Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 4 decembrie 2008  de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 4 decembrie 2008 de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 852 din 18 decembrie 2008

PARTEA I
Rolul şi funcţiile Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV)

ART. 1
Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, denumit în continuare ONDOV, este organizat şi funcţioneazã potrivit prevederilor art. 35, 41, 42 şi 43 din Legea viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicatã, şi ale prevederilor art. 65 şi 111 din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.134/2002 .
ART. 2
ONDOV este instituţie publicã cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare Ministerul Agriculturii, sub coordonarea secretarului de stat pentru agriculturã.
ART. 3
ONDOV funcţioneazã în vederea îndeplinirii atribuţiilor legate de orientarea activitãţilor din domeniul viticulturii şi vinificaţiei, precum şi pentru îndrumarea şi controlul tehnic de specialitate în realizarea producţiei vitivinicole.
ART. 4
Sursele de finanţare ale ONDOV provin integral din venituri proprii şi se utilizeazã pentru finanţarea activitãţii acestuia, potrivit bugetului sãu de venituri şi cheltuieli, aprobat anual de cãtre ordonatorul principal de credite.

PARTEA a II-a
Structura de organizare a ONDOV

ART. 5
Structura de organizare a ONDOV se constituie din compartimente care funcţioneazã la nivel central şi din inspectorate teritoriale care funcţioneazã în regiuni viticole stabilite conform legii şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, denumit în continuare ministrul agriculturii.

PARTEA a III-a
Conducerea ONDOV

ART. 6
(1) Conducerea ONDOV se exercitã de cãtre directorul general.
(2) Directorul general reprezintã ONDOV în raporturile cu Ministerul Agriculturii, cu celelalte instituţii similare, cu alte autoritãţi publice şi organizaţii, cu persoane juridice şi fizice din ţarã sau din strãinãtate, precum şi în justiţie.
(3) Directorul general coordoneazã activitatea serviciilor, compartimentelor şi birourilor din subordine şi îndeplineşte atribuţiile prevãzute de <>Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile ulterioare, în calitate de ordonator de credite.
(4) În exercitarea atribuţiilor sale, directorul general emite decizii şi instrucţiuni, în condiţiile legii.
(5) În cazul în care, din diverse motive, directorul general nu poate exercita atribuţiile curente, acesta desemneazã prin decizie un alt angajat al ONDOV care sã exercite aceste atribuţii, înştiinţându-l pe ministrul agriculturii despre aceasta.
ART. 7
(1) Şefii de servicii, compartimente şi birouri, precum şi toţi angajaţii ONDOV exercitã atribuţiile delegate de cãtre directorul general prin decizie sau fişa postului.
(2) Rãspunderile şi atribuţiile angajaţilor ONDOV se stabilesc prin contracte individuale de muncã încheiate cu conducerea instituţiei.
ART. 8
(1) Directorul general, numit în condiţiile legii, se subordoneazã ministrului agriculturii şi are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã stabilitatea funcţionãrii ONDOV, continuitatea conducerii şi realizarea legãturilor funcţionale dintre structurile instituţiei;
b) coordoneazã buna funcţionare a compartimentelor şi activitãţilor cu caracter funcţional din cadrul instituţiei;
c) colaboreazã cu secretarii generali şi cu direcţiile şi compartimentele de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii în probleme de interes comun;
d) urmãreşte şi asigurã finalizarea actelor normative aprobate de Ministerul Agriculturii, care au fost iniţiate de ONDOV;
e) monitorizeazã şi controleazã elaborarea raportãrilor periodice, prevãzute de reglementãrile în vigoare;
f) coordoneazã întregul personal al ONDOV, activitatea de elaborare a politicilor de personal şi principiile directoare pentru managementul de personal din cadrul compartimentelor;
g) asigurã structura optimã a ONDOV, pe baza atribuţiilor şi responsabilitãţilor stabilite prin actul normativ de organizare şi funcţionare;
h) coordoneazã activitatea privind reprezentarea ONDOV şi a unitãţilor subordonate în contencios;
i) coordoneazã evaluarea şi pregãtirea personalului ONDOV;
j) coordoneazã aplicarea legislaţiei de salarizare a personalului ONDOV;
k) coordoneazã activitatea de elaborare şi execuţie a bugetului ONDOV;
l) coordoneazã activitatea de elaborare a documentaţiei necesare alocãrii de capital;
m) coordoneazã activitatea financiar-contabilã şi activitatea de monitorizare a bugetelor unitãţilor subordonate ONDOV;
n) coordoneazã activitatea de întreţinere şi reparaţii, de evidenţã, gestiune şi mijloace logistice;
o) îndeplineşte şi alte atribuţii încredinţate de ministrul agriculturii.
(2) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, directorul general al ONDOV are dreptul sã solicite informaţii de la direcţii, precum şi de la celelalte compartimente din structura Ministerului Agriculturii.

PARTEA a IV-a
Atribuţiile şi relaţiile funcţionale existente în structura de organizare a ONDOV

ART. 9
(1) Potrivit organigramei aprobate prin ordin, structura de organizare a ONDOV cuprinde:
- Compartimentul consilieri;
- Compartimentul audit;
- Compartimentul financiar-contabilitate;
- Compartimentul achiziţii;
- Compartimentul juridic-administrativ;
- Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã;
- Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa;
- Serviciul viticulturã-vinificaţie.
(2) Atribuţiile prevãzute în prezentul regulament vor fi completate cu cele prevãzute de actele normative în vigoare şi de conducerea ONDOV, în limita competenţelor.

CAP. I
Compartimentul consilieri

ART. 10
(1) Compartimentul consilieri se aflã în subordinea directã a directorului general, de la care primeşte sarcini şi pe care îl informeazã despre realizarea acestora.
(2) Consilierii, în raport cu domeniile de activitate care li s-au repartizat, au urmãtoarele responsabilitãţi:
a) sã analizeze, sã verifice şi sã îl informeze pe directorul general, în timp util, în legãturã cu caracterul legal, eficienţa şi oportunitãţile activitãţii instituţiei sau, dupã caz, despre nerespectarea acestor deziderate;
b) sã asigure, printr-o colaborare sistematicã cu compartimentele din componenţa structurii organizatorice a ONDOV şi cu alte organe ale administraţiei publice, în timp util, necesarul minim de informaţii, astfel încât sã poatã lua decizia în mod corect, rapid şi eficient;
c) sã prezinte interlocutorilor punctul de vedere al directorului general, în limitele stabilite de acesta, în legãturã cu problematica de soluţionat, solicitând colaborarea factorilor autorizaţi.
(3) Potrivit domeniilor de activitate care le-au fost repartizate de cãtre directorul general, consilierii au urmãtoarele atribuţii principale:
a) efectueazã sau/şi participã, în limitele mandatului dat de directorul general, împreunã cu factorii autorizaţi, la efectuarea unor analize complexe, a unor activitãţi din domeniile de activitate ale ONDOV, urmãrind ca lucrarea sã evidenţieze elementele concrete solicitate de demnitar, în concordanţã cu realitatea şi normele legale din domeniu;
b) participã şi, dupã caz, prezintã puncte de vedere la şedinţele la care participã ONDOV şi contribuie la elaborarea proiectelor de acte normative iniţiate de ONDOV;
c) participã la analiza materialelor transmise cãtre ONDOV, formulând obiecţii sau propuneri, împreunã cu celelalte compartimente din componenţa structurii ONDOV, în domeniile de activitate în care li s-au stabilit rãspunderi de cãtre directorul general;
d) urmãresc, în domeniile de activitate în care li s-au stabilit rãspunderi, elaborarea documentaţiilor dispuse de directorul general ca urmare a solicitãrilor Ministerului Agriculturii;
e) executã şi alte sarcini, stabilite expres de cãtre directorul general în subordinea cãruia îşi desfãşoarã activitatea;
f) sprijinã activitatea Serviciului viticulturã-vinificaţie şi a inspectoratelor teritoriale;
g) în realizarea atribuţiilor şi sarcinilor ce le revin, au dreptul sã solicite de la compartimentele ONDOV, în limitele mandatului dat, documente, date şi informaţii, precum şi sprijinul autorizat al specialiştilor.

