Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 9 iulie 2009  de organizare si functionare al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 9 iulie 2009 de organizare si functionare al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania

EMITENT: ORDINUL ASISTENTILOR MEDICALI GENERALISTI, MOASELOR SI ASISTENTILOR MEDICALI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 560 din 12 august 2009
REGULAMENT din 9 iulie 2009
de organizare şi funcţionare al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România
EMITENT: ORDINUL ASISTENŢILOR MEDICALI GENERALIŞTI, MOAŞELOR ŞI ASISTENŢILOR MEDICALI DIN ROMÂNIA
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 560 din 12 august 2009

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) se organizeazã şi funcţioneazã ca organizaţie profesionalã, cu personalitate juridicã, neguvernamentalã, de interes public, apoliticã, fãrã scop patrimonial, cu responsabilitãţi delegate de autoritatea de stat, având ca obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşã şi, respectiv, a profesiei de asistent medical, ca profesii liberale de practicã publicã autorizate.
(2) OAMGMAMR are autonomie instituţionalã în domeniul sãu de competenţã normativ şi jurisdicţional profesional şi îşi exercitã atribuţiile fãrã posibilitatea vreunei imixtiuni, în condiţiile legii.
(3) OAMGMAMR cuprinde toţi asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care exercitã profesia de asistent medical generalist, moaşã şi asistent medical, în condiţiile legii.
(4) Activitãţile asistentului medical generalist, ale moaşei şi ale asistentului medical se exercitã în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşã şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi cu respectarea normelor elaborate de Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu OAMGMAMR.
(5) Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care întrunesc condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 îşi exercitã profesia pe baza certificatului de membru eliberat de OAMGMAMR, avizat anual.
(6) Avizul anual se acordã numai dupã încheierea asigurãrii de rãspundere civilã pentru greşeli în activitatea profesionalã, valabilã pentru anul respectiv. Certificatul de membru este însoţit de fişa de evidenţã elaboratã de Consiliul Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
ART. 2
Sigla organizaţiei OAMGMAMR va fi aplicatã pe toate actele emise de OAMGMAMR atât la nivel naţional, cât şi judeţean, cu menţionarea filialei, a sediului acesteia şi a celorlalte elemente de identificare cerute de prevederile legale.
ART. 3
Sediul central al OAMGMAMR este în Bucureşti, str. Ing. Zablovschi nr. 76, sectorul 1. Sediul filialelor judeţene este în oraşul reşedinţã de judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti, pentru filiala municipiului Bucureşti.

CAP. II
Patrimoniul OAMGMAMR. Veniturile şi cheltuielile

ART. 4
(1) OAMGMAMR are patrimoniu propriu pe care îl administreazã cu diligenţa unui bun proprietar.
(2) Patrimoniul OAMGMAMR este alcãtuit din totalitatea bunurilor mobile şi imobile, dobândite în condiţiile legii.
(3) În exercitarea drepturilor sale, OAMGMAMR posedã şi foloseşte bunurile aflate în patrimoniul sãu şi, dupã caz, dispune de acestea, în condiţiile legii, în scopul realizãrii obiectului sãu de activitate, beneficiind de rezultatele utilizãrii acestora.
ART. 5
(1) Patrimoniul OAMGMAMR este gestionat de Biroul executiv al OAMGMAMR, iar la nivel de filialã, de Biroul Consiliului, respectiv al municipiului Bucureşti.
(2) Contabilitatea patrimoniului şi a activitãţilor desfãşurate la nivel naţional, cât şi la nivelul filialelor se organizeazã şi se conduce potrivit legislaţiei financiare în vigoare.
ART. 6
Organizarea şi conducerea activitãţii contabile se asigurã de cãtre personal specializat atât la nivel naţional, cât şi la nivelul filialelor, care au obligaţia organizãrii şi conducerii contabilitãţii proprii la sediile declarate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 7
(1) Veniturile OAMGMAMR se constituie din:
a) taxe de înscriere;
b) cotizaţii lunare;
c) donaţii şi sponsorizãri de la persoane fizice ori juridice, în condiţiile legii;
d) fonduri rezultate din diferite taxe pentru manifestãri ştiinţifice, în condiţiile legii;
e) contravaloarea serviciilor prestate membrilor sau persoanelor fizice şi juridice, inclusiv din organizarea de cursuri şi alte forme de educaţie medicalã continuã;
f) încasãri din vânzarea publicaţiilor proprii;
g) drepturi editoriale, publicate în publicaţiile editate de OAMGMAMR;
h) alte surse, cu respectarea dispoziţiilor legale.
