Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 29 mai 2023  de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 29 mai 2023 de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 493 bis din 7 iunie 2023
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.834 din 29 mai 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 493 din 7 iunie 2023.
──────────


     PARTEA I
    UNITĂŢILE DE DIALIZĂ
    CAP. I
    UNITĂŢILE DE DIALIZĂ. TIPURI, FUNCŢII, STRUCTURI, RELAŢII CU ALTE UNITĂŢI SANITARE
    ART. 1
    Tipuri şi funcţii ale unităţilor de dializă
    Tratamentul de epurare extrarenală este efectuat în unităţile de dializă, care pot funcţiona în structura unităţilor sanitare (publice sau private) sau ca entităţi distincte (în regim ambulatoriu). Metodele de tratament de substituţie a funcţiilor renale prin dializă sunt menţionate în ANEXA 1 la prezentul Regulament.
    1.1. Hemodializa se poate efectua în:
    a. Staţia de dializă (2 - 8 posturi de hemodializă) - face parte dintr-o secţie/compartiment de nefrologie a unei unităţi sanitare cu paturi.
    În staţia de dializă se realizează:
    i. iniţierea tratamentului cronic prin hemodializă în regim de spitalizare continuă;
    ii. continuarea tratamentului substitutiv renal la pacienţii aflaţi în tratament prin hemodializă cronică, spitalizaţi pentru alte patologii intercurente (deficit de acces vascular, comorbidităţi, complicaţii pre/posttransplant renal);
    iii. hemodializa pacienţilor internaţi pentru insuficienţă renală acută (injurie renală acută/leziune acută de rinichi) şi care nu necesită îngrijire în secţia de terapie intensivă;
    iv. asigurarea tratamentului cronic în ambulatoriu la pacienţii incluşi în programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, pe care îi au în evidenţă;
    v. organizarea programului de tratament prin hemodializă cronică la domiciliul pacientului.


    b. Centrul de dializă (peste 8 posturi de hemodializă) - poate funcţiona:
    - în cadrul unei unităţi sanitare cu paturi (publice sau private); în aceste condiţii centrul deserveşte aceleaşi categorii de pacienţii ca şi staţia de dializă;
    – ca unitate independentă în regim ambulatoriu (publică sau privată), pentru pacienţii cronici cuprinşi în programul naţional de supleere a funcţiei renale cu insuficienţă renală cronică.

    c. Substaţia de dializă - reprezintă punctul de lucru al unui centru de dializă, public sau privat, şi este înfiinţat în scopul ameliorării calităţii vieţii pacienţilor care locuiesc departe de facilităţile de dializă existente (> 50 km), pentru folosirea optimă a personalului şi eficientizarea economică a tratamentului prin dializă.
    d. Hemodializă (asistată) la domiciliu – se realizează în conformitate cu prevederile de la art. 6 pct. 6.4 din prezentul regulament.

    1.2. Dializa peritoneală se poate efectua :
    a. în secţia sau compartimentul de nefrologie al unităţilor sanitare cu paturi, care urmăreşte pacienţii cu spitalizare continuă pentru:
    - instruirea în vederea iniţierii tratamentului prin dializă peritoneală şi însuşirea adecvată a tehnicii;
    – tratamentul complicaţiilor (ex. peritonite, disfuncţii de cateter peritoneal, etc);

    b. la domiciliul pacientului, sub monitorizarea personalului medical al unei unităţi de dializă care asigură tratamentul ambulatoriu al pacienţilor incluşi deja în programul naţional de supleere a funcţiei renale în insuficienţă renală cronică.


    ART. 2
    Unităţile de dializă publice sau private pot încheia contracte cu universităţi de medicină şi farmacie acreditate pentru desfăşurarea activităţilor de învăţământ medical, conform prevederilor actelor normative in vigoare.

    ART. 3
    Structura şi dotarea unităţilor de dializă
    Structura şi dotarea unităţilor de dializă sunt prevăzute în ANEXA 2 la prezentul Regulament.

    ART. 4
    Relaţiile unităţilor de dializă cu alte unităţi sanitare sau de îngrijire
    4.1. Relaţia cu serviciile publice de ambulanţă şi unităţile/compartimentele de primire a urgenţelor (UPU/CPU)
    În cazul unei urgenţe medicale majore survenite în cursul sedinţei de hemodializă la un pacient tratat în regim ambulatoriu, medicul specialist decide încheierea şedinţei de dializă şi solicită ajutorul serviciilor de ambulanţă. După acordarea primului ajutor şi transportul pacientului la o unitate/compartiment de primire a urgenţelor (UPU/CPU), în funcţie de rezultatul evaluării, pacientul va fi transferat la cea mai apropiată unitate sanitară cu paturi cu posibilităţi de tratare a patologiei acute, care să dispună de staţie / centru de dializă pentru continuarea dializei cronice, dacă pacientul este în stare gravă, netransportabil către unitatea sa de dializă.

    4.2. În unităţile ambulatorii de dializă pot fi organizate cabinete ambulatorii de nefrologie, în condiţiile legii.
    4.3. Relaţia cu unităţile de transplant renal
    Unităţile de dializă:
    - informează pacienţii dializaţi pe care îi au în evidenţă despre alternativa transplantului renal şi îi îndrumă pe cei eligibili către unitatea de transplant renal, cu bilet de trimitere şi cu toate documentele medicale necesare (istoric, grup sanguin, istoric transfuzional, status virusologic etc.);
    – ţin evidenţa pacienţilor dializaţi incluşi pe lista de aşteptare pentru transplant şi informează unitatea de transplant despre eventuala modificare a statusului pacientului (transplant în altă unitate, evenimente medicale majore, devenit neeligibil, decedat).



    CAP. II
    INFIINŢAREA, MODIFICAREA STRUCTURII ORGANIZATORICE ŞI DESFIINŢAREA UNITĂŢILOR DE DIALIZĂ
    ART. 5
    Infiinţarea unităţilor de dializă, modificarea structurii unităţilor existente şi desfiinţarea acestora se realizează după cum urmează:
    a) prin ordin al ministrului sănătăţii, după obţinerea avizului Comisiei de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii şi a notificării de asistenţă de specialitate de sănătate publică eliberată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, în termen de 30 zile calendaristice, pentru unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii;
    b) prin aviz eliberat de Ministerul Sănătăţii, după obţinerea avizului Comisiei de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii şi a notificării de asistenţă de specialitate de sănătate publică eliberată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, în termen de 30 zile calendaristice, pentru unităţile sanitare private şi pentru spitalele publice din reţeaua proprie a altor ministere şi instituţii publice cu reţea sanitară proprie.

    5.1. Înfiinţarea unei unităţi de dializă poate fi solicitată de orice persoană juridică publică sau privată care are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute în ANEXA 2 la prezentul Regulament. Entităţile juridice interesate pot obţine informaţii statistice despre oportunitatea înfiinţării unităţilor de dializă, de la Registrul Renal Român şi Registrul Naţional de Predializă, care au obligaţia de a pune la dispoziţie aceste date.
    5.2. Etapele obţinerii Avizulului Ministerului Sănătăţii:
    a) Entitatea juridică interesată de înfiinţarea sau modificarea capacităţii de tratament a unei unităţi de dializă formulează o cerere pentru solicitare de asistenţă de specialitate către direcţia de sănătate publică judeţeană sau cea a municipiului Bucureşti, apoi o cerere de obţinere a avizului conform ANEXEI 3 la prezentul regulament, ce conţine informaţii minimale despre solicitant şi proiect.
    Cererea de obţinere a avizului, însoţită de notificarea de asistenţă de specialitate de sănătate publică eliberată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, se depune la direcţia de specialitate a Ministerului Sănătăţii cu atribuţii în domeniu, conform legislaţiei în vigoare.

    b) Direcţia de specialitate a Ministerului Sănătăţii transmite solicitarea către Comisia de Nefrologie.
    c) În decurs de maximum 10 zile calendaristice de la primirea solicitării, Comisia de Nefrologie emite avizul pozitiv sau negativ. Termenul poate fi depăşit cu 10 zile doar în situaţia în care Comisia de Nefrologie solicită unele clarificări de la persoanele juridice solicitante, doar prin intermediul direcţiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii.
    d) În baza cererii şi a notificării de asistenţă de specialitate de sănătate publică eliberată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii cu atribuţii în domeniu va emite un aviz pozitiv sau negativ, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la răspunsul Comisiei de Nefrologie.
    e) Avizul va fi supus aprobării ministrului sănătăţii, conform modelului din ANEXA 4 la prezentul Regulament.
    f) În cazul unui aviz negativ persoanele juridice interesate pot depune o nouă solicitare, după soluţionarea aspectelor care au dus la respingerea cererii.

    5.3. Autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor de dializă este eliberată de direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi trebuie reînnoită la fiecare 5 ani, după verificarea respectării de către unităţile de dializă a normelor prezentului regulament.
    Pentru unităţile de dializă din unităţile sanitare cu paturi, autorizaţia sanitară de funcţionare trebuie să fie inclusă în autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţii sanitare respective.

    5.4. Decizia de desfiinţare a unei unităţi de dializă publică sau privată trebuie comunicată de către persoana juridică publică sau privată prestatoare de servicii medicale de dializă casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti cu cel puţin 3 luni înainte de încetarea activităţii, pentru a putea asigura continuitatea tratamentului pacienţilor dializaţi prin transferul către alte unităţi de dializă.

    CAP. III
    SERVICIILE MEDICALE OFERITE DE UNITĂŢILE DE DIALIZĂ
    ART. 6
    Pachetul de servicii de dializă cuprinde:
    6.1. Servicii de bază:
    a) tratamentul propriu-zis prin hemodializă convenţională (de regulă 3 şedinţe pe săptămână, cu o durată de minimum 4 ore pe şedinţă) sau dializă peritoneală continuă (4 schimburi pe zi, 7 zile din 7), atât în ambulatoriu cât şi în perioadele de spitalizare continuă;
    b) monitorizarea medicală de specialitate (nefrologie) în cursul şedinţelor de dializă;
    c) asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul celor mai frecvente complicaţii ale bolii cronice de rinichi la pacienţii dializaţi, din clasele de medicamente prevăzute în ANEXA 5 la prezentul Regulament;
    d) monitorizarea periodică, prin investigaţii de laborator, a complicaţiilor frecvente ale bolii cronice de rinichi la pacienţii dializaţi, conform ANEXEI 6 la prezentul Rezulament;
    e) asigurarea medicamentelor necesare tratamentului situaţiilor de urgenţă apărute în cursul şedinţei de hemodializă, prevăzute în ANEXA 2 la prezentul Regulament (pct. 2.2.1.6);
    f) manevrele specifice de îngrijire în timpul dializei;
    g) educaţia medicală a pacienţilor;
    h) consilierea dietetică şi nutriţională;
    i) consilierea psihologică;
    j) suplimentul de hrană;
    k) transportul sanitar neasistat al bolnavilor hemodializaţi sau dializaţi peritoneal de la domiciliu la unitatea de dializa şi retur;
    l) transportul materialelor necesare dializei peritoneale la domiciliul bolnavilor.

    6.2. Situaţii particulare de tratament prin dializă
    La anumiţi pacienţi incluşi în programul de dializă cronică şi trataţi în regim ambulatoriu, numărul şi durata şedinţelor de hemodializă, respectiv a schimburilor peritoneale, pot fi modificate de către medicul curant, cu motivaţie scrisă avizată de medicul şef al unităţii de dializă şi aprobarea Casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti.
    Şedinţe suplimentare de hemodializă, faţă de programul de bază, pot fi necesare în unele urgenţe intercurente, dar şi preemptiv, la categorii speciale de pacienţi.
    a) Unele situaţii de urgenţă (hiperpotasemie, încărcare volemică) pot fi rezolvate în centrele de dializă în ambulatoriu. În funcţie de gravitatea situaţiei, medicul curant din unitatea de dializă decide dacă pacientul poate fi dializat în regim ambulatoriu sau trebuie trimis pentru spitalizare continuă.
    b) Hemodialize suplimentare preemptive sunt necesare la anumite categorii de dializaţi, pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor sau a agravării unor comorbidităţi:
    - la gravide aflate în program de dializă cronică, pentru menţinerea relative constantă a ureei serice la valori <75 mg/dL;
    – la pacienţi cu insuficienţă cardiacă severă, refractară la alte mijloace de tratament şi care nu suportă încărcări volemice chiar minime (de ex. cardiomiopatii dilatative);
    – la pacienţi cu pericardită uremică.



    6.3. Alte servicii oferite de unităţile de dializă
    1) Hemodiafiltrare online - recomandată în special la următoarele categorii de pacienţi:
    a) la care ţintele de eficienţă a dializei (eKt/V ≥ 1,4 sau fosfatemie < 5,5 mg/dl) nu pot fi atinse timp de 3 luni consecutiv;
    b) tineri cu probabilitate mare de supravieţuire îndelungată prin dializă, dar cu şanse mici de transplant renal, datorită comorbidităţilor asociate;
    c) cu polineuropatie "uremică" care nu a putut fi corectată prin tratament corect prin hemodializă convenţională;
    d) cu comorbidităţi cardiovasculare majore, diabet zaharat cu complicaţii sau obezitate severă.

    2) Dializă peritoneală automată - indicată la următoarele categorii de pacienţi cu dializă peritoneală:
    a) la care ţintele de eficienţă a dializei peritoneale ambulatorii (Kt/V uree > 1,7; clearance creatinină > 60 L /săptămână/1,73 m2; ultrafiltrat < 1.000 ml/24 ore, absent sau negativ după un schimb de 4 ore cu dextroză 4,25%) nu sunt atinse timp de 3 luni consecutive;
    b) copii preşcolari, la care hemodializa şi dializa peritoneală continuă ambulatorie sunt dificile şi grevate de posibile accidente şi complicaţii;
    c) care nu suportă presiunea intraabdominală crescută din cauza asocierii herniilor sau eventraţiilor abdominale;
    d) elevi, studenţi sau persoane active din punct de vedere profesional;
    e) cu dizabilităţi care îi împiedică să efectueze singuri schimburile peritoneale manuale, dar la care membrii familiei sau asistenta la domiciliu pot face conectarea şi deconectarea de la aparatul de dializă peritoneală automată.
    În cadrul dializei peritoneale automate, serviciile includ monitorizarea lunară, clinică şi biologică, a pacienţilor, instruirea şi reinstruirea pentru utilizarea aparatului de dializă, comodatul şi revizia tehnică a aparatului aflat la domiciliul pacienţilor şi aparţinând unităţii de dializă, materialele şi medicamentele specifice şi livrarea tuturor materialelor necesare la domiciliul pacientului.


    6.4. Servicii facultative
    Program de tratament prin hemodializă la domiciliu, care include:
    a. evaluarea eligibilităţii pacienţilor - din punct de vedere medical, psihologic şi al condiţiilor la domiciliu;
    b. organizarea în unitatea de dializă tutelară a unui compartiment în care se desfăşoară programul educaţional;
    c. program educaţional, cu o durată de 2-4 săptămâni, care să asigure dobândirea abilităţilor şi competenţelor necesare pacientului şi a persoanei care asistă pacientul pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a şedinţelor de hemodializă la domiciliu, urmat de reinstruire şi verificare periodică;
    d. monitorizarea clinică şi biologică lunară a pacienţilor;
    e. asistenţă medicală la distanţă (telemonitorizare, teleasistenţă) cu ajutorul unui sistem de monitorizare la distanţă a monitorului de dializă;
    f. asistenţi medicali calificaţi pentru a asista pacienţii dializaţi la domiciliu;
    g. contract pentru utilizarea aparaturii de dializă (aparatul propriu-zis şi staţie de tratare a apei) conform legislaţiei în vigoare;
    h. racordarea aparaturii de dializă la reţelele de energie electrică, la reţeaua de apă şi la canalizare, la domiciliul pacientului; mentenanţa aparaturii de dializă;
    i. livrarea materialelor şi medicamentelor specifice la domiciliul pacientului;
    j. costuri - chirie aparat, telemedicină/teleasistenţă, etc.




    CAP. IV
    INIŢIEREA ŞI ÎNTRERUPEREA TRATAMENTULUI PRIN DIALIZĂ. TRANSFERUL ŞI SPITALIZAREA PACIENŢILOR DIALIZAŢI
    ART. 7
    Accesul la tratamentul prin dializă cronică
    Accesul la tratamentul cu dializă trebuie asigurat tuturor pacienţilor cu boală cronică de rinichi avansată care au indicaţie medicală pentru acest tip de tratament şi nu prezintă contraindicaţii absolute.
    Pacienţilor având co-morbidităţi multiple, care au şanse de supravieţuire estimate la mai puţin de 6 luni sau/şi aparţinătorilor lor, li se vor prezenta atât impactul dializei asupra supravieţuirii şi a calităţii vieţii, cât şi avantajele tratamentului paliativ.

    ART. 8
    Iniţierea tratamentului prin dializă
    8.1. Iniţierea tratamentului cronic prin dializă se face de către medicii specialişti nefrologi, conform ghidurilor de bună practică în vigoare, de regulă în regim de spitalizare continuă într-un spital cu secţie/compartiment de nefrologie cu paturi de spitalizare continuă, în care există linie de gardă de nefrologie şi/sau ATI, precum şi unitate de dializă:
    1) Prin programare, în baza biletului de internare emis de medicul specialist nefrolog din unităţile de dializă din ambulatoriu sau din cabinetele ambulatorii de nefrologie, în a căror evidenţă se află pacientul;
    2) La solicitarea medicului curant al pacientului spitalizat, în cazul în care acesta:
    a) nu se află în evidenţele altor medici specialişti nefrologi;
    b) are complicaţii ameninţătoare deviaţă şi nu poate fi solicitat/aşteptat acordul medicului specialist nefrolog în a cărui evidenţă se află pacientul.


    8.2. În situaţii de forţă majoră, declarate de autorităţi (epidemii, catastrofe naturale, război), care afectează activitatea secţiilor/compartimentelor din spitalele publice şi împiedică iniţierea tratamentului prin dializă în regim de spitalizare continuă, iniţierea tratamentului prin dializă se poate face în unităţile ambulatorii private. În acest caz:
    a) Iniţierea dializei cronice se poate face într-o unitate de dializă ambulatorie privată numai pentru pacienţii cu uremie manifestă clinic, care îndeplinesc criteriile stabilite, sunt stabili hemodinamic şi au fistulă arterio-venoasă funcţională;
    b) Pentru includerea acestor pacienţi în Programul naţional de supleere a funcţiilor renale şi recunoaşterea de către CNAS, sunt necesare:
    i) Un referat al medicului şef al unităţii de dializă private, care să cuprindă date clinice şi explorări paraclinice justificative iniţierii dializei pacientului cronic, cu evoluţia acestora în dinamică;
    ii) Un referat al medicului şef al secţiei/compartimentului de nefrologie din spitalul public, care să justifice clar motivaţia imposibilităţii iniţierii dializei în regim de spitalizare continuă, respectiv situaţia de forţă majoră.


    8.3. Iniţierea dializei la copii se realizează în spitale/secţii/compartimente de Pediatrie, de către medicii specialişti în Nefrologie pediatrică, conform ghidurilor de specialitate în vigoare.
    8.4. Procedurile de iniţiere a dializei
    1) Crearea abordului pentru dializă necesită:
    a) fistula arterio-venoasă maturată, funcţională - de preferat;
    b) acces vascular central (cateter venos central temporar sau tunelizat) pentru hemodializă, în cazul iniţierii neprogramate;
    c) cateter peritoneal pentru dializa peritoneală;

    2) Instruirea pacientului şi
    3) Tratamentul propriu-zis de iniţiere a dializei în regim de spitalizare:
    a) Hemodializă
    i) Cel puţin 3 şedinţe pentru iniţierea programată a pacienţilor stabili, în spital sau în ambulatoriu (numai în situaţiile menţionate la punctul 8.2.a);
    ii) Cel puţin 6 şedinţe, pentru iniţierea neprogramată sau pacienţii instabili;

    b) Dializă peritoneală şi tratament propriu-zis prin dializă peritoneală timp de 14-21 zile.



    ART. 9
    Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă
    9.1. Iniţierea programată a dializei (stabilirea indicaţiei, alegerea metodei de tratament şi momentul iniţierii dializei) se face prin realizarea unui consens între opţiunea pacientului (sau aparţinătorii săi legali), recomandările medicului nefrolog curant/trimiţător şi cele ale medicilor nefrologi din spitalul care realizează iniţierea dializei. Aprobarea deciziei de iniţiere se face de către Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă. În cazul în care Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă decide că din punct de vedere medical tratamentul paliativ este mai indicat decât cel prin dializă, acest aspect se comunică pacienţilor sau aparţinătorilor, în cazul pacienţilor fără discernământ.
    Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă este formată din:
    1) medicul specialist nefrolog curant;
    2) medicul şef al unităţii de dializă din spital;
    3) medicul şef al secţiei/compartimentului de nefrologie.

    În situaţia excepţională a iniţierii dializei într-un centru ambulatoriu privat (vezi art. 8.2.) Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă va fi formată din medicul specialist nefrolog curant, medicul şef al centrului de dializă din centrul de dializă ambulatoriu privat, precum şi medicul şef al unităţii de dializă din unitatea sanitară cu paturi care şi-a declinat posibilitatea de a iniţia dializa în unitatea respectivă, în contextul forţei majore.

    9.2. Modul de lucru al comisiei
    1) Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă se întruneşte şi analizează, ori de câte ori situaţia o impune, solicitările de iniţiere a dializei, realizate de către medicii curanţi şi consemnează motivaţia şi decizia într-un document-tip, prevăzut în ANEXA 7 la prezentul Regulament, care va fi semnat şi parafat de toţi membrii comisiei, apoi ataşat foii de observaţie a bolnavului.
    2) Comisia medicală de iniţiere în programul de dializă, prin medicul nefrolog curant, are obligaţia de a comunica bolnavului sau aparţinătorilor legali;
    a) tipul de tratament (dializă sau tratament paliativ) pe care o indică;
    b) avantajele şi dezavantajele tipului de tratament recomandat;
    c) lista centrelor de dializă din judeţul respectiv, care se află într-o zonă cu raza de 100 km faţă de domiciliul pacientului, pentru a putea alege, în cunoştinţă de cauză, unitatea de dializă în care va continua tratamentul cronic prin dializă.


    9.3. În situaţii de urgenţă ameninţătoare pentru viaţa pacientului, decizia de iniţiere aparţine medicului specialist nefrolog curant din spital/medicului specialist nefrolog de gardă, cu acordul pacientului sau al reprezentantului legal (în situaţia în care pacientul este cu stare de conştienţă alterată, incapabil să decidă la momentul respectiv), urmând ca întrunirea Comisiei medicale de iniţiere în programul de dializă şi completarea documentului din ANEXA 7 să aibă loc în maxim 72 ore de la iniţierea dializei.
    9.4. Atunci când pacientul nu are discernământ sau starea acestuia de conştienţă este alterată, iar reprezentantul legal sau aparţinătorii nu pot fi contactaţi urgent, medicul şi întreaga echipă medicală pot acţiona fără acordul acestora, atunci când intervalul de timp până la exprimarea acordului ar pune în pericol, în mod ireversibil, sănătatea şi viaţa pacientului. În această situaţie Comisia medicala de iniţiere în programul de dializă consemnează în foaia de observaţie a pacientului motivele deciziei echipei medicale.
    9.5. Pentru a dezvolta o complianţă optimă la tratament pacientul beneficiază, de oricâte ori este nevoie pe durata tratamentului prin dializă, de suport psihologic de specialitate, asigurat de către psihologul medical.

    ART. 10
    Consimţământul informat al pacientului
    Iniţierea dializei necesită consimţământul informat semnat al pacienţilor, prin care aceştia îşi exprimă acordul atât pentru efectuarea tratamentului prin dializă, cât şi pentru efectuarea tuturor manoperelor, analizelor şi investigaţiilor ce sunt necesare pentru asigurarea suportului medical necesar terapiei de supleere a funcţiilor renale, după ce îi sunt aduse la cunoştinţă atât beneficiile, cât şi riscurile acestora.
    Prin semnarea consimţământului informat, pacientul se angajează să respecte toate indicaţiile medicale primite, precum şi regulamentul de funcţionare a unităţii de dializă. Acest document va fi inclus în dosarul medical al pacientului. Atunci când pacientul nu poate semna din motive medicale, semnătura va fi obţinută de la aparţinătorii legali şi va fi reconfirmată în momentul ameliorării stării de conştienţă, conform formularului din ANEXA 8 la prezentul Regulament.

