Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 3 din 13 mai 1996 (*republicat*)  privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 3 din 13 mai 1996 (*republicat*) privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi

EMITENT: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 359 bis din 22 septembrie 1998 ──────────     *) Republicat în temeiul pct. 3 din Circulara Băncii Naţionale a României nr. 6 din 17 februarie 1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 21 februarie 1997.     Regulamentul nr. 3 din 13 mai 1996 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190 din 15 august 1996 şi a mai fost modificat prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 24 din 15 octombrie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 304 din 25 noiembrie 1996, şi prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 6 din 17 februarie 1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 21 februarie 1997. ──────────

    PARTEA I
    Dispoziţii generale

    În temeiul art. 2 din Legea nr. 33/1991**) privind activitatea bancară, Banca Naţională a României emite prezentul regulament privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi.

──────────
    **) Ca urmare a abrogării Legii nr. 33/1991 prin Legea bancară nr. 58/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 23 martie 1998, în prezent temeiul legal al Regulamentului B.N.R. nr. 3/1996 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi îl constituie art. 2 alin. (2), art. 23, art. 25, art. 50 şi art. 51 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 1 iunie 1998, şi art. 38 alin. 1 din Legea bancară nr. 58/1998.
──────────

    ART. 1
    Obiectul
    Centrala Incidentelor de Plăţi (C.I.P.) este un centru de intermediere care gestionează, în numele Băncii Naţionale a României, informaţia specifica incidentelor de plăţi, pentru interesul public, inclusiv pentru scopurile utilizatorilor.
    Datele specifice incidentelor de plăţi sunt definite, transmise, difuzate şi valorificate pe baza informaţiilor, chiar anterioare plăţii, conţinute în evidenţe şi care sunt ocazionate de acte şi fapte având potenţial fraudulos, litigios şi/sau producând riscuri de neplată, inclusiv dintre cele care pot afecta finalitatea decontării.
    ART. 2
    Definiţii
    Pentru scopurile prezentului regulament:
    1. Banca este orice societate bancară autorizată de Banca Naţională a României.
    2. Instrumentul este instrucţiunea de plată care circulă de la banca beneficiarului la banca plătitorului, având ca efect debitarea contului plătitorului şi, ulterior, creditarea contului beneficiarului.
    3. Persoane declarante la C.I.P. sunt următoarele:
    a) centralele băncilor, pentru toate informaţiile adresabile direct C.I.P., colectate de la titularii lor de cont şi de la alte persoane fizice sau juridice;
    b) unităţile teritoriale ale băncilor, prin intermediul sucursalelor Băncii Naţionale a României - "Birourile incidente de plăţi" sau al propriilor centrale, pentru toate informaţiile adresabile C.I.P., colectate de la titularii lor de cont şi de la alte persoane fizice sau juridice, pe baza raporturilor dintre bancă şi client sau ca urmare a angajamentelor, înţelegerilor sau convenţiilor bilaterale intervenite între bănci în apărarea interesului public şi a încrederii clienţilor în comerţul făcut de bănci cu instrumente;
    c) sucursalele Băncii Naţionale a României - "Birourile incidente de plăţi", pentru toate informaţiile adresabile C.I.P., colectate de la "Birourile viramente interbancare", "Birourile decontări cu bugetul statului", camerele de comerţ şi industrie judeţene;
    d) Direcţia urmăririi riscurilor bancare (D.U.R.B.), pentru toate informaţiile adresabile C.I.P., colectate de la "Serviciul viramente interbancare şi decontări cu Banca Naţională a României", "Serviciul decontare finală" şi de la instituţii similare C.I.P. din străinătate.
    C.I.P. nu este abilitată să primească declaraţii de incidente de plăţi decât de la persoane declarante şi nici să cerceteze veridicitatea informaţiei transmise de acestea.
    Persoanele declarante au obligaţia completării unei FIŞE DE ACREDITARE A PERSOANELOR AUTORIZATE SĂ NOTIFICE LA C.I.P. CERERILE, DECLARAŢIILE ŞI ANULĂRILE DE INCIDENTE DE PLĂŢI ŞI DE INTERDICŢII BANCARE, prin care sunt desemnate maximum 3 persoane acreditate, conform modelului din anexa nr. 2. Aceasta fişa va fi întocmită în minimum 2 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis în regim confidenţial la C.I.P.;
    - exemplarul 2 - păstrat pentru evidenţele proprii.
    4. Persoana acreditată este angajatul autorizat de conducerea persoanei declarante să furnizeze, să solicite şi să primească informaţii la şi de la C.I.P.
    5. Autorităţi publice sunt: Ministerul Justiţiei, Parchetul General de pe lângă Curtea Suprema de Justiţie, Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor, Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu unităţile lor teritoriale.
    6. Utilizatori sunt persoanele declarante, autorităţile publice, persoane fizice şi juridice şi instituţii similare C.I.P. din străinătate, cărora C.I.P. le-a confirmat o cerere de consultare a informaţiilor deţinute.
    7. Incidentul de plată este o informaţie transmisă către C.I.P., referitoare la neîndeplinirea întocmai şi la timp a obligaţiilor participanţilor, înaintea sau în timpul procesului de decontare a instrumentului, obligaţii rezultate prin efectul legii şi/sau contractului care le reglementează, a căror neîndeplinire este adusă la cunoştinţa C.I.P. de către persoanele declarante, pentru apărarea interesului public.
    8. Evidente sunt orice informaţii referitoare, doveditoare sau care certifica plăţi, alcătuite potrivit legii, reglementărilor Băncii Naţionale a României, angajamentelor reciproce sau altor reglementări aplicabile.
    9. Riscurile de neplata sunt acei parametri negativi sau perturbatori pe considerarea, evaluarea şi clasificarea cărora sunt fundamentate actele şi faptele părţilor în plăţi.
    10. Valorificarea informaţiei este un atribut al utilizatorilor şi consta în exploatarea în interes privat sau public a datelor puse la dispoziţie de C.I.P. din proprie initiativa sau la cerere.
    11. Interdicţia bancară este regimul impus de către banca unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioada de 1 an, conform unor angajamente reciproce aplicabile plăţii cu cecuri, ca urmare a unor incidente de plăţi majore, şi anume:
    - emiterea unui cec fără autorizarea trasului;
    - refuzul cecului ca urmare a constatării de către banca trasa a lipsei parţiale sau totale de disponibil în contul tragatorului, în cazul în care acesta dispune altfel, în total sau în parte, de disponibilul avut înainte de trecerea termenului fixat pentru prezentare;
    - emiterea unui cec cu o data falsa sau căruia ii lipseşte una dintre menţiunile obligatorii;
    - emiterea unui cec circular sau a unui cec de călătorie "la purtător";
    - emiterea unui cec de către un trăgător aflat în interdicţie bancară.
    12. Persoane cu risc sunt acele persoane fizice sau juridice, inclusiv bănci şi alte societăţi de credit, care au fost incluse în Fişierul naţional al persoanelor cu risc, ca urmare a unor incidente de plăţi majore înregistrate pe numele lor.
    ART. 3
    Domeniul de aplicabilitate
    Incidentele de plăţi sunt generate de instrumente neconforme legilor şi reglementărilor Băncii Naţionale a României în vigoare, respectiv:
    - pentru CEC: Legea nr. 59/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, Normele-cadru ale Băncii Naţionale a României nr. 7/1994 privind comerţul făcut de societăţile bancare şi de celelalte societăţi de credit cu cecuri şi Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 9/1994 privind cecul;
    - pentru CAMBIE şi BILET LA ORDIN: Legea nr. 58/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, Normele-cadru ale Băncii Naţionale a României nr. 6/1994 privind comerţul făcut de societăţile bancare şi de celelalte societăţi de credit cu cambii şi bilete la ordin şi Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 10/1994 privind cambia şi biletul la ordin.
    Ca urmare, C.I.P. va organiza şi va gestiona un fisier de interes general, numit Fişierul naţional de incidente de plăţi (F.N.I.P.), care va fi structurat astfel:
    - Fişierul naţional de cecuri (F.N.C.);
    - Fişierul naţional de cambii (F.N.Cb.);
    - Fişierul naţional de bilete la ordin (F.N.B.O.).
    Fişierul naţional al persoanelor cu risc (F.N.P.R.) este un fişier alimentat automat de F.N.I.P. cu incidentele de plăţi majore înregistrate pe numele unei persoane fizice sau juridice.

    PARTEA a II-a
    Fişierul naţional de cecuri (F.N.C.)