(2) Cheltuielile OAMGMAMR sunt reprezentate de sumele ori valorile plãtite sau de plãtit, aferente activitãţii desfãşurate.
ART. 8
(1) Veniturile şi cheltuielile organizaţiei se stabilesc prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru fiecare exerciţiu financiar.
(2) Bugetul de venituri şi cheltuieli se elaboreazã anual atât la nivelul filialelor, cât şi la nivel naţional şi se aprobã de consiliul judeţean/al municipiului Bucureşti, respectiv de Consiliul Naţional al OAMGMAMR şi poate suferi rectificãri.

CAP. III
Atribuţii de competenţa Consiliului Naţional, Biroului executiv, preşedintelui, preşedintelui de onoare
OAMGMAMR, preşedintelui OAMGMAMR al consiliului judeţean/consiliului municipiului Bucureşti

ART. 9
Organele de conducere la nivel naţional ale OAMGMAMR: Consiliul Naţional, Biroul executiv, preşedintele, preşedintele de onoare, preşedintele consiliului judeţean/consiliului municipiului Bucureşti îndeplinesc, în afara atribuţiilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 şi Statutul OAMGMAMR, şi urmãtoarele atribuţii:
1. Consiliul Naţional:
a) analizeazã şi avizeazã regulamentul de organizare şi funcţionare;
b) aprobã strategia OAMGMAMR;
c) promoveazã interesele membrilor OAMGMAMR în cadrul asigurãrilor de rãspundere civilã profesionalã;
d) aprobã regulamentele şi normele interne elaborate de Biroul executiv;
e) aprobã fişa-cadru a posturilor de asistent medical generalist, moaşã şi asistent medical;
f) aprobã proiecte de metodologii, de ghiduri şi de protocoale de practicã, la propunerea Biroului executiv;
2. Biroul executiv:
a) aprobã Regulamentul intern, Regulamentul de analizã şi proiectare a posturilor, Regulamentul de evaluare a performanţelor profesionale, Regulamentul de recrutare, selectare şi angajare a personalului, Regulamentul de salarizare şi alte drepturi de personal pentru personalul din cadrul aparatului propriu al OAMGMAMR şi alte regulamente interne;
b) aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare al Biroului executiv al OAMGMAMR;
c) elaboreazã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al OAMGMAMR;
d) ia decizii în situaţii de urgenţã, în vederea înlãturãrii unor riscuri care ar aduce atingere intereselor organizaţiei, pe care ulterior le va supune spre aprobare/validare Consiliului Naţional;
e) aprobã componenţa nominalã a membrilor comisiilor de specialitate;
f) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii în vederea elaborãrii metodologiilor şi a tematicilor de cursuri, examene, de acordare de competenţe şi de grade profesionale, pentru asistenţi medicali, moaşe şi asistenţi medicali;
g) aprobã criteriile şi standardele privind asigurarea calitãţii serviciilor de îngrijiri de sãnãtate;
h) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii şi Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate la elaborarea contractului-cadru, privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate şi a normelor de aplicare a acestora;
3. preşedintele, preşedintele de onoare:
a) aprobã structura de personal a aparatului propriu al OAMGMAMR;
b) elaboreazã Regulamentul de organizare şi funcţionare al Biroului executiv al OAMGMAMR.
ART. 10
Consiliul judeţean/Consiliul municipiului Bucureşti aprobã Regulamentul intern şi alte regulamente şi norme interne privind recrutarea, selectarea, angajarea personalului, salarizarea şi alte drepturi de personal pentru personalul din aparatul propriu, cu respectarea cadrului general stabilit la nivelul structurii naţionale.

CAP. IV
Structura şi atribuţiile departamentelor/compartimentelor din cadrul OAMGMAMR

ART. 11
(1) La nivelul Consiliului Naţional funcţioneazã:
a) departamente/compartimente de specialitate, precum şi Comisia de specialitate a asistenţilor medicali generalişti, Comisia de specialitate a moaşelor, comisii de specialitate pentru celelalte specialitãţi ale asistenţilor medicali, Comisia Naţionalã de Eticã şi Deontologie, Comisia Naţionalã de Educaţie Medicalã Continuã, Comisia Naţionalã de Control Financiar, precum şi alte comisii propuse de Biroul executiv;
b) departamente/structuri de suport care vizeazã urmãtoarele domenii: managementul resurselor umane, managementul dezvoltãrii instituţionale, domeniul legislaţiei, educaţie continuã.
(2) Structura organizatoricã internã a OAMGMAMR se stabileşte în conformitate cu dispoziţiile Statutului şi ale prezentului regulament.
(3) Filialele judeţene, respectiv filiala municipiului Bucureşti pot adopta o structurã organizatoricã în concordanţã cu structura OAMGMAMR la nivel naţional.
