Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 29 iulie 2016  al sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 29 iulie 2016 al sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1062 bis din 29 decembrie 2016

──────────
    Aprobat de Ordinul nr. 1554/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1062 din 29 decembrie 2016.
──────────

    CAP. I
    DISPOZIŢII GENERALE

    ART. 1
     Scopul prezentului Regulament este de a stabili regulile care trebuie respectate pe teritoriul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, prin implicarea factorilor interesaţi, în acord cu prevederile legislaţiei în vigoare.

    ART. 2
     Respectarea acestor reguli este obligatorie atât pentru custode, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariei protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei protejate.

    ART. 3
     Principiile care stau la baza prezentului Regulament sunt:
    a) principiul conservării biodiversităţii şi al ecosistemelor specifice zonei protejate;
    b) principiul implementării şi respectării atitudinii eco-civice;
    c) principiul transparenţei în luarea deciziilor şi în implementarea acestora.


    ART. 4
     Custodia sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman a fost atribuită Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Roman.

    ART. 5
     Responsabilitatea managementului sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, revine Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Roman, conform Convenţiei de custodie nr. 324 din 03.03.2014 semnată cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate responsabilă. În acest scop custodele:
    a) îşi însuşeşte Planul de management prin care se realizează gospodărirea sitului;
    b) urmăreşte respectarea Planului de management;
    c) organizează şi desfăşoară activităţi specifice şi supraveghează toate activităţile care se desfăşoară pe teritoriul sitului, astfel încât să se asigure îndeplinirea obiectivelor de management ale sitului, în conformitate cu obiectivele de sit de importanţă comunitară stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 6
    (1) Aplicarea măsurilor de management va lua în considerare condiţiile economice, sociale şi culturale ale comunităţilor locale şi opiniile tuturor factorilor interesaţi, facilitându-se participarea reprezentanţilor acestora în procesul de luare a deciziilor.
    (2) Pentru implementarea măsurilor de protecţie, conservare şi utilizare durabilă a resurselor naturale, va fi încurajată menţinerea practicilor şi cunoştinţelor tradiţionale în valorificarea resurselor, în beneficiul comunităţilor locale.

    ART. 7
     Activităţile custodelui legate de conservarea biodiversităţii pot fi realizate în colaborare cu instituţii ştiinţifice şi de învăţământ, organizaţii neguvernamentale de specialitate şi consultanţi ştiinţifici.

    ART. 8
     Participarea factorilor interesaţi la managementul sitului se asigură prin organizarea, de către custode, a unor întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor interesate, dezbateri publice cu membrii comunităţilor locale, întâlniri cu operatorii economici interesaţi.


    CAP. II
    ÎNFIINŢARE, SUPRAFAŢĂ, SCOP, LIMITE

    ART. 9
    (1) Situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, a fost declarat arie protejată de interes comunitar prin Ordinului ministrului mediului şi pădurilor nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările şi completările.
    (2) Suprafaţa totală a sitului este de 4720 ha, în judeţele Iaşi şi Neamţ, pe teritoriul comunelor Boleşti, Cordun, Dulceşti, Gherăeşti, Horia, Tupilaţi, Văleni, Ţibucani, Mirosloveşti şi a municipiului Roman.
    (3) Instituirea regimului de arie naturală protejată este prioritară, în raport cu orice alte obiective, cu excepţia celor care privesc:
    a) asigurarea securităţii naţionale;
    b) asigurarea securităţii şi sănătăţii oamenilor şi animalelor;
    c) prevenirea şi înlăturarea efectelor unor catastrofe naturale.

    (4) Regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi cu alte dispoziţii legale în materie.

    ART. 10
    (1) Scopul pentru care a fost constituit acest sit este conservarea, menţinerea şi acolo unde este cazul readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de interes comunitar şi a habitatelor specifice.
    (2) Obiectivele de conservare ale sitului sunt 10 specii de faună de interes comunitar, menţionate în Planul de management.

    ART. 11
     Limitele sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman sunt cele reglementate prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1964/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    (1) Managementul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman necesită măsuri legale, administrative sau contractuale, în scopul evitării deteriorării biotopurilor naturale şi a habitatelor speciilor, precum şi a perturbării ciclului de viaţă al acestora.
    (2) Orice plan sau proiect care nu are o legătură directă sau nu este necesar pentru managementul sitului ROSCI0364, dar care ar putea afecta în mod semnificativ aria, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte aflate în derulare sau în fază de proiect, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra sitului de importanţă comunitară, având în vedere obiectivele de conservare ale acesteia, conform prevederilor art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Aplicarea managementului urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura, prin protejarea diversităţii habitatelor şi a speciilor de plante şi animale. Se promovează păstrarea folosinţei tradiţionale a terenurilor, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale, precum şi asigurarea condiţiilor pentru activităţi educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică, cu acordul custodelui şi în concordanţă cu reglementările de mediu, după caz.


