Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 29 martie 2024  de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 29 martie 2024 de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România

EMITENT: Colegiul Medicilor Stomatologi din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 341 din 12 aprilie 2024
──────────
    Conţinut de DECIZIA nr. 1/1AGN din 29 martie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341 din 12 aprilie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Colegiul Medicilor Stomatologi din România, denumit în continuare CMSR, este organizat şi funcţionează, în baza legii şi a prezentului regulament, ca organizaţie profesională naţională a medicilor stomatologi, apolitică, fără scop lucrativ, de drept public.
    (2) CMSR are autonomie instituţională în domeniul său de competenţă, normativ şi jurisdicţional profesional, exercitându-şi atribuţiile fără posibilitatea vreunei imixtiuni.

    ART. 2
    CMSR exercită atribuţiile conferite de lege şi de prezentul regulament.

    ART. 3
    (1) CMSR, prin organismele sale, este reprezentant al corpului profesional din România în relaţiile cu autorităţile şi instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale, interne şi internaţionale.
    (2) La nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti, atribuţiile corpului profesional sunt exercitate de colegiile teritoriale, în condiţiile prevăzute de lege şi de prezentul regulament.

    ART. 4
    Ca organizaţie profesională, Colegiul Medicilor Stomatologi din România apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului stomatolog în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medicii stomatologi a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică.

    ART. 5
    CMSR exercită atribuţiile prevăzute de lege şi de prezentul regulament în următoarele domenii principale de activitate:
    a) relaţii instituţionale;
    b) etică şi deontologie profesională;
    c) profesional-ştiinţific şi învăţământ;
    d) legislaţie şi asigurări de sănătate;
    e) studii şi strategii de dezvoltare;
    f) avizări;
    g) socioeconomic;
    h) administrativ şi organizatoric;
    i) jurisdicţie profesională şi litigii.


    CAP. II
    Membrii Colegiului Medicilor Stomatologi din România
    SECŢIUNEA 1
    Dobândirea calităţii de membru
    ART. 6
    Calitatea de membru al CMSR se dobândeşte şi se păstrează în condiţiile legii.

    ART. 7
    (1) Profesia de medic stomatolog se exercită pe teritoriul României în baza certificatului de membru numai de către medicii stomatologi membri ai CMSR, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin certificatul de membru vizat anual pe baza asigurării de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv;
    b) au efectuat/au obţinut numărul minim de credite de educaţie medicală continuă stabilit de Consiliul naţional al CMSR;
    c) au achitat cotizaţia la zi.

    (2) Înscrierea în CMSR şi eliberarea certificatului de membru se fac numai pentru medicii stomatologi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
    (3) Modelul şi procedura de eliberare a certificatului de membru al CMSR şi de avizare anuală a acestuia se stabilesc de Consiliul naţional al CMSR, denumit în continuare Consiliul naţional.
    (4) Medicii stomatologi sunt înscrişi şi luaţi în evidenţa colegiilor teritoriale numai în baza unui cod unic de identificare profesională acordat de către CMSR în condiţiile stabilite de Consiliul naţional.
    (5) Medicii stomatologi prevăzuţi la alin. (4) sunt membri ai CMSR şi deţin dreptul de exercitare a profesiei pe tot teritoriul României, indiferent de colegiul teritorial în care sunt înscrişi, în condiţiile prevăzute de lege, de prezentul regulament şi de deciziile Consiliului naţional.
    (6) Membrii CMSR sunt înscrişi în Registrul unic al medicilor stomatologi din România, care se publică pe site-ul oficial al corpului profesional.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Drepturi şi obligaţii
    ART. 8
    Membrii CMSR au drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Transferul în alt colegiu teritorial
    ART. 9
    (1) Medicul stomatolog poate solicita transferul în alt colegiu teritorial, la libera sa alegere, atunci când se modifică fie locul principal de exercitare a profesiei, fie domiciliul sau, după caz, reşedinţa pe raza altui colegiu teritorial decât cel în care este înscris.
    (2) Atunci când medicul stomatolog schimbă atât locul principal de exercitare a profesiei, cât şi domiciliul sau, după caz, reşedinţa pe raza altui colegiu teritorial decât cel în care este înscris, acesta are obligaţia de a solicita transferul în termen de 30 de zile calendaristice de la data când a intervenit modificarea.
    (3) Procedura de transfer al membrilor CMSR în cadrul colegiilor teritoriale se stabileşte de Consiliul naţional.
    (4) Locul principal de exercitare a profesiei este reprezentat:
    a) de sediul principal sau secundar al formei de exercitare a profesiei al cărei titular sau asociat este şi în cadrul căreia îşi exercită cu preponderenţă activitatea profesională, în cazul medicului stomatolog cu practică independentă;
    b) de unitatea în cadrul căreia îşi exercită funcţia de bază stabilită în condiţiile legii, în cazul medicului stomatolog care exercită profesia în regim salarial.

    (5) În situaţia membrilor CMSR care exercită profesia exclusiv în baza unor contracte încheiate în calitate de persoană fizică independentă, pe raza mai multor colegii teritoriale, locul principal de exercitare a profesiei se declară pe propria răspundere de medicul stomatolog în cadrul notificării prevăzute la art. 10, în funcţie de durata desfăşurării activităţilor profesionale prevăzută în contracte.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Exercitarea profesiei pe raza altui colegiu teritorial
    ART. 10
    În situaţia în care medicul stomatolog înscris într-un colegiu teritorial exercită profesia şi pe raza altui colegiu teritorial, se notifică acest colegiu în condiţiile stabilite de Consiliul naţional în conformitate cu prevederile legii şi ale Codului deontologic al medicului stomatolog.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Suspendarea calităţii de membru
    ART. 11
    (1) Calitatea de membru al CMSR se suspendă la cererea medicului stomatolog în cauză sau ca sancţiune pentru nerespectarea anumitor obligaţii legale.
    (2) Dreptul de exercitare a profesiei de medic stomatolog sau, după caz, a anumitor activităţi profesionale se suspendă şi în următoarele situaţii:
    a) în caz de neplată totală sau parţială a cotizaţiei profesionale timp de 6 luni de la scadenţă, până la achitarea integrală a datoriilor, inclusiv a penalităţilor;
    b) dacă medicul stomatolog nu realizează numărul minim de credite de educaţie medicală continuă stabilit de Consiliul naţional;
    c) pe durata existenţei unei stări de incompatibilitate, în condiţiile legii;
    d) atunci când medicul stomatolog nu face dovada încheierii asigurării de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională, în condiţiile legii;
    e) pe durata interdicţiei de a exercita profesia ori anumite activităţi profesionale, stabilită prin decizie a comisiilor de disciplină ale CMSR ori de către instanţele judecătoreşti naţionale;
    f) atunci când medicul stomatolog nu achită amenda impusă de comisia de disciplină sau Comisia superioară de disciplină în termen de 30 de zile calendaristice de la data rămânerii definitive a deciziei comisiei în cauză, fie la nivelul instanţelor de judecată, fie la nivelul CMSR pentru situaţia în care decizia comisiei de disciplină nu a fost atacată la instanţe.

    (3) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. a)-d), competenţa de soluţionare revine biroului executiv al colegiului teritorial în care este înscris medicul stomatolog, în condiţiile stabilite de Consiliul naţional.
    (4) Decizia în baza căreia s-a dispus suspendarea calităţii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei de medic stomatolog ori, după caz, a unor activităţi profesionale, respectiv decizia prin care s-a dispus încetarea suspendării calităţii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei de medic stomatolog ori, după caz, a unor activităţi profesionale se comunică medicului stomatolog, Biroului executiv naţional, direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti şi unităţii cu care medicul stomatolog are raporturi de muncă sau colaborare.
    (5) Decizia biroului executiv al colegiului teritorial poate fi contestată de medicul stomatolog la Biroul executiv naţional al CMSR, denumit în continuare Biroul executiv naţional, în termen de 15 zile calendaristice de la comunicare.
    (6) Încetarea suspendării calităţii de membru se constată prin decizie a biroului executiv al colegiului teritorial.

    ART. 12
    (1) La cerere, membrii CMSR care doresc să întrerupă exercitarea profesiei de medic stomatolog, din motive obiective, care fac imposibilă exercitarea efectivă a profesiei, pe o durată care nu poate fi mai mică de 1 lună şi care nu poate depăşi 5 ani consecutivi, pot solicita suspendarea calităţii de membru pe acea durată.
    (2) Cererea de suspendare a calităţii de membru al CMSR se depune, anterior perioadei solicitate, la colegiul teritorial în a cărui evidenţă se află medicul stomatolog şi se soluţionează prin decizie a biroului executiv al colegiului teritorial.

    ART. 13
    Neplata cotizaţiei datorate CMSR pe o perioadă de 6 luni şi după atenţionarea scrisă a medicului stomatolog de către colegiul teritorial atrage suspendarea dreptului de exercitare a profesiei până la plata cotizaţiei datorate, inclusiv pentru perioada suspendării, şi a penalităţilor aferente, în condiţiile stabilite de Consiliul naţional.

    ART. 14
    Medicii stomatologi care nu realizează pe parcursul a 5 ani consecutivi numărul minim de credite de educaţie medicală continuă sunt suspendaţi din exercitarea profesiei până la realizarea numărului minim de credite, în condiţiile şi pentru perioada stabilite de Consiliul naţional.

    ART. 15
    (1) Existenţa uneia dintre stările de incompatibilitate prevăzute la art. 490 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 95/2006, atrage suspendarea dreptului de a exercita profesia de medic stomatolog pe durata stării de incompatibilitate.
    (2) La solicitarea medicului stomatolog în cauză sau la sesizarea oricărei persoane sau autorităţi/instituţii interesate, precum şi la autosesizarea biroului executiv teritorial, preşedintele colegiului teritorial în care este înscris medicul stomatolog respectiv poate constitui o comisie, special instituită pentru fiecare dintre cazurile prevăzute la art. 490 alin. (1) lit. a)-c) şi e) din Legea nr. 95/2006, alcătuită din 3 medici stomatologi primari, pentru a confirma sau infirma situaţia de incompatibilitate.
    (3) În situaţia prevăzută la art. 490 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 95/2006 în care solicitarea sau sesizarea vizează verificarea stării de sănătate fizică sau psihică a unui medic stomatolog, preşedintele colegiului teritorial poate solicita organelor în drept confirmarea sau infirmarea stării de incompatibilitate.
    (4) În condiţiile legii, pentru cazul de incompatibilitate prevăzut la art. 490 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 95/2006, starea de sănătate fizică sau psihică necorespunzătoare pentru exercitarea profesiei de medic stomatolog se atestă prin certificat medical eliberat de comisia superioară de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
    (5) Medicul stomatolog este obligat să anunţe colegiul teritorial în care este înscris în termen de 10 zile calendaristice de la apariţia unei situaţii de incompatibilitate prevăzute de lege.

    ART. 16
    (1) Dreptul de exercitare a profesiei de medic stomatolog sau, după caz, a anumitor activităţi profesionale se suspendă pe durata interdicţiei de a exercita profesia ori anumite activităţi de medicină dentară stabilită prin decizie a comisiilor de disciplină sau a Comisiei superioare de disciplină a CMSR, în condiţiile prevăzute de lege ori de către instanţele judecătoreşti naţionale.
    (2) În situaţia în care prin decizia comisiei de disciplină s-a dispus şi obligarea medicului stomatolog sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medicală ori a altor forme de pregătire profesională, cu precizarea numărului de credite de educaţie medicală continuă ori a formei de pregătire şi a domeniului în care acestea trebuie realizate, radierea sancţiunii se va face numai după ce medicul stomatolog prezintă dovada efectuării formei de pregătire corespunzătoare.

    ART. 17
    Pe durata suspendării la cerere a calităţii de membru al CMSR se suspendă drepturile şi obligaţiile ce decurg din lege şi din prezentul regulament.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Încetarea calităţii de membru
    ART. 18
    (1) Calitatea de membru al CMSR încetează în următoarele cazuri:
    a) la cererea medicului stomatolog, prin renunţarea scrisă la calitatea de membru;
    b) prin deces;
    c) în cazul întreruperii activităţii pe o durată mai mare de 5 ani consecutivi;
    d) prin retragerea calităţii de membru, cu titlu de sancţiune disciplinară, pronunţată prin decizia Comisiei superioare de disciplină.

    (2) Medicii stomatologi care au întrerupt exercitarea profesiei de medic stomatolog pentru o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi pierd de drept calitatea de membru al CMSR şi dreptul de a exercita profesia de medic stomatolog pe teritoriul României.
    (3) Retragerea calităţii de membru al CMSR operează de drept pe durata stabilită de instanţele judecătoreşti prin hotărâre definitivă cu privire la interzicerea exercitării profesiei.
    (4) Încetarea calităţii de membru al CMSR în condiţiile art. 18 alin. (1) lit. a), b) şi c) de mai sus se constată prin decizie a biroului executiv al colegiului teritorial.
    (5) Decizia prevăzută la alin. (4) este executorie.

