Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 23 mai 2016  al sitului Natura 2000 ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 23 mai 2016 al sitului Natura 2000 ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 14 bis din 6 ianuarie 2017
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 963 din 23 mai 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 14 din 06 ianuarie 2017.
──────────
    CAP. I

    ART. 1
    Scop
    Scopul declarării sitului de importanţă comunitară ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic este conservarea, menţinerea şi readucerea într-o stare de conservare favorabilă a tuturor tipurilor de habitate şi a speciilor de floră şi faună listate în Formularul Standard Natura 2000 al sitului.

    CAP. II
    Reglementarea activităţilor în ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică – Slimnic
    ART. 2
    Accesul şi circulaţia în ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică – Slimnic
    1) Este interzis accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate cu excepţia drumurilor care apar în planurile cadastrale în vigoare.
    2) Excepţiile de la restricţia de acces şi circulaţie cu mijloace motorizate în zonele menţionate vor fi: personalul custodelui, personalul organelor statului cu competenţe în teritoriu: poliţie, jandarmerie, protecţia civilă, autorităţi de mediu, autorităţi de gospodărirea apelor, ambulanţă şi alte asemenea, personalul împuternicit pentru patrulări şi controale, în cazul în care aceste categorii sunt în exerciţiul funcţiunii, pe bază de delegaţie

    ART. 3
    Gospodărirea şi exploatarea pajiştilor permanente
    1) Se interzice schimbarea modului de utilizare a pajiştilor permanente;
    2) Se încurajază iniţiativele de schimbare a modului de utilizare a terenurilor arabile spre pajişti sau alte tipuri de habitate prielnice obiectivelor pentru care a fost desemnat situl.
    3) Plantarea de arbori pe pajişti se va face numai cu specii de arbori native (măr, păr, prun), cu acordul custodelui.
    4) Amplasarea de stâne şi locuri de târlire se face prin amenajamente pastorale, conform legislaţiei în vigoare şi cu acordul custodelui;
    5) Pe terenurile fâneţe cu sunt permise următoarele activităţi:
    a) cositul se va realiza de la interiorul spre exteriorul parcelei;
    b) utilizarea insulelor din cadrul sitului, unde au fost identificate speciile de plante de interes comunitar cum sunt Dealul Zackel şi Dealul Rictoi pentru specia Crambe tataria şi Dealurile Şarba pentru specia Iris aphilla ssp. hungarica, exclusiv ca fâneţe, speciile fiind sensibile la păşunat, în special la păşunatul cu ovine;


    ART. 4
    Măsuri de protecţie a speciilor de amfibieni şi reptile de interes comunitar din sit
    1) Menţinerea în condiţii favorabile a zonelor umede din cadrul insulei stepice Pârâul Strâmb unde au fost identificate speciile de interes comunitar Bombina variegata, Misgurnus fossilis şi Emys orbicularis, prin:
    a) Interzicerea construcţiilor de amenajări/captări hidrologice sau orice intervenţii care pot diminua sau pune în pericol zonele umede în care a fost identificată specia. Orice astfel de lucrări în perimetrul sitului trebuie să fie în concordanţă cu planul de managrment.
    b) Realizarea lucrărilor de decolmatare a Pârâului Strâmb se pot realiza pe tronsoane de maxim 50 m;
    c) Interzicerea deversării de substanţe poluante în Pârâul Strâmb;
    d) Interzicerea instituirii depozitelor de materiale temporare sau permanente pe cursul Pârâului Strâmb sau pe malurile acestui
    e) Limitarea accesului auto sau cu animale: bovine, ovine - în zonele cu bălţi în care a fost identificată specia Bombina variegata, în perioada de reproducere aprilie-mai;
    f) Interzicerea tăierii vegetaţiei palustre de pe malul şi din albia Pârâului Strâmb în perioada aprilie-iulie, având în vedere că specia Emys orbicularis folosind vegetaţia palustră ca adăpost;


    ART. 5
    Cercetare ştiinţifică
    1) Cercetarea ştiinţifică va fi orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului primordial, cel de conservare a biodiversităţii şi a peisajului de pe teritoriul sitului
    2) În baza rezultatelor temelor de cercetare desfăşurate în sitului, custodele propune măsurile de conservare ce se impun pentru realizarea obiectivelor acestora.
    3) Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară cu acordul custodelui, care sprijină logistic, la solicitare şi în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare. La finalizarea cercetărilor titularii temelor de cercetare vor pune la dispoziţia custodelui un raport de cercetare.
    4) În cazul subiectelor de cercetare care necesită date/informaţii privind sitului, furnizate de custode, se va încheia un contract cu cei care derulează tema, contract care să asigure accesul custodelui la rezultate în vederea utilizării lor în activitatea de management a sitului.

    ART. 6
    Turism, reguli de vizitare
    1) În ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic unt permise activităţi de turism şi de educaţie ecologică, cu respectarea regulilor de vizitare, potrivit prezentului Regulament.
    2) Camparea se reglementează astfel:
    a) Camparea este permisă doar în locurile amenajate şi marcate în acest sens, avizate de administrator/custode;
    b) Săparea de şanţuri în jurul corturilor este interzisă;
    c) În locurile de campare se poate încasa tarif de campare de către deţinătorii legali ai terenului în cazul în care se asigură condiţii minime de campare. Acest tarif se aduce la cunoştinţa custodelui şi se afişează obligatoriu de către cei ce îl încasează în apropierea locului de campare.