    CAP. III
    REGLEMENTAREA ACTIVITĂŢILOR

    ART. 13
     Activităţile permise în situl de importanţă comunitară ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman sunt:
    a) ştiinţifice şi educative;
    b) activităţi de ecoturism care nu necesită realizarea de construcţii şi/sau investiţii;
    c) utilizarea raţională a pajiştilor pentru cosit şi/sau păşunat numai cu animale domestice proprietatea membrilor comunităţilor care deţin păşuni sau care deţin dreptul de utilizare a acestora în orice formă recunoscută prin legislaţia naţională în vigoare, pe suprafeţele, în perioadele, cu speciile şi efectivele avizate de custodele ariei, astfel încât să nu fie afectate habitatele naturale şi speciile de floră şi faună prezente;
    d) localizarea şi stingerea operativă a incendiilor;
    e) intervenţiile pentru menţinerea habitatelor în vederea protejării anumitor specii, grupuri de specii sau comunităţi biotice care constituie obiectul protecţiei, în baza aprobării autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, a planului de acţiune provizoriu, elaborat în acest scop şi valabil până la intrarea în vigoare a Planului de management;
    f) intervenţiile în scopul reconstrucţiei ecologice a ecosistemelor naturale şi al reabilitării unor ecosisteme necorespunzătoare sau degradate, la propunerea custodelui în baza aprobării de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului;
    g) acţiunile de înlăturare a efectelor unor calamităţi, la propunerea autorităţilor de mediu competente cu avizul custodelui ariei naturale protejate, în baza aprobării autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. În cazul în care calamităţile afectează suprafeţe de pădure, acţiunile de înlăturare a efectelor acestora se fac la propunerea autorităţilor de mediu competente, cu avizul custodelui ariei naturale protejate, în baza aprobării autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură;
    h) acţiunile de prevenire şi combatere a înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri, care nu necesită extrageri de arbori, şi acţiunile de monitorizare ale acestora;
    i) acţiunile de combatere a înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri, care necesită evacuarea materialului lemnos din pădure, în cazul în care apar focare de înmulţire, la propunerea custodelui ariei naturale protejate şi în baza aprobării autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură;
    j) activităţile de protecţie a pădurilor, acţiunile de prevenire a înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri, care necesită evacuarea materialului lemnos din pădure în cantităţi care depăşesc prevederile amenajamentelor, se fac cu acordul custodelui arici naturale protejate, emis în baza aprobării autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură;
    k) activităţi tradiţionale de utilizare a unor resurse regenerabile. În limita capacităţii productive şi de suport a ecosistemelor, prin tehnologii cu impact redus, precum recoltarea de fructe de pădure, de ciuperci şi de plante medicinale, cu respectarea normativelor în vigoare. Acestea se pot desfăşură numai de persoanele fizice şi juridice care deţin sau administrează terenuri în interiorul ariei sau de comunităţile locale, cu aprobarea custodelui ariei naturale protejate;
    l) activităţi tradiţionale de cultivare a terenurilor agricole şi de creştere a animalelor, precum şi alte activităţi tradiţionale efectuate de comunităţile locale, conform tehnologiilor agrotehnice;
    m) lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor şi lucrări de conservare;
    n) aplicarea de tratamente silvice care promovează regenerarea pe cale naturală a arboretelor: tratamentul tăierilor de transformare spre grădinărit, tratamentul tăierilor grădinărite şi cvasigrădinărite, tratamentul tăierilor progresive clasice sau în margine de masiv, tratamentul tăierilor succesive clasice sau în margine de masiv, tratamentul tăierilor în crâng, în salcâmete şi în zăvoaie de plop şi salcie. În cazul arboretelor de plop euramerican se poate aplica şi tratamentul tăierilor rase în parchete mici;
    o) activităţi de vânătoare;
    p) activităţi de pescuit recreativ - sportiv şi ştiinţific;
    r) activităţi de exploatare a agregatelor minerale, doar ca lucrări de regularizare a albiei râului Moldova şi de apărare contra inundaţiilor;
    s) activităţi specifice modului de producţie ecologic de cultivare a terenului agricol şi creşterea animalelor, în conformitate cu legislaţia specifică din sistemul de agricultură ecologică;
    ş) alte activităţi efectuate de comunităţile locale în conformitate cu prevederile legale;
    t) lucrări de întreţinere a cursurilor de apă;
    ţ) lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.


    ART. 14
     Orice studii care planifică activităţi de exploatare a resurselor naturale pe suprafaţa sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman: silvice, agricole, zootehnice, turistice, piscicole, cinegetice, geologice, şi altele asemenea, orice proiecte care planifică lucrări de construcţii de orice fel, activităţi sportive, culturale şi educative, se supun în mod obligatoriu de către proiectanţi sau organizatori avizării custodelui.

    ART. 15
    (1) Toate activităţile, proiectele, planurile şi programele, care vizează situl sau obiective din vecinătatea sitului se supun avizării custodelui, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (2) Avizele emise de custode conţin principalele motive şi considerente care au stat la baza deciziei acestuia.

    ART. 16
    (1) În afara avizului, custodele mai poate emite adeverinţe necesare proprietari lor/deţinători lor de terenuri, pentru a beneficia de facilităţi prevăzute de actele normative în vigoare, pentru terenurile din arii naturale protejate.
    (2) Emiterea adeverinţelor se realizează pe baza următoarelor documente:
    a) cerere scrisă din partea titularului/beneficiarului sau a reprezentantului acestuia;
    b) plan de încadrare în zonă şi plan de amplasament cu limitele sitului, disponibile pe pagina de internet a autorităţii centrale responsabile cu protecţia mediului, cu precizarea coordonatelor geografice prezentate sub formă de vector în format digital, cu referinţă geografică, în sistem de proiecţie naţională Stereo 1970, sau ca un tabel în format electronic conţinând coordonatele conturului - X, Y - în sistem de proiecţie naţională Stereo 1970;
    c) extras de cartea funciară în original sau copie certificată în conformitate cu originalul, valabilă la momentul depunerii cererii, precum şi alte acte care dovedesc că titularul este deţinătorul legal al terenului, pe care doreşte realizarea activităţilor/proiectelor/planurilor/programelor;
    d) copie certificată de conformitate cu originalul, după cartea de identitate a titularului, dacă acesta este persoană fizică sau copie certificată de conformitate cu originalul după codul unic de înregistrare a titularului, dacă acesta este persoană juridică.
    e) dovada achitării tarifului stabilit pentru emiterea adeverinţei.




 Activităţile de silvicultură şi exploatare forestieră
    ART. 17
     Pădurile situate în raza sitului de importanţă comunitară ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, se supun regimului silvic, indiferent de forma de proprietate.

    ART. 18
    (1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în aria protejata se execută numai lucrările care sunt în concordanţă cu Planul de management sau cu măsurile de conservare valabile până la aprobarea Planului de management.
    (2) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în aria protejată se va promova managementul conservativ al pădurilor prin încurajarea regenerărilor naturale a speciilor ce edifică habitatele forestiere.

    ART. 19
     Amenajamentele silvice ale unităţilor de producţie ce intră în componenţa ariilor naturale protejate vor fi revizuite în mod obligatoriu în termen de 12 luni de la aprobarea Planului de management. Până la revizuirea amenajamentului silvic, administratorii fondului forestier aplică doar acele prevederi ale amenajamentului silvic care sunt conforme legislaţiei specifice ariilor naturale protejate.

    ART. 20
     Pe terenurile acoperite cu vegetaţie arborescentă în afara fondului forestier, respectiv perdele forestiere, tufişuri naturale, vegetaţia naturală de pe terenurile marginale ale culturilor agricole, de-a lungul căilor de comunicaţie rutieră, vegetaţia forestieră de pe terenurile cu categoria de folosinţă păşune împădurită, se execută numai lucrările care sunt în concordanţă cu Planul de management, cu măsurile de conservare şi cu legislaţia în vigoare.

    ART. 21
     Se interzice plantarea de specii de arbori alohtoni, atât pe terenurile care fac parte din fondul forestier, cât şi pe terenurile din afara fondului forestier, fiind recomandată şi încurajată înfiinţarea/replantarea unor arborete formate din specii autohtone caracteristice zonei, după recoltarea speciilor alohtone.

