Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 25 mai 2018  privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi de modificare a unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 25 mai 2018 privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi de modificare a unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 447 din 29 mai 2018
──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 97 din 25 mai 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 447 din 29 mai 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    SECŢIUNEA 1
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte condiţiile de utilizare de către solicitanţi a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale.

    ART. 2
    Prezentul regulament se aplică în relaţiile dintre operatorii economici titulari ai licenţei de operare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi:
    - solicitanţii care doresc accesul la sistemul de distribuţie a gazelor naturale;
    – titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale, în cazul contractelor de furnizare cu servicii reglementate incluse.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Abrevieri şi definiţii
    ART. 3
    (1) Abrevierile utilizate în cadrul prezentului regulament au următoarele semnificaţii:
    1. ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    2. CLC - cod loc de consum, în conformitate cu prevederile art. 25 din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 29/2016;
    3. Lege - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    4. OSD - operator al sistemului de distribuţie a gazelor naturale;
    5. SD - sistem de distribuţie a gazelor naturale; în sensul prezentului regulament în cadrul sistemelor de distribuţie sunt incluse şi sistemele de distribuţie închise, în condiţiile Legii;
    6. UD - utilizator al sistemului de distribuţie a gazelor naturale.

    (2) În înţelesul prezentului regulament, următorii termeni se definesc după cum urmează:
    a) contract de distribuţie a gazelor naturale - contract pe care OSD îl încheie cu un solicitant pentru prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale, în conformitate cu contractul-cadru de distribuţie a gazelor naturale aprobat de ANRE;
    b) capacitate tehnică aprobată - capacitatea fermă maximă oferită de OSD unui utilizator, printr-un acord sau alt document emis anterior, luând în considerare integritatea/siguranţa sistemului respectiv şi cerinţele de exploatare ale acestuia;
    c) punct de interconectare - punctul de conexiune fizică cu un SD situat în aval de robinetul de la ieşirea din staţia de reglare/măsurare a OSD din amonte;
    d) serviciu de distribuţie a gazelor naturale - ansamblul de activităţi şi operaţiuni desfăşurate de OSD pentru sau în legătură cu rezervarea capacităţii şi vehicularea prin SD, între punctele de delimitare ale acestuia, a cantităţilor determinate de gaze naturale, exprimate în unităţi de energie, asigurate UD pe perioada de valabilitate a contractului de distribuţie a gazelor naturale;
    e) sistem de distribuţie a gazelor naturale - ansamblul de reţele de distribuţie prin intermediul cărora OSD prestează serviciul de distribuţie a gazelor naturale; în sensul prezentului regulament în cadrul sistemelor de distribuţie sunt incluse şi sistemele de distribuţie închise, în condiţiile Legii;
    f) solicitant - orice persoană fizică sau juridică care transmite OSD o cerere pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale, în vederea utilizării SD, sau pentru modificarea celui existent;
    g) utilizator al sistemului de distribuţie a gazelor naturale - solicitant care a încheiat un contract de distribuţie a gazelor naturale cu OSD.

    (3) Termenii definiţi la alin. (2) se completează cu cei definiţi în Lege şi în legislaţia aplicabilă în domeniul gazelor naturale.

    CAP. II
    Descrierea sistemului de distribuţie a gazelor naturale
    ART. 4
    OSD prestează serviciul de distribuţie a gazelor naturale prin SD operat, între punctele de delimitare ale acestuia, prevăzute la art. 134 alin. (3) din Lege.

    ART. 5
    (1) În sensul prezentului regulament:
    a) punctele de intrare în SD sunt:
    - punctele situate în aval de robinetele aflate la ieşirea din staţia de reglare-măsurare-predare a producătorului;
    – punctele situate în aval de ieşirea din staţia de reglare-măsurare-predare a operatorului de transport;

    b) punctele de interconectare între sistemele de distribuţie sunt punctele aflate la ieşirea din staţia de reglare-măsurare a unui SD situat în amonte;
    c) punctele de ieşire din SD sunt punctele situate la ieşirea din staţiile/posturile de reglare/măsurare sau, după caz, ieşirea din robinetul de branşament către instalaţiile de utilizare ale clienţilor finali.