(4) La nivel naţional/judeţean/al municipiului Bucureşti se organizeazã centre teritoriale de informare legislativã.
ART. 12
(1) Departamentele/compartimentele, comisiile de specialitate din componenţa OAMGMAMR sunt:
a) Departamentul profesional ştiinţific, de control şi supraveghere a profesiei;
b) Comisia Naţionalã/Judeţeanã/a Municipiului Bucureşti de Educaţie Medicalã Continuã;
c) Comisia Naţionalã/Judeţeanã/a Municipiului Bucureşti de Eticã şi Deontologie;
d) Departamentul comunicare şi relaţii internaţionale;
e) Departamentul înregistrare asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali;
f) Departamentul financiar-contabil;
g) Comisia Naţionalã de Control Financiar;
h) Secretariatul general.
(2) La nivelul structurii centrale a OAMGMAMR, în subordinea directã a preşedintelui, funcţioneazã consilieri, precum şi structuri de suport care vizeazã urmãtoarele domenii: managementul dezvoltãrii instituţionale, managementul resurselor umane, legislaţie, educaţie continuã, aprobate de Biroul executiv.
ART. 13
(1) Departamentele sunt conduse de un şef de departament şi se aflã în coordonarea directã a unuia dintre membrii Biroului executiv al OAMGMAMR, respectiv Biroului consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti.
(2) Desemnarea şefilor departamentelor, compartimentelor, comisiilor de specialitate se face de Biroul executiv al OAMGMAMR, respectiv de Biroul consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, şi se aprobã nominal de cãtre Consiliului Naţional/judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 14
În funcţie de ponderea şi de volumul lucrãrilor, şeful de departament propune spre aprobare conducerii organizaţiei structura de personal necesarã funcţionãrii departamentului, face propuneri nominale pentru ocuparea structurilor din cadrul departamentului.
ART. 15
(1) Compartimentele de specialitate sunt subordonate din punct de vedere ierarhic şefului de departament şi sunt conduse de cãtre un şef de compartiment.
(2) Şeful de compartiment, dupã caz, coordoneazã şi rãspunde de activitatea comisiilor de specialitate aflate în structura compartimentului.
ART. 16
(1) Comisiile de specialitate se întrunesc în şedinţe ordinare şi ori de câte ori este nevoie.
(2) Comisiile de specialitate lucreazã valabil în prezenţa majoritãţii membrilor sãi.
(3) Comisia poate invita sã participe la şedinţele sale specialişti din cadrul organizaţiei proprii sau din afara acesteia.
ART. 17
(1) Departamentul profesional ştiinţific, de control şi supraveghere a profesiei funcţioneazã sub directa coordonare a unui vicepreşedinte desemnat de Biroul executiv la nivel naţional al OAMGMAMR şi sub directa coordonare a preşedintelui, la nivel de filiale judeţene/a municipiului Bucureşti. Departamentul profesional ştiinţific, de control şi supraveghere a profesiei îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã aplicarea regulamentelor şi normelor care organizeazã şi reglementeazã exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşã şi a profesiei de asistent medical din România, indiferent de forma de exercitare şi de unitatea sanitarã în care se desfãşoarã;
b) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea normelor specifice şi a reglementãrilor privind profesiile de asistent medical generalist, moaşã şi asistent medical şi asigurã aplicarea acestora;
c) elaboreazã criterii şi standarde privind asigurarea calitãţii serviciilor de îngrijiri de sãnãtate, pe care le propune spre aprobare Ministerului Sãnãtãţii;
d) supravegheazã aplicarea şi respectarea standardelor de calitate a activitãţilor de asistent medical generalist, moaşã şi, respectiv, asistent medical;
e) elaboreazã proiecte de metodologii, de ghiduri şi de protocoale de practicã, pe care le propune spre aprobare Ministerului Sãnãtãţii;
f) participã, împreunã cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi cu Ministerul Sãnãtãţii, la stabilirea numãrului de locuri pentru învãţãmântul postliceal sanitar şi pentru învãţãmântul superior de asistenţã medicalã;
g) autorizeazã temporar exercitarea profesiilor de asistent medical generalist şi de moaşã pentru cetãţenii altor state, în cazul situaţiilor de urgenţã, schimburilor de experienţã, convenţiilor bilaterale dintre România şi alte state;
h) colaboreazã, la solicitarea Biroului executiv, cu Ministerul Sãnãtãţii, cu instituţii, autoritãţi şi organizaţii la elaborarea standardelor de practicã profesionalã, în vederea asigurãrii calitãţii actului de îngrijire în unitãţile sanitare;
i) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii, cu instituţii, autoritãţi şi organizaţii la activitatea de avizare privind înfiinţarea cabinetelor private ale asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali, indiferent de forma lor juridicã;
j) avizeazã fişa posturilor de asistent medical generalist, moaşã şi asistent medical;
k) iniţiazã şi susţine programe de informare, cunoaştere de cãtre membrii sãi a drepturilor profesionale;
l) verificã şi valideazã legalitatea calificãrilor obţinute în strãinãtate, în conformitate cu dispoziţiile legale;
m) elaboreazã şi publicã în colaborare cu Departamentul comunicare, relaţii publice şi relaţii internaţionale, precum şi cu Secretariatul general anuarul membrilor OAMGMAMR;
n) ţine evidenţa membrilor autorizaţi, a celor împotriva cãrora s-au dispus ori li s-a retras calitatea de membru sau au fost suspendaţi temporar din aceastã calitate.