CAP. II
Compartimentul audit

ART. 11
(1) Compartimentul audit din cadrul ONDOV este organizat conform prevederilor <>Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ca un compartiment funcţional, în subordinea directã şi nemijlocitã a directorului general al ONDOV.
(2) Rãspunderea pentru asigurarea cadrului organizatoric şi funcţional necesar desfãşurãrii activitãţii de audit public intern revine conducerii instituţiei publice, conform prevederilor art. 3 alin. (1) şi <>art. 9 lit. a) din Legea nr. 672/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Conducãtorul Compartimentului audit este responsabil pentru organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de audit şi pentru asigurarea condiţiilor necesare pregãtirii profesionale a auditorilor, conform prevederilor art. 10 alin. (3) şi <>art. 19 alin. (7) din Legea nr. 672/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Auditul public intern este definit prin lege ca activitate funcţional independentã, care dã asigurãri şi consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor şi cheltuielilor publice, ajutã entitatea publicã sã îşi îndeplineascã obiectivele printr-o abordare sistematicã şi metodicã, evalueazã şi îmbunãtãţeşte eficienţa şi eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului şi a proceselor de administrare.
(5) Auditul public intern trebuie sã sprijine conducãtorul entitãţii publice în identificarea şi evaluarea riscurilor semnificative. Prin evaluarea periodicã a eficienţei şi eficacitãţii sistemului de control intern, auditul public intern ajutã entitatea publicã sã îşi menţinã un sistem de control intern adecvat.
ART. 12
Auditul public intern se exercitã asupra tuturor activitãţilor desfãşurate de ONDOV, inclusiv asupra unitãţilor care funcţioneazã în subordinea ONDOV, cu privire la formarea şi utilizarea fondurilor publice şi la administrarea patrimoniului public, precum şi la utilizarea fondurilor externe.
ART. 13
În realizarea misiunilor de audit public intern vor fi atraşi şi alţi specialişti sau alte persoane calificate din interiorul instituţiei sau din afarã, conform prevederilor legale.
ART. 14
Compartimentul audit auditeazã cel puţin o datã la 3 ani, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
a) angajamentele bugetare şi legale din care derivã direct sau indirect obligaţii de platã, inclusiv fondurile comunitare şi alte fonduri externe;
b) plãţile asumate prin angajamente bugetare şi legale, inclusiv fondurile comunitare şi alte fonduri externe;
c) vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului ori al unitãţilor administrativteritoriale;
d) concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale;
e) constituirea veniturilor publice, respectiv modul de autorizare şi stabilire a titlurilor de creanţã, precum şi a facilitãţilor acordate la încasarea acestora;
f) alocarea creditelor bugetare;
g) sistemul contabil şi fiabilitatea acestuia;
h) sistemul de luare a deciziilor;
i) sistemul de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme;
j) sistemele informatice.
ART. 15
Compartimentul audit îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) este organizat şi funcţioneazã respectând standardele şi procedurile naţionale şi internaţionale de audit, precum şi prevederile legislaţiei naţionale şi ale reglementãrilor Uniunii Europene;
b) realizeazã misiuni de audit pentru a da asigurare cu privire la realitatea şi corectitudinea operaţiunilor finanţate din fonduri naţionale şi externe;
c) pe baza analizei riscurilor, a criteriilor-semnal, a sugestiilor directorului general, precum şi a prevederilor normelor şi reglementãrilor specifice, întocmeşte şi supune spre aprobare planul anual de audit, pânã la data de 30 noiembrie, pentru anul urmãtor, împreunã cu referatul de justificare, întocmit conform prevederilor legale;
d) propune modificarea planului de audit ori de câte ori analiza riscurilor motiveazã acest lucru sau conducerea Ministerului Agriculturii dispune efectuarea unor misiuni de audit neprevãzute în planul iniţial aprobat, prin renunţarea la unele misiuni cu riscuri mai reduse incluse în plan;
e) transmite cãtre unitãţile din structura organizatoricã a ONDOV tematici sau obiective de audit, pe care acestea au obligaţia sã le execute;
f) formuleazã propuneri pentru întocmirea programului de asigurare şi îmbunãtãţire a calitãţii activitãţii de audit la nivelul compartimentului;
g) exercitã misiuni de audit public intern, conform planurilor aprobate la nivelul ONDOV, pentru a evalua dacã sistemele de management financiar şi control intern ale entitãţii publice sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţã şi eficacitate;
h) face recomandãri de îmbunãtãţire a eficienţei, eficacitãţii şi economicitãţii utilizãrii fondurilor naţionale şi fondurilor comunitare;
i) elaboreazã şi actualizeazã ghidurile practice de audit;
j) asigurã îndrumarea metodologicã şi perfectionarea pregãtirii profesionale a auditorilor, conform legislaţiei în vigoare;
k) în cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, raporteazã imediat directorului general, în termen de 3 zile;
l) elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern;
m) monitorizeazã modul de implementare a misiunilor şi recomandãrilor prevãzute prin rapoartele de audit şi raporteazã asupra lor;
n) informeazã directorul general despre recomandãrile neînsuşite de cãtre compartimentele ONDOV, precum şi despre consecinţele acestora.