    ART. 11
    Validarea includerii cazului nou în Programul naţional de supleere a funcţiilor renale prin dializă
    După iniţierea tratamentului şi acceptarea de către pacient a modalităţii de tratament şi a unităţii de dializă:

    1) Pacientul este înregistrat în Registrul de evidenţă a bolnavilor dializaţi cronic al unităţii de dializă în care a început tratamentul.

    2) Iniţierea tratamentului prin dializă şi modalitatea de tratament trebuie anunţate nominal Casei de asigurări de sănătate (CAS) judeţene sau a municipiului Bucureşti şi Registrului Renal Român (RRR) de către unitatea care a iniţiat tratamentul, cel târziu până la data transferului în unitatea de dializă din ambulator în care pacientul va continua tratamentul cronic prin dializă.

    3) Documentele care trebuie trimise Casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti pentru includerea unui pacient nou în Programul naţional de supleere a funcţiilor renale prin dializă sunt:
    - Decizia comisiei de admitere în dializă,
    – Consimţământul informat al pacientului şi
    – Protocolul primei şedinţă de dializă.


    4) Casele de asigurări de sănătate includ cazul nou şi decontează toate tratamentele, începând cu primul, conform reglementărilor legale în vigoare.

    5) Casele de asigurări de sănătate nu pot deconta cazurile în care iniţierea tratamentului a fost făcută în unităţi din ambulatoriu, cu excepţiile menţionate în art. 8pct.8.2.


    ART. 12
    Pregătirea pacienţilor pentru continuarea tratamentului, după iniţierea dializei cronice
    Pregătirea pacientului pentru tratamentul substitutiv renal trebuie realizată din timp, în ambulatoriu, înainte de iniţierea propriu-zisă, de către medicii nefrologi care au pacientul în evidenţă. Pentru pacienţii care nu au primit sau au refuzat informaţiile legate de substituţia funcţiilor renale prin dializă, obligaţia de a-i pregăti prin programe de instruire pentru continuarea tratamentului prin dializă cronică şi de a realiza abordul de durată pentru hemodializă revine spitalului care face iniţierea în dializă, conform ANEXEI 9 la prezentul Regulament.
    1) Înainte de externare, pacientul va semna un formular de adeziune (conform pct. 1 din ANEXA 10 la prezentul regulament), prin care îşi exprimă opţiunea privind continuarea dializei în aceeaşi unitate de dializă în care s-a efectuat iniţierea sau, la alegere, în altă unitate de dializă. Acest formular trebuie realizat în trei exemplare: unul rămâne la unitatea sanitară care a iniţiat dializa, unul la pacient şi al treilea exemplar va fi transmis la unitatea de dializă spitalicească sau ambulatorie în care pacientul va continua tratamentul cronic.
    2) Pacientul va alege singur unitatea de dializă în care va continua terapia de substituţie, în deplină cunoştinţă de cauză, după ce primeşte lista tuturor unităţilor de dializă publice şi private care se află într-o zonă cu rază de până la 100 km faţă de domiciliul acestuia; medicul curant va solicita primirea acestuia de către unitatea dorită de pacient, înainte de externarea din spitalul unde s-a realizat iniţierea dializei.
    3) Documentele pacientului dializat cronic externat, în vederea continuării tratamentului într-o altă unitate de dializă, vor include: biletul de externare, formularul de adeziune şi datele de contact ale pacientului şi aparţinătorului desemnat, precum şi scrisoarea medicală de transfer, (conform pct. 2 din ANEXA 10 la prezentul regulament), semnată de medicul şef al unităţii sanitare care a iniţiat tratamentul prin dializă.
    4) În situaţia în care unitatea de dializă pentru care pacientul a optat prin adeziune refuză preluarea acestuia pentru continuarea tratamentului prin dializă cronică, medicul şef al centrului respectiv trebuie să transmită unităţii sanitare solicitante (celei ce a iniţiat tratamentul prin dializă) motivaţia scrisă a refuzului, în maxim 2 zile lucrătoare de la solicitare.
    5) La externare, pacientul hemodializat (nu şi cel tratat prin dializă peritoneală) trebuie să:
    a) aibă o cale de abord vascular funcţională pe termen lung, cel puţin cateter venos central tunelizat sau să fie programat pentru montarea cateterului tunelizat sau pentru efectuarea fistulei arterio-venoase, când starea de sănătate a acestuia permite acest lucru;
    b) fie instruit pentru a-şi îngriji corect accesul vascular, pentru cunoaşterea principiilor corecte de nutriţie şi a restricţiilor dietetice, a rolului şi importanţei respectării medicaţiei, a programului hemodializelor şi a necesităţii modificării stilului de viaţă.

    6) La externare, pacientul tratat prin dializă peritoneală (DP) trebuie să aibă o cale de abord peritoneal funcţională, să-şi fi însuşit cunoştinţele obligatorii despre tratamentul prin dializă peritoneală şi să poată efectua corect, complet şi fără ezitări tehnica schimburilor.
    7) Parcurgerea programului de iniţiere în hemodializă (HD) sau de însuşire a tehnicii schimburilor în DP va fi consemnată în biletul de externare şi în scrisoarea medicală de transfer – din ANEXA 10, pct 2, la prezentul regulament, sub semnătura medicului curant şi a medicului şef.

    ART. 13
    Întreruperea tratamentului prin dializă
    13.1. Întreruperea tratamentului prin dializă poate fi determinată de:
    1) reluarea funcţiei renale (eRFG persistent peste 20 mL/min la 2-4 săptămâni după sistarea temporară a hemodializei);
    2) efectuarea cu succes a transplantului renal;
    3) lipsa prezentării pacientului la tratament sau dacă în termen de 30 de zile pacientul nu poate fi contactat de către unitatea de dializă;
    4) refuzul scris, al pacientului sau al reprezentanţilor lui legali, atunci când acesta nu are discernământ, de a continua tratamentul, însoţit de retragerea consimţământului informat cu privire la metoda de tratament;
    5) indicaţie medicală: pacienţi care dezvoltă psihoze, neoplazii în stadiul terminal, la epuizarea posibilităţilor de acces vascular sau peritoneal, precum şi în orice altă situaţie care face imposibilă continuarea tratamentul prin dializă;
    6) decesul pacientului.

    13.2. Formalităţi la întreruperea tratamentului
    1) În cazul situaţiilor prevăzute la pct. 13.1, recomandarea de întrerupere a tratamentului prin dializă este făcută de o Comisie medicală, având în componenţă cel puţin doi medici nefrologi, unul dintre aceştia fiind medicul şef al centrului de dializă public sau privat în care pacientul efectuează tratamentul cronic, iar cel de-al doilea membru al comisiei, un medic specialist nefrolog al unităţii de dializă private sau al secţiei/compartimentului de nefrologie din unitatea sanitară cu paturi. Recomandarea comisiei este discutată cu pacientul sau cu reprezentanţii săi legali. În cazul obţinerii acordului, tratamentul este întrerupt şi recomandările comisiei sunt scrise, semnate şi parafate în documentele medicale ale pacientului. În caz contrar, opţiunea pacientului/aparţinătorilor legali primează.
    2) Întreruperea şi cauza întreruperii tratamentului prin dializă trebuie anunţate nominal Casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti şi Registrului Renal Român cel târziu până la sfârşitul lunii curente.


    ART. 14
    Transferul pacienţilor dializaţi
    14.1. Transferul pacienţilor dializaţi dintr-o unitate de dializă în alta, poate fi temporar (pentru perioade mai scurte de 12 săptămâni) sau definitiv (mai mult de 12 săptămâni)
    14.2. Transferul temporar se poate face:
    1) în situaţiile medicale în care sunt necesare intervenţii diagnostice sau terapeutice care nu sunt disponibile în unitatea de dializă curentă;
    2) la solicitarea pacientului (călătorii, vacanţă);
    3) la suspendarea temporară a activităţii unui centru;
    4) în situaţii de forţă majoră, declarate de autorităţi (epidemii, catastrofe naturale, război).

    14.3. Transferul definitiv se face:
    1) după iniţierea tratamentului prin dializă în spital;
    2) la depăşirea capacităţii de tratament a unei unităţi de dializă;
    3) la înfiinţarea de noi unităţi de dializă;
    4) la solicitarea pacientului (schimbarea domiciliului, preferinţă personală);
    5) în cazuri medicale complexe, când pacientul nu este deplasabil, sau are multiple comorbidităţi, care agravează prognosticul pe un termen care depăşeşte 12 săptămâni.

    14.4. Pe durata transferului temporar pacientul are aceleaşi drepturi ca în unitatea de dializă din care provine (asigurarea transportului, a medicaţiei specifice, a hranei în cursul şedinţei de hemodializă, etc), cu respectarea condiţiilor specifice unităţii de dializă de primire.
    14.5. Formalităţile de transfer
    a) Transferul (definitiv sau temporar) al bolnavilor se face la solicitarea pacientului, prin completarea unui nou formular de adeziune, conform pct. 1 din ANEXA 10 la prezentul regulament, vizat de către medicul şef al unităţii din care se transferă bolnavul şi avizat de către medicul şef al unităţii de dializă care primeşte bolnavul.
    b) Pacientul poate solicita personal transferul către o altă unitate de dializă, prin depunerea formularului de adeziune şi, după acceptul medicului şef al unităţii respective, informează imediat medicul şef al centrului din care pleacă.
    c) Solicitarea bolnavului de transfer în alte unităţi de dializă nu poate fi obstrucţionată de medicul şef al centrului de la care bolnavul se transferă.
    2) Unitatea care trimite bolnavul:
    a) transmite formularul de adeziune semnat al pacientului, conform pct. 1 din ANEXA 10 la prezentul regulament;
    b) întocmeşte Scrisoarea medicală de transfer, conform pct. 2 din ANEXA 10 la prezentul regulament;
    c) transmite unităţii primitoare toate informaţiile medicale din documentele de evidenţă, inclusiv parametrii tratamentului curent, prin dializă, şi a celui medicamentos;
    d) scoate din evidenţă bolnavul transferat;
    e) anunţă transferul Casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti şi Registrului Renal Român, cel târziu până la sfârşitul lunii curente.

    3) Unitatea primitoare:
    a) îndosariază formularul de adeziune aprobat al pacientului transferat;
    b) înregistrează pacientul în evidenţe;
    c) anunţă primirea pacientului transferat Casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti şi Registrului Renal Român, cel târziu până la sfârşitul lunii curente.

    4) Refuzul acceptării tratamentului prin dializă cronică la o unitate pentru care pacientul a optat prin formularul de adeziune trebuie motivat în scris pacientului în termenul legal.
    5) Pacienţii transferaţi temporar sunt comunicaţi în tabel separat către Casa de asigurări de sănătate judeţeană sau a municipiului Bucureşti; aceştia sunt scoşi din evidenţa centrului care îi trimite şi înregistraţi, pe toată durata transferului temporar, în centrul care îi primeşte.


    ART. 15
    Spitalizarea pacienţilor dializaţi cronic
    15.1. Spitalizarea continuă a pacienţilor dializaţi cronic este indicată pentru:
    a) iniţierea tratamentului prin hemodializă, până la echilibrarea pacientului, minimum 3 şedinţe de hemodializă, respectiv minim 14 zile, în cazul dializei peritoneale. În cazul dializei peritoaneale acest interval poate fi fragmentat în două perioade:
    i) internarea pentru inserarea cateterului peritoneal, minim 5 zile, apoi pacientul poate fi externat şi chemat la control periodic până la vindecarea plăgii operatorii, ulterior reinternat pentru
    ii) însuşirea corespunzătoare a tehnicii corecte de către pacient/aparţinători;

    b) tratamentul adecvat al complicaţiilor acute ale bolii renale primare, al co-morbidităţilor asociate sau nu dializei şi căii de abord;
    c) orice situaţie de urgenţă;
    d) investigaţii şi tratament de specialitate, inclusiv intervenţii chirurgicale;
    e) transplant renal.

    15.2. Internarea pacienţilor dializaţi în unităţile sanitare cu paturi se face în baza calităţii de asigurat CNAS ale pacientului. Biletul de internare va fi emis de medicul curant din unitatea de dializă, care va informa medicul şef al unităţii sanitară. Atunci când pacientul dializat cronic dezvoltă o urgenţă majoră acută în timpul tratamentului prin dializă, acesta va fi îndrumat spre consult şi internare de urgenţă, preferabil la un spital care are în structură o unitate de dializă.
    15.3. Condiţiile de internare a pacientului hemodializat
    Deoarece tratamentul prin hemodializă nu poate fi întrerupt în perioada spitalizării, continuarea dializei cronice în cursul spitalizării poate fi asigurată în:
    1) unităţile de dializă (adulţi sau pediatrie) ale spitalului în care este internat;
    2) unitatea de dializă care îl are în evidenţă, dacă starea pacientului permite transport sanitar neasistat, de la spitalul în care este internat, către unitatea de dializă şi retur;
    3) secţia de Terapie intensivă a spitalului în care este internat, dacă în spital nu există unitate de dializă şi starea generală a pacientului nu permite transportul;
    4) dacă starea pacientului nu permite transportul şi tratamentul prin hemodializă nu poate fi continuat în secţia de Terapie intensivă a spitalului, pacientul va fi transferat, conform reglementărilor legale în vigoare, în cel mai apropiat spital care are în structură o unitate de dializă.


    15.4. Condiţiile de internare a pacientului dializat peritoneal:
    Din cauza necesităţilor igienico-sanitare specifice schimbului, bolnavii dializaţi peritoneal:
    1) vor fi spitalizaţi în compartimente/spaţii cu paturi din secţia/compartimentul de nefrologie;
    2) vor avea la dispoziţie un spaţiu care asigură condiţiile igienice necesare schimbului, dacă spitalizarea este necesară în spitale fără secţii/compartimente de nefrologie-dializă;
    3) dacă bolnavul spitalizat nu poate să efectueze singur schimbul, schimburile trebuie efectuate de asistenţi medicali calificaţi în dializă peritoneală.



    ART. 16
    Drepturile şi obligaţiile pacienţilor dializaţi cronic
    Fiecare unitate de dializă elaborează regulamente de ordine interioară pentru pacienţi, în conformitate cu particularităţile tratamentului prin dializă, precum şi în funcţie de condiţiile locale, specifice. Aceste regulamente cuprind drepturile, dar şi obligaţiile pacienţilor dializaţi, care vor fi aduse la cunoştinţa acestora sub semnătură şi afişate în incinta unităţii în loc vizibil. Atunci când personalul medical sau auxiliar al unităţii de dializă sau alţi pacienţi observă orice abatere de la respectarea regulamentului de ordine interioară de către un pacient, acest fapt trebuie adus la cunoştinţa medicului curant, care va analiza cauza, va discuta şi atenţiona pacientul, iar dacă situaţia se repetă, va fi necesară intervenţia psihologului unităţii de dializă şi a medicului şef al unităţii de dializă.

    CAP. V
    PERSONALUL UNITĂŢILOR DE DIALIZĂ
    ART. 17
    Încadrarea şi atribuţiile personalului unităţilor de dializă
    a) Unităţile de dializă trebuie să aibă încadraţi medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar, în conformitate cu prevederile din ANEXA 11 la prezentul Regulament.
    b) Unităţile de dializă pediatrice pot avea încadrare suplimentară cu până la 50% din numărul de posturi faţă de cele alocate pentru adulţi.
    c) Serviciile conexe procedurii de dializă, medicale sau non-medicale, precum cele de: laborator clinic, psihologie medicală, nutriţie/dietetică, statistică, întreţinere aparatură, curăţenie, consultanţă epidemiologică, pază pot fi asigurate cu personal propriu sau se pot încheia contracte de prestări servicii pentru asigurarea acestora, în condiţiile legii.
    d) Relaţiile ierarhice şi principalele atribuţii ale personalului medico-sanitar şi auxiliar din unităţile de dializă sunt prezentate în ANEXA 12 la prezentul Regulament.


    ART. 18
    Calificarea personalului
    Personalul unităţilor de dializă trebuie să fie calificat corespunzător activităţii pe care o desfăşoară. Personalul medical cuprinde:

    1) Medici:
    a) cu specializare în Nefrologie;
    b) rezidenţii cu specialitate Nefrologie/Nefrologie pediatrică, aflaţi în ultimii 2 ani de rezidenţiat; aceştia pot fi încadraţi în unităţile de dializă înafara programului de pregătire în rezidenţiat, pentru a supraveghea şedinţele de dializă, rezolvarea urgenţelor şi pot modifica prescripţia dializei numai supervizaţi de medicul specialist nefrolog;
    c) Prin excepţie de la prevederile pct.1 lit. a), în zonele defavorizate sau cu deficit de medici nefrologi, în situaţia în care posturile nu au fost ocupate în urma demersurilor făcute de către angajator (concurs public organizat semestrial, fără ocuparea postului), unitatea de dializă poate angaja/încheia contract prestări servicii cu PFI pe perioada determinată cu medici specialişti din alte specialităţi înrudite (Medicină internă, Anestezie-Terapie intensivă sau Medicină de Urgenţă) pentru supravegherea pacienţilor în cursul şedinţelor de dializă şi acordarea primului ajutor în cazul apariţiei urgenţelor. Aceştia nu vor putea modifica parametrii şedinţei de dializă decât cu avizul medicului specialist nefrolog, direct sau prin telemedicină/consultaţie online.


    2) Asistenţii medicali generalişti şi cei cu specializare în pediatrie, cu Autorizaţie de liberă practică valabilă şi specializare în domeniu. Această specializare va fi obţinută printr-un atestat, după absolvirea unor programe de specializare în domeniul Nefrologie şi Dializă, care se derulează prin instituţii acreditate. Pentru absolvirea programului de specializare, în conformitate cu normele legale în vigoare, va exista o perioadă de 6 ani pentru conformare, de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament.

    3) Psiholog clinician, cu atestat de liberă practică valabil, angajat al unităţii sau prin contractarea de servicii specializate. In cazul în care psihologul este deja angajat al unităţii de dializă şi nu are specializarea necesară, în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament, are obligaţia de parcurge un program de master şi de a obţine drept de liberă practică pentru specializarea psiholog clinician, psihoterapeut sau consilier psiholog, atestat de Colegiul Psihologilor din România.

    4) Statistician/registrator/secretar al unităţii de dializă, cu instruire de operator de calcul sau alte studii similare şi, facultativ, noţiuni de statistică medicală. Instruirea acestuia în utilizarea Microsoft Office şi alte instrumente informatice poate fi şi internă, documentată prin proces verbal de instruire, semnat de un specialist IT.

    5) Dietetician / Nutriţionist, angajat al unităţii sau contractarea de servicii specializate.

    6) Tehnician/inginer, care asigură întreţinerea aparaturii de dializă şi a staţiei de apă şi dezinfecţia staţiei de apă, cu pregătirea de bază în electronică sau electro-mecanică sau automatică (medicală sau nu) şi atestat de specializare pentru tipul de aparate din folosinţa unităţii, conform specificaţiilor producătorului.
    În situaţia în care soluţia concentrată pentru hemodializă se prepară în unitatea de dializă, tehnicianul care o prepară poate avea pregătire de bază de asistent de farmacie sau de tehnician/operator chimist. Această pregătire de bază sau formare profesională nu este necesară în cazul în care, conform specificaţiilor producătorului, în procesul de preparare a soluţiei concentrate pentru hemodializă se utilizează substanţe active predozate de către producător, iar dispozitivul utilizat la prepararea soluţiei concentrate are control automatizat pentru volumul soluţiei preparate.



    ART. 19
    Pregătirea profesională continuă a personalului medical din unităţile de dializă
    1) Personalul unităţilor de dializă trebuie să urmeze periodic cursuri de perfecţionare profesională, în cadrul unor programe acreditate sau să obţină un număr suficient de credite.
    1) Asistenţii medicali din unităţile de dializă vor urma şi absolvi anual cursuri de perfecţionare profesională. În cadrul programelor EMC este recomandat să se regăsească şi noţiuni specifice tehnicilor de dializă.
    2) Programele şi durata cursurilor, ca şi modalităţile de evaluare vor fi avizate de Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Sănătăţii şi se vor derula prin instituţii acreditate, conform reglementărilor în vigoare.

    CAP. VI
    PROGRAMUL DE LUCRU ÎN UNITĂŢILE DE DIALIZĂ
    ART. 20
    Programul de lucru al unităţilor de dializă cronică
    1) Programul de lucru al unităţilor de dializă din ambulatoriu
    a) numărul optim de ture de tratament cronic prin hemodializă este de două, maxim trei, pentru fiecare aparat, 6 zile pe săptămână, pentru a permite tratamentul unui număr cât mai mare de pacienţi, dar şi pentru a asigura calitatea adecvată a acesteia.
    b) programul de lucru al unităţilor din ambulatoriu poate fi extins temporar la maxim 4 ture de bolnavi pe zi, cu avizul Direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, al Caselor de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, acordat în situaţii deosebite (creşterea bruscă a adresabilităţii, prin închiderea unei unităţi de dializă din vecinătate, calamităţi naturale, imposibilitatea accesului la energie electrică, apă, etc).

    2) Programul de lucru al unităţilor de dializă din spitale.
    Unităţile de dializă din spitale pot avea în evidenţă proprie pacienţi în tratament cronic şi pot trata temporar, neprogramat, bolnavi internaţi pentru iniţierea de urgenţă a dializei, pentru tratamentul comorbidităţilor acute, al insuficienţei/injuriei renale acute sau al altor urgenţe. În acest context, programul de lucru al acestora:
    a) va fi organizat în funcţie de necesităţi şi integrat cu cel al unităţii cu paturi de Nefrologie, pentru utilizarea optimă a personalului medical, îndeosebi în timpul nopţii, al zilelor libere şi al sărbătorilor legale şi poate fi extins cu caracter de permanenţă (24 ore din 24, 7 zile din 7), pentru a asigura tratamentul optim pacienţilor internaţi;
    b) bolnavii hemodializaţi cronic din evidenţa unităţii vor fi trataţi de preferinţă în primele trei ture.


    3) Programul de lucru al unităţilor de dializă din ambulatoriu sau din spitale poate fi extins temporar, la 4 sau chiar 5 ture de bolnavi, cu o eventuala reducere a duratei şedinţelor, la pacienţii la care este posibilă această măsură, numai cu acordul de direcţiei de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi anunţarea imediată a Casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, doar în situaţii excepţionale, de forţă majoră (locuri insuficiente de dializă în judeţul respectiv, fără posibilitate urgentă de majorare a capacităţii, calamităţi naturale, epidemii, război);
    4) O zi pe lună va fi rezervată integral curăţeniei, dezinfecţiei generale a unităţii, dezinsecţiei şi operaţiunilor de întreţinere a aparatelor, a staţiei de apă, a circuitelor dializantului.

    ART. 21
    Programul personalului
    1) Programul medicilor va fi organizat conform normelor legale în vigoare.
    2) Programul de lucru al personalului medical mediu şi de îngrijire va fi organizat în conformitate cu normele legale în vigoare, astfel încât să fie acoperite integral turele de bolnavi.
    3) În unităţile din spitale, unde trebuie asigurat tratament de urgenţă, graficul de lucru trebuie să includă, pentru zilele libere, un medic şi 1 asistent medical care să poată fi solicitaţi, la nevoie, în regim de gardă la domiciliu.
    4) Programul personalului tehnician/inginer poate fi acelaşi cu cel al personalului medical mediu sau flexibil în cazul în care întreţinerea şi reparaţiile aparaturii sunt externalizate prin contract, în condiţiile legii.
    5) Programul psihologului medical va fi flexibil cu condiţia de a acoperi toate turele de pacienţi şi urgenţele, în conformitate cu indicaţiile medicului şef.

