Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 4 din 12 iunie 1996  privind autorizarea temporară a agenţilor de valori mobiliare în vederea vânzării acţiunilor dobândite în urma Programului de privatizare în masă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 4 din 12 iunie 1996 privind autorizarea temporară a agenţilor de valori mobiliare în vederea vânzării acţiunilor dobândite în urma Programului de privatizare în masă

EMITENT: COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 176 din 5 august 1996

    ART. 1
    Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) autorizează temporar persoane fizice ca agenţi de valori mobiliare, în baza contractelor încheiate de către acestea cu societăţile de valori mobiliare (S.V.M.), în vederea vânzării acţiunilor postprivatizării.
    ART. 2
    Autorizaţia se acordă în condiţiile respectării de către solicitant a prevederilor Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, ale regulamentelor C.N.V.M. şi ale prezentului regulament. Orice încălcare a acestora atrage aplicarea de sancţiuni.
    ART. 3
    Agentul de valori mobiliare este autorizat temporar pe o perioadă de 6 luni de la data începerii tranzacţionării în sistemul RASDAQ, perioadă care poate fi prelungită de către C.N.V.M.
    ART. 4
    În vederea obţinerii autorizării temporare a unui agent de valori mobiliare, societatea de valori mobiliare trebuie să depună la C.N.V.M. următoarele:
    a) o cerere-tip, completată, semnată şi datată de către reprezentantul legal al societăţii de valori mobiliare (anexa nr. 1);
    b) pentru persoana fizică propusă spre autorizare temporară ca agent de valori mobiliare:
    - copie de pe buletinul de identitate;
    - diploma de absolvire a liceului;
    - certificatul care să ateste că a urmat un program de pregătire special, organizat de Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare (A.N.S.V.M.);
    c) un exemplar al contractului legal încheiat între agentul de valori mobiliare autorizat temporar şi societatea de valori mobiliare, în care să se precizeze:
    - că societatea de valori mobiliare este răspunzătoare pentru toate activităţile agentului de valori mobiliare cu care încheie contract temporar, atât timp cât el are această calitate;
    - procedurile de transmitere a ordinelor de vânzare către societatea de valori mobiliare, pentru executare ulterioară;
    - modalitatea de obţinere a cotaţiilor pentru valorile mobiliare, care constituie obiectul tranzacţiei sau al preţului ultimei vânzări;
    - modalitatea de remunerare a agentului de valori mobiliare autorizat temporar.
    Eliberarea autorizaţiei temporare a agentului de valori mobiliare se va face sub condiţia prezentării dovezii achitării în contul C.N.V.M. a taxei de autorizare de 25.000 lei.
    ART. 5
    Dacă agentul de valori mobiliare autorizat temporar este angajat al unei persoane juridice, cererea completată trebuie să fie însoţită, de asemenea, de un acord legal încheiat între societatea de valori mobiliare şi respectiva persoană juridică, în care să se precizeze termenele şi condiţiile în care agentul de valori mobiliare poate folosi localul şi facilităţile societăţii comerciale la care este angajat.
    ART. 6
    Obligaţiile agentului de valori mobiliare autorizat temporar sunt următoarele:
    a) Agentul de valori mobiliare autorizat temporar nu poate accepta decât ordine de vânzare. De asemenea, nu poate oferi consultanţă pentru investiţii şi nici nu poate garanta clientului obţinerea unui anumit preţ.
    b) Agentul de valori mobiliare autorizat temporar poate să accepte numai ordine de vânzare în vederea executării în una dintre şedinţele de tranzacţionare ulterioare. El trebuie să transmită toate aceste ordine la societatea de valori mobiliare, cu cel puţin o oră înaintea deschiderii şedinţei de tranzacţionare din ziua următoare.
    Înainte de a accepta un ordin de vânzare, agentul de valori mobiliare autorizat temporar trebuie să pună la dispoziţia clientului sau informaţii privind ultimul preţ de vânzare al ultimei şedinţe în care a fost tranzacţionată respectiva acţiune şi cotaţia fermă de închidere sau, dacă acestea nu sunt disponibile, ultimele cotaţii indicative.
    Clientul trebuie să specifice o limită de preţ, în cazul ordinelor de vânzare, pentru o valoare mobiliară pentru care nu există un preţ de cumpărare ferm.
    c) Înainte de acceptarea unui ordin de vânzare, agentul de valori mobiliare cu autorizaţie temporară trebuie să verifice buletinul de identitate al clientului. Ordinul de vânzare transmis (în modalitatea precizată prin contractul încheiat între societatea de valori mobiliare şi agentul de valori mobiliare) trebuie să conţină cel puţin numele clientului, numărul şi seria buletinului de identitate, codul numeric personal şi ora la care a fost primit ordinul de vânzare, denumirea acţiunii, preţul-limită şi numărul de acţiuni.
    d) Toate ordinele de vânzare trebuie să fie înregistrate în "Formularul de vânzare a acţiunilor dobândite în urma Programului de privatizare în masă" (F.V.A.D.), semnat de client. (anexa nr. 2). După acceptarea ordinului de vânzare, agentul de valori mobiliare autorizat temporar trebuie să pună la dispoziţia clientului o copie de pe F.V.A.D., completat şi semnat. Clientul va înmâna agentului de valori mobiliare autorizat temporar certificatul de acţionar.
    e) Agentul de valori mobiliare trebuie să trimită societăţii de valori mobiliare F.V.A.D. în original, însoţit de certificatul de acţionar al clientului, în cel mult 5 zile de la primirea ordinului de vânzare.
    f) Agentul de valori mobiliare autorizat temporar nu poate cere sau accepta nici un fel de compensaţie de la clientul său. El poate primi compensaţie numai din partea societăţii de valori mobiliare.
    g) Agentul de valori mobiliare autorizat temporar nu poate achita clientului suma rezultată din vânzarea acţiunilor. Aceasta se realizează de către societatea de valori mobiliare, prin agentul sau autorizat permanent, în cel mult 10 zile de la data executării tranzacţiei, în modalitatea convenită între părţi. Clientul va semna chitanţa care confirmă primirea banilor şi i se va pune la dispoziţie o copie de pe raportul de confirmare a vânzării, care se află în formularul anexat.
    h) Agentul de valori mobiliare autorizat temporar va restitui clientului certificatul de acţionar, în cazul în care ordinul de vânzare nu a putut fi executat în condiţiile cerute de client. În cazul în care ordinul de vânzare al clientului este dat pentru toate sau pentru o parte din acţiunile înscrise în certificatul de acţionar şi este executat, clientul va primi de la societatea de valori mobiliare, prin care a efectuat tranzacţia, un extras de cont care va confirma proprietatea clientului la registru sau faptul că acesta nu mai deţine nici o acţiune. Societatea de valori mobiliare va transmite certificatul de acţionar Registrului român al acţionarilor care, după verificarea contului clientului, îl va anula.
    i) Agentul de valori mobiliare autorizat temporar trebuie să-şi prezinte autorizaţia la biroul la care ordinele de vânzare a acţiunilor sunt acceptate.
    ART. 7
    Formularele de vânzare a acţiunilor dobândite în urma Programului de privatizare în masă trebuie să fie păstrate de către societatea de valori mobiliare timp de 2 ani într-un loc accesibil, putând fi puse la dispoziţia C.N.V.M., la cerere, în cel mult 4 zile lucrătoare.
    ART. 8
    În conformitate cu Regulamentul privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare, societatea de valori mobiliare poate primi de la client o sumă totală (comisioanele şi celelalte taxe) ce nu poate depăşi 8% din valoarea totală a tranzacţiei, care va fi menţionată în F.V.A.D.
    ART. 9
    (1) Societatea de valori mobiliare care va executa ordinele de vânzare este obligată să ofere clientului cel mai bun preţ în condiţiile date ale pieţei.
    (2) Societatea de valori mobiliare trebuie să execute ordinele primite de la agenţii de valori mobiliare autorizaţi temporar, pentru care este specificat acelaşi preţ-limită, în ordinea primirii, în funcţie de timpul de intrare, reflectat în F.V.A.D.


