Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 28 iunie 2017  de organizare şi funcţionare al Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 28 iunie 2017 de organizare şi funcţionare al Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 550 bis din 12 iulie 2017

──────────
    Aprobat de Ordinul nr. 704 din 28 iunie 2017, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 550 din 12 iulie 2017.
──────────

    CAP. I
    DISPOZIŢII GENERALE
    ART. 1
    (1) Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti se află în subordinea Ministerului Sănătăţii şi este instituţie sanitară cu paturi, de interes public naţional, cu personalitate juridică, ce asigură servicii medicale şi de cercetare, denumit în continuare institut.
    (2) Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti s-a înfiinţat în anul 2000 în urma Ordonanţei Guvernului nr. 109/31.08.2000, aprobată prin Legea nr. 343/18.06.2002 prin reorganizarea Institutului de Medicină Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală.
    (3) Institutul are ca obiectiv principal îmbunătăţirea permanentă a stării de sănătate a populaţiei prin asistenţă medicală de recuperare şi balneară vizând în mod special aspectul funcţional de integrare a pacientului în activitatea cotidiană, în mediu şi activitatea profesională.
    (4) Datorită vieţii cotidiene, stresului, sedentarismului şi a bolilor secolului în care trăim, acest institut a devenit un ghid de asistenţă de recuperare, medicină fizică şi balneoclimatologie realizat în secţiile clinice şi servicii ambulatorii de specialitate.
    (5) Asistenţa medicală în institut se realizează în cadru autorizat potrivit legii, asigurând tratamentul complex al bolnavilor cu multiple aspecte disfuncţionale în afecţiuni locomotorii (neurologice, posttraumatice, reumatologice, vascular-periferice, dismetabolice s.a.). Bolnavii beneficiază de tratamente balneofizicale şi de kinetoterapie prin care se urmăreşte ameliorarea substanţială a deficitelor funcţionale şi a tabloului clinic caracteristic diferitelor patologii.
    (6) Institutul deţine cea mai importantă bază clinică şi personal universitar implicat în programele de învăţământ medical de profil la toate nivelurile (studenţi, rezidenţi, specialişti, fiziokinetoterapeuţi, kinetoterapeuţi şi cadre medii de specialitate).
    (7) Institutul este finanţat integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. În completare, institutul primeşte sume de la bugetul de stat, sume care sunt utilizate numai pentru destinaţiile pentru care sunt alocate, în condiţiile legii. Veniturile proprii ale institutului provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse, conform legii.
    (8) Institutul adoptă măsurile necesare pentru elaborarea şi dezvoltarea sistemelor de control managerial, inclusiv a procedurilor formalizate pe activităţi. În vederea monitorizării, coordonării şi îndrumării metodologice cu privire la sistemele proprii de control managerial, la nivelul institutului este constituită structura de control intern managerial.
    (9) Institutul este acreditat de către Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale Certificare, cu certificat ISO 9001, nr. 23921 din data de 04.03.2015, în urma raportului de audit nr. 23921 din data de 04.03.2015. Această evaluare a fost făcută ca urmare a cerinţei legale privind implementarea standardelor de control managerial intern, conform legislaţiei în vigoare, a necesităţii implementării sistemului de management al calităţii, conform cu standardul internaţional SR EN ISO 9001/2008. Acest standard asigură stabilirea, documentarea, implementarea şi menţinerea Sistemului de Management al Calităţii, precum şi îmbunătăţirea continuă a eficacităţii acestuia în conformitate cu cerinţele aplicabile din standardele internaţionale de referinţă.
    (10) Institutul funcţionează conform structurii organizatorice aprobată prin Ordin al ministrului sănătăţii;
    (11) Încă de la înfiinţare, institutul, de interes naţional, se află în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii.
    (12) Institutul, prin activitatea medicală şi activitatea de cercetare, participă la asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
    (13) Activităţile organizatorice şi funcţionale cu caracter medico-sanitar din institut sunt reglementate şi supuse controlului Ministerului Sănătăţii.
    (14) Institutul organizează anual Conferinţa Naţională de Balneologie.
    (15) Institutul îndeplineşte condiţiile de autorizare sanitară de funcţionare şi de competenţă prevăzute de lege.

    CAP. II
    OBIECTUL DE ACTIVITATE
    ART. 2
     În raport cu obiectul său de activitate, institutul asigură pentru populaţia deservită, în principal, următoarele servicii medicale:
    a) asigură recuperarea afecţiunilor din sfera specialităţii recuperare, medicină fizică şi balneoclimatologie;
    b) acordă primul ajutor medical şi asistenţă medicală de urgenţă, dacă starea sănătăţii persoanei este critică;
    c) asigură efectuarea consultaţiilor, investigaţiilor, stabilirea diagnosticului, a tratamentelor şi a altor îngrijiri medicale tuturor bolnavilor spitalizaţi;
    d) asigură achiziţionarea, gestionarea şi distribuirea medicamentelor;
    e) asigură achiziţionarea, depozitarea, distribuirea şi întreţinerea instrumentarului şi aparaturii medicale, a altor produse tehnico-medicale, potrivit normelor în vigoare;
    f) asigură desfăşurarea unei activităţi proprii de cercetare ştiinţifică, pe baza unui plan aprobat, având ca scop promovarea stării de sănătate a pacienţilor;
    g) creează condiţii moderne de confort, asigură alimentaţia specifică afecţiunilor şi servirea mesei în condiţii de igienă;
    h) acordă educaţia sanitară a bolnavilor internaţi;
    i) realizează condiţiile necesare pentru aplicarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă şi paza contra incendiilor, precum şi a celor privind protecţia civilă, corespunzător normelor legale;
    j) organizează şi desfăşoară activităţii de arhivare a documentelor primite, generate şi deţinute de unitate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    k) asigură condiţiile optime de păstrare a fondului de documente, cu respectarea termenelor de păstrare stabilite pentru unităţile sanitare.


    ART. 3
     În cadrul institutului se desfăşoară şi următoarele activităţi:
    a) învăţământ universitar;
    b) cercetare ştiinţifică;


    ART. 4
     Pregătirea cadrelor medicale, rezidenţilor şi studenţilor în institut este admisă atât pentru cei din învăţământul de stat, cât şi pentru cei din învăţământul privat, autorizat sau acreditat potrivit legii.

    ART. 5
     Colaborarea dintre institut şi instituţiile de învăţământ superior medical, respectiv unităţile de învăţământ medical, se desfăşoară pe bază de contract, încheiat conform metodologiei aprobate prin Ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale.

    ART. 6
     Cercetarea ştiinţifică se efectuează pe bază de teme şi de contracte de cercetare, încheiate între institut şi diverşi beneficiari.

    ART. 7
     În baza legislaţiei specifice în vigoare, institutul desfăşoară următoarele activităţi:
    a) face propuneri către Ministerul Sănătăţii şi alte ministere abilitate, privind perimetrele de protecţie sanitară şi prevederea acestora în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, autorizaţiile de funcţionare din punct de vedere medico-balnear a unităţilor din localităţile cu statut de staţiune balneară, climatică sau balneoclimatică.
    b) acordă îndrumarea tehnico-metodologică a activităţii de recuperare, medicină fizică şi balneoclimatologie din unităţile de profil ale Ministerului Sănătăţii sau alte structuri private, ale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene;
    c) acordă îndrumarea tehnico-metodologică a activităţii de cercetare medico-balneară, protecţie sanitară şi valorificare terapeutică, profilactică şi recuperatorie a surselor de factori naturali din întreaga ţară, precum şi de dezvoltare în domeniul medico-balnear şi de recuperare;
    d) participă la activităţi de învăţământ în domeniul medico-balnear şi de recuperare;
    e) acordă îndrumarea tehnico-metodologică şi, după caz, desfăşoară activităţii promoţionale din domeniul medico-balnear şi de recuperare;
    f) acordă îndrumarea metodologică din punct de vedere al protecţiei sanitare la nivelul staţiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi asigură respectarea acestora.


    ART. 8
     Institutul desfăşoară activitate de educaţie medicală şi cercetare (EMC) pentru medici, asistenţi medicali şi alt personal. Costurile acestor activităţi sunt de regulă suportate de personalul beneficiar. Institutul poate suporta astfel de costuri, în condiţiile alocărilor bugetare.

    ART. 9
    (1) Institutul asigură condiţii de cazare, igienă, alimentaţie şi de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, conform normelor aprobate prin Ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) Institutul răspunde, în condiţiile legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condiţiilor de cazare, igienă (neutilizând materiale şi instrumente a căror condiţie de utilizare este nesigură), alimentaţie şi de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, precum şi pentru acoperirea prejudiciilor cauzate pacienţilor, stabilite de către organele competente.
    (3) Institutul răspunde pentru păstrarea confidenţialităţii faţă de terţi asupra tuturor informaţiilor decurse din serviciile medicale acordate asiguraţilor.
    (4) Institutul răspunde pentru acordarea serviciilor medicale în mod nediscriminatoriu asiguraţilor, precum şi pentru respectarea dreptului la libera alegere a serviciilor medicale.

    ART. 10
    (1) Institutul are obligaţia de a acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la institut, dacă starea sănătăţii persoanei este critică. După stabilizarea funcţiilor vitale, institutul va asigura, după caz, transportul autorizat obligatoriu la o altă instituţie medico-sanitară de profil.
    (2) Institutul va fi în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză şi este obligat să participe cu toate resursele la înlăturarea efectelor acestora.
    (3) Cheltuielile efectuate de institut, în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, se rambursează de către stat, prin hotărâre a Guvernului.

    ART. 11
    (1) Institutul are obligaţia să înregistreze, să stocheze, să prelucreze şi să transmită informaţiile privind activitatea de îngrijire, conform normelor elaborate de Ministerul Sănătăţii.
    (2) Raportările se fac către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti cât şi către Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa sau Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
    (3) Personalul medical are obligaţia respectării clauzelor contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa şi sancţionarea corespunzător legii în cazul nerespectării acestor clauze.
    (4) Institutul are obligativitatea completării prescripţiilor medicale conexe actului medical atunci când este cazul pentru afecţiuni acute, subacute, cronice (iniţiale).

    ART. 12
    (1) Institutul are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    b) efectuează consultaţii, investigaţii, tratamente şi alte îngrijiri medicale bolnavilor spitalizaţi;
    c) asigură stabilirea corectă a diagnosticului şi a conduitei terapeutice pentru pacienţii spitalizaţi;
    d) asigură aprovizionarea şi distribuirea medicamentelor;
    e) asigură aprovizionarea cu substanţe şi materiale de curăţenie şi dezinfecţie;
    f) asigură aprovizionarea în vederea asigurării unei alimentaţii corespunzătoare, atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere cantitativ, conform legislaţiei în vigoare;
    g) asigură un microclimat corespunzător astfel încât să fie prevenită apariţia de infecţii asociate asistenţei medicale;
    h) realizează condiţiile necesare pentru aplicarea măsurilor de protecţie a muncii şi paza contra incendiilor conform normelor în vigoare;
    i) limitează accesul vizitatorilor în institut în perioada de carantină, iar în unele secţii, interzice vizita pe secţie;

    (2) Atribuţiile personalului din cadrul institutului sunt stabilite prin fişele de post.

    CAP. III
    CONDUCEREA INSTITUTULUI
    ART. 13
    (1) Institutul este condus de un manager, persoană fizică. În cadrul institutului se organizează şi funcţionează Consiliul de administraţie şi Comitetul director.
    (2) Conducerea institutului acţionează cu diligenţa pe care un bun proprietar o depune în administrarea bunurilor sale şi răspunde de integritatea acestuia precum şi de întocmirea şi prezentarea la termenele stabilite a situaţiei patrimoniului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 14
    (1) Conducerea institutului este formată din:
    a) consiliul de administraţie;
    b) manager, care asigură conducerea curentă a unităţii;

    (2) Comitetul director, format din:
    a) manager;
    b) director medical;
    c) director financiar-contabil.


    ART. 15
    Consiliul de administraţie
    (1) În conformitate cu legislaţia în vigoare, la nivelul institutului s-a înfiinţat Consiliul de administraţie, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare şi funcţionare a institutului şi de a face recomandări managerului institutului în urma dezbaterilor. Consiliul de administraţie are următoarea componenţă:
    a) trei reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi trei membri supleanţi;
    b) un reprezentant numit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi un membru supleant;
    c) un reprezentant al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti şi un membru supleant;
    d) un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din România, cu statut de invitat;
    e) un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu statut de invitat.

    (2) Managerul participă la şedinţele Consiliului de administraţie fără drept de vot.
    (3) Reprezentantul nominalizat de sindicatul legal constituit în institut, afiliat federaţiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, participă ca invitat permanent la şedinţele Consiliului de administraţie.

    ART. 16
     Atribuţiile principale ale Consiliului de administraţie sunt următoarele:
    a) avizează bugetul de venituri şi cheltuieli al institutului, precum şi situaţiile financiare trimestriale şi anuale;
    b) organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager în baza regulamentului aprobat prin Ordin al ministrului sănătăţii;
    c) aprobă măsurile pentru dezvoltarea activităţii institutului în concordanţă cu nevoile de servicii medicale ale populaţiei;
    d) avizează programul anual al achiziţiilor publice întocmit în condiţiile legii;
    e) analizează modul de îndeplinire a obligaţiilor de către membrii Comitetului director şi activitatea managerului şi dispune măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii;
    f) propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director în cazul în care constată existenţa situaţiilor de incompatibilitate cu funcţia de manager şi în cazul situaţiilor în care, potrivit legii, contractul de management şi contractul de administrare încetează.


    ART. 17
     Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de către ori este nevoie, la solicitarea majorităţii membrilor săi, a preşedintelui de şedinţă sau a managerului, şi ia decizii cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.

    ART. 18 Managerul
    (1) Institutul este condus de către un manager. Acesta încheie un contract de management cu Ministerul Sănătăţii pe o perioada de trei ani. Contractul poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen în urma evaluării anuale efectuate pe baza criteriilor de performanţă stabilite de Ministerul Sănătăţii.
    (2) Atribuţiile managerului sunt prevăzute în contractul de management, conform Ordinului ministrului sănătăţii.
    (3) Managerul respectă incompatibilităţile şi conflictele de interese stabilite prin lege.

    ART. 19
    (1) Managerul are în subordine directă:
    a) directorul medical
    b) directorul financiar-contabil
    c) Serviciul R.U.N.O.S
    d) Biroul salarii
    e) Serviciul achiziţii publice şi contractare
    f) Biroul achiziţii publice
    g) Compartimentul juridic
    h) Compartimentul securitatea muncii, P.S.I., protecţie civilă şi situaţii de urgenţă
    i) Biroul de management al calităţii serviciilor medicale
    j) Compartimentul de informatică
    k) Compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
    l) Consiliul etic
    m) Comisia de cercetare disciplinară

    (2) Atribuţiile acestora sunt stabilite conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 20
    Comitetul director
    (1) Din Comitetul director fac parte:
    a) managerul;
    b) directorul medical;
    c) directorul financiar-contabil.

    (2) Ocuparea funcţiilor specifice Comitetului director se face prin concurs organizat de managerul institutului.
    (3) În institut, directorul medical poate fi cadru didactic universitar.

