Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 9 august 2012  privind compunerea, portul şi modul de acordare a uniformei de serviciu cu însemnele specifice ale acesteia, pentru personalul Autorităţii Navale Române    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 9 august 2012 privind compunerea, portul şi modul de acordare a uniformei de serviciu cu însemnele specifice ale acesteia, pentru personalul Autorităţii Navale Române

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 594 din 20 august 2012
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.294 din 9 august 2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 594 din 20 august 2012.
──────────
    CAP. I
    Portul uniformei de serviciu şi modul de acordare a acesteia
    ART. 1
    (1) Personalul Autorităţii Navale Române, denumită în continuare ANR, poartă uniforma de serviciu cu însemnele specifice în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în diferite misiuni şi la festivităţi, precum şi pe durata frecventării unor cursuri de perfecţionare profesională.
    (2) Sunt interzise scoaterea din ţară a uniformei de serviciu, cu excepţia cazurilor în care acest fapt este aprobat în mod expres de conducerea ANR, precum şi purtarea uniformei în locuri şi în condiţii care pot prejudicia prestigiul instituţiei.

    ART. 2
    (1) ANR suportă integral costul uniformei de serviciu pentru personalul propriu.
    (2) Uniforma de serviciu este compusă din articolele de echipament descrise în prezentul regulament.
    (3) Articolele de echipament acordate anterior datei de intrare în vigoare a prezentului regulament se înlocuiesc, cu excepţia celor care corespund din punct de vedere al culorii şi modelului de confecţionare.

    ART. 3
    Serviciile din cadrul ANR cu sarcini de achiziţie şi gestiune a articolelor de echipament au obligaţia de a ţine o fişă de evidenţă a acestora, pentru fiecare persoană, în care sunt trecute şi datele individuale privind măsurile.

    ART. 4
    În cazul pensionării sau al decesului unui angajat, uniforma de serviciu acordată nu se restituie şi nu se datorează diferenţă de valoare pentru aceasta, calculată corespunzător duratei normate de utilizare, rămasă neconsumată.

    ART. 5
    În cazul desfacerii contractului individual de muncă, al transferului sau al demisiei se reţin de la cel în cauză, prin angajament de plată, diferenţele de valoare, proporţional cu durata normată de utilizare a articolelor de echipament, rămase neconsumate.

    ART. 6
    Personalul care poartă uniformă de serviciu are obligaţia de a o folosi în mod îngrijit şi de a respecta ţinuta impusă de portul acesteia.

    ART. 7
    În cazul deteriorării, pierderii sau distrugerii articolelor de echipament, din motive neimputabile, acestea se vor înlocui înainte de expirarea duratei normate de utilizare, în condiţiile art. 2 alin. (1).

    ART. 8
    Este interzisă modificarea uniformei de serviciu sau înlocuirea componentelor acesteia cu alte articole de îmbrăcăminte care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.

    CAP. II
    Descrierea uniformei de serviciu şi a însemnelor specifice
    SECŢIUNEA 1
    Uniforma de serviciu pentru sezonul rece
    ART. 9
    (1) Uniforma de serviciu pentru sezonul rece pentru bărbaţi se compune din: sacou, pantalon, cămaşă cu mânecă lungă, pulover, scurtă de iarnă, scurtă de primăvară/toamnă sau jachetă, pantofi, ghete, caschetă, cravată.
    (2) Uniforma de serviciu pentru sezonul rece pentru femei se compune din: sacou, pantalon, fustă, cămaşă cu mânecă lungă, pulover, scurtă de iarnă, scurtă de primăvară/toamnă sau jachetă, pantofi, ghete sau cizme, caschetă, cravată, eşarfă.
    (3) Articolele de echipament prevăzute la alin. (1) şi (2) au următoarele caracteristici:
    a) Sacou bărbaţi (planşa nr. 2)
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră, are croiala clasică, cu rever, încheiat la două rânduri a câte 3 nasturi.
    În partea inferioară are două buzunare cu clapă, dispuse lateral în ambele părţi, iar în partea superioară, în stânga, un buzunar ascuns, fără clapă. Mâneca este dreaptă, cu şliţ la manşetă şi are 3 nasturi.

