Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 3 din 12 mai 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 3 din 12 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare

EMITENT: Banca Naţională a României
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 481 din 31 mai 2023
    Având în vedere dispoziţiile art. 17 alin. (2), art. 18 alin. (2), art. 26, art. 30 alin. (1), art. 31 alin. (1) şi (5), art. 32 alin. (1), art. 33 alin. (1) şi ale art. 36 alin. (3) din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 73 alin. (1) din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
    Banca Naţională a României emite prezentul regulament.
    ART. I
    Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 21 octombrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 7 alineatul (1), punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. acţionar - persoana fizică sau persoana juridică ce deţine direct o participaţie la capitalul social al unei entităţi;"

    2. La articolul 7 alineatul (1), punctul 9 se abrogă.
    3. La articolul 7 alineatul (1), punctul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "10. expunere netă - valoarea netă a activelor bilanţiere ale instituţiilor financiare nebancare, la care se adaugă valoarea netă a elementelor din afara bilanţului;"

    4. La articolul 7 alineatul (1), după punctul 10 se introduc două noi puncte, punctele 10^1 şi 10^2, cu următorul cuprins:
    "10^1. valoare netă a activelor bilanţiere - valoarea activelor bilanţiere evidenţiate la pct. 8 după deducerea ajustărilor pentru pierderi aşteptate;
10^2. valoare netă a elementelor din afara bilanţului - valoarea elementelor din afara bilanţului evidenţiate la pct. 8 după deducerea provizioanelor pentru pierderi aşteptate;"

    5. La articolul 7 alineatul (1), punctul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "11. expunere ponderată la risc a activelor bilanţiere - valoarea expunerii nete a activelor bilanţiere, ponderată în funcţie de gradul de risc de credit al acestora, corespunzător criteriilor de încadrare prevăzute în anexa nr. 5a;"

    6. La articolul 7 alineatul (1), după punctul 11 se introduce un nou punct, punctul 11^1, cu următorul cuprins:
    "11^1. expunere totală ponderată la risc - valoarea ponderată la risc a activelor bilanţiere ale instituţiilor financiare nebancare, la care se adaugă valoarea ponderată la risc a elementelor din afara bilanţului;"

    7. La articolul 7 alineatul (1), punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "12. expunere ponderată la risc a elementelor din afara bilanţului - valoarea expunerii nete a elementelor din afara bilanţului, transformate în echivalent credit, corespunzător criteriilor de încadrare din anexa nr. 5b, ponderată în funcţie de gradul lor de risc de credit, corespunzător criteriilor de încadrare prevăzute în anexa nr. 5a;"

    8. La articolul 7 alineatul (1), după punctul 25 se introduce un nou punct, punctul 25^1, cu următorul cuprins:
    "25^1. scadenţă reziduală - durata rămasă de scurs a elementelor evidenţiate în bilanţ/în afara bilanţului până la rambursare;"

    9. La articolul 10, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În aplicarea art. 18 alin. (2) din Legea nr. 93/2009, cu modificările şi completările ulterioare, instituţiile financiare nebancare care au inclusă/incluse în obiectul de activitate emitere de garanţii sau/şi asumare de angajamente de garantare trebuie să dispună în permanenţă de un capital social situat cel puţin la nivelul echivalentului în moneda naţională al sumei de 3.000.000 euro."

    10. La articolul 10, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), valoarea minimă a capitalului social al instituţiilor financiare nebancare care au inclusă/incluse în obiectul de activitate emiterea de garanţii sau/şi asumarea de angajamente de garantare, precum şi alte activităţi de creditare se va situa cel puţin la nivelul rezultat din cumularea nivelurilor cerinţelor de capital prevăzute pentru fiecare dintre activităţile înscrise în obiectul de activitate."

    11. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Prevederile art. 10 alin. (1)-(2^1) se aplică în mod corespunzător sucursalelor din România ale instituţiilor financiare, persoane juridice străine."

    12. La articolul 26 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) obiectul de activitate al instituţiei financiare nebancare include activitatea de emitere de garanţii sau/şi asumarea de angajamente de garantare."

    13. La articolul 26, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Înscrierea instituţiilor financiare nebancare în Registrul special se efectuează în situaţia în care Direcţia supraveghere sau, după caz, Direcţia reglementare şi autorizare din cadrul Băncii Naţionale a României constată existenţa oricăreia dintre următoarele situaţii:"

    14. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Evaluarea îndeplinirii de către instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general a criteriilor de la art. 26 alin. (1) lit. a)-d) pentru înscrierea în Registrul special se efectuează pe baza raportărilor transmise de acestea conform prezentului regulament.
    (2) În aplicarea alin. (1), instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general raportează trimestrial Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere situaţia indicatorilor privind criteriile de înscriere în Registrul special, prin intermediul formularului prevăzut în anexa nr. 3, semnat de conducătorii instituţiei. În termen de 25 de zile de la încheierea trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea, instituţiile financiare nebancare transmit informaţiile exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei financiare nebancare."

