Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 5 martie 2018  privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 5 martie 2018 privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 307 bis din 5 aprilie 2018

──────────
        Aprobat prin Ordinul nr. M.38 din 5 martie 2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 307 din 5 aprilie 2018
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament descrie articolele de echipament din compunerea uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, stabileşte compunerea pe timp de pace a acestora şi defineşte regulile privind portul uniformelor militare.
    (2) Prevederile prezentului regulament se aplică pe timp de pace, până la instituirea, potrivit legii, a stării de asediu sau de urgenţă ori până la declararea, potrivit legii, a stării de mobilizare sau de război.

    ART. 2
    (1) Categoriile de personal din Ministerul Apărării Naţionale care, potrivit legii, au dreptul la uniforme militare sunt obligate să cunoască compunerea şi regulile privind portul acestora, să deţină articolele de echipament ce intră în compunerea uniformelor militare.
    (2) Purtarea de către categoriile de personal prevăzute la alin. (1) a uniformelor militare în altă compunere sau în alt mod decât cea/cel descrisă/descris de prezentul regulament constituie o încălcare a disciplinei militare sau a disciplinei muncii, după caz, şi se sancţionează în conformitate cu prevederile legale.
    (3) Comandanţii/şefii unităţilor militare dispun măsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentului regulament.

    ART. 3
        Articolele de echipament prevăzute în normele de echipare aprobate prin hotărâre a Guvernului intră, după caz, în compunerea:
    a) uniformei militare de gală;
    b) uniformei militare de oraş şi serviciu;
    c) uniformei militare combat;
    d) uniformei militare de oraş;
    e) uniformei militare de oraş şi de clasă.


    ART. 4
        Specificaţiile tehnice ale articolelor de echipament ce intră în compunerea uniformelor militare se aprobă de comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, cu avizul şefilor categoriilor de forţe ale armatei şi respectiv, al şefului Direcţiei logistice.

    ART. 5
    (1) Ofiţerii din Ministerul Apărării Naţionale poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de gală;
    b) uniforma militară de oraş şi serviciu;
    c) uniforma militară combat.

    (2) Maiştrii militari şi subofiţerii din Ministerul Apărării Naţionale poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş şi serviciu;
    b) uniforma militară combat.

    (3) Studenţii din instituţiile militare de învăţământ poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş şi de clasă;
    b) uniforma militară combat.

    (4) Elevii din instituţiile militare de învăţământ, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (5), poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş şi de clasă;
    b) uniforma militară combat.

    (5) Elevii din colegiile naţionale militare poartă uniforma militară de oraş şi de clasă.
    (6) Soldaţii şi gradaţii profesionişti poartă următoarele uniforme militare:
    a) uniforma militară de oraş;
    b) uniforma militară combat.

    (7) Rezerviştii voluntari poartă uniforma militară combat.
    (8) Personalul militar clerical din Ministerul Apărării Naţionale poartă uniformele militare prevăzute la alin. (1) corespunzător categoriei de forţe unde este încadrat, cu însemnele distinctive şi de ierarhizare descrise în Regulamentul privind descrierea uniformei militare clericale, a însemnelor distinctive şi de ierarhizare, specifice clerului militar din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 774/2004.
    (9) Grefierii civili de la instanţele militare poartă în situaţiile prevăzute de art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 725/1993 privind stabilirea ţinutei vestimentare a magistraţilor şi grefierilor de la curţile de apel, tribunale, judecătorii, de la parchetele de pe lângă instanţele civile, precum şi a grefierilor civili de la instanţele militare, în şedinţele de judecată, republicată, uniforma militară de oraş şi serviciu specifică ofiţerilor care fac parte din serviciul justiţie militară, fără grade, compusă din:
    a) veston de iarnă;
    b) pantalon de iarnă - în cazul grefierilor civili bărbaţi - sau fustă de iarnă - în cazul grefierilor civili femei;
    c) curea pentru pantaloni - în cazul grefierilor civili bărbaţi;
    d) cămaşă cu epoleţi sau cămaşă bluză;
    e) cravată;
    f) şosete - în cazul grefierilor civili bărbaţi - sau dresuri - în cazul grefierilor civili femei;
    g) pantofi de iarnă.


    ART. 6
    (1) Modul de asigurare a uniformelor militare se verifică centralizat la nivelul unităţii militare din care face parte personalul respectiv, după cum urmează:
    a) în luna aprilie a fiecărui an - verificarea articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare prevăzute la art. 3 lit. a), b) şi d), care se poartă în perioada mai - octombrie, denumită în continuare sezon cald;
    b) în luna octombrie a fiecărui an - verificarea articolelor de echipament din compunerea uniformei militare combat şi a uniformelor militare prevăzute la art. 3 lit. a), b) şi d), care se poartă în perioada noiembrie - aprilie, denumită în continuare sezon rece.

    (2) Activităţile de verificare a modului de asigurare a uniformelor militare se prevăd în Planul cu principalele activităţi şi fundamentează necesarul de drepturi de echipament în natură sau sub formă bănească.
    (3) Verificarea prevăzută la alin. (1) se execută de către o comisie, condusă de locţiitorul comandantului/similar sau şeful de stat major/similar al unităţii militare, din care fac parte, şeful structurii logistice şi subofiţerul/maistrul militar de comandă. În situaţia în care aceste funcţii nu există la nivelul structurii militare, verificarea asigurării uniformelor militare se execută de către locţiitorul comandantului/similar.

    CAP. II
    Compunerea şi descrierea uniformelor militare
    SECŢIUNEA 1
    Uniformele militare ale ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor
    1. Uniforma militară de gală
    ART. 7
     Compunerea uniformei militare de gală este prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 8
    (1) Şapca de gală se compune din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota se confecţionează din ţesătură de culoare neagră, din acelaşi material ca şi costumul de gală.
    (3) Banda şepcii de gală se realizează din:
    a) galon de mătase galbenă, cu lăţimea de 45 mm - pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;
    b) material negru ripsat - pentru ceilalţi ofiţeri.

    (4) Pe cozorocul şepcii de gală se aplică două rânduri de frunze de stejar late, confecţionate din metal aurit sau brodate din fir auriu, pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali, iar pentru ceilalţi ofiţeri se aplică un rând de frunze de stejar late confecţionate din metal galben sau brodate din fir auriu. Deasupra cozorocului, pe banda şepcii de gală, se montează un şnur parmac împletit din mătase aurie pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali şi din mătase galbenă pentru ceilalţi ofiţeri.

    ART. 9
        Pălăria de gală pentru femei se confecţionează din fetru de culoare neagră. Deasupra borului pălăriei de gală se aplică o bandă, realizată din:
    a) galon de mătase galbenă, cu lăţimea de 45 mm - pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;
    b) material negru ripsat - pentru ceilalţi ofiţeri femei.


    ART. 10
        Pardesiul pentru uniforma militară de gală se confecţionează din stofă de lână de culoare neagră, cu mâneci fără manşetă şi se încheie la un rând cu patru nasturi ascunşi. Croiala pardesiului este clasică, iar sub linia taliei sunt prevăzute două buzunare oblice. Spatele pardesiului este prevăzut cu şliţ la terminaţie.

    ART. 11
        Fularul se realizează din mătase şi este de culoare albă.

    ART. 12
    (1) Costumul de gală se compune din veston şi, după caz, pantalon sau fustă.
    (2) Vestonul se confecţionează din stofă de culoare neagră şi se încheie cu ajutorul unui ansamblu metalic auriu. Vestonul este scurt în talie, tip smoching şi se confecţionează cu guler tip şal, pentru ofiţerii bărbaţi. Pentru ofiţerii femei vestonul este cu guler şi rever. Pe mânecile vestonului se aplică însemne de grad, potrivit prevederilor art. 16.
    (3) Pantalonul se confecţionează din stofă de culoare neagră, cu croiala dreaptă, fără manşetă.
    (4) Fusta se confecţionează din stofă de culoare neagră, având o croială clasică, betelie, fermoar în partea stângă şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 13
    (1) Cămaşa de gală este de culoare albă, cu mânecă lungă, terminată cu manşetă dublă care se încheie cu butoni. Cămaşa se încheie cu nasturi ascunşi.
    (2) Cămaşa de gală pentru femei este prevăzută cu jabou.

    ART. 14
        Papionul şi brâul se confecţionează din mătase de culoare neagră.

    ART. 15
        Pantofii de gală se realizează din piele neagră lăcuită.

    ART. 16
    (1) Însemnele de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului se aplică pe faţa acestuia, din cusătură în cusătură, la 8 cm de la terminaţia mânecii vestonului.
    (2) Însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se realizează astfel:
    a) un galon din fir auriu, ţesut sau brodat, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică patru stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de amiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general care fac parte din serviciul justiţie militară;
    b) un galon din fir auriu, ţesut sau brodat, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică trei stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de viceamiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent care fac parte din serviciul justiţie militară;
    c) un galon din fir auriu, ţesut sau brodat, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică două stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general-maior din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general-maior din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de contraamiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general-maior care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general-maior care fac parte din serviciul justiţie militară;
    d) un galon din fir auriu, ţesut sau brodat, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică o stea metalică aurită în cinci colţuri, care are pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general de flotilă aeriană din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de contraamiral de flotilă, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă care fac parte din serviciul justiţie militară;
    e) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 16 mm şi trei trese din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de colonel;
    f) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 16 mm şi două trese din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-colonel;
    g) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 16 mm şi o tresă din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de maior;
    h) trei trese din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    i) două trese din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    j) o tresă din fir metalic auriu, ţesută sau brodată, cu lăţimea de 8 mm dispusă transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent.

    (3) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare care fac parte din armele aviaţie şi marină sau care au specialitatea militară paraşutişti, însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se realizează astfel:
    a) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de comandor/colonel;
    b) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 25 mm şi două galoane din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan-comandor/locotenent-colonel;
    c) un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 25 mm şi un galon din fir metalic auriu cu lăţimea de 8 mm, ţesute sau brodate, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-comandor/maior;
    d) trei galoane din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    e) două galoane din fir metalic auriu, ţesute sau brodate, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    f) un galon din fir metalic auriu, ţesut sau brodat, cu lăţimea de 8 mm dispus transversal - pentru ofiţerii cu grad de aspirant/sublocotenent.

    (4) Galonul cu lăţimea de 8 mm, dispus în partea superioară a însemnelor de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului pentru ofiţerii prevăzuţi la alin. (3), este îndoit la mijloc, după cum urmează:
    a) în formă de romb - pentru ofiţerii care fac parte din arma aviaţie;
    b) în formă de inel - pentru ofiţerii care fac parte din arma marină;
    c) în formă de paraşută deschisă - pentru ofiţerii care au specialitatea militară paraşutişti.



    2. Uniforma militară de oraş şi serviciu
    ART. 17
     Compunerea uniformei militare de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele terestre şi din forţele aeriene este prevăzută în anexa nr. 2.

    ART. 18
     Compunerea uniformei de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele navale, inclusiv a celor din structurile de infanterie marină, precum şi a celor confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale este prevăzută în anexa nr. 3.

    ART. 19
        Basca se confecţionează în următoarele culori:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, cu excepţia celor prevăzute la lit. c) - g);
    b) bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) verde tip vânători de munte - pentru cadrele militare din unităţile militare de vânători de munte;
    d) bordo - pentru cadrele militare care au specialitatea militară paraşutişti;
    e) verde închis - pentru cadrele militare din forţele pentru operaţii speciale;
    f) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv pentru cele din structurile de infanterie marină, pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, precum şi pentru cele care fac parte din arma tancuri;
    g) bleumarin - pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie militară.


    ART. 20
        Boneta pentru serviciu se confecţionează din ţesătură de culoare kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi bleumarin pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie militară.

    ART. 21
    (1) Căciula pentru oraş/serviciu se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 20. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii pentru oraş/serviciu se confecţionează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, cu excepţia celor care au grade de general şi colonel;
    b) gri - pentru cadrele militare din forţele aeriene sau care fac parte din serviciul justiţie militară, cu excepţia celor care au grade de general şi colonel/comandor;
    c) neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, cu excepţia celor care au grade de amiral şi colonel/comandor.


    ART. 22
    (1) Căciula pentru generali/amirali şi colonei/comandori se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 20. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii se confecţionează din blană naturală caracul de culoare:
    a) gri-brumăriu - pentru ofiţerii cu grade de generali sau colonel/comandor din forţele terestre, forţele aeriene şi cei care fac parte din serviciul justiţie militară;
    b) neagră - pentru ofiţerii cu grade de amiral sau colonel/comandor din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau pentru cei confirmaţi în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 23
    (1) Şapca de iarnă pentru oraş şi serviciu, şapca de vară pentru oraş şi serviciu, respectiv şapca cu coafe se compun din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră, care se acoperă cu o coafă albă, pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi bleumarin pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie militară.
    (3) Banda şepcilor prevăzute la alin. (1) se realizează din paspoal de culoare bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene, din material ripsat de culoare neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, respectiv din paspoal în culorile prevăzute în anexele nr. 4 sau 5, după caz - pentru celelalte cadre militare.
    (4) Pe cozorocul şepcilor prevăzute la alin. (1) se aplică două rânduri de frunze de stejar late, din metal aurit sau brodate, pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali. Pentru ceilalţi ofiţeri se aplică un rând de frunze de stejar late, din metal galben sau brodate, pentru ofiţerii cu grade superioare şi un rând de frunze de stejar înguste, din metal galben sau brodate, pentru ofiţerii cu grade inferioare. Cozorocul şepcilor purtate de maiştri militari şi subofiţeri este simplu.
    (5) Deasupra cozorocului, pe banda şepcilor prevăzute la alin. (1) se montează un şnur parmac împletit din mătase aurie pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali şi din mătase galbenă pentru ceilalţi ofiţeri.

    ART. 24
        Pălăria pentru oraş şi serviciu a cadrelor militare femei se confecţionează din fetru de culoare kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, albă pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi bleumarin pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie militară. Deasupra borului se aplică o bandă, confecţionată potrivit prevederilor art. 23 alin. (3).