    ART. 22
    (1) În intervalul de timp, 15 martie - 15 iunie, nu se execută lucrări de exploatare a pădurilor în zonele în care prezenţa tritonilor impune această restricţie, personalul silvic efectuând doar următoarele activităţi:
    a) paza şi controlul pădurilor;
    b) lucrări de punere în valoare şi lucrări de întreţinere a regenerărilor;
    c) prevenirea înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri care nu necesită extrageri de material lemnos;
    d) prevenirea şi stingerea incendiilor.

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în intervalul de timp 15 martie - 15 iulie, în zonele în care prezenţa tritonilor impune această restricţie, se pot efectua acolo unde este cazul, următoarele lucrări de îngrijire a arboretelor: degajări, depresaje şi curăţiri.
    (3) În cazul parcurgerii arboretelor din arie cu tăieri de igienă, acestea se vor face numai cu avizul custodelui, ocazie cu care vor fi marcaţi şi extraşi arborii doborâţi, precum şi cei care sunt rupţi sau uscaţi în procent de peste 70% din volumul arborelui.
    (4) În intervalul de timp 01 octombrie - 31 martie şi 01 iunie - 31 august nu se execută lucrări de exploatare a pădurilor în parcelele unde sunt arbori cu diametre mari care pot servi ca şi habitat de hibernare şi de creştere a puilor pentru speciile de lilieci.
    (5) În intervalul de timp 01 februarie - 30 iunie nu se execută exploatarea de masă lemnoasă în zona limitrofă albiei râului Moldova, în scopul protejării populaţiilor de vidră.

    ART. 23
    (1) Se interzice tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, în afara prevederilor amenajamentelor în vigoare, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane.
    (2) Se interzice distrugerea sau vătămarea arborilor, puieţilor sau lăstarilor.
    (3) Se interzic tăierile rase în cadrul exploatărilor forestiere şi se va urmări eliminarea tăierilor în delict.
    (4) Se interzice păşunatul şi trecerea cu animale domestice în fondul forestier public şi/sau privat de pe raza sitului.
    (5) Se interzice prelevarea prin orice mijloace a solului fertil, a humusului sau a brazdelor de iarbă din fondul forestier, din aria protejată.
    (6) Pentru toate unităţile amenajistice silvice, în cazul unor intervenţii, lucrări de îngrijire sau exploatări forestiere se vor lăsa un număr de 4-6 arbori/ha din categoria iescărilor, arborilor groşi, scorburoşi, parţial uscaţi, în funcţie de particularităţile fiecărei unităţile amenajistice. Aceştia vor fi identificaţi şi inventariaţi de structurile silvice împreună cu custodele şi vor rămâne în paza personalului silvic.
    (7) Se exceptează de la prevederile art. 21, activitatea de exploatare a vegetaţiei în scopul întreţinem cursurilor de apă.

    ART. 24
    (1) Custodele are dreptul de a verifica aplicarea prevederilor amenajamentelor silvice din fondul forestier de stat sau particular de pe raza sitului. În acest scop structurile de administrare silvică au obligaţia de a înainta custodelui planul de amplasare al tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului, anterior efectuării lucrărilor de punere în valoare.
    (2) Marcarea şi exploatarea arborilor cu diametre mai mari de 100 cm se va face doar cu avizul prealabil al custodelui.
    (3) În cazul în care se identifică zone de hibernare ale speciilor de mamifere şi amfibieni în arboretele în care se execută lucrări de exploatare a masei lemnoase custodele poate interveni pentru stabilirea unor trasee de scos lemnul care să nu afecteze aceste specii.

    ART. 25
     Este interzisă tăierea vegetaţiei lemnoase, pe o rază de minim 500 de metri, în zonele unde există galerii locuite de populaţii de vidră, în perioada reproducerii şi a creşterii puilor, respectiv 01 aprilie - 30 iunie.

    ART. 26
     Este interzisă distrugerea, arderea şi tăierea vegetaţiei ierboase şi lemnoase precum şi folosirea tratamentelor chimice în interiorul şi în vecinătatea - până la o distanţă de 100 m de habitatele speciilor de amfibieni şi mamifere de interes comunitar.

    ART. 27
     Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, care se află sub regim strict de protecţie, inclusiv cele prevăzute în anexa nr. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru speciile incluse în Lista Roşie naţională şi care trăiesc atât pe teritoriul arici cât şi în afara ei, sunt interzise:
    a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare;
    b) perturbarea intenţionată, în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
    c) distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi ouălor din natură;
    d) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă;
    e) recoltarea florilor şi fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante în habitatele lor naturale;
    f) deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop, fără autorizaţia autorităţii de mediu competente.




 Activităţi de vânătoare, pescuit şi colectarea plantelor
    ART. 28
    (1) Pe fondurile cinegetice care se suprapun pe suprafaţa sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, zonele linişte a vânatului se constituie pe perimetrul ariei de pe fondul respectiv. Cotele de recoltă aprobate pentru fiecare din astfel de fonduri cinegetice, se realizează de pe restul suprafeţei acestora neincluse în arie.
    (2) Se interzice practicarea vânătorii cu câini de vânătoare în perioada 01 aprilie - 31 octombrie pentru protejarea populaţiilor de popândăi.

    ART. 29
     Prin excepţie de la prevederile anterioare, în interesul protejării florei şi faunei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau pentru alte raţiuni publice de interes major, vânătoarea pe suprafaţa sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman se realizează în condiţiile legii de gestionarii fondurilor cinegetice care se suprapun pe suprafaţa ariei, în cadrul cotelor de recoltă aprobate de autoritatea de mediu competentă, numai în următoarele situaţii:
     (a) pentru recoltarea pisicilor şi a câinilor sălbăticiţi sau hoinari;
     (b) pentru prevenirea unor pagube produse de speciile de faună sălbatică culturilor agricole şi/sau silvice;
     (c) pentru realizarea selecţiei la cervide;
     (d) pentru menţinerea sub control a efectivelor de răpitoare cu păr şi pene precum şi a speciilor invazive;
     (e) pentru menţinerea unui echilibru optim între diferitele specii de vânat.

    ART. 30
     Acţiunile de vânătoare prevăzute în art. 24 se realizează în cadrul cotelor de recoltă aprobate, în conformitate cu prevederilor legislaţiei în vigoare, cu informarea periodică, semestrială, prealabilă a custodelui, cu avizul custodelui.

