Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 16 din 3 decembrie 1996  privind oferta publica de cumparare de valori mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 16 din 3 decembrie 1996 privind oferta publica de cumparare de valori mobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 5 din 16 ianuarie 1997
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Oferta publica de cumpãrare de valori mobiliare este propunerea facuta de cãtre o persoana fizica sau juridicã, denumita în continuare ofertant, direct deţinãtorilor de valori mobiliare, în vederea achiziţionãrii de acţiuni sau de valori mobiliare convertibile în acţiuni cu drept de vot, emise de o societate comercialã deschisã, la un anumit preţ, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
ART. 2
Orice persoana care, în mod direct sau indirect, sau împreunã şi în legatura cu alte persoane, intenţioneazã sa achizitioneze acţiuni sau alte valori mobiliare convertibile în acţiuni ale unei societãţi comerciale care sînt tranzacţionate pe o piata organizatã şi care, împreunã cu cele deja deţinute, ar conferi o poziţie de control sau o poziţie majoritara asupra emitentului, trebuie sa facã o oferta publica de cumpãrare.
ART. 3
O societate comercialã deschisã nu poate sa-şi retragã acţiunile care se tranzactioneaza pe o piata organizatã decît printr-o oferta publica pentru rãscumpãrarea acţiunilor, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, în numele majoritãţii actionarilor care a hotãrît sa retragã acţiunile de pe acea piata. Societatea comercialã poate deveni societate comercialã închisã, numai dacã dupã oferta publica de rãscumpãrare are mai puţin de 500 de acţionari sau un capital social mai mic de un miliard de lei.

CAP. 2
Autorizarea ofertei publice de cumpãrare

ART. 4
O persoana fizica sau juridicã nu poate iniţia o oferta publica de cumpãrare pînã cînd C.N.V.M. nu aproba prospectul de oferta. Dacã C.N.V.M. nu a formulat nici o obiectie sau nu a cerut informaţii suplimentare timp de 3 zile de la data înregistrãrii prospectului, oferta publica de cumpãrare este consideratã autorizata şi trebuie initiata în urmãtoarele 15 zile. Prospectul de oferta trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii:
a) identificarea societãţii comerciale vizate şi a ofertantului;
b) dacã ofertantul este persoana juridicã, actionarii sãi semnificativi şi cei care deţin poziţii de control;
c) numãrul şi clasa de valori mobiliare, obiect al ofertei publice de cumpãrare, precum şi valoarea acesteia. Dacã oferta publica de cumpãrare nu este facuta pentru toate valorile mobiliare, va fi efectuatã o descriere a alocarilor pro rata;
d) data expirãrii ofertei publice de cumpãrare şi dacã oferta poate fi prelungitã;
e) locul, metoda şi durata pentru depunerea acţiunilor;
f) sursa şi mãrimea fondurilor folosite pentru a efectua achiziţiile prevãzute de oferta publica de cumpãrare, inclusiv prevederile oricãrui împrumut sau ale altei finantari şi modalitatea de plata a acţiunilor depuse;
g) planurile ofertantului privind schimbarea conducerii, lichidarea societãţii comerciale sau schimbarea obiectului de activitate;
h) orice alta informaţie consideratã de cãtre ofertant relevanta; şi
i) orice alta informaţie cerutã de C.N.V.M.
ART. 5
Durata ofertei publice de cumpãrare va fi de cel puţin 20 de zile, dar nu mai mult de 60 de zile. Oferta se considera initiata la data publicãrii prospectului de oferta într-un ziar de circulaţie nationala sau dupã 3 zile de la data expedierii acestuia cãtre acţionari. Oferta va fi irevocabilã pe intreaga ei durata, asa cum este specificat în prospectul de oferta.
ART. 6
(1) Prospectul de oferta trebuie sa fie transmis direct fiecãrei persoane cãreia îi este adresatã oferta publica de cumpãrare sau trebuie publicat într-un ziar de circulaţie nationala. Prospectul trebuie trimis concomitent societãţii comerciale vizate şi pieţei pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare.
(2) La cererea ofertantului, societatea comercialã vizata trebuie fie sa punã la dispoziţia ofertantului o copie de pe lista actionarilor sãi, fie sa facã disponibile serviciile registrului independent al actionarilor. În ambele cazuri, ofertantul va rambursa emitentului toate cheltuielile efectuate în acest scop.
ART. 7
Ofertantul nu poate efectua modificãri în prospectul de oferta pînã cînd modificãrile nu au fost puse la dispoziţia C.N.V.M. timp de doua zile lucrãtoare şi dacã C.N.V.M. nu a avut nici o obiectie. În cazul în care modificarea propusã de ofertant este aprobatã de C.N.V.M., ofertantul trebuie sa informeze pe fiecare persoana cãreia îi este adresatã oferta publica de cumpãrare în urmãtoarele 3 zile lucrãtoare, prin modalitãţile prevãzute la art. 6.

