Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 4 din 31 august 2004  privind informatiile care trebuie furnizate de institutiile de credit deponentilor cu privire la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 4 din 31 august 2004 privind informatiile care trebuie furnizate de institutiile de credit deponentilor cu privire la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar

EMITENT: FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR IN SISTEMUL BANCAR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 844 din 15 septembrie 2004
Având în vedere prevederile <>art. 43 şi 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţa,
în temeiul art. 46^1 din ordonanţã, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, emite prezentul regulament.

ART. 1
Prezentul regulament se aplicã instituţiilor de credit care au fost autorizate de Banca Naţionalã a României sã primeascã depozite de la public.
ART. 2
Instituţiile de credit autorizate de Banca Naţionalã a României sã primeascã depozite de la public sunt obligate sã comunice deponenţilor toate informaţiile referitoare la schema de garantare de care aceştia au nevoie, în special cele privind depozitele garantate, respectiv depozitele negarantate, excluse de la plata compensaţiilor, nivelul plafonului de garantare, modul de calcul al compensaţiei, documentele, condiţiile şi formalitãţile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de compensaţiile plãtite de cãtre Fond, intervalul de timp în care pot fi plãtite compensaţiile pentru depozitele garantate.
ART. 3
În vederea aplicãrii prevederilor art. 2 se stabilesc urmãtoarele reguli de prezentare a informaţiilor de cãtre instituţiile de credit:
a) informaţiile prevãzute la art. 2 sunt stabilite în forma prevãzutã în anexele nr. 1 şi 2 la prezentul regulament, respectiv:
- anexa nr. 1 "Informaţii pentru deponenţi";
- anexa nr. 2 "Lista depozitelor negarantate";
b) informaţiile prevãzute la art. 2, precum şi orice alte comunicãri sau precizãri ulterioare ale Fondului trebuie sã fie afişate la toate sediile instituţiilor de credit, într-un loc accesibil deponenţilor;
c) instituţiilor de credit li se interzice sã facã alte anunţuri cãtre deponenţi, în afara celor prevãzute de lege şi de prezentul regulament, în care sã prevadã alte tipuri de depozite garantate sau niveluri de garantare a depozitelor mai mari decât cele stabilite conform legii şi prezentului regulament;
d) instituţiile de credit sunt obligate sã comunice deponenţilor, la cererea expresã a acestora, informaţii de natura celor prevãzute la art. 2.
ART. 4
Conducerile instituţiilor de credit au obligaţia sã asigure cunoaşterea şi aplicarea de cãtre personalul implicat în efectuarea operaţiunilor cu clientela a prevederilor prezentului regulament. Totodatã conducerile instituţiilor de credit vor include în obiectivele controlului intern şi ale auditului intern cerinţele legate de aplicarea întocmai a prevederilor prezentului regulament.
ART. 5
Fondul va verifica la instituţiile de credit, atunci când va considera necesar, modul de respectare a prevederilor prezentului regulament. Verificarea se va face atât la sediul central, cât şi la unitãţile teritoriale ale acestora, constatãrile se vor înscrie în procesul-verbal încheiat în urma controlului, iar un exemplar al procesului-verbal se va transmite conducerii instituţiei de credit pentru luarea mãsurilor ce se impun. În cazul în care ulterior se va constata din nou cã nu s-au respectat prevederile prezentului regulament, Fondul va notifica, conform legii, Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere despre aceastã situaţie pentru a se lua mãsurile necesare în vederea eliminãrii deficienţelor semnalate.
ART. 6
La data publicãrii prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I, se abrogã Normele nr. 4 - ediţia 2002 - privind regulile de prezentare de cãtre bãnci şi casele centrale ale cooperativelor de credit a informaţiilor referitoare la garantarea depozitelor constituite la acestea de persoanele fizice.
Preşedintele Consiliului de administraţie
al Fondului de garantare a depozitelor
în sistemul bancar,
Niculae Vulpescu

Bucureşti, 31 august 2004.
Nr. 4.

