Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 11 din 3 august 2021  pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiţii alternative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 11 din 3 august 2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiţii alternative

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 780 din 12 august 2021
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2),art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b),art. 6 alin. (2), precum şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 2 alin. (2)-(5) şi ale art. 50 din Legea nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, cu modificările şi completările ulterioare,
    potrivit deliberărilor din şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 28 iulie 2021,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezentul regulament.
    ART. I
    Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiţii alternative, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 562 din 28 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    (1) Transmiterea formularelor, a declaraţiilor şi a documentelor care certifică valabilitatea informaţiilor transmise, precum şi respectarea condiţiilor menţionate la art. 6-8 şi prevăzute în anexele nr. 1-8 se efectuează în format letric sau electronic, în limba română. Transmiterea şi recepţionarea în format electronic a documentelor prevăzute anterior se realizează conform instrucţiunilor de completare în format electronic disponibile pe site-ul A.S.F.
    (2) Documentele referitoare la persoanele fizice şi juridice străine/nerezidente implicate în înfiinţarea şi/sau funcţionarea A.F.I.A., precum acţionari, membri ai consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere, directori/membri ai directoratului, persoanele terţe către care au fost delegate activităţi ale A.F.I.A. în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 74/2015, pot fi prezentate în limba engleză, în copie legalizată sau în traducere legalizată pentru documentele prezentate în alte limbi străine, diferite de limba engleză, cu excepţia certificatului de cazier judiciar şi fiscal, pentru care trebuie prezentat şi originalul."

    2. La articolul 7, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) În cazul în care, concomitent depunerii cererii de autorizare, A.F.I.A. depune şi documentaţia de autorizare a unuia sau mai multor F.I.A. pe care intenţionează să le administreze începând cu data obţinerii autorizaţiei sau în cazul în care la data depunerii cererii de autorizare A.F.I.A. administrează unul sau mai multe F.I.A., A.F.I.A. completează documentaţia depusă în vederea autorizării cu informaţiile prevăzute la art. 22 alin. (1) din Legea nr. 74/2015 referitoare la fiecare F.I.A. administrat."

    3. La articolul 8, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În aplicarea prevederilor art. 7 alin. (2) lit. b), coroborate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 74/2015, evaluarea acţionarilor A.F.I.A. autorizaţi care deţin participaţii calificate în cadrul acestuia se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2016 privind criteriile aplicabile şi procedura pentru evaluarea prudenţială a achiziţiilor şi majorărilor participaţiilor la entităţile reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările şi completările ulterioare, iar documentaţia ce însoţeşte cererea de autorizare a A.F.I.A. cu privire la aceste persoane este cea prevăzută de acelaşi regulament.ˮ"

    4. La articolul 8, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alineatele (9) şi (10), cu următorul cuprins:
    "(9) În cazul în care A.F.I.A. este un F.I.A. administrat intern, prevăzut la art. 18 alin. (2) din Legea nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, odată cu cererea de autorizare prevăzută la art. 7 din Legea nr. 74/2015, A.F.I.A. depun la A.S.F. următoarele:
    a) documentele/informaţiile adaptate categoriei de F.I.A. vizate prevăzute la art. 34 alin. (1) lit. a), e), f), h), i), j) şi l) din Regulamentul A.S.F. nr. 7/2020 privind înfiinţarea şi funcţionarea fondurilor de investiţii alternative, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul A.S.F. nr. 7/2020;
    b) regulile adaptate categoriei de F.I.A. vizate întocmite conform art. 35 din Regulamentul A.S.F. nr. 7/2020;
    c) dovada achitării tarifelor datorate A.S.F.
(10) Documentele prevăzute la alin. (9) sunt cele care se depun şi în vederea obţinerii calităţii de F.I.A."