    3) Organizarea de competiţii şi manifestările de grup de orice fel, care presupun accesul pe teren în sit se face cu acordul custodelui.
    4) Deşeurile rezultate din activităţile de turism şi/sau vizitare se evacuează de către vizitatori şi/sau de către organizatorii excursiilor, urmând a fi depuse la staţiile sau punctele de colectare autorizate.

    ART. 7
    Protecţia factorilor de mediu
    1) Regimul deşeurilor pe teritoriul ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic se reglementează astfel:
    a) este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariei;
    b) gestionarii locurilor de campare pentru care se percepe taxă de campare au responsabilitatea depozitării în condiţii corespunzătoare a deşeurilor cu respectarea condiţiilor legale, astfel încât să nu existe posibilitate de acces pentru câini şi animale sălbatice, precum şi responsabilitatea transportării deşeurilor la punctele legale de colectare;
    c) autorităţile publice locale de pe raza sitului au responsabilitatea asigurării colectării şi transportului deşeurilor menajere de pe teritoriul lor administrativ la punctele legale de colectare a deşeurilor;
    d) autoritatăţile publice locale de pe raza sitului au responsabilitatea de a desfiinţa depozitele ilegale de deşeuri aflate pe teritoriul lor administrativ;
    e) deţinătorii cu orice titlu ai terenurilor din cuprinsul sitului au obligaţia de a asigura luarea măsurilor de salubrizare/curăţare a terenurilor.

    2) Se interzice tăierea, incendierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a vegetaţiei naturale.
    3) Se interzice tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane.
    4) Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv colectarea în orice scop, fără avizul custodelui, a ciupercilor, plantelor, animalelor şi a oricăror eşantioane de origine naturală de orice fel.
    5) Colectarea de specii de floră, faună sălbatică şi a oricăror eşantioane de origine naturală se poate face doar cu acordul scris al custodelui.
    6) Este interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative şi a indicatoarelor, precum şi a plăcilor, stâlpilor şi semnelor de marcaj.
    7) Se interzice exploatarea resurselor naturale din perimetrul sitului.

    ART. 7
    Construcţii
    1) Realizarea oricăror construcţii pe teritoriul situat în extravilanul localităţilor din aria naturală protejată, se poate face cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011 cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. III

    ART. 8
    Sancţiuni
    1) Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.
    2) Indiferent de natura răspunderii, urmările prejudiciilor aduse mediului prin încălcarea prezentului regulament vor fi înlăturate de făptaş, indiferent de culpă, restabilind condiţiile anterioare producerii prejudiciului. Costurile pentru repararea prejudiciului vor fi suportate de autorul prejudiciului, în conformitate cu principiul „poluatorul plăteşte”.
    3) Cuantumul amenzilor este cel stabilit prin legislaţia specifică privind protecţia mediului, respectiv privind regimul ariilor naturale protejate în vigoare.
    5) Sancţiunile stabilite pentru încălcarea prezentului regulament se pot aplica atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice.
    7) Prevederile articolului precedent se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    8) Verificarea aplicării prezentului regulament se face de către custode şi de către organele statului cu competenţe în această zonă.

    CAP. IV

    ART. 9
    Dispoziţii finale
    1) Personalul Custodelui, împuternicit cu legitimaţie de control, are drept de acces nelimitat pe terenurile din cuprinsul sitului, indiferent de forma de proprietate.
    2) Orice persoană fizică sau juridică are obligaţia de a furniza informaţiile şi datele solicitate de custode, pentru a asigura gospodărirea eficientă a ariei naturale protejate.
    3) Orice persoană fizică sau juridică are obligaţia de a asista personalul custodelui în activitatea de verificare şi control şi a facilita controlul activităţilor ai căror titulari sunt, precum şi prelevarea de probe.
    4) Orice persoană fizică sau juridică are obligaţia să se legitimeze la solicitarea expresă a personalului de inspecţie şi control al custodelui.
    5) Custodele sitului, are obligaţia de a alimenta bazele de date ţinute de autorităţile pentru protecţia mediului în vederea îmbunătăţirii sistemului suport de asistare a deciziilor în domeniul ariilor naturale protejate şi de raportare la instituţiile naţionale şi internaţionale.
    6) Custodele are obligaţia să prezinte anual la autorităţile de protecţia mediului un raport corect şi complet privind starea ariei naturale protejate, modul de gestionare a eventualelor probleme apărute şi acţiunile întreprinse în baza planului de mangement, precum şi situaţia realizării obligaţiilor asumate în convenţia de custodie.
    7) În cazul producerii de fenomene de forţă majoră: inundaţii, incendii, calamităţi, epizootii, focare de infecţii şi alte asemenea, instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, cu obligativitatea înştiinţării custodelui, care va participa la acţiunile de alertare şi mobilizare în vederea prevenirii şi eliminării efectelor unor asemenea evenimente.
    8) ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic va fi evidenţiată în mod obligatoriu în planurile naţionale, zonale şi locale de amenajare a teritoriului şi de urbanism.
    9) Autorităţile publice locale au obligaţia de a evidenţia limitele ROSCI0093 Insulele Stepice Şura Mică - Slimnic, în planurile urbanistice ale localităţii.
    10) Prezentul regulament poate fi modificat de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, la propunerea custodelui.


                                       -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016