Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 8 din 11 octombrie 1996 (*republicat*)  privind regimul de decontare specială şi autorizare a caselor de compensaţii bancare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 8 din 11 octombrie 1996 (*republicat*) privind regimul de decontare specială şi autorizare a caselor de compensaţii bancare*)

EMITENT: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 20 iunie 1997
──────────
    *) Republicat în temeiul art. IV din Circulara Băncii Naţionale a României nr. 22 din 26 mai 1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 106 din 29 mai 1997.
    Regulamentul nr. 8/1996 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 bis din 29 octombrie 1996 şi a mai fost modificat prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 30/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 331 din 9 decembrie 1996, şi prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 8/1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 27 februarie 1997.
──────────


    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Obiectul regulamentului
    În temeiul art. 2 şi 40 din Legea nr. 33/1991 şi al art. 20 şi 21 din Legea nr. 34/1991, Banca Naţională a României emite prezentul regulament, al cărui obiect îl constituie:
    1.1. - autorizarea de către Banca Naţională a României a caselor de compensaţii interbancare;
    1.2. - decontarea interbancară finală, în evidenţele băncii centrale, pe răspunderea şi cu garanţia societăţilor bancare participante, a sumelor în lei aferente operaţiunilor cu valori mobiliare, celor cu carduri, operaţiunilor stabilite prin contractele de mandat privind operarea conturilor curente încheiate între Banca Naţională a României şi societăţile bancare, precum şi oricăror alte operaţiuni de transfer de fonduri, aprobate de Banca Naţională a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare ca fiind realizabile în regim de decontare specială, prin operarea de înscrieri în:
    a) conturile curente deschise la Banca Naţională a României pe numele societăţilor bancare autorizate şi agreate pentru decontări în regim special de către Banca Naţională a României, denumite în continuare societăţi bancare participante; şi
    b) un cont special de decontare finală, deschis la Banca Naţională a României pe numele unei case de compensaţii interbancare autorizate de Banca Naţională a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare sau al unui titular de cont special, denumite în continuare conturi speciale;
    1.3. - principiile activităţii Băncii Naţionale a României în cadrul schemelor de garantare şi de acoperire a riscurilor de neplată, inclusiv a celor de incapacitate de plată, denumite în continuare scheme, aferente funcţionarii contului special, aplicabile în regim de decontare specială.
    ART. 2
    Casa de compensaţii interbancare
    2.1. - O casa de compensaţii interbancare este acea persoana juridică autorizată de Banca Naţională a României, în conformitate cu reglementările în vigoare, să compenseze obligaţiile reciproce prin conturi ale societăţilor bancare participante în vederea decontării lor finale prin conturi deschise la Banca Naţională a României.
    2.2. - În vederea obţinerii din partea Băncii Naţionale a României a autorizaţiei de funcţionare în calitate de casă de compensaţii interbancare, persoana juridică, constituită conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale sau Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, va adresa Băncii Naţionale a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare o cerere de autorizare, însoţită de o copie conformă de pe documentele sale constitutive, precum şi o estimare privind necesitatea, volumul operaţiunilor pentru cel puţin un an de activitate şi fezabilitatea casei de compensaţii interbancare proiectate.
    2.3. - Prin prezentul regulament, limita minimă a capitalului social subscris al casei de compensaţii interbancare, persoana juridică constituită conform Legii nr. 31/1990, care condiţionează autorizarea sa de funcţionare de către Banca Naţională a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare, este de un miliard lei.
    În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare din partea Băncii Naţionale a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare, solicitantul va trebui să dispună la data depunerii documentaţiei de un capital social vărsat în sumă minimă de un miliard lei.
    2.4. - Societăţile bancare care intenţionează să subscrie la capitalul social al proiectatei case de compensaţii interbancare vor trebui să obţină aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României - Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare - pentru efectuarea acestui tip de plasament.
    2.5. - În cazul în care proiectata casă de compensaţii interbancare intenţionează să ofere servicii de compensare în vederea decontării interbancare a tranzacţiilor cu valori mobiliare, pe cererea de autorizare, pe estimarea menţionată, precum şi pe orice corespondenţă scrisă cu Banca Naţională a României, până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare în calitate de casă de compensaţii interbancare, Banca Naţională a României poate solicita avizul favorabil al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, sub semnătura autorizată, strict în termenii: "necesar, fezabil şi în conformitate cu prevederile legii".
    2.6. - În aplicarea prevederilor art. 3 alin. 2 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 10/1994, republicat, Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare este împuternicită de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României să solicite toate informaţiile şi orice document pe care îl va considera necesar pentru a limita riscurile de neplată şi a evalua performanţa sistemelor de credit şi de plăţi.
    2.7. - După obţinerea autorizaţiei din partea Băncii Naţionale a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare, casele de compensaţii interbancare au obligaţia să deschidă la Banca Naţională a României un cont special unic. Ele nu pot deschide cont de corespondent în lei cu nici o societate bancară autorizată de Banca Naţională a României şi se supun obligaţiilor de raportare ale societăţilor bancare la Banca Naţională a României, inclusiv obligaţiilor privind raportarea tuturor datelor şi oricărui document referitor la conturile în lei pe care le menţin la societăţile bancare autorizate de Banca Naţională a României.
    2.8. - După obţinerea autorizaţiei, casa de compensaţii interbancare va adresa cererea de deschidere a contului sau special la Banca Naţională a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare, îndeplinind, cu această ocazie şi ulterior, toate obligaţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru conturile curente ale societăţilor bancare. În cazul neîndeplinirii acestor obligaţii de către solicitant sau în conformitate cu scopurile sale, Banca Naţională a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare poate refuza decontarea finală pentru casa de compensaţii interbancare, suspendându-i, fără preaviz, funcţionarea printr-o notificare care să însoţească extrasul contului ei special, începând cu ziua bancară următoare datei extrasului remis.
    ART. 3
    Regimul de decontare specială
    3.1. - Regimul de decontare specială priveşte decontarea finală, prin conturi deschise de Banca Naţională a României în evidenţele sale, a plăţilor interbancare, exclusiv pe răspunderea şi cu garanţia integrală a societăţilor bancare participante, în scopul:
    a) limitării la maximum a riscului utilizării resurselor aflate în posesia Băncii Naţionale a României pentru acoperirea soldului debitor al conturilor curente sau speciale din evidenţele sale;
    b) bunei funcţionări şi întăririi disciplinei decontărilor fără numerar.
    3.2. - Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României împuterniceşte Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare - Direcţia decontării operaţiunilor bancare - Serviciul administrarea regimului de decontare specială, organizat pe principiul sediilor O.I.S. - B.N.R., distincte, şi denumit în continuare administrator, pentru realizarea şi impunerea respectării prevederilor reglementărilor în vigoare privind regimul de decontare specială.
    3.3. - Toate conturile speciale intră sub incidenţa regimului de decontare specială.
    Conturile curente deschise la Banca Naţională a României ale societăţilor bancare autorizate pot intra, de la caz la caz, în regim de decontare specială.
    3.4. - Administratorul notifică titularului de cont hotărârea Băncii Naţionale a României privind intrarea în regimul de decontare specială.
    ART. 4
    Schema aferentă regimului de decontare specială
    4.1. - La notificarea Băncii Naţionale a României privind intrarea în regimul de decontare specială, titularii de conturi puse sub incidenţa acestuia au obligaţia ca, în termenul stabilit în notificare, să contracteze cu Banca Naţională a României modalitatea de execuţie a schemei.
    4.2. - Casele de compensaţii interbancare nu vor putea funcţiona înainte ca Banca Naţională a României să contracteze operarea schemei.
    4.3. - Administratorul este împuternicit să aplice, în numele Băncii Naţionale a României, schema contractată pe baza următoarelor principii:
    4.3.1. - Banca Naţională a României nu va oferi facilităţi suplimentare de refinanţare pentru acoperirea poziţiilor debitoare ale societăţilor bancare participante, schema fiind finanţată integral pe răspunderea şi cu resursele acestora.
    4.3.2. - În elaborarea de reglementări şi încheierea de contracte, compartimentele Băncii Naţionale a României vor urmări limitarea la maximum a riscului participării Băncii Naţionale a României în scheme, inclusiv următoarele:
    a) funcţionarea fiecărui cont special va fi reglementată prin contractul de decontare şi garantare încheiat în acest scop cu Banca Naţională a României, denumit în continuare contract;
    b) în contract vor fi cuprinse clauze asiguratorii pentru ca Banca Naţională a României, în limitele schemei şi ale mandatului stabilit prin contract, să nu acopere în nici un moment din resursele sale lipsa disponibilităţilor necesare decontărilor prin conturi speciale, putând afecta în acest scop numai disponibilităţi asupra cărora societăţile bancare participante au drepturi certe, constituite în prealabil, inclusiv în cazul în care astfel de disponibilităţi sunt organizate în fonduri de garantare a tranzacţiilor;
    c) portofoliul de garantare a decontării finale în regim de decontare specială se constituie din valori de bună calitate bancară, mobilizabile imediat şi cu gradul de lichiditate specific condiţiilor pieţei, acceptate de către Banca Naţională a României, denumite în continuare valori de garantare convenite cu Banca Naţională a României;
    d) dacă schema este insuficient asigurată cu fonduri şi valori de garantare convenite cu Banca Naţională a României sau dacă Banca Naţională a României constată că nu pot fi aplicate clauzele asiguratorii pentru Banca Naţională a României, administratorul este împuternicit de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României să nu efectueze operaţiunea şi să nu elibereze extras pentru ziua respectivă, aplicând prevederile art. 2 pct. 2.8.
    ART. 5
    Selectarea societăţilor bancare participante la regimul de decontare specială pentru casa de compensaţii interbancare
    5.1. - În documentaţia depusă la Banca Naţională a României pentru autorizare, persoana juridică care solicită autorizarea pentru a funcţiona în calitate de casă de compensaţii interbancare poate propune Băncii Naţionale a României societăţi bancare autorizate de Banca Naţională a României, în vederea selectării lor de către Banca Naţională a României în calitate de societate bancară participantă pentru respectiva casă de compensaţii interbancare.
    Banca Naţională a României poate condiţiona acordarea autorizaţiei de funcţionare în calitate de casă de compensaţii interbancare de modificarea selecţiei propuse în cerere de către solicitant privind societăţile bancare participante.
    În cazul casei de compensaţii interbancare, pentru decontarea de operaţiuni cu valori mobiliare, propunerea privind selecţia din cererea de autorizare la Banca Naţională a României va fi vizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare în condiţiile prevăzute la art. 2 pct. 2.5 din prezentul regulament. Banca Naţională a României va nominaliza societăţile bancare participante şi le va menţiona în autorizaţia acordată.
    5.2. - În cazul în care o societate bancară autorizată este şi societate bancară participantă pentru o casă de compensaţii interbancare autorizată de Banca Naţională a României sau pentru un titular de cont special, Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare poate trece contul sau curent analitic de decontare finală cu casa de compensaţii interbancare sau cu titularul de cont special în regim de decontare specială.
    ART. 6
    Întreruperea decontărilor la Banca Naţională a României
    6.1. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României împuterniceşte Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare să evalueze în mod operativ condiţiile pieţei şi să constate încălcarea prevederilor regulamentului de către societăţile bancare participante în cadrul regimului de decontare specială.
    6.2. - Se sancţionează următoarele încălcări ale prevederilor prezentului regulament:
    a) societatea bancară participantă se află, pentru a treia oară inclusiv în interval de un an calendaristic, în situaţia de a-şi acoperi poziţia debitoare din balanţa unei case de compensaţii interbancare sau a unui titular de cont special, prin aplicarea de către administrator a procedurilor de garantare bilaterală;
    b) refacerea compensării multilaterale pentru o anumită zi de decontare, de două ori inclusiv în interval de un an calendaristic, de către o casă de compensaţii interbancare sau de către un titular de cont special, pentru aceeaşi societate bancară participantă;
    c) neprezentarea de către o societate bancară participantă, o casă de compensaţii interbancare sau un titular de cont special, în cadrul programului de ghişeu, a documentelor necesare desfăşurării în condiţii normale a activităţii administratorului.
    6.3. - În situaţia prevăzută la pct. 6.2, Banca Naţională a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare aplică următoarele sancţiuni:
    a) avertisment scris;
    b) amenzi care nu pot depăşi 1% din capitalul social al societăţii bancare participante;
    c) retragerea temporară a calităţii de societate bancară participantă;
    d) retragerea definitivă a calităţii de societate bancară participantă.
    În situaţia în care unei societăţi bancare participante i se aplică sancţiunea privind retragerea temporară a calităţii de societate bancară participantă, aceasta poate reintra, la o dată ulterioară acestui fapt, în calculul compensării multilaterale desfăşurate de casa de compensaţii interbancare sau de titularul de cont special, numai după primirea unei notificări favorabile, în acest sens, din partea Băncii Naţionale a României - Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare.

