Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 27 septembrie 2000  privind portul uniformei de serviciu, forma, insemnele specifice si modul de acordare a acesteia personalului Autoritatii Feroviare Romane - AFER cu atributii de control, inspectie de stat si de registru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 27 septembrie 2000 privind portul uniformei de serviciu, forma, insemnele specifice si modul de acordare a acesteia personalului Autoritatii Feroviare Romane - AFER cu atributii de control, inspectie de stat si de registru

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 575 din 17 noiembrie 2000
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Personalul Autoritãţii Feroviare Romane AFER, denumita în continuare AFER, cu atribuţii de control, inspecţie de stat şi de registru are obligaţia sa poarte uniforma de serviciu cu însemnele specifice, în condiţiile prezentului regulament.
(2) Uniforma de serviciu se clasifica în:
a) uniforma de serviciu care se poarta în mod curent, în timpul executãrii serviciului, de cãtre personalul AFER cu atribuţii de control, inspecţie de stat şi de registru;
b) uniforma de serviciu pentru ocazii speciale.
(3) Uniforma poate fi purtata şi pe durata deplasarii la şi de la domiciliu la locul de munca, în timpul deplasarilor efectuate în interesul serviciului, în diferite misiuni, la mitinguri, festivitati, precum şi pe durata frecventarii unor cursuri de perfecţionare profesionalã.
(4) Sunt interzise scoaterea din ţara a uniformei de serviciu, cu excepţia cazurilor în care aceasta este aprobatã în mod expres de conducerea AFER, precum şi purtarea uniformei în locuri şi în condiţii care ar putea prejudicia prestigiul AFER.
(5) Personalul AFER cu atribuţii de control, inspecţie de stat şi de registru este obligat sa întreţinã uniforma de serviciu în stare corespunzãtoare, sa o foloseascã în mod îngrijit şi sa respecte cu stricteţe ţinuta impusa de portul acesteia.
ART. 2
(1) Uniforma de serviciu se acorda personalului AFER prevãzut la art. 1 alin. (1), încadrat cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã, cu plata în rate lunare, conform prevederilor din contractul colectiv de munca, cu suportarea de cãtre administraţie a 50% din costul acesteia.
(2) Durata de folosinta a diferitelor articole ale uniformei de serviciu este prevãzutã în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 3
(1) AFER are obligaţia sa ţinã evidenta acordãrii uniformei de serviciu pentru personalul cu atribuţii de control, inspecţie de stat şi de registru.
(2) Evidenta prevãzutã la alin. (1) se tine pe luni, începând cu data acordãrii uniformei.
ART. 4
(1) În cazul încetãrii raporturilor de munca din initiativa unitãţii sau în cazul decesului salariatului, uniforma de serviciu nu se restituie şi unitatea nu va retine contravaloarea acesteia, stabilitã proporţional cu durata de folosinta neconsumata.
(2) În cazul încetãrii raporturilor de munca prin acordul pãrţilor, prin transfer la cererea salariatului, din initiativa unitãţii pentru motive imputabile salariatului în cauza, precum şi în cazul încetãrii acestor raporturi din initiativa acestuia, uniforma de serviciu nu se restituie, dar unitatea va retine, în condiţiile legii, contravaloarea uniformei de serviciu acordate, proporţional cu durata de folosinta neconsumata.
ART. 5
Uniforma de serviciu nu se acorda pe perioada suspendãrii din funcţie, iar în cazul uniformei de serviciu acordate anterior suspendãrii aceasta perioada nu se include în calculul duratei de folosinta a componentelor uniformei respective.
ART. 6
(1) În cazul deteriorarii uniformei de serviciu, al distrugerii sau al pierderii din motive neimputabile salariatului, se va acorda acestuia o noua uniforma înainte de expirarea duratei de folosinta, cu aprobarea conducerii AFER.
(2) În cazul deteriorarii uniformei de serviciu din cauze imputabile salariatului, precum utilizarea defectuoasã, neglijenţa sau altele asemenea, se acorda o noua uniforma, cu plata integrala a contravalorii acesteia.
ART. 7
Este interzisã modificarea uniformei de serviciu sau înlocuirea componentelor acesteia cu alte articole vestimentare care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.

