Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 2 din 18 aprilie 2000  de aplicare a   Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 2 din 18 aprilie 2000 de aplicare a Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 174 din 24 aprilie 2000


CAP. 1
Creditorii ipotecari

ART. 1
(1) În sensul <>Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, denumita în continuare lege, creditorii ipotecari sunt societãţile bancare autorizate, cu sediul în România, Agenţia Nationala pentru Locuinţe, Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
(2) Instituţiile menţionate la alin. (1) pot cesiona creanţele ipotecare, dobândite în urma acordãrii de credite ipotecare, unor entitãţi autorizate sa acţioneze pe pieţele de capital, în condiţiile prezentului regulament.
ART. 2
(1) Fondurile ipotecare se constituie ca fonduri închise, pe baza unui contract de societate civilã particularã sau societate comercialã, printr-un numãr de minimum 5 membri fondatori, persoane fizice şi/sau juridice, romane şi/sau strãine, cu respectarea regimului lor juridic privind capacitatea juridicã.
(2) Contractul de societate civilã prin care se constituie fondul ipotecar va fi publicat în Monitorul Oficial al României prin grija societãţii de administrare, sub sancţiunea nulitãţii absolute. Contractul de societate civilã intra în vigoare şi fondul este constituit la data publicãrii contractului în Monitorul Oficial al României.
(3) Fondul ipotecar se poate constitui şi în forma societãţii comerciale pe acţiuni prin subscripţie simultanã, fiind supus prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, cu derogarile stabilite prin legi speciale şi prin normele lor de aplicare.
(4) Fondurile ipotecare au ca obiect exclusiv de activitate achiziţia de creanţe ipotecare şi privilegiate de la instituţiile autorizate, finanţarea, pe baza garanţiilor ipotecare, a construcţiilor imobiliare şi emiterea de titluri de valoare, în baza portofoliului de creanţe ipotecare deţinut.
ART. 3
Aporturile la capitalul social al fondurilor ipotecare vor fi numai în numerar şi se vor vãrsa integral în termen de 5 zile lucrãtoare bancare de la data semnãrii contractului de constituire a fondului ipotecar, în cont la o banca, pe numele şi la dispoziţia fondului.
ART. 4
(1) Capitalul social minim al fondului ipotecar este de 5.000.000 USD în echivalent lei şi trebuie menţinut pe toatã durata de existenta a acestuia.
(2) Reducerea capitalului social minim al fondului ipotecar, din orice cauza, sub minimul prevãzut obliga membrii acestuia sa completeze capitalul social cu noi aporturi sau sa dizolve şi sa lichideze fondul.
ART. 5
(1) Fondul ipotecar este reprezentat de un consiliu de încredere numit de adunarea membrilor fondului, format din 3 membri, persoane fizice romane şi/sau strãine, indiferent dacã sunt sau nu sunt membri ai fondului.
(2) Membrii consiliului de încredere trebuie sa fie licentiati şi sa aibã o reputaţie profesionalã solida.
(3) Membrii consiliului de încredere vor alege dintre ei un preşedinte. În caz de neînţelegere decide adunarea membrilor fondului ipotecar.
ART. 6
(1) Fondul ipotecar va fi administrat de o societate de administrare autorizata de C.N.V.M., pe baza unui contract încheiat între consiliul de încredere, în numele şi pe seama fondului, şi societatea de administrare.
(2) Societatea de administrare va încheia, în numele şi pe seama fondului ipotecar, un contract de depozitare cu o societate de depozitare autorizata de C.N.V.M., care va tine în custodie toate activele fondului, cu excepţia celor deţinute de alte entitãţi juridice, conform dispoziţiilor legale şi ale reglementãrilor C.N.V.M.
ART. 7
(1) În schimbul aporturilor la capitalul social al fondului ipotecar membrii acestuia primesc titluri nominative, titluri de participare sau acţiuni, cu o valoare nominalã minima de 100 USD în echivalent lei. Fondul ipotecar este obligat sa emita titlurile în termen de 30 de zile de la autorizare.
(2) Titlurile vor fi emise în forma dematerializatã.
(3) Titlurile sunt transmisibile pe piata de capital sau prin înscriere în Registrul investitorilor.
(4) Titularul titlului este de drept membru al fondului ipotecar, cu toate drepturile şi obligaţiile care decurg din aceasta calitate, în conformitate cu clauzele contractului de societate.
ART. 8
(1) Gestiunea fondului ipotecar va fi supravegheatã şi verificata de un cenzor extern independent, care trebuie sa îndeplineascã toate condiţiile prevãzute de reglementãrile aplicabile cenzorilor externi independenţi înregistraţi la C.N.V.M.
