Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 30 septembrie 2009  pentru compunerea si portul uniformelor de politie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 30 septembrie 2009 pentru compunerea si portul uniformelor de politie

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 740 din 30 octombrie 2009

PARTEA I
Portul uniformelor de poliţie

CAP. I
Uniformele de poliţie

I. Reguli generale
Prezentul regulament stabileşte şi descrie totalitatea articolelor de echipament din compunerea uniformelor de poliţie şi condiţioneazã modul de purtare a acestora de cãtre toate efectivele de poliţişti. Regulamentul nu descrie echipamentul specific formaţiunilor de poliţie.
Poliţiştii au obligaţia sã poarte uniforma de reprezentare/de serviciu, pe timpul programului de lucru.
Fac excepţie poliţiştii din cadrul aparatului central al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internã, Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei Române, Poliţiei de Frontierã, Oficiului Român pentru Imigrãri, pe timpul alocat efectiv desfãşurãrii activitãţii operative sub acoperire, de investigare, de culegere de informaţii, cercetãri criminalistice sau cercetãri penale ori anchete interne care impun obligatoriu ţinuta civilã.
Portul ţinutei civile la serviciu constituie excepţie şi este aprobat, în situaţii temeinic justificate, prin dispoziţie zilnicã/ordin de zi pe unitate, de cãtre conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, secretarii de stat/secretarul general, directorii generali/directorii din aparatul central, inspectorii generali/ adjuncţii inspectorilor generali şi similari, şefii structurilor teritoriale din subordinea inspectoratelor generale, direcţiilor generale, brigãzilor, direcţiilor şi şefii poliţiilor municipale şi orãşeneşti.
Pentru constituirea unei uniforme se folosesc articole de echipament prevãzute în normele de echipare, care de regulã sunt aceleaşi pentru toate specialitãţile.
Prin folosirea unor accesorii şi semne distinctive se realizeazã diferenţierea în funcţie de grad, obţinându-se: uniforme pentru chestori, uniforme pentru comisari, uniforme pentru inspectori, uniforme pentru agenţi, uniforme pentru studenţi şi elevi.
În funcţie de situaţia în care se aflã poliţistul, se pot constitui: uniforma de ceremonie, uniforma de reprezentare, uniforma de serviciu, uniforma de oraş, uniforma de instruire şi uniforma de clasã, iar în funcţie de sezon se pot constitui:
a) uniforma de varã - perioada de sezon cald: de la 1 mai pânã la 31 octombrie;
b) uniforma de iarnã - perioada de sezon rece: de la 1 noiembrie pânã la 30 aprilie.
Schimbarea uniformelor de sezon - varã sau iarnã - şi portul unor articole de echipament din compunerea unei uniforme se fac în funcţie de condiţiile climaterice şi de zona geograficã, prin dispoziţii ale şefilor de unitãţi.
Cu ocazia schimbãrii ţinutei de sezon se prezintã demonstrativ articolele de echipament ce urmeazã a fi purtate, pe categorii de poliţişti.
Introducerea sau scoaterea din dotare a unor articole de echipament descrise în regulament, precum şi modificarea acestora sau a regulilor de purtare se fac numai cu avizul Direcţiei logistice şi cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor.
Şefii de unitãţi, subunitãţi, formaţiuni şi instituţii de învãţãmânt rãspund de aplicarea întocmai a tuturor prevederilor prezentului regulament.
Poliţiştii sunt obligaţi sã cunoascã regulile privind portul uniformelor, sã aibã o ţinutã completã, îngrijitã şi bine întreţinutã, atât pe timpul serviciului, cât şi în afara lui.
Poliţiştii sunt obligaţi sã poarte uniforma prevãzutã cu semnele distinctive atât ale corpului din care fac parte, cât şi ale structurii în care îşi desfãşoarã activitatea.
Se interzic portul altor articole de echipament nespecifice sau combinate, în afara celor descrise şi asigurate conform reglementãrilor în vigoare, precum şi folosirea articolelor de echipament pentru acţiuni şi misiuni specifice în afara locurilor de desfãşurare a activitãţilor pentru care au fost acordate.
Se interzice efectuarea de modificãri la articolele de echipament realizate conform dispoziţiilor prezentului regulament.
Poliţiştii care dupã încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea sã poarte uniforma de poliţie sunt obligaţi sã respecte prevederile prezentului regulament.
Se interzice purtarea, în orice situaţie, de cãtre persoane neautorizate a uniformei de poliţie sau a unor articole din compunerea uniformelor de poliţie.
Nerespectarea regulilor referitoare la ţinutã şi portul uniformei de poliţie atrage rãspunderea juridicã a poliţistului, în condiţiile legii.
II. Clasificarea uniformelor de poliţie
A. Corpul ofiţerilor de poliţie:
- uniforma de ceremonie;
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
B. Corpul agenţilor de poliţie:
