Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 3 iulie 2000  privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 3 iulie 2000 privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 332 din 17 iulie 2000
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere, prin efectuarea unui stagiu de 3 ani şi prin susţinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.
ART. 2
Examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat se organizeazã de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, denumit în continuare Corpul, potrivit prezentului regulament.
Examenul de admitere poate fi organizat în centrele universitare din municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Timişoara, de regula o data pe an. În cazuri excepţionale Corpul poate organiza examenul de admitere de doua ori pe an şi poate stabili şi alte centre universitare.
Candidaţii se pot prezenta la examenul de admitere în oricare centru universitar în care acesta se organizeazã, potrivit alin. 2.
ART. 3
Programele de examen de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, precum şi reglementãrile privind stagiul şi examenul de aptitudini se elaboreazã de Corp, cu avizul Ministerului Finanţelor, şi se aproba de Consiliul superior al Corpului, urmãrindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene în domeniu.

CAP. 2
Accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat

SECŢIUNEA 1
Comisiile de examinare

ART. 4
Comisia centrala de stabilire a subiectelor de examen, denumita în continuare comisia centrala, se stabileşte prin ordin comun al ministrului finanţelor şi ministrului educaţiei naţionale, iar comisiile de examinare se stabilesc prin hotãrâre a Consiliului superior al Corpului în calitatea sa de organizator al examenului, conform <>art. 19 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertiza contabila şi a contabililor autorizaţi, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare -, pentru experţii contabili şi separat, pentru contabilii autorizaţi.
ART. 5
În comisiile de examinare vor fi numite cadre universitare, experţi contabili, câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei, specialişti în domeniul disciplinelor de examen şi secretarul filialei Corpului din judeţul, respectiv din municipiul Bucureşti, în a cãrui raza teritorialã se organizeazã examenul de admitere.
ART. 6
În vederea numirii comisiilor de examinare, potrivit art. 4 şi 5, Corpul va solicita Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei sa îşi desemneze reprezentantul cu 30 de zile înainte de data examenului de admitere; ministerele respective vor rãspunde solicitãrilor Corpului cu cel puţin 15 zile înainte de data examenului de admitere.

SECŢIUNEA a 2-a
Înscrierea candidaţilor

ART. 7
Se pot prezenta la examenul de admitere pentru profesia de expert contabil sau de contabil autorizat persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 4 şi 5 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Înscrierea la examenul de admitere pentru profesia de expert contabil sau de contabil autorizat se face pe baza unei cereri, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1, care se depune la sediul filialei Corpului în a carei raza teritorialã candidatul îşi are domiciliul.
În vederea sustinerii examenului de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil cererea de înscriere este însoţitã de:
a) certificatul medical din care sa rezulte ca solicitantul are capacitate de exerciţiu deplina;
b) curriculum vitae, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2, completat şi semnat pe propria rãspundere de cãtre solicitant;
c) copie legalizatã de pe actul de studii, din care sa rezulte ca solicitantul are studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educaţiei Naţionale;
d) dovada corespunzãtoare din care sa rezulte ca solicitantul are practica în specialitate de cel puţin 3 ani, în cazul în care este licenţiat în specialitatea contabilitate-finanţe, şi de cel puţin 5 ani, în cazul în care este licenţiat în alte specialitãţi din cadrul învãţãmântului superior economic decât cea de contabilitate-finanţe;
e) certificat de cazier judiciar cu termenul de valabilitate neexpirat.
În vederea sustinerii examenului de admitere pentru accesul la profesia de contabil autorizat, cererea de înscriere este însoţitã de:
a) certificatul medical din care sa rezulte ca solicitantul are capacitate de exerciţiu deplina;
b) curriculum vitae, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2, completat şi semnat pe propria rãspundere de cãtre solicitant;
c) copia legalizatã de pe actul de studii din care sa rezulte ca solicitantul are studii economice superioare, studii economice medii, studii medii, altele decât economice, cu diploma sau cu licenta, dupã caz, recunoscuta de Ministerul Educaţiei Naţionale;
d) dovada corespunzãtoare din care sa rezulte ca solicitantul are practica în specialitate de cel puţin 2 ani, în cazul în care are studii economice superioare, de cel puţin 3 ani, în cazul în care are studii economice medii, şi de 5 ani, în cazul celor cu studii medii în alt domeniu decât cel economic;
e) certificat de cazier judiciar cu termenul de valabilitate neexpirat.
ART. 9
Se considera practica în specialitate activitãţile desfãşurate în domeniul financiar-contabil, fiscal şi bancar, de metodologie financiar-contabila, fiscalã şi bancarã, de control financiar-contabil, fiscal şi bancar, precum şi în învãţãmânt la disciplinele: contabilitate, finanţe, control financiar, expertiza contabila, analiza financiarã şi alte discipline cu profil financiar-contabil.
ART. 10
Înscrierea candidaţilor în catalog se face de cãtre secretarii comisiilor de examinare, pe baza cererilor şi, respectiv, a tabelelor transmise cu cel puţin 15 zile înainte de data la care se organizeazã examenul de admitere de cãtre filialele de la care provin candidaţii, confirmate prin semnatura de cãtre preşedinţii acestora.
ART. 11
Catalogul se întocmeşte pe judeţe, în ordine alfabetica, şi cuprinde rubricile: numãrul curent, numãrul legitimatiei, numele şi prenumele candidaţilor, disciplinele de examen şi notele obţinute.
ART. 12
Ca urmare a înscrierii candidaţii primesc legitimatii cu fotografia personalã, cuprinzând numele şi prenumele, numãrul din catalog, judeţul din care provin şi profesia pentru care opteazã.
Locul pe care îl ocupa fiecare candidat în sala de examen se marcheaza prin aplicarea pe banca a unei legitimatii similare cu cea prevãzutã la alin. 1.
ART. 13
Accesul în sala de examen se face numai pe baza legitimatiei şi a buletinului/cãrţii de identitate, atunci când se face şi prezenta.

