Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 8 iunie 2007  pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor de executie vacante de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 8 iunie 2007 pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor de executie vacante de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 411 din 19 iunie 2007

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Poate ocupa un post de personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, în Ministerul Justiţiei, persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 14 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care a promovat concursul organizat de Ministerul Justiţiei.
ART. 2
(1) Pentru înscrierea la concurs candidaţii vor prezenta:
a) copie a actului de identitate;
b) copie a certificatului de cãsãtorie sau a altor acte, în cazul în care numele de pe actele de studii este diferit de cel de pe actul de identitate;
c) copie a diplomei de licenţã şi a foii matricole a anilor de studii;
d) curriculum vitae (în format european);
e) copie a carnetului de muncã sau adeverinţe doveditoare ale vechimii în specialitate, dupã caz;
f) declaraţie pe propria rãspundere privind lipsa antecedentelor penale şi conformitatea cu originalul a copiilor actelor cerute la lit. a)-e);
g) chitanţa de platã a taxei de înscriere.
(2) în momentul numirii, candidaţii declaraţi admişi îşi completeazã dosarul cu certificatul de cazier judiciar şi prezintã originalul documentelor depuse în copie la dosarul de înscriere pentru verificarea conformitãţii acestor copii cu originalul.
(3) Cuantumul taxei de concurs se stabileşte de cãtre ministrul justiţiei, prin ordin.

CAP. II
Procedura de desfãşurare a concursului

ART. 3
Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei, constã în susţinerea a douã probe unice pentru toţi candidaţii: proba scrisã pentru verificarea cunoştinţelor teoretice şi interviul.
ART. 4
(1) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, bibliografia, limba strãinã pentru care se va face testarea, numãrul posturilor vacante, cerinţele generale şi specifice pentru ocuparea posturilor, prezentarea generalã a posturilor, regulamentul şi probele de concurs, date de contact, termenul limitã pentru depunerea actelor de înscriere la concurs şi cuantumul taxei de înscriere se aduc la cunoştinţã celor interesaţi prin afişare la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina web a instituţiei, cu cel puţin 30 de zile înainte de data fixatã pentru susţinerea primei probe a concursului.
(2) Data şi locul desfãşurãrii concursului, numãrul de posturi vacante, probele de concurs şi indicarea sursei de unde se pot obţine informaţii suplimentare în legãturã cu concursul se publicã şi prin intermediul mass-media şi prin afişare la sediul instanţelor judecãtoreşti.
(3) În situaţia în care se modificã data sau locul desfãşurãrii concursului, se va publica un nou anunţ prin mijloacele prevãzute la alin. (1), cu cel puţin 3 zile înainte de data susţinerii primei probe de concurs.
(4) Anunţul de concurs, inclusiv tematica şi bibliografia concursului, se elaboreazã de departamentul de resurse umane care le supune spre aprobare ministrului justiţiei.
(5) Pentru unele posturi vacante scoase la concurs se poate solicita ca cerinţã specificã vechime în specialitate.
ART. 5
(1) Cererea pentru înscrierea la concurs împreunã cu actele prevãzute la art. 2 alin. (1) se depun cu cel puţin 10 zile înainte de data concursului la departamentul de resurse umane.
(2) Formularul-tip pentru cererea de înscriere este pus la dispoziţia candidaţilor de cãtre persoanele responsabile de organizarea concursului, fiind publicat şi pe pagina web a Ministerului Justiţiei. Pe aceeaşi paginã se publicã tematica şi bibliografia cerutã la concurs, regulamentul de concurs şi modelul de curriculum vitae european.
(3) În cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidatul specificã:
a) ordinea preferinţelor pentru posturile vacante scoase la concurs;
b) opţiunea pentru limba strãinã la care doreşte sã susţinã testarea (atunci când este cazul);
c) lista actelor depuse la dosarul de concurs.
(4) Persoanele responsabile de organizarea concursului au obligaţia de a verifica dosarele candidaţilor cu cel puţin 8 zile înainte de data desfãşurãrii primei probe a concursului, hotãrând admiterea sau respingerea cererii de înscriere la concurs. Cererile de înscriere la concurs sunt respinse dacã nu sunt însoţite de actele prevãzute la art. 2 alin. (1) sau dacã din actele depuse nu rezultã îndeplinirea condiţiilor specifice pentru ocuparea postului.
(5) Rezultatul verificãrii dosarelor candidaţilor se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina web a Ministerului Justiţiei în termen de maximum o zi lucrãtoare de la data expirãrii termenului de verificare a dosarelor de înscriere.
(6) în termen de douã zile lucrãtoare de la data afişãrii rezultatelor, candidaţii respinşi în urma verificãrii pot formula contestaţie.
