Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 28 septembrie 2004  privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Industrial şi Comercial    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 28 septembrie 2004 privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Industrial şi Comercial

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 921 din 11 octombrie 2004
──────────
        Conţinut de LEGEA nr. 392 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 921 din 11 octombrie 2004.
──────────
    ART. 1
        Ordinul Meritul Industrial şi Comercial se acordă pe viaţă.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Industrial şi Comercial este limitat la maximum 5.000 de membri, împărţiţi pe grade astfel:
    a) Cavaler - 2.600;
    b) Ofiţer - 1.300;
    c) Comandor - 800;
    d) Mare Ofiţer - 300.

    (2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.

    ART. 3
    (1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se prezintă sub forma unei cruci cu braţe egale, late de 12 mm şi despicate la vârfuri, având diametrul de 45 mm, confecţionată din argint cu titlul de 800 la mie, emailată negru.
    (2) Pe avers, central, este o cruce cu braţe egale, late de 4 mm şi despicate la vârfuri, având diametrul aparent de 32 mm, confecţionată din argint lustruit; pe cruce este aplicat un caduceu înaripat, confecţionat din argint patinat, înconjurat de o roată dinţată, în jumătatea superioară, şi de o semicunună formată din frunze de stejar şi de laur, în jumătatea inferioară, confecţionate din metalul gradului, legate în partea de jos cu o fundă.
    (3) Pe revers este scris cu litere şi cifre înalte de 3 mm, pe braţul orizontal, MERITUL INDUSTRIAL ŞI COMERCIAL, iar pe braţul vertical, în partea superioară, anul 1912, iar în partea inferioară, anul 2000, reprezentând date istorice privind Ordinul Meritul Industrial şi Comercial.
    (4) Însemnul este surmontat de o sferă prin care se petrece un inel cu diametrul de 20 mm.
    (5) Marginea însemnului, caduceul înaripat, roata dinţată şi semicununa de pe avers, inscripţia de pe revers şi inelul păstrează culoarea naturală a argintului.
    (6) Panglica, lată de 40 mm şi având înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat verde-smarald, având pe centru o bandă galbenă lată de 12 mm.
    (7) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliată sub forma unei funde, realizată prin plierea unei panglici din rips moarat, lungă de 120 mm şi lată de 40 mm.
    (8) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
        Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:
    a) marginea însemnului, caduceul înaripat, roata dinţată şi semicununa de pe avers, inscripţia de pe revers şi inelul sunt aurite;
    b) panglica primeşte central o rozetă cu diametrul de 20 mm;
    c) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
    d) pentru persoanele de sex feminin, rozeta se aplică pe centrul fundei.


    ART. 5
    (1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se prezintă sub forma unei cruci cu braţele egale, cu diametrul aparent de 55 mm, şi este confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie, emailată negru; braţele crucii sunt late de 16 mm şi sunt despicate la vârfuri.
    (2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:
    a) pe avers, crucea interioară, din argint lustruit, cu braţele late de 5 mm, are diametrul aparent de 39 mm;
    b) literele şi cifrele inscripţiei de pe revers sunt înalte de 4 mm;
    c) inelul de prindere al panglicii este plat şi are înălţimea aparentă de 25 mm şi lăţimea de 4 mm;
    d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă, pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; lăţimea benzii galbene este de 14 mm;
    e) rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler.


    ART. 6
    (1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
    (2) Însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial sunt identice cu însemnul şi panglica gradului de Comandor.
    (3) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial este o cruce de forma crucii Sfântului Andrei, cu 8 raze puternic reliefate pe fiecare braţ, şi este confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie; braţele au înălţimea de 75 mm şi lăţimea de 20 mm. Pe placă, central, este aplicat însemnul avers al gradului de Ofiţer. Pe revers, într-un medalion central, sunt inscripţionate numele firmei producătoare, titlul argintului şi numărul curent al decoraţiei corespunzătoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
    (4) Rozeta gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 7
    (1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată, la exterior, în piele naturală neagră pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor şi în piele ecologică, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, are colţare şi închizători metalice; interiorul este căptuşit cu pluş şi cu mătase albă, are inscripţionat numele firmei producătoare şi, în colţul drept, jos, este scris numărul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    (3) Etuiul în care se păstrează brevetul este îmbrăcat în piele ecologică neagră pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor şi cu înlocuitor de piele de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler.

