Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 27 iulie 2022  privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 27 iulie 2022 privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 802 din 12 august 2022
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 213 din 27 iulie 2022, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 802 din 12 august 2022.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul Regulament privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme, denumit în continuare regulament, se referă la recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii organismelor de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.
    (2) Prevederile prezentului regulament se aplică şi băuturilor spirtoase care au dobândit protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase în temeiul Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1.576/89 al Consiliului.

    ART. 2
    Rolul organismelor de certificare a băuturilor spirtoase este de a verifica şi certifica că băuturile spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase îndeplinesc criteriile cuprinse în caietul de sarcini, conform modelului prevăzut la art. 22 din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008.

    ART. 3
    Certificarea conformităţii băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase se efectuează de organisme care îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul regulament.

    ART. 4
    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, transmite Comisiei Europene lista cu organismele recunoscute, precum şi competenţele acestora.

    CAP. II
    Condiţiile de recunoaştere a organismelor de certificare
    ART. 5
    Organismele de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe:
    a) să fie persoane juridice cu sediul în România sau persoane juridice care au sediul principal în alte state membre, dar care pe toată perioada desfăşurării activităţii de verificare şi control privind respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini au obligaţia de a-şi stabili şi menţine un sediu secundar în România în condiţiile legii;
    b) să dispună de structură, echipamente şi proceduri care să permită efectuarea tuturor activităţilor privind verificarea, controlul şi certificarea respectării datelor cuprinse în caietul de sarcini;
    c) să dispună de un laborator propriu acreditat sau să aibă un contract de colaborare cu un astfel de laborator, pentru a executa toate analizele şi determinările necesare în vederea efectuării verificării, controlului şi certificării respectării de către produse a datelor cuprinse în caietul de sarcini;
    d) să dispună de personal calificat şi cu experienţă în domeniu pentru efectuarea verificărilor şi controalelor;
    e) să fie imparţiale şi independente în raport cu toate părţile implicate; organismele de certificare şi personalul aferent nu trebuie să fie supuse niciunei presiuni comerciale sau financiare care ar putea să le influenţeze deciziile;
    f) să satisfacă în totalitate exigenţele impuse prin standardul european ISO/IEC 17065:2013 (şi sunt acreditate în conformitate cu acesta sau cu orice viitoare modificare, revizuire ori versiune aplicabilă a acestuia), de către organismul naţional de acreditare din România (RENAR) sau de către alte organisme de acreditare echivalente din Uniunea Europeană, semnatare ale acordului de recunoaştere multilaterală a acreditării europene EA-MLA şi documentele care atestă îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 38 din Regulamentul (UE) 2019/787.


    ART. 6
    În vederea recunoaşterii, organismul candidat va depune la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale următoarele documente:
    a) cererea pentru obţinerea certificatului de recunoaştere aferent categoriei/categoriilor de băuturi spirtoase, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament;
    b) copia certificatului de înmatriculare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din România, care să conţină şi codul unic de înregistrare;
    c) copia certificatului de acreditare conform standardului european ISO/IEC 17065:2013;
    d) actul constitutiv sau statutul organismului candidat;
    e) o declaraţie scrisă prin care se angajează să pună la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în anumite situaţii, alte documente şi informaţii cu privire la acreditarea conform standardului european ISO/IEC 17065: 2013;
    f) procedura standard de control care să conţină o descriere detaliată a măsurilor şi cerinţelor de control pe care organismul se angajează să le impună operatorilor;
    g) dosarul personalului angajat şi/sau colaborator, care va cuprinde:
    (i) copii de pe diplomele de studii superioare/postuniversitare de specialitate;
    (ii) curriculum vitae;
    (iii) copii ale contractelor individuale de muncă sau ale contractelor de prestări servicii;
    (iv) copii ale adeverinţelor de formare sau perfecţionare profesională a auditorilor/inspectorilor care să dovedească calificarea lor pentru efectuarea auditurilor/ inspecţiilor, eliberate de un organism abilitat în acest scop.