    ART. 19
    (1) În situaţia în care medicul stomatolog îşi întrerupe activitatea profesională sau se află într-o situaţie de incompatibilitate pe o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi, în vederea reînscrierii în CMSR este obligat să urmeze un program de pregătire profesională sub forma unui stagiu practic cu durata de 6 luni, respectiv de 1 an, dacă întreruperea este mai mare de 10 ani.
    (2) Desfăşurarea activităţilor profesionale se realizează sub supravegherea medicului stomatolog coordonator în baza unui contract de stagiu în care sunt stabilite condiţiile de colaborare, delegarea sarcinilor şi definirea responsabilităţilor celor implicaţi. La finalul stagiului practic, medicul stomatolog coordonator îi eliberează medicului stomatolog practicant o adeverinţă.
    (3) Procedura privind modalităţile şi condiţiile de verificare şi atestare a nivelului profesional, precum şi modelul contractului şi al adeverinţei prevăzute la alin. (2) se stabilesc de Consiliul naţional.
    (4) Medicul stomatolog care îşi întrerupe activitatea profesională în România şi face dovada faptului că a profesat în această perioadă pe teritoriul unui alt stat este exceptat de la prevederile alin. (1), respectiv parcurgerea stagiului practic cu durata de 6 luni sau 1 an de reatestare profesională. Dovada profesării într-un alt stat se face cu un document eliberat de autorităţile competente din statul respectiv, tradus şi legalizat în limba română.
    (5) Pentru redobândirea calităţii de membru în Colegiul Medicilor Stomatologi din România, medicul stomatolog are obligaţia achitării tuturor taxelor restante, inclusiv penalităţile datorate până la încetarea calităţii sale de membru.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Registrul unic al medicilor stomatologi din România
    ART. 20
    (1) CMSR organizează şi administrează un sistem naţional de înregistrare, evidenţă şi autorizare a medicilor stomatologi care exercită profesia de medic stomatolog pe teritoriul României.
    (2) Evidenţa şi identificarea medicilor stomatologi se vor face în baza unui cod unic de identificare profesională acordat de către CMSR, la nivel naţional, în baza înscrisurilor necesare pentru înscrierea în corpul profesional sau a emiterii avizului de practică temporară ori ocazională pe teritoriul României, precum şi a codului numeric personal sau, după caz, a datei naşterii, în condiţiile stabilite de Consiliul naţional.
    (3) Informaţiile înscrise în Registrul unic al medicilor stomatologi sunt colectate, verificate, introduse şi actualizate de colegiile teritoriale care deţin responsabilitatea pentru realizarea acestor operaţiuni privind membrii înscrişi în colegiul teritorial.
    (4) Structura sistemului naţional de înregistrare, evidenţă şi autorizare a medicilor stomatologi, precum şi procedura de înregistrare şi actualizare a informaţiilor din cadrul acestuia se stabilesc de Consiliul naţional.

    ART. 21
    Registrul unic al medicilor stomatologi cuprinde:
    a) numele şi prenumele medicului stomatolog;
    b) titlul de calificare deţinut sau stadiul pregătirii profesionale;
    c) competenţe deţinute în condiţiile legii;
    d) locuri de exercitare a profesiei;
    e) restrângeri ale dreptului de a exercita profesia, inclusiv cele dispuse de instanţele de judecată sau de organele de urmărire penală;
    f) situaţiile de întrerupere a activităţii profesionale;
    g) alte menţiuni relevante, stabilite prin decizie a Consiliului naţional.


    ART. 22
    (1) Decizia biroului executiv al colegiului teritorial în care doreşte să se înscrie sau, după caz, în care este înscris medicul stomatolog, prin care se respinge cererea de înscriere, de reînscriere sau de menţinere a datelor în Registrul unic al medicilor stomatologi, se poate contesta de medicul stomatolog la Biroul executiv naţional, în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării.
    (2) Contestaţia este suspensivă de executare.

    ART. 23
    Biroul executiv al colegiului teritorial are obligaţia de a supraveghea şi de a coordona înregistrarea, verificarea şi actualizarea informaţiilor în sistemul informatic naţional prevăzut la art. 20.

    CAP. III
    Exercitarea profesiei cu titlu temporar sau ocazional pe teritoriul României de către medicii stomatologi cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene (UE), ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European (SEE), ai Confederaţiei Elveţiene şi de către medicii cetăţeni ai unui stat terţ
    ART. 24
    (1) În cazul exercitării profesiei de medic stomatolog cu caracter ocazional sau temporar, medicii stomatologi cetăţeni străini sunt exceptaţi de la obligaţia de a se înscrie în colegiul teritorial, precum şi de la plata cotizaţiei de membru.
    (2) Medicii stomatologi prevăzuţi la alin. (1) exercită profesia pe teritoriul României în baza avizului de practică temporară sau ocazională eliberat de CMSR.
    (3) Avizul de practică temporară poate fi reînnoit anual, în condiţiile legii.
    (4) Procedura de acordare a avizului în vederea exercitării profesiei cu caracter temporar sau ocazional se stabileşte de Consiliul naţional.
    (5) Medicii stomatologi cetăţeni străini care îşi desfăşoară activitatea în România în baza unui aviz de practică temporară sau ocazională vor fi menţionaţi într-un registru publicat pe site-ul CMSR.

    ART. 25
    Pe durata exercitării profesiei de medic stomatolog pe teritoriul României, medicii stomatologi cetăţeni străini se supun dispoziţiilor cu caracter profesional, regulamentar sau administrativ ale calificărilor profesionale care definesc profesia şi utilizarea titlurilor, dispoziţiilor cu privire la faptele profesionale grave care afectează direct şi specific protecţia şi securitatea consumatorilor, Codului deontologic al medicului stomatolog, regulamentelor profesiei şi deciziilor organelor de conducere ale CMSR şi răspund disciplinar în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de lege pentru medicii stomatologi cetăţeni români membri ai CMSR.

    CAP. IV
    Mecanismul de alertă
    ART. 26
    CMSR informează autorităţile competente din toate celelalte state membre ale UE, ale unui stat aparţinând Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne (IMI), cu privire la medicii stomatologi cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile ori instanţele judecătoreşti naţionale să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţile profesionale, în condiţiile prevăzute de lege.

    ART. 27
    (1) Colegiile teritoriale au obligaţia de a comunica CMSR, în 3 zile lucrătoare, toate datele şi informaţiile deţinute, necesare pentru realizarea schimbului de informaţii prin mecanismul de alertă din cadrul IMI.
    (2) Procedurile interne de declanşare a mecanismului de alertă se stabilesc de Consiliul naţional.

    CAP. V
    Structura organizatorică
    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale
    ART. 28
    (1) Corpul profesional al medicilor stomatologi este organizat şi funcţionează pe criterii teritoriale, la nivel naţional şi judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti.
    (2) La nivelul judeţelor, respectiv al municipiului Bucureşti se organizează şi funcţionează câte un colegiu teritorial al medicilor stomatologi din unitatea administrativ-teritorială respectivă, denumite colegii teritoriale.
    (3) Între CMSR şi colegiile teritoriale există raporturi de autonomie funcţională, organizatorică şi financiară stabilite conform legii şi prezentului regulament.
    (4) Niciun colegiu teritorial nu poate funcţiona în afara CMSR.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Stomatologi din România
    SUBSECŢIUNEA 1
    Organizarea Colegiului Medicilor Stomatologi din România
    ART. 29
    (1) CMSR are personalitate juridică, patrimoniu şi buget propriu.
    (2) Sediul CMSR este în municipiul Bucureşti.
    (3) Denumirea, emblema CMSR, sediul şi codul fiscal vor fi înscrise în toate documentele, actele şi înscrisurile care emană de la acesta.
    (4) Emblema cu sigla CMSR este prevăzută în anexa nr. 1.
    (5) CMSR va avea cont bancar.

    ART. 30
    Organele de conducere, la nivel naţional, ale CMSR sunt:
    a) Adunarea generală naţională;
    b) Consiliul naţional;
    c) Biroul executiv naţional.


    SUBSECŢIUNEA 2
    Dispoziţii comune cu privire la funcţionarea organelor de conducere ale CMSR la nivel naţional
    ART. 31
    Şedinţele Adunării generale naţionale, ale Consiliului naţional şi ale Biroul executiv naţional pot fi organizate în format fizic sau online (prin mijloace electronice de comunicare la distanţă).

    ART. 32
    Mijloacele electronice de comunicare la distanţă utilizate trebuie să îndeplinească condiţiile tehnice necesare pentru a permite:
    a) compatibilitatea cu tehnologii fixe sau mobile de acces, cu un număr cât mai mare de sisteme de operare şi conectarea cu reţele publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice;
    b) identificarea participanţilor şi asigurarea participării efective a acestora la şedinţă;
    c) transmisiunea continuă şi în timp real a şedinţei, înregistrarea şi arhivarea acesteia;
    d) comunicarea bidirecţională în timp real, astfel încât participanţii să se poată adresa;
    e) exprimarea votului direct în cursul şedinţei şi înregistrarea sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă (poştă electronică etc.).


    ART. 33
    (1) Adunarea generală naţională şi Consiliul naţional pot fi convocate în şedinţă ordinară sau extraordinară de către:
    a) preşedintele CMSR;
    b) majoritatea simplă a membrilor Biroului executiv naţional;
    c) majoritatea simplă a membrilor Consiliului naţional.

    (2) Biroul executiv naţional se întruneşte la convocarea preşedintelui CMSR sau a majorităţii simple a membrilor săi.
    (3) În convocator se vor indica cel puţin următoarele informaţii: data şi ora şedinţei, locul şedinţei, modalitatea de desfăşurare a şedinţei (în format fizic sau online), ordinea de zi, termenul de transmitere a procurii de reprezentare la şedinţă.
    (4) Convocatorul se va transmite prin una dintre următoarele modalităţi:
    a) poştă electronică;
    b) servicii de curierat;
    c) scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

    (5) Convocatorul va fi publicat şi pe website-ul oficial al CMSR în termenul prevăzut de prezentul regulament, iar documentele şi materialele care vor fi supuse dezbaterii (mapa de lucru) vor fi puse la dispoziţia persoanelor convocate nu mai târziu de 72 de ore înainte de data şedinţei.

    ART. 34
    (1) Lucrările Adunării generale naţionale şi lucrările Consiliului naţional vor fi consemnate într-un proces-verbal de şedinţă, întocmit în baza înregistrărilor audio-video de şedinţă.
    (2) După finalizarea şedinţelor, Comisia pentru secretariat va întocmi procesul-verbal de şedinţă în termen de 15 zile lucrătoare de la finalizarea şedinţei şi îl va publica pe website-ul oficial al CMSR.
    (3) Deciziile Adunării generale naţionale şi deciziile Consiliului naţional vor fi transmise colegiilor teritoriale.
    (4) Preşedintele CMSR semnează deciziile emise de organele de conducere ale CMSR.

    ART. 35
    Participarea la şedinţele organelor de conducere ale CMSR este permisă numai persoanelor care deţin, conform legii şi prezentului regulament, calitatea de membri ai organului de conducere în cauză, personalului contractual desemnat, consultanţilor, precum şi altor persoane invitate la solicitarea celui care a făcut convocarea sau a Biroului executiv naţional. Organele de conducere constituite la nivel naţional pot participa, inclusiv prin reprezentanţi, la şedinţele organelor de conducere ale colegiilor teritoriale, fără drept de vot.

    ART. 36
    Nerespectarea regulilor de desfăşurare a şedinţelor organelor de conducere ale CMSR la nivel naţional, aprobate prin decizie a Consiliului naţional, reprezintă abatere disciplinară şi se sancţionează în conformitate cu legea şi cu regulamentele corpului profesional.

    SUBSECŢIUNEA 3
    Adunarea generală naţională a CMSR
    Adunarea generală naţională a CMSR
    ART. 37
    (1) Adunarea generală naţională a CMSR, denumită în continuare Adunarea generală naţională, este alcătuită din reprezentanţii fiecărui colegiu teritorial aleşi de adunarea generală din colegiul respectiv, prin vot direct şi secret.
    (2) Norma de reprezentare în Adunarea generală naţională este cea prevăzută de lege.
    (3) Numărul reprezentanţilor colegiilor teritoriale în Adunarea generală naţională se obţine prin împărţirea numărului de membri înscrişi în colegiul teritorial la data organizării alegerilor la norma de reprezentare prevăzută de lege, iar fiecare colegiu teritorial va avea cel puţin un reprezentant, în condiţiile prevăzute de Regulamentul electoral. În situaţia în care rezultatul împărţirii este un număr cu zecimale, se va face rotunjirea la cel mai apropiat număr întreg.
    (4) Proporţional cu numărul de medici stomatologi înscrişi în evidenţa colegiului teritorial se va alege un număr de supleanţi, în condiţiile prevăzute de lege şi de Regulamentul electoral.
    (5) În cazul în care, din motive temeinice, membrul titular nu poate participa la şedinţa Adunării generale naţionale şi cunoaşte această imposibilitate cu cel puţin 72 de ore înaintea şedinţei, biroul executiv al colegiului teritorial va desemna supleantul pentru reprezentarea colegiului teritorial în Adunarea generală naţională, cu drept de vot. Reprezentantul desemnat poate participa la şedinţă numai dacă a fost comunicată Biroului executiv naţional delegaţia acestuia, în conformitate cu cerinţele introduse în convocatorul de şedinţă, însoţită de motivul imposibilităţii de prezentare a membrului titular.

    ART. 38
    Deciziile Adunării generale naţionale se adoptă cu majoritate simplă de voturi, în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul reprezentanţilor aleşi, cu excepţia Adunării generale naţionale de alegeri.

    ART. 39
    Adunarea generală naţională se întruneşte anual în primul trimestru al anului sau în mod extraordinar ori de câte ori este nevoie.

    ART. 40
    Adunarea generală naţională exercită atribuţiile prevăzute de lege şi de prezentul regulament, inclusiv:
    a) adoptă atât Codul deontologic al medicului stomatolog şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a CMSR, cât şi modificările lor ulterioare;
    b) alege membrii Biroului executiv naţional pentru mandatul de 4 ani;
    c) dezbate şi votează raportul anual de activitate prezentat de Biroul executiv naţional şi de comisiile de specialitate ale CMSR privind activitatea desfăşurată între sesiunile adunării generale;
    d) revocă din funcţie membrii aleşi, pentru abateri de la prevederile legii, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a CMSR sau ale deciziilor obligatorii ale Consiliului naţional, care aduc prejudicii activităţii organismului profesional;
    e) alege comisia de cenzori sau, după caz, aprobă cenzorul extern, expert contabil autorizat în condiţiile legii, propus de Consiliul naţional al CMSR;
    f) aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli anual al CMSR;
    g) dezbate şi votează raportul Comisiei centrale de cenzori sau, după caz, al cenzorului extern;
    h) stabileşte obiectivele generale ale CMSR pe termen scurt, mediu şi lung.