    ART. 4
    Transmiterea şi înscrierea informaţiei în F.N.C.
    1. Fluxul transmiterii şi înscrierii informaţiei în F.N.C., direct sau prin intermediul sucursalelor Băncii Naţionale a României/centralelor propriilor bănci, este prezentat în anexa nr. 1.
    Înscrierea informaţiei referitoare la un cec în F.N.C. poate fi efectuată dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    - înscrierea a fost cerută de către o persoana declarantă;
    - cererea sau declaraţia a fost confirmată de către C.I.P.
    2. CEREREA DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR ÎN F.N.C. se va întocmi pe un formular pe suport hârtie de către persoana declarantă care a decis refuzul, conform modelului din anexa nr. 3A, în minimum 3 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
    - exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante, pentru evidenţele proprii;
    - exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 pentru confirmare la C.I.P., fiind ulterior returnat clientului de către banca sa.
    Aceasta cerere este transmisă la C.I.P. de către banca trasa (persoana declarantă) în ziua efectuării refuzului la plată al cecului.
    În cazul în care aceasta cerere este incompleta, persoana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnand persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
    În cazul formularii unor astfel de cereri pe alte suporturi decât hârtia, persoana declarantă va încheia cu C.I.P. o convenţie de transmitere şi arhivare a acestora.
    Transmiterea Cererii de înscriere a refuzului bancar în F.N.C. de la persoana declarantă la C.I.P. va fi adaptată, din punct de vedere al volumului, conţinutului şi secretului informaţiilor pe care le conţine, la caracteristicile fiecărui canal tehnic de transmisie, pentru evitarea riscului ca informaţia respectiva să nu parvina întocmai şi la timp la F.N.C.
    3. Orice persoana fizica sau juridică, care a pierdut, căreia i-a fost furat sau care a distrus unul sau mai multe formulare de cec, completate sau în alb, pentru apărarea propriilor interese, va semnala imediat incidentul de plată unei persoane declarante-banca. Solicitantul şi persoana declarantă-banca vor completa formularul intitulat DECLARAŢIE DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE / ANULARE A CECURILOR, conform modelului din anexa nr. 4A, transmis de către persoana declarantă-banca la C.I.P. în aceeaşi zi bancară.
    În cazul în care banca trasa a avut initiativa retragerii din circulaţie a unor formulare de cec şi nu le-a recuperat în totalitate, aceasta va întocmi Declaraţia de pierdere / furt / distrugere / anulare care va conţine cecurile nerecuperate de la clienţi şi anulate.
    Declaraţia se va întocmi în minimum 4 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
    - exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante, pentru evidenţele proprii;
    - exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei fizice sau juridice de către persoana declarantă-banca;
    - exemplarul 4 - remis persoanei fizice sau juridice în momentul întocmirii declaraţiei.
    În cazul în care aceasta declaraţie este incompleta, persoana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnand persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
    La eliberarea carnetelor de cecuri, băncile si, respectiv, "Serviciul centrala incidentelor de plăţi" din centrala Băncii Naţionale a României sau "Birourile incidente de plăţi" din sucursalele Băncii Naţionale a României îşi vor atenţiona clienţii asupra consecinţelor ce pot aparea în cazul nedeclararii imediate a instrumentelor pierdute / furate / distruse / anulate, putând încheia cu aceştia o convenţie de declarare a acestui tip de incident.
    În momentul în care o persoana fizica sau juridică solicită unei persoane declarante-banca anularea propriilor cecuri completate sau în alb, aceasta este obligată să retina respectivele instrumente si, ulterior, să le remită băncii trase pe baza unui proces-verbal.
    4. În momentul producerii unui incident de plată la cecurile Băncii Naţionale a României, "Serviciul viramente interbancare şi decontări cu B.N.R." din cadrul centralei Băncii Naţionale a României sau "Biroul viramente interbancare" din cadrul sucursalelor Băncii Naţionale a României are obligaţia semnalarii acestuia, în aceeaşi zi bancară, persoanei acreditate din centrala sau sucursala Băncii Naţionale a României pentru a fi înscrise, respectiv transmise la F.N.C.
    5. "Serviciul decontare finala" din cadrul centralei Băncii Naţionale a României sau "Biroul decontări cu bugetul statului" din cadrul sucursalelor Băncii Naţionale a României are obligaţia semnalarii incidentelor de plăţi ce apar înaintea sau chiar în procesul decontării cecurilor trezoreriei statului persoanei acreditate din centrala sau sucursala Băncii Naţionale a României, pentru a fi înscrise, respectiv transmise la F.N.C.
    6. În baza unei convenţii, sucursalele Băncii Naţionale a României vor primi din partea camerelor de comerţ şi industrie judeţene, în prima zi bancară a fiecărei săptămâni, TABELELE CU PROTESTELE DE NEPLATA ALE CECURILOR pentru a fi completată informaţia deţinuta în F.N.C.
    7. Pe baza principiului reciprocităţii şi a unor convenţii, D.U.R.B., ca persoana declarantă, va colecta în numele C.I.P. informaţii furnizate de instituţii similare C.I.P. din străinătate privind incidente de plăţi survenite în afară graniţelor tarii, în care sunt implicate persoane fizice sau juridice romane.
    ART. 5
    Interdicţia bancară
    1. Interdicţia bancară, notificată de persoanele declarante la C.I.P., asigura prevenirea producerii unor noi incidente de plăţi şi sancţionarea titularilor de cont care le generează în circuitul bancar.
    2. Banca ce a refuzat plata unui cec ca urmare a producerii unui incident de plată major asupra contului unui client, în mod automat, în aceeaşi zi bancară, are următoarele obligaţii:
    - să notifice incidentul de plată la C.I.P. printr-o Cerere de înscriere a refuzului bancar în F.N.C., care reprezintă, totodată, şi o declaraţie de interdicţie bancară, completată conform modelului din anexa nr. 3A;
    - să adreseze titularului de cont o SOMAŢIE, conform modelului din anexa nr. 5A, prin care să-i notifice interzicerea emiterii de cecuri, pe timp de 1 an, începând cu data emiterii cecului, obligandu-l, totodată, să restituie băncii (băncilor), al cărei (căror) client este, formularele de cecuri aflate în posesia să sau a mandatarilor săi. Dacă la data emiterii cecului care a generat incidentul de plată major titularul de cont se afla deja în interdicţie bancară, banca respectiva va adresa titularului o SOMAŢIE, conform modelului din anexa nr. 5B, prin care să-i notifice prelungirea interdicţiei bancare cu 1 an, începând cu data emiterii acestui cec.
    C.I.P. are obligaţia să transmită în aceeaşi zi bancară, tuturor centralelor băncilor, pentru difuzarea în propriul sistem intrabancar, o DECLARAŢIE A C.I.P. PRIVIND INTERDICŢIA BANCARĂ, conform modelului din anexa nr. 6A, prin care li se comunica fie declararea respectivului titular de cont în interdicţie bancară, fie anularea acestei interdicţii ca urmare a corectării informaţiei din baza de date a C.I.P. de către persoana declarantă printr-o Cerere de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri (vezi art. 6 pct. 4).
    Aceasta declaraţie se va întocmi în minimum 2 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - arhivat la C.I.P.;
    - exemplarul 2 - transmis centralelor băncilor.
    Centralele băncilor au obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem intrabancar, în scopul evitării producerii riscului ca respectivul client să genereze un nou incident de plată asupra unui alt cont al sau.
    Centrala băncii sau unitatea teritorială a băncii, unde respectiva persoana fizica sau juridică are cont deschis, are următoarele obligaţii:
    - să recupereze formularele de cec în alb eliberate acesteia, în cel mai scurt timp;
    - să completeze o Declaraţie de pierdere / furt / distrugere / anulare a cecurilor, conform modelului din anexa nr. 4A, prin care se declara nule formularele de cecuri nerecuperate de la respectivul titular de cont, dacă este cazul;
    - să transmită aceasta declaraţie direct la C.I.P., în cazul centralelor băncilor sau prin intermediul sucursalei Băncii Naţionale a României / centralelor propriilor bănci, în cazul unităţilor teritoriale ale băncilor, într-un interval de maximum 10 zile bancare de la data emiterii Declaraţiei C.I.P. privind interdicţia bancară.
    Circuitul notificării interdicţiei bancare este prezentat în anexa nr. 7.
    3. Incidentele de plăţi care apar la cecurile de numerar vor fi declarate la C.I.P. conform aceleiaşi proceduri descrise la art. 4, însă persoanele fizice sau juridice nu vor fi declarate în interdicţie bancară în cazul producerii unui incident de plată major prin acest tip de cec.
    ART. 6
    Organizarea şi gestionarea informaţiei din F.N.C.
    1. Înregistrarea în F.N.C. a informaţiilor privind incidentele de plăţi se asigura de către C.I.P. Toate datele recepţionate la nivelul sucursalelor Băncii Naţionale a României / centralelor băncilor vor fi transmise în aceeaşi zi bancară la C.I.P., pentru înscrierea informaţiilor în F.N.C., conform schemei din anexa nr. 1.
    2. F.N.C. va fi creat, gestionat, actualizat şi modificat conform necesităţilor proprii ale C.I.P., astfel încât acesta să poată evidenţia şi valorifica operativ informaţiile privind:
    - refuzul la plată al cecurilor;
    - declararea cecurilor ca pierdute, furate, distruse sau anulate;
    - persoanele fizice sau juridice, aflate în interdicţie bancară de a emite cecuri.
    Informaţiile privind incidentele de plăţi vor fi menţinute în F.N.C. o perioada de 2 ani, după care vor fi arhivate.
    Structura bazei de date, precum şi restricţiile în utilizarea acesteia vor fi stabilite prin reglementări ale C.I.P., care vor cuprinde şi dispoziţii privitoare la nomenclatoare şi arhive proprii în interesul operativitatii şi eficientei în colectarea şi valorificarea informaţiei deţinute în F.N.C.
    3. C.I.P. organizează şi girează F.N.C., care poate fi interogat, pe baze comerciale, în scris, prin telex sau prin alte modalităţi convenite cu persoanele declarante.
    Toate informaţiile sunt păstrate într-o baza de date, gestionata de un ansamblu informatic, şi sunt accesibile prin utilizarea cheilor de căutare bazate, în principal, pe:
    - seria şi numărul cecului, respectiv tipul cecului la origine (la tipărire) şi tipul cecului în momentul declarării incidentului de plată;
    - codul fiscal al persoanelor juridice;
    - codul numeric personal din buletinul de identitate al persoanelor fizice;
    - numărul de cod al băncilor;
    - numărul de cod al centralei şi al sucursalelor Băncii Naţionale a României.
    4. C.I.P. nu are calitatea de a aprecia veridicitatea informaţiilor privind incidentele de plăţi, pe care nu le poate nici anula, nici modifica.
    Radierea incidentelor de plăţi din F.N.C. şi anularea interdicţiei bancare care poate decurge din acestea nu pot interveni decât la solicitărea persoanelor declarante sau a instanţelor judecătoreşti, în una dintre situaţiile următoare:
    a) atunci când refuzul la plată al cecului rezulta dintr-o eroare sau o omisiune a persoanei declarante;
    b) alte motive prevăzute de reglementări ale Băncii Naţionale a României.
    Persoana declarantă va întocmi şi va transmite C.I.P., în aceeaşi zi bancară, CEREREA DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATA SI/SAU A INTERDICŢIEI BANCARE DE A EMITE CECURI, conform modelului din anexa nr. 8A, în minimum 3 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
    - exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante pentru evidenţele proprii;
    - exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat clientului de către persoana declarantă.
    În cazul în care aceasta cerere este incompleta, persoana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnand persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
    În cazul în care refuzul la plată al cecului a rezultat dintr-o eroare sau omisiune a persoanei declarante-banca, aceasta va suporta o taxa de 1.000.000 lei, percepută de C.I.P. în ziua bancară în care se transmite Cererea de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri.
    În cazul în care banca trasa (persoana declarantă) care a remis la C.I.P. o Cerere de înscriere a refuzului bancar în F.N.C. are initiativa anulării refuzului la plată respectiv, aceasta este singura în măsura să întocmească şi să remită C.I.P. Cererea corespunzătoare de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri.
    ART. 7
    Difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.C.
    1. Fluxul difuzării informaţiei deţinute în F.N.C. către utilizatori este prezentat în anexa nr. 1.
    Persoanele declarante şi ceilalţi utilizatori ai informaţiilor înscrise în F.N.C. pot recurge la una dintre cele 3 proceduri de interogare a bazei de date:
    - depunerea de formulare - aceste cereri fac obiectul unui răspuns din partea C.I.P. în termen de maximum 48 de ore;
    - prin telex - sub rezerva unei acreditari speciale în acest scop; răspunsul C.I.P. va fi furnizat pe aceeaşi cale, în aceeaşi zi bancară;
    - prin programe specializate - folosind infrastructura comunicaţiilor de date a Băncii Naţionale a României sau a băncilor; răspunsul C.I.P. va fi furnizat pe aceeaşi cale, în aceeaşi zi bancară.
    Prin decizia conducerii D.U.R.B. se poate sista în orice moment o procedura de acces la informaţia conţinută în F.N.C., în interesul respectării prevederilor legii şi încrederii publicului în comerţul făcut de bănci cu cecuri.
    2. Difuzarea informaţiei conţinute în F.N.C. se poate face către persoane declarante, pe baza de cerere sau din initiativa C.I.P.
    În cazul interogarii F.N.C. de către o persoana declarantă, aceasta va completa formularul CERERE DE CONSULTARE, având dreptul la maximum 3 întrebări privind o persoana fizica sau juridică, conform modelului din anexa nr. 9.
    Cererea de consultare va fi întocmită în 2 sau 3 exemplare, după caz, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
    - exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare şi completare, fiind ulterior returnat persoanei declarante pentru evidenţele proprii;
    - exemplarul 3 (dacă este cazul) - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare şi completare, fiind ulterior returnat clientului de către persoana declarantă.
    În cazul în care aceasta cerere este incompleta, persoana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnand persoanei declarante cele 2 sau 3 exemplare, după caz.
    În cazul în care C.I.P. primeşte o Declaraţie de pierdere / furt / distrugere / anulare a cecurilor (anexa nr. 4A) de la o persoana declarantă, persoana acreditată de la C.I.P. va înştiinţa în aceeaşi zi bancară centrala băncii trase, în baza formularului DECLARAŢIE A C.I.P. DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE / ANULARE A INSTRUMENTELOR, conform modelului din anexa nr. 6B.
    Aceasta declaraţie se va întocmi în minimum 2 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - arhivat la C.I.P.;
    - exemplarul 2 - transmis centralei băncii trase.
    În cazul în care banca trasa este o unitate teritorială din propriul sistem intrabancar, centrala băncii are obligaţia să-i transmită imediat aceasta informaţie, pentru a nu proceda la decontarea cecului / cecurilor în eventualitatea prezentării la plata.
    Fluxul colectării şi difuzării informaţiei privind un cec declarat pierdut / furat / distrus / anulat este prezentat în anexa nr. 10.
    O alta situaţie în care C.I.P. are initiativa transmiterii de informaţii către persoanele declarante este cea descrisă la art. 5 pct. 2 alin. 2 din cuprinsul prezentului regulament, în baza formularului Declaraţie a C.I.P. privind interdicţia bancară (anexa nr. 6A).
    3. Difuzarea informaţiei conţinute în F.N.C. se poate face şi către alţi utilizatori, după cum decide, de la caz la caz, conducerea D.U.R.B. C.I.P. va permite autorităţilor publice, persoanelor fizice sau juridice şi instituţiilor similare C.I.P. din străinătate accesul la informaţiile deţinute, în baza formularului Cerere de consultare (anexa nr. 9).
    4. Valorificarea informaţiei conţinute în F.N.C. se va face astfel:
    a) de către bănci şi "Serviciul centrala incidentelor de plăţi" din centrala Băncii Naţionale a României sau "Biroul incidente de plăţi" din sucursalele Băncii Naţionale a României, în mod obligatoriu, la eliberarea de formulare de cecuri titularilor de cont despre care F.N.C. poate conţine date referitoare la incidente înregistrate de client la plată cu cecuri sau ori de câte ori acestea considera necesar;
    b) de către C.I.P., din proprie initiativa, în apărarea interesului public, prin transmiterea către autorităţi publice sau publicarea, după caz, a unor informaţii din F.N.C.;
    c) de către autorităţile publice, pe baza datelor solicitate C.I.P.;
    d) de către persoanele fizice sau juridice, prin intermediul băncilor;
    e) de către instituţii similare C.I.P. din străinătate, pe baza datelor privind incidentele de plăţi pe care C.I.P. le furnizează din proprie initiativa sau la cererea acestora.
    ART. 8
    Sancţiuni
    Sancţiunile prevăzute pentru incidentele de plăţi vor fi aplicate titularilor de cont, pe de o parte, şi/sau băncilor, pe de alta parte, astfel:
    1. Conform Legii nr. 59/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, se va pedepsi cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei şi cu închisoare de la 6 luni la 1 an, în afară de cazul când fapta constituie un delict sancţionat cu o pedeapsa mai mare, orice persoana fizica sau juridică care:
    - emite un cec fără autorizarea băncii trase;
    - emite un cec fără a avea la tras disponibil suficient sau, după ce a tras cecul şi mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare, dispune altfel, în total sau în parte, de disponibilul avut;
    - emite un cec cu data falsa sau căruia ii lipseşte una dintre menţiunile obligatorii;
    - emite un cec circular sau un cec de călătorie "la purtător".
    2. Interdicţia bancară, notificată de către banca trasa asupra unui titular de cont, durează 1 an de la data tragerii cecului (cu excepţia cecului de numerar) care a generat incidentul de plată major.
    3. Interdicţia bancară, notificată de către banca trasa, asupra unui titular, va fi prelungită cu 1 an de la data tragerii unui nou cec asupra aceluiaşi cont sau asupra unui cont deschis la o alta banca pe numele sau.
    4. Conform Legii nr. 59/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, băncile care emit cecuri circulare fără a avea autorizare sau cărora li s-a revocat autorizarea se sancţionează cu amenda*) de la 100.000 lei la 1.000.000 lei, în afară de cazul când legea prevede sancţiuni mai mari, în care caz se vor aplica acele sancţiuni.
    5. Băncile care nu au declarat, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, incidentele de plăţi şi/sau interdicţiile bancare către C.I.P. şi/sau nu le-au notificat către client vor fi sancţionate cu amenda*) de la 500.000 lei la 1.000.000 lei pentru fiecare omisiune.
    6. Băncile care au eliberat formulare de cecuri titularilor de cont aflaţi în interdicţie bancară vor fi sancţionate cu amenda*) de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
    7. În cazul în care băncile nu au notificat C.I.P. anularea unui incident de plată şi/sau a unei interdicţii bancare declarate anterior la Banca Naţională a României din vina lor exclusiva, sustragandu-se astfel de la plată taxei prevăzute la art. 6 pct. 4 alin. 5, vor fi sancţionate cu amenda*) de la 1.500.000 lei la 2.000.000 lei.
    8. Se aplica băncilor o amenda*) de 500.000 lei pentru fiecare zi bancară de întârziere peste termenele stabilite de prezentul regulament (art. 4 pct. 2 alin. 2; art. 4 pct. 3 alin. 1; art. 5 pct. 2 alin. 1; art. 5 pct. 2 alin. 5; art. 6 pct. 4 alin. 3 şi art. 7 pct. 2 alin. 7).
    9. Amenzile contravenţionale prevăzute la pct. 4, 5, 6, 7 şi 8 din cuprinsul prezentului articol se constată de către persoanele anume împuternicite de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României din cadrul Direcţiei generale autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societăţilor bancare şi al Direcţiei generale de control şi se virează la bugetul de stat. Direcţiile generale mai sus menţionate din cadrul Băncii Naţionale a României vor remite C.I.P., în primele 3 zile bancare ale fiecărei luni, o situaţie centralizatoare a amenzilor percepute în cursul lunii anterioare.
    Dispoziţiile art. 25-27 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor nu se aplică acestor amenzi.