    15. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special vor fi radiate din acest registru, rămânând înscrise în Registrul general, în cazul în care nu mai îndeplinesc niciuna dintre condiţiile următoare:
    a) pentru o perioadă care cuprinde 3 raportări trimestriale succesive, nu mai îndeplinesc cel puţin una dintre limitele aferente criteriilor pentru înscrierea în Registrul special prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b);
    b) pentru o perioadă care cuprinde 3 raportări trimestriale succesive, nu mai îndeplinesc criteriul prevăzut la art. 26 alin. (1) lit. c);
    c) pentru o perioadă care cuprinde 3 raportări trimestriale succesive, nu mai îndeplinesc criteriul prevăzut la art. 26 alin. (1) lit. d);
    d) nu mai îndeplinesc criteriul prevăzut la art. 26 alin. (1) lit. e).
    (2) Instituţiile financiare nebancare care au în obiectul de activitate emiterea de garanţii sau/şi asumarea de angajamente de garantare rămân înscrise în Registrul special cu excepţia situaţiei în care sunt radiate din Registrul general potrivit art. 28 din Legea nr. 93/2009, cu modificările şi completările ulterioare."

    16. Articolul 29^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29^2
    Pentru scopul prezentei secţiuni, creditele achiziţionate de o instituţie financiară nebancară, altele decât cele clasificate drept expuneri depreciate conform IFRS, sunt asimilate creditelor acordate de aceasta. În cazul creditelor achiziţionate de o instituţie financiară nebancară, altele decât cele clasificate drept expuneri depreciate conform IFRS, data acordării creditului este considerată a fi data achiziţiei, iar dobânda anuală efectivă este considerată a fi cea de la momentul acordării creditului către client."

    17. După articolul 39 se introduce un nou articol, articolul 39^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 39^1
    (1) Modificarea obiectului de activitate în ceea ce priveşte includerea activităţii de emitere de garanţii şi/sau asumare de angajamente de garantare va fi comunicată în termen de cel mult 5 zile de la data înscrierii la registrul comerţului, dar înainte de începerea derulării activităţii, însoţită de documentele care atestă îndeplinirea condiţiei privind nivelul capitalului social.
    (2) Modificarea obiectului de activitate în ceea ce priveşte excluderea activităţii de emitere de garanţii şi/sau asumare de angajamente de garantare va fi comunicată în termen de cel mult 5 zile de la data hotărârii organului statutar însoţită de o opinie juridică independentă sau a unui raport de asigurare emise de auditorul financiar din care să rezulte stingerea integrală a obligaţiilor ce decurg din garanţiile emise sau/şi angajamentele de garantare asumate."

    18. La articolul 51 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) acţionarilor semnificativi;"

    19. La articolul 52, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În aplicarea prevederilor art. 31 alin. (1) şi (5) din Legea nr. 93/2009, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care sunt acţionari semnificativi trebuie să nu se afle în vreuna dintre situaţiile prevăzute la art. 16 din aceeaşi lege."

    20. La articolul 52, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru scopul realizării evaluării prevăzute la alin. (1), instituţia financiară nebancară prezintă pentru acţionarii semnificativi documentaţia prevăzută la art. 23, însoţită de cazierul fiscal în termen de valabilitate sau alt document echivalent eliberat de autorităţile competente din ţara de origine, potrivit legislaţiei din statul respectiv, şi, după caz, de ultima situaţie financiară a acestora depusă la organele competente, respectiv de elemente care să facă dovada capacităţii de a susţine participaţia sa, şi de o prezentare a structurii grupului din care face parte care să cuprindă informaţii referitoare la: autoritatea responsabilă cu supravegherea respectivelor persoane şi sistemul de supraveghere, legislaţia în domeniul secretului profesional şi al schimbului de informaţii, al prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului şi orice alte informaţii relevante privind eventuale impedimente în privinţa schimbului de informaţii şi exercitării supravegherii."

    21. La articolul 58, punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(i) metodologia de calcul al fondurilor proprii, nivelul minim al acestora şi indicatorul de solvabilitate;"

    22. La articolul 58, după punctul (iii) se introduce un nou punct, punctul (iv), cu următorul cuprins:
    "(iv) indicatorul de lichiditate."

    23. Titlul secţiunii a 2-a a capitolului IV - Dispoziţii privind cerinţele prudenţiale se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 2-a
    Fonduri proprii şi indicatorul de solvabilitate
"

    24. La articolul 60 alineatul (2), literele e) şi h) se abrogă.
    25. La articolul 60 alineatul (2), literele f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "f) fondul comercial;
g) valoarea contabilă netă a altor imobilizări necorporale decât cele menţionate la lit. f);"

    26. La articolul 60 alineatul (2), după litera g) se introduce o nouă literă, litera g^1), cu următorul cuprins:
    "g^1) creanţe privind impozitul amânat care se bazează pe profitabilitatea viitoare;"

    27. La articolul 62 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) alte elemente, de natura fondurilor şi/sau rezervelor, cu condiţia ca aceste elemente să fie la dispoziţia instituţiei financiare nebancare."