    ART. 7
    (1) După analiza documentelor depuse, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, emite un raport, care conţine, la secţiunea concluzii, propunerea motivată de aprobare sau de respingere a cererii pentru obţinerea certificatului de recunoaştere.
    (2) În baza raportului prevăzut la alin. (1) se emite ordinul semnat de conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind recunoaşterea organismului de certificare a băuturilor spirtoase şi de supraveghere a activităţii organismelor de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase sau, după, caz, se respinge cererea. Ordinul se consemnează în Registrul de recunoaştere a organismelor de certificare şi se comunică în scris organismului candidat, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii de recunoaştere. Modelul ordinului se găseşte în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
    (3) În urma emiterii ordinului de aprobare, direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice eliberează certificatul de recunoaştere organismului solicitant, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament. În funcţie de solicitarea din cererea menţionată la art. 6 lit. a), certificatul de recunoaştere se acordă pentru certificarea băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, pentru categoriile de băuturi spirtoase prevăzute în anexa I din Regulamentul (UE) 2019/787 sau termenul „băutură spirtoasă“, dacă băutura spirtoasă nu îndeplineşte cerinţele stabilite pentru categoriile de băuturi spirtoase prevăzute în anexa I din Regulamentul (UE) 2019/787.
    (4) Certificatul de recunoaştere prevăzut de dispoziţiile alin. (3) reprezintă actul în baza căruia Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deleagă organismelor de control atribuţii de certificare şi control al băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.

    ART. 8
    (1) Certificatul de recunoaştere acordat unui organism de certificare este valabil 4 ani şi se vizează anual de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma controlului şi supravegherii activităţii organismului de certificare efectuate de structura de specialitate cu atribuţii de inspecţie şi control.
    (2) Pentru vizarea certificatului de recunoaştere, în fiecare an, organismul de certificare transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cererea pentru vizarea anuală a certificatului de recunoaştere ca organism de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4, însoţită de următoarele documente:
    a) certificatul de acreditare conform standardului european ISO/IEC 17065: 2013 al organismului de certificare;
    b) lista cu numele şi funcţiile personalului responsabil pentru executarea inspecţiei şi certificării;
    c) procedurile privind inspecţia şi certificarea.

    (3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, analizează documentaţia depusă în vederea vizării anuale a certificatului de recunoaştere şi întocmeşte raportul, care conţine, la secţiunea concluzii, propunerea motivată de aprobare sau de respingere a cererii de vizare anuale a certificatului de recunoaştere.
    (4) În baza raportului prevăzut la alin. (3) se emite ordinul privind vizarea anuală a certificatului de recunoaştere ca organism de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, semnat de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale privind aprobarea sau, după caz, respingerea motivată conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
    (5) Ordinul prevăzut la alin. (4) se comunică organismului de certificare prin grija direcţiei de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.

    ART. 9
    (1) Certificatul de recunoaştere acordat organismului de certificare poate fi retras sau o cerere de avizare anuală poate fi respinsă în următoarele cazuri:
    a) activitatea sa nu este conformă cu procedura de control standard;
    b) organismul de certificare nu a corectat neconformităţile identificate în urma controlului efectuat de structura de specialitate cu atribuţii de inspecţii şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
    c) organismul de certificare nu a permis reprezentanţilor structurii de specialitate cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să îşi desfăşoare activitatea de control şi supraveghere;
    d) organismul de certificare şi-a încetat activitatea, activitatea sa este suspendată sau organismul de certificare este supus procedurii de executare silită;
    e) atunci când, în urma comunicării primite de la organismul naţional de acreditare din România (RENAR) sau de la un alt organism de acreditare echivalent din Uniunea Europeană, semnatar al acordului de recunoaştere multilaterală a acreditării europene EA-MLA, se constată că acreditarea organismului a expirat sau a fost retrasă în baza deciziei de retragere a acreditării;
    f) cererea pentru vizarea anuală a certificatului de recunoaştere nu a fost depusă înainte de data expirării termenului.