──────────
    *) Potrivit art. 4 din Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 37 din 24 ianuarie 1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 29 ianuarie 1997, sancţiunea se aplică băncilor începând cu data de 1 aprilie 1997.
──────────

    PARTEA a III-a
    Fişierul naţional de cambii (F.N.Cb.) şi Fişierul naţional de bilete la ordin (F.N.B.O.)

    ART. 9
    Transmiterea şi înscrierea informaţiei în F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    1. Pentru scopurile prezentului regulament, prevederile art. 4 privind transmiterea şi înscrierea informaţiei în F.N.C. se adapteaza la necesităţile F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    2. Standardele de conţinut ale CERERII DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR ÎN F.N.Cb. şi ale CERERII DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR ÎN F.N.B.O. sunt prezentate în anexa nr. 3B si, respectiv, în anexa nr. 3C. Aceste cereri se vor întocmi de către persoanele declarante în minimum 3 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
    - exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante, pentru evidenţele proprii;
    - exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat clientului de către banca sa.
    Aceasta cerere este transmisă la C.I.P. de către banca trasului sau banca subscriitorului (persoane declarante) în ziua efectuării refuzului la plată al cambiei sau, respectiv, al biletului la ordin.
    În cazul în care această cerere este incompletă, persoana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
    3. Standardele de conţinut ale DECLARAŢIEI DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE A CAMBIILOR şi ale DECLARAŢIEI DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE A BILETELOR LA ORDIN sunt prezentate în anexa nr. 4B şi, respectiv, în anexa nr. 4C. Aceste declaraţii se vor întocmi de către solicitant şi de persoana declarantă în minimum 4 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
    - exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante, pentru evidenţele proprii;
    - exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei fizice sau juridice de către banca;
    - exemplarul 4 - remis persoanei fizice sau juridice în momentul întocmirii declaraţiei.
    Aceasta declaraţie este transmisă la C.I.P. de către persoana declarantă în aceeaşi zi bancară cu aceea a întocmirii declaraţiei.
    4. În baza unei convenţii, sucursalele Băncii Naţionale a României vor primi din partea camerelor de comerţ şi industrie judeţene, în prima zi bancară a fiecărei săptămâni, TABELELE CU PROTESTELE DE NEACCEPTARE SAU DE NEPLATA A CAMBIILOR şi TABELELE CU PROTESTELE DE NEPLATA A BILETELOR LA ORDIN, pentru a fi completată informaţia deţinuta în F.N.Cb. si, respectiv, în F.N.B.O.
    5. Prevederile art. 5 referitoare la interdicţia bancară nu se aplică fisierelor privind titlurile de credit.
    ART. 10
    Organizarea şi gestionarea informaţiei din F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    1. Pentru scopurile prezentului regulament, dispoziţiile art. 6 privind organizarea şi gestionarea informaţiei în F.N.C. se adapteaza la necesităţile F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    2. F.N.Cb. şi F.N.B.O. vor fi create, gestionate, actualizate şi modificate conform necesităţilor proprii ale C.I.P., astfel încât acestea să poată evidenţia şi valorifica informaţiile privind:
    - refuzul la plată al cambiilor;
    - refuzul la plată al biletelor la ordin;
    - declararea cambiilor şi biletelor la ordin ca pierdute, furate sau distruse.
    Structura bazei de date, precum şi restricţiile în utilizarea acesteia vor fi stabilite prin reglementări proprii ale C.I.P., care vor cuprinde şi dispoziţii privitoare la nomenclatoare şi arhive proprii în interesul operativitatii şi eficientei în colectarea şi valorificarea informaţiei deţinute în F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    3. Standardele de conţinut ale CERERII DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATA PRIVIND CAMBIA şi ale CERERII DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATA PRIVIND BILETUL LA ORDIN sunt prezentate în anexa nr. 8B si, respectiv, în anexa nr. 8C. Aceste cereri sunt întocmite şi transmise C.I.P. de către banca trasului sau, respectiv, banca subscriitorului (persoane declarante) în aceeaşi zi bancară. Persoanele declarante care au transmis iniţial la C.I.P. Cererea de înscriere a refuzului bancar în F.N.Cb. si, respectiv, în F.N.B.O. sunt singurele în măsura să întocmească şi să remită la C.I.P. Cererea de anulare a incidentului de plată privind cambia si, respectiv, Cererea de anulare a incidentului de plată privind biletul la ordin.
    Radierea incidentelor de plăţi din F.N.Cb. sau din F.N.B.O. poate interveni la solicitarea persoanelor declarante sau a instanţelor judecătoreşti, în una dintre situaţiile următoare:
    a) atunci când refuzul la plată sau la acceptare al cambiei sau refuzul la plată al biletului la ordin rezulta dintr-o eroare sau o omisiune a persoanei declarante;
    b) alte motive prevăzute de reglementări ale Băncii Naţionale a României.
    În cazul în care refuzul la plată al cambiei sau al biletului la ordin a rezultat dintr-o eroare sau omisiune a persoanei declarante-banca, aceasta va suporta o taxa de 1.000.000 lei, percepută de C.I.P. în ziua bancară în care se transmite Cererea de anulare a incidentului de plată privind aceste instrumente.
    ART. 11
    Difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    1. În aplicarea prezentului regulament, dispoziţiile art. 7 privind difuzarea şi valorificarea informaţiei în F.N.C. se adapteaza la necesităţile F.N.Cb. şi F.N.B.O.
    2. În cazul în care C.I.P. primeşte o Declaraţie de pierdere / furt / distrugere a cambiilor sau a biletelor la ordin (anexa nr. 4B sau anexa nr. 4C) de la o persoana declarantă, va înştiinţa în aceeaşi zi bancară centrala băncii trasului sau centrala băncii subscriitorului printr-o Declaraţie a C.I.P. de pierdere / furt / distrugere / anulare a instrumentelor (anexa nr. 6B). Centrala băncii respective are obligaţia de a transmite imediat aceasta informaţie, dacă este cazul, unităţii teritoriale din propriul sistem intrabancar, pentru a nu proceda la decontarea respectivului instrument.
    3. Fluxul colectării şi difuzării informaţiei privind un bilet la ordin sau o cambie declarat(a) pierdut(a) / furat(a) / distrus(a) / anulat(a) este prezentat în anexa nr. 10.
    4. Prevederile art. 7 pct. 2 alin. 9 nu se aplică în cazul titlurilor de credit.
    ART. 12
    Sancţiuni
    Sancţiunile prevăzute pentru incidentele de plăţi în cazul cambiilor şi/sau al biletelor la ordin sunt:
    1. Conform Legii nr. 58/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, se va pedepsi cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei şi închisoare până la 6 luni, în afară de cazul când fapta constituie un delict sancţionat cu o pedeapsa mai mare, orice persoana fizica sau juridică care cesioneaza o creanţa în favoarea unei bănci, ştiind ca în momentul cesiunii nu exista, în total sau în parte, creanţa cedata.
    2. Băncile care nu au declarat, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, incidentele de plăţi către C.I.P. vor fi sancţionate cu amenda*) de la 500.000 lei la 1.000.000 lei pentru fiecare omisiune.
    3. În cazul în care băncile nu au notificat C.I.P. anularea unui incident de plată declarat anterior la Banca Naţională a României din vina lor exclusiva, sustragandu-se astfel de la plată taxei prevăzute la art. 10 pct. 3 alin. 3, vor fi sancţionate cu amenda*) de la 1.500.000 lei la 2.000.000 lei.
    4. Se aplica băncilor o amenda*) de 500.000 lei pentru fiecare zi bancară de întârziere peste termenele stabilite de prezentul regulament (art. 9 pct. 2 alin. 2; art. 9 pct. 3 alin. 2; art. 10 pct. 3 alin. 1 şi art. 11 pct. 2).
    5. Amenzile contravenţionale prevăzute la pct. 2, 3 şi 4 din cuprinsul prezentului articol se constată de către persoanele anume împuternicite de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României din cadrul Direcţiei generale autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societăţilor bancare şi al Direcţiei generale de control şi se virează la bugetul de stat. Direcţiile generale mai sus menţionate din cadrul Băncii Naţionale a României vor remite C.I.P., în primele 3 zile bancare ale fiecărei luni, o situaţie centralizatoare a amenzilor percepute în cursul lunii anterioare.
    Dispoziţiile art. 25-27 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor nu se aplică acestor amenzi.
──────────
    *) Potrivit art. 4 din Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 37 din 24 ianuarie 1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 29 ianuarie 1997, sancţiunea se aplică băncilor începând cu data de 1 aprilie 1997.
──────────

    PARTEA a IV-a
    Fişierul naţional al persoanelor cu risc (F.N.P.R.)