CAP. III
Compartimentul financiar-contabilitate

ART. 16
Compartimentul financiar-contabilitate are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) întocmeşte proiectul bugetului ONDOV, în colaborare cu unitãţile subordonate ONDOV, având în vedere numãrul de personal, cheltuielile materiale necesare desfãşurãrii activitãţii, cheltuielile de capital, sumele pentru susţinerea financiarã a producãtorilor agricoli, în funcţie de actele normative în vigoare;
b) întocmeşte proiectele de rectificare a bugetului ONDOV;
c) urmãreşte execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pentru activitatea proprie şi organizeazã evidenţa angajamentelor bugetare şi legale pentru activitatea proprie;
d) dupã aprobarea legii anuale a bugetului de stat, repartizeazã bugetul ONDOV pe unitãţile subordonate şi întocmeşte proiectele de rectificare a bugetului ONDOV, ori de câte ori se produce rectificarea bugetului pe unitãţile subordonate;
e) repartizeazã lunar creditele bugetare pe unitãţile subordonate, pe categorii de cheltuieli, în care scop întocmeşte deschiderile de credite bugetare;
f) cuprinde în deschiderile de credite sumele necesare acoperirii cheltuielilor de personal şi cheltuielilor materiale, investiţii şi subvenţii aprobate prin actele normative în vigoare;
g) supune spre aprobare reprezentanţilor controlului delegat şi apoi ordonatorului principal de credite toate documentele de repartizare a creditelor bugetare, de virãri de credite conform <>Legii nr. 500/2002 , cu modificãrile ulterioare, a transferurilor şi împrumuturilor;
h) realizeazã alocãrile financiare din fonduri speciale, conform actelor normative în vigoare, şi ţine evidenţa extracontabilã a repartizãrilor de credite;
i) elaboreazã, centralizeazã şi verificã situaţiile financiare trimestriale şi anuale şi anexele acestora ale ONDOV şi ale unitãţilor subordonate;
j) organizeazã şi asigurã buna desfãşurare a activitãţii financiare a ONDOV şi organizeazã controlul financiar preventiv propriu;
k) întocmeşte statele de platã a salariaţilor şi a altor categorii de personal, pentru personalul din aparatul propriu al ONDOV, rãspunde de corectitudinea datelor înscrise în acestea, executã deciziile de reţinere sau imputare, urmãreşte recuperarea pagubelor;
l) întocmeşte situaţia privind monitorizarea cheltuielilor de personal, pentru personalul din aparatul propriu;
m) verificã şi rãspunde de corectitudinea întocmirii actelor justificative de încasãri şi plãţi ce se efectueazã prin conturile curente sau prin casieria proprie;
n) verificã deconturile de cheltuieli prezentate de titulari şi urmãreşte încadrarea în prevederile bugetare a cheltuielilor privind deplasãrile interne şi externe;
o) efectueazã plãţile generate de cheltuielile curente, încaseazã veniturile obţinute conform legii şi întocmeşte, verificã şi avizeazã documentaţia privind plãţile efectuate;
p) întocmeşte lunar, trimestrial şi anual situaţiile statistice prevãzute de lege;
q) organizeazã casieria ONDOV;
r) urmãreşte recuperarea cheltuielilor efectuate pentru unitãţile aflate în subordinea ONDOV;
s) organizeazã şi asigurã desfãşurarea în condiţiile legii a evidenţei contabile şi rãspunde de ţinerea corectã şi la zi a evidenţei contabile, în conformitate cu planul de conturi şi cu normele metodologice de aplicare a acestuia;
t) organizeazã, potrivit prevederilor legale, efectuarea inventarierii valorilor materiale şi bãneşti;
u) efectueazã controlul gestionar pentru gestiunile proprii;
v) propune scoaterea din uz şi casarea unor bunuri din gestiunea proprie;
w) ţine evidenţa analiticã şi întocmeşte balanţele analitice, în conformitate cu planul de conturi;
x) întocmeşte balanţele de verificare lunare şi situaţiile financiare trimestriale şi anuale, conform prevederilor legale;
y) rãspunde de corectitudinea datelor înscrise în documentele şi situaţiile contabile.
ART. 17
În ceea ce priveşte salarizarea, Compartimentul financiar-contabilitate are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã, asigurã şi urmãreşte aplicarea legislaţiei muncii privind drepturile salariale prevãzute de actele normative în vigoare ale personalului contractual din aparatul propriu al ONDOV;
b) asigurã estimarea fondului de salarii anual în vederea fundamentãrii propunerilor de buget la titlul "Cheltuieli de personal" şi a rectificãrilor acestuia pentru aparatul propriu, urmãreşte încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget;
c) asigurã întocmirea şi monitorizarea lunarã a fondului de salarii şi cheltuielilor de personal, urmãrind încadrarea în sumele aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli;
d) întocmeşte statul de funcţii şi statul de personal ale ONDOV şi le supune spre aprobare, cu încadrarea în fondul de salarii aferent şi cu repartizarea pe luni a cheltuielilor de personal conform bugetului aprobat;
e) stabileşte salariul personalului numit în funcţii de conducere sau de execuţie din aparatul propriu;
f) întocmeşte situaţii legate de premierea personalului, conform reglementãrilor în vigoare;
g) întocmeşte documentaţia necesarã pentru acordarea orelor suplimentare;
h) coordoneazã activitatea de întocmire a propunerilor de buget în ceea ce priveşte cheltuielile de personal;
i) verificã, coordoneazã şi îndrumã controlul privind aplicarea legislaţiei muncii;
j) introduce modificãri în buget ori de câte ori au loc suplimentãri sau reduceri ale numãrului de posturi;
k) întreţine nomenclatoarele de: posturi, funcţii de conducere şi de execuţie, în concordanţã cu modificãrile legislative privind structura organizatoricã a ONDOV şi salarizarea angajaţilor din instituţiile publice cu venituri integral extrabugetare;
l) elaboreazã rapoarte periodice prin prelucrarea informaţiilor din baza de date: stat de funcţii, stat nominal de personal, încadrare, lista posturilor vacante, lista angajaţilor cu funcţii de conducere, situaţia ocupãrii posturilor pe compartimente;
m) rãspunde la sesizãri şi reclamaţii în domeniul drepturilor salariale, primite de la persoane fizice şi juridice;
n) îndeplineşte orice alte sarcini în domeniu, prevãzute de legislaţia de specialitate sau dispuse de directorul general al ONDOV.
ART. 18
Compartimentul financiar-contabilitate este condus de cãtre un contabil-şef.

CAP. IV
Compartimentul achiziţii

ART. 19
Compartimentul achiziţii are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) analizeazã, fundamenteazã şi centralizeazã, pe baza propunerilor transmise de compartimentele ONDOV, Programul anual de investiţii şi volumul cheltuielilor pentru reparaţii capitale la obiectivele de investiţii ale ONDOV, pe care îl supune aprobãrii conducerii instituţiei;
b) elaboreazã sau participã prin reprezentanţi la elaborarea documentaţiilor pentru organizarea şi derularea procedurilor de achiziţii publice de produse, servicii sau lucrãri, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publicã din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale tuturor celorlalte acte normative ce reglementeazã activitatea de achiziţii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) elaboreazã procedurile proprii privind achiziţiile pentru care nu se aplicã actele normative menţionate mai sus;
d) întocmeşte şi actualizeazã propria bazã de date cu operatorii economici, persoane fizice şi juridice, societãţi comerciale, furnizori de produse, prestatori de servicii, executanţi de lucrãri etc.;
e) fundamenteazã şi susţine propunerile de finanţare pentru lucrãrile de execuţie, achiziţii de echipamente, instalaţii, utilaje şi alte dotãri independente, urmãreşte respectarea şi încadrarea în valorile aprobate, fundamenteazã şi justificã necesitatea suplimentãrii acestora;
f) analizeazã propunerile de lucrãri şi achiziţiile de utilaje, echipamente şi dotãri incluse în volumul cheltuielilor de capital aprobat şi propune alocarea fondurilor necesare;
g) participã la transmiterea datelor şi modificãrilor apãrute în legislaţie, cu prelucrarea de rigoare în specificul activitãţii de investiţii;
h) participã în comisiile de elaborare a documentaţiilor de atribuire, comisiile de conciliere şi soluţionare a contestaţiilor şi în comisiile de evaluare a ofertelor;
i) elaboreazã şi transmite situaţiile şi raportãrile privind achiziţiile, solicitate de alte instituţii, conform legii.

