Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 29 iunie 2000  privind descrierea şi acordarea Ordinului Naţional Serviciul Credincios    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 29 iunie 2000 privind descrierea şi acordarea Ordinului Naţional Serviciul Credincios

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 319 din 10 iulie 2000
──────────
    Aprobat prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 105 din 29 iunie 2000, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 319 din 10 iulie 2000
──────────
    ART. 1
    Ordinul Naţional Serviciul Credincios este a doua decoratie în ierarhie, pe timp de pace, şi a treia în ierarhia decoratiilor militare de război. El se acordă atât cetăţenilor români, cat şi celor străini, care au studii superioare, pentru a recompensa serviciile deosebite, civile şi militare, aduse statului român pe timp de pace sau pe timp de război.

    ART. 2
    Prin servicii deosebite se înţelege fapte de conceptie, organizare şi coordonare, astfel:
    a) apărarea intereselor supreme ale statului român: independenta, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială;
    b) merite în ceea ce priveşte dezvoltarea economiei naţionale;
    c) rezultate în domeniul ştiinţei, artei şi culturii;
    d) contribuţii la colaborarea dintre România şi alte state sau organisme internaţionale;
    e) concepţii înaintate în ceea ce priveşte organizarea şi conducerea operaţiunilor militare;
    f) fapte săvârşite pe câmpul de lupta sau în conflicte militare.

    ART. 3
    Ordinul Naţional Serviciul Credincios cuprinde 5 grade. Acestea sunt, în ordine crescatoare:
    a) Cavaler;
    b) Ofiţer;
    c) Comandor;
    d) Mare Ofiţer;
    e) Mare Cruce.

    ART. 4
    (1) Membrii ordinului sunt numiţi pe viaţa. Indiferent de gradul primit ei poarta numele de "Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios". Ordinul are însemne deosebite pentru civili, pentru militari şi de război.
    (2) Numărul membrilor este fixat la 5.550, împărţit astfel:

┌─────────────┬────────────────────────┐
│ │- 3.000, din care: │
│ │- 2.400 pentru civili; │
│ │şi │
│ │- 600 pentru militari; │
│ │- 1.500, din care: │
│ │- 1.200 pentru civili; │
│- Cavaler │şi │
│- Ofiţer │- 300 pentru militari; │
│- Comandor │- 600, din care: │
│- Mare Ofiţer│- 480 pentru civili; şi │
│- Mare Cruce │- 120 pentru militari; │
│ │- 300, din care: │
│ │- 240 pentru civili; şi │
│ │- 60 pentru militari; │
│ │- 150, din care: │
│ │- 120 pentru civili; şi │
│ │- 30 pentru militari. │
└─────────────┴────────────────────────┘

    (3) Depăşirea numărului fiecărui grad constituie încălcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numărul limita sunt nule de drept, iar însemnele vor fi restituite.
    (4) Ordinul se poate conferi şi unităţilor militare româneşti pentru fapte deosebite săvârşite în timp de pace sau pentru acte de eroism săvârşite în timp de război; pot fi decorate şi unităţile militare străine ale unor state aliate cu România. Ordinele conferite unităţilor militare nu intră în limita celor prevăzute pentru militari în prezentul regulament.
    (5) Ordinul cu însemne de război nu are limite legale pentru nici un grad, evidenta persoanelor decorate cu acesta fiind ţinuta separat.

    ART. 5
    Preşedintelui României i se atribuie pe perioada mandatului însemnele gradului de Mare Cruce, comanda specială, confectionat din aur. Acesta nu face parte din numărul prevăzut la art. 4 din prezentul regulament.

    ART. 6
    (1) Cetăţenii străini decorati cu acest ordin nu sunt cuprinşi în numărul prevăzut la art. 4 din prezentul regulament.
    (2) Şefii de state care se întâlnesc a doua oara cu Preşedintele României în cadrul unor vizite oficiale sau de stat pot fi decorati cu gradul de Mare Cruce, comanda specială.
    (3) Ordinul se conferă cetăţenilor străini numai cu avizul favorabil al guvernelor din ţările respective.
    (4) Membrii corpului diplomatic şi consular acreditaţi în România pot fi decorati cu acest ordin numai după îndeplinirea unui stagiu de minimum 2 ani în ţara.

