Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 26 octombrie 2004  privind clasificarea si incadrarea produselor pentru constructii pe baza performantelor de comportare la foc    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 26 octombrie 2004 privind clasificarea si incadrarea produselor pentru constructii pe baza performantelor de comportare la foc

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 90 din 27 ianuarie 2005
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) şi ale <>art. 13 alin.(2), lit. d) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor pentru construcţii, sistemele de clasificare a produselor pentru construcţii pe baza performanţelor de comportare la foc a acestora.
(2) Performanţele de comportare la foc a produselor pentru construcţii, definite conform <>art. 2 alin.(l) lit. j) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , includ:
a) performanţa de reacţie la foc a produselor, în general;
b) performanţa de rezistenţã la foc a unor produse şi a unor subansambluri de construcţii;
c) performanţa la foc exterior a acoperişurilor/învelitorilor de acoperiş.
ART. 2
(1) Sistemele de clasificare prevãzute în prezentul regulament, inclusiv simbolurile de codificare a claselor, criteriile de performanţã aferente claselor, valorile criteriilor corespunzãtoare fiecãrei clase, precum şi metodele de determinare a acestora, sunt identice cu sistemele adoptate în acest scop la nivel european.
(2) Clasificãrile prevãzute constituie cerinţe obligatorii pentru:
a) clasificarea produselor identificate, definite conform art. 3 lit. k), respectiv încadrarea lor în clase de reacţie la foc, de rezistenţã la foc şi/sau de performanţã la foc exterior, în vederea introducerii lor pe piaţã cu marcajul de conformitate CE aplicat;
b) stabilirea în reglementãrile tehnice privind proiectarea şi execuţia construcţiilor a nivelurilor de performanţã pentru satisfacerea cerinţei esenţiale "Securitate la incendiu" care pot fi impuse pentru diferite tipuri şi categorii de construcţii de pe teritoriul României.

CAP. II
Termeni şi definiţii

ART. 3
În sensul prezentului regulament, urmãtorii termeni de specialitate se definesc astfel:
a) Clase de performanţã la foc a produselor - Expresii cantitative formulate în termeni de performanţã pentru modul de comportare a produselor la acţiunea focului, în condiţii de utilizare finalã, structurate într-o serie de niveluri de performanţã ale produselor. Prin clase de performanţã la foc ale produselor se înţeleg clase de reacţie la foc, de rezistenţã la foc şi de performanţã la foc exterior.
b) Component nesubstanţial - Material care nu constituie o parte semnificativã dintr-un produs neomogen. Este considerat component nesubstantial, un strat cu masa pe unitatea de suprafaţã < 1,0 kg/mp sau cu grosimea < 1,0 mm.
NOTA: Douã sau mai multe straturi nesubstanţiale adiacente (adicã fãrã niciun component substanţial între ele) sunt considerate ca un singur component nesubstanţial şi împreunã trebuie sã satisfacã cerinţele aplicabile unui strat ce constituie un component nesubstantial.
c) Component nesubstanţial exterior - Component nesubstanţial care pe una din feţe nu este acoperit cu un component substanţial.
d) Component nesubstanţial interior - Component nesubstanţial care este acoperit pe ambele feţe cu cel puţin un component substanţial.
e) Component substanţial - Material care constituie o parte semnificativã dintr-un produs neomogen. Este considerat component substanţial, un strat cu masa pe unitatea de suprafaţã ≥ 1,0 kg/mp sau cu grosimea ≥ 1,0 mm.
f) Condiţii de utilizare finalã - Exprimare convenţionalã pentru ansamblul condiţiilor specifice în care un produs urmeazã a fi încorporat într-o construcţie. Astfel, termenul se referã la o utilizare concretã a unui produs, în legãturã cu toate aspectele care influenţeazã comportarea acelui produs în diferite situaţii de incendiu. Aspectele luate în consideraţie sunt cantitatea de produs, orientarea produsului, poziţia acestuia în raport cu alte produse adiacente şi metoda de punere în operã a produsului.
g) Domeniu de aplicare a unei clasificãri - Serie de condiţii de utilizare finalã pentru care clasificarea datã este consideratã valabilã.
h) Material - Substanţã unicã de bazã sau amestec uniform distribuit de substanţe, de ex metal, piatrã, lemn, beton, vatã mineralã cu liant uniform dispersat, polimeri etc., din care este constituit un produs.
i) Niveluri de performanţã la foc a produselor - Expresii cantitative ale modului de comportare a produselor la acţiunea focului, în condiţiile de utilizare finalã, care se pot referi la produs în întregul sãu sau la caracteristici individuale sau combinaţii de caracteristici ale acestuia.
j) Performanţã la foc exterior - Expresie convenţionalã a modului de comportare a unui acoperiş sau a unei învelitori de acoperiş pentru situaţia în care, în condiţii de utilizare finalã, este expus(ã) la un incendiu din afara construcţiei.
k) Produs identificat - Produs pentru construcţii, în sensul definiţiei prevãzute la <>art. 2 alin. (1) lit. j) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , care provine de la un producãtor individualizat, respectiv produsul pe care se aplicã efectiv marcajul CE.
1) Produs neomogen - Produs care nu satisface cerinţele pentru produsul omogen. Este un produs realizat din unul sau mai multe componente substanţiale şi/sau nesubstanţiale.
m) Produs omogen - Produs constând dintr-un singur material, având densitatea şi compoziţia uniforme în întregul sãu.
n) Reacţie la foc - Comportare a unui material care, prin propria sa descompunere, alimenteazã un foc la care este expus, în condiţii specificate.
o) Rezistenţã la foc - Aptitudine a unui produs de a pãstra, pe o duratã de timp determinatã, stabilitatea la foc, etanşeitatea la foc, izolarea termicã impuse şi/sau orice altã funcţie impusã, specificate într-o încercare standardizatã de rezistenţã la foc.
p) Serie de produse - Grupã de produse similare pusã pe piaţã de un producãtor, constând din unul sau mai multe tipuri de produse cu performante diferite (de exemplu, o serie de produse cu grosime şi/sau densitate diferitã).
q) Subfamilie de produse - Subgrup al unei familii de produse, care însumeazã produse de aceeaşi naturã (de exemplu panouri pentru pereţi, sau plãci plane şi profilate pentru acoperişuri) sau având o comportare similarã (de exemplu produse care se topesc sau se contractã la atacul flãcãrii).
r) Tip de produs - Produs cãruia îi corespunde un anumit nivel de performanţã. Un "tip" poate acoperi mai multe versiuni ale produsului, cu condiţia ca diferenţele dintre versiuni sã nu afecteze nivelul de securitate corespunzãtor performanţelor. De exemplu, produsele de culori diferite vor fi, în mod normal, de acelaşi tip.
ART. 4
(1) Termenii specifici privind criteriile de performanţã, indicaţi prin simboluri în tabelele 1-7 din prezentul regulament, precum şi încercãrile relevante referitoare la acestea, trebuie luaţi în considerare conform definiţiilor şi indicaţiilor cuprinse în standardele de referinţã specificate.
(2) Alţi termeni de specialitate utilizaţi în prezentul regulament sunt definiţi la <>art. 2 al HOtãrârea Guvernului nr. 622/2004 .