    ART. 8
    (1) Ordinul Meritul Industrial şi Comercial se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului şi în alte situaţii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Gradul de Comandor sau însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.
    (4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul Industrial şi Comercial care a fost conferit.
    (6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.

    ART. 9
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se face în mod obligatoriu începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
    (2) Conferirea Ordinului Meritul Industrial şi Comercial se poate face numai după obţinerea, timp de 5 ani, a unor merite deosebite în activitatea specifică.
    (3) Decorarea anterioară cu Medalia Meritul Industrial şi Comercial este un factor pozitiv, de care se va ţine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Industrial şi Comercial, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
    (4) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer 5 ani.

    (5) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (6) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.

    ART. 10
     Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani, prevăzut la art. 9 alin. (2), şi vechimea minimă în grad, prevăzută la art. 9 alin. (4), pot fi reduse cu maximum o treime.

    ART. 11
    (1) Unităţile care funcţionează în subordinea şi în coordonarea ministerelor de resort sau sub autoritatea acestora, regiile autonome, societăţile comerciale cu capital de stat, mixt sau privat, de profil, din ţară sau din străinătate, pot fi decorate în mod excepţional cu Ordinul Meritul Industrial şi Comercial.
    (2) Pentru societăţile comerciale de profil, cu rezultate deosebite şi care nu funcţionează în subordonarea, coordonarea sau autoritatea unui minister, propunerile de recompensare se fac de către Camera de Comerţ şi Industrie a României prin ministerul de resort.

    ART. 12
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea numelui persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 13
    (1) Ordinul Meritul Industrial şi Comercial este o decoraţie care se poate acorda atât cetăţenilor români sau străini, cât şi unităţilor economice cu personalitate juridică, române sau străine, şi care au merite deosebite în domeniile lor de activitate.
    (2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) contribuţii semnificative la elaborarea strategiilor, programelor şi politicilor care au dovedit, prin aplicarea lor, că s-au obţinut creşteri economice cuantificabile în plan naţional şi/sau regional pe ansamblul activităţilor industriale sau sectoriale;
    b) contribuţii semnificative la elaborarea şi aplicarea concretă a politicilor, strategiilor şi programelor de dezvoltare a cercetării ştiinţifice fundamentale şi a cercetării ştiinţifice aplicative industriale;
    c) realizarea unor investiţii recunoscute pe plan naţional şi internaţional, cu aplicaţii industriale;
    d) contribuţii semnificative la crearea şi utilizarea în România şi/sau la transferul şi utilizarea în România a unor tehnologii ce asigură obţinerea de bunuri şi/sau servicii cu performanţe deosebite, creşterea numărului de locuri de muncă şi ridicarea productivităţii muncii, diminuarea noxelor şi a emisiilor de dioxid de carbon;
    e) contribuţii semnificative privind conceperea şi aplicarea programelor de conservare şi de creştere a eficienţei utilizării energiei;
    f) contribuţii semnificative privind dezvoltarea sectorului energetic, inclusiv prin utilizarea energiilor neconvenţionale şi creşterea gradului de recuperare;
    g) contribuţii semnificative la armonizarea legislativă, accelerarea procesului de integrare europeană, aplicarea şi utilizarea acquisului comunitar european;
    h) dezvoltarea producţiei şi exportului de produse cu grad ridicat de complexitate, utilizarea materialelor superioare şi neconvenţionale, cu valoare adăugată mare;
    i) dezvoltarea industriei IT şi conexe.


    ART. 14
     În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministerele de resort vor elabora, potrivit art. 13, reglementările specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordine ale miniştrilor de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Meritul Industrial şi Comercial.


                                            ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016