Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 25 ianuarie 2022  privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 25 ianuarie 2022 privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor

EMITENT: Consiliul Superior al Magistraturii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 101 bis din 1 februarie 2022
──────────
        Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 130 din 25 ianuarie 2022 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 101 din 1 februarie 2022.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Evaluarea procurorilor are ca obiectiv stabilirea nivelului de competenţă profesională al acestora şi vizează îmbunătăţirea performanţelor profesionale, creşterea eficienţei activităţii parchetelor şi a încrederii publice în autoritatea judecătorească, menţinerea şi consolidarea calităţii sistemului judiciar.
    (2) Procesul de evaluare a procurorilor implică parcurgerea următoarelor etape: analiza documentelor care conţin rezultate ale activităţii profesionale a procurorului evaluat, autoanaliza şi autoaprecierea şi acordarea calificativului. Procesul de evaluare a procurorilor poate cuprinde şi un interviu de evaluare, precum şi stabilirea de comun acord a unui plan individual de dezvoltare profesională.
    (3) Aspectele relevate în urma autoanalizării şi autoaprecierii vor fi avute în vedere la interviu, în scopul elaborării, de comun acord între evaluator şi evaluat, a planului de dezvoltare profesională.

    ART. 2
    (1) Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenţă profesională şi de performanţă, procurorii sunt supuşi unei evaluări privind eficienţa, calitatea activităţii şi integritatea, obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare. În cazul procurorilor numiţi în funcţii de conducere, evaluarea se face şi asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.
    (2) În raport cu vechimea în funcţia de procuror, evaluarea se realizează după cum urmează:
    a) o dată la 2 ani, pentru procurorii cu o vechime între un an şi 5 ani;
    b) o dată la 3 ani, pentru procurorii cu o vechime între 5 şi 10 ani;
    c) o dată la 4 ani, pentru procurorii cu o vechime între 10 şi 15 ani;
    d) o dată la 5 ani, pentru procurorii cu o vechime mai mare de 15 ani.


    ART. 3
    (1) Indicatorii sunt structuraţi în funcţie de specificul activităţii procurorilor, astfel încât să stimuleze dezvoltarea profesională a acestora şi să le diferenţieze performanţele profesionale, fără a le afecta independenţa.
    (2) În vederea realizării unei evaluări unitare, modalitatea concretă de apreciere a fiecărui indicator şi criteriu, domeniile din care se culeg datele şi informaţiile necesare evaluării procurorilor, activitatea de autoevaluare şi autoapreciere, precum şi desfăşurarea interviului vor fi detaliate în Ghidul de evaluare a procurorilor, cuprins în Anexa nr. 1 la prezentul regulament, care face parte integrantă din acesta.

    CAP. II
    Indicatori de evaluare a performanţelor profesionale
    SECŢIUNEA 1
    Indicatori de evaluare a performanţelor profesionale pentru procurorii care ocupă funcţii de execuţie
    A. Eficienţa activităţii
    ART. 4
    (1) Eficienţa activităţii de urmărire penală desfăşurate se apreciază în funcţie de următorii indicatori:
    a) efectuarea urmăririi penale într-un termen rezonabil, ţinând cont de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului;
    b) efectuarea demersurilor în vederea identificării bunurilor susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri.

    (2) Indicatorul de evaluare prevăzut la alin. (1) lit. a) se raportează la volumul de activitate al parchetului în sectorul în care îşi desfăşoară activitatea procurorul.
    (3) În aprecierea complexităţii cauzei se vor lua în considerare următoarele elemente: dificultatea administrării probelor; numărul părţilor, al subiecţilor procesuali principali şi al martorilor; numărul infracţiunilor investigate; natura acestora; dificultatea problemelor de drept şi de fapt care trebuie soluţionate; reunirea mai multor cauze, precum şi alte elemente specifice relevante.

    ART. 5
    (1) Eficienţa activităţii de supraveghere a cercetărilor penale se apreciază în funcţie de următorii indicatori:
    a) supravegherea şi îndrumarea organelor de poliţie în activitatea de cercetare penală, reflectate în verificarea periodică şi ritmică a stadiului şi calităţii actelor de cercetare penală efectuate de organele de poliţie şi urmărirea termenelor fixate, precum şi în luarea măsurilor prevăzute de art. 303 alin. (3) din Codul de procedură penală;
    b) efectuarea actelor procedurale şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, în funcţie de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului;
    c) dispoziţii date organelor de cercetare penală de a identifica bunurile susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri.

    (2) Dispoziţiile art. 4 alin. (2) -(3) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 6
    (1) Eficienţa activităţii de participare la şedinţele de judecată se apreciază în funcţie de următorii indicatori:
    a) operativitatea în motivarea căilor de atac declarate, cu respectarea termenelor legale şi administrative;
    b) operativitatea soluţionării altor lucrări, specifice activităţii judiciare.

    (2) În cazul în care activitatea procurorului evaluat nu priveşte indicatorul prevăzut la alin. (1) lit. a), punctajul aferent acestuia se distribuie celuilalt indicator.

    ART. 7
    (1) Eficienţa activităţii desfăşurate în alte sectoare se apreciază în funcţie de următorul indicator: operativitatea soluţionării lucrărilor, cu respectarea termenelor legale şi administrative.
    (2) Indicatorul de evaluare a eficienţei activităţii desfăşurate în alte sectoare se raportează la volumul de activitate al procurorului din perioada evaluată şi la volumul de activitate al sectorului în care îşi desfăşoară activitatea procurorul.

    ART. 8
    (1) În vederea aprecierii criteriului privind eficienţa activităţii, la dosarul de evaluare se depune anual fişa privind volumul de activitate al procurorului, completată de grefierul - şef conform datelor care rezultă din sistemul ECRIS; procurorul evaluat va certifica sub semnătură exactitatea datelor.
    (2) Acolo unde este cazul, procurorul evaluat va completa fişa cu date privind cauzele complexe, care vor fi contrasemnate de conducătorul unităţii sau, după caz, de procurorul şef secţie, procurorul şef serviciu sau procurorul şef birou.
    (3) Modelul fişei este prezentat în Anexa nr. 2 la prezentul regulament.


    B. Calitatea activităţii
    ART. 9
        Calitatea activităţii de urmărire penală se apreciază în funcţie de următorii indicatori:
    a) măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror;
    b) calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză.


    ART. 10
        Calitatea activităţii de supraveghere a cercetărilor penale se apreciază în funcţie de următorii indicatori:
    a) măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror;
    b) calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză.


    ART. 11
        Calitatea activităţii de participare la şedinţele de judecată se măsoară prin următorii indicatori:
    a) întocmirea fişelor de şedinţă şi actualizarea lor permanentă, exercitarea rolului activ în şedinţele de judecată şi calitatea concluziilor susţinute în şedinţele de judecată;
    b) calitatea redactării şi motivării căilor de atac, acurateţea raţionamentului juridic şi rigoarea expunerii faptelor;
    c) căi de atac admise subiecţilor procesuali pe motive de nelegalitate, în cauzele în care procurorul nu a exercitat căile de atac, căi de atac nedeclarate din motive imputabile procurorului, retrase sau respinse din motive de nelegalitate imputabile procurorului.


    ART. 12
        Calitatea activităţii desfăşurate în alte sectoare se apreciază în funcţie de următorii indicatori:
    a) calitatea actelor întocmite, acurateţea raţionamentului şi rigoarea exprimării;
    b) respectarea prevederilor cuprinse în legi, ordine şi regulamente.


    ART. 13
    (1) În vederea aprecierii criteriului privind calitatea activităţii, la dosarul de evaluare a procurorului se depune anual o fişă conţinând datele statistice relevante, aşa cum rezultă acestea din analizele şi informările întocmite conform regulamentelor interne şi ordinelor procurorului general, completată de grefierul-şef.
    (2) Modelul fişei este prezentat în Anexa nr. 3 la prezentul regulament.

    ART. 14
        Dacă în perioada supusă evaluării procurorul îşi desfăşoară activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite, la fiecare dintre criteriile privind eficienţa şi calitatea activităţii se acordă un singur punctaj de cel mult 30 de puncte ori, în situaţia prevăzută la art. 34 alin. (6), de cel mult 15 puncte, în baza aprecierii de ansamblu a activităţii desfăşurate şi ţinând seama de ponderea activităţii desfăşurate în fiecare sector în volumul total de activitate.


    C. Integritatea
    ART. 15
    (1) Integritatea procurorilor se apreciază în funcţie de următorul indicator: încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; sancţiuni disciplinare rămase definitive în perioada supusă evaluării; pronunţarea faţă de procurorul evaluat a unor soluţii de renunţare la urmărirea penală, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de condamnare, pentru care Secţia pentru procurori nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.
    (2) În cazul în care în privinţa procurorului evaluat s-a pronunţat cel puţin o soluţie dintre cele prevăzute la alin. (1), punctajul acordat pentru acest criteriu este de cel mult 24 de puncte.


    D. Obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare
    ART. 16
    (1) La analiza criteriului formării profesionale continue a procurorilor se va avea în vedere următorul indicator: disponibilitatea de a participa la programele de formare profesională continuă ori la alte forme de perfecţionare profesională, participarea la învăţământul profesional al procurorilor.
    (2) În aprecierea aceluiaşi criteriu pot fi avute în vedere şi prezentarea de teme la colocvii, simpozioane de specialitate, lucrări şi articole publicate, inclusiv contribuţii la elaborarea unor culegeri sau buletine de jurisprudenţă, proiecte şi culegeri de acte normative, activitatea didactică, inclusiv cea de formator, tutore de practică, responsabil cu formarea continuă descentralizată, fără ca nerealizarea uneia dintre aceste activităţi să constituie temei pentru depunctare.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Indicatori de evaluare a performanţelor profesionale pentru procurorii care ocupă funcţii de conducere
    ART. 17
        Activitatea desfăşurată de procurorii care ocupă funcţii de conducere se evaluează prin următorii indicatori:
    1. capacitatea de conducere şi organizare;
    2. capacitatea de control;
    3. capacitatea decizională şi asumarea răspunderii;
    4. comportamentul şi comunicarea.


    ART. 18
        Integritatea procurorilor ce ocupă funcţii de conducere se apreciază în funcţie de indicatorii prevăzuţi la art. 15.

    ART. 19
        La analizarea criteriului formării profesionale continue a procurorilor care ocupă funcţii de conducere vor fi avuţi în vedere indicatorii prevăzuţi la art. 16.

    ART. 20
        În situaţia în care procurorul este evaluat atât pentru funcţia de execuţie, cât şi pentru funcţia de conducere, prin raportul de evaluare va fi acordat un singur punctaj la criteriile "integritate" şi "obligaţia formării profesionale continue".

    CAP. III
    Comisiile de evaluare
    ART. 21
    (1) Evaluarea procurorilor se face de comisii formate astfel:
    a) pentru procurorii de la parchetele de pe lângă judecătorii, tribunale, tribunale pentru minori şi familie şi tribunale militare, comisiile se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al parchetului de pe lângă curtea de apel, respectiv al Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel. Comisiile sunt formate din conducătorul parchetului din care face parte persoana evaluată, precum şi 2 sau mai mulţi procurori de la parchetul ierarhic superior desemnaţi de colegiul de conducere al acestui parchet, cu aceeaşi specializare cu procurorul evaluat şi 2 membri supleanţi;
    b) pentru procurorii de la parchetele de pe lângă curţile de apel şi de la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel, comisiile se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Comisiile sunt formate din conducătorul parchetului din care face parte persoana evaluată, precum şi 2 sau mai mulţi procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie desemnaţi de colegiul de conducere al acestei unităţi de parchet, cu aceeaşi specializare cu procurorul evaluat şi 2 membri supleanţi;
    c) pentru procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, comisiile se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al acestui parchet. Comisiile sunt formate din procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori prim-adjunctul sau adjunctul acestuia, procurori şefi de secţie, precum şi procurori desemnaţi de colegiul de conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi 2 membri supleanţi;
    d) pentru procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, comisiile se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al acestei direcţii. Comisiile sunt formate din procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată sau unul dintre adjuncţii acestuia, procurori şefi de secţie, precum şi procurori desemnaţi de colegiul de conducere al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi 2 membri supleanţi;
    e) pentru procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, comisiile se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al acestei direcţii. Comisiile sunt formate din procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau unul dintre adjuncţii acestuia, procurori şefi de secţie, precum şi procurori desemnaţi de colegiul de conducere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi 2 membri supleanţi.

    (2) Evaluarea prim-procurorilor, a adjuncţilor acestora şi a procurorilor şefi de secţie de la parchetele de pe lângă judecătorii, tribunale, tribunale pentru minori şi familie şi tribunale militare se face de o comisie de la parchetul ierarhic superior formată din conducătorul parchetului ierarhic superior, un procuror cu funcţie de conducere corespunzător specializării procurorului evaluat, un alt procuror şi 2 membri supleanţi desemnaţi de colegiul de conducere al acestui parchet. Comisia de evaluare se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al parchetului de pe lângă curtea de apel, respectiv al Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel.
    (3) Evaluarea procurorilor generali, a procurorilor generali adjuncţi şi a procurorilor şefi de secţie de la parchetele de pe lângă curţile de apel sau de la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel se face de o comisie compusă din 3 procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi 2 membri supleanţi, desemnaţi de colegiul de conducere al acestui parchet. Comisiile de evaluare se constituie prin hotărâre a colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
    (4) Evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se face de o comisie compusă din 3 procurori, membri aleşi ai Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puţin de parchet de pe lângă tribunal, desemnaţi de Secţia pentru procurori şi un membru supleant. Comisia de evaluare se constituie prin hotărâre a Secţiei pentru procurori.
    (5) Evaluarea procurorilor cu alte funcţii de conducere decât cele prevăzute la alin. (4), din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se face potrivit dispoziţiilor alin. (1) lit. c), d) şi e), care se aplică în mod corespunzător.
    (6) Dispoziţiile alin. (1) lit. c), d) şi e) se aplică în mod corespunzător cu privire la evaluarea procurorilor consilieri ai procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respectiv ai procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
    (7) Evaluarea procurorilor care fac parte din comisiile de evaluare constituite în condiţiile art. 21 alin. (1) lit. c), d) şi e), alin. (5) şi alin. (6), inclusiv a membrilor supleanţi, chiar dacă nu au efectuat niciun act de evaluare se face de comisia prevăzută la alin. (4).
    (8) Pentru fiecare parchet pot fi constituite una sau mai multe comisii de evaluare, prin hotărâre a colegiului de conducere căruia îi revine atribuţia de a adopta hotărârea de constituire a comisiei de evaluare, în raport de numărul şi specializarea procurorilor supuşi evaluării.
    (9) Preşedintele fiecărei comisii este conducătorul parchetului. În situaţiile de imposibilitate temporară de exercitare a funcţiei conducătorului parchetului, adjunctul conducătorului parchetului care îl înlocuieşte exercită şi atribuţiile conferite de prezentul regulament. Preşedintele comisiei de evaluare constituite în condiţiile alin. (4) şi (7) este desemnat de Secţia pentru procurori dintre membrii comisiei de evaluare. Secţia pentru procurori va desemna şi un supleant al preşedintelui comisiei de evaluare, dintre membrii titulari ai comisiei.
    (10) În situaţia încetării mandatului conducătorului parchetului, membru de drept şi preşedinte al comisiei, precum şi în situaţia în care acesta este numit sau delegat în funcţie de conducere, nu este necesară constatarea modificării componenţei comisiei de evaluare.
    (11) Evaluarea procurorilor detaşaţi la alte instituţii decât instanţele şi parchetele se face conform prezentului regulament, după încetarea detaşării, în raport cu vechimea în funcţia de procuror prevăzută la art. 2 alin. (2), prin cumularea perioadei anterioare detaşării cu perioada ulterioară acesteia.
    (12) În cazul procurorilor care pe parcursul perioadei de evaluare îşi desfăşoară activitatea la parchete diferite, ca urmare a delegării, detaşării, transferului sau a promovării, preşedintele comisiei de evaluare constituite pentru parchetul la care procurorul şi-a desfăşurat activitatea înainte de a fi transferat, detaşat, delegat sau promovat are obligaţia de a transmite parchetului la care funcţionează în prezent procurorul evaluat dosarul de evaluare întocmit, inclusiv datele statistice.
    (13) Evaluarea procurorilor transferaţi sau promovaţi la terminarea unei perioade de evaluare, dar înainte de finalizarea raportului de evaluare, se va efectua de comisia de evaluare constituită pentru parchetul la care au funcţionat anterior datei transferului sau promovării.
    (14) La calculul intervalului la care se realizează evaluarea se ţine seama doar de perioada în care procurorul evaluat a desfăşurat efectiv activitate ca procuror, de perioadele în care acesta s-a aflat în concediu de odihnă, precum şi de perioadele în care acesta s-a aflat în alte concedii care, cumulate, nu depăşesc 3 luni.

    ART. 22
    (1) Membrii comisiei de evaluare, precum şi membrii supleanţi, desemnaţi de colegiile de conducere, sunt numiţi în comisiile de evaluare având în vedere următoarele criterii: pregătirea şi experienţa profesională, reputaţia de care se bucură, abilităţile de comunicare, precum şi rezultatul obţinut la ultima evaluare şi trebuie să aibă aceeaşi specializare cu procurorul evaluat. Nu pot fi numiţi în comisiile de evaluare procurorii care nu au fost evaluaţi în funcţia de procuror ori cei care au fost sancţionaţi disciplinar, în mod definitiv, în ultimii 3 ani.
    (2) Membrii comisiilor şi membrii supleanţi sunt numiţi pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînvestirii în funcţie o singură dată. Comisia constituită în condiţiile art. 21 alin. (4) şi (7) este numită pentru toată perioada mandatului de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.
    (3) Membrii comisiilor de evaluare pot fi reinvestiţi în funcţie în condiţiile art. 21 alin. (1)-(7).
    (4) După ce au fost numiţi de colegiile de conducere, membrii comisiilor de evaluare trebuie să fie instruiţi ca evaluatori. Instruirea se realizează de către unul dintre membrii comisiei de evaluare constituite la nivelul parchetului ierarhic superior, desemnat de conducătorul acestui parchet.
    (5) Pentru parchetele la care sunt constituite mai multe comisii de evaluare, colegiul de conducere care a numit comisiile stabileşte, pentru fiecare comisie de evaluare, procurorii care vor fi evaluaţi de comisie.
    (6) Membrii comisiei de evaluare deliberează şi hotărăsc cu privire la acordarea punctajelor pentru fiecare indicator şi acordarea calificativului. Comisiile de evaluare hotărăsc cu participarea tuturor membrilor acestora.
    (7) În cazul în care unul dintre membri se află în imposibilitatea de a exercita funcţia de evaluator, din motive obiective, evaluarea se va face după înlocuirea acestuia cu membrul supleant. Preşedintele comisiei de evaluare stabileşte care dintre membrii supleanţi îl va înlocui pe cel aflat în imposibilitate de a exercita funcţia de evaluator. Actele îndeplinite până la momentul înlocuirii rămân valabile.
    (8) Dispoziţiile alin. (7) se aplică în mod corespunzător în cazul încetării mandatului unuia dintre membrii comisiei de evaluare.
    (9) Există incompatibilitate între membrii comisiei de evaluare şi procurorul evaluat în următoarele situaţii:
    1. când unul dintre membrii comisiei de evaluare este soţ, rudă sau afin până la al patrulea grad inclusiv cu procurorul evaluat;
    2. când există sau a existat în perioada de 5 ani înaintea evaluării un litigiu între unul dintre membrii comisiei de evaluare şi procurorul evaluat.

    (10) Dacă un membru al comisiei de evaluare se află într-o situaţie care, deşi nu se încadrează în cazurile de incompatibilitate prevăzute la alin. (9), este de natură să îi afecteze obiectivitatea în evaluarea unui procuror, acesta are obligaţia de a anunţa de îndată colegiul de conducere căruia îi revine atribuţia de a adopta hotărârea de constituire a comisiei de evaluare.
    (11) În situaţiile prevăzute la alin. (9) şi (10), membrul comisiei de evaluare care este incompatibil va fi înlocuit de membrul supleant. Dacă cel aflat în situaţia de incompatibilitate este conducătorul parchetului, acesta va fi înlocuit de adjunctul conducătorului parchetului care îl înlocuieşte şi exercită atribuţiile conferite de prezentul regulament, iar în lipsa acestuia de membrul supleant.
    (12) Nu pot face parte din aceeaşi comisie de evaluare procurorii care sunt soţi, rude sau afini până la al patrulea grad inclusiv.
    (13) Procurorii, cu excepţia conducătorului parchetului, nu pot fi în acelaşi timp membri în mai multe comisii de evaluare. Membrii supleanţi nu pot desfăşura în acelaşi timp activităţi în mai multe comisii de evaluare.