    (2) În condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (5) se comunică şi ordinul privind retragerea totală/parţială a certificatului de recunoaştere acordat organismului de certificare. Modelul ordinului este prevăzut în anexa nr. 6 la prezentul regulament.
    (3) În cazul în care un organism de certificare nu este de acord cu ordinul de retragere a certificatului de recunoaştere sau cu respingerea cererii de avizare anuală, poate formula la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale plângere prealabilă, în termenul prevăzut de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Contestaţia se soluţionează în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii de către comisia de soluţionare a contestaţiilor, numită de conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (5) Comisia de soluţionare a contestaţiilor prevăzută la alin. (4), în urma soluţionării contestaţiei, va comunica decizia de aprobare/respingere a contestaţiei.
    (6) În cazul emiterii unei decizii de aprobare a contestaţiei, aceasta se comunică şi structurii cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, în vederea punerii în aplicare.
    (7) În situaţia în care un certificat de recunoaştere acordat unui organism de certificare este retras sau o cerere de avizare anuală este respinsă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează organismul naţional de acreditare din România (RENAR) sau alt organism de acreditare echivalent din Uniunea Europeană, semnatar al acordului de recunoaştere multilaterală a acreditării europene EA-MLA, şi grupul aplicant/operatorii economici înscrişi la acest organism cu privire la interzicerea utilizării mărcii de certificare a acestuia şi a oricărei declaraţii de conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară în domeniu, precum şi la necesitatea încheierii unui contract cu un alt organism de certificare.
    (8) Dacă unui organism de certificare i-a fost retras certificatul de recunoaştere, depunerea unei noi solicitări se face numai după 12 luni de la retragerea acestui certificat.

    ART. 10
    (1) În vederea extinderii recunoaşterii pentru noile categorii de băuturi spirtoase, organismul de certificare recunoscut transmite o solicitare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale însoţită de următoarele documente:
    a) cererea pentru extinderea recunoaşterii pentru noile categorii de băuturi spirtoase prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 787/2019, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 7;
    b) certificatul de acreditare pentru noile categorii de băuturi spirtoase, emis de organismul de acreditare, conform standardului european ISO/IEC 17065:2013 (şi sunt acreditate în conformitate cu acesta sau cu orice viitoare modificare, revizuire ori versiune aplicabilă a acestuia), de către organismul naţional de acreditare din România (RENAR) sau de către alte organisme de acreditare echivalente din Uniunea Europeană, semnatare ale acordului de recunoaştere multilaterală a acreditării europene EA-MLA şi documentele care atestă îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 787/2019;
    c) procedurile de certificare necesare pentru noile categorii de băuturi spirtoase.

    (2) La primirea solicitării pentru extinderea recunoaşterii pentru noi categorii de băuturi spirtoase, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale verifică, prin direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, documentele menţionate la alin. (1) şi aprobă sau respinge această solicitare în termen de 30 de zile de la depunerea ei. Prevederile art. 8 se aplică în mod corespunzător.

    ART. 11
    Lista organismelor de certificare pentru care s-au emis certificate de recunoaştere va conţine informaţii privind denumirea completă şi sediul acestora şi se va publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    CAP. III
    Obligaţiile organismelor de certificare recunoscute
    ART. 12
    (1) Organismele de certificare recunoscute au următoarele obligaţii:
    a) să verifice cererea de certificare a conformităţii băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, menţionată în Regulamentul (UE) nr. 2019/787;
    b) să controleze şi să certifice respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini prevăzut la art. 22 şi art. 23 din Regulamentul (UE) 2019/787;
    c) să fundamenteze decizia de înregistrare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase;
    d) să fundamenteze decizia de respingere a cererii de înregistrare a băuturilor spirtoase în vederea dobândirii protecţiei indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, în situaţia în care constată că cererea şi caietul de sarcini nu întrunesc condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare, pe care o transmit solicitantului şi direcţiei cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
    e) să realizeze prima inspecţie de certificare/control anunţat într-un interval de maximum 120 de zile calendaristice de la data semnării contractului de certificare cu operatorul, în conformitate cu procedura de control/certificare standard a fiecărui organism de certificare al/a conformităţii produselor;
    f) să efectueze într-un an minimum o inspecţie planificată. De asemenea, pot efectua o inspecţie neanunţată, din propria iniţiativă sau la sesizarea unor terţi, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile care au stat la baza înregistrării indicaţiilor geografice pentru a fi protejate;
    g) să propună Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din motive justificate, anularea înregistrării indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, când respectarea condiţiilor din caietul de sarcini nu mai poate fi asigurată;
    h) să permită accesul la sediul social şi punctele de lucru şi să pună la dispoziţie toată documentaţia solicitată de către reprezentanţii direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, atunci când aceştia exercită atribuţiile de control şi supraveghere;
    i) să verifice, la locul de fabricare a produselor, modul de aplicare a legislaţiei privind regulile specifice de etichetare a produselor care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, folosirea pe etichetă a logoului naţional, în conformitate cu prevederile art. 3 din anexa nr. 4 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 132/2022 privind aprobarea Procedurii de verificare a documentaţiei pentru înregistrarea unei indicaţii geografice şi dobândirea protecţiei băuturilor spirtoase, a Procedurii de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi a Procedurii de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene, precum şi a Regulilor specifice privind modelul şi utilizarea logoului naţional al băuturilor spirtoase care au dobândit protecţie naţională a indicaţiilor geografice;
    j) să comunice Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale eventualele modificări în statutul lor de acreditare, în termen de 5 zile de la data primirii comunicării oficiale din partea organismului de acreditare;
    k) să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, lista operatorilor verificaţi şi controlaţi până la data de 31 decembrie a anului anterior, cuprinzând numele şi adresa grupului aplicant/operatorii economici, tipul operatorului (producător, procesator), denumirea produsului, data înregistrării, data certificării, neconformităţi constatate/măsuri de remediere dispuse;
    l) să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale raportul final al controlului efectuat la grupul aplicant/operatorii economici (conform modelului RENAR);
    m) să efectueze controale oficiale pentru verificarea conformităţii cu specificaţiile din caietul de sarcini;
    n) să efectueze controale oficiale neanunţate, cu excepţia situaţiilor precum auditurile, care necesită notificarea prealabilă a operatorilor din sectorul băuturilor spirtoase;
    o) să anunţe Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale despre orice schimbare a statutului juridic, sediului sau orice fel de informaţii relevante care ar împiedica desfăşurarea activităţii de control şi supraveghere.