CAP. 2
Uniforma de serviciu

ART. 8
Uniforma de serviciu pentru personalul cu atribuţii de control, inspecţie de stat şi de registru, care se poarta în mod curent de personalul numit/încadrat în funcţiile prevãzute la pct. 1 şi 2 din anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul regulament, se confectioneaza din stofa de lana pentru iarna şi din tergal pentru vara şi se compune din:
1. Sacou (planşele nr. 1 şi 2)
Sacoul de culoare gri petrol are croiala clasica, încheiat cu nasturi la doua randuri, fãrã slit la spate.
În partea inferioarã sacoul este prevãzut cu doua buzunare ascunse, fãrã clape, dispuse lateral în ambele pãrţi, iar în partea superioarã, în stanga, cu un buzunar de acelaşi tip.
Modelul este identic pentru bãrbaţi şi femei.
2. Pantalon (plansa nr. 1)
Pantalonul are culoarea gri petrol, croiala normalã, fãrã manseta la partea inferioarã, este captusit pana sub genunchi, este prevãzut cu doua buzunare laterale şi cu un buzunar cu clapa la spate, în partea dreapta.
3. Fusta (plansa nr. 2)
Fustele pentru ambele tipuri de uniforme (vara/iarna) au croiala dreapta, sunt captusite şi au culoarea gri petrol. Lungimea fustelor este pana la nivelul genunchiului.
4. Camasa
Camasa, în varianta cu maneca lungã sau cu maneca scurta, se confectioneaza din poplin pentru bãrbaţi şi din mãtase pentru femei, are culoare alba sau gri, este croita drept şi este prevãzutã cu un singur buzunar exterior pe piept, în partea stanga. Manecile lungi sunt prevãzute cu mansete care se inchid cu nasturi de format mic, confectionati din material plastic.
5. Scurta (plansa nr. 3)
Scurta tip trei sferturi, confectionata din stofa de lana de culoare gri petrol cu aceeaşi nuanta ca cea a sacoului prevãzut la pct. 1, este croita drept, se închide cu fermoar ascuns şi cu capse la exterior şi este prevãzutã cu mesada detasabila din blana de oaie tunsa scurt.
Scurta este prevãzutã la exterior, în partea inferioarã şi în ambele pãrţi ale pieptului, cu buzunare oblice ascunse (cele de la piept se inchid cu fermoare ascunse), iar la interior, cu buzunare ascunse, în ambele pãrţi ale pieptului, încheiate cu fermoare.
Gulerul scurtei este imbracat în blana de astrahan de culoare brumarie, se poate ridica şi fixa cu clapa şi capsa. Pe partea interioarã a gulerului se poate fixa prin nasturi o gluga confectionata din acelaşi material cu cel al scurtei.
6. Cravata
Cravata are culoare grena, este confectionata din fire de mãtase şi are inscriptionata sigla AFER.
7. Palarie, palarioara, caciula (plansa nr. 4)
a) Palaria pentru bãrbaţi are croiala normalã, confectionata din fetru de aceeaşi culoare ca cea a sacoului, cu panglica din acelaşi material.
b) Palarioara pentru personalul feminin se confectioneaza din fetru, cu o panglica din acelaşi material.
c) Caciula este confectionata din blana de astrahan de culoare brumarie şi are urechi ce se pot plia în interior.
8. Fular
a) Fularul gros este confectionat din tesatura de lana de culoarea cravatei.
b) Fularul subtire este confectionat din tesatura din fire de mãtase şi este de culoarea cravatei.
9. Manusi
Manusile sunt confectionate din piele naturala, captusite cu blana naturala, şi au culoarea neagra.
10. Geanta
Geanta destinatã pãstrãrii documentelor are culoarea neagra şi este confectionata din piele naturala.
11. Pantofi
Pantofii sunt din piele de culoare neagra, cu siret.
12. Cizme
Cizmele sunt scurte, cu fermoar, confectionate din piele naturala de culoare neagra.
14. Curea
Cureaua este confectionata din piele naturala de culoare neagra.