    ART. 25
    (1) Haina din piele este prevăzută cu epoleţi, guler, rever, are croială dreaptă cu mâneci clasice fără bride şi se încheie la un rând, cu patru nasturi ascunşi. Haina din piele este prevăzută cu buzunare poziţionate oblic şi se ajustează în talie cu un cordon din piele.
    (2) Haina din piele se realizează în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) gri-petrol - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină, precum şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi din serviciul justiţie militară.


    ART. 26
    (1) Pardesiul pentru uniforma de oraş şi serviciu se confecţionează din stofă de lână, cu epoleţi, cu mâneci fără manşetă şi se încheie la un rând cu patru nasturi ascunşi. Croiala pardesiului este clasică, iar sub linia taliei sunt prevăzute două buzunare oblice. Spatele pardesiului este prevăzut cu şliţ la terminaţie.
    (2) Pardesiul pentru uniforma de oraş şi serviciu se realizează în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) albastru-petrol - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) bleumarin - pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie militară.


    ART. 27
    (1) Scurta pentru oraş şi serviciu are mesadă şi guler, epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se confecţionează din ţesătură având culorile prevăzute la art. 26 alin. (2), iar gulerul acesteia se confecţionează din blană naturală:
    a) nutriet sau caracul în culorile prevăzute la art. 21 alin. (4), respectiv la art. 22 alin. (4), pentru categoriile de ofiţeri prevăzute la art. 22 alin. (4);
    b) nutriet, în culorile şi pentru categoriile de cadre militare prevăzute la art. 21 alin. (4).


    ART. 28
    (1) Bluzonul din piele are guler şi mesadă detaşabile şi se realizează cu epoleţi şi fermoar.
    (2) Bluzonul din piele se realizează de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, gri-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi serviciul justiţie militară, iar gulerul acestuia se confecţionează din blană naturală:
    a) caracul, în culorile şi pentru categoriile de ofiţeri prevăzute la art. 22 alin. (4);
    b) nutriet, în culorile şi pentru categoriile de cadre militare prevăzute la art. 21 alin. (4).


    ART. 29
        Bluzonul textil se confecţionează cu epoleţi şi fermoar în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2).

    ART. 30
    (1) Mantaua de ploaie este prevăzută cu epoleţi fixaţi în cusătura umărului, cu glugă şi se încheie la un rând de nasturi ascunşi. În talie, mantaua de ploaie se ajustează cu un cordon din material fond.
    (2) Mantaua de ploaie se confecţionează din ţesătură impermeabilă în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2).

    ART. 31
    (1) Costumul de vară/iarnă pentru oraş şi serviciu se confecţionează din stofă în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2).
    (2) Vestonul are la partea superioară, pe piept, pe partea stângă şi pe partea dreaptă, două buzunare cu clape, revere drepte şi se încheie la un rând cu patru nasturi pentru cadrele militare din forţele terestre, forţele aeriene şi serviciul justiţie militară.
    (3) Vestonul are o fantă de buzunar fals pe pieptul stâng, revere ascuţite şi se încheie la două rânduri a câte trei nasturi pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.
    (4) Vestonul este prevăzut cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, cu excepţia celui pentru cadrele militare confirmate în arma marină.
    (5) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal aurit pentru ofiţerii cu grade de generali şi amirali, respectiv din metal galben pentru celelalte cadre militare. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru cadrele militare din forţele terestre, o elice şi două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene şi o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.
    (6) Pantalonul are croiala dreaptă, fără manşetă şi, în cazul ofiţerilor cu grade de generali, are aplicate în părţile laterale lampas şi vipuşcă în culorile prevăzute în anexa nr. 4.
    (7) Fusta are o croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 32
    (1) Costumul de vară pentru oraş tip "PANAMA" se confecţionează din ţesătură de culoare albă.
    (2) Bluza este prevăzută cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, se încheie la un rând de nasturi metalici, iar pe piepţi, la partea superioară, sunt aplicate două buzunare cu clape. Pentru cadrele militare femei, bluza este cambrată.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă, două buzunare montate în cusăturile laterale şi un buzunar cu clapă aplicat la spate.
    (4) Fusta are o croială clasică, şliţ la spate şi fermoar. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 33
        Puloverul pentru oraş şi serviciu se confecţionează din tricot de lână sau tip lână, este prevăzut cu epoleţi, cu anchior sau cu fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri şi se realizează în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2).

    ART. 34
    (1) Cureaua se realizează din material textil de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, albă pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi neagră pentru cadrele militare din serviciul justiţie militară şi cele din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.
    (2) Cureaua se închide cu o pafta metalică ce se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru cadrele militare din forţele terestre şi cele din serviciul justiţie militară, o elice şi două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene şi o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    ART. 35
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare albă pentru toate cadrele militare şi din ţesătură de culoare bej pentru cadrele militare din forţele terestre sau de culoare bleu pentru cadrele militare din forţele aeriene.

    ART. 36
        Cămaşa bluză este prevăzută cu epoleţi şi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare kaki pentru cadrele militare din forţele terestre, bleu pentru cadrele militare din forţele aeriene şi albă pentru cadrele militare care fac parte din serviciul justiţie, din structurile de muzici militare şi după caz, pentru celelalte cadre militare din forţele terestre şi aeriene.

    ART. 37
        Cămaşa albă tip "PANAMA" cu mânecă scurtă se realizează cu epoleţi.

    ART. 38
        Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează din ţesătură de bumbac 100% şi se realizează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 39
        Fularul pentru uniforma militară de oraş şi serviciu se confecţionează din lână sau mătase de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, bleu pentru cadrele militare din forţele aeriene şi albă pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină şi cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi serviciul justiţie militară.

    ART. 40
    (1) Mănuşile din piele căptuşite/necăptuşite sunt de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.
    (2) Mănuşile din piele albă ale cadrelor militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau ale celor confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale sunt necăptuşite.

    ART. 41
        Cravata se confecţionează din mătase de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre, albastru-petrol pentru cadrele militare din forţele aeriene, neagră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale şi serviciul justiţie militară.

    ART. 42
        Acul de cravată se confecţionează din metal galben, pe care se dispune frontal însemnul heraldic al Ministerului Apărării Naţionale prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1223/2004 pentru aprobarea însemnelor heraldice pentru Armata României şi unele structuri din compunerea Ministerului Apărării Naţionale.

    ART. 43
        Şosetele se realizează din fire de bumbac în următoarele culori:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene, precum şi pentru cele care fac parte din serviciul justiţie militară;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) alb - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 44
        Ghetele îmblănite sunt prevăzute cu fermoar şi se confecţionează din piele box de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.

    ART. 45
        Ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare neagră.

    ART. 46
    (1) Pantofii de iarnă se confecţionează din piele box de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.
    (2) Pantofii de vară se confecţionează din piele box, în culorile prevăzute la alin. (1), cu feţele perforate, iar pentru cadrele militare femei se realizează şi cu decupaje la spate.
    (3) Pantofii de iarnă/vară şi pantofii din piele albă se realizează cu şiret pentru cadrele militare bărbaţi, respectiv fără şiret pentru cadrele militare femei.

    ART. 47
        Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă are formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 70x35 mm, pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României. Conturul ecusonului brodat tricolor pentru mânecă se realizează cu aţă de culoare galbenă.

    ART. 48
        Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se confecţionează din material fond, cu marginea brodată cu fir de culoare galbenă, pe care se brodează sau se imprimă însemnul heraldic aprobat potrivit prevederilor legale incidente în domeniu.

    ART. 49
        Ecusonul nominal are formă dreptunghiulară, se realizează din aliaj metalic sau din plastic, de culoare galbenă, pe care se gravează vertical culorile drapelului României. Longitudinal, pe mijloc are gravat numele cadrului militar, iar prinderea sa se realizează cu ajutorul unui ac.

    ART. 50
    (1) Emblema pentru coifura ofiţerilor cu grade de generali şi amirali este următoarea:
    a) la căciulă, şapca de iarnă pentru oraş şi serviciu, şapca de vară pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu - un soare rotund din metal argintat, având în mijloc o stea în cinci colţuri, aurită, înconjurat pe ambele părţi de o cunună din metal aurit formată din 4 frunze de stejar, deasupra căruia se montează stema României, din metal aurit, în cazul ofiţerilor cu grade de generali, respectiv o ancoră, înconjurată pe ambele părţi cu o cunună din metal aurit formată din patru frunze de stejar, deasupra căreia se montează stema României, din metal aurit, în cazul ofiţerilor cu grade de amirali;
    b) la boneta pentru serviciu şi bască - stema României, cu lauri sub ea, aplicată pe material ripsat de culoare neagră, pentru ofiţerii cu grade de amirali, respectiv pe paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pentru ofiţerii cu grade de generali.

    (2) Emblema pentru coifură prevăzută la alin. (1) lit. a) poate fi şi brodată pe material ripsat de culoare neagră pentru ofiţerii cu grade de amirali, respectiv pe paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pentru ofiţerii cu grade de generali.
    (3) La boneta pentru serviciu, emblema pentru coifură prevăzută la alin. (1) lit. b) se confecţionează din metal şi se montează împreună cu steaua/stelele metalice în cinci colţuri corespunzătoare gradului militar deţinut.
    (4) La bască, emblema pentru coifură prevăzută la alin. (1) lit. b) poate fi şi brodată cu fir auriu şi se montează cu bandă velcro împreună cu steaua/stelele în cinci colţuri corespunzătoare gradului militar deţinut, brodate cu fir auriu pe o bandă textilă în culorile prevăzute la art. 19, după caz.
    (5) Emblema pentru coifura ofiţerilor cu grade inferioare şi superioare, maiştrilor militari şi subofiţerilor este metalică sau brodată şi reprezintă:
    a) la căciula pentru oraş/serviciu, şapca de iarnă pentru oraş şi serviciu, şapca de vară pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu - două săbii încrucişate pentru cadrele militare din forţele terestre şi cele din serviciul justiţie militară, o elice cu două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene şi o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină, precum şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, înconjurate pe ambele părţi cu o cunună formată din trei frunze de stejar, deasupra căreia se află stema României;
    b) la boneta pentru serviciu şi bască - stema României.

    (6) Emblema pentru coifură se aplică astfel:
    a) central, pe partea frontală - la căciula pentru oraş/serviciu;
    b) central, pe bandă, în partea frontală - la şapca de iarnă pentru oraş şi serviciu, şapca de vară pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu;
    c) lateral, în partea stângă, spre faţă, la 1 cm de marginea din faţă şi 1 cm de marginea de jos - la boneta pentru serviciu;
    d) lateral, în partea stângă, pe partea întărită, la 1 cm de marginea de jos - la bască.


    ART. 51
    (1) Eghiletul dublu cu accesorii pentru ceremonie se realizează din şnur galben, este prevăzut cu trei sisteme de prindere şi se compune din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu un nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are un cui din metal de culoare galbenă.
    (2) Eghiletul dublu cu accesorii pentru ceremonie se fixează pe veston cu ajutorul sistemelor de prindere, unul sub epoletul drept şi două sub reverul drept. Partea din mijloc, care uneşte cele două ramuri împletite, se fixează sub epolet, ramura lungă cade prin spate, înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde sub rever, în partea de sus, ramura scurtă cade în faţă formând un arc de cerc peste ramura lungă şi se prinde sub rever, în partea de jos. Capetele ramurilor de care sunt fixate cuiele cad libere.
    (3) Eghiletul simplu cu accesorii pentru ceremonie se realizează din şnur galben, este prevăzut cu un sistem de prindere, se compune dintr-o treflă, confecţionată din şnur şi o ramură împletită ce se continuă cu un şnur prevăzut cu nod dublu, la capătul căruia se fixează un cui din metal galben.
    (4) Eghiletul simplu cu accesorii pentru ceremonie se fixează pe veston cu ajutorul sistemului de prindere, sub epoletul drept. Capătul eghiletului prevăzut cu treflă se fixează sub epolet, spre spate. Ramura împletită cade prin spate, înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde sub epolet, lăsând cuiul să cadă liber.
    (5) La vestonul cadrelor militare confirmate în arma marină, eghiletul cu accesorii pentru ceremonie se fixează, cu sistemul de prindere, pe marginea umărului drept, spre cusătura mânecii.

    ART. 52
    (1) Centura pentru ceremonie se realizează din galon de culoare galbenă cu două dungi longitudinale de culoare albastră dispuse pe margini şi una roşie pe mijloc. Pentru închidere, centura este prevăzută cu pafta din alamă şi cârlig. Paftaua este de formă rotundă uşor bombată, cu stema României ştanţată pe faţă.
    (2) Centura pentru ceremonie se poartă peste veston.

    ART. 53
    (1) Petliţele cu suport se realizează după cum urmează:
    a) din materialul fond al vestonului la care se fixează, având formă pentagonală cu laturi neregulate şi marginile brodate în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pe care se aplică 3 frunze de stejar aşezate pe o ramură împreună cu 3 ghinde din metal aurit - pentru ofiţerii cu grade de generali;
    b) din materialul fond al vestonului la care se fixează, având marginile brodate cu fir de culoare aurie, pe care se aplică o ancoră din metal aurit - pentru ofiţerii cu grade de amirali.

    (2) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, petliţele se confecţionează din metal galben sau prin brodare cu fir auriu, reprezentând o ancoră - pentru care cei fac parte din arma marină, o sabie aplicată pe o balanţă înconjurată de frunze de laur - pentru ofiţerii cu grade superioare şi inferioare care fac parte din serviciul justiţie militară şi respectiv, trei frunze de stejar, având în partea de jos, lateral, două ghinde - pentru ceilalţi ofiţeri cu grade superioare şi inferioare.
    (3) Petliţele se confecţionează din metal alb sau prin brodare cu fir argintiu, reprezentând o ancoră - pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină şi din metal galben sau prin brodare cu fir auriu, reprezentând două frunze de stejar, având în partea de jos, lateral, două ghinde - pentru subofiţeri şi ceilalţi maiştri militari.
    (4) Suportul petliţelor prevăzute la alin. (2) şi (3) se confecţionează din paspoal de culoare bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene, de culoare neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5.
    (5) Petliţele cu suport se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 54
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali are formă tubulară şi se confecţionează din stofă în culoarea vestonului, cu marginea brodată de culoare aurie pentru ofiţerii cu grade de amirali, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pentru ofiţerii cu grade de generali.
    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică, corespunzător gradului deţinut, stea/stele metalice aurite.
    (3) Suportul cu însemne de grad se aplică la:
    a) veston, haina din piele, mantaua de ploaie, scurta pentru oraş şi serviciu, bluzonul din piele, pardesiu, bluzonul textil, puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa bluză - pentru ofiţerii cu grade de generali;
    b) haina din piele, mantaua de ploaie, scurta pentru oraş şi serviciu, bluzonul din piele, pardesiu, bluzonul textil, puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, bluza tip "PANAMA" - pentru ofiţerii cu grade de amirali.