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
C. Elevii din instituţiile de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de instruire/serviciu.
D. Studenţii din instituţiile de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de clasã;
- uniforma de instruire.
III. Descrierea şi portul uniformelor de poliţie
A. Uniforma de ceremonie
Uniforma de ceremonie este prevãzutã numai pentru corpul ofiţerilor de poliţie şi se acordã ofiţerilor care ocupã funcţii de conducere pânã la nivel de şef serviciu/similar, inclusiv.
Elementele caracteristice ale uniformei de ceremonie sunt: sacoul la un rând de nasturi, având epoleţi cu grad profesional şi suport de grad pentru mânecã, petliţe, eghilet cu douã ramuri şi accesorii, pantalonii cu vipuşcã şi lampas pentru chestori şi vipuşcã pentru ceilalţi ofiţeri.
Culoarea stofei pentru uniforma de ceremonie este bleumarin-indigo pentru toate efectivele.
Ofiţerii de poliţie femei poartã fustã în loc de pantalon.
Uniforma de ceremonie se poartã în urmãtoarele ocazii:
a) la decizia şefilor, care precizeazã articolele de echipament specifice şi accesoriile ce intrã în compunerea uniformei de ceremonie;
b) facultativ, în diferite ocazii: în zilele de sãrbãtori legale, la spectacole, la reuniuni oficiale şi ceremonii.
Eghiletul cu accesorii se poartã numai la decizia şefilor.
La ţinuta de ceremonie, pe timpul sezonului rece - iarna, se poartã scurta din stofã sau din piele.
Poliţiştii care nu au dreptul la portul uniformei de ceremonie pot purta, în ocaziile menţionate mai sus, uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã şi eghilet/şnur pentru ceremonie.
B. Uniforma de reprezentare
Uniforma de reprezentare este prevãzutã atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartã pe timpul deplasãrilor de la domiciliu la serviciu şi în birouri de cãtre personalul cu activitãţi preponderente în aceste spaţii, la unele întâlniri sau la ordinul şefilor, precum şi în locul uniformei de ceremonie de cãtre personalul care nu are dreptul la aceastã uniformã.
Elementele caracteristice ale uniformei de reprezentare sunt:
1. pentru ofiţeri - şapcã, sacou la un rând de nasturi cu suport de grad pentru mânecã, cãmaşã/cãmaşã-bluzã, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fãrã vipuşcã - excepţie fac chestorii care au pantaloni cu vipuşcã şi lampas;
2. pentru agenţi - şapcã, sacou la un rând de nasturi cu suport de grad pentru mânecã, cãmaşã/cãmaşã-bluzã, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fãrã vipuşcã.
Culoarea stofei pentru uniforma de reprezentare este bleumarin-indigo pentru toate efectivele.
Ofiţerii şi agenţii de poliţie femei poartã fustã sau pantalon.
La ţinuta de reprezentare, pe timpul iernii, se poartã scurta cu mesadã detaşabilã, iar pe timp ploios, impermeabilul.
C. Uniforma de serviciu
Uniforma de serviciu este prevãzutã atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartã pe timpul acţiunilor şi misiunilor specifice de poliţie desfãşurate în teren, precum şi la activitãţi de pregãtire şi instruire sau la ordinul şefilor.
Elementele caracteristice ale uniformei de serviciu sunt: şepcuţa de varã, şapca din tercot, cãciula, completul modular, bluza matlasatã cu mâneci detaşabile, pantalonii din tercot, cãmaşa-bluzã, tricoul şi centura.
Culoarea articolelor din compunerea uniformei de serviciu este bleumarin-indigo, cu excepţia cãmãşilor-bluzã şi a tricoului, care sunt realizate de culoare bleu.
D. Uniforma de oraş
Uniforma de oraş este prevãzutã pentru studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt.
Aceste efective poartã ţinuta de oraş în urmãtoarele ocazii:
a) la ordinul directorului instituţiei cu ocazia diferitelor festivitãţi sau în anumite misiuni;
b) când pleacã în concediu, învoiri sau pe timpul stagiului de practicã, la ordin.
E. Uniforma de instruire
Se poartã de cãtre studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt, pe timpul pregãtirii specifice.
F. Uniforma de clasã
Se poartã de cãtre studenţii din instituţiile de învãţãmânt la activitãţile de studiu în clasã sau la alte activitãţi similare stabilite de directorul instituţiei.
IV. Alte uniforme
Uniforma poliţiştilor care au aprobarea de a purta uniformã, dupã încetarea raporturilor de serviciu
Este aceeaşi ca a poliţiştilor în activitate.
Poliţiştii care dupã încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea de a purta uniformã o pot folosi în urmãtoarele situaţii:
- cu ocazia zilei naţionale a ţãrii, zilei armatei sau a structurii din care au fãcut parte;
- la festivitãţi, adunãri, ceremonialuri şi activitãţi protocolare sau comemorative la care sunt invitaţi oficial;
- cu ocazia primirii unor delegaţii ale organizaţiilor de rezervişti din alte ţãri;
- la alte activitãţi la care sunt invitaţi, cu precizarea necesitãţii prezenţei în uniformã.