    ART. 23
    (1) Colegiul de conducere căruia îi revine atribuţia de a adopta hotărârea de constituire a comisiei de evaluare constată situaţia de incompatibilitate în care se află un membru al comisiei de evaluare şi dispune înlocuirea acestuia cu membrul supleant.
    (2) Competenţa constatării situaţiilor de incompatibilitate a membrilor comisiei de evaluare constituită în condiţiile art. 21 alin. (4) şi (7) revine Secţiei pentru procurori.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1), dacă membrul comisiei de evaluare este şi membru al colegiului de conducere, hotărârea se va lua fără participarea acestuia.

    ART. 24
    (1) Membrii comisiilor de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, pot fi revocaţi din funcţie pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin sau îndeplinirea necorespunzătoare a acestora, prin hotărâre a colegiului de conducere căruia îi revine atribuţia de a adopta hotărârea de constituire a comisiei de evaluare, numai la propunerea motivată a colegiului de conducere care a desemnat membrii comisiei de evaluare.
    (2) Colegiul de conducere căruia îi revine atribuţia de a adopta hotărârea de constituire a comisiei de evaluare decide cu privire la cererea de revocare pe baza verificărilor efectuate de către Inspecţia Judiciară.
    (3) Competenţa revocării membrilor comisiei de evaluare constituită în condiţiile art. 21 alin. (4) şi (7) revine Secţiei pentru procurori.

    ART. 25
        În funcţie de volumul de activitate de la parchete, colegiile de conducere care au desemnat membrii comisiei de evaluare pot dispune degrevarea parţială a evaluatorilor de celelalte activităţi.

    ART. 26
        Secretariatul comisiei de evaluare este asigurat de una sau, după caz, două persoane desemnate de conducătorul parchetului la care funcţionează procurorul evaluat sau la unitatea unde îşi desfăşoară activitatea comisia de evaluare.

    CAP. IV
    Procedura de evaluare
    ART. 27
    (1) Prima evaluare a procurorilor se face la 2 ani de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a decretului de numire în funcţie în condiţiile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar următoarele evaluări se fac în condiţiile art. 2 alin. (2), de regulă până în luna iunie a anului următor. Evaluarea poate fi realizată şi în altă perioadă calendaristică, la cererea procurorului, în măsura în care evaluarea este necesară pentru promovarea în funcţii de execuţie ori numirea în funcţii de conducere, însă numai după împlinirea intervalului prevăzut de lege pentru efectuarea evaluării.
    (2) Pentru procurorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, evaluarea se face după împlinirea perioadei pentru efectuarea evaluării prevăzute la art. 2 alin. (2), care se calculează de la încetarea mandatului.

    ART. 28
    (1) Activitatea de evaluare a activităţii profesionale a procurorilor se desfăşoară pe parcursul întregii perioade de evaluare.
    (2) Comisia de evaluare, prin secretariatul acesteia, întocmeşte un dosar de evaluare pentru fiecare procuror, dosar care va cuprinde datele statistice cu privire la volumul de activitate şi la indicatorii de eficienţă, depuse anual, autoevaluarea, raportul de evaluare, observaţiile şi obiecţiunile celui evaluat, precum şi orice alte acte, date sau informaţii pe baza cărora se realizează evaluarea. Dacă este cazul, la dosarul de evaluare se depune şi planul individual de dezvoltare profesională.
    (3) Procurorii au acces oricând la propriul dosar de evaluare.
    (4) Preşedintele comisiei de evaluare ia măsurile necesare pentru păstrarea dosarului de evaluare, astfel încât să fie asigurată confidenţialitatea acestuia.

    ART. 29
    (1) În cursul perioadei supuse evaluării, comisia de evaluare, dacă apreciază necesar pentru înlăturarea unor deficienţe constatate în activitatea desfăşurată, poate formula recomandări procurorului evaluat în vederea îmbunătăţirii activităţii, întocmind în acest sens un proces-verbal.
    (2) Procesul-verbal prevăzut la alin. (1) se aduce la cunoştinţa procurorului evaluat, sub semnătură, care poate formula observaţii cu privire la aspectele constatate.
    (3) Recomandările de formare profesională vor fi comunicate Institutului Naţional al Magistraturii, odată cu opţiunile procurorilor de participare la cursurile de formare continuă pentru anul următor.

    ART. 30
    (1) În procedura de evaluare comisiile pot consulta şi, după caz, pot solicita orice evidenţă sau document ale parchetelor, inclusiv actele de control.
    (2) Culegerea datelor şi a informaţiilor necesare evaluării poate fi făcută de oricare dintre membrii comisiei de evaluare. Inspecţia Judiciară şi procurorii care ocupă funcţii de conducere la parchetele unde îşi desfăşoară activitatea procurorul sau la parchetele ierarhic superioare pot transmite şi din oficiu comisiei de evaluare date şi informaţii utile pentru efectuarea evaluării.
    (3) Consiliul Superior al Magistraturii transmite comisiilor de evaluare hotărârile definitive adoptate de secţiile acestuia, cu relevanţă în aprecierea indicatorilor de integritate prevăzuţi la art. 15.
    (4) Pentru evaluarea calităţii activităţii profesionale, procurorul evaluat selecţionează, anual, un număr de cel puţin 5 lucrări cu obiect diferit, cu un grad de complexitate cel puţin mediu, pe care le consideră relevante pentru activitatea desfăşurată. Comisia de evaluare poate să selecteze, anual, cel mult alte 5 lucrări relevante pentru activitatea profesională desfăşurată de procuror. Lucrările se depun, anual, la dosarul de evaluare în format electronic.
    (5) Pentru evaluarea indicatorilor privind activitatea desfăşurată de procurorii care ocupă funcţii de conducere, procurorul evaluat va depune la dosarul de evaluare un număr minim de 5 acte relevante pentru activitatea sa, comisia de evaluare putând avea în vedere, dacă apreciază necesar, şi un număr de cel mult 5 alte acte relevante.

    ART. 31
        Autoevaluarea reprezintă procesul prin care procurorul formulează propriile aprecieri cu privire la activitatea desfăşurată în perioada supusă evaluării, acordând punctaje motivate la fiecare indicator, aceasta având rolul de a permite procurorului să aibă o poziţie cu privire la activitatea sa, inclusiv din perspectiva nevoilor de pregătire profesională.

    ART. 32
    (1) Interviul de evaluare reprezintă discuţia purtată între procurorul evaluat şi membrii comisiei de evaluare la finalul perioadei de evaluare, după efectuarea autoevaluării, atât cu privire la aspectele care nu au putut fi clarificate ca urmare a culegerii datelor şi informaţiilor necesare evaluării, cât şi cu privire la aspectele în legătură cu care procurorul a formulat observaţii şi obiecţii. În perioada supusă evaluării, între procurorul evaluat şi membrii comisiei de evaluare pot avea loc periodic discuţii cu privire la orice aspecte privind procesul de evaluare.
    (2) Interviul de evaluare are loc la cererea procurorului evaluat sau în cazul în care comisia de evaluare apreciază că este necesar.
    (3) Refuzul persoanei evaluate de a întocmi fişa de autoevaluare, de a motiva punctajul acordat sau de a se prezenta la interviu, atunci când comisia apreciază necesar, nu împiedică parcurgerea următoarelor etape ale procedurii de evaluare şi finalizarea acesteia.

    ART. 33
    (1) Raportul de evaluare a activităţii profesionale are caracter confidenţial, se întocmeşte separat, pentru fiecare procuror, pe baza actelor dosarului de evaluare, după care se comunică celui evaluat.
    (2) Raportul de evaluare cuprinde descrierea activităţilor desfăşurate de comisia de evaluare, fişele de evaluare, conform modelelor corespunzătoare, prevăzute în Anexele nr. 4, 4A, 4B, 4C şi 4D la prezentul regulament, eventualele recomandări făcute procurorului evaluat şi se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care unul se comunică procurorului evaluat, unul se păstrează la dosarul de evaluare, iar unul se ataşează la mapa profesională.
    (3) Prin raportul de evaluare a activităţii profesionale a procurorului se acordă unul dintre următoarele calificative: "Foarte bine", "Bine", "Satisfăcător" sau "Nesatisfăcător". În situaţia în care procurorul este evaluat atât pentru funcţia de execuţie, cât şi pentru funcţia de conducere, prin raportul de evaluare se acordă un singur calificativ.
    (4) Înainte de întocmirea raportului de evaluare, comisia de evaluare întocmeşte un proiect de raport care se comunică procurorului evaluat, acesta având dreptul de a formula observaţii şi obiecţii în termen de 15 zile.
    (5) Observaţiile şi obiecţiile se depun la comisia de evaluare, care se pronunţă asupra acestora în termen de 15 zile. În situaţia în care observaţiile şi obiecţiile se admit, se vor face modificările corespunzătoare în cuprinsul raportului de evaluare.

    ART. 34
    (1) Pentru fiecare dintre criteriile privind eficienţa activităţii, calitatea activităţii şi integritatea se acordă un punctaj de cel mult 30 de puncte, iar pentru criteriul privind obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare punctajul maxim este de 10 puncte.
    (2) Dacă există mai mulţi indicatori, punctajul prevăzut la alin. (1) se distribuie în mod egal între aceştia. În situaţia în care activitatea desfăşurată de procurorul evaluat nu priveşte unul sau mai mulţi indicatori, punctajul aferent se distribuie celorlalţi indicatori.
    (3) Punctajul obţinut de procurorul evaluat la fiecare criteriu de evaluare reprezintă suma punctelor acordate de comisia de evaluare la indicatorii corespunzători acelui criteriu, iar punctajul final reprezintă suma punctelor acordate de comisia de evaluare pentru fiecare criteriu de evaluare.
    (4) Calificativul se acordă în funcţie de punctajul final, astfel:
    - de la 90 de puncte (inclusiv) la 100 de puncte - calificativul "Foarte bine";
    – de la 70 de puncte (inclusiv) la 90 de puncte - calificativul "Bine";
    – de la 50 de puncte (inclusiv) la 70 de puncte - calificativul "Satisfăcător";
    – sub 50 de puncte - calificativul "Nesatisfăcător".

    (5) Pentru procurorii care, în perioada supusă evaluării, au desfăşurat numai activitate specifică funcţiei de conducere, punctajul final se acordă astfel: la criteriul privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale cel mult 60 de puncte, la criteriul de evaluare privind integritatea cel mult 30 de puncte, iar la criteriul de evaluare privind formarea profesională cel mult 10 puncte. Dispoziţiile art. 15 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
    (6) Pentru procurorii care, în perioada supusă evaluării, au desfăşurat concomitent atât activitate specifică funcţiei de execuţie, cât şi activitate specifică funcţiei de conducere, punctajul final se acordă astfel: la criteriile de evaluare privind eficienţa şi calitatea activităţii, câte cel mult 15 puncte, la criteriul privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale cel mult 30 de puncte, la criteriul privind integritatea cel mult 30 de puncte, iar la criteriul privind formarea profesională cel mult 10 puncte. Dispoziţiile art. 15 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
    (7) Pentru procurorii care, în perioada supusă evaluării, au desfăşurat succesiv atât activitate specifică funcţiei de execuţie, cât şi activitate specifică funcţiei de conducere, se acordă câte un punctaj corespunzător pentru fiecare categorie de atribuţii, potrivit alin. (1) şi (5), şi se va stabili media aritmetică a acestora. La criteriile "integritate" şi "obligaţia formării profesionale continue" va fi acordat un singur punctaj. Dispoziţiile art. 15 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
    (8) Punctajul obţinut la fiecare indicator de evaluare, precum şi calificativul acordat trebuie să corespundă datelor, constatărilor şi observaţiilor comisiei de evaluare.

    ART. 35
    (1) Procurorii nemulţumiţi de calificativul acordat pot face contestaţie la Secţia pentru procurori, în termen de 30 de zile de la comunicare.
    (2) Contestaţia se depune la preşedintele comisiei de evaluare, care, în termen de 3 zile, o transmite Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu dosarul de evaluare.
    (3) Pentru soluţionarea contestaţiei, Secţia pentru procurori poate cere conducătorului parchetului ori comisiilor de evaluare orice informaţii pe care le consideră necesare. Contestaţia se soluţionează cu citarea obligatorie a procurorului. Audierea procurorului prezent este obligatorie. Neprezentarea procurorului legal citat nu împiedică soluţionarea contestaţiei.
    (4) Procurorii evaluaţi de comisiile de evaluare din cadrul Secţiei pentru procurori pot face contestaţie la Secţia pentru procurori în termenul prevăzut la alin. (1). Membrii aleşi care au făcut parte din comisia de evaluare participă la soluţionarea contestaţiei de către Secţia pentru procurori.
    (5) În soluţionarea contestaţiei, Secţia pentru procurori poate:
    a) respinge contestaţia ca neîntemeiată, tardivă sau inadmisibilă;
    b) admite contestaţia şi:
    (i) modifică raportul de evaluare, acordând un alt calificativ;
    (ii) desfiinţează raportul de evaluare şi dispune refacerea evaluării, atunci când constată încălcări ale procedurii de evaluare de natură să influenţeze calificativul acordat;
    (iii) desfiinţează raportul de evaluare, atunci când evaluarea a fost efectuată înainte de împlinirea perioadei prevăzută la art. 39 alin. (2) din Legea nr. 303/2004.


    (6) Ca urmare a soluţiei adoptate, nu se poate crea o situaţie mai grea pentru cel care a formulat contestaţia.
    (7) În situaţiile prevăzute la alin. (5) lit. b) pct. (ii) şi (iii), Secţia pentru procurori stabileşte termenul şi, după caz, limitele în care se va reface evaluarea.
    (8) Hotărârile secţiei pot fi atacate cu recurs la secţia de contencios administrativ şi fiscal a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare, fără parcurgerea procedurii prealabile. Hotărârea curţii de apel este definitivă.

    ART. 36
    (1) În cazul în care procurorul primeşte calificativul "Satisfăcător" sau "Nesatisfăcător", după rămânerea definitivă a calificativului, comisia de evaluare şi procurorul evaluat stabilesc, de comun acord, un plan individual de dezvoltare profesională.
    (2) În situaţia în care comisia de evaluare şi procurorul evaluat nu ajung la un acord, planul individual de dezvoltare profesională se stabileşte de comisia de evaluare.

    ART. 37
    (1) Procurorii care primesc calificativul "Nesatisfăcător", precum şi cei care, în urma a două evaluări consecutive, primesc calificativul "Satisfăcător", sunt obligaţi să urmeze, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni, cursuri organizate de Institutul Naţional al Magistraturii.
    (2) Cursurile prevăzute la alin. (1) se încheie cu susţinerea unui examen, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii.
    (3) Disciplinele cursurilor ce vor fi urmate de procurorii care au primit calificativul "Nesatisfăcător" sau care au primit la două evaluări consecutive calificativul "Satisfăcător" împreună cu tematica, bibliografia şi metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevăzut la alin. (2) se aprobă de Secţia pentru procurori, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, în funcţie de recomandarea comisiilor de evaluare.
    (4) Comisiile de examen sunt formate, în funcţie de materiile de examen şi tipul probelor stabilite prin metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului, din 2 procurori care au cel puţin acelaşi grad profesional cu procurorul examinat şi un membru al personalului de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, numiţi prin hotărâre a Secţiei pentru procurori, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii.
    (5) Rezultatele examenului se prezintă Secţiei pentru procurori în vederea validării. Secţia pentru procurori poate invalida examenul, în tot sau în parte, în cazurile în care constată că nu au fost respectate condiţiile prevăzute de lege, de regulament sau de metodologie cu privire la organizarea examenului sau că există dovada săvârşirii unei fraude.

    ART. 38
    (1) Absenţa nejustificată echivalează cu nepromovarea examenului.
    (2) Pentru cei care din motive temeinice nu pot participa la examen, acesta se va susţine în termen de maxim o lună de la încetarea cauzei ce a determinat neprezentarea. În aceste situaţii, procurorul are obligaţia de a înştiinţa conducerea Institutului Naţional al Magistraturii atât cu privire la motivul neprezentării la examen, cât şi referitor la data încetării acestuia, prezentând dovada motivelor invocate.

    ART. 39
        Pentru procurorii care primesc în urma a două evaluări consecutive calificativul "Nesatisfăcător" sau care nu au promovat examenul prevăzut la art. 37 alin. (2), Secţia pentru procurori propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie, pentru incapacitate profesională.

    ANEXA 1

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 130 din 25 ianuarie 2022
                                       - 2022 -
                    GHID DE EVALUARE PROFESIONALĂ A PROCURORILOR
    CAP. I
    NOŢIUNI INTRODUCTIVE
    1.1. SCOPUL ŞI PRINCIPIILE EVALUĂRII
        Scopul sintetic al evaluării: stabilirea nivelului de competenţă profesională a procurorilor, îmbunătăţirea performanţelor lor profesionale, creşterea eficienţei activităţii parchetelor şi a încrederii publice în autoritatea judecătorească, menţinerea şi consolidarea calităţii sistemului judiciar.
        Procurorii sunt evaluaţi în ceea ce priveşte eficienţa, calitatea activităţii şi integritatea, obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare. În cazul procurorilor numiţi în funcţii de conducere, evaluarea se face şi asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.
        (conform Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Regulamentului de evaluare a activităţii profesionale a procurorilor, denumit în continuare Regulament).
        Principiile evaluării precizează elementele considerate esenţiale pentru evaluarea eficientă
        Definiţia evaluării:
        Evaluarea trebuie înţeleasă, în primul rând, ca o măsură care asigură motivarea/stimularea procurorilor şi a parchetelor pentru dezvoltarea profesională şi organizaţională, necesară creşterii calităţii actului de justiţie.
        Este procesul prin care nivelul de performanţă profesională a fiecărui procuror este apreciat prin raportare la un cadru de referinţă al competenţelor şi prin care se identifică nevoile de instruire şi dezvoltare profesională.
    1. Principiul evaluării orientate de criterii şi bazate pe indicatori de performanţă în activităţile profesionale:
        Definirea criteriilor:
        ● Legea precizează criteriile după care procurorii vor fi evaluaţi, respectiv:
    1. eficienţa,
    2. calitatea activităţii,
    3. integritatea,
    4. obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare,
    5. în cazul procurorilor numiţi în funcţii de conducere, evaluarea se face şi asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.

        ● Consiliul Superior al Magistraturii a coordonat elaborarea Profilului magistratului în sistemul juridic din România. (http://www.csml909.ro/csm/index.php?cmd=caut&doc=30&lk=6), care a fost adoptat de Plen prin Hotărârea nr. 184/1 martie 2006.


    2. Principiul evaluării participative:
        Corpul magistraţilor a fost amplu implicat atât în elaborarea Profilului magistratului (structura de competenţe relevante pentru eficienţa şi calitatea actului de justiţie), cât şi în aplicarea schemei de evaluare bazate pe competenţe.
        Procurorii sunt împuterniciţi să realizeze evaluarea profesională, în condiţiile legii.
        Evaluatorii sunt selectaţi dintre procurori cu respectarea prevederilor legii.

    3. Principiul evaluării ştiinţifice (opusă evaluării spontane, intuitive):
        Procesul de evaluare va fi realizat de evaluatori instruiţi în acest sens.
        Instruirea are în vedere deprinderea aptitudinilor pentru ca evaluatorul să poată îndeplini atribuţii specifice:
        ● să constate şi să aprecieze modul cum procurorul îşi îndeplineşte atribuţiile profesionale în raport cu competenţele din profilul funcţiei de procuror;
        ● să motiveze procurorii evaluaţi în realizarea autoaprecierii;
        ● să dea feedback constructiv;
        ● să nu intervină în desfăşurarea proceselor observate;
        ● prin evaluarea făcută să fundamenteze planul individual de dezvoltare profesională pentru procurorul evaluat, dacă este cazul.