    5. Articolul 9 se abrogă.
    6. La articolul 13, după alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^2) Raportul ofiţerului de conformitate menţionat la alin. (1) cuprinde activitatea desfăşurată, investigaţiile efectuate, abaterile constatate, propunerile făcute şi programul/planul investigaţiilor propuse pentru anul următor şi este transmis A.S.F. până la data de 15 martie a anului calendaristic următor celui pentru care se întocmeşte acest raport.ˮ"

    7. La articolul 17, alineatele (8)-(10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(8) În aplicarea prevederilor art. 18 alin. (1) şi (8) şi cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) lit. e) şi art. 19 alin. (1) din Legea nr. 74/2015, A.F.I.A. notifică A.S.F. la momentul depunerii cererii de autorizare şi, ulterior, ori de câte ori intervin modificări, cu privire la modalitatea în care este asigurată funcţia de evaluare. Notificarea conţine şi informaţii şi date care atestă îndeplinirea de către evaluatorul intern sau, după caz, de evaluatorul extern a condiţiilor prevăzute la art. 18 alin. (8) lit. a) şi a celor prevăzute la art. 18 alin. (9) din Legea nr. 74/2015, în cazul evaluatorilor externi, respectiv a celor prevăzute la art. 18 alin. (8) lit. b) din aceeaşi lege, în cazul evaluatorilor interni, precum şi a dispoziţiilor art. 67-74 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013. Funcţia de evaluare a activelor F.I.A. este cea care calculează valoarea activului net pe acţiune, conform metodelor de evaluare stabilite prin legislaţia naţională.
(9) În aplicarea prevederilor art. 18 alin. (8) lit. b) teza a II-a din Legea nr. 74/2015 şi cu luarea în considerare a prevederilor art. 67-74 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, delegarea de către A.F.I.A. a activităţii de evaluare a activelor F.I.A. administrate către depozitarul activelor F.I.A. este notificată A.S.F., cu prezentarea documentelor care atestă asigurarea separării din punct de vedere funcţional şi ierarhic a exercitării funcţiilor de depozitar de sarcinile de evaluator extern.
(10) Eventualele conflicte de interese sunt identificate, gestionate, monitorizate şi comunicate în mod corespunzător investitorilor F.I.A. de către A.F.I.A. prin publicarea pe site-ul oficial al A.F.I.A. şi într-un cotidian de circulaţie naţională a unei note de informare către investitori în termen de maximum două zile de la data notificării A.S.F."

    8. La articolul 18, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) În aplicarea prevederilor art. 18 alin. (9)-(11) din Legea nr. 74/2015, evaluatorii externi ai A.F.I.A. autorizaţi de A.S.F. sunt înscrişi în Registrul A.S.F.
    (2) În vederea înscrierii în Registrul A.S.F., evaluatorii externi ai A.F.I.A. autorizaţi de A.S.F. depun la A.S.F. următoarele documente:"

    9. La articolul 21, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Anual, A.F.I.A. autorizat de către A.S.F., precum şi sucursalele din România ale A.F.I.A. autorizate în alte state membre care administrează F.I.A. stabilite în România transmit A.S.F., până cel târziu la data de 31 ianuarie, un raport privind structura organizaţională a entităţii, cuprinzând informaţiile prevăzute la art. 53 alin. (3) din Regulamentul A.S.F. nr. 9/2014, după caz. În situaţia în care A.F.I.A. administrează şi active ale O.P.C.V.M., atunci acesta poate transmite A.S.F. un raport unic privind structura organizaţională, atât pentru O.P.C.V.M., cât şi pentru F.I.A."

    10. La articolul 25, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) Procedura de transfer al activelor F.I.A. autorizat de A.S.F. ca urmare a înlocuirii A.F.I.A. care administrează respectivul F.I.A., A.F.I.A. cedent, cu un alt A.F.I.A., A.F.I.A. cesionar, se realizează prin aplicarea în mod corespunzător a procedurii prin care o S.A.I., administrator al unui O.P.C.V.M., poate fi înlocuită cu o altă S.A.I., prevăzută la art. 54-59 din Regulamentul nr. 9/2014, cu excepţia prevederilor referitoare la suspendarea emisiunii şi răscumpărării titlurilor de participare, referinţele la S.A.I. şi O.P.C.V.M. considerându-se a fi făcute în mod corespunzător la A.F.I.A., respectiv F.I.A.
    (2) În cazul unui F.I.A. autorizat de A.S.F. al cărui A.F.I.A. este înlocuit cu un A.F.I.A. dintr-un alt stat membru sau un A.F.I.A. dintr-un stat terţ se aplică următoarea procedură:"