CAP. II
Reguli referitoare la portul articolelor de echipament din compunerea uniformelor

A. Coifura
1. Şapca
Se poartã la uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu. Se aşazã pe cap astfel încât sã acopere partea superioarã a frunţii, la 1-2 cm deasupra sprâncenelor, iar emblema sã fie pe mijloc.
2. Şepcuţa şi şapca din tercot
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
3. Cãciula
Se poartã la uniforma de reprezentare şi de serviciu şi, opţional, la uniforma de ceremonie. Se poartã pe timp friguros. În raport cu condiţiile climaterice şi cu zona geograficã, poliţiştii pot trece la portul cãciulii în mod facultativ, iar elevii şi studenţii, la ordin.
Pe timp geros, cãciula se poate purta cu clapele lãsate în jos.
B. Îmbrãcãmintea şi lenjeria
1. Sacoul
Se poartã numai cu cravatã. Clapele buzunarelor sacoului trebuie sã fie bine întinse, iar în buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care sã le deformeze.
2. Pantalonii din stofã
Se poartã împreunã cu sacoul sau cu alte articole de echipament.
3. Scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã
Se poartã la uniforma de reprezentare, în anotimpul rece, cu fular şi cu cordonul închis. Pe timp geros, scurta se poate purta şi la uniforma de serviciu, cu gulerul ridicat, asigurând purtãtorului protecţia feţei pe timp de viscol sau de ger excesiv.
Se poate purta fãrã mesadã sau guler în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã sau de la toamnã la iarnã.
4. Impermeabilul pentru ploaie
Se poartã la uniforma de reprezentare, pe timp ploios sau variabil, cu cordonul închis.
Impermeabilul se poate purta şi peste cãmaşa-bluzã, închis la gât sau deschis, când se poartã şi cravatã.
5. Cãmaşa
Se poartã la uniforma de reprezentare, numai cu cravatã.
Cãmaşa de culoare albã se poartã la uniforma de ceremonie şi la uniforma de reprezentare sau atunci când se precizeazã portul acesteia.
6. Cãmaşa-bluzã
Se poartã atât la uniforma de reprezentare, cât şi la cea de serviciu, deschisã sau închisã la gât, cu sau fãrã cravatã.
Cãmaşa-bluzã de introdus în pantaloni/fustã, cu mânecã lungã sau scurtã, se poartã cu centurã sau curea. Cãmaşa-bluzã cu bandã la terminaţie, cu mânecã lungã sau scurtã, se poartã peste pantaloni/fustã.
Cãmaşa-bluzã cu mânecã lungã se poate purta cu mânecile pliate - ridicate deasupra cotului - şi prinse în bridã cu nasture.
7. Puloverul
Se poartã peste cãmaşã cu cravatã, sub sacou, scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã, completul modular sau bluza matlasatã cu mâneci detaşabile.
8. Completul modular - scurtã exterioarã şi bluzon interior
a) Scurta exterioarã se poartã în anotimpul rece, în modul, cu bluzonul sau cu bluza matlasatã cu mâneci detaşabile.
b) Bluzonul interior se poartã în anotimpul rece, în modul, cu scurta exterioarã. Se poate purta şi fãrã scurta exterioarã, în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã şi de la toamnã la iarnã.
9. Bluza matlasatã, cu mâneci detaşabile
Se poartã numai la uniforma de serviciu în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã şi de la toamnã la iarnã, cu sau fãrã mâneci.
10. Pantalonul din tercot
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
11. Tricoul cu mânecã scurtã
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
12. Insigna de identificare
Se poartã pe pieptul drept al articolelor de îmbrãcãminte.
13. Insigna pentru legitimaţie
Se poartã de regulã în suportul din piele pentru insignã şi legitimaţie.
C. Încãlţãmintea
Pantofii, ghetele cu şiret sau cizmele scurte se poartã adecvat uniformelor şi corespunzãtor sezonului sau misiunilor. Este interzis a se purta încãlţãminte de altã culoare, format sau model decât cele stabilite prin regulament.
D. Echipament divers
1. Cravata
Se poartã la cãmaşã şi la cãmaşa-bluzã.
Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cãmãşii.
2. Fularul
Se poartã la scurta cu guler din blanã naturalã şi mesadã detaşabilã, fãrã a se face nod în faţã. Se poate purta şi la scurta din stofã.
3. Centura
Se poartã strânsã pe talie, încheiatã cu cataramã. Centura se poartã la pantaloni, peste scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã, completul modular sau bluza matlasatã cu mâneci detaşabile, în funcţie de misiunea ordonatã. Când se poartã peste completul modular, bluza matlasatã cu mâneci detaşabile sau scurta se fixeazã în talie, în bridele laterale ale acestor articole. În situaţii de intervenţie, când pe centurã sunt dispuse toate materialele din dotare, pentru asigurare, se poate utiliza cureaua din chingã, prin trecerea peste umãrul stâng.
4. Ciorapii
Se poartã de culoarea adecvatã culorii pantalonului.
E. Epoleţi şi accesorii
1. Epoleţii cu grad profesional
Se poartã la uniforma de ceremonie şi de reprezentare, montaţi pe umãrul sacoului şi al scurtei din stofã.
2. Suporţii cu grad profesional
Se poartã la uniforma de reprezentare şi de serviciu aplicaţi pe epoleţii din material fond, montaţi pe umerii articolelor de îmbrãcãminte.
3. Suporţii de grad pentru mânecã
Se fixeazã pe faţa de mânecã la sacou şi scurta din stofã, la 6-8 cm de la terminaţia mânecii.
4. Petliţele
Se poartã la uniformele de reprezentare şi de ceremonie, montate pe gulerul sacoului, având curbura şi ramura micã orientate spre exterior.
5. Emblema pentru coifurã
Se aplicã, cu respectarea simetriei, astfel:
a) la şapca din stofã/tercot: în faţã, la centru, pe bandã;
b) la cãciulã: central, pe partea frontalã;
c) la şepcuţã: pe partea frontalã, la centru.
6. Eghiletul cu douã ramuri şi accesorii
Se poartã pe umãrul drept, la sacou, la uniforma de ceremonie sau la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, de cãtre ofiţerii fãrã drept de a purta aceastã uniformã, atunci când situaţia o impune.
Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture care se prinde sub epoletul drept pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii şi 2 nasturi care se prind primul sub reverul drept la 1 cm de limita de rãsfrângere a acestuia şi o distanţã de 7 cm, mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul/cazurã în jos, iar al doilea, la o distanţã corespunzãtoare astfel încât vârful cuiului sã fie la limita ultimului nasture cu care se încheie sacoul.
Eghiletul se prinde cu partea din mijloc - care uneşte cele douã ramuri împletite - de nasturele de sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtã cade în faţã formând un arc peste ramura lungã şi se prinde de nasturele de jos de sub rever. Capetele ramurilor de care sunt fixate cuiele cad libere.
7. Şnurul pentru ceremonie
Se poartã pe umãrul drept numai la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, de cãtre agenţii de poliţie, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un singur nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
Se poartã pe umãrul drept numai la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, de cãtre agenţii de poliţie, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un singur nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
8. Eghiletul simplu cu accesorii
Se poartã pe umãrul drept numai la sacou, la ţinuta de oraş cu cãmaşã albã, de cãtre studenţi, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
9. Ecusonul de mânecã
Se fixeazã pe axul mânecii, la 4-6 cm distanţã de cusãtura umãrului stâng.
10. Ecusonul metalic nominal
Se poartã la sacou, în partea stângã, deasupra buzunarului.