    ART. 21
     Comitetul director are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) elaborează planul de dezvoltare al institutului pe perioada mandatului, în baza propunerilor scrise ale Consiliului medical;
    b) elaborează, pe baza propunerilor Consiliului medical, planul anual de furnizare de servicii medicale ale institutului;
    c) propune managerului, în vederea aprobării, numărul de personal, pe categorii şi locuri de muncă, în funcţie de reglementările în vigoare, cât şi organizarea concursurilor pentru posturile vacante, în urma consultării cu sindicatele, conform legii;
    d) elaborează Regulamentul de organizare şi funcţionare, Regulamentul intern şi organigrama institutului, în urma consultării cu sindicatele, conform legii;
    e) urmăreşte implementarea de măsuri organizatorice privind îmbunătăţirea calităţii actului medical, a condiţiilor de spitalizare, igienă şi alimentaţie, precum şi de măsuri de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, conform normelor aprobate prin Ordin al ministrului sănătăţii;
    f) elaborează proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al institutului, pe baza centralizării de către compartimentul economico-financiar a propunerilor fundamentate ale conducătorilor secţiilor şi compartimentelor din structura institutului, pe care îl supune aprobării managerului;
    g) urmăreşte realizarea indicatorilor privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pe secţii şi compartimente, asigurând sprijin şefilor de secţii şi compartimente pentru încadrarea în bugetul alocat;
    h) analizează propunerea Consiliului medical privind utilizarea fondului de dezvoltare, pe care îl supune spre aprobare managerului;
    i) asigură monitorizarea şi raportarea indicatorilor specifici activităţii medicale, financiari, economici, precum şi a altor date privind activitatea de supraveghere, prevenire şi control, pe care le prezintă managerului, conform metodologiei stabilite;
    j) analizează, la propunerea Consiliului medical, măsurile pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţii institutului, în concordanţă cu nevoile de servicii medicale ale populaţiei, dezvoltarea tehnologiilor medicale, ghidurilor şi protocoalelor de practică medicală;
    k) elaborează planul de acţiune pentru situaţii speciale şi asistenţă medicală în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză;
    l) la propunerea Consiliului medical, întocmeşte, fundamentează şi prezintă spre aprobare managerului planul anual de achiziţii publice, lista investiţiilor şi a lucrărilor de reparaţii curente şi capitale care urmează să se realizeze într-un exerciţiu financiar, în condiţiile legii, şi răspunde de realizarea acestora;
    m) analizează, trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, modul de îndeplinire a obligaţiilor asumate prin contracte şi propune managerului măsuri de îmbunătăţire a activităţii institutului;
    n) întocmeşte informări lunare, trimestriale şi anuale cu privire la execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, pe care le analizează cu Consiliul medical şi le prezintă Ministerului Sănătăţii;
    o) negociază, prin manager, directorul medical şi directorul financiar- contabil, contractele de furnizare de servicii medicale cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa;
    p) se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea majorităţii membrilor săi ori a managerului institutului, şi ia decizii în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, cu majoritatea absolută a membrilor prezenţi;
    q) face propuneri privind structura organizatorică, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului şi a denumirii institutului;
    r) negociază cu şeful de secţie/laborator/serviciu medical şi propune spre aprobare managerului indicatorii specifici de performanţă ai managementului secţiei/laboratorului/serviciului medical, care vor fi prevăzuţi ca anexă la contractul de administrare al secţiei/laboratorului/serviciului medical;
    s) răspunde în faţa managerului pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi revin;
    ş) analizează activitatea membrilor săi pe baza rapoartelor de evaluare şi elaborează raportul anual de activitate al institutului.


    ART. 22
    Directorul medical
     Directorul medical are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) coordonează şi răspunde de elaborarea la termen a propunerilor privind planul de dezvoltare al institutului, planul anual de servicii medicale şi bugetul de venituri şi cheltuieli;
    b) monitorizează calitatea serviciilor medicale acordate la nivelul institutului, inclusiv prin evaluarea satisfacţiei pacienţilor, şi elaborează împreună cu şefii de secţii/laboratoare/servicii medicale propuneri de îmbunătăţire a activităţii medicale;
    c) aprobă protocoale de practică medicală la nivelul institutului şi monitorizează procesul de implementare a protocoalelor şi ghidurilor de practică medicală la nivelul întregului institut;
    d) răspunde de coordonarea şi corelarea activităţilor medicale desfăşurate la nivelul secţiilor pentru asigurarea tratamentului adecvat pentru pacienţii internaţi;
    e) coordonează implementarea programelor de sănătate la nivelul institutului;
    f) întocmeşte planul de formare şi perfecţionare a personalului medical, la propunerea şefilor de secţii/ laboratoare/servicii medicale;
    g) avizează utilizarea bazei de date medicale a institutului pentru activităţi de cercetare medicală, în condiţiile legii;
    h) asigură respectarea normelor de etică profesională şi deontologie medicală la nivelul institutului, colaborând cu Colegiul Medicilor din România;
    i) răspunde de acreditarea personalului medical al institutului şi de acreditarea activităţilor medicale desfăşurate în institut, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    j) analizează şi ia decizii în situaţia existenţei unor cazuri medicale deosebite (de exemplu, cazuri foarte complicate care necesită o durată de spitalizare mult prelungită, morţi subite etc.);
    k) participă alături de manager la organizarea asistenţei medicale în caz de dezastre, epidemii şi în alte situaţii speciale;
    l) stabileşte coordonatele principale privind consumul de medicamente şi materiale sanitare la nivelul institutului, în vederea unei utilizări judicioase a fondurilor institutului, prevenirii polipragmaziei şi a rezistenţei la medicamente;
    m) supervizează respectarea prevederilor în vigoare referitoare la documentaţia medicală a pacienţilor trataţi, asigurarea confidenţialităţii datelor medicale, constituirea arhivei institutului;
    n) întreprinde măsurile necesare şi urmăreşte realizarea indicatorilor de performanţă ai managementului institutului, al căror nivel este stabilit anual;
    o) preia, exercită şi îndeplineşte toate prerogativele şi sarcinile funcţiei de manager al institutului în intervalele de timp în care managerul lipseşte din activitate;
    p) îndeplineşte toate sarcinile ce îi revin conform legislaţiei în vigoare, privind aprobarea normelor pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, aşa cum sunt stabilite prin Ordin al ministrului sănătăţii:
    q) duce la îndeplinire sarcinile ce îi revin conform hotărârilor luate în şedinţele Comitetului director sau pe cele trasate de manager;
    r) prezintă Consiliului de administraţie informări trimestriale cu privire la activitatea Consiliului medical;
    s) sprijină managerul în demersul de creştere a veniturilor proprii ale institutului, inclusiv din donaţii, fonduri ale comunităţii locale şi din orice sursă legală;
    ş) coordonează, îndrumă şi răspunde de activitatea secţiilor/compartimentelor cu paturi, a laboratoarelor de recuperare, medicină fizică şi balneologie, farmaciei şi altor structuri funcţionale şi coordonează programul de medicamente;
    t) participă la elaborarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a Regulamentului intern ale institutului.


    ART. 23
     Directorul medical are în subordine directă următoarele:
    (1) Secţii
    a) Secţia recuperare, medicină fizică şi balneologie I (recuperare medicală, ortopedie şi traumatologie)
    b) Secţia Clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie II
    c) Secţia Clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie III
    d) Secţia Clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie IV (recuperare neurologică)
    e) Secţia sanatorială recuperare, medicină fizică şi balneologie

    (2) Spitalizare de zi
    (3) Laboratoare medicale
    a) Laboratoarele de radiologie şi imagistică medicală
    b) Laborator explorări funcţionale
    c) Laborator analize medicale
    d) Laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (baze de tratament)
    e) Salină artificială

    (4) Alte compartimente medicale fără paturi
    a) Camere de gardă
    b) Sală de tratament
    c) Farmacii cu circuit închis
    d) Sterilizare
    e) Policlinici Balneare

    (5) Ambulatoriul integrat al institutului cu cabinete de specialitate
    (6) Alte compartimente
    a) Serviciul evaluare şi statistică medicală
    b) Biroul evaluare şi statistică medicală
    c) Bibliotecă
    d) Activitatea de cercetare

    (7) Consilii şi Comisii:
    a) Consiliul medical
    b) Comisia medicamentului
    c) Comisia de analiză a deceselor
    d) Consiliul ştiinţific
    e) Nucleul de calitate



    ART. 24
    Directorul financiar-contabil
     Directorul financiar-contabil are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură şi răspunde de buna organizare şi desfăşurare a activităţii financiare a institutului, în conformitate cu dispoziţiile legale;
    b) organizează contabilitatea în cadrul institutului, în conformitate cu dispoziţiile legale, şi asigură efectuarea corectă şi la timp a înregistrărilor financiar-contabile;
    c) asigură întocmirea la timp şi în conformitate cu dispoziţiile legale a balanţelor de verificare şi a bilanţurilor anuale şi trimestriale;
    d) propune defalcarea pe trimestre a indicatorilor financiari aprobaţi în bugetul de venituri şi cheltuieli;
    e) asigură executarea bugetului de venituri şi cheltuieli al institutului, urmărind realizarea indicatorilor financiari aprobaţi şi respectarea disciplinei contractuale şi financiare;
    f) participă la negocierea contractelor de furnizare de servicii medicale cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa;
    g) angajează institutul prin semnătură, alături de manager, în toate operaţiunile patrimoniale, având obligaţia, în condiţiile legii, de a le refuza pe acelea care contravin dispoziţiilor legale;
    h) analizează, din punct de vedere financiar, planul de acţiune pentru situaţii speciale prevăzute de lege, cât şi pentru situaţii de criză;
    i) participă la organizarea sistemului informaţional al institutului, urmărind folosirea cât mai eficientă a datelor financiar-contabile;
    j) evaluează, prin bilanţul contabil, eficienţa indicatorilor specifici;
    k) asigură îndeplinirea, în conformitate cu dispoziţiile legale, a obligaţiilor institutului către bugetul statului, Trezoreria Statului şi terţi;
    l) asigură plata integrală şi la timp a drepturilor băneşti cuvenite personalului încadrat în institut;
    m) asigură întocmirea, circuitul şi păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate;
    n) organizează evidenţa tuturor creanţelor şi obligaţiilor cu caracter patrimonial care revin institutului din contracte, protocoale şi alte acte asemănătoare şi urmăreşte realizarea la timp a acestora;
    o) întreprinde măsuri pentru prevenirea pagubelor şi urmăreşte recuperarea lor;
    p) asigură aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la gestionarea valorilor materiale şi ia măsuri pentru ţinerea la zi şi corectă a evidenţelor gestiunii;
    q) răspunde de îndeplinirea atribuţiilor ce revin Serviciului Financiar- Contabilitate cu privire la exercitarea controlului financiar preventiv şi al asigurării integrităţii patrimoniului;
    r) îndeplineşte formele de scădere din evidenţă a bunurilor de orice fel, în cazurile şi condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale;
    s) împreună cu Biroul Administrativ întocmeşte şi prezintă studii privind optimizarea măsurilor de bună gospodărire a resurselor materiale şi băneşti, de prevenire a formării de stocuri peste necesar, în scopul administrării cu eficienţă maximă a patrimoniului unităţii şi a sumelor încasate în baza contractului de furnizare servicii medicale;
    ş) organizează şi ia măsuri de realizare a perfecţionării şi pregătirii profesionale a salariaţilor din subordine;
    t) organizează la termenele stabilite şi cu respectarea dispoziţiilor legale inventarierea mijloacelor materiale în unitate;
    ţ) răspunde de planificarea bugetară în conformitate cu planul anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale de activitate aprobat;
    u) răspunde de asigurarea întocmai şi la timp a necesarului de materiale şi consumabile necesare implementării procedurilor şi protocoalelor de limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale.
    v) participă la elaborarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a Regulamentului intern ale institutului.


    ART. 25
     Directorul financiar contabil are în subordine directă următoarele:
    a) Serviciul financiar - contabilitate
    b) Biroul contabilitate
    c) Biroul aprovizionare, transport
    d) Biroul administrativ
    e) Compartiment tehnic


    CAP. IV
    STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A INSTITUTULUI
    ART. 26
    (1) Structura organizatorică a institutului se aprobă prin Ordin al ministrului sănătăţii, în condiţiile legii, fiind compusă din:
     Str. Sf. Dumitru nr. 2
    - Secţia recuperare, medicină fizică şi balneologie I (recuperare medicală ortopedie şi traumatologie)
    – Secţia clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie II

     Bd. Ion Mihalache nr. 11 A
    - Secţia clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie III
    – Secţia clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie IV (recuperare neurologică)
    – Camere de gardă

     Structuri care funcţionează în Str. Nicolae Bălcescu, nr. 7, Slănic Moldova
    - Secţie sanatorială recuperare, medicină fizică şi balneologie
    – Cameră de gardă
    – Spitalizare de zi:
    – Str. Băniei, nr. 19, sector 3
    – Str. Popa Rusu, nr. 7, sector 2
    – Bulevardul Ion Mihalache, nr. 11A, sector 1
    – Str. Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3
    – Laborator de recuperare medicină fizică şi balneologie (bază de tratament) (str. Sf.Dumitru nr. 2)
    – Laborator de recuperare medicină fizică şi balneologie (bază de tratament) (Bd. Ion Mihalache nr. 11A) - salină artificială
    – Laborator de analize medicale cu punct de lucru în Bd. Ion Mihalache, nr. 11A
    – Laborator radiologie şi imagistică medicală cu punct de lucru în Bd. Ion Mihalache, nr. 11A
    – Laborator explorări funcţionale cu punct de lucru în Bd. Ion Mihalache nr. 11A
    – Farmacie I - str. Sf.Dumitru nr. 2
    – Farmacie II - Bd. Ion Mihalache nr. 11A
    – Sterilizare
    – Serviciul de evaluare şi statistică medicală
    – Birou de evaluare şi statistică medicală
    – Compartiment de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
    – Bibliotecă
    – Birou de management al calităţii serviciilor medicale

     Ambulatoriu integrat institutului cu cabinete în specialităţile:
     Str. Sf. Dumitru nr. 2
    - Recuperare, medicină fizică şi balneologie
    – ORL.
    – Oftalmologie
    – Neurologie
    – Medicină internă
    – Endocrinologie (osteodensitometrie)
    – Laborator de recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament)

     Bd. Ion Mihalache nr. 11 A
    - Recuperare, medicină fizică şi balneologie
    – Cardiologie
    – Medicină internă
    – Neurologie
    – Psihiatrie
    – Oftalmologie
    – Endocrinologie
    – Gastroenterologie
    – Laborator de recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament)

     Str. Băniei nr. 19
    - Recuperare, medicină fizică şi balneologie
    – Laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament)

     Str. Popa Rusu nr. 7
    - Recuperare, medicină fizică şi balneologie
    – Laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament)


     Activitate de cercetare
     Secţia de studii şi cercetare a factorilor terapeutici naturali
    - Laborator de studii hidrogeologice balneo-tehnice şi balneoclimatice a factorilor terapeutici naturali
    – Laborator de studii biochimice şi farmacodinamice a factorilor terapeutici naturali
    – Nucleu de studii microbiologice şi imunologice a factorilor terapeutici fizici naturali
    – Laborator de încercări ape minerale şi nămoluri terapeutice

     Structuri care funcţionează în tară
    - Policlinica UTB Pucioasa
    – Policlinica Balneară Pucioasa
    – Policlinica Balneară Lacu Sărat

     Str. Nicolae Bălcescu, nr. 7, Slănic Moldova
    - Laborator recuperare medicină fizică şi balneologie (bază de tratament)
    – Laborator explorări funcţionale
    – Sală de tratament


     Ambulatoriu integrat institutului cu cabinete în specialităţile:
    - Recuperare, medicină fizică şi balneologie

     Aparat funcţional

    (2) Actuala structură se poate modifica ca urmare a aprobării unei noi structuri organizatorice, prin Ordin de ministru, la o data ulterioară prezentului regulament de organizare şi funcţionare.
    (3) Secţiile cu paturi sunt organizate pe profiluri de specialitate.
    (4) Secţiile/Laboratoarele/Serviciile medicale sunt conduse de un medic şef de secţie/laborator/serviciu medical.
    (5) Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin cu privire la activitatea economică, financiară şi administrativă, institutul are în structură servicii şi birouri funcţionale, astfel: Serviciul resurse umane, normare, organizare, salarizare; Biroul salarii; Serviciul financiar-contabilitate; Biroul contabilitate; Biroul aprovizionare-transport; Biroul administrativ; Serviciul achiziţii publice şi contractare; Biroul achiziţii publice; Compartimentul juridic; Compartimentul tehnic; Compartimentul securitatea muncii, PSI, protecţie civilă şi situaţii de urgenţă, Compartimentul informatică.
    (6) Secţiile/ laboratoarele/ serviciile medicale participă activ la implementarea/ dezvoltarea sistemului de control managerial, implementarea/ dezvoltarea procedurilor operaţionale privind sistemul de calitate, precum şi a normelor de protecţie a muncii, securitate şi sănătate în muncă.