    ART. 41
    (1) Lucrările Adunării generale naţionale sunt conduse de membrii Biroului executiv naţional.
    (2) Lucrările Adunării generale naţionale de alegeri vor fi conduse în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului electoral.

    ART. 42
    (1) Convocarea membrilor Adunării generale naţionale pentru întrunirea în şedinţă ordinară se va face cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea datei stabilite pentru desfăşurarea acesteia.
    (2) Convocarea membrilor Adunării generale naţionale în şedinţă extraordinară se face ori de câte ori este nevoie.
    (3) Convocarea reprezentanţilor colegiilor teritoriale în Adunarea generală naţională se comunică colegiului teritorial al cărui reprezentant este convocat.
    (4) Biroul executiv al colegiului teritorial are obligaţia de a comunica convocatorul către reprezentanţii colegiului teritorial în Adunarea generală naţională.

    SUBSECŢIUNEA 4
    Consiliul naţional al CMSR
    ART. 43
    (1) Consiliul naţional este alcătuit din:
    a) Biroul executiv naţional;
    b) câte un reprezentant al fiecărui colegiu teritorial;
    c) 3 reprezentanţi ai Colegiului Medicilor Stomatologi Bucureşti;
    d) un reprezentant numit de Ministerul Sănătăţii;
    e) câte un reprezentant din fiecare minister şi instituţie centrală cu reţea sanitară proprie.

    (2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. b), reprezentantul de drept în Consiliul naţional este preşedintele colegiului teritorial.
    (3) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), reprezentanţii de drept în Consiliul naţional sunt preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bucureşti şi doi dintre vicepreşedinţi.
    (4) În cazuri motivate, persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) pot delega un alt membru al biroului executiv să participe cu drept de vot la şedinţele Consiliului naţional.

    ART. 44
    Deciziile Consiliului naţional se adoptă cu votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total al membrilor, în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi.

    ART. 45
    Consiliul naţional se întruneşte trimestrial în şedinţe ordinare sau în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

    ART. 46
    Consiliul naţional exercită atribuţiile prevăzute de lege, de prezentul regulament şi de deciziile Adunării generale naţionale, inclusiv:
    a) elaborează Codul deontologic al medicului stomatolog, Regulamentul de organizare şi funcţionare a CMSR, precum şi proiectele de modificare a acestora;
    b) fixează cotizaţia care trebuie plătită obligatoriu de către fiecare medic stomatolog consiliului teritorial, respectiv al municipiului Bucureşti, stabilind partea din această cotizaţie care trebuie virată către Consiliul naţional al CMSR, în conformitate cu legea;
    c) stabileşte indemnizaţia pentru membrii Biroului executiv naţional şi birourilor consiliilor teritoriale, precum şi indemnizaţiile de şedinţă pentru membrii Consiliului naţional;
    d) gestionează bunurile CMSR şi poate să iniţieze şi să subvenţioneze acţiuni interesând profesia de medic stomatolog şi acţiuni de întrajutorare;
    e) coordonează, controlează şi supraveghează funcţional, organizatoric şi financiar colegiile teritoriale;
    f) soluţionează, prin comisiile de lucru, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrare, contestaţiile formulate împotriva deciziilor date de consiliile colegiilor teritoriale, în conformitate cu regulamentele proprii;
    g) colaborează cu Ministerul Sănătăţii la elaborarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală;
    h) colaborează, în domeniul său de competenţă, cu Ministerul Sănătăţii la elaborarea de norme privind exercitarea profesiei de medic stomatolog pe teritoriul României;
    i) colaborează cu Ministerul Sănătăţii la elaborarea tematicilor şi a metodologiilor concursurilor şi examenelor pentru medicii stomatologi;
    j) stabileşte sistemul de credite de educaţie medicală continuă pe baza căruia se evaluează activitatea de perfecţionare profesională a medicilor stomatologi;
    k) stabileşte condiţiile privind desfăşurarea publicităţii de către medicii stomatologi, precum şi de către cabinetele şi unităţile sanitare în cadrul cărora se exercită profesia de medic stomatolog şi aprobă conţinutul materialului publicitar;
    l) adoptă moţiuni în care prezintă poziţia CMSR faţă de probleme ce interesează sau au legătură cu exercitarea profesiei de medic stomatolog, cu rolul sau statutul medicului stomatolog, precum şi în orice alte probleme de interes general pentru medicii stomatologi;
    m) aprobă exercitarea temporară/ocazională, cu caracter didactic, de instruire, informare şi schimb de experienţă a profesiei de medic stomatolog de către medicii stomatologi care nu au calitatea de membru al CMSR, prin comisia stabilită conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a CMSR;
    n) adoptă şi actualizează periodic ghidurile de practică medicală aplicabile profesiei de medic stomatolog, adaptând conţinutul acestora la ghidurile internaţionale;
    o) adoptă, cu caracter de recomandare, onorariile minimale pentru serviciile prestate potrivit legii, în regim independent, de unităţile sanitare private în cadrul cărora se exercită profesia de medic stomatolog, cu excepţia serviciilor prestate în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate;
    p) aprobă componenţa Comisiei superioare de disciplină, a Comisiei naţionale de litigii şi a comisiilor de lucru şi de specialitate, în condiţiile stabilite de prezentul regulament.


    ART. 47
    (1) Biroul executiv naţional şi preşedintele acestuia sunt de drept organele de conducere ale Consiliului naţional.
    (2) Lucrările Consiliului naţional sunt conduse de membrii Biroului executiv naţional.

    ART. 48
    (1) Convocarea membrilor Consiliului naţional se comunică colegiului teritorial şi ministerului sau instituţiei al cărui/cărei reprezentant este convocat.
    (2) Biroul executiv al colegiului teritorial are obligaţia de a comunica convocatorul reprezentanţilor colegiului teritorial în Consiliul naţional.
    (3) Ministerele şi instituţiile centrale cu reţea sanitară proprie vor comunica convocatorul reprezentantului propriu în Consiliul naţional.

    ART. 49
    (1) Convocarea membrilor Consiliului naţional pentru întrunirea în şedinţă ordinară se va face cu cel puţin 7 zile calendaristice înaintea datei stabilite pentru desfăşurarea acesteia.
    (2) Convocarea membrilor Consiliului naţional în şedinţă extraordinară se face ori de câte ori este nevoie.

    ART. 50
    (1) Deciziile Consiliului naţional sunt obligatorii pentru colegiile teritoriale şi pentru medicii stomatologi care exercită activităţi stomatologice în România, precum şi, în domeniul de competenţă stabilit de lege, pentru unităţile în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice.
    (2) Nerespectarea deciziilor Consiliului naţional se sancţionează conform legii şi regulamentelor profesiei.

    SUBSECŢIUNEA 5
    Comisiile din cadrul Consiliului naţional al CMSR
    ART. 51
    (1) În cadrul Consiliului naţional, pentru realizarea atribuţiilor, funcţionează cel puţin următoarele comisii de lucru, denumite în continuare comisiile de lucru:
    a) Comisia de comunicare şi relaţii instituţionale;
    b) Comisia pentru legislaţie şi asigurări de sănătate;
    c) Comisia profesional-ştiinţifică şi de învăţământ;
    d) Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare;
    e) Comisia de avizări;
    f) Comisia socioeconomică, administrativă şi financiar-contabilă;
    g) Comisia pentru secretariat.

    (2) În cadrul Consiliului naţional funcţionează şi comisiile reprezentând specialităţile stomatologice prevăzute în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, denumite în continuare comisiile de specialitate.
    (3) Membrii Consiliului naţional îşi exprimă opţiunile de înscriere în comisiile de lucru, iar componenţa comisiilor prevăzute la alin. (1) se aprobă de Consiliul naţional, la propunerea Biroului executiv naţional.
    (4) Comisiile de lucru prevăzute la alin. (1) vor fi formate din membri ai Consiliului naţional, iar comisiile de specialitate prevăzute la alin. (2) vor fi formate din membri ai Consiliului naţional sau din alţi membri ai CMSR.

    ART. 52
    Comisiile de lucru şi comisiile de specialitate ale Consiliului naţional îndeplinesc atribuţiile stabilite de prezentul regulament sau prin decizie a Consiliului naţional.

    ART. 53
    (1) Comisia de comunicare şi relaţii instituţionale, denumită în continuare CCRI, are următoarele atribuţii principale:
    a) asigură realizarea legăturilor dintre CMSR şi structuri guvernamentale, neguvernamentale, locale, naţionale sau internaţionale;
    b) asigură comunicarea cu organizaţii de profil profesional-ştiinţific, patronal şi sindical din domeniul sanitar, precum şi cu organizaţii neguvernamentale în toate problemele ce privesc asigurarea sănătăţii populaţiei, în domeniul de competenţă al CMSR;
    c) îi reprezintă pe membrii corpului profesional în relaţiile cu asociaţiile ştiinţifice, profesionale, patronale şi cu sindicatele;
    d) promovează relaţii pe plan extern cu instituţii şi organizaţii similare;
    e) menţine relaţia cu organismele similare internaţionale, precum şi cu organismele interne sau externe la care CMSR este afiliat;
    f) promovează şi menţine comunicarea cu Ordinul Tehnicienilor Dentari din România şi cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România în ceea ce priveşte activitatea profesională a tehnicienilor dentari şi a asistenţilor medicali care desfăşoară activitate în stomatologie;
    g) asigură relaţia cu mass-media şi adoptă poziţii faţă de diferite evenimente, prin preşedintele CMSR ori prin intermediul unui purtător de cuvânt desemnat de acesta;
    h) monitorizează ştirile apărute în mass-media şi semnalează Biroului executiv naţional sau Consiliului naţional situaţiile de natură a încălca prestigiul profesiei de medic stomatolog, al corpului profesional şi, respectiv, al membrilor acestuia;
    i) realizează, pe baza documentaţiei primite, Buletinul informativ naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România;
    j) coordonează, îndrumă şi verifică organizarea şi desfăşurarea formelor de educaţie medicală continuă (EMC) creditate;
    k) coordonează, îndrumă şi verifică activitatea comisiilor de EMC din cadrul colegiilor teritoriale.

    (2) În realizarea competenţelor sale, CCRI îşi desfăşoară activitatea în două departamente:
    a) comunicare şi relaţii instituţionale;
    b) educaţie medicală continuă.


    ART. 54
    Comisia pentru legislaţie şi asigurări de sănătate, denumită în continuare CLAS, are următoarele atribuţii principale:
    a) contribuie la asigurarea aplicării unitare a regulamentelor şi normelor care organizează şi reglementează exercitarea profesiei de medic stomatolog, indiferent de forma de exercitare şi de unitatea în care se desfăşoară activităţile stomatologice;
    b) elaborează puncte de vedere privind exercitarea atribuţiilor CMSR;
    c) sintetizează şi analizează proiectele de modificare a actelor normative aplicabile profesiei de medic stomatolog;
    d) face propuneri de modificare a Codului deontologic al medicului stomatolog şi a cadrului legislativ aplicabil profesiei de medic stomatolog, în conformitate cu evoluţia acesteia în Uniunea Europeană şi în lume;
    e) participă, în domeniul său de competenţă, prin preşedintele CLAS şi prin alţi membri ai comisiei, alături de membri ai Biroului executiv naţional sau de alţi reprezentanţi desemnaţi de Consiliul naţional, alături de Ministerul Sănătăţii, la elaborarea de norme privind exercitarea profesiei de medic stomatolog pe teritoriul României;
    f) participă, în domeniul de competenţă al CMSR, prin preşedintele CLAS şi prin alţi membri ai comisiei, alături de membri ai Biroului executiv naţional sau de alţi reprezentanţi desemnaţi de Consiliul naţional, la elaborarea şi negocierea contractului-cadru, precum şi a normelor de acordare a asistenţei medicale în domeniul asigurărilor sociale de sănătate;
    g) promovează interesele membrilor CMSR în domeniul asigurărilor de răspundere civilă profesională;
    h) formulează, cu caracter de recomandare, onorariile minimale pentru serviciile prestate potrivit legii, în regim independent, de unităţile sanitare private în cadrul cărora se exercită profesia de medic stomatolog, cu excepţia serviciilor prestate în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate.


    ART. 55
    (1) Comisia profesional-ştiinţifică şi de învăţământ, denumită în continuare CPSI, urmăreşte şi controlează în activitatea sa realizarea obiectivelor profesionale ale medicilor stomatologi din România, prin programe de educaţie medicală continuă, specializare, stabilirea şi creşterea standardelor de practică profesională în vederea asigurării calităţii actului medical în unităţile sanitare, indiferent de forma de organizare a profesiei.
    (2) CPSI îşi desfăşoară activitatea în cadrul următoarelor departamente:
    a) educaţie medicală continuă;
    b) examene şi concursuri;
    c) forme de pregătire profesională.