    28. La articolul 62 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) sunt la dispoziţia instituţiei financiare nebancare pentru a fi utilizate imediat şi fără restricţii în vederea acoperirii riscurilor sau pierderilor specifice activităţii de creditare şi nu sunt condiţionate de derularea unei proceduri de solicitare anterioară a fondurilor;"

    29. La articolul 65, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Instituţiile financiare nebancare raportează trimestrial nivelul şi componenţa fondurilor proprii, în termen de cel mult 25 de zile de la sfârşitul trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea, formularul de calcul şi raportare fiind transmis exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei financiare nebancare."

    30. La articolul 65, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), instituţiile financiare nebancare care au inclus în obiectul de activitate emiterea de garanţii şi/sau asumarea de angajamente de garantare raportează lunar nivelul şi componenţa fondurilor proprii, în termen de cel mult 25 de zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea. Formularul de raportare se transmite exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei financiare nebancare."

    31. La articolul 66, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu următorul cuprins:
    "(3) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1) şi (2), instituţiile financiare nebancare trebuie să îndeplinească, în orice moment, un indicator de solvabilitate de cel puţin 8%, reprezentând fondurile proprii ale instituţiei financiare nebancare exprimate ca procent din expunerea totală ponderată la risc, determinată potrivit anexei nr. 7.
(4) Instituţiile financiare nebancare raportează lunar nivelul indicatorului de solvabilitate, în termen de cel mult 25 de zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea, formularul de calcul şi raportare fiind transmis exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei financiare nebancare.
(5) Modelul formularului de calcul şi raportare a nivelului indicatorului de solvabilitate este prezentat în anexa nr. 11."

    32. La articolul 68, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 68
    (1) Expunerea unei instituţii financiare nebancare faţă de un singur debitor este considerată ca fiind expunere mare atunci când valoarea netă a acesteia este egală sau depăşeşte 10% din fondurile proprii ale instituţiei financiare nebancare.
    (2) Expunerea unei instituţii financiare nebancare faţă de o persoană aflată în relaţii speciale cu aceasta este considerată ca fiind expunere mare atunci când valoarea netă a acesteia este egală sau depăşeşte 10% din fondurile proprii ale instituţiei financiare nebancare."

    33. La articolul 70, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 70
    (1) Valoarea ponderată la risc a expunerilor mari înregistrate de o instituţie financiară nebancară faţă de toate persoanele aflate în relaţii speciale cu aceasta nu va depăşi 25% din valoarea fondurilor proprii.
    (2) Totalul expunerilor mari ponderate la risc ale unei instituţii financiare nebancare înscrise în coloana 5 din anexa nr. 8, înregistrate faţă de un singur debitor şi faţă de persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia financiară nebancară, nu va depăşi 600% din valoarea fondurilor proprii ale acesteia."

    34. La articolul 70, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Valoarea ponderată la risc a expunerilor mari înregistrate de o instituţie financiară nebancară faţă de un singur debitor nu va depăşi 25% din valoarea fondurilor proprii."

    35. Articolul 71 se abrogă.
    36. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    (1) Instituţiile financiare nebancare trebuie să respecte în permanenţă limitele referitoare la expunerile stabilite la art. 70.
    (2) Dacă, într-un caz excepţional şi bine justificat, expunerile depăşesc limitele prevăzute la art. 70, instituţia financiară nebancară trebuie să raporteze această situaţie fără întârziere Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere, care poate acorda un termen-limită în care instituţia financiară nebancară să se conformeze la limitele impuse."

    37. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 75
    (1) Instituţiile financiare nebancare vor raporta trimestrial Băncii Naţionale a României toate expunerile mari, în sensul prevederilor art. 68 alin. (1) şi (2), conform formularelor prezentate în anexele nr. 8 şi 9. Modul de calcul al expunerilor este prezentat în anexele nr. 6 şi 7.
    (2) Formularele de raportare se transmit de către instituţiile financiare nebancare Băncii Naţionale a României, în termen de 25 de zile de la încheierea trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea, exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei financiare nebancare."

    38. Articolul 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 96
    Instituţiile financiare nebancare trebuie să dispună de proceduri pentru aprobarea noilor credite, precum şi pentru restructurarea celor existente (de exemplu, reeşalonare, refinanţare)."