    CAP. 2
    Proceduri privind decontarea finală în regim de decontare specială a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare

    ART. 7
    Decontarea finală
    Decontarea finală în regim de decontare specială a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare se efectuează de către Banca Naţională a României prin transferul irevocabil şi necondiţionat al fondurilor băneşti între conturile curente ale societăţilor bancare participante şi contul special de decontare finală al casei de compensaţii interbancare.
    ART. 8
    Conturi
    8.1. - Direcţia decontării operaţiunilor bancare efectuează decontarea finală în regim de decontare specială pentru casa de compensaţii interbancare prin următoarele conturi deschise în evidenţele sale:
    a) contul special de decontare finală, deschis pe numele casei de compensaţii interbancare autorizate de Banca Naţională a României;
    b) contul curent al fiecărei societăţi bancare participante, printr-un analitic special destinat acestui scop.
    Contul special de decontare finală al unei case de compensaţii interbancare, deschis la Banca Naţională a României, se închide în fiecare zi de decontare cu sold zero.
    Conturile curente analitice special destinate decontării finale a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare fac parte integrantă din conturile curente sintetice ale societăţilor bancare participante, deschise la Banca Naţională a României.
    8.2. - Codificarea conturilor menţionate la pct. 8.1 lit. a) şi b) se face de către Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare, împreună cu Direcţia generală informatică, procesare statistică şi contabilitate.
    ART. 9
    Balanţa
    9.1. - Deschiderea zilnică a procedurilor de decontare finală se face la iniţiativa casei de compensaţii interbancare, prin remiterea de către aceasta la Banca Naţională a României a documentului denumit Balanţa pentru decontarea finală a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare autorizate de B.N.R. ...(denumirea casei)..... pentru ziua de decontare ...(data decontării).... (anexa nr. 1), denumită în continuare balanţă.
    9.2. - Balanţa constituie un document informativ, în baza căruia se recepţionează ordine de plată emise în vederea decontării finale.
    Balanţa remisă în fiecare zi lucrătoare de titularii de conturi speciale constituie document de plată în baza căruia administratorul procedează la decontarea sumelor în şi din conturile societăţilor bancare participante, dacă această procedură se stabileşte pe bază contractuală.
    9.3. - Pentru ca balanţa să fie acceptată de către Banca Naţională a României ca document informativ sau ca document de plată în vederea decontării finale care urmează să se efectueze prin conturile curente ale societăţilor bancare participante şi prin contul special de decontare finală al casei de compensaţii interbancare sau al unui titular de cont special, este obligatoriu ca:
    a) valoarea totală pe debit, înscrisă în finalul părţii I a balanţei, să fie egală cu valoarea totală pe credit, înscrisă în finalul părţii a II-a a balanţei;
    b) să poarte semnătura reprezentanţilor recunoscuţi de Banca Naţională a României, conform reglementărilor sale.
    ART. 10
    Instrumente de plată
    10.1. - Instrumentul de plată pe baza căruia Banca Naţională a României efectuează decontarea finală pentru casa de compensaţii interbancare este ordinul de plată, conform reglementărilor Băncii Naţionale a României în vigoare.
    Banca Naţională a României poate efectua decontarea finală în regim special a operaţiunilor cu carduri, exclusiv în baza balanţei zilnice, fără a fi necesar ca societăţile bancare participante şi titularii de conturi speciale să remită administratorului ordine de plată, în cazul în care această procedură se stabileşte pe bază contractuală.
    10.2. - Ordinele de plată sunt emise de societăţile bancare participante şi de casa de compensaţii interbancare pentru acoperirea poziţiilor lor debitoare rezultate în urma efectuării compensării interbancare zilnice.
    10.3. - Formularul de ordin de plată în vederea recepţiei la Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare poate fi:
    a) completat prin dactilografiere sau editat pe calculator;
    b) transmis letric sau sub formă de mesaj modem sau mesaj telex, conform reglementărilor Băncii Naţionale a României în vigoare.
    Pentru a fi acceptate de către Banca Naţională a României în vederea decontării finale, este obligatoriu ca ordinele de plată să conţină şi să aibă completate toate elementele obligatorii prevăzute de reglementările Băncii Naţionale a României în vigoare, inclusiv completarea, în mod obligatoriu, la rubrica "reprezentând" a ordinului de plată, a formulei "decontare finală pentru casa de compensaţii interbancare".
    În cazul transmiterii de către societăţile bancare participante sau de către casa de compensaţii interbancare a ordinelor de plată prin modem sau telex, este necesară încheierea cu Banca Naţională a României de convenţii speciale privind asigurarea securităţii transmisiilor de date.
    10.4. - Ordinele de plată emise de societăţile bancare participante şi de casa de compensaţii interbancare trebuie să aibă înscrise strict sumele cuprinse în balanţă.
    ART. 11
    Orar
    Decontarea finală în regim de decontare specială se efectuează de către Banca Naţională a României în fiecare zi lucrătoare, între orele 14,30-16,00. În cazul aplicării procedurilor prevăzute la art. 17 pct. 17.4, orarul se prelungeşte până la ora 18,30.
    ART. 12
    Proceduri de decontare
    Decontarea finală a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare se realizează de către Banca Naţională a României la sediul administratorului, prin efectuarea a patru grupe de operaţiuni, după cum urmează:
    12.1. - Grupa de operaţiuni 1 are loc între orele 14,30-15,00, astfel:
    a) prezentarea balanţei de către casa de compensaţii interbancare;
    b) prezentarea de către societăţile bancare participante a ordinelor de plată prin care se dispune debitarea conturilor lor curente cu sumele stabilite prin balanţă;
    c) prezentarea de către casa de compensaţii interbancare a ordinului de plată prin care se dispune debitarea contului sau special de decontare finala cu suma stabilită prin balanţă.
    12.2. - Grupa de operaţiuni 2 are loc între orele 15,00-15,15, astfel:
    a) verificarea de către administrator a emiterii şi depunerii la Banca Naţională a României a ordinelor de plată pentru valorile înscrise în balanţă de către toate societăţile bancare participante aflate în poziţie debitoare;
    b) verificarea de către administrator a emiterii şi depunerii la Banca Naţională a României, de către casa de compensaţii interbancare, a ordinului de plată pentru valoarea corespunzătoare poziţiei sale debitoare, înscrisă în balanţă.
    12.3. - Grupa de operaţiuni 3 are loc între orele 15,15-16,00, astfel:
    Situaţia 1
    În cazul în care între ordinele de plată emise în vederea decontării finale şi balanţa nu există neconcordante, administratorul desfăşoară operaţiunile de decontare finală în următoarea ordine:
    Compararea soldului contului curent al fiecărei societăţi bancare participante aflate în poziţie debitoare cu valoarea ordinului de plată care urmează a fi decontat prin respectivul cont curent. În funcţie de rezultatele obţinute, administratorul va urma procedurile prevăzute în continuare pentru cazul 1 sau cazul 2.
    Cazul 1 - dacă toate societăţile bancare participante aflate în poziţie debitoare au suficiente disponibilităţi în conturile lor curente pentru a deconta final operaţiunile către casa de compensaţii interbancare, atunci, în succesiune, au loc:
    - efectuarea primei părţi a decontării finale prin debitarea conturilor curente ale societăţilor bancare participante aflate în poziţii debitoare şi creditarea contului special de decontare finală al casei de compensaţii interbancare;
    - efectuarea celei de-a doua părţi a decontării finale prin debitarea contului special de decontare finală al casei de compensaţii interbancare şi creditarea conturilor curente ale societăţilor bancare participante aflate în poziţie creditoare.
    Cazul 2 - dacă una sau mai multe societăţi bancare participante aflate în poziţie debitoare nu au suficiente disponibilităţi băneşti în conturile lor curente pentru a deconta final operaţiunile către casa de compensaţii interbancare, atunci, în succesiune, au loc:
    - desfăşurarea procedurilor de acoperire a poziţiilor debitoare prevăzute în cap. 3;
    - efectuarea primei părţi a decontării finale prin debitarea conturilor curente ale societăţilor bancare participante aflate în poziţii debitoare şi creditarea contului special de decontare finală al casei de compensaţii interbancare;
    - efectuarea celei de-a doua părţi a decontării finale prin debitarea contului special de decontare finală al casei de compensaţii interbancare şi creditarea conturilor curente ale societăţilor bancare participante aflate în poziţie creditoare.
    Situaţia 2
    În cazul în care între ordinele de plată emise în vederea decontării finale şi balanţa există neconcordanţe, administratorul iniţiază proceduri specifice pentru decontarea finală, în următoarea ordine:
    Notifică în scris casei de compensaţii interbancare, pe baza unei proceduri convenite prin contract, prin documentul "COMUNICARE tip 1" (anexa nr. 2), neconcordanţele dintre balanţă şi ordinele de plată emise şi depuse la administrator în vederea decontării finale şi solicită prin "COMUNICARE tip 1" casei de compensaţii interbancare ca, după caz, singură (dacă neconcordanţele se referă la propriul său ordin de plată) şi/sau împreună cu societăţile bancare participante în cauză, să soluţioneze, până la ora 15,45, neconcordanţele semnalate în respectiva "COMUNICARE tip 1".
    Începând de la ora 15,45, administratorul va urma procedurile prevăzute în continuare:
    Cazul 1 - dacă neconcordanţele semnalate sunt soluţionate până la ora 15,45, Banca Naţională a României continuă decontarea finală prin desfăşurarea operaţiunilor descrise în Situaţia 1 - cazul 1 sau în Situaţia 1 - cazul 2.
    Cazul 2 - dacă neconcordanţele semnalate nu sunt soluţionate până la ora 15,45, administratorul notifică acest fapt casei de compensaţii interbancare şi societăţilor bancare participante, în scris, prin documentul "COMUNICARE tip 2" (anexele nr. 3A şi nr. 3B) şi restituie balanţa şi, respectiv, toate ordinele de plată aferente emitenţilor acestora.
    În această situaţie, pentru ziua în care s-a emis "COMUNICAREA tip 2" Banca Naţională a României nu efectuează decontarea finală a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare respective, nu eliberează extrasul contului special al casei de compensaţii interbancare respective şi nu are nici o responsabilitate privind consecinţele ulterioare de orice natură.
    12.4. - Grupa de operaţiuni 4 are loc între orele 16,00-16,15, astfel:
    Grupa de operaţiuni 4 se efectuează de către Banca Naţională a României numai în situaţia în care decontarea finală se desfăşoară conform grupei de operaţiuni 3, Situaţia 1 - cazul 1 sau cazul 2, ori Situaţia 2 - cazul 1.
    Banca Naţională a României notifică în scris casei de compensaţii interbancare, prin documentul "CONFIRMAREA DECONTĂRII FINALE" (anexa nr. 4), încheierea procedurilor de decontare finală prin care s-a efectuat transferul irevocabil şi necondiţionat al fondurilor băneşti aferente operaţiunilor casei de compensaţii interbancare, conform balanţei, şi eliberează extrasul contului special pentru ziua de decontare respectivă, conform reglementărilor Băncii Naţionale a României în vigoare.