(2) Departamentul este condus de un şef de departament, asistent medical principal, care îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã şi controleazã activitatea structurilor aflate în componenţa departamentului;
b) stabileşte atribuţiile structurilor organizatorice ale departamentului;
c) elaboreazã fişele de post pentru personalul din subordine, pe care le supune spre aprobare conducerii organizaţiei;
d) elaboreazã Regulamentul de funcţionare al structurilor interne ale departamentului;
e) coordoneazã şi controleazã activitatea comisiilor de specialitate şi compartimentelor din cadrul departamentului;
f) propune componenţa nominalã a comisiilor de specialitate din cadrul departamentului;
g) verificã şi valideazã legalitatea calificãrii obţinute în strãinãtate, prin verificarea diplomelor şi certificatelor;
h) colaboreazã cu Departamentul de jurisdicţie profesionalã, eticã şi deontologie pentru monitorizarea membrilor cãrora li s-a eliberat avizul de liberã practicã, membrilor împotriva cãrora s-au pronunţat sancţiuni disciplinare sau li s-a retras calitatea de membru al OAMGMAMR ori au fost suspendaţi temporar din aceastã calitate;
i) asigurã respectarea de cãtre asistenţii medicali a criteriilor de calitate profesionalã;
j) asigurã supravegherea şi controlul respectãrii legislaţiei de cãtre toate unitãţile sanitare publice sau private, de cãtre asistenţii medicali din aceste unitãţi, la cererea Ministerului Sãnãtãţii;
k) asigurã colaborarea şi schimbul de informaţii între comisiile de specialitate din cadrul departamentului şi celelalte comisii de specialitate care funcţioneazã la nivelul OAMGMAMR;
l) asigurã colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul recunoaşterii calificãrilor/autorizãrii temporare privind exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, moaşã şi asistent medical, cu Ministerul Sãnãtãţii, dupã caz, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi alte autoritãţi competente ale altor state;
m) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Biroul executiv al OAMGMAMR şi de preşedintele acestuia, în limitele competenţei sale.
ART. 18
În cadrul Departamentului profesional ştiinţific, de control şi supraveghere a profesiei funcţioneazã:
a) Compartimentul acreditare, avizare şi evaluare;
b) Compartimentul standardizare;
c) Compartimentul recunoaşteri calificãri;
d) Comisia de specialitate a asistenţilor medicali generalişti;
e) Comisia de specialitate a moaşelor;
f) comisii de specialitate pentru asistenţii medicali.
ART. 19
(1) Comisia Naţionalã de Educaţie Medicalã Continuã funcţioneazã sub directa coordonare a unui vicepreşedinte desemnat de Biroul executiv al OAMGMAMR la nivel naţional, iar Comisia Judeţeanã/a Municipiului Bucureşti de Educaţie Medicalã Continuã, sub directa coordonare a preşedintelui la nivelul filialei judeţene/a municipiului Bucureşti. (2) Comisia Naţionalã de Educaţie Medicalã Continuã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) acordã credite conform Programului naţional de educaţie medicalã continuã;
b) elaboreazã şi propune Biroului executiv al OAMGMAMR metodologii de organizare şi desfãşurare a programelor de educaţie medicalã continuã;
c) monitorizeazã desfãşurarea programelor de educaţie medicalã continuã;
d) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii, cu instituţii, autoritãţi şi organizaţii la iniţierea şi promovarea formelor de educaţie medicalã continuã, în vederea creşterii gradului de competenţã profesionalã a membrilor sãi;
e) organizeazã activitatea de înregistrare a documentelor de educaţie medicalã continuã;
f) analizeazã şi verificã documentele privind numãrul participanţilor, raportul de curs, documentele de platã;
g) organizeazã evidenţa certificatelor de credite eliberate de OAMGMAMR naţional filialelor judeţene/a municipiului Bucureşti;
h) organizeazã şi deruleazã programe de pregãtire pentru calificarea infirmierelor;
i) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii, cu instituţii, autoritãţi şi organizaţii la susţinerea activitãţii şi dezvoltarea cercetãrii ştiinţifice şi organizarea de manifestãri ştiinţifice în domeniul îngrijirilor de sãnãtate.