    ART. 27
     Secţii şi compartimente cu paturi. Atribuţii generale ale secţiilor de recuperare, medicină fizică şi balneologie.
     Secţiile cu paturi au, în principal, următoarele atribuţii privind asistenţa medicală la primire în camera de gardă:
    a) efectuează examinarea imediată completă, trierea medicală şi epidemiologică a bolnavilor pentru internare;
    b) asigură primul ajutor şi acordă asistenţă medicală calificată şi specializată, până când bolnavul este stabilizat şi ajunge în secţie;
    c) efectuează îmbăierea, dezinfecţia şi deparatizarea bolnavilor;
    d) asigură transportul bolnavilor în secţie;
    e) asigură evidenţa zilnică a internării bolnavilor şi comunică cu secţiile privind gradul de ocupare a paturilor.


    ART. 28
     Atribuţii specifice ale secţiilor de recuperare, medicină fizică şi balneologie. Secţia recuperare, medicină fizică şi balneologie I (recuperare medicală ortopedie şi traumatologie). Secţia clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie II Secţia clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie III. Secţia clinică recuperare, medicină fizică şi balneologie IV (recuperare neurologică). Secţia sanatorială recuperare, medicină fizică şi balneologie.
     Aceste secţii cu paturi, au următoarele atribuţii specifice:
    a) asigură, în funcţie de resursele existente, condiţii de spitalizare optime de cazare, igienă şi alimentaţie pentru confortul fizic şi psihic al bolnavilor internaţi.
    b) asigură repartizarea bolnavilor în saloane, în condiţiile aplicării măsurilor referitoare la supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    c) asigură efectuarea în cel mai scurt timp a examenului clinic şi investigaţiilor necesare stabilirii diagnosticului;
    d) declară cazurile de boli contagioase şi boli profesionale conform reglementărilor în vigoare;
    e) asigură recoltarea de probe biologice pentru efectuarea analizelor;
    f) întocmeşte foaia de observaţie clinică generală în primele 24 de ore pentru pacienţii cronici şi la prezentare, pentru pacienţii internaţi de urgenţă;
    g) asigură îngrijirea medicală necesara pe toată durata internării;
    h) asigură tratamentul medical complet (curativ, preventiv şi de recuperare), individualizat şi diferenţiat, în raport cu starea bolnavului, cu forma şi stadiul evolutiv al bolii, prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale;
    i) obţine consimţământul în cunoştinţă de cauză, în scris, al pacientului privind tratamentul necesar;
    j) asigură alimentaţia bolnavilor, în concordanţă cu diagnosticul şi stadiul evolutiv al bolii;
    k) desfăşoară activităţi care să asigure bolnavilor internaţi un regim raţional de odihnă şi servire a mesei, de igienă personală, de primire a vizitelor şi păstrarea legăturii acestora cu familia;
    l) acordă examen medical interdisciplinar;
    m) asigură medicamentele necesare tratamentului indicat şi administrarea curentă a acestora, fiind interzisă păstrarea medicamentelor la patul bolnavului;
    n) asigură condiţiile necesare recuperării medicale precoce;
    o) direcţionează cazurile mult prea grave, cu prognostic extrem de sever, spre servicii de paliaţie.
    p) supraveghează evoluţia tratamentelor medicale;
    q) asigură educaţia sanitară a bolnavilor şi aparţinătorilor.
    r) asigură precizarea recomandărilor de urmat la externare.


    ART. 29
    Camera de gardă
    (1) Serviciile medicale spitaliceşti se acordă asiguraţilor pe baza biletului de internare eliberat de medicul de specialitate din ambulatoriu direct sau pe baza recomandării de internare cuprinsă în biletul de trimitere al unui medic de familie, însoţit de actul de identitate şi de adeverinţa din care să rezulte calitatea de asigurat a pacientului conform procedurii de internare.
    (2) Asiguraţii suportă contravaloarea:
    a) serviciilor hoteliere cu grad înalt de confort (coplată);
    b) serviciilor medicale efectuate la cerere;
    c) serviciilor medicale de înaltă performanţă efectuate la cerere sau cuprinse în reglementările legale în vigoare conform normelor;


    ART. 30
     Camera de gardă a spitalului este organizată într-un spaţiu adecvat, special dedicat, cu acces la secţiile clinice şi mijloacele de investigaţie paraclinice ale unităţii. Programul de activitate este continuu şi se desfăşoară în sistem de ture şi gărzi.

    ART. 31
     Camera de gardă are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează triajul urgenţelor la prezentarea la spital;
    b) efectuează primirea, stabilizarea şi tratamentul iniţial al tuturor urgenţelor, cu prioritate al urgenţelor majore;
    c) asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru urgenţe majore în echipele mobile de intervenţie;
    d) efectuează investigaţii clinice şi paraclinice necesare stabilirii diagnosticului şi începerii tratamentului iniţial;
    e) efectuează consultul de specialitate în echipă cu medicii de gardă din spital, pentru stabilirea secţiei în care urmează să se interneze pacienţii;
    f) asigură monitorizare, tratament şi reevaluare pentru pacienţii care necesită internare;
    g) asigură tratament, stabilizare şi reevaluare pentru pacienţii care nu necesită internare.


    ART. 32
    Spitalizarea de zi
     Spitalizarea de zi are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură spitalizarea bolnavilor în funcţie de gravitatea diagnosticului în secţie, şi de indicaţiile medicilor din secţiile cu paturi;
    b) supraveghează evoluţia tratamentului medical general şi local;
    c) asigură precizarea recomandărilor de urmat la externare;
    d) asigură tratamentul medical complet (curativ, preventiv şi de recuperare) individualizat şi diferenţiat, în raport cu starea bolnavului, cu forma şi stadiul evolutiv al bolii, prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici medicale;
    e) efectuează supravegherea intraterapeutică a pacienţilor;
    f) supraveghează pacienţii imobilizaţi;
    g) asigură medicamentele necesare tratamentului indicat şi administrarea curentă a acestora, fiind interzisă păstrarea medicamentelor la patul bolnavului;
    h) efectuează examene medicale interdisciplinare;
    i) asigură condiţiile necesare recuperării medicale precoce.


    ART. 33
    Compartimente fără paturi
     Laboratorul de recuperare medicină fizică şi balneologie (bază de tratament) are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) înregistrează toate examinările efectuate;
    b) execută cu ajutorul curenţilor de joasă, medie şi înaltă frecvenţă a procedurilor antialgice decontracturante şi antiinflamatorii;
    c) aplică procedurile de termoterapie (aplicaţii parafină) şi kinetoterapie la sală, în scopul recuperării afecţiunilor reumatismale de tip inflamator (în afara puseelor dureroase) şi degenerative şi proceduri antialgice decontracturante şi antiinflamatorii.
    d) efectuează procedurile de masaj analitic, iar în sectorul umed execută băile galvanice bicelulare şi patrucelulare şi băi kineto la membrele superioare;
    e) efectuează raportarea statistică a numărului de examinări efectuate pe bolnavii internaţi şi ambulatori.


    ART. 34
    Sală de kinetoterapie
     Sala de kinetoterapie are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) înregistrează toate examinările efectuate;
    b) aplică măsuri pentru prevenirea vătămării sau accidentării pacienţilor în contactul cu aparatură medicală;
    c) asigură tratamentul medical de kinetoterapie, individualizat şi diferenţiat, în raport cu starea bolnavului, cu forma şi stadiul evolutiv al bolii, prin aplicarea diferitelor procedee şi tehnici kinetoterapeutice;
    d) indică instrucţiuni pentru folosirea aparaturii medicale de gimnastică medicală şi asigură îngrijirii medicale necesare pe toată durata efectuării procedurilor de kinetoterapie;
    e) efectuează raportarea statistică a numărului de examinări efectuate pe bolnavii internaţi şi ambulatori;


    ART. 35
    Salina artificială
    (1) Salina artificială este reprezentată de un spaţiu închis, special construit în afara spitalului şi funcţionează ca o bază de tratament.
    a) pacienţii sunt consultaţi de către medicul de recuperare medicală şi medicul de medicină internă şi sunt evaluaţi din punct de vedere biologic şi imagistic.
    b) programul de tratament prescris este unul complex, care cuprinde pe lângă expunerea la mediul de salină şi de program de kinetoterapie cardiovasculară şi respiratorie adaptat.
    c) în timpul expunerii la mediul de salină, pacienţii sunt supravegheaţi şi monitorizaţi din punctul de vedere al parametrilor vitali.

    (2) Salina artificială are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) creează un mediu artificial cu un microclimat salin cu proprietăţi terapeutice, aplicat pacienţilor;
    b) ajuta pacienţii cu boli respiratorii cronice, în scopul ameliorării funcţiei respiratorii şi, implicit, a calităţii vieţii acestora;
    c) tratează în special boli pulmonare şi respiratorii cum ar fi: astmul bronşic, bronşita cronică, bronhopneumopatia cronică obstructivă, status-ul post intervenţii chirurgicale toracopulmonare, boli profesionale pulmonare, sindroamele pulmonare posttuberculoase, unele pneumopatii restrictive, diferite alergii, în special respiratorii;

    (3) Personalul Secţiei de studii şi cercetare a factorilor terapeutici naturali împreună cu personalul medico-sanitar al secţiilor clinice efectuează studii pentru exploatarea raţională a bioclimatului salin artificial şi lărgirea, în funcţie de rezultate, a aplicării salinoterapiei şi în alte boli.

    ART. 36
    Laborator de analize medicale
     Laboratorul de analize medicale are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează analizele medicale de: hematologie, biochimie, microbiologie, imunologie, parazitologie, micologie, necesare precizării diagnosticului, stadiului de evoluţie a bolii şi examenelor profilactice;
    b) recepţionează produsele sosite pentru examen de laborator şi înserierea lor corectă;
    c) asigură recipientele necesare recoltării produselor;
    d) redactează corect şi distribuie la timp rezultatele examenelor efectuate;
    e) întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de reactivi şi materiale de laborator specifice;
    f) efectuează raportarea statistică a numărului de analize efectuate pe bolnavii internaţi.
    g) colaborează cu compartimentul de prevenire, limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, conform legislaţiei în vigoare.


    ART. 37
    Laborator de radiologie şi imagistică medicală
     Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează examenele radiologice şi imagistice la indicaţia medicului primar sau a medicului specialist;
    b) colaborează cu medicii clinicieni în scopul precizării diagnosticului;
    c) organizează şi utilizează corespunzător filmotecă şi arhiva;
    d) înregistrează toate examinările efectuate;
    e) aplică măsuri pentru prevenirea iradierii bolnavilor şi personalului din laborator;
    f) respectă toate prevederile legale specifice domeniului, elaborate de Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare şi Ministerul Sănătăţii;
    g) întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de filme şi materiale de laborator specifice;
    h) efectuează raportarea statistică a numărului de examinări efectuate pe bolnavii internaţi şi ambulatori.


    ART. 38
    Laborator de explorări funcţionale
     Laboratorul explorări funcţionale are, în principal, următoarele atribuţii:
    (1) Laboratorul de explorări funcţionale deserveşte secţiile şi ambulatoriile de specialitate şi oferă un pachet de teste precum: electrocardiogramă, examen spirografic + curbe flux - volum, examen de oscilometrie;
    (2) Aceste servicii medicale se acordă atât pacienţilor aflaţi în spitalizare continuă sau de zi, cât şi celor din ambulatoriu.


    ART. 39
    Secţia Farmacie
    (1) În cadrul institutului funcţionează două farmacii cu circuit închis. Farmaciile asigură şi gestionează întreaga medicaţie necesară bolnavilor internaţi.
    (2) Secţia Farmacie are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură recepţia produselor farmaceutice şi a materialelor sanitare pe baza documentelor de primire;
    b) asigură aprovizionarea, depozitarea şi păstrarea medicamentelor în condiţii corespunzătoare;
    c) efectuează verificarea termenului de valabilitate a medicamentelor şi substanţelor farmaceutice;
    d) asigură medicamentele necesare activităţii de asistenţă medicală a institutului;
    e) păstrează, prepară şi eliberează medicamentele de orice natură şi formă, potrivit Farmacopeei române în vigoare, a specialităţilor farmaceutice autorizate şi a altor produse farmaceutice, conform nomenclatorului aprobat de Ministerul Sănătăţii;
    f) depozitează produsele conform normelor în vigoare (farmacopee, standarde sau norme interne) ţinându-se seama de natura şi proprietăţile lor fizico-chimice;
    g) organizează şi efectuează controlul calităţii medicamentului şi luarea de măsuri ori de câte ori este necesar pentru preîntâmpinarea accidentelor, informând imediat organul superior;
    h) asigură controlul preventiv, verificarea organoleptică şi fizică, verificarea operaţiilor finale, analiza calitativă a medicamentului la masa de analize;
    i) asigură activitatea de receptură potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătăţii;
    j) întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de medicamente şi unele materiale sanitare;
    k) efectuează operarea în programul informatic a documentelor de eliberare a medicamentelor;
    l) efectuează comenzile lunare de medicamente pe baza consumurilor şi a stocurilor din farmacie.


    ART. 40
    Sterilizare
     Sterilizarea are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) verifică modul de pregătire şi împachetare a materialelor trimise pentru sterilizare şi respingerea truselor necorespunzătoare;
    b) asigură eliminarea încărcăturii microbiene, încărcăturii organice şi a biofilmului de pe dispozitivele medicale;
    c) asigură efectuarea sterilizării propriu-zise şi a sistemului de control al procesului;
    d) asigură efectuarea procedurilor de control şi marcare a produselor finite;
    e) sesizează eventualele neconformităţi şi ia imediat măsurile necesare;
    f) înregistrează şi arhivează datele privind procesul de sterilizare;
    g) asigură efectuarea sterilizării, respectând normele tehnice de sterilizare şi instrucţiunile de sterilizare a fiecărui aparat;
    h) asigură banderolarea şi etichetarea truselor şi pachetelor cu materiale sterilizate;
    i) ţine evidenţa activităţii de sterilizare pe aparate;
    j) efectuează testele de control şi ţine evidenţa acestora;
    k) asigură circuitul de stocare, distribuţie, transport la utilizatori;
    l) asigură circuitul pentru securitatea personalului, a mediului şi integritatea dispozitivelor medicale;
    m) asigură supravegherea şi corectarea condiţiilor de desfăşurare a procesului de sterilizare;
    n) asigură verificarea calităţii aerului, apei şi a fluidelor utilizate;
    o) verifică starea de igienă a suprafeţelor;
    p) verifică modul de funcţionare a echipamentelor de sterilizare;
    q) verifică modul de funcţionare a echipamentelor de control, măsură şi testare.