PARTEA a II-a
Descrierea uniformelor de poliţie

CAP. I
Coifura

A. Şapca din stofã
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo.
Se compune din calotã, bandã şi cozoroc.
Calota este de formã ovalã şi este întinsã cu sârmã de oţel pentru a-şi menţine forma uşor ridicatã în partea din faţã. Pe bandã se aplicã o panglicã textilã, de culoare gri, ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete. Se fixeazã de bandã prin coasere, la un unghi de 45 de grade. Deasupra cozorocului se monteazã şnurul, de culoare alb-argintiu.
Pe cozoroc sunt brodate cu fir special de culoare argintie ramuri cu frunze stilizate, dupã cum urmeazã: 3 rânduri de ramuri pentru chestori, douã rânduri de ramuri pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de ramuri pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
Şapca de oraş pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt are cozoroc simplu, vipuşcã şi şnur textil de culoare portocalie.
B. Şepcuţa cu cozoroc
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarinindigo pentru toate efectivele. Pentru poliţia rutierã se poate realiza de culoare albã.
Calota este confecţionatã în clini. Pe partea frontalã a calotei, pe mijloc, se aplicã emblema.
La spate este prevãzutã cu sistem reglabil de fixare.
Cozorocul este simplu.
Pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt, deasupra cozorocului se monteazã şnur de culoare portocalie.
C. Şapca din tercot
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarinindigo.
Se compune din calotã, bandã şi cozoroc.
Calota este de formã ovalã şi este întinsã cu sârmã de oţel pentru a-şi menţine forma uşor ridicatã în partea din faţã. Pe bandã se aplicã o panglicã textilã, de culoare gri ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete. Se fixeazã de bandã prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se monteazã şnurul, de culoare alb-argintiu.
Pe cozoroc sunt brodate cu fir special de culoare argintie ramuri cu frunze stilizate, dupã cum urmeazã: 3 rânduri de ramuri pentru chestori, douã rânduri de ramuri pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de ramuri pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi cozorocul este simplu.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
Şapca este prevãzutã cu douã coafe de culoare bleumarinindigo sau albã care se pot utiliza în funcţie de nevoile activitãţii desfãşurate.
D. Bascul pentru studenţi
Se confecţioneazã din ţesãturã tip lânã de culoare bleumarin-indigo.
Emblema se fixeazã în lateral, pe partea stângã.
E. Capela pentru elevii din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarinindigo.
Se compune din calotã, clapã şi cozoroc.
Calota are formã ovalã. Clapa înconjoarã pãrţile laterale, având prevãzutã pe marginea superioarã o vipuşcã de culoare portocalie. Clapa se încheie deasupra cozorocului.
Cozorocul este confecţionat din material textil.
Pe partea frontalã a calotei se aplicã emblema pentru coifurã.
F. Cãciula
a) Cãciula pentru bãrbaţi
Se confecţioneazã din blanã naturalã astrahan/caracul, de culoare gri, pentru chestori şi comisari şefi şi din blanã naturalã nutriet, de culoare gri, pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învãţãmânt. Pentru poliţia rutierã, la uniforma de serviciu, se realizeazã de culoare albã.
Se compune din calotã, bordurã şi clapã frontalã.
Calota are formã ovalã. Bordura înconjoarã pãrţile laterale pânã în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotã prin butoni metalici şi se poate lãsa peste urechi.
În faţã, pe mijloc - pe clapa frontalã - se aplicã emblema pentru coifurã.
b) Cãciula pentru femei
Are formã ovalã cu bordura aplicatã.