(7) Contestaţiile vor fi soluţionate în termen de douã zile lucrãtoare de la expirarea termenului prevãzut la alin. (6) de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
ART. 6
(1) În funcţie de specificul posturilor scoase la concurs, ministrul justiţiei stabileşte, prin ordin:
a) comisia de examinare a cunoştinţelor teoretice;
b) comisia de interviu;
c) comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Fiecare comisie este formatã din preşedinte, membri şi secretar. Preşedinţii comisiilor prevãzute la alin. (1) stabilesc responsabilitãţile şi termenele de realizare a atribuţiilor pentru fiecare membru în procesul de recrutare şi selecţie.
(3) Prin nota de aprobare a organizãrii concursului se desemneazã şi persoanele din cadrul departamentului de resurse umane responsabile pentru organizarea şi desfãşurarea concursului.
(4) Comisiile prevãzute la alin. (1) se constituie cu cel puţin 10 zile înainte de desfãşurarea primei probe a concursului.
(5) Din comisia de examinare a cunoştinţelor teoretice pot face parte judecãtori şi procurori detaşaţi în Ministerul Justiţiei, personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei, precum şi alţi specialişti.
(6) Comisia de interviu este alcãtuitã din directorii direcţiilor în care existã posturi vacante scoase la concurs sau din alte persoane desemnate de cãtre aceştia, psihologi, precum şi alţi specialişti.
(7) Comisia de soluţionare a contestaţiilor are ca preşedinte un secretar de stat din Ministerul Justiţiei, membrii comisiei fiind numiţi din rândul judecãtorilor şi procurorilor detaşaţi în Ministerul Justiţiei, al personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei sau al altor specialişti. Din comisia de soluţionare a contestaţiilor face parte şi un psiholog, în cazul în care se formuleazã contestaţii cu privire la rezultatele obţinute la proba interviului.
(8) Din comisiile prevãzute la alin. (1) nu pot face parte acele persoane care sunt soţi, rude sau afini pânã la gradul IV inclusiv cu oricare dintre candidaţii înscrişi la concurs.
(9) Persoanele care întrunesc condiţiile pentru a face parte din comisiile de concurs pot deţine calitatea de membru al unei singure comisii dintre comisiile menţionate la alin. (1), în cadrul aceluiaşi concurs.
(10) Fiecare membru al comisiilor prevãzute la alin. (1) semneazã dupã numirea sa prin ordin o declaraţie pe propria rãspundere, în care precizeazã cã:
a) nu se aflã în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la alin. (8);
b) va respecta secretul şi confidenţialitatea lucrãrilor comisiei şi a variantelor de subiecte ce vor fi elaborate.
(11) Membrii comisiilor prevãzute la alin. (1), persoanele responsabile de organizarea concursului, precum şi alte persoane implicate în organizarea concursului vor fi retribuite pentru munca depusã, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 257/2005 privind înfiinţarea pe lângã Ministerul Justiţiei a unei activitãţi finanţate integral din venituri proprii.
ART. 7
(1) Comisia de examinare a cunoştinţelor teoretice are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte subiectele pentru proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice;
b) corecteazã lucrãrile scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice;
c) recorecteazã şi stabileşte nota finalã acordatã, dacã existã o diferenţã în notare mai mare de douã puncte între corectori;
d) transmite în scris, prin secretariatul comisiei, departamentului de resurse umane rezultatele probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice pentru a fi comunicate candidaţilor.
(2) Comisia de interviu are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte planul interviului şi realizeazã interviul;
b) noteazã pentru fiecare candidat proba interviului;
c) transmite în scris, prin secretariatul comisiei, departamentului de resurse umane rezultatele probei interviului pentru a fi comunicate candidaţilor.
(3) Comisia de soluţionare a contestaţiilor are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul verificãrii dosarelor candidaţilor;
b) soluţioneazã contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la notarea fiecãrei probe a concursului;
c) transmite, prin secretariatul comisiei, departamentului de resurse umane rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor.
(4) Persoanele responsabile de organizarea concursului au, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) primesc şi verificã cererile de înscriere şi actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 2 alin. (1), şi resping cererile de înscriere candidaţilor care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a putea participa la concurs;
b) îndeplinesc atribuţiile specifice în legãturã cu organizarea şi desfãşurarea concursului;
c) asigurã afişarea rezultatelor verificãrii dosarelor candidaţilor;
d) asigurã afişarea rezultatelor probelor de concurs şi a rezultatelor finale ale concursului;
e) îndeplinesc orice sarcini specifice necesare pentru buna desfãşurare a concursului.
(5) Secretariatul fiecãrei comisii are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) vegheazã la respectarea procedurii de organizare şi desfãşurare a concursului;
b) întocmeşte, redacteazã şi semneazã alãturi de comisiile prevãzute la art. 6 alin. (1) întreaga documentaţie privind activitatea specificã a acestora, inclusiv procesele-verbale ale fiecãrei sesiuni de lucru ale comisiilor;
c) asigurã transmiterea rezultatelor probelor de concurs departamentului de resurse umane pentru a fi comunicate candidaţilor;
d) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfãşurare a concursului.
