Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 6 din 27 august 1998  privind organizarea si functionarea organismului de autoreglementare pentru pietele reglementate de valori mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 6 din 27 august 1998 privind organizarea si functionarea organismului de autoreglementare pentru pietele reglementate de valori mobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 366 din 28 septembrie 1998


ART. 1
Organismul de autoreglementare pentru pieţele reglementate de valori mobiliare, denumit în continuare OAR, reprezintã acea organizare institutionala, recunoscuta şi autorizata de C.N.V.M., cãreia îi sunt delegate, în baza <>art. 42 din Legea nr. 52/1994 , anumite competente de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital.
ART. 2
C.N.V.M. autorizeaza şi poate delega competente de autoreglementare cãtre OAR numai dacã acesta se angajeazã sa respecte legea şi reglementãrile C.N.V.M. şi dacã este organizat şi condus potrivit cerinţelor C.N.V.M., cu respectarea principiilor enunţate în art. 3.
ART. 3
În organizarea şi conducerea OAR este obligatorie respectarea urmãtoarelor principii:
a) reprezentarea tuturor participanţilor la piata de capital (S.V.M., investitori, consultanţi de plasament, auditori şi alţii autorizaţi de C.N.V.M.);
b) tratamentul nediscriminatoriu al participanţilor la piata de capital, prin reprezentarea în diverse structuri organizatorice şi de conducere ale OAR;
c) functionalitatea pieţei de capital în condiţiile unor costuri minime şi pãstrarea unui nivel ridicat de siguranta;
d) protecţia investitorilor prin creşterea gradului de transparenta a pieţei de capital şi participarea acestora la reglementãrile pieţei şi la supravegherea aplicãrii acestora;
e) protecţia informaţiilor confidenţiale şi privilegiate pentru asigurarea securitãţii şi integritãţii pieţei;
f) autonomia structurilor tehnice (departamente, oficii, sisteme de tranzactionare) şi stimularea autocontrolului sistemului);
g) evitarea conflictelor de interese prin organizare şi autonomie în activitatea asociaţiilor profesionale, societãţilor comerciale şi structurilor organizatorice ale OAR;
h) coordonarea activitãţilor pieţei reglementate în cadrul unei conduceri reprezentative;
i) coordonarea activitãţilor prin pãstrarea echilibrului între diverse categorii de interese.
ART. 4
Structura institutionala a OAR cuprinde asociaţii profesionale şi societãţi comerciale constituite potrivit legii, care îşi desfãşoarã activitatea în baza unor statute aprobate de C.N.V.M.
Fiecare componenta institutionala va avea o conducere proprie şi va dispune de un aparat propriu organizat în departamente, oficii etc.
Aparatul operativ este compus din specialişti testati, selecţionaţi de o comisie de profil din fiecare asociaţie profesionalã, societate comercialã, care vor fi angajaţi prin contract individual de munca de cãtre consiliul de administraţie.
ART. 5
Personalul îşi desfãşoarã activitatea în baza unui regulament deontologic avizat de Consiliul de coordonare al pieţelor reglementate de valori mobiliare (C.C.P.R.V.M.) şi aprobat de C.N.V.M. în diverse forme organizatorice (departamente, servicii, birouri, oficii etc.).
ART. 6
Administrarea acestui regulament intra în sarcina C.C.P.R.V.M.
ART. 7
Structurile organizatorice ale personalului angajat vor fi specializate pe diverse domenii, reprezentate de comisiile de specialitate ale asociaţiilor profesionale şi societãţilor comerciale din componenta OAR, şi vor pregati din punct de vedere tehnic toate documentele (regulamente, dosare de sancţionare, avize etc.) pentru discutarea şi avizarea lor de cãtre comisiile de specialitate, fãrã a fi însã subordonate acestora.
ART. 8
Directorul executiv al personalului tehnic de specialitate, validat de C.N.V.M., este subordonat C.C.P.R.V.M.