    ART. 31
     Evaluarea vânatului pe terenurile incluse în perimetrul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, se realizează de gestionarii fiecărui fond cinegetic care se suprapune cu suprafaţa acestei arii, în prezenţa unui reprezentant al custodelui, separat de restul suprafeţei acestor fonduri.

    ART. 32
     Pescuitul sportiv este admis numai în baza permisului de pescuit recreativ sportiv, emis în condiţiile legii de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura, prin organizaţiile de pescari care gestionează această activitate în zonă. Activităţile privind protecţia fondului piscicol, pescuitul şi acvacultura se supun prevederilor legale în materie.

    ART. 33
     În intervalul de timp 01 noiembrie - 15 martie se instituie zone de protecţie pentru pescuit în perimetrul de 1000 metri în aval şi 1.000 metri în amonte de podurile rutiere şi feroviare care traversează râul Moldova cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

    ART. 34
     Custodele, poate institui limitarea temporară a accesului vânătorilor, pescarilor şi a altor persoane în anumite zone ale ariei în perioada reproducerii sau a depunerii icrelor, cu informarea prealabilă a tuturor factorilor interesaţi. Zonele menţionate mai sus vor fi delimitate prin semne vizibile şi evidenţiate în Planul de management al ariei.

    ART. 35
    (1) Pe perioada prohibiţiei este interzis pescuitul la toate speciile acvatice. Este interzisă deţinerea sau trecerea în perioadele interzise pentru pescuit pe teritoriul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, cu orice fel de unelte de pescuit.
    (2) Pescuitul comercial pe raza sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, este strict interzis.
    (3) Pescuitul din şi/sau cu orice fel de ambarcaţiuni este interzis.
    (4) Este interzis pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale.
    (5) Este interzis pescuitul cu ostia, suliţa, ţepoaica sau cu orice alte unelte înţepătoare sau agăţătoare, prin greblare sau harponare.
    (6) Este interzisă deţinerea uneltelor interzise la pescuit sau prinderea peştelui cu unelte de plasă sau cu pripoane, pe teritoriul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman.
    (7) Este interzis pescuitul electric, deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, electrocutare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanţe toxice şi narcotice, pescuitul cu japca, şi cu orice alte unelte neautorizate, precum şi folosirea armelor de foc, în scopul omorârii peştilor sau a altor vieţuitoare acvatice.
    (8) În scopul protecţiei hidrobionţilor, pescuitul se va face numai de pe mal şi nu în apă, în locul de depunere a icrelor, în gropile de iernat şi la o distanţă de 100 de m de acestea.
    (9) Se exceptează de la prevederile art. 29 activităţile de pescuit ştiinţific, pe bază de autorizaţie eliberată de autorităţile competente.

    ART. 36
    (1) Pescuitul recreativ sportiv, pe teritoriul sitului se realizează numai cu undiţe sau lansete, în condiţiile stabilite de lege şi de regulamentele de pescuit recreativ sportiv avizate de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi de custodele sitului.
    (2) Puietul şi exemplarele de peşti capturate sub dimensiunile minime în timpul pescuitului sau exemplarele de specii strict protejate vor fi deversate, în mod obligatoriu, în apă, în stare vie.
    (3) Este interzisă reţinerea speciilor de peşti care fac obiectul protecţiei în sit, iar în cazul capturării accidentale, exemplarele vor fi eliberate imediat, pe cât posibil fără a le fi afectată integritatea.

    ART. 37
     Faptele ilegale din domeniile vânătorii şi pescuitului pot fi constatate şi sancţionate în condiţiile legii, de personalul împuternicit în acest scop de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, pe domeniul de competenţă prevăzut de lege, din cadrul: Gărzii Naţionale de Mediu - comisariatelor regionale, Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, de personalul împuternicit al custodelui - Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Roman, de personalul gestionarilor fondurilor cinegetice din zona ariei, de ofiţerii şi subofiţerii de poliţie şi/sau de Jandarmerie, precum şi de alt personal împuternicit prin lege.

    ART. 38
    (1) Acţiunile de îngrijire a vânatului şi exercitarea vânătorii, cele de protecţie a fondului piscicol şi de pescuit de pe toată suprafaţa ariei se organizează, în condiţiile legii, de către personalul de specialitate al gestionarilor fondurilor cinegetice şi asociaţiilor de pescari sportivi din zona ariei protejate.
    (2) Personalul împuternicit al custodelui, exercită controlul activităţilor de vânătoare şi pescuit recreativ sportiv pe toată suprafaţa ariei.

    ART. 39
     Valorificarea plantelor şi animalelor aparţinând speciilor prevăzute în anexa 5 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a altor specii cu acelaşi regim de protecţie se va face în condiţii compatibile cu menţinerea acestor specii într-o stare de conservare durabilă, luându-se, după caz, următoarele măsuri:
    a) reglementarea accesului în anumite zone şi/sau anumite perioade;
    b) instituirea unor zone de protecţie specială, permanente sau temporare;
    c) interdicţia temporară şi/sau locală a recoltării şi culegerii anumitor specii;
    d) reglementarea perioadelor, a modurilor şi mijloacelor de recoltare/capturare, în conformitate cu prevederile anexei nr. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) instituirea unui sistem de avizare pentru autorizarea a recoltării/capturării plantelor şi animalelor în scopuri comerciale.


    ART. 40
    (1) Colectarea/recoltarea de specii de plante ierboase aflate sub regim de protecţie, se poate face doar în scop ştiinţific, în condiţiile legii.
    (2) Colectarea speciilor de plante medicinale comune se poate face numai de către membrii comunităţilor locale şi în limita capacităţii de suport a ecosistemelor astfel:
    i) în cantităţi mici necesare uzului familial - 2 kg de persoană;
    ii) în scop comercial, pe baza autorizaţiei de mediu obţinută în conformitate cu prevederile legale, precum şi a avizului custodelui.


    ART. 41
    (1) Se interzice conversia fâneţelor/păşunilor în terenuri arabile sau de orice alt tip în aria naturală protejată.
    (2) Vor fi folosite ca terenuri arabile doar terenurile, care până la intrarea în vigoare a prezentului Regulament au fost folosite ca atare.
    (3) Se vor încuraja iniţiativele de schimbare a folosinţei terenurilor arabile spre păşuni.

