Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 8 iunie 2018  de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 8 iunie 2018 de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 499 din 18 iunie 2018
──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 3.921 din 8 iunie 2018, publicat în Monitorul Oficial, nr. 499 din 18 iunie 2018.
──────────
    CAP. I
    Misiunea, rolul şi atribuţiile Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior
    ART. 1
    (1) Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior, denumit în continuare CNSPIS, este un organism consultativ de nivel naţional, fără personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Misiunea sa este de sprijinire a activităţilor Ministerului Educaţiei Naţionale în exercitarea atribuţiilor acestuia.

    ART. 2
    (1) CNSPIS are ca atribuţii principale elaborarea şi actualizarea permanentă a indicatorilor de monitorizare a învăţământului superior şi prognoza evoluţiei acestuia în raport cu dinamica pieţei muncii.
    (2) Ministerul Educaţiei Naţionale, denumit în continuare MEN, publică anual datele corespunzătoare indicatorilor realizaţi de CNSPIS.

    ART. 3
    CNSPIS are următoarele sarcini:
    a) propune MEN o prognoză pentru cifra de şcolarizare pentru anul universitar următor;
    b) propune MEN o metodologie de repartizare preliminară a locurilor bugetate pe universităţi;
    c) participă la realizarea unui sistem de indicatori statistici de referinţă pentru învăţământul superior, corelat cu sistemele de indicatori statistici de referinţă la nivel european din domeniu;
    d) monitorizează indicatorii propuşi sistemului;
    e) îndeplineşte şi alte sarcini la solicitarea expresă a ministrului educaţiei naţionale.


    CAP. II
    Organizarea şi funcţionarea CNSPIS
    ART. 4
    CNSPIS este format din 17 membri, selectaţi pe baza performanţelor lor ştiinţifice cu relevanţă internaţională şi numiţi prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.

    ART. 5
    Mandatul membrilor CNSPIS este de 4 ani şi poate fi reînnoit, fără a depăşi 8 ani.

    ART. 6
    (1) Mandatul de membru poate înceta înainte de termen:
    a) prin revocare de către ministrul educaţiei naţionale pentru încălcarea normelor etice şi de deontologie sau dacă nu se implică în mod sistematic în activităţile CNSPIS;
    b) prin demisie.

    (2) Se consideră că un membru nu se implică în mod sistematic în activităţile CNSPIS în următoarele cazuri:
    a) absentează nemotivat la 3 şedinţe consecutive sau la oricare 50% din şedinţele CNSPIS în decursul unui an;
    b) în alte cazuri stabilite prin regulamentul intern de funcţionare.

    (3) Revocarea poate fi solicitată ministrului educaţiei naţionale de către Biroul operativ al CNSPIS.

    ART. 7
    (1) În cazul existenţei unui loc vacant în componenţa CNSPIS se procedează la numirea altui membru prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
    (2) Mandatul noului membru continuă, în ceea ce priveşte durata, cât mandatul aferent locului rămas vacant.

    ART. 8
    (1) CNSPIS are un preşedinte, 2 vicepreşedinţi, un secretar general şi un purtător de cuvânt. Odată cu numirea componenţei CNSPIS ministrul educaţiei naţionale desemnează preşedintele şi vicepreşedinţii.
    (2) Secretarul general şi purtătorul de cuvânt sunt numiţi de către preşedintele CNSPIS. Preşedintele, vicepreşedinţii, secretarul general şi purtătorul de cuvânt constituie Biroul operativ al CNSPIS, care rezolvă problemele administrative şi curente ale CNSPIS.
    (3) O persoană nu poate ocupa funcţia de preşedinte al CNSPIS pentru o perioadă cumulată mai mare de 4 ani, indiferent de perioada în care a fost preşedinte şi de eventualele întreruperi.
    (4) Preşedintele şi vicepreşedinţii pot fi revocaţi din respectivele funcţii de conducere de către ministrul educaţiei naţionale sau prin votul secret a cel puţin două treimi din membrii CNSPIS, la cererea unuia ori mai multor membri ai CNSPIS. Revocarea se aprobă de către ministrul educaţiei naţionale.

    ART. 9
    Preşedintele CNSPIS are următoarele atribuţii:
    a) îndeplineşte mandatul atribuit explicit prin hotărârea membrilor CNSPIS;
    b) conduce şedinţele de lucru ale CNSPIS;
    c) stabileşte ordinea de zi a şedinţelor de lucru ale CNSPIS, pe baza propunerilor membrilor; ordinea de zi poate fi modificată prin hotărâre a membrilor CNSPIS, la cererea oricărui membru al CNSPIS;
    d) asigură legătura operativă a CNSPIS cu ministrul educaţiei naţionale în vederea informării acestuia despre activitatea CNSPIS;
    e) reprezintă CNSPIS în relaţia cu terţii.


    ART. 10
    În absenţa preşedintelui sau atunci când acesta este în imposibilitate de a-şi exercita funcţia, atribuţiile şi competenţele sale sunt preluate de un vicepreşedinte.