    ART. 41
    Serviciul de evaluare şi statistică medicală
     Serviciul de evaluare şi statistică medicală are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură întocmirea rapoartelor, centralizărilor, dărilor de seamă şi situaţiilor statistice periodice lunare, trimestriale şi anuale;
    b) execută, în termenele stabilite, toate lucrările de statistică, precum şi cele necesare pentru activitatea operativă a unităţii;
    c) asigură transmiterea şi prelucrarea datelor prin internet;
    d) ţine evidenţa datelor statistice pe formulare stabilite de Ministerul Sănătăţii şi întocmeşte rapoarte statistice ale institutului, verificând exactitatea datelor statistice ale secţiilor cuprinse în rapoartele secţiilor;
    e) pune la dispoziţia secţiilor a datelor statistice şi a documentaţiei medicale necesare pentru activitatea curentă şi asigură prelucrarea datelor statistice;
    f) urmăreşte corelarea diferiţilor indicatori de activitate comparativ cu alte unităţi şi asigură informarea şefilor de secţie şi a conducerii unităţii;
    g) execută verificarea şi controlul zilnic al foilor de mişcare şi compararea cu baza de date;
    h) efectuează controlul lunar al listei bolnavilor ieşiţi;
    i) asigură centralizarea concediilor medicale furnizate de secţii, tipărirea şi transmiterea către Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa;
    j) verifică înregistrarea corectă a datelor bolnavilor;
    k) verifică şi raportează concediile medicale la Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa.


    ART. 42
    Biroul de evaluare şi statistică medicală
     Biroul de evaluare şi statistică medicală are următoarele atribuţii:
    a) efectuaează introducerea zilnică, verificarea şi transmiterea datelor privitoare la pacienţii din foile de observaţie clinice generale;
    b) asigură transmiterea datelor către Serviciul de evaluare şi statistică medicală;
    c) primeşte documentaţia medicală a bolnavilor ieşiţi din institut (foi de observaţie clinică generală);
    d) clasifică foile de observaţie clinică generală ale bolnavilor ieşiţi pe grupe de boli, pe secţii, pe an;
    e) ţine la zi evidenţa informatizată a pacienţilor externaţi şi răspunde pentru corectitudinea datelor introduse în calculator;
    f) înregistrează documentaţia medicală a bolnavilor ieşiţi din institut în aplicaţia informatică existentă (foi de observaţie clinică generală);
    g) întocmeşte zilnic foile de mişcare ale pacienţilor şi le compară cu baza de date;
    h) efectuează controlul periodic al listei bolnavilor ieşiţi şi întocmeşte situaţia numerică a acestora;
    i) urmăreşte înregistrarea corectă a datelor bolnavilor;
    j) operează concediile medicale în aplicaţia informatică existentă.


    ART. 43
    Compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
     Compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) organizează şi participă la întâlnirile Comitetului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    b) propune managerului sancţiuni pentru personalul care nu respectă procedurile şi protocoalele de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    c) responsabilul contractat participă în calitate de membru la şedinţele Comitetului director al institutului şi, după caz, propune acestuia recomandări pentru implementarea corespunzătoare a planului anual de prevenire a infecţiilor, echipamente şi personal de specialitate;
    d) elaborează şi supune spre aprobare planul anual de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale din unitatea sanitară;
    e) organizează, în conformitate cu metodologia elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, anual, un studiu de prevalenţă de moment a infecţiilor nosocomiale şi a consumului de antibiotice din spital;
    f) organizează şi derulează activităţi de formare a personalului institutului în domeniul prevenirii infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    g) organizează activitatea compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale pentru implementarea şi derularea activităţilor cuprinse în planul anual de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale al institutului;
    h) propune şi iniţiază activităţi complementare de prevenţie sau de limitare cu caracter de urgenţă, în cazul unor situaţii de risc sau al unui focar de infecţie asociată asistenţei medicale;
    i) elaborează ghidul de izolare al institutului şi coordonează aplicarea precauţiilor specifice în cazul depistării colonizărilor/infecţiilor cu germeni multiplurezistenţi la pacienţii internaţi;
    j) întocmeşte harta punctelor şi zonelor de risc pentru apariţia infecţiilor asociate asistenţei medicale şi elaborează procedurile şi protocoalele de prevenire şi limitare în conformitate cu aceasta;
    k) implementează metodologiile naţionale privind supravegherea bolilor transmisibile şi studiile de supraveghere a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    l) verifică completarea corectă a registrului de monitorizare a infecţiilor asociate asistenţei medicale de pe secţii şi centralizează datele în registrul de monitorizare a infecţiilor al institutului;
    m) raportează la direcţia de sănătate publică judeţeană şi a municipiului Bucureşti infecţiile asociate asistenţei medicale ale unităţii şi calculează rata de incidenţă a acestora pe unitate şi pe secţii;
    n) organizează şi participă la evaluarea eficienţei procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie prin recoltarea testelor de autocontrol;
    o) colaborează cu medicul de laborator pentru cunoaşterea circulaţiei microorganismelor patogene de la nivelul secţiilor şi compartimentelor, cu precădere a celor multirezistente şi/sau cu risc epidemiologic major, pe baza planului de efectuare a testelor de autocontrol;
    p) solicită trimiterea de tulpini de microorganisme izolate la laboratoarele de referinţă, în conformitate cu metodologiile elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în scopul obţinerii unor caracteristici suplimentare;
    q) supraveghează şi controlează buna funcţionare a procedurilor de sterilizare şi menţinere a sterilităţii pentru instrumentarul şi materialele sanitare care sunt supuse sterilizării;
    r) supraveghează şi controlează activitatea de triere, depozitare temporară şi eliminare a deşeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală;
    s) organizează, supraveghează şi controlează respectarea circuitelor funcţionale ale unităţii, circulaţia pacienţilor şi vizitatorilor, a personalului şi, după caz, a studenţilor şi elevilor din învăţământul universitar, postuniversitar sau postliceal;
    ş) avizează orice propunere a institutului de modificare în structura unităţii;
    t) supraveghează şi controlează respectarea în secţiile medicale şi paraclinice a procedurilor de triaj, depistare şi izolare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    ţ) răspunde prompt la informaţia primită din secţii şi demarează ancheta epidemiologică pentru toate cazurile suspecte de infecţie asociată asistenţei medicale;
    u) dispune, după anunţarea prealabilă a managerului unităţii, măsurile necesare pentru limitarea difuziunii infecţiei, respectiv organizează, după caz, triaje epidemiologice şi investigaţii paraclinice necesare;
    v) întocmeşte şi definitivează ancheta epidemiologică a focarului, difuzează informaţiile necesare privind focarul, în conformitate cu legislaţia, întreprinde măsuri şi activităţi pentru evitarea riscurilor identificate în focar;
    x) solicită colaborările interdisciplinare sau propune solicitarea sprijinului extern de la direcţia de sănătate publică sau Institutul Naţional de Sănătate Publică - centru regional la care este arondat, conform reglementărilor în vigoare;
    y) raportează managerului problemele depistate sau constatate în prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    z) întocmeşte rapoarte cu dovezi la dispoziţia managerului spitalului, în cazurile de investigare a responsabilităţilor pentru infecţii asociate asistenţei medicale.


    ART. 44
    Biblioteca
     Biblioteca are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) Recepţionează noile achiziţii de cărţi;
    b) Evidenţiează şi organizează volumele;
    c) Menţine evidenţa generală şi individuală a cărţilor;
    d) Înventariază cărţile şi alte documente;
    e) Întocmeşte fişele de evidenţă ce intră sau ies din bibliotecă;
    f) Casează volumele învechite sau deteriorate;
    g) Realizează eventualele comenzi şi abonamente;
    h) Clasează documentele şi alfabetizează volumele;
    i) Iniţiază cititorii asupra regulilor de folosire a cărţilor;
    j) Completează fişele cu date personale;
    k) Urmăreşte restituirea la timp sau prelungirea termenului de predare a cărţilor;


    ART. 45
    Biroul de management al calităţii serviciilor medicale
     Biroul de management al calităţii serviciilor medicale are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) pregăteşte şi analizează Planul anual al managementului calităţii;
    b) coordonează activitatea de elaborare a documentelor sistemului de management al calităţii, a manualului calităţii, a procedurilor;
    c) coordonează şi implementează programul de acreditare a tuturor serviciilor oferite în cadrul unităţii, pe baza procedurilor operaţionale specifice fiecărei secţii, laborator etc. şi a standardelor de calitate;
    d) coordonează şi implementează procesul de îmbunătăţire continuă a calităţii serviciilor medicale;
    e) colaborează cu toate structurile unităţii în vederea îmbunătăţirii continue a sistemului de management al calităţii;
    f) implementează instrumentele de asigurare a calităţii şi de evaluare a serviciilor oferite;
    g) asigură implementarea strategiilor şi obiectivelor referitoare la managementul calităţii declarate de manager;
    h) asigură implementarea şi menţinerea conformităţii sistemului de management al calităţii cu cerinţele specifice;
    i) coordonează activitatea de analiză a neconformităţilor constatate şi propune managerului acţiuni de îmbunătăţire sau corective ce se impun;
    j) coordonează activitatea de analiză cu privire la eficacitatea sistemului de management al calităţii;
    k) asigură aplicarea strategiei sanitare şi politicii de calitate a unităţii în domeniul medical în scopul asigurării sănătăţii pacienţilor;


    ART. 46
    Ambulatoriul integrat
    (1) Ambulatoriul integrat are în componenţa sa cabinete în specialităţile recuperare, medicină fizică şi balneologie, O.R.L., oftalmologie, neurologie, medicină internă, endocrinologie, endocrinologie (osteodensitometrie), cardiologie, psihiatrie, gastroenterologie, pediatrie, laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament).
    (2) Ambulatoriul integrat cu cabinete în specialităţile recuperare, medicină fizică şi balneologie, O.R.L., oftalmologie, neurologie, medicină internă, endocrinologie, endocrinologie (osteodensitometrie), cardiologie, psihiatrie, gastroenterologie, pediatrie, laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament) au, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură consultarea, investigarea, stabilirea diagnosticului, tratamentului medical, îngrijirea, administrarea medicamentelor asiguraţilor;
    b) acordă servicii de asistenţă medicală ambulatorie asiguraţilor pe baza biletului de trimitere, cu excepţia urgenţelor şi afecţiunilor confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul integrat. Lista cuprinzând afecţiunile confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul integrat se stabileşte în Normele Contractului-cadru;
    c) informează medicul de familie, prin scrisoare medicală expediată direct, despre diagnosticul şi tratamentele recomandate;
    d) întocmeşte listele de aşteptare pentru serviciile medicale programabile.

    (3) În relaţiile contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa ambulatoriul integrat are dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale pentru care asiguratul nu are bilet de trimitere, cu excepţia afecţiunilor confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul integrat, a urgenţelor şi a serviciilor prevăzute în Normele Contractului-cadru.
    (4) În relaţiile contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa ambulatoriul integrat are următoarele obligaţii:
    a) respectă criteriile de calitate a serviciilor medicale furnizate şi a activităţii desfăşurate;
    b) informează asiguraţii despre pachetul de servicii de bază, pachetul minimal de servicii medicale şi pachetul de servicii pentru persoanele asigurate facultativ;
    c) respectă confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi intimitatea şi demnitatea acestora;
    d) raportează datele necesare pentru urmărirea desfăşurării activităţii în asistenţa medicală, potrivit formularelor de raportare;
    e) respectă prevederile actelor normative privind raportarea bolilor;
    f) respectă programul de lucru, pe care să îl afişeze la loc vizibil;
    g) respectă prevederile actelor normative referitoare la sistemul asigurărilor sociale de sănătate;
    h) furnizează tratamentul adecvat şi prescrie medicamentele prevăzute în Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman;
    i) acordă servicii medicale tuturor asiguraţilor fără nici o discriminare, folosind formele cele mai eficiente de tratament şi nu refuză acordarea asistenţei medicale în caz de urgenţă;
    j) acordă servicii medicale şi investigaţii paraclinice în regim de urgenţă femeii gravide;
    k) solicită documentele care atestă calitatea de asigurat, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru;
    l) informează medicul de familie la care este înscris asiguratul, prin scrisoare medicală expediată direct, despre diagnosticul şi tratamentele recomandate şi transmite rezultatul investigaţiilor paraclinice;
    m) întocmeşte liste de aşteptare pentru serviciile medicale programabile;
    n) acordă servicii medicale tuturor asiguraţilor, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul;


    ART. 47
    Cabinet Recuperare, medicină fizică şi balneologie
     Cabinetul Recuperare, medicină fizică şi balneologie medicale are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează infiltraţii intraarticulare;
    b) efectuează infiltraţii ţesutului moale (periarticular);
    c) efectuează injecţii intramusculare;
    d) măsoară tensiunea articulară;


    ART. 48
    Cabinet O.R.L.
     Cabinetul O.R.L. are, în principal, următoarele atribuţii specifice: Efectuează consultul de specialitate privind cercetarea anatomiei clinice, fiziologiei, etiologiei, patogenezei, patofiziologiei, tabloului clinic, evoluţia bolii, diagnosticul, profilaxiei afecţiunilor nasului, sinusurilor paranazale, faringelui, laringelui, urechilor, precum şi a unora din afecţiunile traheei, bronhiilor şi esofagului la baza căruia stau metodele otorinolaringologice de tratament şi totodată se ocupă şi de elaborarea lor;

    ART. 49
    Cabinet Oftalmologie
     Cabinetul Oftalmologie are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează consultul de specialitate privind măsurarea acuităţii vizuale la optotipul Snellen, prescripţia de ochelari (metoda subiectivă, fără autorefractometru), examinarea segmentului anterior ocular la biomicroscop, măsoară tensiunea oculară cu tonimetrul Schiotz, examinează fundul de ochi cu oftalmoscopul direct cu sau fără picături, tratamente (atunci când este necesar) care constau în instilaţii oculare de picături cu dezinfectante, antibiotice, antiinflamatorii, epitelizante, pansamente oculare;
    b) în urgenţă efectuează extracţia de corpi străini (conjunctivali, corneeni) urmată de administrarea tratamentului topic specific;


    ART. 50
    Cabinet Neurologie
     Cabinetul Neurologie are, în principal, următoarele atribuţii specifice: efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central sau periferic.