    (3) În realizarea competenţelor sale, CPSI are următoarele atribuţii principale:
    a) elaborează proiectele ghidurilor de practică medicală aplicabile profesiei de medic stomatolog, adaptând periodic conţinutul acestora la ghidurile internaţionale, şi le supune spre aprobare Consiliului naţional;
    b) colaborează cu Ministerul Sănătăţii la elaborarea tematicilor şi a metodologiilor concursurilor şi examenelor pentru medicii stomatologi, inclusiv a celor pentru acordarea gradului profesional;
    c) evaluează şi monitorizează lectorii, furnizorii de educaţie medicală continuă şi formele de educaţie medicală continuă în cadrul sistemului de educaţie medicală continuă pentru medicii stomatologi aprobat de Consiliul naţional;
    d) elaborează programe şi standarde de evaluare profesională periodică;
    e) participă, împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii, la stabilirea numărului anual de locuri în unităţile de învăţământ superior de profil acreditate, precum şi a numărului de locuri în rezidenţiat, ţinându-se cont de numărul membrilor activi şi specialişti raportat la numărul de locuitori şi nevoile pieţei;
    f) colaborează cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei pentru stabilirea şi organizarea specialităţilor stomatologice, a atestatelor de studii complementare şi a cursurilor de perfecţionare postuniversitară;
    g) asigură, împreună cu structurile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, verificarea, validarea şi echivalarea calificării membrilor corpului profesional;
    h) colaborează cu Ministerul Sănătăţii la elaborarea şi modificarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală;
    i) contribuie la susţinerea activităţii şi dezvoltării cercetării ştiinţifice în domeniul stomatologiei;
    j) colaborează cu Ministerul Sănătăţii, alături de alte organizaţii, persoane fizice/juridice, la formarea, specializarea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a medicilor stomatologi;
    k) propune Consiliului naţional numărul total de credite de educaţie medicală continuă necesare fiecărui medic stomatolog pentru reavizarea periodică a certificatului de membru al CMSR;
    l) supraveghează aplicarea corectă a regulamentelor de concurs şi examene din domeniul stomatologiei, în condiţiile prevăzute de lege.


    ART. 56
    Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare, denumită în continuare CSSD, exercită următoarele atribuţii principale:
    a) iniţiază programe şi cereri de colectare de date statistice de la nivelul organelor CMSR;
    b) colaborează cu celelalte comisii şi colectează datele statistice de la celelalte comisii ale Consiliului naţional, precum şi de la colegiile teritoriale, în vederea stabilirii unor strategii şi a unor programe de dezvoltare;
    c) analizează, în funcţie de nevoile României, situaţia statistică a personalului medical şi a serviciilor de sănătate din domeniul stomatologiei şi face propuneri în acest sens;
    d) propune obiective strategice, programe şi proiecte de dezvoltare şi restructurare şi monitorizează implementarea acestora;
    e) planifică realizarea programelor de dezvoltare;
    f) realizează proiecte de interes pentru corpul profesional şi membrii acestuia;
    g) elaborează informări şi sinteze pentru Biroul executiv naţional şi Consiliul naţional;
    h) realizează sinteze în legătură cu aplicarea sistemului normativ având legătură cu profesia şi propune Consiliului naţional şi Biroului executiv naţional adoptarea măsurilor necesare pentru modificarea şi adoptarea actelor normative în beneficiul corpului profesional şi al membrilor acestuia;
    i) efectuează studii şi analize în diferite domenii relevante pentru dezvoltare, inclusiv analiza tendinţelor economice, sociale, tehnologice şi de mediu, pentru a informa deciziile strategice;
    j) colaborează cu alte instituţii în ceea ce priveşte aspectele legate de dezvoltare, inclusiv în procesul de elaborare a politicilor publice sau de atragere a fondurilor pentru proiecte de dezvoltare;
    k) realizează, pe baza documentaţiei primite, informări periodice către membri privind activitatea derulată la nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi/sau de interes în exerciţiul profesiei.


    ART. 57
    Comisia de avizări, denumită în continuare CAVZ, are ca obiectiv impunerea unor standarde şi criterii de asigurare a calităţii actului medical pe teritoriul României în domeniul stomatologiei. În acest sens, CAVZ îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
    a) participă la elaborarea unor criterii transparente de evaluare, validare şi echivalare a diplomelor, specialităţilor, competenţelor şi gradelor profesionale;
    b) verifică certificatele de competenţă lingvistică pentru absolvenţii facultăţii de profil care au absolvit în altă limbă şi acreditează instituţiile care eliberează certificatele de competenţă lingvistică;
    c) aprobă exercitarea ocazională, cu caracter didactic, de instruire, informare şi schimb de experienţă a profesiei de medic stomatolog de către medicii stomatologi care nu au calitatea de membru al CMSR;
    d) colaborează în domeniul de competenţă al CMSR cu instituţii/autorităţi publice şi cu organizaţii desemnate de Ministerul Sănătăţii la elaborarea criteriilor şi standardelor de dotare a cabinetelor stomatologice, indiferent de forma de proprietate, şi le supune spre aprobare Ministerului Sănătăţii, după primirea avizului Consiliului naţional;
    e) acţionează, alături de instituţiile sanitare centrale şi teritoriale, ca în unităţile sanitare publice şi private (cabinete, ambulatorii, spitale) să fie asigurată calitatea actului medical de către medicii stomatologi;
    f) colaborează cu autorităţi/instituţii publice, persoane fizice/ juridice cu atribuţii desemnate de Ministerul Sănătăţii, în vederea stabilirii şi creşterii standardelor de practică profesională, a asigurării calităţii actului medical în unităţile sanitare;
    g) controlează modul în care sunt respectate de către angajatori independenţa profesională a medicilor stomatologi, dreptul acestora de decizie în exercitarea actului medical şi dreptul la asigurarea dezvoltării profesionale continue;
    h) propune Consiliului naţional metodologia de eliberare a certificatelor de membru al CMSR;
    i) propune norme privind administrarea Registrului unic al medicilor stomatologi, inclusiv privind publicarea acestuia pe pagina de internet;
    j) propune norme de soluţionare a cererilor medicilor stomatologi cetăţeni străini privind acordarea avizului de practică temporară ori ocazională în România şi avizează raportul trimestrial care se înaintează Ministerului Sănătăţii cu privire la numărul medicilor stomatologi care beneficiază de aceste avize;
    k) elaborează criteriile şi standardele de dotare a cabinetelor stomatologice, pe care le supune spre aprobare Ministerului Sănătăţii, după obţinerea avizului Consiliului naţional;
    l) propune Consiliului naţional metodologia de acordare a avizelor de înfiinţare a cabinetelor stomatologice, indiferent de forma lor juridică, precum şi a sediilor secundare ale acestora, inclusiv a avizelor de modificare;
    m) avizează raportul trimestrial care se înaintează Ministerului Sănătăţii privind situaţia numerică a membrilor CMSR, precum şi a evenimentelor înregistrate în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de medic stomatolog.


    ART. 58
    Comisia socioeconomică, administrativă şi financiar-contabilă, denumită în continuare CSEAFC, are următoarele atribuţii principale:
    a) gestionează patrimoniul şi păstrează evidenţa financiar-contabilă;
    b) verifică stadiul de colectare a cotizaţiilor datorate de colegiile teritoriale conform legii, precum şi a altor venituri şi informează periodic Biroul executiv naţional cu privire la cele constatate;
    c) asigură activitatea administrativă;
    d) fundamentează proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli;
    e) controlează bilanţurile anuale ale colegiilor teritoriale;
    f) sprijină instituţiile şi acţiunile de prevenţie şi asistenţă medico-socială pentru medicii stomatologi şi familiile acestora;
    g) iniţiază, sprijină şi promovează activităţile cultural-artistice şi sportive ale membrilor săi şi ale familiilor acestora;
    h) elaborează condiţiile de utilizare de către membrii CMSR şi membrii de familie ai acestora a dotărilor sociale, profesionale, culturale şi sportive deţinute de corpul profesional;
    i) propune grila de indemnizaţii şi indemnizaţiile de şedinţă pentru membrii birourilor executive ale colegiilor teritoriale, ai Consiliului naţional şi ai comisiilor acestuia, pentru cenzori, precum şi pentru membrii Comisiei superioare de disciplină şi ai Comisiei de litigii de la nivel naţional;
    j) fundamentează şi propune Consiliului naţional nivelul cotizaţiei de membru al CMSR;
    k) fundamentează şi propune Biroului executiv naţional necesarul de personal de execuţie.


    ART. 59
    Comisia pentru secretariat, denumită în continuare CSEC, are următoarele atribuţii:
    a) pregăteşte şi asigură desfăşurarea în bune condiţii a şedinţelor organelor de conducere ale CMSR, precum şi ale comisiilor Consiliului naţional;
    b) asigură comunicarea deciziilor preşedintelui CMSR, Biroului executiv naţional, Consiliului naţional, Adunării generale naţionale, precum şi a punctelor de vedere adoptate de comisiile Consiliului naţional către colegiile teritoriale şi monitorizează, unde este cazul, aplicarea deciziilor menţionate anterior la nivelul colegiilor teritoriale, comunicând stadiul aplicării acestora către membrii Biroului executiv naţional;
    c) asigură comunicarea, în termenele prevăzute de prezentul regulament, a convocării la şedinţele organelor de conducere şi ale comisiilor Consiliului naţional;
    d) supraveghează actualizarea componenţei organelor de conducere ale CMSR, a consiliilor şi birourilor executive ale colegiilor teritoriale, inclusiv a componenţei comisiilor Consiliului naţional, precum şi a datelor de contact ale membrilor organelor de conducere naţionale şi locale şi ai comisiilor Consiliului naţional;
    e) urmăreşte ca răspunsurile la solicitările adresate CMSR să fie transmise solicitanţilor în termenul prevăzut de lege, precum şi stadiul sesizărilor formulate de CMSR;
    f) asigură evidenţa prezenţei membrilor organelor de conducere ale CMSR la şedinţele Biroului executiv naţional, Consiliului naţional şi ale Adunării generale naţionale, inclusiv la cele ale comisiilor Consiliului naţional, şi informează Biroul executiv naţional cu privire la delegaţiile transmise de colegiile teritoriale, însoţite de dovada imposibilităţii de prezentare a membrului titular în Adunarea generală naţională sau în Consiliul naţional.


    ART. 60
    (1) Şedinţele comisiilor de lucru ale Consiliului naţional vor fi convocate de membrul coordonator din cadrul Biroului executiv naţional indicat la art. 71 sau de Biroul executiv naţional, care va stabili modalitatea de desfăşurare a acestora.
    (2) Prima şedinţă a comisiilor de specialitate după aprobarea componenţei de către Consiliul naţional va fi convocată de Biroul executiv naţional. Şedinţele ulterioare ale comisiilor de specialitate vor fi convocate, în funcţie de necesităţi, de către preşedintele CMSR, Biroul executiv naţional şi/sau preşedintele comisiei, numit în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiilor de specialitate ale CMSR.

    ART. 61
    Materialele supuse spre aprobare Consiliului naţional vor fi avizate şi fundamentate de către comisia de lucru competentă, după caz.

    ART. 62
    (1) Corespunzător comisiilor de lucru ale Consiliului naţional, în cadrul CMSR se pot înfiinţa departamente ca structuri tehnice şi administrative.
    (2) Un departament poate funcţiona pentru una sau mai multe comisii.
    (3) Departamentele vor fi coordonate de către unul dintre membrii Biroului executiv naţional.
    (4) În afară de departamente pot fi înfiinţate şi alte structuri tehnice şi administrative pentru desfăşurarea activităţii curente a CMSR.

    ART. 63
    (1) În funcţie de necesităţile concrete, Consiliul naţional poate aproba înfiinţarea şi componenţa unor alte comisii facultative.
    (2) Aceste comisii pot avea activitate permanentă sau temporară.
    (3) Fiecare comisie constituită conform alin. (1) va fi condusă de un preşedinte de comisie, membru al Biroului executiv naţional.
    (4) Comisiile vor fi formate din membri ai Consiliului naţional şi din alţi membri ai CMSR propuşi de Biroul executiv naţional şi aprobaţi de Consiliul naţional.
    (5) La lucrările comisiilor pot participa, cu aprobarea Consiliului naţional sau a Biroului executiv naţional, specialişti în diverse domenii.

    ART. 64
    (1) Opiniile, dezbaterile, materialele supuse discuţiilor şi lucrările comisiilor sunt confidenţiale faţă de terţi şi faţă de organele de conducere ale CMSR, iar membrii comisiilor se obligă să păstreze confidenţialitatea acestora, sens în care se obligă să semneze acorduri individuale de confidenţialitate înainte de demararea activităţii comisiei în cauză.
    (2) Orice comunicare privind activitatea şi materialele întocmite la nivelul comisiei către forurile de decizie va putea fi realizată pe baza votului majorităţii simple a membrilor comisiei, de către preşedintele comisiei sau de membrul mandatat de acesta, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiilor de lucru ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România, aprobat de Consiliul naţional.
    (3) După verificarea conformităţii cu legislaţia în vigoare şi însuşirea de către organele de conducere de la nivel naţional, prin emiterea unui aviz, raportul de activitate şi/sau materialele întocmite la nivelul comisiei vor putea fi făcute publice.
    (4) Nerespectarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) atrage sancţiunea revocării calităţii de membru în comisie, la constatarea nerespectării şi cu decizia Biroului executiv naţional, care va informa Consiliul naţional în acest sens.

    ART. 65
    Consiliul naţional stabileşte competenţele şi regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiilor din cadrul acestuia.

    SUBSECŢIUNEA 6
    Biroul executiv naţional
    ART. 66
    Biroul executiv naţional asigură activitatea permanentă a CMSR, în conformitate cu legea şi cu regulamentele profesiei.

    ART. 67
    Biroul executiv naţional este alcătuit dintr-un preşedinte, 4 vicepreşedinţi, un secretar general şi un trezorier, aleşi în mod individual pe funcţii de Adunarea generală naţională dintre membrii săi, pentru un mandat de 4 ani.

    ART. 68
    Biroul executiv naţional lucrează legal în prezenţa a 4 membri şi ia decizii valabile cu votul majorităţii simple a membrilor săi.