SECŢIUNEA a 3-a
Disciplinele examenului de admitere

ART. 14
Disciplinele examenului de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, dupã caz, sunt:
a) pentru accesul la profesia de expert contabil: contabilitate, fiscalitate, drept, audit, evaluare economicã şi financiarã a întreprinderilor, control financiar şi expertiza contabila;
b) pentru accesul la profesia de contabil autorizat al candidaţilor cu studii economice superioare: contabilitate, fiscalitate, drept, evaluare economicã şi financiarã a întreprinderilor, control financiar şi audit;
c) pentru accesul la profesia de contabil autorizat al candidaţilor cu studii medii: contabilitate, fiscalitate şi drept.
ART. 15
Tematica şi bibliografia pe baza cãrora se pregãtesc candidaţii se stabilesc de Corp, cu avizul Ministerului Finanţelor, pentru fiecare disciplina. Acestea vor fi actualizate permanent, vor fi publicate în revista editata de Corp şi vor fi afişate la sediul fiecãrei filiale cu cel puţin 60 de zile înainte de fiecare sesiune de examen.

SECŢIUNEA a 4-a
Probele de examen

ART. 16
Verificarea nivelului de pregãtire teoreticã a candidaţilor se face prin examen scris, diferenţiat în funcţie de profesia pentru care a optat candidatul, expert contabil sau contabil autorizat.
ART. 17
Pentru accesul la profesia de expert contabil examenul de admitere consta în susţinerea a doua probe scrise, cuprinzând subiecte din disciplinele:
a) contabilitate, fiscalitate, drept, cu o durata de 3 ore pentru elaborarea raspunsurilor;
b) audit, evaluare economicã şi financiarã a întreprinderilor, control financiar şi expertiza contabila, cu o durata de 3 ore pentru elaborarea raspunsurilor.
ART. 18
Pentru accesul la profesia de contabil autorizat examenul de admitere consta în susţinerea unei probe scrise, cuprinzând subiecte din disciplinele:
a) pentru candidaţii cu studii economice superioare: contabilitate, fiscalitate, drept, evaluare economicã şi financiarã a întreprinderilor, control financiar şi audit, cu o durata de 5 ore pentru elaborarea raspunsurilor;
b) pentru candidaţii cu studii medii: contabilitate, fiscalitate şi drept, cu o durata de 3 ore pentru elaborarea raspunsurilor.
ART. 19
Aprecierea raspunsurilor candidaţilor se face cu note de la 1 la 10, la fiecare disciplina, conform grilei stabilite de comisia centrala numita potrivit art. 4.
ART. 20
Se declara admişi candidaţii care obţin cel puţin media 7 şi minimum nota 6 la fiecare disciplina.
ART. 21
Pe baza notelor înscrise în catalogul examenului de admitere, semnat de toţi membrii comisiei de examinare, preşedintele şi secretarul acesteia întocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului de admitere în 3 exemplare, dintre care originalul se transmite Secţiunii experţi contabili, respectiv Secţiunii contabili autorizaţi a Corpului, un exemplar se afişeazã la sediul filialei din judeţul, respectiv din municipiului Bucureşti, la care s-a organizat examenul de admitere, şi un exemplar se arhiveaza la aceeaşi filiala.
ART. 22
Impotriva rezultatului obţinut candidaţii pot face contestaţii în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor, pe care le depun la preşedintele comisiei de examinare. Acesta, împreunã cu membrii examinatori la disciplinele contestate, va reexamina lucrãrile şi va comunica celor în cauza rezultatul în termen de 48 de ore de la depunerea contestaţiilor, fãcând menţiune despre aceasta în procesul-verbal de stabilire a rezultatelor examenului de admitere. Hotãrârile stabilite în aceste condiţii rãmân definitive.
ART. 23
Secretarul comisiei de examinare are obligaţia ca, în termen de 20 de zile de la data la care comisia de examinare şi-a încetat activitatea, sa comunice filialei la care s-au înscris candidaţii rezultatele obţinute de aceştia, pe baza procesului-verbal, şi sa transmitã lucrãrile scrise care se depun la dosarul personal al fiecãrui candidat.