ART. 9
Preşedinţii comisiilor profesionale vor fi numiţi/validati prin hotãrârea adunãrii generale a fiecãrei asociaţii profesionale şi societãţi comerciale din componenta OAR.
ART. 10
Fiecare comisie profesionalã va avea un regulament propriu, care va fi aprobat de consiliul de administraţie al asociaţiei profesionale sau al societãţii comerciale din care face parte comisia şi va fi autorizat de C.C.P.R.V.M.
ART. 11
Persoanele juridice nu vor avea mai mult de un reprezentant în organismele de conducere ale asociaţiilor profesionale şi societãţilor comerciale din componenta OAR sau în alt OAR, aprobat de C.N.V.M., în conducerea comisiilor profesionale, respectiv în conducerea OAR. Prevederile se extind asupra tuturor persoanelor care au calitatea de cenzori externi şi interni, de acţionari, indiferent de poziţia detinuta în actionariatul societãţii comerciale membre OAR, sau de persoane afiliate în domeniul afacerilor.
ART. 12
Preşedintele societãţii de servicii tehnice, denumita în continuare societate de bursa, aflatã în componenta OAR, va fi o persoana independenta şi va îndeplini şi funcţia de director general.
Conducerea OAR
ART. 13
OAR este condus de C.C.P.R.V.M.
ART. 14
C.C.P.R.V.M. va promova principiile transparenţei, respectãrii legii şi reglementãrilor în vigoare, în condiţiile promovãrii instituţiilor pieţei de capital şi asigurãrii protecţiei investitorilor.
ART. 15
C.C.P.R.V.M. cuprinde un numãr impar de membri, inclusiv preşedintele.
ART. 16
Preşedinţii asociaţiilor profesionale şi ai societãţilor comerciale din componenta OAR vor deţine funcţii de vicepreşedinţi executivi cu funcţii specifice, cu excepţia preşedintelui director general al societãţii de bursa, care va avea calitatea de membru.
ART. 17
Membrii C.C.P.R.V.M. vor fi desemnaţi din rindul consiliilor de administraţie, astfel: A.N.S.V.M. - 6; asociaţia pentru reglementare şi supraveghere - 6 şi societatea de bursa - 1. Membrii C.C.P.R.V.M. pot fi şi persoane independente, dar numai în calitate de membri ai consiliilor de administraţie ale asociaţiilor profesionale şi societãţilor comerciale componente ale OAR, cu excepţia preşedintelui C.C.P.R.V.M.
ART. 18
Preşedintele C.C.P.R.V.M. va fi o persoana independenta, neimplicata în nici una dintre activitãţile pieţei de capital, cu excepţia celei de acţionar la societãţi emitente. Preşedintele va fi validat individual de cãtre C.N.V.M.
ART. 19
Preşedintele C.C.P.R.V.M. are dreptul la doua voturi validate în caz de balotaj.
ART. 20
Membrii C.C.P.R.V.M., inclusiv preşedintele, îşi vor declara în scris calitatea de acţionar la o persoana emitenta sau de investitor. Declaraţiile au caracter confidenţial şi sunt pãstrate potrivit legii.
ART. 21
Membrii C.C.P.R.V.M. vor fi validati sau invalidati de C.N.V.M., în condiţiile legii şi ale reglementãrilor în vigoare.
ART. 22
C.C.P.R.V.M. îşi desfãşoarã activitatea pe baza unui regulament propriu, care va fi aprobat de C.N.V.M. Orice modificare a acestui regulament va fi supusã autorizãrii C.N.V.M.
ART. 23
Delegarea competentelor de reglementare, autorizare şi supraveghere de cãtre C.N.V.M. se va face numai de cãtre C.C.P.R.V.M.
ART. 24
C.C.P.R.V.M. va delega în continuare competente structurilor organizatorice şi instituţiilor din componenta OAR şi va urmãri respectarea principiilor prezentului regulament.
