Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 9 iulie 2002  privind descrierea şi acordarea Ordinului Virtutea Aeronautică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 9 iulie 2002 privind descrierea şi acordarea Ordinului Virtutea Aeronautică

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 564 din 31 iulie 2002
──────────
        Conţinut de Legea nr. 460 din 9 iulie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002.
──────────
    ART. 1
        Ordinul Virtutea Aeronautică cu însemne de pace şi de război se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautică cu însemn de pace este limitat la maximum 1.000 de membri, împărţiţi pe grade astfel:
    a) Cavaler - 600, din care: pentru militari - 450 şi pentru civili - 150;
    b) Ofiţer - 250, din care: pentru militari - 180 şi pentru civili - 70;
    c) Comandor - 115, din care: pentru militari - 95 şi pentru civili - 20;
    d) Mare Ofiţer - 35, din care: pentru militari - 25 şi pentru civili - 10.

    (2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad şi fiecărei categorii constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele vor fi restituite.

    ART. 3
    (1) Însemnul de pace al gradului de Cavaler al Ordinului Virtutea Aeronautică este o cruce confecţionată din argint cu titlul de 800 la mie, emailată albastru; braţul vertical, înalt de 44 mm, are capetele terminate în formă de floare de crin, iar braţul orizontal, lung de 40 mm, are forma unei aripi stilizate.
    (2) Pe avers este un scut emailat alb, înalt de 20 mm şi lat de 15 mm, pe care este ştanţată o acvilă din argint aurit, ţinând în cioc o cruce ortodoxă, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan şi având pe piept armele României; înălţimea acvilei este de 16 mm.
    (3) Pe revers, pe braţul vertical superior este scris anul "1930", iar pe cel inferior anul "2000", cu cifre albe, înalte de 4 mm, reprezentând date istorice privind Ordinul Virtutea Aeronautică. Pe braţul orizontal este scris "VIRTUTEA AERONAUTICĂ", cu litere albe, înalte de 3 mm.
    (4) Însemnul este surmontat de o semicunună formată dintr-o ramură de stejar la stânga şi una de laur la dreapta, legate în partea de jos cu o fundă; lăţimea exterioară a semicununii este de 30 mm, iar înălţimea de 24 mm.
    (5) Însemnul pentru militari are între braţele crucii o cunună ovală deschisă, din frunze de laur, emailate verde închis, cu lăţimea de 4 mm.
    (6) Însemnul pentru doamne, personal civil, are panglica pliată sub formă de fundă, care are lungimea de 120 mm.
    (7) Panglica este din rips moarat albastru deschis, având la 1 mm de margine câte o bandă lată de 4 mm şi în centru o dungă de 2 mm din fir argintiu; înălţimea aparentă a panglicii este de 50 mm, iar lăţimea este de 40 mm.
    (8) Bareta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 20 mm şi lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor culorilor de bază ale panglicii reduse la 50%. Pe spate are un sistem de prindere.
    (9) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, şi are dimensiunile benzilor culorilor de bază ale panglicii gradului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
        Însemnul de război al gradului de Cavaler a Ordinului Virtutea Aeronautică are caracteristicile generale ale însemnului de pace, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul primeşte între braţele crucii două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 48 mm, din argint;
    b) panglica este marginită spre interior de un fir auriu de 1 mm
    c) bareta primeşte pe panglica specifică de război două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 18 mm, din argint;
    d) rozeta primeşte panglica specifică de război.


    ART. 5
        Însemnul de pace al gradului de Ofiţer al Ordinului Virtutea Aeronautică are caracteristicile generale ale însemnului de pace al gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul este aurit;
    b) panglica primeşte o rozetă cu diametrul de 25 mm;
    c) bareta este asemănătoare cu cea a gradului de Cavaler, pe care este prinsă o rozetă cu diametrul de 10 mm;
    d) rozeta este sub forma unui tambur din rips, cu diametru de 10 mm şi înălţimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor culorilor panglicii reduse la 40%; pe revers are un sistem de prindere;
    e) pentru doamne, personal civil, rozeta se prinde pe centru fundei.