    ART. 69
    (1) Atribuţiile Biroului executiv naţional sunt următoarele:
    a) asigură activitatea permanentă a CMSR;
    b) aprobă angajarea de personal şi asigură execuţia bugetului;
    c) întocmeşte raportul anual de activitate, inclusiv rapoartele anuale de activitate ale comisiilor de lucru, pe care le supune votului Adunării generale naţionale;
    d) acceptă donaţiile, legatele şi sponsorizările făcute CMSR;
    e) execută hotărârile Adunării generale naţionale şi ale Consiliului naţional;
    f) elaborează şi supune spre avizare Consiliului naţional proiectul bugetului anual de venituri şi cheltuieli, luând act de propunerile CSEAFC;
    g) elaborează şi propune pentru dezbateri, votare şi aprobare proiectele în plenul Consiliului naţional sau, după caz, în plenul Adunării generale naţionale;
    h) decide declanşarea sau nedeclanşarea anchetei disciplinare cu privire la membrii consiliului colegiului teritorial, ai Consiliului naţional, ai Adunării generale naţionale, precum şi la membrii comisiilor de disciplină, electorale sau de cenzori organizate la nivel teritorial ori naţional;
    i) este în drept să sesizeze autorităţile competente în situaţia în care medicii stomatologi, pe durata suspendării calităţii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei ori, după caz, a anumitor activităţi profesionale sau pe durata încetării calităţii de membru al CMSR, exercită profesia sau activităţile profesionale în cauză;
    j) stabileşte componenţa, atribuţiile, organizarea şi funcţionarea grupurilor tehnice de lucru;
    k) numeşte consilieri onorifici şi poate constitui, pe perioade determinate, consilii de experţi sau colective de lucru formate din specialişti;
    l) stabileşte şi menţine relaţiile internaţionale ale CMSR cu organisme similare şi cu foruri decizionale în ceea ce priveşte activitatea jurisdicţional-profesională, etica şi deontologia medicală şi alte aspecte legate de reglementarea profesiei;
    m) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege şi orice alte sarcini stabilite de Adunarea generală naţională şi de Consiliul naţional;
    n) aprobă contractele încheiate de CMSR în activitatea sa.

    (2) Membrii Biroului executiv naţional conduc şedinţele Consiliului naţional şi ale Adunării generale naţionale.
    (3) Membrii Biroului executiv naţional, în calitate de preşedinţi ai comisiilor de lucru ale Consiliului naţional, îndrumă activitatea comisiilor similare constituite la nivelul colegiilor teritoriale.

    ART. 70
    Biroul executiv naţional se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar.

    ART. 71
    (1) Biroul executiv naţional coordonează activitatea comisiilor de lucru ale Consiliului naţional, după cum urmează:
    a) preşedintele coordonează Comisia de comunicare şi relaţii instituţionale;
    b) fiecare dintre vicepreşedinţi coordonează una dintre următoarele comisii:
    (i) Comisia pentru legislaţie şi asigurări de sănătate;
    (ii) Comisia profesional-ştiinţifică şi de învăţământ;
    (iii) Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare;
    (iv) Comisia de avizări

    c) trezorierul coordonează Comisia socioeconomică, administrativă şi financiar-contabilă;
    d) secretarul general coordonează Comisia pentru secretariat.

    (2) Biroul executiv naţional numeşte membrul din fiecare comisie de specialitate care va deţine calitatea de preşedinte al comisiei de specialitate.
    (3) Preşedintele Comisiei de comunicare şi relaţii instituţionale, împreună cu preşedintele Comisiei profesional-ştiinţifice şi de învăţământ, va coordona împreună Comisia de educaţie medicală continuă.

    ART. 72
    În exercitarea mandatului, membrii Biroului executiv naţional primesc o indemnizaţie lunară al cărei cuantum este aprobat de Consiliul naţional şi care se plăteşte în conformitate cu art. 148.

    SUBSECŢIUNEA 7
    Preşedintele CMSR
    ART. 73
    Preşedintele Biroului executiv naţional este preşedintele CMSR.

    ART. 74
    Preşedintele coordonează întreaga activitate a CMSR şi are următoarele atribuţii principale:
    a) reprezintă CMSR în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi străinătate;
    b) încheie contracte şi convenţii în numele CMSR, cu aprobarea Biroului executiv naţional;
    c) convoacă şi conduce şedinţele Adunării generale naţionale, ale Consiliului naţional şi ale Biroului executiv naţional;
    d) duce la îndeplinire deciziile Adunării generale naţionale, Consiliului naţional şi Biroului executiv naţional date în sarcina sa;
    e) urmăreşte realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli;
    f) conduce, controlează şi îndrumă activitatea vicepreşedinţilor, secretarului general, trezorierului şi a personalului angajat;
    g) propune domeniile de interes pentru înfiinţarea şi desfăşurarea activităţii comisiilor Consiliului naţional şi ale grupurilor de lucru;
    h) angajează personalul de specialitate şi administrativ, cu aprobarea Biroului executiv naţional;
    i) îndeplineşte orice alte atribuţii date în sarcina sa de Adunarea generală naţională, de Consiliul naţional ori de Biroul executiv naţional.


    ART. 75
    Preşedintele CMSR semnează deciziile Biroului executiv naţional, ale Consiliului naţional şi ale Adunării generale naţionale şi are drept de semnătură în bancă.

    ART. 76
    Preşedintele CMSR îl poate mandata în scris pe oricare dintre membrii Biroului executiv naţional pentru a realiza o parte din competenţele care îi revin şi poate împuternici şi o altă persoană cu drept de semnătură în bancă, atât timp cât nu operează o delegare substanţială sau totală a puterilor sale.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Organizarea şi funcţionarea colegiilor teritoriale
    SUBSECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 77
    (1) Colegiile teritoriale au personalitate juridică, patrimoniu şi buget proprii, precum şi autonomie funcţională, organizatorică şi financiară, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament.
    (2) Denumirea colegiilor teritoriale este cuprinsă în anexa nr. 2.
    (3) Sediul colegiului teritorial este în oraşul reşedinţă de judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti.
    (4) Denumirea, emblema colegiului teritorial, sediul şi codul fiscal vor fi înscrise în toate documentele, actele şi înscrisurile care emană de la acesta.
    (5) Colegiul teritorial va avea cont bancar.

    ART. 78
    (1) Colegiile teritoriale au următoarele atribuţii principale:
    a) avizează înfiinţarea cabinetelor stomatologice, indiferent de forma lor juridică, precum şi modificările intervenite;
    b) participă, prin reprezentanţi anume desemnaţi, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din unităţile sanitare publice;
    c) ţin evidenţa membrilor şi efectuează înregistrările corespunzătoare în sistemul informatic naţional;
    d) eliberează şi avizează anual certificatul de membru al CMSR în formatul unic stabilit şi livrat de Consiliul naţional;
    e) eliberează, la cererea medicilor stomatologi înscrişi, certificatul profesional curent;
    f) supraveghează modul de exercitare a profesiei de către medicii stomatologi;
    g) soluţionează reclamaţiile formulate împotriva medicilor stomatologi, în condiţiile prevăzute de lege şi de regulamentele profesiei;
    h) organizează cursuri de însuşire a prevederilor Codului deontologic al medicului stomatolog şi ale altor acte normative care reglementează profesia de medic stomatolog;
    i) analizează cazurile de exercitare ilegală a profesiei de medic stomatolog şi le sesizează organelor competente;
    j) comunică CMSR, în termenul cel mai scurt posibil, toate datele şi informaţiile deţinute, necesare pentru realizarea schimbului de informaţii prin mecanismul de alertă;
    k) supraveghează, analizează şi sancţionează cazurile de încălcare a prevederilor Codului deontologic al medicului stomatolog, indiferent de forma de exercitare a profesiei;
    l) îndeplinesc orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de prezentul regulament, precum şi de deciziile Adunării generale naţionale şi ale Consiliului naţional.

    (2) Procedura de eliberare, la cererea medicilor stomatologi, a certificatului profesional curent şi forma acestuia sunt stabilite de Consiliul naţional.

    ART. 79
    (1) Organele de conducere la nivelul colegiilor teritoriale sunt adunarea generală, consiliul colegiului teritorial şi biroul consiliului, denumit şi biroul executiv.
    (2) Participarea la şedinţele organelor de conducere la nivel teritorial este permisă numai persoanelor care deţin, conform legii şi prezentului regulament, calitatea de membri ai organului de conducere în cauză, personalului contractual desemnat, consultanţilor, precum şi altor persoane invitate la solicitarea celui care a făcut convocarea sau a biroului executiv teritorial.

    SUBSECŢIUNEA 2
    Adunarea generală a colegiului teritorial
    ART. 80
    Adunarea generală a colegiului teritorial, denumită şi adunarea generală, este alcătuită din medicii stomatologi înscrişi în colegiul teritorial respectiv.

    ART. 81
    Deciziile adunării generale se adoptă cu votul favorabil a două treimi din numărul celor prezenţi, cu excepţia adunării generale de alegeri.

    ART. 82
    Adunarea generală se întruneşte anual în primul trimestru al anului sau, în mod extraordinar, ori de câte ori este nevoie.

    ART. 83
    Adunarea generală exercită atribuţiile prevăzute de lege şi de prezentul regulament, după cum urmează:
    a) aprobă planul de activitate al consiliului;
    b) aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli;
    c) alege membrii consiliului;
    d) alege membrii comisiei de cenzori a colegiului teritorial sau, după caz, aprobă cenzorul extern propus de colegiul teritorial;
    e) alege reprezentanţii colegiului teritorial în Adunarea generală naţională a CMSR.


    ART. 84
    (1) Lucrările adunării generale sunt conduse de membrii biroului executiv.
    (2) Lucrările adunării generale de alegeri vor fi conduse în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului electoral.

    ART. 85
    Adunarea generală poate fi convocată în şedinţă ordinară sau extraordinară de către:
    a) preşedintele colegiului teritorial;
    b) majoritatea simplă a membrilor biroului executiv;
    c) majoritatea simplă a membrilor consiliului.


    ART. 86
    (1) Convocarea membrilor adunării generale pentru întrunirea în şedinţă ordinară se va face cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea datei stabilite pentru desfăşurarea acesteia.
    (2) Convocarea membrilor adunării generale în şedinţă extraordinară se face ori de câte ori este nevoie.
    (3) Convocarea medicilor stomatologi înscrişi în colegiul teritorial pentru participarea la adunarea generală se face prin afişare la sediul colegiului teritorial, pe website-ul oficial al colegiului teritorial, prin poştă electronică.
    (4) Adunarea generală se întruneşte inclusiv prin mijloace de comunicare la distanţă. Dispoziţiile art. 32 sunt aplicabile.

    SUBSECŢIUNEA 3
    Consiliul colegiului teritorial
    ART. 87
    (1) Consiliul colegiului teritorial, denumit în continuare consiliul, are un număr de membri proporţional cu numărul medicilor stomatologi înscrişi în evidenţa colegiului, la data organizării alegerilor, aleşi de adunarea generală conform proporţiilor stabilite de lege.
    (2) Proporţional cu numărul de membri ai consiliului se vor alege supleanţi, în condiţiile prevăzute de lege şi de Regulamentul electoral.

    ART. 88
    Deciziile consiliului se adoptă în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, cu votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total al acestora.

    ART. 89
    Principalele atribuţii ale consiliului sunt următoarele:
    a) conduce activitatea colegiului teritorial între şedinţele adunării generale;
    b) alege membrii biroului executiv;
    c) aprobă membrii comisiei de disciplină, ai comisiei de litigii, precum şi membrii comisiilor consiliului, la propunerea biroului executiv;
    d) aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare al colegiului teritorial şi al comisiilor consiliului;
    e) duce la îndeplinire deciziile adunării generale;
    f) aplică şi urmăreşte ducerea la îndeplinire a deciziilor organelor de conducere ale CMSR;
    g) atestă onorabilitatea şi moralitatea profesională ale membrilor înscrişi în colegiul teritorial, inclusiv prin eliberarea certificatului profesional curent;
    h) duce la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse de Adunarea generală naţională sau de Consiliul naţional în sarcina acestuia, în vederea asigurării organizării şi funcţionării corespunzătoare a colegiului teritorial;
    i) stabileşte indemnizaţia de şedinţă pentru participarea membrilor colegiului teritorial la şedinţele Adunării generale naţionale;
    j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de prezentul regulament.


    ART. 90
    (1) Consiliul se întruneşte la convocarea preşedintelui colegiului teritorial, în şedinţe ordinare, la interval de două luni.
    (2) În mod excepţional, la solicitarea a două treimi din numărul membrilor săi sau a preşedintelui colegiului teritorial, consiliul poate fi convocat în şedinţe extraordinare. Convocarea membrilor consiliului se poate face prin una dintre următoarele modalităţi: poştă electronică, servicii de curierat sau scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
    (3) Consiliul se întruneşte inclusiv prin mijloace de comunicare la distanţă. Dispoziţiile art. 32 sunt aplicabile.

    SUBSECŢIUNEA 4
    Comisiile de la nivelul consiliului colegiului teritorial
    ART. 91
    (1) În cadrul consiliului, pentru realizarea atribuţiilor, se pot înfiinţa comisii organizate în mod similar cu comisiile Consiliului naţional.
    (2) Membrii comisiilor de lucru ale consiliului pot primi o indemnizaţie de şedinţă al cărei cuantum se stabileşte de consiliul colegiului teritorial.

    ART. 92
    Comisiile de lucru ale consiliului îndeplinesc atribuţiile stabilite de prezentul regulament, de deciziile Consiliului naţional, cele prevăzute în decizia consiliului şi respectă recomandările comisiilor similare organizate la nivel naţional.

