Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 006 din 26 octombrie 2005  de remorcare si franare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 006 din 26 octombrie 2005 de remorcare si franare*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.043 bis din 24 noiembrie 2005
----------
*) Aprobat de <>Ordinul nr. 1.815 din 26 octombrie 2005 , publicat în Monitorul Oficial al României Nr. 1.043 din 24 noiembrie 2005.


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Regulamentul de remorcare şi frânare stabileşte regulile ce trebuie respectate în circulaţia trenurilor şi activitatea de manevrã privind remorcarea şi frânarea trenurilor care circulã pe infrastructura feroviarã din România.
(2) Personalul de specialitate autorizat care lucreazã direct sau în legãturã cu compunerea, remorcarea şi frânarea trenurilor care circulã pe infrastructura feroviarã românã, este obligat sã cunoascã şi sã respecte întocmai prevederile prezentului regulament potrivit funcţiei pe care o exercitã.
(3) Prevederi speciale privind compunerea, remorcarea şi frânarea trenurilor pe linie de cale îngustã şi pe secţia Oraviţa-Anina sunt cuprinse în reglementãri specifice şi sunt obligatorii pentru personalul de specialitate autorizat care efectueazã serviciu pe aceste linii.
(4) Reglementãri privind remorcarea şi frânarea trenurilor cu locomotive cu abur sunt cuprinse în Anexa 1.
ART. 2
Dacã diferitele aspecte ale aceleiaşi probleme sunt cuprinse în mai multe articole, ele trebuie sã fie înţelese şi aplicate în totalitatea lor.


CAP. II
Vitezele de circulaţie ale trenurilor şi modul de aşezare în tren a locomotivelor

SECŢIUNEA 1
Vitezele de circulaţie ale trenurilor

§.1. Vitezele maxime de circulaţie
ART. 3
(1) Viteza maximã de circulaţie este viteza pe care trenul nu trebuie sã o depãşeascã şi depinde de:
a) felul trenului, tipul frânei şi caracteristicile locomotivelor, automotoarelor, vagoanelor sau ale vehiculelor speciale care intrã în compunerea trenurilor, conform Anexelor 1, 2, 3, 4, 5 şi 6;
b) numãrul şi modul de aşezare, legarea sau nelegarea la tren şi frânã a locomotivelor în acţiune, conform Anexei 7;
c) procentul de masã frânatã ce se realizeazã pe diferite pante caracteristice;
d) starea liniilor, raza curbelor şi lucrãrile de artã existente pe secţia de circulaţie.
(2) Dupã ce s-au determinat vitezele maxime în funcţie de elementele enumerate la alin. (1), viteza maximã de circulaţie a unui tren pe o secţie de circulaţie se stabileşte ca fiind cea mai micã dintre aceste viteze; vitezele maxime astfel stabilite se trec în livretele de mers.
(3) Când în compunerea trenurilor se introduc vehicule feroviare care necesitã restricţii speciale sau transporturi excepţionale, condiţiile de circulaţie a acestor trenuri se stabilesc prin dispoziţia de punere a lor în circulaţie.
(4) Vitezele maxime ale trenurilor formate din utilaje pentru construcţia, întreţinerea şi repararea cãii şi a liniei de contact, din vagoane basculante, transpuse, din vagoane şi boghiuri speciale, se stabilesc prin reglementãri specifice.
(5) Vitezele maxime ale mijloacelor mecanice pentru deszãpezire în timpul lucrului sunt reglementate prin instrucţiunile pentru exploatarea mijloacelor mecanizate pentru deszãpezire şi sunt prevãzute în Anexa 3.
(6) Vitezele maxime ale trenurilor experimentale sau de probã se stabilesc prin mersul de tren întocmit.
(7) Vitezele maxime ale trenurilor care au în compunere locomotive care circulã pe roţi proprii şi nu sunt în acţiune, se limiteazã în funcţie de viteza maximã constructivã a acestora, dupã cum urmeazã:
a) când în compunerea trenului se aflã o singurã locomotivã a cãrei vitezã maximã constructivã este mai mare de 35 km/h, viteza trenului se limiteazã la viteza maximã constructivã a acestei locomotive;
b) când în compunerea trenului se aflã douã sau mai multe locomotive având viteze maxime constructive mai mari de 35 km/h, viteza trenului se limiteazã la cea mai micã dintre aceste viteze maxime constructive.
(8) Locomotivele cu viteza maximã din construcţie de pânã la 35 km/h inclusiv, se transportã încãrcate pe vagoane, cu respectarea gabaritului de încãrcare.
(9) Vitezele maxime ale locomotivelor care circulã izolat şi utilizeazã frânarea automatã sunt cele prevãzute în Anexa 8. Locomotivele care nu sunt prevãzute în Anexa 8, pot circula cu o vitezã maximã care sã nu depãşeascã viteza maximã constructivã a lor.
(10) Schimbãtorul de regim "G-P-R" al locomotivelor care circulã izolat va fi trecut în poziţia "R", iar dacã schimbãtorul de regim nu are aceastã poziţie se trece în poziţia "P".
(11) Vitezele maxime ale trenurilor se reduc conform Anexei 9, în cazul apariţiei unor defecte la locomotive şi automotoare.
(12) Vitezele maxime de circulaţie ale trenurilor nu se reduc pe porţiunile de linie unde puterea locomotivelor diesel sau electrice folosite ca împingãtoare sau intercalate devine disponibilã în remorcarea trenului.
(13) În cazurile de la alin. (12), masele locomotivelor respective nu se vor lua în calculul tonajului trenului.
(14) Vitezele maxime de circulaţie ale trenurilor admise de linie sunt cuprinse în caietul cu datele caracteristice ale liniilor şi podurilor.

§.2. Limitarea vitezei de circulaţie a trenului
ART. 4
(1) Vitezele maxime de circulaţie ale trenurilor se limiteazã în cazurile prevãzute în Anexa 10.
(2) Vitezele maxime admise în curbe pentru locomotivele seria 50100 şi seria 060-DG sunt prevãzute în Anexa 11, fiind obligatorii şi în cazul când aceste locomotive se transportã neactive în tren sau în convoi.
(3) Când în compunerea trenului sunt vehicule feroviare de tipul celor menţionate la alin. (2), operatorul de transport feroviar - denumit în continuare OTF - informeazã impiegatul de mişcare - denumit în continuare IDM - din staţia de compunere a trenului despre aceasta. Mecanicul va fi avizat prin ordin de circulaţie, menţionându-se seria şi poziţia locomotivei în tren, porţiunea de linie şi viteza de circulaţie restricţionatã.
(4) Administratorul infrastructurii feroviare va stabili şi va comunica atât subunitãţilor din subordine cât şi operatorilor de transport feroviar interesaţi porţiunile de linie pe care vehiculele feroviare menţionate la alin. (2) au limitãri de vitezã din cauza curbelor, precum şi vitezele de circulaţie restricţionate.

§.3. Vitezele maxime admise la manevrã
ART. 5
(1) Viteza maximã admisã la manevrã este de 40 km/h, când locomotiva executã mişcãri de manevrã prin tragere cu vehicule feroviare pe linie liberã sau executã mişcãri izolate şi de 25 km/h în restul cazurilor;
(2) Viteza maximã cu care se efectueazã manevra poate fi limitatã din cauza condiţiilor impuse de aparatele de cale, linie, pantã, intemperii, vizibilitatea semnalelor, spaţiul rezervat manevrei şi alte cauze locale, prevãzute în planul tehnic de exploatare a staţiei - denumit în continuare PTE - sau prin ordin de circulaţie.
(3) Viteza realã cu care se efectueazã manevra trebuie reglatã de cãtre mecanicul de locomotivã astfel încât sã se poatã asigura oprirea vehiculelor la locul stabilit, fãrã a se produce deteriorarea acestora sau degradarea şi deplasarea încãrcãturii.
(4) Vitezele de triere a vagoanelor, modul de executare a manevrelor peste cocoaşele de triere sau planurile înclinate, precum şi condiţiile de trecere şi vitezele de circulaţie peste basculele pod, se prevãd în PTE.

SECŢIUNEA a 2-a
Modul de aşezare în tren a locomotivelor de tracţiune

§.1. Modul de aşezare a locomotivelor de tracţiune în circulaţia trenului
ART. 6
(1) Remorcarea trenurilor de cãlãtori se face cu una pânã la trei locomotive aşezate în capul trenului, la care se mai poate ataşa una locomotivã împingãtoare legatã la tren şi frânã; remorcarea trenurilor de cãlãtori formate din automotoare şi/sau rame se stabileşte prin reglementãri proprii elaborate de cãtre OTF - şi avizate de Autoritatea Feroviarã Românã - AFER.
(2) La trenurile de cãlãtori care se fracţioneazã într-o staţie din parcurs se admite şi una locomotivã intercalatã; aceste trenuri se prevãd în livretele de mers.
(3) Remorcarea trenurilor de marfã se face cu una pânã la trei locomotive aşezate în capul trenului, la care se mai pot ataşa una sau douã locomotive intercalate şi una locomotivã împingãtoare legatã sau nelegatã la tren şi frânã.
(4) Porţiunile de linie de pe secţiile de remorcare pe care trenul se remorcã cu locomotive intercalate sau împingãtoare se prevãd în livretele de mers.
(5) Condiţiile de circulaţie a locomotivelor ce participã efectiv la remorcare, în funcţie de numãrul şi modul de aşezare a acestora în tren, sunt cuprinse în Anexa 7 şi se trec în livretele de mers.
(6) La trenurile remorcate cu mai multe locomotive în capul trenului nu se admite aşezarea locomotivelor electrice sau diesel dupã locomotive cu abur.
(7) Dacã în capul trenului sunt ataşate în afarã de locomotiva de remorcare a trenului şi alte locomotive care nu participã la remorcarea trenului pe anumite porţiuni de linie, acestea vor folosi forţa de tracţiune numai la cererea mecanicului care conduce trenul.
(8) La trenurile de cãlãtori şi mixte nu se admite:
a) locomotivã împingãtoare nelegatã la tren şi frânã;
b) locomotivã neactivã la urma trenului, cu excepţia locomotivelor care au masa de 70 t sau mai micã, dacã viteza maximã a locomotivei neactive nu limiteazã viteza de circulaţie a trenului respectiv.
(9) La trenurile de marfã legarea locomotivei împingãtoare la tren şi frânã este obligatorie în urmãtoarele cazuri:
a) când trenul circulã pe porţiuni de linie cu pante mai mari de 3 la mie;
b) pe liniile cu instalaţii de bloc de linie automat, cu excepţia primului sector de bloc;
c) când toate mijloacele de comunicaţie sunt întrerupte.
(10) În cazul remorcãrii trenurilor cu multiplã tracţiune când se defecteazã frâna automatã a locomotivei de remorcare, se admite conducerea şi frânarea trenului de cãtre mecanicul celei de a doua locomotive din capul trenului, numai pe cel mult douã intervale de staţie consecutive, pe porţiuni de linie cu rampe continue mai mari de 15 la mie; vitezele maxime admise în aceste cazuri sunt trecute în Anexa 7.
(11) Trenurile de marfã care circulã pe pante mari, prevãzute în Anexa 12, se vor remorca cu locomotive diesel sau electrice dacã acestea îndeplinesc urmãtoarele condiţii: rezervorul principal de aer cu o capacitate de cel puţin 900 l şi sursa de aer comprimat poate realiza umplerea acestuia la presiune de 10 bar în cel mult 5 minute şi 30 secunde.
(12) Compresoarele de aer şi staţiile de radiotelefon de la locomotivele prevãzute la alin. (11) trebuie sã fie în stare corespunzãtoare de funcţionare.
(13) În cazul remorcãrii cu locomotivã împingãtoare electricã sau diesel electricã, ultimele 350 tone din tonajul trenurilor de marfã nu vor avea în compunere vagoane goale sau vagoane încãrcate cu masa totalã mai micã de 20 tone sau vagoane articulate, respectiv vagoane multiple cu 2 elemente cuplate permanent (jumelate). În cazul trenurilor compuse din vagoane pentru transportat Tir-uri (vagoane Ro-La) pe 8 sau 10 osii ultimele 4 vagoane trebuie sã fie încãrcate.
(14) Prevederi privind compunerea trenurilor de marfã remorcate cu locomotivã electricã sau diesel împingãtoare se prevãd în dispoziţii generale la livretele de mers.
(15) La remorcarea trenurilor de marfã, locomotivele diesel şi electrice trebuie sã fie despãrţite de vagoanele a cãror încãrcãturã în parcurs se poate deplasa longitudinal, printr-un vagon acoperit sau un vagon descoperit cu pereţi înalţi, gol sau încãrcat cu mãrfuri care nu se pot deplasa longitudinal.
(16) Locomotivele electrice şi diesel care au fost utilizate ca locomotive împingãtoare la trenuri de marfã, pot rãmâne în poziţia iniţialã în compunerea trenului, legate la tren şi frânã, pentru continuarea mersului, însã numai ca vehicule remorcate şi fãrã sã fie active în remorcarea trenului.

§.2. Modul de utilizare a locomotivelor la manevrã
ART. 7
(1) La manevrarea vehiculelor feroviare se utilizeazã o singurã locomotivã în acţiune legatã sau nelegatã la aceste vehicule feroviare.
(2) Manevrarea vehiculelor cu o locomotivã în acţiune intercalatã, precum şi cu douã locomotive în acţiune simultan, se admite utilizarea numai în cazuri speciale, prevãzute în PTE.

SECŢIUNEA a 3-a
Cazurile admise de împingere a trenurilor fãrã locomotivã în capul trenului

ART. 8
(1) Circulaţia prin împingerea trenurilor fãrã locomotivã în capul trenului se admite numai în urmãtoarele cazuri:
a) la trenurile de serviciu;
b) la darea înapoi a unui tren din linie curentã în staţie;
c) la trecerea trenurilor peste un punct slãbit, care nu permite trecerea locomotivei peste acesta;
d) în şi din staţiile înfundate, unde situaţia liniilor nu permite trecerea locomotivei dintr-un capãt în celãlalt al trenului;
e) la garniturile goale ale trenurilor de cãlãtori, care se prevãd în livretul de mers;
f) la trenurile de cãlãtori pentru transbordare în linie curentã;
g) la trenurile convoaie de manevrã - pe şi de pe liniile ferate industriale care se ramificã din linie curentã.
(2) În toate cazurile de circulaţie prin împingere a trenurilor frâna automatã trebuie sã fie activã.

CAP. III
Caracteristicile liniei care condiţioneazã remorcarea şi frânarea trenurilor

ART. 9
Caracteristicile liniei care condiţioneazã remorcarea şi frânarea trenurilor sunt:
a) rezistenţa specificã a declivitãţii;
b) rezistenţa specificã a curbei;
c) rezistenţa caracteristicã a liniei;
d) sporul de rezistenţã caracteristicã datorat inerţiei la demaraj;
e) panta caracteristicã.
ART. 10
Rezistenţa specificã a declivitãţii este componenta pe direcţia rampei, respectiv pantei, a greutãţii trenului, raportatã la greutatea totalã a trenului; se mãsoarã în daN/t şi se ia în calcul cu semnul "+" în cazul circulaţiei trenului pe rampe şi cu semnul "-" în cazul pantelor.
ART. 11
(1) Rezistenţa specificã a curbei este suma forţelor de frecare dintre roţile vehiculelor din compunerea trenului care se înscriu în curbã şi şina, raportatã la greutatea totalã a trenului; se exprimã în daN/t.
(2) Rezistenţa specificã a declivitãţii însumatã cu rezistenţa specificã a curbei determinã rezistenţa specificã echivalentã a liniei pe lungimea curbei respective.
ART. 12
(1) Rezistenţa maximã a unei porţiuni de linie este cea mai mare rezistenţã specificã echivalentã pentru porţiunea de linie respectivã şi se numeşte rezistenţa caracteristicã a porţiunii de linie.
(2) Rezistenţa caracteristicã a unei porţiuni de linie se mãsoarã în daN/t şi este necesarã la stabilirea tonajelor de remorcat.
ART. 13
(1) În cazul demarãrii unui tren oprit pe porţiunea de linie cu rezistenţa caracteristicã, la aceasta se adaugã o rezistenţã suplimentarã, numitã spor de rezistenţã caracteristicã datorat inerţiei la demaraj.
(2) Sporul de rezistenţã caracteristicã datorat inerţiei la demaraj se stabileşte în conformitate cu datele caracteristice ale intervalelor dintre punctele de secţionare, de care trebuie sã se ţinã seama la stabilirea tonajului trenului.
ART. 14
(1) Panta cu declivitatea cea mai mare pe o lungime de 1000 metri se numeşte pantã caracteristicã şi se stabileşte între douã puncte (din linie curentã şi/sau puncte de secţionare). Panta caracteristicã se exprimã în mm/m sau adimensional în "la mie".
(2) Când panta cu declivitatea cea mai mare este mai micã de 1000 metri, panta caracteristicã se calculeazã ca medie ponderatã a acesteia cu diferenţa de lungime pânã la 1000 metri a pantelor învecinate cele mai mari.
(3) Panta caracteristicã a unei secţii de circulaţie este cea mai mare dintre pantele caracteristice ale secţiei respective şi este necesarã la stabilirea procentelor de masã frânatã şi a vitezelor maxime de circulaţie ale trenurilor.

CAP. IV
Tonajele trenurilor

§.1. Tonajele care pot fi remorcate de locomotive
ART. 15
(1) Tonajele trenurilor care pot fi remorcate de locomotive la vitezele stabilite, sunt prevãzute în livretele de mers.
(2) Tonajele prevãzute în livret sunt calculate în condiţia menţinerii vitezelor stabilite potrivit regimului de funcţionare al locomotivelor şi în ipoteza cã trenurile au în compunere vagoane încãrcate al cãror numãr de osii reprezintã cel puţin 50% din numãrul total de osii al trenului.
(3) Îndrumarea de trenuri mai lungi decât lungimea maximã stabilitã se va face conform reglementãrilor specifice în vigoare; aceasta va fi adusã la cunoştinţã mecanicului prin ordin de circulaţie.

§.2. Stabilirea tonajelor maxime ale trenurilor
ART. 16
(1) Tonajul maxim al trenurilor pentru o secţie de remorcare se stabileşte pe tipuri şi serii de locomotive, în funcţie de rezistenţa caracteristicã a liniei şi de viteza admisã, astfel încât sã se asigure demararea din orice punct al secţiei de remorcare.
(2) Excepţii de la prevederile alin. (1) se admit prin planul de mers, pentru trenurile de marfã cu condiţia asigurãrii demarãrii din staţii.
(3) Tonajele maxime pentru trenurile remorcate cu locomotive electrice şi diesel se stabilesc corespunzãtor regimului de duratã, admiţându-se funcţionarea în regim uniorar maxim 5 minute.
(4) Tonajul maxim al trenului remorcat cu multiplã tracţiune se obţine prin însumarea tonajelor maxime pe care le pot remorca locomotivele în acţiune din tren, determinate pentru fiecare locomotivã în parte dupã acelaşi procedeu ca şi la simpla tracţiune.
(5) Tonajele stabilite pe bazã de calcul se verificã experimental şi se înscriu în livretele de mers.
(6) Mãrirea tonajelor stabilite pe bazã de calcul se admite numai pe baza experimentãrilor fãcute de cãtre OTF, cu aprobarea administratorului infrastructurii feroviare; tonajele astfel stabilite se înscriu în livretele de mers.

§.3. Cazurile de mãrire a tonajelor stabilite prin calcul
ART. 17
(1) Circulaţia trenurilor cu tonajele stabilite conform art. 16. alin. (6) din prezentul regulament, se face la solicitarea OTF deţinãtor al vehiculelor feroviare.
(2) Tonajele trenurilor nu pot fi mai mari decât tonajele maxime trecute în tabelele respective de la finele livretelor de mers.

§.4. Cazuri de reducere a tonajelor maxime ale trenurilor
ART. 18
(1) Tonajele maxime ale trenurilor se limiteazã în funcţie de urmãtoarele elemente:
a) viteza maximã de circulaţie a trenului, tipul frânei, panta caracteristicã şi numãrul maxim de osii admis conform Anexei 13;
b) lungimea utilã a liniilor de primire-expediere din staţiile de pe secţia pe care circulã trenul;
c) tipul aparatelor de tracţiune cu care sunt echipate vehiculele feroviare ce intrã în compunerea trenurilor conform Anexei 14;
d) numãrul de vagoane de cãlãtori care pot fi încãlzite în funcţie de sursa de energie, exprimat în osii, conform Anexei 15.
(2) Când trenul este remorcat şi cu locomotive intercalate, se verificã tonajul admis de rezistenţa aparatelor de tracţiune, separat pentru prima parte a trenului ce revine locomotivelor din cap şi separat pentru partea a doua ce revine locomotivelor intercalate.
(3) Dacã trenul prevãzut la alin. (2) are şi locomotivã împingãtoare, verificarea se face dupã ce se scade tonajul ce revine locomotivei împingãtoare.
(4) Tonajele trenurilor de cãlãtori se reduc dupã cum urmeazã:
a) cu 5% la tracţiunea electricã şi diesel când temperatura mediului înconjurãtor este cuprinsã între -10°C şi -20°C;
b) cu 10% la tracţiunea electricã şi diesel când temperatura mediului înconjurãtor este sub -20°C.
(5) Când în compunerea trenurilor de marfã sunt vagoane goale al cãror numãr de osii este mai mare decât numãrul de osii al vagoanelor încãrcate, tonajele maxime se reduc dupã cum urmeazã:
a) cu 10% pentru linii cu rezistenţe caracteristice pânã la 15 daN/t inclusiv;
h) cu 5% pentru linii cu rezistenţe caracteristice mai mari de 15 daN/t.
(6) Pe timp nefavorabil - cãderi abundente de zãpadã, pericol de înzãpezire, viscol, vânt puternic sau condiţii de aderenţã scãzutã - administratorul/gestionarul infrastructurii feroviare împreunã cu OTF poate lua operativ urmãtoarele mãsuri:
a) utilizarea remorcãrii cu multiplã tracţiune;
b) reduceri de tonaje cu pânã la 50%;
c) reducerea vitezei maxime de circulaţie a trenurilor;
d) anularea circulaţiei unor trenuri;
e) circulaţia trenurilor dupã plugurile de zãpadã;
f) desfãşurarea circulaţiei conform dispoziţiilor speciale;
g) închiderea completã a circulaţiei pe linia respectivã.

§.5. Stabilirea tonajului trenurilor
ART. 19
(1) Tonajul trenului se compune din masa proprie a tuturor vehiculelor din tren - respectiv tara - la care se adaugã masa încãrcãturii lor.
(2) La calculul tonajului trenului nu se ia în considerare masa locomotivelor în acţiune din tren şi nici masa locomotivelor care au participat la remorcarea trenului pe o anumitã porţiune de linie şi nu mai sunt în acţiune.
(3) Masa proprie a vagoanelor - respectiv tara - este înscrisã pe longeroane sau pe pereţii laterali ai vagoanelor.
(4) Masa încãrcãturii vagoanelor la trenurile de cãlãtori, care circulã cu viteze maxime de 140 km/h, se stabileşte astfel:
a) la vagoanele de cãlãtori, speciale şi de dormit, care au indicat numãrul de locuri, indiferent de numãrul osiilor, masa încãrcãturii se stabileşte luând câte 100 kg pentru fiecare loc din vagon;
b) la vagoanele din categoriile de mai sus care nu au indicat numãrul de locuri, precum şi la vagoanele restaurant - V.R. -, poştã - T -, de bagaje - F -, poştã şi bagaje - T.F. - şi la vagoanele de marfã care transportã cãlãtori, masa încãrcãturii se stabileşte luând câte 1 tonã pentru fiecare osie a vagonului;
c) în cazul trenurilor de cãlãtori care au în compunere vagoane pentru transportul autoturismelor, cu sau fãrã rulotã, masa încãrcãturii se stabileşte luând în calcul 2 tone pentru fiecare autoturism şi 1 tonã pentru fiecare rulotã.
(5) Masa încãrcãturii vagoanelor la trenurile de cãlãtori, care circulã cu viteze peste 140 km/h, se stabileşte în modul urmãtor:
a) în cazul vagoanelor de cãlãtori, speciale şi de dormit, masa încãrcãturii este cea înscrisã pe partea lateralã a vagonului;
b) pentru alte tipuri de vagoane, dacã masa totalã nu este înscrisã pe partea lateralã a vagonului, se va proceda conform alin. (4) lit. b) din prezentul articol.
(6) La trenurile etajate pentru tarã şi încãrcãturã, se vor lua în calculul tonajului trenului valorile inscripţionate pe vagoanele de capãt ale trenului etajat.
(7) La vagoanele de marfã, masa încãrcãturii este cea stabilitã în documentele de transport.
(8) Masa proprie în stare goalã sau în stare încãrcatã a locomotivelor, automotoarelor şi ramelor electrice este stabilitã în Anexele 1, 4 şi 5; pentru locomotivele şi automotoarele de fabricaţie strãinã (ex. locomotive tip DE 621 EGM, diesel hidraulice modernizate ALSTOM, electrice modernizate SIEMENS, automotoare tip DESIRO, LVT-LVS seria 790) datele caracteristice ale acestora se vor lua din instrucţiunile proprii de întreţinere, exploatare şi deservire.
(9) Masa proprie a încãrcãturii vagoanelor din trenurile de probã şi a trenurilor experimentale se stabileşte de personalul tehnic care participã efectiv la probã, respectiv experiment.
(10) Masele proprii ale vehiculelor se rotunjesc la valori întregi; valorile cuprinse între 0,001'f70,499 tone se neglijeazã, iar valorile cuprinse între 0,500'f70,999 tone se rotunjesc la întreg.
(11) Regula de la alin. (10) se aplicã separat în ceea ce priveşte încãrcãtura vehiculelor feroviare ce intrã în compunerea trenului.
(12) Tonajul trenurilor compuse din vagoane şi/sau boghiuri speciale care nu sunt prevãzute în prezentul regulament se stabilesc prin instrucţiunile de exploatare ale acestora.

CAP. V
Frânarea trenurilor

SECŢIUNEA 1
Sisteme de frânare admise

ART. 20
(1) În circulaţia trenurilor sunt admise urmãtoarele sisteme de frânare:
a) frânarea automatã, când procentul de masã frânatã se realizeazã cu frâna cu aer comprimat;
b) frânarea mixtã, când pe lângã frânarea automatã se folosesc şi frâne de mânã, trenul având conductã generalã de aer pe toatã lungimea sa, în aceastã situaţie vagoanele fiind însoţite de agenţi;
c) frânarea combinatã, când pe lângã frâna automatã se foloseşte suplimentar şi frâna electricã a vehiculelor feroviare motoare;
d) frânarea electromagneticã a vehiculelor feroviare motoare;
e) frânarea hidrodinamicã a vehiculelor feroviare motoare.
(2) Frânarea automatã este obligatorie la toate trenurile.
(3) Frânarea mixtã se admite numai când nu se realizeazã procentul de masã frânatã cu frâne automate, la trenurile la care frâna automatã s-a defectat parţial în parcurs.
(4) Frânarea combinatã se foloseşte la trenurile remorcate cu vehicule feroviare motoare prevãzute cu frânã electricã.
(5) Frânarea electromagneticã se foloseşte suplimentar în situaţii de urgenţã, în care se impune reducerea drumului de frânare.
(6) Frânarea hidrodinamicã se foloseşte numai pentru reducerea vitezei trenului, independent sau concomitent cu alte tipuri de frâne.
(7) În compunerea trenurilor de cãlãtori sunt admise numai vagoane cu frânã cu acţiune rapidã şi vagoane cu frânã echipate cu schimbãtor de regim "marfã-persoane" (G-P), "marfã-persoane-rapid" (G-P-R), "persoane-rapid" (P-R), "marfã-persoane-rapid-magneticã" (GP-R-Mg) sau "persoane-rapid-magneticã" (P-R-Mg), iar mânerul schimbãtorului de regim trebuie sã fie aşezat în poziţie corespunzãtoare trenului remorcat.
(8) Când în compunerea trenului de cãlãtori intrã şi vagoane cu frânã cu acţiune înceatã, fãrã schimbãtor de regim "G-P", frânele automate ale acestora se izoleazã, aceste vehicule rãmânând numai cu conductã generalã de trecere.
(9) În compunerea trenurilor de marfã se admit atât frâne cu acţiune rapidã (G-P), cât şi frâne cu acţiune înceatã (G).
(10) În cazul de la alin. (9) toate frânele de tipul predominant, cu care se realizeazã tonajul frânat real mai mare, vor fi fãcute active, iar cele de tipul nepredominant se vor izola, avându-se în vedere ca acestea sã fie intercalate în compunerea trenurilor cât mai uniform.
(11) Mânerul triplelor valve cu acţiune rapidã, tip Westinghouse, se manipuleazã în poziţia de frânare de serviciu.
(12) La manevrã sunt utilizate urmãtoarele sisteme de frânare:
a) frânarea manualã, folosindu-se frâne de mânã:
b) frânarea mixtã, folosindu-se frâne de mânã şi frâne automate, când nu se asigurã procentul de masã frânatã cu frânele active de mânã;
c) frânarea automatã, la manevrarea trenurilor sau a grupelor de vagoane la care s-a fãcut proba frânei sau numai verificarea funcţionãrii frânelor automate la vagoanele care trebuie sã asigure procentul de masã frânatã necesar;
d) frânarea cu frâna de cale;
e) frânarea cu saboţi de mânã.
(13) În cazul prevãzut la alin. (12) lit. b) se verificã funcţionarea frânelor automate în acţiune, printr-o frânare de serviciu urmatã de verificarea strângerii şi slãbirii acestor frâne de cãtre conducãtorul manevrei sau un agent autorizat din partida de manevrã; frânele de mânã active trebuie sã asigure frânarea vagoanelor care nu se vor frâna automat.

§.1. Frâna activã
ART. 21
(1) Un vehicul feroviar din compunerea trenului se considerã:
a) cu frânã automatã activã, când frâna automatã este în stare corespunzãtoare de funcţionare şi este în acţiune;
b) cu frânã de mânã activã, când aceasta este în stare corespunzãtoare de funcţionare şi dacã este deservitã de agent autorizat.
(2) Dacã sunt îndeplinite concomitent condiţiile prevãzute la alin. (1), vehiculul se considerã cu frâna activã,
(3) Excepţie de la prevederile alin. (2) o constituie trenurile de marfã în compunerea cãrora intrã vehicule feroviare echipate atât cu frânã cu acţiune rapidã cât şi vehicule feroviare echipate cu frânã cu acţiune înceatã, care nu permit schimbarea regimului de frânare, caz în care se procedeazã conform art. 20, alin. (10) din prezentul regulament, precum şi vagoanele încãrcate cu mãrfuri periculoase din categoria explozibililor a cãror frânã automatã trebuie sã fie izolatã şi mânerul robinetului de izolare sigilat.
(4) Frânele de mânã şi de ţintuire în stare corespunzãtoare de funcţionare ale vehiculelor feroviare, trebuie sã asigure menţinerea pe loc a trenului pe panta caracteristicã a secţiei de circulaţie. Când frânele de mânã nu sunt suficiente, diferenţa se completeazã cu saboţi de mânã.
(5) Toate frânele automate în stare corespunzãtoare de funcţionare ale vehiculelor feroviare care intrã în compunerea unui tren, trebuie puse în acţiune.

SECŢIUNEA a 2-a
Masa frânatã a vehiculelor feroviare

§.1. Masa frânatã a unui vehicul feroviar
ART. 22
(1) Masa frânatã a unui vehicul feroviar dotat cu echipamente de frânã reprezintã o mãrime care caracterizeazã capacitatea de frânare a vehiculului.
(2) Masa frânatã se exprimã în tone şi se stabileşte pentru fiecare tip de vehicul feroviar la construcţie, la reparaţia capitalã - RK - sau la modernizare.

§.2. Masa frânatã la vagoanele de cãlãtori în cazul frânãrii automate
ART. 23
(1) La vagoanele pe douã osii masa frânatã este egalã cu tara, indiferent dacã vagonul este gol sau încãrcat.
(2) La vagoanele pe patru sau mai multe osii care nu sunt echipate cu schimbãtor de regim "G-P", "G-P-R", "P-R", "G-P-R-Mg", indiferent dacã vagonul este gol sau încãrcat, masa frânatã este egalã cu tara.
(3) La vagoanele pe patru sau mai multe osii echipate cu schimbãtor de regim "G-P", "G-P-R", "P-R", "G-P-R-Mg", indiferent dacã vagonul este gol sau încãrcat, masa frânatã este egalã cu:
a) cifra indicatã în dreptul literei G, când vagonul circulã în tren de marfã şi mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "G";
b) cifra indicatã în dreptul literei P, când vagonul circulã în tren de cãlãtori şi mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "P";
c) cifra marcatã cu alb, sau indicatã în dreptul literei R încadratã în chenar, când vagonul circulã în tren de cãlãtori şi mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "R", iar acceleratorul de frânare nu este în acţiune;
d) cifra indicatã în dreptul literei R, neîncadratã în chenar sau cifra marcatã cu roşu într-un dreptunghi de culoare albã, când vagonul circulã în tren de cãlãtori, mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "R" şi acceleratorul de frânare este în acţiune;
e) cifra indicatã în dreptul inscripţiei Mg când vagonul circulã în tren de cãlãtori şi mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "Mg".
(4) La vagoanele echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura, când pe pereţii laterali ai vagonului este inscripţionatã numai masa frânatã maximã a vagonului, masa frânatã este egalã cu:
a) tara, când vagonul este gol;
b) tara plus încãrcãtura, când vagonul este încãrcat, fãrã depãşirea valorii maxime a masei frânate înscrisã pe vagon.
(5) La vagoanele etajate individuale seria 2626, masele frânate exprimate în tone. pentru situaţia vagonului "gol" sau "încãrcat", pentru fiecare boghiu, sunt inscripţionate pe pereţii laterali ai vagonului în dreptul boghiurilor, masa frânatã totalã a vagonului obţinându-se prin însumarea maselor frânate ale ambelor boghiuri.
(6) La vagoanele etajate seria 2647 înzestrate cu schimbãtor de regim "marfã-persoane" (G-P), indiferent dacã vagonul este gol sau încãrcat masa frânatã este egalã cu:
a) cifra indicatã în dreptul literei G, când vagonul circulã în tren de marfã şi mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "G";
b) cifra indicatã în dreptul literei P, când vagonul circulã în tren de cãlãtori şi mânerul schimbãtorului de regim este manipulat în poziţia "P".
(7) La trenurile etajate masa frânatã pentru situaţiile "gol" şi "încãrcat" se obţine prin însumarea maselor frânate ale tuturor boghiurilor cu frânã automatã activã care sunt inscripţionate pe pereţii laterali ai vagoanelor, în dreptul boghiurilor.
(8) În cazul defectãrii frânei automate a unui boghiu, masa frânatã a acestuia se scade din masa frânatã totalã a trenului etajat, iar frâna boghiului în cauzã se izoleazã.