    b) Sacou damă (planşa nr. 1)
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră, are croiala clasică, cu rever, cu un şliţ central în partea din spate jos, încheiat la un singur rând cu 3 nasturi.
    În partea inferioară are două buzunare cu clapă, dispuse lateral în ambele părţi, iar în partea superioară, în stânga, un buzunar ascuns, fără clapă. Mâneca este dreaptă, cu şliţ la manşetă şi are 3 nasturi.

    c) Pantalon (planşa nr. 2)
    Se confecţionează din acelaşi material ca şi sacoul şi are croiala dreaptă, fără manşetă, prevăzut cu două buzunare laterale şi cu un buzunar la spate, orizontal, închis cu un nasture. Modelul pantalonului este similar pentru bărbaţi şi femei.

    d) Fustă (planşa nr. 1)
    Se confecţionează din acelaşi material ca şi sacoul şi are croiala dreaptă cu tăietura clasică, având lungimea până la jumătatea genunchiului.

    e) Cămaşă (planşele nr. 1 şi 2)
    Se confecţionează din material tip poplin, de culoare albă, cu mânecă lungă, cu un buzunar exterior în partea stângă. Cămaşa se poartă numai cu sacoul sau cu puloverul. Pentru femei, cămaşa este uşor cambrată şi despicată lateral în partea de jos.

    f) Pulover (planşa nr. 3)
    Se confecţionează din fire de lână sau tip lână, de culoare neagră. Are anchior, epoleţi, platcă şi cotiere din tercot.

    g) Scurtă de iarnă (planşa nr. 3)
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră, are croiala dreaptă, tip trei sferturi, cu revere. În partea inferioară are două buzunare cu clapă, dispuse lateral în ambele părţi, iar în partea centrală are două buzunare ascunse, fără clapă, poziţionate în ambele părţi, paralel cu linia nasturilor. Pentru femei croiala este uşor cambrată pe talie. Se încheie la două rânduri a câte 4 nasturi.

    h) Scurtă de primăvară/toamnă
    Se confecţionează din bumbac mercerizat de culoare neagră, având acelaşi model ca şi scurta de iarnă.

    i) Jachetă (planşa nr. 3)
    Se confecţionează din bumbac mercerizat de culoare neagră cu lungimea până în talie, are revere şi se încheie cu un singur rând de nasturi ascunşi. Are două buzunare cu clapă, aplicate pe piept, două buzunare ascunse, oblice, la nivelul taliei, şi epoleţi.

    j) Caschetă bărbaţi (planşa nr. 2)
    Se confecţionează din material de culoare neagră. Calota caschetei are formă ovală şi este din material de culoare albă. Pe banda de susţinere, pe partea exterioară, se aplică o bandă de ţesătură întăritoare mai subţire, de culoare neagră. Cozorocul este negru lăcuit, prins de o bandă de lac negru, cu câte un nasture mic din metal.
    Cascheta, care are aplicată pe vizieră frunze de laur, este prevăzută în partea din faţă cu un şnur auriu. Emblema se montează pe locul dintre marginea superioară a cozorocului şi extrema din faţă a calotei.

    k) Caschetă damă (planşa nr. 1)
    Se confecţionează din material de acelaşi tip şi de aceeaşi culoare ca şi sacoul. Calota caschetei este de culoare albă şi are formă rotundă. Banda de susţinere este uşor mai ridicată în partea din faţă şi are înspre calotă o terminaţie ovală, pe care se aplică emblema. Pe banda de susţinere, pe partea exterioară, se aplică o bandă cu grosimea de un centimetru din material de culoare aurie. Borul caschetei este mai lat în faţă, iar în părţile laterale este ridicat.

    l) Cravată
    Se confecţionează din material de culoare neagră. Pe material, la o distanţă de 30 cm de vârful cravatei sunt brodate două ancore în cruce de culoare albă, cu dimensiunea de 20 mm.

    m) Eşarfă
    Se confecţionează din mătase imprimată în culorile alb, negru şi auriu, având formă pătrată cu latura de 700 mm.

    n) Pantofi, ghete/cizme
    Se confecţionează din piele de culoare neagră.