    ART. 55
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, maiştrii militari şi subofiţeri are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din paspoal de culoare bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene, de culoare neagră - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină sau cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5.
    (2) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează însemne de grad din fir auriu, ce se utilizează la veston, haina din piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, mantaua pentru ploaie, bluzonul textil şi bluza tip "PANAMA", respectiv din mătase de culoare galbenă, ce se utilizează la puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa-bluză şi cămaşa albă tip "PANAMA" cu mânecă scurtă.
    (3) Însemnele de grad prevăzute la alin. (2) se realizează astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 16 mm, dispus longitudinal pe mijlocul suportului cu însemne de grad şi trei trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de colonel;
    b) un galon cu lăţimea de 16 mm, dispus longitudinal pe mijlocul suportului cu însemne de grad şi două trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-colonel;
    c) un galon cu lăţimea de 16 mm, dispus longitudinal pe mijlocul suportului cu însemne de grad şi o tresă cu lăţimea de 8 mm, dispusă transversal - pentru ofiţerii cu grad de maior;
    d) trei trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    e) două trese cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    f) o tresă cu lăţimea de 8 mm, dispusă transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent.

    (4) Tresa sau tresele prevăzute la alin. (3) se dispun începând de la 15 mm de la marginea lată a suportului cu însemne de grad.
    (5) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare care fac parte din armele aviaţie şi marină sau au specialitatea militară paraşutişti, însemnele de grad prevăzute la alin. (2) se dispun începând de la 10 mm de la marginea lată a suportului şi se realizează astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de comandor/colonel;
    b) un galon cu lăţimea de 25 mm şi două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan-comandor/locotenent-colonel;
    c) un galon cu lăţimea de 25 mm şi un galon cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-comandor/maior;
    d) trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    e) două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    f) un galon cu lăţimea de 8 mm dispus transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent/aspirant.

    (6) Galonul cu lăţimea de 8 mm, dispus în partea superioară a suportului cu însemne de grad pentru ofiţerii prevăzuţi la alin. (5), este îndoit la mijloc, după cum urmează:
    a) în formă de romb - pentru ofiţerii care fac parte din arma aviaţie;
    b) în formă de inel - pentru ofiţerii care fac parte din arma marină;
    c) în formă de paraşută deschisă - pentru ofiţerii care au specialitatea militară paraşutişti.

    (7) La maiştrii militari, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează:
    a) însemne de grad din fir auriu şi stele metalice de culoare galbenă - pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină, respectiv din fir argintiu - pentru ceilalţi maiştri militari, ce se utilizează la veston, haina de piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, mantaua pentru ploaie, bluzonul textil şi bluza tip "PANAMA";
    b) însemne de grad din mătase şi stele metalice de culoare galbenă - pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină, respectiv din mătase de culoare albă - pentru ceilalţi maiştri militari, ce se utilizează la puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa bluză şi cămaşa albă "PANAMA" cu mânecă scurtă.

    (8) La maiştrii militari care fac parte din arma marină, însemnele de grad prevăzute la alin. (7) se dispun începând de la 10 mm de la marginea lată a suportului şi se realizează astfel:
    a) două galoane cu lăţimea de 12 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele şi patru stele metalice, primele două dispuse transversal, iar următoarele două longitudinal, pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar principal;
    b) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi patru stele metalice, primele două dispuse transversal, iar următoarele două longitudinal, pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa I;
    c) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi trei stele metalice, primele două dispuse transversal şi următoarea pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa a II-a;
    d) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi două stele metalice dispuse longitudinal, pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa a III-a;
    e) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal şi o stea dispusă pe mijlocul suportului cu însemne de grad - pentru maistrul militar clasa a IV-a;
    f) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a.

    (9) Însemnele de grad prevăzute la alin. (7) pentru ceilalţi maiştri militari se realizează astfel:
    a) un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar principal;
    b) un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa I;
    c) un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a II-a;
    d) un galon în formă de unghi şi două galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a III-a;
    e) un galon în formă de unghi şi un galon drept, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a IV-a;
    f) un galon în formă de unghi cu lăţimea de 8 mm, dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a.

    (10) Galonul în formă de unghi prevăzut la alin. (9) este îndoit sub formă de "V", cu vârful orientat în jos, care se dispune începând de la 2 mm de la marginea lată a suportului.
    (11) La subofiţeri, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează însemne de grad din fir argintiu, ce se utilizează la veston, haina din piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, mantaua pentru ploaie, bluzonul textil şi bluza tip "PANAMA", respectiv din mătase de culoare albă - la puloverul cu epoleţi, cămaşa cu epoleţi şi cămaşa-bluză.
    (12) Însemnele de grad prevăzute la alin. (11) se dispun începând de la 10 mm de la marginea lată a suportului şi se realizează astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier adjutant principal;
    b) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier adjutant;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier major;
    d) două galoane cu lăţimea de 20 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de plutonier;
    e) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru subofiţerii cu grad de sergent major;
    f) un galon cu lăţimea de 20 mm dispus transversal - pentru subofiţerii cu grad de sergent.


    ART. 56
    (1) Însemnele de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului se fixează pe faţa mânecii, din cusătură în cusătură, la 8 cm de la terminaţia mânecii vestonului cadrelor militare confirmate în armele aviaţie şi marină.
    (2) Însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se realizează astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi patru galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general/amiral;
    b) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general- locotenent/viceamiral;
    c) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi două galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general- maior/contraamiral;
    d) un galon cu lăţimea de 35 mm, un galon cu lăţimea de 25 mm şi un galon cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de general de flotilă aeriană/contraamiral de flotilă;
    e) un galon cu lăţimea de 25 mm şi trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de comandor;
    f) un galon cu lăţimea de 25 mm şi două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan-comandor;
    g) un galon cu lăţimea de 25 mm şi un galon cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent-comandor;
    h) trei galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de căpitan;
    i) două galoane cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru ofiţerii cu grad de locotenent;
    j) un galon cu lăţimea de 8 mm dispus transversal - pentru ofiţerii cu grad de sublocotenent/aspirant;
    k) un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar principal care face parte din arma aviaţie;
    l) un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa I care face parte din arma aviaţie;
    m) un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a II-a care face parte din arma aviaţie;
    n) un galon în formă de unghi şi două galoane drepte, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a III-a care face parte din arma aviaţie;
    o) un galon în formă de unghi şi un galon drept, cu lăţimea de 8 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru maistrul militar clasa a IV-a care face parte din arma aviaţie;
    p) un galon în formă de unghi cu lăţimea de 8 mm, dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a care face parte din arma aviaţie;
    q) două galoane cu lăţimea de 12 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele, deasupra cărora se aplică patru stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar principal care face parte din arma marină;
    r) un galon cu lăţimea de 12 mm, dispus transversal, deasupra căruia se aplică patru stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar clasa I care face parte din arma marină;
    s) un galon cu lăţimea de 12 mm, dispus transversal, deasupra căruia se aplică trei stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar clasa a II-a care face parte din arma marină;
    ş) un galon cu lăţimea de 12 mm, dispus transversal, deasupra căruia se aplică două stele metalice, aşezate în linie - pentru maistrul militar clasa a III-a care face parte din arma marină;
    t) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal deasupra căruia se aplică o stea metalică - pentru maistrul militar clasa a IV-a care face parte din arma marină;
    ţ) un galon cu lăţimea de 12 mm dispus transversal - pentru maistrul militar clasa a V-a care face parte din arma marină.

    (3) Galoanele prevăzute la alin. (2) se realizează din fir auriu pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali, ofiţerii inferiori şi superiori şi pentru maiştrii militari din arma marină şi din fir argintiu pentru maiştrii militari din arma aviaţie şi se aplică/brodează pe paspoal de culoare bleu pentru cadrele militare confirmate în arma aviaţie şi neagră pentru cadrele militare confirmate în arma marină.
    (4) Galonul cu lăţimea de 12 mm pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali sau cu lăţimea de 8 mm pentru ceilalţi ofiţeri, dispus în partea superioară a însemnului de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului, este îndoit la o distanţă de 11 cm faţă de cusătura dinspre faţă a mânecii, astfel:
    a) în formă de romb - pentru ofiţerii care fac parte din arma aviaţie;
    b) în formă de inel cu diametrul de 40-45 mm - petru ofiţerii cu grade de amirali şi în formă de inel cu diametrul de 30 mm - pentru ceilalţi ofiţeri care fac parte din arma marină.

    (5) La maiştrii militari care fac parte din arma aviaţie, galonul în formă de unghi este îndoit sub formă de "V", cu vârful orientat în jos, la o distanţă de 11 cm faţă de cusătura dinspre faţă a mânecii şi se dispune în partea inferioară a însemnului de grad pentru aplicat pe mâneca vestonului.

    ART. 57
     Semnele de armă se aplică sau se brodează pe suportul cu însemne de grad al cadrelor militare, cu excepţia ofiţerilor cu grade de generali/amirali şi a celor confirmaţi în armele aviaţie şi marină sau care au specialitatea militară paraşutişti, la 5 mm de marginea îngustă a acestuia şi se realizează din metal galben sau fir auriu pentru ofiţeri, respectiv din metal alb sau fir argintiu pentru maiştri militari şi subofiţeri, potrivit descrierii semnului de armă din tabelul prevăzut în anexa nr. 5.


    3. Uniforma militară combat
    ART. 58
     Compunerea uniformei militare combat a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor este prevăzută în anexa nr. 6.

    ART. 59
        Capela combat şi pălăria combat au baza calotei căptuşită şi se confecţionează astfel:
    a) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori - maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori - albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori - negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) din ţesătură de culoare albastră - pentru cadrele militare participante la misiuni O.N.U. în calitate de observatori militari.


    ART. 60
     Basca se confecţionează pentru cadrele militare din unităţile de vânători de munte, paraşutişti, tanchişti şi infanterie marină în culorile prevăzute, în mod corespunzător, la art. 19 lit. c), d) şi f).

    ART. 61
        Fesul combat se realizează din tricot fleece, vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 62
    (1) Costumul combat este prevăzut cu buzunare cu clapă şi întărituri a zonelor cu solicitări maxime şi se confecţionează din ţesătură, vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (2) Vestonul este tăiat în talie, are guler tip tunică şi un epolet pentru suportul cu însemne de grad fixat pe fenta verticală şi se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă şi permite ajustarea circumferinţei în talie cu elastic precum şi ajustarea terminaţiei cu şiret.

    ART. 63
    (1) Scurta combat se confecţionează din material peliculizat, vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 62 alin. (1).
    (2) Scurta combat se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro, are un epolet pentru suportul cu însemne de grad care se fixează pe fenta verticală şi este prevăzută cu glugă şi sisteme de menţinere a confortului termic.

    ART. 64
    (1) Puloverul polar combat se confecţionează cu mâneci lungi şi este prevăzut cu închidere cu fermoar, epoleţi şi aplicaţii din ţesătură specială pentru protecţia zonelor cu solicitări maxime.
    (2) Puloverul polar combat se confecţionează din tricot fleece, vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 65
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se realizează din tricot, în două variante:
    a) la baza gâtului, fără să fie prevăzut cu epoleţi;
    b) cu guler tip cămaşă, platcă şi epoleţi.

    (2) Tricourile prevăzute la alin. (1) se confecţionează în culorile:
    a) bej - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, precum şi pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U., O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) albastru - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) albastru-ultramarin - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (3) La tricourile prevăzute la alin. (1) lit. b), platca şi epoleţii se realizează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 62 alin. (1).

    ART. 66
        Centura combat se poartă la pantalonul combat şi se realizează din material textil de culoare:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) neagră - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 67
        Bocancii combat din piele box se încheie cu şiret, au carâmb înalt şi talpa din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi apă. Bocancii sunt confecţionaţi din piele de culoare:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) neagră - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 68
        Bocancii combat din piele întoarsă sunt de culoare bej nisipiu, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi ridicate.

    ART. 69
        Bocancii combat pentru vânători de munte se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb scurt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 70
        Bocancii combat pentru paraşutişti se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 71
        Ghetele de marină se confecţionează din piele box de culoare neagră, cu bandă velcro, carâmb scurt şi talpă din cauciuc, cu profil antiderapant, rezistentă la produse petroliere.

    ART. 72
        Costumul de protecţie împotriva intemperiilor este confecţionat din material laminat imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 62 alin. (1). Costumul compus din pelerină şi pantaloni se poartă peste costumul combat, pe timp nefavorabil.

    ART. 73
    (1) Combinezonul combat este confecţionat din ţesătură imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din structurile de infanterie marină;
    b) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (2) Combinezonul combat este prevăzut cu piepţi, spate, platcă, guler, epoleţi şi mâneci şi se încheie frontal prin fermoar cu doi cursori de la gât până la furca pantalonului.

    ART. 74
        Lenjeria termică ignifugă este confecţionată din tricot de culoare bej cu proprietăţi ignifuge, care asigură protecţie în medii cu temperaturi scăzute, precum şi împotriva căldurii.

    ART. 75
    (1) Vesta tactică multifuncţională este un produs destinat transportului muniţiei şi materialelor militare în timpul misiunilor. Vesta este prevăzută cu buzunare modulare şi se confecţionează din tricot de urzeală tip fagure în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (2) Vesta are o structură de bază pe care sunt fixate chingi transversale ce permit fixarea şi repoziţionarea buzunarelor realizate din material cordura vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 62 alin. (1).

    ART. 76
        Ciorapii se realizează din fire de bumbac în culorile:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene;
    c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;
    d) alb - pentru cadrele militare din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi pentru cele din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m.