§.3. Masa frânatã la vagoanele de cãlãtori în cazul frânãrii manuale
ART. 24
(1) Valoarea masei frânate cu frâna de mânã la vagoanele de cãlãtori este de regulã înscrisã pe vagon.
(2) Când valoarea masei frânate nu este înscrisã pe vagon, aceasta este egalã cu:
a) tara, când frâna de mânã acţioneazã pe toate roţile vagonului, cu condiţia ca masa frânatã sã nu depãşeascã valoarea de 15 t;
b) tara care revine unui boghiu, când frâna de mânã acţioneazã pe un boghiu, cu condiţia ca masa frânatã sã nu depãşeascã valoarea de 15 t.

§.4. Masa frânatã la vagoanele de marfã în cazul frânãrii automate
ART. 25
(1) La vagoanele care nu sunt echipate cu schimbãtor de regim "gol încãrcat" indiferent dacã vagonul este gol sau încãrcat, masa frânatã este egalã cu tara.
(2) La vagoanele echipate cu schimbãtor de regim "gol-încãrcat" cu o singurã poziţie pentru "încãrcat" masa frânatã este egalã cu:
a) valoarea înscrisã în partea stângã de sus a tãbliţei schimbãtorului de regim "gol-încãrcat" când vagonul este gol, respectiv încãrcat, şi masa lui totalã este sub valoarea masei de comutare, mânerul schimbãtorului de regim manipulându-se în poziţia "gol";
b) valoarea înscrisã în partea dreaptã de sus a tãbliţei schimbãtorului de regim "gol-încãrcat" când vagonul este încãrcat şi masa lui totalã este egalã sau mai mare decât masa de comutare, mânerul schimbãtorului de regim manipulându-se în poziţia "încãrcat".
(3) La vagoanele echipate cu schimbãtor de regim "gol-încãrcat" cu mai multe poziţii pentru "încãrcat" masa frânatã este egalã cu:
a) valoarea înscrisã în partea stângã de sus a tãbliţei schimbãtorului de regim "gol-încãrcat", de deasupra inscripţiei "gol" când vagonul este gol sau încãrcat şi masa lui totalã este sub valoarea celei mai mici dintre masele de comutare, mânerul schimbãtorului de regim fiind aşezat în poziţia "gol";
b) valoarea înscrisã în partea dreaptã de sus a tãbliţei schimbãtorului de regim "gol-încãrcat" de deasupra inscripţiei "1/2 încãrcat", respectiv "încãrcat" când vagonul este încãrcat, şi masa lui totalã este egalã sau mai mare decât una din masele de comutare, mânerul schimbãtorului de regim fiind aşezat în poziţia "1/2 încãrcat" sau "încãrcat", astfel ca indicatorul de la partea inferioarã a mânerului schimbãtorului de regim sã arate masa de comutare respectivã.
(4) La vagoanele echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura, la care masa frânatã maximã împreunã cu tipul sistemului de frânare sunt înscrise pe vagon într-un chenar, masa frânatã este egalã cu:
a) tara, când vagonul este gol;
b) tara plus încãrcãtura, când vagonul este încãrcat, cu condiţia ca aceasta sã nu depãşeascã valoarea masei frânate maxime înscrisã pe vagon;
c) valoarea masei frânate maxime înscrisã pe vagon, când vagonul este încãrcat dar masa totalã a lui este egalã sau mai mare decât valoarea masei frânate maxime înscrisã pe vagon.
(5) La vagoanele de marfã echipate cu dispozitiv de comandã automatã a schimbãtorului de regim "gol-încãrcat", la care valorile maselor frânate corespunzãtoare poziţiilor "gol-încãrcat" şi de comutare sunt înscrise într-un chenar, în apropierea inscripţiei referitoare la tipul sistemului de frânare, masa frânatã este egalã cu:
a) valoarea masei înscrise în partea stângã de sus a chenarului, corespunzãtoare stãrii goale a vagonului, când vagonul este gol sau încãrcat, dar valoarea masei totale a lui este sub valoarea masei de comutare înscrisã în partea de mijloc-jos a chenarului;
b) valoarea masei înscrise în partea dreaptã de sus a chenarului, corespunzãtoare stãrii încãrcate a vagonului, când vagonul este încãrcat, dar valoarea masei totale a lui este egalã sau mai mare decât valoarea masei de comutare înscrisã în partea de mijloc-jos a chenarului.

§.5. Masa frânatã la vagoanele de marfã în cazul utilizãrii frânei de mânã sau de ţintuire
ART. 26
(1) La vagoanele care nu sunt echipate cu schimbãtor de regim "gol-încãrcat" şi masa frânatã este înscrisã pe vagon, indiferent dacã vagonul este gol sau încãrcat, aceasta este egalã cu valoarea înscrisã pe vagon.
(2) La vagoanele echipate cu schimbãtor de regim "gol-încãrcat" şi masa frânatã nu este înscrisã pe vagon, aceasta este egalã cu:
a) 20 t când vagonul este gol, cu condiţia ca tara sã nu depãşeascã aceastã valoare;
b) 20 t când vagonul este încãrcat, cu condiţia ca tara plus încãrcãtura sã nu depãşeascã aceastã valoare.
(3) La vagoanele echipate cu schimbãtor de regim "gol-încãrcat" şi masa frânatã este înscrisã pe vagon, aceasta este egalã cu cifrele înscrise în chenarul alb (în cazul frânei de mânã) sau în chenarul roşu (în cazul frânei de ţintuire).
(4) La vagoanele transpuse sau de cale largã masa frânatã este egalã cu:
a) 10 tone când vagonul este gol;
b) 15 tone când vagonul este încãrcat.
(5) În cazul când nu se realizeazã strângerea tuturor saboţilor pe roţile vagonului prin strângerea frânelor de mânã, frâna de mânã respectivã se considerã defectã şi nu se ia în calculul frânãrii pentru menţinerea pe loc a trenului.
(6) În cazul în care frânele de mânã şi de ţintuire nu sunt suficiente pentru asigurarea menţinerii pe loc a trenului, se admite ca diferenţa pânã la tonajul necesar de frânat sã se completeze cu saboţi de mânã, având în vedere cã un sabot echivaleazã cu 10 tone de masã frânatã.

§.6. Masa frânatã pentru automotoare, remorci de automotor şi rame electrice
ART. 27
(1) Când masa frânatã nu este înscrisã pe cutia automotorului, remorcilor de automotor şi ramei electrice, masa frânatã se stabileşte astfel:
a) la automotoare, în cazul frânãrii automate conform reglementãrilor specifice în vigoare, iar în cazul frânãrii manuale se stabileşte în acelaşi mod ca şi la vagoanele de cãlãtori;
b) la remorcile de automotor şi la ramele electrice, masa frânatã atât pentru frânarea automatã cât şi pentru frânarea manualã, se stabileşte în acelaşi mod ca şi la vagoanele de cãlãtori.
(2) Când masa frânatã este înscrisã pe cutia automotorului, a remorcii de automotor sau a ramei electrice, masa frânatã atât pentru frânarea automatã cât şi pentru cea manualã este trecutã în dreptul literei de la schimbãtorul de regim "G-P", "G-P-R", "P-R+Mg", care indicã regimul în care circulã respectivul vehicul.

§.7. Masa frânatã la locomotivele care nu sunt în acţiune în tren
ART. 28
La locomotivele care nu sunt în acţiune în tren şi masa frânatã nu este înscrisã pe cutia locomotivei, masa frânatã este prevãzutã în Anexa 4.

SECŢIUNEA a 3-a
Tonajul frânat real şi tonajul necesar de frânat al unui tren

ART. 29
(1) Tonajul frânat real al unui tren este suma maselor frânate, exprimate în tone, ale tuturor vehiculelor echipate cu frânã automatã activã care intrã în compunerea trenului, fãrã locomotivele în acţiune.
(2) Tonajul necesar de frânat este tonajul minim care trebuie sã fie frânat la un tren pentru realizarea procentului de masã frânatã stabilit şi se calculeazã cu formula:



tonajul tonajul trenului x procentul de masã frânatã stabilit
necesar = ─────────────────────────────────────────────────────
de frânat 100



(3) La stabilirea tonajului necesar de frânat şi a tonajului frânat real la trenurile de cãlãtori, se va lua în calcul şi numãrul de vagoane, exprimat în osii, ce pot fi încãlzite în funcţie de sursa de energie conform Anexei 15.
(4) La orice tren, tonajul frânat real trebuie sã fie mai mare sau cel puţin egal cu tonajul necesar de frânat.

§.1. Procentul de masã frânatã în circulaţia trenurilor
ART. 30
(1) Procentul de masã frânatã reprezintã masa exprimatã în tone necesarã a fi frânatã ce revine fiecãrei 100 tone din masa brutã a trenului, pentru asigurarea opririi trenului pe drumul de frânare stabilit.
(2) Pentru determinarea procentului de masã frânatã minim necesar care trebuie asigurat fiecãrui tren se utilizeazã tabelele de frânare din Anexele 16'f731.
(3) Pentru un anumit drum de frânare procentul de masã frânatã de la alin. (2) depinde de panta caracteristicã, de viteza trenului şi de tipul frânei.
(4) Procentul de masã frânatã minim necesar asigurã oprirea trenului pe distanţa corespunzãtoare drumului de frânare la panta caracteristicã şi la viteza stabilitã, numai din momentul trecerii mânerului robinetului mecanicului în poziţia de frânare rapidã.
(5) Procentele de masã frânatã minime necesare şi care se trec în livretele de mers, în funcţie de felul trenului, sunt urmãtoarele:
a) trenuri directe de marfã frânate cu frâna automatã tip marfã "G":
- 50% pentru circulaţia cu viteza maximã de 80 km/h;
b) trenuri directe de marfã frânate cu frânã automatã tip cãlãtori "P":
- 65% pentru circulaţia cu viteza maximã de 100 km/h şi lungimea trenului de pânã la 500 m;
- 69% pentru circulaţia cu viteza maximã de 100 km/h şi lungimea trenului mai mare de 500 m şi mai micã de 600 m;
- 72% pentru circulaţia cu viteza maximã de 100 km/h şi lungimea trenului cuprinsã între 600 şi 700 m;
- 90% pentru circulaţia cu viteza maximã de 120 km/h şi lungimea trenului mai micã sau egalã cu 500 m;
- 95% pentru circulaţia cu viteza maximã de 120 km/h şi lungimea trenului cuprinsã între 500 şi 600 m;
c) trenuri locale de marfã şi convoaie de manevrã în complexe frânate cu frânã automatã tip marfã "G":
- 45% pentru circulaţia cu viteza maximã de 70 km/h pentru trenuri locale şi convoaie de manevrã în complexe;
d) trenuri directe de marfã formate din vagoane transpuse şi vagoane de ecartament normal frânate cu frânã automatã tip marfã "G":
- 45% pentru circulaţia cu viteza maximã de 70 km/h;
e) trenuri directe de marfã formate numai din vagoane transpuse încãrcate:
- 40% pentru circulaţia cu viteza maximã de 70 km/h;
f) convoaie de manevrã pentru calea largã:
- 33% pentru circulaţia cu viteza maximã de 30 km/h;
g) trenurile de cãlãtori frânate cu frânã automatã tip cãlãtori:
- 179% pentru circulaţia cu viteza maximã 160 km/h;
- 126% pentru circulaţia cu viteza maximã 140 km/h;
- 120% pentru circulaţia cu viteza maximã 120 km/h;
- 85% pentru circulaţia cu viteza maximã 100 km/h.
(6) Se interzice îndrumarea trenurilor din staţiile de formare, precum şi din staţiile din parcurs unde compunerea trenurilor se modificã, dacã nu au asigurate cel puţin procentele de masã frânatã prevãzute în livretele de mers pe întreaga distanţã de circulaţie a trenului.
(7) Procentul de masã frânatã care se trece în livretele de mers, pentru trenurile de marfã care circulã pe secţiile de circulaţie cu pante mari prevãzute în Anexa 12, din motive de siguranţã, trebuie sã fie cu cel puţin 5% mai mare decât cel rezultat din tabelele de frânare.
(8) Procentul de masã frânatã la trenul cu vagoane şi/sau boghiuri speciale este cel prevãzut în mersul trenului şi se calculeazã în baza tabelelor din Anexele 23 şi 24.
(9) Dacã în parcurs se defecteazã sau se izoleazã frânele automate ale unor vehicule din compunerea trenului, se calculeazã tonajul frânat real, procentul real de masã frânatã şi se verificã cu valorile din Anexele 16'f731; continuarea mersului se va face numai în condiţiile art. 83 şi 84 din prezentul regulament.
(10) Procentul real de masã frânatã al trenului se calculeazã cu formula:



Procentul tonajul frânat real
real de masã = ───────────────────── X 100
frânatã tonajul trenului



§.2. Procentul de masã frânatã la manevrã
ART. 31
(1) Indiferent de sistemul de frânare utilizat la manevrã, în toate cazurile trebuie sã se asigure procentul de masã frânatã corespunzãtor spaţiului rezervat manevrei, declivitãţii liniei pe care se executã manevra, vitezei maxime admise şi condiţiilor locale prevãzute în PTE.
(2) În cazul frânãrii manuale şi frânãrii mixte, se acţioneazã în primul rând frânele de mânã ale vagoanelor încãrcate, mânerele schimbãtoarelor de regim "gol-încãrcat" de la vagoanele cu frâne automate active se manipuleazã în poziţia corespunzãtoare stãrii de încãrcare a vagonului, iar schimbãtoarele de regim "G-P", "G-P-R" sau "G-P-R-Mg" se vor manipula în poziţia "G".
(3) Tonajul maxim cu care se executã manevra, procentul de masã frânatã care trebuie asigurat convoiului de manevrã, precum şi modul cum se realizeazã acestea se stabilesc în PTE.

§.3. Drumul de frânare
ART. 32
(1) Drumul de frânare este drumul parcurs de tren din momentul manipulãrii mânerului robinetului mecanicului în poziţia de frânare rapidã, de la viteza maximã prevãzutã în livret, pânã la oprirea completã a trenului.
(2) Pe pantele mari prevãzute în Anexa 12, în cazul trenurilor care au în compunere vagoane echipate cu instalaţii de frânã proporţionalã cu încãrcãtura, la stabilirea procentului de masã frânatã se folosesc Anexele 25'f731.
(3) Vitezele maxime care se trec în livretele de mers se stabilesc în funcţie de panta caracteristicã, de tipul trenului, de procentul de masã frânatã, drumul de frânare şi tipul frânei, pe baza Anexelor 16'f731.
(4) Secţiile de circulaţie pe care vitezele maxime sunt stabilite pentru drumul de frânare de 700 m, de 1000 m şi de 1200 m, se trec în livretele de mers.
(5) Pentru frânãrile de serviciu, distanţa pe care se opreşte trenul este mai mare decât drumul de frânare corespunzãtor vitezei maxime din livret şi este determinatã de situaţia concretã a fiecãrui tren, depinzând de viteza efectivã în momentul acţionãrii frânei, de profilul liniei - pantã, rampã -, de procentul de masã frânatã, tipul frânei, compunerea trenului şi condiţiile atmosferice.
(6) Drumurile de frânare de 1.200 m şi 1.000 m din prezentul regulament se folosesc pentru pante caracteristice de pânã la 15 la mie (inclusiv), iar drumul de frânare de 700 m se foloseşte pentru pante caracteristice mai mari de 15 la mie şi pe secţiile de circulaţie unde condiţiile o impun.

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea frânelor active la trenurile de marfã şi deservirea lor de cãtre agenţi

ART. 33
(1) Vagoanele cu frânã automatã activã, precum şi cele cu frânã de mânã activã trebuie sã fie aranjate în corpul trenului cât mai uniform.
(2) În trenurile de marfã nu trebuie sã se gãseascã unul sau mai multe grupuri de vagoane numai cu conductã generalã de trecere, fiecare grup cu un numãr total de osii mai mare de:
a) 12 osii, între locomotivã şi primul vagon cu frânã automatã activã, precum şi în corpul trenului, între douã vagoane cu frânã automatã activã, pentru trenurile de marfã indiferent de rangul în care s-a prevãzut sã circule;
b) 4 osii înaintea ultimelor 3 vagoane din tren care trebuie sã aibã frâne automate active, pentru trenurile de marfã care nu circulã în rangul VII;
c) 4 osii înaintea vagonului de semnal, pentru trenurile de marfã prevãzute sã circule în rangul VII, numai dacã sunt deservite de cel puţin un agent cu atribuţii pentru menţinerea pe loc a trenului cu frâne de mânã şi pentru asigurarea vagoanelor contra fugirii.
(3) Toate trenurile de marfã deservite de agenţi la urmã vor avea vagon de semnal cu gheretã de frânã corespunzãtoare în care va lua loc agentul.

SECŢIUNEA a 5-a
Condiţii pentru introducerea unor vehicule feroviare în trenurile de cãlãtori şi de marfã

§.1. Introducerea vagoanelor de marfã în trenurile de cãlãtori
ART. 34
(1) Este interzis a se introduce vagoane de marfã goale sau încãrcate în trenurile de cãlãtori, cu excepţia trenurilor de persoane, la care se admite ataşarea vagoanelor încãrcate cu anumite mãrfuri, în condiţiile stabilite prin convenţii încheiate între operatorii de transport feroviar.
(2) Vagoanele prevãzute la alin. (1) trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute în Anexa 2 şi se ataşeazã la urma trenului.
(3) Excepţie de la prevederile alin. (2) fac vagoanele de marfã cu 4 sau mai multe osii, care se pot introduce imediat dupã locomotivã sau locomotivele în acţiune din capul trenului, cu condiţia ca în perioada de încãlzire acestea sã aibã şi conductã de trecere pentru încãlzire.
(4) Numãrul maxim de osii al vagoanelor de marfã care se admite a fi ataşate sau introduse la un tren de persoane, este de 8 osii.
(5) Numãrul total de osii al unui tren de persoane în care s-au introdus vagoane de marfã, nu trebuie sã depãşeascã pe cel admis pentru circulaţia trenurilor de cãlãtori, iar tonajul trenului nu trebuie sã depãşeascã tonajul prevãzut în livretul de mers pentru trenul respectiv.
(6) Procentul real de masã frânatã stabilit dupã ataşarea vagoanelor de marfã, trebuie sã fie cel puţin egal cu procentul de masã frânatã prevãzut în livret pentru trenul respectiv, pe porţiunea de linie pe care circulã vagoanele de marfã introduse în tren.
(7) La vagoanele de marfã care se ataşeazã la urma trenurilor de persoane, se admite ca acestea sã nu fie echipate cu semnal de alarmã.

§.2. Ataşarea automotoarelor şi remorcilor de automotor la trenuri, ca vehicule remorcate
ART. 35
(1) Automotoarele şi remorcile de automotor se pot ataşa la urma trenurilor de cãlãtori sau de marfã fãrã a depãşi numãrul maxim de 8 osii.
(2) Când trenul are locomotivã împingãtoare legatã la tren şi frânã, automotoarele şi remorcile de automotor se ataşeazã dupã locomotiva împingãtoare.
(3) Ataşarea automotoarelor şi remorcilor de automotor este interzisã când locomotiva împingãtoare este nelegatã la tren.
(4) În toate cazurile de ataşare a ramelor electrice, a automotoarelor şi remorcilor de automotor la trenuri, conducta de aer a acestora se leagã la conducta generalã a trenului, iar frâna automatã se activeazã.
(5) Automotoarele care se transportã la atelierele de reparaţii în stare rece vor avea axele cardanice demontate.
(6) Automotoarele şi ramele electrice care se transportã în stare rece vor avea însoţitor pentru manipularea frânei de mânã, supravegherea acestora şi manipularea în caz de nevoie a stingãtoarelor de incendiu.

§.3. Aranjarea în trenurile de cãlãtori şi de marfã a locomotivelor care nu sunt în acţiune
ART. 36
(1) Locomotivele care nu sunt în acţiune se vor aranja în compunerea trenurilor astfel:
a) în trenurile de cãlãtori cel mult douã locomotive, aşezate imediat dupã locomotiva de remorcare a trenului cu respectarea strictã a condiţiilor privind: tonajul maxim, viteza maximã, procentul de masã frânatã şi asigurarea încãlzirii vagoanelor trenurilor;
b) în trenurile de marfã numai în prima jumãtate a trenului, cuplate cel mult douã între ele sau despãrţite între ele prin grupuri de vagoane cu un numãr minim de 12 osii; dacã trenul este remorcat cu o singurã locomotivã în cap se admite ca cel mult douã locomotive ce nu sunt în acţiune, sã fie aşezate imediat dupã locomotiva de remorcare a trenului.
(2) Când peste unele poduri nu se permite circulaţia trenurilor cu douã locomotive cuplate între ele, atunci locomotivele se aranjeazã fiecare separat, despãrţite între ele prin grupuri de vagoane cu un numãr minim de 20 osii, iar la trenurile de cãlãtori nu se vor ataşa locomotive care nu sunt în acţiune.
(3) Pentru aranjarea locomotivelor în trenuri se procedeazã în felul urmãtor:
a) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip Westinghouse, se manipuleazã robinetul "R-M" în poziţia "închis", iar mânerul robinetului mecanicului în poziţia I;
b) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip Knorr se manipuleazã robinetul de izolare din corpul robinetului mecanicului în poziţia "închis", iar mânerul robinetului mecanicului în poziţia I;
c) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip KD2, se manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia a III-a şi se blocheazã;
d) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip Knorr FHD4-EP, se roteşte cheia de izolare a rezervorului principal de conducta generalã în poziţia "închis";
e) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip St-60, se manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia a IV-a;
f) schimbãtoarele de regim "G-P" sau "G-P-R" se manipuleazã în poziţia corespunzãtoare tipului de tren.
(4) Fiecare locomotivã trebuie sã aibã însoţitor instruit care sã cunoascã modul de manipulare a frânei de mânã, modul de ungere, supravegherea locomotivei şi manipularea în caz de nevoie a stingãtoarelor de incendiu.
(5) La locomotivele electrice şi diesel echipate cu robinet de comutare "tracţiune-remorcat", acesta se manipuleazã în poziţia "remorcat".
(6) Locomotivele diesel cu transmisie mecanicã sau hidraulicã cu biele de acţionare, se transportã în tren de marfã cu bielele motoare demontate.
(7) Locomotivele diesel cu transmisie hidraulicã fãrã biele de acţionare, se pot transporta în tren de marfã, numai cu mufa de regim blocatã în poziţia neutrã.
(8) Masa proprie a locomotivelor care nu sunt în acţiune, se ia în calcul la stabilirea tonajului trenului, iar masa frânatã a acestora se ia în calcul la tonajul frânat al trenului.
(9) Locomotivele care nu sunt în acţiune vor circula în trenuri a cãror vitezã maximã nu depãşeşte viteza maximã constructivã a acestora.

SECŢIUNEA a 6-a
Condiţii tehnice impuse ultimului vagon din tren

ART. 37
(1) Ultimul vagon al fiecãrui tren, numit vagon de semnal, trebuie sã fie echipat cu frânã activã, semnal de alarmã în stare corespunzãtoare de funcţionare şi sã fie semnalizat conform prevederilor Regulamentului de semnalizare CFR.
(2) În cazul trenurilor mixte şi de marfã, ultimul vagon din tren trebuie sã fie dotat şi cu gheretã de frânã, dacã are agent la urma trenului.
(3) La trenurile convoaie de manevrã prevãzute în livretele de mers sã circule pe toatã distanţa cu locomotivã împingãtoare legatã la tren şi frânã, se admite ca acestea sã circule fãrã ca ultimul vagon sã îndeplineascã condiţiile impuse vagonului de semnal.
(4) Dacã trenul îşi schimbã în parcurs sensul de mers, acesta trebuie sã aibã la ambele capete câte un vagon care sã îndeplineascã condiţiile impuse vagonului de semnal.
(5) La trenurile de marfã, dupã vagonul de semnal se poate ataşa un singur vehicul feroviar cu cel mult 6 osii sau douã vehicule feroviare legate între ele prin încãrcãturã comunã sau prin bare de prelungire, însã cel mult 8 osii, care nu corespund condiţiilor tehnice ca sã poatã circula în corpul trenului.
(6) Procentul real de masã frânatã stabilit dupã ataşarea vehiculelor feroviare de la alin. (5), trebuie sã fie cel puţin egal cu procentul de masã frânatã din livretul de mers pentru trenul respectiv.
(7) Vagoanele ataşate dupã ultimul vagon al trenului trebuie sã asigure menţinerea pe loc a lor pentru panta caracteristicã de pe secţia respectivã, prin strângerea frânelor de mânã proprii.
(8) La trenurile de marfã care circulã fãrã agent la urmã, se admite ca ultimul vagon sã nu fie echipat cu semnal de alarmã.

SECŢIUNEA a 7-a
Condiţii de circulaţie a trenurilor formate din locomotive

§.1. Condiţii de circulaţie a trenurilor formate din locomotive care nu sunt în acţiune
ART. 38
(1) Locomotivele care nu sunt în acţiune pot circula într-o grupã de maxim şase locomotive inclusiv locomotiva de remorcare, dacã schema de încãrcare a podurilor permite aceasta.
(2) Când schema de încãrcare a podurilor nu permite circulaţia a douã locomotive cuplate între ele, transportul locomotivelor se face în trenuri de marfã, conform condiţiilor prevãzute la art. 36 din prezentul regulament.
(3) Trenurile formate din locomotive care nu sunt în acţiune se pregãtesc şi vor circula în aceleaşi condiţii ca şi în cazul când sunt transportate în tren de marfã.
(4) Trenul format din locomotive care nu sunt în acţiune va fi frânat automat, cu toate frânele automate active.
(5) La fiecare locomotivã care nu este în acţiune şi se transportã în tren format din locomotive, se repartizeazã câte un însoţitor care cunoaşte tipul de locomotivã pe care o însoţeşte, pentru:
a) manipularea frânei de mânã;
b) manipularea schimbãtoarelor de regim "G-P" sau "G-P-R";
c) supravegherea şi ungerea locomotivei;
d) manipularea stingãtoarelor de incendiu;
e) manipularea semnalului de alarmã în caz de nevoie.

§.2. Condiţii de circulaţie a trenurilor formate din locomotive în stare de serviciu
ART. 39
(1) Circulaţia locomotivelor în stare de serviciu se admite în trenuri formate din cel mult şase locomotive, îndrumarea lor fãcându-se în conformitate cu mersul trenurilor de marfã.
(2) Trenul format din locomotive în stare de serviciu trebuie sã aibã conductã generalã de aer pe toatã lungimea lui, iar frânele automate ale tuturor locomotivelor şi ale tenderelor sã fie active.
(3) La trenurile formate din locomotive în stare de serviciu nu se mai face calculul frânãrii, procentul de masã frânatã fiind asigurat.
(4) Viteza maximã de circulaţie a trenurilor formate din locomotive în stare de serviciu este corespunzãtoare vitezei de circulaţie a trenului de marfã în condiţiile stabilite în livretul de mers, fãrã a se depãşi vitezele maxime prevãzute în Anexa 8 şi viteza maximã din construcţie a locomotivei care are viteza cea mai micã din tren.
(5) Trenurile formate din maxim trei locomotive în stare de serviciu pot fi îndrumate şi în trasa trenurilor de cãlãtori, cu condiţia sã nu se depãşeascã vitezele maxime prevãzute în Anexa 8.
(6) Locomotivele care nu sunt prevãzute în Anexa 8, pot circula în trenuri cu viteza prevãzutã în instrucţiunile proprii de întreţinere, exploatare şi deservire ale acestora.

SECŢIUNEA a 8-a
Cuplarea, legarea şi dezlegarea vehiculelor feroviare motoare la şi de la tren şi a vehiculelor feroviare remorcate între ele

ART. 40
(1) Cuplarea vehiculelor motoare la trenurile de cãlãtori, mixte sau la vagoane ocupate cu oameni se executã pe baza semnalelor date de cãtre un agent al trenului sau un alt agent al OTF.
(2) Cuplarea vehiculelor motoare la trenuri se executã cu deosebitã atenţie în scopul evitãrii tamponãrii trenului de cãtre vehiculul feroviar motor.
(3) Dacã trenul la care urmeazã sã se cupleze vehiculul feroviar motor este acoperit cu discuri roşii, mecanicul va opri vehiculul motor în faţa discului şi va cupla la tren numai dupã ridicarea acestuia de cãtre agentul OTF.
(4) În toate cazurile când trebuie cuplat la tren, vehiculul feroviar motor va fi oprit cu cel puţin 2 m înaintea primului vehicul remorcat al trenului, dupã care se va face cuplarea acestuia la tren.
(5) Legarea vehiculelor motoare la trenuri sau între ele, indiferent de tipul acestora locomotive cu vagon WIT sau fãrã, automotoare, precum şi dezlegarea lor se executã de cãtre personalul OTF.
(6) Dupã legarea la tren a locomotivei şi asigurarea ei contra fugirii, mecanicul verificã dacã legarea acesteia de primul vehicul remorcat din tren s-a executat regulamentar, astfel:
a) cupla locomotivei este activã şi strânsã cu 1-2 rotaţii dupã atingerea discurilor tampoanelor la trenurile de cãlãtori, iar la trenurile de marfã pânã la atingerea discurilor tampoanelor; cupla rãmasã liberã trebuie pusã în cârligul de repaus, iar dacã acesta lipseşte, se va scurta prin înşurubare completã;
b) tuburile de aer sunt cuplate etanş şi robinetele frontale de aer deschise;
c) la trenurile de cãlãtori încãlzite cu abur, tubul de abur este cuplat etanş şi cupla electricã este asiguratã;
d) la trenurile cu încãlzire electricã, conducta generalã de înaltã tensiune a trenului a fost legatã la vehiculul feroviar motor conform prevederilor din reglementãrile specifice. Legarea conductei generale de înaltã tensiune a trenului la locomotiva de remorcare se executã în tot timpul anului, indiferent de perioada de încãlzire, pentru asigurarea tensiunii de 1500 V necesarã funcţionãrii instalaţiilor de climatizare, precum şi alimentãrii surselor de producere a tensiunilor pentru serviciile auxiliare cu care sunt dotate vagoanele;
e) diferenţa de înãlţime între centrele tampoanelor sã nu fie mai mare de 100 mm, respectiv 90 mm între centrele tampoanelor ultimului vagon şi tampoanelor locomotivei împingãtoare;
f) dacã trenul are vagon WIT, mecanicul de locomotivã verificã legarea dintre vagonul WIT şi primul vagon din tren.
(7) Legarea vehiculelor feroviare echipate cu cuplã automatã de vehiculele feroviare echipate cu cuple cu şurub, se efectueazã printr-un dispozitiv de cuplare numit cuplã mixtã de tracţiune, caz în care ambele vehicule legate trebuie sã fie prevãzute cu tampoane; excepţie fac automotoarele echipate cu cuplã automatã.
(8) Legarea între locomotive şi vagoanele de cãlãtori transpuse echipate cu cuplã cu şurub se efectueazã dublu, activându-se ambele cuple, trecând laţul cuplei locomotivei printre eclisele cuplei vagonului transpus. În cazul în care laţul cuplei nu poate fi introdus printre eclise, legarea se efectueazã numai cu cupla locomotivei.
(9) Legarea şi dezlegarea locomotivelor între ele se face de cãtre mecanicul ajutor. Legarea se face de cãtre mecanicul ajutor al locomotivei care staţioneazã, iar dezlegarea se face de mecanicul ajutor de la locomotiva care se detaşeazã. Dacã o locomotivã este condusã în sistem simplificat şi cealaltã în echipã completã, legarea şi dezlegarea locomotivelor se face de mecanicul ajutor. Legarea şi dezlegarea locomotivelor între ele când sunt deservite numai de mecanic, se face de un agent autorizat al OTF.
(10) Dezlegarea locomotivei de la tren se face din ordinul IDM, transmis direct prin instalaţii de telecomunicaţii sau printr-un agent autorizat al OTF şi numai dupã ce garnitura a fost asiguratã contra fugirii. Înainte de dezlegarea locomotivei de la tren, mecanicul va da semnalul "Strânge frâna" cu fluierul locomotivei, atât la trenurile de cãlãtori, cât şi la trenurile de marfã.
(11) Personalul care efectueazã dezlegarea locomotivei împingãtoare legatã la tren şi frânã va pune în cârligul de tracţiune al vagonului de semnal laţul cuplei acestui vagon, semiacuplãrile de aer în suporturile respective şi va semnaliza regulamentar trenul.
(12) Cuplarea sau decuplarea fişei electrice de înaltã tensiune a trenului la şi respectiv de la priza de încãlzire tren a locomotivei de remorcare se executã cu respectarea normelor de securitate şi protecţie a muncii în vigoare.
(13) La trenurile de cãlãtori remorcate cu locomotive electrice, legarea şi dezlegarea cuplelor la vagoane se executã de cãtre agentul OTF, numai dupã ce revizorul tehnic de vagoane, electricianul de vagoane sau în lipsa acestuia şeful de tren, care executã legarea, respectiv dezlegarea fişelor electrice a primit de la mecanicul de locomotivã maneta inversorului de mers, maneta de încãlzire şi cheia de la cupla electricã şi a confirmat verbal cã a fost deconectatã conducta generalã de înaltã tensiune a trenului şi întreruptã la locul unde trebuie sã se execute legarea sau dezlegarea vagoanelor.
(14) La trenurile remorcate cu locomotive de tipul LDE 2100 CP, DHE sau GM, legarea şi dezlegarea cuplelor la vagoane se executã de cãtre agentul OTF numai dupã ce revizorul tehnic de vagoane, electricianul de vagoane sau în lipsa acestora şeful de tren, care executã legarea, respectiv dezlegarea fişelor electrice a primit de la mecanicul de locomotivã cheia de la cupla electricã (numai pentru LDE şi GM), cheia de încãlzire tren şi cheia de pupitru şi a confirmat verbal cã a fost deconectatã conducta generalã de înaltã tensiune a trenului şi întreruptã la locul unde trebuie sã se execute legarea sau dezlegarea vagoanelor.
(15) Cele trei chei prevãzute la alin. (13) şi (14) vor fi pãstrate de cãtre revizorul tehnic de vagoane, electricianul de vagoane sau şeful de tren asupra sa pe toatã durata conectãrii, respectiv deconectãrii fişelor electrice de înaltã tensiune, dupã care vor fi înapoiate mecanicului de locomotivã.
(16) În cazul în care apar defecţiuni la instalaţiile electrice ale vagoanelor cu ocazia cuplãrii fişelor electrice de înaltã tensiune, înainte de remedierea defectelor se va proceda conform alin. (12), (13), (14) şi (15).
(17) Legarea şi dezlegarea vagoanelor între ele se executã de cãtre agenţii autorizaţi ai OTF.
(18) La legarea vagoanelor din trenurile de marfã şi mixte, cupla în funcţiune a aparatului de tracţiune trebuie sã fie strânsã pânã la atingerea discurilor tampoanelor.
(19) La legarea vagoanelor din trenurile de cãlãtori, cupla în funcţiune a aparatului de tracţiune trebuie sã fie strânsã cu încã 1'f72 rotaţii dupã atingerea discurilor tampoanelor; cupla rãmasã liberã se pune în cârligul de repaus, iar în lipsa acestuia se va scurta prin înşurubare completã, cu excepţia cuplei de la vagonul de semnal care va fi pusã în cârligul de tracţiune al acestui vagon.
(20) În toate cazurile, agentul autorizat care a efectuat legarea vehiculelor feroviare din compunerea unui tren va egaliza cuplele de la aceste vehicule feroviare.
(21) Rãspunderea pentru legarea corectã şi starea tehnicã a aparatelor de legare şi de tracţiune ale vehiculelor feroviare din compunerea oricãrui tren revine:
a) mecanicului de locomotivã, pentru legarea vehiculului feroviar motor de primul vehicul remorcat şi pentru starea tehnicã a aparatelor de legare şi de tracţiune ale vehiculului feroviar motor;
b) agentului autorizat al OTF, pentru legarea pe care a efectuat-o vehiculelor feroviare remorcate din tren;
c) revizorului tehnic de vagoane, pentru starea tehnicã a aparatelor de legare şi de tracţiune ale vagoanelor din tren.
(22) În cazul în care revizorul tehnic de vagoane constatã cã trenul este legat necorespunzãtor, va aviza în scris personalul prevãzut la alin. (21) lit. b) pentru efectuarea legãrii corespunzãtoare.