    ART. 22
    Programul pacienţilor
    1) Programul pacienţilor va fi stabilit provizoriu lunar şi va fi definitivat săptămânal, în funcţie de indicaţiile medicale, de programul de activitate al bolnavilor care lucrează, de situaţia unităţii şi de posibilităţile de transport.
    2) Efectuarea tratamentului în afara orelor programate şi/sau schimbarea programării se fac numai în situaţii bine justificate, la solicitarea bolnavilor, cu aprobarea medicului şef al unităţii sanitare.

    CAP. VII
    NORME DE IGIENĂ, EPIDEMIOLOGIE ŞI EDUCAŢIE SANITARĂ
    ART. 23
    Normele de igienă, epidemiologie şi educaţie sanitară - sunt prezentate în ANEXA 13 la prezentul Regulament.

    CAP. VIII
    REGULI PENTRU PREPARAREA ŞI UTILIZAREA SOLUŢIEI DE DIALIZĂ
    ART. 24
    Condiţiile tehnice de calitate a apei pentru dializă
    La prepararea soluţiei de dializă este obligatorie utilizarea unei ape corespunzătoare din punct de vedere fizico-chimic şi bacteriologic, în conformitate cu „Farmacopeea europeană", potrivit prevederilor din ANEXA 14 la prezentul Regulament.

    ART. 25
    Reguli pentru prepararea şi manipularea soluţiei de dializă
    Normele tehnice pentru prepararea şi manipularea soluţiei de dializă sunt prevăzute în ANEXA 14 la prezentul Regulament.

    ART. 26
    Utilizarea soluţiei de dializă
    Compoziţia, concentraţia dializantului şi debitul dializantului sunt stabilite de medic, în raport cu statusul clinic şi biologic al pacientului.

    CAP. IX
    EVIDENŢA UNITĂŢILOR DE DIALIZĂ ŞI A PACIENŢILOR DIALIZAŢI
    ART. 27
     Modalităţi de evidenţă
    1) Evidenţa pacienţilor dializaţi, consemnările scrise ale evoluţiei lor clinice şi numărului de tratamente la nivelul fiecărei unităţi de dializă sunt documente medico-legale, indispensabile activităţii curente a oricărei unităţi de dializă.
    2) Evidenţa unităţilor de dializă, a pacienţilor trataţi prin dializă, a evoluţiei lor clinice şi a numărului de tratamente la nivel naţional este necesară Ministerului Sănătăţii, instituţiilor din subordinea sa, inclusiv Registrul Renal Român, precum şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru fundamentarea şi monitorizarea, inclusiv clinică, a Programului naţional de supleere a funcţiilor renale prin dializă.
    3) Datele minime necesare evidenţei bolnavilor trataţi prin dializă şi a unităţilor de dializă sunt prezentate în ANEXA 15 la prezentul Regulament.
    4) Cheltuielile aferente dializei sunt incluse în structura de cost a tratamentului, potrivit ANEXEI 16 la prezentul Regulament.
    5) În situaţia în care evidenţele sunt păstrate în format electronic, cu programe dedicate, acestea trebuie să asigure posibilitatea de a produce rapoarte, conform modelelor din ANEXA 17 la prezentul Regulament, care să fie tipărite la solicitare, şi de a permit exportul de date, în formatul compatibil cu aplicaţiile Ministerului Sănătăţii, ale instituţiilor din subordinea sa, inclusiv Registrul Renal Român, şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

    ART. 28
     Responsabilităţi
    1) Datele minime cu raportare obligatorie necesare evidenţelor, conform ANEXEI 15 la prezentul Regulament:
    a) sunt în sarcina furnizorilor de servicii de dializă, fiind întocmite de către statisticianul/registratorul/secretarul/recepţionerul unităţii de dializă
    b) sunt păstrate de fiecare unitate de dializă, în responsabilitatea medicului şef;
    c) sunt păstrate şi actualizate periodic în format electronic (cu posibilitatea de tipărire, sub semnătura medicului şef, la solicitarea instituţiilor abilitate).

    2) Datele minime cu raportare obligatorie sunt transmise on-line Ministerului Sănătăţii Registrului Renal Român şi Caselor de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti.
    3) Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea sa, inclusiv Registrul Renal Român, şi Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a pune la dispoziţia furnizorilor de servicii de dializă aplicaţiile de raportare sau toate informaţiile necesare interconectării.
    4) Transferul, stocarea şi prelucrarea datelor se realizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la respectarea confidenţialităţi şi securităţii informaţiilor.

    ART. 29
    Evidenţa unităţilor de dializă
    Furnizorii serviciilor de dializă au obligaţia păstrării evidenţei datelor cu privire la serviciile medicale oferite, personalul medical, dotările şi programul unităţilor de dializă, conform modelelor prevăzute în ANEXA 17 la prezentul Regulament. Aceste date trebuie actualizate periodic şi raportate on-line.
    29.1. Evidenţa bolnavilor hemodializaţi şi a materialelor necesare tratamentului
    Furnizorii de servicii de hemodializă au obligaţia păstrării evidenţei datelor pacenţilor dializaţi, iar responsabilitatea revine medicului şef. Bazele de date utilizate pentru evidenţa pacienţilor dializaţi cronic trebuie să permită generarea de rapoarte pentru următoarele documente medicale, conform modelelor prevăzute în ANEXA 17 la prezentul Regulament:
    1) Registrul de evidenţă a bolnavilor hemodializaţi actualizat la fiecare modificare.
    2) Dosarul medical al bolnavului hemodializat care include:
    a) Decizia Comisiei medicale de includere în programul de dializă
    b) Consimţământul informat al pacientului pentru efectuarea tratamentului prin hemodializă, eventual şi pentru montarea cateterului venos central, conform formularului din ANEXA 8 la prezentul Regulament;
    c) Adeziunea pacientului la unitatea de dializă curentă, conform pct. 2 din ANEXA 10 prezentul Regulament;
    d) Fişa de monitorizare a bolnavului tratat prin hemodializă, actualizată lunar;
    e) Fişa sintetică de monitorizare a bolnavului tratat prin hemodializă, care include datele cu raportare obligatorie din ANEXA 15 la prezentul Regulament;
    f) Protocoalele şedinţelor de hemodializă, adăugate după fiecare şedinţă de dializă.

    3) Evidenţa serviciilor de hemodializă, a materialelor consumabile şi medicamentelor se face prin Protocolul şedinţei de hemodializă.


    29.2. Evidenţa pacienţilor dializaţi peritoneal şi a materialelor necesare tratamentului Furnizorii serviciilor de dializă peritoneală au obligaţia păstrării evidenţei şi a tuturor datelor legate de monitorizarea bolnavilor dializaţi peritoneal în baza documentelor medicale, prevăzute în ANEXA 15 lit. A la prezentul Regulament, astfel:
    1) Registrul de evidenţă a bolnavilor trataţi prin dializă peritoneală, actualizat la fiecare modificare;
    2) Dosarul medical al bolnavului dializat peritoneal care include:
    a) Decizia Comisiei medicale de includere în programul de dializă
    b) Consimţământul-informat al pacientului pentru efectuarea tratamentului prin, dializă peritoneală, eventual şi pentru montarea cateterului peritoneal, conform formularului din ANEXA 8 la prezentul Regulament;
    c) Adeziunea pacientului la unitatea de dializă curentă;
    d) Fişa de monitorizare a pacientului dializat peritoneal, actualizată lunar;
    e) Fişa sintetică de monitorizare a pacientului dializat peritoneal, care include datele cu raportare obligatorie din ANEXA 15 lit. A la prezentul Regulament;
    f) Fişa de auto-monitorizare ambulatorie a pacientului dializat peritoneal.

    3) Pentru pacienţii internaţi, consumurile de materiale specifice dializei peritoneale ambulatorii sunt înregistrate pe o condică specială şi marcate în Foaia de observaţie clinică a bolnavului. Dacă se modifică prescripţia, materialele consumate vor fi decontate prin Programul naţional de supleere a funcţiilor renale.
    4) Consumurile de materiale şi medicamente specifice dializei peritoneale ambulatorii vor fi înregistrate la nivelul unităţii de dializă din ambulatoriu, în Fişa de monitorizare a pacientului dializat peritoneal, în a cărei bază se dispune repartizarea lunară şi transportul la domiciliu pacientului al materialelor şi medicamentelor necesare.
    5) Primirea materialelor şi a medicamentelor este confirmată printr-un proces verbal de predare-primire semnat de pacient.
    6) Evidenţa serviciilor de dializă peritoneală se face prin Fişa de monitorizare.


    CAP. X
    EVALUAREA UNITĂŢILOR DE DIALIZĂ
    ART. 30
    Evaluarea unităţilor de dializă
    Acreditarea şi evaluarea managementului calităţii în unităţile de dializă se realizează conform prevederilor Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 446/2017 privind aprobarea Standardelor, Procedurii şi Metodologiei de evaluare şi acreditare.

    CAP. XI
    FINANŢAREA SERVICIILOR DE DIALIZĂ
    ART. 31
    Finanţarea serviciilor de dializă
    a) Serviciile de dializă sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din bugetul aferent Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, conform normelor legale în vigoare.
    b) Finanţarea din Programul naţional de supleere a funcţiilor renale:
    i. este aceeaşi pentru furnizorii publici şi privaţi;
    ii. se face conform principiului „finanţarea urmează pacientul”;
    iii. începe odată cu prima şedinţă de hemodializă/schimb de dializă peritoneală şi acoperă şi tratamentele din perioadele de spitalizare.

    c) Este asigurată prin contracte încheiate de Casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti cu furnizorii de servicii de dializă autorizaţi potrivit legii, în raport cu cerinţele prezentului regulament.
    d) Indicatorii de eficienţă ai serviciilor de dializă sunt stabiliţi de către CNAS, în funcţie de structura de cost, şi vor fi revizuiţi periodic în funcţie de consecinţele modificării indicatorilor macroeconomici şi de alte modificări legislative.
    e) Casele de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti contractează cu furnizorii pachete de servicii de dializă – hemodializă, hemodiafiltrare on-line, dializă peritoneală continuă ambulatorie, dializă peritoneală automată sau hemodializă la domiciliu - care acoperă cheltuielile incluse în structura de cost a tratamentului. Structurile de cost ale dializei sunt prezentate în ANEXA 16 la prezentul Regulament.
    f) Volumul activităţilor (număr de bolnavi, număr de tratamente de fiecare tip) din Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică este stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în funcţie de estimarea multianuală a numărului de bolnavi trataţi şi de tratamente, propus de Comisia de Nefrologie în baza prognozelor Registrului Renal Român.

    ART. 32
    Aprovizionarea cu aparatură, materiale, medicamente şi materiale a unităţilor de dializă
    a) Se face în baza planului anual de achiziţii, care stabileşte cantităţile necesare de produse - aparatură, piese de schimb, materiale necesare tratamentului prin dializă, medicamente, servicii – în funcţie de dinamica multianuală a numărului de bolnavi trataţi.
    b) Planul anual de achiziţii este întocmit de medicul şef şi de asistentul şef, sau o altă persoană desemnată de către conducerea societăţii, în cazul unităţilor private, care stabilesc cantităţile, parametrii tehnici şi medicali şi normele de calitate a produselor.

    ART. 33
     Amortizarea aparaturii, spaţiilor şi altor dotări
    Amortizarea aparaturii de dializă, a spaţiilor şi a altor dotări necesare reprezintă o componentă a costului şedinţei de dializă. Amortizarea se va realiza în concordanţă cu specificaţiile tehnice sau cu durata medie de viaţă a aparaturii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Casarea aparatelor din unitatea de dializă se va face conform normelor în vigoare.

    ART. 34
    Salarizarea personalului unităţilor de dializă
    a) Salarizarea personalului unităţilor de dializă, publice şi private, se face conform prevederilor legale în vigoare.
    b) Medicii şi asistenţii medicali, încadraţi pe perioadă nedeterminată în unităţile publice şi private de dializă, pot beneficia de decontarea unei taxe/an, de participare la un congres naţional/internaţional de nefrologie şi/sau dializă, dacă sunt autori principali ai unei lucrări ce urmează să fie prezentată la manifestarea respectivă şi îşi menţionează apartenenţa la unitatea de dializă din spital sau din ambulatoriu, conform prevederilor legale în vigoare şi a celor din Contractul colectiv de muncă al instituţiei angajatoare.

    ART. 35
    Alte surse de finanţare a unităţilor de dializă
    Unităţile de dializă pot fi finanţate din contracte cu Casele de asigurări de sănătate, conform reglementărilor în vigoare, pentru:

    1) Consultaţii în ambulatoriul integrat de nefrologie;

    2) Serviciile din pachetul facultativ.


    CAP. XII
    DISPOZIŢII FINALE
    ART. 36
    Responsabilităţi în aplicarea regulamentului
    Respectarea prevederilor prezentului regulament revine administratorilor unităţilor private, managerilor spitalelor publice, precum şi medicilor şefi ai unităţilor de dializă.

    ART. 37
    Sancţionarea abaterilor de la regulament
    Abaterile de la prevederile prezentului regulament vor fi constatate de instituţiile abilitate şi sancţionate conform normelor legale în vigoare.

    ANEXA 1

     la Regulament
    Metodele de tratament de substituţie a funcţiilor renale prin dializă
    (A) Hemodializa şi metodele înrudite
    a) Metode intermitente
    1. Hemodializa convenţională (HD)‡
    2. Hemofiltrarea (HF)
    3. Hemodiafiltrarea (HDF)*†‡
    4. Ultrafiltrarea izolată (UF)*
    5. Hemoperfuzia (HP) şi hemodiaperfuzia (HDP)*
    6. Plasmafereza (PF)*

    b) Metode continue
    1. Hemofiltrarea arterio-venoasă continuă (CAVH)*
    2. Hemofiltrarea veno-venoasă continuă (CVVH)*
    3. Hemodiafiltrarea continuă veno-venoasă (CVVHD)*
    4. Hemodiafiltrarea continuă arterio-venoasă (CAVHD)*


    (B) Dializa peritoneală şi metodele înrudite
    a) Metode manuale
    1. Dializa peritoneală continuă ambulatorie (DPCA)‡
    2. Dializa peritoneală intermitentă (DPI)*

    b) Metode automate
    1. Dializa peritoneală intermitentă automată‡
    2. Dializa peritoneală ciclică continuă (DPCC) ‡
    3. Dializa peritoneală „tidal" (DPT) ‡

    c) Metode mixte
    1. peritoneală manuală + dializă peritoneală automată


    * Se pot desfăşura doar în spitale
    † cu varianta hemodiafiltrare on-line, care are ca particularitate producerea continuă a soluţiei de substituţie de către monitorul de hemodializă
     ‡ pot fi practicate la domiciliu

    ANEXA 2

     la Regulament
    Structura şi dotarea unităţilor de dializă
    2.1. Structuri
    2.1.1. Unitatea de hemodializă
    2.1.1.1. Structuri obligatorii
    1. Sala de aşteptare*
    2. Vestiarul bolnavilor cu o suprafaţă şi o capacitate corespunzătoare numărului de bolnavi trataţi.*
    3. Sală/săli de hemodializă (suprafeţe minime: 8mp/pat, 6 mp/fotoliu)
    4. Cabinetul medicilor*
    5. Oficiul asistenţilor medicali*
    6. Spaţiu pentru fişier medical, calculatoare şi secretariat*
    7. Spaţiu pentru depozitarea temporară a produselor biologice recoltate*
    8. Sala staţiei de preparare a apei
    9. Sala/spaţiu de prepare a soluţiei concentrate (obligatorie numai în unităţile care prepară local soluţia concentrată pentru dializă)
    10. Sala/spaţiu de distribuţie centrală a soluţiei concentrate pentru dializă (obligatorie numai în unităţile care utilizează distribuţia centralizată)
    11. Cabinet tehnic pentru controlul şi repararea aparaturii defecte (obligatorie numai dacă aceste servicii nu sunt contractate)
    12. Oficiu alimentar*
    13. Spaţiu depozitare lenjerie curată*
    14. Spaţiu depozitare lenjerie murdară*
    15. Spaţii separate pentru depozitarea deşeurilor biologic periculoase de cele menajere.*
    16. Spaţiu de depozitare/magazii de substanţe, soluţii pentru dializă şi materiale consumabile (capacitate suficientă pentru cel puţin 14 zile)*
    17. Vestiare pentru personalul medical şi auxiliar*
    18. Grupuri sanitare (separate pentru personalul medical şi pentru pacienţii dializaţi)*

    2.1.1.2 Alte structuri ale unităţii
    1. Cabinetul medicului şef (obligatoriu numai în centrele de dializă)
    2. Cabinetul asistentului şef (obligatoriu numai în centrele de dializă)
    3. Cabinet(e) pentru consultaţii medicale, psihologice, de nutriţie (facultativ)
    4. Sală de mese a personalului medical (poate fi comună cu oficiul alimentar)
    5. Cameră de gardă (unde este cazul)
    6. Salon de dializă pentru pregătirea pacientului pentru dializa la domiciliu (doar în unităţile care oferă dializă la domiciliu)
    7. Cabinet de consultaţii ambulatorii de specialitate Nefrologie cu circuite şi suprafeţe conforme legislaţiei în vigoare (facultativ).


    2.1.2. Servicii de dializă peritoneală
    2.1.2.1. Structuri în unităţile de dializă independente
    1. Oficiu asistenţi medicali (poate fi comun cu cel al unităţii de hemodializă).
    2. Cabinet pentru recoltare, investigaţii, pansamente, evaluare bolnavi dializaţi peritoneal (care poate fi eventual comun cu cabinetul de nefrologie al unităţii)*.

    2.1.2.2. Structuri în spitale
    1. Paturi pentru internarea bolnavilor trataţi prin dializă peritoneală.
    2. Cabinet pentru recoltare probe biologice, investigaţii, pansamente, evaluare bolnavi dializaţi peritoneal*.



    2.2. Dotări
    2.2.1 Hemodializă
    2.2.1.1. Dotări obligatorii pentru un post de hemodializă.
    1. aparat de hemodializă;
    2. fotoliu sau pat;
    3. priză pentru apă purificată;
    4. sistem adecvat de drenare cu sifonare a soluţiei de dializă evacuată de aparat;
    5. tensiometru.- doar în cazul in care aparatul nu are incorporat un tensiometru

    2.2.1.2. Dotări facultative pentru un post de hemodializă
    1. prize pentru conectarea aparatului la sistemul centralizat de monitorizare.
    2. prize pentru conectarea aparatului de dializă la sistemul centralizat de distribuţie a soluţiei de dializă.
    3. sonerie / sistem de semnalizare pentru solicitări urgenţe ale pacientului (doar pentru spitalele publice)

    2.2.1.3. Dotări obligatorii pentru o sală de dializă
    1. chiuvetă cu apă caldă şi apă rece.
    2. recipiente pentru deşeuri biologice periculoase.
    3. recipiente pentru deşeuri necontaminate.
    4. măsuţă mobilă pentru materiale şi instrumente.
    5. masă fixă şi scaune pentru asistenţii medicali ( pot exista în afara sălii de dializă cu condiţia să existe vizibilitate asupra pacienţilor)

    * în compartimentele de dializă din spitale, pot fi comune cu cele ale compartimentului/secţiei de nefrologie
    2.2.1.4. Dotări comune obligatorii pentru o unitate de dializă
    1. Acces în unitate cu rampă şi ascensor sau alte dispozitive ce asigură în condiţii de siguranţă transportul pe scări al bolnavilor nedeplasabili*
    2. electrocardiograf portabil.
    3. defibrilator*.
    4. balon ventilaţie asistată - tip Ruben;
    5. sursă de oxigen (1-2 dispozitive mobile, dacă nu există sistem central).
    6. termometre medicale.
    7. cântar medical, taliometru
    8. pulsoximetru.
    9. targă transport pacienţi.
    10. cărucior pentru transportul bolnavilor.
    11. frigider/ spaţiu adecvat care să asigure o temperatură optimă păstrării medicamentelor conform indicaţiilor producătorului <25°C (unul pentru medicamente şi unul pentru probe biologice, dacă transportul probelor nu este direct preluat de firma de prestări servicii de laborator)
    12. fişier şi arhivă pentru documentele medicale interne; acestea pot fi înlocuite, prin externalizare, cu un furnizor de arhivare autorizat *.
    13. sisteme de control al microaeroflorei/lămpi bactericide, în raport cu suprafaţa sălilor de dializă*.
    14. sisteme de iluminat de urgenţă*.
    15. sistem de control al microclimatului (18-25°C), facultativ pentru unităţile din structura secţiilor / secţiilor clinice / compartimentelor din spital*.
    16. dulap pentru medicamente*.

    2.2.1.5. Dotări facultative pentru o unitate de dializă
    1. sistem centralizat de monitorizare a parametrilor şedinţei de hemodializa
    2. facilităţi pentru telemedicină/teleasistenţă: conexiuni securizate la internet ale sistemelor de monitorizare şi audio-video pentru asistenţi cu medicii nefrologi ai unităţii, conform legii
    3. aparat de măsurare prin bioimpedanţă a stării de hidratare
    4. ecograf
    5. dotări conform reglementărilor în vigoare pentru cabinetul ambulatoriu de nefrologie (unde este cazul)
    6. injectomat / pompă pentru injectare automată cu debit de 1-100 mL/h.

    2.2.1.6. Trusa de urgenţă (barem minim al claselor de medicamente pentru situaţii de urgenţă) Dotare minimă pentru o unitate de dializă:
    1. Agonişti adrenergici şi dopaminergici (adrenalină, dopamină şi/sau dobutamină) - 5 fiole
    2. Analgezice, antipiretice (algocalmin, piafen, iv) - 5 fiole
    3. Anestezice locale (xilină 1%) - 5 fiole
    4. Anticonvulsivante, anxiolitice (fenobarbital iv, diazepam iv) - 5 fiole
    5. Anticoagulante (heparină) - 5 fiole/flacoane
    6. Antisecretorii gastrice (famotidină sau omeprazol/pantoprazol po şi iv) - 10 cp, 5 fiole
    7. Beta-blocante (metoprolol, po şi iv) - 10 cp, 5 fiole
    8. Blocante ale canalelor de calciu (nifedipină po) - 20 cp
    9. Derivaţi xantinici (miofilin iv) - 5 fiole
    10. Diuretice de ansă (furosemid iv) - 10 fiole
    11. Glucocorticoizi sistemici (hidrocortizon hemisuccinat ) - 5 fiole
    12. Hemostatice locale (gelaspon) - 5 buc
    13. Hemostatice sistemice (fitomenadion /etamsilat) - 5 fiole
    14. Inhibitori ai enzimei de conversie (captopril) - 20 cp
    15. Insulină rapidă - 3 penuri
    16. Prokinetice gastrice (metoclopramid iv) - 10 fiole
    17. Soluţii parenterale de glucoză (glucoză 5%, 10%, 20% si 33%) – 10 flacoane
    18. Soluţii parenterale electroliţi: calciu gluconic- 10 fiole; clorură de sodiu 0,9% şi 5,85%; clorură de potasiu 7,4% - câte 5 flacoane
    19. Vasodilatatoare (nitroglicerină po şi iv)- 10 cp, 5 fiole
    20. Antibiotice: cefalosporine (ceftazidime/ ceftriaxon), chinolone (ciprofloxacin inj sau similar), aminoglicozidice (gentamicină), glicopeptide (vancomicină)*- câte 5 flacoane
    21. Parasimpatolitice (atropină sulfurică)*- 5 fiole

    *Cantitatea de medicamente este stabilită de medicul şef în funcţie de numărul şi de profilul pacienţilor unităţii de dializă. Trusa de urgenţă poate suferi modificări în funcţie de disponibilitatea pe piaţa farmaceutică a D.C.I.- urilor menţionate
    2.2.1.7. Sala staţiei de preparare a soluţiei de dializă
    2.2.1.7.1. Staţia de preparare a apei
    Instalaţie de preparare a apei (capacitate corespunzătoare mărimii unităţii de dializă) cu următoarele componente:
    1. filtre mecanice.
    2. filtru nisip cuarţos sau multimediu
    3. filtru cu carbon activ.
    4. dedurizatoare.
    5. instalaţie de osmoză inversă.
    6. pompă pentru alimentarea aparatelor de hemodializă, prevăzută la ieşirea spre inel cu un modul de sterilizare (de ex. filtru antibacterian) în cazul în care alimentarea nu se face direct de la staţia de osmoză.