    ART. 77
    (1) Ecusoanele brodate nominale şi "ROMÂNIA" sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică, cu bandă velcro, deasupra buzunarului, pe partea dreaptă, şi respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, puloverul polar combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat, în varianta prevăzută la art. 65 alin. (1) lit. b).
    (2) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) bleumarin - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.

    (3) Conturul ecusonului şi broderiile cu numele cadrului militar şi inscripţia,,ROMÂNIA" se realizează în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 78
    (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă are formă dreptunghiulară, având dimensiunea de 70x35 mm, pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.
    (2) Conturul ecusonului tricolor pentru mânecă se brodează în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 79
    (1) Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei/misiunii se confecţionează din material fond, pe care se brodează sau se imprimă însemnul heraldic aprobat potrivit prevederilor legale incidente în domeniu.
    (2) Conturul ecusonului pentru mânecă este brodat în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre, structurile de infanterie marină şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv pentru observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U./O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale, cu excepţia celor din structurile de infanterie marină şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale.


    ART. 80
    (1) Emblema coifură combat reprezintă:
    a) stema României înconjurată pe ambele părţi cu frunze de stejar, confecţionată din material plastic de culoare neagră şi stea/stele corespunzător gradului, brodate cu fir de culoare neagră pe o bandă textilă din material fond - pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;
    b) stema României, confecţionată din material plastic de culoare neagră - pentru celelalte cadre militare.

    (2) Emblema coifură combat se aplică:
    a) la capelă - în partea din faţă, central;
    b) la bască - lateral, pe partea întărită la 1 cm de margine.


    ART. 81
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militară combat a ofiţerilor cu grade de generali/amirali are formă tubulară, cu lăţimea de 5 cm şi se realizează din material fond în culorile prevăzute la art. 62 alin. (1).
    (2) Pe suport se aplică/brodează stea/stele brodate în 5 colţuri, corespunzător gradului deţinut, cu fir de culoare maro pentru ofiţerii cu grade de generali din forţele terestre şi de culoare neagră pentru ceilalţi ofiţeri cu grade de generali/amirali.

    ART. 82
    (1) Suportul cu însemnele de grad pentru uniforma combat a cadrelor militare, altele decât cele prevăzute la art. 81, are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se realizează din material fond în culorile prevăzute la art. 62 alin. (1).
    (2) Pe suport se aplică/brodează galoane şi/sau trese din mătase de culoare maro pentru cadrele militare din forţele terestre şi de culoare neagră pentru celelalte cadre militare, cu respectarea în mod corespunzător a art. 55 alin. (3) - (6),(8) - (10) şi (12).


    SECŢIUNEA a 2-a
    Uniformele militare ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ
    1. Uniforma militară de oraş şi de clasă
    ART. 83
    (1) Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene este prevăzută în anexa nr. 7.
    (2) Studenţii din Academia Tehnică Militară poartă uniforma de culoarea categoriei de forţe pentru care se pregătesc.
    (3) Studenţii din Institutul Medico-Militar poartă uniforma specifică forţelor terestre.

    ART. 84
     Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii din Academia Forţelor Navale este prevăzută în anexa nr. 8.

    ART. 85
        Boneta se confecţionează din ţesătură de culoare kaki pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 86
    (1) Căciula se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 85. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii se realizează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) gri - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) neagră - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 87
    (1) Şapca pentru oraş/şapca cu coafe se compune din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură kaki pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale. Calota şepcii pentru studenţii din Academia Forţelor Navale se acoperă cu o coafă albă.
    (3) Banda şepcii se confecţionează din paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc, pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene şi din material ripsat de culoare neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (4) Cozorocul şepcii este simplu, iar deasupra acestuia, pe bandă, se montează o cureluşă cu suitaş pe margine, care se continuă în partea din spate, la marginea de jos a benzii, cu un şnur răsucit din mătase de culoare galbenă pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene şi de culoare bleu pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 88
    (1) Bereta se compune din calotă, ce se acoperă cu o coafă albă şi bandă.
    (2) Peste banda prevăzută la alin. (1) se aplică o panglică de culoare neagră, care în partea din faţă are brodată sau imprimată în culoarea galbenă, denumirea instituţiei militare de învăţământ, iar la partea din spate se încheie printr-o cusătură triunghiulară lăsând capetele panglicii să cadă liber. Pe capetele panglicii se brodează câte o ancoră la 3,5 cm de capăt.

    ART. 89
    (1) Scurta pentru oraş are mesadă şi guler, are epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se realizează din ţesătură având culorile prevăzute la art. 85, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană nutriet în culorile prevăzute la art. 86 alin. (4).

    ART. 90
        Fularul din lână este de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, bleu pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi albă pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 91
        Mănuşile tricotate din lână se realizează cu 5 degete, în culorile prevăzute la art. 85.

    ART. 92
    (1) Mantaua de ploaie este prevăzută cu epoleţi fixaţi în cusătura umărului, cu glugă şi se încheie la un rând de nasturi ascunşi. În talie, mantaua de ploaie se ajustează cu un cordon din material fond.
    (2) Mantaua de ploaie se confecţionează din ţesătură impermeabilă, având culorile prevăzute la art. 85.

    ART. 93
        Puloverul cu epoleţi pentru oraş se confecţionează din tricot de lână sau tip lână, este prevăzut cu anchior, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri şi se realizează în culorile prevăzute la art. 85.

    ART. 94
    (1) Costumul pentru oraş se confecţionează din stofă în culorile prevăzute la art. 85.
    (2) Vestonul este prevăzut cu epoleţi care sunt fixaţi în cusătura mânecii, având pe margine vipuşcă de culoare galben-portocaliu pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene şi de culoare bleu pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (3) Vestonul are revere drepte şi se încheie la un rând cu patru nasturi pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri a câte trei nasturi pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (4) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, o elice şi două aripi pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi o ancoră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (5) Pantalonul are croială dreaptă, fără manşetă.
    (6) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 95
    (1) Costumul pentru clasă se confecţionează din ţesătură în culorile prevăzute la art. 85.
    (2) Bluzonul este prevăzut cu epoleţi, care sunt fixaţi în cusătura mânecii.
    (3) Pantalonul are croiala dreaptă, fără manşetă.

    ART. 96
    (1) Costumul de vară pentru oraş tip "PANAMA" se confecţionează din ţesătură de culoare albă.
    (2) Bluza este prevăzută cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, se încheie la un rând de nasturi metalici, iar pe piept, la partea superioară, sunt aplicate două buzunare cu clape. Pentru studente, bluza este cambrată.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă, două buzunare montate în cusăturile laterale şi un buzunar cu clapă aplicat la spate.
    (4) Fusta are o croială clasică, şliţ la spate şi fermoar. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 97
    (1) Cureaua se realizează din material textil de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene, albă şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.
    (2) Cureaua se încheie cu o pafta metalică, ce se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, o elice şi două aripi pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi o ancoră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 98
        Tricoul de marină se confecţionează fără epoleţi, cu mâneci scurte sau lungi şi are dungi orizontale, alternative, de culoare albă şi neagră.

    ART. 99
        Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 100
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare albă pentru toate categoriile de studenţi, din ţesătură de culoare bej pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi de culoare bleu pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene.

    ART. 101
        Cămaşa tip "PANAMA" cu mânecă scurtă se confecţionează cu epoleţi din material fond.

    ART. 102
        Cravata se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 103
        Şosetele se realizează din fire de bumbac de culoare maro pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre, bleumarin pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene, albă şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    ART. 104
        Pantofii se confecţionează din piele box de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) albă şi neagră - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 105
        Ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 106
        Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 47 şi 48.

    ART. 107
        Emblema coifură pentru oraş şi clasă/emblema coifură pentru oraş este metalică sau brodată, reprezintă stema României şi se aplică astfel:
    a) central, pe partea frontală - la căciulă;
    b) central, pe bandă, în partea frontală - la şapca pentru oraş/şapca cu coafe şi bereta cu coafe;
    c) lateral, în partea stângă, spre faţă, la 1 cm de marginea din faţă şi 1 cm de marginea de jos - la bonetă.


    ART. 108
        Ecusonul metalic nominal are formă dreptunghiulară, se realizează din aliaj metalic de culoare galbenă, pe care se gravează vertical culorile drapelului României. Longitudinal, pe mijloc are gravat numele studentului, iar prinderea sa se realizează cu ajutorul unui ac.

    ART. 109
    (1) Pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene, petliţele se brodează pe paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc şi sunt de formă pentagonală cu laturile neregulate, având conturul brodat cu aţă de culoare galben-portocaliu.
    (2) Pentru studenţii din Academia Forţelor Navale, petliţele se confecţionează din metal alb sau prin brodare cu fir argintiu pe paspoal de culoare neagră şi sunt în formă de ancoră.
    (3) Petliţele se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 110
    (1) Însemnele de grad ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene se aplică/brodează pe suport lung, confecţionat în formă tubulară cu extremităţile inegale, din material textil în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc.
    (2) Însemnele de grad ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene se aplică/brodează la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier major;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent major;
    e) un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două V-uri, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş.


    ART. 111
     Semnele de armă se aplică/brodează pe suportul prevăzut la art. 110 alin. (1), la 5 mm de marginea îngustă a acestuia corespunzător anexei nr. 5.

    ART. 112
    (1) Suportul pentru însemne de grad al studenţilor din Academia Forţelor Navale are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din material textil de culoare albă sau neagră.
    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, însemne de grad, astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/ aţă de culoare albă, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier major;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent major;
    e) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 20 mm, şi trei galoane din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii din anul I care au gradul de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii din anul I.



    2. Uniforma militară combat pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ
    ART. 113
    (1) Compunerea uniformei militare combat a studenţilor din instituţiile militare de învăţământ este prevăzută în anexa nr. 9.
    (2) Studenţii din Academia Tehnică Militară poartă uniforma militară combat de culoarea categoriei de forţe pentru care se pregătesc.
    (3) Studenţii din Institutul Medico-Militar poartă uniforma militară combat specifică studenţilor din forţele terestre.

    ART. 114
        Capela combat are baza calotei căptuşită şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 115
    (1) Costumul combat este prevăzut cu buzunare cu clapă şi întărituri a zonelor cu solicitări maxime şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    (2) Vestonul este tăiat în talie, are guler tip tunică şi un epolet pentru suportul cu însemne de grad fixat pe fenta verticală şi se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă şi permite ajustarea circumferinţei în talie cu elastic.

    ART. 116
    (1) Scurta combat se confecţionează din material peliculizat, vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 115 alin. (1).
    (2) Scurta combat se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro, are un epolet pentru suportul cu însemne de grad care se fixează pe fenta verticală şi este prevăzută cu glugă şi sisteme de menţinere a confortului termic.

    ART. 117
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se realizează din tricot, în două variante:
    a) la baza gâtului, fără să fie prevăzut cu epoleţi;
    b) cu guler tip cămaşă, platcă şi epoleţi.

    (2) Tricourile prevăzute la alin. (1) se confecţionează în culorile:
    a) bej - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) albastru-ultramarin - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    (3) La tricourile prevăzute la alin. (1) lit. b), platca şi epoleţii se realizează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 115 alin. (1).

    ART. 118
        Centura combat se poartă la pantalonul combat şi se realizează din material textil de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 119
        Bocancii combat din piele box sunt prevăzuţi cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă. Bocancii sunt confecţionaţi din piele de culoare:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) neagră - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 120
        Ghetele pentru marină se confecţionează din piele box de culoare neagră, cu bandă velcro, carâmb scurt şi talpă din cauciuc, cu profil antiderapant, rezistentă la produse petroliere.

    ART. 121
        Ciorapii se realizează din fire de bumbac în culorile:
    a) kaki - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) bleumarin - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.


    ART. 122
    (1) Ecusoanele brodate nominale şi "ROMÂNIA" sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică, cu bandă velcro, deasupra buzunarului, pe partea dreaptă, şi respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat în varianta prevăzută la art. 117 alin. (1) lit. b).
    (2) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) bleumarin - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.

    (3) Conturul ecusonului şi broderiile cu numele studentului şi inscripţia "ROMÂNIA" se realizează în culorile:
    a) maro - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) negru - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi din Academia Forţelor Navale.


    ART. 123
        Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 78 şi 79.

    ART. 124
        Emblema coifură combat reprezintă stema României, se confecţionează din material plastic şi se aplică la capelă, în partea din faţă, central.

    ART. 125
        Mănuşile combat se confecţionează cu un deget, din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 115 alin. (1).

    ART. 126
    (1) Suportul cu însemnele de grad pentru uniforma combat are formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se realizează din material fond în culorile:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru studenţii din Academia Forţelor Navale.

    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) se aplică/brodează însemne de grad la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare maro şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier major;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare maro şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent major;
    e) un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două V-uri, din mătase de culoare maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un V arcuit, din mătase de culoare maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş.

    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b) se aplică/brodează însemne de grad la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier major;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent major;
    e) un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două V-uri, din mătase de culoare neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un V arcuit, din mătase de culoare neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş.

    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) se aplică/brodează însemne de grad la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier major;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent major;
    e) un galon din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 20 mm şi trei galoane din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două galoane din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii din anul I care au gradul de fruntaş;
    h) un galon din mătase de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii din anul I.



    SECŢIUNEA a 3-a
    Uniformele militare ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ
    1. Uniforma militară de oraş şi de clasă a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani.
    ART. 127
     Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani este prevăzută în anexa nr. 7.

    ART. 128
     Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru elevii din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale este prevăzută în anexa nr. 8.

    ART. 129
     Articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 85, 86, 88-94, 96-99, 101-104 şi 106-108, precum şi a dispoziţiilor cuprinse în prezenta secţiune.

    ART. 130
    (1) Şapca pentru oraş/şapca cu coafe se compune din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (2) Calota şepcilor prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-petrol - pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru - pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor navale, care se acoperă cu o coafă albă.

    (3) Banda şepcii se realizează din paspoal în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc, pentru elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene şi din material ripsat de culoare neagră - pentru elevii din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale.
    (4) Cozorocul şepcii este simplu, iar deasupra acestuia, pe bandă, se montează o cureluşă simplă.