CAP. III
Clase de performanţã pentru comportarea la foc

ART. 5
Conform prevederilor pct. 2 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , pentru a satisface cerinţa esenţialã "Securitate la incendiu", construcţiile trebuie sã fie proiectate şi executate astfel încât, în cazul izbucnirii unui incendiu:
a) stabilitatea elementelor portante ale construcţiei sã poatã fi estimatã pentru o perioadã determinatã de timp;
b) apariţia şi propagarea focului şi fumului în interiorul construcţiei sã fie limitate;
c) propagarea incendiului la construcţiile învecinate sã fie limitatã;
d) utilizatorii sã poatã pãrãsi construcţia sau sã poatã fi salvaţi prin alte mijloace;
e) sã fie luatã în consideraţie securitatea echipelor de intervenţie.
ART. 6
(1) Pentru satisfacerea obiectivelor de la art. 5 se stabilesc cerinţe concrete pentru securitatea la incendiu şi niveluri de performanţã ale acestora, diferenţiate în funcţie de tipul, conformarea, destinaţia şi amplasarea construcţiilor, precum şi de disponibilitatea mijloacelor şi forţelor de intervenţie la incendiu.
(2) Cerinţele şi nivelurile admise pentru securitatea la incendiu a diferitelor categorii de construcţii se definesc prin "Normativul de securitate la incendiu a construcţiilor", iar mãsurile prin care se asigurã realizarea acestora se detaliazã în reglementãrile tehnice specifice referitoare la amplasarea, proiectarea, execuţia şi întreţinerea construcţiilor, adoptate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, şi a celor referitoare la exploatarea construcţiilor, adoptate de autoritãţile competente în domeniile respective, dupã caz.
ART. 7
(1) Unul din principalele mijloace de limitare a iniţierii incendiului şi propagãrii focului şi fumului într-o incintã iniţialã (sau într-o zonã precizatã) constã în reducerea contribuţiei produselor pentru construcţii la dezvoltarea unui incendiu, contribuţia la foc a produselor fiind exprimatã prin reacţia la foc.
(2) Praguri diferite ale acestei limitãri pot fi exprimate prin niveluri diferite ale performanţei de reacţie la foc a produselor, care corespund claselor de performanţã pentru reacţia la foc a produselor pentru construcţii precizate în capitolul IV.
(3) Clasele bazate pe performanţa de reacţie la foc a produselor se stabilesc drept clase pentru cerinţa esenţialã "Securitatea la incendiu", prin intermediul lor fiind exprimate nivelurile la care se pot situa cerinţele de performanţã pentru produsele încorporate în construcţii, din punct de vedere al securitãţii la incendiu a construcţiei.
ART. 8
(1) Menţinerea, în condiţii de incendiu, a stabilitãţii elementelor portante ale construcţiei pe o duratã determinatã este unul din obiectivele cerinţei esenţiale, iar praguri diferite ale acestei durate, corespondente unor cerinţe diferite pentru securitatea la incendiu, pot fi exprimate prin niveluri diferite ale performanţei de rezistenţã la foc a produselor pentru construcţii şi/sau a unor subansambluri ale construcţiei.
(2) Definirea nivelurilor de satisfacere a acestui obiectiv de securitate la incendiu a construcţiilor se face pe baza sistemului de clasificare pentru performanţa de rezistenţã la foc prevãzut în capitolul V.
ART. 9
(1) În legãturã cu produsele folosite la acoperişuri şi învelitori de acoperiş, satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu include şi cerinţe privind comportarea acestor produse atunci când sunt expuse la un incendiu din exteriorul construcţiei, exprimate prin niveluri diferite ale, performantei la foc exterior.
(2) Sistemul de clasificare a produselor folosite la acoperişuri/învelitori de acoperiş pe baza performanţei la foc exterior este prevãzut în capitolul VI şi în tabelul 7.
ART. 10
(1) În vederea aplicãrii marcajului de conformitate CE, prin Regulamentul privind atestarea conformitãţii produselor pentru construcţii, prevãzut la <>art. 21 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , sunt stabilite sistemele de atestare a conformitãţii aplicabile unui anumit produs sau unei familii de produse determinate în funcţie de utilizãrile preconizate şi, acolo unde prezintã relevantã, de nivelurile/clasele de performanţã la foc, în acest scop referirile fãcându-se, dupã caz, la performanţa de reacţie la foc, la performanţa de rezistenţã la foc sau la performanta la foc exterior.
(2) Pentru aplicarea marcajului CE pe un produs identificat trebuie respectat sistemul prevãzut pentru nivelul/clasa de performanţã în care se încadreazã produsul respectiv.
(3) În reglementãrile tehnice menţionate la art. 6 alin. (2), pentru a exprima cerinţele referitoare la securitatea la incendiu a construcţiilor şi/sau nivelurile de performanţã la foc impuse produselor pentru a fi utilizate, se vor folosi numai sistemele de clasificare prevãzute în prezentul regulament, putându-se folosi, dupã caz, numai una, mai multe sau toate clasele şi nivelurile prevãzute de fiecare sistem.
ART. 11
Produsele identificate vor fi clasificate pe baza rezultatelor la încercãrile relevante, conform urmãtoarelor principii:
a) produsul va fi încercat într-o configuraţie reprezentativã, în cât mai mare mãsurã, pentru condiţiile de utilizare finalã, respectându-se condiţiile de încercare indicate în standardul naţional care adoptã standardul european de referinţã pentru încercare, care este prevãzut în tabel, şi corespunzãtor procedurii de clasificare standardizatã;
b) la efectuarea încercãrii vor fi respectate instrucţiunile stabilite de producãtor pentru fixarea sau instalarea produsului; dacã astfel de instrucţiuni nu existã, produsul va fi încercat în condiţiile standardizate privind suportul şi modul de montaj;
c) un produs cu mai multe condiţii de utilizare finalã va putea fi încadrat în clase diferite, corespunzãtor configuraţiilor de încercare adoptate (de exemplu, produs montat pe suport combustibil sau, respectiv, incombustibil).
ART. 12
Datele de fundamentare şi domeniul de aplicare ale unei clasificãri acordate trebuie sã fie înscrise, într-o formulare succintã, în informaţiile asociate marcajului de conformitate CE, prevãzute la pct. 4.1. din anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , şi, într-o formulare completã, în raportul de clasificare.
ART. 13
(1) Raportul de clasificare trebuie sã detalieze fundamentarea şi rezultatele procedurii de clasificare şi sã aibã conţinutul şi formatul din standardele specifice.
(2) Raportul de clasificare este întocmit de un organism recunoscut/desemnat/notificat sau, dupã caz, de producãtor, responsabil pentru efectuarea încercãrilor iniţiale de tip potrivit sistemului de atestare a conformitãţii aplicabil produsului respectiv, indicat în Regulamentul privind atestarea conformitãţii produselor pentru construcţii.

CAP. IV
Clasificarea produselor pentru construcţii pe baza performanţelor de reacţie la foc

ART. 14
(1) Atunci când condiţiile de utilizare finalã a unui produs pentru construcţii sunt astfel încât produsul contribuie la iniţierea incendiului şi la propagarea focului şi fumului în incinta iniţialã sau în zona înconjurãtoare, produsul trebuie clasificat pe baza performanţelor sale de reacţie la foc, potrivit sistemului de clasificare prezentat în Tabelele 2, 3 şi 4.
(2) Clasificarea se acordã unui produs identificat în relaţie cu condiţiile de utilizare finalã.
ART. 15
(1) Criteriile de performanţã pentru reacţia la foc, respectiv parametrii care descriu reacţia la foc a produselor, şi simbolizarea lor sunt indicate în Tabelul 1.
(2) În Tabelul 2 este prezentat sistemul de clasificare, pe baza performanţelor lor de reacţie la foc, a produselor pentru construcţii, cu excepţia pardoselilor şi a produselor termoizolante pentru tubulaturã liniarã.
(3) În Tabelul 3 este prezentat sistemul de clasificare, pe baza performanţelor lor de reacţie la foc, a produselor pentru pardoseli.
(4) în Tabelul 4 este prezentat sistemul de clasificare, pe baza performanţelor lor de reacţie la foc, a produselor termoizolante pentru tubulaturã liniarã.
ART. 16
Sistemul de clasificare în clase de reacţie la foc a produselor pentru construcţii a fost stabilit pe bazã de încercãri la scarã redusã, corespunzând unui scenariu unic de referinţã pentru incendiu (incendiu într-o încãpere).
ART. 17
În cazul în care încadrãrile bazate pe încercãrile şi criteriile standardizate indicate în Tabelele 2 şi 3 nu sunt adecvate, se poate recurge la alte scenarii de referinţã (încercãri reprezentative ce caracterizeazã scenarii prestabilite), în cadrul unor proceduri ce prevãd încercãri alternative.
ART. 18
(1) Materialele şi produsele fabricate din aceste materiale prevãzute în Anexa 1 la prezentul regulament, ţinând seama de nivelul lor scãzut de combustibilitate şi sub rezerva condiţiilor precizate în Anexa 1, sunt clasificate fãrã încercãri preliminare în clasele Al si A1FL, în sensul prevederilor din Tabelele 2 şi 3 din prezentul regulament.
(2) Ţinând seama de faptul cã, pe baza experienţei acumulate în prezent la nivel european, performanta de reacţie la foc a unor produse pentru construcţii este suficient de bine cunoscutã, produsele şi/sau materialele indicate în Anexa 2 la prezentul regulament vor fi clasificate fãrã încercãri preliminare, fiind încadrate în clasele prevãzute în Anexa 2, în sensul prevederilor din Tabelele 2 şi 3 din prezentul regulament.

CAP. V
Clasificarea performanţelor de rezistenţã la foc a produselor pentru construcţii şi a unor subansambluri de construcţii

ART. 19
Criteriile de performanţã relevante pentru rezistenţa la foc sunt indicate în Tabelul 5.
ART. 20
(1) Sistemul de clasificare pentru performanţele de rezistenţã la foc aferente produselor pentru construcţii şi unor subansamburi de construcţii este prezentat în seria de tabele însumate în Tabelul 6, dupã cum urmeazã:
- Tabel 6.1.1: Elemente portante fãrã rol de compartimentare la foc;
- Tabele 6.2.1-6.2.2: Elemente portante cu rol de compartimentare la foc;
- Tabele 6.3.1-6.3.2: Produse şi sisteme pentru protejarea elementelor portante sau a unor pãrţi ale construcţiei;
- Tabele 6.4.1-6.4.11: Elemente neportante sau pãrţi de construcţii şi produse pentru acestea;
- Tabele 6.5.1-6.5.2: Produse destinate utilizãrii în sisteme de ventilaţie (cu excepţia sistemelor de evacuare a gazelor fierbinţi şi a fumului);
- Tabele 6.6.1-6.6.2: Produse destinate utilizãrii în instalaţii tehnice;
- Tabele 6.7.1-6.7.5: Produse destinate utilizãrii în sisteme de desfumare şi evacuare a gazelor fierbinţi.
(2) Clasificarea indicatã în tabelele 6.1.1 - 6.7.5 este exprimatã în minute.