    (2) Grupul aplicant/Operatorii economici încheie contract cu un singur organism de certificare. Dacă grupul aplicant/Operatorii economici încheie contractul de certificare cu un organism de certificare şi din motive pertinente nu poate fi respectat, atunci grupul aplicant/operatorii economici poate/pot încheia un alt contract de certificare cu un alt organism de certificare cu condiţia rezilierii primului contract. Primul organism are obligaţia să transmită cu celeritate organismului de certificare care a preluat activitatea toate informaţiile necesare pentru continuarea activităţii de certificare pentru verificarea şi certificarea realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini.
    (3) Organismele de certificare a băuturilor spirtoase transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale orice nereguli constatate în urma auditurilor realizate la grupul aplicant/operatorii economici privind respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini şi măsurile dispuse.

    ART. 13
    (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, are următoarele atribuţii privind supravegherea organismelor de certificare recunoscute:
    a) verifică dacă documentaţia primită în conformitate cu art. 2 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 132/2022 este în conformitate cu cerinţele prevăzute în prezentul act normativ;
    b) retrage recunoaşterea organismului de certificare în cazul în care acesta nu respectă cerinţele prevăzute la art. 9 alin. (1);
    c) asigură o comunicare eficientă atât cu organismele de certificare, cu organismul naţional de acreditare din România (RENAR), cât şi cu alt organism de acreditare echivalent din Uniunea Europeană, semnatar al acordului de recunoaştere multilaterală a acreditării europene EA-MLA;
    d) participă, după caz, cu rol de observator în cadrul inspecţiilor efectuate la punctul de lucru al operatorului economic pentru acordarea certificatului de conformitate;
    e) informează structura de specialitate cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu privire la riscurile identificate pentru băuturile spirtoase.

    (2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia de specialitate cu atribuţii de inspecţii şi control, are următoarele atribuţii privind controlul şi supravegherea organismelor de certificare recunoscute:
    a) verifică în urma sesizărilor primite activitatea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase;
    b) monitorizează activitatea desfăşurată în anul în curs de organismele de certificare prin evaluarea modului în care gestionează rezolvarea notificărilor, sesizărilor, efectuarea inspecţiilor, frecvenţa operatorilor în diferite notificări, realizarea schimbului de informaţii, precum şi analiza constatărilor/ neconformităţilor din rapoartele transmise;
    c) întocmeşte raportul de evaluare a activităţii organismului de certificare, pentru anul anterior, pe care îl comunică şi direcţiei de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase până la data de 31 martie a anului în curs;
    d) elaborează în fiecare an tematica şi programul activităţii de control şi supraveghere a organismelor de certificare recunoscute, pe care le supune spre aprobare conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
    e) efectuează auditul anual cu privire la menţinerea condiţiilor care au stat la baza recunoaşterii ca organism de certificare;
    f) notifică organismelor de certificare neconformităţile identificate în urma auditului anual şi termenele prevăzute în vederea remedierii acestora;
    g) participă, după caz, cu rol de observator la controalele efectuate de organismele de certificare;
    h) aduce la cunoştinţa direcţiei de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase orice nereguli şi/sau încălcări ale activităţii organismelor de certificare recunoscute şi propune retragerea recunoaşterii acestora, după caz.