CAP. VI
Probele frânelor la trenuri

ART. 41
(1) Probele de frânã ce se executã la trenuri sunt:
a) proba completã;
b) proba parţialã;
c) proba de continuitate.
(2) Probele de frânã la trenuri se executã:
a) în staţiile cu revizori tehnici de vagoane, de cãtre aceştia;
b) în staţiile unde nu sunt revizori tehnici de vagoane, de cãtre agenţi autorizaţi pentru efectuarea probelor de frânã, aparţinând OTF.
(3) Probele frânelor la automotoarele care circulã fãrã cãlãtori, cu sau fãrã remorci, se executã de cãtre mecanicii respectivi, exceptând cazul când circulã în regim simplificat, iar la trenurile formate din convoaie de locomotive în stare de serviciu, de cãtre mecanicul celei de a doua locomotive.
(4) La trenurile compuse din convoaie de locomotive care nu sunt în acţiune, probele frânelor se executã de cel de al doilea agent autorizat de pe locomotiva care remorcã trenul.
(5) În timpul executãrii probelor de frânã se interzice mecanicului de locomotivã sã pãrãseascã postul de conducere şi sã aibã alte preocupãri în afara celor legate de urmãrirea pe aparatele de bord ale locomotivei a operaţiilor legate de proba frânei.
(6) Probele de frânã la automotoarele şi remorcile de automotor din seria 790 şi DESIRO se executã conform reglementãrilor specifice în vigoare.

SECŢIUNEA 1
Proba completã

ART. 42
Proba completã constã din verificarea funcţionãrii frânelor automate şi de mânã la toate vehiculele feroviare remorcate din compunerea unui tren.

§.1. Cazurile în care se executã proba completã
ART. 43
Proba completã este obligatorie la toate trenurile în urmãtoarele cazuri:
a) în staţiile de compunere a trenurilor;
b) în staţiile cu revizori tehnici de vagoane, premergãtoare staţiilor vârf de pantã, la trenurile de marfã care circulã pe pante mari prevãzute în Anexa 12 şi care parcurg de la staţia de compunere pânã la staţia vârf de pantã o distanţã de minim 300 km şi maxim 350 km, proba executându-se în cadrul reviziei tehnice în tranzit;
c) când trenul a fost oprit în staţie, pe timp de iarnã, mai mult de 1 orã, la o temperaturã sub -15°C, proba executându-se pe baza dispoziţiei date de IDM prin ordin de circulaţie;
d) dupã ataşarea locomotivei de remorcare la un tren care a staţionat într-o staţie, mai mult de 3 ore fãrã locomotivã, indiferent de temperaturã;
e) la depãşiri de semnale fixe de circulaţie care ordonã oprirea sau mãrcilor de siguranţã în condiţii neinstrucţionale, indiferent de natura cauzei care a generat evenimentul feroviar respectiv;
f) la cererea mecanicului de locomotivã sau a revizorului tehnic de vagoane, când aceştia constatã defecţiuni în funcţionarea frânei automate sau efect de frânare necorespunzãtor;
g) la grupe de vehicule feroviare, înaintea ataşãrii sau introducerii lor în trenuri, în staţiile unde existã mijloace tehnice necesare executãrii acestei probe;
h) la cererea personalului cu atribuţii de verificare şi control.

§.2. Mijloace tehnice necesare executãrii probei complete
ART. 44
Proba completã se poate executa cu:
a) locomotiva de remorcare a trenului;
b) automotorul de remorcare;
c) rama electricã;
d) instalaţii fixe de aer atestate în acest scop, în staţii echipate cu astfel de instalaţii;
e) cu o altã locomotivã, diferitã de cea de remorcare a trenului, în staţii fãrã instalaţie fixã de aer.

§.3. Verificãri care se fac la proba completã
ART. 45
La proba completã se verificã:
a) ieşirea aerului prin robinetul frontal de la ultimul vehicul feroviar din compunerea trenului sau a grupului de vehicule feroviare;
b) funcţionarea semnalului de alarmã de la vagonul de semnal numai la trenurile de marfã, în cazul în care vagonul este prevãzut cu semnal de alarmã;
c) etanşeitatea instalaţiei de frânã a trenului;
d) strângerea frânei automate prin intrarea în acţiune a pistoanelor cilindrilor de frânã şi strângerea saboţilor pe bandaje sau a garniturilor de frânã pe discuri la vehiculele feroviare echipate cu frânã cu disc;
e) slãbirea frânei automate prin retragerea pistoanelor cilindrilor de frânã şi îndepãrtarea saboţilor de pe bandaje sau a garniturilor de frânã de pe discuri la vehiculele feroviare echipate cu frânã cu disc;
f) strângerea şi slãbirea frânelor de mânã active necesare asigurãrii procentului de masã frânatã pentru menţinerea pe loc a trenului pe panta caracteristicã a secţiei de circulaţie, luând în considerare ambele sensuri de mers.

§.4. Lucrãri pregãtitoare la proba completã
ART. 46
(1) În cadrul lucrãrilor pregãtitoare ale probei complete, revizorii tehnici de vagoane, respectiv agenţii autorizaţi, verificã la toate vehiculele feroviare remorcate din tren, dacã:
a) toate semiacuplãrile de aer sunt cuplate regulamentar, pe un singur rând, iar cele rãmase libere sã fie aşezate în suportul de repaus;
b) toate robinetele frontale de aer de la semiacuplãrile de aer cuplate sunt deschise, cu excepţia celui de la ultimul vehicul feroviar din tren;
c) toate schimbãtoarele de regim "G-P", "G-P-R", "P-R", "G-P-R-Mg" sau "P-R-Mg", precum şi robinetele de izolare, sunt aşezate în poziţia corespunzãtoare, cu excepţia vagoanelor încãrcate cu mãrfuri periculoase din categoria explozibilelor a cãror frânã automatã trebuie sã fie izolatã şi mânerul robinetului de izolare sigilat;
d) toate frânele de mânã sunt slãbite, cu excepţia celor ale trenurilor care staţioneazã pe linii cu o declivitate mai mare de 2 la mie, la care frânele de mânã se slãbesc numai dupã legarea locomotivei la tren şi frânã şi efectuarea probei complete.
(2) La trenurile de cãlãtori lucrãrile pregãtitoare prevãzute la alin. (1) se completeazã cu urmãtoarele condiţii:
a) schimbãtoarele de regim "G-P-R", "G-P-R-Mg", "P-R-Mg" sau "P-R" se aşeazã în poziţia "R" atunci când tot trenul este compus din vagoane echipate cu frânã automatã de mare putere, sau când în compunerea trenului, la trei vagoane cu frânã automatã de mare putere, se aflã cel mult un vagon cu alt tip de frânã fãrã poziţia "R" la schimbãtor, cu condiţia realizãrii procentului de masã frânatã stabilit în livretul de mers;
b) în trenurile de cãlãtori care circulã cu viteze mai mari de 140 km/h, se introduc de regulã numai vagoane cu schimbãtor de regim "G-P-R-Mg" sau "P-R-Mg"; se admite ca în compunerea acestor trenuri, la trei vagoane cu frânã automatã de mare putere şi frânã electromagneticã - Mg, sã se gãseascã un vagon cu frânã automatã de mare putere având poziţia "R", cu condiţia realizãrii procentului de masã frânatã stabilit în livretul de mers, situaţie în care maneta schimbãtorului de regim se aşeazã în poziţia "R-Mg" sau "Mg", dupã caz;
c) când în compunerea trenurilor de cãlãtori care circulã cu viteze mai mici de 140 km/h se gãsesc vagoane cu schimbãtor "G-P-R-Mg" sau "P-R-Mg" nu se va folosi poziţia "Mg";
d) la trenuri automotoare sau rame electrice, indiferent de viteza de circulaţie, se poate folosi poziţia "Mg";
e) în cazul utilizãrii sistemului de semnalizare de control al vitezei ETCS sau în cazul sistemului de semnalizare cu trepte multiple de vitezã, în trenurile de cãlãtori se pot introduce vagoane cu schimbãtor de regim G-P-R sau P-R, maneta schimbãtorului aşezându-se în poziţia R.
(3) La automotoarele şi remorcile de automotor din seria 790, lucrãrile pregãtitoare în vederea efectuãrii probei complete se vor executa în unitãţile de tracţiune, în cadrul lucrãrilor prevãzute în instrucţiunile de întreţinere, deservire şi exploatare a trenului automotor.

§.5. Legarea la tren şi frânã a vehiculului feroviar motor
ART. 47
(1) Legarea regulamentarã la tren a vehiculului feroviar motor - locomotivã, automotor - se face punând laţul cuplei vehiculului feroviar motor în cârligul de tracţiune al primului vehicul feroviar remorcat din tren.
(2) Dupã legarea regulamentarã la tren a vehiculului feroviar motor conform prevederilor art. 40 din prezentul regulament, revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF deschide robinetele frontale de aer ce urmeazã a fi legate pentru a constata emisia aerului, suflând astfel conducta generalã de aer a vehiculului feroviar motor.
(3) Suflarea conductei generale de aer a vehiculului feroviar motor se desfãşoarã în prezenţa celui de al doilea agent autorizat de pe locomotivã sau a mecanicului în cazul conducerii simplificate.
(4) Dacã în timpul operaţiunii de suflare a conductei generale de aer se constatã şi apã, scurgerea acesteia din instalaţia de frânã şi rezervoarele de aer ale vehiculului feroviar motor se face de cãtre mecanicul vehiculului feroviar în prezenţa revizorului tehnic de vagoane, respectiv agentului autorizat al OTF.
(5) Dacã dupã suflarea rezervoarelor de aer ale vehiculului feroviar motor mai existã apã în instalaţia de aer a acestuia, atunci acesta nu se leagã la instalaţia de frânã a trenului.
(6) Dupã efectuarea operaţiunilor prevãzute la alin. (2), (3) şi (4) din prezentul articol, revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF cupleazã pe un singur rând semiacuplãrile de aer ale primului vehicul feroviar remorcat din tren cu semiacuplãrile de aer ale vehiculului feroviar motor şi deschide robinetele frontale de aer ale celor douã vehicule feroviare în aceeaşi ordine, realizând astfel legarea la tren şi frânã a vehiculului feroviar motor.

§.6. Alimentarea conductei generale de aer a trenului
ART. 48
(1) Dupã legarea la tren şi frânã a vehiculului feroviar motor, revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF care efectueazã proba de frânã solicitã mecanicului alimentarea conductei generale de aer a trenului la presiunea de regim.
(2) La remorcarea cu simplã tracţiune mecanicul vehiculului feroviar motor alimenteazã conducta generalã de aer a trenului, manipulând mânerul robinetului mecanicului în poziţie de alimentare şi dacã este cazul, foloseşte în mod repetat poziţia de alimentare cu şoc de umplere a robinetului mecanicului, pânã când presiunea în conducta generalã de aer a trenului ajunge la 4,8 bar, dupã care menţine mânerul robinetului mecanicului în poziţia de alimentare.
(3) Dacã trenul este remorcat cu multiplã tracţiune, mecanicul vehiculului feroviar motor din capul trenului alimenteazã conducta generalã de aer a trenului exclusiv prin manipularea robinetului mecanicului în poziţia a II-a, fãrã şocuri de alimentare în poziţia I.
(4) La remorcarea cu multiplã tracţiune, mecanicii celorlalte locomotive din capul trenului, contribuie la alimentarea conductei generale de aer a trenului, menţinând mânerul robinetului mecanicului în poziţia a II-a, pânã la presiunea de 4,8 bar, dupã care manipuleazã mânerul robinetului mecanic în poziţie neutrã.
(5) În cazul locomotivelor echipate cu robinetul mecanicului tip ST 125, mecanicul alimenteazã conducta generalã de aer a trenului, manipulând mânerul robinetului mecanicului în poziţia I, pânã când presiunea în conducta generalã de aer a trenului ajunge la 4,8 bar, apoi readuce mânerul robinetului mecanicului în poziţia a II-a continuând alimentarea conductei generale pânã la presiunea de regim în aceastã poziţie.

§.7. Verificarea ieşirii aerului prin robinetul frontal de aer de la ultimul vehicul feroviar remorcat din tren
ART. 49
(1) Dupã stabilizarea presiunii aerului în conducta generalã a trenului la valoarea de 5 bar, respectiv 5,5 bar la trenurile formate numai din vagoane transpuse, revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF care efectueazã proba, verificã ieşirea aerului din conducta generalã de aer a trenului prin robinetul frontal de aer de la ultimul vehicul feroviar remorcat din tren, prin deschiderea acestuia, urmatã de montarea manometrului de control şi verificarea presiunii aerului la urma trenului, presiune care trebuie sã fie minim de 4,7 bar, respectiv 5,1 bar la trenurile formate numai din vagoane transpuse.
(2) Verificarea presiunii aerului de la urma trenului cu manometrul de control este obligatorie, indiferent dacã proba completã se executã de revizorul tehnic de vagoane sau de agentul autorizat al OTF.
(3) Când proba completã este efectuatã de agenţi autorizaţi, manometrul de control utilizat la efectuarea acesteia va fi asigurat de cãtre OTF care îşi desfãşoarã activitatea pe secţiile respective.
(4) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, verificarea ieşirii aerului la urma automotorului se face astfel:
a) se stabileşte presiunea de 5 bar în conducta generalã de aer a automotorului;
b) revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF deschide uşiţa de la capãtul din urmã al automotorului, pe care este inscripţionat "Mâner slãbire cuplã";
c) se acţioneazã mânerul de culoare roşie cu pârghie lungã şi se verificã ieşirea aerului din conducta generalã a automotorului în acelaşi mod în care se verificã continuitatea la un tren format din vagoane clasã obişnuite;
d) verificarea presiunii aerului la urma cuplului motor se face de la manometrul situat pe pupitrul postului de conducere din capãtul de unde s-a verificat continuitatea conductei generale, presiune care trebuie sã fie de minim 4,8 bar conform instrucţiunilor de întreţinere, deservire şi exploatare a trenului automotor.
(5) Verificarea prevãzutã la alin. (4) lit. d) se face numai în cazul probei de frânã executatã de revizorul tehnic de vagoane; pe secţiile cu declivitãţi mai mari de 15 la mie aceastã operaţie se va executa similar de cãtre agenţii autorizaţi ai OTF care executã proba completã.

§.8. Verificarea funcţionãrii semnalului de alarmã de la vagonul de semnal
ART. 50
Funcţionarea semnalului de alarmã de la vagonul de semnal se verificã astfel:
a) se izoleazã conducta generalã de aer a vagonului respectiv de conducta generalã de aer a trenului prin închiderea robinetului frontal la acest vagon, constatându-se existenţa unei emisii continue de aer din conducta generalã a trenului prin orificiul de emisie al robinetului frontal închis;
b) se deschide semnalul de alarmã, prin tragere;
c) se verificã existenţa şi starea garniturii de la capacul semnalului de alarmã şi funcţionarea dispozitivului de închidere;
d) se închide semnalul de alarmã;
e) se redeschide robinetul frontal de aer de la vagonul la care s-a fãcut proba semnalului de alarmã.

§.9. Verificarea etanşeitãţii instalaţiei de frânã a trenului
ART. 51
(1) Etanşeitatea instalaţiei de frânã a trenului se verificã astfel:
a) se alimenteazã instalaţia de frânã a trenului la presiunea de regim;
b) se manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia a III-a;
c) se aşteaptã egalizarea presiunii în conducta generalã de aer a trenului, timp de 10 secunde, dupã care se urmãreşte scãderea presiunii de aer din conducta generalã; pierderile de aer maxim admise din conducta generalã sunt de:
- 0,2 bar timp de 1 minut la trenurile de cãlãtori;
- 0,3 bar timp de 1 minut la trenurile de marfã;
- 0,4 bar timp de 1 minut la trenurile formate numai din vagoane transpuse când proba de etanşeitate se face de la instalaţia fixã de aer.
(2) Etanşeitatea instalaţiei de frânã a trenurilor compuse din vagoane de cãlãtori transpuse se va efectua în conformitate cu reglementãrile specifice circulaţiei acestor trenuri.
(3) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, se verificã etanşeitatea conductei generale de aer a cuplului automotor, numai de cãtre mecanic, astfel:
a) se alimenteazã instalaţia de frânã a cuplului automotor la presiunea de regim de 5 bar;
b) se manipuleazã robinetului mecanicului în poziţia a III-a;
c) se aşteaptã egalizarea presiunii în conducta generalã de aer a cuplului automotor timp de 10 secunde, dupã care se urmãreşte scãderea presiunii de aer din conducta generalã; pierderile de aer maxim admise din conducta generalã sunt de 0,2 bar timp de 1 minut atât în situaţiile cu remorcã cât şi în situaţiile fãrã remorcã.
(4) Verificarea etanşeitãţii la trenurile de marfã formate din vagoane transpuse se va face de cãtre mecanic, dupã cum urmeazã:
a) se alimenteazã cu aer instalaţia de frânã a trenului la presiunea de regim, manipulându-se robinetul KD2 în poziţia a II-a. Trenul se considerã alimentat în momentul cînd în conducta generalã presiunea este de 5,5 bar, iar în rezervorul principal ai locomotivei presiunea este de 10 bar;
b) în aceste condiţii, compresorul fiind oprit se aşteaptã egalizarea presiunii în rezervorul principal al locomotivei, presiune care descreşte cu 0,4'f70,5 bar;
c) în continuare se menţine mânerul robinetului mecanicului în poziţia a II-a mãsurându-se în cât timp presiunea din rezervorul principal al locomotivei scade cu 0,5 bar. Acest timp este în funcţie de lungimea trenului şi nu trebuie sã fie mai mic de:
- 70 secunde, pentru trenuri cu pânã la 100 osii;
- 50 secunde, pentru trenuri cu 100 pânã la 150 osii;
- 35 secunde, pentru trenuri cu 150 pânã la 200 osii.

§.10. Verificarea strângerii frânei automate la vehicule feroviare echipate cu frânã cu saboţi
ART. 52
(1) Dupã verificarea etanşeitãţii conductei generale, remedierea pierderilor de aer şi realimentarea conductei generale de aer a trenului la presiunea de 5 bar, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, dã semnalul "Strânge frâna automatã", iar mecanicul dã semnalul "Strânge frâna" cu fluierul locomotivei, numai la trenurile de marfã şi executã o frânare de serviciu, cu o scãdere a presiunii de 0,6'f70,7 bar.
(2) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, dupã verificarea etanşeitãţii conductei generale, remedierea pierderilor de aer de cãtre personalul de tracţiune şi realimentarea conductei generale de aer a trenului la presiunea de 5 bar, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, dã semnalul "Strânge frâna" la care mecanicul executã o frânare de serviciu manipulând mânerul robinetului mecanicului ST 125 din poziţia a 11-a în poziţia a IV-a cu o scãdere de presiune de 0,8 bar în conformitate cu instrucţiunile de întreţinere, deservire şi exploatare a trenului automotor.
(3) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, dupã efectuarea frânãrii de serviciu în condiţiile precizate la alin. (2), mecanicul manipuleazã mânerul robinetului în poziţia a III-a, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF verificând intrarea în acţiune a frânelor prin deplasarea cursorului de culoare roşie la ferestrele indicatorului lateral "Frânã strânsã - frânã slãbitã" de pe cutia automotorului, în poziţia "Frânã strânsã".
(4) Dupã efectuarea frânãrii de serviciu, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, verificã strângerea saboţilor pe suprafeţele de rulare ale roţilor prin împingere cu ciocanul, cel puţin a uni sabot la fiecare osie.
(5) Dacã se constatã frâne automate active slãbite, acestea se noteazã fãrã a se face intervenţii la ele.

§.11. Verificarea slãbirii frânei automate la vehicule feroviare echipate cu frânã cu saboţi
ART. 53
(1) Dupã verificarea strângerii frânelor automate revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF dã semnalul "Slãbeşte frâna automatã", iar mecanicul alimenteazã conducta generalã de aer a trenului la presiunea de 5 bar, respectiv 5,5 bar la trenurile formate numai din vagoane transpuse şi numai la trenurile de marfã dã semnalul "Slãbeşte frâna" cu fluierul locomotivei.
(2) La trenurile de marfã lungi având între 160'f7200 osii, alimentarea conductei generale de aer la presiunea de 5 bar trebuie fãcutã în poziţia de alimentare a robinetului mecanicului; dacã aceasta nu se poate face, mecanicul va utiliza poziţia de alimentare cu şoc de umplere a robinetului pânã când presiunea în conducta generalã de aer a trenului se stabilizeazã la valoarea de 4,8 bar, dupã care manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia de alimentare pânã la presiunea de 5 bar.
(3) Dupã semnalul "Slãbeşte frâna" dat de mecanic cu fluierul locomotivei, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, verificã îndepãrtarea saboţilor de pe suprafeţele de rulare ale roţilor prin împingere cu ciocanul, cel puţin a unui sabot la fiecare osie.
(4) Dacã la verificarea slãbirii se constatã frâne automate strânse, acestea se noteazã fãrã a se face intervenţii la ele.
(5) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, dupã verificarea strângerii frânei automate, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, dã semnalul "Slãbeşte frâna", la care mecanicul alimenteazã conducta generalã la presiunea de 5 bar prin manipularea mânerului robinetului din poziţia a III-a în poziţia a II-a.
(6) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, verificarea slãbirii frânei automate se executã de cãtre revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, care va urmãri deplasarea cursorului de culoare roşie la ferestrele indicatorului lateral "Frânã strânsã - frânã slãbitã" de pe cutia automotorului în poziţia "Frânã slãbitã".

§.12. Frâne automate defecte la strângere şi slãbire
ART. 54
(1) Dupã remedierea defectelor se executã o nouã strângere şi slãbire, verificându-se numai funcţionarea frânelor la care s-a intervenit.
(2) Frânele automate care nu au corespuns la strângere şi slãbire se trateazã astfel:
a) la vagoanele strãine neînmatriculate în România, se izoleazã şi eticheteazã cu eticheta model R1;
b) la vagoanele aparţinând OTF în staţii cu centre de frânã proprii, se reparã sau se izoleazã şi eticheteazã, dupã caz;
c) la vagoanele aparţinând OTF în staţii fãrã centre de frânã, se izoleazã şi eticheteazã cu etichete model R1.
(3) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, în cazul constatãrii unor nereguli în funcţionarea frânei automate în timpul executãrii probei de frânã, remedierea neregulilor la frâna automatã se efectueazã în unitãţi specializate.

§.13. Frâna de mânã
ART. 55
(1) Frânele de mânã necesare menţinerii trenului pe loc se verificã astfel:
a) starea tehnicã a frânelor de mânã se verificã de cãtre revizorii tehnici de vagoane în cadrul reviziei tehnice la compunere a trenului;
b) strângerea şi slãbirea se verificã de cãtre agenţii de tren cu atribuţii în manipularea acestora.
(2) Frâna de mânã se considerã defectã atunci când nu realizeazã strângerea tuturor saboţilor pe toate roţile vehiculului feroviar sau boghiului, în funcţie de tipul constructiv ai timoneriei frânei vagonului.
(3) Pentru menţinerea pe loc a trenului, se aleg vagoanele cu frâne de mânã cu masele frânate cele mai mari, agenţii de tren fiind obligaţi sã identifice vagoanele cu frânã de mânã ce le-au fost repartizate pentru manipulare şi sã verifice funcţionarea lor.
(4) La trenurile de cãlãtori şi la vagoanele de cãlãtori din trenurile mixte, se verificã toate frânele de mânã; acestea trebuie sã fie în stare corespunzãtoare de funcţionare.
(5) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, verificarea funcţionãrii frânelor de mânã se va efectua în unitãţile de tracţiune, conform prescripţiilor din instrucţiunile de întreţinere, deservire şi exploatare a trenului automotor.

§.14. Nota de frâne
ART. 56
(1) Dupã efectuarea probei complete se întocmeşte formularul "Nota de frâne", în douã exemplare prin calchiere cu indigo de cãtre revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF care a executat proba frânei, din care exemplarul numãrul 1 - unicatul - se predã personalului OTF care completeazã formularul "Arãtarea vagoanelor" pentru trenul respectiv, iar exemplarul al doilea - copia - rãmâne la carnet; prevederi de amãnunt referitoare la locul de predare/primire a formularului "Nota de frâne" se stabilesc de cãtre OTF prin reglementãri proprii.
(2) Când revizia tehnicã a trenului s-a terminat şi proba completã a fost executatã, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF dã semnalul: "S-a terminat proba frânei. Frâna automatã este în regulã", dupã care semneazã foaia de parcurs.
(3) În formularul "Nota de frâne" se înscriu vagoanele cu frânele izolate sau defecte, şi se evidenţiazã prin marcarea cu "X" în caseta corespunzãtoare, existenţa în compunerea trenului, dupã caz, a vagoanelor cu saboţi din materiale compozite tip K sau L-L, a vagoanelor cu frânã automatã nemoderabilã la slãbire, a vagoanelor cu frânã cu disc precum şi a vagoanelor cu roţi mici pentru transport automobile; pe baza datelor din acest formular se calculeazã tonajul frânat real, respectiv procentul real de masã frânatã al trenului.
(4) Formularul "Nota de frâne" este prezentat şi se completeazã conform Anexei 32, având în vedere urmãtoarele:
a) la trenurile care nu au frâne defecte sau izolate se vor bara toate poziţiile;
b) coloanele 2, 3 şi 4 se completeazã cu "DA" conform situaţiei existente, iar formularul se închide dupã ultimul vagon înregistrat;
c) la vagoanele de cãlãtori cu instalaţie de frânã individualã pe fiecare boghiu, formularul "Nota de frâne" se completeazã cu indicaţia "50%" în cazul în care frâna automatã este defectã la un singur boghiu; în acest caz masa frânatã reprezintã 50% din masa frânatã înscrisã pe vagonul respectiv.

§.15. Modul de verificare a strângerii şi slãbirii frânei la vehiculele feroviare echipate cu alte tipuri de frânã
ART. 57
(1) La vehiculele echipate cu garnituri de frecare care acţioneazã pe discurile de frânã sau pe membranele roţilor, verificarea strângerii şi slãbirii se efectueazã astfel:
a) verificarea intrãrii în acţiune a frânei automate se face prin apariţia şi stabilizarea culorii "ROŞU" la fereastra indicatorului lateral "ROŞU-VERDE" de pe boghiu sau vagon precum şi constatarea unei presiuni de minim 0,6 bar, la manometrul care se aflã pe partea lateralã a boghiului sau vagonului, dacã existã din construcţie asemenea manometru;
b) verificarea slãbirii frânei automate se face prin apariţia şi stabilizarea culorii "VERDE" la fereastra indicatorului lateral "ROŞU-VERDE" de pe boghiu sau vagon precum şi constatarea unei presiuni de 0 bar, la manometrul care se aflã pe partea lateralã a boghiului sau vagonului, dacã existã din construcţie asemenea manometru;
c) la strângerea frânei de mânã, la fereastra indicatorului lateral dinspre capãtul vagonului cu frâna de mânã apare culoarea "ROŞU", iar la slãbirea acesteia apare culoarea "VERDE";
d) lipsa aerului din instalaţia de frânã a vehiculului feroviar echipat cu frânã la care garnitura de frecare apasã pe suprafaţa lateralã a roţii este semnalizatã prin apariţia la fereastra indicatorului lateral aflat pe vagon a unei plãcuţe albe cu diagonale negre;
e) la vagoanele platformã seria Sdkms pe 10 osii pentru transportat TIR-uri, la care garnitura de frecare apasã pe suprafaţa lateralã a roţii, evaluarea stãrilor de frânare-slãbire datã de indicatorii laterali este prevãzutã în instrucţiuni specifice.
(2) Verificarea funcţionãrii frânei electromagnetice se efectueazã cu ajutorul dispozitivului de control "MGE2" montat pe pãrţile laterale ale vagonului şi constã în aplicarea şi ridicarea patinelor electromagnetice pe şi de pe şinã.

SECŢIUNEA a 2-a
Proba parţialã

ART. 58
(1) Proba parţialã constã din verificarea funcţionãrii frânelor automate şi de mânã ale vagoanelor ataşate sau introduse în tren şi la care nu s-a efectuat proba completã înainte de ataşarea, respectiv introducerea lor în tren.
(2) Proba parţialã este obligatorie pentru vagoanele prevãzute la alin. (1) şi se executã identic cu proba completã, cu urmãtoarele deosebiri:
a) atunci când grupul de vagoane se introduce în corpul trenului, se verificã în plus funcţionarea frânei automate la ultimele trei vagoane din tren cu frânã automatã activã;
b) verificarea funcţionãrii semnalului de alarmã de la vagonul de semnal, la trenurile de marfã se face numai când vagonul de semnal a fost înlocuit.
(3) La proba parţialã se respectã toate prevederile şi se completeazã toate formularele stabilite pentru proba completã.
(4) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, proba parţialã se va executa similar prevederilor de la proba completa a acestora.

SECŢIUNEA a 3-a
Proba de continuitate

ART. 59
Proba de continuitate constã din verificarea continuitãţii conductei generale de aer a trenului, astfel:
a) la trenurile de cãlãtori: prin strângerea şi slãbirea frânei automate a ultimului vagon din tren cu frânã automatã activã, respectiv strângerea şi slãbirea frânei automate a locomotivei din capul trenului;
b) la trenurile de marfã: prin strângerea şi slãbirea frânei automate a ultimelor 3 vagoane din tren cu frânã automatã activã, respectiv strângerea şi slãbirea frânei automate a locomotivei din capul trenului.

§.1. Cazurile în care se executã proba de continuitate
ART. 60
(1) Proba de continuitate este obligatorie în urmãtoarele cazuri:
a) ori de câte ori s-a întrerupt ori s-a intervenit la conducta generalã de aer a trenului, indiferent de motiv;
b) când se schimbã locomotiva sau automotorul de remorcare a trenului;
c) când se trece conducerea trenului asupra altei locomotive;
d) dupã ataşarea locomotivei de remorcare a trenului, când proba completã s-a executat de la instalaţia fixã de aer sau de la o altã locomotivã;
e) dupã ataşarea sau introducerea în tren a unuia sau mai multor vehicule la care s-a fãcut în prealabil proba completã;
f) înainte de plecarea trenului din staţie sau linie curentã, în cazul când durata staţionãrii sau timpul de la terminarea ultimei probe de frânã a depãşit 30 minute;
g) la trenurile convoaie în complexe feroviare, care circulã cu vitezã maximã de 40 km/h, pe secţii cu declivitãţi pânã la 15 la mie şi care au în compunere cel puţin 60% din vagoane cu frânã automatã în acţiune; dacã una din aceste condiţii nu este îndeplinitã, la aceste trenuri se face proba completã;
h) când se detaşeazã vagoane de la urma trenului de cãlãtori sau marfã; în acest caz la trenurile de marfã, înainte de efectuarea probei de continuitate se face verificarea funcţionãrii semnalului de alarmã de la ultimul vagon din tren, dacã acesta este echipat cu semnal de alarmã.
(2) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, în toate cazurile prevãzute în prezentul regulament, când intervine necesitatea executãrii probei de continuitate, în cazul cuplului automotor, în locul acestei probe se va efectua proba completã.
(3) La automotoare şi remorci de automotor din seria 790, în cazul circulaţiei la urma trenurilor de cãlãtori sau de marfã, când intervine necesitatea executãrii probei de continuitate, aceastã probã se va efectua conform prevederilor din instrucţiunile de întreţinere, deservire şi exploatare a trenului automotor, cu deosebirea cã verificarea continuitãţii conductei generale de aer a trenului se va efectua prin deschiderea robinetului de golire a conductei generale de aer acţionând mânerul de culoare galbenã cu pârghie lungã.

§.2. Condiţii de executare a probei de continuitate
ART. 61
Proba de continuitate se executã de la robinetul frontal al ultimului vehicul al trenului la semnalul "Strânge frâna automatã" dat de revizorul tehnic de vagoane sau de agentul autorizat al OTF.

§.3. Verificãri care se fac la proba de continuitate
ART. 62
La proba de continuitate se verificã:
a) presiunea aerului la urma trenului;
b) strângerea şi slãbirea frânei automate a ultimului vagon din tren cu frânã automatã activã, respectiv strângerea şi slãbirea frânei automate a locomotivei din capul trenului la trenurile de cãlãtori;
c) strângerea şi slãbirea frânei automate a ultimelor 3 vagoane din tren cu frânã automatã activã, respectiv strângerea şi slãbirea frânei automate a locomotivei din capul trenului la trenurile de marfã.