CAP. VI
Clasificarea performanţei la foc exterior a acoperişurilor şi învelitorilor de acoperiş

ART. 21
(1) Deoarece nu existã încã o metodã de încercare unicã, complet armonizatã, la nivel european s-a convenit ca o soluţie intermediarã pânã la adoptarea unei asemenea metode, ca pentru clasificarea performanţei la foc exterior sã se ia în considerare Raportul CEN CR 1187:2001 şi toate versiunile ulterioare îmbunãtãţite ale acestuia.
(2) CR 1187:2001 încorporeazã trei metode distincte de încercare, care corespund la scenarii diferite de risc la incendiu. Nu existã o corelare între metodele de încercare şi de aceea nu existã o ierarhie general acceptabilã la nivel european între clasificãrile aferente, fiecare stat având dreptul de a-şi alege combinaţi(a)iile încercare/clasã corespunzãtoare riscu(lui)rilor de incendiu de pe teritoriul lor şi de a-şi stabili o ierarhie naţionalã de clasificare între diferitele combinaţii încercare/clasã.
(3) În sensul prevederilor alin. (2) şi în aplicarea prevederilor art. 10 alin. (3), în reglementãrile tehnice naţionale specifice privind performanţa la foc exterior a acoperişurilor/învelitorilor de acoperiş vor putea fi selectate una sau mai multe combinaţii încercare/clasã, în funcţie de riscu(l)rile la incendiu posibil de luat în consideraţie pe teritoriul României, în cazul în care vor fi selectate mai multe combinaţii încercare/clasã, se va stabili o ierarhie naţionalã a clasificãrilor aferente.
ART. 22
(1) Clasificãrile corespunzãtoare celor trei metode de încercare sunt identificate astfel:
- CR 1187: 2001 încercarea 1: X(ROOF)(t1), unde t1 = Numai corpuri arzânde,
- CR 1187: 2001 încercarea 2: X(ROOF)(t2), unde t2 = Corpuri arzânde + vânt,
- CR 1187: 2001 încercarea 3: X(ROOF)(t3), unde t3 = Corpuri arzânde + vânt + radiaţie.
(2) Sistemul de clasificare pentru performanţa la foc exterior a acoperişurilor şi învelitorilor de acoperiş este prezentat în Tabelul 7. Simbolurile utilizate în tabel au urmãtoarea semnificaţie:
T(g): durata criticã de propagare a focului din exterior,
T(p): durata criticã de penetrare a focului.
(3) Produsele şi/sau materialele din Anexa 3, dacã sunt folosite ca învelitori pentru acoperiş, se considerã cã îndeplinesc toate criteriile pentru "performanţa la foc exterior" fãrã a fi necesare încercãri, cu condiţia sã fie îndeplinite toate prevederile naţionale privind proiectarea şi execuţia construcţiilor. Potrivit Tabelului 7, astfel de produse/materiale sunt considerate a fi clase B(ROOF), fãrã a fi necesare încercãri.

CAP. VII
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 23
(1) Pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, standardele prevãzute în cuprinsul sãu cu indicativele de referinţã europene trebuie înţelese ca fiind standardele naţionale identice cu acestea.
(2) Aceste standarde fac parte din categoria standardelor naţionale prevãzute la <>art. 13 alin.(2) lit. a) şi b) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , fiind supuse mãsurilor prevãzute la <>art. 15 aiin. (l) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 .
ART. 24
Prevederile prezentului regulament referitoare la marcajul CE se aplicã şi pentru marcajul CS, în condiţiile stabilite în capitolul IX din <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 .
ART. 25
Tabelele nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6 şi 7 şi Anexele nr.l, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentul Regulament.


Tabel 1

CRITERII DE PERFORMANŢĂ PENTRU REACŢIA LA FOC


┌──────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Simbol │ Denumire │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Delta T │ Creşterea de temperaturã │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Delta m │ Pierderea de masã │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ t(f) │ Durata de persistenţã a flãcãrii │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ PCS │ Putere calorificã superioarã │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ FIGRA │ Viteza de dezvoltare a focului │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ THR(6O0s) │ Cãldura totalã degajatã │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ LFS │ Propagarea lateralã a flãcãrilor │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ SMOGRA │ Viteza de emisie a fumului │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ TSP(600s) │ Emisia totalã de fum │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Fs │ Propagarea flãcãrii │
└──────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘



Tabel 2


CLASE DE PERFORMANŢĂ PRIVIND REACŢIA LA FOC A PRODUSELOR PENTRU
CONSTRUCŢII, CU EXCEPŢIA PARDOSELILOR ŞI A PRODUSELOR TERMOIZOLANTE
PENTRU TUBULATURĂ LINIARĂ (*)


┌────────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa │ Metoda(e) de │ Criterii de clasificare │
│ │ încercare ├─────────────────────────────┬──────────────────┤
│ │ │ Criterii de bazã │ Criterii │
│ │ │ │ suplimentare │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ A1 │ EN ISO 1182(*1) │ Delta T ≤ 30°°C şi │ │
│ │ şi │ Delta m ≤ 50 % şi │ │
│ │ │ t(f) = 0 (fãrã flacãrã │ │
│ │ │ susţinutã) │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 1716 │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1(*1) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1 (*2)(*2a)│ │
│ │ │ şi PCS ≤ l,4 MJ.m^-2(*3)şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1(*4) │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ A2 │ EN IS0 1182(*1) │ Delta T ≤ 50°C şi │ │
│ │ sau │ Delta m ≤ 50 % şi │ │
│ │ │ t(f) ≤ 20s │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 1716 │ PCS ≤ 3,0 MJ.kg^-1 (*1) şi │ │
│ │ şi │ PCS ≤ 4,0 MJ.m^-2 (*2) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 4,0 MJ.m^-2 (*3) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 3,0 MJ.kg^-1 (*4) │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN 13823 (SBI); │ FIGRA ≤ 120 W.s^-1 si │ Emisie de fum(*5)│
│ │ │ LFS < marginea epruvetei si │ şi Picãturi/ │
│ │ │ THR(600s) ≤ 7,5 MJ │ particule │
│ │ │ │ arzânde(*6) │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ B │ EN 13823 (SBI) │ FIGRA ≤ 120 W.s"1 şi │ Emisie de fum(*5)│
│ │ şi │ LFS < marginea epruvetei şi │ şi Picãturi/ │
│ │ │ THR(600s) ≤ 7,5 MJ │ particule │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ arzânde(*6) │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 60 s │ │
│ │Expunere = 30 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ C │ EN 13823 (SBI) │ FIGRA ≤ 250 W.s^-1 şi │ Emisie de fum(*5)│
│ │ şi │ LFS < marginea epruvetei şi │ şi Picãturi/ │
│ │ │ THR(600s) ≤ 15 MJ │ particule │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ arzânde(*6) │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 60 s │ │
│ │Expunere = 30 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ D │ EN 13823 (SBI) │ FIGRA ≤ 750 W.s^-1; │ Emisie de fum(*5)│
│ │ şi │ │ Picãturi/ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ particule │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 60 s │ arzânde(*6) │
│ │Expunere = 30 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ E │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 20 s │Picãturi/particule│
│ │Expunere = 15 s │ │arzânde(*7) │
├────────┼──────────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────┤
│ F │ Fãrã performanţã determinatã │
├────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(*) Tratarea anumitor familii de produse (ţevi, conducte, cabluri, etc) este│
│ în curs de examinare la nivel european şi poate duce la modificarea │
│ prezentului regulament. │
│(*1) Pentru produse omogene şi componenţi substanţiali ai produselor │
│ neomogene. │
│(*2) Pentru orice component nesubstanţial exterior al produselor neomogene. │
│(*2a) Pentru orice component exterior nesubstanţial,având PCS ≤ 2,0 MJ.m^-2,│
│ în cazul în care produsul îndeplineşte urmãtoarele criterii din │
│ EN 13823 (SBI): FIGRA ≤ 20W.S^-1; şi LFS < marginea epruvetei şi │
│ THR(600s) ≤ 4,0 MJ, şi s1, şi d0. │
│(*3) Pentru orice component nesubstanţial interior al produselor neomogene. │
│(*4) Pentru produs în ansamblul sãu. │
│(*5) s1 = SMOGRA ≤ 30 mp.s^-1 şi TSP(600s) ≤ 50 mp; s2 = SMOGRA ≤ 180 │
│ mp.s^-2 şi TSP(600s) ≤ 200 mp; s3 = nici s1 nici s2 │
│(*6) d0 = fãrã picãturi/particule arzânde conform EN 13823 (SBI) înainte de │
│ 600s; d1 = fãrã picãturi/particule arzânde care persistã mai mult de │
│ 10s conform EN 13823 (SBI) în 600 s; d2 = nici d0 nici d1; Aprinderea │
│ hârtiei de filtru conform EN ISO 11925-2 clasificã în clasa d2. │
│(*7) Acceptat = nu se aprinde hârtia de filtru (fãrã clasã); respins = se │
│ aprinde hârtia de filtru (clasa d2) │
│(*8) În cazul aplicãrii flãcãrii pe suprafaţã sau a aplicãrii pe muchia │
│ epruvetei, se ţine seama de condiţiile de utilizare finalã a produsului│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Tabel 3

CLASE DE PERFORMANŢĂ PRIVIND REACŢIA LA FOC A PARDOSELILOR PENTRU
CONSTRUCŢII


┌────────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa │ Metoda(e) de │ Criterii de clasificare │
│ │ încercare ├─────────────────────────────┬──────────────────┤
│ │ │ Criterii de bazã │ Criterii │
│ │ │ │ suplimentare │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ A1(FL) │ EN ISO 1182(*1) │ Delta T ≤ 30°°C şi │ │
│ │ şi │ Delta m ≤ 50 % şi │ │
│ │ │ t(f) = 0 (fãrã flacãrã │ │
│ │ │ susţinutã) │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 1716 │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1(*1) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1 (*2) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ l,4 MJ.m^-2 (*3) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1 (*4) │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ A2(FL) │ EN IS0 1182(*1) │ Delta T ≤ 50°C şi │ │
│ │ sau │ Delta m ≤ 50 % şi │ │
│ │ │ t(f) ≤ 20s │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 1716 │ PCS ≤ 3,0 MJ.kg^-1 (*1) şi │ │
│ │ şi │ PCS ≤ 4,0 MJ.m^-2 (*2) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 4,0 MJ.m^-2 (*3) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 3,0 MJ.kg^-1 (*4) │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 9239-1(*5)│Flux critic(*6) ≥ 8,0 kW.m^-2│ Emisie de fum(*7)│
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ B(FL) │ EN ISO 9239-1(*5)│Flux critic(*6) ≥ 8,0 kW.m^-2│ Emisie de fum(*7)│
│ │ şi │ │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 20 s │ │
│ │Expunere = 15 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ C(FL) │ EN ISO 9239-1(*5)│Flux critic(*6) ≥ 4,5 kW.m^-2│ Emisie de fum(*7)│
│ │ şi │ │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 20 s │ │
│ │Expunere = 15 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ D(FL) │ EN ISO 9239-1(*5)│Flux critic(*6) ≥ 3,0 kW.m^-2│ Emisie de fum(*7)│
│ │ şi │ │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 20 s │ │
│ │Expunere = 15 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ E(FL) │EN ISO 11925-2(*8)│ Fs ≤ 150 mm în 20 s │ │
│ │Expunere = 15 s │ │ │
├────────┼──────────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────┤
│ F │ Fãrã performanţã determinatã │
├────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(*1) Pentru produse omogene şi componentele substanţiale ale produselor │
│ neomogene. │
│(*2) Pentru orice component nesubstanţial exterior al produselor neomogene. │
│(*3) Pentru orice component nesubstanţial interior al produselor neomogene. │
│(*4) Pentru produs în ansamblul sãu. │
│(*5) Durata încercãrii = 30 minute. │
│(*6) Fluxul critic este definit ca fiind fluxul radiant a cãrui valoare este│
│ cea mai scãzutã dintre fluxul radiant de la care flacãra se stinge sau │
│ fluxul radiant dupã o încercare cu durata de 30 minute. │
│(*7) s1 = fum ≤ 750 %.min; s2 = când nu se încadreazã în s1. │
│(*8) Când flacãra acţioneazã pe suprafaţã sau când flacãra acţioneazã pe │
│ muchia epruvetei, ţinând seama de condiţiile de utilizare finalã a │
│ produsului. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