    ART. 131
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare bej pentru elevii din forţele terestre, de culoare bleu pentru elevii din forţele aeriene şi albă pentru toate categoriile de elevi din instituţiile militare de învăţământ.

    ART. 132
        Ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare neagră.

    ART. 133
    (1) La elevii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene, petliţele se brodează pe suport din material textil în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc şi sunt de formă pentagonală, cu laturile neregulate.
    (2) La elevii din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale, petliţele se confecţionează din metal alb sau se brodează şi sunt în formă de ancoră.
    (3) Petliţele se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 134
    (1) Însemnele de grad ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează pe suport lung, de formă tubulară, cu extremităţile inegale, confecţionat din material textil în culorile prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare specialităţii militare în care se pregătesc.
    (2) Însemnele de grad ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două V-uri, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş.


    ART. 135
     Semnele de armă se aplică/brodează pe suportul lung prevăzut la art. 134 alin. (1), la 5 mm de marginea îngustă a acestuia corespunzător descrierii semnului de armă din anexa nr. 5.

    ART. 136
    (1) Însemnele de grad cu semne de şcolaritate ale elevilor din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale se aplică/brodează pe suport lung, de formă tubulară, cu extremităţile inegale, la 10 mm de marginea lată a suportului, care se confecţionează din material textil de culoare albă sau neagră.
    (2) Însemnele de grad cu semne de şcolaritate ale elevilor din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale se realizează astfel:
    a) un galon din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 20 mm şi două semne de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două galoane din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două semne de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un semn de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii din anul I care au gradul de fruntaş;
    d) un semn de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I.



    2. Uniforma militară combat a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani.
    ART. 137
     Compunerea uniformei militare combat a elevilor din instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an şi de 2 ani este prevăzută în anexa nr. 9.

    ART. 138
     Articolele de echipament ce intră în compunerea uniformei militare combat a elevilor din instituţiile militare de învăţământ se realizează cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 114 - 125, precum şi a dispoziţiilor cuprinse în prezentul secţiune.

    ART. 139
    (1) Suportul cu însemne de grad este de formă tubulară, cu extremităţile inegale şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru elevii din instituţiile de învăţământ ale forţelor terestre;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru elevii din instituţiile de învăţământ ale forţelor aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru elevii din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale.

    (2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) se aplică/brodează însemne de grad la 2 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două V-uri, din mătase de culoare maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un V arcuit, din mătase de culoare maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş.

    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b) se aplică/brodează însemne de grad la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două V-uri, din mătase de culoare neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un V arcuit, din mătase de culoare neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş.

    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) se aplică/brodează însemne de grad la 2 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 20 mm şi două galoane din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două galoane din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două galoane din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii din anul I care au gradul de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I.



    3. Uniforma militară pentru oraş şi clasă a elevilor din colegiile naţionale militare
    ART. 140
     Compunerea uniformei pentru oraş şi clasă a elevilor colegiilor naţionale militare liceale este prevăzută în anexa nr. 10.

    ART. 141
    (1) Basca se confecţionează din tricot de culoare bleumarin sau albă.
    (2) Căciula se realizează potrivit prevederilor art. 86 alin. (1) - (3), partea frontală şi clapele acesteia fiind confecţionate din blană nutriet de culoare neagră.

    ART. 142
    (1) Scurta pentru oraş are mesadă şi guler, epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se realizează din ţesătură de culoare bleumarin, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană nutriet de culoare neagră.

    ART. 143
        Fularul din lână este de culoare bleumarin.

    ART. 144
        Mănuşile tricotate din lână se realizează cu 5 degete şi au culoarea bleumarin.

    ART. 145
        Mantaua de ploaie este de culoare bleumarin, fiind confecţionată potrivit prevederilor art. 92 alin. (1).

    ART. 146
        Puloverul cu epoleţi pentru oraş se confecţionează din tricot de lână sau tip lână de culoare bleumarin şi este prevăzut cu anchior, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri.

    ART. 147
    (1) Costumul de iarnă pentru oraş se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    (2) Vestonul se încheie la un rând cu patru nasturi, are revere drepte şi este prevăzut cu epoleţi, care au pe margine vipuşcă de culoare roşu-portocaliu şi sunt fixaţi în cusătura mânecii.
    (3) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar.
    (4) Pantalonul este prevăzut cu lampas de culoare roşu-portocaliu şi are croială dreaptă, fără manşetă.
    (5) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 148
    (1) Costumul de vară pentru oraş se confecţionează din ţesătură tip tercot de culoare bleumarin.
    (2) Bluzonul este prevăzut cu epoleţi din material fond care sunt fixaţi în cusătura mânecii.
    (3) Pantalonul este prevăzut cu lampas de culoare roşu-portocaliu şi are croială dreaptă, fără manşetă.
    (4) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 149
        Bluzonul alb este prevăzut cu epoleţi din material fond care sunt fixaţi în cusătura mânecii.

    ART. 150
        Cureaua se realizează din material textil de culoare neagră şi se închide cu o pafta metalică, care se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate.

    ART. 151
        Cămaşa albă cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte.

    ART. 152
        Cămaşa bleu cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, iar epoleţii au pe margine o vipuşcă de culoare roşu-portocaliu.

    ART. 153
        Cravata se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare neagră.

    ART. 154
        Şosetele şi ciorapii se realizează din fire de bumbac, de culoare bleumarin.

    ART. 155
        Pantofii şi ghetele neîmblănite sunt prevăzute cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare neagră.

    ART. 156
        Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 47 şi 48.

    ART. 157
        Emblema pentru coifură este metalică/brodată şi reprezintă stema României, care se aplică astfel:
    a) lateral, pe partea întărită - la bască;
    b) central, în partea frontală - la căciulă.


    ART. 158
    (1) Petliţele se brodează pe suport din material de culoare roşu-portocaliu şi sunt de formă pentagonală cu laturile neregulate.
    (2) Petliţele se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 159
    (1) Însemnele de grad se realizează astfel:
    a) trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier major;
    c) două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent major;
    e) un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispus transversal - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) două V-uri, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal - pentru elevii cu grad de fruntaş.

    (2) Însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se aplică/brodează pe suport confecţionat în formă tubulară, cu extremităţile inegale, din material fond de culoare bleumarin.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Uniformele militare ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti
    1. Uniforma militară de oraş
    ART. 160
     Compunerea uniformei militare de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, din forţele aeriene şi infanterie marină este prevăzută în anexa nr. 11.

    ART. 161
     Compunerea uniformei militare de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină este prevăzută în anexa nr. 12.

    ART. 162
        Basca se confecţionează în următoarele culori:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, cu excepţia celor prevăzuţi la lit. b) - d);
    b) bordo - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutişti;
    c) verde închis - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele pentru operaţii speciale;
    d) verde tip vânători de munte - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din unităţile de vânători de munte;
    e) bleu - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    f) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină, cei care fac parte din arma marină şi din arma tancuri.


    ART. 163
        Boneta se confecţionează din ţesătură de culoare kaki pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, albastru-petrol pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 164
        Bereta se compune din calotă, ce se acoperă cu o coafă albă şi bandă. Peste bandă se aplică o panglică de culoare neagră, care în partea din faţă are brodată sau imprimată în culoarea galbenă sintagma "FORŢELE NAVALE ROMÂNE", iar la partea din spate se închide printr-o cusătură triunghiulară lăsând capetele panglicii să cadă liber. Pe capetele panglicii se brodează câte o ancoră la 3,5 cm de capăt.

    ART. 165
    (1) Căciula pentru oraş se compune din calotă, parte frontală şi clape.
    (2) Calota este formată din capac de formă uşor eliptică şi bordură şi este confecţionată din material fond, în culorile prevăzute la art. 163. Interiorul calotei este căptuşit integral cu ţesătură din vâscoză.
    (3) Clapele au forma uşor rotunjită şi sunt căptuşite cu material fond.
    (4) Partea frontală şi clapele căciulii pentru oraş se realizează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre;
    b) gri - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 166
    (1) Scurta pentru oraş are mesadă şi guler, epoleţi fixaţi în cusătura umărului, se încheie la un rând de nasturi ascunşi şi se ajustează în talie cu un cordon din material fond. Mesada şi gulerul sunt detaşabile.
    (2) Scurta se confecţionează din ţesătură având culorile prevăzute la art. 163, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană naturală nutriet de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre;
    b) gri - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 167
        Fularul din lână este de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, bleu pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi albă pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 168
        Mănuşile tricotate se realizează din lână, având culorile prevăzute la art. 163 şi respectiv culoarea albă.

    ART. 169
    (1) Costumul pentru oraş se confecţionează din stofă în culorile prevăzute la art. 163.
    (2) Vestonul este prevăzut cu epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, are revere drepte şi se încheie la un rând cu 4 nasturi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi aeriene, respectiv are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri a câte 3 nasturi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (3) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, o elice şi două aripi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi o ancoră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (4) Pantalonul are croiala dreaptă, fără manşetă.
    (5) Fusta are croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 170
    (1) Costumul alb cu guler marinăresc pentru vară se compune din bluză şi pantalon.
    (2) Bluza se poartă peste pantaloni, are croială dreaptă şi se realizează fără epoleţi. Pe partea din spate a bluzei se aplică gulerul marinăresc, cu două feţe identice, de culoare neagră, având la marginea exterioară trei rânduri de şiret alb.
    (3) Pantalonul se confecţionează din stofă, are croiala dreaptă, fără manşetă.

    ART. 171
    (1) Cureaua pentru pantaloni se realizează din material textil de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, albastru-petrol pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, albă pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină şi neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (2) Cureaua pentru pantaloni se închide cu o pafta metalică, ce se fixează pe aceasta printr- o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, o elice şi două aripi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi o ancoră pentru pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 172
        Cămaşa cu epoleţi se confecţionează cu mâneci lungi sau scurte, din ţesătură de culoare albă.

    ART. 173
        Cravata se confecţionează din ţesătură sintetică de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, albastru-petrol pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 174
        Şosetele sau ciorapii se confecţionează de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, bleumarin pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, albă pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină şi neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 175
    (1) Pantofii pentru oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti bărbaţi sunt prevăzuţi cu şiret şi se confecţionează din piele box de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.
    (2) Pantofii pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti femei se realizează fără şiret în culorile prevăzute la alin. (1).
    (3) Pantofii albi se confecţionează din piele box şi se realizează cu şiret pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti bărbaţi, respectiv fără şiret pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti femei.

    ART. 176
        Ghetele îmblănite sunt prevăzute cu fermoar şi se confecţionează din piele box de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene, structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 177
        Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 47 şi 48.

    ART. 178
        Ecusonul metalic nominal are formă dreptunghiulară, se realizează din aliaj metalic de culoare galbenă, pe care se gravează vertical culorile drapelului României. Longitudinal, pe mijloc are gravat numele soldatului gradat profesionist, iar prinderea sa se realizează cu ajutorul unui ac.

    ART. 179
        Tricoul de marină se confecţionează conform prevederilor art. 98.

    ART. 180
        Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează din ţesătură de bumbac 100% şi se realizează la baza gâtului, fără epoleţi.

    ART. 181
        Emblema pentru coifură pentru oraş este metalică/brodată, reprezintă stema României şi se aplică astfel:
    a) central, pe partea frontală - la căciula pentru oraş;
    b) lateral, pe partea întărită - la bască;
    c) central, pe bandă, în partea frontală - la beretă;
    d) lateral, în partea stângă, spre faţă, la 1 cm de marginea din faţă şi 1 cm de marginea de jos - la bonetă.


    ART. 182
    (1) Petliţele cu suport se aplică/brodează pe paspoal de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5 şi se realizează astfel:
    a) din metal galben/brodate cu fir auriu, reprezentând o frunză de stejar, având în partea de jos, lateral, două ghinde - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre şi forţele aeriene;
    b) din metal alb/brodate cu fir argintiu, reprezentând o ancoră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.

    (2) Petliţele cu suport se aplică pe centrul feţei de guler al vestonului, la 4 mm de la marginea de jos a acestuia.

    ART. 183
    (1) Însemnele de grad se brodează la 2 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) trei V-uri arcuite, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, capetele ultimului V fiind unite de un segment de coroană circulară, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru caporalul clasa I;
    b) trei V-uri arcuite, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru caporalul clasa a II-a;
    c) două V-uri, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru caporalul clasa a III-a;
    d) un V arcuit, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal - pentru fruntaş.

    (2) Însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se brodează cu fir metalic galben pe suport de formă tubulară, cu extremităţile inegale, confecţionat din paspoal de culoare neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină, respectiv în culorile prevăzute în anexa nr. 5.

    ART. 184
     Semnele de armă se aplică sau se brodează pe suportul cu însemne de grad şi se realizează din metal galben/fir auriu, sub formă de ancoră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină, respectiv conform descrierii din tabelul prevăzut în anexa nr. 5.


    2. Uniforma militară combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti
    ART. 185
     Compunerea uniformei militare combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti din forţele terestre, forţele aeriene, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale, precum şi celor care fac parte din arma marină este prevăzută în anexa nr. 13.

    ART. 186
    (1) Capela combat şi pălăria combat se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (2) Baza calotei este căptuşită.

    ART. 187
        Basca se confecţionează în următoarele culori:
    a) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma tancuri şi din unităţile militare de infanterie marină;
    b) bordo - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutişti;
    c) verde tip vânători de munte - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din unităţile militare de vânători de munte.


    ART. 188
        Fesul combat se confecţionează din tricot fleece vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din structurile de infanterie marină şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 189
    (1) Costumul combat este prevăzut cu buzunare cu clapă şi întărituri a zonelor cu solicitări maxime şi se confecţionează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori:
    a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) albastru-ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri bleu şi bleu - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (2) Vestonul este tăiat în talie, are guler tip tunică şi un epolet pentru suportul cu însemne de grad fixat pe fenta verticală şi se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro.
    (3) Pantalonul are croială dreaptă şi permite ajustarea circumferinţei în talie cu elastic.