    39. La capitolul IV, după secţiunea a 4-a - Organizarea şi controlul intern, administrarea riscurilor semnificative, precum şi desfăşurarea activităţii de audit intern se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 5-a - Indicatorul de lichiditate, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 5-a
    Indicatorul de lichiditate
    ART. 111^1
    Instituţiile financiare nebancare trebuie să menţină un indicator de lichiditate imediată, care este egal cu raportul dintre lichiditatea efectivă şi lichiditatea necesară, conform prevederilor din prezenta secţiune.
    ART. 111^2
    (1) Lichiditatea efectivă este compusă din următoarele elemente:
    a) casa şi alte valori, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a) şi d);
    b) creanţe asupra instituţiilor de credit, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (2) lit. b)-d);
    c) creanţe asupra clientelei, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (2) lit. b)-d);
    d) titluri de datorie deţinute în vederea tranzacţionării, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d);
    e) titluri de datorie ce nu sunt deţinute în vederea tranzacţionării, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (2) lit. b)-d), iar în cazul dobânzilor aferente acestor titluri, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (2) lit. b) şi c);
    f) titluri de capital, altele decât titlurile de participare deţinute în filiale, în entităţi asociate şi în entităţi controlate în comun, sub rezerva îndeplinirii condiţiei prevăzute la alin. (2) lit. d).
    (2) Elementele prevăzute la alin. (1) vor îndeplini, după caz, următoarele condiţii:
    a) nu au scadenţă;
    b) au o scadenţă reziduală mai mică de 30 de zile;
    c) au o întârziere la plată de maximum 7 zile la nivel de contract;
    d) sunt libere de gaj.
    (3) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1) şi (2), în vederea determinării lichidităţii efective, pentru creditele reînnoibile automat (revolving) se va lua în considerare următoarea sumă:
    a) suma minimă de rambursat cu scadenţă mai mică de 30 de zile;
    b) valoarea integrală a facilităţii de creditare, în situaţia în care data de expirare a acesteia este mai mică de 30 de zile şi nu există o opţiune contractuală de prelungire.
    (4) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1) şi (2), elementele avute în vedere la determinarea lichidităţii efective care sunt evaluate la cost amortizat se iau în calcul la valoarea contabilă înainte de deducerea ajustărilor pentru pierderi aşteptate (valoarea contabilă brută).
    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. d), în situaţia în care elementele prevăzute la alin. (1) lit. c)-e) sunt gajate în vederea garantării de împrumuturi atrase de instituţiile financiare nebancare, intrările de numerar aferente elementelor indicate, respectiv, după caz, ratele scadente şi dobânzile de primit, se pot lua în calcul în vederea determinării lichidităţii efective, în condiţiile respectării următoarelor cerinţe cumulative:
    a) împrumuturile pentru care au fost gajate nu înregistrează întârziere la plată;
    b) ratele scadente şi dobânzile de primit îndeplinesc cerinţele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi c).
    ART. 111^3
    (1) Lichiditatea necesară este compusă din următoarele elemente:
    a) datorii privind instituţiile de credit;
    b) datorii privind clientela;
    c) datorii constituite prin titluri;
    d) alte datorii;
    e) garanţii emise şi angajamente de garantare asumate şi alte datorii contingente;
    f) angajamente de creditare şi alte angajamente.
    (2) Elementele prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) şi lit. f) nu au scadenţă sau au o scadenţă reziduală mai mică de 30 de zile.
    (3) Prin derogare de la alin. (1), la determinarea lichidităţii necesare, instituţiile financiare nebancare nu iau în considerare garanţiile emise în numele şi în contul statului sau care sunt contragarantate de autorităţi ale administraţiei publice centrale.
    (4) Prin derogare de la alin. (1), la determinarea lichidităţii necesare, elementele de tipul garanţiilor emise şi angajamentelor de garantare asumate sunt luate în calcul la o valoare ajustată, prin aplicarea unui coeficient de ponderare de 30%.
    (5) Instituţiile financiare nebancare înregistrează o singură dată elementele aferente lichidităţii efective şi necesare.
    ART. 111^4
    (1) Indicatorul de lichiditate imediată, calculat conform art. 111^1, trebuie menţinut cel puţin la nivelul de 100%.
    (2) Indicatorul menţionat la alin. (1) se calculează la finele lunii pentru care se face raportarea.
    ART. 111^5
    (1) Instituţiile financiare nebancare raportează lunar Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere situaţia indicatorului de lichiditate imediată, prin intermediul formularului prevăzut în anexa nr. 12, semnat de conducătorii instituţiei.
    (2) În termen de 25 de zile de la încheierea lunii pentru care se întocmeşte raportarea, instituţiile financiare nebancare transmit informaţiile prevăzute la alin. (1) exclusiv în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare directă (RAPDIR), precum şi prin intermediul unui mecanism securizat de transfer de documente în format electronic prin internet, în conformitate cu specificaţiile tehnice comunicate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, având ataşată semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii, astfel cum este prevăzută în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau semnătura electronică calificată creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, astfel cum este prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei nr. 1.999/93/CE, inclusiv a persoanelor care angajează răspunderea instituţiei financiare nebancare."

    40. Articolul 115 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 115
    Anexele nr. 1, 2a, 2b, 3, 4, 5a, 5b, 6, 7, 8, 9, 10, 11 şi 12 fac parte integrantă din prezentul regulament."