Tabel 4

CLASE DE PERFORMANŢĂ PRIVIND REACŢIA LA FOC A PRODUSELOR TERMOIZOLANTE
PENTRU TUBULATURĂ LINIARĂ



┌────────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa │ Metoda(e) de │ Criterii de clasificare │
│ │ încercare ├─────────────────────────────┬──────────────────┤
│ │ │ Criterii de bazã │ Criterii │
│ │ │ │ suplimentare │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ A1(L) │ EN ISO 1182(*1) │ Delta T ≤ 30°°C şi │ │
│ │ şi │ Delta m ≤ 50 % şi │ │
│ │ │ t(f) = 0 (fãrã flacãrã │ │
│ │ │ susţinutã) │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 1716 │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1(*1) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1(*2) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ l,4 MJ.m^-2 (*3) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 2,0 MJ.kg^-1(*4) │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ A2 │ EN IS0 1182(*1) │ Delta T ≤ 50°C şi │ │
│ │ sau │ Delta m ≤ 50 %; şi t(f)≤ 20s│ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN ISO 1716 │ PCS ≤ 3,0 MJ.kg^-1 (*1) şi │ │
│ │ şi │ PCS ≤ 4,0 MJ.m^-2 (*2) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 4,0 MJ.m^-2 (*3) şi │ │
│ │ │ PCS ≤ 3,0 MJ.kg^-1 (*4) │ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │ EN 13823 (SBI); │ FIGRA ≤ 270 W.s^-1 si │ Emisie de fum(*5)│
│ │ │ LFS < marginea epruvetei si │ şi Picãturi/ │
│ │ │ THR(600s) ≤ 7,5 MJ │ particule │
│ │ │ │ arzânde(*6) │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ B(L) │ EN 13823 (SBI) │ FIGRA ≤ 270 W.s"1 şi │ Emisie de fum(*5)│
│ │ şi │ LFS < marginea epruvetei şi │ şi Picãturi/ │
│ │ │ THR(600s) ≤ 7,5 MJ │ particule │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ arzânde(*6) │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ F(s) ≤ 150 mm în 60 s │ │
│ │Expunere = 30 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ C(L) │ EN 13823 (SBI) │ FIGRA ≤ 460 W.s^-1 şi │ Emisie de fum(*5)│
│ │ şi │ LFS < marginea epruvetei şi │ şi Picãturi/ │
│ │ │ THR(600s) ≤ 15 MJ │ particule │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ arzânde(*6) │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ F(s) ≤ 150 mm timp de 60 s │ │
│ │Expunere = 30 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ D(L) │ EN 13823 (SBI) │ FIGRA ≤ 750 W.s^-1; │ Emisie de fum(*5)│
│ │ şi │ THR(600s) ≤ 100 MJ │ Picãturi/ │
│ ├──────────────────┼─────────────────────────────┤ particule │
│ │EN ISO 11925-2(*8)│ F(s) ≤ 150 mm timp de 60 s │ arzânde(*6) │
│ │Expunere = 30 s │ │ │
├────────┼──────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────┤
│ E(L) │EN ISO 11925-2(*8)│ F(s) ≤ 150 mm timp de 20 s │Picãturi/particule│
│ │Expunere = 15 s │ │arzânde(*7) │
├────────┼──────────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────┤
│ F │ Fãrã performanţã determinatã │
├────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(*1) Pentru produse omogene şi componenţi substanţiali ai produselor │
│ neomogene. │
│(*2) Pentru orice component nesubstanţial exterior al produselor neomogene. │
│(*3) Pentru orice component nesubstanţial interior al produselor neomogene. │
│(*4) Pentru produs în ansamblul sãu. │
│(*5) s1 = SMOGRA ≤ 105 mp.s^-2 şi TSP(600s) ≤ 250 mp; s2 = SMOGRA ≤ 580 │
│ mp.s^-2 şi TSP(600s) ≤ 1600 mp; s3 = nici s1 nici s2 │
│(*6) d0 = fãrã picãturi/particule arzânde conform EN 13823 (SBI) înainte de │
│ 600s; d1 = fãrã picãturi/particule arzânde care persistã mai mult de │
│ 10s conform EN 13823 (SBI) în 600 s; d2 = nici d0 nici d1; Aprinderea │
│ hârtiei de filtru conform EN ISO 11925-2 clasificã în clasa d2. │
│(*7) Acceptat = nu se aprinde hârtia de filtru (fãrã clasã); respins = se │
│ aprinde hârtia de filtru (clasa d2) │
│(*8) În condiţii de aplicare a flãcãrii pe suprafaţã şi, dacã este valabil │
│ pentru condiţiile de utilizare finalã a produsului, pe muchia epruvetei│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




Tabel 5

CRITERII DE PERFORMANŢĂ PENTRU REZISTENŢA LA FOC


┌─────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Simbol │ Criterii de apreciere a performanţei │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ R │ Capacitate portantã │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ E │ Etanşeitate la foc │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ I │ Izolare termicã la foc │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ W │ Radiaţie termicã │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ M │ Acţiune mecanicã │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ C │ Închidere automatã │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ S │ Etanşeitate la fum │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ P sau PH │ Continuitate în alimentarea cu curent electric şi/sau │
│ │ transmisie de semnal pe durata incendiului │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ G │ Rezistenţa la combustie a funinginei │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ K │ Capacitatea de protecţie la foc a acoperirilor │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ D │ Durata de stabilitate la temperaturã constantã │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ DH │ Durata de stabilitate la curba standard temperaturã-timp │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ F │ Funcţionalitatea ventilatoarelor electrice de fum şi │
│ │ gaze fierbinţi │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ B │ Funcţionalitatea mijloacelor de evacuare naturalã a fumului │
│ │ şi gazelor fierbinţi │
└─────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘




Tabel 6

CLASIFICAREA PRODUSELOR PENTRU CONSTRUCŢII (MATERIALE
ŞI ELEMENTE) PE BAZA PERFORMANŢELOR DE REZISTENŢĂ LA FOC


6.1.1 Elemente portante fãrã rol de separare a focului
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Pereţi, planşee, acoperişuri, grinzi, stâlpi, balcoane, scãri, │
│ │pasarele │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1365-1,2,3,4,5,6; EN 1992-1.2; EN 1993-1.2; │
│ │EN 1994-1.2;EN 1995-1.2; EN 1996-1.2; EN 1999-1.2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ R │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.2.1-6.2.2 Elemente portante cu rol de separare a focului
6.2.1
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Pereţi │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1365-1; EN 1992-1.2; EN 1993-1.2; │
│ │EN 1994-1.2; EN 1995-1.2; EN 1996-1.2; EN 1999-1.2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ RE │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ REI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ REI - M │ - │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ REW │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.2.2
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Planşee şi acoperişuri │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1365-2; EN 1992-1.2; EN 1993-1.2; │
│ │EN 1994-1.2; EN 1995-1.2; EN 1999-1.2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ R │ - │ - │ 30 │ - │ - │ - │ - │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ RE │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ REI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ 360 │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.3.1-6.3.2 Produse şi sisteme pentru protejarea elementelor portante sau
a unor pãrţi ale construcţiei
6.3.1
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Plafoane fãrã rezistenţã proprie la foc │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 13381-1 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : se exprimã în aceiaşi termeni ca şi pentru elementele portante │
│ protejate │
├──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Observaţii │ Dacã cerinţele referitoare la foc "seminatural" sunt satisfã- │
│ │cute, se adaugã simbolul "sn" la clasificare │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.3.2
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Acoperiri, placãri, tencuieli, cãptuşeli şi ecrane de protecţie│
│ │la foc │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 13381-2,3,4,5,6,7 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : se exprimã în aceiaşi termeni ca şi pentru elementele portante │
│ protejate │
├──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.1-6.4.11 Elemente neportante sau pãrţi de construcţie şi produse
pentru acestea
6.4.1
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Pereţi despãrţitori (inclusiv cei care conţin pãrţi neizolate) │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1364-1, EN 1992-1.2; EN 1993-1.2; EN 1994-1.2; │
│ │EN 1995-1.2; EN 1996-1.2; EN 1999-1.2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI - M │ - │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EW │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.2
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Plafoane care au o rezistenţã la foc intrinsecã │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1364-2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ EI │ 15 │ - │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu simbolurile "(a->b)", "(b->a)",│
│ │sau "(a<->b)", pentru a indica faptul cã elementul a fost │
│ │încercat şi satisface cerinţele privind expunerea la foc de │
│ │deasupra, de dedesubt, sau pe ambele pãrţi │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.3
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Faţade (pereţi cortinã) şi pereţi exteriori (inclusiv elemente │
│ │vitrate) │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1364-3,4,5,6; EN 1992-1.2; EN 1993-1.2; │
│ │EN 1994-1.2; EN 1995-1.2; EN 1996-1.2; EN 1999-1.2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E │ 15 │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI │ 15 │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EW │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ - │ │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu simbolurile "(i->o)", "(o->i)",│
│ │sau "(i<->o)", pentru a indica faptul cã elementul a fost │
│ │încercat şi satisface cerinţele la o expunerea la foc numai │
│ │dinspre interior, numai dinspre exterior, sau pe ambele pãrţi │
│ │ │
│ │ La nevoie, stabilirea mecanicã indicã faptul cã nici o cãdere │
│ │a vreunui fragment de construcţie nu este susceptibilã sã │
│ │provoace daune persoanelor pe durata de timp indicatã pentru │
│ │clasificarea E sau EI. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.4
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Planşee supraînãlţate (scene, tribune) │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1366-6 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ R │ 15 │ - │ 30 │ - │ - │ - │ - │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ RE │ - │ - │ 30 │ - │ - │ - │ - │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ REI │ - │ - │ 30 │ - │ - │ - │ │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã prin adãugarea sufixului "f" │
│ │pentru a indica rezistenţa la un incendiu în dezvoltare sau │
│ │"r" pentru a indica doar rezistenţa la expunerea la foc cu │
│ │temperaturã constantã. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.5
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Elemente pentru etanşarea trecerilor şi a rosturilor de │
│ │etanşare liniarã │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1366-3,4; │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E │ 15 │ - │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.6
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Uşi şi alte elemente de protecţie a golurilor rezistente la │
│ │foc (inclusiv cele conţinând vitraje şi feronerie) şi dispo- │
│ │zitivele lor de închidere │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1634-1; │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EW │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ - │ │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea I se completeazã prin adãugarea sufixelor "1" sau│
│ │"2" pentru a indica nivelurile utilizate pentru izolaţia │
│ │termicã. Adãugarea simbolului "C" indicã faptul cã produsul │
│ │satisface în acelaşi timp şi criteriul de "închidere automatã" │
│ │(autoînchidere) (criteriu de acceptare sau respingere)*1) │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ (*1) Clasificarea "C" poate fi completatã cu cifre de la 0 la 5, în funcţie │
│ de categoria de utilizare. Detaliile vor fi menţionate în specificaţiile │
│ tehnice ale produselor respective │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.7
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Uşi etanşe la fum │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1634-3; │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare: S(200) sau S(a) în funcţie de condiţiile de încercare îndeplinite│
├──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Observaţii │ Adãugarea simbolului "C" indicã faptul cã produsul │
│ │satisface în acelaşi timp şi criteriul de "închidere automatã" │
│ │(autoînchidere) (criteriu de acceptare sau respingere)*1) │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ (*1) Clasificarea "C" poate fi completatã cu cifre de la 0 la 5, în funcţie │
│ de categoria de utilizare. Detaliile vor fi menţionate în specificaţiile │
│ tehnice ale produselor respective │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.8
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Protecţia golurilor de trecere a benzilor rulante şi a siste- │
│ │melor de transport pe şinã │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1366-7; │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E │ 15 │ - │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EW │ - │ 20 │ 30 │ - │ 60 │ - │ │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea I se completeazã prin adãugarea sufixelor "1" sau│
│ │"2" pentru a indica definiţia utilizatã pentru izolaţia. O │
│ │clasificare I trebuie generatã în acele cazuri în care epruveta│
│ │de încercat este configuratã ca ţeava sau conductã fãrã evalu- │
│ │area izolaţiei închiderii pentru sistemul cu bandã rulantã. │
│ │Adãugarea simbolului "C" indicã faptul cã produsul satisface în│
│ │acelaşi timp şi criteriul de "închidere automatã"(autoînchi- │
│ │dere) (criteriu de acceptare sau respingere)*1) │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ (*1) Clasificarea "C" poate fi completatã cu cifre de la 0 la 5, în funcţie │
│ de categoria de utilizare. Detaliile vor fi menţionate în specificaţiile │
│ tehnice ale produselor respective │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.9
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Conducte şi canale tehnice │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 1366-5; │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu simbolurile "(i->o)", "(o->i)",│
│ │sau "(i<->o)", pentru a indica cã elementul a fost încercat şi │
│ │îndeplineşte criteriile pentru expunerea la un foc dinspre │
│ │interior, dinspre exterior sau dinspre ambele pãrţi. În plus, │
│ │simbolurile "v(e)" şi/sau "h(o)" indicã faptul cã elementul │
│ │este adecvat pentru o utilizare verticalã sau orizontalã │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.10
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Coşuri │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 13216 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare: G+distanţa în milimetri (de exemplu G 50) │
├──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Observaţii │ Distanţa nu este necesarã pentru produsele încastrate │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.4.11
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Finisaje pentru pereţi şi plafoane │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-2, EN 14135 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ K(1) │ 10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ K(2) │ 10 │ │ 30 │ │ 60 │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Sufixeele "1" şi "2" indicã ce substraturi, criterii de │
│ │comportare la foc şi reguli de extensie sunt utilizate în │
│ │aceastã clasificare │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.5.1-6.5.2 Produse destinate utilizãrii în sistemele de ventilare
(cu excepţia sistemelor de evacuare a gazelor fierbinţi şi a fumului)

6.5.1
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Conducte de ventilare │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-3, EN 1366-1 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ E │ - │ - │ 30 │ - │ 60 │ - │ - │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu simbolurile "(i->o)", "(o->i)",│
│ │sau "(i<->o)", pentru a indica cã elementul a fost încercat şi │
│ │îndeplineşte criteriile pentru expunerea la un foc dinspre │
│ │interior, dinspre exterior sau dinspre ambele pãrţi. În plus, │
│ │simbolurile "v(e)" şi/sau "h(o)" indicã faptul cã elementul │
│ │este adecvat pentru o utilizare verticalã sau orizontalã │
│ │Adãugarea simbolului "S" indicã faptul cã este satisfãcutã o │
│ │restricţie suplimentarã referitoare la debitul de trecere │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.5.2
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Clapete │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-3, EN 1366-2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ EI │ 15 │ 20 │ 30 │ 45 │ 60 │ 90 │ 120 │ 180 │ 240 │ - │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ E │ - │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu simbolurile "(i->o)", "(o->i)",│
│ │sau "(i<->o)", pentru a indica cã elementul a fost încercat şi │
│ │îndeplineşte criteriile pentru expunerea la un foc dinspre │
│ │interior, dinspre exterior sau dinspre ambele pãrţi. În plus, │
│ │simbolurile "v(e)" şi/sau "h(o)" indicã faptul cã elementul │
│ │este adecvat pentru o utilizare verticalã sau orizontalã │
│ │Adãugarea simbolului "S" indicã faptul cã este satisfãcutã o │
│ │restricţie suplimentarã referitoare la debitul de trecere │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.6.1-6.6.2 Produse destinate utilizãrii în instalaţii tehnice

6.6.1
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Cabluri electrice şi din fibre optice şi accesorii │
│ │Conducte şi sisteme de protecţie a cablurilor împotriva focului│
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-3 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ P │ 15 │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.6.2
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Cabluri sau sisteme de cablaje de diameîre mici pentru alimen- │
│ │tare cu curent electric sau pentru transmiterea semnalului (de │
│ │un diametru < 20 mm şi cu secţiunea conductorilor ≤ 2,5 mmp) │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-3; EN 50200 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ PH │ 15 │ - │ 30 │ - │ 60 │ 90 │ 120 │ - │ - │ - │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ - │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.1-6.7.7 Produse destinate utilizãrii în sisteme de desfumare şi de
evacuare a gazelor fierbinţi