    11. La capitolul III al titlului II, înainte de articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 25^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 25^1
    (1) Prevederile prezentului capitol sunt aplicabile doar acelor entităţi care solicită înregistrarea la A.S.F. în calitate de A.F.I.A. în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 74/2015 şi care administrează sau intenţionează să administreze F.I.A. destinate investitorilor profesionali, dacă în cuprinsul regulamentului nu se prevede altfel.
    (2) A.F.I.A. care solicită înregistrarea la A.S.F. în calitate de A.F.I.A. în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 74/2015, persoană juridică română, se constituie sub formă de societate cu răspundere limitată sau societate pe acţiuni, în conformitate cu Legea nr. 31/1990."

    12. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) A.F.I.A. care în urma aplicării art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013 intră sub incidenţa prevederilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 74/2015 solicită înregistrarea la A.S.F., fiind înscrişi în Registrul A.S.F. în calitate de A.F.I.A. înregistraţi.
    (2) A.F.I.A. înregistraţi respectă prevederile art. 5 alin. (1)-(4) şi pe cele ale art. 6 alin. (1) din Legea nr. 74/2015 privind activităţile pe care le pot desfăşura A.F.I.A., în funcţie de calitatea de A.F.I.A. extern sau F.I.A. autoadministrat/administrat intern.
    (3) Emiterea de către A.S.F. a atestatului care certifică înregistrarea şi înscrierea în Registrul A.S.F. în calitate de A.F.I.A. înregistraţi se realizează în baza unei cereri, întocmite conform anexei nr. 4, în cazul A.F.I.A. externi definiţi conform art. 3 pct. 3 din Legea nr. 74/2015, respectiv anexei nr. 5, în cazul F.I.A. administrate intern menţionate la art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 74/2015.
    (4) Cererea prevăzută la alin. (3) este însoţită de documentele şi informaţiile relevante prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. b)-c) din Legea nr. 74/2015 şi la art. 5 alin. (1) şi (2) din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, în conformitate cu conţinutul anexei nr. 4 sau nr. 5 la prezentul regulament, precum şi de:
    a) informaţii prezentate sub formă de curriculum vitae privind conducerea superioară (directori/membrii directoratului) a A.F.I.A.;
    b) copia certificatului de înregistrare/certificatului constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (O.N.R.C.);
    c) dovada achitării în contul A.S.F. a tarifelor stabilite conform Regulamentului nr. 16/2014 pentru înregistrarea/înscrierea la A.S.F./în Registrul A.S.F.
    (5) Un A.F.I.A. înregistrat poate administra inclusiv F.I.A. destinate investitorilor de retail, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. i) din Legea nr. 243/2019, doar dacă întruneşte una dintre următoarele condiţii:
    a) respectivul A.F.I.A. este autorizat în calitate de S.A.I. anterior depunerii la A.S.F. a cererii de înregistrare;
    b) respectivul A.F.I.A. depune la A.S.F., la momentul solicitării autorizării F.I.A. destinate investitorilor de retail, şi cererea de transformare în A.F.I.A. autorizat, însoţită de documentele aferente prevăzute de Legea nr. 74/2015 şi de prezentul regulament.
    (6) În cazul A.F.I.A. menţionaţi la alin. (1) care până la intrarea în vigoare a Legii nr. 74/2015 deţineau calitatea de S.A.I. reglementată de O.U.G. nr. 32/2012 sau de societate de investiţii de tip închis reglementată de Legea nr. 297/2004, cererea de înregistrare este întocmită conform formularului prezentat în anexa nr. 3.
    (7) A.F.I.A. înregistrat care administrează F.I.A. destinate investitorilor de retail şi care deţine şi calitatea de S.A.I. întocmeşte politicile/practicile/sistemele prevăzute la art. 13-19 din Legea nr. 74/2015 şi de Regulamentul (UE) nr. 231/2013 şi respectă prevederile art. 13, 17 şi art. 19-23 aplicabile A.F.I.A. autorizat de A.S.F.
    (8) S.A.I. care solicită dobândirea calităţii de A.F.I.A. înregistrat şi administrează exclusiv F.I.A. destinate investitorilor profesionali respectă doar cerinţele aplicabile regimului A.F.I.A. înregistrat prevăzute de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 74/2015, art. 5 alin. (1) şi (2) din Regulamentul UE nr. 231/2013 şi de prezentul capitol.
    (9) În cazul în care A.F.I.A. este un F.I.A. administrat intern care atrage capital exclusiv de la investitorii profesionali, prevăzut la art. 19 din Legea nr. 243/2019, odată cu cererea de înregistrare prevăzută la alin. (1), A.F.I.A. depun la A.S.F. următoarele:
    a) documentele/informaţiile adaptate categoriei de F.I.A. vizate prevăzute la art. 34 alin. (1) lit. a), e), h) şi l) din Regulamentul A.S.F. nr. 7/2020;
    b) regulile adaptate categoriei de F.I.A. vizate întocmite conform art. 35 din Regulamentul A.S.F. nr. 7/2020;
    c) dovada achitării tarifelor datorate A.S.F.
    (10) Documentele prevăzute la alin. (9) sunt cele care se depun inclusiv în vederea obţinerii calităţii de F.I.A."

