modernizãri, │siguranţã în│
│ │ │ │ │ │telor │compartimentãri,│exploatare │
│ │ │ │ │ │compo- │demolare totalã │ │
│ │ │ │ │ │nente │sau parţialã, │ │
│ │ │ │ │ │ │fãrã aprobare │ │
├────┼──────┼──────────┼───────┼─────────┼───────┼────────────────┼────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼──────┼──────────┼───────┼─────────┼───────┼────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────┴──────────┴───────┴─────────┴───────┴────────────────┴────────────┘



1.3. Împrejmuirea cazãrmii:
a) cazarma este/nu este împrejmuitã;
b) tipuri de împrejmuiri, lungimi, valori conform documentelor de evidenţã;
c) dacã existã litigii de naturã tehnicã sau juridicã.
1.4. Asigurarea utilitãţilor:
a) menţionarea categoriilor de utilitãţi aferente cazãrmii, lungimi, valori conform documentelor de evidenţã;
b) valabilitatea contractelor de utilitãţi încheiate cu furnizorii, dacã existã litigii de naturã tehnicã, juridicã, financiarã.
1.4.1. Alimentarea cu apã:
a) alimentare cu apã, apã caldã şi canalizare;
b) prezentarea stãrii tehnice actuale, nevoi de reparaţii.
1.4.2. Alimentarea cu energie electricã:
a) prezentarea stãrii tehnice actuale, nevoi de reparaţii.
1.4.3. Alimentarea cu gaze:
a) prezentarea stãrii tehnice actuale, nevoi de reparaţii.
1.4.4. Alte utilitãţi.
1.5. Drumuri, alei, platouri:
a) tipuri, suprafeţe, valori conform documentelor de evidenţã;
b) dacã existã litigii de naturã tehnicã sau juridicã;
c) prezentarea stãrii tehnice actuale, nevoi de reparaţii.
1.6. Alte menţiuni:
a) dacã cazarma are sistem de bornare;
b) procese-verbale de vecinãtate;
c) certificat de impunere fiscalã;
d) structuri militare care funcţioneazã în cazarmã;
e) încadrarea statului formaţiunii de cazarmare;
f) documente de evidenţã tehnicã ale cazãrmii care se predau la structura primitoare;
g) corespondenţa documentelor de evidenţã cu situaţia din teren;
h) situaţia terenurilor, spaţiilor închiriate;
i) valabilitatea contractelor încheiate, dacã existã litigii de naturã tehnicã, juridicã, financiarã;
j) situaţia terenurilor, construcţiilor predate/preluate în folosinţã temporarã la/de la alte instituţii publice;
k) dacã existã litigii de naturã tehnicã sau juridicã;
l) situaţia intabulãrii cazãrmii - cartea funciarã;
m) asigurarea pazei cazãrmii.
Drept care am încheiat prezentul proces-verbal în....exemplare:
1. exemplarul nr. 1 - U.M. 02523 Bucureşti;
2. exemplarul nr. 2 - U.M........................;
3. exemplarul nr. 3 - U.M........................;
4. exemplarul nr. 4 - U.M. care are în folosinţã cazarma.



Am predat Am primit
───────── ─────────
Comisia U.M. .............. Comisia U.M. ....................
1. ........................ 1. ..............................
2. ........................ 2. ..............................

Asistaţi:

Din partea U.M. ........... Din partea U.M. .................




NOTĂ: Conţinutul procesului-verbal de predare-primire se adapteazã în funcţie de fiecare caz în parte.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016