    2.2.1.7.2. Cabinetul tehnic este obligatoriu dacă nu există contracte de servicii specializate autorizate şi conţine un banc de probă a aparatelor compus din:
    1. prize de apă de la reţeaua staţiei de preparare a apei;
    2. prize de evacuare la canalizare a soluţiei eliminate de aparate;
    3. prize de alimentare electrică;
    4. conductometru;
    5. aparat universal digital de măsură electric;
    6. trusă de depanare mecanică şi electronică;
    7. trusă de depanare şi testare specifică a tipului de aparat din unitatea de dializă;
    8. banc de lucru;
    9. dulap de depozitare a pieselor de schimb şi a sculelor;
    10. chiuvetă apă caldă, apă rece.

    2.2.1.7.3. Spaţiul de preparare a soluţiei concentrate pentru dializă (este obligatoriu numai în unităţile care prepară local soluţia concentrată)
    a) Compartimente
    i. Sală / Spaţiu de pregătire a soluţiei concentrate.
    ii. Depozit / Spaţiu materiale.
    iii. Sală / Spaţiu ambalare în unităţile care nu au sistem centralizat de distribuţie a soluţiei concentrate.
    iv. Depozit produs finit, în unităţile care nu au sistem centralizat de distribuţie a soluţiei concentrate.

    b) Dotare
    i. Instalaţii pentru prepararea soluţiei concentrate pentru hemodializă (capacitate adecvată mărimii unităţii de dializă).
    ii. Priză de alimentare cu apă de la reţeaua staţiei de preparare a apei. Priză apă curentă (în unităţile care nu au sistem centralizat de distribuţie a soluţiilor concentrate).
    iii. Priză de evacuare la canalizare.
    iv. Cuvă pentru spălarea şi dezinfecţia canistrelor din material plastic (în unităţile care nu au sistem centralizat de distribuţie a soluţiilor concentrate).
    v. Dulap şi rafturi pentru depozitarea substanţelor şi bidoanelor (în unităţile care nu au sistem centralizat de distribuţie a soluţiilor concentrate).
    vi. Canistre din material plastic pentru concentrat, în funcţie de numărul aparatelor de hemodializă din dotare (în unităţile care nu au sistem centralizat de distribuţie a soluţiilor concentrate).
    vii. Dispozitive / truse de măsurare conform specificaţiilor producătorilor, în vederea asigurării controlului calităţii soluţiilor preparate.
    viii. Nişă pentru depozitarea substanţelor corozive.
    ix. Testere pentru verificarea prezenţei dezinfectantului.
    x. Lămpi UV bactericide montate în perete, corespunzător suprafeţei.
    xi. Chiuvetă apă caldă şi rece.


    2.2.1.7.4. Spaţiul de distribuţie a soluţiei concentrate pentru dializă (este obligatoriu numai în unităţile în care există distribuţie centrală a soluţiei concentrate)
    a) Rezervoare pentru soluţiile concentrate, în funcţie de numărul de aparate.
    b) Priză de alimentare cu apă de la reţeaua staţiei de preparare a apei.
    c) Priză de evacuare la canalizare.
    d) Instalaţii de cuplare, pompare soluţii concentrate acide.
    e) Chiuvetă apă caldă şi rece.


    2.2.1.8. Magazii / spaţii pentru substanţe şi materiale consumabile*
    2.2.1.8.1. Magazie / spaţiu pentru substanţe corozive
    a) Încăpere / spaţiu cu paviment şi pereţi protejaţi împotriva acţiunii substanţelor acide, bazice şi a clorurilor, cu uşă metalică/grilaj şi cu cheie.
    b) Recipiente cu hipoclorit de sodiu sau alte soluţii dezinfectante.
    c) Materiale de protecţie individuală pentru 2 persoane (şorţuri cauciuc, mănuşi cauciuc).
    d) Cărucior pentru transportul recipientelor cu substanţe corozive.

    2.2.1.8.2. Magazie/spaţiu pentru materiale consumabile de dializă**
    a) Încăperi al căror microclimat trebuie să corespundă următoarelor condiţii:
    i. temperatura între 10-25°C.
    ii. umiditatea între 65-85%.

    b) Rafturi pentru depozitare.
    c) Căruţ pentru transportul materialelor.

    2.2.1.8.3. Magazie / spaţiu pentru materiale sanitare**
    *Unităţile de dializă pentru pacienţi internaţi, care funcţionează în cadrul spitalelor, pot folosi structurile şi dotările secţiei / compartimentului de nefrologie.
    **Pot reprezenta un spaţiu delimitat în magazia de materiale de dializă.

    2.2.1.9. Dotarea punctului de laborator din unitatea de dializă (doar în situaţia în care laboratorul nu este externalizat)*
    a) Dotare minimă în conformitate cu reglementările în vigoare
    b) Dotare facultativă
    i. Auto-analizor (Hb/Ht, EAB, Na, K).


    2.2.1.10. Oficiul alimentar*
    2.2.1.10.1. Minimal (poate include şi sala de mese a personalului medical dacă nu se pregăteşte local hrana)
    1. Masă pentru porţionarea / distribuirea alimentelor.
    2. Căruţ pentru transportul mesei la patul bolnavilor.
    3. Cuptor sau alte echipamente pentru încălzirea alimentelor.
    4. Frigider pentru alimente.
    5. Chiuvetă cu apă caldă şi rece.
    6. Recipient pentru deşeuri menajere.
    7. Detergent / dezinfectant pentru suprafeţe bucătărie (soluţii de curăţare).



    2.2.2 Dializa peritoneală
    2.2.2.1 Dotări obligatorii pentru cabinetul de dializă peritoneală (ambulator şi spital)
    1. canapea / pat de consultaţii.
    2. stative, cu înălţime reglabilă, pentru agăţarea pungilor cu soluţie de dializă peritoneală.
    3. cântar persoane (se poate utiliza echipamentul disponibil în cabinetul ambulatoriu)
    4. taliometru (se poate utiliza echipamentul disponibil în cabinetul ambulatoriu)
    5. cântar „de mână”, cu sensibilitate de 50-100 g, pentru agăţarea şi cântărirea pungii cu soluţie peritoneală de instilat.
    6. dispozitiv pentru încălzirea pungilor cu soluţie de dializă peritoneală.
    7. masă mobilă de instrumente.
    8. materiale necesare efectuării pansamentelor.
    9. tensiometru cu stetoscop.
    10. dulap pentru documente medicale.
    11. recipient pentru deşeuri biologic periculoase.
    12. recipient pentru deşeuri necontaminate.
    13. chiuvetă cu apă caldă şi apă rece.
    14. sistem de control al microclimatului (18-25°C).
    15. sisteme de control al microaeroflorei şi lămpi bactericide.
    16. aparatură şi consumabile pentru efectuarea curăţeniei, sterilizarea suprafeţelor, etc.

    2.2.2.2. Dotări facultative pentru cabinetul de dializă peritoneală
    1. aparat de măsurare a stării de hidratare prin bioimpedanţă.

    2.2.2.4. Dotări minime aparat- trusa de urgenţă
    a) heparină;
    b) cefalosporine;
    c) vancomicină;
    d) antalgice.

    *Unităţile de dializă pentru pacienţi internaţi, care funcţionează în cadrul spitalelor, pot folosi structurile şi dotările secţiei / compartimentului de nefrologie.
    **Pot reprezenta un spaţiu delimitat în magazia de materiale de dializă.



    ANEXA 3

     la Regulament
    Cerere de aviz
    Domnule/Doamnă ministru,
    În temeiul prevederilor:
    - Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    – Hotărârii Guvernului nr.144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    – Ordinului ministrului sănătăţii ....... privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Dializă,
    – Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea Programelor naţionale de sănătate,

    Subsemnatul
    ...................................
    în calitate de reprezentant al Societăţii Comerciale/ Spitalului .......................
    înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului cu nr ......... cu adresa ................
    Vă rog să aprobaţi acordarea unui Aviz pentru:
    a) înfiinţarea unei unităţi noi de dializă cu o capacitate de ...... posturi de dializă în localitatea ........
    b) înfiinţarea unei unităţi de dializă cu o capacitate de ...... posturi de dializă în localitatea ........ care va funcţiona ca substaţie de dializă a unităţii de dializă cu ..... posturi de dializă din localitatea ........
    c) reducerea/creşterea numărului de posturi de dializă cu ..... a unităţii de dializă din localitatea ........ care funcţionează în prezent cu ........ posturi de dializă.
    d) desfiinţarea unităţii de dializă din localitatea ........, care funcţionează în prezent cu ........ posturi de dializă.

    (Se completează după caz)
    Suntem în cunoştinţă de cauză că acordarea acestui aviz se referă exclusiv la recunoaşterea oportunităţii unei unităţi cu această locaţie şi nu garantează în vreun fel autorizarea sanitară de funcţionare, evaluarea/ acreditarea sau relaţia contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale.
    Semnături autorizate

    ANEXA 4

    la Regulament
    MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
    Avizat,
    Secretar de stat,
    Aprob,
    Ministrul sănătăţii,
    AVIZ
    În temeiul prevederilor:
    - Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sănătatii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    – Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    – Ordinului ministrului sănătăţii nr. ........, privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Dializă,
    – Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea Programelor naţionale de sănătate,

    Având în vedere:
    - Avizul Comisiei de Nefrologie nr. ....... din .......,
    – Referatul Direcţiei ....... nr. ....... din .......,
    – Notificarea de asistenţă de specialitate de sănătate publică eliberată de direcţia de sănătate publică publică nr. ........ din .......

    Ministerul Sănătăţii acordă/nu acordă avizul pentru:
    a) înfiinţarea unei unităţi noi de dializă cu o capacitate de ....... posturi de dializă în localitatea de către .......
    b) înfiinţarea unei unităţi de dializă cu o capacitate de ....... posturi de dializă în localitatea ......., care funcţionează ca substaţie a unităţii de dializă cu ....... posturi de dializă din localitatea de către .......
    c) reducerea/creşterea numărului de posturi de dializă cu ....... a unităţii de dializă din localitatea ....... care funcţionează în prezent cu ....... posturi de dializă de către .......
    d) desfiinţarea unităţii de dializă din localitatea ....... care funcţionează în prezent cu posturi de dializă de către .......

    (Se completează după caz)
    Acordarea avizului nu garantează în vreun fel autorizarea sanitară de funcţionare, evaluarea şi acreditarea sau relaţia contractuală cu Casele de asigurări de sănătate, în cadrul Programului Naţional de Supleere a Funcţiei Renale.

    ANEXA 5

    la Regulament
    Clasele de medicamente specifice patologiei bolnavului dializat cronic*
    * Medicamentele din aceste clase nu pot fi prescrise cu regim compensat pacienţilor dializaţi
    1. Tratamentul anemiei
    1.1 Agenţi stimulatori ai eritropoiezei
    1.2 Preparate de fier iv

    2. Anticoagulante
    2.1 Heparină sodică
    2.2 Heparine cu masă moleculară mică

    3. Tratamentul tulburărilor metabolismului fosfo-calcic
    3.1 Chelatori intestinali ai fosfaţilor calcici
    3.2 Chelatori intestinali ai fosfaţilor non-calcici
    3.3 Oxihidrat sucroferic
    3.4 Activatori neselectivi ai receptorilor vitaminei D
    3.5 Activatori selectivi ai receptorilor vitaminei D
    3.6 Calcimimetice


    ANEXA 6

    la Regulament
    Investigaţii minime obligatorii de tratament prin dializă cronică

┌─────────────┬────────────────────────┐
│Investigaţia/│Interval (zile)** │
│examenul* │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Hemograma │30 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Sideremie │30-90** │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Saturaţia │90 │
│transferinei │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Feritină │90 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Ionograma │30 │
│(Na+, K+) │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│RA/Bicarbonat│30 │
│seric │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Calcemie │30 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Fosfat seric │30 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Fosfataza │180 │
│alcalină │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│PTH │180** │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Glicemie │360** │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Albumina │90 │
│serică │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Proteina C │90 │
│reactivă │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Uree serică │30 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Creatinina │30 │
│serică │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Kt/V*** │30 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│TGP │30 │
├─────────────┼────────────────────────┤
│TGO │90** │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Ac anti-VHB │la admiterea în centru, │
│(Ac anti HBs │apoi la 180 zile, numai │
│IgG) │la cei sero-negativi │
├─────────────┼────────────────────────┤
│ │la admiterea în centru, │
│ │apoi la 180 zile, numai │
│Ag HBs │la cei seronegativi sau │
│ │vaccinaţi fără titru │
│ │protector │
├─────────────┼────────────────────────┤
│ │la admiterea în centru, │
│Ac │apoi la 180 zile, numai │
│anti-VHC**** │la seronegativi si │
│ │pozitivi netratati │
├─────────────┼────────────────────────┤
│ │la admiterea în centru │
│Ac anti-HIV │şi la 360 zile numai la │
│ │cei seronegativi │
├─────────────┼────────────────────────┤
│EKG │180-360 │
├─────────────┴────────────────────────┤
│* Investigaţiile de laborator vor fi │
│recoltate de preferat în zilele de │
│miercuri sau joi │
│Investigaţiile minime se adresează │
│strict complicaţiilor frecvente ale │
│BCR la pacienţii dializaţi şi sunt în │
│obligaţia furnizorului de servicii de │
│dializă. Atunci când situaţia clinică │
│a bolnavului impune investigaţii │
│adiţionale, medicul curant rezolvă │
│cazul prin consulturi de specialitate.│
├──────────────────────────────────────┤
│** Intervalul dintre investigaţii este│
│minimal. Poate fi modificat la │
│indicaţia medicului atunci când │
│protocoalele diagnostice sau │
│terapeutice o impun (de exemplu, │
│diabet zaharat, tratamentul anemiei │
│sau al tulburărilor metabolismului │
│fosfo-calcic). La copii se recomandă │
│efectuarea sideremiei la 30 de zile şi│
│la adulţi la 90 de zile. PTH se va │
│efectua la 90 zile la pacienţii aflaţi│
│în tratament specific; glicemia se │
│repetă la 90 zile la diabetici, iar │
│TGO la 30 zile la pacienţii cu │
│afecţiuni hepatice. │
├──────────────────────────────────────┤
│*** În condiţiile tehnologice actuale,│
│acolo unde aparatele de HD calculează │
│Kt/V la fiecare şedinţă, Kt/V lunar se│
│va calcula astfel: media lunară a │
│celor 13 determinări Kt/V; la bolnavii│
│DP trebuie determinat Kt/V uree şi │
│clearance-ul total săptămânal al │
│creatininei (renal şi dializă) la 3 │
│luni. Unde nu există posibilităţi │
│tehnice, se va calcula Kt/V prin │
│determinarea ureei pre si │
│post-dializă. │
├──────────────────────────────────────┤
│**** Determinarea Ag HBs, a Ac │
│anti-VHC şi a Ac anti-HIV sunt │
│suficiente pentru triajul │
│epidemiologică în unităţile de │
│dializă. Pacienţii sero-pozitivi vor │
│fi trimişi pentru evaluare prin │
│testare PCR de specialitate (Boli │
│infecţioase, Gastroenterologie) │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA 7

    la Regulament
    Decizia Comisiei medicale de iniţiere în programul de dializă

┌─────────────────┬────────────────────┐
│Secţia │Data completării │
│................ │................ │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Spitalul │Completat de │
│................ │................ │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Localitatea │(Semnătura şi │
│................ │parafa) │
└─────────────────┴────────────────────┘

    Decizie de iniţiere în dializă
    Comisia a analizat cazul
    D-lui/D-nei (Nume Prenume) ..........
    CNP ............
    domiciliat în (localitatea, strada, nr., judeţ/sector) ...............
    internat în secţia .......... cu diagnosticul:
    Boală renală primară .............
    Comorbidităţi .................
    Cale de abord pentru dializă (D/N, tip) .................
    Date paraclinice

┌────────────┬┬────────────┬┬─────────┬┐
│Hb ││PO_4 ││Ac ││
│ ││ ││anti-HBs ││
├────────────┼┼────────────┼┼─────────┼┤
│Bicarbonat ││Albumină ││Ag HBs ││
│seric ││serică ││ ││
├────────────┼┼────────────┼┼─────────┼┤
│Na ││Uree serică ││Ac ││
│ ││ ││anti-VHC ││
├────────────┼┼────────────┼┼─────────┼┤
│K ││Creatinină ││Ac ││
│ ││ ││anti-HIV ││
├────────────┼┼────────────┼┼─────────┼┤
│Ca ││eRFG ││ ││
└────────────┴┴────────────┴┴─────────┴┘


┌──────────────┬───────────┬───────────┐
│Pacientul │ │dializă │
│optează pentru│hemodializă│peritoneală│
│tratament prin│ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Medicul curant│ │ │
│recomandă │hemodializă│dializă │
│iniţiere │ │peritoneală│
│tratament prin│ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Comisia │ │ │
│recomandă │ │dializă │
│iniţierea │hemodializă│peritoneală│
│tratamentului │ │ │
│prin │ │ │
└──────────────┴───────────┴───────────┘

    Medic şef secţie ......................
    Medic şef unitate de dializă .................
    Medic curant ......................
    Am luat cunoştinţă: Pacient/Aparţinător (cu respectarea normelor GDPR)
     ......................

    ANEXA 8

     la Regulament

    Consimţământul informat al pacientului, la iniţierea tratamentului, pentru alegerea metodei de dializă şi a unităţii de dializă

┌───────────────┬──────────────────────┐
│ │Nume prenume │
│Secţia │………………. │
│………………. ├──────────────────────┤
│ │CNP │
│ │………………. │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Spitalul │NR FOCG │
│………………. │………………. │
└───────────────┴──────────────────────┘

    CONSIMŢĂMÂNT INFORMAT*1
    *1 Se ataşează la foaia de observaţie a bolnavului.
    Dializa şi transplantul renal sunt metodele de tratament care trebuie aplicate bolnavului cu insuficienţă renală avansată, adică atunci când funcţiile rinichiului au fost compromise. Dializa asigură nu numai supravieţuirea, ci şi o recuperare care conferă pacientului dializat o stare comparabilă cu cea a unui individ cu funcţie renală normală. Acestea se pot obţine prin respectarea programului de dializă, a regimului alimentar şi a medicaţiei recomandate de medic.
    Când insuficienţa renală este cronică (rinichiul este afectat iremediabil), dializa trebuie continuată tot restul vieţii sau până la efectuarea transplantului renal. Sunt bolnavi în ţara noastră care respectă cu stricteţe recomandările medicale şi care sunt trataţi prin dializă de peste 30 de ani.
    Sunt disponibile două metode principale de dializă: hemodializa şi dializa peritoneală.

    HEMODIALIZA
    Constă în trecerea sângelui bolnavului printr-un aparat, numit rinichi artificial, pentru curăţarea toxinelor acumulate cronic în organism care, în mod normal, sunt eliminate de rinichi. Deoarece terapia conservatoare de reducere a creatininei serice, un indicator al funcţiilor renale afectate, nu a avut rezultatele aşteptate, este necesar să începeţi pregătirea pentru efectuarea unei metode de epurare extra-renală, numită hemodializă. Pentru a putea efectua hemodializa trebuie ca înainte să efectuaţi una din următoarele intervenţii:
    - Chirurgul vascular vă leagă o arteră cu o venă, de obicei la antebraţ sau la braţ, realizând fistula. Aceasta, la 8-12 săptămâni după operaţie, poate fi folosită pentru hemodializă, la fiecare procedură fiind puncţionată cu două ace. Printr-unul din ace o cantitate relativ mică de sânge iese din corp, cu un debit mai mare 200 mL/minut, preferabil peste 300 mL/minut (4-6 mL/kgc/minut la copii), circulă prin rinichiul artificial, se curăţă şi se întoarce în corp prin cel de al doilea ac.
    – Dacă fistula nu a fost efectuată sau nu este funcţională şi hemodializa nu poate fi amânată, poate fi necesară implantarea unui cateter temporar sau de folosinţă îndelungată, de obicei la gât, care pătrunde prin vene până în apropierea inimii.

    Majoritatea bolnavilor trebuie să facă 3 şedinţe de hemodializă pe săptămână, fiecare cu o durată de 4 ore. După minimum 3 şedinţe de hemodializă în spital, veţi fi externat şi trimis pentru continuarea tratamentului în unitatea de dializă pentru care aţi optat, din zona dumneavoastră de domiciliu. Transportul sanitar neasistat (însoţitor este doar conducătorul auto) între domiciliu şi unitatea de dializă pentru efectuarea hemodializelor şi retur, este asigurat în mod gratuit. De asemenea, vi se vor asigura medicamentele specifice complicaţiilor bolii cronice de rinichi, investigaţiile de laborator, consultaţiile medicale nefrologice, asistenţa psihologică şi de nutriţie.
    Dacă optaţi pentru hemodializă, ar fi util să aveţi în vedere următoarele:
    Avantaje
    a) Cu excepţia zilelor în care efectuaţi şedinţele de dializă, programul dvs. este independent de unitatea de dializă care vă conduce tratamentul. Astfel, puteţi desfăşura orice activitate compatibilă cu starea dvs. de sănătate, în orice moment sau pentru orice perioadă a acestor zile;
    b) Prin deplasarea periodică pe care o efectuaţi la unitatea de dializă (de 3 ori pe săptămână), starea dvs. clinică este permanent şi atent monitorizată de personalul medical autorizat.
    c) În timpul efectuării şedinţei de hemodializă, puteţi să vă relaxaţi, să dormiţi sau să faceţi orice activitate pasivă, de exemplu să citiţi sau să priviţi la televizor.

    Dezavantaje
    a) De la momentul începerii terapiei, trebuie să respectaţi strict programul, care necesită prezenţa dvs. de 3 ori pe săptămână la unitatea de dializă pentru efectuarea şedinţelor de hemodializă, câte 4 ore fiecare. Când plecaţi din localitate, trebuie să contactaţi din timp şi să vă programaţi la o unitate de dializă de pe parcursul itinerariului dvs., care să vă ofere tratamentul prin hemodializă în zilele programate pentru tratament; întreruperea, chiar şi temporară a hemodializei, vă poate afecta grav starea de sănătate!
    b) La fiecare şedinţă de dializă fistula dvs. va fi puncţionată cu două ace, ceea ce poate produce un uşor disconfort pasager, strict legat de momentul puncţiei;
    c) Având în vedere că aveţi o fistulă vasculară care este permanent traversată de un flux mare de sânge, segmentul anatomic (braţ sau antebraţ) unde aveţi efectuată fistula necesită protejarea de şocuri mecanice (lovituri, tăieturi etc.) care pot să traumatizeze fistula. Dacă aveţi cateter venos central, acesta trebuie observat zilnic, îngrijit şi protejat cu mare atenţie, deoarece se poate coagula sau infecta, existând riscul de a dezvolta tromboze, infecţii generalizate şi chiar deces.