    (2) Accesul la SD se acordă în punctele prevăzute la alin. (1) lit. c).

    ART. 6
    (1) Fiecare punct de ieşire din SD precizat la art. 5 alin. (1) lit. c) este identificat în mod unic, prin atribuirea unui CLC de către OSD.
    (2) CLC este comunicat clientului final în momentul punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare, respectiv pus la dispoziţia UD care solicită accesul la SD în vederea începerii furnizării gazelor naturale la acel loc de consum.

    CAP. III
    Cerinţe generale privind accesul la SD
    ART. 7
    OSD are obligaţia să acorde acces la SD solicitanţilor, în mod transparent, obiectiv şi nediscriminatoriu.

    ART. 8
    Solicitanţii/UD se adresează OSD în următoarele situaţii:
    a) în cazul solicitării accesului la SD pentru un loc nou de consum;
    b) în cazul suplimentării capacităţii tehnice aprobate anterior pentru un anumit loc de consum;
    c) în cazul schimbării furnizorului;
    d) modificarea unor elemente de natură tehnică;
    e) modificarea unor elemente de natură administrativă.


    ART. 9
    (1) Accesul la sistemul de distribuţie a gazelor naturale se realizează în baza contractului de distribuţie a gazelor naturale.
    (2) Costurile legate de încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale sunt recuperate de către OSD prin tarifele de distribuţie a gazelor naturale, în conformitate cu reglementările ANRE.

    ART. 10
    Capacitatea solicitată OSD în punctele de ieşire din SD este rezervată prin semnarea contractului de distribuţie a gazelor naturale şi nu poate depăşi capacitatea tehnică aprobată.

    ART. 11
    Cantităţile de gaze naturale distribuite de OSD trebuie să îndeplinească condiţiile de calitate prevăzute în reglementările în vigoare.

    CAP. IV
    Etapele procesului de acces la sistemul de distribuţie a gazelor naturale
    ART. 12
    (1) Pentru acordarea accesului la SD, solicitantul transmite la OSD cererea şi documentele necesare pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale sau pentru modificarea unui contract de distribuţie a gazelor naturale existent, după caz, întocmită conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament.
    (2) Cererea împreună cu documentele necesare pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale se transmit la OSD prin una dintre următoarele modalităţi: poştă, fax, poştă electronică sau on-line sau se depune direct la biroul specializat de informare şi relaţii cu publicul al OSD, prevăzut cu registratură.
    (3) În cazul contractului de furnizare cu servicii reglementate incluse, cererea prevăzută la alin. (1) se depune de către furnizorul de gaze naturale.
    (4) Cererea prevăzută la alin. (1) este însoţită de următoarele documente:
    a) copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;
    b) documente care să ateste încheierea unui contract de furnizare a gazelor naturale pentru locul de consum respectiv;
    c) copia licenţei de furnizare a gazelor naturale (pentru solicitanţii care au calitatea de furnizor de gaze naturale).


    ART. 13
    (1) În situaţia în care se constată că cererea prevăzută la art. 12 alin. (1) nu este completată corect şi/sau documentele ce o însoţesc nu sunt complete, OSD notifică solicitantul, în scris, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii, cu privire la necesitatea completării acesteia, indicând datele şi documentele lipsă şi/sau cele care trebuie completate, cu furnizarea tuturor informaţiilor necesare în acest scop.
    (2) Solicitantul completează cererea prevăzută la art. 12 alin. (1), în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării prevăzute la alin. (1).
    (3) În situaţia în care solicitantul nu transmite completările solicitate în termenul prevăzut la alin. (2), OSD notifică solicitantul, în scris, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (2), cu privire la faptul că cererea sa a fost clasată din motivul „Documentaţie incompletă“.
    (4) Notificările prevăzute la alin. (1) şi (3) se comunică solicitantului prin modalitatea precizată de acesta la pct. 6 din cererea pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale.