    ART. 7
    (1) Însemnul Ordinului Serviciul Credincios este o cruce cu bratele arcuite şi latite spre margini, emailata albastru deschis. Între bratele crucii se afla o cununa cu frunze de laur şi în centrul ei un medalion, ambele din metalul gradului.
    (2) Pe avers este stantata pe medalion stema României.
    (3) Pe revers este inscripţia "SERVICIUL CREDINCIOS" înscrisă într-o cununa deschisă din frunze de laur.
    (4) Însemnul este surmontat de o cununa ovala formată din frunze de stejar, de care se ataşează un inel prin care se prinde panglica.
    (5) Însemnele ordinului se confectioneaza din argint cu titlul de 800 la mie, iar plăcile, din argint cu titlul de 925 la mie.
    (6) Panglica este din rips moarat de culoare bleu, având o dunga alba pe mijloc.
    (7) La toate gradele se acordă, o dată cu însemnul, pentru civili, rozeta, iar pentru militari, bareta şi rozeta decoratiei; acestea au culorile de baza ale panglicii ordinului, reduse la 40% şi, respectiv, la 50%, şi au forme specifice pentru fiecare grad. Rozeta se poarta la reverul stang al hainei/taiorului, iar bareta se poarta la uniforma, pe pieptul stang.

    ART. 8
    (1) Însemnul gradului de Cavaler are diametrul de 40 mm şi culoarea naturala a argintului. Medalionul central are diametrul de 14 mm, iar stema stantata a României este înaltă de 12 mm. Inscripţia pe reversul medalionului are literele cu înălţimea de 1,5 mm.
    (2) Cununa dintre bratele crucii are lăţimea de 4 mm şi este dispusă la 7 mm de medalion.
    (3) Cununa din frunze de stejar are diametrele exterioare de 20 mm şi, respectiv, de 18 mm, iar cele interioare, de 18 mm şi, respectiv, de 6 mm. Inelul prin care se prinde panglica este circular şi are diametrul exterior de 15 mm, iar pe el este stantat titlul argintului.
    (4) Modelul pentru militari primeşte doua spade incrucisate, lungi de 25 mm, între însemn şi cununa de stejar.
    (5) Modelul de război primeşte doua spade incrucisate, lungi de 41 mm, între bratele crucii.
    (6) Panglica gradului este lata de 40 mm, iar banda mediana este lata de 12 mm; în partea ei aparenta panglica este lungă de 50 mm.
    (7) La modelul de război panglica are marginal şi câte o dunga lata de 2 mm din fir aurit, iar banda alba este lata de 10 mm.
    (8) La însemnul acordat doamnelor panglica este pliata sub forma de funda orizontala (papion) şi are o lungime de 120 mm.
    (9) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungă de 16 mm şi înaltă de 6 mm.
    (10) Bareta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungă de 20 mm şi înaltă de 10 mm; pentru decoratia cu însemne de război pe bareta sunt prinse doua spade incrucisate din argint, lungi de câte 18 mm.

    ART. 9
    Însemnul gradului de Ofiţer este acelaşi ca la gradul de Cavaler, cu următoarele deosebiri:
    - însemnul este aurit;
    - panglica primeşte o rozeta cu diametrul de 25 mm;
    - pentru doamne rozeta se aplică pe centrul fundei;
    - rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips, având diametrul de 10 mm şi înălţimea de 4 mm;
    - bareta este similară gradului de cavaler, pe ea fiind prinsă o rozeta cu diametrul de 10 mm; pentru decoratia cu însemnul de război cele doua spade incrucisate sunt prinse sub rozeta.

    ART. 10
    (1) Însemnul gradului de Comandor are un diametru de 50 mm şi este aurit. Medalionul central are diametrul de 18 mm, iar stema stantata a României este înaltă de 16 mm. Inscripţia de pe reversul medalionului are literele înalte de 2 mm. Cununa dintre bratele crucii are lăţimea de 5 mm şi este dispusă la 9 mm de medalionul central.
    (2) Modelul pentru militari primeşte doua spade incrucisate, lungi de 37 mm, între însemn şi cununa ovala din frunze de stejar.
    (3) Modelul de război primeşte doua spade incrucisate, lungi de 57 mm, între bratele crucii.
    (4) Cununa din frunze de stejar are diametrele exterioare de 25 mm şi, respectiv, de 17 mm şi pe cele interioare de 10 mm şi, respectiv, de 8 mm.
    (5) Inelul de prindere a panglicii este alungit, cu înălţimea de 25 mm şi lăţimea de 4 mm; pe reversul inelului este poansonat titlul argintului şi numărul de ordine al gradului.
    (6) Panglica gradului este lata de 45 mm, iar dunga alba mediana este lata de 14 mm.
    (7) Lungimea panglicii este egala cu circumferinta gatului.
    (8) La modelul de război panglica primeşte marginal şi o dunga lata de 3 mm din fir aurit.
    (9) Rozeta gradului are prins pe panglica dreptunghiulara de 16/6 mm a gradului de Cavaler tamburul gradului de Ofiţer, cu diametrul de 10 mm.
    (10) Bareta gradului are panglica dreptunghiulara din rips, lungă de 24 mm şi înaltă de 10 mm, care are prins pe centru un disc din argint, cu diametrul de 5 mm; pentru decoratia cu însemne de război sub disc sunt doua spade din argint incrucisate, lungi de câte 20 mm.