    41. Anexa nr. 3 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    42. Anexa nr. 4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul regulament.
    43. Anexa nr. 5a se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul regulament.
    44. Anexa nr. 6 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezentul regulament.
    45. Anexa nr. 7 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 la prezentul regulament.
    46. Anexa nr. 8 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 6 la prezentul regulament.
    47. După anexa nr. 10 se introduc două noi anexe, anexele nr. 11 şi 12, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 7 şi 8 la prezentul regulament.


    ART. II
    (1) Prezentul regulament intră în vigoare de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, Banca Naţională a României înscrie în Registrul special instituţiile financiare nebancare înscrise numai în Registrul general, care au în obiectul de activitate emiterea de garanţii sau/şi asumarea de angajamente de garantare.
    (3) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special trebuie să demonstreze Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, îndeplinirea următoarelor cerinţe:
    a) nivelul minim de capital prevăzut la art. 10 alin. (1^1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul instituţiilor financiare nebancare care au în obiectul de activitate emiterea de garanţii sau/şi asumarea de angajamente de garantare;
    b) cerinţa de solvabilitate prevăzută la art. 66 alin. (3) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) valoarea ponderată la risc a expunerilor mari înregistrate faţă de un singur debitor prevăzută la art. 70 alin. (1^1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) cerinţa de lichiditate prevăzută la art. 111^1 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

    (4) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special realizează primele raportări aferente cerinţelor prevăzute la alin. (3) lit. b)-d) în termen de 25 de zile de la data finalizării perioadei prevăzute la alin. (3).
    (5) Prin derogare de la alin. (4) şi în aplicarea alin. (6) şi (7), instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special care desfăşoară activitate de emitere de garanţii sau/şi asumare de angajamente de garantare realizează prima raportare aferentă cerinţei de solvabilitate prevăzută la art. 66 alin. (3) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 20/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 25 de zile de la sfârşitul lunii în care intră în vigoare prezentul regulament.
    (6) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special care desfăşoară activitate de emitere de garanţii sau/şi asumare de angajamente de garantare şi care, conform raportării aferente lunii în care intră în vigoare prezentul regulament, înregistrează un nivel al indicatorului de solvabilitate mai mic de 8% se asigură că, pe perioada prevăzută la alin. (3), indicatorul de solvabilitate nu va înregistra scăderi sub nivelul înregistrat la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
    (7) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special care desfăşoară activitate de emitere de garanţii sau/şi asumare de angajamente de garantare şi care, conform raportării aferente lunii în care intră în vigoare prezentul regulament, înregistrează un nivel al indicatorului de solvabilitate de minimum 8% se asigură că, pe perioada prevăzută la alin. (3), indicatorul de solvabilitate nu va scădea sub nivelul de 8%.
    (8) Cererile de notificare depuse la Banca Naţională a României în baza art. 25 şi 26 din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, şi nesoluţionate la data intrării în vigoare a prezentului regulament sunt restituite titularilor pentru a fi refăcute în conformitate cu cerinţele prezentului regulament.

    ART. III
    Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ART. IV
    Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
                    Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 12 mai 2023.
    Nr. 3.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 3 la Regulamentul nr. 20/2009)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 4 la Regulamentul nr. 20/2009)
    FORMULAR
    de calcul şi raportare a nivelului fondurilor proprii
    Denumirea instituţiei financiare nebancare:
    Identificatorul instituţiei financiare nebancare (codul LEI) [Va fi completat în situaţia în care instituţia financiară nebancară dispune de cod LEI.]:
    Data raportării:

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│-lei- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───────┤
│Elemente luate în calcul │Nr.│Valoare│
│ │rd.│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Capital social subscris şi vărsat/capital de dotare │1 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Prime de capital integral încasate, aferente capitalului social │2 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezerve legale │3 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezerve statutare sau contractuale │4 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Alte rezerve constituite din profitul net │5 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezultatul reportat reprezentând profit net nerepartizat │6 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Profitul net interimar înregistrat până la data determinării nivelului │ │ │
│fondurilor proprii, cu condiţia să fie net de orice obligaţii previzibile şi să │ │ │
│fie verificat de persoanele cu atribuţii în domeniu din cadrul instituţiei │7 │ │
│financiare nebancare, cu respectarea principiilor şi a regulilor de │ │ │
│contabilizare şi evaluare în vigoare aplicabile │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Total (rd. 1 la rd. 7) │8 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Sumele din profitul net al exerciţiului financiar precedent reprezentând │9 │ │
│dividende │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezultatul reportat reprezentând pierdere │10 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezultatul exerciţiului financiar curent reprezentând pierdere │11 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Repartizarea profitului │12 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Fondul comercial │14 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Valoarea contabilă netă a altor imobilizări necorporale decât fondul comercial │15 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Creanţe privind impozitul amânat care se bazează pe profitabilitatea viitoare │ │ │
│şi nu decurg din diferenţele temporare din care se deduc datoriile asociate │16 │ │
│privind impozitul amânat │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Acţiuni proprii răscumpărate în vederea reducerii capitalului social │17 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Valoarea operaţiunilor efectuate în condiţii de favoare (dacă este cazul) │18 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Total (rd. 9 la rd. 18) │19 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Capital propriu (rd. 8 - rd. 19) │20 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezerve şi fonduri speciale constituite potrivit reglementărilor speciale │21 │ │
│aplicabile │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Rezerve din reevaluarea imobilizărilor corporale şi a altor reevaluări │22 │ │
│efectuate potrivit legii │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Împrumuturi subordonate primite, inclusiv fondurile puse la dispoziţia │ │ │
│instituţiilor financiare nebancare, asimilate, potrivit legii, împrumuturilor │23 │ │
│subordonate │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Alte elemente, de natura fondurilor şi/sau rezervelor, care îndeplinesc │24 │ │
│condiţiile prevăzute la art. 62 alin. (2) din regulament*) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Capital suplimentar (total rd. 21 la rd. 24) │25 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Sume reprezentând participaţii în alte entităţi, care depăşesc 10% din │ │ │
│capitalul social al acestora din urmă, creditele subordonate şi alte creanţe de │26 │ │
│aceeaşi natură faţă de respectivele entităţi │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Diferenţa pozitivă, aferentă categoriilor de active financiare pentru care se │ │ │
│constituie provizioane specifice de risc de credit potrivit Regulamentului │ │ │
│Băncii Naţionale a României nr. 5/2012 privind clasificarea creditelor şi │ │ │
│constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de │ │ │
│credit aplicabil entităţilor supravegheate de Banca Naţională a României, │ │ │
│altele decât instituţiile de credit, dintre (i) valoarea ajustărilor pentru │ │ │
│pierderi aşteptate obţinute potrivit cerinţelor Standardului Internaţional de │ │ │
│Raportare Financiară 9, determinate prin retratarea informaţiilor din │ │ │
│evidenţele contabile ţinute potrivit dispoziţiilor Reglementărilor contabile │ │ │
│conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a │ │ │
│României nr. 6/2015, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv │ │ │
│sumele aferente activelor financiare, care fac obiectul operaţiunilor de │27 │ │
│scoatere în afara bilanţului conform cerinţelor Standardelor Internaţionale de │ │ │
│Raportare Financiară, dar care continuă să fie recunoscute în bilanţ conform │ │ │
│Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin │ │ │
│Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementărilor │ │ │
│contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările │ │ │
│ulterioare; şi (ii) valoarea necesarului de provizioane specifice de risc de │ │ │
│credit calculat potrivit Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2012, │ │ │
│la care se adaugă valoarea eventualelor ajustări pentru depreciere suplimentare │ │ │
│constituite în conformitate cu prevederile Reglementărilor contabile conforme │ │ │
│cu directivele europene, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. │ │ │
│6/2015, cu modificările şi completările ulterioare**) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Fonduri proprii (rd. 20 + rd. 25 – rd. 26 – rd. 27) │28 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───────┤
│Alte elemente care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 62 alin. (2) din │ │ │
│regulament, din care: │ │ │
│- │ │ │
│…………..............................................................................................................................................................│29 │ │
│- │ │ │
│…………..............................................................................................................................................................│ │ │
│- │ │ │
│…………..............................................................................................................................................................│ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───────┘


     *) Defalcarea elementelor de la rd. 24.
    **) Elementul prevăzut pe rd. 27 se va avea în vedere la determinarea şi raportarea nivelului fondurilor proprii exclusiv pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2022.
    Conducătorul instituţiei financiare nebancare,
    ................................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Conducătorul compartimentului financiar-contabil,
    ................................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Întocmit
    ...............................
    (numele, prenumele şi telefonul)

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 5a la Regulamentul nr. 20/2009)
    CRITERII DE ÎNCADRARE
    a elementelor de activ în categorii de risc de credit
    a) Pondere 0%:
    - elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de administraţiile centrale şi băncile centrale ale ţărilor din zona A;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de Comunităţile Europene;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri garantate în mod direct, expres, irevocabil şi necondiţionat de administraţiile centrale şi de băncile centrale din zona A sau de Comunităţile Europene;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de administraţiile centrale sau de băncile centrale din zona B, exprimate şi finanţate în moneda naţională a împrumutatului;
    – elemente de activ şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri garantate printr-un colateral sub formă de titluri emise de administraţiile centrale, băncile centrale din zona A sau de Comunităţile Europene ori de obligaţiuni emise de instituţia împrumutătoare şi încredinţate acesteia.

    b) Pondere 20%:
    - elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de instituţiile de credit din zona A;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului garantate prin depozite în numerar plasate la o instituţie de credit din zona A şi cesionate în favoarea instituţiei împrumutătoare;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de instituţiile de credit din zona B, cu scadenţă reziduală mai mică sau egală cu un an, dar care nu constituie fonduri proprii ale acestor instituţii;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de entităţi financiare aflate sub supravegherea prudenţială a unor autorităţi competente din statele membre;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri înregistrate faţă de administraţiile regionale sau locale din zona A;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri garantate în mod direct, expres, irevocabil şi necondiţionat de administraţiile regionale sau locale din zona A.