    ART. 42
    (1) Pe raza sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, cu excepţia zonelor intravilane şi a terenurilor anume destinate păşunatului, se interzice păşunatul animalelor domestice care nu aparţin proprietarului terenului.
    (2) Prin excepţie de la prevederile punctului 1, se permite accesul animalelor utilizate la tracţiunea atelajelor sau în practicarea turismului ecvestru pe drumurile autorizate precum şi accesul animalelor de companie, care pot însoţi stăpânii ţinute permanent în lesă, şi după caz cu botniţă. Animalele de companie trebuie să aibă certificat de vaccinare la zi.
    (3) Este strict interzis păşunatul animalelor domestice şi/sau lăsarea acestora nesupravegheate pe terenurile cu vegetaţie forestieră de pc teritoriului ariei sau trecerea cu acestea prin pădurile de pe cuprinsul ariei.
    (4) Se va limita păşunatul la minimum 5 m de habitatele acvatice - râuri, pâraie - sau umede - mlaştini, braţe moarte, cu scopul protejării vegetaţiei lemnoase şi prevenirii eroziunii malurilor;
    (5) Se interzice păşunatul cu animale domestice de orice fel, în albia râului Moldova.

    ART. 43
    (1) Păşunatul este permis numai pe păşunile comunale şi proprietăţile particulare, destinate expres în acest sens de comunităţile locale sau deţinătorii legali ai acestora, numai cu animale domestice, proprietatea membrilor comunităţilor ce deţin păşuni în interiorul ariei, pe suprafeţele, în perioadele, cu speciile şi efectivele aprobate de custode, astfel încât să nu fie afectate habitatele naturale şi speciile de floră şi faună prezente.
    (2) Amplasarea stânelor şi a locurilor de târlire se face în afara limitei ariei sau în interior, cât mai aproape de limita acesteia, cu avizul custodelui.
    (3) Este interzisă amplasarea stânelor la o distanţă mai mică de 300 m de zonele de păşune unde sunt galerii de popândău.
    (4) Este interzisă amplasarea locurilor de târlire la o distanţă mai mică de 100 m de cursurile de apă.
    (5) Deţinătorii turmelor de animale vor respecta prevederile legale în vigoare privind numărul de câini însoţitori. În perioada 01 aprilie - 31 iunie se interzice lăsarea liberă a câinilor pe terenurile agricole sau pe păşunile de pe raza sitului ROSCI0364 Râul Moldovei între Tupilaţi şi Roman.

    ART. 44
    (1) Se va urmări şi promova păşunatul tradiţional, cu efective de animale domestice de 0,3 - 1,0 U.V.M.
    (2) Păşunatul se va desfăşură în intervalul 01 aprilie - 30 noiembrie. În afara acestui interval de timp, prezenţa animalelor pe suprafaţa ariei naturale protejate este interzisă.

    ART. 45
     Pe suprafaţa păşunilor din sit sunt interzise orice activităţi, planuri sau proiecte care pot afecta obiective de conservare ale acestor habitate.

    ART. 46
     Proprietarii de stâni au obligaţia de a obţine toate avizele şi autorizaţiile prevăzute în actele normative în vigoare, în perioada premergătoare amplasării saivanelor, ţarcurilor şi a altor anexe gospodăreşti de pe lângă acestea.

    ART. 47
     Custodele monitorizează activitatea de păşunat în situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, pentru evaluarea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei sălbatice şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii, referitoare la încărcătura maximă de animale admisă pe unitatea de suprafaţă, a perioadelor în care sunt permise anumite activităţi agricole, în baza avizului pe care îl emite.

    ART. 48
     Cositul se poate efectua după data de 15 iulie, în etape, dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, pe marginile fiecărei parcele lăsându-se o bandă necosită sau nepăşunată, cu o lăţime de 3 metri.

    ART. 49
     Pe terenurile agricole din situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, se vor respecta următoarele condiţii agricole şi de mediu:
    a) pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare, pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală;
    b) nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil;
    c) nu este permisă efectuarea lucrării de arat, în condiţii de umiditate excesivă a solului;
    d) pajiştile permanente vor fi întreţinute prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor, cel puţin o dată pe an;
    c) nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente;
    f) nu este permisă tăierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole;
    g) nu este permis păşunatul pc terenurile agricole, cu excepţia animalelor care aparţin proprietarului terenului agricol;
    h) se interzice aplicarea de tratamente avio pe terenurile cultivate din perimetrul sau la 500 m de vecinătatea sitului;
    i) pe teritoriul sitului este interzisă cultivarea plantelor modificate genetic şi introducerea unor specii alohtone;
    j) se vor menţine în terenurile deschise pâlcurile de arbuşti formate din păducel - Crataegus monogyna, porumbar - Prunus spinosa, mur de câmp - Rubus caesius, măceş - Rosa canina şi alte specii lemnoase cu ţepi.


    ART. 50
     Intervenţiile lucrative de-a lungul apelor ce pot prejudicia regimul hidrologic al pajiştilor prin drenare şi desecare se află sub interdicţie strictă.

    ART. 51
    (1) Proprietarii de terenuri extravilane situate în situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, supuse unor restricţii de utilizare pot obţine recomandare din partea custodelui în vederea scutirii de la plata impozitului pe teren, conform prevederilor legale;
    (2) Pentru terenurile din situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman deţinute în regim de proprietate privată sau concesionate, proprietarii ori concesionarii pot primi compensaţii pentru respectarea prevederilor restrictive din regulament şi din Planul de management al ariei protejate.



 Construcţiile
    ART. 52
     În zonele intravilane cuprinse în situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, amplasarea de construcţii noi se va face cu respectarea prevederilor legale în domeniu şi cu avizul custodelui.

    ART. 53
    (1) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol sau silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, cu excepţia celor aflate în zonele de intravilan, se poate face numai pentru obiective care vizează asigurarea securităţii naţionale, asigurarea securităţii şi a sănătăţii oamenilor şi animalelor precum şi pentru activităţi care vizează apărarea împotriva inundaţiilor sau pentru obiectivele destinate cercetării ştiinţifice şi bunei administrări a ariei naturale protejate.
    (2) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol sau silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, conform alin. (1), se face de autoritatea publică centrală care răspunde de agricultură şi silvicultură, în baza actelor de reglementare emise de autorităţile competente pentru protecţia mediului.

    ART. 54
     Emiterea actelor de reglementare pentru planuri/proiecte/activităţi în aria protejată se realizează numai cu avizul custodelui, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare.

    ART. 55
     Pentru proiectele aflate în execuţie, amplasate în interiorul/vecinătatea ariei protejate, se vor respecta condiţiile impuse în actele de reglementare, emise de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului.

    ART. 56
     Se va interzice amplasarea de noi stâni, saivane sau alte construcţii agricole pe păşunile din situl ROSCI0364.