    4. Principiul transparenţei şi corectitudinii evaluării:
        Procurorii sunt consultaţi în toate etapele deciziei şi implementării schemei de evaluare:
        ● în stabilirea structurii competenţelor care vor fi evaluate;
        ● în selectarea indicatorilor (comportamente, conduite şi acţiuni) relevante pentru aceste competenţe;
        ● în alegerea evaluatorilor;
        ● în procesul de evaluare propriu-zis.

        Schema de evaluare propusă descurajează folosirea oricărui test standardizat de aptitudini sau de personalitate care nu defineşte şi nu explică clar, durabil din punct de vedere ştiinţific, competenţele ce vor fi măsurate.

    5. Principiul consolidării independenţei şi răspunderii procurorului:
        Sub nicio formă evaluarea nu va aduce atingere independenţei procurorului în dispunerea soluţiilor.

    6. Principiul dezvoltării profesionale prin evaluare:
        Aplicarea acestui principiu presupune desfăşurarea procesului de evaluare astfel încât să contribuie la identificarea nevoilor de pregătire şi dezvoltare profesională pentru procurorul evaluat.


    1.2. CADRUL DE REFERINŢĂ PENTRU EVALUAREA BAZATĂ PE COMPETENŢE: PROFILUL PROCURORULUI
        Evaluarea profesională a procurorilor se desfăşoară în limitele unui cadru de referinţă care cuprinde:
    1. Legea nr. 303/2004, care precizează criteriile de evaluare - eficienţa, calitatea activităţii, integritatea şi obligaţia de pregătire profesională continuă, precum şi calificativele cu care este apreciată performanţa - "foarte bine", "bine", "suficient" şi "insuficient" - şi impactul lor asupra carierei procurorului şi asupra calităţii sistemului juridic.
    2. Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor.
    3. Indicatorii de performanţă în activităţile profesionale ale procurorului. Indicatorii precizează care sunt elementele şi aspectele de performanţă a procurorului care trebuie apreciate cu ajutorul calificativelor, astfel încât să nu fie afectată independenţa procurorului în dispunerea soluţiilor şi să fie respectat dreptul fiecărui procuror la o evaluare corectă.
    4. Prezentul Ghid de evaluare profesională a procurorilor care, într-o perspectivă de ansamblu a noii scheme de evaluare, evidenţiază legătura între definiţia, scopul, principiile evaluării şi modalităţile şi mijloacele prin care evaluarea se realizează, precum şi aspecte legate de administrarea procesului de evaluare.


    1.3. CRITERII ŞI INDICATORI DE PERFORMANŢĂ ÎN ACTIVITĂŢI PROFESIONALE
    1.3.1. Introducere:
        Evaluarea este un proces prin care performanţa, adică nivelul calitativ la care procurorul îşi îndeplineşte atribuţiile curente în parchet, este apreciată în raport cu un cadru de referinţă, care defineşte indicatorii relevanţi pentru criteriile de evaluare stabilite de lege.
        Procesul de evaluare presupune analiza modului cum procurorul îşi îndeplineşte activităţile profesionale curente, pentru a aprecia comportamentele şi acţiunile profesionale îndeplinite la un nivel adecvat cerinţelor profesionale şi, de asemenea, pentru a identifica modurile de acţiune profesională în care procurorul are nevoie prioritară de perfecţionare şi autodezvoltare.
        Procesul de evaluare cuprinde următoarele activităţi: analiza documentelor care conţin rezultate ale activităţii profesionale a procurorului evaluat, autoanaliza şi autoaprecierea şi acordarea calificativului. Procesul de evaluare a procurorilor poate cuprinde şi un interviu de evaluare şi stabilirea de comun acord a unui plan individual de dezvoltare personală.
        Atât evaluarea, cât şi aprecierea făcută de membrii comisiei de evaluare se fac prin raportare la acelaşi cadru de referinţă, care cuprinde: criteriile de evaluare prevăzute de lege, activităţile profesionale şi indicatorii de performanţă în activităţile profesionale, precum şi calificativele/standardele după care un procuror este apreciat ca fiind competent (sau incompetent) pentru îndeplinirea activităţilor de bază şi specifice ale postului pe care îl ocupă.
        Criteriile de evaluare şi indicatorii relevanţi pentru aceste criterii alcătuiesc o structură în care criteriul prevăzut de lege, având un caracter general, este detaliat în elementele care îl definesc şi care sunt pentru el indicatori.
        Indicatorii ghidează aprecierea comportamentelor, acţiunilor şi conduitelor profesionale în activităţi profesionale specifice procurorului. Structura de criterii şi indicatori constituie principalul instrument care asigură transparenţa evaluării şi caracterul ei unitar, respectarea independenţei procurorului în dispunerea soluţiilor şi dreptul acestuia la o evaluare corectă. Fiecare criteriu poate fi demonstrat prin elementele sale definitorii, iar acestea, la rândul lor, pot fi demonstrate prin indicatori specifici (comportamente, acţiuni şi conduite profesionale observabile sau care pot fi documentate).
        Un indicator de performanţă specific trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    - să nu afecteze independenţa procurorului în dispunerea soluţiilor;
    – să stimuleze şi să diferenţieze performanţele procurorilor;
    – să fie măsurabil.


    1.3.2. Evaluarea activităţilor specifice funcţiei de procuror:

┌────┬───────────┬─────────────────────┐
│NR. │CRITERII DE│INDICATORI DE │
│CRT.│EVALUARE │EVALUARE │
│ │ │-URMĂRIRE PENALĂ- │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte, │
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii indicatori:│
│ │ │a)efectuarea │
│ │ │urmăririi penale │
│ │ │într-un termen │
│ │ │rezonabil, ţinând │
│ │ │cont de complexitatea│
│ │ │cauzei şi de volumul │
│ │ │de activitate al │
│ │ │procurorului; │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │datele care rezultă │
│ │ │din volumul de │
│ │ │activitate anual al │
│ │ │procurorului evaluat,│
│ │ │depus la dosarul de │
│ │ │evaluare, realizat pe│
│ │ │baza datelor │
│ │ │statistice furnizate │
│ │ │de programul ECRIS şi│
│ │ │de următoarele │
│ │ │elemente: │
│ │ │- rata de soluţionare│
│ │ │a cauzelor de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu rata de│
│ │ │soluţionare a │
│ │ │cauzelor în sectorul │
│ │ │de activitate în care│
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; rata de │
│ │ │soluţionare a │
│ │ │cauzelor se │
│ │ │calculează procentual│
│ │ │ca raport între │
│ │ │numărul cauzelor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │perioada de referinţă│
│ │ │(un an) şi totalul │
│ │ │cauzelor existente şi│
│ │ │al celor nou intrate;│
│ │ │- indicele de │
│ │ │operativitate a │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │în soluţionarea │
│ │ │cauzelor, comparativ │
│ │ │cu indicele de │
│ │ │operativitate în │
│ │ │soluţionarea cauzelor│
│ │ │în sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; indicele│
│ │ │de operativitate în │
│ │ │soluţionarea cauzelor│
│ │ │se calculează │
│ │ │procentual ca raport │
│ │ │între numărul │
│ │ │cauzelor soluţionate │
│ │ │în perioada de │
│ │ │referinţă (un an) şi │
│ │ │numărul cauzelor nou │
│ │ │intrate; │
│ │ │- numărul │
│ │ │rechizitoriilor şi al│
│ │ │acordurilor de │
│ │ │recunoaştere a │
│ │ │vinovăţiei întocmite │
│ │ │de procurorul │
│ │ │evaluat, comparativ │
│ │ │cu numărul actelor de│
│ │ │sesizare a instanţei │
│ │ │întocmite în sectorul│
│ │ │de activitate în care│
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; │
│ │ │- numărul cauzelor │
│ │ │complexe soluţionate │
│ │ │în care urmărirea │
│ │ │penală a fost │
│ │ │efectuată de │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu numărul│
│ │ │total al cauzelor │
│ │ │soluţionate de │
│ │ │procuror în perioada │
│ │ │de referinţă; │
│ │ │- numărul cauzelor │
│ │ │soluţionate de │
│ │ │procurorul evaluat în│
│ │ │raport de anumite │
│ │ │perioade de referinţă│
│ │ │(cauze soluţionate în│
│ │ │mai puţin de 1 an, │
│ │ │cauze soluţionate în │
│ │ │mai puţin de 2 ani, │
│ │ │cauze soluţionate în │
│ │ │mai puţin de 3 ani, │
│ │ │respectiv cauze │
│ │ │soluţionate într-un │
│ │ │termen mai mare de 3 │
│ │ │ani), comparativ cu │
│ │ │numărul cauzelor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea, în │
│ │ │raport de aceeaşi │
│ │ │perioadă de │
│ │ │referinţă; │
│ │ │- admiterea unor │
│ │ │contestaţii privind │
│ │ │durata procesului │
│ │ │penal în condiţiile │
│ │ │art. 4881 - 4886din │
│ │ │Codul de procedură │
│ │ │penală. │
│ │ │Notă: │
│ │ │▪ în aprecierea │
│ │ │elementelor │
│ │ │menţionate mai sus nu│
│ │ │vor fi luate în │
│ │ │considerare cauzele │
│ │ │cu autor necunoscut; │
│ │ │▪ în aprecierea │
│ │ │complexităţii │
│ │ │cauzelor se va ţine │
│ │ │seama de următoarele │
│1. │EFICIENŢĂ │elemente: │
│ │ │dificultatea │
│ │ │administrării │
│ │ │probelor; numărul │
│ │ │părţilor, al │
│ │ │subiecţilor │
│ │ │procesuali principali│
│ │ │şi al martorilor; │
│ │ │numărul │
│ │ │infracţiunilor │
│ │ │investigate; natura │
│ │ │acestora; │
│ │ │dificultatea │
│ │ │problemelor de drept │
│ │ │şi de fapt care │
│ │ │trebuie soluţionate; │
│ │ │reunirea mai multor │
│ │ │cauze, precum şi alte│
│ │ │elemente specifice │
│ │ │relevante, cum ar fi │
│ │ │luarea/propunerea de │
│ │ │luare a măsurilor │
│ │ │preventive, a │
│ │ │metodelor speciale de│
│ │ │supraveghere sau │
│ │ │cercetare, a │
│ │ │percheziţiilor ş.a.; │
│ │ │▪ criteriul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │perioada efectivă de │
│ │ │funcţionare a │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │în cadrul │
│ │ │parchetului, │
│ │ │calculată după │
│ │ │formula media* 12 │
│ │ │luni; │
│ │ │▪ în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării, se │
│ │ │vor depune la dosarul│
│ │ │de evaluare copii ale│
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele efectuate│
│ │ │de procurorul │
│ │ │ierarhic superior sau│
│ │ │procurorul anume │
│ │ │desemnat, care vor fi│
│ │ │avute în vedere la │
│ │ │aprecierea │
│ │ │indicatorului; │
│ │ │▪ de asemenea, se va │
│ │ │depune la dosarul de │
│ │ │evaluare anual, de │
│ │ │regulă până la data │
│ │ │de 1 martie, de către│
│ │ │persoana desemnată de│
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului, volumul │
│ │ │de activitate pe │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │îşi desfăşoară │
│ │ │activitatea │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │conform datelor care │
│ │ │rezultă din sistemul │
│ │ │ECRIS şi rapoartelor │
│ │ │anuale de bilanţ; │
│ │ │▪ la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │volumul de activitate│
│ │ │al procurorului, │
│ │ │conform modelului │
│ │ │prezentat în Anexa │
│ │ │nr. 2 la Regulament, │
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef conform│
│ │ │datelor care rezultă │
│ │ │din sistemul ECRIS; │
│ │ │procurorul evaluat va│
│ │ │certifica sub │
│ │ │semnătură exactitatea│
│ │ │datelor şi va │
│ │ │completa fişa cu date│
│ │ │privind cauzele │
│ │ │complexe în care a │
│ │ │efectuat urmărirea │
│ │ │penală; datele │
│ │ │privind cauzele │
│ │ │complexe vor fi │
│ │ │contrasemnate de │
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului sau, după│
│ │ │caz, de procurorul │
│ │ │şef secţie, │
│ │ │procurorul şef │
│ │ │serviciu sau │
│ │ │procurorul şef birou.│
│ │ │b) efectuarea │
│ │ │demersurilor în │
│ │ │vederea identificării│
│ │ │bunurilor │
│ │ │susceptibile de luare│
│ │ │a măsurilor │
│ │ │asigurătorii şi │
│ │ │luarea acestor │
│ │ │măsuri. │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │datele care rezultă │
│ │ │din sistemul ECRIS, │
│ │ │actele privind │
│ │ │controalele periodice│
│ │ │referitoare la │
│ │ │stadiul cercetărilor │
│ │ │penale, conform │
│ │ │ordinelor şi │
│ │ │regulamentelor │
│ │ │interne, şi orice │
│ │ │acte sau evidenţe ale│
│ │ │parchetului, necesare│
│ │ │evaluării. │
│ │ │Notă: │
│ │ │▪ la dosarul de │
│ │ │evaluare vor fi │
│ │ │depuse copii ale │
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele periodice│
│ │ │referitoare la │
│ │ │stadiul cercetărilor │
│ │ │penale şi ale │
│ │ │celorlalte acte care │
│ │ │au stat la baza │
│ │ │evaluării │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte, │
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii indicatori:│
│ │ │a) măsuri şi soluţii │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului, pe │
│ │ │motive de │
│ │ │nelegalitate │
│ │ │existente la momentul│
│ │ │luării măsurii sau al│
│ │ │dispunerii soluţiei │
│ │ │de către procuror; │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │următoarele elemente:│
│ │ │- măsurile infirmate,│
│ │ │pe cale ierarhică │
│ │ │pentru motive de │
│ │ │nelegalitate; │
│ │ │- soluţiile │
│ │ │apreciate, pe cale │
│ │ │ierarhică, ca fiind │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │şi cu privire la care│
│ │ │s-au pronunţat │
│ │ │hotărâri definitive │
│ │ │de restituire sau de │
│ │ │respingere a │
│ │ │acordului de │
│ │ │recunoaştere a │
│ │ │vinovăţiei; │
│ │ │- soluţiile adoptate │
│ │ │de procurorul evaluat│
│ │ │care au fost │
│ │ │infirmate de către │
│ │ │procurorul ierarhic │
│ │ │superior, cu │
│ │ │redeschiderea │
│ │ │urmăririi penale, şi │
│ │ │în care după │
│ │ │completarea ori │
│ │ │redeschiderea │
│ │ │urmăririi penale au │
│ │ │fost adoptate alte │
│ │ │soluţii, raportat la │
│ │ │numărul total de │
│ │ │dosare soluţionate de│
│ │ │acesta în perioada │
│ │ │supusă evaluării; │
│ │ │Notă: │
│ │ │▪ în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării se │
│ │ │vor ataşa la dosarul │
│ │ │de evaluare extrase │
│ │ │din analiza │
│ │ │indicatorilor de │
│ │ │calitate conform │
│ │ │Ordinului │
│ │ │informaţional privind│
│ │ │activitatea │
│ │ │Ministerului Public, │
│ │ │care privesc analiza │
│ │ │imputabilităţii │
│ │ │soluţiilor dispuse de│
│ │ │procuror, copii ale │
│ │ │actelor prin care │
│ │ │s-au dispus de către │
│ │ │procuror măsuri │
│ │ │infirmate pentru │
│ │ │motive de │
│ │ │nelegalitate, copii │
│ │ │ale actelor prin care│
│ │ │aceste măsuri au fost│
│ │ │infirmate, copii ale │
│ │ │soluţiilor cu privire│
│ │ │la care s-a dispus │
│ │ │infirmarea sau │
│ │ │redeschiderea de │
│ │ │către procurorul │
│ │ │ierarhic superior şi │
│ │ │ordonanţa │
│ │ │procurorului ierarhic│
│ │ │superior, respectiv │
│ │ │încheierea instanţei │
│ │ │de confirmare a │
│ │ │redeschiderii │
│ │ │urmăririi penale ori │
│ │ │încheierea de │
│ │ │infirmare, care vor │
│ │ │fi avute în vedere în│
│ │ │aprecierea │
│ │ │indicatorului; │
│ │ │▪ la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │calitatea activităţii│
│ │ │desfăşurate, conform │
│ │ │modelului prezentat │
│ │ │în Anexa nr. 3 la │
│ │ │Regulament, conţinând│
│ │ │datele statistice │
│ │ │relevante, aşa cum │
│ │CALITATEA │rezultă acestea din │
│2. │ACTIVITĂŢII│analizele şi │
│ │ │informările întocmite│
│ │ │conform │
│ │ │regulamentelor │
│ │ │interne şi ordinelor │
│ │ │procurorului general,│
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef; │
│ │ │b) calitatea │
│ │ │redactării şi │
│ │ │motivării soluţiilor,│
│ │ │interpretarea │
│ │ │probelor, calitatea │
│ │ │exprimării şi │
│ │ │capacitatea de │
│ │ │sinteză. │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │următoarele elemente:│
│ │ │- numărul soluţiilor │
│ │ │definitive de │
│ │ │achitare pronunţate │
│ │ │în cauze în care │
│ │ │trimiterea în │
│ │ │judecată a fost │
│ │ │dispusă de procurorul│
│ │ │evaluat, raportat la │
│ │ │numărul total de │
│ │ │soluţii definitive de│
│ │ │achitare pe parchet; │
│ │ │nu vor fi luate în │
│ │ │considerare │
│ │ │achitările pronunţate│
│ │ │ca urmare a │
│ │ │intervenirii │
│ │ │dezincriminării │
│ │ │faptei; │
│ │ │- soluţiile │
│ │ │apreciate, pe cale │
│ │ │ierarhică, ca fiind │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │şi în care s-au │
│ │ │pronunţat hotărâri │
│ │ │definitive de │
│ │ │achitare; │
│ │ │- deţinerea de │
│ │ │cunoştinţe solide de │
│ │ │drept de către │
│ │ │procurorul evaluat şi│
│ │ │capacitatea acestuia │
│ │ │de a le aplica corect│
│ │ │în practică; │
│ │ │- aptitudinea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │de a se exprima clar │
│ │ │şi concis, de a │
│ │ │argumenta coerent, │
│ │ │profund şi concret, │
│ │ │obiectiv; │
│ │ │- cunoaşterea exactă │
│ │ │a cauzei de către │
│ │ │procurorul evaluat şi│
│ │ │capacitatea acestuia │
│ │ │de a utiliza eficient│
│ │ │principii de │
│ │ │interpretare │
│ │ │juridică; │
│ │ │- aptitudinea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │de a expune faptele │
│ │ │în mod riguros şi │
│ │ │logic astfel încât să│
│ │ │existe o concordanţă │
│ │ │între considerente şi│
│ │ │dispozitiv. │
│ │ │Notă: │
│ │ │▪ în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării se │
│ │ │vor ataşa la dosarul │
│ │ │de evaluare extrase │
│ │ │din analiza │
│ │ │indicatorilor de │
│ │ │calitate conform │
│ │ │Ordinului │
│ │ │informaţional privind│
│ │ │activitatea │
│ │ │Ministerului Public, │
│ │ │care privesc analiza │
│ │ │imputabilităţii │
│ │ │soluţiilor dispuse de│
│ │ │procuror şi notele │
│ │ │observatorii de la │
│ │ │organele ierarhic │
│ │ │superioare; │
│ │ │▪ în aprecierea │
│ │ │indicatorului vor fi │
│ │ │avute în vedere şi un│
│ │ │număr de 5 soluţii │
│ │ │depuse la dosarul de │
│ │ │evaluare de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │precum şi, dacă este │
│ │ │cazul, soluţiile │
│ │ │apreciate ca fiind │
│ │ │relevante de către │
│ │ │comisia de evaluare. │
└────┴───────────┴─────────────────────┘