CAP. V
Compartimentul juridic-administrativ

ART. 20
Compartimentul juridic-administrativ are urmãtoarele atribuţii cu specific juridic:
a) colaboreazã cu specialiştii compartimentelor independente din cadrul ONDOV şi cu specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii şi organizaţiilor profesionale şi interprofesionale din domeniu, pentru definitivarea proiectelor de ordine şi instrucţiuni ale ministrului agriculturii pentru ca acestea sã respecte normele de tehnicã legislativã prevãzute de <>Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnicã legislativã pentru elaborarea actelor normative, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.226/2007 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente în vederea adoptãrii/aprobãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) întocmeşte mapa şedinţelor pentru directorul general, colaborând în acest sens cu unitãţile implicate;
c) întocmeşte orice alte documente privind activitatea legislativã în domeniul vitivinicol;
d) definitiveazã, împreunã cu celelalte compartimente de profil din ONDOV, toate proiectele de acorduri, acorduri subsidiare, convenţii şi înţelegeri din domeniul vitivinicol;
e) participã la activitatea unor comisii de specialitate, stabilite prin decizie a directorului general al ONDOV;
f) îndeplineşte alte sarcini cu specific juridic din domeniul vitivinicol;
g) reprezintã ONDOV, ca parte procesualã în faţa instanţelor judecãtoreşti de orice grad, a organelor de cercetare penalã şi a altor organe de jurisdicţie, în baza delegaţiei de împuternicire din partea conducerii;
h) întocmeşte acţiuni, întâmpinãri, apeluri şi recursuri în care ONDOV este parte;
i) iniţiazã acţiuni de recuperare a creanţelor ONDOV, inclusiv prin forme de executare silitã şi lichidare judiciarã a debitului, la solicitarea conducerii ONDOV;
j) duce la îndeplinire orice alte sarcini care privesc activitatea de contencios din domeniul vitivinicol;
k) apãrã drepturile şi interesele legitime ale ONDOV, asigurã consultanţã şi reprezentare juridicã, avizeazã şi contrasemneazã actele cu caracter juridic emise de instituţie;
l) acordã consultanţã, opinia sa fiind consultativã;
m) nu se pronunţã asupra aspectelor economice, tehnice sau de altã naturã cuprinse în documentul avizat ori semnat;
n) întocmeşte orice alte acte de procedurã în care este implicat ONDOV.
ART. 21
În ceea ce priveşte activitatea profesionalã a consilierilor juridici din acest compartiment, aceasta se realizeazã prin:
a) consultaţii şi cereri cu caracter juridic în toate domeniile dreptului;
b) redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea ONDOV;
c) redactarea proiectelor de contracte, precum şi negocierea clauzelor legale contractuale;
d) asistenţa, consultanţa şi reprezentarea juridicã a persoanelor juridice şi a altor entitãţi interesate;
e) redactarea de acte juridice, atestarea identitãţii pãrţilor, a consimţãmântului, a conţinutului şi a datei actelor încheiate, care privesc persoana juridicã în favoarea cãreia consilierul juridic exercitã profesia;
f) avizarea şi contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
g) verificarea legalitãţii actelor cu caracter juridic şi administrativ primite spre avizare;
h) semnarea, la solicitarea conducerii, în cadrul reprezentãrii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridicã sau de la instituţia publicã reprezentatã;
i) emiterea de avize pentru legalitate şi conformitate, însoţite de semnãtura şi parafa profesionalã; în condiţiile în care actul juridic supus avizãrii pentru legalitate nu este conform legii, consilierul juridic va formula un raport de neavizare în care va indica neconcordanţa acestuia cu normele legale, în vederea refacerii actului;
j) în exercitarea profesiei şi în legãturã cu aceasta, consilierul juridic este obligat sã pãstreze secretul profesional privitor la cauza ce i-a fost încredinţatã, cu excepţia cazurilor prevãzute expres de lege; în scopul asigurãrii secretului profesional, actele şi lucrãrile cu caracter profesional aflate asupra consilierului juridic sau la locul de exercitare a profesiei sunt inviolabile.
ART. 22
Compartimentul juridic-administrativ are urmãtoarele atribuţii cu specific administrativ:
a) colaboreazã cu Compartimentul achiziţii la întocmirea Programului anual al achiziţiilor publice;
b) colaboreazã cu Compartimentul achiziţii la întocmirea contractelor de achiziţii publice şi le supune aprobãrii conducerii ONDOV;
c) transmite spre publicare anunţurile privind achiziţiile de active fixe corporale şi materiale de natura obiectelor de inventar;
d) participã la elaborarea documentaţiei privind achiziţiile de active fixe corporale şi materiale de natura obiectelor de inventar;
e) întocmeşte zilnic programarea desfãşurãrii activitãţilor în sãlile de şedinţe, pe baza solicitãrii compartimentelor ONDOV, şi urmãreşte buna desfãşurare a activitãţilor în sãlile respective;
f) urmãreşte modul de respectare a contractelor privind asigurarea service-ului imprimantelor, aparatelor de multiplicare şi al fax-urilor şi sesizeazã conducãtorul ierarhic superior cu privire la constatarea unor abateri;
g) gestioneazã şi rãspunde de buna funcţionare a parcului auto ce deserveşte personalul ONDOV;
h) urmãreşte încadrarea în cotele de carburanţi a autoturismelor din parcul auto propriu şi urmãreşte starea tehnicã a acestora;
i) coordoneazã activitatea de pazã la sediul ONDOV;
j) coordoneazã activitatea de curãţenie şi întreţinere la sediul ONDOV;
k) asigurã, prin atelierul xerox-foto- legãtorie, multiplicarea lucrãrilor;
l) ţine evidenţa spaţiilor din sediul ONDOV;
m) rãspunde de aplicarea prevederilor legale referitoare la confecţionarea, folosirea şi evidenţa ştampilelor;
n) participã în comisiile de elaborare şi prezentare a ofertelor de achiziţii publice, în baza deciziei directorului general al ONDOV;
o) participã în comisiile de evaluare a ofertelor de achiziţii publice, în baza deciziei directorului general al ONDOV;
p) fundamenteazã şi susţine propunerile pentru achiziţiile publice;
q) gestioneazã materialele de consum, activele fixe materiale de natura obiectelor de inventar;
r) urmãreşte nemijlocit realizarea tuturor contractelor şi avizeazã situaţiile de lucrãri prezentate de constructor sau furnizor.
ART. 23
În ceea ce priveşte activitãţile de secretariat, Compartimentul juridic-administrativ are urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte, verificã, înregistreazã şi direcţioneazã sesizãrile solicitanţilor (petenţilor);
b) înscrie în audienţã la conducerea ONDOV persoanele care solicitã acest lucru, repartizându-le în funcţie de problemele prezentate;
c) primeşte şi înregistreazã solicitãrile privind informaţiile de interes public şi le evalueazã primar pentru a stabili dacã informaţiile solicitate sunt informaţii comunicate din oficiu, furnizabile la cerere sau exceptate de la liberul acces;
d) asigurã modelele formularelor-tip utilizate în activitatea ONDOV;
e) asigurã înregistrarea documentelor la zi, într-un registru prevãzut în acest scop;
f) realizeazã activitatea de comunicare internã şi externã a ONDOV (note interne pentru solicitare de informaţii);
g) întreţine şi actualizeazã baza de date;
h) întreţine calculatoarele şi reţeaua ONDOV;
i) înregistreazã petiţii, sosite pe adresa de e-mail, de la persoane fizice şi juridice;
j) administreazã şi actualizeazã zilnic site-ul ONDOV;
k) realizeazã şi prelucreazã arhiva foto-video.