 Activităţi de regularizare, decolmatare şi reprofilare a albiei râului Moldova
    ART. 57
    (1) Anterior întocmirii Programului anual de gospodărire a apelor, lucrările propuse a se realiza vor fi analizate de custodele ariei naturale protejate, pentru a se stabili concret tronsoanele de râu care vor suferi intervenţii.
    (2) Activităţile specifice de gospodărire a apelor se vor face cu avizul custodelui, cu respectarea actelor de reglementare şi a legislaţiei în vigoare.

    ART. 58
     Lucrările de decolmatare, reprofilare şi regularizare a cursului râului Moldova în situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, se efectuează cu avizul custodelui, cu respectarea următoarelor reguli:
    a) se interzice extragerea agregatelor minerale din albia râului Moldova, cu excepţia zonelor unde, din cauza depunerilor de aluviuni, există riscul unor inundaţii sau eroziuni accentuate ale malurilor râului.
    b) se interzice transportul agregatelor minerale pe drumurile care tranzitează fondul forestier de pe raza ariei, fără aprobarea custodelui şi a deţinătorului terenului.
    c) se interzice executarea lucrărilor de decolmatare, de pe raza ariei naturale protejate, fără ca perimetrul de exploatare să fie delimitat cu borne standardizate, pe punctele de coordonate aprobate.
    d) se interzice depăşirea cotei de talveg a râului Moldova, în timpul lucrărilor de decolmatare, reprofilare şi regularizare.


    ART. 59
     În vederea realizării lucrărilor de regularizare, decolmatare şi recalibrare a albiei râului Moldova se vor impune următoarele măsuri:
    a) realizarea acestor lucrări în afara perioadei de vulnerabilitate a speciilor de peşti de interes comunitar, majoritatea acestora îşi depun ponta pe substrat nisipos şi pietros, cu adâncime mică a apei, riscând să fie compromisă întreaga generaţie prin excavările realizate;
    b) se va interzice realizarea lucrărilor de excavare direct din albia râului, în perioada de vulnerabilitate ridicată a speciilor de peşti de interes comunitar, respectiv 1 aprilie - octombrie;
    c) se interzice tranzitarea cursului râului, prin apă, cu orice mijloace de transport sau utilaje; când situaţia o impune se vor folosi podurile de acces existente sau, în cazuri de forţă majoră, vor fi amenajate poduri temporare din tuburi de beton;
    e) controlul strict al lucrărilor de regularizare, decolmatare şi reprofilare a albiei râului Moldova de către autorităţile abilitate, astfel încât să se asigure respectarea condiţiilor din avizele şi autorizaţiile emise de autorităţile competente pentru protecţia mediului.


    ART. 60
     Este recomandată menţinerea unei distanţe de minimum 1000 metri între lucrările de decolmatare din sit.



 Intervenţii asupra habitatelor umede şi cursurilor de apă
    ART. 61
    (1) Sunt interzise lucrările de betonare sau pavare a fundului apei sau a malurilor, lucrările de decopertare a lor şi taluzarea acestora, exceptând cazul eroziunilor puternice care pun în pericol obiective de importanţă locală, judeţeană sau naţională.
    (2) Sunt interzise lucrările de întrerupere a conectivităţii longitudinale a râului, cu excepţia lucrărilor strict necesare pentru apărarea împotriva inundaţiilor.
    (3) Sunt interzise lucrările de întrerupere a conectivităţii laterale a râului - tăierea meandrelor, a curbelor naturale.
    (4) Modificările în structura malurilor se vor permite doar în cazuri de reconstrucţie ecologică a habitatelor, cu acordul şi avizul scris al custodelui.
    (5) Fac excepţie de la prevederile prezentului articol, situaţiile prevăzute la art. 50.

    ART. 62
     Sunt interzise intervenţiile asupra cursurilor de apă pentru construcţii ce pot reprezenta bariere pentru deplasarea peştilor, cu excepţia lucrărilor strict necesare pentru apărarea împotriva inundaţiilor.

    ART. 63
     Sunt interzise forările hidrologice, indiferent de scop, fără avizul custodelui.

    ART. 64
    (1) Se interzice distrugerea, arderea şi tăierea vegetaţiei ierboase şi lemnoase, precum şi folosirea tratamentelor chimice în interiorul şi în vecinătatea ecosistemelor acvatice din sit, în orice perioadă a anului.
    (2) Se desemnează şi se menţine obligatoriu o zonă tampon cu vegetaţie naturală în jurul habitatelor umede naturale, de minimum 10 m lăţime.

    ART. 65
    (1) Este interzisă realizarea oricăror lucrări hidrotehnice care au drept urmare modificarea cursurilor de apă şi apariţia unor dezechilibre în menţinerea nivelului hidric natural, prin punerea sub interdicţie a drenajelor prin canale de desecare dar şi a îndiguirilor - care pot duce la creşterea nivelului apei în zonele cu prezenţă certă a populaţiilor de vidră şi amfibieni.
    (2) Prin excepţie de la cele menţionate mai sus, atunci când activităţile de îndiguire şi drenaj sunt necesare din considerente care ţin de asigurarea sănătăţii şi securităţii oamenilor şi animalelor, precum şi a apărării contra calamităţilor, se va urmări limitarea la minimum a acestora.

    ART. 66
     Este interzisă degradarea stabilităţii malurilor, prin lucrări de decopertare a teraselor râului Moldova şi de exploatare a depunerilor de nisip şi pietriş din albie.

    ART. 67
     Este interzisă utilizarea substanţelor chimice, în vecinătatea cursurilor de apă.

    ART. 68
     Este interzisă traversarea cursurilor de apă şi/sau oprirea în vecinătatea acestora a autovehiculelor care prezintă scurgeri de carburanţi/uleiuri.

    ART. 69
     În perioada de reproducere, depunere a icrelor şi predezvoltare, mai-iulie pentru Barbus meridionalis şi Sabanejewia aurata, aprilie-iunie pentru Cobitis taenia, orice intervenţie necesar a fi realizată de către Administraţia Naţională Apele Române şi subunităţile sale bazinale, care este condiţionată de urgenţa unor fenomene hidro-meteorologice periculoase, va fi realizată cu consultarea custodelui şi alegerea celor mai bune soluţii tehnice, cu impactul cel mai redus asupra sitului.



 Turismul şi circulaţia în perimetrul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman
    ART. 70
     În situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, sunt permise activităţi de turism şi de educaţie ecologică, cu respectarea regulilor de vizitare, potrivit prezentului Regulament.