    CAP. 3
    Scheme de garantare a decontării finale în regim de decontare specială a casei de compensaţii interbancare

    ART. 13
    Schema de garantare şi aplicabilitate
    În cazul în care o societate bancară participantă aflată în poziţie debitoare faţă de casa de compensaţii interbancare nu dispune, pentru acoperirea acestei poziţii, la ora 15,15, de suficiente disponibilităţi băneşti în contul său curent deschis la Banca Naţională a României, aceasta aplică, în cadrul regimului special de decontare, Schema de garantare a decontării finale a casei de compensaţii interbancare la Banca Naţională a României, denumită în continuare schema de garantare, cuprinzând procedurile prevăzute în prezentul capitol.
    Elementele schemei de garantare vor fi cuprinse, în mod obligatoriu, în contractele încheiate în prealabil.
    Schema de garantare se aplică de către administrator după ce acesta are certitudinea privind nivelul disponibilităţilor băneşti existente şi utilizabile în conturile curente ale societăţilor bancare participante şi preia garanţiile în evidenţele sale.
    La schema de garantare participă numai societăţile bancare participante ca părţi contractante.
    ART. 14
    Proceduri ale schemei de garantare
    14.1. - Schema de garantare cuprinde trei categorii de proceduri pe care Banca Naţională a României le va aplica în ordine, după cum urmează:
    a) proceduri de garantare unilaterală;
    b) proceduri de garantare bilaterală;
    c) proceduri de garantare multilaterală.
    14.2. - În scopul aplicării de către administrator a schemei de garantare, fiecare societate bancară participantă are obligaţia depunerii la Banca Naţională a României, în penultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, a documentului "Raportare pentru stabilirea referinţelor în aplicarea procedurilor de garantare", conform anexei nr. 5, aferent operaţiunilor desfăşurate de aceasta în ultimele 5 zile lucrătoare.
    14.3. - Banca Naţională a României, în funcţie de condiţiile concrete ale pieţei, poate dispune societăţilor bancare participante să constituie garanţii sub forma titlurilor de credit şi/sau a depozitelor interbancare în lei, în sume mai mici sau mai mari decât limitele lor maxime de expunere calculate de administrator în baza Raportării pentru stabilirea referinţelor în aplicarea procedurilor de garantare (anexa nr. 5).
    ART. 15
    Proceduri de garantare unilaterală
    15.1. - Pe baza anexei nr. 5 lit. A, societăţile bancare participante calculează limita maximă de expunere pe care casa de compensaţii interbancare sau titularul de cont de decontare specială o are faţă de respectiva societate bancară participantă, ca fiind cea mai mare diferenţa negativă dintre încasările şi plăţile sale zilnice aferente perioadei la care se referă raportarea.
    În cazul în care o societate bancară participantă nu a stabilit corect limita maximă de expunere, administratorul remite acesteia documentul "Comunicare tip 4" (anexa nr. 6), prin care i se solicită refacerea situaţiei şi retransmiterea acesteia la Banca Naţională a României în maximum o zi lucrătoare de la data comunicării.
    15.2. - În baza limitei calculate în conformitate cu prevederile pct. 15.1, fiecare societate bancară participantă este obligată să constituie la administrator un plafon tehnic de garantare unilaterală, care reprezintă nivelul minim al garanţiilor pe care o societate bancară participantă trebuie să le pună la dispoziţia administratorului în scopul asigurării resurselor necesare aplicării de către acesta a schemei de garantare unilaterală.
    Fiecare societate bancară participantă este obligată:
    a) să constituie la administrator garanţii sub formă de valori mobiliare convenite cu Banca Naţională a României, având la data constituirii o valoare acceptată de Banca Naţională a României cel puţin egală cu cea a plafonului tehnic de garantare unilaterală;
    şi/sau
    b) să constituie, la alte societăţi bancare, garanţii sub formă de depozite interbancare în lei, având o valoare cel puţin egală cu cea a plafonului tehnic de garantare unilaterală.
    În cazul în care o societate bancară participantă, aflată în poziţie debitoare faţă de casa de compensaţii interbancare sau faţă de titularul de cont special, nu dispune de suficiente disponibilităţi băneşti în contul său curent deschis la Banca Naţională a României pentru acoperirea acestei poziţii în momentul decontării speciale, garanţiile prevăzute la pct. 15.2 lit. a) şi b) de mai sus vor fi executate şi trecute automat în proprietatea Băncii Naţionale a României, cu data extrasului de cont al zilei respective de plăţi, în baza contractului încheiat cu societatea bancară participantă şi în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României în vigoare referitoare la garanţii.
    În situaţia în care, la finalul aceleiaşi zile de plăţi, societatea bancară participantă dispune de suficiente disponibilităţi băneşti în contul său curent, garanţiile, sub forma valorilor mobiliare executate conform alineatului precedent, vor fi repuse automat de către administrator în proprietatea respectivei societăţi bancare participante, cu evidenţierea operaţiunilor în extrasul de cont al acesteia.
    15.3. - Societăţile bancare participante au obligaţia să facă dovada administratorului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, că au constituit garanţiile în conformitate cu pct. 15.2, aferente operaţiunilor care se vor desfăşura în următoarele 5 zile lucrătoare.
    ART. 16
    Proceduri de garantare bilaterală