§.4. Verificarea presiunii aerului la urma trenului
ART. 63
(1) Verificarea presiunii aerului la urma trenului cu manometrul de control este obligatorie indiferent dacã proba de continuitate se executã de cãtre revizorii tehnici de vagoane sau agenţi autorizaţi ai OTF, unde nu existã revizori tehnici de vagoane.
(2) Revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF monteazã manometrul de control la urma trenului şi constatã presiunea aerului care trebuie sã fie de minim 4,7 bar.
(3) Când proba de continuitate este efectuatã de agenţi autorizaţi ai OTF, manometrul de control utilizat la efectuarea acesteia va fi asigurat de cãtre OTF care îşi desfãşoarã activitatea pe secţiile respective.

§.5. Verificarea strângerii frânei automate
ART. 64
(1) Dupã verificarea presiunii aerului la urma trenului cu manometrul de control, revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF dã semnalul "Strânge frâna automatã", iar mecanicul izoleazã conducta generalã de aer a trenului de rezervorul principal prin manipularea mânerului robinetului mecanicului în poziţie neutrã şi numai la trenurile de marfã dã semnalul "Strânge frâna" cu fluierul locomotivei.
(2) Revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, deschide robinetul frontal de la ultimul vehicul al trenului timp de 15 pânã la 20 secunde, în funcţie de lungimea trenului, mecanicul urmãrind în acest timp scãderea bruscã a presiunii în conducta generalã de aer a trenului şi creşterea presiunii în cilindrii de frânã ai locomotivei.
(3) Revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, verificã strângerea saboţilor pe suprafeţele de rulare ale roţilor prin împingere cu ciocanul, cel puţin a uni sabot la fiecare osie la ultimele trei vagoane din tren cu frânã automatã activã, la trenurile de marfã, respectiv la ultimul vagon din tren la trenurile de cãlãtori.
(4) Verificarea intrãrii în acţiune a frânei automate la vehiculele feroviare echipate cu frânã cu disc se face prin apariţia şi stabilizarea culorii "ROŞU" la fereastra indicatorului lateral "ROŞU-VERDE" de pe boghiu sau vagon, precum şi constatarea în cilindru de frânã a unei presiuni de minim 0,6 bar, la manometrul care se aflã pe partea lateralã a boghiului sau vagonului, dacã existã din construcţie asemenea manometru.

§.6. Verificarea slãbirii frânei automate
ART. 65
(1) Dupã verificarea strângerii frânei, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, dã semnalul "Slãbeşte frâna automatã", iar mecanicul realimenteazã conducta generalã de aer a trenului la presiunea de 5 bar, urmãrind scãderea presiunii în cilindrii de frânã ai locomotivei şi numai la trenurile de marfã dã semnalul "Slãbeşte frâna" cu fluierul locomotivei.
(2) Revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF verificã slãbirea saboţilor de pe suprafeţele de rulare ale roţilor prin împingere cu ciocanul, cel puţin a uni sabot la fiecare osie la ultimele trei vagoane cu frânã automatã activã, la trenurile de marfã, respectiv la ultimul vagon din tren la trenurile de cãlãtori.
(3) Verificarea slãbirii frânei automate la vehiculele feroviare echipate cu frânã cu disc se face prin apariţia şi stabilizarea culorii "VERDE" la fereastra indicatorului lateral "ROŞU-VERDE" de pe boghiu sau vagon, precum şi constatarea unei presiuni de 0 bar, la manometrul care se aflã pe partea lateralã a boghiului sau vagonului, dacã existã din construcţie asemenea manometru.
(4) Dacã frânele automate ale vagoanelor au slãbit şi manometrul de control a indicat presiunea de minim 4,7 bar la urma trenului, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, dupã executarea probelor de frânã demonteazã manometrul de control şi dã semnalul "S-a terminat proba frânei. Frâna automatã este în regulã".

§.7. Semnarea foii de parcurs
ART. 66
(1) Dupã ce revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, a dat semnalul "S-a terminat proba frânei. Frâna automatã este în regulã", semneazã foaia de parcurs a trenului în urmãtoarele cazuri:
a) când se trece conducerea trenului asupra altei locomotive, menţionând "Efectuat proba de continuitate";
b) dupã ataşarea locomotivei de remorcare a trenului, când proba completã s-a efectuat de la instalaţia fixã de aer sau de la altã locomotivã;
c) dupã ataşarea sau introducerea în tren a unuia sau mai multor vehicule feroviare la care s-a fãcut în prealabil proba completã;
d) la trenurile convoaie în complexe feroviare, care circulã cu vitezã maximã de 40 km/h, pe secţii cu declivitãţi pânã la 15 la mie şi care au în compunere cel puţin 60% din vagoane cu frânã automatã în acţiune.
(2) Când se schimbã vehiculul feroviar motor al trenului, foaia de parcurs va fi semnatã numai când se executã revizia tehnicã în tranzit.
(3) Când proba de continuitate este executatã de cãtre mecanicul ajutor, numai este necesar semnarea foii de parcurs.

§.8. Condiţii impuse probei de continuitate
ART. 67
Proba de continuitate se considerã executatã regulamentar, atunci când:
a) la deschiderea robinetului frontal de aer de la ultimul vehicul, presiunea aerului în conducta generalã de aer a trenului a scãzut brusc;
b) presiunea în cilindrii de frânã ai locomotivei a crescut şi a scãzut normal la evacuarea aerului, respectiv la realimentarea conductei generale;
c) mecanicul a primit semnalul "S-a terminat proba frânei. Frâna automatã este în regulã" de la revizorul tehnic de vagoane, respectiv de la agentul autorizat al OTF.

SECŢIUNEA a 4-a
Modul de transmitere a semnalelor la executarea probelor de frânã

ART. 68
(1) În staţiile în care nu este asiguratã vizibilitatea între locomotivã şi ultimul vehicul din tren, modul de transmitere a semnalelor privind efectuarea probelor de frânã, atât la strângerea cât şi la slãbirea frânei, se stabileşte în PTE.
(2) Semnalele care se dau la efectuarea probelor de frânã se stabilesc prin reglementãri specifice.

SECŢIUNEA a 5-a
Probe şi verificãri ale instalaţiei de frânã în staţii vârf de pantã

ART. 69
(1) În staţiile vârf de pantã prevãzute în Anexa 12, la trenurile de marfã în tranzit, când nu intervin modificãri în compunerea acestora se va executa verificarea ieşirii aerului prin robinetul frontal de la ultimul vehicul feroviar remorcat din compunerea trenului, astfel:
a) dupã oprirea trenului în staţie, mecanicul va efectua slãbirea frânelor automate şi implicit alimentarea conductei generale de aer a trenului la presiunea de regim;
b) agentul autorizat al OTF se deplaseazã la urma trenului şi deschide robinetul frontal de aer de la ultimul vehicul feroviar remorcat din tren timp de 15-20 secunde, în funcţie de lungimea trenului, mecanicul urmãrind în acest timp scãderea bruscã a presiunii în conducta generalã de aer a trenului şi creşterea presiunii în cilindrii de frânã ai locomotivei.
(2) La trenurile în tranzit la care au intervenit modificãri în compunere în staţiile vârf de pantã, verificarea funcţionãrii semnalului de alarmã de la vagonul de semnal se face numai dacã vagonul de semnal a fost înlocuit.
(3) La trenurile compuse în staţiile vârf de pantã, proba frânei se executã conform instrucţiunilor în vigoare, identic probei complete care se efectueazã trenurilor în cadrul reviziei tehnice la compunere.
(4) În toate cazurile proba frânelor, respectiv verificarea ieşirii aerului prin robinetul frontal de la ultimul vehicul feroviar remorcat din tren, în staţiile vârf de pantã se executã cu locomotiva, respectiv automotorul care remorcã trenul.
(5) La automotoarele DESIRO nu se executã probã completã în staţiile vârf de pantã prevãzute în Anexa 12, orice defect apãrut în circulaţia automotorului (tracţiune, sisteme de frânare şi instalaţii anexe) fiind semnalat imediat pe ecranul calculatorului de bord.

SECŢIUNEA a 6-a
Alte reglementãri privind probele de frânã

ART. 70
(1) Personalul feroviar cu atribuţii privind executarea probelor frânelor la trenuri, trebuie sã fie instruit, verificat şi autorizat în acest scop. Instruirea, verificarea şi autorizarea se vor face pentru toate tipurile de frânã inclusiv frâne cu disc, frâne nemoderabile la slãbire, precum şi pentru vagoane echipate cu saboţi din materiale compozite tip K sau L-L.
(2) În perioada de încãlzire, la trenurile de cãlãtori, în timpul efectuãrii probei complete sau parţiale se întrerupe alimentarea cu abur a instalaţiilor de încãlzire.
(3) Se interzice acţionarea valvelor de descãrcare de la frânele vehiculelor din compunerea trenului, dupã terminarea probelor de frânã şi dupã pornirea trenului din staţie, sau dupã oprirea în linie curentã, înainte de menţinerea pe loc a trenului cu frânele de mânã şi fãrã ordinul mecanicului.
(4) În cazul schimbãrii mijlocului de remorcare sau când trenul circulã prin rebrusment, înaintea efectuãrii probei de frânã, se va acţiona valva de descãrcare de la fiecare vagon pentru reducerea presiunii aerului din instalaţia de frânã, înainte de acţionarea valvelor de descãrcare, trenurile care staţioneazã pe linii cu declivitãţi mai mari de 2 la mie vor fi asigurate pentru menţinerea pe loc cu frânele de mânã.
(5) Nu se executã nici un fel de probã a frânelor în urmãtoarele cazuri:
a) când se ataşeazã sau se detaşeazã locomotiva împingãtoare, nelegatã la frânã;
b) când conducerea trenului se trece la locomotiva a doua din capul trenului, pe cel mult douã intervale de staţii pe porţiuni de linie cu rampã continuã de 15 la mie.
(6) Când proba completã se efectueazã de la instalaţia fixã, atribuţiile mecanicului revin agentului autorizat, care manipuleazã robinetul mecanicului de la aceastã instalaţie.
(7) În cazurile în care probele frânelor la trenuri se executã de cãtre agenţi autorizaţi şi apare necesitatea unor intervenţii la instalaţiile de frânã automatã, aceştia aduc la cunoştinţa mecanicului cele constatate. Mecanicul este obligat sã dispunã agenţilor autorizaţi mãsurile corespunzãtoare.
(8) Verificarea duratei de strângere a frânelor automate se executã cu ocazia reparaţiilor planificate, a reviziilor intermediare ale frânelor şi a reparaţiilor curente.
(9) Datele privind compunerea şi situaţia frânãrii trenului se aduc la cunoştinţa mecanicului prin foaia de parcurs.
(10) Izolarea frânelor automate şi de mânã de la vagoanele încãrcate cu mãrfuri periculoase din categoria explozibilelor precum şi sigilarea acestora se face de cãtre personalul autorizat în acest sens al OTF.
(11) Înainte de expedierea trenului din staţia de compunere, IDM este obligat sã verifice în formularul "Arãtarea vagoanelor" aranjarea vehiculelor în tren, repartizarea vehiculelor cu frâne automate, cu conductã de trecere şi cu frânã de mânã, calculul tonajului de remorcat, necesar de frânat şi frânat real pentru circulaţia trenului şi pentru menţinerea pe loc.
(12) Obligaţiile prevãzute la alin. (11) revin şi IDM din staţiile din parcurs în care se modificã compunerea trenului.
(13) La trenurile de marfã care circulã pe secţiile prevãzute în Anexa 12, atât în staţiile de compunere cât şi în staţiile premergãtoare staţiilor vârf de pantã, IDM este obligat sã confrunte datele înscrise în formularul "Arãtarea vagoanelor" cu situaţia de pe teren şi sã verifice aşezarea corectã a mânerelor schimbãtoarelor de regim "gol-încãrcat", permiţând îndrumarea trenurilor numai dacã este asigurat procentul de masã frânatã prevãzut în livretul de mers.
(14) Se interzice izolarea frânei la locomotiva sau automotorul care remorcã trenul, precum şi blocarea valvelor de descãrcare în poziţia "deschis"; utilizarea valvei de descãrcare este permisã numai pentru evitarea blocãrii roţilor.
(15) La împingerea garniturilor trenurilor de cãlãtori pe liniile înfundate prevãzute cu peron şi opritor fix se va folosi dispozitivul suplimentar de frânare, cãruia i se va face verificarea funcţionãrii înainte de împingerea trenului.
(16) Când în compunerea trenului de marfã sunt vagoane cu frânã nemoderabilã la slãbire, cu roţi mici pentru transport automobile, cu saboţi din materiale compozite tip K sau L-L sau cu frânã cu disc, precum şi vagoane transpuse, se va aviza mecanicul de locomotivã prin ordin de circulaţie, pe baza menţiunilor efectuate de cãtre revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat, pe formularul "Nota de frâne". În arãtarea trenului se va menţiona existenţa acestor tipuri de vagoane.
(17) Se interzice punerea în mişcare a vagoanelor de marfã echipate cu frânã la care garnitura de frecare apasã pe suprafaţa lateralã a roţii, (vagoane cu planşeu pentru transport combinat tip Ro-La), fãrã a se alimenta instalaţia de frânã cu aer la presiunea de regim de 5 bar.

CAP. VII
Reglementãri privind frânarea trenului în timpul parcursului

SECŢIUNEA 1
Verificarea eficacitãţii frânei automate

ART. 71
(1) Verificarea eficacitãţii frânei automate a trenului se face în urmãtoarele cazuri:
a) dupã plecarea trenului din staţia de compunere;
b) dupã orice fel de probã a frânei;
c) când se schimbã personalul de locomotivã;
d) înainte de angajarea trenului pe o porţiune de linie cu panta caracteristicã mai mare de 10 la mie;
e) înainte de trecerea trenului fãrã oprire prin staţia premergãtoare staţiei cu linii înfundate;
f) dupã plecarea trenului pe o linie curentã închisã şi la înapoierea din linie curentã închisã;
g) în parcurs, dupã ultima frânare, pe timp cu temperaturi scãzute sub 0°C sau zãpadã abundentã, se efectueazã la intervale de 25'f730 km la trenuri de cãlãtori care au în compunere vagoane prevãzute cu frânã cu disc, sau la trenuri de marfã care au în compunere mai mult de jumãtate din vagoane frânate cu saboţi din materiale compozite tip K sau L-L exceptând vagoanele transpuse.
(2) Verificarea eficacitãţii frânei automate se face prin reducerea presiunii în conducta generalã de aer a trenului cu 0,6'f70,7 bar, urmãrindu-se efectul de frânare.
(3) Verificarea eficacitãţii frânei automate la trenurile care au în compunere vagoane cu frânã disc, cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura sau cu saboţi din materiale compozite de tip K sau L-L se face prin scãderea presiunii în conducta generalã de aer a trenului cu cel puţin 0,7 bar, urmãrindu-se efectul de frânare.
(4) Verificarea eficacitãţii frânelor automate la trenurile de cãlãtori şi marfã care au în compunere vagoane transpuse se face în conformitate cu reglementãrile specifice circulaţiei acestor tipuri de vagoane.
(5) Mecanicul îşi alege locul executãrii verificãrii eficacitãţii frânei astfel încât sã fie sigur cã poate opri trenul în faţa primului semnal întâlnit în cale care ar putea ordona oprirea.
(6) În cazul plecãrii din staţii situate la baza unei rampe mai mare de 10 la mie, verificarea eficacitãţii frânei automate se face când trenul ajunge pe primul profil de linie cu rampã sub 10 la mie printr-o scãdere a presiunii din conducta generalã de aer a trenului, care sã permitã mecanicului sã se asigure cã trenul frâneazã.
(7) Când mecanicul este avizat prin ordin de circulaţie despre scãderea temperaturii mediului înconjurãtor sub -15°C, înainte de angajarea pe o porţiune de linie cu pantã caracteristicã mai mare de 10 la mie, verificarea eficacitãţii frânei automate se face cu oprirea completã a trenului.
(8) În cazul multiplei tracţiuni, înainte de angajarea trenului pe o porţiune de linie cu pantã caracteristicã mai mare de 10 la mie, mecanicii de la locomotivele în acţiune care nu conduc trenul, trebuie sã urmãreascã efectuarea verificãrii eficacitãţii frânei automate de cãtre mecanicul care conduce trenul, iar în cazul când nu se produce efectul de frânare, comunicã prin staţia de radio-telefon şi dau semnalul "Strânge frâna", iar dacã viteza trenului continuã sã creascã vor lua toate mãsurile pentru oprirea trenului.
(9) În cazul unui efect nesatisfãcãtor de frânare, mecanicul opreşte trenul şi dupã asigurarea menţinerii pe loc, stabileşte cauzele care au determinat funcţionarea necorespunzãtoare a frânelor şi ia mãsuri de remediere. Mecanicul nu va continua mersul decât dupã înlãturarea cauzelor care au provocat efectul de frânare nesatisfãcãtor şi dupã efectuarea probei complete.

SECŢIUNEA a 2-a
Frânarea de serviciu

ART. 72
(1) Frânarea de serviciu se foloseşte pentru reducerea vitezei şi pentru oprirea trenului.
(2) Orice frânare trebuie fãcutã din timp şi cu o scãdere de presiune corespunzãtoare pentru ca reducerea vitezei, respectiv oprirea trenului sã fie asigurate înainte sau la locul stabilit.
(3) Frânarea se poate executa în trepte sau total. În cazul trenurilor scurte cu tonaj mare, pe secţiile prevãzute în Anexa 12, se reduce presiunea în conducta generalã cu 0,8-1 bar.
(4) A doua treaptã de frânare se executã dupã ce prima treaptã şi-a fãcut efectul de frânare.
(5) Pentru efectuarea unei frânãri totale se executã o scãdere a presiunii de 1,5 bar în conducta generalã, printr-o singurã manipulare a mânerului robinetului mecanicului; o scãdere a presiunii mai mare de 1,5 bar la frânarea de serviciu nu mãreşte efectul de frânare.
(6) Mecanicul va acţiona valva de descãrcare a cilindrilor de frânã ai locomotivei numai dacã roţile acesteia prezintã pericol de blocare.
(7) Pentru aprecierea drumului de frânare şi alegerea momentului de acţionare a frânei, la executarea frânãrilor mecanicul trebuie sã ţinã seama de tipul frânei, de viteza şi compunerea trenului, de profilul liniei, de efectul frânãrii constatat la verificarea eficacitãţii frânei automate şi de timpul de intrare în acţiune a frânei automate.
(8) Timpul de intrare în acţiune a frânei automate pentru un vagon separat, în cazul frânãrii totale, este de 10 secunde la frâna tip cãlãtori - cu acţiune rapidã - şi de 60 secunde la frâna tip marfã - cu acţiune înceatã.
(9) Se interzice executarea de frânãri şi slãbiri repetate la intervale scurte de timp, fãrã a aştepta efectul frânãrii şi fãrã a asigura alimentarea conductei generale de aer a trenului, întrucât se produc forţe de compresie sau întindere în lungul trenului - reacţiuni - care pot conduce la epuizarea frânei.
(10) Dupã efectuarea frânãrilor cu scãderea presiunii mai mare de 0,6'f70,7 bar în conducta generalã, pentru iniţierea slãbirii frânei se poate utiliza poziţia I a robinetului mecanicului KD2 pentru un şoc nu mai mare de 5 secunde.
(11) Atunci când la executarea unei frânãri de serviciu, mecanicul observã creşterea necomandatã a presiunii în conducta generalã de aer a trenului, va lua imediat mãsuri de frânare rapidã, deschizând totodatã şi semnalul de alarmã. Dupã oprirea trenului şi menţinerea pe loc a acestuia, mecanicul stabileşte cauza creşterii necomandate a presiunii în conducta generalã de aer a trenului şi ia mãsuri corespunzãtoare.
(12) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frâne nemoderabile la slãbire, dacã mecanicul trebuie sã execute o nouã frânare imediat dupã o slãbire a frânei, executã o scãdere a presiunii în conducta generalã de aer a trenului mai mare cu 0,5 bar decât la frânarea anterioarã.
(13) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frâne nemoderabile la slãbire, orice creştere de presiune în conducta generalã de aer a trenului, dupã o frânare, conduce la slãbirea totalã a frânei.
(14) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frâne moderabile la slãbire, defrânarea completã se realizeazã numai dupã restabilirea presiunii de 5 bar în conducta generalã.
(15) În cazul trenurilor de marfã, dupã oprire, trenul nu va fi pus în mişcare decât dupã:
a) 4 minute, la trenurile cu pânã la 150 osii;
b) 5 minute, la trenurile cu peste 150 osii.
(16) La trenurile de cãlãtori, pentru evitarea şocurilor la oprire, defrânarea se face astfel ca dupã slãbirea frânelor, roţile locomotivei sã se mai roteascã de 1'f72 ori, cu excepţia staţiilor înfundate unde slãbirea frânei se face numai dupã oprirea completã a trenului.
(17) Trenurile de marfã nu se vor defrâna decât dupã oprirea completã.
(18) Când în compunerea trenurilor mai mult de jumãtate din vagoanele acestora sunt echipate cu saboţi din materiale compozite tip K şi L-L, la circulaţia cu viteze mai mici de 50 km/h depresiunea în conducta generalã va fi mare de 0,7 bar.

SECŢIUNEA a 3-a
Frânarea rapidã

ART. 73
(1) Frânarea rapidã se utilizeazã când este periclitatã siguranţa circulaţiei, prin aceasta obţinându-se un efect de frânare în timp mai scurt decât la frânarea totalã, iar la unele sisteme de frânã şi un efect de frânare mai puternic.
(2) Frânarea rapidã se executã manipulând mânerul robinetului mecanicului în poziţia de frânare rapidã, unde se menţine pânã la oprirea trenului.
(3) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frânã moderabilã la slãbire remorcate cu locomotive echipate cu robinet tip KD2, dupã oprirea trenului, se manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia a IV-a de frânare totalã, pentru a nu se epuiza acţiunea frânei automate.
(4) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frânã nemoderabilã la slãbire, mânerul robinetului mecanicului se va menţine în poziţia de frânare rapidã.
(5) La automotoarele şi locomotivele echipate cu robinet tip St-60, dupã executarea frânãrii rapide, mânerul robinetului mecanicului se manipuleazã în poziţia a V-a, unde rãmâne pânã la oprirea trenului.
(6) În cazul automotoarelor echipate cu robinet tip ST 125 dupã efectuarea frânãrii rapide, mânerul robinetului mecanicului se manipuleazã în poziţia de frânare de serviciu a IV-a, poziţie în care va rãmâne pânã la oprirea trenului.
(7) La locomotivele echipate cu semnal de alarmã, frânarea rapidã se poate face şi de la acest semnal.
(8) Dacã necesitatea efectuãrii unei frânãri rapide apare atunci când controlerul este pe poziţie de mers sau regulatorul este deschis, se manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţie de frânare rapidã, dupã care se închide controlerul sau regulatorul.
(9) La locomotivele electrice, dupã manipularea controlerului în poziţia "0" dacã graduatorul nu comandã reducerea forţei de tracţiune se va deconecta disjunctorul.
(10) În timpul frânãrii rapide, se acţioneazã nisiparul şi se dau semnale de strângere a frânelor de mânã.

SECŢIUNEA a 4-a
Frâna directã

ART. 74
(1) Frânarea directã se utilizeazã în urmãtoarele cazuri:
a) pentru oprirea locomotivei în puncte unde se cere precizie la oprire;
b) când locomotiva circulã izolatã şi mecanicul nu foloseşte frâna automatã;
c) pentru asigurarea menţinerii pe loc a locomotivei fãrã ca mecanicul sã pãrãseascã postul de conducere.
(2) Pentru evitarea blocãrii roţilor în timpul utilizãrii frânei directe, mecanicul urmãreşte valoarea presiunii în cilindrii de frânã care nu trebuie sã depãşeascã valoarea maximã prescrisã pentru fiecare tip de locomotivã şi automotor.
(3) Nu se va folosi simultan frâna directã şi frâna automatã, existând pericolul ca frâna sã nu aibã efect corespunzãtor.
(4) La automotoare, frâna directã se utilizeazã în urmãtoarele cazuri:
a) pentru oprirea automotorului în puncte unde se cere precizie la oprire;
b) la menţinerea pe loc, fãrã ca mecanicul sã pãrãseascã cabina automotorului;
c) la coborârea pe pante;
d) ori de câte ori mecanicul considerã cã trenul nu poate fi oprit la locul prevãzut;
e) la defectarea frânei automate, în cazul automotoarelor cuplate sau a unui singur automotor când circulã fãrã remorci pe linii cu pante pânã la 15 la mie.

SECŢIUNEA a 5-a
Frânarea trenurilor pe porţiuni de linie în pantã

ART. 75
(1) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frânã automatã cu acţiune rapidã, nemoderabilã la slãbire, în momentul când trenul se angajeazã pe o linie situatã în pantã cu circa o treime din lungimea sa sau a atins o vitezã mai micã cu 15-20 km/h faţã de viteza maximã, mecanicul executã o treaptã de frânare cu o scãdere a presiunii de cel puţin 0,6-0,7 bar.
(2) Slãbirea frânelor în situaţia prevãzutã la alin. (1) se face numai dupã ce trenul şi-a micşorat viteza astfel încât în timpul defrânãrii sã nu atingã viteza maximã înainte de a fi realimentatã conducta generalã de aer a trenului şi rezervoarele auxiliare la presiunea de 5 bar.
(3) Pe porţiuni de linie cu pante mari, în timpul realimentãrii instalaţiilor de frânã, mecanicul poate utiliza frâna directã şi frâna de mânã a locomotivei.
(4) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frânã automatã cu acţiune înceatã, moderabilã la slãbire, mecanicul trebuie sã ţinã seama cã intrarea în acţiune a frânei şi defrânarea se face cu întârziere, în care scop manipularea mânerului robinetului mecanicului pentru frânarea şi defrânarea trenului se executã din timp.
(5) Pe porţiunile de linie cu pante mai mari de 15 la mie, defrânarea trenului nu trebuie sã se facã complet, menţinându-se pe întreaga distanţã un efect de frânare redus, printr-o scãdere a presiunii corespunzãtoare în conducta generalã de aer a trenului, pentru a evita creşterea vitezei peste limitele admise.
(6) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frânã automatã moderabilã la slãbire, în scopul slãbirii frânelor, se poate utiliza poziţia I a robinetului mecanicului KD2, pentru un şoc scurt dar nu mai mare de 5 secunde.
(7) În remorcarea trenului pe pante mari, mecanicul de locomotivã va evita sã efectueze dupã frânarea totalã o frânare rapidã, deoarece în aceastã situaţie, presiunea de aer în conducta generalã de aer a trenului scade la zero şi nu se mai pot compensa eventualele pierderi de aer.

SECŢIUNEA a 6-a
Mãsuri în legãturã cu frâna automatã în cazul remorcãrii cu mai multe locomotive

ART. 76
(1) Frâna automatã a trenului remorcat cu mai multe locomotive se acţioneazã de la prima locomotivã în ordinea aşezãrii în capul trenului, iar la celelalte locomotive active se izoleazã conducta generalã de aer a trenului de rezervorul principal, menţinându-se în rezervorul principal presiunea de regim.
(2) În caz de pericol, mecanicul primei locomotive executã o frânare rapidã şi dã semnalul de alarmã cu fluierul sau sirena locomotivei. La recepţionarea semnalului de alarmã dat de mecanicul primei locomotive, ceilalţi mecanici manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia de frânare rapidã, menţinându-l în aceastã poziţie pânã la oprirea trenului, acţionând în acelaşi timp nisiparul.
(3) La trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frâne moderabile la slãbire şi locomotive echipate cu robinet al mecanicului tip KD2, dupã oprire, mecanicul din capul trenului manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia a IV-a - de frânare de serviciu -, iar ceilalţi mecanici manipuleazã mânerul robinetului mecanicului în poziţia a III-a neutrã.
(4) Dacã unul din mecanicii celorlalte locomotive observã mai întâi pericolul, executã o frânare rapidã şi dã semnalul de alarmã.
(5) Dacã mecanicul locomotivei împingãtoare, nelegatã la tren şi frânã, observã o neregulã la tren care ar pune în pericol siguranţa circulaţiei, închide controlerul, respectiv regulatorul, dã semnalul de alarmã şi frâneazã locomotiva, detaşându-se de tren şi se va ataşa la tren numai dupã oprirea acestuia.
(6) Când trenul circulã cu locomotiva împingãtoare, nelegatã la tren şi frânã, mecanicul locomotivei de remorcare utilizeazã frâna automatã, numai dupã ce mai întâi a dat semnalul "Strânge frâna".
(7) În toate cazurile de apariţie a unui pericol mecanicii locomotivelor vor utiliza radiotelefonul pentru comunicarea mãsurilor ce trebuie luate în scopul evitãrii pericolului.

SECŢIUNEA a 7-a
Modul de procedare în cazul frânãrii mixte

ART. 77
(1) La trenurile la care s-a defectat parţial frâna automatã în parcurs, continuarea mersului se va face cu frânare mixtã, folosindu-se în acelaşi timp frânele automate şi de mânã.
(2) Agenţii de tren vor deservi frânele de mânã de la vagoanele fãrã frânã automatã sau cu frânã automatã defectã.
(3) În cazul când se executã o frânare de serviciu sau o frânare rapidã se dã mai întâi semnalul "Strânge frâna" dupã care agenţii de pe tren strâng frânele de mânã în acelaşi timp cu acţionarea frânelor automate.
(4) La defrânare se dã mai întâi semnalul "Slãbeşte frâna", apoi agenţii de tren slãbesc frânele de mânã în acelaşi timp cu slãbirea frânelor automate.

SECŢIUNEA a 8-a
Utilizarea frânei electrice

ART. 78
(1) Frâna electricã poate fi reostaticã sau recuperativã.
(2) Frâna de bazã a trenului în toate cazurile este frâna automatã.
(3) Frâna electricã se utilizeazã suplimentar, pentru menţinerea vitezei în limitele admise la coborârea trenurilor pe pante şi pentru reducerea vitezei sau pentru scurtarea drumului de frânare în cazurile de urgenţã, în combinaţie cu frâna automatã.
(4) În toate cazurile oprirea trenului se va realiza cu frâna automatã, respectându-se cu stricteţe toate prevederile reglementãrilor specifice referitoare la aceasta.
(5) În cazul coborârii trenului remorcat cu multiplã tracţiune, frânarea electricã se executã cu locomotiva din capul trenului, precum şi cu una din locomotivele intercalate sau cu locomotiva împingãtoare.
(6) Mecanicul de la locomotiva intercalatã sau împingãtoare acţioneazã frâna electricã numai dupã primirea dispoziţiei prin radio-telefon de la mecanicul care conduce trenul, dupã ce curentul de frânare la locomotiva din capul trenului a atins cel puţin jumãtate din valoarea maximã a curentului de frânare.
(7) La trenurile cu douã locomotive electrice în capul trenului, frânarea electricã se va efectua numai de mecanicul primei locomotive.
(8) În cazul defectãrii frânei electrice la locomotiva din capul trenului se poate utiliza frâna electricã a celei de a doua locomotive.
(9) Frânarea combinatã se utilizeazã dupã verificarea eficacitãţii frânei automate.
(10) În timpul folosirii frânãrii electrice, viteza de circulaţie la coborârea trenului pe pante va fi mai micã cu 5 km/h decât viteza maximã admisã, astfel ca mecanicul sã aibã timp sã mãreascã acţiunea frânãrii automate dacã frâna electricã nu poate fi acţionatã, pentru a nu depãşi viteza maximã a trenului şi a respecta timpii de mers.
(11) În timpul frânãrii combinate, nu se admit scãderi de presiune în conducta generalã de aer a trenului mai mici de 0,4 bar; excepţie fac trenurile de cãlãtori cu tonaje pânã la 850 t şi convoaiele de locomotive electrice care, pe pante pânã la 15 la mie, se pot frâna numai cu frânã electricã.
(12) Frânarea combinatã se realizeazã astfel:
a) se executã o scãdere a presiunii în conducta generalã de aer a trenului de cel puţin 0,7 bar;
b) se pune în funcţiune, în mod treptat, frânarea electricã, descãrcându-se în acelaşi timp cilindrii de frânã ai locomotivei pentru a evita blocarea roţilor;
c) se modificã presiunea din conducta generalã de aer a trenului astfel încât sã se asigure utilizarea cât mai completã a frânei electrice.
(13) Pentru a se evita depãşirea valorii maxime a curentului de frânare prevãzut în instrucţiunile de exploatare ale respectivului tip de locomotivã şi intrarea în acţiune a protecţiilor, controlerul se va manipula urmãrindu-se indicaţiile aparatelor de bord.
(14) Pentru prevenirea patinãrii în cazul unei aderenţe scãzute, se va nisipa linia, micşorând la nevoie tensiunea de excitaţie.
(15) Pentru frânarea locomotivelor electrice izolate se va folosi frâna electricã, atât pentru menţinerea vitezei, cât şi pentru reducerea acesteia pânã la circa 30 km/h.
(16) Pentru frânarea convoaielor de locomotive se va proceda ca în cazul trenurilor de cãlãtori.
(17) Frânarea electricã se va aplica în trepte, evitându-se smuciturile care pot duce la ruperea trenului.
(18) În caz de pericol, se aplicã progresiv frânarea electricã, atât la locomotiva din capul trenului, cât şi la una din locomotivele intercalate sau de la urma trenului.
(19) În anotimpul rece, frâna automatã cu aer va fi acţionatã periodic, chiar dacã frânarea electricã este suficientã, pentru a preveni îngheţarea echipamentului de frânã.