    ART. 190
    (1) Scurta combat se confecţionează din material peliculizat, vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 189 alin. (1).
    (2) Scurta combat se încheie frontal cu fermoar şi bandă velcro, are un epolet pentru suportul cu însemne de grad care se fixează pe fenta verticală şi este prevăzută cu glugă şi sisteme de menţinere a confortului termic.

    ART. 191
    (1) Puloverul polar combat se confecţionează cu mâneci lungi şi este prevăzut cu fermoar, epoleţi şi aplicaţii din ţesătură specială pentru protecţia zonelor cu solicitări maxime.
    (2) Puloverul polar combat se confecţionează din tricot fleece vopsit în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.


    ART. 192
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se realizează din tricot, în două variante:
    a) la baza gâtului, fără să fie prevăzut cu epoleţi;
    b) cu guler tip cămaşă, platcă şi epoleţi.

    (2) Tricourile prevăzute la alin. (1) se confecţionează în culorile:
    a) bej - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) albastru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) albastru-ultramarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (3) La tricourile prevăzute la alin. (1) lit. b), platca şi epoleţii se realizează din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori conform art. 189 alin. (1).

    ART. 193
        Centura combat se poartă la pantalonul combat şi se realizează din material textil de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 194
        Bocancii combat din piele box sunt prevăzuţi cu şiret, au carâmb înalt şi talpa din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă. Bocancii sunt confecţionaţi din piele box de culoare:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) neagră - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 195
        Bocancii combat din piele întoarsă sunt de culoare bej nisipiu, necăptuşiţi, se încheie cu şiret şi au carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi ridicate.

    ART. 196
        Bocancii combat pentru vânători de munte se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb scurt şi talpa din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 197
        Bocancii combat pentru paraşutişti se confecţionează din piele box de culoare bordo, cu şiret, carâmb înalt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, asigurând protecţie la temperaturi scăzute şi la apă.

    ART. 198
        Ghetele de marină se confecţionează din piele box de culoare neagră, cu bandă velcro, carâmb scurt şi talpă din cauciuc cu profil antiderapant, rezistentă la produse petroliere.

    ART. 199
        Costumul de protecţie împotriva intemperiilor este confecţionat din material laminat în trei straturi, imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 189 alin. (1). Costumul se compune din pelerină şi pantaloni şi se poartă peste costumul combat.

    ART. 200
        Combinezonul combat se confecţionează din ţesătura specifică costumului combat pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină, este prevăzut cu piepţi, spate, platcă, guler, epoleţi şi mâneci şi se încheie frontal prin fermoar cu doi cursori de la gât până la furca pantalonului.

    ART. 201
        Lenjeria termică ignifugă este un costum compus din pantalon şi bluză confecţionat din tricot de culoare bej cu proprietăţi ignifuge care asigură protecţie în medii cu temperaturi scăzute, precum şi împotriva căldurii.

    ART. 202
    (1) Vesta tactică multifuncţională este prevăzută cu buzunare modulare şi este destinată transportului muniţiei şi materialelor militare în timpul misiunilor. Vesta tactică multifuncţională se confecţionează din tricot de urzeală tip fagure în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.

    (2) Pe vestă sunt fixate chingi transversale ce permit fixarea şi repoziţionarea buzunarelor realizate din material cordura vopsit şi imprimat în mozaic de cinci culori conform art. 189 alin. (1).

    ART. 203
        Ciorapii se realizează din fire de bumbac în culorile:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene;
    c) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină;
    d) alb - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi pentru cei din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m.


    ART. 204
    (1) Ecusoanele brodate nominale şi "ROMÂNIA" sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică, cu bandă velcro, deasupra buzunarului, pe partea dreaptă, respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, puloverul polar combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat în varianta prevăzută la art. 192 alin. (1) lit. b).
    (2) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) se confecţionează din ţesătură de culoare:
    a) kaki - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) bleumarin - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.

    (3) Conturul ecusoanelor prevăzute la alin. (1) se realizează în culorile:
    a) maro - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii;
    b) negru - pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.


    ART. 205
        Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă şi ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se realizează potrivit prevederilor art. 78 şi 79.

    ART. 206
        Emblema coifură combat este din plastic de culoare neagră, reprezintă stema României şi se aplică:
    a) central, în partea din faţă - la capela combat;
    b) lateral, pe partea întărită la 1 cm de margine - la bască.


    ART. 207
    (1) Mănuşile tactice combat se prevăd cu 5 degete şi manşetă înaltă, ce se prinde cu baretă de închidere cu scai de tip velcro.
    (2) Mănuşile tactice combat sunt confecţionate din material tricotat, cu o compoziţie mixtă de kevlar şi nomex, iar la exterior sunt din piele cu suprafaţă prelucrată tip fagure.
    (3) Mănuşile tactice combat se realizează în culori predominante kaki, pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii şi negru, pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină.

    ART. 208
    (1) Însemnele de grad se brodează cu fir de mătase de culoare maro pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele terestre, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale şi forţele participante la misiuni internaţionale în teatre de operaţii şi cu fir de mătase de culoare neagră pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti din forţele aeriene şi cei care fac parte din arma marină, cu respectarea în mod corespunzător a prevederilor art. 183 alin. (1).
    (2) Însemnele de grad prevăzute la alin. (1) se brodează pe suport de formă tubulară, cu extremităţile inegale, care se confecţionează din material textil în culorile prevăzute la art. 186 alin. (1).


    CAP. III
    Portul uniformelor militare
    SECŢIUNEA 1
    Reguli privind portul uniformelor militare
    ART. 209
    (1) Categoriile de personal din toate structurile Ministerului Apărării Naţionale, care au dreptul, conform legii, la uniforme militare, sunt obligate să le poarte potrivit destinaţiei acestora, în condiţiile prevăzute în prezentul regulament.
    (2) Trecerea de la portul uniformelor militare corespunzătoare sezonului cald/rece la cel al uniformelor militare corespunzătoare sezonului rece/cald se execută la ordinul comandantului garnizoanei.
    (3) La activităţile organizate de structurile Ministerului Apărării Naţionale, comandantul/şeful structurii militare organizatoare stabileşte, când e cazul, articolele de echipament din compunerea uniformei militare care trebuie purtate de personalul participant, ţinând seama de destinaţia acestora şi de natura activităţii desfăşurate.

    ART. 210
        Cu aprobarea comandantului/şefului unităţii militare, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta ţinută civilă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, dacă natura activităţilor desfăşurate o impune sau la recomandarea medicului de unitate.

    ART. 211
        Pe timpul deplasării la şi de la serviciu, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta uniformă militară de oraş şi serviciu, respectiv uniformă militară de oraş.

    ART. 212
        Uniforma militară de gală se poartă în următoarele situaţii:
    a) la dineuri oficiale, baluri, recepţii, ceremonii sau cu ocazia altor asemenea activităţi specifice de reprezentare, care au loc în spaţii destinate desfăşurării unor astfel de evenimente;
    b) la oficierea căsătoriei civile sau religioase;
    c) la ordin, ţinând seama de destinaţia acesteia şi de natura activităţii desfăşurate.


    ART. 213
        Cadrele militare poartă uniforma de oraş şi serviciu, având în compunere cămaşa cu epoleţi de culoare albă şi, la ordin, eghiletul cu accesorii pentru ceremonie şi centura pentru ceremonie, la activităţi organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, Zilei Armatei României, zilelor armelor, serviciilor şi specialităţilor militare sau al altor asemenea evenimente cu caracter militar, organizate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale.

    ART. 214
        Uniforma militară de oraş şi de clasă a studenţilor şi elevilor din instituţiile militare de învăţământ, având în compunere cămaşa cu epoleţi de culoare albă, se poartă pe timpul învoirilor şi permisiilor, precum şi la activităţile ordonate în interiorul sau în afara cazărmii.

    ART. 215
    (1) Uniforma militară combat se poartă la executarea serviciului interior, la executarea inspecţiilor şi controalelor, la şedinţe de instruire, trageri, exerciţii, aplicaţii, precum şi la ordin, ţinând seama de destinaţia acesteia şi de natura activităţii desfăşurate.
    (2) Cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta uniforma militară combat şi în oraş, cu aprobarea comandantului/şefului unităţii militare unde sunt încadraţi/detaşaţi.

    ART. 216
    (1) În executarea activităţilor specifice, categoriile de personal militar din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" poartă, la ordin, echipamentul special prevăzut în normele de echipare aprobate prin hotărâre a Guvernului pentru serviciul de gardă, respectiv pentru activitatea de protocol - ţinuta tip "Mihai Viteazul" sau ţinuta specifică categoriilor de forţe ale armatei.
    (2) Costumele pentru activităţile de protocol sunt compuse din veston, un pantalon drept şi unul pană pentru bărbaţi şi veston, un pantalon drept şi o fustă pentru femei.
    (3) Vestoanele au o croială cambrată, se încheie la un rând de nasturi, au aplicate trese, galoane şi paftale şi se poartă cu accesorii - epoleţi, eghilet şi centură de ceremonie.
    (4) Pantalonii sunt prevăzuţi în lateral cu lampas din galon de mătase de culoare galbenă.
    (5) Fusta are o croială clasică şi este prevăzută cu betelie, fermoar şi şliţ la spate. Linia terminală a fustei este la 3-4 cm sub rotula genunchiului.

    ART. 217
    (1) La uniforma militară de oraş şi serviciu, pe veston, cadrele militare poartă următoarele accesorii:
    a) insigna de absolvent al unei forme de învăţământ universitar;
    b) insigna de absolvent al cursurilor postacademice şi postuniversitare româneşti;
    c) insigna de absolvent al cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale prin cursuri cu durata mai mare de două luni;
    d) ecusonul nominal;
    e) insigna de absolvire a Colegiului Naţional de Apărare;
    f) bareta/barete şi/sau insigna/insigne-simbol metalică/metalice reprezentând decoraţia/decoraţiile şi/sau distincţia/distincţiile militară/militare primită/primite;
    g) insigna de doctor în ştiinţe;
    h) insigna corespunzătoare titlului de specialist de clasă;
    i) insigna specifică structurii militare în care este încadrat;
    j) insigna comemorativă;
    k) ecuson brodat tricolor pentru mânecă;
    l) ecuson brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei.

    (2) În situaţia în care cadrul militar deţine mai multe dintre insignele prevăzute la alin. (1) lit. a) - c) pe veston se aplică câte una din fiecare categorie, aferentă celei mai importante dintre acestea.
    (3) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. f) se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, astfel:
    a) pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept - la vestonul cu un rând de nasturi;
    b) pe partea stângă, deasupra buzunarului fals - la vestonul cu două rânduri de nasturi.

    (4) Modul în care se poartă la veston accesoriile prevăzute la alin. (1) este prezentat în anexa nr. 14.
    (5) La vestonul uniformei militare de gală se poartă doar bareta sau insigna-simbol a celei mai importante decoraţii sau distincţii militare primite.
    (6) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. f) se pot purta la cămaşa cu epoleţi, la cămaşa bluză şi la cămaşa din pânză albă tip "PANAMA" cu mânecă scurtă şi se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Precizări privind modul de purtare a unor articole din compunerea uniformelor militare
    ART. 218
        Articolele de coifură din compunerea uniformelor militare se poartă, de regulă, la jumătatea frunţii, la aproximativ 3 cm deasupra sprâncenelor.

    ART. 219
    (1) Cadrele militare poartă boneta pentru serviciu numai în cazarmă, când sunt echipate cu bluzon textil, cu cămaşa cu epoleţi sau cămaşa bluză.
    (2) Studenţii şi elevii din instituţiile militare de învăţământ poartă boneta numai atunci când sunt echipaţi cu cămaşa cu epoleţi sau cu bluzon.
    (3) Boneta se poartă de soldaţii şi gradaţii profesionişti la uniforma de oraş atunci când sunt echipaţi cu cămaşa cu epoleţi.

    ART. 220
    (1) Şapca pentru oraş şi serviciu, respectiv şapca cu coafe se poartă, în oraş sau în unitate, la uniforma militară de oraş şi serviciu.
    (2) Basca se poartă la uniforma militară de oraş şi de serviciu şi, la ordin, la uniforma militară combat, în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare.
    (3) Fesul combat se poartă la uniforma militară combat la exerciţii, trageri, pe timpul aplicaţiilor, activităţilor în afara cazărmii şi la ordin.

    ART. 221
    (1) Haina de piele, scurta pentru oraş şi serviciu, pardesiul şi vestonul se poartă încheiate la toţi nasturii.
    (2) Ofiţerii cu grad de general/amiral, colonel sau comandor pot purta la haina de piele guler din blană caracul în culorile prevăzute la art. 22 alin. (4).

    ART. 222
        Fularul din lână se poartă cu bluzonul din piele şi scurta pentru oraş şi serviciu/ scurta pentru oraş, iar cel din mătase - cu haina de piele sau pardesiul, după caz.

    ART. 223
        Mantaua de ploaie se poartă pe timp ploios, noros sau variabil, încheiată la toţi nasturii şi cu cordonul strâns. Mantaua de ploaie se poate purta şi descheiată la primul nasture de la gât.

    ART. 224
    (1) Cămaşa cu epoleţi se poartă cu cravată pe sub veston, bluzonul textil sau bluzonul din piele, introdusă în pantaloni/fustă, în interiorul sau în afara cazărmii, după caz.
    (2) În situaţia în care cămaşa cu epoleţi se poartă cu puloverul pentru oraş şi serviciu, purtarea cravatei nu este obligatorie.
    (3) Cămaşa cu epoleţi se poate purta fără veston, pulover pentru oraş şi serviciu sau bluzon textil/din piele, situaţie în care purtarea cravatei nu este obligatorie.
    (4) La cămaşa cu epoleţi, aplicarea însemnelor de grad/însemnelor de grad cu semne de şcolaritate se face numai în situaţia prevăzută la alin. (3).
    (5) Cămaşa cu epoleţi se poartă, indiferent de sezon, cu sau fără tricou alb cu mânecă scurtă pe dedesubt, încheiată la toţi nasturii, cu excepţia cazului în care nu se poartă cu cravată, situaţie în care primul nasture de la gât este descheiat.
    (6) Cămaşa cu epoleţi cu mânecă scurtă se poartă numai în sezonul cald.