    ART. 6
        Însemnul de război al gradului de Ofiţer al Ordinului Virtutea Aeronautică are caracteristicile generale ale însemnului de pace al gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul primeşte între braţele crucii două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 48 mm, din argint aurit;
    b) panglica este marginită spre interior de un fir auriu de 1 mm;
    c) bareta primeşte pe panglica specifică de război, sub rozeta doua spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 18 mm, din argint aurit;
    d) rozeta primeşte panglica specifică de război.


    ART. 7
    (1) Însemnul de pace al gradului de Comandor a Ordinului Virtutea Aeronautică are înălţimea de 55 mm şi lăţimea de 50 mm şi este confecţionat din argint aurit, cu titlul de 925 la mie scutul de pe avers este înalt de 26 mm şi lat de 20 mm, iar acvila este înaltă de 22 mm.
    (2) Pe revers înălţimea cifrelor este de 5 mm, iar cea a literelor de 4 mm.
    (3) Pentru militari cununa ovală deschisă din frunze de laur, emailate verde închis, dintre braţele crucii, are lăţimea de 5 mm.
    (4) Însemnul este surmontat de o cunună deschisă formată dintr-o ramură de stejar la stânga şi o ramură de laur la dreapta, legate în partea de jos cu o fundă; aceasta are lăţimea exterioară de 35 mm şi înălţimea de 30 mm. Un inel plat, lat de 4 mm şi înalt de 30 mm, este petrecut prin bara ce uneşte capetele deschise ale cununii.
    (5) Panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; benzile argintii au lăţimea de 4,5 mm şi sunt plasate la 1 mm de margini, dunga centrală fiind de 2 mm.
    (6) Bareta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicată pe un suport metalic, lungă de 23 mm şi lată de 10 mm şi având dimensiunile benzilor culorilor de bază ale panglicii reduse la 50%. Pe centrul baretei este prins un disc din argint cu diametrul de 5 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (7) Rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer peste cea a gradului de Cavaler.
    (8) Gradul se poartă cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind aparent în partea stânga a cravatei, la 50 mm sub nodul acesteia.
    (9) Pentru doamne, personal civil, panglica are aceleaşi caracteristici cu cele prevăzute la alin. (5).

    ART. 8
        Însemnul de război al gradului de Comandor al Ordinului Virtutea Aeronautică are caracteristicile generale ale însemnului de pace, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul primeşte între braţele crucii două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 60 mm, din argint aurit;
    b) panglica este marginită spre interior de un fir auriu de 1 mm;
    c) bareta primeşte pe panglica specifică de război, sub disc, două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 18 mm, din argint aurit;
    d) rozeta primeşte panglica specifică de război.


    ART. 9
        Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Virtutea Aeronautică este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.

    ART. 10
    (1) Însemnul propriu-zis şi panglica de pace ale gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Virtutea Aeronautică sunt identice cu însemnul şi panglica de pace ale gradului de Comandor.
    (2) Bareta are dimensiunile celei a gradului de Comandor, pe ea fiind aplicat un romb în relief, din argint, având diagonala mare de 7 mm şi diagonala mică de 5 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (3) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 11
    (1) Placa însemnului de pace a gradului de Mare Ofiţer este o stea bombată cu 8 grupe de raze, confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie şi având un diametru de 75 mm; în centru este un medalion emailat alb, cu diametrul de 33 mm, pe care este aplicată o acvilă din argint aurit, înaltă de 30 mm, ţinând în cioc o cruce ortodoxă, cu sabia şi buzduganul în gheare şi cu armele ţării pe piept. Pe spate are un sistem de prindere.
    (2) Medalionul este înconjurat de un inel emailat albastru, lat de 10 mm, pe care, în partea superioară, este scris cu litere albe, înalte de 5 mm, "VIRTUTEA AERONAUTICĂ". Partea inferioară a inelului are următoarele caracteristici:
    a) pentru militari este aplicată o semicunună din frunze de aur, emailate verde închis, având o lăţime de 5 mm;
    b) pentru civili sunt aplicate 3 steluţe.


    ART. 12
        Însemnul de război al gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Virtutea Aeronautică are caracteristicile generale ale însemnului de pace, cu următoarele particularităţi:
    a) însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer cu însemn de război sunt identice cu însemnul propriu-zis şi cu panglica de război ale gradului de Comandor;
    b) bareta din panglica specifică de război primeşte sub romb două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 18 mm, din argint aurit;
    c) rozeta primeşte panglica specifică de război, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer.