ART. 24
Candidaţilor declaraţi admişi de cãtre comisiile de examinare li se elibereazã certificate de promovare a examenului de admitere în vederea atribuirii calitãţii de expert contabil şi, respectiv, de contabil autorizat cu studii economice superioare sau cu studii medii, dupã caz, potrivit anexei nr. 3, în baza cãrora candidaţii se pot înscrie în evidenta filialei Corpului, în a carei raza teritorialã îşi au domiciliul stabil, pentru efectuarea stagiului.
În baza certificatului de promovare a examenului de admitere candidatul poate sa se înscrie în evidenta filialei, sa efectueze stagiul şi sa susţinã examenul de aptitudini în vederea accesului la profesia de expert contabil şi, respectiv, de contabil autorizat cu studii superioare sau cu studii medii, dupã caz.
ART. 25
Certificatele de promovare a examenului de admitere în vederea atribuirii calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat cu studii superioare sau cu studii medii se tiparesc şi se numeroteaza în regim special, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3. Organizarea evidentei şi a gestionãrii acestora se stabileşte prin norme aprobate de Consiliul superior al Corpului, pentru care acesta poarta intreaga rãspundere.
Certificatele completate corespunzãtor şi semnate de preşedintele şi de secretarul comisiei de examinare se elibereazã titularilor sub semnatura.

CAP. 3
Stabilirea subiectelor pentru examenul de admitere

ART. 26
Subiectele pentru examenul de admitere se stabilesc pentru fiecare sesiune de cãtre o comisie centrala, numita în condiţiile art. 4. Persoanele care fac parte din comisia centrala nu vor face parte din comisiile de examinare.
ART. 27
Subiectele pentru disciplinele care fac obiectul probelor scrise sunt unice pe ţara şi se elaboreazã în cel puţin 10 variante care sa acopere tematica şi bibliografia obligatorii, valabile pentru sesiunea respectiva, stabilite conform art. 15; pentru toate subiectele comisia centrala elaboreazã soluţiile şi grilele de evaluare.
ART. 28
Preşedintele comisiei centrale extrage câte o varianta cuprinzând subiectele elaborate pentru fiecare proba scrisã şi le multiplica într-un numãr egal cu cel necesar pentru comisiile de examinare, numite potrivit art. 4. În acelaşi numãr de exemplare se multiplica şi soluţiile şi grilele de evaluare.
ART. 29
Subiectele, precum şi soluţiile şi grilele de evaluare se sigileaza în plicuri separate, asigurându-se confidenţialitatea. Plicurile se predau sub semnatura fiecãrui preşedinte al comisiei de examinare cu cel mult 48 de ore înaintea datei de organizare a examenului de admitere.
ART. 30
Plicurile cuprinzând subiectele la probele scrise se desigileaza în prezenta comisiei de examinare şi a candidaţilor, iar cele cuprinzând soluţiile la subiectele şi grilele de evaluare se desigileaza în prezenta comisiei de examinare, dupã elaborarea lucrãrilor şi dupã depunerea acestora la comisia de examinare. Respectarea acestor prevederi se dovedeşte prin menţionarea lor pe plicuri şi prin semnãturile membrilor comisiei de examinare.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 31
Remunerarea membrilor comisiei centrale şi ai comisiilor de examinare, cheltuielile de transport, cazare şi diurna, în condiţiile legii, se suporta de Corp din sumele încasate drept taxa de participare la examenul de admitere.
ART. 32
Examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil sau de contabil autorizat este nul de drept, dacã este organizat în alte condiţii decât cele prevãzute în prezentul regulament.
ART. 33
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI
DIN ROMÂNIA
Filiala .....................


