Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 11 aprilie 2016  al Sitului Natura 2000 ROSCI0014 Bucşani    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 11 aprilie 2016 al Sitului Natura 2000 ROSCI0014 Bucşani

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 379 bis din 18 mai 2016

──────────
        Aprobat prin Ordinul nr. 711 din 11 aprilie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 379 din 18 mai 2016
──────────

    ART. 1
    (1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0014 Bucşani, denumit în continuare situl ROSCI0014 Bucşani, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Situl ROSCI0014 Bucşani contribuie semnificativ la menţinerea unei stări de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi a speciilor de interes comunitar pentru care a fost declarat, în acest fel contribuind semnificativ la coerenţa reţelei Natura 2000 şi/sau la menţinerea diversităţii biologice în regiunea biogeografică din care face parte.

    ART. 2
    (1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în situl ROSCI0014 Bucşani se execută numai activităţi silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi în concordanţă cu scopul pentru care a fost declarată arie naturală protejată.
    (2) Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani se aprobă conform prevederilor legale în vigoare, cu avizul custodelui, în vederea punerii în concordanţă cu planul de management.
    (3) Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor aplicate în fondul forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani, urmând a sesiza administratorul fondului forestier şi reprezentantul teritorial al autorităţii publice care răspunde de silvicultură în cazul constatării unor nereguli.
    (4) Administratorul fondului forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani este obligat să transmită custodelui, anual, situaţia aplicării amenajamentelor silvice pe aceste terenuri.
    (5) Lucrările care nu sunt prevăzute în amenajamentele silvice se execute cu aprobarea autorităţii publice centrale care răspunde de mediu şi silvicultură şi cu avizul custodelui.
    (6) Este interzisă degradarea traseelor turistice existente sau ce urmează a se realiza şi a drumurilor existente, prin lucrări de exploatare a masei lemnoase, construcţii, aducţiuni, utilităţi. Contravaloarea lucrărilor de refacere va fi suportată de către executanţii acestor lucrări.
    (7) Amenajamentele silvice ale unităţilor de producţie/proprietăţilor ce intră în componenţa sitului ROSCI0014 Bucşani vor fi revizuite în mod obligatoriu în termen de 12 luni de la aprobarea planului de management, conform prevederilor legale în vigoare.

    ART. 3
    (1) Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către administratorul/gestionarul fondului cinegetic cu participarea custodelui sitului ROSCI0014 Bucşani şi a autorităţilor competente.
    (2) Administratorul/gestionarul fondului cinegetic are obligaţia de a anunţa custodele despre intenţia de organizare a evaluării vânatului pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani, cu minimum 10 zile calendaristice înainte de organizarea evaluării.
    (3) Vânătoarea pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani este permisă, cu excepţia zonelor de linişte pentru vânat, stabilite, în colaborare, de către administratorul/gestionarul fondului cinegetic, custode şi autorităţile competente.
    (4) Suprafaţa zonelor de linişte a faunei cinegetice însumează minimum 10% din suprafaţa totală a fiecărui fond cinegetic.
    (5) Pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani activitatea de vânătoare se face în conformitate cu prevederile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile prezentului regulament.
    (6) În situl ROSCI0014 Bucşani se interzic:
    a) vânarea puilor nezburători ai păsărilor de interes cinegetic;
    b) vânătoarea în zonele de linişte a vânatului stabilite în zonele din sit cuprinse în fonduri cinegetice.

    (7) Acţiunile de monitorizare a efectivelor din speciile de interes cinegetic, a stării de sănătate a acestora, precum şi paza împotriva acţiunilor ilegale care pot afecta fauna sau arealele unde acestea se găsesc se organizează de către personalul de specialitate al administratorului/gestionarului fondului cinegetic cu sprijin din partea custodelui, în limita posibilităţilor financiare.
    (8) Recoltarea de ciuperci comestibile, fructe de pădure şi plante medicinale în scopul comercializării acestora se va face conform prevederilor legale în vigoare, cu avizul custodelui.
    (9) Capturarea fără drept a oricăror specii de faună sălbatică, distrugerea cuiburilor păsărilor şi colectarea ouălor acestora pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani sunt interzise.
    (10) Colectarea de specii de floră şi faună se face conform prevederilor legale în vigoare, cu avizul custodelui.

