Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 24 august 2005  de autorizare a laboratoarelor si poligoanelor de incercari la foc si a celor de distrugere a munitiei neexplodate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 24 august 2005 de autorizare a laboratoarelor si poligoanelor de incercari la foc si a celor de distrugere a munitiei neexplodate

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 802 din 5 septembrie 2005

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte cadrul de desfãşurare a activitãţii de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercãri la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate.
ART. 2
(1) Prin laborator de încercãri la foc, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
a) orice laborator de încercãri pentru produse, materiale, procedee şi echipamente destinate apãrãrii împotriva incendiilor şi protecţiei civile;
b) orice laborator ce executã analize şi încercãri pentru determinarea comportãrii la foc a produselor şi materialelor;
c) orice laborator ce executã încercãri pentru determinarea eficienţei lucrãrilor de termoprotecţie.
(2) Prin poligon de încercãri la foc, în sensul prezentului regulament, se înţelege o persoanã juridicã care are în dotare un teren special amenajat, în cuprinsul cãruia se realizeazã studierea, încercarea şi experimentarea produselor, procedeelor şi echipamentelor destinate apãrãrii împotriva incendiilor şi protecţiei civile.
(3) Prin poligon de distrugere a muniţiilor descoperite neexplodate, în sensul prezentului regulament, se înţelege o persoanã juridicã care are în dotare o suprafaţã de teren special amenajatã şi utilatã pentru executarea operaţiunilor de distrugere a muniţiilor, în condiţii de siguranţã, conform procedurilor stabilite în reglementãrile specifice.
ART. 3
Prin autorizarea laboratoarelor de încercãri la foc se conferã acestora dreptul ca pe baza încercãrilor şi analizelor efectuate cu echipamentul propriu sã emitã documente (rapoarte de încercare, referate, studii) recunoscute de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, denumit în continuare IGSU, ca autoritate în domeniu.
ART. 4
Prin autorizarea poligoanelor de la art. 2 alin. (2) şi (3), denumite în continuare poligoane, se conferã acestora dreptul de a efectua încercãri şi experimentãri, ale cãror rezultate sã poatã fi luate în considerare pentru elaborarea unor studii şi analize privind eficienţa unor produse, procedee şi echipamente destinate apãrãrii împotriva incendiilor şi pentru distrugerea muniţiei neexplodate.
ART. 5
Autorizarea laboratoarelor de încercãri la foc şi a poligoanelor se efectueazã pentru orice laborator de încercãri la foc şi poligon, independent de mãrime sau de titularul dreptului de proprietate.
ART. 6
Autorizarea este obligatorie, potrivit legii, pentru toate laboratoarele de încercãri la foc care emit documente privind certificarea calitãţii mijloacelor tehnice destinate apãrãrii împotriva incendiilor şi protecţiei civile.
ART. 7
Autorizarea nu este necesarã în cazul laboratoarelor de încercãri la foc care emit rapoarte de încercare în domeniile reglementate de <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; în acest caz se aplicã procedurile de recunoaştere/desemnare, conform legii.
ART. 8
(1) Pentru laboratoarele de încercãri autorizarea se acordã pentru încercãri bazate pe standarde române şi standarde ale organismelor de standardizare europene şi internaţionale. În cazul în care pentru un anumit domeniu nu existã standarde de metodã româneşti, europene sau internaţionale, metodele de încercare trebuie validate conform referenţialului de acreditare.
(2) Pentru poligoane autorizarea se acordã pe baza reglementãrilor emise de IGSU.
ART. 9
În vederea autorizãrii laboratoarele de încercãri la foc trebuie sã fie acreditate conform legii.