CERERE DE ÎNSCRIERE

Subsemnatul(a) ........., nãscut(a) la data de ..../.../....... în localitatea ..........., judeţul ........., domiciliat(a) în localitatea ................, str. ............... nr. ...., judeţul .............., telefon: acasã .............. serviciu ..................., posesor(posesoare) al(a) buletinului/cãrţii de identitate seria ..... nr. ......., codul numeric personal ............................,

- absolvent(a) al [] Facultãţii ......................
Specializarea ...................
[] Liceului ........................
Şcolii tehnice .................,
- cu o vechime în munca de ............ ani, angajat(a)
al Societãţii Comerciale ...............................,
[] membra C.E.C.C.A.R.
[] nemembra C.E.C.C.A.R.,

solicit înscrierea la examenul de admitere în vederea obţinerii calitãţii de:
[] expert contabil
[] contabil autorizat cu studii medii/cu studii superioare, care se organizeazã în perioada ................. la Centrul Universitar ................................................. .
Declar pe propria rãspundere ca datele menţionate mai sus corespund realitãţii, ca nu am suferit nici o condamnare penalã şi ca nici nu sunt implicat în calitate de inculpat în vreun proces cu caracter penal.
Înscrierea de date nereale atrage pierderea examenului de admitere, anularea certificatului de promovare a examenului de admitere în vederea atribuirii calitãţii de expert contabil/contabil autorizat, radierea din Tabloul Corpului şi rãspunderea penalã, dupã caz.

Semnatura,
...............

Data .../.../...

ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

CURRICULUM VITAE

● Numele ......................................................
● Prenumele ...................................................
● Domiciliat/a: ...............................................
● Studii: .....................................................
- liceul ......................................................
- facultatea ..................................................
- specialitatea ...............................................
● Profesia ....................................................
● Locul de munca ..............................................
● Funcţia ocupatã .............................................
● Perioada: ...................................................
● Activitatea ştiinţificã: ....................................
● Cursuri de perfecţionare absolvite: .........................
● Limbi strãine cunoscute: ....................................

Semnatura,
...............

Data ..../..../....

ANEXA 3
--------
la regulament
-------------

- MATCA -

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI
DIN ROMÂNIA

CERTIFICAT DE PROMOVARE
A EXAMENULUI DE ADMITERE ÎN VEDEREA
ATRIBUIRII CALITĂŢII DE EXPERT
CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT CU STUDII
SUPERIOARE/CU STUDII MEDII

Seria .... Nr. ....

Numele şi prenumele (cu iniţialã tatãlui) titularului .............
Locul şi data naşterii: comuna ..........., judeţul ...............
Codul numeric personal: ...........................
Domiciliul stabil al titularului: judeţul (municipiul Bucureşti - sectorul) ......, str. ............... nr. .., blocul ...., etajul ...., apartamentul ..........
Numele şi prenumele preşedintelui comisiei de examinare ............
....................................................................
Numele şi prenumele secretarului comisiei de examinare .............
....................................................................
Centrul şi sesiunea la care titularul a susţinut examenul şi a fost declarat admis ...................................................
Prezentul certificat atesta promovarea examenului de admitere în vederea atribuirii calitãţii de ............ şi da numai dreptul de înscriere a titularului pentru efectuarea stagiului de practica.
Centrul ........ ziua ... luna .... anul .....
Eliberat la data: ziua .... luna .... anul .....

Preşedintele Secretarul
comisiei de examinare, comisiei de examinare,
L.S.

- ORIGINAL -

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI
DIN ROMÂNIA

CERTIFICAT DE PROMOVARE
A EXAMENULUI DE ADMITERE ÎN VEDEREA
ATRIBUIRII CALITĂŢII DE EXPERT
CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT CU STUDII
SUPERIOARE/CU STUDII MEDII

Seria .... Nr. ....

Numele şi prenumele (cu iniţialã tatãlui) titularului .............
Locul şi data naşterii: comuna ..........., judeţul ...............
Codul numeric personal: ...........................
Domiciliul stabil al titularului: judeţul (municipiul Bucureşti - sectorul) ......, str. .............. nr. .., blocul ...., etajul ...., apartamentul ..........
Numele şi prenumele preşedintelui comisiei de examinare ............
....................................................................
Numele şi prenumele secretarului comisiei de examinare .............
....................................................................
Centrul şi sesiunea la care titularul a susţinut examenul şi a fost declarat admis ...................................................
Prezentul certificat atesta promovarea examenului de admitere în vederea atribuirii calitãţii de ............ şi da numai dreptul de înscriere a titularului pentru efectuarea stagiului de practica.
Centrul ........ ziua ... luna .... anul .....
Eliberat la data: ziua .... luna .... anul .....

Preşedintele Secretarul
comisiei de examinare, comisiei de examinare,
L.S.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016