CAP. 3
Derularea ofertei publice de cumpãrare

ART. 8
Acţiunile depuse în conformitate cu termenii unei oferte publice de cumpãrare pot fi retrase în orice moment înainte de data expirãrii acesteia.
ART. 9
Registrul independent al societãţii comerciale vizate nu va opera nici o modificare pînã cînd actionarii care au depus acţiuni ca urmare a ofertei publice de cumpãrare nu au primit integral suma prevãzutã în prospectul de oferta.
ART. 10
Înainte de expirarea duratei ofertei publice de cumpãrare nu se vor face plati. Acţiunile depuse trebuie sa fie plãtite în termen de 3 zile de la expirarea duratei ofertei publice de cumpãrare.
ART. 11
Atunci cînd ofertantul face o oferta publica de cumpãrare pentru un numãr mai mic de acţiuni decît numãrul total al acţiunilor dintr-o anumitã clasa ale societãţii comerciale vizate şi cînd se depune un numãr mai mare de acţiuni decît doreşte ofertantul sa cumpere, acţiunile care urmeazã sa fie cumpãrate vor fi alocate pro rata, fãrã a le diviza, în funcţie de numãrul de acţiuni depuse de cãtre fiecare acţionar.
ART. 12
Atunci cînd ofertantul oferã valori mobiliare în schimbul acţiunilor societãţii comerciale vizate, el va depune la C.N.V.M., spre autorizare, o data cu prospectul ofertei publice de cumpãrare, un prospect privind acele valori mobiliare, în conformitate cu prevederile <>Regulamentului nr. 6/1995 privind oferta publica de vînzare de valori mobiliare. Prospectul de oferta publica de cumpãrare va mentiona modul în care actionarii pot obţine gratuit o copie de pe prospectul privind valorile mobiliare oferite la schimb.
ART. 13
Oferta publica de cumpãrare trebuie sa fie facuta la acelaşi preţ pentru toţi proprietarii de acţiuni ce urmeazã a fi cumpãrate. Atunci cînd ofertantul mãreşte preţul ofertei în timpul perioadei de desfãşurare a ofertei publice, actionarii care au depus acţiunile înainte de modificarea preţului vor primi preţul mãrit.
ART. 14
Consiliul de administraţie al societãţii comerciale vizate poate publica o notificare prin care sa recomande acceptarea sau respingerea ofertei publice de cumpãrare. O copie de pe notificare va fi înaintatã C.N.V.M.
ART. 15
Orice ofertant poate face o contraoferta (oferta concurenta) în timpul perioadei de desfãşurare a ofertei publice de cumpãrare iniţiale. Competitorul trebuie sa se conformeze, în toate privintele, prevederilor prezentului regulament.
ART. 16
C.N.V.M. poate cere ofertantului sa garanteze plata valorilor mobiliare fie prin depunerea într-un depozit bancar a unui procent din valoarea totalã a ofertei, fie prin deschiderea unei linii de creditare. Ofertantul va pune la dispoziţia C.N.V.M. documente doveditoare ca depozitul bancar sau linia de credit a fost deschisã.

CAP. 4
Societãţi comerciale închise

ART. 17
Emitentul care hotãrãşte în cadrul unei adunãri generale sa devinã o societate comercialã închisã şi sa-şi retragã acţiunile care se tranzactioneaza pe o piata organizatã va iniţia o oferta publica de cumpãrare pentru toate acţiunile aflate în circulaţie, în numele majoritãţii actionarilor care au hotãrît sa retragã acţiunile de pe piata. Societatea comercialã poate deveni societate comercialã închisã numai dacã dupã oferta publica de cumpãrare are mai puţin de 500 de acţionari sau un capital social mai mic de un miliard de lei.
ART. 18
Emitentul va inainta fiecãrui acţionar o copie de pe prospectul de oferta, folosind modalitãţile prevãzute la art. 6. Emitentul va pune la dispoziţie o copie de pe bilanţul contabil, certificatã de cãtre un cenzor extern independent, care sa fie întocmitã cu cel mult 90 de zile înainte şi care sa includã şi valoarea contabila pe acţiune. În prospectul de oferta se va mentiona modul în care un acţionar poate obţine gratuit bilanţul contabil.

