Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 3 iulie 2020  privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 3 iulie 2020 privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 590 din 6 iulie 2020
──────────
    Conţinut de LEGEA nr. 107 din 3 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 6 iulie 2020.
──────────
    ART. 1
    Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social este limitat la maximum 6.000 de membri, împărţiţi pe grade, astfel:
    a) Cavaler - 3.200;
    b) Ofiţer - 1.700;
    c) Comandor - 700;
    d) Mare Ofiţer - 400.

    (2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.
    (3) Decorarea în prima promoţie, de până la maximum 15% din numărul fiecărui grad, se va face în condiţiile prevăzute în prezentul regulament. Gradele superioare se conferă doar celor care însumează merite deosebite care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 3
    (1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se prezintă sub forma unei cruci cu braţele egale, late de 11 mm şi cu capetele terminate în formă de ancoră, cu bordura împărţită longitudinal în două părţi (una coborâtă spre margini şi alta ridicată spre centru), crucea având diametrul de 44 mm, confecţionată din argint cu titlul de 800‰ şi emailată albastru deschis (formulă cromatică orientativă: roşu-187, verde-235, albastru-255).
    (2) Pe avers, central, este un medalion circular, confecţionat din argint lustruit şi bombat, redând un soare (alcătuit din 8 raze drepte mari, alternate cu 8 raze ondulate mari, între care se află striaţii radiale), având diametrul aparent de 19 mm; în centrul soarelui, în interiorul unui câmp circular punctat, este redată stema României, având înălţimea de 7 mm.
    (3) Pe revers este scris cu litere înalte de 2 mm, pe braţul orizontal, deviza „SOL LUCET OMNIBUS“ (cu litere majuscule şi drepte), cuvintele fiind dispuse pe trei rânduri.
    (4) Însemnul este prevăzut în partea superioară cu un ornament în formă de trei petale, din argint, înalt de 2 mm, pe care este ataşat un inel având orificiile orientate lateral, inel înalt de 2,5 mm. Prin elementul de prindere astfel descris se petrece un inel cu diametrul de 18 mm, confecţionat din argint lustruit, cu ajutorul căruia însemnul se ataşează de panglică.
    (5) Marginea însemnului, soarele şi stema României de pe avers, inscripţia de pe revers şi sistemul de prindere de panglică păstrează aspectul natural al argintului.
    (6) Panglica, lată de 40 mm şi având înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat alb-fildeş, având pe margini câte o bandă albastru cobalt, lată de 1 mm.
    (7) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
    Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) marginea însemnului, soarele şi stema României de pe avers, inscripţia de pe revers şi sistemul de prindere de panglică sunt aurite;
    b) panglica primeşte central o rozetă cu diametrul de 25 mm, realizată din panglica ordinului;
    c) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 5
    (1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se prezintă sub forma unei cruci cu braţele egale late de 14 mm şi capetele terminate în formă de ancoră, cu bordura având profilul dublu rotunjit, crucea având diametrul de 52 mm, confecţionată din argint cu titlul de 925‰ şi emailată cu albastru deschis (formulă cromatică orientativă: roşu-187, verde-235, albastru-255).
    (2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:
    a) medalionul circular redând un soare are diametrul aparent de 22 mm, confecţionat din argint lustruit; în centrul soarelui, în interiorul unui câmp circular punctat, este redată stema României, având înălţimea de 9 mm;
    b) literele inscripţiei de pe revers sunt înalte de 2,5 mm;
    c) inelul de prindere al panglicii este plat şi are înălţimea aparentă de 26 mm şi lăţimea de 4 mm; inelul de prindere se ataşează de însemnul propriu-zis printr-un ornament având forma unui „U“ răsturnat, cu părţile laterale ale bazei retrase în formă concavă;
    d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă, pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; benzile laterale au, fiecare, lăţimea de 1,2 mm;
    e) rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler.


    ART. 6
    (1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social este compus din însemnul şi panglica gradului de Comandor, precum şi din placa gradului.
    (2) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social este o stea de formă romboidală concavizată, având 40 de raze puternic profilate în lung şi terminate în ogivă, cu razele axiale având o lăţime mai mare şi purtând în lung câte 5 excrescenţe în formă de pietre multiplu-faţetate, placa fiind confecţionată din argint lustruit şi patinat, cu titlul de 925‰; diametrul aparent al plăcii este de 90 mm. Pe placă, central, este aplicat însemnul avers al gradului de Comandor. Pe revers, într-un medalion central, titlul argintului. Pe spate, placa are un sistem de prindere.
    (3) Rozeta gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 7
    (1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată, la exterior, în piele ecologică de culoare albastru închis cu o închizătoare metalică; interiorul propriu-zis al cutiei este îmbrăcat în pluş alb, iar interiorul capacului este căptuşit cu mătase albă. Peste adâncitura în care se poziţionează decoraţia, precum şi în adâncitura în care se poziţionează rozeta se află câte un sistem de prindere, pentru a preveni alunecarea acestora.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, cu auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    (3) Etuiul în care se păstrează brevetul este îmbrăcat, la exterior, în piele ecologică având caracteristici identice celor ale cutiei decoraţiei.