    ART. 93
    Comisiile de lucru ale consiliului exercită atribuţii similare comisiilor de lucru ale Consiliului naţional, precum şi următoarele atribuţii specifice:
    a) evaluarea formelor de educaţie medicală continuă organizate pe raza colegiului teritorial în cadrul sistemului de educaţie medicală continuă pentru medicii stomatologi, aprobat de Consiliul naţional;
    b) eliberarea avizelor de înfiinţare şi funcţionare a cabinetelor stomatologice;
    c) ţinerea evidenţei medicilor stomatologi cu drept de liberă practică şi a unităţilor în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
    d) analizarea şi publicarea competenţelor unităţilor sanitare private sau publice în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice pe raza colegiului teritorial, în condiţiile legii;
    e) controlarea şi avizarea condiţiilor tehnice şi de dotare ale unităţilor în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice;
    f) eliberarea certificatului de membru şi avizarea anuală a acestuia, în condiţiile stabilite de Consiliul naţional;
    g) îndeplinirea formalităţilor de publicitate prevăzute de lege în vederea vânzării spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale, în condiţiile prevăzute de lege;
    h) verificarea respectării regimului publicităţii de către medicii stomatologi şi unităţile în cadrul cărora se exercită profesia de medic stomatolog;
    i) avizarea desfăşurării concursurilor şi examenelor pentru posturile vacante de medici stomatologi de la nivelul unităţilor sanitare publice, în condiţiile prevăzute de lege;
    j) desemnarea reprezentanţilor pentru a face parte din comisiile de concurs şi din comisiile de soluţionare a contestaţiilor pentru posturile vacante de la nivelul unităţilor sanitare publice, în condiţiile prevăzute de lege;
    k) alte atribuţii stabilite prin decizii ale consiliului sau ale Consiliului naţional.


    ART. 94
    Şedinţele comisiilor de lucru ale consiliului vor fi convocate de preşedintele comisiei sau de biroul executiv, care va stabili modalitatea de desfăşurare a acestora.

    ART. 95
    Materialele supuse spre aprobare consiliului vor fi avizate şi fundamentate de către comisia de lucru competentă, după caz.

    ART. 96
    (1) Corespunzător comisiilor de lucru ale consiliului, în cadrul colegiului teritorial se pot înfiinţa departamente ca structuri tehnice şi administrative.
    (2) Un departament poate funcţiona pentru una sau mai multe comisii.
    (3) Departamentele vor fi coordonate de către unul dintre membrii biroului executiv.
    (4) În afară de departamente pot fi înfiinţate şi alte structuri tehnice şi administrative pentru desfăşurarea activităţii curente a colegiului teritorial.

    ART. 97
    (1) În funcţie de necesităţile concrete, consiliul poate aproba înfiinţarea şi componenţa unor comisii facultative.
    (2) Aceste comisii pot avea activitate permanentă sau temporară.
    (3) Fiecare comisie constituită conform alin. (1) va fi condusă de un preşedinte de comisie, membru al biroului executiv.
    (4) Comisiile vor fi formate din membri ai consiliului şi/sau din alţi membri ai colegiului teritorial propuşi şi votaţi de consiliu.
    (5) La lucrările comisiilor pot participa, cu aprobarea consiliului colegiului teritorial sau a biroului executiv, specialişti în diverse domenii.
    (6) Opiniile, dezbaterile, materialele supuse discuţiilor şi lucrările comisiilor sunt confidenţiale faţă de terţi şi faţă de organele de conducere ale CMSR de la nivel naţional şi local, iar membrii comisiilor se obligă să păstreze confidenţialitatea acestora, sens în care se obligă să semneze acorduri individuale de confidenţialitate înainte de demararea activităţii comisiei în cauză.
    (7) Orice comunicare privind activitatea şi materialele întocmite la nivelul comisiei către forurile de decizie va putea fi realizată pe baza votului majorităţii simple a membrilor comisiei, de către preşedintele comisiei sau de membrul mandatat de acesta, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiilor de lucru ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România, aprobat de Consiliul naţional.
    (8) După verificarea conformităţii cu legislaţia în vigoare şi însuşirea de către organele de conducere de la nivel teritorial, prin emiterea unui aviz, raportul de activitate şi/sau materialele întocmite la nivelul comisiei vor/va putea fi făcut(e) public(e).
    (9) Nerespectarea obligaţiei prevăzute la alin. (6) atrage sancţiunea revocării calităţii de membru în comisie, la constatarea nerespectării şi cu decizia biroului executiv teritorial, care va informa consiliul colegiului în acest sens.

    SUBSECŢIUNEA 5
    Biroul executiv al colegiului teritorial
    ART. 98
    Biroul executiv asigură activitatea permanentă a colegiului teritorial, în conformitate cu legea şi regulamentele corpului profesional.

    ART. 99
    Consiliul colegiului teritorial va alege dintre membrii săi, prin vot secret, membrii biroului executiv, aleşi în mod individual pe funcţii, pentru un mandat de 4 ani. Biroul executiv are componenţa stabilită de lege.

    ART. 100
    (1) Biroul executiv lucrează legal în prezenţa a jumătate plus unu din membri şi ia decizii valabile cu votul majorităţii simple a membrilor săi.
    (2) Biroul executiv se întruneşte inclusiv prin mijloace de comunicare la distanţă. Dispoziţiile art. 32 sunt aplicabile.

    ART. 101
    Biroul executiv al colegiului teritorial are următoarele atribuţii principale:
    a) asigură activitatea colegiului teritorial între şedinţele consiliului;
    b) aprobă angajarea de personal şi asigură execuţia bugetului;
    c) execută deciziile adunării generale şi ale consiliului;
    d) decide declanşarea sau nedeclanşarea anchetei disciplinare;
    e) elaborează şi supune spre avizare consiliului proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli;
    f) execută deciziile organelor de conducere ale CMSR şi răspunde de ducerea lor la îndeplinire;
    g) informează consiliul cu privire la deciziile emise şi activitatea desfăşurată între şedinţele consiliului;
    h) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de prezentul regulament.


    ART. 102
    (1) Biroul executiv se întruneşte ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui colegiului teritorial sau a cel puţin jumătate dintre membrii săi.
    (2) Convocarea membrilor biroului executiv se poate face prin una dintre următoarele modalităţi: poştă electronică, servicii de curierat sau scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

    ART. 103
    Biroul executiv coordonează activitatea tuturor comisiilor consiliului şi a departamentelor.

    ART. 104
    În exercitarea mandatului, membrii biroului executiv pot primi o indemnizaţie lunară al cărei cuantum este aprobat de Consiliul naţional şi care se plăteşte conform art. 148.

    SUBSECŢIUNEA 6
    Preşedintele colegiului teritorial
    ART. 105
    Preşedintele biroului executiv este preşedintele colegiului teritorial.

    ART. 106
    Preşedintele colegiului teritorial coordonează activitatea biroului executiv şi are următoarele atribuţii principale:
    a) reprezintă colegiul teritorial în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi străinătate;
    b) încheie contracte şi convenţii în numele colegiului teritorial, aprobate de biroul executiv;
    c) propune consiliului şi biroului executiv modalităţile de aplicare şi urmărire a executării contractelor;
    d) convoacă şi conduce şedinţele adunării generale, ale consiliului şi ale biroului consiliului;
    e) duce la îndeplinire deciziile biroului executiv, consiliului, adunării generale, precum şi deciziile organelor de conducere ale CMSR, date în sarcina sa;
    f) urmăreşte realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli;
    g) angajează personalul de specialitate şi administrativ, cu aprobarea biroului executiv;
    h) conduce, controlează şi îndrumă activitatea celorlalţi membri ai biroului executiv, precum şi a personalului angajat;
    i) propune domeniile de interes pentru înfiinţarea comisiilor de lucru ale consiliului;
    j) îndeplineşte orice altă sarcină stabilită de consiliu, de biroul executiv, de organele de conducere naţionale ale CMSR ori prevăzută de lege sau de prezentul regulament.


    ART. 107
    (1) Preşedintele colegiului teritorial este în drept să exercite acţiunea civilă sau să sesizeze, după caz, organele judiciare şi autorităţile competente pentru urmărirea şi trimiterea în judecată a persoanelor care îşi atribuie sau care întrebuinţează fără drept titlul ori calitatea de medic stomatolog sau care practică în mod ilegal medicina dentară.
    (2) Preşedintele colegiului teritorial este în drept să sesizeze autorităţile competente în situaţia în care medicii stomatologi, pe durata suspendării calităţii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei ori, după caz, a anumitor activităţi profesionale sau pe durata încetării calităţii de membru al CMSR, exercită profesia sau activităţile profesionale în cauză.

    ART. 108
    Preşedintele colegiului teritorial semnează deciziile biroului executiv, ale consiliului şi ale adunării generale şi are drept de semnătură în bancă.

    ART. 109
    Preşedintele colegiului teritorial poate mandata în scris pe oricare dintre membrii biroului executiv pentru a realiza parte din competenţele care îi revin şi poate împuternici şi o altă persoană cu drept de semnătură în bancă, atât timp cât nu operează o delegare substanţială sau totală a puterilor sale.

    CAP. VI
    Alegerea membrilor Biroului executiv naţional, a reprezentanţilor în Adunarea generală naţională, a consiliilor colegiilor teritoriale şi a birourilor consiliilor
    SECŢIUNEA 1
    Alegerea reprezentanţilor
    ART. 110
    Alegerea membrilor consiliului colegiului teritorial, a membrilor biroului consiliului, precum şi a organelor de conducere de la nivel naţional se va face, de jos în sus, cu respectarea principiilor democratice şi a egalităţii tuturor membrilor.

    ART. 111
    (1) Organizarea şi desfăşurarea alegerilor se vor stabili printr-un regulament electoral aprobat de Consiliul naţional.
    (2) În vederea organizării şi desfăşurării alegerilor se vor organiza comisii electorale locale de către consiliile colegiilor teritoriale, respectiv o comisie electorală centrală propusă de către Biroul executiv naţional şi aprobată de Consiliul naţional.
    (3) Comisia electorală centrală va coordona desfăşurarea alegerilor şi va emite decizii de îndrumare în vederea aplicării unitare a Regulamentului electoral ori a procedurilor electorale.
    (4) Membrii comisiilor electorale nu pot candida la posturile elective în legislatura pentru care se organizează alegerile.
    (5) Înaintea alegerii în această funcţie, membrii comisiilor electorale se vor angaja în scris să nu candideze la o funcţie electivă în legislatura pentru care se organizează respectivele alegeri.
    (6) Membrii comisiilor de disciplină la data organizării alegerilor electorale au dreptul de a candida. Mandatul acestora în cadrul comisiilor de disciplină va înceta la data emiterii de către Comisia electorală centrală a deciziei de validare a membrului respectiv, în următoarele cazuri:
    a) membrul comisiei de disciplină a fost ales într-o funcţie de conducere/control în cadrul CMSR, fie la nivel naţional, fie la nivel local;
    b) membrul comisiei de disciplină a fost înscris pe lista de supleanţi, iar Comisia electorală centrală a validat membrul respectiv pentru funcţia vacantă.

    (7) În cazul alegerilor parţiale la nivel naţional se va menţiona funcţia pentru care se organizează alegerile, iar candidaturile se vor trimite direct Comisiei electorale centrale. La nivelul colegiilor teritoriale, alegerile parţiale pentru biroul executiv se organizează de către consiliul colegiului teritorial, care desemnează o comisie electorală a colegiului teritorial.
    (8) În cazul în care, din motive excepţionale, la nivel local nu pot fi organizate şi desfăşurate alegerile parţiale de către consiliul colegiului teritorial, alegerile sunt organizate de către Consiliul naţional.
    (9) În aplicarea dispoziţiilor alin. (8), până la data organizării şi desfăşurării alegerilor parţiale, la propunerea Biroului executiv naţional, Consiliul naţional aprobă perioade de interimat pentru funcţiile din cadrul biroului executiv teritorial, care nu pot fi mai mari de 12 luni, şi numeşte persoanele care vor ocupa respectivele funcţii.

    ART. 112
    Membrii CMSR pot fi aleşi în organele de conducere în condiţiile legii şi ale Regulamentului electoral.

    ART. 113
    (1) Dreptul de a alege şi de a fi ales se poate exercita numai în cadrul colegiului teritorial al cărui membru este medicul stomatolog respectiv, cu excepţia alegerilor pentru membrii Biroului executiv naţional.
    (2) Dovada calităţii de membru al colegiului teritorial se va face, acolo unde medicul stomatolog nu se găseşte pe lista alegătorilor, cu certificatul de membru al CMSR vizat la zi.

    ART. 114
    Dreptul de vot îl au numai membrii CMSR care au cotizaţia plătită la zi.

    ART. 115
    Numărul maxim de mandate în organele de conducere de la nivel naţional şi/sau teritorial ce pot fi primite, respectiv exercitate este de 2 mandate pentru fiecare funcţie la nivelul biroului executiv naţional şi/sau teritorial.

    ART. 116
    Membrii în consiliile colegiilor teritoriale, birourile executive ale colegiilor teritoriale, în Adunarea generală naţională şi în Biroul executiv naţional se aleg prin vot secret, direct şi liber exprimat.

    ART. 117
    În cazul alegerilor pentru Biroul executiv naţional, consiliul colegiului teritorial sau pentru Adunarea generală naţională sunt aleşi în funcţie candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, în condiţiile legii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Încetarea calităţii de membru în organele de conducere
    ART. 118
    (1) Încetarea de drept a mandatului de membru al organelor de conducere intervine în următoarele situaţii:
    a) demisie;
    b) incompatibilitate sau nedemnitate;
    c) deces;
    d) revocare;
    e) imposibilitatea fizică sau psihică de exercitare a funcţiei atestată prin certificat medical;
    f) pierderea calităţii de membru al CMSR.