┌────┬───────────┬─────────────────────┐
│ │ │INDICATORI DE │
│NR. │CRITERII DE│EVALUARE │
│CRT.│EVALUARE │-SUPRAVEGHEREA │
│ │ │CERCETĂRILOR PENALE- │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte, │
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii indicatori:│
│ │ │a) supravegherea şi │
│ │ │îndrumarea organelor │
│ │ │de poliţie în │
│ │ │activitatea de │
│ │ │cercetare penală, │
│ │ │reflectată în │
│ │ │verificarea periodică│
│ │ │şi ritmică a │
│ │ │stadiului şi │
│ │ │calităţii actelor de │
│ │ │cercetare penală │
│ │ │efectuate de organele│
│ │ │de poliţie şi │
│ │ │urmărirea termenelor │
│ │ │fixate, precum şi în │
│ │ │luarea măsurilor │
│ │ │prevăzute de art. 303│
│ │ │alin. (3) Cod de │
│ │ │procedură penală; │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │datele care rezultă │
│ │ │din notele de │
│ │ │îndrumare şi actele │
│ │ │privind controalele │
│ │ │periodice referitoare│
│ │ │la stadiul │
│ │ │cercetărilor penale, │
│ │ │conform ordinelor şi │
│ │ │regulamentelor │
│ │ │interne. │
│ │ │Notă: │
│ │ │▪ la dosarul de │
│ │ │evaluare vor fi │
│ │ │depuse copii ale │
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele periodice│
│ │ │referitoare la │
│ │ │stadiul cercetărilor │
│ │ │penale; │
│ │ │b) efectuarea actelor│
│ │ │procedurale şi │
│ │ │soluţionarea cauzelor│
│ │ │într-un termen │
│ │ │rezonabil, în funcţie│
│ │ │de complexitatea │
│ │ │cauzei şi de volumul │
│ │ │de activitate al │
│ │ │procurorului; │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │datele care rezultă │
│ │ │din volumul de │
│ │ │activitate anual al │
│ │ │procurorului evaluat,│
│ │ │depus la dosarul de │
│ │ │evaluare, realizat pe│
│ │ │baza datelor │
│ │ │statistice furnizate │
│ │ │de programul ECRIS şi│
│ │ │de următoarele │
│ │ │elemente: │
│ │ │- rata de soluţionare│
│ │ │a cauzelor de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu rata de│
│ │ │soluţionare a │
│ │ │cauzelor în sectorul │
│ │ │de activitate în care│
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; rata de │
│ │ │soluţionare a │
│ │ │cauzelor se │
│ │ │calculează procentual│
│ │ │ca raport între │
│ │ │numărul cauzelor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │perioada de referinţă│
│ │ │(un an) şi totalul │
│ │ │cauzelor existente şi│
│ │ │al celor nou intrate;│
│ │ │- indicele de │
│ │ │operativitate a │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │în soluţionarea │
│ │ │cauzelor, comparativ │
│ │ │cu indicele de │
│ │ │operativitate în │
│ │ │soluţionarea cauzelor│
│ │ │în sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; indicele│
│ │ │de operativitate în │
│ │ │soluţionarea cauzelor│
│ │ │se calculează │
│ │ │procentual ca raport │
│ │ │între numărul │
│ │ │cauzelor soluţionate │
│ │ │în perioada de │
│ │ │referinţă (un an) şi │
│ │ │numărul cauzelor nou │
│ │ │intrate; │
│ │ │- numărul │
│ │ │rechizitoriilor şi al│
│ │ │acordurilor de │
│ │ │recunoaştere a │
│ │ │vinovăţiei întocmite │
│ │ │de procurorul │
│ │ │evaluat, comparativ │
│ │ │cu numărul actelor de│
│ │ │sesizare a instanţei │
│ │ │întocmite în sectorul│
│ │ │de activitate în care│
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; │
│ │ │- numărul cauzelor │
│ │ │complexe soluţionate │
│ │ │în care supravegherea│
│ │ │cercetărilor penale a│
│ │ │fost efectuată de │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu numărul│
│ │ │total al cauzelor │
│ │ │soluţionate de │
│ │ │procuror în perioada │
│ │ │de referinţă; │
│ │ │- numărul cauzelor │
│ │ │soluţionate de │
│ │ │procurorul evaluat în│
│ │ │raport de anumite │
│ │ │perioade de referinţă│
│ │ │(cauze soluţionate în│
│ │ │mai puţin de 1 an, │
│ │ │cauze soluţionate în │
│ │ │mai puţin de 2 ani, │
│ │ │cauze soluţionate în │
│ │ │mai puţin de 3 ani, │
│ │ │respectiv cauze │
│ │ │soluţionate într-un │
│ │ │termen mai mare de 3 │
│ │ │ani), comparativ cu │
│ │ │numărul cauzelor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea, în │
│ │ │raport de aceeaşi │
│ │ │perioadă de │
│ │ │referinţă; │
│ │ │- efectuarea actelor │
│ │ │procesuale sau │
│ │ │procedurale în │
│ │ │termenul imperativ │
│ │ │prevăzut de lege, │
│ │ │respectiv efectuarea │
│ │ │actelor fără │
│ │ │întârzieri care să │
│ │ │afecteze semnificativ│
│ │ │buna desfăşurare a │
│ │ │urmăririi penale; │
│ │ │- admiterea unor │
│ │ │contestaţii privind │
│1. │EFICIENŢĂ │durata procesului │
│ │ │penal în condiţiile │
│ │ │art. 4881 - 4886din │
│ │ │Codul de procedură │
│ │ │penală. │
│ │ │Notă: │
│ │ │▪ în aprecierea │
│ │ │elementelor │
│ │ │menţionate mai sus nu│
│ │ │vor fi luate în │
│ │ │considerare cauzele │
│ │ │cu autor necunoscut; │
│ │ │▪ în aprecierea │
│ │ │complexităţii │
│ │ │cauzelor se va ţine │
│ │ │seama de următoarele │
│ │ │elemente: │
│ │ │dificultatea │
│ │ │administrării │
│ │ │probelor; numărul │
│ │ │părţilor, al │
│ │ │subiecţilor │
│ │ │procesuali principali│
│ │ │şi al martorilor; │
│ │ │numărul │
│ │ │infracţiunilor │
│ │ │investigate; natura │
│ │ │acestora; │
│ │ │dificultatea │
│ │ │problemelor de drept │
│ │ │şi de fapt care │
│ │ │trebuie soluţionate; │
│ │ │reunirea mai multor │
│ │ │cauze, precum şi alte│
│ │ │elemente specifice │
│ │ │relevante, cum ar fi │
│ │ │luarea/propunerea de │
│ │ │luare a măsurilor │
│ │ │preventive, a │
│ │ │metodelor speciale de│
│ │ │supraveghere sau │
│ │ │cercetare, a │
│ │ │percheziţiilor ş.a.; │
│ │ │▪ criteriul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │perioada efectivă de │
│ │ │funcţionare a │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │în cadrul │
│ │ │parchetului, │
│ │ │calculată după │
│ │ │formula media* 12 │
│ │ │luni; │
│ │ │▪ în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării, se │
│ │ │vor depune la dosarul│
│ │ │de evaluare copii ale│
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele efectuate│
│ │ │de procurorul │
│ │ │ierarhic superior sau│
│ │ │procurorul anume │
│ │ │desemnat, care vor fi│
│ │ │avute în vedere la │
│ │ │aprecierea │
│ │ │indicatorului; │
│ │ │▪ de asemenea, se va │
│ │ │depune la dosarul de │
│ │ │evaluare anual, de │
│ │ │regulă până la data │
│ │ │de 1 martie, de către│
│ │ │persoana desemnată de│
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului, volumul │
│ │ │de activitate pe │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │îşi desfăşoară │
│ │ │activitatea │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │conform datelor care │
│ │ │rezultă din sistemul │
│ │ │ECRIS şi rapoartelor │
│ │ │anuale de bilanţ; │
│ │ │▪ la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │volumul de activitate│
│ │ │al procurorului, │
│ │ │conform modelului │
│ │ │prezentat în Anexa │
│ │ │nr. 2 la Regulament, │
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef conform│
│ │ │datelor care rezultă │
│ │ │din sistemul ECRIS; │
│ │ │procurorul evaluat va│
│ │ │certifica sub │
│ │ │semnătură exactitatea│
│ │ │datelor şi va │
│ │ │completa fişa cu date│
│ │ │privind cauzele │
│ │ │complexe în care a │
│ │ │supravegheat │
│ │ │efectuarea urmăririi │
│ │ │penale; datele │
│ │ │privind cauzele │
│ │ │complexe vor fi │
│ │ │contrasemnate de │
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului sau, după│
│ │ │caz, de procurorul │
│ │ │şef secţie, │
│ │ │procurorul şef │
│ │ │serviciu sau │
│ │ │procurorul şef birou;│
│ │ │▪ totodată, în cursul│
│ │ │perioadei supuse │
│ │ │evaluării, şeful │
│ │ │ierarhic superior va │
│ │ │depune la dosarul de │
│ │ │evaluare orice │
│ │ │document din care │
│ │ │rezultă nerespectări │
│ │ │ale termenelor │
│ │ │imperative sau care │
│ │ │au afectat │
│ │ │semnificativ buna │
│ │ │desfăşurare a │
│ │ │urmăririi penale. │
│ │ │c) dispoziţii date │
│ │ │organelor de │
│ │ │cercetare penată în │
│ │ │vederea identificării│
│ │ │bunurilor │
│ │ │susceptibile de luare│
│ │ │a măsurilor │
│ │ │asigurătorii şi │
│ │ │luarea acestor │
│ │ │măsuri. │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │datele care rezultă │
│ │ │din notele de │
│ │ │îndrumare, datele │
│ │ │care rezultă din │
│ │ │sistemul ECRIS, │
│ │ │actele privind │
│ │ │controalele periodice│
│ │ │referitoare la │
│ │ │stadiul cercetărilor │
│ │ │penale, conform │
│ │ │ordinelor şi │
│ │ │regulamentelor │
│ │ │interne, şi orice │
│ │ │evidenţe sau acte ale│
│ │ │parchetului, necesare│
│ │ │evaluării. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* la dosarul de │
│ │ │evaluare vor fi │
│ │ │depuse copii ale │
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele periodice│
│ │ │referitoare la │
│ │ │stadiul cercetărilor │
│ │ │penale şi ale │
│ │ │celorlalte acte care │
│ │ │au stat la baza │
│ │ │evaluării │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte, │
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii indicatori:│
│ │ │a) măsuri şi soluţii │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului, pe │
│ │ │motive de │
│ │ │nelegalitate │
│ │ │existente la momentul│
│ │ │luării măsurii sau al│
│ │ │dispunerii soluţiei │
│ │ │de către procuror; │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │următoarele elemente:│
│ │ │- măsurile infirmate,│
│ │ │pe cale ierarhică │
│ │ │pentru motive de │
│ │ │nelegalitate; │
│ │ │- soluţiile │
│ │ │apreciate, pe cale │
│ │ │ierarhică, ca fiind │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │şi în care s-au │
│ │ │pronunţat hotărâri │
│ │ │definitive de │
│ │ │restituire sau de │
│ │ │respingere a │
│ │ │acordului de │
│ │ │recunoaştere a │
│ │ │vinovăţiei; │
│ │ │- soluţiile adoptate │
│ │ │de procurorul evaluat│
│ │ │care au fost │
│ │ │infirmate de către │
│ │ │procurorul ierarhic │
│ │ │superior, cu │
│ │ │redeschiderea │
│ │ │urmăririi penale, şi │
│ │ │în care după │
│ │ │completarea ori │
│ │ │redeschiderea │
│ │ │urmăririi penale au │
│ │ │fost adoptate alte │
│ │ │soluţii, raportat la │
│ │ │numărul total de │
│ │ │dosare soluţionate de│
│ │ │acesta în perioada │
│ │ │supusă evaluării. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării se │
│ │ │vor ataşa la dosarul │
│ │ │de evaluare extrase │
│ │ │din analiza │
│ │ │indicatorilor de │
│ │ │calitate conform │
│ │ │Ordinului │
│ │ │informaţional privind│
│ │ │activitatea │
│ │ │Ministerului Public, │
│ │ │care privesc analiza │
│ │ │imputabilităţii │
│ │ │soluţiilor dispuse de│
│ │ │procuror, copii ale │
│ │ │actelor prin care │
│ │ │s-au dispus de către │
│ │ │procuror măsuri │
│ │ │infirmate pentru │
│ │ │motive de │
│ │ │nelegalitate, copii │
│ │ │ale actelor prin care│
│ │ │aceste măsuri au fost│
│ │ │infirmate, copii ale │
│ │ │soluţiilor cu privire│
│ │ │la care s-a dispus │
│ │ │infirmarea sau │
│ │ │redeschiderea de │
│ │ │către procurorul │
│ │ │ierarhic superior şi │
│ │ │ordonanţa sau, după │
│ │ │caz, încheierea de │
│ │ │confirmare a │
│ │ │redeschiderii │
│ │ │urmăririi penale ori │
│ │ │încheierea de │
│ │ │infirmare, care vor │
│ │ │fi avute în vedere în│
│ │ │aprecierea │
│ │ │indicatorului; │
│ │ │* la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │calitatea activităţii│
│ │ │desfăşurate, conform │
│ │ │modelului prevăzut în│
│ │ │Anexa nr. 3 din │
│ │ │Regulament, conţinând│
│ │ │datele statistice │
│ │ │relevante, aşa cum │
│ │ │rezultă acestea din │
│ │CALITATEA │analizele şi │
│2. │ACTIVITĂŢII│informările întocmite│
│ │ │conform │
│ │ │regulamentelor │
│ │ │interne şi ordinelor │
│ │ │procurorului general,│
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef. │
│ │ │b) calitatea │
│ │ │redactării şi │
│ │ │motivării soluţiilor,│
│ │ │interpretarea │
│ │ │probelor, calitatea │
│ │ │exprimării şi │
│ │ │capacitatea de │
│ │ │sinteză. │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │următoarele elemente:│
│ │ │- soluţiile │
│ │ │apreciate, pe cale │
│ │ │ierarhică, ca fiind │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │şi în care s-au │
│ │ │pronunţat hotărâri │
│ │ │definitive de │
│ │ │achitare; │
│ │ │- numărul soluţiilor │
│ │ │definitive de │
│ │ │achitare pronunţateîn│
│ │ │cauze în care │
│ │ │trimiterea în │
│ │ │judecată a fost │
│ │ │dispusă de procurorul│
│ │ │evaluat, raportat la │
│ │ │numărul total de │
│ │ │soluţii definitive de│
│ │ │achitare pe parchet; │
│ │ │nu vor fi luate în │
│ │ │considerare │
│ │ │achitările pronunţate│
│ │ │ca urmare a │
│ │ │intervenirii │
│ │ │dezincriminării │
│ │ │faptei; │
│ │ │- deţinerea de │
│ │ │cunoştinţe solide de │
│ │ │drept de către │
│ │ │procurorul evaluat şi│
│ │ │capacitatea acestuia │
│ │ │de a le aplica corect│
│ │ │în practică; │
│ │ │- aptitudinea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │de a se exprima clar │
│ │ │şi concis, de a │
│ │ │argumenta coerent, │
│ │ │profund şi concret, │
│ │ │obiectiv; │
│ │ │- cunoaşterea exactă │
│ │ │a cauzei de către │
│ │ │procurorul evaluat şi│
│ │ │capacitatea acestuia │
│ │ │de a utiliza eficient│
│ │ │principii de │
│ │ │interpretare │
│ │ │juridică; │
│ │ │- aptitudinea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │de a expune faptele │
│ │ │în mod riguros şi │
│ │ │logic astfel încât să│
│ │ │existe o concordanţă │
│ │ │între considerente şi│
│ │ │dispozitiv. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării se │
│ │ │vor ataşa la dosarul │
│ │ │de evaluare extrase │
│ │ │din analiza │
│ │ │indicatorilor de │
│ │ │calitate conform │
│ │ │Ordinului │
│ │ │informaţional privind│
│ │ │activitatea │
│ │ │Ministerului Public, │
│ │ │care privesc analiza │
│ │ │imputabilităţii │
│ │ │soluţiilor dispuse de│
│ │ │procuror şi notele │
│ │ │observatorii de la │
│ │ │organele ierarhic │
│ │ │superioare; │
│ │ │* în aprecierea │
│ │ │indicatorului vor fi │
│ │ │avute în vedere şi un│
│ │ │număr de 5 soluţii │
│ │ │depuse la dosarul de │
│ │ │evaluare de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │precum şi, dacă este │
│ │ │cazul, soluţiile │
│ │ │apreciate ca fiind │
│ │ │relevante de către │
│ │ │comisia de evaluare. │
└────┴───────────┴─────────────────────┘