CAP. 5
Închiderea ofertei publice de cumpãrare

ART. 19
În termen de 7 zile de la închiderea ofertei publice de cumpãrare, ofertantul va publica un raport privind rezultatele ofertei şi îl va inainta C.N.V.M., societãţii comerciale vizate şi pieţei pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare ale societãţii comerciale vizate. Raportul va conţine urmãtoarele:
a) numãrul şi procentul reprezentat de valorile mobiliare depuse;
b) numãrul de valori mobiliare cumpãrate şi suma totalã plãtitã;
c) procentul deţinut de ofertant în urma închiderii ofertei; şi
d) data şi modalitatea de plata pentru valorile mobiliare achiziţionate, asa cum sînt prevãzute în prospectul de oferta.

CAP. 6
Sancţiuni

ART. 20
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament se sancţioneazã disciplinar şi/sau administrativ.
(2) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã conform prevederilor prezentului regulament urmãtoarele fapte, dacã, potrivit condiţiilor în care au fost stabilite, nu sînt prevãzute de legea penalã ca infracţiuni:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 4, 7, 12 şi 17 din prezentul regulament cu privire la promovarea unei oferte publice fãrã a solicita şi a obţine în prealabil aprobarea de cãtre C.N.V.M. a prospectului de oferta sau, dupã caz, a modificãrilor aduse acestuia;
b) obţinerea autorizãrii C.N.V.M. pe baza unor informaţii false ori care au indus în eroare;
c) întocmirea, comunicarea, publicarea de date şi informaţii false, incomplete, inexacte sau care induc în eroare, fãcute cu ocazia derulãrii activitãţilor prevãzute în regulament în legatura cu promovarea ofertei publice şi a oricãrei forme de publicitate, incitind la acceptarea ofertei publice, care constituie dol prin publicitate abuzivã sau mincinoasã ce viciaza tranzacţiile probate ca fiind motivate de o asemenea prezentare. Oferta publica facuta fãrã aprobarea C.N.V.M. ori nerespectind condiţiile dispuse prin aprobare este nulã de drept şi atrage pentru cei în culpa rãspunderea pentru efectele decurgind din nulitatea tranzacţiilor eventual iniţiate pe baza unei astfel de oferte, precum şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de Legea nr. 52/1994 şi de prezentul regulament.
ART. 21
Faptele sãvîrşite din culpa sau cu intenţie, prevãzute mai sus, se sancţioneazã cu amenda de 30 de milioane lei şi/sau cu suspendarea, retragerea, anularea autorizaţiei de oferta pentru persoane juridice şi de un milion lei, dacã fãptuitorul este o persoana fizica.
ART. 22
Urmãtoarele fapte prevãzute în prezentul regulament, sãvîrşite cu intenţie, se sancţioneazã cu amenda de 10 milioane lei pentru persoanele juridice, respectiv un milion lei, dacã fãptuitorul este persoana fizica:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 6 din prezentul regulament privind condiţiile de comunicare a prospectului de oferta cãtre actionarii societãţii comerciale vizate şi cãtre piata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 18 din prezentul regulament privind obligaţia emitentului de a transmite fiecãrui acţionar informaţiile prevãzute şi în condiţiile menţionate;
c) nerespectarea dispoziţiilor art. 19 din prezentul regulament privind întocmirea, comunicarea şi publicarea raportului încheiat la închiderea ofertei publice de cumpãrare.
ART. 23
(1) Amenda poate fi aplicatã şi cumulativ cu una dintre urmãtoarele sancţiuni: avertisment, suspendarea, retragerea sau anularea deciziei de autorizare.
(2) Suspendarea derulãrii ofertei publice de cumpãrare opreşte curgerea termenului de valabilitate. La ridicarea sau la încetarea suspendãrii se reia derularea ofertei.
(3) Anularea autorizaţiei lipseşte de efecte tranzacţiile cu valori mobiliare încheiate pînã la data anulãrii, dind dreptul la repetiţiunea titlurilor, respectiv a fondurilor primite pentru tranzacţii.

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 24
Prezentul regulament intra în vigoare la data semnãrii ordinului preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de aprobare a acestuia.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016