    ART. 14
    (1) În termen de maximum 10 zile de la data înregistrării cererii complete pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale, respectiv de la primirea completărilor solicitate prin notificarea prevăzută la art. 13 alin. (1), OSD are obligaţia să transmită solicitantului contractul de distribuţie a gazelor naturale în două exemplare semnate.
    (2) Solicitantul are obligaţia de a returna OSD un exemplar semnat, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii acestuia.
    (3) Transmiterea contractului de distribuţie a gazelor naturale reprezintă acordarea accesului la SD.
    (4) Contractul de distribuţie se încheie pentru o durată de timp egală cu durata contractului de furnizare încheiat pentru locul de consum respectiv.

    ART. 15
    (1) OSD emite refuzul de acces la SD numai în condiţiile prevăzute la art. 149 alin. (1) din Lege.
    (2) Refuzul de acces la SD prevăzut la alin. (1) cuprinde în mod obligatoriu motivele refuzului şi se comunică solicitantului, în termen de 10 zile de la data primirii unei cereri complete pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale, respectiv de la primirea completărilor solicitate prin notificarea prevăzută la art. 13 alin. (1), prin modalitatea precizată de solicitant la pct. 6 din cererea pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale.

    CAP. V
    Evidenţe şi informări privind accesul la SD
    ART. 16
    (1) Pentru a gestiona accesul la SD, începând cu data de 1 octombrie 2018, OSD are obligaţia să deţină o bază de date electronică, în care urmează să precizeze, pentru fiecare punct de ieşire identificat prin CLC, toate datele necesare gestionării accesului la reţea, inclusiv datele cu privire la: denumirea clientului final, adresa locului de consum, denumirea furnizorului existent, numărul şi durata contractului de furnizare, capacitatea contractată, precum şi menţiunea cu privire la starea locului de consum, respectiv dacă este conectat sau deconectat.
    (2) Datele din baza de date electronică pot fi accesate de clienţii finali respectivi sau de furnizorii de gaze naturale, în baza acceptului în scris al clientului final sau în baza contractului de furnizare a gazelor naturale, încheiat între clientul final şi furnizorul de gaze naturale care solicită acces la informaţia din baza de date electronică.
    (3) OSD este obligat să publice pe pagina sa de internet cel puţin următoarele informaţii:
    a) lista unităţilor administrativ-teritoriale/localităţilor pentru care deţine licenţă de operare;
    b) lista punctelor de intrare în SD şi a denumirii operatorului sistemului de transport al gazelor naturale/conductei de alimentare din amonte;
    c) informaţii cu privire la serviciile prestate specifice licenţei de operare;
    d) tarifele reglementate şi condiţiile de contractare pentru prestarea serviciului de distribuţie;
    e) datele de contact ale OSD, inclusiv cele necesare pentru obţinerea informaţiilor necesare accesului la sistem, precum şi cele pentru sesizarea situaţiilor de urgenţă privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor clientului final sau ale OSD;
    f) prezentul regulament;
    g) o sinteză a etapelor procesului de acces la SD;
    h) cererea pentru încheierea contractului de distribuţie a gazelor naturale - model;
    i) lista documentelor care trebuie anexate cererii.


    CAP. VI
    Dispoziţii tranzitorii
    ART. 17
    Cererile de acces la SD depuse la OSD înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament şi pentru care nu au fost emise acorduri de acces, în ceea ce priveşte accesul la SD, se soluţionează în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

    ANEXA 1

    la regulament




    CERERE
    pentru încheierea/modificarea contractului de distribuţie a gazelor naturale
     - model -
    Către .......................................................................................................................
                             (denumirea operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale - OSD)
    1. Numele şi prenumele/Societatea ..............................................................
                                                                                            (denumirea solicitantului)
    adresa/sediul social*): localitatea .........................., judeţul/sectorul ..........................., str. ......................... nr. ........, et. ........, ap. ........., cod poştal ......................, telefon ....................., fax ......................., e-mail .............................., înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. ............., cod unic de înregistrare ....................................., cod IBAN nr. ...................... deschis la ............................,
    reprezentată prin: ..............................................................................,
                                                                 (numele, prenumele, funcţia)
    sau