(3) Comisia Judeţeanã/a Municipiului Bucureşti de Educaţie Medicalã Continuã îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) monitorizeazã desfãşurarea programelor de educaţie medicalã continuã;
b) organizeazã activitatea de înregistrare a documentelor de educaţie medicalã continuã;
c) analizeazã şi verificã documentele privind numãrul participanţilor, raportul de curs, documentele de platã;
d) organizeazã evidenţa certificatelor de credite eliberate;
e) organizeazã şi deruleazã programe de pregãtire pentru calificarea infirmierelor;
f) furnizeazã Comisiei Naţionale de Educaţie Medicalã Continuã datele necesare pentru realizarea atribuţiilor prevãzute la alin. (2) lit. c)-g).
(4) Comisia Naţionalã/Judeţeanã/a Municipiului Bucureşti de Educaţie Medicalã Continuã funcţioneazã în baza unui regulament propriu elaborat de acestea.
ART. 20
(1) Comisia Naţionalã de Eticã şi Deontologie funcţioneazã sub directa coordonare a Biroului executiv la nivel naţional şi Comisia teritorialã de eticã şi deontologie, sub directa coordonare a Biroului consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti.
(2) Comisia Naţionalã de Eticã şi Deontologie este compusã din preşedinte şi 4 membri nominalizaţi de Biroul executiv, respectiv Biroul consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti.
ART. 21
(1) Comisia Naţionalã de Eticã şi Deontologie îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) urmãreşte şi asigurã respectarea de cãtre membrii OAMGMAMR a prevederilor Codului de eticã şi deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România, adoptat de Adunarea generalã naţionalã a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România prin <>Hotãrârea nr. 2/2009 , denumit în continuare Codul de eticã şi deontologie, ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 , ale <>Statutului Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România , adoptat prin <>Hotãrârea Adunãrii generale naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România nr. 1/2009 , denumit în continuare Statut, şi ale prezentului regulament;
b) monitorizeazã membrii împotriva cãrora s-au pronunţat sancţiuni disciplinare sau li s-a retras calitatea de membru al OAMGMAMR ori au fost suspendaţi temporar din aceastã calitate;
c) judecã abaterile sãvârşite de membrii OAMGMAMR în exercitarea funcţiei elective şi propune pronunţarea unei sancţiuni în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 şi ale Statutului;
d) soluţioneazã conflictele ivite între membrii OAMGMAMR şi filiale, precum şi conflictele ivite între filialele OAMGMAMR;
e) propune pronunţarea unei sancţiuni în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 , ale Statutului şi ale Codului de eticã şi deontologie;
f) întocmeşte rapoarte cu privire la fiecare cauzã pentru care a fost sesizatã.
(2) Comisia teritorialã de eticã şi deontologie îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) urmãreşte şi asigurã respectarea de cãtre membrii OAMGMAMR a prevederilor Codului de eticã şi deontologie, ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 , ale Statutului şi ale prezentului regulament;
b) monitorizeazã membrii împotriva cãrora s-au pronunţat sancţiuni disciplinare sau li s-a retras calitatea de membru al OAMGMAMR ori au fost suspendaţi temporar din aceastã calitate;
c) soluţioneazã contestaţiile depuse împotriva sancţiunilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 .
ART. 22
(1) Lucrãrile comisiei se desfãşoarã în prezenţa a cel puţin 4 membri.
(2) Lucrãrile comisiei se consemneazã în registrul de procese-verbale, care se numeroteazã şi se ştampileazã pe fiecare filã.
(3) Deciziile comisiei se iau de regulã prin consens sau cu majoritatea simplã a voturilor, dupã caz, şi se consemneazã în registrul de procese-verbale al comisiei.
(4) Sub sancţiunea nulitãţii absolute deciziile comisiei se semneazã de cãtre membrii prezenţi ai acesteia.
(5) Comisia de eticã şi deontologie funcţioneazã în baza unui regulament propriu elaborat de aceasta.
ART. 23
(1) Activitatea centrului teritorial de informare legislativã constã în asigurarea accesului asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali la informaţiile privind legislaţia în domeniu.