(2) Societatea de administrare are obligaţia, sub sancţiunea de daune ce ar rezulta, sa încheie un contract pentru auditarea fondului ipotecar cu un cenzor extern independent, în termen de 90 de zile lucrãtoare bancare de la data încheierii contractului de administrare cu fondul.
(3) În afarã de acestea, oricând şi pentru orice motiv, C.N.V.M. are drept de supraveghere şi control asupra legalitãţii activitãţii fondului ipotecar prin intermediul agenţilor special împuterniciţi în acest sens.
ART. 9
(1) Fondul ipotecar funcţioneazã pe baza autorizaţiei de funcţionare emise de C.N.V.M.
(2) Societatea de administrare are obligaţia, sub sancţiunea de daune ce ar rezulta, sa solicite autorizaţia de funcţionare în termen de 5 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României a contractului de societate prin care se constituie fondul ipotecar.
(3) Fondul ipotecar poate sa funcţioneze începând cu data acordãrii autorizaţiei de funcţionare.
(4) C.N.V.M. are dreptul de a aprecia legalitatea şi oportunitatea functionarii fondului ipotecar respectiv.
(5) C.N.V.M. este obligatã sa rãspundã solicitantului în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitãrii autorizaţiei de funcţionare.
(6) Solicitantul cãruia i s-a respins autorizaţia de funcţionare poate ataca în justiţie, pentru motive de nelegalitate şi netemeinicie, decizia de respingere, în condiţiile dreptului procesual comun.
(7) Fondul ipotecar cãruia i s-a respins autorizaţia de funcţionare este dizolvat de drept, dupã caz, la una dintre urmãtoarele date:
a) data respingerii autorizaţiei de funcţionare, dacã solicitantul nu a atacat în justiţie decizia de respingere în termenele prevãzute de dreptul comun;
b) data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti care se pronunţa asupra deciziei atacate, în cazul în care solicitantul ataca în justiţie cererea de respingere a autorizaţiei de funcţionare a fondului ipotecar. Dizolvarea fondului ipotecar obliga consiliul de încredere sa convoace adunarea membrilor fondului pentru lichidarea acestuia, conform clauzelor contractului de societate.
ART. 10
(1) Autorizaţia de funcţionare a fondului ipotecar se acorda pe baza urmãtoarelor documente care însoţesc cererea de autorizare:
a) contractul de societate;
b) dovezile privind efectuarea aporturilor de cãtre membrii fondului;
c) curriculum vitae, copiile de pe diplomele de studii, de pe diplomele de calificãri şi specializãri profesionale şi cazierul judiciar ale membrilor consiliului de încredere;
d) memoriul de fundamentare a obiectivelor economice şi financiare ale fondului.
(2) C.N.V.M. poate ridica autorizaţia de funcţionare a fondului ipotecar emisã, în cazul în care acesta incalca pe parcursul functionarii prevederile legilor, ale prezentului regulament şi ale regulamentelor C.N.V.M.
(3) Autorizaţia de funcţionare se acorda pe perioada constituirii fondului ipotecar şi poate fi retrasã în condiţiile stabilite de actele normative.
(4) În cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare se aplica prevederile art. 9 alin. (6) şi (7).
(5) Decizia de respingere sau de retragere a autorizaţiei de funcţionare trebuie motivatã în fapt şi în drept.
ART. 11
Fondul ipotecar va avea un registru al investitorilor, ţinut, dupã caz, la un registru independent sau la o societate de depozitare autorizata de C.N.V.M.
ART. 12
Supravegherea activitãţii fondurilor ipotecare se va face de C.N.V.M., în baza regulamentelor publicate în Monitorul Oficial al României.
ART. 13
(1) În afarã regulilor imperative stabilite prin prezentul regulament, funcţionarea, conducerea, gestiunea, administrarea, majorarea capitalului social al fondului ipotecar, transferul titlurilor, convocarea şi ţinerea adunãrilor membrilor fondului, cvorumul de prezenta şi condiţiile de vot şi de luare a hotãrârilor în adunarea membrilor fondului, durata mandatului de membru al consiliului de încredere al fondului şi condiţiile de acordare şi de revocare a acestuia, convocarea şi ţinerea şedinţelor consiliului de încredere al fondului, cvorumul de prezenta şi condiţiile de vot şi de luare a hotãrârilor în consiliul de încredere al fondului, regulile privind aderarea ulterioara la fond, retragerea şi excluderea din acesta, dizolvarea şi lichidarea fondului vor fi în mod obligatoriu stabilite prin contractul de societate.
(2) Absenta acestor clauze, insuficienta lor sau neconformitatea acestora cu actele normative în vigoare atrage respingerea autorizaţiilor de funcţionare a fondului ipotecar.