    ART. 225
    (1) Cămaşa bluză se poartă peste pantaloni/fustă, descheiată la primul nasture.
    (2) La cămaşa bluză se poate purta pe dedesubt tricoul alb cu mânecă scurtă.

    ART. 226
    (1) Articolele de echipament confecţionate din ţesătură tip "PANAMA" se poartă la ordin, împreună cu tricoul alb cu mânecă scurtă/tricoul mânecă scurtă de marină, pentru personalul militar care are dreptul la acest articol de echipament potrivit normelor de echipare.
    (2) Bluza de la costumul de vară pentru oraş tip "PANAMA" se poartă peste pantaloni sau fustă.
    (3) La articolele de echipament prevăzute la alin. (1) sau la costumul alb cu guler marinăresc pentru vară, soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină poartă pantofii albi, şosetele albe şi cureaua albă.

    ART. 227
        Bluzonul alb se poartă de elevii colegiilor naţionale militare, în sezonul cald, în oraş sau la activităţi ordonate în cazarmă, împreună cu pantalonul bleumarin cu lampas de la costumul de vară pentru oraş.

    ART. 228
        Bluzonul bleumarin se poate purta de elevii colegiilor naţionale militare, în sezonul rece, în cazarmă/la clasă, împreună cu puloverul cu epoleţi pentru oraş şi pantalonul bleumarin cu lampas de la costumul de iarnă pentru oraş.

    ART. 229
    (1) La vestonul cu un rând de nasturi, ecusonul metalic nominal se poartă pe partea dreaptă, pe clapa buzunarului de la piept, central, la nivelul cusăturii de sus a acesteia.
    (2) La vestonul cu două rânduri de nasturi, ecusonul metalic nominal se poartă pe partea dreaptă a pieptului, central, la nivelul fantei buzunarului fals de pe pieptul stâng, sub insigna de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior.
    (3) La vestonul uniformei militare de oraş şi de clasă a studenţilor şi elevilor din instituţiile militare de învăţământ, se pot purta accesorii prevăzute de prezentul regulament şi alte accesorii onorifice prevăzute de regulamentele de ordine interioară ale instituţiilor militare de învăţământ.

    ART. 230
    (1) Vestonul de la costumul combat se poartă peste pantalon.
    (2) Personalul militar din forţele terestre, forţele aeriene, structurile de infanterie marină, precum şi cel participant la misiuni internaţionale poartă pantalonul introdus în bocancii combat, iar personalul militar din forţele navale, cu excepţia celui din structurile de infanterie marină şi cel confirmat în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, poartă pantalonul peste încălţăminte.

    ART. 231
    (1) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se poartă pe sub vestonul combat.
    (2) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat confecţionate în varianta cu guler tip cămaşă se pot purta fără vestonul combat cu aplicarea însemnelor de grad.
    (3) Tricourile cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat se poartă introduse în pantaloni.

    ART. 232
    (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă se aplică pe partea stângă, central, la 4 cm mai jos de cusătura umărului, la veston, bluzon, scurtă.
    (2) Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se aplică pe mâneca stângă la 2 cm sub ecusonul brodat tricolor pentru mânecă, la veston, bluzon, scurtă.
    (3) Ecusoanele prevăzute la alin. (1) şi (2) se pot aplica şi pe mâneca dreaptă, la ordin.

    ART. 233
    (1) Se interzice:
    a) executarea de modificări în croiala articolelor de echipament;
    b) purtarea combinată a articolelor de echipament pentru sezonul cald cu cele pentru sezonul rece;
    c) purtarea combinată a articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare, altfel decât este descrisă de prezentul regulament;
    d) purtarea uniformei militare necălcate, neîntreţinute sau neajustate corespunzător;
    e) purtarea uniformei militare pe timpul executării concediului de odihnă pe teritoriul altor state;
    f) purtarea articolelor de echipament în alte culori, în alt format sau model decât cele prevăzute în prezentul regulament;
    g) purtarea gulerului ridicat la veston, bluzonul textil, bluzonul din piele, haina de piele, scurtă, pardesiu şi mantaua de ploaie;
    h) purtarea combinată a articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare cu articole de echipament civil;
    i) portul uniformelor militare şi/sau a elementelor componente ale acestora, specifice altor armate;
    j) portul uniformelor militare în situaţiile/activităţile care implică consumul de băuturi alcoolice, cu excepţia activităţilor oficiale, cum ar fi dineurile, recepţiile etc.;
    k) portul uniformelor militare în afara unităţilor fără articolele de coifură - şapcă, pălărie, capelă sau căciulă;
    l) transportul unor obiecte voluminoase, îmbrăcat în uniformă militară, în afara unităţilor militare;
    m) împrumutul sau înstrăinarea articolelor de echipament, ce intră în compunerea uniformelor militare.

    (2) La intrarea/ieşirea în/din unitate personalul Ministerului Apărării Naţionale poate purta uniforma militară potrivit prevederilor prezentului regulament.
    (3) La nivelul instituţiilor militare de învăţământ, orele de pregătire militară generală vor cuprinde şi cunoaşterea regulilor de port a uniformelor militare, în vederea respectării cu stricteţe a acestora de către elevi şi studenţi.

    ART. 234
    Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ANEXA 1

    la regulament
        Compunerea uniformei militare de gală

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şapcă de gală1 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Pardesiu de gală │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Fular de mătase │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Costum de gală │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Cămaşă de gală │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Papion2 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Brâu de mătase2 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Pantofi de gală │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Însemne de grad │ │ │
│9. │pentru aplicat pe│X │X │
│ │mânecă │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. ofiţerii femei poartă pălărie de gală
    2. poartă numai ofiţerii bărbaţi


    ANEXA 2

    la regulament
    Compunerea uniformei militare de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor
    din forţele terestre şi din forţele aeriene

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Căciulă │ │ │
│ │pentru oraş/ │ │ │
│ │serviciu/Căciulă │ │ │
│1. │pentru generali │- │X │
│ │şi colonei/ │ │ │
│ │comandori / Şapcă│ │ │
│ │de iarnă pentru │ │ │
│ │oraş şi serviciu1│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă pentru │ │ │
│ │serviciu/Bască / │ │ │
│2. │Şapcă de vară │X │- │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Haină din piele /│ │ │
│ │Pardesiu / Bluzon│ │ │
│3. │piele / Scurtă │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi din piele │X │- │
│ │necăptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Mănuşi din piele │- │X │
│ │căptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Manta de ploaie │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston de iarnă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│8. │serviciu/Bluzon │- │X │
│ │textil/Pulover │ │ │
│ │pentru oraş │ │ │
│ │şi serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston de vară │ │ │
│9. │pentru oraş şi │X │- │
│ │serviciu / Bluzon│ │ │
│ │textil │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon de iarnă│ │ │
│10. │pentru oraş şi │- │X │
│ │serviciu2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon de vară │ │ │
│11. │pentru oraş şi │X │- │
│ │serviciu2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Curea/Centură │X │X │
│ │pentru ceremonie3│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│13. │mânecă lungă/ │- │X │
│ │Cămaşă bluză │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│ │mânecă scurtă/ │ │ │
│14. │Cămaşă cu epoleţi│X │- │
│ │mânecă lungă/ │ │ │
│ │Cămaşă bluză │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Şosete5 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de iarnă/│ │ │
│18. │Ghete îmblănite/ │- │X │
│ │Ghete │ │ │
│ │neîmblănite6 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Pantofi de vară │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ac de cravată7 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Ecuson nominal │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│22. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│23. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă coifură │ │ │
│24. │pentru oraş şi │X │X │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Eghilet cu │ │ │
│25. │accesorii pentru │X │X │
│ │ceremonie3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│26. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│ │de grad pentru │ │ │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│27. │şi serviciu/ │X │X │
│ │Însemne de │ │ │
│ │grad pentru │ │ │
│ │aplicat pe mâneca│ │ │
│ │vestonului8 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│28. │Semne de armă9 │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. cadrele militare femei poartă pălărie
    2. cadrele militare femei pot purta şi fustă
    3. se poartă la ordin
    4. se poartă opţional
    5. cadrele militare femei poartă dresuri la fustă
    6. poartă numai cadrele militare care fac parte din arma aviaţie şi serviciul justiţie militară
    7. se poartă opţional
    8. poartă numai cadrele militare confirmate în arma aviaţie
    9. ofiţerii cu grade de generali şi cei confirmaţi în arma aviaţie sau care au specialitatea militară paraşutişti nu poartă semne de armă


    ANEXA 3

    la regulament
    Compunerea uniformei de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele navale,
    inclusiv a celor din structurile de infanterie marină, precum şi a celor confirmate în arma marină
    din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Căciulă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu/Şapcă cu│ │ │
│1. │coafe1/Căciulă │- │X │
│ │pentru │ │ │
│ │amirali şi │ │ │
│ │comandori │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă pentru │ │ │
│2. │serviciu/Bască/ │X │- │
│ │Şapcă cu coafe1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bluzon din piele/│ │ │
│ │Haină din piele/ │ │ │
│3. │Pardesiu/Scurtă │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi din piele │- │X │
│ │căptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│6. │necăptuşite/ │X │- │
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│ │albă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Manta de ploaie │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston/Bluzon │ │ │
│8. │textil/Pulover │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston/Bluzon │ │ │
│9. │textil/Bluză tip │X │- │
│ │"PANAMA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Pantalon2 │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon2/ │ │ │
│11. │Pantalon tip │X │- │
│ │"PANAMA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Curea/Centură │X │X │
│ │pentru ceremonie3│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Cămaşă cu epoleţi│- │X │
│ │cu mânecă lungă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă tip │ │ │
│ │"PANAMA" cu │ │ │
│14. │mânecă scurtă/ │X │- │
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│ │cu mânecă │ │ │
│ │scurtă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Ac de cravată5 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Şosete6 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Pantofi de iarnă/│- │X │
│ │Ghete îmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de vară/ │ │ │
│20. │Pantofi din piele│X │- │
│ │albă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Ecuson nominal │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│22. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│23. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│24. │Emblemă pentru │X │X │
│ │coifură │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Eghilet cu │ │ │
│25. │accesorii pentru │X │X │
│ │ceremonie3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│26. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│ │de grad pentru │ │ │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│27. │şi serviciu/ │X │X │
│ │Însemne de │ │ │
│ │grad pentru │ │ │
│ │aplicat pe mâneca│ │ │
│ │vestonului7 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│28. │Semne de armă8 │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. cadrele militare femei poartă pălărie
    2. cadrele militare femei pot purta şi fustă
    3. se poartă la ordin
    4. se poartă opţional
    5. se poartă opţional
    6. cadrele militare femei poartă dresuri la fustă
    7. poartă numai cadrele militare confirmate în arma marină
    8. nu poartă ofiţerii cu grade de amirali şi cei confirmaţi în arma marină


    ANEXA 4

    la regulament
    TABEL
    reprezentând culorile benzii de la şapcă/pălărie, a marginii suportului cu însemne de grad,
    a paspoalului pentru emblema pentru coifură şi grade, a marginii suportului petliţelor, a lampasului şi a vipuştii
    pentru ofiţerii cu grade de generali

┌────┬──────────────────────┬──────────┐
│Nr. │Categoria de ofiţeri │Culoarea │
│crt.│ │ │
├────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│1. │generali din forţele │roşu │
│ │terestre │ │
├────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│2. │generali din forţele │bleu │
│ │aeriene │ │
├────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│3. │generali care fac │vişiniu │
│ │parte din │ │
│ │serviciul medical │ │
├────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │Ofiţerii cu grade de │ │
│ │generali care fac │ │
│4. │parte din │bleumarin1│
│ │serviciul justiţie │ │
│ │militară │ │
└────┴──────────────────────┴──────────┘

        NOTĂ:
    1. marginea suportului cu însemne de grad şi a suportului petliţelor este de culoare aurie.


    ANEXA 5

    la regulament
    Tabel reprezentând culorile benzii de la şapcă/pălărie, a paspoalului pentru embleme,
    ale suportului cu însemne de grad, ale suportului pentru petliţe, precum şi descrierea semnelor de armă
     pentru ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii profesionişti,
    studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ, cu excepţia colegiilor naţionale militare