    ART. 13
    Înscrierea informaţiei în F.N.P.R.
    1. Direcţia urmăririi riscurilor bancare va organiza o baza de date permanenta, denumita Fişierul naţional al persoanelor cu risc (F.N.P.R.), alimentata automat de F.N.I.P. cu incidentele de plăţi majore înregistrate pe numele unei persoane fizice sau juridice.
    2. În cuprinsul prezentului regulament, termenul de incidente de plăţi majore acoperă situaţiile:
    a) pentru CEC:
    - cec emis fără autorizarea trasului;
    - cec refuzat la plată din lipsa parţială de disponibil;
    - cec refuzat la plată din lipsa totală de disponibil;
    - cec emis cu o data falsa sau căruia ii lipseşte o menţiune obligatorie;
    - cec circular sau cec de călătorie emis "la purtător";
    b) pentru CAMBIE:
    - scontarea cambiei fără existenta în total/în parte a creanţei cedate în momentul cesiunii acesteia;
    - cambie refuzată la plată din lipsa parţială de disponibil;
    - cambie refuzată la plată din lipsa totală de disponibil;
    - cambie falsa;
    c) pentru BILET LA ORDIN:
    - scontarea biletului la ordin fără existenta în total / în parte a creanţei cedate în momentul cesiunii acestuia;
    - bilet la ordin refuzat la plată din lipsa parţială de disponibil;
    - bilet la ordin refuzat la plată din lipsa totală de disponibil;
    - bilet la ordin fals.
    În cazul incidentelor de plăţi majore intervenite la plată cu cecuri, informaţia înscrisă în F.N.P.R. va fi completată cu perioada în care persoana fizica sau juridică se afla în interdicţie bancară.
    ART. 14
    Organizarea şi gestionarea informaţiei în F.N.P.R.
    Prevederile de la art. 6 pct. 2 alin. 3 şi art. 6 pct. 3, referitoare la modalităţile de organizare şi gestionare a informaţiei din F.N.C., îşi păstrează valabilitatea şi pentru F.N.P.R.
    În momentul radierii unui incident de plată major din F.N.I.P., în mod automat va fi actualizată şi înregistrarea din F.N.P.R. de pe numele respectivului titular de cont.
    ART. 15
    Difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.P.R.
    Prevederile de la art. 7 pct. 1; art. 7 pct. 2 alin. 1, 2, 3, 4 şi art. 7 pct. 3, referitoare la difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.C., îşi păstrează valabilitatea şi pentru F.N.P.R.
    Valorificarea informaţiei conţinute în F.N.P.R. se poate face de către utilizatori, pe baza datelor solicitate C.I.P.

    PARTEA a V-a
    Dispoziţii finale

    ART. 16
    Comisioane şi speze
    1. Serviciile oferite persoanelor declarante-bănci şi celorlalţi utilizatori de către C.I.P. se fac pe baze comerciale, prin perceperea de comisioane, speze şi abonamente de consultare a F.N.I.P. şi a F.N.P.R.
    2. Cuantumurile comisioanelor, spezelor şi ale abonamentelor se stabilesc prin ordin al guvernatorului Băncii Naţionale a României.
    3. Comisioanele, spezele şi abonamentele sunt folosite de către Banca Naţională a României pentru acoperirea cheltuielilor cu funcţionarea şi gestionarea F.N.I.P. şi F.N.P.R.
    ART. 17
    Arhivarea
    1. Orice informaţie privind incidentele de plăţi din F.N.I.P. va fi arhivata pe o perioada de 5 ani în cadrul Direcţiei generale de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare din Banca Naţională a României.
    2. Toată documentaţia folosită pentru transmiterea şi înscrierea, organizarea şi gestionarea si, respectiv, difuzarea şi valorificarea informaţiilor deţinute de C.I.P. se arhivează în mod obligatoriu de către persoanele declarante, la sediile acestora, pe o perioada de 5 ani, după cum urmează:
    a) la persoanele declarante:
    - somatiile;
    - fişele de acreditare a persoanelor autorizate să notifice la C.I.P. cererile, declaraţiile şi anularile de incidente de plăţi şi de interdicţii bancare;
    - cererile de înscriere a refuzului bancar în F.N.C. / F.N.Cb. / F.N.B.O.;
    - declaraţiile de pierdere / furt / distrugere / anulare a cecurilor;
    - declaraţiile de pierdere / furt / distrugere a cambiilor, biletelor la ordin;
    - declaraţiile C.I.P. privind interdicţia bancară si, respectiv, de pierdere / furt / distrugere / anulare a instrumentelor;
    - cererile de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri;
    - cererile de anulare a incidentului de plată privind cambia, biletul la ordin;
    - cererile de consultare;
    b) la C.I.P.:
    - fişele de acreditare a persoanelor autorizate să notifice la C.I.P. cererile, declaraţiile şi anularile de incidente de plăţi şi de interdicţii bancare;
    - cererile de înscriere a refuzului bancar în F.N.C. / F.N.Cb. / F.N.B.O.;
    - declaraţiile de pierdere / furt / distrugere / anulare a cecurilor;
    - declaraţiile de pierdere / furt / distrugere a cambiilor, biletelor la ordin;
    - declaraţiile C.I.P. privind interdicţia bancară si, respectiv, de pierdere / furt / distrugere / anulare a instrumentelor;
    - cererile de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri;
    - cererile de anulare a incidentului de plată privind cambia, biletul la ordin;
    - cererile de consultare.
    ART. 18
    Alte precizări
    1. Din proprie initiativa, precum şi la solicitarea oricărei bănci, C.I.P. poate organiza şi alte fisiere referitoare la incidentele de plăţi, inclusiv pentru cartelele de plată, în cazul în care interesul public o impune.
    2. D.U.R.B. asigura, totodată, emiterea şi modificarea de reglementări ale Băncii Naţionale a României, în numele C.I.P., privind accesul, gestiunea şi valorificarea informaţiei deţinute.
    Persoanele declarante au obligaţia să furnizeze C.I.P. orice informaţie solicitată de aceasta, în scopul desfăşurării propriei activităţi.
    3. Anexele fac parte integrantă din prezentul regulament şi sunt obligatorii pentru bănci şi Banca Naţională a României din punct de vedere al formei şi al conţinutului.
    4. Prezentul regulament se publica în Monitorul Oficial al României şi intra în vigoare la data de 3 februarie 1997.


                ANEXE

    ANEXA 1


                          Fluxul informaţional privind
=========================== incidentele ===========================
| ----------------------- | de plăţi | ----------------------- |
|| ───────────────────── || || ───────────────────── ||
||| Centralele băncilor ||| ||| Centralele băncilor |||
|||- Unităţile ||| |||- Unităţile |||
||| teritoriale ale ||| ||| teritoriale ale |||
||| băncilor ||| ||| băncilor |||
|||─────────────────────||| ======================== |||─────────────────────|||
|| ───────────────────── || |───────────────────── | || ───────────────────── ||
||| - DURB - ||| || Centrala B.N.R. || ||| Autorităţi publice |||
|||- Serviciul viramente||| || ──────────────────|| ||| centrale |||
||| interbancare şi ||| ||| Centrala ||| |||─────────────────────|||
||| decontări cu BNR ||| ||| Incidentelor de ||| || ───────────────────── ||
|||- Serviciul decontare||| ||| Plăţi ||| ||| Instituţii similare |||
||| finala ||| |||──────────────────||| ||| CIP din străinătate |||
 |||- Instituţii similare||| || FISIERUL NAŢIONAL |<->||─────────────────────||
||| CIP din străinătate||-->| DE INCIDENTE DE || | ----------------------- |
|||─────────────────────||| || PLĂŢI || | ----------------------- |
| ----------------------- | || (FNC/FNCb/FNBO) || || ───────────────────── ||
| ----------------------- | || FISIERUL NAŢIONAL || ||| Unităţi teritoriale |||
|| ───────────────────── || || AL PERSOANELOR CU || ||| ale băncilor |||
||| Unităţile teritori- ||| || RISC (FNPR) || |||_____________________|||
||| ale ale băncilor ||| ||──────^─────^───────|| || ───────────────────── ||
|||─────────────────────||| || | | || ||| Autorităţi publice |||
|| ───────────────────── || | ──────|─────v────── | ||| teritoriale |||
||| - Sucursale BNR - ||| || Sucursale B.N.R. || |||─────────────────────|||
|||- Biroul viramente ||| || ────────────────── || || _____________________ ||
||| interbancare ||-->|| Birou Incidente ||<->|| Persoane juridice |||
|||- Biroul decontări cu||| ||| de Plăţi ||| |||_____________________|||
||| bugetul statului ||| |||──────────────────||| || ───────────────────── ||
|||- Camere de Comerţ si||| ||────────────────────|| ||| Persoane fizice |||
||| Industrie Judeţene ||| |======================| |||─────────────────────|||
|||─────────────────────||| ||-----------------------||
||-----------------------|| |=========================|
|=========================|
  Transmiterea şi înscrierea Organizarea Difuzarea şi valorificarea
        informaţiei şi gestionarea informaţiei
                                   informaţiei



    ANEXA 2
    (recto)


     Sigla persoanei declarante


          FIŞA DE ACREDITARE A PERSOANELOR AUTORIZATE
     SĂ NOTIFICE LA CIP CERERILE, DECLARAŢIILE ŞI ANULĂRILE
         DE INCIDENTE DE PLĂŢI SI DE INTERDICŢII BANCARE

               Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                               (data emiterii)

──────────────────────────────────────────┐
CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR │
...................................... │
Cod ................................... │
──────────────────────────────────────────┘
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. PERS. DECLARANTĂ ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2. PERSOANE ACREDITATE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    2.1 NUMELE SI PRENUMELE ................................................
        data/locul naşterii ................................................
        funcţia ............................ cod personal*) ................
        Posesor al BI seria ..... nr. ..... emis de ......... la data de ...
        Domiciliul .........................................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Specimen semnătură Specimen ştampila însoţitoare

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    2.2 NUMELE SI PRENUMELE ................................................
        data/locul naşterii ................................................
        funcţia ............................ cod personal*) ................
        Posesor al BI seria ..... nr. ..... emis de ......... la data de ...
        Domiciliul .........................................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Specimen semnătură Specimen ştampila însoţitoare

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    2.3 NUMELE SI PRENUMELE ................................................
        data/locul naşterii ................................................
        funcţia ............................ cod personal*) ................
        Posesor al BI seria ..... nr. ..... emis de ......... la data de ...
        Domiciliul .........................................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Specimen semnătura Specimen ştampila însoţitoare

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
================================================================================

                                        ──────────────────────────────────
                                         Conducerea persoanei declarante
                                                 S.S./L.S.

──────────
    *) Se completează de către CIP.
──────────


    ANEXA 2
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.

    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv al sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.

    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.

    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea persoanele împuternicite de conducerea băncii, a sucursalei sau a centralei BNR să notifice cererile, declaraţiile şi anularile de incidente de plată şi de interdicţii bancare la CIP.

    În paragraful "2." se înscriu datele de identificare ale angajaţilor persoanei declarante (persoane acreditate) autorizate de conducerea acesteia să notifice cererile, declaraţiile şi anularile de incidente de plată şi de interdicţii bancare la CIP, fiind singurele în măsura să consulte informaţiile deţinute la CIP.

    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila conducerii persoanei declarante.


    ANEXA 3A
    (recto)


    Sigla persoanei declarante


                 CERERE DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI
                       BANCAR ÎN FNC

                Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                (data emiterii)
================================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP ...................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. PERS. DECLARANTĂ ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. BANCA TRASA ........................................... Cod ...............
 Tip cec la │ _ Cec _ Cec _ Cec de _ Cec _ Cec
 origine: │ │_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ de călătorie │_│ circular
────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────
 Tip cec la │ _ cec _ cec _ cec de _ cec _ cec
 momentul │ │_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ de călătorie │_│ circular
 refuzului: │ _ cec
            │ _ cec │_│ barat
            │ │_│ barat certificat
            │ _ cec
            │ │_│ certificat
            │ _ cec de
            │ │_│ numerar
            │ _ cec
            │ │_│ barat certificat

                                                           ________________
    CEC Seria ....... Nr. ............... Suma │________________│ lei
    emis la .................... │_│_│_│_│_│_│_│_│
               (localitatea) (data emiterii) Suma _______________
    Compensabil la ...................... refuzată │_______________│ lei
──────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────
    TRĂGĂTOR ............................ │ BENEFICIAR/
    Cod / Cod num. .................. │ Ultimul GIRATAR ..................
    fiscal / pers. │ Cod / Cod num. ...............
                                          │ fiscal / pers.
                                          │
   Cont nr. ......................... │ Cont nr. .........................
                                          │ Deschis la .......................
                                          │
                                          │ Cod ..............................
──────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────

 3. MOTIVUL REFUZULUI LA PLATĂ
     _ cec emis fără autorizarea _ interzicerea plăţii de către
    │_│ trasului*) │_│ trăgător

     _ cec refuzat din lipsa totală _ cec refuzat din lipsa totală sau
    │_│ de disponibil, în cazul prezentării │_│ parţială de disponibil, în cazul
        la plată înainte de expirarea prezentării la plată după
        termenului de prezentare*) expirarea termenului de
                                                prezentare

     _ cec refuzat din lipsa parţială _ tragatorul se afla în
    │_│ de disponibil, în cazul prezentării │_│ incapacitate de a emite cecuri
        la plată înainte de expirarea _ cecul prezintă diferite
        termenului de prezentare*) │_│ condiţionări privind efectuarea
                                                plăţii
     _ cec emis cu o data falsa sau _ cecul aparţine unui tiraj de
    │_│ căruia ii lipseşte o menţiune │_│ instrumente neavizat de BNR
        obligatorie*) _
                                            │_│ litigiu de proprietate
     _ cec circular / cec de călătorie _ cecul aparţine unui set de
    │_│ emis la purtător*) │_│ instrumente care a fost retras
                                                din circulaţie

     _ cec emis de către un trăgător _ cec declarat pierdut, furat,
    │_│ aflat în interdicţie bancară*) │_│ distrus
     _ _
    │_│ falimentul tragatorului │_│ vicii de completare a menţiuni-
     _ lor de pe cec**)
    │_│ lipsa de mandat a semnatarului

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 4. INTERDICŢIA BANCARĂ DE A EMITE CECURI
     _ tragatorul este declarat de banca noastră în interdicţie bancară în
    │_│ perioada │_│_│_│_│_│_│_│_│ - │_│_│_│_│_│_│_│_│

================================================================================

                                            ─────────────────────────
                                                Persoana acreditată

                                                      S.S./L.S.