(2) Biroul executiv, respectiv Biroul consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti vor desemna câte o persoanã pentru organizarea activitãţii centrului naţional/teritorial de informare legislativã.
ART. 24
Accesul la informaţiile prevãzute la art. 23 alin. (1) se realizeazã prin:
a) afişare la sediul organizaţiei de cãtre secretarul Biroului consiliului judeţean;
b) publicare în mijloacele de informare în masã, în publicaţii proprii, precum şi pe pagina de internet proprie;
c) consultarea lor la sediul instituţiei, în spaţii special destinate acestui scop.
ART. 25
(1) Departamentul comunicare şi relaţii internaţionale funcţioneazã sub directa coordonare a preşedintelui OAMGMAMR la nivel naţional şi sub directa coordonare a preşedintelui, la nivel de filiale judeţene/a municipiului Bucureşti şi are urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte contacte şi asigurã schimbul de informaţii referitoare la activitatea OAMGMAMR cu alte organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale;
b) promoveazã imaginea organizaţiei atât la nivel naţional, cât şi internaţional şi iniţiazã demersurile necesare punerii în practicã.
(2) Departamentul comunicare şi relaţii internaţionale este condus de un şef de departament, cu pregãtire de specialitate în domeniu, care îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) monitorizarea presei scrise şi audiovizuale;
b) administrarea site-ului OAMGMAMR, www.oamr.ro;
c) redactarea materialelor pentru revista "Ars medica", editarea revistei şi asigurarea difuzãrii acesteia, precum şi elaborarea altor publicaţii: buletine informative, anuarul membrilor, broşuri promoţionale;
d) formularea rãspunsurilor pentru mesajele primite din partea membrilor OAMGMAMR pe e-mailul organizaţiei şi/sau redirecţionarea acestora cãtre compartimentele/departamentele de specialitate;
e) iniţierea unor proiecte comune cu organizaţii în colaborare cu celelalte departamente şi organizarea/iniţierea unor întâlniri între reprezentanţii acestora şi membrii Biroului executiv;
f) preluarea şi prelucrarea informaţiilor, permanent, de interes pentru membrii OAMGMAMR/public din partea celorlalte departamente şi aducerea lor la cunoştinţa membrilor/publicului prin mijloacele specifice mai sus menţionate;
g) propunerea acţiunilor de promovare a imaginii organizaţiei atât la nivel naţional, cât şi internaţional şi iniţierea demersurilor necesare punerii în practicã;
h) elaboreazã fişele de post pentru personalul din subordine, pe care le supune spre aprobare conducerii organizaţiei;
i) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Biroul executiv al OAMGMAMR şi de preşedintele acestuia, în limitele competenţei sale.
ART. 26
(1) Departamentul înregistrare asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali funcţioneazã sub directa coordonare a unui vicepreşedinte, nominalizat de Biroul executiv al OAMGMAMR la nivel naţional, şi sub directa coordonare a preşedintelui la nivel de filiale judeţene/a municipiului Bucureşti. Departamentul înregistrare asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte şi actualizeazã permanent Registrul naţional unic al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali din România, administreazã pagina de internet pe care este publicat;
b) organizeazã centre de pregãtire lingvisticã necesare pentru exercitarea profesiei de cãtre asistenţii medicali şi moaşe, cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene;
c) colaboreazã cu instituţii/autoritãţi furnizând informaţii specifice profesiei de asistent medical generalist, moaşã şi asistent medical.
(2) Departamentul este condus de un şef de departament care îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã întreaga activitate privind funcţionarea şi actualizarea permanentã a programului informatic privind realizarea Registrului naţional unic la nivel de filiale şi naţional;
b) asigurã implementarea sistemului informaţional necesar funcţionãrii OAMGMAMR, precum şi evidenţa membrilor filialei, dupã caz;
c) întocmeşte anual un raport de activitate, privind stadiul implementãrii Registrului naţional unic la nivel de filiale şi naţional;
d) elaboreazã fişele de post pentru personalul din subordine, pe care le supune spre aprobare conducerii organizaţiei;
e) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Biroul executiv al OAMGMAMR şi de preşedintele acestuia, în limitele competenţei sale.
ART. 27
(1) Departamentul financiar-contabil funcţioneazã sub directa coordonare a preşedintelui la nivel OAMGMAMR naţional şi a preşedintelui la nivel de filiale judeţene/a municipiului Bucureşti. Departamentul financiar-contabil îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã elaborarea, fundamentarea şi executarea bugetului de venituri şi cheltuieli al organizaţiei şi a celorlalte lucrãri financiar-contabile;
b) asigurã organizarea şi conducerea activitãţii financiar-contabile conform legislaţiei în vigoare;
c) asigurã gestionarea bunurilor aflate în patrimoniul OAMGMAMR şi, dupã caz, dispune utilizarea acestora în condiţiile legii, în scopul realizãrii obiectului de activitate în limita competenţelor stabilite de Biroul executiv al OAMGMAMR, dupã caz, de Biroul consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti.