CAP. VI
Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã

ART. 24
(1) Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã gestioneazã personalul ONDOV, constituit din salariaţi angajaţi pe bazã de contract individual de munca, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã asigurã cadrul managerial propriu de activitate în domeniul resurselor umane, organizarea muncii şi personal, precum şi aplicarea corectã a legislaţiei muncii privind drepturile salariale şi celelalte drepturi de personal prevãzute în actele normative în vigoare.
(3) Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã defineşte şi propune politica privind gestiunea colectivã şi administrativã a personalului ONDOV, asigurând dezvoltarea evoluţiilor funcţionale necesare, şi organizeazã activitatea de asigurare a sãnãtãţii şi securitãţii în muncã.
ART. 25
Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã are urmãtoarele atribuţii cu specific de resurse umane:
a) colaboreazã cu celelalte compartimente din cadrul ONDOV la stabilirea atribuţiilor acestora, elaboreazã şi supune spre aprobare proiectul de ordin privind regulamentul de organizare şi funcţionare a ONDOV;
b) asigurã evidenţa salariaţilor şi întocmirea documentelor de personal privind recrutarea, angajarea, promovarea, sancţionarea, transferul, modificarea şi încetarea contractului individual de muncã şi alte mişcãri de personal, emite documentele respective pe baza aprobãrii conducerii ONDOV;
c) întocmeşte şi depune dosarele de pensionare în conformitate cu prevederile legale;
d) întocmeşte documentele de numire sau eliberare din funcţiile de conducere pentru personalul ONDOV;
e) verificã şi rãspunde de aplicarea normelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale, conform actelor normative în vigoare;
f) întreprinde acţiuni de recrutare de personal pentru aparatul propriu al ONDOV, conform actelor normative în vigoare;
g) emite documente de legitimare şi acces în cadrul ONDOV;
h) creeazã baze de date care sã evidenţieze încadrarea pe funcţii, date de stare civilã, pregãtirea de bazã a fiecãrui salariat, cursuri de perfecţionare urmate, limbi strãine cunoscute etc.;
i) pãstreazã şi gestioneazã carnetele de muncã, dosarele profesionale şi fişele posturilor aferente şi le completeazã potrivit schimbãrilor intervenite;
j) întocmeşte şi actualizeazã contractele de muncã ale salariaţilor;
k) gestioneazã registrul general de evidenţã a salariaţilor
l) întocmeşte, avizeazã şi înregistreazã documentele privind încadrarea, promovarea, sancţionarea şi încetarea contractului de muncã pentru personal şi rãspunde de arhivarea acestora;
m) gestioneazã declaraţiile de interese şi declaraţiile de avere ale angajaţilor ONDOV;
n) analizeazã şi întocmeşte proiectul de ordin privind aprobarea structurii organizatorice a ONDOV;
o) întocmeşte şi supune spre aprobare statul de personal centralizat al ONDOV;
p) întocmeşte şi supune spre aprobare solicitãrile pentru transformãri (transferãri) de posturi la statele de funcţii aprobate pe anul în curs;
q) participã la concilierea conflictelor de muncã atunci când sunt solicitãri în acest sens;
r) primeşte şi ţine evidenţa fişelor de post pentru personalul din aparatul propriu (pe care le pune la dosarul profesional al fiecãrui salariat);
s) evalueazã nevoile de formare profesionalã la nivelul aparatului propriu şi propune organizarea de cursuri de formare;
t) contacteazã diverse instituţii de formare profesionalã, în vederea organizãrii de cursuri de perfecţionare, în funcţie de suma alocatã prin buget pentru acţiuni de formare profesionalã;
u) îndeplineşte alte sarcini stabilite prin acte normative sau încredinţate de cãtre conducerea ONDOV.
ART. 26
Compartimentul managementul resurselor umane, sãnãtate şi securitate în muncã are urmãtoarele atribuţii cu specific de sãnãtate şi securitate în muncã:
a) asigurã securitatea şi sãnãtatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncã;
b) asigurã mãsuri de protecţie a muncii pentru prevenirea accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale, aplicabile tuturor angajatorilor;
c) ia mãsurile necesare pentru protejarea securitãţii şi sãnãtãţii salariaţilor, inclusiv pentru activitãţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregãtire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizãrii protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia;
d) ia mãsuri pentru evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursã, adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea locurilor de muncã şi alegerea echipamentelor şi metodelor de muncã şi de producţie, în vederea atenuãrii, cu precãdere, a muncii monotone şi a muncii repetitive, precum şi a reducerii efectelor acestora asupra sãnãtãţii;
e) ia mãsuri pentru înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos;
f) adoptã mãsuri de protecţie colectivã cu prioritate faţã de mãsurile de protecţie individualã;
g) aduce la cunoştinţã salariaţilor instrucţiunile corespunzãtoare;
h) rãspunde de organizarea activitãţii de asigurare a sãnãtãţii şi securitãţii în muncã;
i) organizeazã instruirea periodicã a angajaţilor sãi în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
j) organizeazã controlul permanent al stãrii materialelor, utilajelor şi substanţelor folosite în procesul muncii, în scopul asigurãrii sãnãtãţii şi securitãţii salariaţilor;
k) rãspunde pentru asigurarea condiţiilor de acordare a primului ajutor în caz de accidente de muncã, pentru crearea condiţiilor de preîntâmpinare a incendiilor, precum şi pentru evacuarea salariaţilor în situaţii speciale şi în caz de pericol iminent;
l) organizeazã comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã, cu scopul de a asigura implicarea salariaţilor la elaborarea şi aplicarea deciziilor în domeniul protecţiei muncii;
m) asigurã accesul salariaţilor la serviciul medical de medicinã a muncii.