    ART. 11
    (1) Gradul de Mare Ofiţer este compus din însemnul gradului de Comandor şi placa gradului.
    (2) Placa gradului este în forma de stea patrata cu raze reliefate şi are un diametru de 75 mm. Pe placa este aplicată crucea emailata a ordinului, avers, având un diametru de 40 mm. Medalionul central, inscripţia, stema stantata a României şi cununa au aceleaşi dimensiuni ca şi la gradul de Ofiţer. Pe revers, într-un medalion central, este scrisă firma producătoare, sunt poansonate titlul argintului şi numărul de ordine al gradului.
    (3) La modelele pentru militari şi de război pe placa este aplicată crucea emailata a ordinului, avers, cu un diametru de 40 mm, având între brate doua spade incrucisate, lungi de 41 mm.
    (4) Modelul pentru doamne este identic.
    (5) Rozeta gradului este o panglica dreptunghiulara din rips argintiu, lungă de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având prinsă pe centru rozeta gradului de Ofiţer.
    (6) Bareta gradului este cea a gradului de Comandor, având prins pe centru un romb bombat, din argint, înalt de 7 mm şi lat de 5 mm; pentru decoratia cu însemne de război, sub romb sunt doua spade incrucisate, din argint, lungi de câte 20 mm.

    ART. 12
    (1) Gradul de Mare Cruce este compus din însemnul şi placa gradului.
    (2) Însemnul are un diametru de 60 mm şi este aurit. Medalionul central are diametrul de 20 mm, iar stema stantata a României este înaltă de 18 mm. Inscripţia de pe reversul medalionului are literele înalte de 3 mm. Cununa dintre bratele crucii are lăţimea de 6 mm şi este dispusă la 10 mm de medalionul central.
    (3) Cununa de frunze de stejar are diametrele exterioare de 30 mm şi, respectiv, de 20 mm, iar cele interioare de 13 mm şi, respectiv, de 11 mm.
    (4) Modelul pentru militari primeşte doua spade incrucisate, lungi de 48 mm, între însemn şi inelul de prindere a panglicii.
    (5) Modelul de război primeşte doua spade incrucisate, lungi de 62 mm, între bratele crucii.
    (6) Inelul de prindere este circular, gros de 2 mm şi cu un diametru exterior de 18 mm, pe care sunt poansonate titlul argintului şi numărul de ordine al gradului.
    (7) Lenta insemnului este lata de 100 mm şi are o lungime egala cu periferia bustului corpului; dunga alba mediana este lata de 32 mm. La partea inferioară este ataşată o rozeta circulara cu diametrul de 75 mm; sub rozeta se afla ataşată o carabiniera.
    (8) La modelul de război lenta are marginal şi câte o dunga lata de 7 mm din fir aurit, iar banda alba este lata de 28 mm.
    (9) Placa gradului este în forma de stea patrata cu raze reliefate, aurita, şi are un diametru de 85 mm. Pe placa este aplicată crucea emailata a ordinului, avers, cu un diametru de 50 mm. Medalionul central, inscripţia, stema stantata a României şi cununa au aceleaşi dimensiuni ca şi la însemnul gradului de Comandor. Pe revers, într-un medalion central este scrisă firma producătoare, sunt poansonate titlul argintului şi numărul de ordine al gradului.
    (10) La modelele pentru militari şi de război pe placa este aplicată crucea emailata a ordinului, avers, cu un diametru de 50 mm, având între brate doua spade incrucisate, lungi de 57 mm.
    (11) Modelul pentru doamne este identic.
    (12) Rozeta gradului este o panglica dreptunghiulara din rips auriu, lungă de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având prinsă pe centru rozeta gradului de Ofiţer.
    (13) Bareta gradului are panglica gradului de Comandor, având prinsă pe centru o stea uşor bombata, cu 8 raze, din argint, cu diametrul de 8 mm; pentru decoratia cu însemne de război sub stea sunt doua spade incrucisate, din argint, lungi de câte 20 mm.