CAP. II
Îmbrãcãmintea şi lenjeria

A. Sacoul
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo. Are revere clasice, pe guler se aplicã petliţele şi se încheie la un rând de nasturi, cu 4 nasturi metalici.
Croiala este dreaptã, uşor cambratã. Ambii piepţi, sub talie, sunt prevãzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapã dreaptã, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se realizeazã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu nasturi metalici la terminaţie.
Pe mâneca stângã, la 4-6 cm de cusãtura umãrului, se aplicã ecusonul specific structurii. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplicã suportul de grad.
Pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
Sacoul este dublat în întregime cu cãptuşealã.
Vestonul/Sacoul pentru studenţi/elevi se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo şi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se monteazã vipuşcã de culoare portocalie.
B. Completul modular
a) Scurta exterioarã
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã de culoare bleumarin-indigo. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã, de aceeaşi culoare. Scurta se încheie cu fermoar cu sistem dublu de acţiune, dublat de foran. Pe interior este prevãzutã cu fermoar prin care se poate ataşa bluzonul interior. La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare.
Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
La partea superioarã a piepţilor şi sub linia taliei sunt aplicate buzunare cu clapã.
În talie, scurta este prevãzutã cu un şnur de ajustare şi cu douã bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid în partea superioarã, pentru fixarea centurii.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, iar în partea de jos este prevãzutã cu o bridã de ajustare.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
La terminaţie, în cusãturile laterale, scurta este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite. Pe dosul de guler se fixeazã sistemul de prindere pentru glugã.
Scurta exterioarã este dublatã în întregime cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Scurta exterioarã pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din şcolile de formare a agenţilor este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
b) Bluzonul interior
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã de culoare bleumarin-indigo. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã, de aceeaşi culoare. Se încheie cu fermoar, dublat de foran, cu ajutorul cãruia bluzonul se poate fixa de scurta exterioarã.
La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
La partea inferioarã a piepţilor, lateral, sunt aplicate douã buzunare oblice, ascunse.
Mâneca este confecţionatã dintr-o singurã bucatã, având la terminaţie manşetã, prevãzutã cu bridã de ajustare.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul de grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite.
Bluzonul interior este dublat în întregime cu cãptuşealã.
Bluzonul interior pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt de formare a agenţilor este prevãzut, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
C. Bluza matlasatã cu mâneci detaşabile
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã, de culoare bleumarin-indigo. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã din material textil impermeabil şi imperrespirant de aceeaşi culoare. Se încheie prin fermoar detaşabil, cu ajutorul cãruia bluza se poate fixa de scurta exterioarã.
La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Pe partea superioarã a piepţilor, sub linia de unire cu platca, sunt prevãzute douã buzunare.
La partea inferioarã, lateral, sunt aplicate douã buzunare oblice, ascunse.
Mâneca este dreaptã, fixatã de bluzã prin fermoare detaşabile, fãrã manşetã, prevãzutã la terminaţie cu o bridã de ajustare.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Gulerul este tip tunicã.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
La terminaţie, în cusãturile laterale, bluza este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã.
Bluza este dublatã în întregime cu cãptuşealã, matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Bluza matlasatã pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
D. Bluza de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Se încheie cu fermoar dublat de foran.
La partea superioarã a piepţilor bluza este prevãzutã cu buzunare.
Mâneca este dreaptã, prevãzutã la terminaţie cu manşetã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Bluza este confecţionatã cu epoleţi, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului. Este cãptuşitã în întregime.
Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
E. Bluzonul pentru clasã - studenţi
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Se încheie cu fermoar dublat de foran.
Spatele este confecţionat cu platcã.
Pe partea superioarã şi inferioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare.
Mâneca este dreaptã, prevãzutã la terminaţie cu manşetã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite.
La terminaţie bluzonul este prevãzut cu bandã pentru ajustare.
Bluzonul este confecţionat cu epoleţi, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului.
Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
F. Pantaloni
a) Pantalonii pentru uniforma de ceremonie şi reprezentare
Pentru poliţişti, se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo. Au croialã dreaptã, fãrã manşetã. Sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar.
Pantalonii pentru bãrbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate gãici pentru curea.
Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioarã a feţelor cu cãptuşealã.
Pentru corpul chestorilor, pantalonii sunt prevãzuţi cu vipuşcã şi lampas, de culoare gri.
Pentru comisari şi inspectori, pantalonii din compunerea uniformei de ceremonie au în cusãtura lateralã montatã vipuşcã, de culoare gri.
b) Pantalonii pentru uniforma de oraş şi de clasã a studenţilor şi uniforma de oraş a elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo. Au croialã dreaptã, fãrã manşetã. Sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pantalonii pentru bãrbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate gãici. Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioarã a feţelor cu cãptuşealã.
c) Pantalonii pentru uniforma de serviciu şi uniforma de instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo.
Au croiala dreaptã, fãrã manşetã. Pantalonii sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale oblice. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pantalonii pentru bãrbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate gãici pentru curea şi centurã.