┌────┬───────────┬─────────────────────┐
│NR. │CRITERII DE│INDICATORI DE │
│CRT.│EVALUARE │EVALUARE │
│ │ │-JUDICIAR- │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte, │
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii indicatori:│
│ │ │a) operativitatea în │
│ │ │motivarea căilor de │
│ │ │atac declarate, cu │
│ │ │respectarea │
│ │ │termenelor legale şi │
│ │ │administrative; │
│ │ │b) operativitatea │
│ │ │soluţionării altor │
│ │ │lucrări, specifice │
│ │ │activităţii │
│ │ │judiciare. │
│ │ │Indicatorii vor fi │
│ │ │apreciaţi în raport │
│ │ │de datele care │
│ │ │rezultă din volumul │
│ │ │de activitate anual │
│ │ │al procurorului │
│ │ │evaluat, depus la │
│ │ │dosarul de evaluare, │
│ │ │realizat pe baza │
│ │ │datelor statistice │
│ │ │furnizate de │
│ │ │programul ECRIS şi de│
│ │ │următoarele elemente:│
│ │ │- numărul │
│ │ │participărilor │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │în şedinţele de │
│ │ │judecată pe procuror,│
│ │ │comparativ cu numărul│
│ │ │total de participări │
│ │ │în şedinţele de │
│ │ │judecată în sectorul │
│ │ │de activitate │
│ │ │judiciar, în perioada│
│ │ │de referinţă; │
│ │ │- numărul │
│ │ │concluziilor │
│ │ │susţinute de │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu numărul│
│ │ │total al concluziilor│
│ │ │susţinute în sectorul│
│ │ │de activitate │
│ │ │judiciar, în perioada│
│ │ │de referinţă; │
│ │ │- numărul căilor de │
│ │ │atac redactate de │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu numărul│
│ │ │total al căilor de │
│ │ │atac redactate în │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate judiciar, │
│ │ │în perioada de │
│ │ │referinţă; │
│ │ │- numărul căilor de │
│ │ │atac redactate de │
│ │ │procurorul evaluat cu│
│ │ │depăşirea termenului │
│ │ │legal sau │
│ │ │administrativ, │
│ │ │calculat în procente,│
│ │ │prin raportare la │
│ │ │numărul total de căi │
│ │ │de atac redactate de │
│ │ │procuror, în perioada│
│ │ │de referinţă; │
│ │ │- rata de soluţionare│
│ │ │a altor lucrări de │
│ │ │către procurorul │
│ │ │evaluat, comparativ │
│ │ │cu rata de │
│ │ │soluţionare a altor │
│ │ │lucrări în sectorul │
│ │ │de activitate în care│
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; rata de │
│ │ │soluţionare a altor │
│ │ │lucrări se calculează│
│ │ │procentual ca │
│ │ │diferenţă între │
│ │ │totalul lucrărilor │
│ │ │existente şi al celor│
│ │ │nou intrate şi, │
│ │ │respectiv, numărul │
│ │ │lucrărilor │
│ │ │soluţionateîn │
│ │ │perioada de referinţă│
│ │ │(un an); │
│ │ │- indicele de │
│ │ │operativitate a │
│1. │EFICIENŢĂ │procurorului evaluat │
│ │ │în soluţionarea altor│
│ │ │lucrări, comparativ │
│ │ │cu indicele de │
│ │ │operativitate în │
│ │ │soluţionarea altor │
│ │ │lucrări în sectorul │
│ │ │de activitate în care│
│ │ │acesta îşi desfăşoară│
│ │ │activitatea; indicele│
│ │ │de operativitate în │
│ │ │soluţionarea altor │
│ │ │lucrări se calculează│
│ │ │procentual ca │
│ │ │diferenţă între │
│ │ │numărul lucrărilor │
│ │ │nou intrate şi, │
│ │ │respectiv, numărul │
│ │ │lucrărilor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │perioada de referinţă│
│ │ │(un an). │
│ │ │Notă: │
│ │ │* criteriul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │perioada efectivă de │
│ │ │funcţionare a │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │în cadrul │
│ │ │parchetului, │
│ │ │calculată după │
│ │ │formula media* 12 │
│ │ │luni; │
│ │ │* în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării se │
│ │ │vor depune la dosarul│
│ │ │de evaluare copii ale│
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele efectuate│
│ │ │de procurorul │
│ │ │ierarhic superior sau│
│ │ │procurorul anume │
│ │ │desemnat, inclusiv │
│ │ │copii ale proceselor-│
│ │ │verbale de şedinţă de│
│ │ │analiză a soluţiilor │
│ │ │în care s-au │
│ │ │constatat eventuale │
│ │ │deficienţe, care vor │
│ │ │fi avute în vedere la│
│ │ │aprecierea │
│ │ │indicatorului; │
│ │ │* de asemenea, se va │
│ │ │depune la dosarul de │
│ │ │evaluare anual, de │
│ │ │regulă până la data │
│ │ │de 1 martie, de către│
│ │ │persoana desemnată de│
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului, volumul │
│ │ │de activitate pe │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │îşi desfăşoară │
│ │ │activitatea │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │conform datelor care │
│ │ │rezultă din sistemul │
│ │ │ECRIS şi rapoartelor │
│ │ │anuale de bilanţ; │
│ │ │* la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │volumul de activitate│
│ │ │al procurorului, │
│ │ │conform modelului │
│ │ │prezentat în Anexa │
│ │ │nr. 2 la Regulament, │
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef conform│
│ │ │datelor care rezultă │
│ │ │din sistemul ECRIS; │
│ │ │procurorul evaluat va│
│ │ │certifica sub │
│ │ │semnătură exactitatea│
│ │ │datelor; │
│ │ │* în cazul în care │
│ │ │activitatea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │nu priveşte │
│ │ │formularea căilor de │
│ │ │atac, punctajul │
│ │ │aferent indicatorului│
│ │ │constând în │
│ │ │operativitatea în │
│ │ │motivarea căilor de │
│ │ │atac declarate se │
│ │ │distribuie celorlalţi│
│ │ │indicatori. │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte, │
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii indicatori:│
│ │ │a) întocmirea fişelor│
│ │ │de şedinţă şi │
│ │ │actualizarea lor │
│ │ │permanentă, │
│ │ │exercitarea rolului │
│ │ │activ în şedinţele de│
│ │ │judecată şi calitatea│
│ │ │concluziilor │
│ │ │susţinute în │
│ │ │şedinţele de │
│ │ │judecată; │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat în raport de│
│ │ │următoarele elemente:│
│ │ │- capacitatea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │de a expune complet │
│ │ │situaţia de fapt şi │
│ │ │de drept; │
│ │ │- capacitatea │
│ │ │procurorului evaluat │
│ │ │de a analiza şi │
│ │ │interpreta probele │
│ │ │administrate în mod │
│ │ │corect şi obiectiv; │
│ │ │- caracterul complet │
│ │ │al solicitărilor │
│ │ │formulate în privinţa│
│ │ │soluţiei pe latură │
│ │ │penală, pe latură │
│ │ │civilă, precum şi în │
│ │ │privinţa celorlalte │
│ │ │aspecte - măsuri │
│ │ │asigurătorii, măsuri │
│ │ │de siguranţă, │
│ │ │deduceri, cheltuieli │
│ │ │judiciare etc. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* se vor depune la │
│ │ │dosarul de evaluare │
│ │ │copii ale actelor de │
│ │ │control efectuate de │
│ │ │procurorul ierarhic │
│ │ │superior în perioada │
│ │ │supusă evaluării; │
│ │ │* de asemenea, │
│ │ │procurorul evaluat va│
│ │ │depune la dosarul de │
│ │ │evaluare copii de pe │
│ │ │procesele-verbale de │
│ │ │sesizare din oficiu │
│ │ │cu privire la │
│ │ │săvârşirea de │
│ │ │infracţiuni în cadrul│
│ │ │şedinţelor de │
│ │ │judecată, întocmite │
│ │ │de acesta, precum şi │
│ │ │un număr de 5 copii │
│ │ │ale unor încheieri de│
│ │ │şedinţă din cauzele │
│ │ │în care a participat.│
│ │ │a) calitatea │
│ │ │redactării şi │
│ │ │motivării căilor de │
│ │ │atac, acurateţea │
│ │ │raţionamentului │
│ │ │juridic şi rigoarea │
│ │ │expunerii faptelor; │
│ │ │În aprecierea acestui│
│2. │CALITATEA │indicator vor fi │
│ │ACTIVITĂŢII│avute în vedere: │
│ │ │structura coerentă, │
│ │ │argumentaţia clară, │
│ │ │logica juridică, │
│ │ │exprimarea juridică │
│ │ │şi capacitatea de │
│ │ │sinteză a │
│ │ │procurorului evaluat.│
│ │ │Notă: │
│ │ │* în aprecierea │
│ │ │indicatorului vor fi │
│ │ │avute în vedere şi un│
│ │ │număr de 5 căi de │
│ │ │atac depuse la │
│ │ │dosarul de evaluare │
│ │ │de către procurorul │
│ │ │evaluat, precum şi, │
│ │ │dacă este cazul, │
│ │ │căile de atac │
│ │ │apreciate ca fiind │
│ │ │relevante de către │
│ │ │comisia de evaluare. │
│ │ │c) căi de atac admise│
│ │ │subiecţilor │
│ │ │procesuali pe motive │
│ │ │de nelegalitate în │
│ │ │cauzele în care │
│ │ │procurorul nu a │
│ │ │exercitat căile de │
│ │ │atac, căi de atac │
│ │ │nedeclarate din │
│ │ │motive imputabile │
│ │ │procurorului, retrase│
│ │ │sau respinse din │
│ │ │motive de │
│ │ │nelegalitate │
│ │ │imputabile │
│ │ │procurorului. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* în cursul perioadei│
│ │ │supuse evaluării se │
│ │ │vor ataşa la dosarul │
│ │ │de evaluare extrase │
│ │ │din analiza │
│ │ │indicatorilor de │
│ │ │calitate conform │
│ │ │Ordinului │
│ │ │informaţional privind│
│ │ │activitatea │
│ │ │Ministerului Public, │
│ │ │care privesc analiza │
│ │ │activităţii judiciare│
│ │ │şi notele │
│ │ │observatorii de la │
│ │ │organele ierarhic │
│ │ │superioare; │
│ │ │* la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │calitatea activităţii│
│ │ │desfăşurate, conform │
│ │ │modelului prevăzut în│
│ │ │Anexa 3 la │
│ │ │Regulament, conţinând│
│ │ │datele statistice │
│ │ │relevante, aşa cum │
│ │ │rezultă acestea din │
│ │ │analizele şi │
│ │ │informările întocmite│
│ │ │conform │
│ │ │regulamentelor │
│ │ │interne şi ordinelor │
│ │ │procurorului general,│
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef. │
└────┴───────────┴─────────────────────┘


┌────┬────────────┬────────────────────┐
│ │ │INDICATORI DE │
│NR. │CRITERII DE │EVALUARE │
│CRT.│EVALUARE │- ACTIVITĂŢI │
│ │ │NEOPERATIVE - │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte,│
│ │ │în raport de │
│ │ │următorul indicator:│
│ │ │• operativitatea │
│ │ │soluţionării │
│ │ │lucrărilor, cu │
│ │ │respectarea │
│ │ │termenelor legale şi│
│ │ │administrative. │
│ │ │Indicatorul va fi │
│ │ │apreciat, în raport │
│ │ │de următoarele │
│ │ │elemente: │
│ │ │- rata de │
│ │ │soluţionare a │
│ │ │lucrărilor de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │comparativ cu rata │
│ │ │de soluţionare a │
│ │ │lucrărilor în │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │acesta îşi │
│ │ │desfăşoară │
│ │ │activitatea; rata de│
│ │ │soluţionare a │
│ │ │lucrărilor se │
│ │ │calculează │
│ │ │procentual ca raport│
│ │ │între numărul │
│ │ │lucrărilor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │perioada de │
│ │ │referinţă (un an) şi│
│ │ │totalul lucrărilor │
│ │ │existente şi al │
│ │ │celor nou intrate; │
│ │ │- indicele de │
│ │ │operativitate a │
│ │ │procurorului evaluat│
│ │ │în soluţionarea │
│ │ │lucrărilor, │
│ │ │comparativ cu │
│ │ │indicele de │
│ │ │operativitate în │
│ │ │soluţionarea │
│ │ │lucrărilor în │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │acesta îşi │
│ │ │desfăşoară │
│ │ │activitatea; │
│ │ │indicele de │
│ │ │operativitate în │
│ │ │soluţionarea │
│ │ │lucrărilor se │
│ │ │calculează │
│ │ │procentual ca raport│
│ │ │între numărul │
│ │ │lucrărilor │
│ │ │soluţionate în │
│ │ │perioada de │
│ │ │referinţă (un an) şi│
│ │ │numărul lucrărilor │
│ │ │nou intrate; │
│ │ │- numărul lucrărilor│
│ │ │complexe soluţionate│
│ │ │de procurorul │
│ │ │evaluat, comparativ │
│ │ │cu numărul total al │
│ │ │lucrărilor │
│ │ │soluţionate de │
│ │ │procuror în perioada│
│ │ │de referinţă; │
│ │ │- numărul lucrărilor│
│ │ │soluţionate peste │
│ │ │termen de procurorul│
│ │ │evaluat, prin │
│ │ │raportare la numărul│
│1. │EFICIENŢĂ │total al lucrărilor │
│ │ │soluţionate de │
│ │ │acesta în perioada │
│ │ │de referinţă, │
│ │ │calculat procentual.│
│ │ │Notă: │
│ │ │* criteriul va fi │
│ │ │apreciat în raport │
│ │ │de perioada efectivă│
│ │ │de funcţionare a │
│ │ │procurorului evaluat│
│ │ │în cadrul │
│ │ │parchetului, │
│ │ │calculată după │
│ │ │formula media* 12 │
│ │ │luni; │
│ │ │* în cursul │
│ │ │perioadei supuse │
│ │ │evaluării, se vor │
│ │ │depune la dosarul de│
│ │ │evaluare copii ale │
│ │ │actelor privind │
│ │ │controalele │
│ │ │efectuate de │
│ │ │procurorul ierarhic │
│ │ │superior sau │
│ │ │procurorul anume │
│ │ │desemnat care vor fi│
│ │ │avute în vedere în │
│ │ │aprecierea │
│ │ │indicatorului; │
│ │ │* de asemenea, se va│
│ │ │depune la dosarul de│
│ │ │evaluare anual, de │
│ │ │regulă până la data │
│ │ │de 1 martie, de │
│ │ │către persoana │
│ │ │desemnată de │
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului, volumul│
│ │ │de activitate pe │
│ │ │sectorul de │
│ │ │activitate în care │
│ │ │îşi desfăşoară │
│ │ │activitatea │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │conform datelor care│
│ │ │rezultă din sistemul│
│ │ │ECRIS şi rapoartelor│
│ │ │anuale de bilanţ; │
│ │ │* la dosarul de │
│ │ │evaluare se depune │
│ │ │anual fişa privind │
│ │ │volumul de │
│ │ │activitate al │
│ │ │procurorului, │
│ │ │conform modelului │
│ │ │prevăzut în Anexa │
│ │ │nr. 2 la Regulament,│
│ │ │completată de │
│ │ │grefierul şef │
│ │ │conform datelor care│
│ │ │rezultă din sistemul│
│ │ │ECRIS. Procurorul │
│ │ │evaluat va certifica│
│ │ │sub semnătură │
│ │ │exactitatea datelor │
│ │ │şi va completa fişa │
│ │ │cu date privind │
│ │ │lucrările complexe │
│ │ │pe care le-a │
│ │ │soluţionat. Datele │
│ │ │privind lucrările │
│ │ │complexe vor fi │
│ │ │contrasemnate de │
│ │ │conducătorul │
│ │ │parchetului sau, │
│ │ │după caz, de │
│ │ │procurorul şef │
│ │ │secţie, procurorul │
│ │ │şef serviciu sau │
│ │ │procurorul şef │
│ │ │birou. │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte,│
│ │ │în raport de │
│ │ │următorii │
│ │ │indicatori: │
│ │ │a) calitatea actelor│
│ │ │întocmite, │
│ │ │acurateţea │
│ │ │raţionamentului şi │
│ │ │rigoarea exprimării;│
│ │ │În aprecierea │
│ │ │acestui indicator, │
│ │ │vor fi avute în │
│ │ │vedere argumentaţia │
│ │ │clară, exprimarea │
│ │ │precisă, un stil │
│ │CALITATEA │concis al redactării│
│2. │ACTIVITĂŢII │actelor de către │
│ │ │procuror. │
│ │ │b) respectarea │
│ │ │prevederilor │
│ │ │cuprinse în legi, │
│ │ │ordine şi │
│ │ │regulamente. │
│ │ │În aprecierea │
│ │ │indicatorului vor fi│
│ │ │avute în vedere un │
│ │ │număr de 5 acte │
│ │ │depuse la dosarul de│
│ │ │evaluare de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │precum şi, dacă este│
│ │ │cazul, lucrările │
│ │ │apreciate ca fiind │
│ │ │relevante de către │
│ │ │comisia de evaluare.│
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte,│
│ │ │în raport de │
│ │ │următorul indicator:│
│ │ │* încălcări ale │
│ │ │Codului deontologic │
│ │ │al judecătorilor şi │
│ │ │procurorilor, │
│ │ │stabilite prin │
│ │ │hotărâri definitive │
│ │ │ale Secţiei pentru │
│ │ │procurori a │
│ │ │Consiliului Superior│
│ │ │al Magistraturii; │
│ │ │sancţiuni │
│ │ │disciplinare rămase │
│ │ │definitive în │
│ │ │perioada supusă │
│ │ │evaluării; │
│ │ │pronunţarea faţă de │
│ │ │procurorul evaluat a│
│ │ │unor soluţii de │
│ │ │renunţare la │
│ │ │urmărire penală, de │
│ │ │renunţare la │
│ │ │aplicarea pedepsei, │
│ │ │de amânare a │
│ │ │aplicării pedepsei │
│ │ │ori de condamnare, │
│ │ │pentru care Secţia │
│ │ │pentru procurori a │
│ │ │Consiliului Superior│
│ │ │al Magistraturii nu │
│ │ │a propus eliberarea │
│ │ │din funcţie, în │
│ │ │condiţiile legii. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* pentru aprecierea │
│ │ │acestui indicator, │
│ │ │se vor avea în │
│3. │INTEGRITATE │vedere doar faptele │
│ │ │constatate prin │
│ │ │ordonanţe sau │
│ │ │hotărâri care au │
│ │ │rămas definitiveîn │
│ │ │perioada supusă │
│ │ │evaluării, │
│ │ │indiferent dacă │
│ │ │faptele au fost │
│ │ │săvârşite în cursul │
│ │ │sau anterior │
│ │ │perioadei de │
│ │ │evaluare; │
│ │ │* se va ţine seama │
│ │ │de natura şi │
│ │ │gravitatea faptei, │
│ │ │de împrejurările în │
│ │ │care aceasta a fost │
│ │ │săvârşită, precum │
│ │ │şi, dacă este cazul,│
│ │ │de perseverenţa în │
│ │ │săvârşirea unor │
│ │ │astfel de fapte; la │
│ │ │stabilirea │
│ │ │perseverenţei pot fi│
│ │ │avute în vedere şi │
│ │ │alte fapte, inclusiv│
│ │ │cele constatate prin│
│ │ │hotărâri rămase │
│ │ │definitive în │
│ │ │perioada anterioară │
│ │ │celei supuse │
│ │ │evaluării; │
│ │ │* în cazul în care │
│ │ │în privinţa │
│ │ │procurorului evaluat│
│ │ │s-a pronunţat cel │
│ │ │puţin o soluţie │
│ │ │dintre cele │
│ │ │menţionate, se │
│ │ │acordă cel mult 24 │
│ │ │de puncte. │
├────┼────────────┼────────────────────┤
│ │ │Criteriul va fi │
│ │ │apreciat, prin │
│ │ │acordarea de puncte,│
│ │ │în raport de │
│ │ │următorul indicator:│
│ │ │• disponibilitatea │
│ │ │de a participa la │
│ │ │programele de │
│ │ │formare profesională│
│ │ │continuă ori la alte│
│ │ │forme de │
│ │ │perfecţionare │
│ │ │profesională, │
│ │ │participarea la │
│ │ │învăţământul │
│ │ │profesional al │
│ │ │procurorilor. │
│ │ │Evaluatorul va avea │
│ │ │în vedere │
│ │ │manifestarea de │
│ │ │voinţă a │
│ │ │procurorului în │
│ │ │sensul înscrierii │
│ │ │spre participare sau│
│ │ │confirmării │
│ │ │invitaţiilor primite│
│ │ │pentru participarea │
│ │ │la diverse programe │
│ │ │de formare │
│ │ │profesională │
│ │ │continuă, atunci │
│ │ │când participarea nu│
│ │ │a fost posibilă din │
│ │ │motive obiective (de│
│ │ │exemplu, din cauza │
│ │ │volumului mare de │
│ │ │activitate al │
│ │ │parchetului la care │
│ │ │funcţionează sau al │
│ │ │procurorului │
│ │ │respectiv), precum │
│ │ │şi în cazul în care │
│ │ │avizul colegiului de│
│ │ │conducere la │
│ │ │deplasarea │
│ │ │respectivă a fost │
│ │ │nefavorabil. │
│ │ │În ipoteza în care │
│ │ │procurorul nu │
│ │ │participă la │
│ │ │activităţile de │
│ │ │formare profesională│
│ │ │din motive │
│ │ │nejustificate, │
│ │ │comisia de evaluare │
│ │ │va avea în vedere │
│ │ │aceste aspecte la │
│ │ │stabilirea │
│ │ │punctajului. │
│ │ │Pentru cazurile în │
│ │ │care nu au fost │
│ │ │incidente astfel de │
│ │ │situaţii, se ia în │
│ │ │considerare │
│ │ │participarea │
│ │ │efectivă la │
│ │ │programul de formare│
│ │ │continuă. │
│ │ │Evaluatorul va avea │
│ │ │în vedere │
│ │ │participarea │
│ │ │efectivă la │
│ │ │învăţământul │
│ │ │profesional al │
│ │ │procurorilor, ţinând│
│ │OBLIGAŢIA DE│seama, însă, de │
│ │FORMARE │situaţiile în care, │
│ │PROFESIONALĂ│din motive │
│ │CONTINUĂ ŞI │obiective, │
│4. │ABSOLVIREA │procurorul evaluat │
│ │UNOR CURSURI│nu a putut participa│
│ │DE │(de exemplu, │
│ │SPECIALIZARE│participarea în │
│ │ │şedinţa de judecată,│
│ │ │îndeplinirea unor │
│ │ │activităţi care │
│ │ │reclamă urgenţă, │
│ │ │efectuarea │
│ │ │concediului de │
│ │ │odihnă sau a altor │
│ │ │concedii etc.) │
│ │ │Pentru evaluarea │
│ │ │acestui indicator se│
│ │ │va avea în vedere │
│ │ │inclusiv │
│ │ │disponibilitatea de │
│ │ │participare sau │
│ │ │participarea la │
│ │ │cursuri de limbi │
│ │ │străine sau de │
│ │ │operare pe │
│ │ │calculator. │
│ │ │Notă: │
│ │ │* În aprecierea │
│ │ │aceluiaşi criteriu │
│ │ │pot fi avute în │
│ │ │vedere şi │
│ │ │prezentarea de teme │
│ │ │la colocvii, │
│ │ │simpozioane de │
│ │ │specialitate, │
│ │ │lucrări şi articole │
│ │ │publicate, inclusiv │
│ │ │contribuţii la │
│ │ │elaborarea unor │
│ │ │culegeri sau │
│ │ │buletine de │
│ │ │jurisprudenţă, │
│ │ │proiecte şi culegeri│
│ │ │de acte normative, │
│ │ │activitatea │
│ │ │didactică, inclusiv │
│ │ │cea de formator, │
│ │ │tutore de practică, │
│ │ │responsabil cu │
│ │ │formarea continuă │
│ │ │descentralizată, │
│ │ │fără ca nerealizarea│
│ │ │uneia dintre aceste │
│ │ │activităţi să │
│ │ │constituie temei │
│ │ │pentru depunctare. │
│ │ │* La dosarul de │
│ │ │evaluare vor fi │
│ │ │depuse, de către │
│ │ │procurorul evaluat, │
│ │ │diplomele sau │
│ │ │atestatele din care │
│ │ │reiese participarea │
│ │ │la programele de │
│ │ │formare profesională│
│ │ │sau la celelalte │
│ │ │cursuri prevăzute la│
│ │ │art. 16 din │
│ │ │Regulament ori, după│
│ │ │caz, înscrisurile ce│
│ │ │atestă │
│ │ │disponibilitatea │
│ │ │magistratului de a │
│ │ │participa la astfel │
│ │ │de programe/cursuri.│
│ │ │De asemenea, se vor │
│ │ │depune la dosar şi │
│ │ │alte date relevante │
│ │ │oferite de │
│ │ │procurorul care │
│ │ │răspunde de formarea│
│ │ │profesională în │
│ │ │cadrul parchetului. │
└────┴────────────┴────────────────────┘

        Notă:
        ● În cazul procurorilor care ocupă funcţii de execuţie, în urma evaluării se impune acordarea unui singur calificativ, urmând ca, în acest caz, punctajul final acordat să reprezinte suma punctajelor acordate pentru fiecare criteriu de evaluare.
        ● Hotărârile definitive de achitare pronunţate în perioada de referinţă în cauzele în care trimiterea în judecată a fost dispusă de procurorul evaluat se depun sau, după caz, se comunică în vederea depunerii la dosarul de evaluare, la parchetul la care procurorul funcţionează, de către adjunctul conducătorului parchetului sau, după caz, de procurorul-şef secţie, procurorul-şef serviciu sau procurorul-şef birou. Acestea vor fi avute în vedere la evaluarea criteriului calitatea activităţii, indiferent de sectorul de activitate unde şi-a desfăşurat activitatea în perioada de referinţă.
        ● Dacă în perioada supusă evaluării procurorul îşi desfăşoară activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite, la fiecare dintre criteriile privind eficienţa şi calitatea activităţii se acordă un singur punctaj de cel mult 30 de puncte, în baza aprecierii de ansamblu a activităţii desfăşurate şi ţinând seama de ponderea activităţii desfăşurate în fiecare sector în volumul total de activitate. Când este cazul, în cuprinsul fişei de evaluare corespunzătoare se va evidenţia sectorul/sectoarele care au determinat acordarea unui punctaj mai redus, cu indicarea motivelor care au generat această apreciere.