──────────
    *) Se completează şi paragraful 4. Aceste incidente de plăţi majore apărute în comerţul cu cecuri determină înscrierea automată a tragatorului în FNPR.
    **) Se referă la:
    - modificarea unor elemente de pe cec
    - înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont
    - neconcordanţa semnăturilor
──────────


    ANEXA 3A
    (verso)

                 MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB, acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înregistrării acesteia în FNC şi va semna.
    În paragraful "1" se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP, care solicită înscrierea refuzului bancar în FNC.
    În paragraful "2" se înscriu informaţii preluate de pe cecul care face obiectul refuzului la plata:
    - denumirea şi codul băncii trase;
    - tipul cecului; la rubrica "Tip cec origine" se va bifa tipul cecului la momentul tipăririi, iar la rubrica "Tip cec la momentul refuzului" se va bifa corespunzător tipul cecului la momentul declarării acestuia ca refuz bancar;
    - seria şi numărul cecului, data şi locul emiterii, locul compensării, suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau codul numeric personal şi numărul de cont al tragatorului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau codul numeric personal al beneficiarului/ultimului giratar, numărul de cont, denumirea şi codul băncii la care acesta are cont deschis.
    În paragraful "3" se bifează una sau mai multe dintre căsuţele care reprezintă motivul refuzului la plată al cecului descris anterior; motivul "vicii de completare a menţiunilor de pe cec" se va bifa în cazul în care se constată modificarea unor elemente de pe cec, înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont, neconcordanţa semnăturilor.
    Paragraful "4" se completează numai dacă unul dintre motivele refuzului la plată este: "cec emis fără autorizarea trasului", "cec refuzat din lipsa totală de disponibil, în cazul prezentării la plată înainte de expirarea termenului de prezentare", "cec refuzat din lipsa parţială de disponibil, în cazul prezentării la plată înainte de expirarea termenului de prezentare", "cec emis cu o data falsa sau căruia ii lipseşte o menţiune obligatorie", "cec circular / cec de călătorie emis la purtător" şi "cec emis de către un trăgător aflat în interdicţie bancară"; caz în care se va completa şi perioada de interdicţie bancară începând cu data emiterii cecului.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP, care a întocmit respectiva cerere.

    ANEXA 3B
    (recto)

    Sigla persoanei declarante


              CERERE DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI
                      BANCAR ÎN FNCb

              Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                              (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP ....................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. Cambia emisă la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│, nr. exemplare ......
                      (localitatea) (data emiterii) _______________
   plătibilă la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│ Suma │_______________│ lei
                   (localitatea) (data scadenţei)
                                                      Suma ____________
   Compensabila la ............................... refuzată │____________│ lei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TRAS ................................ │ ACCEPTANT ........................
    Cod / Cod num. ................... │ Cod / Cod. num. ..............
    fiscal pers. │ fiscal pers.
                                          │
                                          │ AVALIST ..........................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
                                          │ fiscal pers.
                                          │
    Cont nr. ............................ │ AVALIZAT .........................
    Deschis la .......................... │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod ................................. │ fiscal pers.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TRĂGĂTOR ............................ │ BENEFICIAR .......................
    Cod / Cod. num. ................. │ Cod / Cod. num. ..............
    fiscal pers. │ fiscal pers.
                                          │
                                          │ Ultimul GIRATAR ..................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
    Adresa .............................. │ fiscal pers.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  3. MOTIVUL REFUZULUI LA PLATA
  [] scontarea cambiei fără existenta [] cambie falsa*)
     în total/în parte a creanţei [] cambie refuzată din lipsa totală
     cedate în momentul cesiunii sau parţială de disponibil, în
     acesteia*) cazul prezentării la plata
  [] cambie cu scadenta la vedere, după expirarea termenului
     refuzată din lipsa totală de [] cambie emisă cu o data falsa sau
     disponibil, în cazul prezentării căreia ii lipseşte o menţiune
     la plată în termen*) obligatorie
  [] cambie cu scadenta la vedere, [] lipsa de mandat a semnatarului
     refuzată din lipsa parţială de [] încetarea plăţilor de către tras
     disponibil, în cazul prezentării [] falimentul trasului
     la plată în termen*) [] litigiu de proprietate
  [] cambie cu scadenta la un anume [] cambia prezintă diferite
     timp de la vedere, la un anume condiţionări privind efectuarea
     timp de la data emiterii sau la plăţii
     o data fixa, refuzată din lipsa [] cambie declarată pierdută, furată,
     totală de disponibil, în cazul distrusa
     prezentării la plată la termen*) [] vicii de completare a menţiunilor
  [] cambie cu scadenta la un anume de pe cambie**)
     timp de la vedere, la un anume
     timp de la data emiterii sau la
     o data fixa, refuzată din lipsa
     parţială de disponibil, în
     cazul prezentării la plată la
     termen*)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────
    *) Aceste incidente de plăţi majore apărute în comerţul cu cambii determină
înscrierea automată a trasului în FNPR.
    **) Se referă la:
    - modificarea unor elemente de pe cambie
    - înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont
    - neconcordanţa semnăturilor.
──────────
                                            ------------------
                                            Persoana acreditată
                                                 S.S./L.S.



    ANEXA 3B
    (verso)

                  MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB, acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înregistrării acesteia în FNCb şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care solicită înscrierea refuzului bancar în FNCb.
    În paragraful "2." se înscriu informaţii preluate de pe cambia care face obiectul refuzului la plata:
    - data şi locul emiterii, nr. exemplare, locul plăţii, data scadenţei, locul compensării, suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal al trasului, numărul de cont, denumirea şi codul băncii trasului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al acceptantului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalistului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalizatului;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal şi adresa tragatorului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al ultimului giratar.
    În paragraful "3." se bifează una sau mai multe dintre căsuţele care reprezintă motivul refuzului la plată al cambiei descrise anterior; motivul "vicii de completare a menţiunilor de pe cambie" se va bifa în cazul în care se constată modificarea unor elemente de pe cambie, înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont, neconcordanţa semnăturilor.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 3C
    (recto)

    Sigla persoanei declarante

          CERERE DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR ÎN FNBO

                 Nr. ....... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                              (data emiterii)

┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ CENTRALA BĂNCII/SUCURSALA BNR │ │ Loc rezervat confirmării CIP │
│ ................................. │ │ │
│ Cod ................. │ │ Nr. CIP .............. │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. PERS. DECLARANTĂ .............................. Cod ................... │
│ Adresa ........................................ Tel. .................. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2. Bilet la ordin emis la ........., │_│_│_│_│_│_│_│_I, nr. exemplare ..... │
│ (localitatea) (data emiterii) │
│ plătibil la ............., │_│_│_│_│_│_│_│_│ _______________ │
│ (localitatea) (data scadenţei) Suma │_______________│ lei │
│ ______________ │
│ Compensabil la .......................... Suma │______________│ lei │
│ refuzată │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ AVALIST ..........................., Cod /Cod num. │
│ fiscal/ pers. ................... │
│ AVALIZAT .........................., Cod /Cod num. │
│ fiscal/ pers. ................... │
├───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│ SUBSCRIITOR ................... │ BENEFICIAR ........................ │
│ Cod /Cod num. │ Cod /Cod num. │
│ fiscal/ pers. .............. │ fiscal/ pers. ................... │
│ Cont nr. ...................... │ Ultimul GIRATAR ................... │
│ Deschis la .................... │ Cod /Cod num. │
│ Cod ........................... │ fiscal/ pers. ................... │
└───────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. MOTIVUL REFUZULUI LA PLATA │
│ [] scontarea biletului la ordin [] bilet la ordin fals*) │
│ fără existenta în total/în parte [] bilet la ordin refuzat din lipsa │
│ a creanţei cedate în momentul totală sau parţială de disponibil, │
│ cesiunii acestuia*) în cazul prezentării la plată după │
│ [] bilet la ordin cu scadenta la expirarea termenului │
│ vedere, refuzat din lipsa [] bilet la ordin emis cu o data falsa│
│ totală de disponibil, în cazul sau căruia ii lipseşte o menţiune │
│ prezentării la plată în termen*) obligatorie │
│ [] bilet la ordin cu scadenta la [] lipsa de mandat a semnatarului │
│ vedere, refuzat din lipsa [] încetarea plăţilor de către │
│ parţială de disponibil, în cazul subscriitor │
│ prezentării la plată în termen*) [] falimentul subscriitorului │
│ [] bilet la ordin cu scadenta la [] litigiu de proprietate │
│ un anume timp de la vedere, [] biletul la ordin prezintă diferite │
│ la un anume timp de la data condiţionări privind efectuarea │
│ emiterii sau la o data fixa, plăţii │
│ refuzat din lipsa totală de [] bilet la ordin declarat pierdut, │
│ disponibil, în cazul prezentării furat, distrus │
│ la plată la termen*) [] vicii de completare a menţiunilor │
│ [] bilet la ordin cu scadenta la de pe biletul la ordin**) │
│ un anume timp de la vedere, la │
│ un anume timp de la data emiterii │
│ sau la o data fixa, refuzat din │
│ lipsa parţială de disponibil, │
│ în cazul prezentării la plată │
│ la termen*) │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    *) Aceste incidente de plăţi majore apărute în comerţul cu bilete la ordin
determină înscrierea automată a subscriitorului în FNPR.
    **) Se referă la:
    - modificarea unor elemente de pe biletul la ordin
    - înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont
    - neconcordanţa semnăturilor.

                                            ------------------
                                            Persoana acreditată
                                                 S.S./L.S.



    ANEXA 3C
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB, acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înregistrării acesteia în FNBO şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care solicită înscrierea refuzului bancar în FNBO.
    În paragraful "2." se înscriu informaţii preluate de pe biletul la ordin care face obiectul refuzului la plata:
    - data şi locul emiterii, nr. exemplare, locul plăţii, data scadenţei, locul compensării, suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalistului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalizatului;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal al subscriitorului, numărul de cont, codul şi denumirea băncii acestuia;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al ultimului giratar.
    În paragraful "3." se bifează una sau mai multe dintre căsuţele care reprezintă motivul refuzului la plată al biletului la ordin descris anterior; motivul "vicii de completare a menţiunilor de pe biletul la ordin" se va bifa în cazul în care se constată modificarea unor elemente de pe biletul la ordin, înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont, neconcordanţa semnăturilor.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 4A
    (recto)

    Sigla persoanei declarante


        DECLARAŢIE DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE / ANULARE
                        A CECURILOR

               Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                               (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP ...................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. SUBSEMNATUL ..............................., adresa .......................
    posesor al BI seria ... nr. ........, Cod numeric
                                          personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│,
    emis de ...................................., la data de │_│_│_│_│_│_│_│_│,
                                                              (data emiterii)
    reprezentant al ............................ natura juridică .............,
                    (denumire persoana juridică)
                ____________________________
    Cod fiscal │____________________________│

    pe propria răspundere,
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3. Declar(a) cecul/cecurile: Declaraţia către
  [] pierdut(e) [] furat(e) [] distrus(e) [] anulat(e) CIP privind
                                                            anularea
                                                            cecului/cecurilor
                                                            se face numai din
                                                            initiativa băncii
                                                            trase.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 4. BANCA TRASA ........................................... Cod ...............
 Tip cec la │ _ Cec _ Cec _ Cec de _ Cec de _ Cec
 origine: ││_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ călătorie │_│ circular
────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────
 Tip cec la │[] cec simplu [] cec barat [] cec de [] cec de [] cec
 momentul │ [] cec barat numerar călătorie circular
 p / f / d :│[] cec barat certificat
            │[] cec certificat
            │[] cec de numerar
            │[] cec barat certificat
                                                        __________________
    CEC Seria ......, Nr. .............. Suma │__________________│ lei
    emis la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│ __________________
            (localitatea) (data emiterii) │__________________│
    Compensabil la ...................... (în litere)
──────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────
    TRĂGĂTOR ............................ │ BENEFICIAR/ .......................
    Cod / Cod num. .................... │ Ultimul GIRATAR ..................
    fiscal pers. │ Cod / Cod num. ................
                                          │ fiscal pers.
                                          │ Cont nr. .........................
                                          │ Deschis la .......................
                                          │
    Cont nr. ............................ │ Cod ..............................
──────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────

 5. BANCA TRASA ........................................, Cod .................
 Tip cec la │ _ Cec _ Cec _ Cec de _ Cec de _ Cec
 origine: ││_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ călătorie │_│ circular
────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────
 Tip cec la │[] cec simplu [] cec barat [] cec de [] cec de [] cec
 momentul │ numerar călătorie circular
 p/f/d/a : │[] cec barat
            │[] cec de numerar

   = CECURILE de la Seria ..... nr. ........, până la Seria ..... nr. .........
   = CECURILE de la Seria ..... nr. ........, până la Seria ..... nr. .........
   = CECURILE de la Seria ..... nr. ........, până la Seria ..... nr. .........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

       ────────────────────────── ────────────────────
        Semnătura solicitantului Persoana acreditată
                                                       S.S./L.S.