┌────┬───────────────────┬─────────┬─────────────────┐
│Nr. │Arma/Serviciul/ │ │ │
│crt.│Specialitatea │Culoarea │Semnul de armă │
│ │militară, după caz │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │Infanterie, │ │O grenadă │
│1. │Cercetare │roşu │explodând cu 12 │
│ │ │ │flăcări │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │verde tip│O monogramă cu │
│2. │Vânători de munte │vânători │litere "VM" din │
│ │ │de │crenguţe de brad │
│ │ │munte │ │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│3. │Paraşutişti │bleu │O paraşută │
│ │ │ │deschisă1 │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│4. │Tancuri │negru │Un tanc │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│5. │Artilerie şi │negru │Două ţevi de tun │
│ │rachete │ │încrucişate │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un pumnal │
│ │ │ │îndreptat în sus,│
│ │ │ │peste un trident │
│ │ │ │încrucişat │
│ │ │ │cu un fulger, │
│6. │Forţe pentru │verde │îndreptate spre │
│ │operaţii speciale │închis │stânga, toate │
│ │ │ │acestea peste │
│ │ │ │o paraşută │
│ │ │ │încadrată din │
│ │ │ │laterale de două │
│ │ │ │aripi │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O roată dinţată │
│ │ │ │având deasupra o │
│ │ │ │mină, în interior│
│7. │Geniu │negru │un │
│ │ │ │compas, iar în │
│ │ │ │partea de jos o │
│ │ │ │ancoră │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un scut având │
│ │Comunicaţii şi │ │ştanţat în │
│8. │informatică │negru │interior litera │
│ │ │ │"T" şi trei │
│ │ │ │fulgere laterale │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Semnul nucleului │
│ │Apărare chimică, │ │benzenic şi │
│ │bacteriologică, │ │simbolul │
│9. │radiologică şi │negru │radioactivităţii,│
│ │nucleară - CBRN │ │iar la partea de │
│ │ │ │jos o roată │
│ │ │ │dinţată │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│10. │Poliţie militară │oliv │Literele "P.M." │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Globul pământesc │
│ │ │ │cu meridiane şi │
│ │ │ │paralele, peste │
│ │ │ │care │
│ │ │ │este suprapus în │
│ │ │ │dreapta un vultur│
│ │ │ │cu aripile │
│ │Informaţii pentru │ │deschise │
│11. │apărare │negru │(surprins în │
│ │ │ │zbor), cu şarpele│
│ │ │ │în gheare şi în │
│ │ │ │partea │
│ │ │ │stângă o bufniţă │
│ │ │ │aşezată pe o │
│ │ │ │spadă poziţionată│
│ │ │ │"în │
│ │ │ │gardă" │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Sceptrul zeului │
│ │ │ │Mercur, aşezat │
│ │Stat major şi │ │peste o piele şi │
│ │conducere │ │două │
│ │logistică, │ │bobine, având în │
│12. │managementul │mov │partea de jos un │
│ │financiar-contabil,│ │pachet de │
│ │intendenţă, │ │bancnote │
│ │financiar, │ │înconjurat de │
│ │administraţie │ │două spice şi un │
│ │ │ │segment de roată │
│ │ │ │dinţată │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O roată dinţată │
│13. │Construcţii │negru │având litera "T" │
│ │ │ │la mijloc │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│14. │Ingineri │negru │O roată dinţată │
│ │ │ │şi un compas │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O roată dinţată │
│15. │Subingineri │negru │cu o bară │
│ │ │ │orizontală şi un │
│ │ │ │compas │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O roată de cale │
│16. │Căi ferate │negru │ferată cu două │
│ │ │ │aripi │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Conturul României│
│17. │Topogeodezie │negru │caroiat şi un │
│ │ │ │teodolit │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O anvelopă cu 2 │
│18. │Auto │negru │ciocane │
│ │ │ │încrucişate │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│19. │Muzici militare │roşu │O liră │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un şarpe în jurul│
│20. │Medical │vişiniu │unei fascii │
│ │ │ │terminată cu o │
│ │ │ │oglindă │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│21. │Sanitar-Veterinar │vişiniu │Un şarpe în jurul│
│ │ │ │unei fascii │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Un scut care are │
│ │ │ │în interior o │
│ │Jurnalism şi │ │filă de ziar pe │
│22. │relaţii publice │roşu │care sunt │
│ │ │ │aşezate un │
│ │ │ │microfon şi un │
│ │ │ │stilou │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│23. │Culte │negru │O cruce │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│24. │Educaţie fizică │roşu │Un discobol │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│25. │Aviaţie │bleu │Un vultur cu │
│ │ │ │aripile deschise1│
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Două rachete şi │
│ │ │ │un tun suprapuse │
│ │ │ │pe un ecran cu │
│ │ │ │două │
│ │ │ │cercuri │
│ │Rachete şi │ │concentrice, │
│26. │artilerie │bleu │rachetele │
│ │antiaeriană │ │încrucişate la 90│
│ │ │ │grade, │
│ │ │ │iar tunul pe │
│ │ │ │diametrul │
│ │ │ │ecranului, pe │
│ │ │ │verticală │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Două aripi având │
│ │ │ │în mijloc 3 │
│27. │Radiolocaţie │bleu │cercuri │
│ │ │ │concentrice, un │
│ │ │ │avion şi 4 │
│ │ │ │fulgere laterale │
├────┼───────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │O sabie aplicată │
│ │ │ │pe o balanţă │
│28. │Justiţie militară │bleumarin│înconjurată de │
│ │ │ │frunze de │
│ │ │ │laur │
└────┴───────────────────┴─────────┴─────────────────┘

        NOTĂ:
    1. Ofiţerii nu poartă semne de armă


    ANEXA 6

    la regulament
        Compunerea uniformei militare combat a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Capelă combat1/ │- │X │
│ │Bască1/Fes combat│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat1/ │ │ │
│2. │Bască1/Pălărie │X │- │
│ │combat2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│4. │căptuşite3/ │X │X │
│ │necăptuşite3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston combat / │ │ │
│5. │Pulover polar │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Veston combat │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Combinezon │X │X │
│ │combat4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│9. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Vestă tactică │X │X │
│ │multifuncţională │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Lenjerie termică │- │X │
│ │ignifugă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Tricou mânecă │ │ │
│13. │lungă combat/ │- │X │
│ │Tricou mânecă │ │ │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box5/ │ │ │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru vânători │ │ │
│16. │de munte6/ │- │X │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │paraşutişti7/ │ │ │
│ │Ghete pentru │ │ │
│ │marină8 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│17. │din piele │X │- │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson brodat │X │X │
│ │"ROMÂNIA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│23. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă de către cadrele militare în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare.
    2. poartă numai cadrele militare care participă la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U., O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională
    3. se poartă la ordin
    4. poartă numai cadrele militare din forţele navale
    5. nu poartă cadrele militare încadrate în unităţile militare de vânători de munte şi paraşutişti
    6. poartă numai cadrele militare din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi cele din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000
    7. poartă numai cadrele militare care au specialitatea militară paraşutişti
    8. poartă numai cadrele militare ambarcate


    ANEXA nr. 7

    la regulament
    Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii şi elevii din instituţiile militare
    de învăţământ ale forţelor terestre şi ale forţelor aeriene cu duratele de şcolarizare de 1 an sau de 2 ani

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Şapcă pentru oraş│- │X │
│ │/Căciulă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bonetă/Şapcă │X │- │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi tricotate │- │X │
│ │din lână │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Manta de ploaie │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Veston/Bluzon1 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Pantalon2 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Cămaşă cu epoleţi│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pulover cu │ │ │
│11. │epoleţi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Şosete3 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Pantofi │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ghete │ │ │
│15. │neîmblănite1/ │- │X │
│ │Pantofi │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│16. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│17. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă coifură │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│19. │clasă/ Emblemă │X │X │
│ │coifură pentru │ │ │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│21. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│ │şi clasă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Semne de armă │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. poartă doar studenţii
    2. studentele şi elevele pot purta şi fustă
    3. studentele şi elevele poartă dresuri la fustă


    ANEXA 8

    la regulament
    Compunerea uniformei militare de oraş şi de clasă pentru studenţii
    din Academia Forţelor Navale şi elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Căciulă/Şapcă cu │- │X │
│ │coafe │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă/Beretă cu │ │ │
│2. │coafe/Şapcă cu │X │- │
│ │coafe │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi tricotate │- │X │
│ │din lână │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Manta de ploaie │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston/Pulover cu│ │ │
│7. │epoleţi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Veston/Bluză tip │X │- │
│ │"Panama" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Pantalon1 │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon1/ │ │ │
│10. │Pantalon tip │X │- │
│ │"PANAMA"2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│12. │/Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│ │/Cămaşă albă tip │ │ │
│13. │"PANAMA" cu │X │- │
│ │mânecă scurtă/ │ │ │
│ │Tricou mânecă │ │ │
│ │scurtă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Şosete4 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Pantofi/Ghete │- │X │
│ │neîmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Pantofi albi/ │X │- │
│ │Pantofi │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ghete neîmblănite│- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă pentru │ │ │
│23. │coifură pentru │X │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│24. │Petliţe cu suport│X │X │
│ │(ancoriţe) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suporţi cu │ │ │
│ │însemne de grad │ │ │
│ │pentru uniforma │ │ │
│25. │de oraş şi clasă/│X │X │
│ │Suport însemne │ │ │
│ │de grad cu semne │ │ │
│ │şcolaritate │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. studentele şi elevele pot purta şi fustă
    2. studentele pot purta şi fustă
    3. se poartă opţional
    4. studentele şi elevele poartă dresuri la fustă


    ANEXA 9

    la regulament
    Compunerea uniformei militare combat a studenţilor şi elevilor din
    instituţiile militare de învăţământ cu duratele de şcolarizare de 1 an sau de 2 ani

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Capelă combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Veston combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Mănuşi combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│10. │din piele box/ │X │X │
│ │Ghete pentru │ │ │
│ │marină1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Ecuson brodat │X │X │
│ │"ROMÂNIA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│13. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│14. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│16. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTĂ:
    1. se folosesc la activităţi la bordul navelor de către studenţii din Academia Forţelor Navale şi elevii din Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale


    ANEXA 10

    la regulament
    Compunerea uniformei pentru oraş şi clasă a
    elevilor colegiilor naţionale militare liceale

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Bască bleumarin/ │- │X │
│ │Căciulă neagră │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bască albă │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi tricotate │- │X │
│ │din lână │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Manta de ploaie │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston/Pulover cu│ │ │
│7. │epoleţi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Bluzon/Bluzon alb│X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Pantalon1 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă cu │ │ │
│ │epoleţi cu mânecă│ │ │
│11. │lungă/Cămaşă bleu│- │X │
│ │cu epoleţi cu │ │ │
│ │mânecă │ │ │
│ │lungă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă cu │ │ │
│ │epoleţi cu mânecă│ │ │
│12. │scurtă/Cămaşă │X │- │
│ │bleu cu epoleţi │ │ │
│ │cu mânecă │ │ │
│ │scurtă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Şosete3/Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Pantofi/Ghete │- │X │
│ │neîmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Pantofi │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│18. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│19. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Emblemă coifură │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Suport cu însemne│X │X │
│ │de grad │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Petliţe cu suport│- │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. elevele pot purta şi fustă
    2. se poartă opţional
    3. elevele poartă dresuri la fustă


    ANEXA 11

    la regulament
    Compunerea uniformei militare de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti
    din forţele terestre, din forţele aeriene şi din infanteria marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Bască/Căciulă │- │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bonetă/Bască │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi tricotate │ │ │
│5. │din lână/Mănuşi │- │X │
│ │tricotate albe1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Mănuşi tricotate │X │- │
│ │albe1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Costum pentru │X │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Cămaşă cu epoleţi│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Şosete3 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Pantofi pentru │X │- │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ghete îmblănite/ │ │ │
│14. │Pantofi pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│15. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat pt.│ │ │
│16. │mânecă specific │X │X │
│ │unităţii/ │ │ │
│ │instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Emblemă coifură │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│20. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma de oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Semne de armă │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă la activităţi specifice, conform prevederilor normei de echipare nr. 6
    2. se poartă opţional
    3. soldaţii şi gradaţii profesionişti femei poartă dresuri la fustă


    ANEXA 12

    la regulament
    Compunerea uniformei militare de oraş pentru
    soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Beretă cu │ │ │
│1. │coafe1/Căciulă │- │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Bonetă/Bască/ │X │- │
│ │Beretă cu coafe1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Căciulă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum pentru │ │ │
│ │oraş/Costum alb │ │ │
│4. │cu guler │X │- │
│ │marinăresc pentru│ │ │
│ │vară │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Costum pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Scurtă pentru │- │X │
│ │oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi tricotate │ │ │
│7. │din lână/Mănuşi │- │X │
│ │tricotate albe2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Mănuşi tricotate │X │- │
│ │albe2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Fular din lână │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Curea │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│11. │/Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│12. │/Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă de marină │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Tricou alb cu │X │- │
│ │mânecă scurtă3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Şosete4 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Pantofi/Ghete │- │X │
│ │îmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Pantofi/Pantofi │X │- │
│ │albi1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│18. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│19. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Ecuson metalic │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Emblemă coifură │X │X │
│ │pentru oraş │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Petliţe cu suport│X │X │
│ │(ancoriţe) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│23. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma de oraş │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă la costumul alb cu guler marinăresc pentru vară
    2. se poartă la ceremonii
    3. se poartă opţional
    4. soldaţii şi gradaţii profesionişti femei poartă dresuri la fustă


    ANEXA 13

    la regulament
    Compunerea uniformei militare combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti din forţele terestre,
    forţele aeriene, structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale,
    stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale,
    precum şi a celor care fac parte din arma marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│1. │Capelă combat1/ │- │X │
│ │Bască1/Fes combat│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat1/ │ │ │
│2. │Bască1/Pălărie │X │- │
│ │combat2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston combat/ │ │ │
│3. │Pulover polar │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Veston combat │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Combinezon │X │X │
│ │combat3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│8. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Mănuşi tactice │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Vestă tactică │X │X │
│ │multifuncţională │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Tricou mânecă │ │ │
│11. │lungă combat / │X │X │
│ │Tricou mânecă │ │ │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Lenjerie termică │- │X │
│ │ignifugă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box4/ │ │ │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru vânători │ │ │
│15. │de munte5/ │- │X │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │paraşutişti6/ │ │ │
│ │Ghete de marină7 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│16. │din piele │X │- │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson brodat │X │X │
│ │"ROMÂNIA" │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│19. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport însemne de│ │ │
│22. │grad uniforma │X │X │
│ │combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

        NOTE:
    1. se poartă de către soldaţii şi gradaţii profesionişti în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare
    2. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care participă la misiuni internaţionale în teatre de operaţii
    3. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină
    4. nu poartă soldaţii şi gradaţii profesionişti încadraţi în unităţile militare de vânători de munte sau care au specialitatea militară paraşutist
    5. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi cei din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1000 m
    6. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutist sau aeronavigant
    7. poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti ambarcaţi


    ANEXA 14

    la regulament
    Modul în care se poartă accesoriile la
    vestonul din compunerea uniformei de oraş şi serviciu a cadrelor militare
 (a se vedea imaginea asociată)
        LEGENDĂ:
        1 - Insigna de absolvent al unei forme de învăţământ universitare şi insigna de absolvire a Colegiului Naţional de Apărare;
        2 - Ecusonul nominal;
        3 - Insigna de absolvent al cursurilor post-academice şi postuniversitare româneşti;
        4 - Bareta/barete şi/sau insigna/insigne simbol metalică/metalice reprezentând decoraţia/decoraţiile şi/sau distincţia/distincţiile militară/militare primită/primite (de la stânga la dreapta şi de sus în jos, până la 6 pe un rând);
        5 - Insigna de absolvent al cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale prin cursuri cu durata mai mare de două luni;
        6 - Insigna corespunzătoare titlului de specialist de clasă;
        7 - Insigna comemorativă (se poartă doar în ziua în care a avut loc evenimentul);
        8 - Ecuson brodat tricolor pentru mânecă;
        9 - Insigna de doctor în ştiinţe;
        10 - Insigna specifică structurii militare în care este încadrat;
        11 - Ecuson brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei.


                                           -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016