    ANEXA 1


    S.V.M. ............... Sediul .................. Tel: ................
    Autorizaţie C.N.V.M. nr. ..............

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ CERERE DE AUTORIZARE TEMPORARĂ │
 │ A UNUI AGENT DE VALORI MOBILIARE │
 └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Prin prezenta solicităm autorizarea ca agent de valori mobiliare a
    următoarei persoane:
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Numele ..................... Prenumele ........................ Sex: M/F
    Data naşterii ............... Codul numeric personal ....................
    Adresa/domiciliul .......................................................
    Locul de muncă (dacă este cazul) ........................................
    Telefonul de la domiciliu ............... Telefonul de la serviciu ......
    Adresa biroului unde se acceptă ordinele de vânzare .....................
    Studii liceale & Diploma/Data ...........................................
    Studii universitare & Diploma/Data ......................................
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Anexăm la prezenta cerere următoarele documente:
    - copie de pe buletinul de identitate;
    - copie de pe diploma de absolvire a liceului (facultăţii);
    - certificat de cazier judiciar - emis cu maximum 60 de zile înainte de
      depunerea prezentei cereri;
    - copie de pe certificatul care atestă participarea la programul de
      pregătire special al A.N.S.V.M.;
    - un exemplar al contractului încheiat între agentul de valori mobiliare
      şi societatea de valori mobiliare.