ART. 8
(1) Candidaţii vor susţine proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice la urmãtoarele discipline: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal.
(2) Verificarea cunoştinţelor teoretice are loc pe parcursul a douã zile consecutive. în prima zi se susţine lucrarea scrisã la disciplinele drept civil şi drept procesual civil, iar în cea de-a doua zi, lucrarea scrisã la drept penal şi drept procesual penal.
(3) Modalitatea de testare în cadrul probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice este tip sintezã sau întrebãri deschise.
(4) Comisia de examinare a cunoştinţelor teoretice are obligaţia de a elabora minimum 3 variante de subiecte pentru proba scrisã.
(5) Fiecare dintre variantele cu subiectele de concurs este introdusã într-un plic sigilat şi semnat de toţi membrii comisiei de examinare cu cel puţin douã ore înainte de desfãşurarea probei scrise.
(6) Timpul alocat pentru elaborarea lucrãrilor scrise în fiecare dintre cele douã zile de concurs este stabilit de comisia de examinare şi nu poate depãşi 3 ore din momentul comunicãrii subiectelor.
ART. 9
(1) Intrarea candidaţilor în sãlile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã şi a actului de identitate cu o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise. Dupã verificarea identitãţii, fiecare candidat pãstreazã pe bancã actul de identitate, pânã la predarea lucrãrii scrise. Pe listã se menţioneazã prezenţa fiecãrui candidat.
(2) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba scrisã. Este interzisã intrarea în salã a candidaţilor cu orice mijloace de comunicare la distanţã, computere personale, PDA-uri etc.
(3) Înainte de dictarea subiectelor, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmeazã a fi lipit, dupã care se aplicã ştampila Ministerului Justiţiei, respectiv cea a departamentului de resurse umane. 'adtampila pe lucrãrile scrise şi semnãtura pe ştampilã se aplicã de preşedintele comisiei de examinare.
(4) Plicul cu subiectele de concurs este ales şi desfãcut de cãtre un candidat dintre cele 3 plicuri cu variante de subiecte. Acesta semneazã procesul-verbal încheiat în ziua susţinerii probei scrise.
(5) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de examinare şi persoanele care supravegheazã desfãşurarea probei.
(6) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii primesc coli de hârtie având ştampila Ministerului Justiţiei. Se poate folosi numai cernealã sau pix cu pastã de culoare albastrã. La cerere, se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie, iar dacã este necesar, cernealã sau pixuri.
(7) La expirarea timpului prevãzut la art. 8 alin. (6), delegatul care a supravegheat desfãşurarea probei strânge toate lucrãrile în ordinea predãrii lor de cãtre candidaţi, sub semnãturã, dupã care le predã comisiei de examinare pe bazã de proces-verbal.
(8) Dacã examinarea se face în mai multe sãli, se întocmeşte câte un proces-verbal pentru lucrãrile din fiecare salã.
(9) Lucrarea se considerã predatã de candidat dupã verificarea stãrii acesteia de cãtre delegatul care a supravegheat desfãşurarea probei şi dupã semnarea borderoului de cãtre candidat.
(10) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. în cazuri excepţionale, pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se poate face numai cu însoţitor.
(11) Orice fraudã sau tentativã de fraudã doveditã se sancţioneazã cu eliminarea din concurs. în aceste cazuri, delegaţii care supravegheazã lucrãrile îl sesizeazã de îndatã pe preşedintele comisiei de examinare, care întocmeşte un proces-verbal despre constatãrile fãcute şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã".
ART. 10
Pentru a putea participa la interviu, candidaţii trebuie sã obţinã cel puţin nota 7 la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice, dar nu mai puţin de nota 5 la fiecare disciplinã de concurs.
ART. 11
(1) Rezultatele probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se afişeazã în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la susţinerea probei scrise.
(2) Candidaţii nemulţumiţi de rezultatul la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice pot depune contestaţie la secretariatul departamentului de resurse umane din Ministerul Justiţiei, în termen de douã zile lucrãtoare de la data afişãrii rezultatelor.
(3) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, colţurile lucrãrilor se lipesc din nou. Nota obţinutã în urma contestaţiei nu poate fi mai micã decât nota contestatã.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor.
ART. 12
(1) Candidaţii declaraţi admişi la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice vor susţine un interviu.
(2) Planul de interviu va conţine elemente care sã evidenţieze în persoana candidatului:
a) abilitãţile de comunicare;
b) factorii care motiveazã sau demotiveazã candidatul;
c) gândirea sinteticã;
d) rezistenţa la stres;
e) comportamentul în situaţiile de crizã;
f) cunoştinţele teoretice.