    ART. 4
    (1) Păşunatul pe suprafaţa sitului ROSCI0014 Bucşani este interzis.
    (2) Este interzisă amplasarea locurilor de târlire pe suprafaţa sitului ROSCI0014 Bucşani.
    (3) Câinii poartă obligatoriu jujee, iar stăpânul este obligat să facă dovada vaccinării acestora.
    (4) Trecerea prin fondul forestier a turmelor/cirezilor se face cu respectarea reglementărilor în vigoare, în baza contractului încheiat cu administratorii proprietarilor de pădure.
    (5) Activitatea pastorală este monitorizată de custodele sitului ROSCI0014 Bucşani, în vederea evaluării impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.

    ART. 5
    (1) Autorizarea lucrărilor de construcţii/investiţii pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani şi în imediata vecinătate se face de către autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, cu respectarea planului urbanistic zonal şi general, în conformitate cu prevederilor legale în vigoare şi cu avizul custodelui.
    (2) Realizarea de lucrări speciale care afectează suprafeţe mari, cum ar fi: drumuri auto, linii de înaltă şi medie tensiune, conducte de transport gaz metan şi altele asemenea se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul custodelui.
    (3) Custodele are dreptul să verifice existenţa avizului său pentru activităţile desfăşurate în vecinătatea şi în situl ROSCI0014 Bucşani, precum şi modul de respectare a acestuia şi să sesizeze instituţiile abilitate în cazul în care se constată încălcări ale prevederilor acestuia.
    (4) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru localităţile incluse în perimetrul sitului ROSCI0014 Bucşani se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat.
    (5) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (4) se fac cu avizul custodelui sitului ROSCI0014 Bucşani, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile Planului de management.
    (6) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (4) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (5) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului ROSCI0014 Bucşani.

    ART. 6
    (1) Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale, fără respectarea prevederilor legale în vigoare şi fără avizul custodelui, sunt interzise pe suprafaţa sitului ROSCI0014 Bucşani.
    (2) Recoltarea humusului şi decopertarea solului sunt interzise pe întreaga suprafaţă a sitului ROSCI0014 Bucşani, cu excepţia lucrărilor autorizate în conformitate cu prevederilor legale în vigoare şi cu avizul custodelui.

    ART. 7
    (1) Orice plan sau proiect care nu are o legătură directă cu situl ROSCI0014 Bucşani ori nu este necesar pentru managementul acestuia, dar care ar putea să îl afecteze în mod semnificativ, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, având în vedere obiectivele de conservare a acesteia.
    (2) Avizul custodelui pentru planurile/proiectele menţionate la alin. (1) este obligatoriu.
    (3) Emiterea actelor de reglementare pentru planurile, programele, proiectele şi activităţile de pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani, care pot avea un impact negativ asupra speciilor şi habitatelor de interes comunitar, se face în conformitate cu prevederile legale şi cu avizul custodelui.
    (4) Avizul custodelui se eliberează conform procedurii standard de emitere a avizelor de către custozi şi administratori, elaborată de către autoritatea publică centrală pentru protecţiei mediului.
    (5) Pentru emiterea avizului, custodele poate percepe un sistem de tarife, în conformitate cu prevederile şi reglementările legale.