    (2) Locul rămas vacant în Adunarea generală naţională, respectiv în consiliul colegiului teritorial va fi ocupat de către primul supleant.
    (3) Supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante în ordinea în care sunt înscrişi în listele validate de Comisia electorală centrală, pentru perioada de mandat rămasă.
    (4) Supleantul va exercita funcţia în calitate de membru al organului de conducere după validarea de către Comisia electorală centrală, în condiţiile prevăzute de Regulamentul electoral.
    (5) În cazul Biroului executiv naţional şi al biroului executiv al colegiului teritorial se organizează alegeri parţiale pentru locul vacant.
    (6) În cazul în care se constată vacanţa funcţiei pentru unul dintre membrii biroului executiv teritorial, consiliul colegiului teritorial poate aproba perioade de interimat, care nu pot fi mai mari de 12 luni, iar biroul executiv teritorial numeşte persoana care va ocupa postul vacant pe perioada de interimat. Interimatul nu se consideră mandat.
    (7) În cazul în care se constată vacanţa funcţiei pentru unul dintre membrii Biroului executiv naţional, Adunarea generală naţională poate aproba perioade de interimat, care nu pot fi mai mari de 12 luni, iar Biroul executiv naţional numeşte persoana care va ocupa postul vacant pe perioada de interimat. Interimatul nu se consideră mandat.

    ART. 119
    (1) Revocarea din funcţie sau din calitatea de reprezentant în organele de conducere ale CMSR, atât la nivel naţional, cât şi la nivel teritorial, se face de către forul care l-a ales pe cel în cauză.
    (2) Revocarea se poate face pentru abateri de la prevederile legii, ale prezentului regulament sau ale deciziilor obligatorii ale Consiliului naţional, care aduc prejudicii activităţii organismului profesional.

    ART. 120
    (1) Atunci când este afectată în mod grav funcţionarea, organizarea sau situaţia financiară a unui colegiu teritorial, Adunarea generală naţională poate dispune, la propunerea Consiliului naţional:
    a) revocarea din funcţie a membrilor consiliului colegiului teritorial;
    b) dizolvarea consiliului colegiului teritorial în situaţia în care numărul membrilor rămaşi în funcţie este mai mic decât jumătate plus unu din numărul membrilor consiliului colegiului teritorial şi dacă acesta nu a putut fi completat cu supleanţi;
    c) organizarea de alegeri parţiale pentru perioada rămasă din mandatul în curs, în termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data deciziei Adunării generale naţionale.

    (2) Revocarea din funcţie a membrilor consiliului colegiului teritorial se poate dispune de către Adunarea generală naţională pentru abateri de la prevederile legii şi ale prezentului regulament, care aduc prejudicii activităţii organismului profesional, inclusiv în situaţia în care aceştia nu duc la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse de Adunarea generală naţională sau de Consiliul naţional în sarcina acestora, în vederea asigurării organizării şi funcţionării corespunzătoare a colegiului teritorial.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1), calendarul alegerilor se stabileşte prin decizie a Consiliului naţional, iar atribuţiile consiliului colegiului teritorial prevăzute de prezentul regulament şi de Regulamentul electoral se exercită de către Consiliul naţional.
    (4) Costurile aferente organizării alegerilor la nivel local se suportă de colegiul teritorial în cauză.

    ART. 121
    (1) Sunt revocaţi de drept membrii organelor de conducere care:
    a) lipsesc nemotivat la 2 şedinţe consecutive ale Adunării generale naţionale;
    b) lipsesc nemotivat la 2 şedinţe într-un an calendaristic ale Consiliului naţional sau, după caz, ale consiliului colegiului teritorial;
    c) lipsesc nemotivat la 3 şedinţe pe semestru ale Biroului executiv naţional sau, după caz, ale biroului executiv al colegiului teritorial;
    d) refuză să facă parte din comisiile de lucru ale Consiliului naţional sau, după caz, ale consiliului colegiului teritorial ori nu participă la activităţile acestora, lipsind nemotivat la 3 şedinţe pe an.

    (2) Nu constituie absenţă nemotivată: (i) participarea la şedinţe prin intermediul unui împuternicit având o procură emisă în condiţiile legii şi ale prezentului regulament; sau (ii) înştiinţarea secretariatului de la nivel naţional sau teritorial (după caz), înainte de începerea şedinţei, cu privire la imposibilitatea participării la şedinţa respectivă, însoţită de indicarea motivului absenţei şi dovada aferentă, în măsura în care este posibil. În situaţia în care evenimentul care a cauzat absenţa nu a putut fi prevăzut înainte de data desfăşurării şedinţei, înştiinţarea poate fi comunicată în termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii şedinţei.
    (3) Constatarea încetării mandatului se face prin decizie a preşedintelui CMSR în cazul membrilor Consiliului naţional şi al membrilor Adunării generale naţionale, respectiv a preşedintelui colegiului teritorial în cazul membrilor consiliilor colegiilor teritoriale.
    (4) În cazul în care persoanele prevăzute la alin. (3) se află în imposibilitate de a semna decizia menţionată la acelaşi alineat, dreptul de semnătură revine vicepreşedintelui care coordonează CLAS din cadrul Consiliului naţional sau, după caz, din cadrul consiliului colegiului teritorial.

    CAP. VII
    Răspunderea disciplinară a membrilor Colegiului Medicilor Stomatologi din România
    SECŢIUNEA 1
    Principiile cercetării disciplinare
    ART. 122
    (1) Constituie abatere disciplinară nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a prezentului regulament, a deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum şi săvârşirea de fapte în legătură cu profesia sau în afara acesteia care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale CMSR.
    (2) Fiecare medic stomatolog beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la soluţionarea definitivă a cauzei.

    ART. 123
    (1) Abaterea disciplinară angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului, căruia i se va aplica una dintre sancţiunile prevăzute de lege:
    a) mustrare;
    b) avertisment;
    c) vot de blam;
    d) amendă de la 500 lei la 5.000 lei;
    e) interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi de medicină dentară pe o perioadă de la o lună la un an;
    f) retragerea calităţii de membru al CMSR.

    (2) La sancţiunile menţionate la alin. (1) se poate prevedea, după caz, obligarea celui sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medicală continuă ori a altor forme de pregătire profesională.
    (3) Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare stabilite prin acte normative ca fiind abateri disciplinare grave nu pot consta în mustrare sau avertisment.

    ART. 124
    (1) Acţiunea disciplinară poate fi pornită în termen de cel mult 6 luni de la data săvârşirii faptei sau de la data cunoaşterii consecinţelor prejudiciabile, dar nu mai târziu de 1 an de la data la care fapta a fost săvârşită.
    (2) Pe tot parcursul cercetării disciplinare, medicul stomatolog are dreptul de a fi asistat de avocat.

    ART. 125
    (1) Răspunderea disciplinară este angajată în funcţie de gravitatea abaterii.
    (2) Repetarea unei abateri disciplinare până la radierea sancţiunii aplicate constituie o circumstanţă agravantă, care va fi avută în vedere la aplicarea noii sancţiuni.

    ART. 126
    Unităţile sanitare sau cele de medicină legală au obligaţia de a pune la dispoziţia comisiilor de disciplină documentele medicale solicitate, precum şi orice alte date şi informaţii necesare soluţionării cauzei.

    ART. 127
    Consiliile colegiilor teritoriale sunt obligate să ţină evidenţa sancţiunilor aplicate fiecărui membru, să le înregistreze în sistemul informatic naţional şi să comunice această evidenţă, la solicitare, celor în drept.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Competenţa organelor jurisdicţionale
    ART. 128
    (1) În cadrul fiecărui colegiu teritorial se organizează şi funcţionează comisia de disciplină, independentă de conducerea colegiului teritorial, care judecă în complet de 3 membri aleşi în mod aleatoriu abaterile disciplinare săvârşite de medicii stomatologi înscrişi în colegiul respectiv, precum şi de medicii stomatologi care exercită profesia în regim temporar sau ocazional pe raza colegiului teritorial.
    (2) La nivelul CMSR se organizează şi funcţionează Comisia superioară de disciplină, independentă de conducerea colegiului, care judecă în complet de 5 membri aleşi în mod aleatoriu:
    a) abaterile săvârşite de membri ai consiliului colegiului teritorial, ai Consiliului naţional sau ai Adunării generale naţionale, precum şi de membrii comisiilor de disciplină, electorale sau de cenzori organizate la nivel teritorial ori naţional;
    b) contestaţiile formulate împotriva deciziilor comisiilor de disciplină teritoriale.

    (3) Unul dintre membrii comisiilor de disciplină poate fi desemnat de direcţiile de sănătate publică, la nivel teritorial, şi de Ministerul Sănătăţii, la nivelul Comisiei superioare de disciplină.
    (4) Cei 3, respectiv 5 membri din completele care judecă abaterile disciplinare vor fi aleşi prin tragere la sorţi, pentru a se asigura corectitudinea, legalitatea şi transparenţa procedurilor disciplinare.

    ART. 129
    (1) La nivelul fiecărui colegiu teritorial se organizează şi funcţionează o comisie de disciplină, alcătuită din 5 până la 7 membri, dintre care un membru poate fi desemnat de către direcţia de sănătate publică, iar ceilalţi sunt propuşi de biroul executiv şi aprobaţi de consiliul colegiului teritorial.
    (2) Membrii comisiilor de disciplină propuşi de biroul executiv trebuie să aibă cel puţin gradul profesional de specialist, cu o vechime în specialitate de minimum 7 ani sau o vechime de peste 10 ani în profesie.
    (3) La nivelul CMSR se organizează şi funcţionează Comisia superioară de disciplină, alcătuită din 7 membri, dintre care un membru poate fi desemnat de Ministerul Sănătăţii, iar ceilalţi sunt propuşi de Biroul executiv naţional şi aprobaţi de Consiliul naţional. În eventualitatea în care Ministerul Sănătăţii nu desemnează un membru în Comisia superioară de disciplină, toţi cei 7 membri vor fi propuşi de Biroul executiv naţional şi aprobaţi de Consiliul naţional.
    (4) Membrii Comisiei superioare de disciplină propuşi de Biroul executiv naţional trebuie să aibă cel puţin gradul profesional de specialist, cu o vechime în specialitate de minimum 10 ani sau o vechime de peste 15 ani în profesie.
    (5) Funcţia de membru al comisiei de disciplină este incompatibilă cu orice altă funcţie în cadrul CMSR, exceptând calitatea de membru al adunării generale a colegiului teritorial.

    ART. 130
    (1) Durata mandatului membrilor comisiilor de disciplină este de 4 ani.
    (2) Calitatea de membru al comisiei de disciplină, la nivel teritorial sau naţional, încetează, de drept, prin deces, demisie, pierderea calităţii de membru al CMSR, survenirea unor situaţii de nedemnitate sau incompatibilitate ori prin numirea unui alt reprezentant, în cazul membrilor desemnaţi de către Ministerul Sănătăţii sau de direcţia de sănătate publică.
    (3) La nivelul colegiilor teritoriale, calitatea de membru al comisiei de disciplină încetează şi în cazul transferului medicului stomatolog în cauză în alt colegiu teritorial.
    (4) Calitatea de membru al comisiei de disciplină, la nivel teritorial sau naţional, se suspendă pe durata restrângerii sau interzicerii desfăşurării activităţilor profesionale, în întregime sau în parte, precum şi pe durata desfăşurării unei acţiuni disciplinare pornite împotriva persoanei care deţine această calitate.
    (5) În situaţia aplicării unei sancţiuni disciplinare, rămasă definitivă fie la instanţele de judecată, fie la nivelul CMSR atunci când decizia comisiei de disciplină nu a fost atacată în faţa instanţelor de judecată, calitatea de membru al comisiei de disciplină deţinută de medicul stomatolog sancţionat se revocă de drept prin decizie a preşedintelui colegiului teritorial, respectiv a preşedintelui CMSR, după caz.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Aspecte procedurale
    ART. 131
    (1) Sesizarea poate fi depusă de:
    a) pacient în nume propriu, prin reprezentant legal sau prin reprezentant cu împuternicire specială;
    b) succesorii pacientului decedat.

    (2) Sesizării i se va da curs numai în cazul în care conţine următoarele elemente de identificare:
    a) numele, prenumele, domiciliul şi calitatea petentului;
    b) numele şi prenumele medicului stomatolog împotriva căruia se face sesizarea, precum şi, dacă este cazul, locul exercitării profesiei;
    c) descrierea faptei şi indicarea datei când aceasta a avut loc;
    d) solicitările petentului;
    e) semnătura olografă a petentului, în original, sau semnătura electronică extinsă, în condiţiile prevăzute de lege.

    (3) În cazul în care petentul nu poate indica numele şi prenumele medicului stomatolog împotriva căruia îşi îndreaptă plângerea, dar face dovada demersurilor efectuate în acest sens, colegiul teritorial va solicita unităţilor sanitare în care medicul stomatolog îşi desfăşura activitatea informaţiile necesare identificării acestuia.
    (4) În condiţiile prevăzute de Regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţii comisiilor de disciplină ale CMSR, aprobat de Consiliul naţional, biroul executiv al colegiului teritorial sau Biroul executiv naţional se poate sesiza şi dispune începerea anchetei disciplinare din oficiu.
    (5) Sesizările care au ca obiect restituirea unor sume de bani nu sunt de competenţa CMSR.

    ART. 132
    (1) Decizia pronunţată se comunică medicului stomatolog, persoanei care a făcut sesizarea şi Biroului executiv naţional.
    (2) Deciziile privind aplicarea sancţiunilor care se soldează cu suspendarea sau interzicerea exercitării profesiei se comunică şi Ministerului Sănătăţii şi, respectiv, angajatorului.
    (3) În termen de 15 zile calendaristice de la comunicare, medicul stomatolog sancţionat sau persoana care a făcut sesizarea poate contesta decizia pronunţată de comisia de disciplină a colegiului teritorial la Comisia superioară de disciplină.

    ART. 133
    (1) Contestaţia se formulează în scris şi va conţine în mod obligatoriu cel puţin următoarele elemente:
    a) numele şi prenumele sau, după caz, denumirea contestatarului;
    b) domiciliul, respectiv sediul contestatarului;
    c) obiectul contestaţiei;
    d) motivarea contestaţiei;
    e) mijloacele de probă pe care se sprijină contestaţia;
    f) semnătura olografă a contestatarului, a reprezentantului legal sau a reprezentantului cu împuternicire specială, în original, sau semnătura electronică extinsă, în condiţiile prevăzute de lege.