    ART. 13
    (1) Gradul de Mare Cruce, comanda specială, care se atribuie Preşedintelui României, are însemnul şi placa confectionate din aur cu titlul de 583 la mie.
    (2) Decoratia acordată unor şefi de state străini are însemnul confectionat din aur cu titlul de 583 la mie, iar placa, din argint cu titlul de 925 la mie, placat cu aur; numărul de ordine al gradelor de Mare Cruce, conferite sefilor de state, este diferit şi se scrie cu cifre române.

    ART. 14
    (1) Rozetele au pe spate un sistem de prindere format dintr-un surub şi un disc filetat. Se poarta întotdeauna numai rozeta celui mai înalt grad pe care îl are o persoană.
    (2) Baretele sunt prinse pe un suport metalic şi au pe spate o agrafa de prindere.
    (3) Baretele se pot purta alăturat, prima fiind a celui mai mare dintre grade.
    (4) În cazul în care un ofiţer a fost decorat şi cu un ordin cu însemne de război, bareta acestuia are intaietate, chiar dacă ordinul sau gradul este, ierarhic, inferior altor decoraţii pe care le poseda.
    (5) În cazul în care un cadru militar este imbracat civil, el se conformează regulilor prevăzute pentru aceştia.

    ART. 15
    (1) Unităţile militare pot fi decorate cu Ordinul Serviciul Credincios doar cu gradele de Cavaler, Ofiţer şi Comandor.
    (2) Însemnul decoratiei are panglica de lăţimea corespunzătoare gradului, lungă de 2.000 mm; la un capăt al panglicii este ataşată decoratia, iar la celălalt un canaf auriu. Panglica indoita la jumătate se prinde de hampa, sub pajura.

    ART. 16
    Cutia (ecranul) care conţine decoratia este imbracata cu piele mata de culoare albastru deschis şi captusita cu plus alb. Pe capacul cutiei sunt imprimate aurit stema României, denumirea şi gradul ordinului.

    ART. 17
    Admiterea în Ordinul Naţional Serviciul Credincios se poate face numai după îndeplinirea cu rezultate deosebite a unor funcţii civile sau militare timp de cel puţin 8 ani.

    ART. 18
    (1) Nimeni nu poate fi admis în ordin decât cu gradul de Cavaler, exceptându-se prima promotie a ordinului.
    (2) La instituirea ordinului Preşedintele României poate să confere din proprie iniţiativă 15 ordine Serviciul Credincios, în orice grad. Acesta nu face parte din numărul prevăzut la art. 4 din prezentul regulament.
    (3) Pentru a fi promovat într-un grad superior este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    - de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer, 2 ani;
    - de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor, 3 ani;
    - de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer, 4 ani;
    - de la gradul de Mare Ofiţer la cel de Mare Cruce, 5 ani.
    (4) Decorarea în prima promotie, până la maximum 15% din numărul fiecărui grad, se va face în condiţiile prevăzute de prezentul regulament. Gradele superioare se conferă doar celor care insumeaza merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 19
    De regula, conferirea Ordinului Naţional Serviciul Credincios nu se poate face decât după 2 ani de la o decorare anterioară cu Ordinul Pentru Merit.

    ART. 20
    Pentru merite cu totul deosebite termenul de 8 ani, precum şi vechimea prevăzută la art. 18 pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 21
    (1) Promovarea într-un grad superior conduce automat la radierea persoanei respective din evidenta gradului inferior, locul devenind vacant. Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.
    (2) Civilii poarta numai însemnul gradului cel mai mare pe care îl au; ofiţerii pot purta în ocazii festive gradele de Cavaler şi Ofiţer ataşate pe o bareta, precum şi însemnul celui mai mare grad pe care îl poseda.

    ART. 22
    Portul Decoratiei Serviciul Credincios este reglementat la art. 31 şi 32 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.

    ART. 23
    Cavalerii Ordinului Naţional Serviciul Credincios beneficiază de onoruri militare în conformitate cu art. 43 şi 44 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.

    ART. 24
    Brevetele pentru Ordinul Naţional Serviciul Credincios sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României şi contrasemnatura Cancelariei Ordinelor; pentru restul gradelor ambele semnături sunt autografe.