    ART. 51
    Cabinet Medicină internă
     Cabinetul Medicină internă are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor interne;
    b) efectuează interpretarea electrocardiogramei şi oscilometriei;
    c) asigură primul ajutor în caz de urgenţe medicale;


    ART. 52
    Cabinet Endocrinologie (osteodensitometrie)
     Cabinetul Endocrinologie (osteodensitometrie) are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor sistemului endocrin;
    b) asigură investigarea afecţiunilor tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale şi tulburările metabolismului calcic (osteoporoza şi osteomalacia);
    c) efectuează măsurarea densităţii mineral osoase cu aparat specific;
    d) stabileşte indicaţiile şi conduita terapeutică;


    ART. 53
    Cabinet Cardiologie
     Cabinetul Cardiologie are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor inimii şi ale vaselor de sânge;
    b) stabileşte diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiace congenitale, ischemice, insuficienţei cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor şi bolilor pericardului;
    c) efectuează echografii cardiace;


    ART. 54
    Cabinet Psihiatrie
     Cabinetul Psihiatrie are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor psihice;
    b) execută măsuri specifice de prevenire şi combatere a bolilor cronice şi degenerative;
    c) organizează şi efectuează examene de specialitate şi investigaţii de laborator în cadrul examenului medical la angajare şi controlul medical periodic al unor categorii de salariaţi;


    ART. 55
    Cabinet Endocrinologie
     Cabinetul Endocrinologie are, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor sistemului endocrin;
    b) asigură investigarea afecţiunilor tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale;
    c) stabileşte indicaţiile şi conduita terapeutică;


    ART. 56
    Cabinet Gastroenterologie
     Cabinetul Gastroenterologie are, în principal, următoarele atribuţii specifice: efectuează consultul de specialitate privind diagnosticul şi tratamentul bolilor sistemului digestiv (afecţiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice).

    ART. 57
    Laboratoare de recuperare, medicină fizică şi balneologie (baze de tratament) din toate sediile institutului
     Laboratoare de recuperare, medicină fizică şi balneologie (baze de tratament) au, în principal, următoarele atribuţii specifice:
    a) Execută, cu ajutorul curenţilor de joasă, medie şi înaltă frecvenţă, a procedurilor antialgice decontracturante şi antiinflamatorii.
    b) Aplică procedurile de termoterapie (aplicaţii parafină) şi kinetoterapie la sală, în scopul recuperării afecţiunilor reumatismale de tip inflamator (în afara puseelor dureroase) şi degenerative şi proceduri antialgice decontracturante şi antiinflamatorii.


    ART. 58
    Activitate de cercetare
    (1) Conform legislaţiei în vigoare baza materială existentă în cadrul institutului poate fi folosită numai în activităţile de cercetare-dezvoltare aprobate de către Consiliul Ştiinţific al institutului.
    (2) Rezultatele cercetărilor obţinute în baza derulării unui contract finanţat din fonduri publice aparţin institutului şi ordonatorului principal de credite.
    (3) Prin activitatea de cercetare se realizează:
    a) documentaţii, studii, lucrări, planuri, scheme şi altele asemenea;
    b) drepturi din brevete de invenţie, licenţe, certificate de înregistrare a desenelor şi modelelor industriale şi altele asemenea;
    c) tehnologii, procedee, produse informatice, reţete, formule, metode şi altele asemenea;
    d) obiecte fizice şi produse realizate în cadrul derulării contractului respectiv.

    (4) Rezultatele cercetării sunt administrate de institut, cu acordul ordonatorului principal de credite, cu excepţia documentaţiilor de interes naţional care rămân în custodia acestor unităţi şi sunt sub controlul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (5) Transmiterea cu orice titlu, către terţe persoane, a rezultatelor cercetărilor obţinute în cadrul contractelor finanţate din fonduri publice se face în condiţiile stabilite prin contract, de ordonatorul principal de credite.

    ART. 59
    Secţia de studii şi cercetare a factorilor terapeutici naturali
     Secţia de studii şi cercetare a factorilor terapeutici naturali are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează studii şi cercetări complexe hidrogeologice, hidrochimice, fizico-chimice, microbiologice şi climatice pentru descoperirea, analizarea şi valorificarea unor surse minerale terapeutice (izvoare naturale, foraje, lacuri sărate, saline, nămoluri şi turbe terapeutice, gaze mofetariene, bioclimat, apă şi plaje marine);
    b) efectuează studii pentru exploatarea raţională a mijloacelor balneo- fizicale şi de recuperare din reţeaua de staţiuni balneoclimatice;
    c) colaborează cu secţiile clinice şi celelalte laboratoare din institut în realizarea studiilor şi cercetărilor complexe;
    d) asigură şi verifică, valorificarea şi protecţia factorilor naturali terapeutici (referatele de instituire ale perimetrelor de protecţie sanitară instituite de către Ministerul Sănătăţii);
    e) verifică şi evaluează bazele de tratament din ţară, în vederea obţinerii avizului de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii;
    f) elaborează şi propune proiecte de cercetare ştiinţifică în domeniul medico-balnear;
    g) elaborează cerinţe şi norme pentru a fi cuprinse în legislaţia specifică, balneară;
    h) efectuează studii şi cercetări în vederea acreditării unor localităţi ca staţiuni climatice, balneoclimatice şi balneare, la cererea administraţiei locale;
    i) stabileşte colaborări cu instituţii ale statului, cu organisme naţionale şi internaţionale, cât şi cu organizaţii neguvernamentale;
    j) participă şi susţine cu lucrări ştiinţifice manifestări organizate naţional şi internaţional;


    ART. 60
    Laborator de studii hidrogeologice balneo-tehnice şi balneoclimatice a factorilor terapeutici naturali
     Laboratorul de studii hidrogeologice balneo-tehnice şi balneoclimatice a factorilor terapeutici naturali are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) elaborează, de sine stătător sau împreună cu alte laboratoare ale institutului, studii complexe privind explorarea, monitorizarea, valorificarea şi protecţia unor factori terapeutici naturali;
    b) acordă asistenţă balneotehnică pentru construirea sau modernizarea bazelor de tratament noi sau existente în ţară, cu stabilirea circuitelor funcţionale şi valorificarea factorilor naturali terapeutici specifici, locali;
    c) acordă asistentă tehnică pentru sistemele de aducţiune, stocare şi valorificare a apelor minerale terapeutice provenite din surse hidrominerale din diferite staţiuni;
    d) întocmeşte referatul tehnic, complex, de acreditare a funcţionării bazelor de tratament;
    e) efectuează prospecţiuni de teren, la prelevarea de probe, actualizări ale datelor balneo-tehnice şi de protecţie sanitară;
    f) verifică pe teren şi întocmeşte referate tehnice pentru instituirea perimetrelor de protecţie sanitară de către Ministerul Sănătăţii;
    g) face determinări specifice şi întocmeşte documentaţia necesară, balneotehnică pentru valorificarea gazelor terapeutice în mofete;
    h) elaborează norme şi cerinţe balneo-tehnice pentru avizarea spaţiilor speleoterapeutice artificiale şi saline naturale;
    i) întocmeşte referatul tehnic pentru transmiterea lui la Ministerul Sănătăţii în vederea acreditării unor localităţi ca staţiuni climatice, balneoclimatice şi balneare, prin Hotărâre de Guvern;
    j) elaborează şi participă cu lucrări, comunicări, etc., la manifestările ştiinţifice organizate de institut cât şi la cele organizate de către alte instituţii.
    k) efectuează studii şi cercetări bioclimatice, de eficienţă, metodologie de tratament şi recuperare pentru pacienţii trataţi ambulatoriu în colaborare cu celelalte secţii şi laboratoare din institut;
    l) efectuează investigaţii de aerosoli în mediul subteran salin şi la suprafaţă;
    m) asigură cercetarea asupra bioclimatului;
    n) efectuează măsurători proprii, pe teren, pentru elaborarea de studii specifice de bioclimat, în vederea completării referatului tehnic întocmit de către institut pentru acreditarea unor localităţi ca staţiuni climatice, balneoclimatice şi balneare;
    o) valorifică rezultatele cercetării în staţiunile ce posedă factori de cură studiaţi prin comunicări, publicaţii, participări la manifestări ştiinţifice, etc.


    ART. 61
    Laborator de studii biochimice şi farmacodinamice a factorilor terapeutici naturali
     Laboratorul de studii biochimice şi farmacodinamice a factorilor terapeutici naturali are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează cercetări de farmacodinamie asupra apelor minerale, nămolurilor terapeutice şi de studiere a altor factori naturali terapeutici;
    b) efectuează studii de optimizare a metodologiei de tratament şi recuperare cu factori naturali terapeutici, precum şi studii de factori fizici;
    c) elaborează, pe baza rezultatelor obţinute de alte laboratoare ale secţiei de cercetare, indicaţiile şi contraindicaţiile de cură pentru diferiţi factori terapeutici naturali studiaţi.
    d) efectuează investigaţii microbiologice şi imunologice asupra animalelor de laborator şi pacienţilor umani cu diferite patologii;
    e) participă la îndrumarea tehnico-metodologică a activităţii specifice din staţiunile balneoclimatice;
    f) elaborează şi participă cu lucrări, comunicări, etc., la manifestările ştiinţifice organizate de institut cât şi la cele organizate de către alte instituţii.


    ART. 62
    Nucleu de studii microbiologice şi imunologice a factorilor terapeutici fizici naturali
     Nucleul de studii microbiologice şi imunologice a factorilor terapeutici fizici naturali are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează investigaţii microbiologice asupra mediului subteran salin şi la suprafaţă.
    b) efectuează determinări şi măsurători ale concentraţiei gazului mofetic;
    c) efectuează teste imunologice ale procesului inflamator.
    d) efectuează investigaţii microbiologice (a sputei, număr de microorganisme);
    e) depistează mecanismele umorale de adaptare ale organismului la influenţele externe exercitate de acţiunea factorilor bioclimatici;
    f) elaborează şi participă cu lucrări, comunicări, etc., la manifestările ştiinţifice organizate de institut cât şi la cele organizate de către alte instituţii.


    ART. 63
    Laborator de încercări ape minerale şi nămoluri terapeutice
     Laboratorul de încercări ape minerale şi nămoluri terapeutice are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează analize fizico-chimice şi microbiologice pentru apele minerale şi nămolurile terapeutice;
    b) efectuează studii asupra gradului de stabilitate al apelor minerale din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic;
    c) apreciază gradul de modificare a caracteristicilor apelor minerale şi a nămolurilor în procesul de valorificare.
    d) urmăreşte obţinerea acreditării de la "Asociaţia de Acreditări din România" RENAR pentru toate elementele cuprinse în lista de "Încercări";
    e) elaborează şi participă cu lucrări, comunicări, etc., la manifestările ştiinţifice organizate de institut cât şi la cele organizate de către alte instituţii.


    ART. 64
    Structuri care funcţionează în ţară
    I. Policlinica UTB Pucioasa
    II. Policlinica Balneară Pucioasa
    III. Policlinica Balneară Lacul Sărat
     Relaţiile policlinicilor balneare sunt de subordonare juridică, administrativă şi profesională faţă de institut şi de colaborare pe cale amiabilă cu personalul societăţilor de turism care au în proprietate bazele de tratament.

    ART. 65
     Structurile care funcţionează în ţară au, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură asistenţă medicală a tuturor pacienţilor prezenţi la tratament pe toată durata sejurului;
    b) asigură consultaţie iniţială care include şi bilanţul muscular şi articular;
    c) întocmesc planul de tratament;
    d) asigură consultaţie de control;
    e) asigură efectuarea tratamentului de balneofizioterapie conform planului de tratament;
    f) asigură asistenţă medicală de urgenţă pe perioada programului de lucru al personalului medical;


    ART. 66
    Sală de tratament
     Sala de tratament are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) efectuează injecţii intravenoase, intramusculare, subcutanate,
    b) administrează tratament medicamentos,
    c) efectuează controlul glicemiei, controlul tensiunii arteriale, şi termometrizare la cerere.


    ART. 67
    Structura aparatului funcţional
    (1) Structura activităţii administrative cuprinde servicii, birouri şi compartimente, cu atribuţii şi responsabilităţi specifice domeniului de activitate.
     Aceste compartimente sunt constituite pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin unităţii cu privire la activitatea economico-financiară şi administrativ gospodărească.

    (2) Activitatea economico-financiară şi administrativă se asigură prin următoarele servicii:
    a) Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare şi Salarizare
    b) Biroul Salarii
    c) Serviciul Financiar-Contabilitate
    d) Biroul Contabilitate
    e) Biroul Aprovizionare, Transport
    f) Biroul Administrativ
    g) Serviciul Achiziţii Publice şi Contractare
    h) Biroul Achiziţii Publice
    i) Compartimentul Juridic
    j) Compartimentul Tehnic
    k) Compartimentul Securitatea Muncii, P.S.I., Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă
    l) Compartimentul de Informatică


    ART. 68
    Serviciul resurse umane, normare, organizare şi salarizare
     Serviciul resurse umane, normare, organizare şi salarizare are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) întocmeşte statul de funcţii şi organigrama, în conformitate cu structura organizatorică aprobată, în limita prevederilor bugetare, actualizează statele de funcţii în conformitate cu dispoziţiile legale;
    b) stabileşte necesarul de personal în conformitate cu normativele în vigoare;
    c) participă la elaborarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, precum şi a Regulamentului intern;
    d) întocmeşte şi elaborează, în colaborare cu compartimentele de specialitate, bibliografia şi tematica, precum şi documentele privind procedura prealabilă organizării concursurilor/examenelor şi pe cele privind finalizarea acestora şi asigură secretariatul în comisiile de concurs şi în cele de soluţionare a contestaţiilor pentru ocuparea posturilor vacante şi a posturilor temporar vacante;
    e) asigură secretariatul comisiilor de concurs comisiilor de promovare;
    f) întocmeşte contracte de muncă şi acte adiţionale la contractele de muncă, decizii privind încadrarea, promovarea, sancţionarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de muncă ale salariaţilor; completează legitimaţiile de serviciu;
    g) participă la aplicarea normelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale salariaţilor, conform actelor normative în vigoare;
    h) gestionează dosarele profesionale şi personale ale salariaţilor;
    i) întocmeşte, în colaborare cu şefii de secţii/laboratoare/ servicii, fişele de post pentru salariaţi, în conformitate cu normele legale în vigoare;
    j) întocmeşte decizii de majorare a salariilor, de acordare a sporurilor la salariile de bază, de acordare a gradaţiilor corespunzătoare tranşelor de vechime, cu respectarea legilor în vigoare;
    k) răspunde de întocmirea, completarea şi păstrarea Registrului general de evidenţă a salariaţilor prin programul REVISAL;
    l) întocmeşte contracte individuale de muncă cu timp parţial personalului medical din unitate sau din afara unităţii care efectuează gărzi în linia de gardă, în condiţiile legii;
    m) întocmeşte dosare de pensionare pentru limită de vârstă, pentru invaliditate şi la cerere, conform legislaţiei în vigoare;
    n) elaborează planul de formare profesională a personalului în conformitate cu nevoile de formare profesională a salariaţilor pe baza propunerilor secţiilor/laboratoarelor/serviciilor din institut;
    o) participă în comisia de disciplină în vederea cercetării abaterilor disciplinare şi asigură secretariatul comisiei constituite;
    p) verifică întocmirea statelor de plată pentru personalul încadrat, centralizatorul statelor de salarii, situaţia recapitulativă;
    q) verifică întocmirea declaraţiilor lunare privind obligaţiile de plată către bugetul de stat (contribuţiile pentru asigurări sociale de stat, şomaj, sănătate, impozit pe salariu, accidente şi boli profesionale, fondul pentru persoanele cu handicap);
    r) verifică întocmirea chestionarelor statistice lunare, semestriale şi anuale privind fondul de salarii, obligaţiile de plată, structura personalului;
    s) verifică întocmirea graficului anual de programare a concediilor de odihnă;
    ş) verifică evidenţa concediilor de orice fel;
    t) verifică întocmirea adeverinţelor la solicitarea angajaţilor şi foştilor angajaţi;
    ţ) verifică întocmirea listelor pentru acordarea tichetelor de masă;
    u) respectă prevederile legale în vigoare cu privire la păstrarea confidenţialităţii datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea institutului.