    ART. 14
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ANEXA 1

    la regulament
    - model -
    CERERE
    pentru obţinerea certificatului de recunoaştere de către organismul de certificare a băuturilor spirtoase
    în vederea dobândirii protecţiei indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase
    Persoana juridică, ............................., cu sediul în localitatea ........................, str. .................................. nr. ......, bl. ......, sc. ....., ap. ......, judeţul/sectorul ................., România, nr. de telefon .................., fax ......................, înmatriculată la registrul comerţului cu nr. ................., reprezentată prin administrator ......................., solicit eliberarea certificatului de recunoaştere ca organism de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, având următoarele categorii de băuturi spirtoase ......................................... menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008
    alte categorii de băuturi spirtoase care nu sunt menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787: ...................... .
    Anexez următoarele documente:
    a) copie de pe certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (care să conţină şi codul unic de înregistrare);
    b) actul constitutiv al organismului de certificare;
    c) copia certificatului de acreditare obţinut conform standardului european ISO/IEC 17065:2013;
    d) declaraţie scrisă prin care solicitantul este de acord ca organismul care a emis certificatul de acreditare menţionat la lit. c) să pună la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la cerere sau din oficiu, documente şi informaţii cu privire la acreditarea acestuia conform ISO/IEC 17065:2013;
    e) procedura standard de control cu descrierea detaliată a măsurilor şi cerinţelor de control care vizează operatorii economici interesaţi de certificarea băuturilor spirtoase în vederea dobândirii protecţiei indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase;
    f) dosarul de prezentare a personalului, care cuprinde: copia diplomei de studii superioare de specialitate, curriculum vitae şi copia cărţii de muncă sau a contractului de colaborare.

    Semnătura administratorului ........................................

    ANEXA 2

    la regulament
    - model -
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    ORDIN Nr. ...../......
    privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi de supraveghere
    a activităţii organismelor de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase
    Având în vedere:
    - Cererea nr. ..............;
    – Raportul nr. ............;
    – Referatul de aprobare nr. ..............,

    în temeiul:
    - art. 38 alin. (2) lit. b) şi alin. (5) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008;
    – art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă recunoaşterea ....................................... ca organism de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, în urma evaluării documentelor prezentate prin care s-a constatat conformitatea cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 2
    Se eliberează certificatul de recunoaştere a ............................ ca organism de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.

    ART. 3
    Prezentul ordin intră în vigoare de la data comunicării acestuia către organismul de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.

    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
    .......................................

    ANEXA 3

    la regulament
    - model -
    CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
    Nr. ........... din data de ..................
    Persoana juridică, .............................., cu sediul în localitatea .........................., str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul .........................................., România, nr. de telefon ....................., fax ......................................., înmatriculată la registrul comerţului cu nr. ........................., reprezentată prin administrator .........................., este recunoscută ca organism de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008, ale Hotărârii Guvernului nr. 537/2022 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008, precum şi ale Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 132/2022 privind aprobarea Procedurii de verificare a documentaţiei pentru înregistrarea unei indicaţii geografice şi dobândirea protecţiei băuturilor spirtoase, a Procedurii de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi a Procedurii de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene, precum şi a Regulilor specifice privind modelul şi utilizarea logoului naţional al băuturilor spirtoase care au dobândit protecţie naţională a indicaţiilor geografice, pentru următoarele
    categorii de băuturi spirtoase ......................................... menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787
    alte categorii de băuturi spirtoase care nu sunt menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787: ...................... .
    Director general, .........................

┌───────────────────┬─────────────┬────────────────────┐
│Viză anul I anul │Valabil din │până în data de │
│............... │data de │................... │
│ │.............│ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│Viză anul II anul │Valabil din │până în data de │
│...................│data de │................... │
│ │............ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│Viză anul III anul │Valabil din │până în data de │
│................. │data de │................... │
│ │........... │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│Viză anul IV anul │Valabil din │până în data de │
│................. │data de │....................│
│ │........... │ │
└───────────────────┴─────────────┴────────────────────┘


    Acest certificat este valabil doar cu viza pe anul în curs.

