Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 3 din 26 mai 2011  privind stabilirea, declararea si plata de catre institutiile de credit a cotizatiilor anuale si suplimentare la fondul special pentru despagubiri la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 3 din 26 mai 2011 privind stabilirea, declararea si plata de catre institutiile de credit a cotizatiilor anuale si suplimentare la fondul special pentru despagubiri la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar

EMITENT: FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 386 din 2 iunie 2011

    Având în vedere prevederile art. 58 alin. (2), art. 61 alin. (1) şi (3) şi art. 63 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul art. 48 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar emite prezentul regulament.

    ART. 1
    Prezentul regulament se aplicã instituţiilor de credit persoane juridice române.
    ART. 2
    În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile utilizate au semnificaţiile prevãzute în titlul II "Fondul special pentru despãgubiri" din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţã.
    ART. 3
    (1) Toate instituţiile de credit persoane juridice române sunt obligate sã participe la constituirea resurselor financiare ale fondului special pentru despãgubiri prin plata unei cotizaţii anuale, care se determinã potrivit prevederilor art. 61 alin. (1) din ordonanţã.
    (2) Fiecare instituţie de credit persoanã juridicã românã raporteazã Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, în termenul prevãzut de reglementãrile Bãncii Naţionale a României pentru transmiterea situaţiilor financiare anuale, valoarea pasivului negarantat, conform formularului "Situaţia privind stabilirea pasivului negarantat", prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul regulament.
    (3) În funcţie de necesarul optim de resurse financiare ale fondului special pentru despãgubiri şi de nivelul corespunzãtor de atins pentru fiecare an, Fondul stabileşte cota procentualã utilizatã la determinarea cotizaţiei anuale, care nu poate depãşi nivelul de 0,1%.
    (4) Cota procentualã se comunicã de Fond instituţiilor de credit persoane juridice române în cel mult 20 de zile de la împlinirea termenului la care face referire alin. (2).
    (5) Fiecare instituţie de credit persoanã juridicã românã este obligatã sã plãteascã Fondului cotizaţia anualã, pânã cel târziu la data de 30 iunie a fiecãrui an, corespunzãtor cotei comunicate de Fond.
    ART. 4
    Instituţiile de credit persoane juridice române efectueazã plata cotizaţiei anuale în lei în contul curent al Fondului, indicat de cãtre acesta.
    ART. 5
    Instituţia de credit plãtitoare a cotizaţiei anuale completeazã şi transmite Fondului, în ziua efectuãrii plãţii, prin fax ori e-mail, formularul "Declaraţie privind calculul şi plata cotizaţiei anuale la fondul special pentru despãgubiri", prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul regulament, urmând ca originalul formularului sã fie remis Fondului în termen de maximum 5 zile.
    ART. 6
    În cazul în care resursele financiare acumulate la fondul special pentru despãgubiri nu sunt suficiente pentru plata despãgubirilor, fiecare instituţie de credit persoanã juridicã românã plãteşte o cotizaţie suplimentarã, conform prevederilor art. 63 din ordonanţã, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitãrii din partea Fondului.
    ART. 7
    (1) Fondul verificã, atât la sediul instituţiilor de credit, cât şi la sediul sãu, modul de stabilire a valorii pasivului negarantat, corecta determinare a cotizaţiei anuale datorate şi încadrarea în termenul de platã a cotizaţiei pentru fondul special pentru despãgubiri.
    (2) În situaţia în care din verificarea efectuatã rezultã diferenţe ce modificã valoarea pasivului negarantat, reprezentanţii Fondului vor înscrie în procesul-verbal de verificare noile valori, respectiv cotizaţia anualã efectiv datoratã la fondul special pentru despãgubiri.
    (3) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data semnãrii procesului-verbal, instituţia de credit la care s-au constatat diferenţe la valoarea pasivului negarantat faţã de cea raportatã va transmite Fondului "Declaraţia rectificativã privind calculul pasivului negarantat conform constatãrilor din Procesul-verbal nr. ......../data ..............", potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentul regulament, cu înscrierea datelor corecte.
    (4) În funcţie de noile date din declaraţia rectificativã privind cotizaţia efectiv datoratã, instituţia de credit sau Fondul va efectua plata aferentã regularizãrii în termen de 5 zile lucrãtoare de la data declaraţiei rectificative.
    ART. 8
    În cazul în care o instituţie de credit nu plãteşte cotizaţia anualã şi/sau suplimentarã în cuantumul şi la termenul prevãzute mai sus, se aplicã prevederile art. 65 din ordonanţã, contul curent al instituţiei de credit în cauzã, deschis la Banca Naţionalã a României, fiind debitat cu sumele datorate pentru constituirea/alimentarea fondului special, care vor fi virate în contul curent al Fondului, indicat de cãtre acesta.