    SECŢIUNEA a 2-a
    Uniforma de serviciu pentru sezonul cald
    ART. 10
    (1) Uniforma de serviciu pentru sezonul cald pentru bărbaţi se compune din: pantalon, cămaşă cu mânecă scurtă, pantofi, caschetă/şapcă, cravată.
    (2) Uniforma de serviciu pentru sezonul cald pentru femei se compune din: fustă/pantalon, cămaşă cu mânecă scurtă, pantofi, caschetă/şapcă, eşarfă.
    (3) Articolele de echipament prevăzute la alin. (1) şi (2) au următoarele caracteristici:
    a) Cămaşă (planşele nr. 1 şi 2)
    Se confecţionează din material de bumbac de culoare albă. Are format clasic, cu mânecă scurtă, cu epoleţi pe umăr şi cu două buzunare la piept, cu clapă şi nasturi. Pentru femei, cămaşa este uşor cambrată, despicată în partea de jos, cu anchior şi cu revere, cu două buzunare la piept, cu clapă şi nasturi. Se poartă cu cravată sau eşarfă.

    b) Pantalon (planşa nr. 2)
    Se confecţionează din material de culoare neagră, subţire, cu croiala dreaptă, fără manşetă, prevăzut cu două buzunare laterale şi cu un buzunar la spate, orizontal, închis cu un nasture. Modelul pantalonului este similar pentru bărbaţi şi femei.

    c) Caschetă bărbaţi (planşa nr. 2).
    Modelul este descris la art. 9 alin. (3) lit. j).

    d) Caschetă damă (planşa nr. 1).
    Modelul este descris la art. 9 alin. (3) lit. k).

    e) Şapcă (planşa nr. 3).
    Este confecţionată din material de bumbac, având modelul clasic, cu calota albă şi cozoroc negru, se reglează în diametru prin intermediul unui sistem special metalic fixat pe două benzi la spatele acesteia. Pe cozoroc în ambele părţi laterale sunt brodate din fir auriu câte o ramură de laur, iar în centrul cozorocului sunt brodate cu fir de culoare aurie literele "A" "N" "R". Se poartă ca alternativă la caschetă, la uniforma pentru sezonul cald.

    f) Eşarfă
    Modelul este descris la art. 9 alin. (3) lit. m).

    g) Pantofi
    Modelul este descris la art. 9 alin. (3) lit. n).



    SECŢIUNEA a 3-a
    Însemnele specifice
    ART. 11
    Diferenţierea pe funcţii se realizează prin folosirea de însemne distinctive specifice următoarelor două categorii de personal: personalul ANR cu atribuţii de inspecţie şi control privind siguranţa navigaţiei şi personalul ANR fără atribuţii de inspecţie şi control privind siguranţa navigaţiei.

    ART. 12
    Însemnele specifice şi caracteristicile acestora sunt următoarele:
    a) Galoane cu trese (planşele nr. 5 şi 6)
    Galoanele diferenţiază funcţiile în cadrul aparatului propriu central şi între acesta şi organele teritoriale operative.
    Pentru personalul care are atribuţii de inspecţie şi control privind siguranţa navigaţiei galoanele tip manşon sunt formate din trese circulare din fir galben metalic, aplicate pe mătase ripsată de culoare neagră, cu lăţimea variabilă de 10 mm, 30 mm şi, respectiv, 35 mm, după caz, dispuse la distanţa de 3 mm între ele. La sacou, tresele se aplică pe partea din afara mânecii, având lungimea egală cu distanţa dintre cusături.
    Pentru personalul fără atribuţii de inspecţie şi control privind siguranţa navigaţiei galoanele tip manşon sunt formate din trese cu lungimea 40 mm şi lăţimea de 10 mm, dispuse la distanţa de 3 mm între ele. La sacou, tresele cu lăţimea de 40 mm se aplică pe mătase ripsată de culoare neagră, pe partea din afara mânecii, la o distanţă de 50 mm de marginea mânecii.
    La pulover şi la cămaşa de vară galoanele se poartă pe epoleţi.