6.7.1
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Conducte de evacuare a fumului dintr-un compartiment unic │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1,2,3; EN 1366-9; EN 12101-7 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E(300) │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ E(600) │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu sufixul "unic" pentru a indica │
│ │compatibilitatea numai pentru utilizarea într-un compartiment │
│ │unic. │
│ │ │
│ │ În plus, simbolurile "v(e)" şi/sau "h(o)" indicã compatibili- │
│ │tatea pentru utilizare pe verticalã şi/sau orizontalã. │
│ │ │
│ │ "S" indicã un debit de trecere mai mic de 5 mc/h/mp (Toate │
│ │conductele fãrã o clasificare "S" trebuie sã aibã un debit de │
│ │trecere mai mic de 10 mc/h/mp). │
│ │ │
│ │"500", "1000", "1500" indicã compatibilitatea pentru utilizare │
│ │pânã la aceste valori ale presiunii, mãsuratã în ambient. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.2
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Conducte rezistente la foc de evacuare a fumului multicompar- │
│ │timent │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1,2,3; EN 1366-8; EN 12101-7 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ EI │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu sufixul "multi" pentru a indica│
│ │compatibilitatea pentru utilizare multicompartiment (poziţio- │
│ │nare în mai multe compartimente). │
│ │ │
│ │ În plus, simbolurile "v(e)" şi/sau "h(o)" indicã compatibili- │
│ │tatea pentru utilizare pe verticalã şi/sau orizontalã. │
│ │ │
│ │ "S" indicã un debit de trecere mai mic de 5 mc/h/mp (Toate │
│ │conductele fãrã o clasificare "S" trebuie sã aibã un debit de │
│ │trecere mai mic de 10 mc/h/mp). │
│ │ │
│ │"500", "1000", "1500" indicã compatibilitatea pentru utilizare │
│ │pânã la aceste valori ale presiunii, mãsuratã în ambient. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.3
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Clapete de evacuare a fumului dintr-un compartiment unic │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1,2,3; EN 1366-9; EN 12101-7 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ E(300) │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ E(600) │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu sufixul "unic" pentru a indica │
│ │compatibilitatea numai pentru utilizarea într-un compartiment │
│ │unic. │
│ │ │
│ │ "HOT 400/30" (temperaturã de funcţionare ridicatã) aratã cã │
│ │clapeta este capabilã sã fie deschisã sau închisã timp de 30 de│
│ │minute în condiţii de temperaturã sub 400 °C (se utilizeazã │
│ │numai cu clasificarea E(6oo)). │
│ │ │
│ │ "v(ed)", "v(ew)", "V(edw)" şi/sau "h(od)", "h(ow)", "h(odw)" │
│ │indicã compatibilitatea pentru utilizare pe verticalã şi/sau │
│ │orizontalã, împreunã cu montajul într-o conductã sau pe perete │
│ │sau, respectiv, în ambele moduri. │
│ │ │
│ │ "S" indicã un debit de trecere mai mic de 200 mc/h/mp. Toate │
│ │clapetele fãrã o clasificare "S" trebuie sã aibã un debit de │
│ │trecere mai mic de 360 mc/h/mp. Toate clapetele cu mai puţin de│
│ │200 mc/h/mp se considerã la aceastã valoare, toate clapetele │
│ │având între 200 mc/h/mp şi 360 mc/h/mp se considerã la valoarea│
│ │360 mc/h/mp .Debitele de trecere sunt atât la temperatura ambi-│
│ │entului cât şi la temperaturi ridicate. │
│ │ │
│ │ "500", "1000", "1500" indicã compatibilitatea pentru utilizare│
│ │pânã la aceste valori ale presiunii, mãsuratã în ambient. │
│ │ │
│ │"AA" sau "MA" indicã activarea automatã sau activarea manualã. │
│ │ │
│ │"i->o", "i<-o", "i<->o" indicã faptul cã criteriul de perfor- │
│ │manţã este îndeplinit dinspre interior spre exterior, dinspre │
│ │exterior spre interior sau, respectiv, în ambele sensuri. │
│ │ │
│ │ "C(300)", "C(1000)", "C(mod)" aratã compatibilitatea clapetei │
│ │pentru utilizare în sisteme de evacuare a fumului, în sisteme │
│ │combinate de evacuare a fumului şi de ventilare şi climatizare,│
│ │sau, respectiv, în clapete modulare utilizate în sisteme com- │
│ │binate de evacuare a fumului şi de ventilare şi climatizare. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.4
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Clapete rezistente la foc de evacuare a fumului │
│ │multicompartiment │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1,2,3; EN 1366-2,8,10; EN 12101-8 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ EI │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ E │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ Clasificarea se completeazã cu sufixul "multi" pentru a indica│
│ │compatibilitatea pentru utilizare multicompartiment (poziţio- │
│ │nare în mau multe compartimente). │
│ │ │
│ │ "HOT 400/30" (temperaturã de funcţionare ridicatã) aratã cã │
│ │clapeta este capabilã sã fie deschisã sau închisã timp de 30 de│
│ │minute în condiţii de temperaturã sub 400 °C. │
│ │ │
│ │ "v(ed)", "v(ew)", "V(edw)" şi/sau "h(od)", "h(ow)", "h(odw)" │
│ │indicã compatibilitatea pentru utilizare pe verticalã şi/sau │
│ │orizontalã, împreunã cu montajul într-o conductã sau pe perete │
│ │sau, respectiv, în ambele moduri. │
│ │ │
│ │ "S" indicã un debit de trecere mai mic de 200 mc/h/mp. Toate │
│ │clapetele fãrã o clasificare "S" trebuie sã aibã un debit de │
│ │trecere mai mic de 360 mc/h/mp. Toate clapetele cu mai puţin de│
│ │200 mc/h/mp se considerã la aceastã valoare, toate clapetele │
│ │având între 200 mc/h/mp şi 360 mc/h/mp se considerã la valoarea│
│ │360 mc/h/mp. Debitele de trecere sunt atât la temperatura ambi-│
│ │entului cât şi la temperaturi ridicate. │
│ │ │
│ │ "500", "1000", "1500" indicã compatibilitatea pentru utilizare│
│ │pânã la aceste valori ale presiunii, mãsuratã în ambient. │
│ │ │
│ │"AA" sau "MA" indicã activarea automatã sau activarea manualã. │
│ │ │
│ │"i->o", "i<-o", "i<->o" indicã faptul cã criteriul de perfor- │
│ │manţã este îndeplinit dinspre interior spre exterior, dinspre │
│ │exterior spre interior sau, respectiv, în ambele sensuri. │
│ │ │
│ │ "C(300)", "C(1000)", "C(mod)" aratã compatibilitatea clapetei │
│ │pentru utilizare în sisteme de evacuare a fumului, în sisteme │
│ │combinate de evacuare a fumului şi de ventilare şi climatizare,│
│ │sau, respectiv, în clapete modulare utilizate în sisteme com- │
│ │binate de evacuare a fumului şi de ventilare şi climatizare. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.5
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Ecrane contra fumului │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1,2; EN 12101-1 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : D │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ D(600) │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ A │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ DH │ │ │ 30 │ │ 60 │ 90 │ 120 │ │ │ A │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ "A" poate fi orice timp peste 120 minute │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.6
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Ventilatoare electrice pentru evacuarea fumului şi gazelor │
│ │fierbinţi, îmbinãri de conexiune │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1; EN 12101-3; ISO 834-1 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : F │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ F(200) │ │ │ │ │ │ │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ F(300) │ │ │ │ │ 60 │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ F(400) │ │ │ │ │ │ 90 │ 120 │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ F(600) │ │ │ │ │ 60 │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ F(842) │ │ │ 30 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

6.7.7
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Se referã la │Mijloace de evacuare naturalã a fumului şi gazelor fierbinţi │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standard(e) │EN 13501-4; EN 1363-1; EN 12101-2 │
├──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasificare : B │
├──────────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┤
│ B(200) │ │ │ 30 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ B(600) │ │ │ 30 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┤
│ B(δ) │ │ │ 30 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┤
│Observaţii │ δ indicã condiţii de expunere (temperatura). │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘




Tabel 7

CLASE DE PERFORMANŢĂ LA FOC EXTERIOR PENTRU
ACOPERIŞURI/ÎNVELITORI DE ACOPERIŞ


┌─────────────┬───────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ Metoda de │ Clasa │ Criterii de clasificare │
│ încercare │ │ │
├─────────────┼───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ CR 1187:2001│B(ROOF)(t1)│Trebuie satisfãcute toate condiţiile urmãtoare: │
│ Încercarea 1│ │- propagarea ascendentã a focului la interior şi │
│ │ │exterior < 0,700 m, │
│ │ │- propagarea descendentã a focului la interior şi │
│ │ │exterior < 0,600 m, │
│ │ │- lungimea arsã maximã la interior şi exterior │
│ │ │< 0,800 rn, │
│ │ │- fãrã cãderi de material arzând (picãturi sau │
│ │ │fragmente) de la partea expusã, │
│ │ │- fãrã pãtrunderea de particule arzânde/incandes- │
│ │ │cente prin acoperiş, │
│ │ │- nici o unicã strãpungere cu aria suprafeţei >2,5│
│ │ │ x 10^-3 mp, │
│ │ │- suma tuturor ariilor suprafeţelor strãpungerilor│
│ │ │ < 4,5 x 10^-3 mp, │
│ │ │- propagarea lateralã a focului sã nu atingã │
│ │ │muchiile zonei de mãsurare, │
│ │ │- fãrã ardere incandescentã internã, │
│ │ │- raza maximã de propagare a focului pe acoperi- │
│ │ │şuri "orizontale", la interior şi exterior, < │
│ │ │ 0,200 m. │
│ ├───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ │F(ROOF)(t1)│ Fãrã performantã determinatã │
├─────────────┼───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│CR 1187: 2001│B(ROOF)(t2)│ Pentru ambele serii de încercãri la viteza vân- │
│încercarea 2 │ │tului de 2 m/s şi 4 m/s: │
│ │ │ - lungimea medie termodegradatã a învelitorii de │
│ │ │acoperiş şi a substratului < 0,550 m, │
│ │ │ - lungimea maximã termodegradatã a învelitorii de│
│ │ │acoperiş şi a substratului < 0,800 m, │
│ ├───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ │F(ROOF)(t2)│ Fãrã performanţã determinatã │
├─────────────┼───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│CR 1187: 2001│B(ROOF)(t3)│ T(t) > 30 min şi T(p) > 30 min │
│ ├───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│încercarea 3 │C(ROOF)(t3)│ T(t) > 10 min şi T(p) > 15 min │
│ ├───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ │D(ROOF)(t3)│ T(p) > 5 min │
│ ├───────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ │F(ROOF)(t3)│ Fãrã performantã determinatã │
├─────────────┴───────────┴──────────────────────────────────────────────────┤
│ Notã: Numãrul de clase este încã sub revizie şi va fi amendat imediat ce │
│informaţiile necesare vor fi disponibile. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1
la regulament


Produse pentru construcţii încadrate în clasele de
reacţie la foc A1 si A1(FL), prevãzute în Tabelele 2 şi 3
din regulament, fãrã sã fie necesarã încercarea lor

Condiţii generale
1. Pentru a fi considerate în clasele A1 şi A1(FL) fãrã a fi încercate, produsele trebuie sã fie realizate numai din unul sau mai multe dintre materialele precizate în tabelul de mai jos. Produsele realizate prin lipirea unuia sau a mai multora din materialele precizate împreunã, vor fi considerate în clasele A1 şi A1(FL) fãrã a fi încercate, cu condiţia ca materialul de lipire sã nu depãşeascã 0,1% în greutate sau volum (se ia în considerare valoarea care este mai strictã).
2. Produsele sub formã de panouri (de exemplu materiale izolante) cu unul sau mai multe straturi organice, sau produse care conţin materiale organice care nu sunt distribuite omogen (cu excepţia materialului de lipire), sunt excluse din listã.
3. Produsele realizate prin acoperirea unuia din materialele precizate cu un strat anorganic (de exemplu produse acoperite cu metal) pot fi, de asemenea, considerate în clasele A1 şi A1(FL) fãrã a fi încercate.
4. Nici unul dintre materialele prezentate în tabel nu se admite sã conţinã mai mult de 1,0 % în greutate sau volum (se ia în considerare valoarea care este mai strictã) de material organic uniform distribuit.