    DIALIZA PERITONEALĂ
    Constă în introducerea în abdomen a unei soluţii sterile de săruri şi glucoză, printr-un cateter introdus în peretele abdominal printr-o intervenţie chirurgicală, sub anestezie locală sau generală. După iniţierea dializei în spital şi învăţarea tehnicii, care este simplă, sunteţi externat şi vă veţi continua tratamentul la domiciliu, singur sau cu ajutor. Tratamentul constă în eliminarea din cavitatea abdominală prin cateter a soluţiei care conţine toxinele uremice şi înlocuirea acesteia cu una proaspătă. Zilnic se fac minimum 4 schimburi de soluţii, durata efectuării unui schimb fiind de 30 de minute. Pungile cu soluţia de dializă şi alte consumabile vă sunt livrate la domiciliu, gratuit, lunar, de către unitatea de dializă pentru care aţi optat.
    Tehnica manuală descrisă mai sus poate fi înlocuită în unele situaţii cu dializa peritoneală automată. Seara, la culcare, vă conectaţi cateterul la un aparat pe care îl primiţi în custodie, gratuit. Aparatul face automat schimburile cu soluţiile de dializă, în cursul nopţii, în timp ce dormiţi. Dimineaţa vă deconectaţi de la aparat şi sunteţi liber în timpul zilei pentru orice activităţi plănuiţi.
    Orificiul de ieşire al cateterului peritoneal trebuie observat zilnic, îngrijit şi pansat cu mare atenţie, deoarece se poate infecta, existând riscul de a dezvolta peritonită. De asemenea, cateterul trebuie protejat de lovire sau de tăiere. Echipa de la dializă vă va învăţa cum să faceţi schimburile şi cum să pansaţi acasă cateterul. Materialele necesare vă vor fi livrate gratuit la domiciliu, de unitatea de dializă pentru care aţi optat.
    Aveţi obligaţia să mergeţi o dată pe lună în cabinetul de dializă peritoneală al unităţii pentru care aţi optat, pentru o consultaţie medicală, analize de laborator şi ajustarea tratamentului, precum şi pentru validarea serviciilor cu cardul de asigurare.
    Ca şi în cazul hemodializei, vi se vor asigura în regim gratuit: medicamentele specifice complicaţiilor bolii cronice de rinichi, investigaţiile de laborator, consultaţiile medicale nefrologice, asistenţa psihologică şi de nutriţie.
    Avantaje
    a) Este o metodă de tratament care poate fi aplicată de către pacient, la domiciliu, şi nu necesită deplasare la unitatea de dializă pentru care s-a optat, de 3 ori pe săptămână ca în cazul hemodializei;
    a) În cazul unei deplasări din localitate, este suficient ca pacientul deţină pungile cu soluţie de dializă;
    b) Efectuarea schimburilor de dializă este nedureroasă şi nu este asociată cu vreun disconfort;
    c) Metoda nu presupune efectuarea unei fistule şi nici vreo puncţie a vaselor de sânge.

    Dezavantaje
    a) Necesită timp şi un spaţiu adecvat pentru efectuarea zilnică a schimburilor de soluţie de dializă, de minimum 4 ori pe zi;
    b) În fiecare zi, pacientul trebuie să monitorizeze greutatea corporală, greutatea pungilor cu lichid de dializă evacuat, precum şi diureza;
    c) Starea de sănătate este dependentă de corectitudinea cu care se fac schimburile de soluţie de dializă;
    d) Există în permanenţă un cateter peritoneal care iese prin peretele abdominal şi care trebuie protejat de loviri, tăieturi sau alte şocuri mecanice.

    Marea majoritate a pacienţilor au, din punct de vedere medical, indicaţii egale pentru cele două metode. Fiecare pacient este informat că fiecare dintre aceste metode are unele avantaje, dar şi dezavantaje faţă de cealaltă metodă. În cursul evoluţiei bolii şi a tratamentului prin dializă, metoda de dializă poate fi schimbată în funcţie de situaţia de moment:
    - de la hemodializă sau de la dializă peritoneală la transplant renal.
    – de la hemodializă la dializă peritoneală.
    – de la dializă peritoneală la hemodializă.
    – de la transplant renal nefuncţional la hemodializă sau dializă peritoneală.

    În ambele metode, pentru recuperarea optimă socio-profesională este necesară respectarea dietei, de obicei cu reducerea cantităţii de sare, respectarea tratamentului medicamentos prescris, etc.
    Alegerea metodei de dializă – hemodializă sau dializă peritoneală – este opţiunea dumneavoastră., după ce aţi luat cunoştinţă de informarea prezentă şi de recomandările echipei medicale.
    Menţinerea condiţiilor optime de tratament în unitatea de dializă impune respectarea întocmai de către pacientul tratat a Regulamentului de ordine interioară al unităţii.
    Datele dumneavoastră medicale vor fi comunicate periodic organismelor Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu respectarea confidenţialităţii şi vor fi utilizate pentru evaluarea activităţii unităţii de dializă, conform reglementărilor legale.
    Informaţii suplimentare puteţi obţine de la echipa medicală care vă îngrijeşte şi de la pacienţii trataţi de mai mult timp prin hemodializă sau dializă peritoneală.
    În vecinătatea domiciliului dumneavoastră se află următoarele centre de dializă pe o raza de 100 de km

    1) ..............................

    2) ..............................

    3) ..............................


    CONSIMŢĂMÂNT
    Am fost informat despre avantajele şi dezavantajele tratamentului prin hemodializă şi dializa peritoneală, înţeleg necesitatea şi riscurile tratamentului şi sunt de acord să fiu tratat prin:
    ..............................

    Sunt de acord cu utilizarea datelor mele pentru rapoarte medicale, cu păstrarea confidenţialităţii.
    Aleg să fiu tratat în unitatea de dializă ..............................
    Voi respecta întocmai recomandările medicale, programul dializelor, obligaţiile bolnavului dializat înscrise în reglementările în vigoare.
    Acest consimţământ poate fi retras de către pacient, conform legislaţiei în vigoare.
    Data .........
    ..............................
    Semnătura pacientului*2
    *2 În cazul în care pacientul nu poate semna, trebuie luată semnătura de la aparţinători.
    ..............................
    Semnătura medicului

    CONSIMŢĂMÂNT DE MONTARE DE CATETER PENTRU HEMODIALIZĂ*8
    Numele (pacientului): ................
    Prenumele (pacientului): .................
    Data naşterii (a pacientului): ...............
    F.O.: .................
    Cateterism venos central
    • venă jugulară internă dreaptă/stângă [ ] venă subclavie dreaptă [ ] venă femurală dreaptă/stângă

    Informaţii despre procedură:
    Cateterismul venos central reprezintă modalitatea de abord vascular în urgenţă: injurie renală acută şi boală cronică de rinichi acutizată. Tehnica constă în inserţia unui cateter într-un vas central (vena jugulară, vena subclavie, vena femurală) cu anestezie locală la locul de puncţie.
    În timpul procedurii de inserţie a cateterului pot să apară o serie de simptome (durere cu diverse localizări, senzaţie de sufocare) care trebuie semnalate. De asemenea, atât în timpul procedurii, cât şi/sau ulterior pot să apară complicaţii la un procent redus din pacienţi. Acestea sunt reprezentate de:
    • sângerare la locul de inserţie;
    • puncţionarea accidentală a arterelor învecinate (carotidă, femurală, subclavie) cu formarea de hematoame, pneumotorax, hemotorax, tromboze venoase;
    • infecţii
    • complicaţii ale cateterului, precum infectarea cateterului, nefuncţionarea cateterului etc.
    • deces

    Înainte de procedură, pacientul va fi evaluat şi informat asupra necesităţii procedurii şi asupra riscului. Se recomandă oprirea administrării medicaţiei anticoagulante sau antiagregante plachetare cu cel puţin 24-72 de ore înainte de montarea cateterului. După terminarea procedurii, pacientul va fi sub observaţie medicală timp de 18-24 ore.

    Consimţământ
    Am luat la cunoştinţă şi am fost informat despre procedură şi sunt de acord cu efectuarea acesteia în cadrul Spitalului ...............
    Data: ..............
    Semnătura pacientului /aparţinătorului
    Medic specialist,


    CONSIMŢĂMÂNT DE MONTARE DE CATETER PENTRU DIALIZĂ PERITONEALĂ*
    *Se ataşează la foaia de observaţie a pacientului
    Numele (pacientului): .............
    Prenumele (pacientului): ............
    Data naşterii (a pacientului): .............
    F.O.: ............
    Inserare cateter peritoneal
    Tip cateter ................... localizare ..................
    Tehnica chirurgicală ..................
    Anestezie..................
    Medic chirurg (nume în clar, semnătură şi parafă) ..................
    Medic anestezist(nume în clar, semnătură şi parafă) ..................

    Informaţii despre procedură
    Inserarea cateterului peritoneal reprezintă modalitatea de acces pentru efectuarea dializei peritoneale. Tehnica constă în inserţia unui cateter în cavitatea peritoneală cu anestezie locală sau generală.
    În timpul procedurii de inserţie a cateterului pot să apară o serie de simptome (durere de intensitate diferită şi cu diverse localizări, senzaţie de sufocare) care trebuie semnalate.
    De asemenea, atât în timpul procedurii, cât şi/sau ulterior pot să apară complicaţii la un procent redus din pacienţi. Acestea sunt reprezentate de:
    • sângerare la locul de inserţie;
    • puncţionarea accidentală a viscerelor învecinate;
    • infecţii;
    • complicaţii ale cateterului, precum infectarea cateterului, nefuncţionarea cateterului etc.
    • deces

    Înainte de procedură, pacientul va fi evaluat şi informat asupra necesităţii procedurii şi asupra riscului. Se va recomanda oprirea administrării medicaţiei anticoagulante, antiagregante plachetare cu cel puţin 24-72 de ore înainte de montarea cateterului. După terminarea procedurii, pacientul va fi sub observaţie medicală timp de 18-24 ore.

    Consimţământ
    Am luat la cunoştinţă şi am fost informat despre procedură şi sunt de acord cu efectuarea acesteia în cadrul Spitalului ..................
    Data: ..........
    Semnătura pacientului /aparţinătorului
    Medic specialist,


    ANEXA 9

    Program de educaţie pentru pacienţi la iniţierea
    tratamentului de substituţie a funcţiei renale

    Hemodializă
    1) Boala cronică de rinichi în stadiu avansat (Insuficienţa renală cronică) (noţiuni sumare)
    2) Terapia de substituţie a funcţiei renale: HD, DP, TR. Avantaje, dezavantaje.
    3) Ce este hemodializa?
    4) Noţiuni sumare despre procesul de dializă şi ultrafiltrare, dializor, monitorul de hemodializă.
    5) Calea de abord vascular.
    6) Cateterul venos central. Îngrijire. Semne de infecţie. Semne de tromboză. Sângerare. Atitudinea în caz de complicaţii.
    7) Fistula arterio-venoasă. Îngrijire. Semne de infecţie. Semne de tromboză. Sângerare. Atitudinea în caz de complicaţii.
    8) Programul de hemodializă.
    9) Importanţa respectării programării şi a duratei integrale a şedinţei. Utilitatea investigaţiilor de laborator periodice.
    10) Dieta bolnavului hemodializat (proteine, sare, potasiu, fosfaţi, lichide). Exemple de meniuri.
    11) Tratament medicamentos. Importanţa aderenţei la medicaţia propusă.

    Dializa peritoneală
    1) Boala cronică de rinichi în stadiu avansat (Insuficienţa renală cronică) (noţiuni sumare)
    2) Terapia de substituţie a funcţiei renale: HD, DP, TR. Avantaje, dezavantaje.
    3) Dotări şi condiţii necesare la domiciliul bolnavului DP. Condiţiile din camera de efectuare a schimburilor:
    a. condiţii pentru spălarea mâinilor;
    b. modalităţi de îndepărtare a pungilor cu lichid drenat;
    c. spaţii adecvate pentru depozitarea materialelor de dializă. Condiţii pentru dializa peritoneală automată, dacă este cazul.

    4) Ce este dializa peritoneală?
    5) Noţiuni sumare despre difuziune şi ultrafiltrare, peritoneu, cateterul peritoneal, soluţiile de dializă peritoneală.
    6) Cateterul peritoneal. Setul de transfer
    7) Rolul cateterului, al adaptorului, setului de transfer şi capacului. Poziţionarea corectă, fixarea cateterului.
    8) Evitarea manipulării.
    9) Tehnica efectuării corecte a pansamentului. Alegerea vestimentaţiei adecvate.
    10) Curăţarea şi dezinfecţia tegumentului din jurul cateterului.
    11) Soluţiile de dializă peritoneală.
    12) Se vor prezenta pungile cu toate variantele de soluţii. Structura pungii. Modul de livrare în cutii. Datele înscrise pe pungă.
    13) Compoziţie. Rolul mineralelor şi al glucozei. Sterilitatea soluţiei. Verificarea integrităţii pungii.
    14) Modalităţi corecte şi incorecte de încălzire a soluţiei.
    15) Tehnica schimbului DPCA. Demonstraţii efectuate de asistentă. Executare sub observaţia asistentului.
    16) Dializa peritoneală automată. Structura şi funcţionarea aparatului.
    17) Montarea casetei şi conexiunile cu pungile cu soluţii de dializă. Panoul de comandă: ecranul şi butoanele.
    18) Amplasarea aparatului în timpul dializei. Interpretarea şi modul de soluţionare a alarmelor. Modul de colectare şi îndepărtare a lichidului drenat.
    19) Completarea fişei de monitorizare ambulatorie.
    20) Utilitatea evaluării clinice şi a investigaţiilor de laborator periodice.
    21) Cateterul peritoneal infectat:
    a. Prevenirea infecţiei;
    b. Semnele infecţiei.

    22) Peritonita.
    23) Ce este peritonita? Cum ajung germenii în cavitatea peritoneală? Cum prevenim peritonita?
    24) Cum se manifestă peritonita? Cum procedăm? De ce trebuie evitată peritonita?
    25) Ultrafiltrarea insuficientă.
    26) Cum menţinem corect echilibrul apei? Controlul echilibrului hidric.
    27) Cum procedăm dacă organismul este încărcat cu apă?
    28) Dieta pacientului dializat peritoneal (proteine, sare, potasiu, fosfaţi, lichide) Exemple de meniuri.
    29) Tratamentul medicamentos.
    30) Modalitatea de obţinere a materialelor pentru dializa peritoneală.

    ANEXA 10

     la Regulament
    1. Formular de adeziune a pacientului dializat
    Subsemnatul (a), ............., bolnav(ă) al (a) Centrului de Dializă , tratat(ă) prin:
    - hemodializă convenţională;
    – hemodiafiltrare intermitentă on-line*);
    – dializă peritoneală continuă;
    – dializă peritoneală automată*),

    *) În această situaţie adeziunea va fi însoţită de referatul medical elaborat de medicul şef al centrului de dializă, din care să rezulte că sunt întrunite criteriile medicale aprobate prin ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate, cu menţionarea expresă a acestor criterii de includere. Referatul medical poate fi întocmit pentru maximum 15% din totalul bolnavilor trataţi în centru pe tipuri de dializă (hemodializă şi dializă peritoneală) şi incluşi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu încadrarea în numărul total de bolnavi cu dializă aprobat.
    posesor (posesoare) al (a) C.I. seria ....... nr. ........, eliberată de la data de ......., CNP ........, domiciliat(ă) în , dializat(ă) cronic din data de ......., solicit efectuarea şedinţelor de dializă în Centrul de Dializă ........, începând cu data de .......
    Data
    ...................
    Semnătura pacientului
    ...................
    Centrul de dializă de la care pleacă pacientul:...................
    Am luat cunoştinţă ...................
    Data ................
    Semnătura medicului şef ...................
    Centrul de dializă la care pacientul solicită continuarea tratamentului:
    De acord, începând cu data de ............

    Data ...........
    Semnătura medicului şef ...........

    2. Scrisoare medicală de transfer pentru pacientul dializat cronic
    Unitatea de dializă .................
    Spitalul .............
    Localitatea .............
    Pacientul (nume, prenume):
    .............
    CNP .............., domiciliat în .............
    Este în evidenţa unităţii noastre de dializă din data de .............
    Data includerii în program de substituţie a funcţiei renale .............
    DIAGNOSTIC
    .........................
    ........................
    ........................


    Date referitoare la tratamentul prin dializă
    HEMODIALIZĂ

┌─────────┬───────┬───────┬────────┬────────┬───────┬─────────────┐
│Şedinţe │Ore/ │Zilele │Tip │Abord │Debit │Ultrafiltrare│
│pe │şedinţe│de │dializor│vascular│sanguin│medie pe │
│săptămână│ │dializă│ │ │ │şedinţă │
├─────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼───────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴───────┴───────┴────────┴────────┴───────┴─────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Dializant │
├─────┬──┬──┬───┬───┬──┬───────┬───────┤
│Debit│Na│K^│Ca^│Mg^│Cl│Bicarb.│Glucoză│
│ │^+│+ │2+ │2+ │^-│ │ │
├─────┼──┼──┼───┼───┼──┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴──┴──┴───┴───┴──┴───────┴───────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Heparinare │
├─────────────────────────┬────────────┤
│Preparat │Doză │
├─────────────────────────┼────────────┤
│ │ │
└─────────────────────────┴────────────┘

    Particularităţi în timpul şedinţei de dializă
    ..............................
    ..............................
    ..............................


    DIALIZA PERITONEALĂ

┌───────┬─────────┬───────┬─────────────┐
│Sistem │Orar │Tip │Ultrafiltrare│
│de │schimburi│soluţie│netă │
│dializă│ │ │ │
├───────┼─────────┼───────┼─────────────┤
│ │ │ │ │
└───────┴─────────┴───────┴─────────────┘



    Date referitoare la starea bolnavului
    TA …….. Greutate „uscată” …….
    Date de laborator la data: zz/ll/aaaa

┌───────────┬┬────────────┬┬──────────┬┐
│Hb ││PTH ││Ac ││
│ ││ ││anti-HBs ││
├───────────┼┼────────────┼┼──────────┼┤
│Bicarbonat ││Albumină ││Ag HBs ││
│seric ││serică ││ ││
├───────────┼┼────────────┼┼──────────┼┤
│Na ││Uree serică ││Ac ││
│ ││ ││anti-VHC ││
├───────────┼┼────────────┼┼──────────┼┤
│K ││Creatinină ││Ac ││
│ ││serică ││anti-HIV ││
├───────────┼┼────────────┼┼──────────┼┤
│Ca ││Kt/V ││Grup ││
│ ││ ││sanguin Rh││
├───────────┼┼────────────┼┼──────────┼┤
│PO_4 ││ ││ ││
└───────────┴┴────────────┴┴──────────┴┘


    Stări comorbide importante
    ..........................
    ..........................
    ..........................

    Tratament în curs
    ..........................
    ..........................
    ..........................

    RECOMANDĂRI
    ..........................
    ..........................
    ..........................
    ..........................
    ..........................

    Medic şef unitate ..........................
    Medic curant ........ Data ........


    ANEXA 11

    la Regulament
    Încadrarea minimă cu personal a unităţilor de dializă*1,*2,*3
    1. Hemodializă
    1. Medic nefrolog 1 post,*4,*5
    2. Asistenţi medicali
    1 post/5 pacienţi constanţi pe tură personal
    1 post/4 pacienţi în spitalele publice

    3. Asistent dietetician/nutriţionist (*) 1 post
    4. Infirmiere 1 post/12 pacienţi trataţi pe tură personal
    5. Îngrijitoare (*) 1 post/300 mp pe tură personal*6
    6. Secretar /registrator/recepţioner 1 post
    7. Psiholog (*) 1 post
    8. Tehnician sau inginer (*) 1 post
    9. Personal tehnic care asigură prepararea soluţiei de dializă (*) 1 post
    10. Personalul tehnic care asigură mentenanţa aparaturii medicale şi a staţiei de apă (*) 1 post
    11. Medic specialist ATI sau Chirurgie vasculară (facultativ) (*) 1/2 post

    2. Dializă peritoneală (*)
    1. Medic nefrolog - 1 post la 10 pacienţi dializaţi peritoneal
    2. Asistenti medicali - 1 post la 10 pacienţi dializaţi peritoneal

    (*) În compartimentele de dializă peritoneală pediatrie, normarea va avea în vedere asigurarea permanenţei.
    *Minim 1 medic şi 1 asistent, iar dacă sunt peste 20 pacienţi, schema de personal se poate suplimenta.
    *1 Încadrarea minimă poate fi suplimentată în funcţie de numărul de pacienţi şi de ture pacienţi, în baza referatului justificativ al medicului şef al unităţii, avizat în spitale de medicul şef al secţiei de nefrologi, adresat managerului spitalului sau al unităţii de dializă
    *2 Poziţiile marcate cu (*) pot fi acoperite cu servicii contractate cu furnizori autorizaţi
    *3 Încadrarea poate fi cu 50% mai mare în unităţile de dializă pediatrice
    *4 Este obligatorie asigurarea vizitelor şi supravegherii tuturor pacienţilor din fiecare tură. De aceea:
    -este obligatorie angajarea cel puţin a unui medic specialist nefrolog cu normă întreagă într-o unitate sau asigurarea unei norme întregi;
    -celelalte posturi pot fi ocupate, în funcţie de necesităţi, până la asigurarea acoperirii tuturor turelor de pacienţi cu:
    o medici nefrologi de gardă, acolo unde existǎ linie de gardă de nefrologie (un medic poate supraveghea 1 tură de bolnavi;
    o medici nefrologi, prin contracte cu timp parţial de muncă;
    o medici rezidenţi din specialitatea nefrologie, în unităţi publice sau private, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, respectiv:
    • medici rezidenţi in ultimii 2 ani de pregătire, prin contracte cu timp parţial de muncă, după terminarea programului de pregătire în specialitate. Medicii rezidenţi pot supraveghea şedinţele de dializă şi nu pot modifica prescripţia decât cu aprobarea medicului specialist nefrolog.


    *5 În zonele cu deficit de medici nefrologi – declarat de Casa de asigurări de sănătate judeţeană sau a municipiului Bucureşti – şi/sau când unităţile fac dovada organizării semestriale de concurs pentru ocuparea posturilor, unităţile ambulatorii pot funcţiona cu:
    o un singur medic nefrolog, dacă supravegherea şedinţelor de hemodializă poate fi asigurată prin telemedicină şi toţi pacienţii sunt examinaţi direct de medic, cel puţin de 1-2 ori pe săptămână;
    o în mod excepţional, pot fi angajaţi temporar (maxim 12 luni) medici din alte specialităţi înrudite (Medicină internă, ATI sau Medicină de Urgenţă) pentru supravegherea pacienţilor în cursul şedinţelor de dializă şi pentru acordarea primul ajutor în cazul apariţiei urgenţelor, dar nu vor putea modifica parametrii şedinţei de dializă decât cu avizul medicului specialist nefrolog, prin telemedicină/consultaţie online.

    *6 Spaţiile aflate în circuitul de tratament (vestiare pacienţi, holuri, săli de dializă, săli de recoltare, grupuri sanitare pentru pacienţi).
    *7 Numai în centrele care prepară local soluţia concentrată pentru dializă şi în cele care au distribuţie centrală a soluţiei de dializă.

    ANEXA 12

    la Regulament
    Relaţiile ierarhice şi principalele atribuţii ale personalului
    medico-sanitar şi auxiliar din unităţile de dializă cronică
    A. Medicul şef al unităţii de dializă
    1) Activitatea medicală este condusă în centrele de dializă de un medic şef
    2) Medicii şefi trebuie să fie medici primari nefrologi, cu vechime de cel puţin 5 ani în specialitate şi, în cazul celor care lucrează în sectorul public, să fi absolvit un curs de management în sănătate, conform prevederilor legale în vigoare.
    3) Sunt numiţi:
    a. în unităţile de dializă publice, de manager, conform legii;
    b. în unităţile de dializă private, prin proceduri interne.

    4) Medicii şefi din unităţile de dializă publice pot avea indemnizaţie de conducere potrivit legii.
    5) Medicii şefi nu pot conduce în acelaşi timp unităţi de dializă publice şi private.
    A.1. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat
    a. în spitale publice şi private:
    i. administrativ - managerului spitalului;
    ii. profesional – directorului medical
    iii. administrativ şi profesional - şefului secţiei de nefrologie din cadrul unităţii în care funcţionează

    b. în unităţile din ambulator:
    i. administrativ – managementului, în unităţile private şi managerului în unităţile ambulatorii publice;
    ii. profesional - directorului medical.


    2) Are în subordine tot personalul centrului/staţiei.
    3) Are relaţii de colaborare cu ceilalţi medici/medici şefi ai unităţilor de dializă şi cu şefii celorlalte secţii din spitale.