    16.1. - În situaţia în care, prin executarea garanţiilor menţionate la art. 15 pct. 15.2 de către Banca Naţională a României, o societate bancară participantă nu îşi poate acoperi poziţia debitoare faţă de casa de compensaţii interbancare, Banca Naţională a României este obligată să aplice fără preaviz procedurile existente de garantare bilaterală contractate în prealabil.
    16.2. - Pe baza anexei nr. 5 lit. B, fiecare societate bancară participantă are obligaţia să calculeze o limită minimă de acoperire a riscurilor de incapacitate de plată a celorlalte societăţi bancare participante, ca fiind cea mai mică diferenţă pozitivă dintre încasările şi plăţile sale zilnice aferente perioadei la care se referă raportarea.
    Fiecare societate bancară participantă are obligaţia depunerii la Banca Naţională a României, în penultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, a documentului "Angajament al societăţii bancare participante ............. privind participarea la procedura de garantare bilaterală" (anexa nr. 7), prin care se obligă să contribuie la acoperirea riscurilor de incapacitate de plată a celorlalte societăţi bancare participante, aferente operaţiunilor desfăşurate de acestea în următoarele 5 zile lucrătoare, respectiv de luni până vineri inclusiv.
    În cazul în care valoarea angajamentelor este inferioară nivelului limitei minime de acoperire a riscului de incapacitate de plată a societăţilor bancare participante, administratorul remite acesteia "Comunicarea tip 4" (anexa nr. 6), prin care i se solicită refacerea situaţiei şi retransmiterea acesteia la Banca Naţională a României în maximum o zi lucrătoare de la data comunicării.
    16.3. - În baza limitei calculate în conformitate cu prevederile pct. 16.2, fiecare societate bancară participantă este obligată să constituie la administrator un plafon tehnic de garantare bilaterală, care reprezintă nivelul minim al disponibilităţilor din conturile curente ale societăţilor bancare participante creditoare în limita căruia administratorul aplică schema de garantare bilaterală.
    16.4. - Aplicarea procedurilor de garantare bilaterală se face de către administrator în cazul în care o societate bancară participantă nu îşi poate acoperi poziţia debitoare după executarea garanţiilor constituite prin procedurile de garantare unilaterală. Astfel, administratorul:
    a) calculează suma reprezentând poziţia debitoare neacoperită, rămasă după executarea garanţiilor;
    b) stabileşte societăţile bancare participante aflate în poziţie creditoare faţă de casa de compensaţii interbancare şi calculează pentru societăţile bancare participante aflate în poziţie creditoare valoarea totală a angajamentelor pe care şi le-au asumat în cadrul schemei de garantare bilaterală aplicabilă în ziua respectivă;
    c) calculează ponderea de participare a fiecărei societăţi bancare participante aflate în poziţie creditoare în schema de garantare bilaterală aplicabilă în ziua respectivă;
    d) aplică la poziţia debitoare neacoperită ponderile obţinute la lit. c) şi obţine valoarea sumei cu care fiecare societate bancară participantă aflată în poziţie creditoare trebuie să contribuie la acoperirea acestei poziţii;
    e) debitează sumele calculate conform lit. d) din disponibilul în conturile curente ale societăţilor bancare participante aflate în poziţie creditoare, care urmează să contribuie la acoperirea poziţiei debitoare.
    16.5. - În cazul în care, prin executarea operaţiunilor de la art. 16 pct. 16.4, se determină schimbarea poziţiei creditoare iniţiale a unei societăţi bancare participante în poziţie debitoare pe contul său curent, procedurile de garantare bilaterală nu sunt aplicabile, Banca Naţională a României urmând să aplice procedurile de garantare multilaterală.
    ART. 17
    Proceduri de garantare multilaterală
    17.1. - Administratorul returnează casei de compensaţii interbancare balanţa, solicitând acesteia prin documentul "COMUNICARE tip 3", conform anexei nr. 8, să refacă compensarea interbancară eliminând operaţiunile care au determinat poziţia debitoare neacoperită de către societatea bancară participantă în cauza.
    17.2. - Banca Naţională a României nu are nici o responsabilitate privind refacerea compensării interbancare.
    17.3. - Casa de compensaţii interbancare şi societăţile bancare participante au obligaţia prezentării la Banca Naţională a României a balanţei refăcute şi a ordinelor de plată aferente, până la 16,30. În cazul în care balanţa şi ordinele de plată aferente nu sunt prezentate în intervalul de timp stabilit, Banca Naţională a României nu efectuează decontarea finală a operaţiunilor casei de compensaţii interbancare pentru ziua de decontare respectivă.
    17.4. - În situaţia în care balanţa refăcută şi ordinele de plată aferente sunt prezentate până la ora 16,30, Banca Naţională a României efectuează decontarea finală a acestor operaţiuni între orele 17,30-18,00 şi notifică transferul irevocabil şi necondiţionat al fondurilor băneşti către casa de compensaţii interbancare între orele 18,00-18,30.
    ART. 18
    Corecţii
    Pentru decontarea finală a operaţiunilor aferente unei anumite zile de decontare, Banca Naţională a României nu efectuează corecţii prin conturile curente ale societăţilor bancare participante şi prin contul special de decontare al casei de compensaţii interbancare în zile de decontare ulterioare.
    ART. 19
    Comisioane
    Pentru decontarea finală a operaţiunilor în regim de decontare specială, Banca Naţională a României percepe comisioanele stabilite prin reglementările în vigoare pentru "operaţiuni în regim special".