SECŢIUNEA a 9-a
Obligaţiile personalului de locomotivã şi automotor în legãturã cu frânarea trenului

ART. 79
(1) În timpul parcursului mecanicul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã urmãreascã presiunea din rezervorul principal al locomotivei şi din conducta generalã de aer a trenului, astfel încât aceasta sã nu scadã sub valoarea de 7 bar respectiv de 5 bar; în cazul în care nu se pot asigura aceste valori ale presiunii, frâna automatã se considerã defectã;
b) sã opreascã trenul printr-o frânare rapidã când personalul care are sarcini de supraveghere prin defilare a trenurilor dã semnale în acest sens, când observã o creştere sau o scãdere necomandatã a presiunii în conducta generalã de aer a trenului, un consum exagerat de aer din rezervorul principal, nerevenirea presiunii la valoarea normalã în conducta generalã de aer a trenului, sau reducerea anormalã a vitezei şi sã ia mãsuri pentru asigurarea menţinerii pe loc cu frânele de mânã;
c) sã supravegheze funcţionarea compresorului şi modul de funcţionare a frânelor automate din tren.
(2) Când personalul cu sarcini de supraveghere prin defilare a trenurilor avizeazã prin staţia radio-telefon despre mersul frânat al unor vagoane sau când se observã fum sau scântei de-a lungul trenului, fãrã a fi acţionatã frâna automatã, mecanicul care remorcã trenul va lua mãsuri pentru slãbirea frânelor, acţionând pârghia egalizatorului de presiune la robinetul mecanicului KD2 şi urmãrind efectul asupra vagoanelor respective.
(3) În cazul remorcãrii trenului cu locomotive echipate cu alte tipuri de robinet al mecanicului, modul de procedare pentru situaţia prevãzutã la alin. (2) se va stabili prin reglementãri specifice.
(4) Dacã în situaţia de la alin. (2) nu se obţine slãbirea frânelor, mecanicul opreşte trenul, ia mãsuri pentru menţinerea pe loc cu frânele de mânã, stabileşte cauza care a generat neregulile şi ia mãsuri corespunzãtoare.
(5) Dacã se constatã defecţiuni la frâna automatã a unor vagoane, care impun izolarea lor şi în urma recalculãrii procentului de masã frânatã se constatã cã este asigurat procentul de masã frânatã prevãzut în livret, se continuã mersul în condiţii normale. Mecanicul va aviza prin staţia radio-telefon pe IDM despre cauza opririi neprevãzute a trenului. În cazul în care la prima staţie cu oprire existã revizori tehnici de vagoane, se va efectua verificarea vagoanelor respective în prezenţa unui agent din partida trenului (mecanic ajutor, şef tren, revizor tehnic de vagoane) şi se va efectua proba parţialã a vagoanelor a cãror frânã a fost izolatã.
(6) În cazul deschiderii necomandate a semnalului de alarmã la vagoanele din tren, în timpul mersului, mecanicul va solicita în prima staţie cu revizori tehnici de vagoane, verificarea semnalului de alarmã şi remedierea defectelor acestuia, dacã timpul de staţionare permite, în caz contrar verificarea se face la staţia finalã.
(7) În timpul parcursului mecanicul ajutor este obligat ca la ordinul dat de mecanic sã manipuleze frâna de mânã a locomotivei, precum şi frâna de mânã a vehiculelor feroviare repartizate pentru menţinerea trenului pe loc.
(8) Când mecanicul devine inapt pentru conducerea locomotivei, mecanicul ajutor manipuleazã robinetul mecanicului în poziţie de frânare totalã, închide controlerul sau graduatorul locomotivei, iar dupã oprirea trenului şi dupã asigurarea menţinerii pe loc a locomotivei ia urmãtoarele mãsuri:
a) dã semnale de strângere a frânelor de mânã în vederea menţinerii pe loc a trenului, la trenurile deservite de agenţi;
b) anunţã prin staţia radio-telefon IDM solicitând ajutorul necesar;
c) asigurã în cel mai scurt timp menţinerea trenului pe loc cu frânele de mânã, la trenurile nedeservite de agenţi;
d) dã semnale de alarmã cu fluierul sau sirena locomotivei.

SECŢIUNEA a 10-a
Menţinerea pe loc a trenului în timpul opririi în staţii

ART. 80
(1) Când trenul este compus din vehicule feroviare echipate cu frânã moderabilã la defrânare şi locomotiva este echipatã cu robinet al mecanicului care compenseazã pierderile de aer în poziţia de frânare de serviciu, menţinerea pe loc a trenului se face astfel:
a) dacã durata opririi este de cel mult 30 minute, menţinerea pe loc a trenului se asigurã cu frâna automatã, fãcând o scãdere a presiunii de 0,6-0,7 bar, cu frâna directã şi de mânã a locomotivei, respectiv a automotorului;
b) dacã durata opririi este mai mare de 30 minute, menţinerea pe loc a trenului se asigurã cu frâna automatã a trenului, cu frâna directã şi de mânã a locomotivei şi prin strângerea frânelor de mânã de la tren, la semnalul "Strânge frâna" dat de mecanic cu fluierul locomotivei.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1) lit. b) înainte de pornirea trenului, mecanicul procedeazã astfel:
a) alimenteazã conducta generalã de aer la presiunea de 5 bar şi se efectueazã proba de continuitate, menţinându-se strânse frânele de mânã ale trenului;
b) dupã efectuarea probei de continuitate efectueazã o frânare de serviciu, apoi dã semnalul de slãbire a frânelor de mânã;
c) slãbirea frânei automate şi pornirea trenului se face numai dupã slãbirea frânelor de mânã şi semnalul "S-a terminat proba frânei. Frâna automatã este în regulã" dat de cãtre agentul care a efectuat proba frânei.
(3) Când trenul are în compunere vehicule feroviare echipate cu frânã nemoderabilã la slãbire sau locomotiva nu este echipatã cu robinet al mecanicului care compenseazã pierderile de aer în poziţia de frânare de serviciu, menţinerea pe loc a trenului se asigurã astfel:
a) dacã durata opririi este de cel mult 30 minute în staţii a cãror platformã este situatã în declivitate de pânã la 6 la mie inclusiv, cu frâna automatã, fãcând o scãdere a presiunii de 0,6'f70,7 bar, cu frâna directã şi de mânã a locomotivei;
b) dacã durata opririi este mai mare de 30 minute, precum şi în staţiile a cãror platformã este situatã în declivitate mai mare de 6 la mie, indiferent de durata opririi, cu frânele de mânã ale trenului şi cu frâna directã şi de mânã a locomotivei, conducta generalã de aer menţinându-se alimentatã la presiunea de 5 bar.
(4) În cazul prevãzut la alin. (3) lit. b), înainte de pornirea trenului şi dupã efectuarea probei de continuitate, mecanicul executã o frânare de serviciu, dupã care dã semnalul pentru slãbirea frânelor de mânã cu fluierul locomotivei.
(5) Când mecanicul se convinge prin agentul trenului sau în lipsa acestuia prin mecanicul ajutor cã toate frânele de mânã au fost slãbite, realimenteazã conducta generalã de aer.
(6) La trenurile de cãlãtori care staţioneazã cel mult 3 minute, pe linii cu declivitãţi de pânã la 6 la mie inclusiv, menţinerea pe loc se face numai cu frâna directã a locomotivei, mecanicului fiindu-i interzis sã pãrãseascã postul de conducere în acest timp.
(7) În toate cazurile când se impune oprirea compresorului, menţinerea pe loc a trenului se asigurã cu frânele de mânã ale locomotivei şi ale vehiculelor feroviare din tren.
(8) În toate cazurile de efectuare a probei de continuitate pe liniile cu declivitãţi mai mari de 2 la mie sau a probei complete în staţiile vârf de pantã, menţinerea pe loc a trenului se face cu:
a) frâna directã a locomotivei;
b) frâna de mânã din postul de conducere al locomotivei;
c) frânele de mânã ale trenului;
d) saboţi de mânã; dacã este necesar.
(9) Staţiile a cãror platformã este amplasatã în declivitate mai mare de 6 la mie vor fi aduse la cunoştinţã OTF de cãtre administratorul infrastructurii feroviare în vederea comunicãrii întregului personal interesat.
(10) Pe toatã durata menţinerii pe loc a trenului, se interzice pãrãsirea locomotivei în acelaşi timp de cãtre mecanic şi mecanicul ajutor.
(11) Trenurile care au în compunere vehicule feroviare echipate cu frâne nemoderabile la defrânare se vor evidenţia în livretele de mers, cu menţiunea "Frânã nemoderabilã la defrânare".
(12) Menţinerea pe loc a locomotivelor electrice şi diesel, izolate, se asigurã prin strângerea frânei directe şi a frânei de mânã de la postul de conducere ocupat sau din sala maşinilor, mecanicului fiindu-i interzis sã pãrãseascã locomotiva.
(13) Când mecanicul pãrãseşte cabina de conducere, menţinerea pe loc a locomotivei se face cu frâna directã şi prin strângerea frânelor de mânã de la ambele posturi de conducere sau din sala maşinilor.

SECŢIUNEA a 11-a
Menţinerea pe loc a trenului oprit în linie curentã

ART. 81
(1) Când trenul este oprit în linie curentã, fãrã a avea defecţiuni la frâna automatã sau la tren, asigurarea menţinerii pe loc, precum şi pornirea trenului se fac conform prevederilor art. 80 din prezentul regulament.
(2) Agenţii care manipuleazã frânele de mânã, inclusiv însoţitorii de la locomotivele din tren care nu sunt în acţiune, sunt obligaţi ca dupã oprirea trenului, sã strângã din proprie iniţiativã frâna de mânã de la vehiculele feroviare pe care le ocupã; celelalte frâne de mânã se vor strânge de cãtre agenţii care le deservesc, conform notei de repartizare a frânelor de mânã, numai la semnalul dat de cãtre mecanic.
(3) La trenurile de marfã când frânele de mânã nu sunt suficiente pentru menţinerea pe loc a trenului, diferenţa pânã la tonajul necesar de frânat pentru menţinerea pe loc se compenseazã cu saboţi de mânã, având în vedere cã un sabot echivaleazã cu 10 tone masã frânatã.
(4) Aşezarea saboţilor de mânã la roţi se va face la vagoanele care nu au frânã de mânã sau aceasta este defectã şi în primul rând la vagoanele grele sau încãrcate.
(5) Saboţii de mânã se vor aşeza câte unul la o osie montatã şi cel mult doi la un vagon.
(6) La trenurile menţionate la alin. (3), înainte de expediere se va stabili numãrul de saboţi de mânã precum şi numãrul de agenţi necesari pentru aşezarea acestora în funcţie de lungimea trenului.
(7) În cazul în care nu este posibilã împingerea trenului cu locomotivã sau locomotive în acţiune, pentru scoaterea saboţilor de sub roţi, trenul se remorcã în pãrţi.
(8) Partea de tren care rãmâne în linie curentã trebuie sã aibã asigurat procentul de masã frânatã necesar pentru menţinerea pe loc, utilizând dacã este cazul şi saboţii de mânã care au fost ridicaţi de la partea de tren care a fost remorcatã cãtre staţia cea mai apropiatã.

SECŢIUNEA a 12-a
Modul de procedare la demararea trenului oprit în linie curentã, în condiţiile unui spor de rezistenţã caracteristicã

ART. 82
(1) În cazul unui tren oprit în linie curentã, mecanicul va încerca demararea trenului, evitând patinarea locomotivei sau ruperea trenului.
(2) Dacã demararea întregului tren nu este posibilã din cauza sporului de rezistenţã caracteristicã la demaraj, se trece la remorcarea acestuia dupã cum urmeazã:
a) în pãrţi, dacã trenul este deservit de agent autorizat;
b) prin împingerea trenului înapoi în staţie, cu respectarea condiţiilor de circulaţie ce se impun;
c) cu locomotivã de ajutor împingãtoare sau în capul trenului, dacã rezistenţa cârligului de tracţiune al acesteia permite.

SECŢIUNEA a 13-a
Modul de procedare când trenul a fost oprit în linie curentã din cauza producerii unor nereguli la tren

ART. 83
(1) Dacã s-au produs nereguli la frâna automatã - întreruperea conductei generale de aer, manipularea semnalelor de alarmã - sau sunt nereguli la tren - încãrcãturã deplasatã, vagoane deraiate şi alte asemenea - se opreşte trenul, folosind toate mijloacele de frânare, şi se iau imediat mãsuri de menţinerea pe loc a trenului cu frânele de mânã, în primul rând a pãrţii rupte sau dezlegate.
(2) Constatarea şi înlãturarea neregulilor apãrute se fac de cãtre mecanicul ajutor împreunã cu agentul de la urma trenului, dacã acesta existã.
(3) Pentru a constata cauzele care au determinat oprirea trenului, mecanicul ajutor va avea asupra sa nota de repartizare a frânelor de mânã repartizate pentru menţinerea pe loc a trenului, arãtarea vagoanelor, sculele necesare şi rechizitele de semnalizare.
(4) Mecanicul ajutor sau agentul trenului, dacã acesta existã, verificã dacã sunt vagoane deraiate, încãrcãturã deplasatã, obiecte sau piese cãzute din vagoane, dacã nu este afectat gabaritul liniei vecine, dacã sunt vehicule feroviare legate neregulamentar, semnale de alarmã manipulate şi, în lipsa agentului de la urma trenului, dacã vagonul de semnal cu numãrul specificat în notã existã şi este semnalizat corespunzãtor.
(5) Când configuraţia terenului permite, verificarea trenului se va face pe ambele pãrţi.
(6) În cazul neregulilor care nu au putut fi remediate de cãtre mecanicul ajutor, mecanicul este obligat sã ia mãsurile care se impun.
(7) La trenurile remorcate cu o singurã locomotivã, dacã este necesarã intervenţia mecanicului pentru constatarea şi remedierea neregulilor, acesta se va putea deplasa la faţa locului numai dacã trenul se aflã pe o linie cu declivitate mai micã de 15 la mie şi mecanicul ajutor s-a reîntors pe locomotivã.
(8) Dacã trenul se aflã pe o linie cu declivitate de 15 la mie sau mai mare, mecanicului îi este interzis sã pãrãseascã locomotiva şi dacã este cazul solicitã locomotivã de ajutor.
(9) Când remorcarea se face cu multiplã tracţiune, sarcinile mecanicului ajutor referitoare la constatarea şi înlãturarea neregulilor revin mecanicului locomotivei a doua, în ordinea aşezãrii în tren.
(10) Atunci când se fac intervenţii la conducta generalã de aer a trenului, indiferent de valoarea declivitãţii, dupã eliminarea defectelor, mecanicul realimenteazã conducta generalã la presiunea de regim şi efectueazã o probã de continuitate, chiar dacã durata staţionãrii este mai micã de 30 minute.
(11) Când locomotiva este deservitã numai de mecanic, constatarea şi înlãturarea neregulilor apãrute la tren, se face de cãtre şeful de tren, respectiv şeful de manevrã.
(12) Când oprirea trenului se datoreazã unor defecţiuni ce nu pot fi remediate de şeful de tren, acesta rãmâne pe locomotivã, iar mecanicul se deplaseazã la tren pentru remedierea defecţiunilor, cu excepţia cazurilor în care trenul este oprit pe o linie cu declivitate mai mare de 15 la mie, situaţie în care mecanicul nu are voie sã pãrãseascã locomotiva, urmând sã solicite mijloace de ajutor.

SECŢIUNEA a 14-a
Mãsurile care trebuie luate în cazul defectãrii totale sau parţiale a frânei automate, în linie curentã în cazul în care nu se mai asigurã procentul necesar de masã frânatã prevãzut în livretul de mers

ART. 84
(1) La defectarea totalã sau parţialã a frânei automate a trenului în linie curentã, mecanicul procedeazã la oprirea imediatã a trenului, folosind toate sistemele de frânare.
(2) Dupã oprirea trenului, indiferent de valoarea declivitãţii liniei, personalul de locomotivã asigurã menţinerea pe loc a trenului, face constatarea defecţiunii, ţinând seama de prevederile art. 83 din prezentul regulament, procedându-se astfel:
a) dacã pe porţiunea de linie care a rãmas de parcurs pânã la prima staţie, valoarea declivitãţii este de cel mult 15 la mie şi cu frânarea automatã sau mixtã se poate asigura cel puţin procentul de masã frânatã corespunzãtor vitezei de 30 km/h din Anexele 16'f724 şi 33, trenul va circula pânã la prima staţie cu cel mult 20 km/h;
b) dacã pe porţiunea de linie care a rãmas de parcurs pânã la prima staţie, valoarea declivitãţii este mai mare de 15 la mie, se interzice continuarea mersului fãrã restabilirea condiţiilor normale de funcţionare a frânei automate şi mecanicul avizeazã IDM din staţia cea mai apropiatã despre aceasta;
c) când în urma intervenţiilor fãcute la frâna automatã a trenului se asigurã cel puţin procentul de masã frânatã prevãzut în livret, trenul va circula pânã la prima staţie cu viteza de cel mult 30 km/h;
d) în cazurile de la lit. a), b) şi c) se face proba de continuitate.
(3) În cazul în care nu se asigurã continuitatea conductei generale de aer pe toatã lungimea trenului (se rupe conducta generalã de aer, se smulg tuburile de aer din ştuţ sau robinetele frontale de aer din filet) şi defectul nu se poate remedia în linie curentã, se va remorca trenul în pãrţi pânã la prima staţie, procedându-se astfel:
a) vagonul cu instalaţia de frânã automatã defectã, care nu permite continuitatea conductei generale de aer a trenului, va fi ultimul vagon al primei pãrţi, dacã are frâna de mânã activã;
b) dacã vagonul nu are frânã de mânã sau are şi aceasta este defectã, se va ataşa dupã acesta unul sau mai multe vagoane cu frânã de mânã activã, care sã poatã asigura frânarea şi menţinerea pe loc a grupului de vagoane nelegate la conducta generalã de aer a trenului.
(4) Dupã sosirea trenului respectiv în staţie, şeful de tren sau mecanicul ajutor, comunicã IDM cauzele opririi în linie curentã.
(5) Continuarea mersului trenului se va reglementa de cãtre operatorul de la regulatorul de circulaţie, care va dispune, dupã caz, mãsurile necesare (locomotivã de ajutor, revizor tehnic de vagoane).
(6) Se interzice continuarea circulaţiei trenului din staţiile unde existã condiţii de restabilire a funcţionãrii normale a frânelor automate ale trenului şi asigurãrii cel puţin a procentului de masã frânatã prevãzut în livretul de mers pentru trenul respectiv, fãrã remedierea defectelor constatate la frânele automate ale vehiculelor feroviare şi cu procentul de masã frânatã neasigurat.
(7) În cazul tracţiunii electrice, dispariţia tensiunii din linia de contact înseamnã defectarea totalã a frânei automate a trenului; în acest caz mecanicul trebuie sã opreascã imediat trenul.
(8) Dacã în timp de 5 minute tensiunea nu a revenit în linia de contact, mecanicul ia mãsuri pentru menţinerea pe loc a trenului cu frânele de mânã, iar dacã este necesar şi cu saboţi de mânã.
(9) În cazul când locomotiva trenului s-a oprit sub zona neutrã, mecanicul solicitã locomotivã de ajutor şi se va proceda ca la alin. (8) din prezentul articol.
(10) Când zona neutrã permite scurtcircuitarea, mecanicul solicitã prin radio-telefon introducerea tensiunii în linia de contact.
(11) Când trenul se remorcã cu multiplã tracţiune, celelalte locomotive care nu sunt situate în zona neutrã vor participa la scoaterea locomotivei trenului din zona neutrã.
(12) În cazul defectãrii frânei automate a locomotivei trenului, continuarea mersului se face numai cu locomotivã de ajutor.

CAP. VIII
Obligaţiile agenţilor de tren

SECŢIUNEA 1
Obligaţiile agenţilor de tren în parcurs, în legãturã cu frânarea trenului

ART. 85
(1) La trenurile de cãlãtori agentul de tren este obligat sã închidã semnalul de alarmã la vehiculul din cauza cãruia s-a oprit trenul, numai la ordinul mecanicului; mecanicul va raporta cauza opririi trenului la prima staţie cu oprire.
(2) În vederea opririi trenului, agentul de tren va trage semnalul de alarmã în urmãtoarele cazuri:
a) când observã defecte tehnice sau deplasarea încãrcãturii la vehiculele feroviare, cãderi de stânci sau alte obstacole, deteriorãri la linie, semnale de oprire date de cãtre agenţii de linie, neobservate de mecanic;
b) la semnalul de alarmã dat de mecanic.
(3) La orice oprire în linie curentã sau în staţie, agentul de tren trebuie sã manipuleze:
a) frâna de mânã pe care o deserveşte, din proprie iniţiativã;
b) celelalte frâne de mânã repartizate prin nota de repartizare a frânelor de mânã la semnalul "Strânge frâna" dat de mecanic.
(4) În cazul ruperii sau dezlegãrii trenului, agenţilor de tren le este interzis sã închidã robinetul frontal de aer de la vagon fãrã ordinul mecanicului.
(5) La vagoanele de cãlãtori echipate cu semnal de alarmã cu comandã pneumaticã sau electromagneticã, recunoscute dupã inscripţia de pe cutia vagonului, în cazul când acesta a fost activat - tras -, se va rearma prin introducerea cheii pãtrate în cutia semnalului de alarmã şi rotirea acesteia în sensul arãtat de sãgeatã.
(6) În cazul trenurilor care circulã cu deservirea minimã prevãzutã în reglementãrile specifice în vigoare, obligaţiile agenţilor de tren, în legãturã cu frânarea trenului în parcurs se exercitã astfel:
a) de şeful de tren sau în lipsa acestuia de cãtre alt agent autorizat în funcţia de şef tren;
b) de mecanicul ajutor în lipsa personalului menţionat la lit. a).

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile agenţilor de tren în parcurs, în cazul opririi neprevãzute a trenului remorcat cu locomotiva deservitã
numai de mecanic - fãrã mecanic ajutor

ART. 86
(1) În cazul opririi neprevãzute a trenului în linie curentã se va proceda conform reglementãrilor specifice, mecanicul locomotivei comunicându-i şefului de tren prin staţia radio-telefon cauza opririi neprevãzute a trenului şi mãsurile necesare, dupã caz.
(2) În cazul când nu se poate comunica prin radio-telefon, mecanicul va da cu fluierul locomotivei semnalul acustic "Atenţie", imediat dupã oprirea trenului în faţa semnalului ce ordonã oprirea sau când opreşte din alte cauze. Şeful de tren trebuie sã recepţioneze semnalul "Atenţie" dat de cãtre mecanic cu fluierul locomotivei şi rãmâne la post pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin.
(3) La oprirea neprevãzutã a trenului din cauza pierderii capacitãţii mecanicului de a conduce, sau când este necesarã prezenţa şefului de tren pe locomotivã şi nu se dã semnalul "Atenţie", şeful de tren trebuie sã se prezinte din proprie iniţiativã la locomotivã procedând astfel:
a) manipuleazã robinetul mecanic în poziţia de frânare rapidã, strânge frâna de mânã şi frâna directã, manipuleazã controlerul, respectiv graduatorul şi inversorul de mers al locomotivei pe poziţia "0";
b) asigurã menţinerea pe loc a trenului;
c) opreşte motorul Diesel, respectiv scoate de sub tensiune locomotiva electricã, dupã caz;
d) dã semnalul acustic "PERICOL" cu fluierul sau sirena locomotivei;
e) comunicã cu staţia cea mai apropiatã, fãrã a pãrãsi postul de conducere al locomotivei, folosind toate mijloacele posibile - conductori de bilete, staţia de radio-telefon - şi solicitã mijloace de ajutor, respectiv locomotivã sau mecanic de schimb, dupã caz.
ART. 87
Anexele 1'f733 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
la Regulamentul nr. 006


Date caracteristice ale locomotivelor
cu abur în exploatare pe infrastructura feroviarã





┌────┬──────────────────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ LOCOMOTIVA │ TENDERUL │ LOCMOTIVA ŞI TENDERUL │
│ ├───────┬─────────┬─────┬──────┬────┬──────┼────┬─────────────┼─────┬──────────────┬─────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │Raza│ │ │ Masa (t) │ │ Masa (t) │ Masa frânatã (t) │
│ │ │ │ │ │ mi-│ │ ├──────┬──────┤Dis- ├───────┬──────┼────────────────────────────┬────────────────────┤
│Nr. │ Seria │ Numãrul │Cate-│Viteza│nimã│ Masa │Nr. │ │ │tanţa│ │ │ în stare de serviciu │ în stare goalã │
│crt.│ │ │goria│maximã│de │maximã│ de │ în │ în │între│ în │ în ├─────────────┬──────────────┼─────────────┬──────┤
│ │ │ │ │(km/h)│în- │ pe │osii│stare │stare │tam- │ stare │stare │frâna de mânã│frâna automatã│frâna de mânã│ frâna│
│ │ │ │ │ │scri│ osii │ │goalã │încãr-│poane│ goalã │încãr-│ │ │ │ auto-│
│ │ │ │ │ │-ere│ (t) │ │ │ catã │ (m) │ │ catã │ │ │ │ matã │
│ │ │ │ │ │în │ │ │ │ │ │ │ ├──────┬──────┼──────┬───────┼──────┬──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │cur-│ │ │ │ │ │ │ │locom.│tender│locom.│tender │locom.│tender│locom.│
│ │ │ │ │ │ bã │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │(m) │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 1 │130500 │ - │1-3-0│ 90 │ 125│ 16,4 │ 3 │ 19,4 │ 44,0 │17,16│ 76,8 │106,9 │ - │ 25 │ 48 │ 38 │ - │ 19 │ 43 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 2 │230000 │ - │2-3-0│ 100 │ 150│ 17,2 │ 4 │ 26,2 │ 60,2 │18,60│ 97,0 │139,9 │ - │ 26 │ 51 │ 40 │ - │ 26 │ 49 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 3 │324000 │ 401-993 │1-3-1│ 75 │ 135│ 11,2 │ 3 │ 15,3 │ 37,8 │17,59│ 70,6 │ 99,9 │ - │ 25 │ 42 │ 25 │ - │ 15 │ 35 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 4 │131000 │ - │1-3-1│ 65 │ 100│ 13,1 │ - │ - │ - │11,87│ 46,5 │ 59,0 │ 26 │ - │ 35 │ - │ 26 │ - │ 28 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 5 │375500 │ 504-934 │1-3-1│ 60 │ 100│ 11,0 │ - │ - │ - │10,93│ 41,0 │ 53,6 │ 26 │ - │ 30 │ - │ 26 │ - │ 22 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 6 │231000 │2201-2240│2-3-1│ 126 │ 160│ 17,2 │ 4 │ 21,0 │ 53,0 │20,83│ 102,0 │143,4 │ - │ 26 │ 42 │ 40 │ - │ 21 │ 36 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 7 │ 40000 │ 001-112 │0-4-0│ 55 │ 100│ 17,1 │ 3 │ 22,0 │ 45,5 │18,29│ 82,9 │113,9 │ - │ 25 │ 65 │ 32 │ - │ 22 │ 60 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 8 │140100 │ 101-165 │1-4-0│ 65 │ 200│ 18,1 │ 4 │ 24,5 │ 54,4 │20,38│ 93,0 │128,6 │ - │ 26 │ 54 │ 35 │ - │ 24 │ 60 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 9 │140200 │ │1-4-0│ 60 │ 100│ 15,2 │ 3 │ 18,5 │ 41,5 │17,45│ 80,3 │109,8 │ - │ 25 │ 45 │ 36 │ - │ 18 │ 36 │
├────┼───────┤ 220-351 ├─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 10 │ 40 D │ │1-4-1│ 40 │ 100│ 12,1 │ - │ - │ - │11,38│ 57,1 │ 71,3 │ 26 │ - │ - │ - │ 26 │ - │ - │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ 001-010 │ │ 110 │ 170│ 18,6 │ 4 │ 29,2 │ 68,2 │23,50│ 142,3 │191,7 │ - │ 26 │ 72 │ 50 │ - │ 26 │ 68 │
│ 11 │142000 │ 023-025 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┤ │ │ ├──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ 050-051 │1-4-2│ │ │ 18,3 │ 4 │ 29,2 │ 71,2 │23,50│ 141,3 │193,7 │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ 011-022 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ 023-049 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ 052-074 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 45 │ 35 │ - │ 18 │ 45 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 12 │ 50000 │ 001-080 │0-5-0│ 50 │ 100│ 14,1 │ 3 │ 18,5 │ 51,5 │17,29│ 81,2 │110,9 │ - │ 20 │ 70 │ 32 │ - │ 22 │ 65 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ 101-234 │ │ 60 │ 150│ 14,4 │ 3 │ 22,0 │ 45,5 │18,01│ 87,1 │117,2 │ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 24 │ 68 │
│ │ ├─────────┤ ├──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ 50100 │ 243-335 │ │ 60 │ 150│ 15,0 │ 3 │ 23,8 │ 47,3 │18,92│ 92,0 │122,1 │ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 24 │ 68 │
│ │ ├─────────┤ ├──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 13 │ şi │ 336-773 │0-5-0│ 60 │ 150│ 15,2 │ 3 │ 23,8 │ 47,3 │18,94│ 92,2 │122,7 │ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 24 │ 68 │
│ │ ├─────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │501000 │ 774-858 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┤ ├──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │100-1010 │ │ 70 │ 150│ 15,6 │ 3 │ 24,5 │ 48,8 │18,92│ 95,5 │125,6 │ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 24 │ 70 │
├────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ 002-240 │ │ 80 │ 125│ 15,3 │ 4 │ 26,0 │ 66,0 │22,89│ 101,5 │151,7 │ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 26 │ 68 │
│ │ ├─────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │150000 │1001-1030│1-5-0│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┤ ├──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ 14 │ şi │1031-1120│ │ 80 │ 125│ 15,3 │ 4 │ 20,1 │ 66,1 │23,06│ 95,6 │151,8 │ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 26 │ 68 │
│ │ ├─────────┤ ├──────┼────┼──────┼────┼──────┼──────┼─────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1501000│ 241-276 │ │ 80 │ 125│16,25-│ 4 │28,53-│66,32-│22,94│110,68-│156,6-│ - │ 26 │ 70 │ 32 │ - │ 26 │ 68 │
│ │ │ │ │ │ │16,60 │ │28,27 │67,08 │ │113,86 │158,3 │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴─────────┴─────┴──────┴────┴──────┴────┴──────┴──────┴─────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┘




Locomotive cu abur

ART. 1
(1) La locomotivele cu abur valoarea vitezei minime, la tonajul maxim, nu trebuie sã fie mai micã de 15 km/h.
(2) Vitezele maxime ale trenurilor remorcate cu locomotive cu abur, în condiţiile prevãzute în tabelul din prezenta anexã, sunt valabile numai când acestea circulã cu coşul înainte.
(3) Vitezele maxime ale trenurilor, când una sau mai multe locomotive cu abur din tren circulã cu tenderul înainte, indiferent de locul de aşezare în tren, sunt de 60 km/h la tendere pe boghiuri şi de 50 km/h la tendere fãrã boghiuri, însã nu vor depãşi vitezele stabilite în tabelul din prezenta anexã.
(4) Vitezele maxime ale trenurilor remorcate cu locomotive tender se stabilesc ca şi în cazul locomotivelor cu abur când circulã cu coşul înainte.
(5) Vitezele maxime admise în curbe pentru locomotivele cu abur seria 50100 sunt prevãzute în Anexa 11 la prezentul regulament, ele fiind obligatorii şi în cazul când aceste locomotive se transportã neactive în tren sau în convoi.
(6) În cazurile de la alin. (5), mecanicul va fi avizat prin ordin de circulaţie, menţionându-se seria şi poziţia locomotivei în tren, cu coşul sau cu tenderul înainte, porţiunea de linie şi viteza de circulaţie restricţionatã.
(7) Gestionarul infrastructurii feroviare publice va stabili şi va comunica atât subunitãţilor din subordine cât şi operatorilor de transport feroviar interesaţi porţiunile de linie pe care locomotivele seria 50100 circulã cu viteze restricţionate din cauza curbelor.
ART. 2
(1) La trenurile remorcate cu locomotive cu abur, cu dublã tracţiune pe întreaga secţie de remorcate, locomotivele se aşeazã în capul trenului astfel:
a) La trenurile de cãlãtori:
- locomotiva cu viteza cea mai mare;
- locomotiva care are pompa de aer cu debit mai mare, când vitezele sunt egale.
b) La trenurile de marfã:
- locomotiva care are pompa de aer cu debit mai mare;
- locomotiva cu roţi alergãtoare, când debitele pompelor de aer sunt egale.
(2) La trenurile de marfã care circulã pe secţiile cu pante mari prevãzute în Anexa 12, în cazul remorcãrii trenurilor cu locomotive cu abur, se va ataşa în capul trenului, în afarã de locomotiva trenului, încã o locomotivã având pompa de aer sau compresorul în stare corespunzãtoare de funcţionare.
(3) Se interzice cuplarea locomotivelor seria 150000 cu coşurile faţã în faţã.
(4) Circulaţia locomotivelor cu abur în remorcarea trenurilor se face cu coşul înainte.
(5) La trenurile de persoane, la trenurile de serviciu şi atunci când nu sunt posibilitãţi de întoarcere a locomotivei cu abur pe placa turnantã, locomotiva poate circula cu tenderul înainte, cu respectarea vitezelor maxime admise în acest caz.
ART. 3
(1) Tonajul maxim la trenurile ce revine locomotivelor cu abur ca locomotive împingãtoare se reduce cu 10%.
(2) Tonajele trenurilor de cãlãtori se reduc dupã cum urmeazã:
a) cu 10% la tracţiunea cu abur când temperatura mediul ambiant este cuprinsã între -10°C şi -20°C;
b) cu 20% la tracţiunea cu abur când temperatura mediul ambiant scade sub -20°C.
(3) Masa frânatã la locomotivele cu abur care nu sunt în acţiune în tren se stabileşte conform tabelului din prezenta anexã.
(4) Masa proprie a locomotivelor şi a tenderelor, care nu sunt în acţiune, se ia în calcul la stabilirea tonajului trenului, iar masa frânatã a acestora se ia în calcul la tonajul frânat al trenului.
ART. 4
(1) Frânele automate şi de mânã ale locomotivelor în acţiune, precum şi frânele automate ale tenderelor trebuie sã fie active.
(2) Mânerul schimbãtorului de regim, atât la locomotive cât şi la tendere, se manipuleazã în poziţie corespunzãtoare trenului remorcat.
(3) Frâna automatã a tenderelor şi a locomotivelor cu abur care nu sunt în acţiune se izoleazã.
(4) Locomotivele cu abur, în stare rece, trebuie sã aibã bielele cuplare montate, iar bielele motoare şi barele de acţionare a mecanismului motor exterior de distribuţie demontate.
(5) Trenurile de marfã, care au în compunere locomotive cu abur în stare rece, nu vor depãşi vitezele maxime prevãzute în Anexa 10 din prezentul regulament.
(6) Locomotivele cu abur în stare rece, care au bielele motoare şi bielele cuplare demontate, se transportã numai în trenuri speciale fãrã a depãşi viteza maximã de 40 km/h.
(7) La circulaţia locomotivelor cu abur cu tenderul înainte, viteza se limiteazã la viteza maximã admisã în acest caz.
ART. 5
La locomotivele cu abur la care echipamentele de frânã ale tenderelor nu sunt prevãzute cu dispozitive de reglare automatã a masei frânate în funcţie de încãrcãturã şi încãrcãtura tenderului este sub ╜ din cea normalã, dupã executarea unei frânãri de serviciu, se va acţiona valva de descãrcare, pentru a evita blocarea roţilor.
ART. 6
În timpul frânãrii rapide, la locomotivele cu abur se acţioneazã nisiparul, se dau semnale de strângere a frânelor de mânã şi dacã este cazul se dã şi contrapresiune.