    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Data ................ Semnătura reprezentantului legal al S.V.M.
    Ştampila ...........................................
                                 Numele şi prenumele .......................
                                 Funcţia ...................................
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANGAJAMENT AL AGENTULUI DE VALORI MOBILIARE PROPUS PENTRU AUTORIZARE TEMPORARĂ

    Declar că nu mă aflu în incompatibilitate cu legile şi reglementările în vigoare cu privire la exercitarea activităţii de intermediere de valori mobiliare.
    În cazul în care voi fi autorizat de către C.N.V.M., sunt de acord să respect şi să mă conformez tuturor regulilor, regulamentelor şi instrucţiunilor C.N.V.M. şi A.N.S.V.M.

     Data ................... Semnătura
                                          ..........................


    ANEXA 2


    S.V.M. ............... Sediul .................. Tel: ................

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ FORMULAR DE VÂNZARE A ACŢIUNILOR DOBÂNDITE │
 │ ÎN URMA PROGRAMULUI DE PRIVATIZARE ÎN MASĂ │
 └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                     Nr. ....................

    Numele şi prenumele titularului .........................................
    B.I. Seria ........... Nr. ........... Cod numeric personal .............
    Adresa ..................................................................
    Telefon domiciliu: ................. Telefon serviciu: ..................

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ VĂ ROG SĂ VINDEŢI URMĂTOARELE ACŢIUNI AFLATE ÎN PROPRIETATEA MEA: │
 │ │
 │DENUMIREA ............................... Nr. DE ACŢIUNI ................. │
 │PREŢUL MINIM CERUT*) .................... PÂNĂ LA DATA DE ................ │
 └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


---------
    *) În afara cazului când pentru acea acţiune există un preţ de cumpărare ferm.

    Am luat cunoştinţă de următoarele:
    - Pentru a vinde acţiunile dobândite în urma Programului de privatizare în masă, mi se vor furniza informaţii privind preţul de vânzare.
    - Prezentul ordin de vânzare va fi transmis la societatea de valori mobiliare sus-menţionată pentru executarea tranzacţiei, posibil în următoarea zi lucrătoare.
    - Există posibilitatea ca preţul pe care l-am solicitat pentru acţiuni să fie prea ridicat şi, prin urmare, să nu existe un cumpărător şi ordinul de vânzare să nu poată fi executat.
    - Plata sumei care mi se cuvine se va face în cel mult 10 zile de la data executării tranzacţiei, în locul specificat: ....................
    - Comisionul corespunzător tranzacţiei este de .......% (maximum 8% din valoarea tranzacţiei).
    - Agentul de valori mobiliare autorizat temporar nu poate cere sau accepta nici un fel de compensaţie din partea mea.
    - Alături de prezentul formular completat voi înmâna agentului de valori mobiliare autorizat temporar certificatul de acţionar, care îmi va fi înapoiat în cazul în care ordinul de vânzare nu a putut fi executat;
    În cazul în care ordinul de vânzare este executat, voi primi de la societatea de valori mobiliare un extras de cont prin care mi se va confirma numărul de acţiuni rămase la registru, iar certificatul de acţionar va fi anulat.

    Autorizez sus-numita societate de valori mobiliare să transfere acţiunile mele de la registru, cu unicul scop de a executa tranzacţia.

    Data ............ Ora ............ Semnătura clientului ..................

    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Agentul de valori mobiliare autorizat temporar .........................
    Autorizaţia C.N.V.M. nr. ....................
    Adresa biroului ............................... Tel: ..................
    Semnătura agentului de valori mobiliare autorizat temporar .............
    ────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 3

    S.V.M. ............... Sediul .................. Tel: ................

 ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ RAPORT DE CONFIRMARE A VÂNZĂRII │
 └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                     Nr. .....................

           SOCIETATEA A EXECUTAT TRANZACŢIA(ILE) ÎN CALITATE
      DE BROKER ....................../ DEALER ..................

 ┌────────┬───────┬────────┬──────────┬─────────┬────────────┬────────┬───────┐
 │ Nr. de │ Codul │ Preţul │ Data/ora │ Venitul │ Comisionul │ Suma │Nr. de │
 │ acţiuni│ acţiu-│ de │ tranzac- │ brut │(în valoare │cuvenită│acţiuni│
 │ vândute│ nii │ vânzare│ ţiei │ │ absolută) │ clien- │rămase │
 │ │ │ │ │ │ │ tului │ │
 ├────────┼───────┼────────┼──────────┼─────────┼────────────┼────────┼───────┤
 ├────────┼───────┼────────┼──────────┼─────────┼────────────┼────────┼───────┤
 └────────┴───────┴────────┴──────────┴─────────┴────────────┴────────┴───────┘


    Agentul de valori mobiliare ............................
    Autorizaţia C.N.V.M. nr. ...............................

    Ştampila societăţii:


    Bucureşti, 12 iunie 1996.
    Nr. 4

                                 ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016