CAP. 3
Uniforma de serviciu pentru ocazii speciale

ART. 9
Uniforma de serviciu pentru ocazii speciale, care se poarta de personalul numit/încadrat în funcţiile prevãzute la pct. 2 din anexa nr. 2, se compune, pe lângã uniforma de serviciu prevãzutã la art. 8, din sacou, palton şi sapca, dupã cum urmeazã:
1. Sacou (planşele nr. 1 şi 2)
Sacoul este de culoare neagra, conform modelului prezentat în planşele nr. 1 şi 2, şi este identic pentru bãrbaţi şi femei.
2. Palton (plansa nr. 5)
Paltonul, cu guler cu revere, este confectionat din stofa de culoare neagra, încheiat la un rând de nasturi. În pãrţile laterale are doua buzunare oblice, captusite cu serj. În interior, în partea stanga, sub rever are un buzunar pentru batista, iar în partea dreapta, la nivelul pieptului, un buzunar cu clapa şi nasture din poliester. Manecile paltonului au croiala din umar.
Paltonul se captuseste pe toatã lungimea sa cu serj de culoare neagra. Lungimea paltonului depãşeşte genunchiul cu 15 cm.
Gulerul paltonului este imbracat în blana de astrahan de culoare brumarie, detasabil.
3. Sapca (Plansa nr. 6)
Sapca se confectioneaza din material de acelaşi tip şi culoare ca sacoul. Calota sepcii este de forma rotunda, intarita cu vata, fãrã arc metalic. Pe banda de sustinere, pe partea exterioarã se aplica o banda de tesatura intaritoare, mai subtire, de culoare neagra. Cozorocul este din material plastic negru, lacuit, prins cu o banda neagra, cu câte un nasture mic de culoare neagra.
Sapca are montata pe partea din fata a benzii de sustinere sigla AFER.

CAP. 4
Însemnul specific

ART. 10
Însemnul specific (plansa nr. 7) este detasabil, se poarta în partea stanga a pieptului, este confectionat din metal eloxat pe fond auriu, scris cu negru, are forma dreptunghiulara, cu dimensiunile 80 mm lungime şi 25 mm latime. Pe acesta, în partea superioarã este înscrisã denumirea instituţiei AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER; în partea stanga, sub denumirea instituţiei se afla o banda tricolora (roşu, galben, albastru) cu lãţimea de 3 mm şi lungimea de 15 mm, iar sub acestea sunt înscrise numele şi prenumele persoanei cu atribuţii de control, inspecţie de stat şi de registru.



ANEXA 1


la regulament
--------------


Componentele uniformei de serviciu şi durata de folosinta a acestora



┌─────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────┬────────────┐
│Nr. │ │ Bucãţi │ Durata │
│crt. │ Denumirea articolului │(perechi)│de folosinta│
│ │ │ │ (luni) │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│1. │Scurta pentru toamna-iarna │ 1 │ 36 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│2. │Costum: │ │ │
│2.1. │de iarna: │ │ │
│ │ - sacou │ 1 │ 24 │
│ │ - pantalon/fusta │ 1 │ 24 │
│2.2. │de vara: │ │ │
│ │ - sacou │ 1 │ 24 │
│ │ - pantalon/fusta │ 2 │ 24 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│3. │Camasa cu maneca lungã │ 4 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│4. │Camasa cu maneca scurta │ 3 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│5. │Palarie, palarioara │ 1 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│6. │Caciula │ 1 │ 36 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│7. │Cravata │ 2 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│8. │Curea │ 1 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│9. │Fular din lana/mãtase │ 1 │ 24 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│10. │Geanta │ 1 │ 48 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│11. │Manusi │ 1 │ 24 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│12. │Pantofi │ 2 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│13. │Cizme │ 1 │ 24 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│14. │Însemn specific │ 2 │ 12 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│15. │Palton │ 1 │ 36 │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│16. │Sapca │ 1 │ 24 │
└─────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────┴────────────┘



ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

1. Funcţiile personalului care poarta în mod curent uniforma de serviciu:
- inspector de stat de sinteza;
- inspector de stat.
2. Funcţiile personalului care poarta uniforma de serviciu pentru ocazii speciale:
- director general;
- inspector de stat şef;
- director general adjunct;
- inspector de stat şef adjunct;
- director;
- consilier;
- inspector de stat şef teritorial;
- şef serviciu din cadrul Inspectoratului de Stat Feroviar.

PLANSA Nr. 1, PLANSA Nr. 2, PLANSA Nr. 3, PLANSA Nr. 4, PLANSA Nr. 5, PLANSA Nr. 6, PLANSA Nr. 7 se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 575/17.11.2000 la pag. 5, 6 şi 7.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016