    ART. 11
    (1) Pentru realizarea diferitelor activităţi, membrii CNSPIS se pot constitui în grupuri de lucru, temporare ori permanente.
    (2) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale şi în anumite situaţii, CNSPIS poate consulta experţi în domeniul legislaţiei, educaţiei, prognozei şi statisticii, care îşi vor desfăşura activitatea pe baza unui mandat acordat de către CNSPIS.
    (3) Experţii consultaţi sunt nominalizaţi prin hotărâre a Biroului operativ al CNSPIS.

    ART. 12
    Pentru a adopta o hotărâre, membrii CNSPIS pot vota în cadrul şedinţelor atât direct, cât şi de la distanţă, conform regulamentului intern de funcţionare.

    ART. 13
    (1) De regulă, hotărârile CNSPIS se iau în cadrul şedinţelor.
    (2) Pentru luarea hotărârilor în cadrul şedinţelor CNSPIS este necesară prezenţa a cel puţin 9 membri.
    (3) Prezenţa la şedinţele CNSPIS poate fi asigurată fizic şi prin videoconferinţă.
    (4) În cazuri excepţionale, la solicitarea preşedintelui, se pot lua hotărâri prin exprimarea votului prin mijloace electronice. În cazul voturilor exprimate prin mijloace electronice, hotărârile se pot adopta numai dacă cel puţin 9 membri ai CNSPIS votează. În vederea asigurării posibilităţii de vot electronic, documentele supuse aprobării sunt transmise membrilor cu cel puţin 24 de ore înaintea termenului-limită pentru exprimarea votului.
    (5) Hotărârile CNSPIS se aprobă cu majoritatea simplă a celor prezenţi sau a celor care şi-au exprimat votul electronic.

    ART. 14
    CNSPIS adoptă un regulament intern de funcţionare, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentului regulament.

    ART. 15
    Şedinţele CNSPIS se convoacă de către ministrul educaţiei naţionale, de către preşedintele CNSPIS sau la cererea a cel puţin o treime din membrii CNSPIS.

    ART. 16
    Ministrul educaţiei naţionale sau un reprezentant al acestuia poate participa la şedinţele CNSPIS, în calitate de observator, la invitaţia Biroului operativ al CNSPIS.

    ART. 17
    CNSPIS poate invita în cadrul şedinţelor proprii persoane externe consiliului, în calitate de observatori şi/sau de consultanţi, prin preşedinte sau altă persoană desemnată de acesta.

    CAP. III
    Finanţarea CNSPIS
    ART. 18
    Resursele materiale şi financiare necesare funcţionării CNSPIS şi grupurilor de lucru ale acestuia sunt asigurate de către MEN, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) sau prin alte mijloace legal constituite.

    ART. 19
    Administrarea şi gestionarea resurselor destinate activităţilor CNSPIS sunt asigurate de UEFISCDI, în conformitate cu hotărârile CNSPIS, în condiţiile legii.

    ART. 20
    Pentru activitatea desfăşurată în afara activităţii de bază, participarea la şedinţe sau grupuri de lucru, membrii CNSPIS şi membrii grupurilor de lucru sunt remuneraţi, la nivelul de încadrare pentru un profesor universitar, în categoria tranşei de vechime în învăţământ peste 25 de ani, corespunzătoare gradaţiei 5 potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cu o retribuţie egală cu 1/20 din valoarea brută a salariului de bază al acestuia.

    ART. 21
    Membrilor CNSPIS şi experţilor consultaţi le sunt decontate cheltuielile de transport, diurnă şi cazare necesare îndeplinirii atribuţiilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 22
    Remunerarea activităţii desfăşurate în afara activităţii de bază de către membrii CNSPIS sau a grupurilor de lucru ale CNSPIS şi decontarea cheltuielilor de transport, diurnă şi cazare ale acestora pentru participarea la şedinţe, conferinţe, seminare de profil, workshopuri, susţineri de prelegeri, prezentări sau reuniuni de lucru se fac în condiţiile legii şi în limitele bugetului alocat.

    CAP. IV
    Relaţia instituţională CNSPIS - UEFISCDI
    ART. 23
    UEFISCDI asigură sprijinul tehnic şi executiv pentru activitatea CNSPIS, conform solicitărilor CNSPIS şi normelor legale în vigoare.

    ART. 24
    UEFISCDI, prin departamentele sale şi conform prevederilor legale, are următoarele atribuţii:
    a) administrează şi gestionează resursele destinate activităţilor CNSPIS, în condiţiile legii şi în conformitate cu hotărârile CNSPIS;
    b) asigură secretariatul tehnic al CNSPIS;
    c) asigură buna desfăşurare a activităţii curente a CNSPIS în relaţiile cu MEN, instituţiile de învăţământ superior, cu instituţiile de cercetare, dezvoltare, inovare şi cu alte organizaţii şi instituţii publice sau private.


    ART. 25
    (1) Secretariatul tehnic pune la dispoziţia membrilor şi a Direcţiei generale învăţământ universitar din MEN o minută a şedinţei, în format electronic, în termen de 48 de ore de la aprobarea sa de către Biroul operativ al CNSPIS.
    (2) Minuta consemnează lista tuturor participanţilor, subiectele discutate şi hotărârile adoptate.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016