    ART. 71
     Deschiderea de trasee turistice, amplasarea panourilor indicatoare şi informative şi întreţinerea marcajelor turistice pot fi făcute de către custode sau de alte organizaţii, după omologarea acestora, numai cu avizul custodelui şi, conform prevederilor legate în vigoare.

    ART. 72
     Vizitarea sitului ROSCI0364 este permisă numai pc traseele marcate în acest sens de custode.

    ART. 73
     Accesul în fondul forestier al persoanelor, este permis doar pe drumurile deschise circulaţiei publice, cu excepţia proprietarilor şi administratorilor pădurii, al personalului silvic şi al firmelor care execută activităţi de exploatare forestieră în zona ariei, al personalului custodelui, personalului Administraţiei Naţionale Apele Române, Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatele Judeţene) Gărzi Forestiere, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, al structurilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, al autorităţii administraţiei publice locale şi al instituţiilor care se ocupă cu ordinea publică, siguranţa naţională şi situaţiile de urgenţă.

    ART. 74
     Sunt interzise accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate în situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, în afara drumurilor publice, cu excepţia celor ce aparţin firmelor care execută lucrări autorizate în perimetrul ariei, a autovehiculelor de intervenţie în caz de necesitate, precum şi a celor aparţinând instituţiilor menţionate la art. 69.

    ART. 75
     Este interzisă fragmentarea habitatelor prin amenajarea de noi drumuri sau alte obstacole pentru speciile de mamifere sau amfibieni de interes comunitar.

    ART. 76
     Este interzis accesul cu ambarcaţiuni cu motor, indiferent de tipul lor, cu excepţia personalului custodelui, al asociaţiilor de pescari care au autorizaţie de organizare a pescuitului recreativ - sportiv pe râul Moldova, al personalului Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, al Administraţiei Naţionale Apele Române precum şi al echipelor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

    ART. 77
    (1) Sunt interzise aprinderea focului şi camparea pe teritoriul ariei naturale protejate, în afara zonelor special amenajate şi marcate în acest sens.
    (2) Sunt strict interzise colectarea şi defrişarea vegetaţiei lemnoase de orice fel pentru foc.
    (3) În locurile de campare în care nu se asigură lemn de foc de către proprietari, se permite doar utilizarea lemnului adus de turişti sau a primusului.
    (4) Este interzisă aprinderea focului în fondul forestier sau la o distanţă mai mică de 50 metri de limita acestuia.

    ART. 78
     Perturbarea liniştii în perimetrul ariei, cu excepţia zgomotelor inerente activităţilor autorizate este strict interzisă.

    ART. 79
     Camparea pe teritoriul ariei protejate se reglementează astfel:
    (1) Camparea este permisă în locurile amenajate de către deţinătorii de terenuri, cu avizul custodelui.
    (2) Săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală sub corturi este interzisă.
    (3) Camparea în afara perimetrelor permise se poate face numai în următoarele situaţii:
    a) pentru activităţile de cercetare ştiinţifică, cu aprobarea custodelui;
    b) pentru voluntarii care lucrează pe teritoriul sitului, cu aprobarea custodelui, în situaţia în care sarcinile primite o impun.



    ART. 80
     În locurile de campare se poate încasa tarifele de campare de către deţinătorii legali ai terenului, în cazul în care se asigură condiţii minime de campare. Acest tarif se aduce la cunoştinţa custodelui şi se afişează obligatoriu în apropierea locului de campare, de către cei ce îl încasează.

    ART. 81
     Competiţiile şi manifestările de grup de orice fel, pe teritoriul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, se organizează doar cu avizul custodelui.

    ART. 82
     Este strict interzisă distrugerea sau degradarea, adăposturilor, podeţelor, barierelor, panourilor informative sau a oricărei alte construcţii ori amenajări de pe teritoriul sitului.

    ART. 83
     Deşeurile rezultate din activităţile de turism şi/sau vizitare se colectează de pe teritoriul sitului ROSCI0364 şi vor fi depuse la punctele de colectare existente în localităţile limitrofe ariei naturale protejate, indiferent de distanţa la care se află.



 Activitatea de cercetare ştiinţifică
    ART. 84
     Cercetarea ştiinţifică va fi orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului de conservare a biodiversităţii şi a peisajului de pe teritoriul ariei naturale protejate.

    ART. 85
     Activitatea de cercetare în cuprinsul ariei este efectuată de instituţii de cercetare şi învăţământ şi/sau de către colaboratori externi ai custodelui, pe baza unui contract de cercetare încheiat cu aceştia. Clauzele contractului de cercetare se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra rezultatelor se stabileşte prin contract.

    ART. 86
    (1) Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul ariei protejate se desfăşoară cu avizul custodelui. Colectarea speciilor de floră şi faună sălbatică în scop ştiinţific se face numai cu acordul scris al custodelui.
    (2) Custodele sprijină logistic, în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare ştiinţifică. Custodele va sprijini aceste activităţi, prin încheierea unor parteneriate cu diverse universităţi de profil şi alte instituţii de învăţământ superior.

    ART. 87
     În baza rezultatelor temelor de cercetare desfăşurate în aria protejată, acceptate şi avizate de forurile ştiinţifice abilitate, custodele poate propune măsuri noi de conservare ce se impun pentru realizarea obiectivelor de conservare ale ariei protejate.
    (3) La finalizarea cercetărilor, titularii temelor de cercetare vor pune la dispoziţia custodelui, rapoartele de cercetare şi/sau rezultatele cercetărilor.



 Gestionarea deşeurilor şi altor substanţe poluante
    ART. 88
     Regimul deşeurilor pe teritoriul sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman se reglementează astfel:
    (1) Este interzisă abandonarea şi/sau depozitarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariei naturale protejate.
    (2) Se interzice proprietarilor şi/sau administratorilor terenurilor din aria protejată, să depoziteze pe terenurile pe care le deţin a oricăror tipuri de deşeuri.
    (3) Gestionarii locurilor de campare au responsabilitatea depozitării temporare a deşeurilor, cu respectarea condiţiilor legale, astfel încât să nu existe posibilitate de acces pentru câini şi animale sălbatice.
    (4) Autorităţile publice locale de pe raza sitului de importanţă comunitară au responsabilitatea asigurării, colectării şi transportului deşeurilor menajere din localităţi la punctele legale de colectare a deşeurilor.
    (5) Deţinătorii cu orice titlu a terenurilor din cuprinsul ariei protejate, au obligaţia de a asigura luarea măsurilor de salubrizare/curăţare a terenurilor, împreună cu autorităţile administraţiei publice locale.