    ANEXA 4A
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale declaraţiei data şi ora înregistrării acesteia în FNC şi va semna.
    În paragraful "1." se înscrie în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care declara cecul / cecurile pierdut(e), furat(e), distrus(e) sau anulat(e).
    Paragraful "2." se completează cu datele personale ale persoanei fizice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de) sau cu datele de identificare ale persoanei juridice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric din B.I., emis de, la data de, ale reprezentantului persoanei juridice, denumirea şi natura juridică, codul fiscal ale persoanei juridice) care declară pe propria răspundere cecul / cecurile pierdut(e), furat(e) sau distrus(e).
    În paragraful "3."
    - subsemnatul bifează una din căsuţele "pierdut(e)", "furat(e)" sau "distrus(e)".
    În cazul în care acesta declara un singur cec completat ca fiind pierdut, furat sau distrus barează cuvântul "cecurile" şi se completează paragraful "4.". Pentru fiecare cec completat pierdut, furat sau distrus se va întocmi câte un formular tip Anexa 4A.
    În cazul în care acesta declara unul sau mai multe cecuri în alb pierdute, furate sau distruse se barează cuvântul "cecurile", respectiv "cecul", şi completează paragraful "5."
    - banca trasa bifează pentru anularea uneia sau mai multor serii de cecuri în alb numai căsuţa "anulat(e)", prin persoana acreditată care întocmeşte declaraţia, după care aceasta va completa paragraful "5" şi va semna la rubrica "S.S./L.S."
    În paragraful "4." se înscriu informaţii preluate de pe cecul declarat de subsemnat, conform opţiunii de la paragraful "3." ca fiind pierdut / furat / distrus:
    - denumirea şi codul băncii trase;
    - tipul cecului; la rubrica "Tip cec la origine" se va bifa tipul cecului la momentul tipăririi, iar la rubrica "Tip cec la momentul p/f/d" se va bifa corespunzător tipul cecului la momentul declarării acestuia ca pierdut / furat / distrus;
    - seria şi numărul cecului, data şi locul emiterii, locul compensării, suma în cifre şi în litere;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal şi numărul de cont al tragatorului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului/ultimului giratar, numărul de cont, denumirea şi codul băncii la care acesta are cont deschis.
    În paragraful "5." se înscriu denumirea şi codul băncii trase şi se completează cu informaţii privind seriile şi numerele formularelor de cec în alb pierdut(e)/furat(e)/distrus(e)/anulat(e). La rubrica "Tip cec la origine" se va bifa tipul cecului la momentul tipăririi, iar la rubrica "Tip cec la momentul p/f/d/a" se va bifa corespunzător tipul cecului la momentul declarării acestuia ca pierdut/furat/distrus/anulat.
    În cazul în care seriile şi numerele cecurilor nu sunt consecutive se vor bara cuvintele "de la" şi "pana la", solicitantul completând seriile şi numerele respectivelor formulare. Spaţiile rămase necompletate privind seria şi numărul cecurilor vor fi barate. Se va completa un formular tip Anexa 4A pentru fiecare tip de carnete de cecuri declarate ca pierdute/furate/distruse/anulate (cec simplu, cec barat, cec numerar, cec de călătorie şi cec circular).
    La rubrica "Semnătura solicitantului" se aplică semnătura persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice care declara pierderea / furtul / distrugerea cecului sau a cecurilor respective.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit declaraţia.


    ANEXA 4B
    (recto)

    Sigla persoanei declarante

               DECLARAŢIE DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE
                           A CAMBIILOR

                   Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                   (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
  .....................................
  Cod ................................. Nr. CIP .............

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. SUBSEMNATUL .............................., adresa ........................
    posesor al BI seria ... nr. ........, Cod numeric
                                          personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│,
    emis de ...................................., la data de │_│_│_│_│_│_│_│_│,
                                                              (data emiterii)
    reprezentant al ............................ natura juridică .............,
                    (denumire persoana juridică)
                ____________________________
    Cod fiscal │____________________________│
                                         _ _ _
    declar pe propria răspundere cambia │_│ pierdută │_│ furată │_│ distrusă.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 3. Cambia emisă la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│, nr. exemplare ......
                      (localitatea) (data emiterii) _______________
   plătibilă la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│ Suma │_______________│ lei
                   (localitatea) (data scadenţei) _______________
                                                          │_______________│
    Compensabila la ............................... (în litere)
──────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────
    TRAS ................................ │ ACCEPTANT ........................
    Cod / Cod num. .................... │ Cod / Cod. num. ..............
    fiscal pers. │ fiscal pers.
                                          │
                                          │ AVALIST ..........................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
                                          │ fiscal pers.
                                          │
    Cont nr. ............................ │ AVALIZAT .........................
    Deschis la .......................... │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod ................................. │ fiscal pers.
──────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────
    TRĂGĂTOR ............................ │ BENEFICIAR .......................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod / Cod. num.................. │ fiscal pers.
    fiscal pers. │
                                          │ Ultimul GIRATAR ..................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
    Adresa .............................. │ fiscal pers.
──────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────

       ────────────────────────── ───────────────────
        Semnătura solicitantului Persoana acreditată
                                                       S.S./L.S.


    ANEXA 4B
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale declaraţiei data şi ora înregistrării acesteia în FNCb şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care declara în nume propriu sau în numele unei persoane fizice sau juridice cambia pierdută, furata sau distrusa.
    Paragraful "2." se completează cu datele personale ale persoanei fizice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de) sau cu datele de identificare ale persoanei juridice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de, ale reprezentantului persoanei juridice, denumirea şi natura juridică, codul fiscal ale persoanei juridice) care declara pe propria răspundere cambia pierdută, furata sau distrusa.
    În cazul în care cambia este declarata pierdută se bifează căsuţa corespunzătoare. Similar se procedează pentru cambia furata, respectiv distrusa.
    În paragraful "3." se înscriu informaţii preluate de pe cambia declarata pierdută / furată / distrusă:
    - data şi locul emiterii, nr. exemplare, locul plăţii şi data scadenţei, locul compensării, suma în cifre;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal al trasului, numărul de cont, denumirea şi codul băncii trasului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al acceptantului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalistului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalizatului;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal şi adresa trăgătorului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al ultimului giratar.
    La rubrica "Semnătura solicitantului" se aplică semnătura persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice care declara pierderea / furtul / distrugerea cambiei respective.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit declaraţia.


    ANEXA 4C
    (recto)


    Sigla persoanei declarante


              DECLARAŢIE DE PIERDERE / FURT / DISTRUGERE
                       A BILETELOR LA ORDIN

                  Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                  (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP ...............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. SUBSEMNATUL .............................., adresa ........................
    posesor al BI seria ... nr. ........, Cod numeric
                                          personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│,
    emis de ...................................., la data de │_│_│_│_│_│_│_│_│,
                                                              (data emiterii)
    reprezentant al ............................ natura juridică .............,
                    (denumire persoana juridică)
                ____________________________
    Cod fiscal │____________________________│
                                                   _ _
    declar pe propria răspundere biletul la ordin │_│ pierdut │_│ furat
    _
   │_│ distrus.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 3. Biletul la ordin emis la ............. │_│_│_│_│_│_│_│_│, nr. exemplare ...
                             (localitatea) (data emiterii)
                                                           ______________
    plătibil la ................ │_│_│_│_│_│_│_│_│ Suma │_______________│ lei
                  (localitatea) (data scadenţei) _______________
                                                          │_______________│
    Compensabil la ............................... (în litere)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    AVALIST .........................., Cod / Cod. num. ..............
                                            fiscal pers.
    AVALIZAT ........................., Cod / Cod. num. ..............
                                            fiscal pers.
──────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────
    SUBSCRIITOR ......................... │ BENEFICIAR .......................
    Cod /Cod num. ..................... │ Cod / Cod. num. ..............
    fiscal pers. │ fiscal pers.
    Cont nr. ........................... │ Ultimul GIRATAR ..................
    Deschis la ......................... │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod ................................. │ fiscal pers.
──────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────

       ────────────────────────── ─────────────────────
        Semnătura solicitantului Persoana acreditată
                                                       S.S./L.S.


    ANEXA 4C
    (verso)

                    MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale declaraţiei data şi ora înregistrării acesteia în FNBO şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care declara în nume propriu sau în numele unei persoane fizice sau juridice biletul la ordin pierdut, furat sau distrus.
    Paragraful "2." se completează cu datele personale ale persoanei fizice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de) sau cu datele de identificare ale persoanei juridice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de, ale reprezentantului persoanei juridice, denumirea şi natura juridică, codul fiscal ale persoanei juridice) care declara pe propria răspundere biletul la ordin pierdut, furat sau distrus.
    În cazul în care biletul la ordin este declarat pierdut se bifează căsuţa corespunzătoare. Similar se procedează pentru biletul la ordin furat, respectiv distrus.
    În paragraful "3." se înscriu informaţii preluate de pe biletul la ordin declarat pierdut / furat / distrus:
    - data şi locul emiterii, nr. exemplare, locul plăţii, data scadenţei, locul compensării, suma în cifre;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalistului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalizatului;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal al subscriitorului, numărul de cont, codul şi denumirea băncii acestuia;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al ultimului giratar.
    La rubrica "Semnătura solicitantului" se aplică semnătura persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice care declară pierderea / furtul / distrugerea biletului la ordin respectiv.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit declaraţia.


    ANEXA 5A

    Sigla persoanei declarante

                      SOMAŢIE

              Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                              (data emiterii)

        ──────────────────────────────────────────────
                              (titular de cont)

    Aţi emis un CEC ...................., ...................................,
                    (tip cec la origine) (tip cec la momentul refuzului)
    refuzat pe motiv .........................................................
    Seria ... Nr. ..., emis la ................., în data de │_│_│_│_│_│_│_│_│
    pentru suma de ............. lei
                                             (în litere)
    în beneficiul lui .......................................................,
                             (numele sau denumirea beneficiarului)
    prezentat la plată de ....................................................
                              (reprezentant autorizat al beneficiarului)

    Iată deci situaţia contului dvs. nr. .........., deschis la .............,
    pe numele ...................., cu disponibil în suma de ............. lei

    (în litere)

    În consecinţa, va este interzis să trageti cecuri (cu excepţia cecurilor
de numerar) timp de un an, începând cu data emiterii acestui cec.
    În perioada │_│_│_│_│_│_│_│_│ - │_│_│_│_│_│_│_│_│ va aflaţi în
INTERDICŢIE BANCARĂ şi aveţi obligaţia să restituiti fără întârziere tuturor
băncilor formularele de cecuri în alb care se afla în posesia dvs. şi a
mandatarilor.

    ♦ Precizări asupra modalităţilor de aplicare a legilor şi a
reglementărilor BNR în vigoare!

    - Conform art. 84 din Legea nr. 59/1934 modificată prin Legea nr. 83/1994
pentru cecurile emise fără autorizarea trasului, cecurile refuzate la plata
din lipsa totală sau parţială de disponibil, cecurile emise cu o data falsa
sau cărora le lipseşte o menţiune obligatorie, cecurile circulare sau
cecurile de călătorie emise la purtător, sunteţi pasibil de pedeapsa cu
amenda de la 5.000 la 100.000 lei şi închisoare de la 6 luni la un an, afară
de cazul când fapta constituie un delict sancţionat cu o pedeapsa mai mare.
    - Interdicţia bancară de a emite cecuri s-a pronunţat prin aplicarea
art. 5 din Regulamentul BNR privind organizarea şi funcţionarea la
Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi.
    - Banca noastră are obligaţia să semnaleze aceasta infracţiune la
Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României care o va
înscrie într-un fisier de incidente de plăţi creat pe numele dvs.
    ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ După un an de la data emiterii acestui cec, aveţi din nou dreptul să │
    │ emiteti cecuri cu condiţia ca în aceasta perioada să nu mai trageti │
    │ un alt cec şi să nu vă aflaţi sub o interdicţie bancară notificată de │
    │ o alta banca ca urmare a unui incident survenit asupra altui cont. │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                             ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.