    1.3.3. Evaluarea îndeplinirii atribuţiilor manageriale ale procurorilor cu funcţii de conducere:

┌──────────────────────────────────────┐
│Activitatea desfăşurată de procurorii │
│care ocupă funcţii de conducere │
├──────────────┬───────────────────────┤
│Indicatori: │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Evaluatorul va urmări │
│ │modalitatea de │
│ │utilizare a autorităţii│
│ │formale (conferită de │
│ │funcţia deţinută) şi a │
│ │autorităţii infórmale │
│ │(conferită de valoarea │
│ │morală şi profesională │
│ │a procurorului cu │
│ │funcţie de conducere) │
│ │în vederea realizării │
│ │obiectivelor stabilite │
│ │în planul iniţial de │
│ │management (întocmit în│
│ │vederea susţinerii │
│ │examenului sau │
│ │concursului pentru │
│ │numirea în funcţia de │
│ │conducere, respectiv în│
│ │cadrul procedurii de │
│ │numire în funcţia de │
│ │conducere), precum şi a│
│ │obiectivelor stabilite │
│ │ulterior, pe durata │
│ │exercitării mandatului,│
│ │raportat la direcţiile │
│ │principale de acţiune │
│ │ale Ministerului │
│ │Public. │
│ │Totodată, va urmări │
│ │capacitatea de │
│ │organizare, ca │
│ │modalitate de │
│ │identificare a │
│ │resurselor necesare │
│ │pentru realizarea │
│ │obiectivelor propuse. │
│ │La analizarea acestui │
│ │indicator se vor avea │
│ │în vedere următorii │
│ │subindicatori: │
│ │- gestionarea │
│ │resurselor umane şi │
│ │materiale; │
│ │- capacitatea de │
│ │planificare a │
│ │activităţilor. │
│ │Pentru aprecierea │
│ │modalităţii de │
│ │gestionare a resurselor│
│ │umane şi materiale, │
│ │evaluatorul va avea în │
│ │vedere următoarele │
│ │aspecte: │
│ │- preocuparea │
│ │conducătorului evaluat │
│ │de a analiza │
│ │organigrama şi │
│ │resursele umane │
│ │echivalente, de a face │
│ │previziuni privind │
│ │necesarul de resurse │
│ │umane ale parchetului │
│ │pe termen scurt, mediu │
│ │şi lung şi de a-şi │
│ │stabili obiective în │
│ │acest sens; │
│ │- repartizarea │
│ │echitabilă a │
│ │grefierilor şi a │
│ │celuilalt personal │
│ │auxiliar şi conex pe │
│ │compartimentele şi │
│ │sectoarele parchetului,│
│ │în funcţie de criterii │
│ │obiective (volum de │
│ │activitate, pregătirea │
│ │profesională, │
│ │aptitudinile reale şi │
│ │competenţa acestora); │
│ │- repartizarea │
│ │echitabilă a │
│ │procurorilor pe secţii │
│ │şi compartimente după │
│ │criterii obiective │
│ │(volum de activitate, │
│ │aptitudini reale, │
│ │specializarea │
│ │procurorilor); │
│ │- propunerile de │
│ │suplimentare a schemei │
│ │de personal (dacă este │
│ │cazul); │
│ │- modalitatea de │
│ │gestionare a resurselor│
│ │materiale existente │
│ │(spaţii, tehnologie IT,│
│ │de înregistrare │
│ │audio-video, │
│ │consumabile etc); │
│ │- modalitatea în care │
│ │sunt repartizate şi │
│ │cheltuite fondurile │
│ │parchetului -în mod │
│ │special pentru │
│ │conducătorii care au │
│ │calitatea de ordonatori│
│ │de credite; │
│ │- stabilirea clară şi │
│ │precisă a atribuţiilor │
│ │personalului auxiliar │
│ │şi conex; │
│ │- evitarea │
│ │supraîncărcării │
│ │procurorilor şi a │
│1. Capacitatea│personalului auxiliar │
│de conducere │şi conex care se bucură│
│şi organizare │de încredere şi sunt │
│ │recunoscuţi drept │
│ │competenţi în mod │
│ │deosebit. │
│ │Aspectele menţionate │
│ │vor fi evaluate pe baza│
│ │studiului proiectului │
│ │de management conceput │
│ │de procurorul evaluat │
│ │la numirea în funcţie, │
│ │a modului de │
│ │soluţionare a │
│ │deficienţelor │
│ │constatate în cursul │
│ │perioadei supuse │
│ │evaluării (concretizate│
│ │în procesele-verbale │
│ │întocmite la şedinţele │
│ │colegiului de │
│ │conducere, notele de │
│ │serviciu privind │
│ │repartizarea │
│ │procurorilor şi a │
│ │personalului auxiliar │
│ │şi conex pe secţii şi │
│ │compartimente, │
│ │planificarea │
│ │participărilor în │
│ │şedinţele de judecată, │
│ │planificarea │
│ │serviciilor de │
│ │permanenţă, alte │
│ │planificări care se │
│ │impun conform planului │
│ │semestrial de │
│ │activitate, alte │
│ │înscrisuri întocmite, │
│ │de exemplu │
│ │procese-verbale, acte │
│ │de control, sesizări, │
│ │acte de execuţie │
│ │bugetară conform │
│ │bilanţului anual). │
│ │Pentru aprecierea │
│ │capacităţii de │
│ │planificare a │
│ │activităţilor, │
│ │evaluatorul va avea în │
│ │vedere următoarele │
│ │aspecte: │
│ │- capacitatea │
│ │conducătorului de a │
│ │stabili situaţia de │
│ │fapt corectă la │
│ │începutul exercitării │
│ │mandatului şi la │
│ │începutul fiecărui an │
│ │calendaristic pe durata│
│ │mandatului; │
│ │- capacitatea │
│ │conducătorului de a │
│ │stabili obiective şi │
│ │sarcini concrete pentru│
│ │personalul din parchet;│
│ │- capacitatea │
│ │conducătorului de a │
│ │găsi cele mai potrivite│
│ │măsuri pentru atingerea│
│ │obiectivelor propuse; │
│ │- colaborarea între │
│ │conducătorul │
│ │parchetului, adjuncţii │
│ │acestuia şi şefii de │
│ │secţie, în vederea │
│ │realizării activităţii │
│ │de planificare şi │
│ │implicarea │
│ │conducătorilor în │
│ │activitatea de analiză │
│ │a situaţiei existente │
│ │la începutul fiecărui │
│ │an calendaristic, de │
│ │stabilire a │
│ │obiectivelor concrete │
│ │pentru fiecare an │
│ │calendaristic şi de │
│ │identificare a │
│ │măsurilor potrivite │
│ │pentru realizarea │
│ │sarcinilor propuse; │
│ │- relaţia dintre │
│ │activitatea de │
│ │planificare la nivel │
│ │central (CSM, MP - │
│ │direcţiile principale │
│ │de acţiune) şi │
│ │activitatea de │
│ │planificare a │
│ │obiectivelor propuse la│
│ │nivel central şi local;│
│ │- capacitatea de │
│ │delegare a atribuţiilor│
│ │în funcţie de │
│ │necesităţile │
│ │parchetului şi │
│ │competenţele │
│ │persoanelor cărora li │
│ │se deleagă aceste │
│ │atribuţii; │
│ │- colaborarea între │
│ │conducătorul │
│ │parchetului, adjuncţii │
│ │acestuia, şefii de │
│ │secţie şi grefierul şef│
│ │în scopul realizării │
│ │sarcinilor. │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Se vor depune la │
│ │dosarul de evaluare │
│ │actele privind │
│ │controalele efectuate, │
│ │în funcţie de │
│ │obiectivele urmărite, │
│ │de direcţiile de │
│ │acţiune ale │
│ │Ministerului Public şi │
│ │Strategia de dezvoltare│
│ │a sistemului judiciar. │
│ │La analizarea acestui │
│ │indicator se va avea în│
│ │vedere capacitatea de │
│ │sesizare şi soluţionare│
│ │a deficienţelor de │
│ │orice fel. │
│ │Pe baza constatărilor │
│ │făcute cu ocazia │
│ │activităţilor de │
│ │control desfăşurate, │
│ │evaluatorul va aprecia │
│ │dacă rapoartele de │
│ │control surprind │
│ │eventuale deficienţe │
│ │concrete. │
│ │În cadrul acestui │
│ │indicator se evaluează │
│ │şi activitatea de │
│ │verificare, în │
│ │condiţiile legii, a │
│ │legalităţii soluţiilor │
│ │adoptate de procurorii │
│ │din cadrul parchetului.│
│ │În acest sens, la │
│ │aprecierea │
│ │indicatorului vor fi │
│ │avute în vedere şi │
│ │următoarele aspecte: │
│ │- rata medie a │
│2. Capacitatea│soluţiilor definitive │
│de control │de restituire │
│ │pronunţate în cauze în │
│ │care rechizitoriul a │
│ │fost verificat sub │
│ │aspectul legalităţii şi│
│ │temeiniciei de persoana│
│ │evaluată, în perioada │
│ │în care a exercitat │
│ │funcţia de conducere, │
│ │raportată la rata medie│
│ │naţională a soluţiilor │
│ │de restituire, pe nivel│
│ │de jurisdicţie; │
│ │- rata medie a │
│ │soluţiilor definitive │
│ │de respingere a │
│ │acordului de │
│ │recunoaştere a │
│ │vinovăţiei, pe motive │
│ │de nelegalitate, │
│ │pronunţate în cauze în │
│ │care acordul a fost │
│ │avizat de persoana │
│ │evaluată, în perioada │
│ │în care a exercitat │
│ │funcţia de conducere, │
│ │raportată la rata medie│
│ │naţională a soluţiilor │
│ │de respingere a │
│ │acordului de │
│ │recunoaştere a │
│ │vinovăţiei, pe motive │
│ │de nelegalitate, pe │
│ │nivel de jurisdicţie; │
│ │- numărul dosarelor mai│
│ │vechi de 1 an şi 6 luni│
│ │la nivel de parchet, │
│ │raportat la media │
│ │naţională a dosarelor │
│ │mai vechi de 1 an şi 6 │
│ │luni, pe nivel de │
│ │jurisdicţie. │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │La analizarea acestui │
│ │indicator se vor avea │
│ │în vedere iniţiativa, │
│ │promptitudinea în │
│ │luarea deciziilor şi │
│ │asumarea răspunderii. │
│ │Se vor avea în vedere, │
│ │de asemenea │
│ │fundamentarea deciziei │
│ │şi evitarea │
│ │subiectivismului în │
│ │procesul decizional, │
│ │legalitatea deciziei, │
│ │caracterul complet şi │
│ │oportun al deciziei, │
│ │eficienţa ei, precum şi│
│ │consultarea colegiului │
│ │de conducere. │
│ │Pe baza constatărilor │
│ │făcute cu ocazia │
│ │activităţilor de │
│ │control desfăşurate, │
│ │evaluatorul va aprecia │
│ │dacă rapoartele de │
│3. Capacitatea│control propun măsuri │
│decizională şi│obiective de remediere │
│asumarea │a lor. │
│răspunderii │Pe de altă parte, │
│ │evaluatorul va constata│
│ │dacă măsurile │
│ │menţionate anterior au │
│ │fost realizate şi au │
│ │fost eficiente │
│ │(observând succesiunea │
│ │observaţiilor din │
│ │rapoartele de control │
│ │întocmite, dar şi │
│ │eventualele constatări │
│ │făcute cu ocazia unui │
│ │control realizat de │
│ │Inspecţia Judiciară şi │
│ │a recomandărilor │
│ │existente în cuprinsul │
│ │raportului de inspecţie│
│ │întocmit, notele de │
│ │serviciu de aducere la │
│ │îndeplinire a măsurilor│
│ │dispuse, procesele- │
│ │verbale ale şedinţelor │
│ │comune de lucru cu │
│ │organele de poliţie pe │
│ │care parchetul le │
│ │coordonează). │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │La analizarea acestui │
│ │indicator se vor avea │
│ │în vedere: │
│ │- comportamentul şi │
│ │comunicarea cu │
│ │procurorii, │
│ │judecătorii, personalul│
│ │auxiliar şi conex, │
│ │justiţiabilii, │
│ │persoanele implicate în│
│ │actul de justiţie, alte│
│ │instituţii, mass media;│
│ │- transparenţa actului │
│ │de conducere; │
│ │- obiectivitatea şi │
│ │imparţialitatea; │
│ │- asigurarea unui │
│ │climat optim de muncă. │
│ │Obiective: │
│ │- rezolvarea tuturor │
│ │atribuţiilor de │
│ │serviciu; │
│ │- asigurarea unui │
│ │climat optim pentru │
│ │desfăşurarea │
│ │activităţii; │
│ │- promovarea imaginii │
│ │parchetului şi │
│ │construcţia │
│ │prestigiului său. │
│ │Astfel, evaluatorul va │
│ │analiza dacă procurorul│
│ │cu funcţie de │
│ │conducere, în │
│ │îndeplinirea funcţiei │
│ │de comunicare: │
│ │- se documentează │
│ │suficient; │
│ │- are capacitatea de a │
│ │avea un dialog real; │
│ │- utilizează un ton │
│ │adecvat şi politicos; │
│ │- are capacitatea de a │
│ │asculta; │
│ │- manifestă respect │
│ │faţă de persoana │
│ │interlocutorului; │
│ │- manifestă rezistenţă │
│ │faţă de o idee nouă; │
│ │- se implică în toate │
│ │activităţile │
│ │parchetului; │
│ │- nu îi influenţează pe│
│ │procurori să manifeste │
│ │rezerve în a-şi exprima│
│ │propriile opinii; │
│ │- are capacitatea de a │
│4. │convinge şi de a │
│Comportamentul│transmite corect │
│şi comunicarea│mesajul respectiv, │
│ │indiferent de │
│ │modalitatea de │
│ │comunicare aleasă. │
│ │Pentru aprecierea │
│ │transparenţei actului │
│ │de conducere, a │
│ │obiectivităţii şi │
│ │imparţialităţii, se are│
│ │în vedere capacitatea │
│ │conducătorului de a │
│ │populariza deciziile │
│ │sale, de a implica │
│ │colegiul de conducere/ │
│ │colegii acolo unde este│
│ │cazul, în procesul │
│ │decizional. │
│ │Obiectivitatea şi │
│ │imparţialitatea │
│ │presupun o conducere │
│ │bazată pe raţionament │
│ │logic şi nu pe │
│ │sentimente, cu evitarea│
│ │situaţiilor de │
│ │favorizare a unei │
│ │persoane sau a unui │
│ │grup de persoane. Nu se│
│ │confundă cu deciziile │
│ │nepopulare, dacă │
│ │acestea sunt │
│ │justificate. Pentru │
│ │aprecierea modului de │
│ │asigurare a unui climat│
│ │optim de muncă se au în│
│ │vedere capacitatea │
│ │conducătorului de a │
│ │conştientiza │
│ │competenţele şi nevoile│
│ │fiecăruia, de a │
│ │sprijini valorile │
│ │celorlalţi, │
│ │obiectivitatea şi │
│ │disocierea problemelor │
│ │de persoane, decizii │
│ │bazate pe │
│ │corectitudine, nu pe │
│ │forţă, soluţii creative│
│ │şi ingenioase, │
│ │capacitatea de │
│ │negociere. │
│ │În vederea evaluării │
│ │indicatorului, │
│ │procurorul evaluat va │
│ │depune la dosarul de │
│ │evaluare comunicările, │
│ │ordinele, circularele, │
│ │procesele-verbale şi │
│ │alte dispoziţii cu │
│ │caracter intern. │
└──────────────┴───────────────────────┘

        Notă:
        ● În vederea evaluării celor 4 indicatori, procurorul evaluat va depune la dosarul de evaluare un număr minim de 5 acte relevante pentru activitatea sa, comisia de evaluare putând avea în vedere, dacă apreciază necesar, şi un număr de cel mult 5 alte acte relevante.
        ● Pentru procurorii care, în perioada supusă evaluării, au desfăşurat concomitent atât activitate specifică funcţiei de execuţie, cât şi activitate specifică funcţiei de conducere, punctajul final se acordă astfel: la criteriile de evaluare privind eficienţa şi calitatea activităţii, câte cel mult 15 puncte, la criteriul privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale cel mult 30 de puncte, la criteriul privind integritatea cel mult 30 de puncte, iar la criteriul privind formarea profesională cel mult 10 puncte.
        ● Pentru procurorii care, în perioada supusă evaluării, au desfăşurat succesiv atât activitate specifică funcţiei de execuţie, cât şi activitate specifică funcţiei de conducere, punctajul final se acordă astfel: la criteriile de evaluare privind eficienţa şi calitatea activităţii, câte cel mult 30 puncte, la criteriul privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale cel mult 60 de puncte şi se calculează media aritmetică a punctajului obţinut la criteriile eficienţa şi calitatea activităţii şi a punctajului obţinut la criteriul privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale. La criteriul privind integritatea se acordă un singur punctaj de cel mult 30 de puncte, iar la criteriul privind formarea profesională un singur punctaj de cel mult 10 puncte.
        ● Pentru procurorii care, în perioada supusă evaluării, au desfăşurat numai activitate specifică funcţiei de conducere, punctajul final se acordă astfel: la criteriul privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale cel mult 60 puncte, la criteriul de evaluare privind integritatea cel mult 30 de puncte, iar la criteriul de evaluare privind formarea profesională cel mult 10 puncte.
        ● Punctajul acordat la criteriul privind integritatea este de cel mult 24 puncte în cazul în care în privinţa procurorului evaluat s-a pronunţat cel puţin una dintre următoarele soluţii: încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru procurori a CSM, sancţiuni disciplinare rămase definitive în perioada supusă evaluării, pronunţarea faţă de procurorul evaluat a unor soluţii de renunţare la urmărirea penală, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de condamnare, pentru care Secţia pentru procurori nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.