Pantalonii pentru iarnã se dubleazã cu mesadã detaşabilã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã.
d) Pantalonii pentru uniforma de instruire a studenţilor
Se confecţioneazã din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo.
Pantalonul are croialã dreaptã şi este prevãzut cu buzunare, poziţionate la partea superioarã a feţelor.
Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pe betelie sunt aplicate gãici pentru centurã.
La partea inferioarã pantalonii sunt prevãzuţi cu sistem de ajustare ce permite introducerea acestora în bocanci.
G. Fusta
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo.
Are croialã clasicã, cu betelie şi şliţ la spate. Este dublatã cu cãptuşealã şi se încheie cu fermoar.
H. Scurta
a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo şi este dublatã cu cãptuşealã.
Are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri de nasturi. Sub linia taliei are aplicate buzunare oblice, ascunse.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu nasturi metalici la terminaţie.
Pe mânecile scurtei, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplicã suportul de grad.
Pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
b) Scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã
Se confecţioneazã din material textil impermeabil şi imperrespirant de culoare bleumarin-indigo, cu mesadã detaşabilã din material termoizolant, matlasat sau blanã naturalã. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã, de aceeaşi culoare. La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu numãr de identificare. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Piepţii se încheie prin fermoar detaşabil, dublat de foran. Pe interior scurta este prevãzutã cu fermoar detaşabil prin care se fixeazã mesada.
Pe piepţi, sub linia taliei, scurta este prevãzutã cu douã buzunare oblice, ascunse.
În talie, scurta este prevãzutã cu douã bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid în partea superioarã, pentru fixarea cordonului.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, cu bridã la terminaţie.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Pe umeri se aplicã epoleţi, fixaţi în cusãtura umãrului, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
Gulerul are forma clasicã, cu colţuri ascuţite, pe care se monteazã un guler din blanã naturalã astrahan (caracul) de culoare gri pentru chestori şi comisari şefi şi din blanã naturalã nutriet de culoare gri pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învãţãmânt.
Scurta este dublatã în întregime cu cãptuşealã.
Scurta pentru uniforma de oraş pentru elevi şi studenţi este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
c) Scurta pentru instruire a studenţilor
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin-indigo şi este prevãzutã cu mesadã matlasatã detaşabilã.
Se încheie cu fermoar detaşabil dublat de foran.
Sub linia taliei, scurta este prevãzutã cu douã buzunare.
Pe pieptul stâng se aplicã bandã velcro pentru montarea însemnului de an de studiu.
Mâneca este raglan, iar pe umeri se aplicã epoleţi.
Scurta este dublatã în întregime cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant. Mesada este fixatã de scurtã prin fermoare.
Scurta este prevãzutã, pe pieptul stâng, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
I. Impermeabilul
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã şi imperrespirantã, de culoare bleumarin-indigo, având aplicatã la partea superioarã a piepţilor şi a mânecilor platcã de aceeaşi culoare.
Are croialã raglan, este cãptuşit în întregime, se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevãzut în talie cu cordon şi cataramã pentru ajustare. Spatele este croit din douã bucãţi, unite pe mijloc, cu şliţ la terminaţie. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor.
Impermeabilul este prevãzut cu douã buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie.
Mâneca este croitã raglan, dreaptã la terminaţie şi prevãzutã cu o bridã de ajustare. La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Gulerul este înalt. Pe dosul de guler se monteazã sistemul de fixare pentru gluga detaşabilã. Pe umãrul impermeabilului se fixeazã epoleţii, pe care se monteazã suportul cu grad profesional.
Impermeabilul pentru studenţi şi elevi este prevãzut pe pieptul stâng cu o bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
J. Puloverul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã, de culoare bleumarin-indigo.
Puloverul este prevãzut pe umeri cu platcã şi epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se monteazã suporţii cu grad profesional.
Pe mâneci sunt aplicate cotiere.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt, pe pieptul stâng este prevãzutã o bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
K. Cãmaşa
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac, de culoare albã pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleu pentru uniforma de reprezentare.
Se încheie cu nasturi şi are gulerul rãsfrânt, cu colţ. Spatele se confecţioneazã cu platcã. Pe pieptul stâng este aplicat un buzunar.
Mâneca are manşetã simplã, încheiatã cu nasturi.
L. Cãmaşa-bluzã
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac de culoare bleu, iar pentru chestori se poate realiza şi de culoare albã.
Se încheie cu nasturi, are gulerul rãsfrânt, cu colţ şi se poate purta deschisã, fãrã cravatã sau închisã cu cravatã.
Spatele se confecţioneazã cu platcã. La partea superioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare cu clapã.
Se confecţioneazã cu mânecã scurtã sau cu mânecã lungã, terminaţia acesteia fiind prevãzutã cu manşetã. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusãtura mânecii, pe care se monteazã suportul cu grad profesional. La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Se poate confecţiona cu bandã la terminaţie.
Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de instruire a elevilor şi studenţilor se realizeazã cu gulerul şi manşetele de culoare bleumarin şi este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
M. Tricoul cu mânecã scurtã
Se confecţioneazã din tricot de culoare bleu. Este prevãzut cu guler.
Tricoul se încheie cu nasturi, iar pe umeri este prevãzut cu epoleţi realizaţi din tricot, pe care se monteazã suportul cu grad profesional. Epoleţii au un capãt fixat în cusãtura mânecii.
Pe spatele tricoului se poate inscripţiona denumirea structurii.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Tricoul pentru elevi şi studenţi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu.