    A.2. Atribuţii
    1) Organizează, controlează şi răspunde de întreaga activitate a unităţii de dializă. Organizează, controlează şi răspunde de activitatea tuturor medicilor şi a întregului personal din unitatea de dializă.
    2) Stabileşte graficul de lucru al medicilor. În unităţile de dializă publice, include în grafic un medic care va asigura tratamentul de urgenţă, în regim de gardă la domiciliu;
    3) Propune medicului şef al secţiei de Nefrologie, managerului, consiliului de administraţie sau proprietarului, după caz:
    a) planurile de dezvoltare, de aprovizionare şi de dotare ale unităţii de dializă;
    b) programe de monitorizare a şedinţelor de hemodializă prin telemedicină/teleasistenţă;
    c) programe de tratament prin hemodializă la domiciliu.

    4) Urmăreşte încadrarea în cheltuielile aprobate în bugetul unităţii de dializă.
    5) Propune conducerii, contribuie la realizarea şi implementarea protocoalelor de îngrijire, împreună cu ceilalţi medici.
    6) Aprobă şi verifică orarul şedinţelor de dializă şi schemele de monitorizare pentru fiecare pacient.
    7) Verifică schemele de tratament medicamentos al pacienţilor din unitatea de dializă şi este participă la decizia terapeutică când sunt necesare schimbări majore.
    8) Aprobă şi verifică meniurile propuse de asistenta dieteticiană.
    9) Organizează, aprobă şi verifică:
    a. activităţile de educaţie medicală a pacienţilor, la iniţierea tratamentului prin dializă şi ulterior
    b. programele de evaluare şi intervenţie dietetică şi nutriţională
    c. programele de consiliere psihologică a pacienţilor.

    10) Aprobă cererile de transfer al pacienţilor între centre.
    11) Este înştiinţat de medicii din unitate de consulturi de specialitate solicitate şi aprobă (telefonic în de urgenţă) trimiterile pentru internare ale pacienţilor din unitatea de dializă.
    12) Verifică şi aprobă graficele de lucru ale personalului centrului, conform legii.
    13) Evaluează activitatea întregului personal al centrului şi acordă calificativele anuale, conform legii.
    14) Organizează, controlează şi răspunde de raportarea activităţii către Ministerul Sănătăţii, Casele de asigurări de sănătate şi Registrul Renal Român, precum şi de arhiva unităţii;
    15) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi a suportului înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate;
    16) Verifică şi răspunde, conform legii, de:
    a. aplicarea normelor de igienă şi epidemiologie în toată activitatea unităţii;
    b. aplicarea normelor de securitate în muncă şi de pază contra incendiilor.

    17) Verifică programele de revizie şi de autorizare a aparaturii centrului, inclusiv a staţiei de tratare a apei, conform legii;
    18) Organizează, verifică şi răspunde de formarea profesională continuă a personalului centrului;
    19) Are obligaţia formării profesionale continue, conform legii.


    B. Medicul
    B.1. 1) Specializare în Nefrologie.
    2) În unităţile de dializă pediatrice: specializare în Nefrologie şi studii complementare de pediatrie sau specializare în Pediatrie cu a doua specialitate în Nefrologie sau cu atestat de studii complementare în Nefrologie/Nefrologie pediatrică (pentru unitatea cu paturi).
    3) În condiţii excepţionale (vezi art. 18), medici cu specializare Medicină internă, ATI, medicină de urgenţă.

    B.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat medicului şef al unităţii de dializă.
    2) Are în subordine profesională asistenţii medicali şi personalul de îngrijire.
    3) Colaborează cu ceilalţi medici, cu psihologul unităţii de dializă, cu dieteticianul / nutriţionistul şi cu personalul tehnic.

    B.3. Atribuţii
    1) Poartă întreaga responsabilitate medicală a pacientului în timpul şedinţei de dializă;
    2) Urmăreşte evoluţia dializei, indică medicaţia necesară şi stabileşte şi ajustează parametrii dializei.
    3) Validează protocoalele de dializă şi completează documentele medicale de urmărire a pacientului dializat;
    4) NUMAI în unităţile din zone cu deficit de medici nefrologi şi acolo unde sunt organizate programe de tratament prin hemodializă la domiciliul pacientului, urmărirea şedinţei şi modificarea parametrilor dializei pot fi făcute prin consultaţii on-line (telemonitorizare, teleasistenţă), conform legii, în următoarele condiţii:
    a) Acces securizat la dosarul pacientului;
    b) Posibilităţi de monitorizare securizate la distanţă în timp real a parametrilor dializei;
    c) Legături securizate audio-video cu asistenţii medicali;
    d) Posibilitatea înregistrării consultaţiei;
    e) Pacienţii dializaţi în ambulator trebuie examinaţi direct cel puţin cel puţin o dată pe săptămână, iar cei dializaţi la domiciliu, cel puţin lunar.

    5) Evaluează corectitudinea tehnicii de efectuare a schimbului de către pacienţii dializaţi peritoneal, eficienţa metodei şi ajustează corespunzător indicaţiile de dializă, conform datelor clinice şi paraclinice;
    6) Stabileşte schemele terapeutice ale pacienţilor dializaţi peritoneal în situaţii particulare (peritonită, insuficienţă de ultrafiltrare);
    7) Efectuează şi înregistrează examenele de bilanţ lunar, prescrie, urmăreşte şi înregistrează investigaţiile paraclinice de monitorizare a pacienţilor dializaţi;
    8) Prescrie, urmăreşte şi conduce tratamentul medicamentos specific al pacientului între şedinţele de tratament prin dializă;
    9) Recomandă internarea şi consultaţii de specialitate şi întocmeşte bilete de internare şi de trimitere pacienţilor aflaţi în evidenţa unităţii, pentru complicaţii legate de boala cronică de rinichi şi îngrijirea prin dializa
    10) Prescrie şi eliberează reţete în regim compensat, în limita specialităţii, cu excepţia medicamentelor aflate în sarcina furnizorilor de servicii de dializă, conform ANEXEI 5 la prezentul Regulament.
    11) Prescrie şi eliberează investigaţii de laborator, în limita specialităţii, cu excepţia celor aflate în sarcina furnizorilor de servicii de dializă cronică, conform ANEXEI 6 la prezentul Regulament.
    12) Poate acorda consultaţii în cabinetul de nefrologie organizat în unitatea de dializă sau din spitale;
    13) Contribuie la educaţia pacienţilor:
    a) explică pacienţilor specificul bolii şi opţiunile de tratament
    b) explică pacienţilor importanţa respectării dietei şi a tratamentului prescris, în vederea asigurării aderenţei la programul terapeutic

    14) Colaborează cu psihologul;
    15) Prescrie dieta pacienţilor dializaţi şi urmăreşte realizarea ei de către asistenta dieteticiană;
    16) Controlează trusele de medicamente de urgenţă;
    17) Colaborează cu personalul tehnic pentru asigurarea bunei funcţionări a aparaturii centrului;
    18) Participă efectiv la instruirea şi pregătirea profesională continuă a personalului cu care lucrează;
    19) Verifică şi participă la aplicarea normelor de igienă în unitatea de dializă;
    20) Propune medicului şef şi contribuie la realizarea şi implementarea protocoalelor de îngrijire;
    21) Propune medicului şef planuri de dezvoltare, de aprovizionare şi de dotare ale centrului;
    22) Contribuie la încadrarea în cheltuielile prevăzute şi aprobate în bugetul centrului de dializă;
    23) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi a suportului înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate;
    24) Are obligaţia formării profesionale continue, conform legii.
    B.3.1 Medicii rezidenţi în nefrologie şi cei cu alte specializări au următoarele atribuţii:
    1) Supravegherea pacienţilor în timpul şedinţelor de dializă;
    2) Asigurarea asistenţei de urgenţă;
    3) Informarea medicul nefrolog despre incidentele din cursul şedinţelor de dializă şi de a solicita indicaţii pentru adaptarea parametrilor dializei şi a tratamentului medicamentos.



    C. Psihologul
    C.1. Calificare. Psihologie clinică
    C.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat medicului şef.
    2) Are relaţii de colaborare cu întreg personalul al unităţii de dializă.

    C.3. Atribuţii
    1) Evaluează din punct de vedere psiho-social pacienţii ce urmează a fi dializaţi şi, la nevoie, realizează psiho-diagnoză conform căreia va aplica modalitatea specifică de consiliere.
    2) Întocmeşte şi actualizează prin examene periodice fişa psihologică a fiecărui pacient dializat.
    3) Asigură asistenţa psihologică a pacienţilor dializaţi şi realizează consiliere psihologică.
    4) Urmăreşte relaţiile stabilite între personalul unităţii de dializă şi pacienţi, intervenind la nevoie.
    5) Ajută la reinserţia familială şi socială a pacienţilor.
    6) Contribuie la programele de educaţie sanitară a pacienţilor.
    7) Participă la şedinţele de analiză a activităţii unităţii de dializă.
    8) Participă la programele de formare profesională continuă, conform legii.


    D. Asistentul şef
    Este numit dintre asistenţii medicali, cu experienţă profesională, aptitudini organizatorice şi vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.
    D.1. Calificare. Pregătire de bază Generală sau Pediatrie şi specializare atestat de pregătire de specialitate în precum şi Nefrologie, Hemodializă şi Dializă Peritoneală eliberat de instituţii abilitate, cu Autorizaţie de liberă practică valabilă. Este numit în unităţile publice prin concurs, conform reglementărilor în vigoare, şi prin proceduri interne în unităţile private
    D.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat ierarhic medicului şef şi profesional medicilor.
    2) Are în subordine asistenţi medicali şi personalul de îngrijire.
    3) Colaborează cu registratorii medicali şi cu personalul tehnic.

    D.3. Atribuţii
    1) Stabileşte graficul de activităţi în ture al personalului şi programul concediilor şi le supune spre aprobare medicului şef. În unităţile de dializă din spitale, include în grafic, 1-2 asistenţi care vor asigura tratamentul urgenţelor în zilele libere, în regim de gardă la domiciliu
    2) Are în gestiune şi răspunde de inventarul medical al unităţii de dializă.
    3) Răspunde de folosirea şi întreţinerea corectă a întregii dotări non-medicale din unitatea de dializă şi de inventarierea acesteia, atunci când nu există altă persoană nominalizată cu această sarcină.
    4) Programează săptămânal bolnavii pentru tratament prin dializă cu aprobarea medicului şef.
    5) Coordonează şi răspunde de programarea transportului pacienţilor dializaţi de la domiciliu la unitatea de dializă şi retur, cu aprobarea medicului şef.
    6) Răspunde de aprovizionarea cu medicamente, materiale consumabile a unităţii de dializă; controlează trusa cu medicamente de urgenţă şi asigură menţinerea stocurilor la zi.
    7) Coordonează programele de telemedicină în domeniul său de competenţă;
    8) Urmăreşte şi răspunde de aprovizionarea pacienţilor trataţi prin dializă peritoneală continuă ambulatorie cu materialele necesare tratamentului acolo unde nu există asistentă special desemnată.
    9) Comandă porţiile de hrană conform meniurilor propuse de dietetician / nutriţionist şi aprobate de medicul şef pentru pacienţii dializaţi şi le supraveghează depozitarea şi distribuţia.
    10) Urmăreşte încadrarea în cheltuielile prevăzute şi aprobate în bugetul unităţii de dializă.
    11) Răspunde de respectarea normelor de igienă şi epidemiologie în unitatea de dializă, conform legii.
    12) Coordonează şi răspunde de colectarea corectă a deşeurilor şi se asigură de depozitarea acestora în vederea distrugerii, conform legii.
    13) Participă la implementarea şi asigurarea respectării normelor de protecţie a muncii, conform legislaţiei în vigoare.
    14) Participă la implementarea şi asigurarea respectării normelor de protecţie împotriva incendiilor, conform legii.
    15) Verifică evidenţa pacienţilor dializaţi. În unităţile de dializă unde nu există registrator, ţine şi răspunde de corectitudinea evidenţei pacienţilor.
    16) Răspunde de disciplina şi de competenţa profesională a asistenţilor medicali şi a personalului de îngrijire.
    17) Contribuie şi supraveghează la educaţia medicală a pacienţilor dializaţi.
    18) Participă la programele de formare profesională continuă, conform legii.
    19) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi a suportului înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate.


    E. Asistentul şef de tură
    În unităţile de dializă care îşi desfăşoară activitatea în mai multe ture, vor fi desemnaţi asistenţi şefi de tură de către medicul şef; aceştia preiau atribuţiile asistentului şef în absenţa acestuia.
    E.1. Calificare. Conform D1, dar cu o vechime de cel puţin 3 ani.
    E2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat medicului şef şi asistentului şef, dar şi medicilor din unitate.
    2) Are în subordine asistenţii medicali şi personalul de îngrijire
    3) Colaborează cu registratorii medicali şi cu personalul tehnic.

    E3. Atribuţii.
    1) Are atribuţiile asistentului şef în tura de care răspunde.
    2) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi a suportului înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate.


    F. Asistentul medical din unităţile de dializă
    F.1. Calificare. Conform D1, dar fără criteriul vechime în activitate.
    F.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat ierarhic asistentului şef (asistentului şef de tură) şi profesional medicilor.
    2) Are relaţii de colaborare cu ceilalţi asistenţi medicali şi cu personalul tehnic.
    3) Are în subordine profesională personalul de îngrijire.

    F.3. Atribuţii
    1) Lucrează în ture, conform graficului stabilit de asistenta şefă şi aprobat de medicul şef.
    2) Îşi desfăşoară activitatea în mod responsabil, conform normelor profesionale.
    3) Verifică starea tehnică a aparatului de dializă înaintea fiecărei dialize şi solicită asistenţă tehnică în caz de defecţiuni.
    4) Asigură toate materialele necesare posturilor de hemodializă de care răspunde.
    5) Asigură şi răspunde de starea de igienă a salonului de dializă.
    6) Răspunde de respectarea normelor de igienă referitoare la soluţia de dializă.
    7) Evaluează sumar starea clinică, cântăreşte, termometrizează, măsoară presiunea arterială, starea de igienă şi ţinuta pacientului înainte de începerea dializei. Verifică starea căii de abord vascular înaintea fiecărei dialize. Dacă constată modificări ale acestor parametri le semnalează asistentului şef (de tură), împreună cu care poate decide amânarea iniţierii şedinţei de dializă până la consultul medical.
    8) Respectă regulile de asepsie şi antisepsie la conectarea sau deconectarea pacientului de la aparatul de dializă şi pe toată durata şedinţei de dializă.
    9) Răspunde de buna desfăşurare a şedinţelor de dializă, urmărind parametrii dializei specificaţi de medic în protocolul de dializă.
    10) Asigură anticoagularea corectă şi adecvată a circuitului extracorporal şi efectuează tratamentele medicamentoase în cursul dializei, conform prescripţiei medicale.
    11) Notează la interval de 1 oră şi ori de câte ori este nevoie presiunea arterială şi pulsul pacientului.
    12) Informează de urgenţă medicul de orice modificare a stării generale a pacientului dializat.
    13) Intervine la orice accident sau incident de dializă, solicitând, la nevoie, ajutorul altui asistent.
    14) Recoltează şi răspunde de trimiterea la laborator în timp util a produselor biologice indicate de medic, aduce în timp util rezultatele analizelor de laborator şi le notează în Protocolul de dializă.
    15) Completează Protocolul de hemodializă.
    16) Nu părăseşte sala de dializă fără a lăsa înlocuitor.
    17) Predă turei următoare protocolul pacientului, comunicând în detaliu mersul dializei şi menţionează în scris pe protocol ce trebuie efectuat în continuare.
    18) Convorbirile, relaţiile cu pacienţii trebuie să aibă ca scop încurajarea şi echilibrarea psihică a acestora.
    19) Nu discută în contradictoriu cu pacientul şi nu părăseşte sala de dializă, indiferent de reacţia psiho- emoţională a pacientului.
    20) Contribuie, conform competenţelor sale, la educarea medicală a pacientului.
    21) Asigură dezinfecţia externă şi internă a aparatului de dializă la sfârşitul fiecărei şedinţe de tratament.
    22) Supraveghează şi participă la distribuirea hranei pacienţilor în timpul dializei cu respectarea normelor de igienă.
    23) Participă la vizita medicului.
    24) Participă la toate şedinţele de instructaj medical şi de analiză a activităţii unităţii de dializă.
    25) Poartă echipamentul de lucru şi de protecţie prevăzut în normele de protecţia muncii.
    26) Contribuie la asigurarea protecţiei împotriva incendiilor a unităţii de dializă.
    27) Participă la programele de formare profesională continuă, conform legii.
    28) Participă, după instruire, la programele de telemedicină/teleasistenţă.
    29) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi suportul înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate.


    G. Asistentul medical desemnat îngrijirii pacienţilor dializaţi peritoneal
    G.1. Calificare – ca D1, dar fără condiţii de vechime.
    G.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat ierarhic asistentului şef şi profesional medicilor.
    2) Are relaţii de colaborare cu ceilalţi asistenţi medicali şi cu personalul tehnic.
    3) Are în subordine profesională personalul de îngrijire.

    G.3. Atribuţii
    1) Lucrează în ture, conform graficului stabilit de asistentul şef şi aprobat de medicul şef.
    2) Îşi desfăşoară activitatea în mod responsabil, conform normelor profesionale.
    3) Asigură şi răspunde de starea de igienă a cabinetului de dializă peritoneală*.
    4) Măsoară zilnic presiunea arterială, pulsul, temperatura, diureza, greutatea şi le marchează în foaia de urmărire/observaţie a pacientului spitalizat*.
    5) Respectă cu stricteţe indicaţiile medicului referitoare la prelevarea şi trimiterea produselor pentru examenele de laborator, aducerea rezultatelor în timp util şi înscrierea acestora în foaia de observaţie (protocol).
    6) Administrează tratamentul prescris*.
    7) Instruieşte pacienţii în tehnica dializei peritoneale, inclusiv în completarea formelor de monitorizare la domiciliu.
    8) Verifică periodic corectitudinea efectuării schimbului de către pacient.
    9) Instruieşte pacienţii referitor la atitudinea în caz de incidente, accidente sau complicaţii apărute la domiciliu în timpul tratamentului prin dializă peritoneală.
    10) Execută tratamentul folosind aparatul de dializă peritoneală, conform indicaţiilor medicului, la pacienţii spitalizaţi*.
    11) Execută schimburile la pacienţii spitalizaţi, conform indicaţiilor medicului*.
    12) Ţine legătura cu pacienţii aflaţi la domiciliu şi răspunde de:
    a) programarea lor pentru evaluare.
    b) aprovizionarea lor cu materiale şi medicamente.

    13) Participă la vizita medicului*.
    14) Participă obligatoriu la toate şedinţele de instructaj medical şi de analiza activităţii unităţii de dializă.
    15) Poartă echipamentul de lucru şi de protecţie prevăzut în normele de protecţia muncii.
    16) Contribuie la asigurarea protecţiei împotriva incendiilor.
    17) Participă la programele de formare profesională continuă, conform legii.
    18) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi suportul înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate.
    *Pentru asistenţii medicali din spitale


    H. Asistentul dietetician/nutriţionist
    H.1. Calificare – Nutriţie-dietetică
    H.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonată ierarhic medicului şef/ medicului şef şi profesional medicilor.
    2) Are relaţii de colaborare cu personalul medical, psihologul.

    H.3. Atribuţii
    1) Alcătuieşte meniurile fiecărui pacient dializat pe baza indicaţiilor date de medici, asigurând aportul caloric, hidric, proteic etc., corespunzător.
    2) Instruieşte pe fiecare pacient în realizarea dietei, utilizând tabelele cu conţinutul în principii alimentare şi exemple de meniuri.
    3) Organizează programe de educaţia dietetică şi culinară pentru pacienţi şi aparţinători.
    4) Controlează periodic şi investighează modul în care pacienţii dializaţi respectă regimul dietetic şi informează operativ medicul curant asupra abaterilor constatate.
    5) Evaluează periodic starea de nutriţie a pacienţilor în domeniul său de competenţă.
    6) Răspunde de igiena şi respectarea normelor de epidemiologie în oficiul alimentar.
    7) Răspunde de prelevarea şi păstrarea probelor alimentare, conform reglementărilor în vigoare.
    8) Participă la programe de formare profesională, conform legii.
    9) Participă la şedinţele de analiză a activităţii unităţii de dializă.
    10) Are obligaţia de a proteja toate informaţiile pe care le dobândeşte şi le foloseşte în timpul serviciului şi suportul înregistrării acestora împotriva pierderii, degradării şi folosirii de către persoane neautorizate.


    I. Personalul care prepară soluţia concentrata pentru hemodializă/staţia centrală de distribuţie a soluţiei de dializă*
    (*) Această categorie de personal este necesară numai în unităţile care prepară local soluţia concentrată pentru hemodializă şi în cele care au distribuţie centralizată a soluţie pentru hemodializă.
    I.1. Asistent de farmacie sau tehnician/operator/chimist cu formare profesională ca operator/laborant chimist sau tehnician pregătit de producător pentru tipul de aparate specifice activităţii din folosinţa unităţii de dializă precum şi cunoştinţe în operarea aparaturii din dotarea unităţii: aceeaşi persoană poate fi desemnată să efectueze determinări fizico-chimice în centrul respectiv. Această calificare nu este necesară în cazul în care conform specificaţiilor producătorului în procesul de preparare a soluţiei concentrate pentru hemodializă se utilizează substanţe active predozate de către producător, iar dispozitivul utilizat la prepararea soluţiei concentrate are control automatizat pentru volumul soluţiei preparate.
    I.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat ierarhic medicului şef şi profesional asistentului şef (de tură).
    2) Are relaţii de colaborare cu asistenţii medicali.

    I.3. Atribuţii
    1) Lucrează conform necesităţilor impuse de programul unităţii de dializă (pregătirea soluţiei concentrate).
    2) Prepară soluţia concentrată, conform normelor de igienă şi tehnologice ale fabricantului şi o distribuie în bidoane – corespunzător tratate şi etichetate – şi o predă asistenţilor medicali sau asigură distribuţia soluţiei concentrate de dializă.
    3) Asigură materialele necesare preparării soluţiei concentrate pentru hemodializă.
    4) Asigură respectarea normelor de igienă la locul de muncă, conform legii.
    5) Asigură respectarea normelor de protecţia muncii, conform legii.
    6) Asigură respectarea normelor de protecţie împotriva incendiilor, conform legii.


    J. Personalul tehnic care asigură mentenanţa aparaturii medicele şi a staţiei de apă (tehnician/inginer)
    Personalul tehnic asigură mentenanţa aparatelor de dializă şi a staţiei de apă,(inclusiv dezinfecţia). Poate asigura/coordona întreţinerea şi mentenanţa clădirii şi a echipamentelor (generator electric, lift, centrală termică, instalaţii, etc), în unităţile din ambulatoriu.
    J.1. Calificare – Electronist sau electromecanic, automatică (medicală sau nu) şi atestat instruire/specializare pentru tipul de aparate din folosinţa centrului, conform legislaţiei în vigoare, confirmată de producătorul aparatului sau de reprezentantul producătorului.
    J.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat ierarhic medicului şef şi profesional asistentului şef (de tură).
    2) Colaborează cu personalul medical

    J.3. Atribuţii
    1) Lucrează în ture, conform necesităţilor impuse de programul unităţii
    2) Răspunde de buna funcţionare a aparaturii din dotare şi de depanarea ei de urgenţă
    3) Răspunde de efectuarea reviziilor periodice ale aparatelor şi ţine evidenţa acestora pentru fiecare aparat în parte
    4) Răspunde de buna funcţionare a staţiei de tratare a apei, de dezinfecţia periodică a acesteia, de regenerarea răşinilor şi de întreţinerea filtrelor (mecanice, de osmoză, de cărbune activ, bacteriologice
    5) Verifică prin determinarea conductivităţii şi răspunde de compoziţia soluţiei de dializă
    6) Monitorizează şi verifică zilnic funcţionarea instalaţiilor si echipamentelor non-medicale din dotarea clădirii (generatoare electrice, centrale termice, aparate şi instalaţii de aer condiţionat, instalaţie electrică, instalaţie încălzire, instalaţie alimentare apă, lifturi, etc)
    7) Răspunde de instruirea personalului mediu şi auxiliar în ceea ce priveşte protecţia muncii şi caracteristicile tehnice ale aparaturii utilizate
    8) Răspunde de pregătirea tehnică a personalului mediu care manipulează aparatura
    9) Propune medicului şef planul de aprovizionare cu piese de schimb şi aparatură, pentru a fi inclus în programul de achiziţii
    10) Respectă normele de protecţia muncii, conform legii
    11) Respectă normele de protecţie împotriva incendiilor.