    ART. 69
    Biroul salarii
     Biroul Salarii are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) întocmeşte statele de plată pentru personalul încadrat, centralizatorul statelor de salarii, situaţia recapitulativă şi stabileşte suma netă de plată cuvenită salariaţilor;
    b) întocmeşte lunar declaraţiile privind obligaţiile de plată către bugetul de stat (contribuţiile pentru asigurări sociale de stat, şomaj, sănătate, impozit pe salariu, accidente şi boli profesionale, fondul pentru persoanele cu handicap) şi asigură transmiterea acestora către organele abilitate în termenele prevăzute de lege;
    c) întocmeşte anual declaraţia privind impozitul reţinut pentru salariaţii institutului;
    d) ţine evidenţa individuală a drepturilor salariale şi de personal acordate în cursul anului salariaţilor şi eliberează, la cerere, adeverinţe cu veniturile realizate de aceştia;
    e) ţine evidenţa lunară a veniturilor din salarii realizate de angajaţi, a impozitului şi contribuţiilor sociale calculate şi reţinute;
    f) întocmeşte chestionare statistice lunare, semestriale şi anuale privind fondul de salarii, obligaţiile de plată, structura personalului;
    g) întocmeşte graficul anual de programare a concediilor de odihnă, ţine evidenţa concediilor de orice fel, eliberează adeverinţe la solicitarea angajaţilor şi foştilor angajaţi;
    h) întocmeşte listele pentru acordarea tichetelor de masă;
    i) verifică prezenţa şi foile de pontaj.
    j) respectă prevederile legale în vigoare cu privire la păstrarea confidenţialităţii datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea institutului.


    ART. 70
    Serviciul financiar-contabilitate
     Serviciul financiar-contabilitate are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură realizarea şi raportarea indicatorilor de performanţă economico- financiari;
    b) întocmeşte bugetul de venituri şi cheltuieli al institutului în vederea avizării de către Consiliul de administraţie şi aprobării de către Ministerul Sănătăţii;
    c) întocmeşte listele de investiţii în baza propunerilor primite de la Serviciul achiziţii publice şi contractare;
    d) asigură şi exercită controlul financiar preventiv în conformitate cu dispoziţiile legale;
    e) asigură şi răspunde de buna organizare a activităţii financiar-contabile a unităţii, de întocmirea la timp şi corect a balanţelor de verificare, a execuţiei bugetare, a dărilor de seamă trimestriale şi anuale (cu anexele corespunzătoare);
    f) organizează evidenţa angajamentelor bugetare şi legale, răspunde de angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor;
    g) ia măsuri să nu angajeze cheltuieli peste bugetul aprobat;
    h) înregistrează în contabilitate toate drepturile de creanţă şi toate obligaţiile de plată către furnizori şi creditori;
    i) verifică înregistrarea în contabilitate a tuturor operaţiunilor şi bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, în baza documentelor justificative primite;
    j) verifică organizarea şi desfăşurarea inventarierii patrimoniului cel puţin o dată pe an sau în cazuri excepţionale (calamităţi, nereguli, fraude);
    k) verifică înregistrarea în contabilitate a rezultatelor inventarierii (plusurile se înregistrează, iar minusurile se impută persoanelor vinovate) pe baza documentelor justificative primite;
    l) verifică înregistrarea în contabilitate a tuturor drepturilor de creanţă şi a tuturor obligaţiilor de plată către furnizori şi creditori;
    m) verifică aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru integritatea patrimoniului;
    n) verifică aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la gestionarea valorilor materiale, evidenţa bunurilor de orice fel;
    o) verifică activităţile care asigură alimentaţia bolnavilor internaţi în institut din punctul de vedere al încadrării bugetare;
    p) verifică întocmirea documentelor de cheltuieli sub aspectul formei, conţinutului şi legalităţii acestora;
    q) verifică gestionarea numerarului unităţii privind Regulamentul operaţiunilor de casă;
    r) pune la dispoziţia organelor şi organismelor competente, la solicitarea acestora, în condiţiile legii, date privind activitatea institutului;
    s) raportează Ministerului Sănătăţii, Caselor de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa sau Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate situaţiile cerute în legătură cu activitatea desfăşurată în institut;
    ş) respectă prevederile legale în vigoare cu privire la păstrarea confidenţialităţii datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea institutului.


    ART. 71
    Biroul contabilitate
     Biroul contabilitate are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) răspunde de înregistrarea în contabilitate a tuturor operaţiunilor şi bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, în baza documentelor justificative primite;
    b) asigură şi contribuie la organizarea şi desfăşurarea inventarierii patrimoniului cel puţin o dată pe an sau în cazuri excepţionale (calamităţi, nereguli, fraude);
    c) răspunde şi asigură înregistrarea în contabilitate a rezultatelor inventarierii (plusurile se înregistrează, iar minusurile se impută persoanelor vinovate) pe baza documentelor justificative primite;
    d) înregistrează în contabilitate toate drepturile de creanţă şi toate obligaţiile de plată către furnizori şi creditori;
    e) asigură aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru integritatea patrimoniului şi răspunde de recuperarea pagubelor aduse institutului;
    f) asigură aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la gestionarea valorilor materiale, evidenţa bunurilor de orice fel şi ia măsuri pentru ţinerea la zi şi corect a evidenţelor contabile;
    g) organizează, îndrumă şi coordonează activităţile care asigură alimentaţia bolnavilor internaţi în institut din punctul de vedere al încadrării bugetare;
    h) pune la dispoziţia organelor şi organismelor competente, la solicitarea acestora, în condiţiile legii, date privind activitatea institutului;
    i) organizează verificarea documentelor de cheltuieli sub aspectul formei, conţinutului şi legalităţii acestora;
    j) organizează şi răspunde de gestionarea numerarului unităţii privind Regulamentul operaţiunilor de casă;
    k) respectă prevederile legale în vigoare cu privire la păstrarea confidenţialităţii datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea institutului.


    ART. 72
    Biroul aprovizionare, transport
     Biroul aprovizionare, transport are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură aprovizionarea unităţii cu alimente, materiale, instrumentar şi aparatură în cele mai bune condiţii;
    b) întocmeşte comenzile în vederea asigurării aprovizionării institutului cu alimente, materiale, instrumentar, aparatură etc., în cele mai bune condiţii şi la termenele contractuale;
    c) coordonează şi elaborează, în baza necesităţilor transmise de către celelalte compartimente din cadrul institutului, documentele (studii de piaţă, note justificative, contracte de achiziţie) necesare achiziţionării directe de produse, servicii sau lucrări care nu depăşesc plafonul-limită prevăzut de legislaţie pentru achiziţiile directe;
    d) întocmeşte graficul de livrări pentru bunurile, serviciile şi lucrările achiziţionate (anexele la contracte);
    e) ţine evidenţa comenzilor privind aprovizionarea unităţii cu instrumentar, aparatură, consumabile de birou, alimente, combustibil etc;
    f) eliberează prin magazia institutului, către toate structurile funcţionale ale acestuia, pe baza graficelor aprobate şi a bonurilor de consum şi de mişcare, materialele solicitate;
    g) asigură monitorizarea şi cunoaşterea exactă a stocurilor şi a consumurilor zilnice de materiale sanitare şi de laborator, precum şi de materiale pentru curăţenie şi întreţinere;
    h) intră în relaţii cu secţiile şi serviciile din spital şi cu furnizorii de materiale şi medicamente;
    i) confirmă realitatea, regularitatea şi legalitatea aprovizionării cu bunuri, servicii şi lucrări în baza facturilor primite, ca urmare a emiterii comenzilor;
    j) pune la dispoziţia organelor şi organismelor competente, la solicitarea acestora, în condiţiile legii, date privind activitatea biroului;
    k) urmăreşte şi verifică rapoartele referitoare la întocmirea comenzilor şi corelarea acestora cu înregistrarea în A.L.O.P. (angajamente legale, ordonanţări şi plăţi).
    l) asigură activitatea de transport şi asigură executarea la timp şi în bune condiţii a transporturilor specifice activităţii institutului: transportul personalului institutului în scopul depunerii actelor specifice, delegaţiilor la punctele de lucru din ţară, şi transportul hranei de la Blocul alimentar la secţiile clinice recuperare, medicină fizică şi balneologie III şi IV, pentru pacienţii internaţi..
    m) răspunde de controlul zilnic al autovehiculelor, de efectuarea la timp a reviziilor tehnice, a reparaţiilor curente sau capitale ale autovehiculelor.
    n) asigură efectuarea la timp a controlului tehnic al autovehiculelor din dotarea institutului.
    o) asigură efectuarea întreţinerii tehnice periodice a autovehiculelor aflate în parcul institutului.
    p) asigură păstrarea şi securitatea înregistrărilor specifice până la predarea acestora la arhiva serviciului financiar-contabilitate.
    q) exercită şi alte atribuţii în domeniul său de activitate, dispuse de conducerea institutului în cadrul legal sau care decurg din actele normative în vigoare.


    ART. 73
    Biroul administrativ
     Biroul administrativ are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) organizează şi asigură paza şi ordinea în institut;
    b) ia măsurile necesare pentru utilizarea patrimoniului administrativ în condiţii de maximă eficienţă;
    c) ţine evidenţa tehnic-operativă a bunurilor pe locuri de folosinţă, centralizează propunerile de casare şi întocmeşte documentaţia de casare a bunurilor aflate în patrimoniul institutului;
    d) asigură recepţionarea, manipularea, depozitarea, eliberarea în consum a activelor fixe, a obiectelor de inventar, a lucrărilor şi bunurilor materiale, potrivit prevederilor legale;
    e) organizează activitatea blocului alimentar, stabileşte măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor alimentaţiei bolnavilor;
    f) organizează arhiva şi biblioteca institutului;
    g) asigură respectarea primirii, distribuirii, păstrării, circuitului şi evidenţa documentelor la registratura generală, conform prevederilor legale;
    h) ţine evidenţa închirierii de spaţii şi urmăreşte contractele de închiriere pentru acestea;
    i) asigură activitatea de service pentru utilaje şi lucrări de telefonie, de calculatoare şi imprimante, aparate de multiplicat, de pază şi intervenţie;
    j) asigură verificarea curăţeniei exterioare în institut, a întreţinerii spaţiilor verzi, repararea căilor de acces;
    k) asigură întreţinerea şi exploatarea în bune condiţii a automobilelor din dotare;
    l) întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul anual de achiziţii publice de alimente, servicii de telefonie, servicii de eliminare a deşeurilor, imprimante şi rechizite, imprimate medicale, materiale de curăţenie şi întreţinere pentru sectorul administrativ al institutului, echipamente de protecţie pentru personal, obiecte de inventar, lenjerie, cărţi şi publicaţii;
    m) avizează nota de fundamentare pentru reparaţii curente şi capitale la construcţii şi instalaţii;
    n) avizează proiectul de reparaţii pentru construcţii şi instalaţii, care se înaintează conducerii spre aprobare;
    o) avizează tema de proiectare, parte componentă a caietului de sarcini, în vederea contractării lucrărilor de proiectare la construcţii şi instalaţii;
    p) participă la întocmirea documentaţiei în vederea contractării lucrărilor de reparaţii cu societăţi specializate în construcţii şi instalaţii, conform reglementărilor legale, şi urmăreşte executarea lucrărilor de reparaţii sub aspect cantitativ şi calitativ, potrivit clauzelor contractuale;
    q) verifică execuţia corectă, calitativă pe baza reglementărilor tehnice în vigoare pe tot parcursul executării lucrărilor;
    r) participă, împreună cu proiectantul, la obţinerea avizelor, acordurilor şi aprobărilor pe plan local, necesare autorizării lucrărilor de construcţii;
    s) asigură soluţionarea neconformităţilor pe parcursul execuţiei lucrărilor, precum şi a deficienţelor proiectelor;
    ş) confirmă realitatea şi legalitatea plăţilor către societăţile contractante de prestări servicii;
    t) urmăreşte întocmirea documentaţiilor de recepţie a lucrărilor în conformitate cu prevederile legale;
    ţ) urmăreşte realizarea remedierilor în termenul de garanţie;
    u) participă la întocmirea cărţilor tehnice a construcţiilor conform prevederilor legale şi asigură păstrarea şi completarea acestora cu datele referitoare la exploatarea construcţiei.


    ART. 74
    Serviciul achiziţii publice şi contractare
     Serviciul achiziţii publice şi contractare are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) verifică şi vizează nota de estimare a valorii;
    b) verifică şi vizează nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire;
    c) verifică şi vizează nota justificativă privind criteriile de evaluare şi criteriul de atribuire;
    d) elaborează documentaţia de atribuire (fişa de date a achiziţiei şi formulare);
    e) supune spre aprobare documentaţia de atribuire;
    f) întocmeşte deciziile de numire a comisiilor de atribuire a ofertei;
    g) elaborează şi transmite spre publicare anunţurile de intenţie;
    h) elaborează şi transmite spre publicare anunţurile de participare/ invitaţiile de participare;
    i) întocmeşte împreună cu membrii comisiei de evaluare a ofertelor, răspunsurile la solicitările de clarificări ale operatorilor economici;
    j) organizează şedinţele de deschidere a ofertelor şi verifică ofertele;
    k) organizează şedinţele de analiză a ofertelor depuse din punct de vedere al eligibilităţii, al propunerii tehnice şi financiare, la care pot fi realizate mai multe procese verbale;
    l) întocmeşte împreună cu membrii comisiei de evaluare a ofertelor, solicitarea de clarificări ale ofertelor;
    m) întocmeşte împreună cu membrii comisiei de evaluare a ofertelor, rapoarte privind procedura de atribuire;
    n) corespondează împreună cu membrii comisiei de evaluare a ofertelor, cu operatorul economic în cazul unor eventuale contestaţii;
    o) întocmeşte şi transmite împreună cu membrii comisiei de evaluare a ofertelor, comunicări de atribuire;
    p) întocmeşte şi semnează contracte de achiziţii publice;
    q) publică anunţuri de atribuire ale contractelor în sistemul electronic de achiziţii publice;
    r) vizează programul anual al achiziţiilor publice cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice în vigoare;
    s) asigură relaţiile de corespondenţă şi dialog cu instituţiile de control în domeniul achiziţiilor publice.


    ART. 75
    Biroul achiziţii publice
     Biroul achiziţii publice are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) centralizează referatele de necesitate;
    b) elaborează notă de estimare a valorii;
    c) elaborează notă justificativă privind alegerea procedurii de atribuire;
    d) introduce în sistemul informatic integrat al institutului a datelor privind acordurile-cadru, contractele subsecvente, contractele de achiziţii, actele adiţionale aferente acestora şi notele justificative;
    e) elaborează notă justificativă privind criteriile de evaluare şi criteriul de atribuire;
    f) propune comisii de atribuire a ofertei;
    g) pune la dispoziţia operatorului economic documentaţia de achiziţie;
    h) întocmeşte şi transmite comunicări de atribuire;
    i) întocmeşte şi semnează contracte de achiziţii publice;
    j) gestionează programul anual de achiziţii publice;
    k) urmăreşte derularea realizării contractelor;
    l) constituie şi păstrează dosarul achiziţiei publice.