(3) în cadrul interviului se testeazã şi cunoştinţele de limba strãinã, dacã prin anunţul de concurs se solicitã testarea la o anumitã limbã strãinã. De asemenea, pe parcursul interviului se verificã şi cunoştinţele teoretice, tematica şi bibliografia fiind aceleaşi ca şi pentru proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice.
(4) Întrebãrile şi rãspunsurile la interviu se înregistreazã audio. în acest sens, în cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidaţii îşi vor exprima acordul în vederea înregistrãrii interviului, urmând ca aceastã înregistrare sã fie pusã la dispoziţia comisiei de soluţionare a contestaţiilor, dacã este cazul.
(5) Planul interviului se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina web a instituţiei dupã încheierea interviului.
(6) Candidaţii sunt consideraţi admişi la proba interviului dacã obţin minimum nota 7.
(7) Rezultatele interviului pot fi contestate în termen de douã zile lucrãtoare de la afişare. Contestaţia se depune la departamentul de resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.
(8) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de 5 zile lucrãtoare de la expirarea termenului prevãzut la alin. (7).

CAP. III
Notarea probelor de concurs

ART. 13
(1) Fiecare probã de concurs se noteazã cu note de la 0 la 10. Nu se acordã puncte din oficiu.
(2) Corectarea lucrãrilor scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se face pe baza baremului stabilit de membrii comisiei de examinare.
(3) Baremul de corectare corespunzãtor probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice, precum şi modul de notare a etapelor interviului se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina web a Ministerului Justiţiei dupã încheierea fiecãrei probe de concurs.
(4) Notele acordate la fiecare probã de concurs se trec în litere şi în cifre în borderoul de notare, care este semnat pe fiecare filã de membrii comisiilor prevãzute la art. 6 alin. (1).
(5) Nota finalã a fiecãrei probe de concurs este media aritmeticã a notelor acordate de fiecare membru al comisiilor prevãzute la art. 6 alin. (1).
(6) Nota finalã a concursului este media aritmeticã a celor douã probe de concurs.
ART. 14
(1) Media generalã de promovare a concursului este de cel puţin 7.
(2) Repartizarea candidaţilor se face potrivit clasamentului rezultat în urma afişãrii notelor concursului, opţiunilor comisiei de interviu şi opţiunilor exprimate de candidaţi în cererile de înscriere, în ordinea menţionatã.
ART. 15
(1) Prin derogare de la prevederile art. 4, în cazul în care între data anunţãrii concursului şi data încheierii probelor de concurs se vacanteazã posturi, acestea pot fi ocupate în ordinea descrescãtoare a mediilor de cãtre candidaţii care au obţinut media prevãzutã la art. 14 alin. (1), la propunerea departamentului de resurse umane, cu aprobarea ministrului justiţiei.
(2) Dispoziţiile art. 14 alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 16
Candidaţii declaraţi admişi sunt supuşi unei examinãri medicale şi psihologice, cu caracter eliminatoriu.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 17
În termen de cel mult 5 zile de la data finalizãrii concursului, comisiile prevãzute la art. 6 alin. (1) predau documentaţia de concurs departamentului de resurse umane din Ministerul Justiţiei.
ART. 18
(1) Candidatul declarat admis trebuie sã se prezinte la post în maximum 15 zile de la data afişãrii rezultatelor finale. în cazul în care candidatul admis nu poate respecta termenul menţionat, acesta înainteazã o cerere motivatã, în scris, directorului departamentului de resurse umane, în care prezintã motivele întârzierii şi termenul la care se poate prezenta la post.
(2) În cazul neprezentãrii la post la termenul stabilit sau al declarãrii candidatului ca inapt din punct de vedere medical ori psihologic, postul este declarat vacant, urmând sã se comunice urmãtoarei persoane clasate în ordinea mediilor posibilitatea de a ocupa postul respectiv.
ART. 19
Candidaţii declaraţi admişi în urma concursului şi apţi din punct de vedere medical şi psihologic vor fi numiţi în funcţia de personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 20
Persoanele încadrate ca personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, în urma promovãrii concursului, ca definitivi, vor depune jurãmântul în faţa unuia dintre secretarii de stat din Ministerul Justiţiei.
ART. 21
Fişele interviului, lucrãrile scrise, procesele-verbale privind rezultatele concursului şi, dupã caz, procesul-verbal încheiat cu ocazia depunerii jurãmântului vor fi anexate la dosarele profesionale ale candidaţilor declaraţi admişi.
ART. 22
Dosarele, lucrãrile scrise, procesele-verbale referitoare la ceilalţi candidaţi şi alte lucrãri privind concursul se arhiveazã şi se pãstreazã potrivit nomenclatoarelor arhivistice.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016