    CAP. 4
    Dispoziţii finale

    ART. 20
    Pentru prima luna de funcţionare a caselor de compensaţii interbancare, limitele prevăzute la art. 15 şi 16 urmează a fi declarate pe propria răspundere de către societăţile bancare participante.
    ART. 21
    Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României împuterniceşte Direcţia generală de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare să modifice, pe baza trimiterii de notificări scrise societăţilor bancare participante, orarul decontării finale pe care o efectuează prin conturile deschise în evidenţele sale.
    Banca Naţională a României poate hotărî, în funcţie de condiţiile pieţei, ca procedurile de garantare unilaterală şi bilaterală să fie aplicate şi altor tipuri de decontări interbancare operate prin Banca Naţională a României.
    ART. 22
    Anexele fac parte integrantă din prezentul regulament.

              GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
                            MUGUR ISĂRESCU,
              PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
                  AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI

    ANEXA 1

                               BALANŢA
              pentru decontarea finală a operaţiunilor
         Casei de Compensaţii Interbancare autorizate de
                B.N.R. ......(denumirea casei)....
             pentru ziua de decontare ...............

    Pe baza efectuării de către noi a operaţiunilor de compensare interbancară, solicităm B.N.R. efectuarea decontării finale în condiţiile reglementărilor în vigoare, cu data decontării |_|_|_|_|_|_|_|_|, astfel:

 ┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │ Partea I │ Partea a II-a │
 ├─────────────┬──────────┬─────────────┼─────────────┬──────────┬────────────┤
 │ Denumirea │ Numărul │ Valoarea │ Denumirea │ Numărul │ Valoarea │
 │ debitorului │ contului │ debitului │ creditorului│ contului │ creditului │
 │ │ debitor │ - lei - │ │ creditor │ - lei - │
 ├─────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┼────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │
 └─────────────┴──────────┴─────────────┴─────────────┴──────────┴────────────┘

             ┌───────────┬────────────┬─────────────┬───────────┬────────────┐
             │ Valoarea │ │ │ Valoarea │ │
             │ totală pe │ │ = │ totală pe │ │
             │ debit │ │ │ credit │ │
             └───────────┴────────────┘ └───────────┴────────────┘

                                      ............................ L.S./S.S.
                                        (semnătura autorizată a C.C.I.)



    ANEXA 2

            COMUNICARE TIP 1 Nr. ...... |_|_|_|_|_|_|_|_|, ora ..........
                                         (data emiterii)

    Către Casa de Compensaţii Interbancare .....(denumirea casei)......

    Urmare solicitării dvs., vă notificăm că până în prezent nu există
posibilitatea efectuării decontării finale a operaţiunilor remise de dvs.,
ca urmare a neconcordanţei dintre balanţa remisă nouă cu nr. ..............
data ............. şi ordinul/ordinele de plată:
    [] emis de casa de compensaţii interbancare ....(identificarea ordinului de
plată prin nr., dată, sumă)....., din motivul: ...........................
    [] emis de societatea bancară participantă .....(denumirea emitentului sau
prescurtarea ori codificarea convenită pentru aceasta)..... din motivul:
..................................................................

    În cazul în care, până la data de |_|_|_|_|_|_|_|_| ora 15,45, nu remiteţi
Băncii Naţionale a României corecţiile necesare, vă înştiinţăm că, în
conformitate cu reglementările în vigoare, B.N.R. nu va efectua decontarea
finală a operaţiunilor dvs., cu data extrasului |_|_|_|_|_|_|_|_|

          Am primit, Administrator,

    S.S./L.S. ............... S.S./L.S. ...............



    ANEXA 3A

    ..........................
       (B.N.R. - D.D.O.B)


          COMUNICARE TIP 2 Nr. ........ |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                         (data emiterii)

    Către Casa de Compensaţii Interbancare .......(denumirea casei)........

    Ca urmare a faptului că neconcordanţele semnalate dvs. de către B.N.R. prin
Comunicarea nr. .......... din data de ............ nu au fost soluţionate, vă
aducem la cunoştinţă prin prezenta că decontarea finală a operaţiunilor casei
de compensaţii interbancare, propusă pentru data de ........, NU a fost
efectuată de Banca Naţională a României, care, în baza Regulamentului B.N.R.
nr. 8/1996 (art. 12 pct. 12.3), Situaţia 2 - cazul 2, nu îşi asumă nici o
responsabilitate privind consecinţele ulterioare de orice natură.
    Vă remitem în anexă BALANŢA şi ordinul de plată emis de dvs. cu nr. ...... .

          Am primit, Am predat,
                                        Administrator,

    S.S./L.S. ............... S.S./L.S. ...............



    ANEXA 3B

    ..........................
       (B.N.R. - D.D.O.B)

          COMUNICARE TIP 2 Nr. ........ |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                         (data emiterii)

    Către Societatea bancară .....(denumirea)....

    Ca urmare a faptului că neconcordanţele semnalate Casei de Compensaţii
Interbancare .....(denumirea casei)..... de către B.N.R., prin Comunicarea
nr. .......... din data de ............ nu au fost soluţionate, vă aducem la
cunoştinţă prin prezenta că decontarea finală a operaţiunilor casei de
compensaţii interbancare, propusă pentru data de ........, NU a fost efectuată
de Banca Naţională a României, care, în baza Regulamentului B.N.R. nr. 8/1996,
(art. 12 pct. 12.3), Situaţia 2 - cazul 2, nu îşi asumă nici o responsabilitate
privind consecinţele ulterioare de orice natură.
    Vă remitem în anexă propriul ordin de plată cu nr. ........ .