CAP. 2
Creanţele ipotecare

ART. 14
Creanţele ipotecare sunt cele existente între creditorii ipotecari şi debitorii persoane fizice sau juridice, în scopul prevãzut la art. 1 din lege.
ART. 15
Creanţele ipotecare ai cãror creditori titulari sunt prevãzuţi la art.1 alin. (1) din prezentul regulament pot fi cesionate unor entitãţi autorizate sa funcţioneze pe piata de capital, în condiţiile prevãzute de Codul civil pentru cesiunea de creanta, cu respectarea art. 26 din lege.

CAP. 3
Titlurile de valoare şi obligaţiunile ipotecare

ART. 16
(1) Orice titular de creanta ipotecarã şi entitatile autorizate sa acţioneze pe pieţele de capital, indiferent de modul de dobândire a calitãţii de creditor ipotecar, pot emite, conform art. 25 din lege, în baza creanţelor ipotecare deţinute, titluri de valoare, denumite titluri ipotecare, în limita a 75% din valoarea nominalã totalã a creanţelor ipotecare deţinute la momentul emisiunii.
(2) Titlurile ipotecare sunt valori mobiliare emise în forma dematerializatã pe pieţele de capital şi sunt supuse reglementãrilor C.N.V.M. privind emitentul, emisiunea, plasamentul, transferul, depozitarea şi evidenta valorilor mobiliare.
ART. 17
(1) Entitatile autorizate sa acorde credite ipotecare pot emite, conform art. 29 din lege, în baza creanţelor ipotecare deţinute, obligaţiuni ipotecare, în limita a 60% din valoarea nominalã totalã a creanţelor ipotecare deţinute la momentul emisiunii.
(2) Obligaţiunile ipotecare sunt valori mobiliare emise în forma dematerializatã pe pieţele de capital şi sunt supuse reglementãrilor C.N.V.M. privind emisiunea, plasamentul, transferul, depozitarea şi evidenta valorilor mobiliare.
ART. 18
Titlurile de valoare şi obligaţiunile ipotecare, emise de acelaşi titular de creanţe ipotecare, nu pot depãşi împreunã 75% din valoarea nominalã totalã a creanţelor ipotecare deţinute la momentul ultimei emisiuni.
ART. 19
(1) În scopul asigurãrii functionarii continue şi ordonate a pieţelor de capital emitentii de obligaţiuni ipotecare vor constitui un fond de garantare a obligaţiunilor ipotecare, participarea acestora fiind stabilitã prin actele fondului de garantare şi prin reglementãri ale C.N.V.M.
(2) Condiţiile de înfiinţare, organizare, funcţionare şi de utilizare a sumelor constituite drept garanţie pentru emisiunea de obligaţiuni ipotecare vor fi stabilite prin actele fondului de garantare şi prin reglementãri ale C.N.V.M.




────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016