(2) Departamentul financiar-contabil este condus de un şef de departament, cu studii superioare economice, autorizat în domeniul financiar-contabil, care îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã, îndrumã, conduce, controleazã şi rãspunde de desfãşurarea în mod eficient a activitãţii financiar-contabile a organizaţiei în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare;
b) asigurã, organizeazã şi gestioneazã în mod eficient integritatea întregului patrimoniu al organizaţiei în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi cu normele sau reglementãrile interne ale organizaţiei;
c) organizeazã şi coordoneazã contabilitatea operaţiilor de capital, contabilitatea imobilizãrilor, contabilitatea stocurilor, contabilitatea cheltuielilor, veniturilor şi rezultatelor, contabilitatea angajamentelor şi altor elemente patrimoniale, contabilitatea de gestiune în conformitate cu legislaţia în vigoare;
d) urmãreşte respectarea principiilor contabile şi ale evaluãrii patrimoniului (prudenţei, permanenţei metodelor, continuitãţii activitãţii, independenţei exerciţiului, intangibilitãţii bilanţului de deschidere, necompensãrii);
e) organizeazã şi coordoneazã controlul financiar preventiv, stabilind operaţiunile şi documentele ce se supun controlului financiar preventiv, precum şi persoanele care exercitã acest control;
f) rãspunde de consemnarea corectã şi la timp, în scris, în momentul efectuãrii ei, în documente justificative a oricãrei operaţii care afecteazã patrimoniul organizaţiei şi de înregistrarea cronologicã şi sistematicã în evidenţa contabilã a documentelor justificative în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
g) rãspunde de efectuarea inventarierii generale a patrimoniului la începutul activitãţii, cel puţin o datã pe an, pe parcursul funcţionãrii sale, în orice situaţii prevãzute de lege şi ori de câte ori preşedintele OAMGMAMR o cere;
h) organizeazã şi participã la întocmirea lucrãrilor de închidere a exerciţiului financiar-contabil, la operaţiunile de inventariere a patrimoniului, urmãrind modul de valorificare a rezultatelor inventarierii;
i) organizeazã controlul asupra operaţiilor patrimoniale;
j) rãspunde de respectarea disciplinei de casã, a regulamentului operaţional de casã şi a celorlalte dispoziţii privind operaţiunile cu numerar, efectuând personal sau prin altã persoanã împuternicitã, cel puţin lunar şi inopinat, controlul casieriei, atât sub aspectul existenţei faptice a valorilor bãneşti, cât şi sub aspectul securitãţii acestora;
k) supervizeazã implementarea procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informaţional;
l) asigurã şi rãspunde de elaborarea balanţei de verificare la termenele stabilite de legislaţia în vigoare;
m) efectueazã analiza financiar-contabilã pe bazã de bilanţ, pe care o prezintã Biroului executiv al OAMGMAMR;
n) avizeazã lucrãri pe probleme de contabilitate a stocurilor, de urmãrire, evidenţã, decontãri, cheltuieli - venituri, bilanţ;
o) rãspunde de îndeplinirea oricãror altor sarcini prevãzute de <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, precum şi de celelalte reglementãri legale în vigoare, pe linie economicã şi financiar-contabilã;
p) contabilizeazã facturile emise;
q) asigurã plata la termen a sumelor care constituie obligaţia organizaţiei faţã de bugetul de stat, fondurile speciale şi alte obligaţii faţã de terţi;
r) elaboreazã fişele de post pentru personalul din subordine, pe care le supune spre aprobare conducerii organizaţiei;
s) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Biroul executiv al OAMGMAMR şi de preşedintele acestuia, în limitele competenţei sale.
ART. 28
(1) Comisia Naţionalã de Control Financiar este condusã de un preşedinte cu studii superioare de specialitate în domeniul financiar-contabil.
(2) Comisia Naţionalã de Control Financiar este compusã din 3 reprezentanţi care au studii de specialitate în domeniul financiar-contabil.
(3) Membrii Comisiei Naţionale de Control Financiar vor fi propuşi de preşedintele acesteia spre validare nominalã de cãtre Biroul executiv al OAMGMAMR.
(4) Membrii Comisiei Naţionale de Control Financiar nu pot îndeplini funcţii similare în alte comisii.
(5) Nu pot fi membri ai Comisiei Naţionale de Control Financiar rudele membrilor Biroului executiv şi ale personalului salariat al OAMGMAMR pânã la gradul al patrulea inclusiv.