    ART. 8
    (1) Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în situl ROSCI0014 Bucşani şi are ca scop conservarea patrimoniului natural.
    (2) Custodele acţionează permanent pentru includerea sitului ROSCI0014 Bucşani în programe de cercetare naţională şi internaţională.
    (3) Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani se desfăşoară cu acordul Academiei Române - Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, pentru domeniile de cercetare pentru care este prevăzut acest acord în legislaţia în domeniu şi cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
    (4) Accesul personalului de cercetare în perimetrul sitului ROSCI0014 Bucşani pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în proiectele de cercetare se face în baza permisului de cercetare emis de custode.
    (5) Introducerea de specii alohtone sau modificate genetic pe suprafaţa sitului ROSCI0014 Bucşani este interzisă.
    (6) Sunt interzise deţinerea şi creşterea în captivitate, indiferent de forma de captivitate, a animalelor din fauna sălbatică pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani, cu excepţia cazurilor când se desfăşoară proiecte de repopulare sau protecţia speciilor cu avizul Academiei Române şi cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
    (7) Reconstrucţia ecologică a habitatelor deteriorate se face pe baza unui studiu ştiinţific, cu avizul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. În cazul în care degradarea habitatelor a fost cauzată de activităţi umane desfăşurate în mod ilegal, contravaloarea proiectului de reconstrucţie se suportă de către cei vinovaţi, conform prevederilor legale în vigoare.
    (8) În cazul apariţiei unor specii invazive de plante şi animale care periclitează integritatea ecosistemelor, custodele ia măsuri de stopare şi eliminare a acestora, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

    ART. 9
    (1) În situl ROSCI0014 Bucşani sunt permise activităţi de turism şi educaţie, cu respectarea prezentului regulament.
    (2) Aprinderea focului pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani este strict interzisă.
    (3) Incendierea, distrugerea ori degradarea prin orice mijloace a arborilor sau arbuştilor este interzisă.
    (4) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional de pe raza sitului ROSCI0014 Bucşani, indiferent de forma de proprietate sunt interzise.
    (5) Distrugerea, respectiv colectarea de plante sau de animale protejate din situl ROSCI0014 Bucşani sunt interzise.
    (6) Prin excepţie de la alin. (5), colectarea de specii de floră, faună, roci, minerale se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul custodelui.
    (7) Perturbarea liniştii prin strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio, în interiorul şi în vecinătatea sitului ROSCI0014 Bucşani, este interzisă.
    (8) Distrugerea ori degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de avertizare care aduc informaţii despre situl ROSCI0014 Bucşani este interzisă.
    (9) Degradarea podeţelor, barierelor, observatoarelor sau a oricărei alte construcţii ori amenajări de pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani este interzisă.
    (10) Este interzisă devierea de la traseele turistice marcate.
    (11) Este interzisă hrănirea animalelor sălbatice de către persoane neautorizate.
    (12) Deschiderea şi omologarea de noi trasee turistice, amplasarea panourilor indicatoare şi informative se fac în condiţiile legii, cu avizul custodelui.
    (13) Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se percep la sedii, puncte de informare sau pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani de către persoane sau instituţii autorizate de custode. Tariful de vizitare poate fi inclus şi în contravaloarea serviciilor de cazare sau transport, de comun acord cu autorităţile administraţiilor publice locale şi cu proprietarii/administratorii obiectivelor turistice. Sunt exceptaţi de la plata tarifului de vizitare:
    a) copiii sub 10 ani;
    b) voluntarii, în baza adresei scrise sau a contractului de voluntariat semnat de custodele sitului ROSCI0014 Bucşani;
    c) personalul de supraveghere a animalelor pentru care s-au contractat păşuni în vecinătatea sitului ROSCI0014 Bucşani;
    d) personalul custodelui;
    e) personalul Academiei Române;
    f) persoanele fizice sau juridice care desfăşoară activităţi de cercetare pe suprafaţa sitului ROSCI014 Bucşani;
    g) reprezentanţii autorităţilor publice centrale pentru protecţia mediului şi a structurilor din subordine;
    h) împuterniciţii pentru implementarea regulamentului sitului ROSCI0014 Bucşani, pe bază de legitimaţie;
    i) membrii comunităţilor locale;
    j) ghizii de turism angajaţi de custode;
    k) persoanele cu handicap, pentru care legislaţia în vigoare prevede scutirea de la plata unor taxe;
    l) proprietarii/concesionarii şi administratorii de terenuri din situl ROSCI0014 Bucşani;
    m) persoanele care desfăşoară activităţi autorizate prin acte de reglementare în vigoare pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani.