ANEXA 2
la Regulamentul nr. 006

Condiţii constructive şi tehnice pentru admiterea vagoanelor
în trenurile de cãlãtori şi de marfã în funcţie de vitezele maxime
de circulaţie a trenurilor





┌────────────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ │ │ │Vitezele│
│ Tipul │ Tipul frânei │ Tipul şi caracteristicile vagoanelor │ maxime │
│ trenurilor │ │ │ (km/h) │
├────────────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────────────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ │ │ Vagoane de cãlãtori şi vagoane de serviciu (poştal, furgon) │ │
│ │ │cu 4 sau mai multe osii, cu structurã metalicã, echipate cu │ │
│ │ │frânã automatã de mare putere cu acţiune rapidã, cu schimbãtor │ │
│ │ │de regim "marfã-persoane-rapid" ("G-P-R"), │ 160 │
│ │ │"marfã-persoane-rapid-magneticã" ("G-P-R-Mg"), "persoane-rapid" │ │
│ │ │("P-R") sau "persoane-rapid-magneticã" ("P-R-Mg"), cu durata de │ │
│ │ Frânã automatã │cel mult 12 luni de la ultima revizie periodicã, iar viteza │ │
│ │ de mare putere │înscrisã pe vagon de 160 km/h sau mai mare. │ │
│ │ cu acţiune ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ │rapidã şi frânã │ Vagoane de cãlãtori şi vagoane de serviciu (poştal, furgon) │ │
│ │electromagneticã│cu 4 sau mai multe osii, cu structurã metalicã, echipate cu │ │
│ │ │frânã automatã, de mare putere cu acţiune rapidã, cu schimbãtor │ │
│ │ │de regim "marfã-persoane-rapid" ("G-P-R"), │ 140 │
│ │ │"marfã-persoane-rapid-magneticã" ("G-P-R-Mg"), "persoane-rapid" │ │
│ │ │("P-R") sau "persoane-rapid-magneticã" ("P-R-Mg"), cu durata de │ │
│ │ │cel mult 24 luni de la ultima revizie periodicã, iar viteza │ │
│ │ │înscrisã pe vagon de 140 km/h sau mai mare. │ │
│ ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ │ │ Vagoane de cãlãtori şi vagoane de serviciu cu 4 sau mai multe│ │
│ │ │osii, precum şi vagoane de încãlzit trenurile de cãlãtori - WIT,│ │
│ │ │cu structurã metalicã, echipate cu frânã automatã de mare putere│ │
│Trenuri de │ Frânã automatã │cu acţiune rapidã sau frânã automatã cu acţiune rapidã tip │ │
│ cãlãtori │ de mare putere │cãlãtori, cu schimbãtor de regim "marfã-persoane-rapid" "G-P-R",│ │
│ │ cu acţiune │"marfã-persoane-rapid-magneticã" ("G-P-R-Mg"), "persoane-rapid" │ │
│ │ rapidã pentru │("P-R"), "persoane-rapid-magneticã" ("P-R-Mg") sau fãrã │ │
│ │ vagoane de │schimbãtor de regim al frânãrii, dar frâna funcţioneazã în regim│ │
│ │ cãlãtori sau │de "persoane", cu durata de cel mult 30 luni de la ultima │ 120 │
│ │ frânã automatã │revizie periodicã pentru vagoanele de cãlãtori şi vagoanele de │ │
│ │ cu acţiune │serviciu şi cel mult 48 de luni de la ultima revizie periodicã │ │
│ │ rapidã tip │pentru vagoanele de încãlzit trenurile de cãlãtori - WIT, iar │ │
│ │cãlãtori pentru │viteza înscrisã pe vagon de 120 km/h sau mai mare. │ │
│ │vagoane de marfã│ Vagoane de marfã care poartã semnul "SS" echipate cu frânã │ │
│ │ │automatã cu acţiune rapidã tip cãlãtori, cu schimbãtor de regim │ │
│ │ │"marfã-persoane" ("G-P") şi dispozitiv de frânare progresivã a │ │
│ │ │sarcinii, având durata de cel mult 6 luni de la ultima revizie │ │
│ │ │periodicã. │ │
│ ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ │ │ Vagoane de cãlãtori şi vagoane de serviciu pe 4 sau mai multe│ │
│ │ │osii, vagoane de încãlzit trenurile de cãlãtori - WIT, cu │ │
│ │ │structurã metalicã, frânã automatã cu acţiune rapidã tip │ │
│ │ │cãlãtori, cu cel mult 30 luni de la ultima revizie periodicã, │ │
│ │ │respectiv 48 luni de la ultima revizie periodicã în cazul │ │
│ │ │vagoanelor de încãlzit trenuri de cãlãtori - WIT, precum şi │ 100 │
│ │ │remorci pe 4 osii, cu durata de cel mult 30 luni de la ultima │ │
│ │ │revizie periodicã, iar viteza înscrisã pe vagon de 100 km/h sau │ │
│ │ │mai mare. │ │
│ │ │ Vagoane de marfã care poartã semnul "S" sau "SS", echipate cu│ │
│ │ Frânã automatã │schimbãtor de regim "marfã-persoane" ("G-P") şi având durata de │ │
│ │ cu acţiune │cel mult 12 luni de la ultima revizie periodicã. │ │
│ │ rapidã, tip ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ │ cãlãtori │ Vagoane de cãlãtori, remorci şi vagoane de serviciu pe 2 sau │ │
│ │ │pe 4 osii, precum şi vagoane de încãlzit trenurile de cãlãtori -│ │
│ │ │WIT cu structurã metalicã sau de lemn, cu frâna automatã cu │ │
│ │ │acţiune rapidã tip cãlãtori cu durata de cel mult 30 luni de la │ │
│ │ │ultima revizie periodicã, respectiv 48 luni de la ultima │ │
│ │ │revizie periodicã în cazul vagoanelor de încãlzit trenuri de │ │
│ │ │cãlãtori - WIT, iar viteza înscrisã pe vagon de 80 km/h sau mai │ 80 │
│ │ │mare. │ │
│ │ │ Vagoane de marfã acoperite, refrigerente şi platforme cu │ │
│ │ │frânã automatã cu acţiune rapidã tip cãlãtori, cu schimbãtor de │ │
│ │ │regim "marfã-persoane" ("G-P") şi având durata de cel mult 18 │ │
│ │ │luni de la ultima revizie periodicã, distanţa între osiile │ │
│ │ │extreme de cel puţin 4,5 m şi tara de cel puţin 9 t. │ │
├────────────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ │ │ Vagoane de marfã care poartã semnul "SS" sau "SS" şi "**", │ │
│ │ │iar masa totalã a încãrcãturii nu trebuie sã depãşeascã limita │ │
│ Trenuri de │ │de încãrcare corespunzãtoare. │ 120 │
│ marfã, │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ militare, │ Frânã automatã │ Vagoane de marfã în stare goalã care au înscrisã în chenarul │ │
│ mixte, de │ tip cãlãtori │ABCD viteza de 120 km/h. │ │
│ coletãrie, │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ de │ │ Vagoane de marfã care poartã semnul "S", "S" şi "*" sau "SS" │ │
│ mesagerie, │ │şi "**", iar masa totalã a încãrcãturii nu trebuie sã depãşeascã│ 100 │
│de serviciu,│ │limita de încãrcare corespunzãtoare. │ │
│ transcon- ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ tainere, │ │ Vagoane de marfã fãrã semnul "S" sau "SS", dar care │ │
│ trenuri de │ │îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii: │ 90 │
│ marfã │ Frânã automatã │ - distanţa între osiile extreme de 4,5 m sau mai mare; │ │
│ interna- │ tip cãlãtori, │ - tara de cel puţin 9 tone. │ │
│ ţionale şi │ frânã automatã ├────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ trenuri │ tip marfã sau │ Vagoane de marfã pe 2 sau mai multe osii, cu cutii de osie cu│ │
│ pentru │ ambele tipuri │cuzineţi şi care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii: │ │
│ transport │ de frânã │ - distanţa între osiile extreme de 4,5 m sau mai mare; │ │
│ TIR-uri │ │ - tara de cel puţin 9 tone. │ 80 │
│ (tip Ro-La)│ │ Vagoane pe boghiuri cu suspensie cu eclise sau inele simple │ │
│ │ │scurte (distanţa între axele buloanelor sub 120 mm). │ │
└────────────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘



Notã:
Condiţiile de circulaţie pentru vagoanele salon din parcul special şi vagoanele sanitare care circulã în compunerea trenurilor de cãlãtori se vor stabili prin dispoziţia de punere în circulaţie.
Semnificaţia simbolurilor:
"*": limite de încãrcare ce trebuie respectate pentru vagoanele expediate în trenuri care pot circula cu viteza maximã de 100 km/h chiar dacã frâna acestor vagoane nu îndeplineşte în totalitate prescripţiile regimului de frânare "S";
"**": limite de încãrcare pentru vagoanele expediate în trenuri care pot circula cu viteza maximã de 120 km/h, chiar dacã frâna acestor vagoane nu îndeplineşte în totalitate prescripţiile regimului de frânare "SS".


ANEXA 3
la Regulamentul nr. 006

Vitezele maxime ale trenurilor care au în compunere vehicule speciale



┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ │Vitezele maxime│
│ Tipul vehiculului, starea lui şi modul de remorcare │ale trenurilor │
│ │ (km/h) │
├──────────────┬────────────────────┬──────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Remorcat │ 80 │
│ │Timp simplu (W.P.Z.)├──────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │În acţiune de deszãpezire │ 30 │
│Plug de zãpadã├────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Remorcat │ 80 │
│ │Diesel-hidraulic ├──────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Autopropulsat │ 60 │
├──────────────┼────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│ │EDK 2000 de 250 tf │Tren de intervenţie │ 60 │
│ ├────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│ │EDK 1000 de 125 tf │Tren de intervenţie │ 70 │
│ ├────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│Macara diesel │EDK 750 de 125 tf │Tren de intervenţie │ 70 │
│ electricã ├────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│ │EDK 500 de 80 tf │Tren de intervenţie │ 70 │
│ ├────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Tren de intervenţie │ 70 │
│ │EDK 80 de 20 tf ├──────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Remorcatã în tren de marfã│ 70 │
├──────────────┼────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┤
│ Trenuri de │ │ │ │
│ intervenţie │ │ │ │
│ specializate │ │ Tren de intervenţie │ 70 │
│ cu vinciuri │ │ │ │
│ hidraulice │ │ │ │
└──────────────┴────────────────────┴──────────────────────────┴───────────────┘



OBSERVAŢII:
- La trecerea peste pasaje la nivel, poduri metalice cu contraşinã, în zona macazurilor, la intrarea în staţie şi la liniile cu peroane, viteza maximã a plugului de zãpadã este de 15 km/h.
- Trenul macara, pe porţiunea de linie cu restricţie de vitezã semnalizatã pe teren, circulã cu vitezã limitatã pe toatã lungimea restricţiei.
- Între locomotivã şi vagonul macara se vor intercala cel puţin douã vagoane.
- În caz de accidente şi evenimente feroviare se va circula cu viteza maximã de 70 km/h iar în restul cazurilor cu 60 km/h.


ANEXA 4
la Regulamentul nr. 006

Date caracteristice ale locomotivelor electrice şi diesel
în exploatare pe infrastructura feroviarã





┌────┬───────┬─────────────────────┬──────────────┬───────┬──────┬───────────────────┬────┬──────────────────┬─────────────────┐
│ │ │ Viteza (km/h) │Curentul maxim│ │ Raza │ Masa (t) │ │Distanţa între (m)│Masa frânatã (t) │
│ │ ├──────┬──────────────┤admis în regim│ │minimã├──────┬─────┬──────┤ ├────────┬─────────┼────────┬────────┤
│Nr. │ │ │minim în regim│ (A) │Puterea│de în-│ │ în │ │Nr. │ │ osiile │ │ │
│crt.│ Seria │ ├───────┬──────┼───────┬──────┤ (CP) │scri- │ în │stare│maximã│ de │tampoane│ extreme │la frâna│la frâna│
│ │ │ │ │ de │ │ de │ │ere în│stare │ de │ pe │osii│ │ale loco-│de mânã │automatã│
│ │ │maximã│uniorar│duratã│uniorar│duratã│ │curbã │goalã │ser- │ osie │ │ │ motivei │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ (m) │ │viciu│ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │
├────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴────────┴─────────┴────────┴────────┤
│ LOCOMOTIVE ELECTRICE │
├────┬───────┬──────┬───────┬──────┬───────┬──────┬───────┬──────┬──────┬─────┬──────┬────┬────────┬─────────┬────────┬────────┤
│ 1 │060-EA │ 120 │ 68 │ 69,5 │ 1250 │ 1180 │ 6939 │ 90 │ - │ 125 │ 21,0 │ 6 │ 19,8 │ 14,8 │ 19 │ 84 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 2 │060-EA1│ 160 │ 90,5 │ 92,5 │ 1250 │ 1180 │ 6936 │ 90 │ - │ 120 │ 20,0 │ 6 │ 19,8 │ 14,8 │ 19 │ 106 │
│ │060-EA2│ 200 │ 90,5 │ 92,5 │ 1250 │ 1180 │ 6936 │ 90 │ │ 120 │ 20,0 │ 6 │ 19,8 │ 14,8 │ 19 │ 106 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 3 │060-EB │ 120 │ 68 │ 69,5 │ 1250 │ 1180 │ 6936 │ 90 │ - │ 125 │ 20,8 │ 6 │ 19,8 │ 14,8 │ 19 │ 84 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 4 │040-EC │ 120 │ 63 │ 65 │ 1250 │ 1180 │ 4624 │ 90 │ - │ 80 │ 20 │ 4 │ 15,9 │ 10,4 │ 16 │ 75 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 5 │040-EC1│ 160 │ 84 │ 87 │ 1250 │ 1180 │ 4624 │ 90 │ - │ 80 │ 20 │ 4 │ 15,9 │ 10,4 │ 16 │ 75 │
├────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴────────┴─────────┴────────┴────────┤
│ LOCOMOTIVE DIESEL │
├────┬───────┬──────┬───────┬──────┬───────┬──────┬───────┬──────┬──────┬─────┬──────┬────┬────────┬─────────┬────────┬────────┤
│ 6 │060-DA │ 100 │ 18,5 │ 21,5 │ 900 │ 820 │ 2100 │ 100 │ 107 │ 114 │ 19 │ 6 │ 17 │ 12,4 │ 26 │ 80 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 7 │060-DA1│ 120 │ 21,5 │ 25 │ 900 │ 820 │ 2100 │ 100 │ 107 │ 114 │ 19 │ 6 │ 17 │ 12,4 │ 26 │ 80 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 8 │060-DB │ 100 │ 18,5 │ 21,5 │ 900 │ 820 │ 2600 │ 100 │ 107 │ 114 │ 19 │ 6 │ 17 │ 12,4 │ 26 │ 80 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 9 │060-DC │ 117 │ 22,5 │ 24 │ 900 │ 820 │ 3000 │ 100 │ 112 │ 120 │ 20,5 │ 6 │ 19 │ 14,7 │ 17 │ 90 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 10 │060-DC1│ 140 │ 27,3 │ 29 │ 900 │ 820 │ 3000 │ 100 │ 112 │ 120 │ 20,5 │ 6 │ 19 │ 14,7 │ 17 │ 90 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 11 │060-DC2│ 160 │ 31,3 │ 33,3 │ 900 │ 820 │ 3000 │ 100 │ 112 │ 120 │ 20,5 │ 6 │ 19 │ 14,7 │ 17 │ 90 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 12 │060-DD │ 117 │ 29,7 │ 31,5 │ 900 │ 820 │ 4000 │ 100 │ 118 │ 126 │ 21,5 │ 6 │ 20,5 │ 15,3 │ 19 │ 98 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 13 │060-DD1│ 140 │ 36 │ 38 │ 900 │ 820 │ 4000 │ 100 │ 118 │ 126 │ 21,5 │ 6 │ 20,5 │ 15,3 │ 19 │ 98 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 14 │060-DD2│ 160 │ 41,3 │ 43,7 │ 900 │ 820 │ 4000 │ 100 │ 118 │ 126 │ 21,5 │ 6 │ 20,5 │ 15,3 │ 19 │ 98 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 15 │040-DF │ 100 │ 18,5 │ 21,5 │ 900 │ 820 │ 1250 │ 100 │ 74 │ 78 │ 19 │ 4 │ 14,8 │ 19,7 │ 14 │ 58 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 16 │060-DG │ 100 │ 17 │ 20 │ 900 │ 820 │ 1500 │ 100 │ 102 │ 111 │ 18,5 │ 6 │ 19 │ 19 │ 15 │ 76 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 17 │040-DHA│60/30 │ - │ 10/5 │ - │ - │ 450 │ 50 │ 42 │ 44 │11,25 │ 4 │ 11,46 │ 8,14 │ 10 │ 32 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 18 │040-DHB│70/35 │ - │ 10/5 │ - │ - │ 700 │ 50 │ 45 │ 45 │ 12 │ 4 │ 11,46 │ 8,14 │ 10 │ 35 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 19 │040-DHC│100/60│ - │20/12 │ - │ - │ 1250 │ 100 │ 64 │ 68 │ 17,5 │ 4 │ 13,7 │ 9,51 │ 12 │ 51 │
├────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 20 │20.000 │ 60 │ - │ - │ - │ - │ - │ 100 │ - │ 26 │ 13 │ 4 │ 7,7 │ 2,9 │ 26 │ 26 │
└────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴────────┴─────────┴────────┴────────┘




ANEXA 5
la Regulamentul nr. 006


Datele caracteristice ale ramelor electrice
şi automotoarelor în exploatare pe infrastructura feroviarã





┌────┬─────────────────┬─────┬──────────────┬────┬──────┬─────────┬────────────────────────────┬────────┬──────────────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ Masa │ │ Curentul maxim admis │
│ │ │ │ │ │ │ Raza │ (tone) │ │ în regim (A) │
│Nr. │ │ │ │Nr. │Viteza│minimã de├──────┬──────┬──────┬───────┤Distanţa├──────┬───────┬───────┤
│crt.│ Tipul vagonului │Seria│ Numãrul │de │maximã│înscriere│ │ în │ │ │ între │ │ │Supra- │
│ │ │ │ │osii│(km/h)│în curbã │ în │stare │maximã│ │tampoane│ de │ │sarcina│
│ │ │ │ │ │ │ (m) │stare │ de │ pe │frânatã│ │duratã│uniorar│timp de│
│ │ │ │ │ │ │ │goalã │ ser- │ osie │ │ │ │ │1 min. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │viciu │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │
├────┴─────────────────┴─────┴──────────────┴────┴──────┴─────────┴──────┴──────┴──────┴───────┴────────┴──────┴───────┴───────┤
│ RAME ELECTRICE │
├────┬─────────────────┬─────┬──────────────┬────┬──────┬─────────┬──────┬──────┬──────┬───────┬────────┬──────┬───────┬───────┤
│ 1 │Vagon din capãt │ 55 │ 0001-0099 │ 4 │ 120 │ 120 │ 57 │ 65 │16,25 │ │ 24,5 │ 700 │ 900 │ 1400 │
├────┼─────────────────┼─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ 2 │Vagon intermediar│ 56 │ 0001-0099 │ 4 │ 120 │ 120 │ 59 │ 68 │17,00 │ │ 24,5 │ 700 │ 900 │ 1400 │
├────┼─────────────────┼─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ 3 │Vagon remorcã │ 57 │ 0001-0099 │ 4 │ 120 │ 120 │ 40 │ 49 │12,25 │ │ 24,5 │ │ │ │
├────┼─────────────────┼─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ 4 │R.E.S. │ 55 │ 0001-0099 │ 24 │ 120 │ 120 │ 312 │ 364 │17,00 │ │ 147 │ 700 │ 900 │ 1400 │
│ │6 vagoane │ 56 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ 57 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────┴─────┴──────────────┴────┴──────┴─────────┴──────┴──────┴──────┴───────┴────────┴──────┴───────┴───────┤
│ AUTOMOTOARE │
├────┬─────────────────┬─────┬──────────────┬────┬──────┬─────────┬──────┬──────┬──────┬───────┬────────┬──────┬───────┬───────┤
│ 5 │Automotoare │1000 │ 1001-1006 │ 4 │ 110 │ 120 │ 44,5 │ 52,5 │ 15,5 │ 36 │ 23,367 │ │ │ │
│ │Diesel │ ├──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ 1007-1031 │ 4 │ 110 │ 120 │ 45,5 │ 53 │ 15,5 │ 36 │ 23,367 │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ │ │ 700 │751; 752; 760;│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ 761 ... 766; │ 4 │ 110 │ 120 │45,860│51,660│ 13 │ 37 │ 23,685 │ │ │ │
│ │ │ │773; 792; 793 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ │ │ │pentru restul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ de numere │ 4 │ 80 │ 120 │45,860│51,660│ 13 │ 37 │ 23,685 │ │ │ │
│ │ │ │ din parc │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ │ │ 900 │ 001-999 │ 2 │ 70 │ 125 │24,200│ 30 │ 15 │ 19 │ 14,120 │ │ │ │
├────┼─────────────────┼─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ 6 │Automotoare │ │ 001-004 │ 5 │ 110 │ 120 │ 77 │ 81 │ 18 │ 61 │ 23,428 │ 820 │ 900 │ │
│ │Diesel-electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼─────┼──────────────┼────┼──────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
│ 7 │DESIRO │ 96 │ │ 6 │ 120 │ 125 │ 68,2 │ 88,7 │ 16 │ 56,3 │ 41,7 │ │ │ │
└────┴─────────────────┴─────┴──────────────┴────┴──────┴─────────┴──────┴──────┴──────┴───────┴────────┴──────┴───────┴───────┘




ANEXA 6
la Regulamentul nr. 006

Vitezele maxime de circulaţie admise la trenurile de marfã
care au în compunere vagoane transpuse

a. Vitezele maxime de circulaţie admise pe pante la trenurile de marfã compuse numai din vagoane transpuse sunt prezentate mai jos:



┌────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Panta caracteristicã│ Starea de încãrcare a vag. din tren │Viteza maximã│
│ (la mie) │ │ (km/h) │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. încãrcate │ 55 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 9-15 │Vag. încãrcate + goale │ 60 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. goale │ 65 │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. încãrcate │ 40 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 16-19 │Vag. încãrcate + goale │ 45 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. goale │ 50 │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. încãrcate │ 35 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20-25 │Vag. încãrcate + goale │ 35 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. goale │ 40 │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. încãrcate │ 30 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ Peste 25 │Vag. încãrcate + goale │ 30 │
│ ├───────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Vag. goale │ 40 │
└────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴─────────────┘



Viteza maximã pe secţii cu declivitãţi pânã la 9 la mie a trenurilor care au în compunere numai vagoane de marfã transpuse, nu poate fi mai mare de 70 km/h.
b. Pentru trenurile compuse din vagoane transpuse şi vagoane de ecartament normal, vitezele se calculeazã corespunzãtor.


ANEXA 7
la Regulamentul nr. 006

Vitezele maxime de circulaţie ale trenurilor în funcţie de numãrul,
modul de aşezare, legare sau nelegare la tren şi frânã a
locomotivelor în acţiune şi tipul frânei trenului





┌────────┬────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬───────┬──────────────────────────┐
│ │ Numãrul şi modul de aşezare a │ Tipul frânei trenului │ │ │
│ │ locomotivelor în tren │ │ │ │
│ ├───────────────────────┬────────┼────────────────────────┬─────────────┤ │ │
│ Tipul │Legate la tren şi frânã│ Împin- │ Tip cãlãtori │ Tip marfã │Viteza │ │
│trenului├────────┬──────┬───────┤gãtoare ├─────────┬──────────────┼─────────────┤maximã │ Observaţii │
│ │ │ │ │nelegatã│ De mare │ │ │(km/h) │ │
│ │În capul│Inter-│Împin- │la tren │putere cu│ Cu acţiune │ Cu acţiune │ │ │
│ │trenului│calatã│gãtoare│şi frânã│ acţiune │ rapidã │ înceatã │ │ │
│ │ │ │ │ │ rapidã │ │ │ │ │
├────────┼────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────────┼────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 1 │ - │ - │ - │ da │ - │ - │ 160 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 1 │ - │ - │ - │ da │ - │ - │ 140 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Locomotive diesel sau │
│ │ 2 │ - │ - │ - │ da │ - │ - │ 140 │electrice comandate de │
│Cãlãtori│ │ │ │ │ │ │ │ │la un singur post │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 2 │ - │ - │ - │ da │ - │ - │ 120 │În cazul remorcãrii cu │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┤douã locomotive, când se │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │defecteazã frâna automatã │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │a primei locomotive │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │acţionarea frânei automate│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │a trenului se face de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │cãtre mecanicul │
│ │ 1-2 │ - │ - │ - │ - │ da │ - │ 100 │locomotivei a doua, când │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │conducerea trenului pe cel│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │mult douã, intervale de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │staţii este preluatã de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │mecanicul locomotivei a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │doua, viteza maximã a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │trenului fiind de 80 km/h │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 3 │ - │ - │ - │ - │ da │ - │ 80 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┤ │
│ │ 1-3 │ - │ 1 │ - │ - │ da │ - │ 70 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Numai la trenuri mixte │
│ │ 1-2 │ 1 │ - │ - │ - │ da │ - │ 70 │prevãzute în livretul de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │mers │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ - │ - │ 1 │ - │ da │ da │ da │ 30 │ │
├────────┼────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ da │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │cu schimbãtor │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │de regim (G-P)│ │ │ │
│ │ 1-2 │ - │ - │ - │ - │şi dispozitiv │ - │ 120 │ │
│ │ │ │ │ │ │ de frânare │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │proporţionalã │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │cu încãrcãtura│ │ │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │În cazul remorcãrii cu │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │douã locomotive când se │
│ │ │ │ │ │ │ da │ │ │defecteazã frâna automatã │
│ │ │ │ │ │ │cu schimbãtor │ │ │a primei locomotive, │
│ │ 1-2 │ 1 │ - │ - │ - │de regim (G-P)│ - │ 100 │acţionarea frânei automate│
│ │ │ │ │ │ │ şi/sau │ │ │a trenului se face de │
│ │ │ │ │ │ │dispozitiv de │ │ │cãtre mecanicul │
│ │ │ │ │ │ │ frânare │ │ │locomotivei a doua, când │
│ │ │ │ │ │ │proporţionalã │ │ │conducerea trenului pe cel│
│ │ │ │ │ │ │cu încãrcãtura│ │ │mult douã intervale de │
│ Marfã, │ │ │ │ │ │ │ │ │staţii este preluatã de │
│ mili- │ │ │ │ │ │ │ │ │mecanicul primei │
│ tare, │ │ │ │ │ │ │ │ │locomotive viteza maximã a│
│ mixte, │ │ │ │ │ │ │ │ │trenului fiind de 80 km/h │
│de cole-├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ tãrie, │ │ │ │ │ │ da │ da │ │În cazul remorcãrii cu │
│ de │ 1-2 │ - │ - │ - │ - │ sau combinatã│sau combinatã│ │douã, respectiv trei │
│ servi- │ │ │ │ │ │ cu frânã cu │ cu frânã cu │ 80 │locomotive, când se │
│ ciu │ │ │ │ │ │ acţiune │ acţiune │ │defecteazã frâna automatã │
│ │ │ │ │ │ │ înceatã │ rapidã │ │a primei locomotive, │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┤acţionarea frânei automate│
│ │ │ │ │ │ │ da │ da │ │a trenului se face de │
│ │ 3 │ - │ - │ - │ - │ sau combinatã│sau combinatã│ 70 │mecanicul locomotivei a │
│ │ │ │ │ │ │ cu frânã cu │ cu frânã cu │ │doua, în ordinea aşezãrii │
│ │ │ │ │ │ │ acţiune │ acţiune │ │în tren, viteza maximã │
│ │ │ │ │ │ │ înceatã │ rapidã │ │fiind 60 km/h │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 1-3 │ 1-2 │ 1 │ - │ - │ - │ - │ 60 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 1-3 │ 1-2 │ - │ - │ - │ - │ - │ 60 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 1-3 │ 1-2 │ - │ 1 │ - │ - │ - │ 40 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ 1-3 │ - │ - │ 1 │ - │ - │ - │ 40 │ │
│ ├────────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼───────┼──────────────────────────┤
│ │ - │ - │ 1 │ - │ - │ - │ - │ 30 │ │
└────────┴────────┴──────┴───────┴────────┴─────────┴──────────────┴─────────────┴───────┴──────────────────────────┘



NOTĂ:
În toate cazurile de mai sus nu se va depãşi viteza maximã a locomotivei care are viteza cea mai micã.
La alegerea vitezelor din prezenta anexã, se va ţine seamã ca vagoanele sã îndeplineascã condiţiile stabilite în ANEXA 2 la prezentul regulament.


ANEXA 8
la Regulamentul nr. 006

Vitezele maxime de circulaţie ale locomotivelor electrice,
diesel şi cu abur, când circulã izolat, în funcţie de pante



┌───────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza maximã admisã (km/h) │
│ ├──────────────┬───────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │ Locomotive │ Locomotive diesel │ Locomotive cu abur │
│ Panta │ electrice │ │ │
│(la mie├──────┬───────┼───────┬───────┬───────┬───────┼─────────┬──────┬──────┤
│ │ │060-EA1│060-DA │ │ │ │ 231000 │ │ │
│ │060-EA│060-EA2│060-DA1│040-DHC│040-DHB│040-DHA│inclusiv │142000│230000│
│ │060-EB│060-EC │060-DG │040-DF │ │ │2201/2240│ │ │
│ │ │060-EC1│ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 0-5 │ 105 │ 120 │ 95 │ 85 │ 70 │ 60 │ 80 │ 80 │ 85 │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 6-10 │ 100 │ 115 │ 90 │ 80 │ 70 │ 60 │ 75 │ 75 │ 80 │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 11-15 │ 95 │ 105 │ 85 │ 75 │ 70 │ 60 │ 70 │ 70 │ 75 │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 16-20 │ 90 │ 100 │ 80 │ 70 │ 70 │ 60 │ 60 │ 65 │ 70 │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 21-25 │ 85 │ 95 │ 75 │ 65 │ 65 │ 75 │ 55 │ 60 │ 60 │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 26-30 │ 80 │ 90 │ 70 │ 60 │ 60 │ 60 │ 50 │ 55 │ 55 │
├───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼──────┼──────┤
│ 31-35 │ 75 │ 80 │ 65 │ 55 │ 55 │ 55 │ 45 │ 50 │ 50 │
└───────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴──────┴──────┘




ANEXA 9
la Regulamentul nr. 006

Vitezele maxime de circulaţie ale trenurilor pentru continuarea
mersului când se produc, în remorcare, unele defecte la locomotivele,
ramele electrice sau automotoarele în acţiune





┌─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Defectele │ Vitezele maxime ale trenurilor (km/h) │
├─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Locomotive electrice, diesel şi automotoare │
├─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Pe linii cu declivitãţi maxime de 6 la mie, se va │
│ │continua mersul pânã la prima staţie, cu viteza maximã │
│ │de 15 km/h, dupã care se va cere locomotivã de ajutor. │
│Defectarea rulmenţilor osiilor sau a │ Pe linii cu declivitãţi de peste 6 la mie, nu se va │
│ unei piese de suspensie │continua mersul şi se cere locomotivã de ajutor. │
│ │ Circulaţia trenului cu locomotiva de ajutor se va │
│ │face, pânã la prima staţie, cu viteza maximã de │
│ │15 km/h. │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Se opreşte trenul şi se schimbã postul de conducere.│
│ │Continuarea mersului se face cu viteza maximã de 15 │
│ │km/h, cu deosebitã atenţie, pânã la prima staţie unde │
│Defectarea în parcurs a comenzilor de│trenul va fi oprit. │
│ la postul de conducere din faţã în │ Dacã în staţie existã mijloace de întoarcere a │
│ sensul de mers al locomotivei │locomotivei sau dacã se remediazã defectul, se continuã│
│ electrice sau diesel │mersul în condiţii normale. │
│ │ Dacã în staţie nu existã mijloace de întoarcere şi │
│ │dacã defectul nu se poate remedia, se cere locomotivã │
│ │de ajutor. │
├─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. Locomotive cu abur │
├─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┤
│Ruperea unei biele cuplare │ │
│Ruperea unui buton cuplar │ Viteza maximã de circulaţie va fi cu 20 km/h mai │
│Topirea unui cuzinet cuplar │ micã decât viteza maximã din construcţie a │
│Ieşirea sau ruperea unui bulon de │ locomotivei, însã cel mult 70 km/h. │
│articulaţie, care atrage dupã sine │ │
│demontarea unei biele cuplare │ │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Ruperea sau defectarea unei piese la │ Pe linii cu declivitãţi maxime de 6 la mie, viteza │
│mecanismul motor sau de distribuţie │maximã de circulaţie este de 30 km/h. │
│(interioarã sau exterioarã), dupã │ Pe linii cu declivitãţi de peste 6 la mie, │
│care se poate continua mersul, însã │locomotiva se considerã necorespunzãtoare pentru │
│locomotiva va funcţiona numai cu o │remorcarea trenului şi se cere locomotivã de ajutor. │
│singurã parte, având piesele defecte │Circulaţia trenului pânã la prima staţie se va face cu │
│demontate │viteza maximã de 30 km/h. │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Pe linii cu declivitãţi maxime de 6 la mie, se │
│ │continuã mersul pânã la prima staţie cu viteza maximã │
│ │de 5 km/h, dupã care se cere locomotivã de ajutor. │
│ │ Pe linii cu pante caracteristice de peste 6 la mie, │
│ Ruperea sau defectarea unei │locomotiva se considerã necorespunzãtoare pentru │
│ piese de suspensie │remorcarea trenului. │
│ │ Dacã defectul s-a produs în linie curentã, se │
│ │asigurã menţinerea pe loc a trenului. │
│ │ Locomotiva defectã va circula izolatã pânã la prima │
│ │staţie cu viteza de 5 km/h. │
│ │ Trenul va fi remorcat cu locomotivã de ajutor. │
├─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. Toate tipurile de locomotive, automotoare şi rame electrice │
├─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Osia defectã se va ridica şi se va sprijini pe │
│ Defectele care conduc la blocarea │cãrucior special, dupã caz. │
│ unei osii │ Viteza maximã de circulaţie pânã la prima staţie va │
│ │fi de 10 km/h, unde se cere locomotivã de ajutor. │
└─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 10
la Regulamentul nr. 006