    ANEXA 5B


    Sigla persoanei declarante

                      SOMAŢIE

             Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                             (data emiterii)

         ───────────────────────────────────────
                     (titular de cont)

    Aţi emis un CEC ...................., ...................................,
                    (tip cec la origine) (tip cec la momentul refuzului)
    refuzat pe motiv .........................................................
    Seria ... Nr. ..., emis la ................., în data de │_│_│_│_│_│_│_│_│
    pentru suma de ............. lei
                                                  (în litere)
    în beneficiul lui .......................................................,
                             (numele sau denumirea beneficiarului)
    prezentat la plată de ....................................................
                              (reprezentant autorizat al beneficiarului)

    Iata deci situaţia contului dvs. nr. .........., deschis la .............,
    pe numele ...................., cu disponibil în suma de ............. lei
     (în litere)
    Având în vedere ca în perioada │_│_│_│_│_│_│_│_│ - │_│_│_│_│_│_│_│_│ va
aflaţi în INTERDICŢIE BANCARĂ, regimul de interzicere de a emite cecuri
(cu excepţia cecurilor de numerar) impus dvs. va fi prelungit cu un an de zile,
începând cu data emiterii acestui cec (│_│_│_│_│_│_│_│_│ - │_│_│_│_│_│_│_│_│)

    ♦ Precizări asupra modalităţilor de aplicare a legilor şi a reglementărilor
BNR în vigoare !

    - Conform art. 84 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, modificată prin
Legea nr. 83/1994, pentru cecurile emise fără autorizarea trasului, cecurile
refuzate la plată din lipsa totală sau parţială de disponibil, cecurile emise
cu o data falsa sau cărora le lipseşte o menţiune obligatorie, cecurile
circulare sau cecurile de călătorie emise la purtător, sunteţi pasibil de
pedeapsa cu amenda de la 5.000 la 100.000 lei şi închisoare de la 6 luni până
la un an, afară de cazul când fapta constituie un delict sancţionat cu o
pedeapsa mai mare.
    - Interdicţia bancară de a emite cecuri s-a pronunţat prin aplicarea
art. 5 din Regulamentul BNR privind organizarea şi funcţionarea la
Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi.
    - Banca noastră are obligaţia să semnaleze aceasta infracţiune la
Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României care o va
înscrie într-un fisier de incidente de plăţi creat pe numele dvs.

                                             ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.




    ANEXA 6A
    (recto)

    BNR - CIP
    FISIERUL NAŢIONAL DE CECURI


          DECLARAŢIE A CIP PRIVIND INTERDICŢIA BANCARĂ

               Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                               (data emiterii)

    Către ................................ Cod ...................
                  (centrala băncii)

    Va informăm ca ...........................................................,
                            (titularul de cont)
                ____________________ Cod numeric
    Cod fiscal │____________________│ personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│

    având cont deschis la .........................., Cod .....................,
    în perioada │_│_│_│_│_│_│_│_│ - │_│_│_│_│_│_│_│_│
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        _
    1. │_│ se află notificat la CIP ca fiind în INTERDICŢIE BANCARĂ

       Aveţi obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem
       intrabancar în scopul evitării producerii riscului ca respectivul client
       să genereze un nou incident de plată asupra unui alt cont al sau.

       În eventualitatea în care o unitate teritorială din propriul sistem
       intrabancar a distribuit formulare de cecuri respectivului titular de
       cont, are obligaţia să le recupereze de la acesta.

       În cazul în care nu recuperează toate formularele de cecuri distribuite
       pe numele respectivului titular de cont, unitatea bancară teritorială
       are obligaţia completării unei Declaraţii de pierdere / furt / distrugere
       / anulare a cecurilor, pe care o va transmite la CIP într-un interval de
       10 zile bancare de la data emiterii prezentei declaraţii, prin care se
       declara nule aceste formulare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        _
    2. │_│ nu mai face obiectul unei INTERDICŢII BANCARE

       Aveţi obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem
       intrabancar în scopul reabilitării respectivului client, având în
       vedere ca declararea acestuia în interdicţie bancară s-a datorat unei
       erori a băncii în cauza.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                             ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.



    ANEXA 6A
    (verso)

                    MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele CIP.
    În situaţia în care CIP notifica tuturor centralelor băncilor declararea unui titular de cont în interdicţie bancară, persoana acreditată de la CIP are obligaţia să bifeze căsuţa de la paragraful "1.".
    În situaţia în care CIP notifica tuturor centralelor băncilor anularea interdicţiei bancare declarata anterior printr-o Cerere de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri, persoana acreditată de la CIP are obligaţia să bifeze căsuţa de la paragraful "2.".
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate de la CIP.


    ANEXA 6B
    (recto)


    BNR - CIP
    FISIERUL NAŢIONAL DE INCIDENTE DE PLĂŢI

                   DECLARAŢIE A CIP DE
           PIERDERE / FURT / DISTRUGERE / ANULARE
                   A INSTRUMENTELOR

              Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                              (data emiterii)


    Către ................................ Cod ...............................
                  (centrala băncii)

    Vă informăm că ...........................................................,
                       (titularul de cont)
                ____________________ Cod numeric
    Cod fiscal │____________________│ personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│
    având contul nr. .................., deschis la ..........................,
                                                        (banca trasa)
    Cod ......................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. este plătitorul cecului, cambiei sau biletului la ordin declarat(e)
pierdut(e) / furat(e) / distrus(e) / anulat(e) în data de │_│_│_│_│_│_│_│_│.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   _
  │_│ CECUL:
 Tip cec la │ _ Cec _ Cec _ Cec de _ Cec de _ Cec
 origine: ││_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ călătorie │_│ circular
────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────
 Tip cec la │[] cec simplu [] cec barat [] cec de [] cec de [] cec
 momentul │ [] cec barat numerar călătorie circular
 p / f / d :│[] cec barat certificat
            │[] cec certificat
            │[] cec de numerar
            │[] cec barat certificat

    Seria ........... Nr. .......... emis la ............ │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                            (localitatea) (data emiterii)
                                                    __________________
    pentru suma de .......................... lei, │__________________│
    în beneficiul lui ..............................................
                        (numele sau denumirea beneficiarului)
...............................................................................
 Tip cec la │ _ Cec _ Cec _ Cec de _ Cec de _ Cec
 origine: ││_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ călătorie │_│ circular
────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────
 Tip cec la │[] cec simplu [] cec barat [] cec de [] cec de [] cec
 momentul │ numerar călătorie circular
 p/f/d/a : │[] cec barat
            │[] cec de numerar

   = CECURILE de la Seria ..... nr. ........, până la Seria ..... nr. .........
   = CECURILE de la Seria ..... nr. ........, până la Seria ..... nr. .........
   = CECURILE de la Seria ..... nr. ........, până la Seria ..... nr. .........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   _
  │_│ CAMBIA: emisă la ........................ │_│_│_│_│_│_│_│_│,
                            (localitatea) (data emiterii)
     de către ..............................................................,
                          (numele sau denumirea tragatorului)
                                             _________________________________
     pentru suma de .................. lei, │_________________________________│
                                              (în litere)
     în beneficiul lui .......................................,
                         (numele sau denumirea beneficiarului)
      plătibilă la │_│_│_│_│_│_│_│_│.
                   (data scadenţei)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   _
  │_│ BILETUL LA ORDIN: emis la............................. │_│_│_│_│_│_│_│_│,
                                       (localitatea) (data emiterii)
                                             _________________________________
     pentru suma de .................. lei, │_________________________________│
                                              (în litere)
     în beneficiul lui .......................................................
                              (numele sau denumirea beneficiarului)
      plătibil la │_│_│_│_│_│_│_│_│.
                  (data scadenţei)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                             ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.



    ANEXA 6B
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele CIP.
    În paragraful "1." se înscrie data pierderii / furtului / distrugerii / anulării instrumentului. În cazul în care instrumentul este declarat pierdut se barează cuvintele "furat", "distrus" şi "anulat". Similar se procedează pentru instrumentele furate, distruse şi respectiv anulate. În funcţie de tipul instrumentului declarat pierdut, furat, distrus sau anulat se bifează căsuţa corespunzătoare acestuia, completându-se informaţiile din dreptul ei astfel:
    - în cazul cecului - tipul cecului la origine (la tipărire) şi tipul cecului la momentul declarării pierderii/furtului/distrugerii cecului, seria şi numărul acestuia, data şi locul emiterii, suma în cifre şi numele sau denumirea beneficiarului;
    - în cazul cambiei - data şi locul emiterii, numele sau denumirea tragatorului, suma în cifre, numele sau denumirea beneficiarului, precum şi data scadenţei;
    - în cazul biletului la ordin - data şi locul emiterii, suma în cifre, numele sau denumirea beneficiarului, precum şi data scadenţei.

    Observatie: În cazul în care se declara la CIP cecuri în alb pierdute, furate, distruse sau anulate se completează informaţiile privind tipul cecului la origine (la tipărire) şi tipul cecului la momentul declarării pierderii/furtului/distrugerii/anulării cecului, seriile şi numerele acestor formulare. Dacă seriile şi numerele cecurilor nu sunt consecutive se vor bara cuvintele "de la " şi "pana la", persoana acreditată de la CIP completând seriile şi numerele respectivelor formulare. Spaţiile privind seria şi numărul cecurilor rămase necompletate vor fi barate. În cazul declarării pierderii/furtului/distrugerii/anulării a unor serii de cecuri în alb se va întocmi pentru fiecare tip de carnet de cecuri (cec simplu, cec barat, cec numerar, cec de călătorie şi cec circular) câte un formular al Anexei 6B.

    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate de la CIP.


    ANEXA 7


              Circuitul notificării interdicţiei bancare


                                                         ┌─────────────────────┐
                                                    ┌───>│ Unitate teritorială │
                                                    │ └─────────────────────┘
                                   ┌───────────┐ (3)│ ┌─────────────────────┐
┌─────────────┐ Cerere de ┌──┤ Centrala 1├────┼───>│ Unitate teritorială │
│ Banca │ înscriere │ └───────────┘ │ └─────────────────────┘
│ (centrală / │(1) a refuzului │ │ :
│ unitate │──┐ bancar în │ │ ┌─────────────────────┐
│ teritorială)│ │ FNC │ └───>│ Unitate teritorială │
└───────┬─────┘ │ (Anexa 3A) │ └─────────────────────┘
        │ │ │
 (1') │ │ │ ┌─────────────────────┐
        │ v │ ┌───>│ Unitate teritorială │
        │ ┌─────────┐ │ │ └─────────────────────┘
Somaţie │ │ │ (2) │ ┌───────────┐ (3)│ ┌─────────────────────┐
(Anexa │ │ CIP │-----------│->│ Centrala 2├────┼───>│ Unitate teritorială │
 5A) ┌──┘ └─────────┘Declaraţie │ └───────────┘ │ └─────────────────────┘
     │ ^ ^ a CIP │ : │ :
┌────┴────┐ │ │ privind │ : │ ┌─────────────────────┐
│ Titular │ │ │ interdicţia │ : └───>│ Unitate teritorială │
│ de │ │ │ bancară │ : └─────────────────────┘
│ cont X │ │ │ (Anexa 6A) │ :
└─────────┘ │ │ │ : ┌─────────────────────┐
            │ │ │ : ┌───>│ Unitate teritorială │
            │ │ │ : │ └─────────────────────┘
            │ │ │ ┌───────────┐ (3)│ ┌─────────────────────┐
            │ │ └─>│ Centrala n├────┼───>│ Unitate teritorială │
            │ │ └──┬────────┘ │ └─────────────────────┘
Declaraţie │ │(6) │ ^ │ :
de pierdere │ └───────────────────┘ └─────┐ │ ┌─────────────────────┐
  / furt / │(6) │ └───>│ Unitate teritorială │
distrugere │ Declaraţie de │ └───┬─────────────────┘
/ anulare │ pierdere / furt / distrugere / (5)├───────────┘ ^
a cecurilor │ anulare a cecurilor (Anexa 4A) │ │
(Anexa 4A) │ │ (4)│ Formulare
            │ ┌─────┘ │ de cecuri
            │ v │ în alb
            │ ┌────────────────────┐ ┌─────┴────────┐
            └────────────────────┤ Sucursala │ │ Titular de │
                                 │ BNR │ │ cont X │
                                 └────────────────────┘ └──────────────┘


    ANEXA 8A
    (recto)

    Sigla persoanei declarante


          CERERE DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATĂ ŞI/SAU A
               INTERDICŢIEI BANCARE DE A EMITE CECURI

                 Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP .....................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. MOTIVUL ANULĂRII INCIDENTULUI DE PLATĂ ŞI/SAU INTERDICŢIEI BANCARE
     _
    │_│ refuzul la plată al cecului înregistrat la CIP prin Cererea de
        înscriere a refuzului bancar în FNC Nr. ................
     │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ........... a rezultat dintr-o eroare sau o
       (data emiterii)
     omisiune a persoanei declarante;
     _
    │_│ refuzul la plată al cecului înregistrat la CIP prin Cererea de
        înscriere a refuzului bancar în FNC Nr. ................
     │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ........... a rezultat din alte motive
       (data emiterii)
     prevăzute de reglementări ale BNR şi anume:
      .....................................................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 3. BANCA TRASA ........................................... Cod ...............
 Tip cec la │ _ Cec _ Cec _ Cec de _ Cec de _ Cec
 origine: ││_│ simplu │_│ barat │_│ numerar │_│ călătorie │_│ circular
────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────
 Tip cec la │[] cec simplu [] cec barat [] cec de [] cec de [] cec
 momentul │ [] cec barat numerar călătorie circular
 refuzului: │[] cec barat certificat
            │[] cec certificat
            │[] cec de numerar
            │[] cec barat certificat
                                                          ________________
   CEC Seria ....... Nr. ............... Suma │________________│ lei
   emis la .................... │_│_│_│_│_│_│_│_│
              (localitatea) (data emiterii) Suma _______________
    Compensabil la ...................... refuzată │_______________│ lei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TRĂGĂTOR ............................ │ BENEFICIAR .......................
    Cod / Cod num. ..................... │ Ultimul GIRATAR ..................
    fiscal pers. │ Cod / Cod num. .................
                                          │ fiscal pers.
                                          │ Cont nr. .........................
                                          │ Deschis la .......................
                                          │
    Cont nr. ............................ │ Cod ..............................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 4. Din aceasta zi │_│_│_│_│_│_│_│_│ titularul de cont ........................
    nu mai face obiectul INTERDICŢIEI BANCARE transmisă la CIP prin Cererea
    noastră de înscriere a refuzului bancar în FNC Nr. ......................
    │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ......................... .
    (data emiterii)

===============================================================================

                                            ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.