CAP. VII
Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa

ART. 27
Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa are rolul de a asigura colectarea datelor statistice, monitorizarea indicatorilor de rezultat. De asemenea, elaboreazã un sistem adecvat de monitorizare şi evaluare.
ART. 28
Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã planul de comunicare, informare şi promovare;
b) asigurã conformitatea cu obligaţiile referitoare la publicitate;
c) asigurã promovarea prin participarea la diverse manifestãri;
d) asigurã un sistem de înregistrare şi pãstrare a informaţiilor statistice referitoare la implementare, în formã computerizatã adecvatã scopurilor de monitorizare şi evaluare;
e) participã la elaborarea indicatorilor de monitorizare a mãsurilor din programele de dezvoltare;
f) elaboreazã şi asigurã un sistem funcţional de colectare, prelucrare şi management al informaţiilor şi datelor statistice şi financiare privind implementarea programelor de dezvoltare, în scopul evaluãrii şi monitorizãrii;
g) coordoneazã şi monitorizeazã acţiunile legate de armonizarea legislaţiei cu cea a Uniunii Europene pentru sectorul vitivinicol;
h) monitorizeazã adoptarea şi implementarea legislaţiei naţionale care transpune acquis-ul comunitar;
i) evalueazã compatibilitatea legislaţiei naţionale cu reglementãrile comunitare;
j) completeazã şi transmite periodic datele legislative prin intermediul instrumentelor de monitorizare stabilite de Comisia Europeanã;
k) coordoneazã acţiunile de "peer review" prin care Comisia Europeanã monitorizeazã stadiul implementãrii asumate;
l) coordoneazã activitãţile prin care se realizeazã implementarea din punct de vedere tehnic a programelor comunitare - Unitate de implementare PHARE, în care este implicat ONDOV, şi asigurã managementul tehnic al proiectelor aferente;
m) coordoneazã şi monitorizeazã implementarea programelor; în acest scop pãstreazã evidenţa privind obiectivele, desfãşurarea şi rezultatele programelor derulate;
n) ţine evidenţa repartizãrii şi utilizãrii bunurilor achiziţionate din fondurile PHARE, conform destinaţiei şi scopului prevãzute în program;
o) întocmeşte documentele de raportare periodicã privind stadiul implementãrii programelor, rapoartele de monitorizare şi evaluare a proiectelor, conform procedurilor PHARE
p) asigurã schimbul de informaţii privind aspectele tehnice ale implementãrii programelor cu direcţiile implicate din cadrul Comisiei Europene;
q) asigurã legãtura cu celelalte instituţii beneficiare ale asistenţei şi participã la reuniunile interinstituţionale în probleme de interes comun pentru asistenţa PHARE;
r) îndeplineşte orice alte atribuţii care pot rezulta din necesitatea derulãrii în bune condiţii a proiectelor şi pentru asigurarea absorbţiei fondurilor alocate.
ART. 29
În ceea ce priveşte denumirile de origine pentru vinuri, Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) asigurã implementarea politicilor guvernamentale în domeniul produselor vitivinicole
b) participã la elaborarea politicilor pe produs în colaborare cu consiliile, grupele şi compartimentele pe produse vitivinicole;
c) participã la promovarea unor programe şi proiecte de acte normative pentru stimularea şi dezvoltarea produselor vitivinicole cu denumire de origine controlatã (denumitã în continuare DOC), cât şi cu indicaţie geograficã protejatã (denumitã în continuare IGP);
d) participã la elaborarea şi întocmirea unor studii, strategii şi programe privind creşterea competitivitãţii produselor vitivinicole DOC şi IGP româneşti pe piaţa internã şi externã;
e) promoveazã şi implementeazã cadrul legal privind înregistrarea şi protejarea denumirilor de origine controlatã pentru produsele vitivinicole;
f) promoveazã şi implementeazã cadrul legal privind calitatea produselor vitivinicole DOC, precum şi legislaţia în domeniul vitivinicol DOC şi IGP armonizatã cu legislaţia Uniunii Europene;
g) iniţiazã şi elaboreazã proiecte de ordine ale ministrului agriculturii, caiete de sarcini pe produs, privind produsele vitivinicole DOC şi IGP;
h) iniţiazã şi elaboreazã acte normative privind protecţia indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine şi a caracteristicilor tradiţionale garantate pentru produsele vitivinicole;
i) gestioneazã activitatea privind atestarea produselor tradiţionale şi cea privind protecţia indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine şi a caracteristicilor tradiţionale garantate pentru produsele vitivinicole;
j) înregistreazã, în condiţiile legii, indicaţiile geografice, denumirile de origine şi caracteristicile tradiţionale garantate pentru produsele vitivinicole şi solicitã protecţia acestora în Uniunea Europeanã;
k) elaboreazã şi actualizeazã legislaţia privind acreditarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi în domeniul producţiei, depozitãrii, transportului şi comercializãrii produselor vitivinicole DOC şi IGP, în vederea simplificãrii procedurilor de autorizare şi de acreditare;
l) urmãreşte şi participã la implementarea politicilor pe produs;
m) îndeplineşte alte sarcini ce îi revin prin acte normative sau care îi sunt repartizate de conducerea instituţiei.
ART. 30
În ceea ce priveşte autorizãrile şi certificãrile produselor vitivinicole DOC şi IGP, Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) întocmeşte evidenţa autorizaţiilor de producãtori de struguri destinaţi obţinerii vinurilor DOC şi IGP, respectiv de producãtori de vinuri DOC şi IGP (pe inspectorate teritoriale, judeţe, denumiri de origine, soiuri etc.);
b) centralizeazã declaraţiile de recoltã şi de producţie;
c) centralizeazã cererile de transfer de struguri, musturi sau vinuri DOC şi IGP;
d) centralizeazã cantitãţile de vinuri DOC şi IGP luate în evidenţã, în vederea emiterii certificatelor de atestare a dreptului de comercializare;
e) realizeazã o bazã de date pentru cantitãţile de vinuri DOC şi IGP luate în evidenţã, conform procedurilor de certificare, în vederea emiterii certificatelor de atestare a dreptului de comercializare;
f) realizeazã gestionarea însemnelor de certificare a calitãţii vinurilor DOC, îmbuteliate şi destinate comercializãrii;
g) urmãreşte derularea procedurilor contractuale privind gestionarea însemnelor de certificare a calitãţii vinurilor DOC;
h) elaboreazã un buletin informativ şi un calendar privind procedurile specifice de control;
i) elaboreazã strategia activitãţii promoţionale şi de imagine a ONDOV, prin elaborarea unor materialelor promoţionale destinate mediilor de comunicare, care sã promoveze activitatea şi imaginea ONDOV;
j) iniţiazã promovarea ONDOV prin colaborãri cu diferite organisme implicate în promovarea vinului cu denumire de origine, prin realizarea unei strategii de comunicare, prin note şi comunicate de presã şi rapoarte;
k) elaboreazã împreuna cu Serviciul viticulturã-vinificaţie planul de acţiune şi strategia pe termen scurt şi mediu ale ONDOV;
l) propune realizarea de materiale promoţionale informative.
ART. 31
În ceea ce priveşte activitãţile de comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa, Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa are urmãtoarele atribuţii:
a) colaboreazã cu alte instituţii, cu direcţiile de specialitate din Ministerul Agriculturii şi cu unitãţile subordonate acestuia în soluţionarea reclamaţiilor, petiţiilor etc.;
b) întocmeşte şi actualizeazã anual un buletin informativ, conform <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) întocmeşte şi asigurã publicarea unui raport anual privind accesul la informaţiile de interes public;
d) centralizeazã rapoartele inspectoratelor teritoriale ale ONDOV;
e) asigurã modelele formularelor-tip ale cererilor de informaţii de interes public, ale reclamaţiilor administrative, ale scrisorilor de rãspuns la aceste solicitãri;
f) organizeazã şi coordoneazã funcţionarea Punctului de informare şi documentare;
g) efectueazã monitorizarea presei;
h) efectueazã distribuirea dosarelor de presã;
i) realizeazã activitatea de comunicare (postarea proiectelor de acte normative pe site şi a altor materiale informative);
j) organizeazã conferinţe de presã, evenimente, briefinguri, deplasãri cu reprezentaţii mass-mediei;
k) urmãreşte reflectarea în mass-media a activitãţii ONDOV, în vederea mediatizãrii domeniilor mai puţin prezente în massmedia;
l) redacteazã comunicate şi informãri de presã (informeazã în timp util şi asigurã accesul jurnaliştilor la activitãţile de interes public organizate de ONDOV);
m) înregistreazã solicitãri de presã;
n) informeazã reprezentanţii mass-mediei despre evenimentele la care participã ONDOV.
ART. 32
În ceea ce priveşte activitãţile de tehnologie a informaţiei, Compartimentul coordonare, monitorizare, promovare, comunicare, informaţii publice şi relaţii cu presa are urmãtoarele atribuţii:
a) verificã şi asigurã permanent funcţionarea site-ului instituţiei, www. ondov. ro;
b) actualizeazã permanent datele afişate pe site-ul instituţiei, cu materiale propuse de compartimentele ONDOV şi aprobate de conducerea ONDOV;
c) elaboreazã studii, analize, strategii şi politici de dezvoltare a sistemelor informatice;
d) elaboreazã proiecte de informatizare pentru ONDOV;
e) elaboreazã reglementãri şi norme privind standardizarea dezvoltãrii sistemelor informatice;
f) administreazã echipamentele specifice reţelei proprii ONDOV şi asigurã menţinerea la parametri optimi a funcţionãrii acestora;
g) asigurã instalarea şi configurarea echipamentelor pentru buna funcţionare a acestora în sistem;
h) gestioneazã bazele de date, securitatea acestora, a sistemelor şi reţelelor, accesul la distanţã în reţeaua internã şi transferul informaţiilor analitice şi sintetice cãtre/dinspre sistemele informatice ale inspectoratelor teritoriale;
i) asigurã operaţiuni specifice de salvare periodicã a datelor;
j) acordã asistenţã tehnicã utilizatorilor din compartimentele ONDOV;
k) monitorizeazã derularea contractelor încheiate între ONDOV şi companiile IT;
l) iniţiazã acţiuni pentru pregãtirea IT a personalului instituţiei, pe baza unor programe de specializare, în colaborarea cu Compartimentul de resurse umane.