    ART. 76
    Compartimentul juridic
     Compartimentul juridic are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) avizează şi contrasemnează actele cu caracter juridic, la cererea conducerii, pe cele care pot angaja răspunderea patrimonială a institutului, precum şi orice alte acte care produc efecte juridice;
    b) reprezintă şi apără drepturile şi interesele legitime ale institutului în raporturile lui cu instituţii de orice natură şi cu orice persoană, fie ea juridică sau fizică, română ori străină, precum şi în cadrul oricărei proceduri prevăzute de lege, în baza delegaţiei date de conducerea institutului;
    c) urmăreşte apariţia actelor normative şi semnalează organelor de conducere şi serviciilor interesate atribuţiile/noţiunile de interes specific pentru acestea;
    d) asigură consultanţa juridică pentru membrii Comitetului director sau a şefilor secţiilor/laboratoarelor/serviciilor/ compartimentelor, precum şi pentru personalul salariat al institutului, atât timp cât aceasta nu contravine intereselor institutului; în acest sens, acordă consultaţii şi redactează cereri cu caracter juridic în toate domeniile dreptului;
    e) redactează opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea institutului;
    f) redactează proiectele de contracte;
    g) redactează acte juridice, atestă identitatea părţilor, consimţământul, conţinutul şi data actelor încheiate, care privesc institutul, la cererea managerului;
    h) verifică legalitatea actelor cu caracter juridic şi administrativ primite spre avizare;
    i) participă alături de alţi membri în comisii de cercetări disciplinare şi alte comisii din cadrul institutului;
    j) redactează documente/acte/contracte juridice, la solicitarea membrilor Comitetului director sau a şefilor de secţie/laborator/serviciu/compartiment;
    k) nu se pronunţă asupra aspectelor economice, tehnice sau de altă natură cuprinse în documentul avizat ori semnat de acesta;
    l) este obligat să respecte dispoziţiile legale privitoare la interesele lege contrare în aceeaşi cauză sau în cauze conexe ori, după caz, a conflictului de interese;
    m) este obligat să respecte secretul şi confidenţialitatea activităţii sale, în condiţiile legii;
    n) îndeplineşte orice alte lucrări cu caracter juridic.


    ART. 77
    Compartimentul tehnic
     Compartimentul tehnic are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) răspunde de realizarea lucrărilor în condiţiile tehnico-economice stabilite prin aprobările şi avizele legale, precum şi de îndeplinirea faţă de constructori a obligaţiilor contractuale care revin compartimentului tehnic;
    b) sesizează conducerea institutului asupra eventualelor abateri din partea proiectantului, precum şi a constructorilor faţă de avizele pe baza cărora a fost aprobată investiţia;
    c) stabileşte cauzele degradării sau distrugerii construcţiilor sau utilajelor şi propune măsuri corespunzătoare;
    d) efectuează lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri, instalaţii şi utilaje;
    e) asigură asistenţă tehnică în vederea punerii în funcţiune a aparatelor, instalaţiilor şi utilajelor medicale;
    f) organizează planul de întreţinere şi confirmă în procesele verbale întocmite cu firmele ce asigură service-ul revizuirea periodică a instalaţiilor, aparatelor şi utilajelor din dotare;
    g) urmăreşte programarea pentru verificarea aparatelor, utilajelor şi instalaţiilor conform instrucţiunilor tehnice, metrologice, în vigoare;
    h) confirmă prin procesele-verbale de verificare periodică urmărirea funcţionării aparatelor, instalaţiilor şi utilajelor ce asigură paza contra incendiilor;
    i) asigură deservirea permanentă a punctului termic, staţiei de oxigen, staţiei hidrofor şi staţiei de pompare, prin graficul turelor de permanenţă;
    j) propune lista de priorităţi în vederea întocmirii temelor de proiectare privind lucrările de investiţii şi reparaţii capitale şi urmăreşte asigurarea documentaţiilor tehnice;
    k) întocmeşte propunerile de plan anual de aprovizionare cu piese de schimb pentru aparate, utilaje şi instalaţii;
    l) stabileşte necesarul anual de materiale de întreţinere, de construcţii şi de reparaţii, clădiri şi instalaţii din institut.


    ART. 78
     Compartimentul securitatea muncii, P.S.I., protecţie civilă şi situaţii de urgenţă
     Compartimentul securitatea muncii, P.S.I, protecţie civilă şi situaţii de urgenţă are următoarele atribuţii principale:
    a) organizează şi conduce activitatea de prevenire şi protecţie a muncii;
    b) elaborează instrucţiuni specifice fiecărui loc de muncă, împreună cu responsabilii secţiilor;
    c) participă la evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire la locurile de muncă şi propune măsuri de prevenire corespunzătoare, care vor face parte din planul anual de protecţia muncii;
    d) verifică dacă noxele se încadrează în limitele de nocivitate admise pentru mediul de muncă;
    e) asigură instruirea şi formarea personalului în probleme de protecţie a muncii;
    f) ţine evidenţa accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale;
    g) întocmeşte şi actualizează planul de protecţie civilă, planul de evacuare, planul de apărare împotriva dezastrelor;
    h) organizează activitatea pentru întocmirea, păstrarea, actualizarea şi aplicarea documentelor;
    i) coordonează împreună cu responsabilul P.S.I. de sector activitatea de prevenire a incendiilor şi instruieşte angajaţii cum să acţioneze în caz de incendiu şi de evacuare a personalului şi bunurilor materiale;
    j) instruieşte pe linie de P.S.I. noii angajaţi şi întocmeşte Fişa individuală P.S.I.;
    k) răspunde de încărcarea şi verificarea la scadenţă a stingătoarelor;
    l) verifică starea de întreţinere, dotarea şi starea de exploatare a hidranţilor subterani şi a hidranţilor interiori;
    m) reactualizează lista cu substanţe periculoase şi toxice;
    n) participă la întocmirea Planului de intervenţie în caz de calamităţi naturale, inundaţii, catastrofe;
    o) se preocupă de obţinerea autorizaţiilor P.S.I.;
    p) se preocupă de obţinerea Autorizaţiei de mediu a institutului;
    q) întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de echipamente de protecţie şi alte materiale specifice sectorului de activitate.


    ART. 79
    Compartimentul de informatică
     Compartimentul de informatică are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) realizează informatizarea institutului;
    b) întreţine şi actualizează baza de date medicale a institutului;
    c) coordonează secţiile clinice în procesul de culegere a datelor pentru baza de date medicală a institutului;
    d) răspunde de instruirea şi transmiterea informaţiilor către secţiile clinice;
    e) coordonează tehnic activitatea de validare şi corectare a datelor la termen;
    f) răspunde de colectarea şi transmiterea la termen a situaţiilor;
    g) informează conducerea institutului cu privire la toate situaţiile întocmite;
    h) colaborează cu Serviciul de evaluare şi statistică medicală, cu care confruntă baza de date;
    i) preia şi prelucrează situaţiile statistice privind investigaţiile radioimagistice, analizele de laborator, pentru bolnavii ieşiţi din institut şi elaborează lucrările solicitate de conducerea institutului;
    j) prelucrează datele furnizate de farmacie în vederea întocmirii consumurilor de medicamente din institut;
    k) menţine în parametrii corespunzători tehnica de calcul din dotarea unităţii (computere, servere, reţea);
    l) răspunde de implementarea hard şi soft a semnăturii digitale la nivelul institutului;
    m) răspunde la toate solicitările conducerii institutului, secţiilor, laboratoarelor, cabinetelor, serviciilor, birourilor şi compartimentelor institutului privind sistemul informatic şi informaţional;
    n) asigură securitatea şi confidenţialitatea bazelor de date ale institutului;
    o) întocmeşte propuneri fundamentate pentru necesarul de achiziţii publice de materiale specifice.


    CAP. V
    CONSILIILE ŞI COMISIILE CE FUNCŢIONEAZĂ ÎN CADRUL INSTITUTULUI
    ART. 80
     În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cadrul institutului au fost organizate următoarele consilii şi comisii, astfel:

    ART. 81
    Consiliul medical
    (1) Directorul medical este preşedintele consiliului medical. Consiliul medical funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare, este alcătuit din şefii de secţii, de laboratoare, farmaciştii şefi şi asistenţii şefi.
    (2) Atribuţiile consiliului medical sunt următoarele:
    a) evaluează necesarul de servicii medicale al populaţiei deservite de institut şi face propuneri pentru elaborarea:
    - planului de dezvoltare al institutului;
    – planului anual de furnizare de servicii medicale al institutului;
    – planului anual de achiziţii publice, cu privire la achiziţia de aparatură şi echipamente medicale, medicamente şi materiale sanitare;

    b) face propuneri comitetului director în vederea elaborării bugetului de venituri şi cheltuieli al institutului;
    c) participă la elaborarea regulamentului de organizare şi funcţionare şi a regulamentului intern ale institutului;
    d) desfăşoară activitate de evaluare şi monitorizare a calităţii şi eficienţei activităţilor medicale desfăşurate în unitate, inclusiv:
    - evaluarea satisfacţiei pacienţilor care beneficiază de servicii în cadrul spitalului sau în ambulatoriul acestuia;
    – monitorizarea principalilor indicatori de performanţă în activitatea medicală;
    – supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.


     Aceste activităţi sunt desfăşurate în colaborare cu nucleul de calitate şi cu compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale de la nivelul institutului;
    e) stabileşte reguli privind activitatea profesională, protocoalele de practică medicală la nivelul unităţii şi răspunde de aplicarea şi respectarea acestora;
    f) elaborează planul anual de îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale furnizate de spital, pe care îl supune spre aprobare managerului;
    g) înaintează managerului propuneri cu caracter organizatoric pentru îmbunătăţirea activităţilor medicale desfăşurate la nivelul institutului;
    h) evaluează necesarul de personal medical al fiecărei secţii/laborator şi face propuneri comitetului director pentru elaborarea strategiei de personal a institutului;
    i) evaluează necesarul liniilor de gardă şi face propuneri managerului cu privire la structura şi numărul acestora la nivelul institutului, după caz;
    j) participă la stabilirea fişelor posturilor personalului medical angajat;
    k) înaintează managerului propuneri pentru elaborarea planului de formare şi perfecţionare continuă a personalului medico-sanitar;
    l) face propuneri şi monitorizează desfăşurarea activităţilor de educaţie şi cercetare medicală desfăşurate la nivelul institutului, în colaborare cu instituţiile acreditate;
    m) reprezintă institutul în relaţiile cu organizaţii profesionale din ţară şi din străinătate şi facilitează accesul personalului medical la informaţii medicale de ultimă oră;
    n) asigură respectarea normelor de etică profesională şi deontologie medicală la nivelul institutului, colaborând cu Colegiul Medicilor din România;
    o) răspunde de acreditarea personalului medical al institutului şi de acreditarea activităţilor medicale desfăşurate în institut, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    p) analizează şi ia decizii în situaţia existenţei unor cazuri medicale speciale;
    q) participă, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale în caz de dezastre, epidemii şi în alte situaţii speciale;
    r) stabileşte coordonatele principale privind consumul medicamentelor la nivelul institutului, în vederea unei utilizări judicioase a fondurilor institutului, prevenirii polipragmaziei şi a rezistenţei la medicamente;
    s) supervizează respectarea prevederilor în vigoare, referitoare la documentaţia medicală a pacienţilor trataţi, asigurarea confidenţialităţii datelor medicale, constituirea arhivei institutului;
    ş) avizează utilizarea bazei de date medicale a institutului pentru activităţi de cercetare medicală, în condiţiile legii;
    t) analizează şi soluţionează sugestiile, sesizările şi reclamaţiile pacienţilor trataţi în unitate, referitoare la activitatea medicală a institutului;
    ţ) elaborează raportul anual de activitate medicală a institutului, în conformitate cu legislaţia în vigoare.


    ART. 82
    Consiliul etic
    (1) Consiliul etic este format din 7 membri, cu următoarea reprezentare:
    a) un reprezentant ales al corpului medical al institutului, din personalul cu integrare clinică şi un membru supleant;
    b) trei reprezentanţi aleşi ai corpului medical al institutului, altul decât personalul cu integrare clinică şi trei membri supleanţi;
    c) doi reprezentanţi aleşi ai asistenţilor medicali din institut şi doi membri supleanţi;
    d) un reprezentant ales al asociaţiilor de pacienţi şi un membru supleant.

    (2) Consilierul juridic va asigura suportul legislativ pentru activitatea Consiliului etic al institutului.
    (3) Secretarul Consiliului etic este un angajat cu studii superioare, desemnat prin decizia managerului să sprijine activitatea Consiliului etic. Secretarul şi consilierul juridic au obligaţia participării la toate şedinţele Consiliului etic, fără a avea drept de vot.
    (4) Consiliul etic are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) promovează valorile etice medicale şi organizaţionale în rândul personalului medico-sanitar, auxiliar şi administrativ al institutului;
    b) identifică şi analizează vulnerabilităţile etice şi propune managerului adoptarea şi implementarea măsurilor de prevenţie a acestora la nivelul institutului;
    c) primeşte din partea managerului institutului sesizările adresate direct Consiliului etic şi alte sesizări transmise institutului care conţin speţe ce cad în atribuţiile Consiliului;
    d) analizează, cu scopul de a determina existenţa unui incident de etică sau a unei vulnerabilităţi etice, speţele ce privesc:
    (i) cazurile de încălcare a principiilor morale sau deontologice în relaţia pacient - cadru medico-sanitar şi auxiliar din cadrul institutului, prevăzute în legislaţia specifică;
    (ii) încălcarea drepturilor pacienţilor de către personalul medico-sanitar şi auxiliar, prevăzute în legislaţia specifică;
    (iii) abuzuri săvârşite de către pacienţi sau personalul medical asupra personalului medico-sanitar şi auxiliar, prevăzute în legislaţia specifică;
    (iv) nerespectarea demnităţii umane;

    e) emite avize etice, ca urmare a analizei situaţiilor definite de lit. d);
    f) sesizează organele abilitate ale statului ori de câte ori consideră că aspectele unei speţe pot face obiectul unei infracţiuni, dacă acestea nu au fost sesizate de reprezentanţii spitalului sau de către petent;
    g) sesizează Colegiul Medicilor ori de câte ori consideră că aspectele unei speţe pot face obiectul unei situaţii de malpraxis;
    h) asigură informarea managerului şi a Compartimentului de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii privind conţinutul avizului etic. Managerul poartă răspunderea punerii în aplicare a soluţiilor stabilite de avizul etic;
    i) întocmeşte conţinutul comunicărilor adresate petenţilor, ca răspuns la sesizările acestora;
    j) emite hotărâri cu caracter general ce vizează spitalul;
    k) aprobă conţinutul rapoartelor întocmite semestrial şi anual de secretarul Consiliului etic;
    l) analizează rezultatele implementării mecanismului de feedback al pacientului;
    m) analizează şi avizează regulamentul de ordine interioară al spitalului şi face propuneri pentru îmbunătăţirea acestuia;
    n) analizează din punctul de vedere al vulnerabilităţilor etice şi de integritate şi al respectării drepturilor pacienţilor şi oferă un aviz consultativ comisiei de etică din cadrul institutului, pentru fiecare studiu clinic desfăşurat în cadrul institutului;
    o) oferă, la cerere, consiliere de etică pacienţilor, aparţinătorilor, personalului medico-sanitar şi auxiliar.

    (5) Consiliul etic poate solicita documente şi informaţii în legătură cu cauza supusă analizei şi poate invita la şedinţele sale persoane care pot să contribuie la soluţionarea speţei prezentate.
    (6) Consiliul etic se întruneşte lunar sau ori de câte ori apar noi sesizări ce necesită analiză de urgenţă, la convocarea managerului, a preşedintelui Consiliului sau a cel puţin 4 dintre membrii acestuia.