CAP. II
Autorizarea laboratoarelor de încercãri la foc şi poligoanelor

ART. 10
Cererea de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercãri la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, se depune la IGSU, cu respectarea cerinţelor şi procedurii prevãzute în prezentul regulament.
ART. 11
Cererea de autorizare pentru un laborator de încercãri la foc trebuie însoţitã de un dosar ce va conţine urmãtoarele documente:
a) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie legalizatã;
b) certificatul de acreditare şi lista încercãrilor pentru care s-a acordat acreditarea, emis de organismul naţional de acreditare, în copie;
c) datele specifice de personal, de calificare şi de experienţã profesionalã, referitoare la directorul laboratorului, la personalul cu funcţii de conducere şi la personalul tehnic responsabil de încercare;
d) descrierea spaţiilor de lucru şi a echipamentelor tehnice şi indicarea procedurilor specifice pentru încercãrile pentru care se solicitã autorizarea;
e) modelele documentelor ce urmeazã a fi eliberate de laborator (raport de încercare).
ART. 12
Cererea de autorizare pentru poligoane trebuie însoţitã de un dosar ce va conţine urmãtoarele documente:
a) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie legalizatã;
b) datele specifice de personal, de calificare şi de experienţã profesionalã, referitoare la directorul poligonului, la personalul cu funcţii de conducere şi la personalul tehnic responsabil de procedurã;
c) descrierea spaţiilor de lucru, a suprafeţei poligonului şi a echipamentelor tehnice şi indicarea procedurilor specifice.
ART. 13
(1) Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii din cadrul IGSU efectueazã evaluarea în vederea autorizãrii, în termen de 30 de zile de la primirea cererii, pe baza documentaţiei prezentate şi a unui audit la sediul solicitantului.
(2) În cazul în care documentaţia depusã nu este completã şi/sau solicitantul nu a asigurat condiţiile de efectuare a auditului, data de la care curge termenul prevãzut la alin. (1) se decaleazã corespunzãtor cu perioada consumatã pentru completarea dosarului şi/sau asigurarea condiţiilor necesare auditului.
ART. 14
(1) Auditul laboratoarelor de încercãri la foc şi al poligoanelor se efectueazã de un grup de auditori cu competenţã în domeniu, propus de şeful Direcţiei pompieri din cadrul IGSU, avizat de adjunctul inspectorului general şi aprobat de inspectorul general al IGSU.
(2) Auditul se efectueazã numai atunci când documentaţia depusã este completã.
(3) Auditul laboratoarelor de încercãri la foc se efectueazã, cu prioritate, împreunã cu auditul efectuat de organismul naţional de acreditare.
(4) Auditul se finalizeazã printr-un raport de audit semnat de membrii grupului constituit conform alin. (1).
ART. 15
(1) Rezultatele evaluãrii sunt consemnate într-un raport de evaluare, întocmit de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii şi semnat de şeful acestuia, raport care, împreunã cu dosarul complet de autorizare, se înainteazã Comisiei de autorizare a laboratoarelor de încercãri la foc şi a poligoanelor, denumitã în continuare Comisia de autorizare, în termen de 10 zile de la finalizarea auditului.
(2) În cazul în care au fost constatate neconformitãţi majore în cursul auditului, data de la care curge termenul prevãzut la art. 1 se decaleazã corespunzãtor cu perioada necesarã pentru rezolvarea neconformitãţilor.
(3) În concluziile raportului de evaluare se precizeazã explicit domeniul de autorizare, prin indicarea încercãrilor/ standardelor de metodã de încercare.
ART. 16
Comisia de autorizare se compune din preşedinte, 3 membri, un secretar şi se numeşte prin ordin al inspectorului general al IGSU.
ART. 17
Comisia de autorizare se întruneşte în şedinţe ordinare trimestriale sau ori de câte ori este nevoie.
ART. 18
(1) Comisia de autorizare are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã raportul de evaluare elaborat de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii;
b) coordoneazã activitatea grupului de auditori care efectueazã evaluarea şi supravegherea anualã a organismelor;
c) hotãrãşte acordarea sau respingerea autorizãrii, dupã caz;
d) hotãrãşte menţinerea, limitarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei, pe baza raportului auditorilor, în urma auditului de supraveghere.
ART. 19
(1) Autorizaţia se acordã pentru o perioadã de 4 ani.
(2) Modelul de autorizaţie este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 20
Autorizaţia şi hotãrârea de limitare, suspendare sau retragere a autorizãrii se semneazã de inspectorul general al IGSU.
ART. 21
Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii are urmãtoarele responsabilitãţi:
a) transmite solicitantului hotãrârea Comisiei de autorizare, în termen de 10 zile de la data semnãrii de cãtre inspectorul general al IGSU;
b) pãstreazã şi gestioneazã dosarele constituite în procesul de autorizare şi supraveghere;
c) constituie şi ţine la zi baza de date centralizatã, referitoare la laboratoarele şi poligoanele autorizate.
ART. 22
Cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de autorizare, organismul autorizat are obligaţia de a solicita în scris IGSU menţinerea autorizãrii.
ART. 23
(1) Mãsura retragerii autorizaţiei se aplicã în cazul constatãrii unor neconformitãţi privind:
a) emiterea de rapoarte de încercare pentru încercãri, definite conform art. 2, pentru care laboratorul nu este autorizat;
b) emiterea de rapoarte de încercare cu rezultate intenţionat eronate sau ca urmare a unor presiuni;
c) nefuncţionarea sistemului de management al calitãţii adoptat.
(2) Mãsura de retragere a autorizaţiei se aplicã şi în cazul retragerii acreditãrii de cãtre organismul naţional de acreditare.
(3) Limitarea sau suspendarea autorizaţiei se aplicã conform procedurii elaborate de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii şi aprobatã de inspectorul general al IGSU, pentru situaţiile în care, temporar, condiţiile autorizãrii sunt încãlcate de titularul acesteia.
ART. 24
Contestaţiile şi reclamaţiile se soluţioneazã conform Procedurii de tratare a reclamaţiilor şi contestaţiilor, elaboratã de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii şi aprobatã de inspectorul general al IGSU.