    ANEXA 8A
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza să de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înregistrării acesteia în FNC şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care solicită anularea incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare.
    În paragraful "2." se bifează una din căsuţele care explică motivul anulării incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare.
    În paragraful "3." se înscriu informaţii preluate de pe cecul care face obiectul anulării incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare:
    - denumirea şi codul băncii trase;
    - tipul cecului; la rubrica "Tip cec la origine" se va bifa tipul cecului la momentul tipăririi, iar la rubrica "Tip cec la momentul refuzului" se va bifa corespunzător tipul cecului la momentul declarării sale ca incident bancar;
    - seria şi numărul cecului, data şi locul emiterii, locul compensării, suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal şi numărul de cont al tragatorului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului/ultimului giratar, numărul de cont, denumirea şi codul băncii la care acesta are cont deschis.
    Paragraful "4." se completează numai dacă persoana declarantă solicită anularea unui incident de plată major şi dacă este vorba despre primul incident de acest fel survenit la conturile respectivului titular în ultimul an.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 8B
    (recto)

    Sigla persoanei declarante


        CERERE DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATA PRIVIND CAMBIA

                Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP .....................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. MOTIVUL ANULĂRII INCIDENTULUI DE PLATA
     _
    │_│ refuzul la plată al cambiei înregistrat la CIP prin Cererea de
        înscriere a refuzului bancar în FNCb Nr. ................
     │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ........... a rezultat dintr-o eroare sau o
       (data emiterii)
     omisiune a persoanei declarante;
     _
    │_│ refuzul la plată al cambiei înregistrat la CIP prin Cererea de
        înscriere a refuzului bancar în FNCb Nr. ................
     │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ........... a rezultat din alte motive
       (data emiterii)
     prevăzute de reglementări ale BNR şi anume:
       .....................................................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 3. Cambia emisă la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│, nr. exemplare ......
                      (localitatea) (data emiterii) _______________
   plătibilă la ................. │_│_│_│_│_│_│_│_│ Suma │_______________│ lei
                  (localitatea) (data scadenţei)
                                                      Suma _____________
   Compensabila la ............................... refuzată │_____________│ lei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TRAS ................................ │ ACCEPTANT ........................
    Cod / Cod num. .................... │ Cod / Cod. num. ..............
    fiscal pers. │ fiscal pers.
                                          │
                                          │ AVALIST ..........................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
                                          │ fiscal pers.
                                          │
    Cont nr. ............................ │ AVALIZAT .........................
    Deschis la .......................... │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod ................................. │ fiscal pers.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TRĂGĂTOR ............................ │ BENEFICIAR .......................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod / Cod. num.................. │ fiscal pers.
    fiscal pers. │
                                          │ Ultimul GIRATAR ..................
                                          │ Cod / Cod. num. ..............
    Adresa .............................. │ fiscal pers.
===============================================================================

                                             ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.



    ANEXA 8B
    (verso)

                   MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înregistrării acesteia în FNCb şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care solicită anularea incidentului de plată.
    În paragraful "2." se bifează una din căsuţele care explică motivul anulării incidentului de plată.
    În paragraful "3." se înscriu informaţii preluate de pe cambia care face obiectul anulării incidentului de plată:
    - data şi locul emiterii, nr. exemplare, locul plăţii data scadenţei, locul compensării, suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal al trasului, numărul de cont, denumirea şi codul băncii trasului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al acceptantului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalistului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalizatului;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal şi adresa tragatorului;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al ultimului giratar.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 8C
    (recto)

    Sigla persoanei declarante


          CERERE DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATA PRIVIND
                       BILETUL LA ORDIN

                Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                                (data emiterii)


===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP .................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. MOTIVUL ANULĂRII INCIDENTULUI DE PLATA
     _
    │_│ refuzul la plată al biletului la ordin înregistrat la CIP prin Cererea
        de înscriere a refuzului bancar în FNBO Nr. ................
     │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ........... a rezultat dintr-o eroare sau o
       (data emiterii)
     omisiune a persoanei declarante;
     _
    │_│ refuzul la plată al biletului la ordin înregistrat la CIP prin Cererea
        de înscriere a refuzului bancar în FNBO Nr. ................
     │_│_│_│_│_│_│_│_│ şi Nr. CIP ........... a rezultat din alte motive
       (data emiterii)
     prevăzute de reglementări ale BNR şi anume:
        .....................................................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 3. Biletul la Ordin emis la ............. │_│_│_│_│_│_│_│_│, nr. exemplare ...
                            (localitatea) (data emiterii)
                                                           _______________
   plătibil la .................. │_│_│_│_│_│_│_│_│ Suma │_______________│ lei
                   (localitatea) (data scadenţei)
                                                     Suma _____________
   Compensabil la ................................ refuzată │_____________│ lei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    AVALIST .........................., Cod / Cod. num. ..............
                                            fiscal pers.
    AVALIZAT ........................., Cod / Cod. num. ..............
                                            fiscal pers.
──────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────
    SUBSCRIITOR ......................... │ BENEFICIAR .......................
    Cod /Cod num. ..................... │ Cod / Cod. num. ..............
    fiscal pers. │ fiscal pers.
    Cont nr. ........................... │ Ultimul GIRATAR ..................
    Deschis la ......................... │ Cod / Cod. num. ..............
    Cod ................................. │ fiscal pers.
===============================================================================

                                             ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.


    ANEXA 8C
    (verso)

                    MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înregistrării acesteia în FNBO şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu denumirea în clar, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care solicită anularea incidentului de plată.
    În paragraful "2." se bifează una din căsuţele care explică motivul anulării incidentului de plată.
    În paragraful "3." se înscriu informaţii preluate de pe biletul la ordin care face obiectul anulării incidentului de plată:
    - data şi locul emiterii, nr. exemplare, locul plăţii, data scadenţei, locul compensării; suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalistului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al avalizatului;
    - numele sau denumirea, codul fiscal sau Codul numeric personal al subscriitorului, numărul de cont, codul şi denumirea băncii acestuia;
    - numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al beneficiarului, numele sau denumirea şi codul fiscal sau Codul numeric personal al ultimului giratar.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit respectiva cerere.

    ANEXA 9
    (recto)

    Sigla persoanei declarante

                 CERERE DE CONSULTARE

             Nr. .......... │_│_│_│_│_│_│_│_│
                             (data emiterii)

===============================================================================
    CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR Loc rezervat confirmării CIP
.......................................
Cod ................................... Nr. CIP ....................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 1. PERS. DECLARANTA ...................................... Cod ...............
    Adresa ................................................ Tel. ..............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 2. SUBSEMNATUL ..............................., adresa ........................
    posesor al BI seria ... nr. ........, Cod numeric
                                          personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│,
    emis de ...................................., la data de │_│_│_│_│_│_│_│_│,
                                                              (data emiterii)
    reprezentant al ............................ natura juridică .............,
                    (denumire persoana juridică)
                ____________________________
    Cod fiscal │____________________________│
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 3. ┌────────┬─────────────────────┬────────────────────────┬─────────────────┐
    │ │ │ Răspunsul BNR - CIP*) │ │
    │ Prima │ ├────────────┬───────────┤ Alte observaţii │
    │ cerere │ │ DA │ NU │ │
    └────────┴─────────────────────┴────────────┴───────────┴─────────────────┘
    ┌────────┬─────────────────────┬────────────────────────┬─────────────────┐
    │ │ │ Răspunsul BNR - CIP*) │ │
    │ A doua │ ├────────────┬───────────┤ Alte observaţii │
    │ cerere │ │ DA │ NU │ │
    └────────┴─────────────────────┴────────────┴───────────┴─────────────────┘
    ┌────────┬─────────────────────┬────────────────────────┬─────────────────┐
    │ │ │ Răspunsul BNR - CIP*) │ │
    │ A treia│ ├────────────┬───────────┤ Alte observaţii │
    │ cerere │ │ DA │ NU │ │
    └────────┴─────────────────────┴────────────┴───────────┴─────────────────┘
===============================================================================

                                            ----------------------------
                                                 Persoana acreditată
                                                     S.S./L.S.


──────────
    *) Persoana acreditată de la CIP va încercui răspunsul corect sau va completa rubrica "Alte observaţii", după caz.
──────────


    ANEXA 9
    (verso)

                 MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr. ..." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    În paragraful "CENTRALA BĂNCII / SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii, în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială proprie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
    În cazul în care persoana declarantă este DURB acest paragraf nu se completează.
    În paragraful "Loc rezervat confirmării CIP", persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora primirii acesteia la CIP şi va semna.
    În paragraful "1." se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefonul persoanei declarante la CIP care solicită consultarea FNIP.
    Paragraful "2." se completează cu datele personale ale persoanei fizice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de) sau cu datele de identificare ale persoanei juridice (numele şi prenumele, adresa, seria, numărul şi codul numeric personal din B.I., emis de, la data de, ale reprezentantului persoanei juridice, denumirea şi natura juridică, codul fiscal ale persoanei juridice) care interogheaza FNIP sau FNPR.
    Referitor la paragraful "3.", persoana declarantă, în nume propriu sau în numele persoanei fizice sau juridice ale cărei date sunt specificate în paragraful "2.", poate interoga baza de date a CIP cu maximum 3 (trei) întrebări. Fiecare intrebare adresată de către persoana declarantă va primi un răspuns din partea persoanei acreditate de la CIP fie afirmativ, fie negativ, fie un scurt comentariu la rubrica "Alte observaţii".
    La rubrica "S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 10

         Fluxul colectării şi difuzării informaţiei privind un instrument
                  declarat pierdut / furat / distrus / anulat

         ┌───────────────┐ (1) Cec / cambie / ┌───────────────┐
         │ Trăgător │ bilet la ordin │ │
         │ (subscriitor) ├────────────────────────────>│ Beneficiar │
         └───────┬───────┘ └─────┬─────────┘
                 │ Informaţii despre cecuri (2)│ Informaţii despre
                 │ (2') în alb pierdute / furate / │ instrumentele
                 │ distruse / anulate sau cecuri │ pierdute / furate
                 │ completate şi anulate │ / distruse
                 └─────────────────────────────────────┐ │ completate
  .───────────────────. │ │
 . Banca trasa . │ │
│ (banca trasului) │ │ │
│(banca subscriitorului)│ │ │
 . . │ │
  . ───────────────────. │ │
         ^ │ │
         │ Informaţii privind │ │
     (4')│ pierderea / furtul / distrugerea │ │
         │ / anularea instrumentelor v v
   ┌─────┴───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────┐
   │ Centrala băncii trase (băncii trasului) │ │ │
   │ (băncii subscriitorului) │ │ Persoana declarantă │
   └─────────────────────────────────────────┘ └───────────────────────┘
     Declaraţie a CIP de ^ │ Declaraţii de
      pierdere / furt / │(4) .─────────── . (3)│ pierdere / furt /
     distrugere / anulare │ . . │ distrugere / anulare
      a instrumentelor └──────│ CIP │<──────┘ a instrumentelor
         (Anexa 6B) │ │ (Anexa 4A,
                                  . . Anexa 4B, Anexa 4C)
                                   .───────────.


                               -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016