┌─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ Material │ Note │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ Argilã expandatã │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ Perlit expandat │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ Vermiculit expandat │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ Vata mineralã │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ Sticla celulara │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ Beton │ Include beton turnat monolit şi produse prefabricate │
│ │ din beton armat şi beton precomprimat │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ Beton cu agregate │ Poate conţine adaosuri şi aditivi(de ex. PFA-cenuşã),│
│(agregate minerale │pigmenţi sau alte materiale. Include agregate │
│grele şi uşoare, ex- │prefabricate. │
│cluzând în totalita- │ │
│te izolarea termicã) │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Produse de beton │ Produse obţinute din lianţi hidraulici, cum este │
│celular autoclavizat │cimentul şi/sau varul, combinate cu materiale fine │
│ │(material silicios, PFA-cenuşã, zgura de furnal) şi │
│ │materiale ce creazã porozitatea produsului (de spu- │
│ │mare). Include produse prefabricate. │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Ciment cu fibre │ │
│(Fibrociment) │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Ciment │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Var │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Zgurã de furnal / │ │
│cenuşã zburãtoare PFA│ │
│(=pulverized fly ash)│ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Agregate minerale │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Fier, otel şi oţel │ │
│inoxidabil │Nu sub formã de particule fine │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Cupru şi aliaje de │Nu sub formã de particule fine │
│cupru │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Zinc şi aliaje de │Nu sub formã de particule fine │
│zinc │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Aluminiu şi aliaje de│Nu sub formã de particule fine │
│aluminiu │ │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Plumb │Nu sub formã de particule fine │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Ipsos şi mortare pe │Pot conţine aditivi, materiale de adaos (întârzietori,│
│bazã de ipsos │umpluturi, filere, fibre, pigmenţi, var hidratat, │
│ │agenţi de reţinere a aerului şi apei şi plastifianti),│
│ │agregate grele (de ex. nisip natural sau de concasare)│
│ │sau agregate uşoare (de ex. perlit sau vermiculit) │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Mortar cu lianţi │Mortare pentru tencuieli/finisaje, mortare pentru şape│
│anorganici │de pardosealã şi mortare de zidãrie pe bazã de unul │
│ │sau mai mulţi lianţi anorganici, de ex. ciment, var, │
│ │ciment pentru zidãrii şi ipsos │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Produse din argilã │Produse realizate din argilã sau alte materiale argi- │
│ │loase, cu sau fãrã nisip, adaos combustibil sau alţi │
│ │aditivi. Include cãrãmizi, ţigle,pavele şi produse din│
│ │argilã refractarã (de exemplu cãptuşeli pentru coşuri │
│ │de fum) │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Produse din silicat │Produse realizate dintr-un amestec de var şi materiale│
│de calciu │silicioase naturale (nisip, pietriş sau roci silici- │
│ │oase sau amestecuri din acestea). Pot conţine pigmenţi│
│ │coloranţi │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Pietre naturale şi │Produse prelucrate sau neprelucrate obţinute din │
│produse din ardezie │piatrã naturalã (roci magmatice, sedimentare sau │
│ │metamorfice) sau ardezie │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Produse din ipsos │Cuprinde blocuri sau alte produse din sulfat de calciu│
│ │şi apã, care pot conţine fibre, filere, agregate şi │
│ │alţi aditivi şi pot fi colorate cu pigmenţi │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Mozaic │Include plãci mozaicate din beton prefabricat şi │
│ │pardoseli din mozaic turnat pe loc │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Sticlã │Include sticlã tratatã termic, sticlã tratatã chimic, │
│ │sticlã laminatã şi fibre de sticlã │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Vitroceramicã │Ceramicã vitrifiatã constând din sticlã în fazã │
│ │cristalinã şi sticlã în fazã rezidualã-vitroasã │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Ceramicã │Include produse din pulberi presate şi produse │
│ │extrudate, glazurate sau neglazurate │
└─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
la regulament


Produse şi/sau materiale pentru construcţii, încadrate în clase de
performanţã privind reacţia la foc, fãrã a fi nevoie sã fie încercate


Tabel 2-1 Clase de performanţã de reacţie la foc pentru panouri pe bazã de
lemn (*1)


┌─────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────┐
│ Produse din │ Standardul │ Densitatea │ Grosimea │ Clase (*3) │ Clase (*4)│
│ panouri pe │ european de │ minimã │ minimã (mm)│ │ Pardoseli │
│ bazã de │ referinţa │ (kg/mc) │ │(cu excepţia│ │
│ lemn (*2) │pentru produs│ │ │ pardoselii)│ │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci din │ │ │ │ │ │
│aşchii de │ │ │ │ │ │
│lemn │EN 312 │ 600 │ 9 │ D-s2, d0 │ D(FL)-S1 │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci dure │ │ │ │ │ │
│din fibre de │ │ │ │ │ │
│lemn │EN 622-2 │ 900 │ 6 │ D-s2, d0 │ D(FL)-S1 │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci dure │ │ │ │ │ │
│din fibre de │ │ │ │ │ │
│lemn, de │EN 622-3 │ 600 │ 9 │ D-s2, d0 │ D(FL)-S1 │
│medie den- │ ├────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│sitate │ │ 400 │ 9 │ E, admis │ E(FL) │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci moi │ │ │ │ │ │
│din fibre de │ │ │ │ │ │
│lemn │EN 622-4 │ 250 │ 9 │ E, admis │ E(FL) │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci din │ │ │ │ │ │
│din fibre de │ │ │ │ │ │
│lemn MDF(*5) │EN 622-5 │ 600 │ 9 │ D-s2, d0 │ D(FL)-s1 │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci din │ │ │ │ │ │
│din aşchii de│ │ │ │ │ │
│lemn liate cu│EN 634-2 │ 1000 │ 10 │ B-s2, d0 │ B(FL)-s1 │
│ciment(*6) │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Plãci │ │ │ │ │ │
│OSB(*7) │EN 300 │ 600 │ 9 │ D-s2, d0 │ D(FL)-s1 │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Placaj │EN 636 │ 400 │ 9 │ D-s2, d0 │ D(FL)-s1 │
├─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│Panouri din │ │ │ │ │ │
│lemn masiv │EN 300 │ 400 │ 12 │ D-s2, d0 │ D(FL)-s1 │
├─────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴───────────┤
│(*1)EN 13986 │
│(*2) Panouri pe bazã de lemn montate fãrã prizã de aer direct pe produse din │
│clasa A1 sau A2-s1, d0 cu densitatea de minimum 10 kg/mc sau pe produse cel │
│puţin din clasa D-s2, d0 cu densitatea de minimum 400 kg/mc. │
│(*3) Clase prevãzute în Tabelul 2 din prezentul regulament. │
│(*4) Clase prevãzute în Tabelul 3 din prezentul regulament. │
│(*5) Plãci din fibre de lemn procesate uscat. │
│(*6) Conţinut de ciment de cel puţin de 75% din masã. │
│(*7) Placã cu şuviţe de fibre orientate. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Tabel 2-2 Clase de performanţã de reacţie la foc pentru plãci de ipsos


┌──────────────┬────────────┬─────────────────────────┬────────────┬───────────┐
│ Plãci de │ Grosimea │ Miezul de ipsos │ Gramajul │ Clase (*2)│
│ ipsos │nominalã a ├────────────┬────────────┤ hârtiei*1) │(cu excep- │
│ │ plãcii(mm) │ Densitatea │ Clase de │ (g/mp) │ ţia pardo-│
│ │ │ (kg/mc) │reacţie la │ │ selilor) │
│ │ │ │ foc │ │ │
├──────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│În conformi- │ ≥ 9,5 │ ≥ 600 │ │ ≤ 200 │ A2-s1,d0 │
│tate cu EN ├────────────┼────────────┤ A1 ├────────────┼───────────┤
│520 (cu ex- │ │ │ │ │ │
│cepţia plãci- │ ≥ 12,5 │ ≥ 800 │ │> 220 ≤ 300 │ B-s1,d0 │
│lor perforate)│ │ │ │ │ │
├──────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴───────────┤
│(*1)Determinat conform EN ISO 536 şi cu mai puţin de 5% conţinut de aditiv │
│ organic. │
│(*2) Clase prevãzute în Tabelul 2 din prezentul regulament. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Notã: Condiţii de utilizare finalã

Plãcile de ipsos trebuie montate şi fixate utilizând una din urmãtoarele douã metode:
(a) Fixate mecanic de o substructurã de reazem

Plãcile, sau (în cazul sistemelor multi-strat) cel puţin stratul de plãci exterior, sunt fixat(e) mecanic de o substructurã metalicã (realizatã din componentele detaliate în EN 14195) sau de o substructurã din lemn masiv (în conformitate cu EN 336 şi ENV 1995-5).
Dacã substructurã conţine elementele de reazem numai într-o direcţie, distanţa maximã dintre reazeme nu trebuie sã depãşeascã o dimensiune egalã cu de 50 de ori grosimea plãcilor. Dacã substructurã conţine elementele de reazem pe douã direcţii, distanţa maximã pe fiecare direcţie nu trebuie sã depãşeascã o dimensiune egalã cu de 100 de ori grosimea plãcilor.
Mijloacele de fixare mecanicã trebuie sã fie şuruburi sau cuie, care trebuie fixate în substructurã prin grosimea plãcilor, în puncte situate la nu mai mult de 300 mm mãsuraţi de-lungul fiecãrui reazem.
Toate rosturile dintre plãcile alãturate trebuie sã fie complet umplute cu compoundul de rost specificat în EN 13963.
Cavitatea formatã de substructurã în spatele plãcilor poate rãmâne ca atare sau poate fi umplutã cu un material izolant cu o performanţã de reacţie la foc de cel puţin clasa A2-s1, d0.
(b) Fixate direct sau lipite pe un substrat solid (sistem de cãptuşire uscatã)
Plãcile trebuie fixate direct pe un substrat solid cu o performanţã de reacţie la foc de cel puţin clasa A2-s1, d0.
Plãcile pot fi fixate folosind şuruburi sau cuie introduse prin grosimea plãcilor în substratul solid sau pot fi lipite discontinuu de substrat utilizând "stropi" de compound adeziv pe bazã de ipsos. În ambele cazuri, şuruburile sau cuiele de fixare sau "stropii" de adeziv vor fi poziţionaţi în centre situate Ia maximum 600 mm pe verticalã şi orizontalã.
Toate rosturile dintre plãcile alãturate trebuie sã fie complet umplute cu compoundul de rost specificat în EN 13963.