    b) Insigna metalică mare (planşa nr. 4)
    Insigna metalică mare are forma unei elipse de 6 cm x 4 cm din metal alb bombat, fondul este din email albastru cu două ancore încrucişate, înconjurate de o cunună din frunze de laur, din metal alb. În partea superioară are stema României, aşezată între braţele cununii, şi inscripţia "Autoritatea Navală Română", poziţionată central, în jurul celor două ancore încrucişate.
    Se poartă de către personalul cu atribuţii de inspecţie şi control privind siguranţa navigaţiei.

    c) Insigna metalică mică (planşa nr. 4)
    Insigna metalică mică are formă rotundă, cu diametrul de 1,5 cm, cu o bordură aurie şi fondul din email negru, în centru având aplicate două ancore de culoare aurie. Are sistem de prindere tip fluture.
    Insigna se poartă la cămaşă, la rever sau pe eşarfă.

    d) Ecusonul de identificare
    Ecusonul de identificare al personalului ANR este confecţionat din metal auriu, are forma dreptunghiulară cu laturile de 15, respectiv 80 mm, pe care sunt aplicate în partea din stânga o bandă tricoloră (albastru, galben şi roşu) deasupra căreia se află inscripţia "ANR", în continuare având inscripţionat cu majuscule de culoare neagră numele de familie al fiecărui angajat.

    e) Semnul distinctiv (planşa nr. 4)
    Semnul distinctiv al personalului ANR şi al organelor teritoriale îl reprezintă două ancore încrucişate, brodate din fir galben de mătase pe stofă neagră 20x20 mm, aplicate pe mânecile sacoului deasupra galoanelor şi pe mânecile scurtei, la o distanţă de 80 mm de marginea acestora. Semnul distinctiv se aplică şi pe galoanele care se poartă pe epoleţi, în partea dinspre guler.

    f) Emblema pentru caschete (planşa nr. 4)
    Este brodată cu fir galben pe stofă de culoare neagră, formând o cunună din frunze de laur în interiorul căreia sunt două ancore încrucişate.
    Directorul general/directorul general adjunct, directorii de direcţii/căpitănii zonale şi căpitanii şefi de port au aplicate la marginea vizierei caschetei frunze de stejar, din fir metalic auriu.

    g) Nasturii (planşa nr. 4)
    Sunt din metal galben, având imprimate în centru două ancore încrucişate.
    Dimensiunile nasturilor sunt de 15 mm şi, respectiv, 22 mm în diametru.
    Nasturii cu diametrul de 15 mm se poartă la şapcă şi la mânecile sacoului, iar cei cu diametrul de 22 mm la sacou.



    CAP. III
    Articolele de echipament şi duratele de utilizare

┌────┬──────────────┬────────┬─────────┐
│Nr. │Denumirea │U.M. │Durata de│
│crt.│articolului │(bucăţi/│utilizare│
│ │ │perechi)│(luni) │
├────┴──────────────┴────────┴─────────┤
│Sezonul rece │
├────┬──────────────┬────────┬─────────┤
│1. │Scurtă de │1 │36 │
│ │iarnă │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│ │Scurtă de │ │ │
│2. │primăvară/ │1 │36 │
│ │toamnă sau │ │ │
│ │jachetă │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│3. │Sacou damă/ │1 │24 │
│ │bărbaţi │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│4. │Pantalon │2 │24 │
│ │bărbaţi │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│5. │Pantalon damă/│2 │24 │
│ │fustă │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│6. │Cămaşă cu │2 │24 │
│ │mânecă lungă │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│7. │Pulover │1 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│8. │Caschetă damă/│1 │48 │
│ │bărbaţi │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│9. │Cravată │2 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│10. │Pantofi │2 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│11. │Ghete sau │2 │24 │
│ │cizme │ │ │
├────┴──────────────┴────────┴─────────┤
│Sezonul cald │
├────┬──────────────┬────────┬─────────┤
│12. │Cămaşă cu │3 │24 │
│ │mânecă scurtă │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│13. │Pantaloni │2 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│14. │Fustă │2 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│15. │Şapcă │2 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│16. │Pantofi │2 │24 │
├────┼──────────────┼────────┼─────────┤
│17. │Eşarfă │2 │24 │
└────┴──────────────┴────────┴─────────┘

    PLANŞA Nr. 1 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA Nr. 2 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA Nr. 3 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA Nr. 4 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA Nr. 5 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA Nr. 6 (a se vedea imaginea asociată)


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016