Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 2 din 20 februarie 2024  pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 13/2018 privind locurile de tranzacţionare     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 2 din 20 februarie 2024 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 13/2018 privind locurile de tranzacţionare

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 185 din 7 martie 2024
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (2) şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 66 alin. (2) şi (4), art. 129 alin. (3) şi (7), art. 130, 131, 133, art. 137 alin. (1) lit. g), art. 147 alin. (4), precum şi ale art. 280 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 14 februarie 2024,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezentul regulament.
    ART. I
    Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 13/2018 privind locurile de tranzacţionare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1040 din 7 decembrie 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) În cazul în care un operator de piaţă intenţionează să administreze şi alte tipuri de pieţe reglementate decât cea/cele autorizată/autorizate de A.S.F. la momentul acordării autorizaţiei de funcţionare, A.S.F. decide cu privire la autorizarea pieţei/pieţelor reglementate, în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii cererii, însoţită de hotărârea organului statutar al operatorului de piaţă privind înfiinţarea pieţei reglementate, precum şi de documentele prevăzute la pct. 6, 7, 9, 13, 14, pct. 17 lit. c) din anexa nr. 1 şi dovada plăţii tarifului de înscriere în Registrul A.S.F."

    2. La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Operatorul de piaţă îşi păstrează fondurile băneşti la instituţii de credit care îşi au sediul social în România sau în alte state membre şi care sunt supuse supravegherii prudenţiale efectuate de către autorităţile competente."

    3. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Membrii organului de conducere al operatorului de piaţă, respectiv membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorii/membrii directoratului trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2019 privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019."

    4. La articolul 21, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Membrii consiliului de supraveghere şi membrii directoratului propuşi sunt autorizaţi de A.S.F. în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019."

    5. La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) În termen de 30 de zile de la apariţia unei situaţii de incompatibilitate, impediment legal, imposibilitate definitivă de exercitare a mandatului sau de vacanţă a postului de membru al consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere, operatorul de piaţă va iniţia demersurile necesare pentru a supune autorizării A.S.F. o altă persoană desemnată, în conformitate cu actele constitutive ale societăţii, pentru exercitarea mandatului respectiv până la expirarea acestuia, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 19 şi a celor prevăzute în Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019."

    6. La articolul 25, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) În aplicarea prevederilor art. 133 din Legea nr. 126/2018 şi cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019 şi ale reglementărilor ESMA emise în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010, fiecare membru al consiliului de administraţie şi fiecare director sau, după caz, fiecare membru al consiliului de supraveghere/directoratului are obligaţia să notifice consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere al operatorului de piaţă natura şi întinderea interesului sau a relaţiilor sale materiale, ori de câte ori este necesar şi cel puţin o dată pe an, până la data de 31 martie."

    7. La articolul 26, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) Membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere, precum şi directorii/membrii directoratului operatorului de piaţă definesc şi supraveghează implementarea mecanismelor de guvernanţă care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a operatorului de piaţă, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul acestuia şi prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care să asigure integritatea pieţei, conform prevederilor art. 135 alin. (1)-(3) din Legea nr. 126/2018 şi cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 2/2016, ale Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019 şi ale Regulamentului delegat (UE) nr. 2017/584.
    ..............................................................................................
    (3) Atunci când operatorul de piaţă este parte a unui grup, procedurile sale privind organizarea administrativă trebuie să ţină cont de orice circumstanţe de care acesta are sau ar trebui să aibă cunoştinţă, care pot conduce la apariţia unui conflict de interese, ca rezultat al structurii şi activităţilor desfăşurate de alte entităţi din cadrul grupului, cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019 şi a reglementărilor ESMA emise în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010."

    8. La articolul 29, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În cazul în care în cadrul operatorului de piaţă există mai multe persoane care îndeplinesc funcţia de conformitate, acestea se supun aprobării A.S.F., cu respectarea prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019."

    9. La articolul 30, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În completarea condiţiilor menţionate la alin. (1), autorizarea persoanei care îndeplineşte funcţia de conformitate în cadrul operatorului de piaţă se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019."

    10. La articolul 35, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În completarea cerinţelor menţionate la alin. (3), autorizarea funcţiei de evaluare şi administrare a riscului a operatorului de piaţă se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019."

    11. La articolul 37 alineatul (2), punctul 6 al literei b) se abrogă.
    12. La articolul 37 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) de protecţie adecvată a integrităţii pieţei reglementate prin asigurarea comunicării în timp real/de îndată prin intermediul sistemului între participanţi, operatorul de piaţă, depozitarul central şi sistemul de compensare-decontare administrat de acesta, contrapartea centrală, după caz."

    13. La articolul 37, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Sistemul tehnico-informatic trebuie să fie construit astfel încât să asigure tranzacţionarea continuă, stocarea şi furnizarea în timp real cel puţin a următoarelor informaţii pentru fiecare instrument financiar: preţ maxim, preţ minim, preţul ultimei tranzacţii, volumul tranzacţionat şi variaţia."

    14. La articolul 38 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) numirea noilor membri ai consiliului de administraţie/ consiliului de supraveghere, directorilor/membrilor directoratului, precum şi reînnoirea mandatelor acestora;"

    15. La articolul 38, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Numirea şi/sau reînnoirea mandatelor membrilor consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere, directorilor/ membrilor directoratului se realizează conform prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019 şi cu transmiterea către A.S.F. a actului constitutiv actualizat.
    ..............................................................................................
(4) În vederea emiterii deciziei A.S.F. cu privire la modificările în modul de organizare şi funcţionare menţionate la alin. (1) lit. a), b) şi d)-g), operatorul de piaţă transmite o cerere însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 2."

    16. La articolul 54, alineatul (1) se abrogă.
    17. La articolul 86, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Înainte de începerea tranzacţionării unui instrument financiar derivat înregistrat la A.S.F., administratorul locului de tranzacţionare va publica pe website-ul propriu următoarele:
    a) elementele caracteristice prevăzute în certificatul de înregistrare menţionat la art. 85 alin. (2);
    b) data începerii tranzacţionării;
    c) limita zilnică de variaţie, dacă este cazul;
    d) un link care să conţină o trimitere către website-ul contrapărţii centrale unde se regăsesc informaţii cu privire la cerinţele de marjă;
    e) alte elemente specifice tranzacţionării instrumentelor financiare derivate, după caz."

    18. La articolul 87, după primul alineat, care devine alineatul (1), se introduce alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Modificarea numărului de serii menţionat la alin. (1) pct. 7 se poate face prin decizie a organului competent al operatorului de piaţă. Decizia este notificată A.S.F. şi publicată pe site-ul operatorului de piaţă cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de intrarea sa în vigoare."

    19. La articolul 88, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 88
    (1) Modificările elementelor caracteristice ale instrumentelor financiare derivate, menţionate la art. 87, se notifică A.S.F. anterior publicării pe website-ul administratorului locului de tranzacţionare.
    (2) Modificarea limitei zilnice de oscilaţie admise intră în vigoare conform datei specificate în notificarea publicată de administratorul locului de tranzacţionare pe website-ul acestuia, dată ce nu poate fi anterioară datei publicării."

    20. La anexa nr. 2, punctul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8. documentaţia prevăzută la cap. III din Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019, pentru membrii consiliului de administraţie/ consiliului de supraveghere, directori/membrii directoratului"



    ART. II
    Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Alexandru Petrescu

    Bucureşti, 20 februarie 2024.
    Nr. 2.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016