Tabel 2-3 Clase de performanţã de reacţie Ia foc pentru panouri laminate de presiune înaltã decorative


┌─────────────────┬─────────────────┬────────────────┬─────────────┬──────────┐
│Panouri laminate │Detalii privind │ Densitatea │ Grosimea │Clase (*2)│
│ de presiune │ produsul │ minimã │ totalã │(cu excep-│
│înaltã decorative│ │ (kg/mc) │ minimã │ţia pardo-│
│ *1) │ │ │ (mm) │ selilor) │
├─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼─────────────┼──────────┤
│Panouri laminate │Laminate de pre- │ 1350 │ 6 │ D-s2, d0 │
│de presiune înal-│siune înaltã com-│ │ │ │
│tã compacte neig-│pacte corespunzã-│ │ │ │
│nifugate, pentru │toare tipului CGS│ │ │ │
│utilizãri la │din EN 438-4 │ │ │ │
│interior(*3) │ │ │ │ │
├─────────────────┼─────────────────┼────────────────┼─────────────┼──────────┤
│Panouri laminate │Panouri compozite│Densitatea mini-│ 12 mm miez │ D-s2, d0 │
│de presiune înal-│compuse din lami-│mã a miezului pe│ pe bazã de │ │
│tã compozite ne- │nate de presiune │bazã de lemn 600│ lemn cu la- │ │
│ignifugate, cu │înaltã neignifu- │ │minat de pre-│ │
│substraturi pe │gate, corespunzã-│Densitatea mini-│siune înaltã │ │
│bazã de lemn, │toare cerinţelor │mã a laminatelor│ ≥ 0,5 mm li-│ │
│pentru utilizãri │EN 438-3, lipite │de presiune │pit pe ambele│ │
│la interior (*3) │cu adeziv pe am- │înalta 1350 │feţe │ │
│ │bele feţe ale unui │ │ │
│ │miez pe bazã de │ │ │ │
│ │lemn neignifugat │ │ │ │
│ │cu grosimea minimã │ │ │
│ │de 12 mm, în con-│ │ │ │
│ │formitate cu EN │ │ │ │
│ │13986, utilizând │ │ │ │
│ │adeziv PVAc sau │ │ │ │
│ │un adeziv termo- │ │ │ │
│ │rigid în cantita-│ │ │ │
│ │te de 60 pânã la │ │ │ │
│ │120 g/mp │ │ │ │
├─────────────────┴─────────────────┴────────────────┴─────────────┴──────────┤
│(*1) Fie fixat direct (adicã, fãrã prizã de aer) de un material având o │
│ reacţie la foc de A2-s1, d0 sau mai bunã şi o densitate de cel puţin │
│ 600 kg/mc, fie montat pe un cadru suport de lemn sau metal, cu o prizã │
│ de aer neventilatã (adicã, gol deschis la partea superioarã) de cel │
│ puţin 30 mm, fata cealaltã a cavitãţii astfel formate având o clasifi- │
│ care la foc de A2-s1, d0 sau mai bunã. │
│(*2) Clase prevãzute în Tabelul 2 din prezentul regulament. │
│(*3) În conformitate cu standardul European EN 438-7. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




Tabel 2-4

Clase de performanţã de reacţie la foc
pentru produse din lemn masiv pentru structuri (*)


┌──────────────┬────────────────────────────┬──────────┬───────────┬──────────┐
│ │ Detalii privind produsul │Densitatea│ Grosimea │Clase (*2)│
│ │ │ medie │ totalã │(cu excep-│
│ │ │minimã(*3)│ minimã │ţia pardo-│
│ │ │ (kg/mc) │ (mm) │selilor) │
├──────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Lemn masiv │Lemn masiv clasat vizual │ │ │ │
│pentru │sau mecanic cu secţiune │ 350 │ 22 │ D-s2, d0 │
│structuri │transversalã rectangularã, │ │ │ │
│ │debitat prin tãiere cu fie- │ │ │ │
│ │rãstrãul, nivelare cu rin- │ │ │ │
│ │deaua sau prin alte metode │ │ │ │
│ │sau cu secţiune transversalã│ │ │ │
│ │rotundã │ │ │ │
├──────────────┴────────────────────────────┴──────────┴───────────┴──────────┤
│(*1) Se aplicã la toate speciile acoperite de standarde de produs. │
│(*2) Clase prevãzute în Tabelul 2 din prezentul regulament. │
│(*3) Condiţionare conform EN 13238. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
la regulament

Produse pentru construcţii folosite ca învelitori
de acoperiş, încadrate în clase de performantã la foc
exterior fãrã a fi nevoie sã fie încercate

Condiţii generale

1. Termenul învelitoare pentru acoperiş este utilizat pentru a descrie produsul care constituie stratul superior al ansamblului acoperişului.
2. Prezentele prevederi se referã la performanţa învelitorilor pentru acoperiş când sunt expuse la un incendiu din afarã, menţionatã sub denumirea "performantã la foc exterior".
3. Criteriile legate de reacţia la un incendiu din exterior a învelitorilor pentru acoperiş, pe care produsele/materialele din tabelul urmãtor se considerã cã sunt capabile sã le satisfacã fãrã a fi necesar sã fie încercate, sub rezerva unei proiectãri şi execuţii corecte a ansamblului acoperişului, sunt : pãtrunderea focului, propagarea focului pe suprafaţa exterioarã a acoperişului sau în ansamblul acoperişului prin materialul din care este alcãtuit şi formarea de picãturi sau particule arzânde.
4. Produsele pentru construcţii folosite ca învelitori de acoperiş menţionate în tabelul de mai jos trebuie sã fie conforme cu specificaţia tehnicã relevantã, potrivit prevederilor art.7 alin.(3) din <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 .
5. Produsele pentru construcţii folosite ca învelitori de acoperiş menţionate în tabel trebuie utilizate conform prevederilor din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la proiectarea şi execuţia construcţiilor în România, în special a celor referitoare la componenţa şi performanţele de reacţie la foc ale straturilor adiacente şi ale altor produse din ansamblul acoperişului.
6. Introducerea pe piaţã şi utilizarea produselor/materialelor menţionate mai jos, fãrã încercãri prealabile şi pentru condiţii specifice mai puţin severe decât cele prevãzute în tabel, pot fi acceptate, dupã caz, prin reglementãrile tehnice prevãzute la art.6 alin.(2).



┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Produs/material folosit ca învelitoare │ Condiţii specifice │
│ pentru acoperiş │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Ardezie: ardezie naturalã, plãci │Rãspund prevederilor din Anexa 1 │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Ţigle: plãci sau ţigle din beton, teracotã,│Rãspund prevederilor din Anexa 1 │
│ceramicã sau oţel │Orice acoperire exterioarã trebuie│
│ │sã fie anorganicã sau sã aibã un │
│ │PCS ≤ 4,0 MJ/mp sau o masã ≤ 200 │
│ │g/mp │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Ciment armat cu fibre (fibrociment): │Rãspund prevederilor din Anexa 1 │
│- foi plane şi profilate │sau au un PCS ≤ 3,0 MJ/kg │
│- ardezii │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Foi metalice profilate: aluminiu, aliaje de│Grosime ≥ 0,4 mm │
│aluminiu, cupru, aliaje de cupru, zinc, │Orice acoperire exterioara trebuie│
│aliaje de zinc, oţel neacoperit, oţel ino- │sa fie anorganica sau sa aibã un │
│xidabil, oţel galvanizat, oţel preacoperit │PCS ≤ 4,0 MJ/mp sau o masa ≤ 200 │
│continuu, oţel emailat │g/m │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Foi metalice plane: aluminiu, aliaje de │Grosime > 0,4 mm │
│aluminiu, cupru, aliaje de cupru, zinc, │Orice acoperire exterioarã trebuie│
│aliaje de zinc, otel neacoperit, oţel ino- │sã fie anorganica sau sa aibã un │
│xidabil, oţel galvanizat, oţel preacoperit │PCS ≤ 4,0 MJ/mp sau o masa ≤ 20 │
│continuu, oţel emailat │g/mp │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Produse pentru învelitori destinate sã fie │Pietriş în vrac împrãştiat cu o │
│acoperite complet în condiţiile unei utili-│grosime de cel puţin 50 mm sau o │
│zãri normale la acoperişuri de tip terasã │masã ≥ 80 kg/mp (granulometria │
│(de cãtre materialele anorganice de acope- │maximã a agregatului: 32 mm, │
│rire enumerate alãturat) │minima: 4 mm) │
│ │Şapã din mortar de ciment cu o │
│ │grosime de cel puţin 30 mm │
│ │Piatrã spartã recompusã (reconsti-│
│ │tuitã) sau dale minerale cu gro- │
│ │simea de cel puţin 40 mm │
└───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016