    ART. 83
    Consiliul ştiinţific
    (1) Consiliul ştiinţific coordonează şi îndrumă activitatea de cercetare a sectorului de cercetare şi a personalului medico-sanitar din cadrul institutului a cărei activitate cuprinde şi participări la activităţi de cercetare.
    (2) Consiliul ştiinţific are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) elaborează şi aprobă strategii de dezvoltare a activităţii de cercetare- dezvoltare;
    b) analizează anual activitatea specifică a sectorului de cercetare din cadrul institutului;
    c) examinează şi avizează proiectele propuse de cercetare ştiinţifică;
    d) avizează hotărârile care implică politica de cercetare a institutului;
    e) propune măsuri pentru perfecţionare profesională şi pentru încadrarea personalului de cercetare în grade profesionale, ştiinţifice şi academice;
    f) avizează acţiunile de cooperare, interne şi internaţionale, cu scop ştiinţific;

    (3) Consiliul ştiinţific se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie.

    ART. 84
    Nucleul de calitate
    (1) Nucleul de calitate este alcătuit din 2-4 medici angajaţi pe durata nedeterminată, numărul acestora fiind stabilit în funcţie de numărul de paturi şi/sau de numărul de secţii din institut.
    (2) În principal, activitatea nucleului de calitate constă din:
    a) asigură monitorizarea internă a calităţii serviciilor medicale;
    b) monitorizează calitatea îngrijirilor medicale, în raport cu indicatorii activităţii clinice şi financiare;
    c) elaborează propuneri de îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale, pe secţii şi global pe institut;
    d) cooperează cu reprezentanţii desemnaţi pentru monitorizarea externă a calităţii;
    e) organizează anchete de evaluare a satisfacţiei asiguraţilor şi personalului;
    f) pregăteşte personalul angajat în vederea cunoaşterii parametrilor de lucru specifici fiecărui sector de activitate şi verifică modul de implementare a sistemului de management al calităţii.


    ART. 85
    Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
    (1) Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale este alcătuit din şeful/coordonatorul compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, medicul responsabil de politica de utilizare a antibioticelor, directorul medical, farmacistul, medicul de laborator din laboratorul propriu, toţi şefii de secţie. Comitetul este condus de şeful/coordonatorul compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.
    (2) Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) elaborează şi înaintează spre aprobare Comitetului director planul anual de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    b) monitorizează condiţiile de implementare în activitate a prevederilor planului anual de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale;
    c) urmăreşte îndeplinirea obiectivelor planului de activitate, urmăreşte rezultatele obţinute, eficienţa economică a măsurilor;
    d) elaborează propuneri privind necesarul de dezinfectante şi materiale de curăţenie/sanitare, necesar derulării activităţilor fundamentate prin planului anual de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de desfăşurare a activităţilor şi a dotării tehnico-materiale necesare evitării sau diminuării riscului pentru infecţii asociate asistenţei medicale;
    e) urmăreşte asigurarea condiţiilor de igienă, privind cazarea şi alimentaţia pacienţilor;
    f) urmăreşte organizarea şi funcţionarea sistemului informaţional pentru înregistrarea, stocarea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor privind infecţiile asociate asistenţei medicale;
    g) înaintează propunerile de activitate şi achiziţii cuprinse în planul anual de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale managerului;
    h) urmăreşte respectarea normativelor cuprinse în planul anual de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale de la nivelul secţiilor şi serviciilor din unitate;
    i) verifică şi urmăreşte evidenţa internă şi informaţiile transmise eşaloanelor ierarhice, conform legii sau la solicitare legală, aferente activităţii de supraveghere, depistare, diagnostic, investigare epidemiologică, şi măsurile de control al focarului de infecţie asociată asistenţei medicale din unitate;
    j) propune Comitetului director expertize şi investigaţii externe, consiliere profesională de specialitate şi intervenţie în focarele de infecţii asociate asistenţei medicale;
    k) urmăreşte şi asigură utilizarea în activitatea curentă, la toate componentele activităţilor medicale de prevenţie, diagnostic, tratament şi recuperare, a procedurilor şi tehnicilor prevăzute în protocoalele unităţii, a standardelor de sterilizare şi sterilitate, asepsie şi antisepsie, respectiv a normelor privind cazarea, alimentaţia şi condiţiile de igienă oferite pe perioada îngrijirilor acordate;
    l) urmăreşte asigurarea aplicării precauţiunilor universale şi izolarea specială a bolnavilor;
    m) evaluează şi monitorizează respectarea comportamentului igienic al personalului din institut, a respectării regulilor de tehnică aseptică de către acestea;
    n) monitorizează circulaţia germenilor în unitate, menţine legătura cu laboratorul de microbiologie şi sesizează orice modificare;
    o) monitorizează respectarea circuitelor funcţionale din spital/secţie în funcţie de specific;
    p) monitorizează respectarea stării de curăţenie din secţie, de respectarea normelor de igienă şi antiepidemice;
    q) înaintează propuneri Comitetului director cu privire la planificarea aprovizionării cu materiale necesare supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale şi menţinerii stării de igienă;
    r) monitorizează respectarea măsurilor de asepsie şi antisepsie;
    s) monitorizează igiena bolnavilor şi a însoţitorilor şi face educaţia sanitară a acestora;
    ş) instruieşte personalul din unitate asupra ţinutei şi comportamentului igienic, precum şi asupra respectării normelor de tehnică aseptică;
    t) urmăreşte frecvenţa infecţiilor asociate asistenţei medicale şi evaluează factorii de risc;
    ţ) evaluează/urmăreşte/instruieşte personalul privind utilizarea obligatorie în activitatea curentă, la toate componentele activităţilor medicale de prevenţie, diagnostic, tratament şi recuperare, a procedurilor şi tehnicilor prevăzute în protocoalele unităţii, a standardelor de sterilizare şi sterilitate, asepsie şi antisepsie, respectiv a normelor privind cazarea, alimentaţia şi condiţiile de igienă oferite pe perioada îngrijirilor acordate, cu respectarea normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare conform legii;

    (3) Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale se întruneşte ori de câte ori este nevoie dar nu mai puţin o dată pe trimestru;
    (4) Propunerile consemnate în procesele verbale ale şedinţelor Comitetului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale sunt înaintate spre analiză Comitetului director.

    ART. 86
    Comitetul de sănătate şi securitate în muncă
    (1) Comitetul de sănătate şi securitate în muncă are următoarele atribuţii:
    a) aprobă programul anual de protecţie a muncii;
    b) urmăreşte modul în care se aplică reglementările legislative privind protecţia muncii;
    c) analizează factorii de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională existenţi la locurile de muncă;
    d) promovează iniţiative proprii sau ale celorlalţi angajaţi vizând prevenirea accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale, ca şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă;
    e) efectuează cercetări în cazul producerii unor accidente de muncă sau al apariţiei de îmbolnăviri profesionale;
    f) efectuează inspecţii la locurile de muncă în scopul prevenirii accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale;
    g) sesizează inspectoratele teritoriale de stat pentru protecţia muncii pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, atunci când constată încălcarea normelor legale de protecţia muncii sau când între managerul institutului şi ceilalţi membri ai comitetului există divergenţe privind modul în care se asigură securitatea şi sănătatea lucrărilor;
    h) realizează cadrul de participare a salariaţilor la luarea unor hotărâri care vizează schimbări ale activităţii cu implicaţii în domeniul protecţiei muncii.

    (2) Comitetul de sănătate şi securitate în muncă se întruneşte cel puţin o dată pe trimestru şi ori de câte ori este necesar, la iniţiativa conducătorului unităţii.
    (3) Managerul prezintă, cel puţin o data pe an, comitetului de sănătate şi securitate în muncă un raport scris cu privire la situaţia sănătăţii şi securităţii în muncă, acţiunile care au fost întreprinse şi eficienţa acestora în anul încheiat, precum şi programul de protecţie a muncii pentru anul următor.

    ART. 87
    Comisia medicamentului
     Comisia medicamentului are, în principal următoarele atribuţii:
    a) efectuează verificarea şi avizarea prescrierii medicamentelor;
    b) efectuează detectarea precoce a reacţiilor adverse şi a interacţiunii produselor medicamentoase;
    c) monitorizează frecvenţa reacţiilor adverse cunoscute;
    d) identifică factorii de risc şi mecanismele fundamentale ale reacţiilor adverse;
    e) estimează aspectele cantitative privind factorii de risc;
    f) analizează şi difuzează informaţiile necesare prescrierii corecte şi reglementării circulaţiei produselor medicamentoase;
    g) utilizează raţional şi în siguranţă produsele medicamentoase;
    h) evaluează şi comunică raportul risc/beneficiu pentru produsele medicamentoase;
    i) estimează necesarul cantitativ şi calitativ al materialelor folosite în desfăşurarea activităţii din institut;
    j) participă la procedurile de licitaţii pentru materialele sanitare;
    k) utilizează raţional materialele sanitare.


    ART. 88
    Comisia de cercetare disciplinară
     Comisia de cercetare disciplinară are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) analizează abaterile de la disciplina etică şi profesională;
    b) analizează încălcarea normelor legale în vigoare, prevederilor codului muncii, a regulamentului intern, a contractului individual de muncă, a ordinelor şi dispoziţiilor legale ale conducătorilor ierarhici;
    c) analizează încălcarea normelor de etică şi deontologie medicală;
    d) stabileşte împrejurarea în care fapta a fost săvârşită;
    e) analizează gradul de vinovăţie a salariatului, precum şi consecinţele abaterii disciplinare;
    f) verifică eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de salariat;
    g) efectuează cercetarea disciplinară prealabilă;
    h) propune managerului sancţiunea.


    ART. 89
    Comisia de analiză a deceselor
    (1) Comisia de analiză a deceselor are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) analizează datele medicale obţinute din foaia de observaţie clinică generală, investigaţiile paraclinice, diagnosticul anatomo-patologic necroptic (macroscopic şi histopatologic);
    b) evidenţiază gradul de concordanţă diagnostică între diagnosticul de internare, diagnosticul de externare şi final (anatomo-patologic) având ca scop creşterea gradului de concordanţă diagnostică;
    c) realizează o statistică a deceselor din institut pe secţii şi al numărului de necropsii în raport cu numărul de internări, evidenţiind totodată patologia cea mai frecventă a deceselor;
    d) aduce la cunoştinţa membrilor comisiei reglementările legislative nou apărute în vederea optimizării activităţii medicale;

    (2) Comisia de analiză a deceselor se întruneşte ori de câte ori este nevoie dar nu mai puţin o dată pe trimestru;
    (3) Procesele verbale ale şedinţelor Comisiei de analiză a deceselor sunt înaintate spre analiză Directorului medical.

    ART. 90
    Comisia de organizare şi desfăşurare a concursurilor/ examenelor de încadrare şi promovare
     Comisia de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de încadrare şi promovare are următoarele atribuţii principale:
    a) selectează dosarele de concurs/examen ale candidaţilor;
    b) stabileşte subiectele pentru proba scrisă;
    c) stabileşte planul interviului şi realizează interviul;
    d) stabileşte planul probei practice şi asigură condiţiile necesare realizării ei;
    e) notează pentru fiecare candidat fiecare probă a concursului/examenului;
    f) transmite secretariatului comisiei rezultatele concursului/examenului pentru a fi comunicate candidaţilor.


    ART. 91
    Comisia de soluţionare a contestaţiilor
     Comisia de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi în situaţia respingerii dosarului de concurs,
    b) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi la notarea fiecărei probe a concursului/examenului;
    c) transmite secretariatului comisiei rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor.


    CAP. VI
    FINANŢAREA INSTITUTULUI
    ART. 92
    (1) Institutul este unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, ce furnizează servicii medicale finanţate integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare, care presupune:
    a) organizarea activităţii institutului pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli propriu, aprobat de conducerea institutului, de către consiliul de administraţie şi cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior;
    b) elaborarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli, pe baza evaluării veniturilor proprii din anul bugetar şi a repartizării cheltuielilor pe baza propunerilor fundamentate ale secţiilor/laboratoarelor/serviciilor/compartimentelor din structura institutului.

    (2) Institutul are obligaţia de a asigura realizarea veniturilor şi de a fundamenta cheltuielile în raport cu acţiunile şi obiectivele din anul bugetar pe titluri, articole şi alineate, conform clasificaţiei financiare.
    (3) Finanţarea se asigură din venituri realizate în raport cu serviciile medicale furnizate pe baza contractelor încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa, venituri de la bugetul de stat - programe de sănătate, subvenţii provenite din accize, donaţii, sponsorizări, concesiuni şi închirieri, prestări servicii şi alte surse.
    (4) Contractele de furnizare de servicii medicale al institutului cu Casele de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a Judeţelor Bacău, Brăila şi Dâmboviţa reprezintă sursa principală a veniturilor în cadrul bugetului de venituri şi cheltuieli şi se negociază de către manager cu conducerea caselor de asigurări sociale de sănătate, în funcţie de indicatorii stabiliţi în contractul-cadru de furnizare de servicii medicale.
    (5) De la bugetul de stat se asigură:
    a) desfăşurarea activităţilor cuprinse în programele naţionale de sănătate;
    b) dotarea cu echipamente medicale, în condiţiile legii;
    c) expertizarea, transformarea şi consolidarea construcţiilor grav afectate de seisme şi de alte cazuri de forţă majoră;
    d) modernizarea, transformarea şi extinderea construcţiilor existente, precum şi efectuarea de reparaţii capitale;
    e) activităţi didactice şi de cercetare;
    f) alte cheltuieli curente şi de capital.

    (6) Institutul poate realiza venituri suplimentare din:
    a) donaţii şi sponsorizări;
    b) asocieri investiţionale în domenii medicale ori de cercetare medicală şi farmaceutică;
    c) închirierea unor spaţii medicale, dotări cu echipamente sau aparatură medicală către alţi furnizori de servicii medicale;
    d) contracte privind furnizarea de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări private sau operatori economici;
    e) editarea şi difuzarea unor publicaţii cu caracter medical;
    f) servicii medicale, hoteliere sau de altă natură, furnizate la cererea unor terţi;
    g) contracte de cercetare şi alte surse;
    h) alte surse, conform legii.


    ART. 93
    (1) Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al institutului se elaborează de către Comitetul director al institutului pe baza propunerilor fundamentate ale conducătorilor secţiilor şi compartimentelor din structura institutului, în conformitate cu normele metodologice aprobate prin Ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) Bugetul de venituri şi cheltuieli al institutului se avizează de către Consiliul de administraţie şi se aprobă de către ordonatorul de credite ierarhic superior.
    (3) Execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli se urmăreşte pe secţiile şi compartimentele din structura institutului, fiind un indicator al contractului încheiat între manager şi şefii secţiilor/laboratoarelor/serviciilor/compartimentelor. Abaterile faţă de indicatorii din contractul cu managerul se analizează şi se soluţionează de conducerea institutului împreună cu conducerile structurilor în cauză.
    (4) Execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli se raportează lunar şi trimestrial Ministerului Sănătăţii.

    CAP. VII
    DISPOZIŢII FINALE
    ART. 94
    (1) Toate categoriile de personal din institut au obligaţia respectării prezentului regulament de organizare şi funcţionare.
    (2) Toate secţiile/laboratoarele/serviciile/compartimentele au obligaţia elaborării şi respectării procedurilor operaţionale specifice activităţilor desfăşurate în cadrul institutului.
    (3) Prezentul regulament va fi adus la cunoştinţa tuturor salariaţilor pe bază de semnătură, după aprobarea acestuia prin Ordin al ministrului sănătăţii.

    ART. 95
     Modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare se face cu avizul Comitetului director şi se aprobă prin Ordin al ministrului sănătăţii.


     -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016