    c) Pondere 35%:
    - elemente de activ constituind creanţe reprezentând expuneri garantate cu garanţii intrinseci aferente operaţiunilor de leasing financiar;
    – elemente în afara bilanţului de natura angajamentelor de finanţare date în favoarea clientelei ce decurg dintr-o tranzacţie de leasing financiar care are ca obiect bunuri imobile, reprezentând expuneri garantate cu dreptul de proprietate al instituţiei financiare nebancare asupra bunului imobil respectiv.

    d) Pondere 50%:
    - elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri garantate cu ipoteci în favoarea instituţiei financiare nebancare, de ranguri superioare ipotecilor instituite în favoarea altor creditori. Valoarea proprietăţii va fi determinată potrivit prevederilor legale în materie şi normelor proprii ale instituţiei financiare nebancare. Evaluarea va fi efectuată cel puţin o dată pe an;
    – elemente de activ constituind creanţe şi elemente din afara bilanţului, reprezentând expuneri garantate cu garanţii constând în gaj cu sau fără deposedare.

    e) Pondere 100%:
    - expunerile din elemente de activ şi elemente din afara bilanţului, care nu sunt menţionate la celelalte litere.

    f) Pondere 1000%:
    - elemente de activ constituind creanţe rezultate din credite de consum în înţelesul art. 3 lit. b) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă se regăsesc între cele menţionate la lit. a)-e), acordate începând cu data de 1 octombrie 2017, a căror dobândă anuală efectivă depăşeşte limita prevăzută la art. 26 alin. (1) lit. d) din regulament, aferentă duratei iniţiale şi monedei creditului;
    – elemente din afara bilanţului de natura garanţiilor emise şi a angajamentelor de garantare asumate, altele decât cele acordate în cadrul unor programe guvernamentale de sprijin.


    ANEXA 4

    (Anexa nr. 6 la Regulamentul nr. 20/2009)
    TRANSFORMAREA
    în echivalent credit a elementelor din afara bilanţului

┌────┬───────┬───────┬──────────┬───────────┬───────┬────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Elemente în│ │ │ │
│ │ │ │Elemente │afara │ │Coeficient │ │
│ │ │ │în afara │bilanţului │ │de │ │
│Nr. │Cod │Debitor│bilanţului│- │Valoare│transformare│Echivalent│
│crt.│debitor│ │- valoarea│provizioane│netă │în │credit │
│ │ │ │nominală │pentru │ │echivalent │ │
│ │ │ │ │pierderi │ │credit │ │
│ │ │ │ │aşteptate │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │5 (col.│ │7 (col. 5 │
│0 │1 │2 │3 │4 │3 – │6 │x col. 6) │
│ │ │ │ │ │col. 4)│ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴───────┴──────────┴───────────┴───────┴────────────┴──────────┘


    NOTE:
    1. Calculul se efectuează la nivelul fiecărui debitor, prin încadrarea expunerilor înregistrate faţă de acesta, rezultate din elementele în afara bilanţului, pe grade de risc de transformare în echivalent credit, şi aplicarea coeficientului aferent, în mod corespunzător, conform anexei nr. 5b la regulament.
    2. Debitorii care se încadrează în categoriile de raportare „un singur debitor“ şi „persoane aflate în relaţii speciale“ vor fi evidenţiaţi în mod distinct în cadrul prezentei anexe.


    ANEXA 5

    (Anexa nr. 7 la Regulamentul nr. 20/2009)
    FORMULAR DE CALCUL
    al expunerilor ponderate la risc înregistrate de instituţiile financiare nebancare

┌────┬────────────┬───────────────────────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ │Debitor │Expunere din elemente │Expunere din elemente în │ │
│ │ │de activ │afara bilanţului │Expunere │
│Nr. ├───┬────────┼────────┬────┬─────────┼──────────┬────┬─────────┤totală │
│crt.│ │ │Expunere│Grad│Expunere │Echivalent│Grad│Expunere │ponderată│
│ │Cod│Denumire│netă │de │ponderată│credit │de │ponderată│la risc │
│ │ │ │ │risc│la risc │ │risc│la risc │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 (3 x 4)│6 │7 │8 (6 x 7)│9 (5 + 8)│
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───┴────────┴────────┴────┴─────────┴──────────┴────┴─────────┴─────────┘


    NOTE:
    1. Calculul se efectuează la nivelul fiecărui debitor, prin încadrarea expunerilor înregistrate faţă de acesta, rezultate din active şi elemente în afara bilanţului, pe grade de risc de credit, şi ponderarea valorii acestora, în mod corespunzător, conform anexei nr. 5a la regulament.
    2. Calculul se va efectua pentru toate expunerile înregistrate de instituţiile financiare nebancare.
    3. În col. 6 se vor prelua, la nivelul fiecărui element, valorile înscrise în col. 7 din anexa nr. 6 la regulament.