ART. 25
C.N.V.M. va dezbate strategia pieţei de capital şi o va face publica numai dupã avizarea acesteia de cãtre C.C.P.R.V.M., conform hotãrârii luate cu majoritatea voturilor acestuia.
ART. 26
Preşedintele C.C.P.R.V.M. este reprezentantul OAR în relaţiile cu C.N.V.M. şi cu alte instituţii ale statului.
ART. 27
La structura OAR pot adera şi alte instituţii, în condiţiile respectãrii prevederilor legale, a regulamentelor pieţelor şi a Regulamentului OAR.
ART. 28
C.C.P.R.V.M. va aproba reglementãrile, sancţiunile şi actele care ţin de competenta sa, care, dupã aprobare, vor fi semnate de preşedinte şi de vicepreşedintele de specialitate.
ART. 29
Secretarul general al C.C.P.R.V.M. va fi o persoana independenta şi va fi desemnatã din rindul directorilor executivi ai personalului tehnic de specialitate, cu aprobarea a doua treimi din numãrul membrilor C.C.P.R.V.M.
ART. 30
Secretarul general va pregati şedinţele C.C.P.R.V.M. şi va asigura, din punct de vedere tehnic, organizarea şi desfãşurarea şedinţelor. Documentele de pe ordinea de zi vor fi prezentate de cãtre preşedinţii comisiilor profesionale, respectiv de cãtre preşedintele director general al societãţii de bursa, recomandarea pentru aprobare/respingere fiind facuta de vicepreşedintele executiv de specialitate. Prin hotãrârea C.C.P.R.V.M. vor fi desemnate comisiile profesionale, care au obligaţia sa analizeze un regulament sau o procedura, şi comisiile profesionale, care vor viza aceste documente.
ART. 31
C.C.P.R.V.M. va elabora un plan de afaceri al OAR urmãrind minimizarea costului total al pieţei şi va face recomandãri C.N.V.M. pentru reglementarea nivelului taxelor şi al comisioanelor percepute de diverse organisme ale pieţei de capital.
ART. 32
Fiecare instituţie din componenta OAR îşi va stabili un buget de venituri şi cheltuieli, pe baza planului de afaceri al OAR, urmãrind minimizarea eforturilor financiare ale participanţilor la piata de capital.
ART. 33
Nivelurile cotizaţiilor membrilor asociaţi vor fi stabilite de comun acord de cãtre preşedinţii consiliului de administraţie, ai asociaţiilor, dupã care vor fi dezbãtute şi aprobate în cadrul fiecãrei asociaţii în parte.
ART. 34
În componenta OAR pot intra:
1. asociaţii profesionale, cãrora li se pot recunoaşte sau delega de cãtre consiliul OAR drepturi de reglementare numai cu privire la standardele profesionale ale membrilor asociaţi şi cu privire la sancţionarea membrilor, potrivit propriilor statute;
2. asociaţii cãrora li se pot recunoaşte sau delega drepturi de reglementare în domeniile:
- reglementãri şi proceduri de tranzactionare;
- listarea emitentilor/cotarea instrumentelor financiare;
- conformitatea cu legea şi cu reglementãrile C.N.V.M.;
- protecţia investitorilor;
- standardele contabile pentru emitenti şi intermediari financiari;
- supravegherea pieţei;
3. societãţile de bursa, care vor administra sistemele de tranzactionare şi care vor fi obligate sa respecte reglementãrile şi deciziile adoptate de C.N.V.M. şi OAR. Acestea dispun de un personal propriu, organizat în diverse structuri avizate de C.C.P.R.V.M.;
4. Camera arbitralã.
ART. 35
În termen de 30 de zile, C.N.V.M. va analiza îndeplinirea prevederilor prezentului regulament, pentru luarea în discuţie a statutului OAR pentru pieţele reglementate de valori mobiliare.

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016