Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 29 iunie 2000  privind descrierea si acordarea decoratiei Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 29 iunie 2000 privind descrierea si acordarea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 317 din 7 iulie 2000
ART. 1
(1) "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" este o decoratie nationala care se poate acorda cetãţenilor romani care au acţionat prin diferite mijloace, inclusiv prin lupta armata, impotriva regimului dictaturii comuniste sau celor care au fost privati de libertate din motive politice, de origine socialã, de confesiune religioasã sau de etnie, în urma unor procese sau fãrã nici o forma juridicã, precum şi persoanelor care au fost deportate în ţara sau peste hotare din aceleaşi motive.
(2) Decoratia se acorda şi cetãţenilor altor state care, la data privarii de libertate sau a deportarii, erau cetãţeni romani.
ART. 2
(1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" are trei clase, fiecare dintre acestea acordându-se unor anumite categorii, astfel:
a) clasa a III-a se poate acorda persoanelor care au fost strãmutate fortat din locuintele lor şi au fost deportate atât în ţara, cat şi în fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste;
b) clasa a II-a se poate acorda persoanelor care au fost în detenţie pe motive politice, de origine socialã, de confesiune sau de etnie, cu sau fãrã hotãrâre judecãtoreascã, pe o perioada de minimum 30 de zile sau de maximum 12 ani;
c) clasa I se poate acorda persoanelor care au fost private de libertate din aceleaşi motive cu cele menţionate la lit. b), pentru o perioada mai mare de 12 ani, precum şi acelor persoane care au fãcut parte din organizaţiile care au acţionat armat impotriva regimului dictatorial.
(2) Perioada de detenţie care se ia în calcul este cea totalã, în cazul persoanelor care au fost în detenţie politica de mai multe ori.
(3) Clasa I se acorda post mortem tuturor persoanelor care au participat la lupta armata, care au fost executate, care au murit în perioada de detenţie sau dupã ce au fost eliberate.
(4) Persoanele care, în perioada detentiei sau dupã eliberare, au ajutat activ organele fostei Securitati, contribuind la maltratarea detinutilor sau la arestarea altor persoane ca urmare a denunturilor pe care le-au fãcut, nu pot fi decorate cu decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".
ART. 3
În mod excepţional, clasa I a decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" poate fi conferita şi unor cetãţeni strãini din statele fostului lagar socialist, care au fost în detenţie sau deportati pe motive politice şi ale cãror acţiuni de demascare a dictaturii, a crimelor şi a abuzurilor care se comiteau au contribuit substanţial la cunoaşterea realitatilor despre societatea comunista, conducand astfel la erodarea credibilitatii pe plan internaţional a regimurilor dictatoriale.
ART. 4
(1) Stabilirea persoanelor care au dreptul la conferirea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", precum şi a clasei distinctiei, se face de cãtre Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România în colaborare cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Justiţiei.
(2) În vederea realizãrii acestui scop Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România va desemna comitete teritoriale, constituite din propriii membri, ajutaţi de persoane auxiliare, care vor întocmi liste cu propuneri de decorare, pe clase; organele competente ale Ministerului de Interne, precum şi cele ale Ministerului Justiţiei sunt obligate sa furnizeze, la cerere, toate informaţiile solicitate de comisiile respective.
(3) Listele cu propuneri vor fi validate de cãtre conducerea centrala a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România care le va inainta apoi Cancelariei Ordinelor, în vederea întocmirii decretului de conferire.
ART. 5
(1) Însemnul decoratiei este o placa dreptunghiulara cu colturile arcuite, cu înãlţimea de 50 mm, lãţimea de 40 mm şi grosimea de 5 mm. În interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, emailata alb, având diametrul de 25 mm şi lãţimea bratelor de 5 mm.
(2) Aversul are marginea uşor inaltata şi crucea incastrata sub nivelul piesei dreptunghiulare; pornind de la bordurile laterale, peste cruce este figurat, în relief, un gard de sarma ghimpata. Denumirea decoratiei este scrisã deasupra şi dedesubtul crucii, cu litere în relief.
(3) Pe revers, de la crucea incastrata la acelaşi nivel pornesc raze aurite; sub cruce este scrisã deviza: "AM REZISTAT/PRIN/CREDINŢA".
(4) Panglica, din rips moarat cenusiu, are în centru benzi de culoare albastra, galbena şi roşie, late de câte 4 mm fiecare.
ART. 6
(1) Însemnul clasei a III-a este confectionat din oţel având forma unui dreptunghi cu colturile rotunjite, care are înãlţimea de 50 mm, lãţimea de 40 mm şi grosimea de 5 mm. În interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, din argint cu titlul de 800 la mie, aurita, având diametrul de 25 mm, lãţimea bratelor crucii de 5 mm şi grosimea de 3 mm; centrul crucii este plasat la 20 mm de limita superioarã a insemnului.
(2) Aversul are marginea uşor inaltata şi crucea incastrata sub nivelul piesei dreptunghiulare; pornind din bordurile laterale, peste cruce este figurat, în relief, un gard de sarma ghimpata. Numele decoratiei este scris cu litere în relief, înalte de 3 mm, astfel: deasupra crucii, "CRUCEA", iar dedesubtul ei, "COMEMORATIVA/A REZISTENTEI/ANTICOMUNISTE".
(3) Pe revers, crucea este incastrata la acelaşi nivel şi de la ea pornesc raze în relief, aurite; dedesubtul crucii este scrisã, în relief, cu litere înalte de 3 mm, deviza: "AM REZISTAT/PRIN/CREDINŢA".