    ANEXA 4

    la regulament
    - model -
    CERERE
    pentru vizarea anuală a certificatului de recunoaştere ca organism de certificare a băuturilor spirtoase
    care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase
    Persoana juridică, ......................, cu sediul în localitatea .........................., str. .................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ....................., România, nr. de telefon ...................., fax .........................., înmatriculată la registrul comerţului cu nr. ......................., reprezentată prin administrator .................................., cu sediul în localitatea ..............., str. ........................ nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ...., judeţul/sectorul .................., ţara ................., nr. de telefon ..........................., fax .............................., înmatriculat la registrul comerţului cu nr. .................................., solicit vizarea Certificatului de recunoaştere nr. .................. din data de ....................... în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    Semnătura administratorului ............................................
    Ştampila organismului de certificare ................................

    ANEXA 5

    la regulament
    - model -
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    ORDIN Nr. ...................
    privind vizarea anuală a certificatului de recunoaştere ca organism de certificare
    a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase
    Având în vedere:
    - Cererea nr. ..............................................................;
    – Raportul nr. .............................................................;
    – Referatul de aprobare nr. ........................................,

    în temeiul art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă/Nu se aprobă vizarea anuală a certificatului de recunoaştere eliberat pentru ............................. în urma evaluării documentelor prezentate de ..........................., ca urmare a constatării conformităţii/neconformităţii cu prevederile art. 9 alin. (1) din Regulamentul privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 213/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme.

    ART. 2
    Prezentul ordin intră în vigoare de la data comunicării acestuia către organismul de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice.

    ART. 3
    Prezentul ordin se poate contesta în condiţiile şi termenele prevăzute de prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
    ............................................

    ANEXA 6

    la regulament
    - model -
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    ORDIN Nr. ...................
    privind retragerea totală/parţială a certificatului de recunoaştere acordat organismului de certificare
    Având în vedere:
    - Cererea nr. .........................................;
    – Referatul de aprobare nr. ..................,

    în temeiul art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 213/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme şi al art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se retrage total/parţial Certificatul de recunoaştere nr. ...../................, cu valabilitate până la data de ................., eliberat pentru ....................., cu sediul în localitatea .............., str. ..................................... nr. ......., bl. ......, sc. ...., ap. ........, judeţul/sectorul .........................., înmatriculată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. ....................., cod unic de identificare, CUI .............................., reprezentată legal prin ..........................., acordat pentru următoarele
    categorii de băuturi spirtoase ........................... menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008
    alte categorii de băuturi spirtoase care nu sunt menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787: ...................... .

    ART. 2
    Motivele care au stat la baza retragerii totale/parţiale a Certificatului de recunoaştere nr. ......../............., precum şi normele de drept încălcate sunt: în fapt, ......................, în drept, ................................ .

    ART. 3
    Prezentul ordin intră în vigoare de la data comunicării acestuia către organismul de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.

    ART. 4
    Prezentul ordin se poate contesta în condiţiile şi termenele prevăzute de prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
    ...................................

    ANEXA 7

    la regulament
    - model -
    CERERE
pentru extinderea domeniului de certificare, pentru categorii conform anexei I la Regulamentul (UE) 2019/787sau pentru alte categorii care nu sunt menţionate în Regulamentul (UE) 2019/787 Organismul de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, .............................., cu sediul în localitatea ..........................................., str. .................... nr. ......., bl. ....., sc. ....., ap. ...., judeţul/sectorul ............................., România, nr. de telefon ................................, fax .........................................., înmatriculat la registrul comerţului cu nr. ..........................., deţinător al Certificatului de acreditare nr. ......./......................., reprezentat prin administrator .............................., cu domiciliul în localitatea ................................., str. ................... nr. ....., bl. ....., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ............................., ţara ........................, nr. de telefon .........................., fax ............................, înmatriculat la registrul comerţului cu nr. ....................., solicit extinderea pentru următoarele
    categorii de băuturi spirtoase ................................ menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008
    alte categorii de băuturi spirtoase care nu sunt menţionate în anexa I la Regulamentul (UE) 2019/787: ...................... .
    Anexez la prezenta cerere o copie de pe Certificatul de acreditare nr. ........../................., eliberat de organismul naţional de acreditare, conform standardului european ISO/IEC 17065:2013 şi documentele care atestă îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 38 din Regulamentul (UE) 2019/787.
    Semnătura administratorului .............................................
    Ştampila organismului de certificare ..................................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016