    ART. 8
    Brevetul reprezintă documentul oficial prin care se atestă conferirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social.

    ART. 9
    Brevetul are imprimată pe suprafaţa sa stema ţării şi are înscrise date privind: denumirea şi gradul decoraţiei, numărul şi data decretului de conferire, precum şi numele şi prenumele posesorului, cu iniţiala tatălui, şi meritele pentru care se acordă decoraţia.

    ART. 10
    Brevetele sunt validate prin semnătură şi sigiliu, cu semnătura autografă sau cu parafa Preşedintelui României şi cu contrasemnătura cancelarului ordinelor.

    ART. 11
    Brevetul poartă numărul de ordine din cadrul ierarhiei decoraţiei respective.

    ART. 12
    În caz de deces, brevetul împreună cu însemnul decoraţiei rămân moştenitorilor legali.

    ART. 13
    (1) Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului (20 decembrie - Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane) şi în alte situaţii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor sau însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poartă la gât, cu panglica prinsă sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.

    ART. 14
    (1) Gradele Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poartă după gradele similare ale ordinelor naţionale şi militare.
    (2) Gradele Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social au aceeaşi importanţă ierarhică cu gradele similare ale ordinelor pe domenii de activitate. Atunci când o persoană deţine, alături de Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social, două sau mai multe decoraţii în acelaşi grad, va avea întâietate cea conferită de mai mult timp.

    ART. 15
    (1) Conferirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se face în mod obligatoriu începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poate face numai după obţinerea, timp de 5 ani, a unor merite deosebite în activitatea specifică.
    (3) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 2 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 3 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer - 4 ani.

    (4) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (5) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 16
    Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani, prevăzut la art. 15 alin. (2), şi vechimea minimă în grad, prevăzută la art. 15 alin. (3), pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 17
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la radierea numelui persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 18
    (1) Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social este o decoraţie ce se acordă atât cetăţenilor români şi străini, cât şi instituţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, pentru merite deosebite în domeniul promovării drepturilor omului şi al angajamentului social, al susţinerii spiritului caritabil şi de voluntariat.
    (2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) realizarea unor acţiuni de impact dedicate promovării drepturilor omului şi angajamentului social, susţinerii spiritului caritabil şi de voluntariat;
    b) desfăşurarea, timp de cel puţin 5 ani, a unei activităţi continue, pe bază salarială ori de voluntariat, în folosul unor categorii defavorizate precum:
    - copii abandonaţi;
    – familii dezorganizate;
    – persoane vârstnice;
    – persoane fără adăpost ori cu mijloace materiale reduse;
    – persoane aflate în suferinţă, din raţiuni medicale sau din alte cauze;
    – persoane care au fost supuse discriminării pe criterii politice, etnice, religioase şi altele asemenea;
    – persoane afectate de calamităţi naturale (inundaţii, incendii, alunecări de teren, cutremure şi altele asemenea);
    – persoane ce trebuie reintegrate în societate;

    c) iniţierea, sprijinirea ori coordonarea unor politici de durată în folosul categoriilor amintite anterior, precum şi realizarea unor campanii de promovare a acestora;
    d) atragerea de fonduri şi dotări în vederea îmbunătăţirii activităţii unităţilor medicale şi de ocrotire a unor categorii de persoane defavorizate;
    e) realizarea unor acţiuni de impact dedicate respectării normelor de convieţuire în societate, ocrotirii familiei, întrajutorării, prevenirii abandonului şcolar, combaterii violenţei domestice, combaterii traficului şi consumului de droguri şi substanţe halucinogene, combaterii traficului de persoane şi de organe, combaterii alcoolismului şi altele asemenea;
    f) contribuţii la prevenirea, combaterea şi sancţionarea unor fapte şi comportamente antisociale;
    g) îndeplinirea unor activităţi de durată în folosul creşterii coeziunii la nivelul colectivităţilor rurale, al creării de locuri de muncă, al păstrării legăturilor dintre comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării şi patria-mamă, al promovării meseriilor tradiţionale, al sporirii interesului tinerelor generaţii faţă de valorile tradiţionale româneşti;
    h) redactarea şi publicarea unor lucrări cu caracter ştiinţific, precum şi realizarea unor campanii de impact, dedicate:
    - funcţionării societăţii, cunoaşterii raporturilor dintre oameni, precum şi a raporturilor dintre oameni şi societate;
    – respectării democraţiei, drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti;
    – respectării principiului egalităţii de şanse;
    – respectării drepturilor unor categorii speciale de cetăţeni (persoane cu handicap fizic sau mental, copii abandonaţi, membri ai familiei supuşi violenţei şi altele asemenea);
    – combaterii discriminărilor de orice fel, în conformitate cu cadrul legal.


    (3) Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social se poate acorda, în mod excepţional, unităţilor şi instituţiilor care funcţionează în subordinea şi în coordonarea ministerelor de resort sau sub autoritatea acestora, instituţiilor autonome centrale, regiilor autonome, societăţilor comerciale cu capital de stat, mixt sau privat.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016