    ART. 13
        Placa însemnului de război al gradului de Mare Ofiţer primeşte sub medalionul central două spade încrucişate, cu vârfurile în sus, lungi de 82 mm, aurite.

    ART. 14
        Toate însemnele vor avea marca cu titlul metalului din care sunt confecţionate şi numărul de ordine pentru fiecare grad.

    ART. 15
    (1) Cutia care conţine decoraţia este îmbrăcată în piele mată albastru deschis şi în interior este căptuşită cu pluş de aceeaşi culoare.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu stema României titulatura şi gradul ordinului.

    ART. 16
    (1) Bareta se poartă numai la uniforma militară, pe pieptul stâng al vestonului.
    (2) La uniforma militară se poartă alăturat baretele tuturor gradelor, în ordinea descrescătoare a acestora, prima fiind cea a gradului cel mai înalt.
    (3) Militarii în ţinută civilă pot purta numai rozeta gradului cel mai înalt.
    (4) Bareta însemnului de război are întâietate, chiar dacă este a unui grad mai mic.
    (5) Personalul civil poate purta zilnic numai rozeta gradului cel mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng a hainei sau al taiorului.

    ART. 17
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautică se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului şi în alte situaţii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Militarii poarta Ordinul Virtutea Aeronautică în conformitate cu reglementările din prezenta lege şi cu regulamentele militare specifice.
    (3) Personalul civil poarta Ordinul Virtutea Aeronautică în formă completă în aceleaşi condiţii ca militarii.

    ART. 18
    (1) Unităţile militare ale forţelor aeriene pot fi decorate cu Ordinul Virtutea Aeronautică în toate gradele. Însemnul decoraţiei se ataşează drapelului de luptă al unităţii astfel:
    a) la un capăt al panglicii este ataşat ordinul, iar la celălalt este un canaf argintiu; panglica este de lăţimea specifică gradului lungă de 2.000 mm;
    b) panglica îndoită la jumătate se prinde de hampă sub pajură;
    c) placa gradului de Mare Ofiţer se prinde de pânză, în colţul superior al benzii albastre, la 100 mm de hampă şi de latura superioară a pânzei.

    (2) Pentru ordinul conferit cu însemn de război canaful este auriu.

    ART. 19
    (1) Conferirea Ordinului Virtutea Aeronautică cu însemn de pace se face obligatoriu începând cu gradul de Cavaler.
    (2) Conferirea Ordinului Virtutea Aeronautică cu însemn de pace se poate face numai după îndeplinirea cu rezultate deosebite timp de 5 ani a unor funcţii militare sau civile.

    ART. 20
    (1) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer - 5 ani

    (2) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (3) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 21
    Pentru merite cu totul deosebite termenul de 5 ani precum şi vechimea minimă în grad, prevăzute la art. 19 alin. (2) şi la art. 20 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 22
        Decoraţiile cu însemn de război se conferă fără a se ţine seama de timpul servit în armată.

    ART. 23
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la radierea persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 24
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautică cu însemn de pace recompensează serviciile deosebite aduse statului român în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale care aparţin forţelor aeriene şi aviaţiei civile, de către unităţile militare, ofiţeri şi de personalul civil cu studii superioare.
    (2) Prin servicii deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) rezultate remarcabile în activitatea de concepţie, organizare şi coordonare a apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    b) contribuţii meritorii la dezvoltarea colaborării dintre România şi alte state sau organizaţii internaţionale, pe domenii de activitate specifice ministerelor cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    c) merite deosebite în activitatea de cercetare ştiinţifică în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    d) fapte şi rezultate deosebite obţinute de către unităţile militare propuse pentru decorare.

    (3) Ordinul Virtutea Aeronautică cu însemn de război se acordă pentru fapte de arme deosebite şi pentru acte de eroism în timp de război sau pentru acţiuni de luptă de succes, desfăşurate sub egida unor organisme internaţionale.

    ART. 25
     Ministerele cu responsabilităţi în domeniile apărării ordinii publice şi siguranţei naţionale, care aparţin forţelor aeriene şi ministerului de resort pentru aviaţia civilă, vor elabora în baza art. 24 reglementări specifice domeniului lor de activitate, în care se vor detalia condiţiile în care se conferă Ordinul Virtutea Aeronautică.


                                             -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016