    (2) Contestaţia se depune, sub sancţiunea nulităţii, la comisia de disciplină de la nivel teritorial, care, în termen de 5 zile lucrătoare, este obligată ca împreună cu dosarul cauzei să o trimită Comisiei superioare de disciplină.
    (3) Contestaţia este suspensivă de executare.
    (4) Prin contestaţie nu pot fi invocate aspecte care nu au făcut obiectul sesizării care a stat la baza declanşării anchetei disciplinare, sub sancţiunea nulităţii.

    ART. 134
    (1) Decizia Comisiei superioare de disciplină nu mai poate fi atacată la nivelul CMSR.
    (2) Împotriva deciziei Comisiei superioare de disciplină medicul stomatolog sancţionat poate formula o acţiune la secţia de contencios administrativ, în condiţiile prevăzute de lege.

    ART. 135
    (1) Sancţiunile prevăzute la art. 123 alin. (1) lit. a)-d) se radiază în termen de 6 luni de la data executării lor, iar cea prevăzută la lit. e), în termen de un an de la data expirării perioadei de interdicţie.
    (2) În cazul aplicării sancţiunii prevăzute la art. 123 alin. (1) lit. f), medicul stomatolog poate face o nouă cerere de redobândire a calităţii de membru CMSR după expirarea perioadei stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă de interdicţie a exercitării profesiei sau după 2 ani de la data rămânerii definitive a sancţiunii dispuse de comisia de disciplină. Redobândirea calităţii de membru al CMSR se face în condiţiile prezentului regulament.
    (3) În situaţia în care prin decizia comisiei de disciplină s-a dispus şi obligarea medicului stomatolog sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medicală ori a altor forme de pregătire profesională, cu precizarea numărului de credite de educaţie medicală continuă ori a formei de pregătire şi a domeniului în care acestea trebuie realizate, radierea sancţiunii se va face numai după ce medicul stomatolog prezintă dovada efectuării formei de pregătire corespunzătoare.

    ART. 136
    Procedura de organizare şi desfăşurare a activităţii comisiilor de disciplină se stabileşte în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţii comisiilor de disciplină ale CMSR, aprobat de Consiliul naţional.

    CAP. VIII
    Soluţionarea litigiilor
    ART. 137
    (1) Membrii CMSR sunt obligaţi ca atunci când se găsesc în orice situaţie litigioasă ori divergenţă profesională faţă de alt membru al corpului profesional, înaintea oricărui demers public, inclusiv înainte de a se adresa mass-media sau instanţelor de judecată, să apeleze la medierea Comisiei de litigii constituite la nivelul colegiilor teritoriale sau, după caz, la nivel naţional.
    (2) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) constituie abatere disciplinară.

    ART. 138
    (1) Comisia de litigii este formată, la nivelul colegiului teritorial, din 3 membri ai acestuia, propuşi de către biroul executiv şi aprobaţi de consiliul teritorial, iar la nivel naţional este formată din 5 membri ai CMSR, propuşi de Biroul executiv naţional şi aprobaţi de Consiliul naţional.
    (2) Membrii Comisiei de litigii trebuie să aibă o vechime de peste 10 ani în profesie şi să nu fi fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare.
    (3) Mandatul de membru în Comisia de litigii este incompatibil cu mandatul de membru în Comisia de disciplină.

    ART. 139
    Procedura de conciliere se desfăşoară în faţa Comisiei de litigii de la nivel naţional atunci când una dintre părţi are calitatea de membru al consiliului colegiului teritorial, al Consiliului naţional, al Adunării generale naţionale, al comisiilor de disciplină, electorale sau de cenzori organizate la nivel teritorial ori naţional.

    ART. 140
    Comisia de litigii va convoca părţile în divergenţă şi, pe baza probelor administrate de către părţi şi a acelora pe care le consideră necesare, va încerca soluţionarea amiabilă a conflictului.

    ART. 141
    (1) La terminarea procedurilor de soluţionare amiabilă a conflictului dintre părţi, Comisia de litigii va încheia un proces-verbal în care va consemna situaţia de fapt, poziţiile părţilor, probele administrate şi rezultatul final.
    (2) Procesul-verbal va fi semnat de către membrii Comisiei de litigii şi de către părţi.

    ART. 142
    Dacă situaţia conflictuală nu a fost soluţionată amiabil şi cel puţin una dintre părţi solicită declanşarea procedurii disciplinare, Comisia de litigii va comunica cererea biroului executiv al colegiului teritorial sau, după caz, Biroului executiv naţional.

    CAP. IX
    Etica cercetării ştiinţifice
    ART. 143
    (1) La nivelul Consiliului naţional se constituie Comisia de etică a cercetării ştiinţifice, care va fi formată din 5 membri ai Consiliului naţional sau alţi membri ai CMSR propuşi de Biroul executiv naţional şi aprobaţi de Consiliul naţional.
    (2) Activitatea comisiei prevăzute la alin. (1) se desfăşoară în conformitate cu legea şi cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei de etică a cercetării ştiinţifice.

    ART. 144
    Comisia de etică a cercetării ştiinţifice are următoarele atribuţii:
    a) aprobă studiile clinice/ştiinţifice desfăşurate pe subiecţi umani în cadrul cabinetelor stomatologice;
    b) supraveghează respectarea principiilor de etică în cercetarea ştiinţifică desfăşurată în afara centrelor universitare;
    c) colaborează cu alte comisii şi/sau instituţii în ceea ce priveşte aspectele legate de desfăşurarea studiilor clinice/ ştiinţifice în afara centrelor universitare;
    d) elaborează puncte de vedere cu privire la legislaţia aplicabilă cercetării ştiinţifice.


    CAP. X
    Venituri şi cheltuieli
    ART. 145
    Veniturile CMSR se constituie în condiţiile legii.

    ART. 146
    Taxa de înscriere în CMSR este de 10% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la momentul înscrierii.

    ART. 147
    Taxele pentru serviciile prestate membrilor corpului profesional şi persoanelor care nu sunt membre ale CMSR se stabilesc de către Consiliul naţional, respectiv de consiliul colegiului teritorial.

    ART. 148
    (1) Următoarele cheltuieli, costuri şi indemnizaţii vor fi suportate de Consiliul naţional:
    a) cheltuieli cu deplasarea şi indemnizaţia de şedinţă ale membrilor numiţi pentru participarea la şedinţele Comisiei superioare de disciplină, Comisiei naţionale de litigii şi Comisiei de etică a cercetării ştiinţifice;
    b) cheltuieli cu deplasarea şi indemnizaţia de şedinţă ale membrilor Biroului executiv naţional pentru participarea la şedinţele Adunării generale naţionale, Consiliului naţional, respectiv comisiilor de lucru din care fac parte, precum şi indemnizaţia lunară aferentă funcţiei de membru al Biroului executiv naţional;
    c) cheltuieli cu deplasarea şi remuneraţia membrilor numiţi pentru participarea la şedinţele comisiilor de specialitate, în limita bugetului alocat de către Biroul executiv naţional;
    d) indemnizaţia sau costuri per proiect, în conformitate cu decizia Biroului executiv naţional, aferente participării la grupurile de lucru numite de Biroul executiv naţional, respectiv la comisiile de specialitate numite de Consiliul naţional.

    (2) Cheltuielile cu deplasarea şi indemnizaţia de şedinţă ale reprezentanţilor biroului executiv teritorial pentru participarea la şedinţele Adunării generale naţionale, Consiliului naţional, şedinţele comisiilor de lucru ale Consiliului naţional, respectiv ale membrilor comisiilor de lucru constituite la nivel teritorial, precum şi indemnizaţia lunară aferentă funcţiei de membru în biroul executiv teritorial vor fi suportate din bugetul colegiilor teritoriale.
    (3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică întocmai şi în ceea ce priveşte împuterniciţii persoanelor indicate mai sus în vederea substituirii acestora din urmă la şedinţele organelor de conducere ale CMSR şi comisiilor Consiliului naţional.

    ART. 149
    (1) Cotizaţiile datorate şi neplătite de către membrii CMSR în termenul fixat de Consiliul naţional determină plata unor penalităţi în cuantumul prevăzut de lege.
    (2) Aceeaşi penalitate se va aplica şi colegiilor teritoriale care nu varsă către CMSR partea de cotizaţie datorată, în condiţiile stabilite de Consiliul naţional.

    ART. 150
    (1) Cuantumul cotizaţiei de membru al CMSR se stabileşte de către Consiliul naţional.
    (2) Partea din cotizaţie aferentă funcţionării CMSR va fi virată până cel mai târziu la sfârşitul lunii următoare celei pentru care a fost percepută cotizaţia, înaintea oricăror alte plăţi, cu excepţia sumelor datorate la bugetul de stat.

    ART. 151
    (1) Partea de cotizaţie datorată Consiliului naţional, nefiind venit al consiliilor colegiilor teritoriale, se va vira către acesta înaintea oricăror alte plăţi.
    (2) Obligaţia urmăririi şi efectuării vărsării cotei aferente Consiliului naţional revine preşedintelui consiliului teritorial.
    (3) Neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează de Comisia superioară de disciplină, la sesizarea Biroului executiv naţional, prin aplicarea uneia dintre sancţiunile prevăzute de lege.

    ART. 152
    (1) Veniturile pot fi utilizate pentru cheltuieli cu organizarea şi funcţionarea, cheltuieli de personal, cheltuieli materiale şi servicii, cheltuieli de capital, pentru perfecţionarea pregătirii profesionale, acordarea de burse prin concurs medicilor stomatologi, întrajutorarea medicilor stomatologi cu venituri mici, crearea de instituţii cu scop filantropic şi ştiinţific, acordarea de premii pentru membrii cu activităţi profesionale deosebite sau alte cheltuieli aprobate, după caz, de consiliul colegiului teritorial, respectiv de Consiliul naţional.
    (2) Modul de alocare a fondurilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte, după caz, de consiliul colegiului teritorial, respectiv de Consiliul naţional.

    ART. 153
    (1) Preşedinţii colegiilor teritoriale au obligaţia de a transmite anual, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de şedinţa Adunării generale naţionale ordinare, bugetul pentru anul în curs, aprobat de către consiliul colegiului teritorial, precum şi bilanţul şi contul de execuţie a bugetului de venituri şi cheltuieli ale anului anterior, aprobate de adunarea generală a colegiului teritorial.
    (2) Copiile documentelor prevăzute la alin. (1) vor fi certificate pentru conformitate de către preşedintele colegiului teritorial.

    ART. 154
    Membrii CMSR care pierd calitatea de membru nu au niciun drept să revendice vreo parte din patrimoniul sau veniturile colegiului şi nici să ridice pretenţii asupra taxelor de înscriere, cotizaţiilor sau altor eventuale contribuţii băneşti ori materiale virate către CMSR.

    CAP. XI
    Dispoziţii finale
    ART. 155
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ANEXA 1

    la regulament
    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    SIGLA
    Colegiului Medicilor Stomatologi din România
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    la regulament
    Denumirea colegiilor teritoriale

┌────┬─────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │Unitatea │Denumirea │
│crt.│administrativ-teritorială│colegiului │
│ │ │teritorial │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│1. │Judeţul Alba │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Alba │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│2. │Judeţul Arad │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Arad │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│3. │Judeţul Argeş │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Argeş │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│4. │Judeţul Bacău │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Bacău │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│5. │Judeţul Bihor │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Bihor │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│6. │Judeţul Bistriţa-Năsăud │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Bistriţa-Năsăud│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│7. │Judeţul Botoşani │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Botoşani │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│8. │Judeţul Braşov │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Braşov │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│9. │Judeţul Brăila │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Brăila │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│10. │Municipiul Bucureşti │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Bucureşti │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│11. │Judeţul Buzău │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Buzău │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│12. │Judeţul Caraş-Severin │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Caraş-Severin │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│13. │Judeţul Călăraşi │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Călăraşi │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│14. │Judeţul Cluj │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Cluj │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│15. │Judeţul Constanţa │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Constanţa │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│16. │Judeţul Covasna │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Covasna │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│17. │Judeţul Dâmboviţa │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Dâmboviţa │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│18. │Judeţul Dolj │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Dolj │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│19. │Judeţul Galaţi │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Galaţi │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│20. │Judeţul Giurgiu │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Giurgiu │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│21. │Judeţul Gorj │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Gorj │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│22. │Judeţul Harghita │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Harghita │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│23. │Judeţul Hunedoara │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Hunedoara │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│24. │Judeţul Ialomiţa │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Ialomiţa │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│25. │Judeţul Iaşi │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Iaşi │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│26. │Judeţul Ilfov │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Ilfov │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│27. │Judeţul Maramureş │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Maramureş │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│28. │Judeţul Mehedinţi │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Mehedinţi │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│29. │Judeţul Mureş │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Mureş │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│30. │Judeţul Neamţ │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Neamţ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│31. │Judeţul Olt │Medicilor │
│ │ │Stomatologi Olt│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│32. │Judeţul Prahova │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Prahova │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│33. │Judeţul Satu Mare │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Satu Mare │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│34. │Judeţul Sălaj │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Sălaj │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│35. │Judeţul Sibiu │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Sibiu │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│36. │Judeţul Suceava │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Suceava │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│37. │Judeţul Teleorman │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Teleorman │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│38. │Judeţul Timiş │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Timiş │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│39. │Judeţul Tulcea │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Tulcea │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│40. │Judeţul Vaslui │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Vaslui │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│41. │Judeţul Vâlcea │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Vâlcea │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┤
│ │ │Colegiul │
│42. │Judeţul Vrancea │Medicilor │
│ │ │Stomatologi │
│ │ │Vrancea │
└────┴─────────────────────────┴───────────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016