    CAP. II
    UNELE ASPECTE PRIVIND PROCESUL DE EVALUARE
    2.1. Consideraţii generale:
        Autoritatea ultimă a determinării şi implementării iniţiativelor formale de evaluare a performanţei procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii.
        Procesul de evaluare trebuie să respecte principiul independenţei procurorilor în adoptarea soluţiilor.
        Procesul de evaluare trebuie să fie liber de orice consideraţii politice, ideologice sau centrate pe probleme exterioare scopurilor prevăzute în regulamentul de evaluare precum şi în prezentul ghid.
        Evaluatorii au obligaţia realizării unei evaluări unitare potrivit scopurilor unitare şi prevederilor din Regulament şi din prezentul ghid.
        Principalele utilizări ale rezultatelor evaluării sunt: îmbunătăţirea performanţei profesionale a procurorului, menţinerea şi consolidarea standardelor de calitate ale sistemului juridiciar, definirea politicilor de resurse umane - ocuparea posturilor de execuţie şi conducere la toate parchetele.

    2.2. Domeniile din care se culeg date
        Evaluarea trebuie să aibă la bază date suficiente.
        Evaluarea include observarea de către evaluator, discuţii cu procurorul evaluat şi analiza datelor şi documentelor relevante pentru rezultatele activităţii acestuia.
        Punctajul obţinut la fiecare indicator de evaluare, precum şi calificativul acordat trebuie să corespundă datelor, constatărilor şi observaţiilor comisiei de evaluare.

    2.3. Autoevaluarea
     La finalul perioadei de evaluare prevăzute la art. 2 alin. (2) din Regulament, procurorul completează o fişă sau formular standard de autoevaluare, înainte de data anunţată pentru evaluare. Fişa de autoevaluare are rolul de a asista procurorul în pregătirea sa pentru evaluare şi, dacă este cazul, pentru un dialog constructiv cu evaluatorul, în cadrul interviului de evaluare. Fişa conţine criteriile şi indicatorii de performanţă în activităţile profesionale.
        Cu ajutorul descrierilor privind criteriile şi indicatorii, procurorul se autoevaluează.
        Feedback-ul dat de evaluator trebuie să fie axat pe criteriile prezente în fişă şi bazat pe date (referiri directe la indicatori).
        Refuzul persoanei evaluate de a întocmi fişa de autoevaluare, de a motiva punctajul acordat sau de a se prezenta la interviu, atunci când comisia apreciază necesar, nu împiedică parcurgerea următoarelor etape ale procedurii de evaluare şi finalizarea acesteia.

    2.4. Interviul de evaluare
        Interviul poate să lămurească, pe de o parte, pe evaluator, asupra acelor aspecte care nu au putut fi cuantificate pe baza activităţilor anterioare şi care se subsumează unui indicator, respectiv criteriu, iar, pe de altă parte, pe cel evaluat, asupra gradului de îndeplinire a obiectivelor stabilite anual şi aprecierii evaluatorului.
        În acelaşi timp, interviul poate să clarifice unele deficienţe constatate în activitatea profesională a procurorului evaluat, precum şi unele aspecte în legătură cu care procurorul a formulat observaţii şi obiecţii.
        Prin intermediul interviului se va putea observa şi capacitatea evaluatului de a conştientiza plusurile şi minusurile activităţii sale şi de a-şi stabili obiective realizabile.
        Scopul interviului este îmbunătăţirea performanţelor procurorului evaluat şi motivarea acestuia, corectarea comportamentului/atitudinilor, sens în care sunt necesare folosirea de către evaluator a unui ton amabil, politicos, consideraţie adecvată pentru cel evaluat, capacitatea evaluatorului de a comunica un mesaj obiectiv, bazat pe constatări reale (proces de informare şi analiză transparent, capacitatea de a asculta etc.).
        Interviul de evaluare are loc la cererea procurorului evaluat sau în cazul în care comisia de evaluare apreciază că este necesar. Cu titlu de exemplu, necesitatea interviului se poate ivi în situaţia în care comisia de evaluare constată că sunt necesare unele clarificări sau lămuriri din partea procurorului evaluat ori în situaţia în care din analiza dosarului de evaluare rezultă unele deficienţe în activitatea profesională a procurorului evaluat.
        La finalul unui ciclu de evaluare, după efectuarea autoevaluării, evaluatorul foloseşte, dacă este cazul, interviul pentru a colecta informaţii concrete (legate de acţiuni şi comportamente în situaţii profesionale) care să-i permită aprecierea corectă a performanţei profesionale a procurorului şi acordarea unui calificativ.
        Indicatorii de evaluare, corespunzători criteriilor stabilite prin lege, au fost aleşi pentru că sunt relevanţi pentru criteriu, nu afectează independenţa procurorului în dispunerea soluţiilor, diferenţiază performanţa, stimulează dezvoltarea profesională şi descriu acţiuni şi comportamente profesionale observabile.
        Structurat pe astfel de indicatori, interviul poate oferi informaţii importante despre felul cum îşi îndeplineşte procurorul activităţile profesionale. Astfel:
        ● Indicatorii sugerează ce fel de informaţii trebuie să obţină evaluatorul. Ei fundamentează principalele teme ale discuţiei conduse de evaluator. Dar nu toţi indicatorii trebuie folosiţi ca teme de dialog, nu trebuie transformaţi în întrebări care sunt adresate procurorului evaluat.
        ● Interviul poate fi folosit în scopul completării datelor şi informaţiilor strânse de către evaluatori, precum şi prin observarea conduitei profesionale a procurorului.
        ● Interviul poate, de asemenea, corecta o primă impresie privind performanţa procurorului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a-şi prezenta performanţa prin descrierea unor priceperi şi expunerea unor cunoştinţe pentru care nu au existat oportunităţi de manifestare.

        Întrebările pot viza:
    a. Cunoştinţe necesare îndeplinirii activităţilor profesionale:
        ● Întrebările de acest tip creează posibilitatea procurorului de a-şi pune în evidenţă cunoştinţe juridice substanţiale şi procedurale, necesare pentru îndeplinirea cu succes a activităţilor profesionale specifice.
        ● Avantajul întrebărilor care vizează cunoştinţe în cadrul interviului vine din faptul că întrebările principale pot fi urmate de alte întrebări secundare, care cer clarificări sau investighează mai în profunzime răspunsul procurorului evaluat [in-depth interview - interviul aprofundat).

    b. Aprecierea exemplelor date de intervievat:
        ● O cunoaştere a acţiunilor profesionale care să permită evaluarea celui care le îndeplineşte presupune cunoaşterea circumstanţelor concrete în care acţiunile s-au desfăşurat precum şi a rezultatului acestor acţiuni. De aceea, pentru ca intervievatorul să înţeleagă complet comportamentul evocat, răspunsurile la întrebările comportamentale trebuie să includă următoarele componente:
        > Situaţia sau sarcina profesională în care intervievatul a fost implicat sau pe care a trebuit să o îndeplinească;
        > Acţiunea/activitatea desfăşurată de intervievat în acea situaţie;
        > Rezultatul acţiunii/activităţii candidatului.



        Numai împreună aceste trei elemente permit să se aprecieze dacă cel intervievat a dovedit nivelul şi calitatea comportamentului cerut în situaţia respectivă. De aceea, răspunsurile vagi, generale, nu sunt exemple comportamentale corespunzătoare acestui scop.


    ANEXA 2

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
                           FIŞĂ PRIVIND VOLUMUL DE ACTIVITATE
                       AL PROCURORULUI ........ PE ANUL ........
    1. URMĂRIRE PENALĂ

┌──────────┬──────────┬───────────┬────────────┬───────┬──────────────────────────┐
│Nr. cauze │ │Nr. de │ │ │ │
│existente │Nr. cauze │cauze │Din care │ │Soluţionate │
│la │intrate în│soluţionate│rechizitorii│ │ │
│începutul │cursul │în cursul │şi acorduri │Alte ├────────┬────────┬────────┤
│anului │anului │anului │de │soluţii│ │ │ │
│(perioadei│(perioadei│(perioadei │recunoaştere│ │1 an de │2 ani de│3 ani de│
│de │de │de │a vinovăţiei│ │la │la │la │
│referinţă)│referinţă)│referinţă) │ │ │sesizare│sesizare│sesizare│
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────┼────────┴────────┴────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴───────────┴────────────┴───────┴──────────────────────────┘

        Cauze complexe

┌────────────┬────────────┬────────────┐
│Nr. cauze │Nr. de cauze│Nr. de cauze│
│existente la│intrate în │soluţionate │
│începutul │cursul │în cursul │
│anului │anului │anului │
│(perioadei │(perioadei │(perioadei │
│de │de │de │
│referinţă) │referinţă) │referinţă) │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │
└────────────┴────────────┴────────────┘



┌────────────┬─────────────────────────┐
│RS procuror │RS sector de activitate │
├────────────┼─────────────────────────┤
│RO procuror │RO sector de activitate │
└────────────┴─────────────────────────┘


┌─────────┬────────┬───────────────────┐
│ │Procuror│Prim procuror/ │
│Întocmit,│evaluat,│procuror-şef/ │
│ │ │procuror-general, │
└─────────┴────────┴───────────────────┘


    2. SUPRAVEGHEREA URMĂRIRII PENALE

┌──────────┬──────────┬───────────┬────────────┬───────┬──────────────────────────┐
│Nr. cauze │ │Nr. de │ │ │ │
│existente │Nr. cauze │cauze │Din care │ │Soluţionate │
│la │intrate în│soluţionate│rechizitorii│ │ │
│începutul │cursul │în cursul │şi acorduri │Alte ├────────┬────────┬────────┤
│anului │anului │anului │de │soluţii│ │ │ │
│(perioadei│(perioadei│(perioadei │recunoaştere│ │1 an de │2 ani de│3 ani de│
│de │de │de │a vinovăţiei│ │la │la │la │
│referinţă)│referinţă)│referinţă) │ │ │sesizare│sesizare│sesizare│
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴───────────┴────────────┴───────┴────────┴────────┴────────┘

        Cauze complexe

┌────────────┬────────────┬────────────┐
│Nr. cauze │Nr. de cauze│Nr. de cauze│
│existente la│intrate în │soluţionate │
│începutul │cursul │în cursul │
│anului │anului │anului │
│(perioadei │(perioadei │(perioadei │
│de │de │de │
│referinţă) │referinţă) │referinţă) │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │
└────────────┴────────────┴────────────┘



┌────────────┬─────────────────────────┐
│RS procuror │RS sector de activitate │
├────────────┼─────────────────────────┤
│RO procuror │RO sector de activitate │
└────────────┴─────────────────────────┘


┌─────────┬────────┬───────────────────┐
│ │Procuror│Prim procuror/ │
│Întocmit,│evaluat,│procuror-şef/ │
│ │ │procuror-general, │
└─────────┴────────┴───────────────────┘


    3. COMPARTIMENTUL JUDICIAR

┌───────────┬───────────┬───────────┬─────────┬───────────┬────────────┐
│Participări│Concluzii │Concluzii │ │Număr căi │Alte lucrări│
│în şedinţe │pe fond │scrise │ │de atac │soluţionate │
│de judecată│ │ │Număr căi│motivate │ │
├─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬─────┤de atac ├┬──────────┼┬───────────┤
│ │ │ │ │ │ │declarate││Din care ││Din care cu│
│penal│civil│penal│civil│penal│civil│ ││cu ││termenul de│
│ │ │ │ │ │ │ ││depăşirea ││soluţionare│
│ │ │ │ │ │ │ ││termenului││depăşit │
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼┼──────────┼┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ ││ ││ │
└─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────────┴┴──────────┴┴───────────┘


┌─────────┬────────┬───────────────────┐
│ │Procuror│Prim procuror/ │
│Întocmit,│evaluat,│procuror-şef/ │
│ │ │procuror-general, │
└─────────┴────────┴───────────────────┘


    4. ACTIVITĂŢI NEOPERATIVE

┌────────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │Nr. lucrări │
│ │ │soluţionate │
│Nr. lucrări │Nr. lucrări│în cursul │
│existente la│intrate în │anului │
│începutul │cursul │(perioadei de│
│anului │anului │referinţă) │
│(perioadei │(perioadei ├┬────────────┤
│de │de ││Din care cu │
│referinţă) │referinţă) ││termenul de │
│ │ ││soluţionare │
│ │ ││depăşit │
├────────────┼───────────┼┼────────────┤
│ │ ││ │
└────────────┴───────────┴┴────────────┘


┌────────────┬─────────────────────────┐
│RS procuror │RS sector de activitate │
├────────────┼─────────────────────────┤
│RO procuror │RO sector de activitate │
└────────────┴─────────────────────────┘


┌─────────┬────────┬───────────────────┐
│ │Procuror│Prim procuror/ │
│Întocmit,│evaluat,│procuror-şef/ │
│ │ │procuror-general, │
└─────────┴────────┴───────────────────┘



    ANEXA 3

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
                           FIŞA PRIVIND CALITATEA ACTIVITĂŢII
                         PROCURORULUI ...... PE ANUL .........
    1. URMĂRIRE PENALĂ
        măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror ...................

    2. SUPRAVEGHEREA URMĂRIRII PENALE
        măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror .................

    3. COMPARTIMENTUL JUDICIAR
        căi de atac admise subiecţilor procesuali, pe motive de nelegalitate, în cauzele în care procurorul nu a exercitat căile de atac, căi de atac nedeclarate din motive imputabile procurorului, retrase sau respinse din motive de nelegalitate imputabile procurorului ........

        Întocmit,
        Procuror evaluat,

    ANEXA 4

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
        Parchetul .............
                    RAPORT DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII PROFESIONALE
    1. Numele şi prenumele procurorului evaluat ..............
    2. Parchetul la care funcţionează ..............
    3. Perioada supusă evaluării .............
    4. Traseul profesional al procurorului evaluat în perioada supusă evaluării*1) ..........................
        *1) Se menţionează parchetul/parchetele la care a funcţionat în perioada supusă evaluării, precum şi funcţii de conducere îndeplinite sau eventuale întreruperi de activitate (detaşări, concedii pentru îngrijirea copilului, concedii fără plată ş.a), dacă este cazul.

    I. Activităţi desfăşurate de comisia de evaluare
    1. Date privind autoevaluarea ...........................
        ....................................................

    2. Date privind desfăşurarea interviului .........................
        ....................................................

    3. Data comunicării proiectului de raport de evaluare ..........................
        ....................................................

    4. Obiecţiuni formulate la raportul de evaluare/Modul de soluţionare a obiecţiunilor formulate .....................
        ....................................................

    5. Alte menţiuni .....................
        ....................................................


    II. Fişele de evaluare
        În activitatea de evaluare a fost completată fişa de evaluare ..........., anexă/anexe la prezentul raport de evaluare.

    III. Calificativul acordat (punctajul obţinut)
        ...............................................

    IV. Recomandări ..............................
        ....................................................

     Prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi, .........., în trei exemplare, conform art. 33 alin. (2) din Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130/2022, din care unul se comunică procurorului evaluat, un exemplar se ataşează la dosarul de evaluare şi un exemplar se înaintează Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea ataşării la dosarul profesional.
        Împotriva calificativului stabilit prin prezentul raport de evaluare, procurorul evaluat poate formula contestaţie, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Contestaţia se depune la preşedintele comisiei de evaluare.
        Membrii comisiei de evaluare
    1. Nume, prenume - semnătură ...............
    2. Nume, prenume - semnătură ...............
    3. Nume, prenume - semnătură ...............
    4. Nume, prenume membru supleant - semnătură .................

        Procuror evaluat
        ..........................
        Data înmânării/comunicării
        ..........................
        Semnătura
        ..........................

    ANEXA 4A

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
               FIŞA DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII PROFESIONALE A PROCURORILOR
                                 ACTIVITATE DE EXECUŢIE
        NUMELE ŞI PRENUMELE PROCURORULUI EVALUAT:
        PARCHETUL LA CARE FUNCŢIONEAZĂ :
    I. EFICIENŢA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj*1)
        *1) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
    I.A. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE URMĂRIRE PENALĂ: []
        Punctaj*2)
        *2) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Efectuarea urmăririi penale într-un termen rezonabil, ţinând cont de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului; []

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬────────────────────┐
│ │ │RS sector │ │RO sector │R şi │R şi ARV │ │Cauze │Cauze soluţionate │
│ │RS │de │RO │de │ARV │sector de │CC │soluţionate │sector de activitate│
│ │procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│procuror în │în termen de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │termen de │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┬───┬───┬─────┼──┬───┬───┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │1 │2 │3 │Peste│1 │2 │3 │Peste 3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │an│ani│ani│3 ani│an│ani│ani│ani │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──┴───┴───┴─────┴──┴───┴───┴─────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        R = rechizitorii
        ARV = acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
        CC = cauze complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate fără luarea în considerare a cauzelor cu autor necunoscut şi în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

    b) Efectuarea demersurilor în vederea identificării bunurilor susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    I.B. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE SUPRAVEGHERE A CERCETĂRILOR PENALE []
        Punctaj*3)
        *3) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Supravegherea şi îndrumarea organelor de poliţie în activitatea de cercetare penală, reflectată în verificarea periodică şi ritmică a stadiului şi calităţii actelor de cercetare penală efectuate de organele de poliţie şi urmărirea termenelor fixate, precum şi în luarea măsurilor prevăzute de art. 303 alin. (3) Cod de procedură penală; []
    b) Efectuarea actelor procedurale şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, în funcţie de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului; []

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬────────────────────┐
│ │ │RS sector │ │RO sector │R şi │R şi ARV │ │Cauze │Cauze soluţionate │
│ │RS │de │RO │de │ARV │sector de │CC │soluţionate │sector de activitate│
│ │procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│procuror în │în termen de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │termen de │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┬───┬───┬─────┼──┬───┬───┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │1 │2 │3 │Peste│1 │2 │3 │Peste 3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │an│ani│ani│3 ani│an│ani│ani│ani │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──┴───┴───┴─────┴──┴───┴───┴─────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        R = rechizitorii
        ARV = acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
        CC = cauze complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de data repartizării dosarului la procuror în supraveghere, fără luarea în considerare a cauzelor cu autor necunoscut şi în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

    c) Dispoziţii date organelor de cercetare penală de a identifica bunurile susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    I.C. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE PARTICIPARE ÎN ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ []
        Punctaj*4)
        *4) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Operativitatea în motivarea căilor de atac declarate, cu respectarea termenelor legale şi administrative; []
    b) Operativitatea soluţionării altor lucrări, specifice activităţii judiciare. []

┌───────────┬───────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │ │ │Nr. căi de │ │
│ │Nr. │ │ │ │ │atac │Alte lucrări │
│ │participări│ │Nr. │ │ │redactate │ │
│Nr. │în │Nr. │concluzii │Nr. căi │Nr. căi de│de │ │
│participări│şedinţele │concluzii│susţinute │de atac │atac │procuror ├────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│procuror în│de judecată│susţinute│în │redactate│redactate │cu │ │ │ │ │
│şedinţele │pe sector │procuror │sectorul │procuror │sector de │depăşirea │ │RS sector │ │RO sector │
│de judecată│de │ │de │ │activitate│termenului │RS │de │RO │de │
│ │activitate │ │activitate│ │ │legal sau │procuror│activitate│procuror│activitate│
│ │ │ │ │ │ │administrativ│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │în procente │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = alte lucrări existente
        I = alte lucrări intrate
        S = alte lucrări soluţionate
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    I.D. EFICIENŢA ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN ALTE SECTOARE []
        Punctaj*5)
        *5) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

        Operativitatea soluţionării lucrărilor, cu respectarea termenelor legale şi administrative

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │ │Nr. │
│ │ │ │ │ │ │lucrări │
│ │ │ │ │ │ │redactate│
│ │RS │RS sector │RO │RO sector │LC │peste │
├────┤procuror│de │procuror│de │procuror│termen │
│ │ │activitate│ │activitate│ │procuror │
│ │ │ │ │ │ │în │
│ │ │ │ │ │ │procente │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┘