    13. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) A.F.I.A. înregistrat prevede în toate actele sale oficiale datele sale de identificare, numărul şi data atestatului emis de A.S.F., precum şi numărul înscrierii în Registrul A.S.F.
    (2) Suplimentar obligaţiei prevăzute la alin. (1), A.F.I.A. înregistraţi, cu excepţia celor care deţin şi calitatea de S.A.I., precizează în toate actele sale oficiale faptul că aceştia nu beneficiază de regimul de supraveghere de către A.S.F. al A.F.I.A. autorizaţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 74/2015."

    14. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) A.F.I.A. înregistraţi pot utiliza pentru evaluarea activelor F.I.A. ghiduri de bune practici emise de asociaţii naţionale, europene sau internaţionale din domeniul investiţiilor în piaţa de private equity şi venture capital.
    (2) A.F.I.A. înregistrat asigură o structură organizaţională care să permită identificarea, gestionarea, monitorizarea potenţialelor conflicte de interese care pot apărea în activitatea de administrare a investiţiilor şi de evaluare a activelor aflate în administrare. Conflictele de interese identificate de către A.F.I.A înregistrat la A.S.F. sunt comunicate investitorilor F.I.A. printr-o modalitate de comunicare stabilită prin documentele fondului, astfel încât să poată fi reconstituit un istoric al acestora, la solicitarea A.S.F.
    (3) În cazul în care A.F.I.A. înregistrat identifică un potenţial conflict de interese în procesul intern de evaluare a activelor F.I.A. şi decide utilizarea unui evaluator extern, A.F.I.A. respectă prevederile art. 18."

    15. La anexa nr. 4, punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. Lista F.I.A. administrate la data depunerii solicitării de înregistrare/Lista entităţilor pentru care A.F.I.A. intenţionează, la momentul depunerii solicitării de înregistrare, să demareze procedura de autorizare drept F.I.A., după caz, cu detalierea următoarelor secţiuni:
    - denumirea F.I.A.;
    – statul membru/terţ gazdă al F.I.A.;
    – statul membru/terţ de origine al F.I.A.;
    – valoarea activelor nete ale F.I.A.;
    – strategia de investiţii a F.I.A. (descriere generală, categorii de active eligibile, alocarea geografică sau sectorială a activelor, nivelul levierului)."



    ART. II
    Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    p. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Elena Doina Dascălu

    Bucureşti, 3 august 2021.
    Nr. 11.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016