    ANEXA 6

    (Anexa nr. 8 la Regulamentul nr. 20/2009)
    RAPORTAREA
    expunerilor mari
    Denumirea instituţiei financiare nebancare: .....................................
    Identificatorul instituţiei financiare nebancare (codul LEI): ...... [Va fi completat în situaţia în care instituţia financiară nebancară dispune de cod LEI.]
    Data transmiterii informaţiilor: ............................................

┌───────┬─────────┬─────────┬──────────┐
│Fonduri│10% din │25% din │600% din │
│proprii│fondurile│fondurile│fondurile │
│ │proprii │proprii │proprii │
├───────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
└───────┴─────────┴─────────┴──────────┘



┌────┬───┬────────────┬────────┬───────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Expunere supusă│ │
│ │ │ │ │limitării │Limita │
│ │ │Debitor │Expunere│(expunere │aplicabilă│
│Nr. │ │ │mare │ponderată la │(%) │
│crt.│Cod│ │(valoare│risc) │ │
│ │ ├────────────┤netă) ├───────┬───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │% din │ │
│ │ │Denumire │ │Valoare│fonduri│ │
│ │ │ │ │ │proprii│ │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │ │I. Expunere │ │ │ │ │
│ │ │mare │ │ │ │ │
│ │ │înregistrată│ │ │ │ │
│ │ │faţă de un │ │ │ │ │
│ │ │singur │ │ │ │ │
│ │ │debitor │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │ │Total I │ │ │X │25 │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │ │II. Expunere│ │ │ │ │
│ │ │mare │ │ │ │ │
│ │ │înregistrată│ │ │ │ │
│ │ │faţă de │ │ │ │ │
│ │ │persoane │ │ │ │ │
│ │ │aflate în │ │ │ │ │
│ │ │relaţii │ │ │ │ │
│ │ │speciale │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │ │Total II │ │ │X │25 │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │ │Total │ │ │ │ │
│ │ │expuneri │ │ │ │ │
│ │ │mari (Total │ │ │ │600 │
│ │ │I + Total │ │ │ │ │
│ │ │II) │ │ │ │ │
└────┴───┴────────────┴────────┴───────┴───────┴──────────┘


    NOTE:
    1. Col. 4 = total col. 3 + total col. 6 din anexa nr. 7 la regulament (calculat la nivelul fiecărui debitor).
    2. Col. 5 = total col. 5 + total col. 8 din anexa nr. 7 la regulament (calculat la nivelul fiecărui debitor).
    3. În situaţia în care pentru expunerile înregistrate faţă de o persoană/o entitate/un grup de persoane fizice sau entităţi sunt îndeplinite cerinţele pentru a fi raportate atât în categoria expuneri mari înregistrate faţă de un singur debitor, cât şi expuneri mari faţă de persoane aflate în relaţii speciale, acestea vor fi luate în considerare la determinarea expunerilor mari raportate atât la pct. I, cât şi la pct. II.

    Conducătorul instituţiei financiare nebancare,
    ..............................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Conducătorul compartimentului financiar-contabil,
    .................................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Întocmit
    ................................
    (numele, prenumele şi semnătura)

    ANEXA 7

    (Anexa nr. 11 la Regulamentul nr. 20/2009)
    INDICATORUL DE SOLVABILITATE
    Denumirea instituţiei financiare nebancare: ...........................
    Identificatorul instituţiei financiare nebancare (codul LEI): ..... [Va fi completat în situaţia în care instituţia financiară nebancară dispune de cod LEI.]
    Data transmiterii informaţiilor: .......................

┌─────────────┬───────┬───────────────────────┬─────────────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │Expunere din elemente │Expunere din elemente din│ │% din │ │
│ │Total │de activ │afara bilanţului │Expunere │expunere │Prag │
│Denumire │fonduri├────────┬────┬─────────┼──────────┬────┬─────────┤totală │totală │aplicabil│
│ │proprii│Expunere│Grad│Expunere │Echivalent│Grad│Expunere │ponderată│ponderată│(%) │
│ │ │netă │de │ponderată│credit │de │ponderată│la risc │la risc │ │
│ │ │ │risc│la risc │ │risc│la risc │ │ │ │
├─────────────┼───────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 (3 x 4)│6 │7 │8 (6 x 7)│9 │10 (2/9) │11 │
├─────────────┼───────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼────────┼────┼─────────┼──────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Indicator de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │8% │
│solvabilitate│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───────┴────────┴────┴─────────┴──────────┴────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    Conducătorul instituţiei financiare nebancare,
    ..............................…
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Conducătorul compartimentului financiar-contabil,
    ...............................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Întocmit
    ...............................
    (numele, prenumele şi semnătura)
    NOTE:
    Col. 2 = rândul 28 din anexa nr. 4 la regulament.
    Col. 9 = total col. 9 din anexa nr. 7 la regulament.


    ANEXA 8

    *) Anexa nr. 8 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 12 la Regulamentul nr. 20/2009)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016