    (18) Accesul în situl ROSCI0014 Bucşani este permis numai în zonele stabilite şi semnalizate ca atare accesului publicului, cu respectarea instrucţiunilor de pe panourile informative cu care sunt semnalizate acestea.
    (19) Organizarea de competiţii şi manifestările de grup de orice fel, cursuri şi tabere care presupun accesul pe teren în situl ROSCI0014 Bucşani fără avizul custodelui sunt interzise.
    (20) Deranjarea animalelor, distrugerea cuiburilor sau orice tip de poluare pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani sunt interzise.
    (21) Custodele monitorizează turismul în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din situl ROSCI0014 Bucşani şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru este necesar pentru conservarea biodiversităţii.

    ART. 10
    (1) Regimul deşeurilor pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani este reglementat astfel:
    a) este interzisă abandonarea, incinerarea sau depozitarea în gropi săpate în sol a deşeurilor de orice fel. Turiştii au obligaţia de a-şi evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării sitului ROSCI0014 Bucşani. Deşeurile se evacuează în afara sitului, în locuri special amenajate pentru colectare;
    b) proprietarii şi/sau administratorii terenurilor aflate în perimetrul sitului ROSCI0014 Bucşani au obligaţia de a igieniza permanent suprafeţele afectate de abandonul deşeurilor, resturilor menajere şi alte asemenea şi în acelaşi timp de a-şi lua măsuri de prevenire a poluării mediului pe suprafaţa avută în proprietate/administrare;


    ART. 11
    (1) Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule în situl ROSCI0014 Bucşani este permisă numai pe drumurile existente şi pe trasee special amenajate şi semnalizate ca atare.
    (2) Circulaţiei vehiculelor de orice fel în scop de agrement pe drumurile forestiere din sit, în perioada de reproducere a speciei Bombina variegata este interzisă.
    (3) Excepţiile de la restricţia de acces şi circulaţie cu autovehicule vor fi: personalul custodelui, personalul organelor statului cu competenţe în teritoriu cum sunt cele de poliţie, poliţia de frontieră, protecţia civilă, personal silvic, autorităţi de mediu, autorităţi de gospodărirea apelor, ambulanţă şi altele asemenea, pentru personalul împuternicit pentru intervenţie conform atribuţiilor specifice, în cazul în care aceste categorii sunt în exerciţiul funcţiunii, pe bază de delegaţie.
    (4) Circulaţia vehiculelor de orice fel inclusiv a bicicletelor pe alte drumuri decât cele prevăzute acestui scop, cât şi circulaţia acestora într-o manieră ce deranjează publicul şi patrimoniul natural, este interzisă.

    ART. 12
    (1) Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă în situl ROSCI0014 Bucşani.
    (2) Fotografierea sau filmarea faunei sălbatice este permisă doar în locuri special amenajate şi semnalizate de către custode.

    ART. 13
        Folosirea substanţelor chimice periculoase pe teritoriul sitului ROSCI0014 Bucşani este interzisă.

    ART. 14
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 15
    (1) Verificarea respectării prezentului regulament se face de custodele sitului ROSCI0014 Bucşani sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.

    ART. 16
        Prezentul regulament se publică pe pagina web a custodelui, la adresa www.mediu.a-r- c.ro.

    ART. 17
        Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament, a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.

    ART. 18
        În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene, conform prevederilor legale.

    ART. 19
        Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.


                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016