                Preşedintele Consiliului
                   de administraţie
                     al Fondului
                    de garantare
                   a depozitelor
                 în sistemul bancar,
                   Lia Rodica Tase

    Bucureşti, 26 mai 2011.
    Nr. 3.

    ANEXA 1

                                    SITUAŢIA
    privind stabilirea pasivului negarantat pe anul .....

    1. Denumirea instituţiei de credit ........................................
    2. Sediul social ..........................................................
    3. Data declaraţiei (zz/ll/aaaa) ..........................................
    4. Numãrul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României ........................................................
    5. Pasivul negarantat la data de 31 decembrie a anului precedent:


┌──────┬─────────────────┬─────────────────────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Pasiv total*1) │ Soldul depozitelor garantate*2) │ Pasiv negarantat │
│crt. │ - lei - │ - lei - │ - lei - │
├──────┼─────────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 = 1-2 │
├──────┼─────────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ │ │ │
└──────┴─────────────────┴─────────────────────────────────┴──────────────────┘


-----------
    *1) Conform prevederilor Ordinului Bãncii Naţionale a României nr. 13/2008 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv rândul 450 "Total pasiv", din formularul "Bilanţ".
    *2) Conform raportãrii din anexa nr. 3 la Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 2/2004 privind stabilirea, declararea şi plata de cãtre instituţiile de credit a contribuţiilor anuale, anuale majorate şi speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, la poziţia 5 - Baza de calcul a contribuţiei la 31 decembrie a anului precedent (Soldul depozitelor garantate - total în lei)



        Conducãtorul instituţiei Conducãtorul compartimentului
              de credit, financiar-contabil,
  ............/(numele, prenumele, ............/(numele, prenumele,
     funcţia, semnãtura şi ştampila)...... funcţia şi semnãtura)........




    ANEXA 2

                                  DECLARAŢIE
          privind calculul şi plata cotizaţiei anuale la fondul special
                        pentru despãgubiri pe anul .....

    1. Denumirea instituţiei de credit .....................................
    2. Sediul social .......................................................
    3. Data declaraţiei (zz/ll/aaaa) .......................................
    4. Numãrul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României ..................
    5. Pasivul negarantat la data de ................, ................. lei
    6. Cota procentualã a cotizaţiei ......% din pasivul negarantat
    7. Cotizaţia anualã datoratã pe anul ........, ..................... lei
    8. Felul documentului ..................................................

    Nr. ............, Data plãţii .......................... (zz/ll/aaaa)


        Conducãtorul instituţiei Conducãtorul compartimentului
              de credit, financiar-contabil,
  ............/(numele, prenumele, ............/(numele, prenumele,
     funcţia, semnãtura şi ştampila)...... funcţia şi semnãtura)........




    ANEXA 3

                            DECLARAŢIE RECTIFICATIVĂ
          privind calculul pasivului negarantat, conform constatãrilor din
                   Procesul-verbal nr. ...../data ..................
                                  pe anul .....

    1. Denumirea instituţiei de credit ........................................
    2. Sediul social ..........................................................
    3. Data declaraţiei (zz/ll/aaaa) ..........................................
    4. Numãrul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României ...............................................
    5. Pasivul negarantat rectificat la data de ............., ............... lei
    6. Cota procentualã a cotizaţiei ......% din pasivul negarantat rectificat
    7. Cotizaţia anualã datoratã rectificatã pe anul ........, ............... lei



        Conducãtorul instituţiei Conducãtorul compartimentului
              de credit, financiar-contabil,
  ............/(numele, prenumele, ............/(numele, prenumele,
     funcţia, semnãtura şi ştampila)...... funcţia şi semnãtura)........



                                   ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016