    2. Subscrisa ......................................, cu sediul social*) în: localitatea ........................., judeţul/sectorul ........................., str. ..................... nr. ......, et. ................., ap. ..............., cod poştal ......................, telefon ..........................., fax ......................, e-mail .........................., înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. .............................., cod unic de înregistrare ..................................., cod IBAN nr. .......................... deschis la ............................, titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale nr. ............. din data de ............................., reprezentată prin: .................................,
                            (numele, prenumele, funcţia)
    vă solicit încheierea contractului de distribuţie/modificarea contractului de distribuţie nr. ......... din .................... a gazelor naturale, începând cu data de ........................ şi până la data de ......................, pentru următoarele locuri de consum, prevăzute în anexa ataşată prezentei.

    3. Documente anexate:
    a) copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;
    b) documente care să ateste încheierea unui contract de furnizare a gazelor naturale pentru locul de consum respectiv;
    c) copia licenţei de furnizare a gazelor naturale (pentru solicitanţii care au calitatea de furnizor).

    4. Adresa de corespondenţă a solicitantului*): localitatea ........................, judeţul/sectorul .................., str. ............................ nr. ....., et. ....., ap. ......, cod poştal ..............
    *) În cazul în care adresa este aceeaşi, se completează o singură dată informaţiile solicitate.

    5. Tip solicitant:
    [] nou;
    [] existent.

    6. Solicit răspunsul OSD la prezenta cerere prin:
    [] poştă electronică;
    [] poştă;
    [] fax;
    [] personal la sediul OSD;
    [] telefon, sms;
    [] alte căi de comunicare: ............................... .

    7. Comunicarea solicitantului cu OSD se realizează prin:
    [] poştă electronică;
    [] poştă;
    [] fax;
    [] personal la sediul OSD;
    [] telefon, sms;
    [] alte căi de comunicare: ................................. .

    În considerarea prevederilor art. 326 din Codul penal referitoare la falsul in declaraţii, declar că toate informaţiile şi documentele ce însoţesc prezenta cerere sunt corecte şi reale.
    De asemenea, mă angajez să prezint OSD, la solicitarea acestuia, documentele în original.
    Data ......................................
    Solicitant ......................................
    ANEXA 1

    la cerere




    Date privind locurile de consum pentru care se solicită
    încheierea/modificarea contractului de distribuţie a gazelor naturale
    Loc de consum*)
    *) Se completează câte un formular pentru fiecare loc de consum.

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Codul locului de consum (CLC) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Denumirea clientului final ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Adresa locului de consum (localitate,││
│judeţ/sector, stradă, nr., bloc, ││
│apartament) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Denumirea furnizorului ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Numărul şi data contractului de ││
│distribuţie, după caz ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Numărul şi data contractului de ││
│furnizare încheiat cu clientul final ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Durata contractului de furnizare (de ││
│la data de ││
│............................... ││
│şi până la data de ││
│...........................) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Contract de transport încheiat: ││
│\u-3985? direct cu operatorul sistemului de ││
│transport şi de sistem ││
│..................... ││
│(denumirea) ││
│\u-3985? cu alt utilizator de reţea - UR ││
│.................... ││
│(denumirea) ││
│\u-3985? cu operatorul de conducte de ││
│alimentare din amonte ││
│.................... ││
│(denumirea) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Debitul de gaze naturale (m^3/h) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Capacitate solicitată (MWh/h) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Presiunea (bar) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Seria contorului existent la locul de││
│consum, după caz ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    Cantităţi de gaze naturale estimate a fi distribuite

┌─────────────────────┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬─────┐
│Perioadă de │││││││││││││Total│
│distribuţie - lună - │││││││││││││ │
├─────────────────────┼┼┼┼┼┼┼┼┼┼┼┼┼─────┤
│Cantitate (MWh) │││││││││││││ │
└─────────────────────┴┴┴┴┴┴┴┴┴┴┴┴┴─────┘



    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016