    ART. 25
    (1) Cu prilejul zilei Ordinului Naţional Serviciul Credincios (8 aprilie), Cancelaria Ordinelor organizează întrunirea cavalerilor respectivului ordin în conformitate cu art. 49 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.
    (2) Invitaţiile vor fi trimise celor în drept cu 30 de zile înaintea sarbatorii, iar aceştia sunt obligaţi sa confirme participarea în termen de 15 zile.
    (3) La ceremonie cavalerii sunt obligaţi sa poarte însemnele ordinului.

    ART. 26
    Pentru a stabili şi întreţine legătură de camaraderie, cavalerii ordinului pot organiza cluburi pe baza teritorială.

    ART. 27
    (1) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele prevăzute la art. 52 lit. a) din Legea nr. 29/2000, se constituie Consiliul de Onoare al Ordinului Serviciul Credincios.
    (2) Consiliul de Onoare al Ordinului Serviciul Credincios este compus din 7 membri, astfel: câte unul din cele 3 grade inferioare şi câte 2 din gradele de Mare Ofiţer şi Mare Cruce. Preşedintele Consiliului de Onoare va fi cel mai în vârsta membru din gradele superioare.
    (3) Consiliul de Onoare se alege pe o perioadă de 5 ani. Alegerea are loc cu prilejul zilei ordinului.
    (4) Pot fi realeşi pentru o noua perioada 3 dintre membrii Consiliului de Onoare, dintre care cel puţin unul din gradele inferioare.

    ART. 28
    (1) Cavalerii Ordinului pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate a aduce prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării, Cancelaria Ordinelor convoacă Consiliul de Onoare şi pe cel invinuit, în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (2) Consiliul de Onoare deliberează şi poate decide pe loc sau după cercetarea cazului, însă nu mai târziu de 60 de zile de la întrunirea sa.
    (3) În cazul în care persoana invinuita nu se prezintă la termenul fixat de Cancelaria Ordinelor, Consiliul de Onoare poate solicita acesteia convocarea la alt termen, iar în cazul neprezentarii şi a doua oara, cazul se va judeca în lipsa.

    ART. 29
    La fiecare promotie anuală şi cu prilejul fiecărei conferiri, Cancelaria Ordinelor va înştiinţa Ministerul de Interne despre persoanele decorate, înaintate în grad sau excluse. Ministerul de Interne este obligat sa anunţe Cancelaria Ordinelor în cazul decesului fiecărui cavaler al ordinului sau al unor eventuale condamnări.

    ART. 30
    În cazul decesului unui cavaler al Ordinului "Serviciul Credincios", familia va înştiinţa Cancelaria Ordinelor, precum şi comisariatul militar teritorial, în vederea organizării funeraliilor. La acestea urmează sa participe:
    a) reprezentanţi ai autorităţilor locale;
    b) cavaleri ai ordinului din localitatea respectiva;
    c) garda militară de onoare, conformă gradului decedatului;
    d) un reprezentant al Preşedintelui României şi cancelarul ordinelor pentru gradul de Mare Ofiţer şi Mare Cruce.

    ART. 31
    (1) În termen de 6 luni de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I, persoanele decorate până în anul 1947 cu Ordinul Serviciul Credincios, indiferent de grad, pot depune la Cancelaria Ordinelor o solicitare şi copii de pe înscrisuri brevete sau extrase din Monitorul Oficial al României cu decretul de conferire -, care să ateste calitatea de Cavaler al ordinului şi gradul avute.
    (2) În termen de 60 de zile de la primirea solicitărilor Cancelaria Ordinelor, după verificarea autenticităţii datelor primite, va inainta Preşedintelui României propunerea de decret privind numirea persoanelor respective în gradul imediat superior.


    Serviciul Credincios
    CAVALER (a se vedea imaginea asociată)

    OFIŢER (a se vedea imaginea asociată)

    COMANDOR (a se vedea imaginea asociată)

    MARE OFIŢER
    Civili (a se vedea imaginea asociată)

    Militari (a se vedea imaginea asociată)

    Război (a se vedea imaginea asociată)


    SERVICIUL CREDINCIOS (a se vedea imaginea asociată)

    LENTA MARE CRUCE (a se vedea imaginea asociată)

    MARE CRUCE
    Civili (a se vedea imaginea asociată)

    Militari (a se vedea imaginea asociată)

    Război (a se vedea imaginea asociată)



    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016