CAP. III
Încãlţãmintea

A. Pantofii
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã.
Pantofii pentru varã se confecţioneazã cu perforaţii, iar pentru cadrele femei pot avea decupaje.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri. Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpa realizatã din piele naturalã.
B. Ghetele/Bocancii
Ghetele/bocancii se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cãptuşite/cãptuşiţi pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret sau fermoar.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.
Ghetele pentru femei se confecţioneazã la fel ca cele pentru bãrbaţi, cu deosebirea cã au carâmbul mai scurt.
C. Cizme scurte pentru femei
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cãptuşite cu blanã sau cu meşinã, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioarã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.

CAP. IV
Echipamentul divers

A. Cravata
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarinindigo.
B. Fularul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã de culoare bleumarin-indigo.
C. Mãnuşile
a) Mãnuşile din piele
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi cãptuşite cu tricot sau blanã.
b) Mãnuşi din lânã
Sunt tricotate din fire de lânã sau tip lânã de culoare bleumarin-indigo sau albã. Au format obişnuit cu 5 degete.
c) Mãnuşi din pânzã cãptuşite
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin-indigo, au format cu un singur deget şi locaş pentru trãgaci. Sunt cãptuşite cu molton sau material termoizolant matlasat.
D. Ciorapii
Se confecţioneazã din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare bleumarin-indigo.
E. Centura
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi este prevãzutã cu cataramã confecţionatã din metal de culoare albã.
În funcţie de nevoile activitãţii desfãşurate, centura se poate confecţiona din material textil, tip chingã, de culoare neagrã, cu cataramã cu sistem de autoblocare.
F. Cureaua pentru pantaloni
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã. La capãtul din stânga este prevãzutã cu cataramã, confecţionatã din metal de culoare albã.
G. Eghileţii (Şnurul)
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare albã.
a) Eghiletul pentru ofiţeri
Se compune din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu.
Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu nod dublu.
La terminaţie, fiecare şnur are un cui de culoare alb-argintie.
b) Şnurul pentru agenţi
Se confecţioneazã dintr-un singur şnur împletit de culoare albã.
c) Eghilet pentru studenţii Academiei de Poliţie
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare albã.
Se compune dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu un nod dublu, la terminaţia cãruia se fixeazã un cui de culoare alb-argintie.
H. Nasturii
Se confecţioneazã din metal alb-argintiu, cu diametrul de 15 mm - ornament terminaţie mânecã sacou - şi 20 mm încheiere piepţi sacou şi scurtã ceremonie.
Calota are imprimatã în relief însemnele heraldice specifice ministerului.