Limitarea vitezei de circulaţie a trenului





┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Cazurile în care se limiteazã viteza de circulaţie a trenului │Viteza maximã│
│crt.│ │ (km/h) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ La darea înapoi a trenului oprit în linie curentã fãrã o │ 5 │
│ │înţelegere prealabilã cu impiegatul de mişcare din staţia care a │ │
│ │expediat trenul. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ La trecerea locomotivelor seriile 140100 şi 50100 cu tenderul │ │
│ │înainte peste aparatele de cale cu tangenta 1/8. │ │
│ 3. │ La circulaţia locomotivelor diesel cu un singur vagon WIT, poştal │ │
│ │sau de serviciu prin împingere în staţii. │ │
│ 4. │ La manevra vagoanelor încãrcate cu mãrfuri periculoase. │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ La trecerea peste aparatul de cale al liniei de primire, în cazul │ │
│ │când trenul este primit în staţii pe linie înfundatã. │ 15 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Când trenurile circulã pe linie închisã. │ │
│ 7. │ În toate cazurile când se defecteazã semafoarele şi semnalele │ │
│ │luminoase, când acestea se depãşesc pe baza semnalului luminos de │ │
│ │chemare sau a ordinului de circulaţie. │ │
│ 8. │ La primirea trenului pe linie abãtutã în staţii de pe secţii cu │ │
│ │conducere centralizatã. │ │
│ 9. │ În cazul unui tren care îşi continuã mersul dupã oprire şi │ │
│ │aşteptarea timpului pentru defrânare în faţa unui semnal luminos de │ │
│ │trecere, pe BLA, cu o luminã roşie, dubioasã sau stinsã, când la │ │
│ │semnal nu a apãrut o luminã permisivã. │ │
│10. │ La continuarea mersului, dupã oprirea la lumina roşie a semnalului│ │
│ │de avarie, pânã la trecerea peste pasajul la nivel. │ │
│11. │ În cazul defectãrii unui semnal luminos de ieşire dintr-o staţie │ │
│ │centralizatã electrodinamic, care nu este pe secţii cu bloc de │ │
│ │linie automat. │ │
│12. │ În cazul defectãrii unui semnal luminos de ieşire dintr-o staţie │ │
│ │aflatã pe o secţie de circulaţie înzestratã cu bloc de linie automat │ │
│ │pe cale simplã. │ │
│13. │ Când trenurile circulã pe linie închisã şi se urmãresc la vedere. │ │
│14. │ La trecerea trenului pe lângã semafoarele de ramificaţie defecte │ │
│ │pe liber sau pe oprire, care nu sunt puncte de secţionare, şi │ │
│ │mecanicul a fost avizat prin ordin de circulaţie. │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│15. │ La trecerea trenului peste aparatele de cale în abatere, când nu │ │
│ │este indicatã altã vitezã. │ │
│16. │ Când toate mijloacele de comunicaţie sunt întrerupte atât pe cale │ │
│ │simplã, cât şi pe cale dublã. │ │
│17. │ La darea înapoi a trenului oprit în linie curentã, dacã s-a │ │
│ │stabilit o înţelegere prealabilã cu impiegatul de mişcare din │ │
│ │staţia care a expediat trenul, respectiv agentul autorizat din │ │
│ │punctele de secţionare de pe secţii cu conducerea centralizatã │ │
│ │a circulaţiei. │ │
│18. │ La intrarea pe linie directã în staţiile situate pe secţii cu │ │
│ │conducere centralizatã a circulaţiei. │ │
│19. │ La reluarea circulaţiei unui tren care a fost oprit în urma unui │ │
│ │semnal "opriţi toate trenurile" şi nu s-au putut stabili cauzele │ │
│ │care au impus darea acestui semnal, dacã dupã sunarea din nou a │ │
│ │trenului în sensul de mers nu s-a auzit în timp de zece minute │ │
│ │semnalul "opriţi toate trenurile". │ │
│20. │ La restricţii de vitezã, când la paleta cu douã dungi negre în │ │
│ │diagonalã nu este indicatã nici o vitezã şi nu s-a specificat în │ │
│ │ordinul de circulaţie sau BAR o altã vitezã. │ │
│21. │ Dupã plecarea trenului de la semnalul de intrare pus pe liber, │ │
│ │pânã la perceperea indicaţiei de liber a semnalului de ieşire sau de │ │
│ │trecere dat de impiegatul de mişcare, în cazul trenului fãrã oprire. │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│22. │ În cazul locomotivelor cu abur cu bielele motoare şi cuplare │ │
│ │demontate şi care circulã numai în trenuri speciale. │ │
│23. │ În cazul trenurilor convoaie în complexe feroviare, care circulã │ │
│ │pe secţii cu declivitãţi pânã la minimum 15 la mie şi au în compunere│ │
│ │cel puţin 60% din vagoane cu frânã automatã în acţiune. │ 40 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│24. │ În cazul circulaţiei locomotivelor în acţiune sau în stare rece cu│ │
│ │tenderul înainte, tenderul fiind fãrã boghiuri. │ 50 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│25. │ În cazul circulaţiei locomotivelor cu tenderul înainte, tenderul │ │
│ │fiind cu boghiuri. │ │
│26. │ În cazul trenurilor de marfã care au în compunerea lor locomotive │ │
│ │cu abur în stare rece cu bielele motoare demontate iar bielele │ │
│ │cuplare montate. │ │
│ │ În cazul circulaţiei locomotivelor LDH 25 M de 120-150 CP, dacã au│ │
│ │bielele motoare demontate, remorcate în trenurile de marfã. │ 60 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│27. │ La acoperirea cãrucioarelor-turn, în dreptul discului galben. │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│28. │ La indicatoarele de vitezã amplasate de-a lungul liniei. │ Viteza │
│29. │ La indicatoarele de vitezã sporitã în abatere. │ înscrisã pe │
│30. │ La restricţii de vitezã. │indicator sau│
│ │ │ specificatã │
│ │ │ în ordin de │
│ │ │ circulaţie │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│31. │ La probele de parcurs ale locomotivelor şi ale trenurilor │ V.st.*) │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘



----------
*) V.st. - viteza stabilitã de personalul tehnic care ia parte efectiv la probã, fãrã a depãşi însã viteza maximã admisã de linie, locomotivã, tipul trenului şi caracteristicile vehiculelor din tren.


ANEXA 11
la Regulamentul nr. 006

Vitezele restricţionate la circulaţia în curbe pentru
locomotive seria 50100 şi 060-DG



┌─────────────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────┐
│ │ Raza de curburã │ Viteza maximã │
│ Sensul de mers al locomotivei │ (m) │ de circulaţie │
│ │ │ (km/h) │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────┤
│50.100 cu coşul înainte │ 150-200 │ 35 │
│ │ 201-300 │ 50 │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────┤
│50.100 cu tenderul înainte │ 150-200 │ 10 │
│ │ 201-250 │ 30 │
│ │ mai mare de 250 şi │ 50 │
│ │ în aliniament │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────┤
│060-DG │ > 170 │ 10 │
│ │ 170-200 │ 30 │
│ │ 201-250 │ 40 │
│ │ 251-300 │ 50 │
└─────────────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────┘



OBSERVAŢIE:
Curbele cu raza mai mare de 300 m nu restricţioneazã din acest punct de vedere viteza de circulaţie.


ANEXA 12
la Regulamentul nr. 006

Staţiile vârf de pantã şi secţiile
de circulaţie caracterizate prin pante mari

1. Balota:
- pentru secţia Balota - Şimian cu pantã caracteristicã de 27 la mie.
2. Predeal:
- pentru secţia Predeal - Braşov cu pantã caracteristicã de 26 la mie
- pentru secţia Predeal - Câmpina cu pantã caracteristicã de 20 la mie.
3. Livezi Ciuc:
- pentru secţia Livezi - Ciuc - Ciceu cu pantã caracteristicã de 26 la mie;
- pentru secţia Livezi - Ciuc - Ghimeş cu pantã caracteristicã de 25 la mie.
4. Vârfu Dealului:
- pentru secţia Vârfu Dealului - Pãltinoasa cu panta caracteristicã de 23 la mie;
- pentru secţia Vârfu Dealului - Cacica cu panta caracteristicã de 28 la mie.
5. Mestecãniş:
- pentru secţia Mestecãniş - Iacobeni cu panta caracteristicã de 26 la mie;
- pentru secţia Mestecãniş - Valea Putnei cu panta caracteristicã de 28 la mie.
6. Bârnova:
- pentru secţia Bârnova - Ciurea cu pantã caracteristicã de 24 la mie.
7. Palas
- pentru secţia Palas - Constanţa Port, zona A, cu panta caracteristicã de 17 la mie;
- pentru secţia Palas - Constanţa Port, zona B cu panta caracteristicã de 13 la mie.


ANEXA 13
la Regulamentul nr. 006

Numãrul maxim de osii admis la trenuri în funcţie de tipul trenului,
al frânãrii şi panta caracteristicã





┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────┬──────────────┬────────────┬─────────────┐
│ │ Tipul frânãrii şi al │ Panta │ Numãrul │Tonajul maxim│
│ Tipul trenului │ schimbãtorului de frânã │caracteristicã│ maxim de │ al trenului │
│ │ │ (la mie) │osii admis*)│ (t) │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│Orice tip de trenuri │Frânare automatã cu frânã de mare │ - │ 80 │ - │
│de cãlãtori şi trenuri │putere cu acţiune rapidã. │ │ │ │
│transcontainere │Schimbãtoare de frânã tip G-P-R; P-R;│ │ │ │
│ │G-P-R-Mg; P-R-Mg. │ │ │ │
│ │Nu se foloseşte poziţia "G". │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│Trenuri militare, │Frânare automatã. │ │ **) │ **) │
│mixte, de coletãrie, de│Schimbãtoare de frânã tip G-P. │ │ ***) │ ***) │
│marfã şi de serviciu │Se foloseşte numai poziţia "P". │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│Trenuri militare, │Frânare automatã. │ 0-10 │ 200 │ 4000 │
│mixte, de coletãrie, de│Schimbãtoare de frânã tip "G" şi G-P.│ 11-20 │ 200 │ 3500 │
│marfã şi de serviciu │Se foloseşte numai poziţia "G". │ 11-20 │ 160 │ 3000 │
│ │ │ 21-25 │ 160 │ 2300 │
│ │ │ 26-30 │ 160 │ 2000 │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│Trenuri militare, │Frânare automatã. │ - │ 60 │ - │
│mixte, de coletãrie, de│Schimbãtoare de frânã tip "G" şi G-P.│ │ │ │
│marfã şi de serviciu │Se foloseşte numai poziţia "P", când │ │ │ │
│ │este predominantã. │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Se foloseşte numai poziţia "G", când │ 0-10 │ 150 │ 2200 │
│ │este predominantã. │ 11-20 │ 120 │ 1800 │
│ │ │ 21-30 │ 120 │ 1300 │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┤
│Trenuri compuse din │Frânare automatã. │ - │ 220 │ 1600 │
│vagoane tip Sdkms cu │Schimbãtoare de frânã tip G-P. │ │ **) │ **) │
│roţi mici (RO-LA) │Se foloseşte numai poziţia "P" │ │ ***) │ ***) │
│pentru transportat │ │ │ ****) │ ****) │
│TIR-uri, │ │ │ │ │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────┴──────────────┴────────────┴─────────────┘



OBSERVAŢII: Rubricile necompletate nu limiteazã numãrul maxim de osii

----------
*) Pe anumite secţii, cu aprobarea conducerii administratorul infrastructurii feroviare, se poate mãri numãrul de osii.
**) La trenurile de marfã frânate în regim "P" şi locomotiva în regim "G" tonajul maxim este:
- 1000 tone, pentru viteza maximã a trenului de 120 km/h şi lungimea maximã de 600 m;
- 1200 tone, pentru viteza maximã a trenului de 100 km/h şi lungimea maximã de 700 m.
***) La trenurile de marfã la care locomotiva şi primele 5 vagoane sunt frânate în regim "G", iar restul vagoanelor sunt frânate în regim "P", tonajul maxim este:
- 1600 tone, pentru viteza maximã a trenului de 100 km/h şi lungimea maximã de 700 m.
****) - 220 osii şi tonaj 1600 nu cuprinde locomotiva de remorcare, vagonul cuşetã şi vagonul Diesel generator;
- lungimea maximã a trenului de 550 m.


ANEXA 14
la Regulamentul nr. 006

Tonajele maxime admise de aparatele de tracţiune



┌────────────────┬───────┬────────────────┬─────────┬────────────────┬─────────┐
│ Rezistenţa │Tonajul│ Rezistenţa │ Tonajul │ Rezistenţa │ Tonajul │
│caracteristicã a│ maxim │caracteristicã a│ maxim │caracteristicã a│ maxim │
│ liniei (daN/t) │ (t) │ liniei (daN/t) │ (t) │ liniei (daN/t) │ (t) │
├────────────────┴───────┴────────────────┴─────────┴────────────────┴─────────┤
│ a) Tonajele maxime admise de aparatele de tracţiune de tip reîntãrit (30 t) │
├────────────────┬───────┬────────────────┬─────────┬────────────────┬─────────┤
│ 0 │ 13000 │ 12 │ 2100 │ 24 │ 1140 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 1 │ 9100 │ 13 │ 1960 │ 25 │ 1110 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 2 │ 6980 │ 14 │ 1840 │ 26 │ 1060 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 3 │ 5670 │ 15 │ 1735 │ 27 │ 1025 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 4 │ 4760 │ 16 │ 1640 │ 28 │ 990 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 5 │ 4110 │ 17 │ 1555 │ 29 │ 960 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 6 │ 3610 │ 18 │ 1480 │ 30 │ 930 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 7 │ 3230 │ 19 │ 1410 │ 31 │ 900 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 8 │ 2960 │ 20 │ 1345 │ 32 │ 875 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 9 │ 2650 │ 21 │ 1275 │ 33 │ 850 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 10 │ 2440 │ 22 │ 1235 │ 34 │ 830 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 11 │ 2260 │ 23 │ 1185 │ 35 │ 805 │
├────────────────┴───────┴────────────────┴─────────┴────────────────┴─────────┤
│ b) Tonajele maxime admise de aparatele de tracţiune de tip întãrit (20 t) │
├────────────────┬───────┬────────────────┬─────────┬────────────────┬─────────┤
│ 0 │ 8700 │ 12 │ 1400 │ 24 │ 760 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 1 │ 6060 │ 13 │ 1310 │ 25 │ 730 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 2 │ 4650 │ 14 │ 1230 │ 26 │ 705 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 3 │ 3780 │ 15 │ 1155 │ 27 │ 680 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 4 │ 3170 │ 16 │ 1090 │ 28 │ 660 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 5 │ 2740 │ 17 │ 1035 │ 29 │ 640 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 6 │ 2410 │ 18 │ 985 │ 30 │ 620 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 7 │ 2150 │ 19 │ 935 │ 31 │ 600 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 8 │ 1940 │ 20 │ 895 │ 32 │ 580 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 9 │ 1770 │ 21 │ 855 │ 33 │ 565 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 10 │ 1625 │ 22 │ 820 │ 34 │ 550 │
├────────────────┼───────┼────────────────┼─────────┼────────────────┼─────────┤
│ 11 │ 1505 │ 23 │ 790 │ 35 │ 535 │
└────────────────┴───────┴────────────────┴─────────┴────────────────┴─────────┘




ANEXA 15
la Regulamentul nr. 006


Numãrul de vagoane de cãlãtori exprimat în osii ce pot fi
încãlzite în funcţie de sursa de energie





┌─────┬─────────────────────────────────┬───────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│ │ │ │ Tipul sursei de încãlzire │ │
│ │ │ ├───────────────────────────────┬────────┬───────────┬───────────┬────────────┤ │
│ │ │ │ Locomotive electrice │ │ │Locomotive │ Locomotive │ │
│ │ │ ├───────────┬───────────┬───────┤LDE 2100│ │ cu abur │tip 040 DHC,│ │
│ │ │ │ │ │ Loco- │CP-INDA,│ Vagon WIT │ de mare │ Locomotive │ │
│ │ │ │ │ │motive │DHC 1250│cu agregate│putere, de │ cu abur de │ │
│ │ │ │ Seria 060 │ Seria │moder- │ CP- │moderne de │ remorcare │putere micã,│Durata │
│ │ │ │EA, EA1, EB│ 040 EC │nizate │ ALSTOM │ abur │ şi │ inclusiv │de pre-│
│Grupa│ Tipul de vagon de cãlãtori │Treptele de│ │ │SIEMENS│ GM │ │ încãlzire │vagoane WIT │încãl- │
│ de │ din compunerea trenului │temperaturã│ │ │ │ │ │ │ (404-406) │zire a │
│ va- │ Seria vagonului │exterioarã ├─────┬─────┼─────┬─────┼───────┼────────┼─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬──────┤garni- │
│goane│ │ în °C │ │ │ │ │Numai │ Numai │ │ │ │ │ │ │ turii │
│ │ │ │Numai│Clasã│Numai│Clasã│vagoane│vagoane │Numai│Clasã│Numai│Clasã│Numai│Clasã │ în │
│ │ │ │ va- │ + │ va- │ + │ de │ de │ va- │ + │ va- │ + │ va- │ + │minute │
│ │ │ │goane│poştã│goane│poştã│ clasã │ clasã │goane│poştã│goane│poştã│goane│poştã │ │
│ │ │ │ de │ + │ de │ + │ sau │ sau │ de │ + │ de │ + │ de │ + │ │
│ │ │ │clasã│bagaj│clasã│bagaj│Clasã +│Clasã + │clasã│bagaj│clasã│bagaj│clasã│bagaj │ │
│ │ │ │ │ │ │ │poştã +│poştã + │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ bagaj │bagaj │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │
├─────┼─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ A │Vagoane pe 4 osii, construcţie │+10 ... -10│ 64 │ 68 │ 48 │ 58 │ 60 │ 32 │ 52 │ 56 │ 44 │ 48 │ 36 │ 40 │ 75 │
│ │modernã, tip UIC, seriile: 1947; ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │1950; 1957; 2047; 2050; 2057; │-10 ... -20│ 60 │ 64 │ 44 │ 48 │ 60 │ 32 │ 40 │ 44 │ 36 │ 40 │ 28 │ 32 │ 100 │
│ │2626; 2647; 3957; 3950; 2180; ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │5030; 7180; 7050; 6050; 1955; │ sub -20 │ 60 │ 64 │ 44 │ 48 │ 60 │ 32 │ 36 │ 40 │ 32 │ 36 │ 24 │ 28 │ 110 │
│ │2055; 2058 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │Vagoane pe 4 osii, construcţie │+10 ... -10│ 64 │ 68 │ 48 │ 58 │ 60 │ 32 │ 52 │ 56 │ 44 │ 48 │ 36 │ 40 │ 20 │
│ │modernã, tip UIC, seriile: 2190; ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │1976; 2076; 8976; 7131 │-10 ... -20│ 60 │ 64 │ 44 │ 48 │ 60 │ 32 │ 40 │ 44 │ 36 │ 40 │ 28 │ 32 │ 40 │
│ │ ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │ │ sub -20 │ 60 │ 64 │ 44 │ 48 │ 60 │ 32 │ 36 │ 40 │ 32 │ 36 │ 24 │ 28 │ 60 │
├─────┼─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ B │Vagoane pe 4 osii, construcţie │+10 ... -10│ 64 │ 68 │ 52 │ 56 │ 60 │ 32 │ 52 │ 56 │ 48 │ 52 │ 40 │ 44 │ 60 │
│ │nouã, tip suburban, seriile: ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │1147; 1157; 2147; 2157; 8547 sau │-10 ... -20│ 64 │ 68 │ 52 │ 56 │ 60 │ 32 │ 40 │ 44 │ 36 │ 40 │ 28 │ 32 │ 90 │
│ │construcţie clasicã, seriile: ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │1947 sau 2047 │ sub -20 │ 64 │ 68 │ 52 │ 56 │ 60 │ 32 │ 32 │ 36 │ 28 │ 32 │ 24 │ 28 │ 110 │
├─────┼─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ C │Cupluri de câte 4 vagoane │+10 ... -10│ 51 │ 55 │ 38 │ 42 │ 60 │ 32 │ 38 │ 42 │ 34 │ 38 │ 30 │ 34 │ 75 │
│ │etajate, seria TE-2617, combinate├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │cu vagoane pe 4 osii din grupele │-10 ... -20│ 51 │ 55 │ 38 │ 42 │ 60 │ 32 │ 34 │ 38 │ 30 │ 34 │ 25 │ 29 │ 100 │
│ │A, B, C ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │ │ sub -20 │ 5 │ 55 │ 38 │ 42 │ 60 │ 32 │ 30 │ 34 │ 25 │ 29 │ 21 │ 25 │ 120 │
├─────┼─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ D │Vagoane pe 4 osii, construcţie │+10 ... -10│ - │ - │ - │ - │ - │ 32 │ 52 │ 56 │ 48 │ 52 │ 40 │ 44 │ 75 │
│ │veche, seriile: 1722; 2920; 2921;├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │2922 │-10 ... -20│ - │ - │ - │ - │ - │ 32 │ 48 │ 52 │ 40 │ 44 │ 32 │ 36 │ 100 │
│ │ ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │ │ sub -20 │ - │ - │ - │ - │ - │ 32 │ 40 │ 44 │ 36 │ 40 │ 28 │ 32 │ 120 │
├─────┼─────────────────────────────────┼───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ E │Vagoane pe 2 osii, modernizate, │+10 ... -10│ - │ - │ - │ - │ - │ 32 │ 30 │ 32 │ 28 │ 30 │ 24 │ 26 │ 75 │
│ │semiacuplãri de abur secţiune ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │mare, seriile: 1426; 2426 │-10 ... -20│ - │ - │ - │ - │ - │ 32 │ 26 │ 28 │ 24 │ 26 │ 20 │ 22 │ 100 │
│ │ ├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼───────┤
│ │ │ sub -20 │ - │ - │ - │ - │ - │ 32 │ 22 │ 24 │ 20 │ 22 │ 16 │ 18 │ 120 │
└─────┴─────────────────────────────────┴───────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┴────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴───────┘




ART. 1
(1) Nu se cuprind în numãrul maxim de osii menţionat în prezenta anexã urmãtoarele vehicule feroviare:
a) vagoanele WIT;
b) vagoanele cu încãlzire proprie (VR, VD).
(2) În cazul în care se combinã vagoane din grupe diferite, numãrul maxim de osii se stabileşte dupã grupa cu cel mai mic numãr de osii la treapta de temperaturã exterioarã la care se face compunerea.
(3) În cazul în care este necesar ca în corpul trenului sã fie plasate vagoane cu încãlzire proprie (VD, VR), numãrul total de osii pe tren nu trebuie sã depãşeascã valorile din coloanele 9, 11 sau 13 din prezenta anexã.
ART. 2
(1) Încãlzirea trenurilor de cãlãtori se face în intervalul de la 1 octombrie pânã la 30 aprilie, ori de câte ori temperatura atmosfericã exterioarã este sub +10°C.
(2) În cazul remorcãrii cu locomotivã electricã, încãlzirea trenurilor se face ori de câte ori temperatura atmosfericã exterioarã coboarã sub +10°C, la solicitarea şefului de tren.
(3) Compunerea trenurilor de cãlãtori pe perioada de încãlzire se va face corespunzãtor treptei de temperaturã atmosfericã exterioarã de sub -20°C.
(4) În funcţie de temperatura atmosfericã exterioarã, se va putea ataşa compunerii de bazã, prevãzutã la alin. 3, un numãr de vagoane corespunzãtor treptelor de temperaturã atmosfericã exterioarã de +10 ... -10°C şi -10 ... -20°C.
(5) La îndrumarea trenurilor din grupa tehnicã sau din staţia de îndrumare, şeful de tren va lua trenul în primire de la personalul de vagoane numai atunci când garnitura este preîncãlzitã, fapt ce va fi certificat în nota de predare a garniturii.
(6) În staţiile de îndrumare fãrã personal de vagoane, preîncãlzirea trenurilor şi asigurarea funcţionãrii instalaţiilor de încãlzire a vagoanelor se face conform reglementãrilor specifice proprii întocmite de OTF.
(7) În staţiile de îndrumare, de rebrusment, unde se ataşeazã vagoane, sau se schimbã locomotiva, trenurile se expediazã astfel:
a) numai dupã ieşirea aburului la urma trenului încãlzit cu abur;
b) numai cu instalaţia de încãlzire în funcţiune, pentru trenul încãlzit electric.
(8) La plecarea trenului şi pe timpul întregului parcurs, fiecare vagon trebuie sã aibã, în regim de încãlzire, o temperaturã de confort.
(9) Încãlzirea insuficientã a vagoanelor în parcurs se constatã de şeful de tren sau i se aduce la cunoştinţã de cãtre conductorul (conductorii) de tren.
(10) În situaţia de la alin. (9) şeful de tren va raporta neajunsul impiegatului de mişcare, iar acesta va aviza personalul de vagoane pentru remediere, precum şi operatorul de circulaţie.
(11) Dacã în staţia respectivã nu existã personal de vagoane, operatorul de circulaţie va dispune primei staţii în care OTF are personal de vagoane sã ia mãsuri de remediere.
(12) Atunci când defectele la instalaţia de încãlzire a vagonului sau vagoanelor nu se pot remedia în timp de 10 minute, personalul de vagoane va aviza în scris impiegatul de mişcare, acesta comunicând imediat conţinutul avizãrii operatorului de circulaţie, care va dispune dupã caz:
a) expedierea trenului în aceeaşi compunere pânã la staţia de destinaţie, când durata de parcurs este mai micã de 60 minute;
b) înlocuirea vagoanelor cu instalaţia defectã;
c) scoaterea vagoanelor din tren şi manevra la urma trenului, când defectul afecteazã încãlzirea celorlalte vagoane din compunerea trenului.
(13) Expedierea trenului cu unul sau mai multe vagoane neîncãlzite se face cu aprobarea conducerii operatorului de transport feroviar de cãlãtori, pentru fiecare caz în parte.
(14) Personalul de vagoane va menţiona în toate cazurile neajunsul constatat în foaia de parcurs a locomotivei la rubrica "Menţiuni".
(15) Atunci când în parcurs apar defecte la instalaţia de încãlzire a trenului de pe locomotiva ce nu se pot remedia în timp de 10 minute, mecanicul de locomotivã va aviza şeful de tren şi impiegatul de mişcare despre aceasta, iar impiegatul de mişcare va comunica imediat conţinutul avizãrii operatorului de circulaţie, care va dispune dupã caz mãsurile ce se impun.
ART. 3
(1) La vagoanele WIT echipate cu agregate Vulcan tip GAT 08 S1, reglarea presiunii, respectiv a debitului de abur se face în felul urmãtor:
a) presostatul "g2" (foc mic) se regleazã astfel:
- cazanul I: 6,5'f75,0 bar;
- cazanul II: 6,5'f75,0 bar.
b) presostatul "g3" (foc mare) se regleazã astfel:
- cazanul I: 6,0'f74,5 bar;
- cazanul II: 5,5'f74,5 bar.
(2) Decadic se verificã dacã presiunile reglate la presostate se şi realizeazã efectiv.
(3) La vagoanele WIT echipate cu agregate TERMOROM tip GAT 08 S2 reglarea presiunii, respectiv a debitului de abur se face în felul urmãtor:
a) presostatul "g2" (foc mic) se regleazã astfel:
- cazanul I: 7,5'f76,0 bar;
- cazanul II: 6,5'f75,5 bar.
b) presostatul "g3" (foc mare) se regleazã astfel:
- cazanul I: 6,5'f75,0 bar;
- cazanul II: 6,0'f75,0 bar.
(4) Decadic se verificã dacã presiunile reglate la presostate se realizeazã efectiv.
ART. 4
Pentru a se asigura timpii prescrişi în prezenta anexã, preîncãlzirea garniturilor de tren se executã cu treapta maximã de reglaj a încãlzirii, iar dupã atingerea temperaturii de confort se trece instalaţia pe treapta corespunzãtoare acestora, în funcţie de condiţiile exterioare şi tipul de instalaţie.


ANEXA 16
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de cãlãtori frânate cu frânã automatã tip cãlãtori,
pentru drumul de frânare de 1200 m





┌────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│caracte-│50│55│60│65│70│75│80│85│90│95│100│105│110│115│120│125│130│135│140│145│150│155│160│
│risticã ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┤
│(la mie)│ Procentul de masã frânatã │
├────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 5│7 │11│13│34│18│23│27│32│37│43 │50 │ 57│ 65│ 73│ 82│ 91│100│110│121│132│146│156│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 7│10│14│17│20│23│28│31│36│41│47 │53 │ 60│ 67│ 75│ 84│ 92│102│111│122│134│148│160│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 8│11│15│18│21│25│30│32│37│43│48 │55 │ 61│ 68│ 76│ 85│ 93│103│112│125│136│150│161│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 9│12│15│19│22│26│31│34│38│44│50 │56 │ 63│ 69│ 77│ 86│ 95│104│113│128│140│153│166│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │10│13│16│20│23│27│32│36│40│46│52 │58 │ 65│ 72│ 80│ 89│ 97│107│116│131│142│155│168│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │11│14│18│21│24│28│33│37│42│47│53 │60 │ 67│ 73│ 82│ 90│ 99│109│119│133│145│157│170│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │12│15│19│22│25│29│34│39│43│49│55 │62 │ 68│ 75│ 84│ 92│101│110│121│134│146│160│175│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │13│16│20│24│27│30│35│40│45│51│57 │63 │ 70│ 77│ 85│ 93│103│113│123│135│148│161│177│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │14│17│21│25│28│32│36│41│46│52│58 │64 │ 72│ 78│ 87│ 96│105│116│126│139│152│162│179│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 9 │15│18│22│26│29│33│38│42│48│53│60 │66 │ 73│ 81│ 89│ 98│107│117│128│141│153│ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │16│19│23│27│30│35│39│44│50│55│62 │68 │ 75│ 83│ 91│100│109│119│131│143│154│ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 11 │17│20│24│28│31│36│40│45│51│57│63 │70 │ 77│ 85│ 93│101│111│121│133│ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │19│22│25│29│33│38│42│46│52│58│65 │72 │ 79│ 87│ 94│103│113│123│135│ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 13 │20│23│26│30│34│39│43│47│53│59│66 │73 │ 80│ 88│ 95│105│114│125│136│ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 14 │21│25│28│31│35│40│44│49│55│61│67 │74 │ 81│ 90│ 98│107│116│127│138│ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │22│26│29│32│36│41│45│51│56│62│68 │75 │ 82│ 91│100│108│117│129│140│ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 16 │23│27│31│34│38│43│47│51│58│64│70 │76 │ 84│ 93│102│111│120│ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │24│28│32│35│39│44│48│53│59│65│72 │78 │ 86│ 95│104│113│123│ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 18 │25│29│33│37│41│46│50│55│61│67│73 │80 │ 88│ 96│105│114│125│ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 19 │26│30│34│38│42│47│51│56│62│68│74 │81 │ 89│ 97│106│115│126│ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │28│32│36│39│44│48│53│58│64│70│76 │83 │ 91│ 99│108│117│128│ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 21 │29│33│37│40│45│49│54│59│65│71│78 │85 │ 92│101│109│118│129│ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │31│35│38│42│46│50│55│61│67│73│80 │88 │ 94│103│112│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 23 │32│36│39│43│47│51│56│62│68│74│81 │89 │ 96│105│114│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 24 │33│37│41│45│49│53│58│64│70│76│83 │91 │ 98│107│116│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │34│38│42│46│50│54│59│65│71│77│85 │92 │100│109│118│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 26 │35│39│43│47│51│55│60│63│72│78│86 │93 │102│111│120│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 17
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de cãlãtori frânate cu frâna automatã tip cãlãtori,
pentru drumul de frânare de 1000 m





┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│caracteristicã│20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75│80│85│90│95│100│105│110│115│120│125│130│135│140│145│150│155│160│
│ (la mie) ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 6│ 6│6 │ 6│ 6│ 7│10│13│17│21│25│29│35│40│46│52│59 │66 │74 │ 83│ 92│100│110│123│135│149│164│180│196│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 6│ 6│6 │ 6│ 6│ 8│11│14│18│22│26│31│36│41│47│54│60 │68 │76 │ 85│ 94│102│112│125│137│152│166│182│198│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 6│ 6│6 │ 6│ 7│10│12│16│19│23│27│32│37│43│49│55│62 │70 │78 │ 87│ 96│104│114│I2S│140│154│168│185│201│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 6│ 6│6 │ 6│ 8│11│14│17│21│24│29│34│39│44│50│57│64 │42 │80 │ 89│ 98│105│116│131│143│156│170│187│204│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 6│ 6│6 │ 7│ 9│12│15│18│22│26│30│35│40│46│52│58│65 │73 │82 │ 91│100│107│119│133│145│158│173│190│206│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 6│ â│7 │ 8│11│13│16│19│23│27│31│36│42│47│54│60│67 │75 │83 │ 93│101│109│121│136│148│161│175│192│208│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 6│ 7│8 │10│12│14│17│21│24│2S│33│38│43│49│55│62│69 │77 │85 │ 95│102│111│123│138│151│163│178│194│211│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 6│ 8│9 │11│13│15│18│22│26│30│34│39│44│50│57│63│70 │78 │87 │ 97│104│112│126│141│154│165│180│197│214│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 7│ 9│10│12│14│17│20│23│27│31│35│40│46│52│58│65│72 │80 │89 │ 99│105│114│128│144│157│168│182│199│216│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 9 │ 9│10│11│13│15│18│21│24│28│32│37│42│48│54│60│67│74 │82 │91 │100│107│116│130│147│160│172│187│204│221│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │10│11│12│14│16│19│22│25│29│33│38│43│49│55│61│68│75 │83 │93 │101│108│118│132│150│164│177│192│ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 11 │11│12│13│15│17│20│23│27│31│35│40│45│51│57│63│70│77 │85 │95 │102│110│120│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │12│13│14│16│18│21│24│28│32│36│41│46│52│58│64│71│79 │87 │96 │102│111│121│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 13 │13│14│15│17│20│23│26│29│33│38│42│48│53│60│66│73│81 │89 │98 │103│113│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 14 │14│15│16│18│21│24│27│30│34│39│43│49│54│61│67│74│82 │90 │99 │104│114│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │15│16│17│20│22│25│28│32│36│40│45│50│56│63│69│76│86 │94 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 16 │16│17│18│21│23│26│29│33│37│41│46│51│57│64│70│78│88 │96 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │17│18│19│22│24│27│31│34│38│43│48│53│59│66│72│80│89 │97 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 18 │18│19│20│23│25│28│32│35│39│44│49│54│60│67│74│81│91 │98 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 19 │19│20│21│24│27│29│33│37│41│45│50│56│62│69│76│83│92 │99 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │20│21│22│25│28│30│34│38│42│46│51│57│63│70│77│84│94 │99 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 21 │21│23│23│26│29│32│35│39│43│48│53│59│65│72│79│86│96 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │22│24│24│27│30│33│36│40│44│49│54│60│66│73│80│87│97 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 23 │23│25│25│28│31│34│38│42│46│51│56│62│68│75│82│89│98 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 24 │24│26│27│30│32│35│39│43│47│52│57│63│69│76│83│91│99 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │25│27│28│31│33│36│40│44│48│53│58│64│70│77│84│92│99 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 18
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de cãlãtori frânate cu frânã automatã tip cãlãtori,
pentru drumul de frânare de 700 m





┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│caracteristicã│20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75│80 │85 │90 │95 │100│105│110│115│120│
│ (la mie) ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│11│14│18│23│28│34│41│ 48│ 57│ 66│ 77│ 88│ 95│104│114│125│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 6│ 6│ 6│ 7│ 9│12│15│19│24│29│35│42│ 50│ 58│ 68│ 78│ 90│ 96│105│116│128│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 6│ 6│ 6│ 8│10│13│16│20│25│31│37│44│ 51│ 60│ 69│ 80│ 91│ 98│107│118│130│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 6│ 6│ 7│ 9│11│14│18│22│27│32│38│45│ 53│ 62│ 71│ 82│ 93│100│109│120│133│
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 6│ 6│ 8│10│12│15│19│23│28│34│40│47│ 54│ 63│ 73│ 83│ 94│101│111│121│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 7│ 7│ 9│11│13│16│20│24│29│35│41│48│ 56│ 65│ 74│ 85│ 96│103│112│123│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 7│ 8│10│12│15│18│21│26│31│36│43│50│ 58│ 67│ 76│ 87│ 97│105│114│125│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 8│ 9│11│13│16│19│23│27│32│38│44│52│ 59│ 68│ 78│ 89│ 99│106│116│127│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 9│10│12│14│17│20│24│29│34│39│46│53│ 61│ 70│ 80│ 91│100│108│118│129│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 9 │10│11│13│15│18│22│25│30│35│41│47│55│ 63│ 72│ 82│ 92│102│110│119│131│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │11│12│14│17│19│23│27│31│37│43│49│56│ 64│ 74│ 83│ 94│103│111│121│133│ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 11 │12│13│15│18│21│24│28│33│38│44│51│58│ 66│ 75│ 85│ 95│105│113│123│ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │13│14│16│19│22│25│29│34│40│45│52│60│ 68│ 77│ 87│ 97│107│115│125│ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 13 │14│15│18│20│23│27│31│36│41│47│54│61│ 69│ 79│ 90│ 99│108│117│ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 14 │15│17│19│21│24│28│32│37│42│49│55│63│ 71│ 80│ 91│100│110│118│ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │16│18│20│22│25│29│34│38│44│50│57│64│ 73│ 82│ 92│102│111│120│ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 16 │17│19│21│24│27│31│35│40│45│52│58│66│ 75│ 84│ 94│103│113│122│ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │18│20│22│25│28│32│36│41│47│53│60│68│ 76│ 86│ 95│105│115│124│ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 18 │19│21│23│26│29│33│38│43│48│55│62│69│ 78│ 87│ 97│107│116│ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 19 │20│22│24│27│31│34│39│44│50│56│63│71│ 80│ 89│ 99│108│118│ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │21│23│25│28│32│36│40│46│51│58│65│73│ 81│ 91│100│110│121│ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 21 │22│24│27│30│33│37│42│47│53│59│66│74│ 83│ 93│102│112│123│ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │23│25│28│31│34│38│43│48│54│61│68│76│ 85│ 94│104│113│125│ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 23 │24│26│29│32│36│40│45│50│56│62│70│78│ 87│ 96│105│115│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 24 │25│27│30│33│37│41│46│51│57│64│71│79│ 88│ 98│107│117│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │26│29│31│34│38│42│47│53│59│66│73│81│ 90│ 99│109│119│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 26 │27│30│32│36│39│44│49│54│60│67│75│83│ 92│101│111│120│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 27 │29│31│34│37│41│45│50│56│62│69│76│85│ 94│103│112│122│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 28 │30│32│35│38│42│47│52│57│64│70│78│86│ 95│104│114│124│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 29 │31│33│36│39│43│48│53│59│65│72│79│88│ 97│106│116│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 30 │32│34│37│41│45│49│55│60│67│74│81│90│ 99│108│118│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 31 │33│35│38│42│46│51│56│62│68│75│83│91│101│110│120│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 32 │34│36│40│43│47│52│57│63│70│77│84│93│103│112│121│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 33 │35│38│41│44│49│53│59│66│71│78│86│95│104│113│123│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 34 │36│39│42│46│50│55│60│68│73│80│88│96│106│115│125│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 35 │37│40│43│47│51│56│62│70│74│82│89│98│108│117│ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 19
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de marfã frânate în poziţia "P",
pentru drumul de frânare de 1200 m



┌────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┤
│caracte-│20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75│80│85│90│95│100│105│110│115│120│
│risticã ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┤
│(la mie)│ Procentul de masã frânatã │
├────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 3│ 3│ 3│ 3│ 3│ 3│ 5│ 7│11│13│14│18│23│27│32│37│43 │50 │ 57│ 65│ 73│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 5│ 5│ 7│10│14│17│20│23│28│31│36│41│47 │53 │ 60│ 67│ 75│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 5│ 6│ 8│11│15│18│21│25│30│32│37│43│48 │55 │ 61│ 68│ 76│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 6│ 7│ 9│12│15│19│22│26│31│34│38│44│50 │56 │ 63│ 69│ 77│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 6│ 8│10│13│16│20│23│27│32│36│40│46│52 │58 │ 65│ 72│ 80│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 7│ 9│11│14│18│21│24│28│33│37│42│47│53 │60 │ 67│ 73│ 82│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 5│ 5│ 5│ 6│ 8│10│12│15│19│22│25│29│34│39│43│49│55 │62 │ 68│ 75│ 84│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 5│ 5│ 5│ 7│ 9│11│13│17│20│24│27│30│35│40│45│51│57 │63 │ 70│ 77│ 85│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 5│ 6│ 7│ 8│10│12│14│18│21│25│28│32│36│41│46│52│58 │64 │ 72│ 78│ 87│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 9 │ 5│ 6│ 8│ 9│11│13│15│19│22│26│29│33│38│42│48│53│60 │66 │ 73│ 81│ 89│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │ 6│ 7│ 8│10│12│14│16│20│23│27│30│35│39│44│50│55│62 │68 │ 75│ 83│ 91│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 11 │ 7│ 8│ 9│11│13│15│17│21│24│28│31│36│40│45│51│57│63 │70 │ 77│ 85│ 93│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │ 8│ 9│10│12│14│16│19│22│25│29│33│38│42│46│52│58│65 │72 │ 79│ 87│ 94│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 13 │ 9│10│11│13│15│17│20│23│26│30│34│39│43│47│53│59│66 │73 │ 80│ 88│ 95│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 14 │10│11│12│14│16│18│21│25│28│31│35│40│44│49│55│61│67 │74 │ 82│ 90│ 98│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │11│12│13│15│17│19│22│26│29│32│36│41│45│51│56│62│68 │75 │ 81│ 91│100│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 16 │12│13│14│16│18│20│23│27│31│34│38│43│47│51│58│64│70 │76 │ 84│ 93│102│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │13│14│15│17│19│21│24│28│32│35│39│44│48│53│59│65│72 │78 │ 86│ 95│104│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 18 │14│15│16│18│20│22│25│29│33│37│41│46│50│55│61│67│73 │80 │ 88│ 96│105│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 19 │15│16│17│19│21│23│26│30│34│38│42│47│51│56│62│68│74 │81 │ 89│ 97│106│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │16│17│18│20│22│24│28│32│36│39│44│48│53│58│64│70│76 │83 │ 91│ 99│108│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 21 │17│18│19│21│23│25│29│33│37│40│45│49│54│59│65│71│78 │85 │ 92│101│109│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │18│19│20│22│24│26│31│35│38│42│46│50│55│61│67│73│80 │88 │ 94│103│112│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 23 │19│20│21│23│25│27│32│36│39│43│47│51│56│62│68│74│81 │89 │ 96│105│114│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 24 │20│21│22│24│26│28│33│37│41│45│49│53│58│64│70│76│83 │91 │ 98│107│116│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │21│22│23│25│27│29│34│38│42│46│50│54│59│65│71│77│85 │92 │100│109│118│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 26 │22│23│24│26│28│30│35│39│43│47│51│55│60│68│72│78│86 │93 │102│111│130│
└────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 20
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de marfã frânate în poziţia "P",
pentru drumul de frânare de 1000 m



┌────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┤
│caracte-│20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75│80│85│90│95│100│105│110│115│120│
│risticã ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┤
│(la mie)│ Procentul de masã frânatã │
├────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│11│13│18│22│26│32│38│44│51│ 58│ 65│ 73│ 82│ 90│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 7│ 9│12│15│19│23│28│33│39│46│52│ 60│ 67│ 75│ 83│ 92│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│10│13│16│20│24│29│34│41│47│54│ 61│ 68│ 76│ 85│ 94│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 7│ 9│11│14│17│21│26│30│36│42│49│55│ 63│ 70│ 78│ 87│ 96│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│10│12│15│18│23│27│32│37│44│50│57│ 64│ 72│ 80│ 88│ 98│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 6│ 6│ 6│ 7│ 9│11│13│16│20│24│28│33│39│45│52│58│ 66│ 73│ 82│ 90│ 99│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 6│ 6│ 7│ 8│10│12│14│17│21│25│30│35│40│46│53│60│ 67│ 75│ 83│ 92│101│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 6│ 7│ 8│ 9│11│13│15│19│22│26│31│36│41│48│54│61│ 69│ 76│ 85│ 94│103│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 6│ 7│ 9│10│12│14│16│20│23│28│32│37│43│49│56│63│ 70│ 78│ 86│ 95│105│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │ 8│ 9│10│12│14│16│18│22│26│30│35│40│46│52│59│66│ 74│ 81│ 90│ 99│108│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │10│11│12│14│16│18│21│24│28│33│38│43│48│55│62│69│ 77│ 85│ 93│102│112│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │12│13│14│16│18│21│24│28│32│36│41│47│53│59│66│73│ 81│ 90│ 98│107│117│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │13│15│16│18│20│23│26│30│34│39│44│50│55│62│69│76│ 84│ 93│101│111│121│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │16│17│19│21│23│27│30│34│38│43│48│54│60│67│74│81│ 89│ 98│107│116│127│
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │18│19│21│23│25│29│32│36│41│46│51│57│63│70│76│84│ 92│101│ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │20│22│24│26│28│32│35│40│45│50│55│61│67│74│81│89│ 97│106│ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 27 │22│23│25│28│30│34│38│43│47│53│58│64│70│77│84│92│101│110│ │ │ │
├────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 30 │24│26│28│31│33│37│41│46│51│57│62│68│75│82│87│97│106│115│ │ │ │
└────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┘





ANEXA 21
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de marfã frânate în poziţia "P",
pentru drumul de frânare de 700 m



┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Panta caracteristicã ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ (la mie) │20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75 │80 │85 │90 │95 │100│
│ ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│12│36│21│26│33│ 39│ 47│ 55│ 65│ 75│ 85│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 7│10│13│17│22│28│34│ 41│ 49│ 57│ 66│ 77│ 86│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│11│14│19│23│29│36│ 42│ 50│ 58│ 68│ 78│ 88│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 6│ 6│ 6│ 7│ 9│12│16│20│25│30│37│ 44│ 51│ 60│ 69│ 79│ 89│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 6│ 6│ 6│ 8│10│13│17│21│26│32│38│ 45│ 53│ 61│ 70│ 81│ 90│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 6│ 6│ 7│ 9│11│14│18│22│27│33│40│ 47│ 54│ 62│ 72│ 82│ 92│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 6│ 6│ 8│10│12│15│19│24│28│34│41│ 48│ 56│ 64│ 73│ 83│ 93│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 6│ 7│ 9│11│13│16│20│25│30│36│42│ 49│ 57│ 65│ 74│ 85│ 95│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 7│ 8│10│12│14│17│21│26│31│37│44│ 51│ 58│ 67│ 76│ 86│ 96│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │ 8│10│11│14│16│19│24│28│34│40│46│ 54│ 61│ 70│ 78│ 89│100│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │10│12│13│16│18│22│26│31│34│42│49│ 57│ 64│ 73│ 81│ 92│103│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │12│14│15│18│21│25│29│34│40│46│53│ 60│ 68│ 77│ 85│ 96│107│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │14│15│17│20│23│27│31│37│43│49│56│ 63│ 71│ 80│ 88│ 99│110│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │17│18│21│24│26│30│35│41│47│54│60│ 68│ 76│ 85│ 93│104│115│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │18│20│22│26│28│33│37│44│50│56│63│ 71│ 79│ 86│ 96│108│119│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │21│23│25│28│32│36│41│47│54│61│66│ 76│ 84│ 92│101│112│124│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 30 │25│27│30│34│37│42│47│54│61│68│75│ 84│ 92│101│110│123│133│
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 35 │30│32│35│39│43│48│54│61│68│75│73│ 92│101│110│120│131│ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 40 │34│37│40│44│49│54│61│68│76│83│91│100│111│120│130│143│ │
└─────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 22
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de marfã frânate în poziţia "G",
pentru drumul de frânare de 1200 m



┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Panta caracteristicã ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ (la mie) │20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75 │80 │85 │90 │95 │100│
│ ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 5│ 6│ 9│11│14│17│21│26 │31 │37 │43 │49 │57 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 5│ 7│10│12│15│18│22│27 │32 │38 │44 │51 │59 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 5│ 5│ 5│ 5│ 6│ 8│11│13│16│20│24│28 │33 │39 │45 │53 │61 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 5│ 5│ 5│ 6│ 7│ 9│12│15│18│21│26│30 │35 │41 │48 │56 │65 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 5│ 5│ 5│ 7│ 8│10│13│16│19│23│27│32 │37 │43 │50 │58 │66 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 5│ 5│ 6│ 8│ 9│11│14│17│21│24│28│33 │39 │45 │51 │59 │67 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 5│ 6│ 7│ 9│10│12│15│18│22│26│30│35 │40 │47 │54 │61 │70 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 6│ 7│ 8│10│11│13│16│19│23│27│31│37 │42 │49 │55 │63 │71 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 7│ 8│ 9│11│12│14│17│21│24│28│33│38 │44 │51 │58 │65 │74 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 9 │ 8│ 9│10│12│13│16│18│22│26│30│34│40 │46 │53 │60 │67 │77 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │ 9│10│11│13│14│17│19│23│27│31│36│41 │47 │54 │61 │69 │79 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 11 │10│11│12│14│15│18│21│25│28│33│37│42 │49 │56 │63 │71 │80 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │11│12│13│15│16│19│22│26│29│34│39│43 │50 │57 │65 │72 │81 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 13 │12│13│14│16│18│21│24│28│31│36│41│46 │52 │59 │67 │75 │84 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 14 │13│14│15│17│19│22│25│29│33│37│42│48 │54 │61 │69 │77 │86 │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │14│15│16│18│20│23│26│31│35│39│44│50 │56 │63 │71 │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 16 │15│16│17│19│21│24│27│32│36│41│46│52 │58 │65 │73 │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │16│17│19│21│23│26│29│34│38│42│48│54 │60 │68 │76 │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 18 │17│18│20│22│24│27│31│35│39│43│49│55 │62 │70 │78 │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 19 │18│19│21│23│25│29│33│37│41│45│51│57 │64 │71 │80 │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │19│20│22│24│26│30│34│38│42│46│52│58 │65 │72 │81 │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 21 │20│21│23│25│27│31│35│39│43│49│54│60 │67 │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │21│22│24│26│28│32│36│40│44│50│56│62 │69 │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 23 │22│23│25│27│30│34│38│42│45│52│57│64 │71 │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 24 │23│24│26│28│32│35│39│43│47│53│58│65 │72 │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │24│25│27│30│34│37│41│45│47│55│60│67 │75 │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 26 │25│26│28│31│35│39│42│46│50│56│62│69 │77 │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 23
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de marfã frânate în poziţia "G",
pentru drumul de frânare de 1000 m



┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta caracteristicã ├──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┤
│ (la mie) │20│25│30│35│40│45│50│55│60│65│70│75│80│85│90│95│100│
│ ├──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┤
│ 0 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 8│11│14│18│22│27│33│39│45│54│63│74 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 1 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 6│ 9│12│15│19│23│28│34│40│47│55│65│76 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 2 │ 6│ 6│ 6│ 6│ 7│10│13│16│20│25│30│36│42│49│57│67│78 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 3 │ 6│ 6│ 6│ 7│ 9│11│14│18│22│26│31│37│43│51│59│69│80 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 4 │ 6│ 6│ 6│ 8│10│12│15│19│23│28│33│39│45│52│61│71│82 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 5 │ 6│ 6│ 7│ 9│11│14│17│20│25│29│34│40│47│54│63│73│84 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 6 │ 6│ 7│ 8│10│12│15│18│22│26│31│36│42│48│56│64│74│86 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 7 │ 7│ 8│ 9│11│13│16│19│23│27│32│37│43│50│57│66│76│88 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 8 │ 8│ 9│10│12│14│17│20│24│29│34│39│45│52│59│68│78│90 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 9 │ 9│10│12│14│16│19│22│26│31│36│41│47│54│61│70│80│92 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 10 │10│11│13│15│17│20│23│27│32│37│42│48│55│63│72│82│94 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 11 │11│12│14│16│18│21│25│29│33│39│44│50│57│65│74│84│97 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 12 │12│13│15│17│19│22│26│30│34│40│45│52│59│66│75│86│99 │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 13 │13│14│16│18│21│24│27│31│36│42│47│54│61│68│77│88│ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 14 │14│15│17│19│22│25│28│32│37│43│48│55│62│70│79│90│ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 15 │15│16│18│21│23│26│30│34│39│45│50│57│64│72│81│93│ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 16 │16│17│19│22│24│27│31│35│40│46│52│58│66│74│83│95│ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 17 │17│19│21│23│26│29│33│37│42│48│54│60│68│76│86│97│ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 18 │18│20│22│24│27│30│34│38│43│49│55│62│69│78│88│99│ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 19 │19│21│23│25│28│32│35│40│45│51│57│64│71│80│93│ │ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 20 │20│22│24│26│29│33│36│41│46│52│58│65│73│82│97│ │ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 21 │21│23│25│28│31│34│38│43│48│54│60│67│75│84│ │ │ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 22 │22│24│26│29│32│35│39│44│49│55│62│69│77│86│ │ │ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 23 │23│25│28│31│34│37│41│46│51│57│63│71│79│89│ │ │ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 24 │24│26│29│32│35│39│43│47│53│59│65│73│81│91│ │ │ │
├──────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┤
│ 25 │25│27│30│33│36│40│44│48│54│60│67│74│83│93│ │ │ │
└──────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┘




ANEXA 24
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã şi vitezã
pentru trenurile de marfã frânate în poziţia "G",
pentru drumul de frânare de 700 m



┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Panta ├───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ caracteristicã │20 │25 │30 │35 │40 │45 │50 │55 │60 │65 │70 │75 │80 │85 │90 │
│ (la mie) ├───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤
│ 0 │ 6 │ 6 │ 6 │ 6 │ 8 │11 │15 │20 │26 │33 │41 │51 │62 │76 │93 │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 1 │ 6 │ 6 │ 6 │ 7 │ 9 │12 │16 │21 │27 │34 │42 │53 │64 │78 │95 │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 2 │ 6 │ 6 │ 6 │ 8 │10 │13 │18 │23 │29 │36 │44 │54 │66 │80 │97 │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 3 │ 6 │ 6 │ 7 │ 9 │11 │15 │19 │24 │30 │37 │46 │56 │68 │82 │99 │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 4 │ 6 │ 6 │ 8 │10 │12 │16 │20 │26 │32 │39 │48 │58 │70 │85 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 5 │ 7 │ 7 │ 9 │11 │14 │17 │22 │27 │33 │41 │50 │60 │72 │87 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 6 │ 7 │ 8 │10 │12 │15 │19 │23 │28 │35 │42 │51 │62 │74 │89 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 7 │ 8 │ 9 │11 │13 │16 │20 │24 │30 │36 │44 │53 │64 │76 │91 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 8 │ 9 │10 │12 │14 │17 │21 │26 │32 │38 │46 │55 │66 │78 │93 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 9 │10 │11 │12 │16 │19 │23 │27 │33 │40 │48 │57 │68 │81 │96 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 10 │11 │12 │14 │17 │20 │24 │29 │35 │41 │49 │59 │70 │83 │98 │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 11 │12 │13 │15 │18 │21 │25 │30 │36 │43 │51 │61 │72 │85 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 12 │13 │14 │16 │19 │23 │27 │32 │38 │45 │53 │63 │74 │87 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 13 │14 │15 │18 │20 │24 │28 │33 │40 │46 │55 │64 │76 │89 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 14 │15 │16 │19 │22 │25 │30 │35 │41 │48 │56 │66 │78 │91 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 15 │16 │17 │20 │23 │27 │31 │36 │43 │50 │58 │68 │80 │93 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 16 │17 │19 │21 │24 │28 │32 │38 │44 │52 │60 │70 │81 │95 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 17 │18 │20 │22 │25 │29 │34 │39 │45 │53 │62 │72 │84 │97 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 18 │19 │21 │23 │27 │31 │35 │41 │47 │55 │64 │74 │86 │99 │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 19 │20 │22 │25 │28 │32 │37 │43 │49 │57 │66 │76 │88 │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 20 │21 │23 │26 │29 │33 │38 │44 │51 │58 │67 │78 │90 │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 21 │22 │24 │27 │31 │35 │40 │46 │52 │60 │69 │80 │92 │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 22 │23 │25 │28 │32 │36 │41 │47 │54 │62 │71 │82 │94 │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 23 │24 │26 │30 │33 │38 │43 │49 │56 │64 │73 │83 │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 24 │25 │28 │31 │35 │39 │44 │50 │57 │65 │75 │85 │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 25 │26 │29 │32 │36 │40 │46 │52 │59 │67 │76 │87 │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 26 │27 │30 │33 │37 │42 │47 │54 │61 │69 │78 │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 27 │28 │31 │35 │39 │43 │49 │55 │62 │71 │80 │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 28 │30 │32 │36 │40 │45 │50 │57 │64 │72 │82 │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 29 │31 │34 │37 │41 │46 │52 │58 │66 │74 │84 │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 30 │32 │35 │38 │43 │48 │53 │60 │67 │76 │86 │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 31 │33 │36 │40 │44 │49 │55 │61 │69 │78 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 32 │34 │37 │41 │45 │51 │56 │63 │71 │79 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 33 │35 │39 │42 │47 │52 │58 │65 │72 │81 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 34 │36 │40 │44 │48 │54 │60 │66 │74 │83 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│ 35 │38 │41 │45 │50 │55 │61 │68 │76 │85 │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




ANEXA 25
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi de pantele mari,
care au o lungime mai mare de 10 km, pentru trenurile de marfã
având în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã
cu încãrcãtura, frânate cu frânã automatã şi fãrã frânã electricã



┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ Secţii de circulaţie │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ caracterizate prin pante mari, ├──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ cu lungimea mai mare de 10 km, │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ neprevãzute în Anexa 12 ├──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────────────┼──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ Balota - Şimian │ 66 │ 71 │ 77 │ - │
├──────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ Predeal - Câmpina │ 88 │ - │ - │ - │
├──────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ Predeal - Braşov │ 86 │ - │ - │ - │
├──────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ Livezi Ciuc - Ciceu │ 70 │ 77 │ 84 │ - │
├──────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ Livezi Ciuc - Ghimeş │ 81 │ 88 │ - │ - │
├──────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ Bârnova - Ciurea │ 56 │ 61 │ 66 │ 85 │
├──────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ Mestecãniş - Pojorîta │ 74 │ 81 │ - │ - │
└──────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘




ANEXA 26
la Regulamentul nr. 006



Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi tonaje pe secţia
de circulaţie Balota-Şimian, pentru trenurile de marfã având
în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura,
frânate cu frânã automatã şi frânã electricã



la locomotiva 060 EA
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Tonajul trenului de marfã ├──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │
│ ├──────────────┴──────────────┴──────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ 2000 │ 45 │ 55 │ 71 │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘

la locomotiva 040 EC
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Tonajul trenului de marfã ├──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │
│ ├──────────────┴──────────────┴──────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ 1300 │ 44 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1400 │ 46 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1500 │ 47 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1600 │ 48 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1700 │ 49 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1800 │ 50 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1900 │ 51 │ 55 │ 71 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2000 │ 52 │ 56 │ 71 │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘




ANEXA 27
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi tonaje pe secţia
de circulaţie Predeal-Câmpina, pentru trenurile de marfã având
în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura,
frânate cu frânã automatã şi frânã electricã



la locomotiva 060 EA
┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Tonajul trenului de marfã ├────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ ├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ 1500 │ 34 │ 44 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1600 │ 37 │ 44 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1700 │ 40 │ 44 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1800 │ 43 │ 46 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1900 │ 45 │ 48 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2000 │ 47 │ 51 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2100 │ 49 │ 53 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2200 │ 51 │ 55 │ 60 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2300 │ 53 │ 56 │ 62 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2400 │ 54 │ 58 │ 64 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2500 │ 56 │ 59 │ 66 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2600 │ 57 │ 61 │ 67 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2700 │ 58 │ 62 │ 68 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2800 │ 59 │ 63 │ 70 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2900 │ 60 │ 64 │ 71 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3000 │ 61 │ 65 │ 72 │ 79 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3100 │ 62 │ 66 │ 73 │ 81 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3200 │ 63 │ 67 │ 74 │ 82 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3300 │ 64 │ 68 │ 75 │ 83 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3400 │ 64 │ 69 │ 76 │ 84 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3500 │ 65 │ 69 │ 77 │ 85 │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘

la locomotiva 040 EC
┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Tonajul trenului de marfã ├────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ ├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ 1000 │ 34 │ 44 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1100 │ 39 │ 44 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1200 │ 43 │ 46 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1300 │ 46 │ 50 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1400 │ 49 │ 53 │ 58 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1500 │ 52 │ 56 │ 61 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1600 │ 54 │ 58 │ 64 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1700 │ 56 │ 60 │ 66 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1800 │ 58 │ 62 │ 68 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1900 │ 60 │ 64 │ 70 │ 78 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2000 │ 61 │ 65 │ 72 │ 79 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2100 │ 62 │ 67 │ 74 │ 81 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2200 │ 64 │ 68 │ 75 │ 83 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2300 │ 65 │ 69 │ 76 │ 84 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2400 │ 66 │ 70 │ 77 │ 85 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2500 │ 67 │ 71 │ 78 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2600 │ 67 │ 72 │ 79 │ 88 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2700 │ 68 │ 73 │ 80 │ 89 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2800 │ 69 │ 74 │ 81 │ 90 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2900 │ 70 │ 74 │ 82 │ 90 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3000 │ 70 │ 75 │ 83 │ 91 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3100 │ 71 │ 76 │ 83 │ 92 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3200 │ 71 │ 76 │ 84 │ 93 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3300 │ 72 │ 77 │ 85 │ 93 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3400 │ 72 │ 77 │ 85 │ 94 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 3500 │ 73 │ 78 │ 86 │ 95 │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘




ANEXA 28
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi tonaje pe secţia
de circulaţie Predeal-Braşov, pentru trenurile de marfã având
în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura,
frânate cu frânã automatã şi frânã electricã



la locomotiva 060 EA
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Tonajul trenului de marfã ├──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │
│ ├──────────────┴──────────────┴──────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ 1400 │ 44 │ 54 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1500 │ 47 │ 54 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1600 │ 49 │ 54 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1700 │ 52 │ 56 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1800 │ 54 │ 59 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1900 │ 55 │ 60 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2000 │ 57 │ 62 │ 69 │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘

la locomotiva 040 EC
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Tonajul trenului de marfã ├──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │
│ ├──────────────┴──────────────┴──────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ 900 │ 43 │ 54 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1000 │ 47 │ 54 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1100 │ 51 │ 55 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1200 │ 54 │ 59 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1300 │ 56 │ 61 │ 69 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1400 │ 58 │ 64 │ 70 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1500 │ 60 │ 66 │ 73 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1600 │ 62 │ 68 │ 75 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1700 │ 63 │ 69 │ 76 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1800 │ 65 │ 71 │ 78 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1900 │ 66 │ 72 │ 79 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2000 │ 67 │ 73 │ 81 │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘




ANEXA 29
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi tonaje pe secţia
de circulaţie Livezi Ciuc-Ciceu, pentru trenurile de marfã având
în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura,
frânate cu frânã automatã şi frânã electricã



la locomotiva 060 EA
┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Tonajul trenului de marfã ├────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ ├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ 1700 │ 41 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1800 │ 43 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1900 │ 44 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2000 │ 46 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2100 │ 47 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2200 │ 48 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2300 │ 49 │ 53 │ 67 │ 87 │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘

la locomotiva 040 EC
┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Tonajul trenului de marfã ├────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ ├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ 1200 │ 43 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1300 │ 45 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1400 │ 47 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1500 │ 48 │ 53 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1600 │ 50 │ 54 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1700 │ 51 │ 56 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1800 │ 52 │ 57 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1900 │ 53 │ 58 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2000 │ 54 │ 59 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2100 │ 55 │ 60 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2200 │ 56 │ 60 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2300 │ 56 │ 61 │ 67 │ 87 │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘




ANEXA 30
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi tonaje pe secţia
de circulaţie Livezi Ciuc-Ghimeş, pentru trenurile de marfã având
în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura,
frânate cu frânã automatã şi frânã electricã



la locomotiva 060 EA
┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Tonajul trenului de marfã ├────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ ├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ 1500 │ 42 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1600 │ 45 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1700 │ 47 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1800 │ 49 │ 53 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1900 │ 51 │ 55 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2000 │ 52 │ 57 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2100 │ 54 │ 58 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2200 │ 55 │ 60 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2300 │ 56 │ 61 │ 67 │ 87 │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘

la locomotiva 040 EC
┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│Tonajul trenului de marfã ├────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │ 70 │
│ ├────────────┴────────────┴────────────┴────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├──────────────────────────┼────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ 1000 │ 42 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1100 │ 46 │ 52 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1200 │ 49 │ 53 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1300 │ 51 │ 56 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1400 │ 54 │ 58 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1500 │ 55 │ 60 │ 67 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1600 │ 57 │ 62 │ 68 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1700 │ 58 │ 64 │ 70 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1800 │ 60 │ 65 │ 72 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 1900 │ 61 │ 66 │ 73 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2000 │ 62 │ 67 │ 74 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2100 │ 63 │ 68 │ 75 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2200 │ 64 │ 69 │ 76 │ 87 │
├──────────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ 2300 │ 64 │ 70 │ 77 │ 87 │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘




ANEXA 31
la Regulamentul nr. 006

Procentele de masã frânatã în funcţie de vitezã şi tonaje pe secţia de
circulaţie Mestecãniş-Pojorîta, pentru trenurile de marfã având
în compunere vagoane echipate cu frânã proporţionalã cu încãrcãtura,
frânate cu frânã automatã şi frânã electricã



la locomotiva 060 EA
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Tonajul trenului de marfã ├──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │
│ ├──────────────┴──────────────┴──────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ 1700 │ 47 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1800 │ 49 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1900 │ 50 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2000 │ 51 │ 57 │ 72 │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘

la locomotiva 040 EC
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Viteza de circulaţie (km/h) │
│ Tonajul trenului de marfã ├──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ (tone) │ 40 │ 50 │ 60 │
│ ├──────────────┴──────────────┴──────────────┤
│ │ Procentul de masã frânatã │
├─────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ 1100 │ 46 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1200 │ 49 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1300 │ 51 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1400 │ 52 │ 57 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1500 │ 54 │ 58 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1600 │ 55 │ 60 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1700 │ 56 │ 61 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1800 │ 57 │ 62 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1900 │ 58 │ 63 │ 72 │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2000 │ 59 │ 64 │ 72 │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘




ANEXA 32
la Regulamentul nr. 006



Unitatea .................

"NOTĂ DE FRÂNE"

Trenul ........................ data ..........................
(zi, lunã, an)

┌────┬───────────────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ │ Frâne automate │Frâne de mânã│
│crt.│ Numãrul vagonului ├──────────┬────────────┼─────────────┤
│ │ │ defecte │bune izolate│ defecte │
├────┼───────────────────────────────────┼──────────┼────────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┼──────────┼────────────┼─────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼────────────┼─────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼────────────┼─────────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼────────────┼─────────────┤
├────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼────────────┼─────────────┤
├────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼────────────┼─────────────┤
└────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴────────────┴─────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ În compunerea trenului sunt vagoane cu: │
├────┬───────────────────────────┬────────────────┬──────────┬─────────────────┤
│Nr. │ saboţi din materiale │ frânã │ frânã cu │roţi mici pentru │
│crt.│ compozite tip K sau L-L │ nemoderabilã │ disc │ transport │
│ │ │ la slãbire │ │ automobile │
├────┼───────────────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┤
│ *) │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────────┴────────────────┴──────────┴─────────────────┘

Legat locomotiva de remorcare la tren, ora: ...............................
Proba frânelor terminatã, ora: ............................................
Revizorii tehnici de vagoane s-au întâlnit cu proba frânelor la vagonul:
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Revizor tehnic de vagoane Primit,
(agent autorizat)

1. ..........................
2. .......................... Agent OTF ........................

Notã:
*) Se va bifa ceea ce corespunde realitãţii.




ANEXA 33
la Regulamentul nr. 006


Procentele de masã frânatã în funcţie de pantã,
pentru menţinerea pe loc a trenurilor cu frânele de mânã





┌──────────────┬───┬───┬───┬───┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──┐
│ Panta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│caracteristicã│0-3│4-5│6-7│8-9│10-11│12-13│14-15│16-17│18-19│20-21│22-23│24-25│26-27│28-29│30│
│ (la mie) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──┤
│ Procentul de │ 3 │ 4 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │19│
│ masã frânatã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴───┴───┴───┴───┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──┘



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016