CAP. III
Obligaţiile şi rãspunderile laboratoarelor de încercãri la foc şi ale poligoanelor

ART. 25
Laboratoarele de încercãri la foc şi poligoanele au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte, la toate nivelurile proprii de organizare, condiţiile de autorizare;
b) sã permitã IGSU, prin Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii, sã efectueze audituri de supraveghere planificate, precum şi, dacã este cazul, audituri inopinate de supraveghere;
c) sã participe la intervale regulate la schimburile de experienţã dintre organismele de profil, programate de IGSU;
d) sã asigure trasabilitatea echipamentelor de mãsurare conform reglementãrilor în vigoare;
e) sã pãstreze şi sã actualizeze înregistrãrile relevante privind calificarea, perfecţionarea şi experienţa profesionalã a personalului propriu;
f) sã elaboreze şi sã actualizeze procedurile de lucru;
g) sã plãteascã anual costurile aferente auditului de supraveghere planificat.
ART. 26
Laboratoarele de încercãri la foc şi poligoanele sunt obligate sã informeze Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformitãţii din cadrul IGSU asupra modificãrii condiţiilor avute în vedere la autorizare, în termen de 15 zile de la data la care aceste modificãri s-au produs.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 27
Autorizarea de IGSU a laboratoarelor de încercãri la foc şi a poligoanelor nu exclude existenţa celorlalte autorizãri impuse de actele normative în vigoare şi nu exonereazã laboratoarele de încercãri la foc şi poligoanele de obligaţiile şi responsabilitãţile ce le revin, conform legii.
ART. 28
Lista laboratoarelor de încercãri la foc şi a poligoanelor autorizate se actualizeazã şi se publicã în buletinele informative şi în celelalte publicaţii periodice de specialitate ale IGSU şi pe site-ul acestei instituţii.


ANEXA 1
la regulament

Instituţia ...........................
Laboratorul ..........................
Nr. .......... din ...................

CERERE DE AUTORIZARE
cãtre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã

Prin prezenta instituţia/societatea comercialã/laboratorul ...................., cu sediul în localitatea ............., judeţul .............., str. .............. nr. ..., reprezentat prin manager/director ..................., solicitãm autorizarea laboratorului/poligonului ...................... care funcţioneazã în cadrul instituţiei/firmei noastre pentru urmãtoarele încercãri:
..........................................................................
..........................................................................
În susţinerea cererii anexãm dosarul tehnic cuprinzând urmãtoarele documente:
1. ......................................................................;
2. ......................................................................;
3. ......................................................................;
4. ......................................................................;
5. .......................................................................
care atestã îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor prevãzute în Regulamentul de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercãri la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 770/2005.
Declarãm cã am luat cunoştinţã de obligaţiile ce ne revin potrivit regulamentului menţionat, pe care înţelegem sã le respectãm întocmai.

Manager/Director, Contabil-şef,
................... .................
(numele şi prenumele) (numele şi prenumele)
Semnãtura Semnãtura
L.S.


ANEXA 2
la regulament

Ministerul Administraţiei şi Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã

AUTORIZAŢIE
Nr. ....... din ..............

În conformitate cu art. 3 alin. (1) şi <>art. 11 lit. k) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.490/2004 , Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã autorizeazã laboratorul de încercãri la foc/poligonul
..........................................................................,
aparţinând
..........................................................................,
cu sediul în
..........................................................................,
pentru:
'c7 ● efectuarea încercãrilor
..........................................................................;
'c7 ● efectuarea distrugerii muniţiilor neexplodate.
Lista încercãrilor pentru care a fost autorizat laboratorul este cuprinsã în anexa la prezenta autorizaţie, conţinând ...... pagini.
Evaluarea a fost fãcutã în conformitate cu ...............................

Prezenta autorizaţie este
valabilã pânã la data de ...........

Inspector general, Preşedintele Comisiei de autorizare,
................... ...........................

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016