    K. Personalul auxiliar
    K.1. Relaţii ierarhice
    Este subordonat ierarhic asistentului şef (de tură) şi profesional medicilor şi asistenţilor medicali.

    K.2. Atribuţii
    1) Curăţă şi dezinfectează înainte şi după fiecare dializă mobilierul, saltelele şi pavimentul fiecărei săli de dializă.
    2) Asigură schimbarea lenjeriei după fiecare dializă.
    3) Primeşte pacienţii, îi ajută la îmbrăcare şi dezbrăcare.
    4) Transportă pacienţii greu deplasabili.
    5) Serveşte masa şi ajută pacienţii să mănânce.
    6) Spală vasele utilizate la prepararea dializantului.
    7) Curăţă şi dezinfectează urinarele, ploştile, tăviţele renale, conform indicaţiilor.
    8) Transportă la laborator produsele biologice prelevate de la pacienţi (valabil numai pentru unităţile de dializă din cadrul spitalelor).
    9) Transportă materialele, substanţele şi soluţiile.
    10) Transportă deşeurile cu / fără risc biologic şi le depozitează conform legii.
    11) Însoţeşte pacienţii la investigaţiile de laborator (valabil numai pentru unităţile de dializă din cadrul spitalelor).


    L. Statisticianul/registratorul/secretarul/recepţionerul unităţii de dializă*
    (*) În compartimentele de dializă din spitale, poate fi utilizat statisticianul/registratorul/secretarul/recepţionerul secţiei de nefrologie
    L.1. Calificare –instruire de operator de calcul sau alte competenţe similare (cel puţin MS Office, MS Excel). Instruirea poate fi internă, documentată prin proces verbal de instruire semnat de un specialist formator IT.
    L.2. Relaţii ierarhice
    1) Este subordonat ierarhic medicului şef şi profesional asistentului şef.
    2) Colaborează cu medicii şi asistenţii medicali.

    L.3. Atribuţii
    1) Înregistrează pacienţii aflaţi în evidenţa unităţii şi le urmăreşte mişcarea.
    2) Ţine evidenţa fişelor pacienţilor trataţi şi ajută la completarea evidenţelor.
    3) Răspunde de arhiva unităţii.
    4) Asigură funcţionarea şi gestionează aparatura din dotare.
    5) Transmite în termen situaţiile solicitate de medicul şef, Casele de asigurări de sănătate sau alte instituţii conform legii.



    ANEXA 13

    la Regulament
    Norme de igienă, epidemiologie şi educaţie sanitară
    1. Dezinfecţia unităţii de dializă
    1) Dezinfectarea patului şi schimbarea lenjeriei după fiecare hemodializă.
    2) Dezinfectarea sălilor de dializă după fiecare tură de pacienţi cu o soluţie corespunzătoare cu efect bactericid, fungicid şi virucid.
    3) Dezinfecţia generală a unităţii, lunar, cu o soluţie cu efect bactericid, fungicid şi virucid.
    4) Dezinfecţia externă şi internă a aparatului conform indicaţiilor fabricantului sau cele recomandate pentru curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor, aprobate de MS şi implementate de serviciul de epidemiologie al unităţilor sanitare respective, după fiecare şedinţă de dializă, cu consemnare în protocolul pacientului
    5) Dezinfecţia circuitului de apă purificată al unităţii cu frecvenţa indicată de producător în procedura de validare / monitorizare. În lipsa specificării acestei proceduri, circuitul de apa purificată va fi dezinfectat lunar (dezinfecţie chimică sau termică).
    6) Dezinfecţia zilnică a mediului din sălile de dializă cu lămpi UV bactericide sau cu alte mijloace de dezinfecţie a mediului.
    7) Toate operaţiile de dezinfecţie trebuie documentate.

    2. Controlul bacteriologic al unităţilor de dializă
    Se vor preleva lunar probe bacteriologice din apă, de la aparate, de pe suprafeţele aparatelor şi de pe mâinile personalului, prin sondaj.

    3. Circuitele şi accesul în unităţile de dializă
    1) Circuitul pacienţilor trebuie să fie separat de cel al personalului sau identificat prin orar bine stabilit.
    2) Pacienţii pot accesa zona de tratament prin SAS acolo unde este posibil; este preferabil ca pacienţii să vină la dializă cu haine adecvate, uşoare şi curate.
    3) Accesul personalului în spaţiile de tratament este permis numai în ţinută de lucru corespunzătoare.
    4) Accesul persoanelor străine în spaţiile de tratament trebuie restricţionat.

    4. Colectarea şi circuitul deşeurilor
    1) Materialele necesare tratamentului (hemodializă, dializă peritoneală) şi cele sanitare trebuie considerate drept contaminate bacteriologic după utilizare, dacă au venit în contact cu sânge sau alte lichide biologice. Vor fi tratate, manipulate şi îndepărtate, conform reglementărilor în vigoare, folosind circuitul deşeurilor, separat de cel al materialelor neutilizate (deşeuri bacteriologice periculoase infectogene, cu colectare şi depozitare temporară separată, în recipiente conform legislaţiei în vigoare).
    2) Deşeurile menajere sunt colectate şi depozitate temporar separat de cele infectogene, în recipiente conform legislaţiei în vigoare. Manipularea şi transportarea lor se face folosind circuitul deşeurilor.

    5. Circuitul lenjeriei
    Circuitul şi spaţiile de depozitare ale lenjeriei curate trebuie să fie diferite de cele ale lenjeriei utilizate.

    6. Circuitul alimentelor
    Alimentele vor fi recepţionate, depozitate şi pregătite pentru distribuire în oficiul alimentar, cu spaţiu special amenajat. Circuitul alimentelor trebuie să fie diferit de cel al deşeurilor, în spaţiu sau timp.

    7. Echipamentul personalului medical
    1) Echipamentul va fi format din bluză, pantaloni, papuci / pantofi şi bonetă (dacă părul este lung şi nu poate fi strâns). La conectare şi deconectare vor fi utilizate vizetă/ochelari de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă.
    2) În timpul operaţiilor de conectare şi deconectare a cateterului venos central la aparatul de dializă, se vor purta: ochelari/vizetă, mască, halat/ şorţ de unică utilizare şi mănuşi sterile.
    3) În cazul epidemiilor declarate, echipamentul de protecţie va fi modificat, conform reglementărilor Ministerului Sănătăţii.
    4) Echipamentul personalului trebuie păstrat separat de îmbrăcămintea de stradă.

    8. Controlul anti-epidemic al personalului medical
    1) La personalul sanitar care lucrează în unitatea de dializă, se vor cerceta în cadrul examenului anual de medicina muncii:
    i. la angajare şi anual: Ag HBs, anticorpi anti-VHC, anti-HIV;
    ii. În cazul expunerii accidentale la produse biologice: Ag HBs, anticorpi anti-VHC, anti-HIV;
    iii. Anual: anticorpii anti-HBs la cei vaccinaţi, cu respectarea protecţiei datelor cu caracter personal, dar şi a reglementărilor legale în vigoare, legate de supravegherea sănătăţii pentru personalul sanitar.


    9. Prelevarea produselor biologice
    1) Prelevarea produselor biologice de la pacienţii hemodializaţi se va face în condiţii de securitate, iar transportul probelor la laborator este exclusiv responsabilitatea laboratorului.
    2) Prelevarea produselor biologice de la pacienţii dializaţi peritoneal se va face în cabinetul pentru recoltare special amenajat, cu toate măsurile de prevenire a contaminării personalului (mască, ochelari/vizetă de protecţie, mănuşi de unică folosinţă).
    3) Depozitarea produselor biologice recoltate se face în spaţii special amenajate şi dotate.
    4) Transportul probelor la laborator se va face conform protocoalelor laboratorului.

    10. Controlul anti-epidemic la pacienţii dializaţi
    Determinarea indicatorilor infecţiei cu HB, HC, HIV este obligatorie pentru toţi pacienţii dializaţi:
    1) La iniţierea tratamentului prin dializă: Ac anti-VHB, AgHBs, Ac anti-VHC, Ac anti-HIV.
    2) La pacienţii hemodializaţi:
    a) la fiecare 6 luni la: AgHBs, Ac anti-VHB (numai la pacienţii iniţial seronegativi sau vaccinaţi cu titru neprotector), Ac anti-HVC (numai la cei seronegativi iniţial);
    b) la fiecare 12 luni – Ac anti-HIV.

    3) La pacienţii dializaţi peritoneal:
    a) la fiecare 12 luni la: AgHBs, Ac anti-VHB (numai la pacienţii iniţial seronegativi sau vaccinaţi cu titru neprotector), Ac anti-HVC (numai la cei seronegativi iniţial);
    b) la fiecare 12 luni – Ac anti-HIV, Ac anti-HBs.

    4) Pacienţii dializaţi:
    a) sero-negativi AgHBs şi Ac anti-VHB vor fi vaccinaţi prin programele Ministerului Sănătăţii;
    b) sero-pozitivi HVC vor fi trimişi pentru evaluare şi tratament în reţelele de hepatologie sau boli infecţioase (numai la cei seronegativi iniţial);
    c) la fiecare 12 luni – Ac anti-HIV.



    11. Măsuri epidemiologice speciale la pacienţii cu infecţii virale
    1) Măsurile universale de profilaxie ale infecţiilor hematogene trebuie intensificate la pacienţii VHB, VHC, HIV sero-pozitivi.
    2) Pacienţii Ag HBs sero-pozitiv vor fi trataţi preferabil în săli separate/spaţii separate (zona „galbenă”), sau, obligatoriu, pe aparate de dializă dedicate şi cu dezinfecţie internă chimică sau termică între tratamente.
    3) Pacienţii VHC sau HIV sero-pozitivi nu trebuie neapărat izolaţi. Ei trebuie trataţi pe aparate dedicate, cu dezinfecţie internă, chimică sau termică. Suprafeţele spaţiului de tratament aferent vor fi, deasemenea, atent dezinfectate.
    4) Tratamentul în săli/spaţii separate sau utilizarea de aparate dedicate nu trebuie să înlocuiască aplicarea strictă a măsurilor universale de prevenţie ale infecţiilor.
    5) Pacienţii cu serologie incertă/necunoscută vor fi trataţi până la definirea serologiei cu aparate dedicate, dezinfectate corespunzător după fiecare tratament (inclusiv spaţiile de tratament, zona „gri”) şi cu intensificarea măsurilor universale de profilaxie ale infecţiilor hematogene.
    6) Şedinţele de hemodializă în regim acut pentru pacienţii cu Ag HBs pozitiv, Ac anti-VHC şi/sau HIV/SIDA necontrolată terapeutic se vor efectua preferabil la sfârşitul programului sau, în situaţii critice, pe aparat dedicat, aplicând metodele de dezinfecţie specifice ale aparatului şi sălii/spaţiului impuse pentru aceste condiţii.
    7) Pacienţii cu serologie/încărcătură virală negativă în urma terapiei anti-virale la 3 determinări în interval de 6 luni pot fi trataţi pe aparate folosite şi de pacienţi negativi.
    8) Este posibilă utilizarea aparatelor anterior dedicate pacienţilor „pozitivi” la pacienţi „negativi”, atunci când necesarul de aparate se modifică în unitate, dar numai după dezinfecţia corespunzătoare.
    9) Toate operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie pentru VHB, VHC sau HIV/SIDA, precum şi pentru alte boli cu contagiozitate înaltă, prevăzute în ordine cu caracter special ale MS, vor fi efectuate separat de restul aparaturii/spaţiului.

    12. Educaţia sanitară
    În cursul şedinţelor de dializă, personalul medical va educa pacientul pentru respectarea regulilor de igienă personală, a normelor de igienă şi epidemiologice ale unităţii de dializă.


    ANEXA 14

    la Regulament
    Reguli pentru prepararea şi manipularea soluţiei de dializă.
    Norme de calitate a apei
    1. Reguli pentru prepararea şi manipularea soluţiei de dializă
    a) Prepararea dializantului este realizată de aparatul de hemodializă prin diluarea cu apă purificată într-o proporţie corespunzătoare tipului de monitor de dializă a unei soluţii concentrate pentru hemodializă („concentrat”), preparată industrial sau în unitatea de dializă.
    b) La prepararea soluţiei de dializă sunt obligatorii:
    i. Utilizarea unei ape de puritate corespunzătoare din punct de vedere fizico-chimic şi bacteriologic, în conformitate cu „Farmacopeea Europeană”;
    ii. Folosirea de substanţe chimice din categoria „dializă”, aprobate de Ministerul Sănătăţii.

    c) Pentru a se asigura continuitatea hemodializelor în cazul întreruperii alimentării cu apă a unităţii de dializă, este recomandabil ca instalaţia de preparare a apei să fie dotată cu rezervoare de apă potabilă care să permită funcţionarea instalaţiei de purificare pentru efectuarea hemodializelor cel puţin pentru o tură de bolnavi.
    d) Soluţia concentrată pentru hemodializă poate fi preparată industrial sau în cadrul unităţii de dializă supunându-se specificaţiilor producătorului şi normelor actuale privind prepararea şi utilizarea medicamentelor, în spaţii corespunzător amenajate, de către personal calificat.
    e) La prepararea soluţiei concentrate pentru hemodializă este obligatorie folosirea apei purificate şi a substanţelor chimice care să corespundă criteriilor stabilite în ANEXA 14 pct. 2 la prezentul Regulament.
    f) Controlul calităţii fiecărei şarje de soluţie concentrată preparată în cadrul unităţii de dializă va fi efectuat conform cu specificaţiile producătorului, iar rezultatele vor fi înregistrate într-un registru special.
    g) Din fiecare şarjă de soluţie concentrată în cadrul unităţii de dializă se vor păstra mostre timp de 24-48 de ore.
    h) Indiferent de modul de preparare a soluţiei concentrate pentru dializă, recipientele vor fi etichetate corespunzător (data, şarja, compoziţia, operatorul, controlul de calitate).
    i) Recipientele utilizate pentru soluţia concentrată de hemodializă vor fi numai de culoare albă, vor fi transparente şi vor avea capace de culori diferite, în raport cu conţinutul (componentă „acidă”, componentă „bazică”).
    j) Recipientele utilizate la colectarea lichidelor folosite la destindere, la restituire şi la spălarea liniilor şi a dializorului vor fi marcate distinct, pentru a preveni folosirea lor pentru soluţia concentrate, dacă este utilizată această tehnologie.
    k) Controlul compoziţiei dializantului, prin determinarea concentraţiei fiecărui constituent al soluţiei sau printr-un test global efectuat de aparatul de dializă – de tipul conductivităţii electrice – este obligatoriu înainte de începerea şedinţei de hemodializă.
    l) La prepararea, stocarea şi transportul concentratului pentru hemodializă sau a dializantului, este interzisă utilizarea de instalaţii, dispozitive sau ustensile din metal, sticlă, mase plastice sau alte substanţe care pot elibera constituenţi nocivi sau pot modifica compoziţia soluţiilor respective.
    m) Este interzisă utilizarea soluţiei concentrate de dializă cu bicarbonat preparată local la mai mult de 24 ore de la preparare. Soluţia preparată se va păstra între +15°C şi + 25°C, în acord cu specificaţiile producătorului.
    n) Este interzisă utilizarea dializantului cu încărcare microbiană mai mare decât 1000 colonii/mL.

    2. Norme de calitate a apei
    Se referă la puritatea chimică şi la puritatea microbiologică. Acestea trebuie monitorizate cu regularitate, iar rezultatele trebuie înregistrate. Vor exista proceduri care să se aplice în cazul depăşirii limitelor admise, mergând până la închiderea temporară a unităţii de dializă.
    Monitorizarea sistemului de tratare a apei se va face sub formă de validare (a unui sistem nou instalat sau de câte ori sistemul a fost deschis pentru intervenţie – timp de 3 luni, cu evaluări săptămânale) şi apoi sub formă de urmărire, monitorizare. În perioada de validare, dacă rezultatele sunt în limitele admise după prima lună, se va trece la programul de monitorizare lunar.
    Nivelele maxime admis pentru puritatea microbiologică a apei pentru hemodializă/hemofiltrare

┌────────────┬──────────────────────────┐
│ │Farmacopeea europeană │
│Nivel maxim ├─────┬──────────┬─────────┤
│admis │Apa │Apă │Apa │
│ │pură │ultra-pură│sterilă │
├────────────┼─────┼──────────┼─────────┤
│Contaminarea│ │ │ │
│microbiană │<100 │<0,1 │<0,000001│
│(CFU/ml) │ │ │ │
├────────────┼─────┼──────────┼─────────┤
│Endotoxine │ │ │ │
│bacteriene │<0,25│<0,03 │<0,03 │
│(IU/ml*) │ │ │ │
└────────────┴─────┴──────────┴─────────┘


    Frecvenţa de urmărire a calităţii microbiologice a apei în perioadele de validare şi monitorizare

┌──────────────┬──────────┬────────────┐
│Frecvenţa │Validare │Monitorizare│
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│Apa tratată │ │ │
│prin osmoză │săptămânal│lunar │
│inversă │ │ │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│Intrarea în │ │ │
│reţeaua de │săptămânal│lunar │
│distribuţie │ │ │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│Apa la │ │ │
│intrarea în │săptămânal│lunar │
│aparat │ │ │
└──────────────┴──────────┴────────────┘


    Nivele maxim admise de contaminanţi (Farmacopeea europeană, 2003, pp. 3402-3406)

┌───────────┬─────────────────┬──────────────────┐
│ │ │Concentraţia │
│ │ │maximă (mg/L) │
│Contaminant│Metoda de analiză├──────┬───────────┤
│ │ │AAMI │Farmacopeea│
│ │ │ │europeană │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Aluminiu │SAA │0,0100│0,0100 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Antimoniu │SAA │0,0060│0,0060 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Arsenic │SAA │0,0050│0,0050 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Bariu │SAA │0,1000│0,1000 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Beriliu │SAA │0,0004│0,0004 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Cadmiu │SAA │0,0010│0,0010 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│ │ │2 │ │
│Calciu │SAA │(0,05 │2 (0,05 │
│ │ │mmol/ │mmol/l) │
│ │ │l) │ │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Cloramine │Colorimetrie │0,1000│0,1000 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Crom │SAA │0,0140│0,0140 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Cupru │SAA │0,1000│0,1000 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Cianura │Spectrofotometrie│0,0200│0,0200 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Fluor │Fotoluminescenţă │0,2000│0,2000 │
│ │moleculară │ │ │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Clor liber │Colorimetrie │0,5000│0,5000 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Plumb │SAA │0,0050│0,0050 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│ │ │4 │ │
│Magneziu │SAA │(0,16 │2 (0,08 │
│ │ │mmol/ │mmol/l) │
│ │ │l) │ │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Mercur │SAA │0,0002│0,0010 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Nitrat │Colorimetrie │2,0000│2,0000 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│ │ │8 (0,2│2 (0,008 │
│Potasiu │Flamfotometrie │mmol/ │mmol/l) │
│ │ │l) │ │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Seleniu │SAA │0,0900│0,0900 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Argint │SAA │0,0050│0,0050 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│ │ │70 │ │
│Sodiu │Flamfotometrie │(3,0 │50 (2,2 │
│ │ │mmol/ │mmol/l) │
│ │ │l) │ │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Sulfat │Turbidimetrică │100 │100 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Taliu │SAA │0,0020│0,0020 │
├───────────┼─────────────────┼──────┼───────────┤
│Zinc │SAA │0,1000│0,1000 │
├───────────┴─────────────────┴──────┴───────────┤
│SAA - Spectrometrie de absorbţie atomică │
└────────────────────────────────────────────────┘


    Frecvenţa de urmărire a calităţii chimice a apei în perioadele de validare şi de monitorizare

┌─────────────┬─────────┬──────────────┐
│ │Validare │Monitorizare │
│Frecvenţa │(3 │(12 luni) │
│ │luni) │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Aluminiu │o singură│trimestrial │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Antimoniu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Arsenic │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Bariu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Beriliu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Cadmiu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Calciu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Cloruri şi │o singură│anual │
│cloramine │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Crom │o singură│semestrial │
│ │dată │trimestrial │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Cupru │o singură│semestrial │
│ │dată │trimestrial │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Fluor │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Plumb │o singură│semestrial │
│ │dată │trimestrial │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Magneziu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Mercur │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Nitrat │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Potasiu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Seleniu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Argint │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Sodiu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Sulfat │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Taliu │o singură│anual │
│ │dată │ │
├─────────────┼─────────┼──────────────┤
│Zinc │o singură│anual │
│ │dată │ │
└─────────────┴─────────┴──────────────┘




    ANEXA 15

    la Regulament
    Datele minime necesare evidenţei
    bolnavilor trataţi prin dializă şi a unităţilor de dializă
    - Forme de evidenţe
    A) Evidenţa bolnavilor dializaţi

┌─────────────────────────────────┬────┐
│Pacient │Data│
├─────────────────────────────────┼────┤
│Nume │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│Prenume │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│CNP │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│Data naşterii │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│Boala renală primară │ │
├─────────────────────────────────┼────┤
│Co-morbidităţi la iniţierea │ │
│tratamentului substitutiv │ │
├──────────────────────────┬──────┼────┤
│Iniţierea tratamentului │Metoda│Data│
│substitutiv │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Calea de abord la iniţiere│Tip │Data│
├──────────────────────────┴──────┴────┤
│Evenimente │
├──────────────────────────┬──────┬────┤
│Schimbarea centrului │Centru│Data│
│ │nou │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Schimbarea metodei de │Metodă│Data│
│tratament │nouă │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Schimbarea căii de abord │Cale │Data│
│ │nouă │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Deces │Cauza │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Pierdere din evidenţă │Cauza │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Refuz de a continua │ │Data│
│tratamentul │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Internare │Cauza,│Data│
│ │durata│ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Inclus în lista aşteptare │Cod │Data│
│a transplantului renal │CUIM │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Scos din lista de │ │ │
│aşteptare a transplantului│Cauza │Data│
│renal │ │ │
├──────────────────────────┴──────┴────┤
│Tratamente prin dializă │
├──────────────────────────┬──────┬────┤
│Şedinţe hemodializă (la │Tip │Data│
│fiecare şedinţă) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Dializă peritoneală │Tip │Data│
│(lunar) │ │ │
├──────────────────────────┴──────┴────┤
│Date clinice │
├──────────────────────────┬──────┬────┤
│PAS/PAD clinostatism │ │Data│
│(lunar) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Co-morbidităţi – scor │Tip │Data│
│Charlson (trimestrial) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Masa corporală „uscată” │ │Data│
│(lunar) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Ultrafiltrare netă medie │ │Data│
│(litri) (lunar) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Înălţimea (anual) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Scor SGA (semestrial) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Investigaţii de laborator │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Hemoglobină (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Feritină (trimestrial) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Saturarea transferinei │ │Data│
│(trimestrial) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Ionograma (Na^+, K^+) │ │Data│
│(lunar) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Bicarbonat seric/Rezerva │ │Data│
│alcalină (lunar) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Calciu seric (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Fosfat seric (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Fosfataza alcalină │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│PTH (semestrial/ │ │ │
│trimestrial la cei în │ │Data│
│tratament) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Glicemie (trimestrial la │ │ │
│diabetici, anual la │ │Data│
│ceilalţi) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Albumina serică │ │Data│
│(trimestrial) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Proteina C reactivă │ │Data│
│(trimestrial) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Uree serică (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Creatinină serică (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Kt/V (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│TGP (lunar) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│TGO (trimestrial) │ │Data│
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Ag HBs (semestrial, la │ │Data│
│pacienţii sero-negativi) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Ac anti-VHB (semestrial, a│ │Data│
│pacienţii sero-negativi) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Ac anti-VHC (semestrial, │ │ │
│la pacienţii │ │Data│
│sero-negativi) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Ac anti-HIV (anual, la │ │Data│
│pacienţii sero-negativi) │ │ │
├──────────────────────────┴──────┴────┤
│Alţi parametri │
├──────────────────────────┬──────┬────┤
│Percepţia calităţii vieţii│ │ │
│legată de sănătate (SF-36)│ │Data│
│(anual) │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼────┤
│Scor chestionar │ │ │
│satisfacţie pacient │ │Data│
│(anual) │ │ │
├──────────────────────────┴──────┴────┤
│Datele vor fi extrase automat din │
│aplicaţiile furnizorilor de servicii │
│de dializă │
└──────────────────────────────────────┘