          Am primit, Am predat,
                                        Administrator,

    S.S./L.S. ............... S.S./L.S. ...............



    ANEXA 4

    ..........................
       (B.N.R. - D.D.O.B)

            CONFIRMARE DECONTARE FINALĂ Nr. ...... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                                    (data emiterii)

    Către Casa de Compensaţii Interbancare ....(denumirea casei).....

    Vă comunicăm că, în concordanţă cu BALANŢA şi cu ordinele de plată primite,
Banca Naţională a României a procedat la decontarea finală a operaţiunilor Casei
de Compensaţii Interbancare ...(denumirea casei)... şi s-a efectuat transferul
irevocabil şi necondiţionat al fondurilor băneşti, cu data
extrasului ....(data)... .

    Vă rugăm să vă prezentaţi pentru a ridica extrasul de cont, între
orele ......... .

                                  Administrator,

                        S.S./L.S. ....................



    ANEXA 5

    .....................................
     (societatea bancară participantă
     la Casa de Compensaţii Interbancare)


                               RAPORTARE
                 pentru stabilirea referinţelor
            în aplicarea procedurilor de garantare
               nr. .......... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                               (data emiterii)

                                                                 - Lei -
     ┌──────┬───────────────┬───┬─────────────────────────┬───┬───────────┬───┐
     │ │Valoarea opera-│ │ Valoarea operaţiunilor │ │ Valoarea │ │
     │ │ ţiunilor de │ │ de plăţi pentru │ │ diferenţei│ │
     │ Data │ încasări la │ │ semnatar │ │ (+/-) │ │
     │ │ semnatar │ │ │ │ (col. 1 - │ │
     │ │ │ │ │ │ col. 2) │ │
     ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
     │ 0 │ 1 Lei │ b │ 2 Lei │ b │ 3 Lei │ b │
     ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
 (1) ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
 (2) ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
 (3) ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
  . ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
  . ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
  . ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
     ├──────┼───────────────┼───┼─────────────────────────┼───┼───────────┼───┤
     └──────┴───────────────┴───┴─────────────────────────┴───┼───────────┴───┤
                               A. Baza de calcul pentru │ ///////////// │
                                  procedurile de garantare │ ///////////// │
                                  unilaterală: - cea mai mare │ ///////////// │
                                  valoare negativă (-) -->│ ///////////// │
                                                              ├───────────────┤
                               B. Baza de calcul pentru │ ///////////// │
                                  procedurile de garantare │ ///////////// │
                                  bilaterală: - cea mai mică │ ///////////// │
                                  valoare pozitivă (+) -->│ ///////////// │
                                                              └───────────────┘

                    ..................................................... L.S.
                    (semnătura autorizată a societăţii bancare participante)



    ANEXA 6

    ..........................
       (B.N.R. - D.D.O.B)

           COMUNICARE tip 4 Nr. ......... din |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                               (data emiterii)

    Către Societatea Bancară ......(denumirea)......


    Va comunicăm că prin Raportarea pentru stabilirea referinţelor în aplicarea
procedurilor de garantare nr. ........... |_|_|_|_|_|_|_|_|
    [] limita maximă de expunere;
    [] limita minimă de acoperire a riscurilor de incapacitate de plată a
celorlalte societăţi bancare participante
    NU a fost stabilită corect.
    Conform prevederilor art. 15 pct. 15.1 şi ale art. 16 pct. 16.2 din
Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 8/1996 aveţi obligaţia să refaceţi
şi să remiteţi administratorului până la data de |_|_|_|_|_|_|_|_| raportarea
aferentă.

                                             Administrator,

                                        S.S./L.S. ................



    ANEXA 7

    ...........................................
    (denumirea societăţii bancare participante)


                               ANGAJAMENT
            al Societăţii Bancare Participante ...........
        privind participarea la procedura de garantare bilaterală
                Nr. ....... |_|_|_|_|_|_|_|_|
                              (data emiterii)

    Ne obligăm să participăm la acoperirea riscurilor de incapacitate de plată
a celorlalte societăţi bancare participante, în limita sumei de
  ┌──────────┬───┐
  │///////// │// │ ............(în litere)...................
  └──────────┴───┘
    (în cifre)

aferente perioadei ............................... .
    Precizăm că acest plafon tehnic de garantare bilaterală a fost stabilit
în conformitate cu prevederile art. 16 pct. 16.2 din Regulamentul Băncii
    Naţionale a României nr. 8/1996.

           ....................................................... L.S.
          (semnătura autorizată a societăţii bancare participante)


    ANEXA 8

    ..........................
       (B.N.R. - D.D.O.B)

          COMUNICARE TIP 3 Nr. ........ din |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                             (data emiterii)

    Către Casa de Compensaţii Interbancare ......(denumirea casei)......

    Vă informăm că în urma aplicării de către Banca Naţională a României a
procedurilor de garantare bilaterală pentru acoperirea soldului debitor al
societăţii bancare ...(denumirea)...., poziţia iniţială creditoare a societăţii
bancare ...(denumirea).... s-a schimbat în poziţie debitoare.
    Drept urmare, vă remitem în anexă BALANŢA şi vă solicităm refacerea
compensării interbancare, eliminând din aceasta operaţiunile care au determinat
poziţia debitoare neacoperită a societăţii bancare ...(denumirea).... .
    În conformitate cu prevederile Regulamentului B.N.R. nr. 8/1996 (art. 17
pct. 17.3), aveţi obligaţia ca, împreună cu societăţile bancare participante,
să refaceţi BALANŢA şi ordinele de plată aferente şi să le remiteţi Băncii
Naţionale a României până la ora 16,30.

             Am primit, Administrator,

       S.S./L.S. ................ S.S./L.S. ................


                                  --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016