CAP. VIII
Serviciul viticulturã-vinificaţie

ART. 33
(1) Serviciul viticulturã-vinificaţie este constituit din inspectorate teritoriale, organizate în toate regiunile vitivinicole ale ţãrii.
(2) Activitãţile inspectorilor de specialitate din cadrul inspectoratelor teritoriale ale ONDOV se desfãşoarã sub îndrumarea şi coordonarea şefului de serviciu, care conduce şi rãspunde de activitatea Serviciului de viticulturã-vinificaţie.
(3) Şeful de serviciu trebuie sã asigure aplicarea în teritoriu a normelor de producere şi comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlatã (denumite în continuare vinuri DOC) şi a vinurilor cu indicaţie geograficã protejatã (denumite în continuare vinuri IGP), stabilite prin reglementãrile în vigoare.
ART. 34
În ceea ce priveşte activitãţile de control, Serviciul viticulturã-vinificaţie, prin şeful de serviciu şi inspectorii sãi de specialitate, are urmãtoarele atribuţii specifice:
1. elaboreazã tematica de inspecţii tehnice şi control, pe domenii de activitate, şi o supune aprobãrii directorului general;
2. verificã sesizãrile şi petiţiile repartizate de directorul general privind nerespectarea prevederilor legale din domeniile de activitate ale ONDOV;
3. verificã modul de aplicare a prevederilor din reglementãrile europene şi naţionale privind tehnologiile de producţie şi face propuneri pentru înlãturarea deficienţelor din sistem;
4. încheie protocoale de colaborare cu specialiştii din cadrul altor instituţii abilitate cu atribuţii de control, cu colaborarea Compartimentului juridic-administrativ şi asigurã expertiza tehnicã necesarã în verificarea activitãţilor din domeniul de activitate al ONDOV;
5. întocmeşte rapoarte, note şi informãri cu privire la aspectele constatate în urma inspecţiilor tehnice şi a controalelor efectuate;
6. ţine evidenţa documentelor elaborate în urma activitãţilor de inspecţii tehnice şi control şi asigurã confidenţialitatea acestora;
7. monitorizeazã şi evalueazã modul de aplicare a mãsurilor dispuse de conducerea ONDOV în urma inspecţiilor efectuate;
8. coordoneazã tehnic şi metodologic activitatea desfãşuratã de inspectoratele teritoriale ale ONDOV;
9. participã la implementarea unor proiecte şi programe cu finanţare externã de dezvoltare şi perfecţionare a activitãţilor specifice din domeniul vitivinicol;
10. participã la activitãţi asimilate perfecţionãrii profesionale (seminarii, conferinţe, dezbateri) în domeniul implementãrii politicilor agricole comunitare şi la activitãţi de inspecţii tehnice şi control vitivinicol;
11. participã la elaborarea şi avizarea unor proiecte de acte normative în cuprinsul cãrora sunt incluse prevederi referitoare la domeniul sãu de activitate;
12. verificã şi controleazã modul de aplicare a prevederilor legale privind producerea şi comercializarea vinurilor DOC şi IGP, buna practicã vitivinicolã, spaţiile de producţie şi depozitare, inclusiv controlul documentelor necesare pentru atestarea calitãţii vinurilor DOC şi IGP;
13. exercitã controlul tehnic în toate fazele producerii vinurilor DOC şi IGP, efectueazã controlul analitic al vinurilor DOC şi IGP, în vederea comercializãrii lor, prin intermediul laboratoarelor autorizate;
14. propune Direcţiei generale de inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii retragerea licenţelor de fabricaţie a unitãţilor producãtoare şi propune suspendarea sau anularea certificatelor de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor DOC şi IGP necorespunzãtoare calitativ şi contrare legii;
15. prelevã probe din produsele controlate şi din alte materiale auxiliare necesare procesului de producţie pentru analizele efectuate în laboratoare autorizate;
16. participã la realizarea programelor privind armonizarea legislativã şi întãrirea capacitãţii de realizare a acquis-ului comunitar în domeniul viticol, a altor programe şi mãsuri de dezvoltare a sectorului vitivinicol;
17. au acces la culturile de viţã-de-vie, la instalaţiile de vinificare şi depozitele de stocare a vinului, la instalaţiile de prelucrare a produselor din sectorul vitivinicol şi la vehiculele ce servesc transportului acestor produse;
18. fac inspecţii pe teren, verificând: suprafaţa, soiurile, densitatea de plantare, în plantaţiile supuse autorizãrii;
19. consultã Registrul plantaţiilor viticole;
20. verificã lucrãrile de cultivare: formarea viei, tãiere, irigare;
21. verificã carnetul de viticultor: date ale titularilor şi informaţii despre vii, producţia, livrãrile de struguri;
22. controleazã periodic plantaţiile cu viţã-de-vie;
23. controleazã în campanie transferul şi livrarea strugurilor DOC şi IGP în cadrul aceluiaşi areal viticol;
24. controleazã şi avizeazã transferul de vinuri DOC şi IGP în vederea condiţionãrii şi îmbutelierii în alt areal viticol decât cel în care au fost produşi strugurii;
25. controleazã stocurile de vinuri DOC şi IGP;
26. controleazã calitatea vinurilor:
a) prelevã eşantioane din vinurile elaborate;
b) examineazã analitic eşantioanele prelevate, verificând parametrii prevãzuţi de normele de producere a vinului respectiv;
c) examineazã organoleptic eşantioanele prelevate, verificând: tipicitatea, culoarea, limpezimea, mirosul, aroma, calitatea;
d) calificã sau descalificã vinurile;
e) urmãresc învechirea în butoi/sticlã;
f) prelevã eşantioane ale produselor finite;
27. pot sã colecteze eşantioane de produse vitivinicole, de substanţe sau produse care ar putea fi folosite în procesul de producţie a vinurilor DOC şi IGP şi de produse deţinute pentru vânzare, comercializare sau transport;
28. în timpul controlului, pot studia datele contabile şi alte documente legate de producerea, comercializarea şi transportul vinurilor DOC şi IGP şi sã facã copii sau extrase din acestea;
29. controleazã conformitatea şi gestiunea însemnelor de certificare a calitãţii vinurilor DOC: integritatea hologramei, identificarea seriei, verificarea elementelor de siguranţã;
30. urmãresc vinurile în faza de comercializare:
a) control în depozitele cu produse finite;
b) prelevãri de eşantioane din piaţã;
c) verificãri în magazine ale conformitãţii înscrierilor de pe etichetele şi contraetichetele aplicate pe buteliile cu vinuri DOC şi IGP;
31. acordã sprijin producãtorilor pentru întocmirea cererilor de producãtori de struguri, respectiv de vinuri DOC şi IGP;
32. executã controlul plantaţiilor de viţã-de-vie, în urma cererilor înregistrate, în vederea eliberãrii autorizaţiilor de producãtori de struguri DOC şi a autorizaţiilor de producãtori de vinuri DOC sau de producãtori de struguri destinaţi obţinerii de vinuri DOC. Controlul se efectueazã în baza calendarului aprobat şi a procedurilor specifice;
33. pregãtesc autorizaţiile de producãtori şi le supun aprobãrii conducerii ONDOV;
34. executã periodic, în timpul campaniei de cules şi de vinificare, verificãri asupra modului în care se face recepţia strugurilor la cramã şi asupra corectei înregistrãri a datelor privind provenienţa, cantitatea şi calitatea recoltei; la sfârşitul campaniei, avizeazã şi parafeazã situaţia finalã a strugurilor recepţionaţi pentru producerea vinurilor DOC şi IGP;
35. executã, prin sondaj, controlul conformitãţii plantaţiilor notificate de cãtre producãtori pentru obţinerea de struguri destinaţi fabricãrii de vinuri cu indicaţie geograficã;
36. recepţioneazã declaraţiile de recoltã şi declaraţiile de producţie pe care producãtorii de vinuri DOC şi IGP sunt obligaţi sã le întocmeascã şi sã le depunã dupã terminarea culesului, respectiv în termen de 15 zile de la încetarea fermentãrii mustului şi nu mai târziu de data de 15 decembrie. În baza acestor declaraţii, întocmesc o primã evidenţã a vinurilor considerate de producãtori ca fiind apte de a evolua şi de a fi comercializate ca vinuri DOC şi IGP;
37. executã periodic verificãri ale registrelor de evidenţã obligatorie şi ale modului de aplicare a practicilor şi tratamentelor oenologice pentru vinurile DOC şi IGP;
38. organizeazã comisiile pentru luarea în evidenţã a vinurilor DOC şi IGP din recolta anului precedent, în baza declaraţiilor de producţie, pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor. Probele trimise pentru analiza senzorialã vor fi furnizate de producãtorii de vinuri, pe rãspunderea lor, ele urmând sã reprezinte vinuri lotizate, pe tipuri, cãrora li s-au efectuat analize fizico-chimice de cãtre laboratoarele autorizate, pe cheltuiala producãtorilor;
39. centralizeazã cantitãţile aprobate în comisiile de luare în evidenţã în vederea emiterii certificatelor de atestare a dreptului de comercializare;
40. organizeazã, cu sprijinul Asociaţiei Degustãtorilor Autorizaţi din România (ADAR) şi cu participarea producãtorilor, testarea organolepticã a vinurilor luate în evidenţã în baza declaraţiilor de recoltã;
41. recepţioneazã şi supun aprobãrii conducerii ONDOV cererile producãtorilor de transferare a anumitor loturi de vin luate în evidenţã, în vederea condiţionãrii şi îmbutelierii lor de cãtre unitãţi specializate în acest domeniu. Mişcarea acestor vinuri va fi consemnatã în registrele de cramã ale unitãţilor participante la transferurile respective;
42. recepţioneazã cererile producãtorilor de vin pentru acordarea certificatelor de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor DOC şi IGP. Ridicarea probelor de vin destinate analizelor se face în prezenţa inspectorilor de specialitate ai ONDOV;
43. confirmã, prin semnãtura, corectitudinea datelor înscrise în certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor DOC eliberat;
44. urmãresc modul în care producãtorii ţin evidenţa stocurilor de vinuri pentru care au fost eliberate certificate de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor DOC şi verificã periodic registrul de livrãri al acestor vinuri, sub formã îmbuteliatã;
45. stabilesc necesitatea declasãrii unor vinuri DOC şi IGP. Declasarea poate avea loc în urmãtoarele situaţii: la cererea producãtorului şi dacã în cursul depozitãrii sau comercializãrii lor şi-au modificat în sens negativ caracteristicile organoleptice şi de compoziţie. În problema declasãrii vinurilor, inspectorii de specialitate ai ONDOV colaboreazã, dupã caz, cu specialiştii Ministerului Agriculturii şi/sau ai Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor;
46. participã la orice alte acţiuni de teren şi îndeplinesc orice alte sarcini tehnice legate de producerea vinurilor DOC şi IGP dispuse de conducerea ONDOV;
47. întocmesc rapoarte de activitate lunare, trimestriale şi anuale privind activitatea depusã;
48. întocmesc un program de activitate anual privind acţiunile de control, pe care îl prezintã spre aprobare conducerii ONDOV;
49. sunt consultaţi în avizarea de proiecte de acte normative care au legãturã cu domeniile sale de activitate;
50. iniţiazã şi elaboreazã proiecte de ordine ale ministrului agriculturii în domeniul sãu de activitate;
51. elaboreazã norme tehnice şi metodologice în domeniile de activitate;
52. colaboreazã cu organismele publice de îndrumare şi control în sectorul vitivinicol;
53. colaboreazã cu Organizaţia Patronalã a Viei şi Vinului (PNVV), Organizaţia Interprofesionalã Vitivinicolã (ONIV) şi alte organisme sectoriale.
ART. 35
Şeful Serviciului viticulturã-vinificaţie coordoneazã, îndrumã, verificã şi rãspunde pentru activitatea inspectoratelor teritoriale ale ONDOV, îndeplinind urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã şi urmãreşte realizarea obiectivelor Serviciului viticulturã-vinificaţie;
b) verificã sesizãrile primite referitoare la nerespectarea prevederilor legale din domeniul de activitate;
c) verificã modul de respectare a prevederilor legale cu privire la activitatea din domeniul de activitate;
d) verificã modul de aplicare a tehnologiilor de producţie, ia mãsuri şi face propuneri pentru înlãturarea deficienţelor;
e) pe baza concluziilor rezultate din inspecţiile efectuate, întocmeşte rapoarte, note, informãri cu privire la aspectele constatate;
f) ţine sub strictã evidenţã dosarele rezultate în urma inspecţiilor efectuate şi rãspunde direct pentru confidenţialitatea lor;
g) verificã şi urmãreşte modul de aplicare a mãsurilor aprobate de conducerea ONDOV ca urmare a inspecţiilor efectuate;
h) participã la întruniri, simpozioane, cursuri de perfecţionare privind implementarea politicilor comunitare din domeniul vitivinicol, organizate de organismele europene şi internaţionale;
i) controleazã modul de aplicare a prevederilor legale privind înfiinţarea şi desfiinţarea plantaţiilor de vii;
j) verificã respectarea tehnologiilor şi tratamentelor admise în producerea vinurilor şi a altor produse vitivinicole DOC şi IGP, în vederea comercializãrii acestora;
k) controleazã condiţiile în care s-au acordat autorizaţiile de producãtor de struguri/vinuri DOC şi IGP şi certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor DOC şi IGP;
l) coordoneazã tehnic şi metodologic inspectoratele teritoriale ale ONDOV;
m) elaboreazã tematicile de inspecţii şi control;
n) desfãşoarã activitãţi de inspecţie privind respectarea legislaţiei în domeniu, colaborând în acţiunile sale, dupã caz, şi cu celelalte autoritãţi publice abilitate;
o) verificã modul de îndeplinire a atribuţiilor de cãtre inspectorii de specialitate din subordine;
p) verificã modul în care sunt aplicate tehnologiile de culturã şi ia mãsuri de sancţionare şi înlãturare a deficienţelor;
q) îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite de actele normative în vigoare şi de conducerea Ministerului Agriculturii.