ANEXA 1

INFORMAŢII PENTRU DEPONENŢI

I. Garantarea depozitelor
Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, garanteazã, în condiţiile şi în limitele prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţa, depozitele constituite la instituţiile de credit în monedã naţionalã sau în valutã convertibilã.
Nu sunt garantate depozitele exprimate în valutã neconvertibilã şi cele menţionate ca fiind negarantate în Lista depozitelor negarantate prevãzutã în anexa nr. 2 la regulament.
II. Obligaţia deponenţilor de a declara pe propria rãspundere
Potrivit art. 4 alin. (3) din ordonanţã, la deschiderea conturilor, titularii de conturi vor declara pe propria rãspundere încadrarea sau nu în categoria de clienţi ale cãror depozite sunt garantate sau nu, conform legii.
Titularii de conturi, respectiv persoanele juridice (microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, alte persoane juridice ale cãror depozite nu figureazã în lista depozitelor negarantate), precum şi persoanele fizice aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit, menţionate la pct. 1 din Lista depozitelor negarantate, vor depune la ghişeul instituţiei de credit unde au deschis contul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a <>Legii nr. 178/2004 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, o declaraţie pe propria rãspundere privind încadrarea depozitelor.
Titularii de conturi din evidenţa instituţiilor de credit, la care au apãrut modificãri ce au dus la schimbarea încadrãrii în categoria garantat/negarantat, au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la modificare, sã prezinte instituţiei de credit o declaraţie în care sã menţioneze noua încadrare.
III. Plafoane de garantare (suma maximã plãtibilã unui deponent)
Plafonul per deponent garantat - persoanã fizicã ori persoanã juridicã, inclusiv entitate fãrã personalitate juridicã - este urmãtorul:
- echivalentul în lei a 6.000 euro începând cu 1 iulie 2004;
- echivalentul în lei a 10.000 euro începând cu 1 ianuarie 2005;
- echivalentul în lei a 15.000 euro începând cu 1 ianuarie 2006;
- echivalentul în lei a 20.000 euro începând cu 1 ianuarie 2007.
Echivalentul în lei al plafonului de garantare şi al depozitelor în valutã se calculeazã la data indisponibilizãrii depozitelor, respectiv data deschiderii procedurii falimentului, prin utilizarea cursurilor de schimb pentru valutele respective, cursuri comunicate de Banca Naţionalã a României pentru aceastã datã.
Plafoanele menţionate mai sus sunt valabile numai pentru deponenţii a cãror instituţie de credit intrã în faliment dupã data de 1 iulie 2004.
IV. Plata compensaţiilor
Fondul va efectua plata în lei a compensaţiilor pentru depozitele garantate atât prin sediile instituţiilor de credit mandatate în acest sens, cât şi, ulterior, direct la sediul Fondului.
Plata compensaţiilor cãtre deponenţii garantaţi se va efectua prin instituţiile de credit mandatate în acest scop, în termen de cel mult 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului instituţiei de credit respective, termen care poate fi prelungit, cu aprobarea Bãncii Naţionale a României, de douã ori cu câte 3 luni. Dupã acest/aceste termen/termene, Fondul va putea plãti compensaţiile, la sediul sãu, într-un termen de cel mult 3 ani de la data începerii plãţii compensaţiilor.
În cazul în care deponentul sau orice persoanã îndreptãţitã ori interesatã de compensaţie se aflã în cercetare penalã în legãturã cu o infracţiune decurgând din sau având legãturã cu spãlarea banilor, Fondul poate suspenda orice platã pentru depozitul respectiv pânã la pronunţarea unei hotãrâri judecãtoreşti definitive.
V. Calculul compensaţiilor
Calculul în lei al compensaţiei unui deponent se va efectua avându-se în vedere atât depozitele deţinute de acesta, inclusiv dobânda datoratã de instituţia de credit la data deschiderii procedurii falimentului, cât şi obligaţiile de platã ale acestuia - credite nerambursate, dobânzi, comisioane etc. - faţã de instituţia de credit în faliment.
În cazul contului comun, calculul compensaţiei se face avându-se în vedere cota-parte a fiecãrui deponent, care, însumate, nu pot depãşi limita plafonului de garantare.
VI. Încasarea compensaţiilor
Încasarea compensaţiei se face de regulã de cãtre titularii de depozite. Clauza de împuternicire înscrisã de titular în contractul de depozit încheiat cu instituţia de credit înainte de intrarea acesteia în faliment nu conferã persoanei împuternicite dreptul de încasare a compensaţiei.
În situaţia în care, ca urmare a compensãrii între creanţele (depozitele) deponentului şi obligaţiile acestuia faţã de instituţia de credit în faliment, suma de încasat rezultatã este mai micã decât nivelul plafonului garantat, deponentul va încasa drept compensaţie suma rezultatã; în cazul în care suma rezultatã este mai mare decât nivelul plafonului garantat, compensaţia încasatã va fi la nivelul plafonului de garantare, iar în situaţia în care suma este negativã, deponentul nu este îndreptãţit la încasarea de compensaţii.
VII. Informarea deponenţilor
În situaţia în care depozitele devin indisponibile - atunci când instituţia de credit intrã în faliment - Fondul va informa deponenţii asupra formalitãţilor, condiţiilor şi documentelor necesare în vederea încasãrii compensaţiilor.

ANEXA 2

LISTA DEPOZITELOR NEGARANTATE

1. Depozite plasate de cãtre persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit, respectiv: administratorii, inclusiv conducãtorii, directorii din centralã, cenzorii, auditorii financiari, acţionarii semnificativi ai instituţiei de credit precum şi deponenţii cu statut similar în cadrul altor societãţi din acelaşi grup, familiile persoanelor fizice de mai sus - soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, persoanele terţe care acţioneazã în numele deponenţilor menţionaţi, precum şi depozitele plasate de societãţile din acelaşi grup
2. Depozite ale persoanelor fizice şi juridice, inclusiv entitãţi fãrã personalitate juridicã care au obţinut, pe bazã individualã, rate de dobândã şi concesii financiare*1) care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a instituţiei de credit
3. Depozite ale instituţiilor de credit, inclusiv cele provenind din fondurile proprii ale acestora
4. Depozite ale instituţiilor financiare
5. Depozite ale societãţilor de asigurare-reasigurare, inclusiv intermediarii în asigurãri
6. Depozite ale organismelor de plasament colectiv, precum fonduri mutuale, societãţi de investiţii
7. Depozite ale fondurilor de pensii
8. Depozite ale autoritãţilor publice centrale şi locale
9. Depozite ale regiilor autonome, companiilor naţionale, societãţilor naţionale, societãţilor comerciale, altele decât microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, încadrate ca atare potrivit prevederilor legale
10. Depozite nenominative
11. Depozite colaterale, reprezentând garanţii constituite pentru operaţiunile desfãşurate de deponent cu instituţia de credit
12. Datorii de naturã obligatarã, precum şi obligaţii care izvorãsc din accepte proprii şi bilete la ordin emise de instituţia de credit
13. Depozite rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotãrâri judecãtoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spãlare de bani.
-----------
*1) Se referã la rate de dobândã şi avantaje financiare care depãşesc nivelurile practicate de instituţia de credit pentru depozitele de aceeaşi naturã, aceeaşi monedã, aceeaşi categorie, aceeaşi duratã şi aceeaşi sumã.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016