(4) La partea superioarã a insemnului se afla un arc de cerc înalt de 6 mm perforat, prin care se petrece inelul de prindere a panglicii, care are diametrul de 20 mm.
(5) Panglica, din rips moarat cenusiu, este lata de 40 mm şi inalta, la partea ei aparenta, de 50 mm; benzile de culoare albastra, galbena şi roşie, plasate în centrul panglicii, au fiecare lãţimea de 4 mm.
ART. 7
Însemnul clasei a II-a este asemãnãtor cu cel al clasei prevãzute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata crucea incastrata este aur cu titlul de 800 la mie.
ART. 8
(1) Însemnul clasei I este asemãnãtor cu cel al clasei prevãzute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata placa dreptunghiulara este argint patinat cu titlul de 800 la mie.
(2) Decoratiile conferite pentru participarea la lupta armata impotriva dictaturii comuniste au culoarea de baza a panglicii verde şi au prinse pe ea doua spade incrucisate, lungi de câte 36 mm, confectionate din argint cu titlul de 750 la mie.
ART. 9
(1) Pentru a omagia şi perpetua traditia luptei impotriva ideologiei totalitar-comuniste, urmaşii direcţi ai foştilor deţinuţi politici pot primi decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" ce are ataşatã pe panglica o bareta metalicã pe care este scris, cu litere înalte de 4 mm, cuvântul: "TRADIŢIE".
(2) Urmaşii direcţi ai foştilor deţinuţi politici pot solicita comitetelor teritoriale ale Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, desemnate pentru întocmirea listelor de persoane îndreptãţite sa primeascã decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", sa fie înscrise pe liste pentru a primi decoratia cu bareta: "TRADIŢIE". Împreunã cu cererea aceştia trebuie sa prezinte urmãtoarele:
a) copie de pe hotãrârea judecãtoreascã de condamnare a pãrintelui sau, în lipsa acesteia, declaraţiile a doua persoane care sa confirme intemnitarea acestuia pe motive politice;
b) copie de pe actul de naştere care sa ateste filiaţia;
c) declaraţie, pe propria rãspundere, ca pana în 1989 nu a fost membru al Partidului Comunist Roman şi ca nu a fãcut parte din organele de represiune ale regimului comunist sau dintre informatorii fostei Securitati;
d) dovada ca dupã decembrie 1989 a activat într-o organizaţie civicã democrata sau/şi într-un partid care promova o politica democratica, de revenire la tradiţiile sociale şi economice ale României antebelice.
(3) Indiferent de clasa pe care o au sau ar fi avut dreptul sa o aibã pãrinţii, urmaşii direcţi pot primi numai decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" cu bareta "TRADIŢIE", clasa a III-a.
ART. 10
La toate clasele, o data cu însemnul se acorda şi rozeta decoratiei, care are forma unui triunghi echilateral cu laturile de 16 mm, confectionat din rips cenusiu, cu dungi verticale, late de 1 mm, de culoare albastra, galbena şi roşie, pe centru şi marginile bordurate cu un fir argintiu.
ART. 11
Ecranul (cutia) care conţine decoratia este imbracat în piele mata, de culoare cenusie şi este captusit cu plus alb. Pe capacul cutiei sunt imprimate, argintiu, denumirea şi gradul decoratiei.
ART. 12
Brevetele pentru decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" sunt validate prin parafa Preşedintelui României, a Cancelarului Ordinelor şi a preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, pentru clasele a III-a şi a II-a, şi prin semnãturile olografe ale acestora, pentru clasa I.
ART. 13
(1) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor decoratiei, altele decât cele prevãzute la art. 52 lit. a) din Legea nr. 29/2000, se constituie Consiliul de Onoare al decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".
(2) Consiliul de Onoare este compus din 7 membri, câte doi din fiecare clasa şi unul din categoria "TRADIŢIE".
(3) Preşedintele Consiliului de Onoare este cel mai în varsta membru al clasei I.
(4) Consiliul de Onoare se alege pe o perioada de trei ani; pot fi realeşi pe o noua perioada de 3 ani patru dintre membrii Consiliului de Onoare, câte unul din fiecare clasa şi categorie.
ART. 14
(1) Purtatorii decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" pot semnala Consiliului de Onoare atitudini şi fapte comise de alţi purtãtori ai acestei decoraţii, considerate a aduce prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizãrii, Cancelaria Ordinelor convoacã Consiliul de Onoare şi pe cel invinuit, în termen de maximum 15 zile de la sesizare.
(2) Consiliul de Onoare delibereazã şi poate decide pe loc sau dupã cercetarea cazului, însã nu mai mult de 60 de zile de la întrunirea sa.
(3) În cazul în care persoana invinuita nu se prezintã la termenul fixat de Cancelaria Ordinelor, Consiliul de Onoare poate solicita Cancelariei Ordinelor convocarea sa la alt termen, iar în cazul neprezentarii învinuitului şi a doua oara, cazul se va judeca în lipsa.
ART. 15
(1) Conducerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România va inainta Cancelariei Ordinelor, pe mãsura întocmirii lor, listele cuprinzând propunerile de conferire a decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", în vederea semnãrii de cãtre Preşedintele României a decretelor de decorare.
(2) În termen de un an de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului regulament, comisiile Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România vor finaliza toate propunerile de decorare cu "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", distincţia urmând a fi consideratã închisã dupã acest termen.

Însemnele Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste Clasa I, Clasa a II-a, Rozeta şi Clasa a III-a se afla la pag. 5 din Monitorul Oficial al României, Partea I.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016