PARTEA a V-a
Dispoziţii generale

ART. 36
(1) Sursele de finanţare ale ONDOV se constituie din taxele încasate de la producãtorii şi comercianţii de produse vitivinicole DOC, care solicitã, potrivit legii, dreptul de a produce şi de a valorifica produsele obţinute prin folosirea unei denumiri de origine controlatã.
(2) Taxele pentru eliberarea autorizaţiei de producãtor de struguri, vinuri şi/sau vinuri spumante cu denumire de origine controlatã şi a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a acestora, solicitate de cãtre deţinãtorii de plantaţii viticole, precum şi de producãtorii de vinuri din aceastã categorie, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii.
(3) Taxele pentru eliberarea autorizaţiei de producãtor de struguri, vinuri şi/sau vinuri spumante DOC se încaseazã anual, iar taxele pentru eliberarea certificatului de atestare a dreptului de comercializare pentru vinurile DOC şi vinurile spumante DOC se încaseazã lunar.
ART. 37
Pentru executarea unor lucrãri specifice activitãţii ONDOV, care nu se pot îndeplini prin structura organizatoricã aprobatã, se pot folosi specialişti din domeniu. Astfel, în condiţiile creşterii temporare a activitãţii ONDOV sau pentru desfãşurarea unor activitãţi cu caracter sezonier, ONDOV poate angaja personal salariat cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã, în condiţiile legii.
ART. 38
(1) ONDOV poate organiza şi susţine financiar programe de pregãtire şi instruire profesionalã a angajaţilor sãi, în colaborare cu instituţiile de învãţãmânt şi de cercetare din domeniul vitivinicol şi cu unitãţile producãtoare de vinuri cu denumire de origine controlatã şi vinuri spumante cu denumire de origine controlatã.
(2) În baza bugetului aprobat, ONDOV poate acorda sprijin financiar pentru desfãşurarea unor acţiuni care vizeazã dezvoltarea, modernizarea şi promovarea producţiei vitivinicole, precum şi a unor acţiuni de promovare a produselor vitivinicole româneşti.



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016