                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = lucrări existente
        I = lucrări intrate
        S = lucrări soluţionate
        LC = lucrări complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctaj obţinut la criteriul "eficienţă":
        Obiecţiuni:


    II. CALITATEA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj*6)
        *6) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
    II.A. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE URMĂRIRE PENALĂ []
        Punctaj*7)
        *7) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate, existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror; []
    b) Calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    II.B. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE SUPRAVEGHERE A CERCETĂRILOR PENALE []
        Punctaj*8)
        *8) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror; []
    b) Calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    II.C. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE PARTICIPARE LA ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ
        Punctaj*9)
        *9) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Întocmirea fişelor de şedinţă şi actualizarea lor permanentă, exercitarea rolului activ în şedinţele de judecată şi calitatea concluziilor susţinute în şedinţele de judecată; []
    b) Calitatea redactării şi motivării căilor de atac, acurateţea raţionamentului juridic şi rigoarea expunerii faptelor; []
    c) Căi de atac admise subiecţilor procesuali, pe motive de nelegalitate, în cauzele în care procurorul nu a exercitat căile de atac, căi de atac nedeclarate din motive imputabile procurorului, retrase sau respinse din motive de nelegalitate imputabile procurorului. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    II.D. CALITATEA ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN ALTE SECTOARE []
        Punctaj*10)
        *10) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Calitatea actelor întocmite, acurateţea raţionamentului şi rigoarea exprimării; []
    b) Respectarea prevederilor cuprinse în legi, ordine şi regulamente. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "calitatea activităţii":
        Obiecţiuni:


    III. INTEGRITATEA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj
    - încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; sancţiuni disciplinare rămase definitive în perioada supusă evaluării; pronunţarea faţă de procurorul evaluat a unor soluţii de renunţare la urmărire penală, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de condamnare, pentru care Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "integritate":
        Obiecţiuni:

    IV. FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ - cel mult 10 puncte []
        Punctaj
        disponibilitatea de a participa la programele de formare profesională continuă ori la alte forme de perfecţionare profesională, participarea la învăţământul profesional al procurorilor.
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "formare profesională continuă":
        Obiecţiuni:

        PUNCTAJUL OBŢINUT LA EVALUAREA CELOR PATRU CRITERII:
        CALIFICATIVUL ACORDAT:
        Obiecţiuni:

    ANEXA 4B

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
                             FIŞA DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII
                              PROFESIONALE A PROCURORILOR
                                ACTIVITATE DE CONDUCERE
        NUMELE ŞI PRENUMELE PROCURORULUI EVALUAT:
        PARCHETUL LA CARE FUNCŢIONEAZĂ:
    I. MODUL DE ÎNDEPLINIRE A ATRIBUŢIILOR MANAGERIALE
    a) Capacitatea de conducere şi organizare - cel mult 15 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    b) Capacitatea de control - cel mult 15 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    c) Capacitatea decizională şi asumarea răspunderii - cel mult 15 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    d) Comportamentul şi comunicarea - cel mult 15 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale":
        Obiecţiuni:


    II. INTEGRITATEA - cel mult 30 de puncte
        Punctaj []
    - încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; sancţiuni disciplinare rămase definitive în perioada supusă evaluării; pronunţarea faţă de procurorul evaluat a unor soluţii de renunţare la urmărire penală, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de condamnare, pentru care Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "integritate":
        Obiecţiuni:

    III. FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ - cel mult 10 puncte
        Punctaj []
    - disponibilitatea de a participa la programele de formare profesională continuă ori la alte forme de perfecţionare profesională, participarea la învăţământul profesional al procurorilor

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "formare profesională continuă":
        Obiecţiuni:

        PUNCTAJUL OBŢINUT LA EVALUAREA CELOR TREI CRITERII:
        CALIFICATIVUL ACORDAT:
        Obiecţiuni:

    ANEXA 4C

    la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
                     FIŞA DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII PROFESIONALE A
                          PROCURORILOR ACTIVITATE CONCOMITENTĂ
                              DE CONDUCERE ŞI DE EXECUŢIE
        NUMELE ŞI PRENUMELE PROCURORULUI EVALUAT:
        PARCHETUL LA CARE FUNCŢIONEAZĂ:
    I. MODUL DE ÎNDEPLINIRE A ATRIBUŢIILOR MANAGERIALE
        Punctaj []
    a) Capacitatea de conducere şi organizare - cel mult 7,5 puncte
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    b) Capacitatea de control - cel mult 7,5 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    c) Capacitatea decizională şi asumarea răspunderii - cel mult 7,5 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    d) Comportamentul şi comunicarea - cel mult 7,5 puncte
        Punctaj []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale":
        Obiecţiuni:


    II. EFICIENŢA - cel mult 15 puncte
        Punctaj*1) []
        *1) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
    II.A. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE URMĂRIRE PENALĂ:
        Punctaj*2)
        *2) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Efectuarea urmăririi penale într-un termen rezonabil, ţinând cont de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului []

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬────────────────────┐
│ │ │RS sector │ │RO sector │R şi │R şi ARV │ │Cauze │Cauze soluţionate │
│ │RS │de │RO │de │ARV │sector de │CC │soluţionate │sector de activitate│
│ │procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│procuror în │în termen de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │termen de │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┬───┬───┬─────┼──┬───┬───┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │1 │2 │3 │Peste│1 │2 │3 │Peste 3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │an│ani│ani│3 ani│an│ani│ani│ani │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──┴───┴───┴─────┴──┴───┴───┴─────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        R = rechizitorii
        ARV = acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
        CC = cauze complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate fără luarea în considerare a cauzelor cu autor necunoscut şi în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

    b) Efectuarea demersurilor în vederea identificării bunurilor susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    II.B. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE SUPRAVEGHERE A CERCETĂRILOR PENALE []
        Punctaj*3)
        *3) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Supravegherea şi îndrumarea organelor de poliţie în activitatea de cercetare penală, reflectată în verificarea periodică şi ritmică a stadiului şi calităţii actelor de cercetare penală efectuate de organele de poliţie şi urmărirea termenelor fixate, precum şi în luarea măsurilor prevăzute de art. 303 alin. (3) Cod de procedură penală []
    b) Efectuarea actelor procedurale şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, în funcţie de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului []

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬────────────────────┐
│ │ │RS sector │ │RO sector │R şi │R şi ARV │ │Cauze │Cauze soluţionate │
│ │RS │de │RO │de │ARV │sector de │CC │soluţionate │sector de activitate│
│ │procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│procuror în │în termen de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │termen de │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┬───┬───┬─────┼──┬───┬───┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │1 │2 │3 │Peste│1 │2 │3 │Peste 3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │an│ani│ani│3 ani│an│ani│ani│ani │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──┴───┴───┴─────┴──┴───┴───┴─────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        R = rechizitorii
        ARV = acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
        CC = cauze complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de data repartizării dosarului la procuror în supraveghere, fără luarea în considerare a cauzelor cu autor necunoscut şi în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

    c) Dispoziţii date organelor de cercetare penală de a identifica bunurile susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    II.C. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE PARTICIPARE ÎN ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ []
        Punctaj*4)
        *4) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Operativitatea în motivarea căilor de atac declarate, cu respectarea termenelor legale şi administrative; []
    b) Operativitatea soluţionării altor lucrări, specifice activităţii judiciare. []

┌───────────┬───────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ │Nr. │ │ │ │ │Nr. căi de │ │
│ │participări│ │Nr. │ │ │atac │Alte lucrări │
│Nr. │în │Nr. │concluzii │Nr. căi │Nr. căi de│redactate de │ │
│participări│şedinţele │concluzii│susţinute │de atac │atac │procuror cu ├────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│procuror în│de judecată│susţinute│în │redactate│redactate │depăşirea │ │ │ │ │
│şedinţele │pe sector │procuror │sectorul │procuror │sector de │termenului │RS │RS sector │RO │RO sector │
│de judecată│de │ │de │ │activitate│legal sau │procuror│de │procuror│de │
│ │activitate │ │activitate│ │ │administrativ│ │activitate│ │activitate│
│ │ │ │ │ │ │în procente │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = alte lucrări existente
        I = alte lucrări intrate
        S = alte lucrări soluţionate
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    II.D. EFICIENŢA ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN ALTE SECTOARE
        Punctaj*5)
        *5) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

        Operativitatea soluţionării lucrărilor, cu respectarea termenelor legale şi administrative

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │ │Nr. │
│ │ │ │ │ │ │lucrări │
│ │ │ │ │ │ │redactate│
│ │RS │RS sector │RO │RO sector │LC │peste │
├────┤procuror│de │procuror│de │procuror│termen │
│ │ │activitate│ │activitate│ │procuror │
│ │ │ │ │ │ │în │
│ │ │ │ │ │ │procente │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┘



                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = lucrări existente
        I = lucrări intrate
        S = lucrări soluţionate
        LC = lucrări complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctaj obţinut la criteriul "eficienţă":
        Obiecţiuni:


    III. CALITATEA - cel mult 15 puncte
        Punctaj*6)
        *6) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
    III.A. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE URMĂRIRE PENALĂ
        Punctaj*7)
        *7) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate, existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror; []
    b) Calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    III.B. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE SUPRAVEGHERE A CERCETĂRILOR PENALE []
        Punctaj*8)
        *8) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror; []
    b) Calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    III.C. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE PARTICIPARE LA ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ []
        Punctaj*9)
        *9) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Întocmirea fişelor de şedinţă şi actualizarea lor permanentă, exercitarea rolului activ în şedinţele de judecată şi calitatea concluziilor susţinute în şedinţele de judecată;[]
    b) Calitatea redactării şi motivării căilor de atac, acurateţea raţionamentului juridic şi rigoarea expunerii faptelor;[]
    c) Căi de atac admise subiecţilor procesuali pe motive de nelegalitate, în cauzele în care procurorul nu a exercitat căile de atac, căi de atac nedeclarate din motive imputabile procurorului, retrase sau respinse din motive de nelegalitate imputabile procurorului. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    III.D. CALITATEA ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN ALTE SECTOARE []
        Punctaj*10)
        *10) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Calitatea actelor întocmite, acurateţea raţionamentului şi rigoarea exprimării []
    b) Respectarea prevederilor cuprinse în legi, ordine şi regulamente []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "calitatea activităţii":
        Obiecţiuni:



    IV. INTEGRITATEA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj
    - încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; sancţiuni disciplinare rămase definitive în perioada supusă evaluării; pronunţarea faţă de procurorul evaluat a unor soluţii de renunţare la urmărire penală, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de condamnare, pentru care Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "integritate":
        Obiecţiuni:

    V. FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ - cel mult 10 puncte
        Punctaj
    - disponibilitatea de a participa la programele de formare profesională continuă ori la alte forme de perfecţionare profesională, participarea la învăţământul profesional al procurorilor

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "formare profesională continuă":
        Obiecţiuni:

        PUNCTAJUL OBŢINUT LA EVALUAREA CELOR CINCI CRITERII:
        CALIFICATIVUL ACORDAT:
        Obiecţiuni:

    ANEXA 4D

        la Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130 din 25 ianuarie 2022
                      FIŞA DE EVALUARE A ACTIVITĂŢII PROFESIONALE
                         A PROCURORILOR ACTIVITATE SUCCESIVĂ DE
                                CONDUCERE ŞI DE EXECUŢIE
        NUMELE ŞI PRENUMELE PROCURORULUI EVALUAT:
        PARCHETUL LA CARE FUNCŢIONEAZĂ:
    I. MODUL DE ÎNDEPLINIRE A ATRIBUŢIILOR MANAGERIALE []
        Punctaj
    a) Capacitatea de conducere şi organizare - cel mult 15 puncte
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    b) Capacitatea de control - cel mult 15 puncte []
        Punctaj
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    c) Capacitatea decizională şi asumarea răspunderii - cel mult 15 puncte []
        Punctaj
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:

    d) Comportamentul şi comunicarea - cel mult 15 puncte []
        Punctaj
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale":
        Obiecţiuni:


    II. EFICIENŢA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj*1)
        *1) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
    II.A. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE URMĂRIRE PENALĂ: []
        Punctaj*2)
        *2) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Efectuarea urmăririi penale într-un termen rezonabil, ţinând cont de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului; []

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬────────────────────┐
│ │ │RS sector │ │RO sector │R şi │R şi ARV │ │Cauze │Cauze soluţionate │
│ │RS │de │RO │de │ARV │sector de │CC │soluţionate │sector de activitate│
│ │procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│procuror în │în termen de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │termen de │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┬───┬───┬─────┼──┬───┬───┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │1 │2 │3 │Peste│1 │2 │3 │Peste 3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │an│ani│ani│3 ani│an│ani│ani│ani │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──┴───┴───┴─────┴──┴───┴───┴─────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        R = rechizitorii
        ARV = acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
        CC = cauze complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate fără luarea în considerare a cauzelor cu autor necunoscut şi în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

    b) Efectuarea demersurilor în vederea identificării bunurilor susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    II.B. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE SUPRAVEGHERE A CERCETĂRILOR PENALE []
        Punctaj*3)
        *3) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Supravegherea şi îndrumarea organelor de poliţie în activitatea de cercetare penală, reflectată în verificarea periodică şi ritmică a stadiului şi calităţii actelor de cercetare penală efectuate de organele de poliţie şi urmărirea termenelor fixate, precum şi în luarea măsurilor prevăzute de art. 303 alin. (3) Cod de procedură penală; []
    b) Efectuarea actelor procedurale şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, în funcţie de complexitatea cauzei şi de volumul de activitate al procurorului; []

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬────────────────────┐
│ │ │RS sector │ │RO sector │R şi │R şi ARV │ │Cauze │Cauze soluţionate │
│ │RS │de │RO │de │ARV │sector de │CC │soluţionate │sector de activitate│
│ │procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│activitate│procuror│procuror în │în termen de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │termen de │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┬───┬───┬─────┼──┬───┬───┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │1 │2 │3 │Peste│1 │2 │3 │Peste 3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │an│ani│ani│3 ani│an│ani│ani│ani │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──┼───┼───┼─────┼──┼───┼───┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──┴───┴───┴─────┴──┴───┴───┴─────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        R = rechizitorii
        ARV = acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
        CC = cauze complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de data repartizării dosarului la procuror în supraveghere, fără luarea în considerare a cauzelor cu autor necunoscut şi în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni

    c) Dispoziţii date organelor de cercetare penală de a identifica bunurile susceptibile de luare a măsurilor asigurătorii şi luarea acestor măsuri. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    II.C. EFICIENŢA ACTIVITĂŢII DE PARTICIPARE ÎN ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ []
        Punctaj*4)
        *4) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Operativitatea în motivarea căilor de atac declarate, cu respectarea termenelor legale şi administrative; []
    b) Operativitatea soluţionării altor lucrări, specifice activităţii judiciare; []

┌───────────┬───────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ │Nr. │ │ │ │ │Nr. căi de │ │
│ │participări│ │Nr. │ │ │atac │Alte lucrări │
│Nr. │în │Nr. │concluzii │Nr. căi │Nr. căi de│redactate de │ │
│participări│şedinţele │concluzii│susţinute │de atac │atac │procuror cu ├────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│procuror în│de judecată│susţinute│în │redactate│redactate │depăşirea │ │ │ │ │
│şedinţele │pe sector │procuror │sectorul │procuror │sector de │termenului │RS │RS sector │RO │RO sector │
│de judecată│de │ │de │ │activitate│legal sau │procuror│de │procuror│de │
│ │activitate │ │activitate│ │ │administrativ│ │activitate│ │activitate│
│ │ │ │ │ │ │în procente │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│Anul 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┘


                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = cauze existente
        I = cauze intrate
        S = cauze soluţionate
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    II.D. EFICIENŢA ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN ALTE SECTOARE []
        Punctaj*5)
        *5) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

        Operativitatea soluţionării lucrărilor, cu respectarea termenelor legale şi administrative

┌────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │ │Nr. │
│ │ │ │ │ │ │lucrări │
│ │ │ │ │ │ │redactate│
│ │RS │RS sector │RO │RO sector │LC │peste │
├────┤procuror│de │procuror│de │procuror│termen │
│ │ │activitate│ │activitate│ │procuror │
│ │ │ │ │ │ │în │
│ │ │ │ │ │ │procente │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Anul│ │ │ │ │ │ │
│5 │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┘



                                     S
        RS (rata de soluţionare) = ───── x 100
                                   E + I

                                          S
        RO (indicele de operativitate) = ─── x 100
                                          I


        E = lucrări existente
        I = lucrări intrate
        S = lucrări soluţionate
        LC = lucrări complexe
        * Menţiunile din tabel vor fi completate în raport de perioada efectivă de funcţionare a procurorului în cadrul unităţii de parchet, calculată după formula media * 12 luni
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctaj obţinut la criteriul "eficienţă":
        Obiecţiuni:


    III. CALITATEA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj*6)
        *6) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea în mai multe sectoare, în acelaşi timp sau în perioade diferite.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
    III.A. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE URMĂRIRE PENALĂ []
        Punctaj*7)
        *7) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate, existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror; []
    b) Calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    III.B. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE SUPRAVEGHERE A CERCETĂRILOR PENALE []
        Punctaj*8)
        *8) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Măsuri şi soluţii imputabile procurorului, pe motive de nelegalitate existente la momentul luării măsurii sau al dispunerii soluţiei de către procuror; []
    b) Calitatea redactării şi motivării soluţiilor, interpretarea probelor, calitatea exprimării şi capacitatea de sinteză. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    III.C. CALITATEA ACTIVITĂŢII DE PARTICIPARE LA ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ []
        Punctaj*9)
        *9) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Întocmirea fişelor de şedinţă şi actualizarea lor permanentă, exercitarea rolului activ în şedinţele de judecată şi calitatea concluziilor susţinute în şedinţele de judecată; []
    b) Calitatea redactării şi motivării căilor de atac, acurateţea raţionamentului juridic şi rigoarea expunerii faptelor; []
    c) Căi de atac admise subiecţilor procesuali, pe motive de nelegalitate, în cauzele în care procurorul nu a exercitat căile de atac, căi de atac nedeclarate din motive imputabile procurorului, retrase sau respinse din motive de nelegalitate imputabile procurorului. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:


    III.D. CALITATEA ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN ALTE SECTOARE []
        Punctaj*10)
        *10) Se completează în situaţia în care, în perioada supusă evaluării, procurorul şi-a desfăşurat activitatea doar în acest sector.

    a) Calitatea actelor întocmite, acurateţea raţionamentului şi rigoarea exprimării; []
    b) Respectarea prevederilor cuprinse în legi, ordine şi regulamente. []
        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "calitatea activităţii":
        Obiecţiuni:
        Punctajul obţinut la criteriile "eficienţa şi calitatea activităţii":
        Obiecţiuni:



    MEDIA PUNCTAJELOR OBŢINUTE PENTRU ACTIVITATEA DE CONDUCERE ŞI EXECUŢIE:
        Obiecţiuni:
        * Media punctajelor obţinute pentru activitatea de conducere şi execuţie se calculează astfel: (punctajul obţinut la criteriul "modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale" + punctajul obţinut la criteriul "eficienţa activităţii" + punctajul obţinut la criteriul "calitatea activităţii") x 1/2

    IV. INTEGRITATEA - cel mult 30 de puncte []
        Punctaj
    - încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii; sancţiuni disciplinare rămase definitive în perioada supusă evaluării; pronunţarea faţă de procurorul evaluat a unor soluţii de renunţare la urmărire penală, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de condamnare, pentru care Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "integritate":
        Obiecţiuni:

    V. FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ - cel mult 10 puncte []
        Punctaj
    - disponibilitatea de a participa la programele de formare profesională continuă ori la alte forme de perfecţionare profesională, participarea la învăţământul profesional al procurorilor

        Motivare:
        Alte menţiuni privind evaluarea:
        Punctajul acordat în urma autoevaluării:
        Observaţii şi motivare:
        Punctajul obţinut la criteriul "formare profesională continuă":
        Obiecţiuni:

        PUNCTAJUL OBŢINUT LA EVALUAREA CELOR CINCI CRITERII:
        CALIFICATIVUL ACORDAT:
        Obiecţiuni:

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016