    B) Evidenţa unităţilor de dializă

┌─────────────────────────┬───────┬────────────┐
│Unitatea de dializă │ │Data │
│(denumirea completă) │ │actualizării│
│ │ │(*) │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Localitate │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Strada │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Număr │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Judeţ/sector │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Cod poştal │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Telefon │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Fax │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│E-mail │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Data intrării în funcţie │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Aprobare structurii de │Nr/data│ │
│Ministerului Sănătăţii │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Autorizaţia sanitară de │Nr/data│ │
│funcţionare │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Emisă de │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Spital/Proprietar (după │ │ │
│caz) │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Manager/administrator │ │ │
│(după caz) │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Medic şef │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Responsabil raportare │ │ │
│date │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Număr de aparate de │ │ │
│dializă aprobate în │ │ │
│structură │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Program de lucru (număr │ │ │
│ture bolnavi) │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Servicii obligatorii │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Hemodializă │D/N │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Hemodiafiltrare on-line│D/N │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Dializă peritoneală │D/N │ │
│continuă ambulatorie │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Dializă peritoneală │D/N │ │
│automată │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│Servicii opţionale │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Hemodializă la │D/N │ │
│domiciliu asistată │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Dializă de vacanţă │D/N │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Determinarea stării de │ │ │
│hidratare prin │D/N │ │
│bioimpedanţă │ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Ecografie │D/N │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Sistem centralizat de │ │ │
│monitorizare a │D/N │ │
│parametrilor hemodializei│ │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Sistem de telemedicină │D/N │ │
├─────────────────────────┼───────┼────────────┤
│- Cabinet ambulator │ │ │
│Nefrologie în relaţie cu │D/N │ │
│CAS │ │ │
├─────────────┬───────────┼───────┼────────────┤
│ │Grad │Program│ │
│Medici │profesional│complet│ │
│ │ │(D/N) │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────────────┤
│- Nume │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────────────┤
│- Nume │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────────────┤
│- Nume │ │ │ │
├─────────────┼───────────┴───────┼────────────┤
│Psihologie │Angajat/Contractat │ │
│medicală │ │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────┤
│Epidemiologie│Angajat/Contractat │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────┤
│Dietetică/ │Angajat/Contractat │ │
│nutriţie │ │ │
├─────────────┼───────────────────┼────────────┤
│Asistenţi │ │ │
│medicali │ │ │
│(număr) │ │ │
├─────────────┴───────────────────┴────────────┤
│(*) actualizare obligatorie anuală │
└──────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 16

    la Regulament
    Structuri de cost pentru tratamentul prin dializă
    16.1. Structura de cost pentru o şedinţă de hemodializă (hemodiafiltrare online)*1
    *1 Cheltuielile se normează per pacient pe an.
    1) Materiale necesare şedinţei de hemodializă:
    a) Dializor;
    b) Set linii;
    c) Fistuline;
    d) Seringi 1/2/10/20/30/50 ml;
    e) Soluţie concentrată pentru hemodializă;
    f) Cartuş cu bicarbonat pulbere;
    g) Filtre bacteriologice;
    h) Catetere;
    i) Conectoare, adaptoare.

    2) Medicamente:
    a) Necesare şedinţei de hemodializă:
    i) Heparine fracţionate sau nefracţionate;
    ii) Soluţie de Ser fiziologic / Glucoză.

    b) Necesare complicaţiilor frecvente ale Bolii cronice de rinichi, conform ANEXEI 5 la prezentul Regulament.
    i) Preparate de fier injectabile;
    ii) Agenţi stimulatori ai eritropoiezei;
    iii) Chelatori ai fosfaţilor;
    iv) Derivaţi ai vit D3;
    v) Calcimimetice.

    c) Medicamente din Trusa de urgenţă, prevăzute în ANEXA 2 la prezentul Regulament.
    d) Concentrat eritrocitar (în spitale).

    3) Alte materiale:
    a) Perfuzoare;
    b) Ace;
    c) Mănuşi;
    d) Alcool sanitar;
    e) Alte dezinfectante cutanate;
    f) Alte materiale şi consumabile necesare (comprese, faşă, leucoplast, capace catetere, echipament de protecţie de uzaj unic);
    g) Dezinfectante pentru aparatele HD, staţia de apă, circuitul apei tratate şi al soluţiei concentrate;

    4) Alte cheltuieli necesare hemodializei:
    a) Investigaţii laborator, prevăzute în ANEXA 6 la prezentul Regulament;
    b) Consiliere dietetică, nutriţională şi hrană în timpul şedinţei;
    c) Consiliere psihologică;
    d) Service aparate de dializă şi staţie de apă (piese de schimb, consumabile, manoperă);
    e) Transportul sanitar neasistat al pacienţilor hemodializaţi, de la domiciliu la centrul de dializă, şi retur. În situaţii speciale, cheltuielile de transport sunt suportate din alte surse, definite în Contractul cadru.

    5) Cheltuieli cu personalul:
    a) Salarii;
    b) Alte cheltuieli cu personalul: medicina muncii, vaccinări, formare şi perfecţionare profesională, asigurări malpraxis, deplasări, cheltuieli legate de implementarea cerinţelor legale şi alte taxe etc.

    6) Alte cheltuieli:
    a) Programe informatice, servicii IT, întreţinere baze de date;
    b) Cheltuieli mijloace fixe – spaţiu şi echipamente (întreţinere şi reparaţii, amortizare, chirie spaţiu);
    c) Costurile staţiei de apă;
    d) Costurile dezinfecţiei în unitate;
    e) Apă, energie electrică, energie termică;
    f) Telefon, fax, poştă, internet;
    g) Tratare şi îndepărtare reziduuri, deşeuri medicale;
    h) Dezinfecţie/deratizare;
    i) Detergenţi / Materiale pentru curăţenie (mătură cu făraş, mop cu găleată, soluţii uzuale de spălat suprafeţele);
    j) Spălătorie;
    k) Cazarmament (uniforme personal / lenjerie pat pacient);
    l) Birotică;
    m) taxe locale şi solicitate de autorităţi, audit, autorizări, etc;
    n) Arhivare;
    o) Servicii de realizare şi corecţii access vascular;
    p) Paza unităţilor de dializă;
    q) Asigurări.


    16.2 Structura de cost a tratamentului prin dializă peritoneală (dializă peritoneală automată)*2
    *2 Pentru unităţile private
    1) Materiale şi medicamente necesare tratamentului prin dializă peritoneală continuă ambulatorie:
    a) Cateter peritoneal;
    b) Conectoare, adaptoare, capace, organizatoare, casete, etc;
    c) Pungi soluţie dializă;
    d) Antiseptice;
    e) Comprese sterile, bană adezivă.

    2) Medicamente, conform ANEXEI 5 la prezentul Regulament:
    a) Agenţi stimulatori ai eritropoiezei;
    b) Preparate de fier injectabile;
    c) Chelatori ai fosfaţilor;
    d) Derivaţi ai vit D3;
    e) Calcimimetice;
    f) Medicamente din Trusa de urgenţă, prevăzute în ANEXA 2 la prezentul Regulament.

    3) Alte cheltuieli:
    a) Investigaţii laborator, conform ANEXEI 6 la prezentul Regulament;
    b) Cheltuieli mijloace fixe (întreţinere, amortizare, chirie - spaţii, aparatură);
    c) Programe informatice, întreţinere baze de date;
    d) Telefon, fax, poştă, internet;
    e) Transportul pacienţilor pentru examenele de bilanţ;
    f) Transportul materialelor la domiciliul pacienţilor;
    g) Detergenţi / Materiale pentru curăţenie (mătură cu făraş, mop cu găleată, soluţii uzuale de spălat suprafeţele) ;
    h) Spălătorie;
    i) Cazarmament (uniforme personal/lenjerie pat pacient);
    j) Birotică.

    4) Cheltuieli cu personalul:
    a) Salarii ;
    b) Alte cheltuieli cu personalul: medicina muncii, vaccinări, formare şi perfecţionare profesională, asigurări malpraxis, deplasări, cheltuieli legate de implementarea cerinţelor legale şi alte taxe.



    ANEXA 17

    la Regulament
    Forme de evidenţă şi formulare (modele)
    17.1. Lista de aşteptare pentru dializă a unităţii de dializă

┌───┬───────┬───┬────────┬──────────┬────────┬───┬──────┬───────┬────────────┬──────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Domiciliul│ │ │ │ │Serologie │Cale │Data │ │
│ │Nume şi│ │Data │actual │ │ │Boala │Grup │ │abord │înscrierii│ │
│Nr.│prenume│CNP│naşterii│(tel. │Profesia│CAS│renală│sanguin├──┬─────────┤(dată,│pe lista │Observaţii│
│ │ │ │ │e-mail) │ │ │ │Rh │Ag│Ac anti- │tip) │de │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │aşteptare │ │
├───┼───────┼───┼────────┼──────────┼────────┼───┼──────┼───────┼──┼──┬──┬───┼──────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │HB│HB│HC│HIV│ │ │ │
├───┼───────┼───┼────────┼──────────┼────────┼───┼──────┼───────┼──┼──┼──┼───┼──────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────┼───┼────────┼──────────┼────────┼───┼──────┼───────┼──┼──┼──┼───┼──────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────┴───┴────────┴──────────┴────────┴───┴──────┴───────┴──┴──┴──┴───┴──────┴──────────┴──────────┘


    17.2. Registrul de evidenţă a bolnavilor dializaţi în unitatea de dializă (permanent/temporar)

┌───┬───────┬───┬────────┬──────────┬────────┬───┬──────┬───────┬───────────┬──────┬─────────┬──┬────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Domiciliul│ │ │ │ │Serologie │Cale │ │ │ │ │
│ │Nume şi│ │Data │actual │ │ │Boala │Grup │ │abord │Data │HD│Data/cauza │ │
│Nr.│prenume│CNP│naşterii│(tel. │Profesia│CAS│renală│sanguin├──┬────────┤(dată,│iniţierii│/ │întreruperii│Observaţii│
│ │ │ │ │e-mail) │ │ │ │Rh │Ag│Ac anti-│tip) │dializei │DP│dializei │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────┼───┼────────┼──────────┼────────┼───┼──────┼───────┼──┼──┬──┬──┼──────┼─────────┼──┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │HB│HB│HB│HB│ │ │ │ │ │
├───┼───────┼───┼────────┼──────────┼────────┼───┼──────┼───────┼──┼──┼──┼──┼──────┼─────────┼──┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────┼───┼────────┼──────────┼────────┼───┼──────┼───────┼──┼──┼──┼──┼──────┼─────────┼──┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────┴───┴────────┴──────────┴────────┴───┴──────┴───────┴──┴──┴──┴──┴──────┴─────────┴──┴────────────┴──────────┘


    17.3. Lista bolnavilor dializaţi cu indicaţii de transplant renal a unităţii de dializă*1
    *1 Lista este completată la nivelul unităţii de dializă şi comunicată Registrului Naţional de Transplant sau Unităţii zonale de transplant renal. Datele vor fi actualizate periodic.

┌───┬────────┬───┬────────┬────────────┬────────┬───┬──────────┬─────────┬───────┬────────────────────────────┬────────────────────┬────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Serologie │ │Data │ │
│ │ │ │ │ │ │ │Diagnostic│ │ │ │Antigene │luării │ │
│ │Nume şi │ │ │Domiciliul │ │ │(inclusiv │Tratament│ ├──┬────────────┬────────────┤histocompatibilitate│în │Observaţii│
│Nr.│prenume │CNP│Data │actual │Profesia│CAS│stările │prin │Grup │Ag│Ac anti- │ │ │evidenţă│ │
│ │Iniţiala│ │Naşterii│(tel.e-mail)│ │ │comorbide │dializă*3│sanguin│ │ │Ac │ │ │ │
│ │tatălui │ │ │*2 │ │ │relevante │ │ ├──┼──┬──┬──┬───┤citotoxici*4├────────────────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │HB│HB│HC│H │CMV│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │IV│ │ │ │ │ │
├───┼────────┼───┼────────┼────────────┼────────┼───┼──────────┼─────────┼───────┼──┼──┼──┼──┴───┼────────────┼────────────────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────┼───┼────────┼────────────┼────────┼───┼──────────┼─────────┼───────┼──┼──┼──┼──────┼────────────┼────────────────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴────────┴───┴────────┴────────────┴────────┴───┴──────────┴─────────┴───────┴──┴──┴──┴──────┴────────────┴────────────────────┴────────┴──────────┘

    *2 Se înscrie adresa actuală completă, cu număr de telefon al pacientului, al rudelor, vecinilor şi instituţiilor unde acesta poate fi, eventual, găsit în situaţii de urgenţă.
    *3 Tipul tratamentului (HD, DPCA etc.) şi data începerii acestuia.
    *4 Anticorpii citotoxici şi antigenele de histocompatibilitate vor fi determinate în unităţile de imuno-hematologie zonale abilitate de Ministerul Sănătăţii.

    17.4. Fişa de monitorizare clinică a bolnavului dializat*1
    *1 Este completat de medic la consultaţiile lunare de bilanţ.
    Numele ............ Prenumele .......... Numărul*2 .........
    *2 Din Registrul bolnavilor hemodializaţi (dializaţi peritoneal) al unităţii de dializă.

    Data .........

    EXAMENUL DE BILANŢ (lunar, trimestrial, semestrial, anual)
    Diagnostic ............
    ..........................
    ..........................
    ..........................

    Indicaţii terapeutice
    Dietă ..................
    ..........................
    ..........................

    Tratament medicamentos ................
    ..........................
    ..........................
    ..........................

    Program de dializă ..................
    ..........................
    ..........................


    Semnătura şi parafa medicului curant
    ............
    ............

    17.5. Fişă de monitorizare paraclinică a bolnavului dializat*1
    *1 Este completată de medic la consultaţiile lunare de bilanţ.
    Numele ............ Prenumele .......... Numărul*2 .........
    *2 Din Registrul bolnavilor hemodializaţi (dializaţi peritoneal) al unităţii de dializă.

    Anul ................

┌────────────┬───┬────┬────┬─────┬───┬───┬───┬───┬────┬───┬───┬───┐
│Data │Ian│Febr│Mart│April│Mai│Iun│Iul│Aug│Sept│Oct│Nov│Dec│
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Hb │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Ht │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Nr hematii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(mil) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Albumină │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│serică (g/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│TGP (UI) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│TGO (UI) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Fosfataza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│alcalină │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(UI) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Sodiu (mEq/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│L) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Potasiu (mEq│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│/L) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Calciu (mEq/│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│L) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Fosfor (mg/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│RA/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bicarbonat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(mEq/L) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Saturarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│transferinei│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Feritină (ng│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│/mL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Glicemie (mg│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│/dL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│HDL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Colesterol │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(mg/dL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Trigliceride│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(mg/dL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Uree (mg/dL)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Creatinină │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(mg/dL) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Kt/V rinichi│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nativ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Kt/V HD/DP │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Kt/V total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Ag HBs │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Ac anti-VHB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Ac anti-VHC │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Ac anti HIV │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Proteina C │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│reactivă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│PTH (pg/mL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sau pmol/L) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Înălţime │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(cm) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│Greutate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(kg) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
│SGA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴───┴────┴────┴─────┴───┴───┴───┴───┴────┴───┴───┴───┘


    17.6. Fişă de monitorizare clinică a bolnavului dializat peritoneal*1
    *1 Este completată de medic la consultaţiile lunare de bilanţ ale bolnavilor dializaţi peritoneal.
    Numele ............ Prenumele .......... Numărul*2 .........
    *2 Din Registrul bolnavilor hemodializaţi (dializaţi peritoneal) al unităţii de dializă.

    Anul ................

┌──────────────┬────────┬─────────┬──────┬───────┬───┬─────┐
│ │Ianuarie│Februarie│Martie│Aprilie│Mai│Iunie│
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Data │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Apetit │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Greutate (kg) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Presiune │ │ │ │ │ │ │
│arterială │ │ │ │ │ │ │
│(mmHg) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│- Clinostatism│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│- Ortostatism │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Semne de │ │ │ │ │ │ │
│hiperhidratare│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Diureză medie │ │ │ │ │ │ │
│(L/zi) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Ultrafiltrare │ │ │ │ │ │ │
│medie netă (mL│ │ │ │ │ │ │
│/zi) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Test │ │ │ │ │ │ │
│echilibrare │ │ │ │ │ │ │
│peritoneală*3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Kt/V uree │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│DPCA/ DPCC │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Sistem │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Nr. schimburi │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Orar schimburi│ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Tip soluţie │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Volum │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Starea │ │ │ │ │ │ │
│orificiului de│ │ │ │ │ │ │
│ieşire*1 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Recomandări │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│- Dietă │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│- Tratament │ │ │ │ │ │ │
│medicamentos │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┤
│Probleme │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴────────┴─────────┴──────┴───────┴───┴─────┘

    *1 Este completată de medic la consultaţiile lunare de bilanţ ale bolnavilor dializaţi peritoneal.
    *3 Test de echilibrare peritoneală (Twardowsky), practicat la 6 luni.

    17.7. Fişă de urmărire ambulatorie a bolnavului tratat prin dializă peritoneală continuă ambulatorie*1
    *1 Este completată de bolnav şi prezentată medicului la consultaţiile de bilanţ
    Numele ................. Prenumele .......... Numărul*2 ...................
    *2 Din Registrul bolnavilor hemodializaţi (dializaţi peritoneal) al unităţii de dializă

    Anul ...............

┌────────────┬─────┬──────────────────────┬──────────────┬──────────┐
│ │ │Dializant │Orificiu │ │
│ │ ├─────────┬────────────┤cateter │Observaţii│
│ │Ora │introdus │evacuat │ │ │
│Data │ ├───┬─────┼─────┬──────┼──────┬───────┼──────────┤
│ │ │Tip│Volum│Volum│Aspect│Aspect│Toaletă│ │
│ ├─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│ │6.00 │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┬┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Greutate ││12.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Temperatură││17.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Diureză ││22.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Presiune ││ │ │ │ │ │ │ │ │
│arterială ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Volum UF ││Total│ │ │ │ │ │ │ │
│netă L/24h ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Data ││6.00 │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Greutate ││12.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Temperatură││17.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Diureză ││22.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Presiune ││ │ │ │ │ │ │ │ │
│arterială ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Volum UF ││Total│ │ │ │ │ │ │ │
│netă L/24h ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Data ││6.00 │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Greutate ││12.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Temperatură││17.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Diureză ││22.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Presiune ││ │ │ │ │ │ │ │ │
│arterială ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Volum UF ││Total│ │ │ │ │ │ │ │
│netă L/24h ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Data ││6.00 │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Greutate ││12.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Temperatură││17.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Diureză ││22.00│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Presiune ││ │ │ │ │ │ │ │ │
│arterială ││ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼┼─────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────────┤
│Volum UF ││Total│ │ │ │ │ │ │ │
│netă L/24h ││ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴┴─────┴───┴─────┴─────┴──────┴──────┴───────┴──────────┘


    17.8. Fişă de urmărire ambulatorie a bolnavului tratat prin dializă peritoneală automată*1
    *1 Este completată de bolnav şi prezentată medicului la consultaţiile de bilanţ.
    Numele ................. Prenumele .......... Numărul*2 ...................
    *2 Din Registrul bolnavilor hemodializaţi (dializaţi peritoneal) al unităţii de dializă.
    Anul ......

┌────┬──────────┬──────────┬───────┬──────────────────┬─────┬──────┬────────┬───────────┬───────────┬───────┬──────────┐
│ │Greutate │ │Volum │Soluţie introdusă │Volum│Timp │Timp │ │Greutate │Diureză│Observaţii│
│Data│corporală │PA │drenat ├────────────┬─────┤UF │mediu │schimb │PA │corporală │mL/24 ├──────────┤
│ │predializă│predializă│iniţial│Concentraţie│Volum│total│pe │pierdut/│postdializă│postdializă│ore │ │
│ │ │ │ │glucoză │ │(mL) │schimb│câştigat│ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │3. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │4. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │3. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼────────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼───────────┼───────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │4. │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴───────┴────────────┴─────┴─────┴──────┴────────┴───────────┴───────────┴───────┴──────────┘


    17.9. Protocolul şedinţei de hemodializă/hemodiafiltrare/plasmafereză etc.

┌─────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────────────┬──────────────┐
│Unitatea │Greutate (kg) │PRESCRIPŢIE │Dializant │Infuzat │Dializor │
├────────┬┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┬───────────┼──────────────┤
│Data ││- uscată │Durata │bicarbonat/ │Prediluţie│Postdiluţie│Anticoagulare │
│ ││ │şedinţei: │acetat │[ ] │[ ] │ │
├────────┴┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┴───────────┼──────────────┤
│Şedinţă │- câştig │ │ │ │ │
│dializă │ponderal │Pompă sânge: │conductivitate│Control manual [ ] │tip │
│nr. │interdialitic │ │ │ │ │
├─────────┼───────┬──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│Nume │- │- │- simplă/dublă│debit │Debit [ ] │medicament │
│ │intrare│ieşire│ │ │ │ │
├─────────┼───────┴──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│Prenume │- propusă │- debit │bicarbonat │Control automat [ ] │doză │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│Monitor │Diureză │Ultrafiltrare │clorură de │TMP lucru │Eritropoietină│
│dializă │ │propusă: │potasiu │ │tip │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│Tip │ │Debit │ │ │ │
│tratament│Temperatură │ultrafiltrare:│Temperatură │ │doză │
│HD HDF HF│ │ │ │ │ │
│HP HDP PF├──────────────┼──────────────┴──────────────┴──────────────────────┴──────────────┤
│UFI │Abord vascular│ │
│on-line │FAV Proteză │ │
│continuă │Cateter │Medic (semnătură şi parafă) │
│V-V │(temporar / │ │
│continuă │tunelizat) │ │
│A-V │ │ │
└─────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 (a se vedea imaginea asociată)

┌───────────┬─────────────┬────────────┐
│ │Manifestări │Medicamente │
│Materiale │clinice în │prescrise în│
│consumate │cursul │timpul │
│ │şedinţei de │şedinţei │
│ │dializă │ │
├───────────┼─────────────┼────────────┤
│Dializor │ │ │
├───────────┤ │ │
│Set linii │ │ │
│sânge │ │ │
├───────────┤ │ │
│Conector │ │ │
│recirculare│ │ │
├───────────┤ │ │
│Canulă │ │ │
│puncţie │ │ │
│arterială │ │ │
├───────────┤ │Medic │
│Canulă │ │(semnătura │
│puncţie │ │şi parafa) │
│venoasă │ │ │
├───────────┤ │ │
│Canulă │ │ │
│puncţie Y │ │ │
├───────────┤ │ │
│Perfuzor │ │ │
├───────────┤ │ │
│Seringi │ │ │
├───────────┤ │ │
│- 2 mL │ │ │
├───────────┤ │ │
│- 5 mL │ │ │
├───────────┼─────────────┼────────────┤
│- 10 mL │ │ │
├───────────┤ │ │
│- 20 mL │Manifestări │ │
├───────────┤clinice între│Prescripţie │
│- 50 mL │dialize │ │
├───────────┤ │ │
│Ace seringă│ │ │
├───────────┼─────────────┼────────────┤
│Mănuşi │Rezultate │Investigaţii│
│(perechi) │investigaţii │paraclinice │
├───────────┤paraclinice │prescrise │
│Altele │ │ │
└───────────┴─────────────┴────────────┘



     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016