(6) Comisia Naţionalã de Control Financiar îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare şi funcţionare elaborat de Biroul executiv şi aprobat de Consiliul Naţional.
ART. 29
(1) Secretariatul general funcţioneazã sub directa coordonare a secretarului naţional, la nivelul OAMGMAMR naţional şi sub directa coordonare a preşedintelui, la nivel de filiale judeţene/a municipiului Bucureşti. Secretariatul general îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã înregistrarea, evidenţa primarã şi circulaţia cererilor adresate organizaţiei, a documentelor şi a lucrãrilor organizaţiei, activitatea de arhivã, de expediţie, de protocol, precum şi realizarea unor servicii auxiliare necesare îndeplinirii atribuţiilor OAMGMAMR;
b) asigurã aprovizionarea cu materiale de biroticã şi alte materiale necesare desfãşurãrii activitãţii;
c) asigurã respectarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice.
(2) Secretariatul general este condus de un şef de departament care îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte şi înregistreazã adresele, cererile, petiţiile, sesizãrile adresate OAMGMAMR pe care le înainteazã preşedintelui (secretarului naţional) spre direcţionare în vederea soluţionãrii;
b) întocmeşte şi pãstreazã agenda telefonicã a organizaţiei, asigurând serviciul apelurilor telefonice;
c) înregistreazã şi centralizeazã evidenţa adreselor, petiţiilor, sesizãrilor, lucrãrilor înaintate de departamentele, compartimentele de specialitate;
d) înregistreazã, pregãteşte şi expediazã corespondenţa OAMGMAMR organelor competente şi petiţionarilor;
e) executã lucrãrile de secretariat şi tehnoredactare aferente activitãţii organizaţiei;
f) întocmeşte şi ţine registrele necesare în activitatea organizaţiei;
g) executã lucrãrile de arhivã a documentelor organizaţiei;
h) asigurã activitatea de protocol din cadrul organizaţiei şi se ocupã de formalitãţile legate de deplasarea în ţarã sau în strãinãtate a preşedintelui sau reprezentanţilor organizaţiei;
i) asigurã protocolul organizaţiei în relaţiile cu persoanele şi instituţiile din ţarã şi strãinãtate, primirea şi însoţirea delegaţiilor strãine;
j) întocmeşte referatele de necesitate şi rãspunde de achiziţionarea materialelor de biroticã şi a altor materiale; k) întocmeşte, în condiţiile legii, documentaţia aferentã achiziţiilor publice;
l) elaboreazã fişele de post pentru personalul din subordine, pe care le supune spre aprobare conducerii organizaţiei;
m) elaboreazã regulamentul de funcţionare al structurilor interne ale departamentelor;
n) îndeplineşte orice alte atribuţii de serviciu stabilite de şefii ierarhici.

CAP. V
Dispoziţii comune privind circuitul documentelor şi registrele organizaţiei

ART. 30
(1) Documentele ce vin din afara OAMGMAMR se înregistreazã la Secretariatul general şi se transmit spre analizã şi direcţionare preşedintelui filialei sau preşedintelui OAMGMAMR, dupã caz.
(2) Circuitul documentelor în interiorul organizaţiei de la preşedinte, Biroul executiv sau Biroul consiliului judeţean cãtre celelalte departamente, compartimente de specialitate, subalterni direcţi, dar şi în sens invers se face numai prin intermediul Secretariatului general, care va proceda la înregistrarea şi transmiterea acestora mai departe.
(3) Expedierea documentelor OAMGMAMR cãtre alte instituţii, organizaţii, autoritãţi, persoane fizice sau juridice se face numai prin intermediul Secretariatului general, dupã înregistrarea şi semnarea acestora de cãtre preşedinte.
ART. 31
Registrele organizaţiei
(1) Registrele OAMGMAMR sunt urmãtoarele:
a) Registrul general de intrare şi ieşire a corespondenţei;
b) Registrul de hotãrâri ale organelor de conducere ale organizaţiei, organizat pe secţiuni, în funcţie de organul de conducere de la care provin, numerotat în ordine cronologicã;
c) Registrul de arhivã, în care se vor înregistra lucrãrile, dosarele aflate în arhiva organizaţiei;
d) registrele de procese-verbale.
(2) Registrele vor fi numerotate şi ştampilate, iar la sfârşitul fiecãrui an se vor întocmi procese-verbale de închidere, contrasemnate de secretarul Biroului consiliului, respectiv al Biroului executiv.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 32
Prezentul regulament a fost adoptat de cãtre Adunarea generalã naţionalã a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 .

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016