    ART. 89
     Spălatul maşinilor sau a altor obiecte ce pot cauza poluarea, precum şi utilizarea detergenţilor, în apele curgătoare şi în bălţile naturale de pe raza sitului sunt interzise.

    ART. 90
     Se interzice depozitarea pe maluri, în albia râului Moldova şi a afluenţilor săi cuprinşi în arie, în zonele umede şi în bălţi, a deşeurilor de orice fel sau introducerea în ape a unor substanţe explozive, a tensiunii electrice, narcotice precum şi orice fel de substanţe toxice.

    ART. 91
     Este interzisă deversarea oricăror substanţe, ape uzate neepurate, nămoluri şi altele asemenea în aria naturală protejată.

    ART. 92
     Este interzisă depozitarea substanţelor poluante asupra aerului, apei şi solului în habitatele de pe teritoriul sitului.

    ART. 93
     Se interzice amenajarea de iazuri piscicole pe raza sitului ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman şi în vecinătatea acestuia, cu adâncimi mai mari decât cota de talveg a râului Moldova, măsurată în zona derulării proiectului.

    ART. 94
     Se interzice trecerea şi adăparea animalelor domestice în zonele cu habitate sursă pentru metapopulaţiile speciilor de amfibieni, din apropierea localităţilor Roşiori, Corhana, Tupilaţi şi Moreni.


    CAP. IV
    FINANŢAREA ACTIVITĂŢILOR

    ART. 95
    (1) Finanţarea activităţii din situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, se asigură din fonduri provenite:
    a) din bugetul de stat;
    b) din activităţi proprii şi din sistemul de tarife al custodelui, conform legislaţiei specifice în vigoare şi din amenzi;
    c) din proiecte de finanţare elaborate de către custode sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale;
    d) din subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii legale.

    (2) Pentru completarea resurselor financiare necesare bunei administrări a ariei naturale protejate, custodele poate institui un sistem de tarife, cu avizul autorităţii de mediu competente, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (3) Veniturile provenite din încasarea tarifelor prevăzute la punctul (2) vor fi folosite numai pentru buna administrare a ariei naturale protejate.


    CAP. V
    SANCŢIUNI

    ART. 96
     Pentru realizarea acţiunilor de control şi aplicare a sancţiunilor se va respecta procedura prevăzută de legislaţia în vigoare.

    ART. 97
     Încălcarea dispoziţiilor prezentului Regulament atrage după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare, atât de către persoane fizice cât şi juridice.

    ART. 98
     Indiferent de natura răspunderii, urmările prejudiciilor aduse mediului prin încălcarea prezentului Regulament vor fi înlăturate de făptaş, indiferent de culpă, restabilind condiţiile anterioare producerii prejudiciului. Costurile pentru repararea prejudiciului vor fi suportate de autorul prejudiciului, în conformitate cu principiul "poluatorul plăteşte".

    ART. 99
    (1) Încălcarea prevederilor legale, altele decât cele sancţionate conform cu legislaţia specifică privind protecţia mediului, respectiv privind regimul ariilor naturale protejate, se sancţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, de către persoanele împuternicite prin alte acte normative specifice.
    (2) Sancţiunile stabilite pentru încălcarea prezentului Regulament se pot aplica atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice.

    ART. 100
     Cuantumul amenzilor este stabilit de legislaţia specifică privind protecţia mediului şi a regimului ariilor naturale protejate, precum şi de alte reglementări.

    ART. 101
    (1) Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal.
    (2) Dispoziţiile referitoare la alin. (1) se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 102
     Aplicarea prevederilor prezentului Regulament se face de către custode şi de către personalul organelor competente în acest sens.

    ART. 103
     Actele de constatare a contravenţiilor întocmite de agenţii constatatori sunt acte procedurale, potrivit reglementărilor legale, cu toate efectele prevăzute de legislaţia în vigoare.


    CAP. VI
    DISPOZIŢII FINALE

    ART. 104
     Personalul custodelui, împuternicit cu legitimaţie de control, are dreptul de acces nelimitat pe terenurile din cuprinsul sitului, indiferent de forma de proprietate.

    ART. 105
     Orice persoană fizică sau juridică ce deţine proprietăţi în cadrul sitului sau care se află în perimetrul acestuia are obligaţia de a furniza informaţiile sau datele solicitate de custode, în vederea unui management eficient al sitului.

    ART. 106
     Orice persoană fizică sau juridică ce deţine proprietăţi în cadrul sitului sau care se află în perimetrul acestuia are obligaţia să asiste personalul custodelui în activitatea de verificare şi control şi de a facilita controlul activităţilor ai căror titulari sunt, precum şi prelevarea de probe.

    ART. 107
     Orice persoană fizică sau juridică ce se află în perimetrul sitului are obligaţia să se legitimeze la solicitarea expresă a personalului de control al custodelui.

    ART. 108
     În cazul producerii de fenomene de forţă majoră, precum inundaţii, incendii, calamităţi, epizootii, focare de infecţii, şi altele asemenea, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, cu obligativitatea înştiinţării custodelui, care va participa la acţiunile de alertare şi mobilizare în vederea prevenirii şi eliminării efectelor unor asemenea evenimente.

    ART. 109
     În conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, după aprobarea regulamentului, vor fi informate autorităţile administraţiei publice locale competente asupra obligativităţii actualizării documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism, prin integrarea prevederilor referitoare la situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman în cuprinsul acestor documentaţii, iar obligativitatea acestor demersuri revine administraţiei publice locale.

    ART. 110
     Regulamentul va fi adus la cunoştinţa publicului prin publicare pe pagina web a custodelui şi popularizare prin intermediul primăriilor/unităţilor administrativ-teritoriale care au teritorii în cuprinsul ariei protejate.

    ART. 111
     Avizul custodelui ariei naturale protejate este necesar atât pentru actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism existente, cât şi pentru cele care vor fi elaborate în viitor şi care cuprind suprafeţe din situl ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman.

    ART. 112
     În vederea localizării cu exactitate a ariei naturale protejate în documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism, în piesele grafice/desenate ale documentaţiilor, este necesar ca, prin grija autorităţilor administraţiei publice locale competente, să fie incluse şi limitele ariei naturale protejate, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 113
     Prevederile prezentului Regulament se completează cu celelalte dispoziţii legale în materie, pe domenii de reglementare.

    ART. 114
     Prezentul Regulament poate fi modificat de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului, la propunerea custodelui.



     --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016