CAP. V
Însemnele distinctive

A. Emblema pentru coifurã
a) Emblema pentru coifura ofiţerilor şi agenţilor de poliţie
Se confecţioneazã pe suport textil de culoare bleumarinindigo, prin brodare cu fir metalizat de culoare argintie, şi reprezintã acvila, încadratã între ramuri cu frunze stilizate, astfel: 4 ramuri cu frunze stilizate pentru corpul chestorilor, 3 ramuri cu frunze stilizate pentru corpul comisarilor şi corpul inspectorilor, douã ramuri cu frunze stilizate pentru corpul agenţilor.
Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
b) Emblema pentru coifura studenţilor
Se confecţioneazã pe suport textil de culoare bleumarinindigo, prin brodare cu fir metalizat de culoare argintie, şi reprezintã acvila, încadratã între douã ramuri cu frunze stilizate. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
c) Emblema pentru coifura elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din metal de culoare albã şi reprezintã acvila, încadratã între douã rânduri de ramuri cu frunze, pe pieptul cãreia este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
B. Epoleţi/suporţi cu grad profesional
Epoleţii/suporţii cu grad profesional sunt realizaţi prin brodarea cu fir metalizat pe suport textil a însemnelor de grad, astfel:
1. Uniforma de ceremonie
Pentru ofiţerii de poliţie, pe suportul textil de formã dreptunghiularã, confecţionat din material ţesut cu fir metalizat de culoare argintie, se brodeazã stele de culoare gri-argintiu.
Stelele care definesc gradul profesional sunt de dimensiuni şi linii de contur diferite, astfel:
● pentru corpul chestorilor sunt brodate 1-4 stele, cu linie de contur de culoare roşie, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 30 mm, dupã cum urmeazã:
a) chestor de poliţie - o stea;
b) chestor principal de poliţie - douã stele;
c) chestor şef de poliţie - 3 stele;
d) chestor general de poliţie - 4 stele;
● pentru corpul comisarilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare albastrã, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 20 mm, dupã cum urmeazã:
a) subcomisar de poliţie - o stea;
b) comisar de poliţie - douã stele;
c) comisar şef de poliţie - 3 stele;
● pentru corpul inspectorilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare neagrã, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 15 mm, dupã cum urmeazã:
a) subinspector de poliţie - o stea;
b) inspector de poliţie - douã stele;
c) inspector principal de poliţie - 3 stele;
2. Uniforma de reprezentare şi de serviciu
Stelele şi baretele, de culoare argintie, sunt brodate pe suport textil de culoare bleumarin-indigo, având formã dreptunghiularã, bordurat cu linie de contur.
Pentru corpul chestorilor de poliţie se brodeazã şi ramuri cu frunze stilizate, care formeazã o cununã ce încadreazã centrul unei stele.
Broderia este de culoare argintie.
Stelele care definesc gradul profesional sunt de dimensiuni şi linii de contur diferite, astfel:
● pentru corpul chestorilor sunt brodate 1-4 stele, cu linie de contur de culoare roşie, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 30 mm, dupã cum urmeazã:
a) chestor de poliţie - o stea;
b) chestor principal de poliţie - douã stele;
c) chestor şef de poliţie - 3 stele;
d) chestor general de poliţie - 4 stele;
● pentru corpul comisarilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare albastrã, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 20 mm, dupã cum urmeazã:
a) subcomisar de poliţie - o stea;
b) comisar de poliţie - douã stele;
c) comisar şef de poliţie - 3 stele;
● pentru corpul inspectorilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare neagrã, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 15 mm, dupã cum urmeazã:
a) subinspector de poliţie - o stea;
b) inspector de poliţie - douã stele;
c) inspector principal de poliţie - 3 stele;
● pentru corpul agenţilor sunt brodate 1-5 barete cu dimensiuni de 1,2 cm. x 3,5 cm., dupã cum urmeazã:
a) agent de poliţie - o baretã;
b) agent principal de poliţie - douã barete;
c) agent şef adjunct de poliţie - 3 barete;
d) agent şef de poliţie - 4 barete;
e) agent şef principal de poliţie - 5 barete.
C. Suportul de grad pentru mânecã
Suportul de grad pentru mânecã este reprezentat de 1-3 benzi de culoare argintie, brodate pe suport textil bleumarin-indigo.
Dimensiunile benzilor sunt diferite, în funcţie de categoriile de poliţişti, dupã cum urmeazã:
a) corpul chestorilor - 3 benzi, cu lãţimea de 3 cm, 2,5 cm, şi 2 cm;
b) corpul comisarilor - douã benzi, cu lãţimea de 2,5 cm şi 2 cm;
c) corpul inspectorilor - o bandã cu lãţimea de 2 cm;
d) corpul agenţilor - o bandã cu lãţimea de 0,5 cm.
D. Însemnele de an de studiu
Se confecţioneazã pe suport textil de culoare portocalie, de formã dreptunghiularã (4,5 x 9 cm). Suportul textil este bordurat cu linie de contur de culoare neagrã.
Elementele componente ale fiecãrui an de studiu - barete în formã dreptunghiularã - sunt de culoare argintie, realizate prin brodare.
La partea superioarã a însemnului se înscrie cu litere majuscule de culoare neagrã inscripţia STUDENT, respectiv ELEV, iar la partea inferioarã se brodeazã baretele aferente anului de studiu - câte o baretã pentru fiecare an de studiu.
E. Petliţele
Petliţele sunt reprezentate prin ramuri cu frunze stilizate de culoare argintie, dispuse în arc de cerc, brodate pe suport textil bleumarin-indigo.
Numãrul ramurilor cu frunze stilizate este diferit, în funcţie de categoriile de poliţişti, dupã cum urmeazã:
a) corpul chestorilor de poliţie - 5 ramuri;
b) corpul comisarilor de poliţie - 4 ramuri;
c) corpul inspectorilor de poliţie - 3 ramuri;
d) corpul agenţilor de poliţie - douã ramuri.
F. Ecusoane
a) Ecusonul de mânecã
Se confecţioneazã prin brodare pe suport textil şi se fixeazã pe axul mânecii stângi a articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţã de cusãtura umãrului.
Ecusonul conţine elementele heraldice specifice fiecãrei structuri, conform reglementãrilor privind însemnele heraldice în Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Unitãţile subordonate inspectoratelor generale/similare sau aparatului central al Ministerului Administraţiei şi Internelor utilizeazã pentru articolele de echipament însemnele heraldice ale structurii centrale din care fac parte.
b) Ecusonul nominal
Se confecţioneazã din aliaj neferos, având fondul albargintiu.
Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule, numele posesorului, sub o linie orizontalã vopsitã în culoarea bleumarin. Vertical, la capãtul din stânga sunt gravate trei linii vopsite în culorile tricolorului.
Sistemul de prindere este cu agrafã metalicã.
G. Insignele
a) Insigna pentru studii superioare
Se confecţioneazã din aliaj (patinat) şi este uşor bombatã.
Are în conţinut fãclia ştiinţei, pe care apare în partea de sus o carte deschisã, iar la partea de jos o eşarfã pe care este înscris "ALMA MATER". Între ele este montat un scut cu tricolorul. Aceste elemente sunt suprapuse pe o cununã de formã ovalã, care are în partea stângã frunze de stejar, iar în partea dreaptã lauri.
Cununa se încheie la partea superioarã cu o coroanã de raze, iar la partea inferioarã cu o legãturã în formã de fundã.
b) Insigna de absolvent al Academiei de Poliţie
Se confecţioneazã din aliaj (patinat) şi este uşor bombatã.
Pe margini este prevãzutã cu o cununã care are în partea stângã frunze de stejar, iar în partea dreaptã lauri.
În interiorul cununii se aflã aplicat un scut încadrat la partea superioarã de inscripţia "ACADEMIA DE POLIŢIE", iar la partea inferioarã "ALEXANDRU IOAN CUZA".
Pe scut se aflã dispusã o acvilã care are o cruce în cioc, o sabie în gheara dreaptã şi o ramurã de mãslin în cea stângã.
Pe pieptul acvilei este dispusã o balanţã cu talerele în echilibru.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016